Geneticky modifikované rostliny - proč je potřebujeme a jak je získáváme

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Geneticky modifikované rostliny - proč je potřebujeme a jak je získáváme"

Transkript

1

2 Geneticky modifikované rostliny - proč je potřebujeme a jak je získáváme Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. ÚMBR BC AV ČR,v.v.i. & katedra genetiky PřF JU Branišovská 31, České Budějovice

3 GM crops are not the problem, but part of the solution to sustainably feeding 9 billion people. (Professor Giles Oldroyd, Senior Plant Scientist, John Innes Centre, UK) Do roku 2030 je třeba celosvětově zvýšit výrobu potravin nejméně o 50 %, což se nedá zvládnout pouze klasickými šlechtitelskými postupy. Genetické modifikace budou tedy muset být jednou z technologií, jak se s tímto požadavkem úspěšně vyrovnat.

4

5 Geneticky modifikovaným organismem (GMO) je podle evropské legislativy každý organismus, s výjimkou člověka, u něhož byl jeho genetický materiál změněn jiným způsobem, než je přirozené křížení či rekombinace. Podle této definice by tam spadaly i organismy vznikající indukovanou chemickou či radiační mutagenezí nebo jinými externími zásahy do genomu (např. mezidruhová hybridizace). Aby tomu tak nebylo, byly takto geneticky modifikované organismy z regulačních pravidel vyňaty. Vznikl tím paradox, kdy organismy s cílenými drobnými změnami genotypu jsou extrémně prověřovány, zatímco organismy, u kterých ani nevíme k jakým změnám genomu a v jakém rozsahu došlo, jsou pěstovány a využívány bez jakékoliv kontroly.

6 Ve skutečnosti jsou geneticky modifikované všechny v současnosti pěstované plodiny všechny mají jiný (=změněný) genotyp než výchozí plané druhy. Lidé totiž od počátku zemědělství nevědomky genomy pěstovaných plodin měnili (modifikovali) vybírali semena nejzdatnějších rostlin, které však vznikly díky mutacím či křížení s blízkými druhy.

7 Šlechtění rostlin v neolitu umělý výběr na výsev používána semena z nejlepších rostlin na konci 17. st. (po poznání pohlavnosti rostlin) přibyla druhá metoda křížení ve 20. st. pak mutační šlechtění, využití tkáňových kultur a nakonec genové inženýrství nástroje gen. inženýrství -molekulární mapování (umožňuje přesně sledovat přenos mol. znaku v zastoupení nepřesně sledovatelného znaku např. odolnosti vůči houb. onemocnění) -transgenoze (vnášení klonovaných genů do rostlinného genomu)

8 Snad nejpozoruhodnějším a nejdramatičtějším činem, který se lidstvu v oblasti genetických změn zemědělských plodin povedl, je transformace plané traviny teosintu do současné moderní kukuřice. Teosint je bohatě větvený, jeho klasy jsou velké jako palec a obsahují zhruba desítku semen s tvrdou slupkou. Stonek kukuřice se naopak nevětví a nese velké palice nabité měkkými zrny.

9

10 Analogicky u pšenice.

11 rýže a dalších plodin.

12 Transgenoze Na základě charakteru použité DNA lze rozčlenit genetické modifikace na několik typů: i) xenogenní modifikace do rostl. genomu je včleněna syntetická DNA ii) transgenní modifikace do genomu včleněna DNA pocházející z různých často fylogeneticky velmi vzdálených druhů iii) intragenní modifikace do genomu vložen gen pocházející ze stejného rostlinného druhu, ale ostatní sekvence (promotor, terminátor) pocházejí z druhů jiných, ale navzájem křižitelných iv) cisgenní modifikace do genomu integrován gen (kódující sekvence včetně jejich nativních regul. sekvencí) ze stejného druhu nebo druhu křižitelného

13 Přes legislativní problémy v určitých částech světa plocha GM plodin stále roste, protože přinášejí vyšší zisk pěstitelům a vyšší užitnou hodnotu spotřebitelům.

14

15 Drtivá většina v současnosti v praxi využívaných GM plodin nese geny tolerance k herbicidům (HT) nebo geny pro tvorbu δ-endotoxinu z B. thuringiensis (BT).

16 Z hlediska plodin vede sója následovaná kukuřicí, bavlníkem a řepkou.

17 Podíl nejrozšířenějších GM plodin na jejich celkové světové produkci:

18 WHO odhaduje půl milionu otrav pesticidy ročně (zejména v chudých zemích nejsou prostředky na ochranné pomůcky). Kdyby EU užívala 50 % Bt kukuřice, uspořila by t insekticidů a t nafty (= t CO 2 ). Čína a Indie 3 miliony zemědělců (1 2 ha) pěstují Bt plodiny úspora asi t insekticidů. Příklady: ČÍNA - vyvinula vlastní GM rýži, bavlník, tabák a sóju -zavedení Bt bavlníku snížilo insekticidy o 67% a odstranilo otravy zemědělců INDIE - stoupá potřeba potravin a není k disposici další orná půda -265 MUSD do výroby potravin a zvýšení důvěry veřejnosti v zemědělské biotechnologie -vlastní odrůda bavlníku s lektinem a rýže tolerantní na sucho a sůl, arašídy a cizrna s krátkou vegetační dobou

19 Bt-kukuřice (zavedena i u nás v roce 2005): Bt toxin z půdní bakterie Bacillus thuringiensis zabijí housenky motýlů a larvy brouků -delta-endotoxin se mění v toxickou látku až ve chvíli, kdy se dostane do střeva hmyzu.

