Stimulátor GO patch. Návod k obsluze NEŽ ZAČNETE POMŮCKU POUŽÍVAT, POZORNĚ SI PŘEČTĚTE TENTO NÁVOD

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stimulátor GO patch. Návod k obsluze NEŽ ZAČNETE POMŮCKU POUŽÍVAT, POZORNĚ SI PŘEČTĚTE TENTO NÁVOD"

Transkript

1 CZ Stimulátor GO patch Stimulátor působí preventivně proti chronické ztuhlosti šíje a s ní spojeným zdravotním potížím nebo přináší zlepšení u těchto stavů. Návod k obsluze NEŽ ZAČNETE POMŮCKU POUŽÍVAT, POZORNĚ SI PŘEČTĚTE TENTO NÁVOD S timulátor GO patch neobsahuje žádné chemické látky a jeho použití není spojeno ani s žádnými vedlejšími účinky. Vyvinul ho tým lékařské sekce IDT FRANCE proti bolesti při ztuhlosti šíje a proti některým typům bolesti hlavy.

2 Úvod Ve společnosti, kde člověk žije pod stupňujícím se tlakem pracovních, společenských a rodinných nároků, tedy v neustálém stresu a nervovém vypětí, přibývá také funkčních poruch. V některých případech se začínají funkční poruchy kumulovat a třebaže člověka na životě neohrožují, mohou některé závažné a chronické stavy život velmi ztěžovat. A navíc časem může okolí postiženého začít ztrácet pochopení či trpělivost, protože postižený má onemocnění, které neohrožuje život a ani po řadě vyšetření a jejich opakování u něho nebyla stanovena žádná lékařská diagnóza, takže tu vlastně ani nemá žádný důvod ke stížnostem. Pod vlivem problémů dvojího typu a vyčerpání následkem chronických stavů může u některých jedinců dojít ke vzniku závažného onemocnění, které lze pojmenovat a o jehož závažnosti není pochyb. Často si ztuhlost šíje a další doprovodné příznaky neumíme nijak vysvětlit a časem se mohou dále zhoršovat. Patří k těm plíživým a bezejmenným potížím, které vyčerpávají pacienta, stejně jako další rodinné příslušníky a přátele, a nakonec ho ničí jak psychicky tak fyzicky.

3 Šíje a její ztuhlost, nebezpečná dvojice Šíje představuje důležité strategické místo na lidském těle. Prochází tudy mícha a senzorické a motorické nervy, které zajišťují správné fungování našeho těla. Paradoxně je to oblast velmi zranitelná a působí na ni jak vnější, tak vnitřní vlivy. Od přírody je šíje pružná. Časem však může ztuhnout, což je spojeno se značnými a chronickými bolestmi, které nesmíme brát na lehkou váhu, protože jsou příčinou nadměrného užívání analgetik a utišujících prostředků, které jen málokdy přinesou kýženou úlevu. Rentgenový snímek mírně ztuhlé šíje Rentgenový snímek značně ztuhlé šíje

4 Ztuhlost šíje, bolest Ztuhlost šíje je vždycky problém. Dlouhou dobu se nemusí nijak ozývat, projeví se pouze pocitem nepohody při otáčení hlavou vpravo nebo vlevo, jako například při pohledu za sebe při couvání v autě. Až po určité době se ztuhlost šíje začne projevovat bolestí. Zprvu je bolest lokalizovaná a ztuhlost šíje brání normálnímu pohybu krku. Jedná se o tortikolis, která často vznikne náhle a jindy se vyvíjí postupně. Časem se bolest šíří směrem k lebeční a spánkové oblasti (bolesti vlasaté části hlavy, bolest v týlní krajině) a směrem k ramenům (časté noční bolesti, pocit pálení v ramenou, znecitlivění paží atd.) V ještě pokročilejším stádiu pozorujeme: Nestabilitu vestoje nebo při chůzi. Celkovou únavu, která po vyspání nemizí. Neurčitou úzkost po ranním probuzení. Poznámka 1 Když bolest přejde do chronického stádia, končí snaha o její zvládnutí častěji neúspěchem než úspěchem. Pokud jste ještě nevyhledal(a) lékaře, doporučujeme vám to, a to ze tří důvodů: 1. Případné potvrzení diagnózy; 2. Na základě posouzení závažnosti onemocnění a ovlivňujících faktorů bude možno stanovit individuální a účinnou léčbu; 3. Zabrání se nadměrnému užívání léků, které kromě toho, že do léčby vnášejí anarchii a jsou toxické, bývají také neúčinné.