20 Přednosti pěstování Bt-hybridů kukuřice: stoprocentní odolnost rostliny vůči zavíječi kukuřičnému v průběhu celé vegetace cílená eliminace škodlivých larev zavíječe bez účinku na užitečný hmyz úspora přímých nákladů na pěstování kukuřice (není třeba jakékoli chemické či biologické ošetření) zvýšení skliditelného výnosu (porost není poškozen) podstatně nižší obsah škodlivých mykotoxinů aflatoxinů a fumonisinů (vyberte si mezi mykotoxiny a přesně definovanou a testovanou gen. modifikací)

21 Rizika geneticky modifikovaných plodin: vznik rezistence možný i u jiné aplikace insekticidů/herbicidů přenos na jiné rostliny - vertikální (vhodnou genetickou modifikací se dá eliminovat) - horizontální (velmi vzácný, ale je třeba studovat dopady) snižování biodiverzity monopol velkých společností Dosud byly prokazatelně dokumentovány škodlivé účinky na člověka či zvířata pouze u potravin vyvinutých konvenčním způsobem. Např. tradičním způsobem byla vyšlechtěna nová odrůda celeru svýznamně zvýšeným obsahem psoralenů (látek zvyšujících citlivost kůže k ultrafialovému záření) scílem odpuzovat hmyz poškozující rostlinu. Při sklizni se u některých pracovníků objevila silná kožní vyrážka.

22 Způsoby získávání GM rostlin (dva základní): i) využitím přirozeného systému založeném na půdní bakterii Agrobacterium tumefaciens (tzv. nepřímá metoda vnesení transgenu) ii) využitím mikropartikulí zlata či wolframu s navázanou DNA a jejich vnesením do rostlinných buněk tzv. genovým dělem (přímá metoda vnesení transgenu)

23 První stabilní transformace jádra rostlinné buňky chimérním selekčním genem z bakterií pomocí A. tumefaciens v r (geny npti a nptii; Fraley et al., PNAS, 80: ), důkaz Ti plasmidu jako vektoru pro vnášení cizorodé DNA do rostlin v r (Hernalsteens et al., Nature, 287: , 1980). První transformace chloroplastů v r (Chlamydomonas reinhardtii, Boynton et al., Science, 240: , 1988), u vyšších rostlin (tabák) v r (Svab et al., PNAS, 87: , 1990). První transformace mitochondriální DNA v r u S. cerevisiae (Johnston et al., Science, 240: , 1988) a je to dosud jediný organismus, jehož mtdna je takto rutinně geneticky manipulována (i když C. reinhardtii statečně náskok dohání; Remacle et al., PNAS, 103: , 2006).

24 V každém případě je dosažení stabilní transformace rostlin podmíněno úspěšnou realizací tříkroků: 1)vnesením klonované DNA do vhodného cílového pletiva 2)selekcí buněk, které tuto DNA přijaly a integrovaly do svého genomu 3)regenerací rostlin schopných dalšího množení nebo pohlavního rozmnožování i) Agrobacterium tumefaciens Bakterie A. tumefaciens má přirozenou schopnost vnášet část vlastní dědičné informace (tzv. T-DNA) do genomu rostlin. Tím do ní vnáší své vlastní geny.

25 Na rostlině vzniká nádor, jehož buňky díky genům bakteriálního původu produkují zvláštní látky, které slouží bakteriím jako zdroj energie, uhlíku i dusíku. Metodami genového inženýrství lze bakterie A. tumefaciens upravit tak, že si plně uchovají schopnost přenosu genů do rostlinného genomu, ale přenášejí takto geny, které jim do dědičné informace podstrčil člověk.

26

27 ii) Biolistika Lze transformovat jadernou DNA, vyvinuta však hlavně pro transformaci plastidové DNA (ptdna) případně mitochodriální DNA (mtdna).

28 Příklady z naší laboratoře: locika zahradní

29 Příklady z naší laboratoře: brambor

30 Příklady z naší laboratoře: rajče

31 Příklady z naší laboratoře: rododendron

32 Příklady z naší laboratoře: tabák (chloroplastový transformant)

33 Přicházející GM plodiny: i) kukuřice s genem pro fytázu (Čína) podstatná část fosforu ve zralých obilovinách a olejninách je obsažena ve formě fytátu; vzhledem k tomu, že monogastrická zvířata mají málo střevní fytázy, je jejich využití fosforu z obilovin a olejnin omezené a fytát, který není zvířaty využit, je vylučován v hnoji a způsobuje problémy se znečištěním prostředí; kyselina fytová dále může snížit biologickou dostupnost dalších prvků Ca a Zn ii) kukuřice se sníženým obsahem fytátu v semeni (USA, Pioneer Hi-Bred International) iii) Bt rýže se zvýšenou rezistencí vůči zavíječům (Čína) iv) SmartStax kukuřice (Monsanto, v EU od října 2013) nese 8 různých transgenů (2 pro rezistenci k glyfosátu resp. glufosinátu) a 6 genů BT směrovaných proti různým živočišným škůdcům

34 v) kukuřice se zvýšenou odolností vůči suchu (Monsanto); tržní zavedení 2012 vi) geny zlepšující nutriční vlastnosti plodin sója se zvýšeným obsahem kyseliny stearidonové (Monsanto), která je stabilnější než rybí tuk a v lidském či zvířecím těle je konvertována na polynenasycené 3-ω mastné kyseliny s příznivým účinkem na vaskulární systém vii) zlatá rýže 2 s velmi vysokým obsahem β- karoténu zavedena 2012

35 Perspektivní GM plodiny: i) rajčata s genem Bs2 z papriky pro rezistenci vůči Xanthomonas sp. v polních podmínkách ii) rajčata rezistentní vůči Phytophtora infestans s geny rezistence z planých druhů rajčat iii) rajčata se zvýšenou odolností k bakteriálním chorobám (vč. Ralstonia solanacearum) s genem efr z Arabidopsis iv) banánovník je nyní devastován chorobou sigatoga způsobovanou houbou Mycosphaerella fijiensis téměř veškerá světová produkce banánů je tvořena extrémně citlivou odrůdou Cavendish; žádný GM rezistentní banánovník ještě není hotov, ale několik nadějných postupů je testováno

36 Perspektivní GM plodiny: v) rajčata s výrazně vyšším (3x) obsahem antioxidantů (antokyanů a flavonolů) díky expresi dvou genů pro transkripční faktory z hledíku (purple tomato)

37 Perspektivní GM plodiny: vi) zvýšení účinnosti příjmu N rostlinami k omezení hnojení a znečišťování povrchových i spodních vod alaninaminotransferasa je slibným kandidátem; v delším horizontu je žádoucí vytvořit GM plodin se schopností vytvořit symbiotický vztah s dusík fixujícími bakteriemi leguminóz vii) zavedení rezistence vůči rzi trávní (Puccinia graminis) do pšenice; geny rezistence jsou dostupné v planých druzích, ze kterých budou klonovány a vneseny do kultivarů pšenice

38 Důvody využití GM plodin umožní nutné zvýšení světové produkce potravin přes pokles rozlohy obdělávatelné půdy umožní produkci potravin na půdách dosud pro zemědělskou produkci nevhodných (sucho, zasolení) redukují environmentální dopady rostlinné zemědělské výroby snižováním počtu pesticidních ošetření a tím snižováním potřeby fosilních paliv na jednotku produkce redukují spotřebu paliv díky aplikaci úspornějších metod obdělávání půdy zlepšují nutriční hodnotu potravin a krmiv zlepšují vlastnosti surovin pro průmyslové využití umožní zvýšit produkci rostl. hmoty jakožto obnovitelného zdroje energie

39 Přesto: Plochy oseté geneticky modifikovanou (GM) kukuřicí v ČR letos klesly. Bt kukuřice odolná proti zavíječi se v r v tuzemsku pěstovala na výměře 3000 až 3500 hektarů. V r pěstební plocha mírně převýšila 5000 ha. Pokles pěstování GM plodin je současným trendem v celé EU. Důvodem jsou ve veřejnosti živené a vědecky nepodložené obavy z pěstování GMO. Zemědělce od pěstování GM plodin dále odrazuje i speciální administrativa a právní rámec spolu se striktními pravidly pro jejich označování a nakládání s nimi.

GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANISMY. Prof. Jaroslav DROBNÍK Přírodovědecká fakulta Karlovy Univerzity Sdružení BIOTRIN

GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANISMY. Prof. Jaroslav DROBNÍK Přírodovědecká fakulta Karlovy Univerzity Sdružení BIOTRIN GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANISMY Prof. Jaroslav DROBNÍK Přírodovědecká fakulta Karlovy Univerzity Sdružení BIOTRIN VERTIKÁLNÍ PŘENOS VLASTNOSTÍ DĚDIČNOST považoval člověk za samozřejmou zákonitost Evoluce

Více

rostlin a její využit ití pro produkci nových odrůd

rostlin a její využit ití pro produkci nových odrůd Základní principy transgenoze rostlin a její využit ití pro produkci nových odrůd Doc. RNDr. Jindřich ich Bříza, B CSc. BC AV ČR, v.v.i. a PřF JU České Budějovice Šlechtění rostlin v neolitu umělý výběr

Více

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny.

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Molekulární biotechnologie č.12 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Transgenní organismy Transgenní organismus: Organismus, jehož genom byl geneticky modifikován cizorodou

Více

Geneticky modifikované organismy

Geneticky modifikované organismy Geneticky modifikované organismy Ivo Frébort KBC/BAM Klonování a genetické modifikace Sci-fi Skutečnost Dolly the Sheep Genetické modifikace a baktérií a kvasinek - Běžná praxe Nadexprese proteinů Velkoobjemové

Více

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny 32 TÉMA: Cíl: uvědomit si vazby mezi zemědělstvím, přírodou a životním prostředím, seznámit žáky s prioritami současné zemědělské výroby v souladu s ochranou životního prostředí Základní pojmy: meliorace,

Více

Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR. Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit

Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR. Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit Geneticky modifikované plodiny GM plodiny, transgenní rostliny změněn dědičný materiál (DNA) pomocí genových

Více

Geneticky modifikované potraviny a krmiva

Geneticky modifikované potraviny a krmiva Geneticky modifikované potraviny a krmiva Co je to geneticky modifikovaný organismus (GMO)? Za GMO je považován organismus, s výjimkou člověka, jehož dědičná informace uložená v DNA byla změněna pomocí

Více

Mendelova genetika v příkladech. Transgenoze rostlin. Ing. Petra VESELÁ, Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU Brno

Mendelova genetika v příkladech. Transgenoze rostlin. Ing. Petra VESELÁ, Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU Brno Mendelova genetika v příkladech Transgenoze rostlin Ing. Petra VESELÁ, Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU Brno Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

POŽADAVKY NA KVALITU SUROVIN PRO WELLNESS GASTRONOMII

POŽADAVKY NA KVALITU SUROVIN PRO WELLNESS GASTRONOMII POŽADAVKY NA KVALITU SUROVIN PRO WELLNESS GASTRONOMII Měli bychom dbát nejen na nutriční hodnotu stravy, ale i na mikrobiologickou a chemickou čistotu! V současnosti se celkem dbá na základní hygienické

Více

Obsah přednášky. 1) Zákon č. 78/2004 2) GMO ve světě 3) GMO v EU 4) Situace s nakládáním v ČR 5) Reakce zájmových skupin

Obsah přednášky. 1) Zákon č. 78/2004 2) GMO ve světě 3) GMO v EU 4) Situace s nakládáním v ČR 5) Reakce zájmových skupin Obsah přednášky 1) Zákon č. 78/2004 2) GMO ve světě 3) GMO v EU 4) Situace s nakládáním v ČR 5) Reakce zájmových skupin 2 Zákon č. 78/2004 Sb. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/18/ES ze dne 12.3.