5 Ztuhlost šíje, ovlivňující faktory Několik faktorů, a to jak individuálních, tak environmentálních, jako je nedostatečná fyzická aktivita, stres, úraz při autonehodě, časná artróza či silné emocionální otřesy (ztráta blízkého člověka, ztráta zaměstnání, závažné onemocnění, sdělení diagnózy rakoviny atd.), se může spolupodílet na tom, že: se projeví záchvaty bolesti; se zvýší jejich frekvence; stav přejde do chronického stádia. Skolióza, hlavní udržující faktory Ani když naberou na síle, nemohou ovlivňující faktory samy o sobě způsobit přechod bolesti do stádia chronicity, které ztrpčuje život. Při zhoršení stavu se uplatňuje zejména hlavní faktor. Jeho vlivem dochází k oslabení člověka, který se stává náchylnějším k tuhnutí šíje, jež ho dosud obtěžovalo jen málo. Většina jedinců, které trápí ztuhlost šíje, udává svalové napětí na několika místech v těle. Toto napětí pak přechází v opakované záchvaty bolesti, které vyzařují do lebeční, nebo ramenní oblasti. S přibývajícím věkem se stále častěji setkáváme s nálezem vybočení/rotace páteře, s mírnou ať už nediagnostikovanou či diagnostikovanou skoliózou, která není odpovídajícím způsobem léčena.

6 Mírná skolióza, která dlouho zůstává bez klinických projevů (subklinické stádium), může s přibývajícím věkem a ubývající ohebností přerůst v problém, který doprovázejí: bolestivé stavy v oblasti bederní, hrudní nebo krční páteře, celková únava bez zjevné organické příčiny. Poznámka 2 V této části se pokusíme vysvětlit přechod akutní bolesti vyvolané ztuhlostí krční páteře do chronicity v případě, kdy se nepodaří správně stanovit diagnózu a samoléčba nepřináší kýžený výsledek. Jestliže trpíte bolestivou ztuhlostí šíje, může vám vhodnou individuální a účinnou léčbu předepsat pouze váš ošetřující lékař.

7 Rozlišujte mezi bolestí hlavy vyzařující do lebeční krajiny, která má souvislost se ztuhlostí šíje, a migrénou Migréna představuje zcela odlišné onemocnění, které postihuje kolem 10 % francouzské populace a vyskytuje se převážně u žen. Výskyt tohoto onemocnění je podhodnocován, i když dnes není problém rozeznat jeho příznaky a stanovit přesnou diagnózu. Jedná se o typické pulzující bolesti, které zpravidla postihují polovinu hlavy, a mohou mít i značnou intenzitu. Pacienti vyhledávají klid a tmu, protože fyzická námaha, světlo a hluk u nich zhoršuje klinické příznaky. Nezřídka je migréna doprovázena také nauzeou a zvracením. Záchvaty mohou trvat až tři dny. Jejich častý výskyt vede ke snížení kvality života po stránce pracovní, společenské i rodinné. Úlevu přináší rychlý a strukturovaný zásah multidisciplinárního týmu odborníků, jehož cílem je zabránit: přechodu stavu do chronicity, každodenním chronickým bolestem hlavy, a nadměrnému užívání léků, které nepřinášejí úlevu. Samoléčba není u tohoto stavu vhodná.