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Geneticky modifikované rostliny v zemědělské praxi - přínosy a rizika Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Tomáš

Více

Rostlinná výroba a Cross Compliance Integrovaná ochrana rostlin a praxe

Rostlinná výroba a Cross Compliance Integrovaná ochrana rostlin a praxe Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Rostlinná výroba a Cross Compliance Integrovaná ochrana rostlin a praxe Podklady pro školení Říjen 2013 PV-Agri s.r.o.,

Více

Nové směry v rostlinných biotechnologiích

Nové směry v rostlinných biotechnologiích Nové směry v rostlinných biotechnologiích Tomáš Moravec Ústav Experimentální Botaniky AV ČR Praha 2015-05-07 Praha Prvních 30. let transgenních rostlin * V roce 2014 byly GM plodiny pěstovány na ploše

Více

STUDIE GENOMON VÝSKYT GENETICKY MODIFIKOVANÝCH POTRAVIN V TRŽNÍ SÍTI V ČR V ROCE 2010. M. Mendlová, V. Ostrý, J. Ruprich

STUDIE GENOMON VÝSKYT GENETICKY MODIFIKOVANÝCH POTRAVIN V TRŽNÍ SÍTI V ČR V ROCE 2010. M. Mendlová, V. Ostrý, J. Ruprich STUDIE GENOMON VÝSKYT GENETICKY MODIFIKOVANÝCH POTRAVIN V TRŽNÍ SÍTI V ČR V ROCE 2010 M. Mendlová, V. Ostrý, J. Ruprich Státní zdravotní ústav v Praze Centrum zdraví, výživy a potravin Oddělení analýzy

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 9 EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR I VE SVĚTĚ - CHOV ZVÍŘAT NA EKOFARMÁCH 9. ročník

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 9 EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR I VE SVĚTĚ - CHOV ZVÍŘAT NA EKOFARMÁCH 9. ročník Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 9 EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR I VE SVĚTĚ - CHOV ZVÍŘAT NA EKOFARMÁCH 9. ročník DOPORUČENÝ ČAS K VYPRACOVÁNÍ: 45 60 minut INFORMACE K TÉMATU: EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

Více

Hodnocení rizik geneticky modifikovaných rostlin pro životní prostředí

Hodnocení rizik geneticky modifikovaných rostlin pro životní prostředí Klasifikace: Draft Pro vnitřní potřebu VVF Oponovaný draft Pro vnitřní potřebu VVF Finální dokument Pro oficiální použití Deklasifikovaný dokument Pro veřejné použití Název dokumentu: Hodnocení rizik geneticky

Více

Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008

Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008 Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008 Výzkumné záměry Kód Rok řešení MZE0002700601 MZE0002700602 MZE0002700603 Principy vytváření, kalibrace a validace trvale udržitelných a produktivních systémů

Více

Biologické základy rostlinné produkce

Biologické základy rostlinné produkce Zemědělství Biologické základy rostlinné produkce C3 C4 CAM Typy fotosyntézy C3-C4 Účinnost fotosyntézy ze 100% slunečního světla je 47% mimo použitelné vlnové délky ze zbylých 53% (400--700nm) -30%-fotonů

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 2.4 GENETICKÉ MANIPULACE in vitro - nekonvenční techniky, kterými lze modifikovat rostlinný

Více

Právní úprava nakládání s geneticky modifikovanými organismy změna je nutná

Právní úprava nakládání s geneticky modifikovanými organismy změna je nutná Právní úprava nakládání s geneticky modifikovanými organismy změna je nutná Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod Stručný přehled právních předpisů týkajících se geneticky modifikovaných

Více

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 Tradice šlechtění šlechtění zlepšování pěstitelsky, technologicky a spotřebitelsky významných vlastností

Více

BIOTECHNOLOGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ OBSAH. Rýže je nyní příliš drahá Zdroj: Rice Now Too Costly to Give Away Asia Times,Mar.6,2008. č.

BIOTECHNOLOGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ OBSAH. Rýže je nyní příliš drahá Zdroj: Rice Now Too Costly to Give Away Asia Times,Mar.6,2008. č. č. XXII/březen/ 2008 Biotechnologie jsou obor relativně nový a rozvětvený s dynamickým vývojem. Setkáváme se s nimi stále častěji v zemědělství, v lékařství, v potravinářství, v chemickém průmyslu i dalších

Více

Použití transgenoze při šlechtění rostlinje třeba se obávat?

Použití transgenoze při šlechtění rostlinje třeba se obávat? Poslanecká sněmovna parlamentu ČR 3. května 2017 Použití transgenoze při šlechtění rostlinje třeba se obávat? Mgr. Tomáš Moravec, PhD., Ústav Experimentální Botaniky AV ČR Laboratoř virologie Praha Modifikování

Více

OECD a biotechnologie Autor: Ing. Zuzana Doubková, MŽP ČR. VI. ročník/květen/2013

OECD a biotechnologie Autor: Ing. Zuzana Doubková, MŽP ČR. VI. ročník/květen/2013 VI. ročník/květen/2013 Biotechnologie jsou obor relativně nový a rozvětvený s dynamickým vývojem. Setkáváme se s nimi stále častěji v zemědělství, v lékařství, v potravinářství, v chemickém průmyslu i

Více

Bi8240 GENETIKA ROSTLIN

Bi8240 GENETIKA ROSTLIN Bi8240 GENETIKA ROSTLIN Prezentace 09 Genetické modifikace pro zlepšení výţivy člověka doc. RNDr. Jana Řepková, CSc. repkova@sci.muni.cz Nový trend zlepšení výţivy lidí Výţiva a zdraví člověka Prevence

Více

Sněť kukuřičná - nejrozšířenější choroba kukuřice. Ustilago maydis (DC.) Corda 1842

Sněť kukuřičná - nejrozšířenější choroba kukuřice. Ustilago maydis (DC.) Corda 1842 Sněť kukuřičná - nejrozšířenější choroba kukuřice Ustilago maydis (DC.) Corda 1842 Úvod Houbový patogen Ustilago maydis (DC.) Corda je původcem sněti kukuřičné, která je dnes celosvětově nejrozšířenější

Více

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_2.14

Více

Rostliny a lidstvo. Reklama na: MB130P77 Rostliny a rozkvět a pád lidské civilizace MB130P19I Biotechnologie a genové inženýrství rostlin

Rostliny a lidstvo. Reklama na: MB130P77 Rostliny a rozkvět a pád lidské civilizace MB130P19I Biotechnologie a genové inženýrství rostlin Rostliny a lidstvo Reklama na: MB130P77 Rostliny a rozkvět a pád lidské civilizace MB130P19I Biotechnologie a genové inženýrství rostlin Čím se živíme Čím se živíme Čím se živíme Čím se živíme Čím se živíme

Více

VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ

VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ 26. 7. VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ Informace o očekávané sklizni polních plodin zveřejňuje Český statistický úřad každoročně v první polovině července. Podkladem pro výpočet jsou osevní

Více

Zemědělské systémy I. 1.-6. týden

Zemědělské systémy I. 1.-6. týden Zemědělské systémy I. 1.-6. týden prof. Ing. Josef Soukup, CSc. katedra agroekologie a biometeorologie www.af.czu.cz/kab garant předmětu FAPPZ, 1. patro, č.dv. 143 soukup@af.czu.cz Zemědělské systémy I.