8 Jak si uvolnit ztuhlou šíji a předejít přechodu stavu do chronicity: Metody, které máme k dispozici Analgetika Podání analgetik hned při nástupu bolestí může být účinné, pokud znáte dobu jejich působení a řídíte se jí. Protože jsou k dostání bez lékařského předpisu, lze si je snadno obstarat, takže často dochází k jejich zneužívání, a to zejména v případě, kdy nejsou známé a neberou se v úvahu ovlivňující faktory a příznaky bolesti přejdou do chronicity. Uklidňující prostředky Prášky na uklidnění mohou působit proti úzkosti, která je vždy přitěžujícím faktorem svalového napětí v zádech. Často však pozorujeme, že když se stav stává chronickým a dochází k nadměrnému užívání léků, vede to ke vzniku těžké závislosti. Nedílnou součástí léčby musí být vysazení drogy. Masáže, kinezioterapie Uvolňovací svalové masáže a cvičení na krční páteř má samozřejmě svůj význam, ale musí být součástí celkové léčebné strategie. Akupunktura nebo ještě lépe elektroakupunktura se svým dvojím účinkem, uvolněním a odstraněním kontraktur, může ztuhlé šíji přinést úlevu. Není plně doceněna a měla by se častěji doporučovat, i když s vědomím, že základní problém zcela neodstraní.

9 A nakonec je tu nová inovační pomůcka, stimulátor GO patch Jednoduchá a účinná pomůcka, která je vždy po ruce. Stimulátor GO patch od týmu odborníků z IDT France, je elektronický ultrakompaktní samonapájecí lékařský přístoj. Je vybaven výkonným procesorem a důmyslným programem. Modulace umožňuje dvojí nastavení frekvence při velkém rozmezí intenzity stimulace. Stimulační program obsahuje několik různých podprogramů, jejichž soubor se zaměřuje na mobilizaci svalových a šlachových tkání v oblasti, kterou je třeba léčit. Jedna aplikace trvá 20 minut. Působení stimulátoru se vyznačuje dvojím účinkem, relaxačním a analgetickým. Přináší úlevu od bolesti a postupně snižuje svalové napětí v oblasti šíje, přičemž nedochází k nadměrnému užívání léků a nemusíme se obávat, že problém přejde do chronicity. Díky svému kompaktnímu provedení bez šňůry a dobré přilnavosti se stimulátor GO patch vyznačuje jednoduchostí použití a navíc může být stále po ruce, protože se bez problémů vejde třeba do kapsy. Stimulátor GO patch je jedinečný výrobek a je chráněn několika mezinárodními patenty. Poznámka 3 Stimulátor GO patch vychází z fyzikální metody a jeho použití není spojeno s působením žádného chemického přípravku, pomůže vám uvolnit svalové spasmy v oblasti šíje a svým účinkem zabrání přechodu stavu do chronického stádia. Než začnete stimulátor GO patch používat, navštivte svého lékaře, aby vám stanovil diagnózu.

10 Popis Stimulátor GO patch představuje zdravotnickou pomůcku s lékařským osvědčením CE Skládá se z ultrakompaktního zařízení vybaveného výkonným mikroprocesorem a napájeného 3V baterií CR2032. Stimulátor GO patch je nasazen na vyměnitelnou přilnavou elektrodu (patch). Vyměnitelná přilnavá podložka Tělo přístroje Tlačítko pro uvedení do provozu (ON) a pro nastavení vyššího stupně intensity stimulace (+) Tlačítko pro vypnutí (OFF) a pro nastavení nižšího stupně intensity stimulace (-) Úložiště 3V baterie pod krytem (baterie je součástí balení). Stimulátor GO patch se dodává připravený k použití a balení obsahuje: přístroj nasazený na přilnavou podložku 3V baterii CR2032 návod k použití a záruční list

11 Technické údaje Název: GO patch Model: WL-23U6 Značka: IDT France Ovládání: pomocí tlačítka ON+ a OFF- Napájení: 3V lithiová baterie CR2032 Elektrický proud: dvoufázový 50 ma Nízkofrekvenční Rozsah stimulace μs Kanál 1 Režim burst mode Délka stimulace: 20 minut automatické přerušení Přilnavá elektroda: vyměnitelná, s gelem Dodává se v jednotlivém balení, které obsahuje: Baterii, 1 ks Přilnavé elektrody, 2ks Návod k použití, 1 ks Ochranný sáček, 1 ks V balení po 2 kusech možno zakoupit 3V lithiové baterie CR2032 přilnavé elektrody K dostání v lékárnách, u prodejců nebo přes internet na adrese:

12 Příprava Vložení baterie Stimulátor GO patch je dodáván s 3 V baterií CR2032. Přístup do bateriového prostoru je stlačením krytu a jeho posunem doprava. Baterii vložte do vyhrazeného prostoru a při tom dbejte na správnou polohu pólů (plus na straně krytu). Poté kryt posunem doleva znovu uzavřete. Stimulátor GO patch je připraven k použití. DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Použité baterie odkládejte pouze do nádob k tomu určených. 3V baterie CR2032, kterou dodáváme spolu s přístrojem, je vysokokapacitní. Nové baterie lze zakoupit ve fotopotřebách, v supermarketech atd. Poznámka Některé nové baterie mohou mít slabší počáteční kapacitu, takže mohou mít i kratší životnost. Novou baterii si můžete objednat u svého prodejce či přes internet na adrese Tak budete mít jistotu, že dostanete novou baterii o stejné kapacitě.

13 Použití Před použitím si přečtěte veškerá upozornění a kontraindikace* uvedené v přiloženém letáku. Sejměte stimulátor GO patch nasazený na přilnavou podložku s průhledného umělohmotného podstavce a přiložte ho na tělo v místě, kde chcete provést stimulaci. Stimulátor pevně přilne k pokožce. Přístroj vždy přikládejte na pokožku, když je vypnutý, a do chodu ho uveďte, až po přilnutí na správné místo. Uvedení stimulátoru do chodu (1) Stiskněte tlačítko ON/+ a začne blikat červené kontrolní světlo. Nastavení intenzity stimulace (2) Opakovaným stiskem tlačítka ON/+ si nastavte požadovanou intenzitu stimulace. Stimulátor má 10 regulačních stupňů a každým stiskem tlačítka ON/+ se intenzita stimulace o 1 stupeň zvýší. Zároveň s tím se zvyšuje intenzita červeného kontrolního světla kontrolní světlo (1) (2) (3) Opakovaným stiskem tlačítka ON/+ si nastavíte stupeň stimulace, který je vám příjemný. Stimulace by neměla být ani příliš slabá ani příliš silná. Intenzitu stimulace si v případě potřeby snížíte stiskem tlačítka OFF/-. Vypnutí stimulátoru (3) Opakovaným stiskem tlačítka OFF/- snižujeme intenzitu stimulace až do úplného vypnutí stimulátoru, kdy nám červené kontrolní světlo zhasne.

14 Automatické vypnutí Stimulátor GO patch je opatřen spořičem baterie a po 20 minutách provozu dojde k jeho automatickému vypnutí. Můžete ho kdykoli znovu uvést do chodu stiskem tlačítka ON/+. Po použití Zkontrolujte, zda je stimulátor vypnut. Vsunutím prstů pod přilnavou plochu sejměte stimulátor GO patch s pokožky, uložte ho na průhledný umělohmotný podstavec a vložte do měkkého ochranného pouzdra. Chraňte před slunečním světlem a prachem. Přilnavá plocha. Praktické rady. Přilnavá gelová plocha je až z 85 váhových procent tvořena vodou. Právě této vodě vděčí podložka za vysokou přilnavost a vodivost. Při jejím použití dochází ke vstřebání části vody z gelu do pokožky a čím je pokožka sušší, tím více vody vstřebá. Suchou přilnavou podložku již nelze znovu použít, protože ztrácí svou přilnavost a vodivost, která je pro stimulaci nezbytná. Průměrná životnost podložky činí asi dvacet 30-minutových použití. Zkracuje se vlivem kyselosti pokožky (pot), suchosti pokožky, prašného prostředí a slunečního světla. Když podložka ztratí přilnavost nebo vodivost, je třeba ji vyměnit. Abychom její životnost co nejvíce prodloužili, doporučuje se po každém použití stimulátoru nanést před jeho uložením na přilnavý gel po dvou kapkách vody. Novou přilnavou podložku si můžete opatřit u svého prodejce nebo si ji objednejte přes Internet na adrese