Více

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák Lis tová hno jiva n e j ž e n e... víc HYCOL do e kol o g ic ké p ro d u kce BIHOP-K+ HYCOL-BMgS HYCOL-NPK chmel, kukuřice, mák HYCOL-E OBILNINA řepka, slunečnice, mák zelenina, slunečnice pšenice, ječmen,

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2010/2111(INI) 29. 10. 2010

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2010/2111(INI) 29. 10. 2010 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova 29. 10. 2010 2010/2111(INI) NÁVRH ZPRÁVY o deficitu bílkovinných plodin v EU: jak vyřešit dlouhodobý problém? (2010/2111(INI)) Výbor

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 20.5.2008 KOM(2008) 307 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

Polní plodiny a zelenina

Polní plodiny a zelenina Polní plodiny a zelenina ochrana rostlin Houbové choroby ALGINURE PREV-B2 TM AquaVitrin K Rizocore RhizoVital 42 VitiSan Živočišní škůdci TrichoLet Trichocap Lepinox Plus NeemAzal -T/S PREV-B2 TM Další

Více

GENETICKY MODIFIKOVANÉ

GENETICKY MODIFIKOVANÉ GENETICKY MODIFIKOVANÉ ROSTLINY (GMR) Lukáš Fischer Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK Geny základ vlastností organismů Změny genetické informace rostlin a definice genetické modifikace dle

Více

Polní plodiny a zelenina

Polní plodiny a zelenina Polní plodiny a zelenina ochrana rostlin Živočišní škůdci TrichoLet Trichocap Lepinox Plus NeemAzal -T/S PREV-B2 TM Houbové choroby ALGINURE PREV-B2 TM AquaVitrin K Rizocore RhizoVital 42 VitiSan Další

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ. o odvětví sušených krmiv

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ. o odvětví sušených krmiv CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 19.9.2008 KOM (2008) 570 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE RADĚ o odvětví sušených krmiv CS CS ZPRÁVA KOMISE RADĚ o odvětví sušených krmiv 1. ÚVOD Podle

Více

BAKTERIÁLNÍ GENETIKA. Lekce 12 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc.

BAKTERIÁLNÍ GENETIKA. Lekce 12 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. BAKTERIÁLNÍ GENETIKA Lekce 12 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. -dědičnost u baktérií principiálně stejná jako u komplexnějších organismů -genom haploidní a značně menší Bakteriální genom

Více

Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ

Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ Klonování a genetické modifikace Sci-fi Skutečnost 6. Molekulární biotechnologie a transgenní organismy Dolly the Sheep Nadexprese proteinů Genetické modifikace a

Více

Geneticky modifikované potraviny: současný stav v ČR a legislativa. (Co nám hrozí od geneticky upravených potravin? Mj. vzestup alergií?

Geneticky modifikované potraviny: současný stav v ČR a legislativa. (Co nám hrozí od geneticky upravených potravin? Mj. vzestup alergií? Geneticky modifikované potraviny: současný stav v ČR a legislativa. (Co nám hrozí od geneticky upravených potravin? Mj. vzestup alergií?) Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK Sdružení BIOTRIN Politické,

Více

Transformace ptdna tabáku genem E7/GUS a eliminace selekčního genu za využití homologní rekombinace

Transformace ptdna tabáku genem E7/GUS a eliminace selekčního genu za využití homologní rekombinace Transformace ptdna tabáku fúzním genem E7/GUS a eliminace selekčního genu za využití homologní rekombinace Jiřich ich BřízaB 1,, Josef Vlasák 1, Štěpán n Ryba, Viera Ludvíkov ková 3, Hana Niedermeierová

Více

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta. Katedra experimentální biologie rostlin

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta. Katedra experimentální biologie rostlin Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra experimentální biologie rostlin Studijní program: Chemie Studijní obor: Chemie a biologie se zaměřením na vzdělávání Julie Andrová TRANSGENNÍ PLODINY

Více

Jméno: Martin Dočkal Datum: 26. 9. 2010 Referát na téma: GMO Geneticky modifikované organismy Geneticky modifikované organismy Člověk je od přírody pohodlný a má velkou dávku fantazie. Aby nemusel měnit

Více

Jiří Skládanka a Libor Kalhotka Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Jiří Skládanka a Libor Kalhotka Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně Jiří Skládanka a Libor Kalhotka Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Bakterie Enterobacteriaceae

Více

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ, PROBLEMATIKA BIOPOTRAVIN A FILOZOFIE KONZUMENTA

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ, PROBLEMATIKA BIOPOTRAVIN A FILOZOFIE KONZUMENTA EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ, PROBLEMATIKA BIOPOTRAVIN A FILOZOFIE KONZUMENTA Agr.Dr. Josef Dlouhý, Prof.h.c. j.f.dlouhy@gmail.com Problémy konvenčního zemědělství: závislost na fosilní energii závislost na

Více

Pěstování a zpracování řepky olejné

Pěstování a zpracování řepky olejné Pěstování a zpracování řepky olejné Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin Česká zemědělská univerzita v Praze, katedra rostlinné výroby Historie a současnost řepky olejné na

Více

GM kukuřice. 0,0004% DNA kukuřice

GM kukuřice. 0,0004% DNA kukuřice Kolik je DNA v krmivech a potravinách? 0,005 až 0,02 % sušiny GM kukuřice cizí gen 4000 písmen 0,0004% DNA kukuřice Hypotetický příklad: brojler Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Brojler