15 Pro koho je stimulátor GO patch vhodný Stimulátor GO patch je určen proti bolesti způsobené ztuhlostí svalů v šíjové oblasti a problémům s ní spojeným. Použití stimulátoru GO patch je indikováno hlavně při výskytu níže uvedených chronických příznaků: lokalizovaná ztuhlost, bolest vyzařující do hlavy a ramen, nestabilita vestoje a při chůzi, celková únava, hlavně po ránu, spojená s neurčitou úzkostí při vstávání. V tomto stavu už má pacient obvykle stanovenou diagnózu, ví, že příčinou problémů je v jeho případě ztuhlost šíje a její následky, jako je například každodenní chronická bolest hlavy. V tomto stavu také často dochází k nadměrnému užívání léků a člověk, kterého trápí bolest, většinou vyčerpal všechny možnosti léčby, aniž by dosáhl kýžené úlevy. Pokud trpíte těmito chronickými příznaky, pak je stimulátor GO patch určen právě pro vás. Poznámka 4 Pokud trpíte akutní bolestí šíje nebo hlavy poprvé, není pro vás stimulátor GO patch vhodný. Napřed se musíte poradit se svým lékařem, který vám stanoví diagnózu a individuální léčbu. Pokud se u vás vyskytnou výše popsané příznaky, ale ještě nemáte stanovenou diagnózu, není pro vás stimulátor Go patch vhodný a rozhodně ho nesmíte použít.

16 Strategie a základní principy Obecná strategie při použití stimulátoru GO patch se zaměřuje na dva přesné cíle: 1. Odstranění svalových spasmů, které jsou příčinou lokalizované nebo vyzařující bolesti. 2. Vysazení nadměrně užívaných léků, které nepřinášejí kýženou úlevu. Tato strategie by měla předejít zhoršení příznaků a přechodu stavu do chronického nebo trvalého stádia, které je postrachem odborníků. Základní principy 1. Aplikační místa Stimulátor GO patch se přikládá na přesná místa na těle. Nejedná se o body, ale o celou oblast, kterou chceme léčit. Stimulaci může provádět kdokoli bez předchozího vyškolení, pokud správně určí, kterou oblast je třeba pomocí stimulátoru GO patch stimulovat. 2. Minimální účinná dávka Stejně jako při podávání léků se i u stimulátoru GO patch účinek projeví až po určité době. Dříve nejsou výsledky patrné. Tomu také odpovídá pojem minimální efektivní dávky (MED) stimulace. Při dávce 30 minut stimulace/den dochází k nástupu účinku s 3 až 7 denním odstupem. Toto časové rozmezí kolísá v závislosti na počáteční intenzitě bolesti, chronicitě potíží a celkovém stavu jedince.

17 3. Práh bolesti (viz schematické znázornění) V případě bolesti používají nervy a svaly svůj vlastní jazyk, jejich reakce odpovídá konkrétnímu neurofyziologickému zákonu známému jako VŠECHNO NEBO NIC. To znamená, že počínaje od určitého stupně spasmů nebo bolesti a pouze od tohoto stupně vyvolá ztuhlost šíje buď lokalizovanou nebo vyzařující bolest (klinické stádium). Před dosažením tohoto prahu ještě bolest nepociťujeme (subklinické stádium). Na tomto neurofyziologickém podkladě, který dobře znají fyzikové, vyvinul lékařský tým IDT France sadu stimulátorů, ke kterým patří KALM patch a nově také GO patch. Bylo by samozřejmě naivní předpokládat, že lze zvrátit tok času a navrátit ztuhlé šíji padesátiletého člověka pružnost, kterou se mohl chlubit ve svých třiceti letech, kdy ještě nevěděl, co je bolest. Skoliózy a degenerativní artrózy ho už nikdo nezbaví. Snížením úrovně nervosvalových spasmů o několik stupňů lze dosáhnout návratu před práh bolesti a tak bolest odstranit. Následně se zvýší kvalita života a bude možno přistoupit k postupnému vysazení nadměrně užívaných léků. To je konečným cílem stimulátoru GO patch či jakékoli jiné léčebné metody v případě ztuhlosti šíje, zejména v chronickém stádiu. Různý stupeň spasmů Klinické stádium Práh bolesti Subklinické stádium Délka stimulace