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Ekologie a aplikovaná biotechnologie rostlin BOT/EABR Garant: Božena Navrátilová

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání

Více

Molekulární biotechnologie č.8. Produkce heterologního proteinu v eukaryontních buňkách

Molekulární biotechnologie č.8. Produkce heterologního proteinu v eukaryontních buňkách Molekulární biotechnologie č.8 Produkce heterologního proteinu v eukaryontních buňkách Eukaryontní buňky se využívají v případě, když Eukaryontní proteiny syntetizované v baktériích postrádají biologickou

Více

MOŽNOSTI ZPRACOVÁNÍ ENERGETICKÝCH ROSTLIN Z VÝSYPEK K PRODUKCI BIOPLYNU. Ing. Jaime O. MUŇOZ JANS, Ph.D. Výzkumný pracovník, VÚRV-Chomutov

MOŽNOSTI ZPRACOVÁNÍ ENERGETICKÝCH ROSTLIN Z VÝSYPEK K PRODUKCI BIOPLYNU. Ing. Jaime O. MUŇOZ JANS, Ph.D. Výzkumný pracovník, VÚRV-Chomutov MOŽNOSTI ZPRACOVÁNÍ ENERGETICKÝCH ROSTLIN Z VÝSYPEK K PRODUKCI BIOPLYNU Ing. Jaime O. MUŇOZ JANS, Ph.D. Výzkumný pracovník, VÚRV-Chomutov ANALÝZA DEFINICE TYPU A KVALITY SUROVINY MOŽNOST ZAŘAZENÍ VEDLEJŠÍCH

Více

Listová hnojiva HYCOL

Listová hnojiva HYCOL Listová hnojiva HYCOL Produkty a přípravky HYCOL BIHOP-K + chmel, kukuřice, mák HYCOL-BMgS řepka, slunečnice, mák HYCOL-NPK zelenina, slunečnice d o ekologické prod ukce d o ekologické prod ukce d o ekologické

Více

Nové přístupy v modifikaci funkce genů: CRISPR/Cas9 systém

Nové přístupy v modifikaci funkce genů: CRISPR/Cas9 systém Nové přístupy v modifikaci funkce genů: CRISPR/Cas9 systém Lesk a bída GM plodin Lesk a bída GM plodin Problémy konstrukce GM plodin: 1) nízká efektivita 2) náhodnost integrace transgenu 3) legislativa

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 7 BIOPOTRAVINY A JEJICH VÝHODY 7. ročník

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 7 BIOPOTRAVINY A JEJICH VÝHODY 7. ročník Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 7 BIOPOTRAVINY A JEJICH VÝHODY 7. ročník DOPORUČENÝ ČAS NA VYPRACOVÁNÍ: 45 minut INFORMACE K TÉMATU: BIOPOTRAVINY PRODUKTY EKOZEMĚDĚLSTVÍ - BOHATÝ ZDROJ ENERGIE,

Více

JAKO NADĚJE PRO EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ. Zdeněk OPATRNÝ. Katedra experimentální biologie rostlin Přírodovědecká fakulta UK Praha PS 2015

JAKO NADĚJE PRO EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ. Zdeněk OPATRNÝ. Katedra experimentální biologie rostlin Přírodovědecká fakulta UK Praha PS 2015 GM PLODINY JAKO NADĚJE PRO EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Zdeněk OPATRNÝ Katedra experimentální biologie rostlin Přírodovědecká fakulta UK Praha PS 2015 Záměrně provokativní název ale nikoliv nový Je ORGANIC AGRICULTURE

Více

R o z h o d n u t í. rozhodlo

R o z h o d n u t í. rozhodlo Ministerstvo životního prostředí odbor environmentálních rizik Praze dne 30. dubna 2007 Čj.: 4675/ENV/07 R o z h o d n u t í Ministerstvo životního prostředí jako správní úřad příslušný podle 5 zákona

Více

Nové genové techniky, potraviny a monitoring

Nové genové techniky, potraviny a monitoring 21. Konference Monitoringu 2016, SZÚ, Milovy, 6.10. 2016 Nové genové techniky, potraviny a monitoring Veronika Kýrová Vladimír Ostrý Pavla Surmanová Ivana Procházková - Jiří Ruprich Podpořeno MZ ČR RVO

Více

Ústav chemie a analýzy potravin. Mykotoxiny. Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Ing. Marta Kostelanská

Ústav chemie a analýzy potravin. Mykotoxiny. Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Ing. Marta Kostelanská Mykotoxiny Zpracovatelé: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Ing. Marta Kostelanská Zpracováno v rámci projektu MŠMT 2B06118 Vliv technologického zpracování na osud nutričně významných látek a kontaminantů

Více

POLITIKA EU A BIOTECHNOLOGIE. Evropa v ohrožení autor: Prof. RNDr. Jaroslav Drobník, CSc. V. ročník/únor/2012

POLITIKA EU A BIOTECHNOLOGIE. Evropa v ohrožení autor: Prof. RNDr. Jaroslav Drobník, CSc. V. ročník/únor/2012 V. ročník/únor/2012 Biotechnologie jsou obor relativně nový a rozvětvený s dynamickým vývojem. Setkáváme se s nimi stále častěji v zemědělství, v lékařství, v potravinářství, v chemickém průmyslu i dalších

Více

GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY KOMUNIKOVÁNÍ RIZIK VEŘEJNOSTI

GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY KOMUNIKOVÁNÍ RIZIK VEŘEJNOSTI Státní zemědělská a potravinářská inspekce GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY Z HLEDISKA KOMUNIKOVÁNÍ RIZIK VEŘEJNOSTI RNDr. Daniela Kolejková, CSc., 2005 CO TO JE GENETICKY MODIFIKOVANÁ POTRAVINA? GM potraviny:

Více

Webová prezentace. http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm

Webová prezentace. http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm Regulace plevelů Webová prezentace http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm PLEVEL = všechny rostliny, které rostou na stanovištích kulturních rostlin proti vůli pěstitele

Více

Definice pojmu VLÁKNINA. Zdroje a význam vlákniny. Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí

Definice pojmu VLÁKNINA. Zdroje a význam vlákniny. Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Definice pojmu VLÁKNINA Zdroje a význam vlákniny Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí Souhrnný název pro jedlé části rostlin nebo analogické (obdobné) sacharidy,

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Dokument ze zasedání 2009 A6-0061/2008 4. 3. 2008 ***I ZPRÁVA o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o statistických zjišťováních o struktuře zemědělských podniků a statistických

Více

Způsoby ochrany kukuřice před zavíječem kukuřičným

Způsoby ochrany kukuřice před zavíječem kukuřičným Způsoby ochrany kukuřice před zavíječem kukuřičným Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc. Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Zavíječ kukuřičný (Ostrinia nubilalis) je obecně známým škůdcem, který se

Více

Půda a potraviny. Souvislosti tušené i netušené. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů ÚKZÚZ Brno

Půda a potraviny. Souvislosti tušené i netušené. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů ÚKZÚZ Brno Půda a potraviny Souvislosti tušené i netušené Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů ÚKZÚZ Brno Témata prezentace půda a potravinová bezpečnost půdní úrodnost a kvalita potravin půda, agrotechnika

Více

Referát na vybrané kapitoly z knihy Biological Invasions (Pimentel 2002) do předmětu Invazní ekologie (ZOO/INEKO) 2011

Referát na vybrané kapitoly z knihy Biological Invasions (Pimentel 2002) do předmětu Invazní ekologie (ZOO/INEKO) 2011 Referát na vybrané kapitoly z knihy Biological Invasions (Pimentel 2002) do předmětu Invazní ekologie (ZOO/INEKO) 2011 Jana Ručková Ochrana a tvorba životního prostředí II. ročník 8.8. 2011 PATOGENY NEPŮVODNÍCH

Více

2007R0834 CS 10.10.2008 001.001 1

2007R0834 CS 10.10.2008 001.001 1 2007R0834 CS 10.10.2008 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007

Více

Potraviny s chráněným označením kvality, původu a tradice

Potraviny s chráněným označením kvality, původu a tradice Potraviny s chráněným označením kvality, původu a tradice Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Navazující magisterský studijní program Bezpečnost a kvalita potravin Systém chráněných označení potravin

Více

Sklizeň vlhkého zrna bez jakýchkoli fyzikálních úprav v ochranné atmosféře CO2 konzervací preparáty na bázi kyseliny propionové

Sklizeň vlhkého zrna bez jakýchkoli fyzikálních úprav v ochranné atmosféře CO2 konzervací preparáty na bázi kyseliny propionové Sklizeň vlhkého zrna Sklizeň a konzervace vlhkého zrna se provádí za účelem prodloužení jeho skladovatelnosti při snížených nákladech (sušení bývá výrazně dražší). Existují ale i další důvody: minimální

Více

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Biotechnologie MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Využití živých organismů pro uskutečňování definovaných chemických procesů pro průmyslové nebo komerční aplikace Organismus je geneticky upraven metodami genetického

Více

G M O B E Z O B A L U. 3. aktualizované v ydání

G M O B E Z O B A L U. 3. aktualizované v ydání G M O B E Z O B A L U 3. aktualizované v ydání 2014 2 Obsah PŘEDMLUVA...3 OD TRADIČNÍHO ŠLECHTĚNÍ K BIOTECHNOLOGIÍM...6 DNA ZÁKLADNÍ KÁMEN BIOTECHNOLOGIÍ...8 TRANSGENNÍ ROSTLINY... 10 TRANSGENNÍ ZVÍŘATA...

Více

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Výzkumný záměr: Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu Studium polních plodin v souvislosti

Více

Mikrobiologické zkoumání potravin. Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikroorganismů

Mikrobiologické zkoumání potravin. Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikroorganismů Mikrobiologické zkoumání potravin Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikroorganismů Potravinářská mikrobiologie - historie 3 miliardy let vývoj prvních

Více

BIOTECHNOLOGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ OBSAH. Zpráva Evropské komise o hospodářském vlivu pěstování hlavních geneticky modifikovaných plodin ve světě

BIOTECHNOLOGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ OBSAH. Zpráva Evropské komise o hospodářském vlivu pěstování hlavních geneticky modifikovaných plodin ve světě č. IX /leden/ 2007 Biotechnologie jsou obor relativně nový a rozvětvený a navíc se velmi rychle vyvíjí. Setkáváme se s nimi stále častěji v zemědělství, v lékařství, v potravinářství, v chemickém i jiném

Více

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE JEDNOTNÁ PLATBA NA PLOCHU (SAPS), DOPLŇKOVÁ PLATBA K JEDNOTNÉ PLATBĚ NA PLOCHU (TOP-UP) PODPORA MÉNĚ PŘÍZNIVÝCH OBLASTÍ A OBLASTÍ S EKOLOGICKÝMI OMEZENÍMI (LFA) Obsah 1. ÚVOD...4

Více

Kvalita a bezpečnost potravin a zemědělských produktů

Kvalita a bezpečnost potravin a zemědělských produktů Kvalita a bezpečnost potravin a zemědělských produktů kostra prezentace ze dne 17.3.2016 lektor: Ing. Ivan Miller, Ph.D ČZU v Praze Institut vzdělávání a poradenství Katedra celoživotního vzdělávání a

Více

Nitrátová směrnice. v roce 2012. Novinky v nitrátové směrnici

Nitrátová směrnice. v roce 2012. Novinky v nitrátové směrnici Nitrátová směrnice v roce 2012 Novinky v nitrátové směrnici 110 100 90 80 (v kg č.ž. na 1 ha využité z.p. podle ČSÚ: cca 3,5 mil. ha v roce 2011) Minerální hnojiva N P2O5 K2O 70 60 50 40 30 Statková hnojiva

Více

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006 ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 26 Výměra zemědělské půdy V roce 26 byla výměra zemědělské půdy v Pardubickém kraji 231,9 tis. ha, z čehož 78,5 % zaujímala orná půda a 21,1 % trvalé travní porosty.

Více

Havarijní plán PřF UP

Havarijní plán PřF UP Havarijní plán PřF UP v němž se nakládá s geneticky modifikovanými organismy (GMO), zpracovaný podle 20, odst. 4 zákona č. 78/2004 Sb. pro pracoviště kateder Buněčné biologie a genetiky a Oddělení molekulární

Více

Kdo jsme. Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i.

Kdo jsme. Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. Kdo jsme Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. Partner Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum v Olomouci (projekt OP VaVpI) Centrum

Více

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Pracovní verze NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014 o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Vláda nařizuje podle 3a odst. 4 a odst. 5 písm. f), 3i, 3l a 3m zákona č. 252/1997 Sb.,

Více

Molekulární biotechnologie. Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1)

Molekulární biotechnologie. Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1) Molekulární biotechnologie Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1) Molekulární biotechnologie je založena Na přenosu genů z jednoho organismu do druhého Jeden organismus má gen, který

Více

Interakce mezi zemědělstvím a změnou klimatu a mezi zemědělstvím a biologickou rozmanitostí

Interakce mezi zemědělstvím a změnou klimatu a mezi zemědělstvím a biologickou rozmanitostí Technologické možnosti, jak nasytit 10 miliard lidí Science and Technology Options Assessment Interakce mezi zemědělstvím a změnou klimatu a mezi zemědělstvím a biologickou rozmanitostí Shrnutí CS Hodnocení

Více

Přípravek na ochranu rostlin PLENUM

Přípravek na ochranu rostlin PLENUM Přípravek na ochranu rostlin Postřikový insekticidní přípravek ve formě vodorozpustných dispergovatelných granulí určený k ochraně bramboru, celeru, endivie listové, chmele, jahodníku, kapusty, kořeninových

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE Předmět: Lékařská a nutriční toxikologie Téma: GMO

SEMINÁRNÍ PRÁCE Předmět: Lékařská a nutriční toxikologie Téma: GMO Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví SEMINÁRNÍ PRÁCE Předmět: Lékařská a nutriční toxikologie Téma: GMO Vypracovala:

Více

SZIF informuje o vývoji cen jednotlivých komodit za první pololetí letošního roku

SZIF informuje o vývoji cen jednotlivých komodit za první pololetí letošního roku SZIF informuje o vývoji cen jednotlivých komodit za první pololetí letošního roku Praha 1.8. 2011 - Jedna z důležitých činností, kterou SZIF zajišťuje, a která vyplývá z Evropské legislativy, je zpracování

Více

Technický průvodce. pro pěstování YieldGard Corn Borer kukuřice

Technický průvodce. pro pěstování YieldGard Corn Borer kukuřice Technický průvodce pro pěstování YieldGard Corn Borer kukuřice Zavíječ kukuřičný Zavíječ kukuřičný (Ostrinia nubilalis) je nejvýznamnějším hmyzím škůdcem kukuřice v řadě zemí Evropy. V nejohroženějších

Více

Delegace naleznou v příloze dokument D039828/03 ANNEX 1.

Delegace naleznou v příloze dokument D039828/03 ANNEX 1. Rada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (OR. en) 10927/15 ADD 1 AGRILEG 149 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 10. července 2015 Příjemce: Generální sekretariát Rady Č. dok.

Více

WHITE BOOK GENETICALLY MODIFIED CROPS

WHITE BOOK GENETICALLY MODIFIED CROPS 1 STRUČNÁ INFORMACE O OBSAHU KNIHY WHITE BOOK GENETICALLY MODIFIED CROPS Moto: Historie velkých objevů ukazuje, že ideologická zaslepenost, neznalost a chamtivost na určitou dobu často potlačí pravdu.

Více

Dotační programy zemědělství pro rok 2012, poskytované podle 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů

Dotační programy zemědělství pro rok 2012, poskytované podle 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů II. Dotační programy zemědělství pro rok 2012, poskytované podle 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů 1.D. Podpora včelařství Účel: zabezpečení opylování zemědělských

Více

CENÍK SLUŽEB A PRACÍ

CENÍK SLUŽEB A PRACÍ Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko CENÍK SLUŽEB A PRACÍ 2016 Ceny jsou uvedeny bez DPH Adresa: Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Zahradní 1 664 41 Troubsko Tel.: 547 138 811 E-mail:

Více

Nabídka drobného balení

Nabídka drobného balení Travní směsi Nabídka drobného balení Charakteristika nabízených travních směsí 0,5 2,0 10,0 BRITAN UNI 1 okrasná parková směs Složení směsi: kostřava červená dlouze výběžkatá, krátce výběžkatá a trsnatá,

Více

Biologická ochrana jak mluví statistika a celosvětové trendy

Biologická ochrana jak mluví statistika a celosvětové trendy ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001:2015 www.ukzuz.cz Biologická ochrana jak mluví statistika a celosvětové trendy Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., ÚKZÚZ Brno Biologická ochrana / biopesticidy

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.072.4.00/12.0045 Koordinátor: Mgr. Martin Šlachta, Ph.D. Metodik: prof. Ing. Jan Frelich, CSc. Finanční manažerka:

Více

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KRMIVA AGROBS Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KŮŇ A POTRAVA Kůň je stepní zvíře Trávy a byliny s nízkým obsahem bílkovin Bohatá biodiversita Velmi dobrá kvalita bez plísní Čistá potrava díky stálému

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 Osecká zemědělská a obchodní společnost a.s. 338 21 Osek u Rokycan 400 DIČ CZ25211943 V Oseku u Rokycan dne 6. března 2014. Obsah výroční zprávy: Základní údaje o firmě Informace

Více

10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách

10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách 10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách Extrémní půdy: Kyselé Alkalické Zasolené Kontaminované těžkými kovy Kyselé půdy Procesy vedoucí k acidifikaci (abnormálnímu okyselení): Zvětrávání hornin

Více