18 Agresivní stimulace a umístění stimulátoru Agresivní stimulaci provádíme po dobu 1 až 2 týdnů a stimulátor přikládáme na dvě základní místa, která vystřídáme buď ve stejný den nebo jeden den stimulujeme jedno a další den druhé. Poloha 1 Ve středu šíje (viz foto) Cíl 1 zmírnit nervosvalové spasmy zmírnit bolest, ať už lokalizovanou nebo vyzařující do hlavy Stimulace: střední intenzity (stupeň 3-4) minut denně 1-2 týdny Výsledky: úlevu pozorujeme po 3-7 dnech stimulace Stimulátor GO patch je třeba přiložit do středu šíje

19 Poloha 2 Přes ramenní svaly (viz foto) Poloha 2, přes ramenní svaly na obou stranách Cíl 2 zmírnit svalové spasmy v pravém a levém rameni zmírnit bolest v ramenou, ať už lokalizovanou nebo vyzařující do paží Stimulace: střední intenzity (stupeň 3-4) minut denně 1-2 týdny Výsledky: úlevu pozorujeme po 3-7 dnech stimulace

20 Prevence recidiv a zdravý životní styl Třebaže stimulátor GO patch je při agresivní stimulaci skutečně účinný, nemůže sám o sobě zabránit recidivám, pokud v boji proti společnému jmenovateli, kterým je ztuhlost šíje, neuplatňujeme celkovou strategii léčby. Ve skutečnosti se celková ztuhlost zad a zvláště šíje vyskytuje často, protože s přibývajícím věkem se k ní nedopracuje jen málokdo. V boji se ztuhlostí čas nepracuje pro pacienta, zejména když uvážíme, že očekávaná délka života se prodlužuje a v západním světě se lidé běžně dožívají věku nad 85 let. Od let věku nesmíme brát ztrátu pružnosti zad na lehkou váhu, naopak je načase s ní začít něco dělat, jinak může nepohoda při otáčení hlavy přejít v bolest a stát se tak noční můrou pro nejednoho z nás. Prevence Pokud máte stimulátor GO patch, udržujte si hybnost šíje po počáteční fázi agresivní stimulace prováděním dvou minutových stimulací týdně. 15 až 30 minut je zcela dostačující. Střídejte 1. a 2. polohu, obě mají pro prevenci svůj význam. Stimulátor si berte s sebou i na cesty. Cvičení pro zlepšení ohebnosti Existuje velmi pomalé a snadné cvičení, které mobilizuje veškeré klouby. Zaměřuje se na procvičení svalových struktur a nikoli na vypracování svalové hmoty. Nadměrně vypracovaná svalová hmota může být totiž příčinou zvýšené svalové tenze, která je škodlivá. Abyste se vyhnuli největším chybám hned na počátku, měli byste se nejdříve poradit se zdravotnickým pracovníkem (kinezioterapeutem). Cvičení ohebnosti má zásadní význam, protože jeho pravidelným prováděním můžeme zabránit přechodu potíží do chronicity, třebaže v případě akutní bolesti cvičení nedosahuje účinku farmakologické léčby.

21 Zdravý životní styl a optimální kvalita života Není pochyb o tom, že nadváha a obezita představuje u padesátiletých lidí skutečnou překážku při udržování fyzické aktivity a má tudíž vliv na jejich hybnost. Vyvážená strava, s omezením masa, zvláště pak červených mas, cukru a živočišných tuků, a naopak s větším množstvím rybích výrobků a čerstvého ovoce a zeleniny, je lehčeji stravitelná a tak nepřímo vede i k větší pohyblivosti. Zároveň usnadňuje provádění cvičení pro zlepšení ohebnosti nebo jiné typy fyzické aktivity (chůze, jízda na kole, práce na zahradě, plavání atd.), která je prvním krokem k dosažení nebo udržení zdravé tělesné hmotnosti a optimální kvality života. Dávejte přednost kvalitě potravy před kvantitou. To je jedna z hlavních zásad, které se musíte držet, když si chcete co nejdéle udržet svou ohebnost, hybnost a fyzickou nezávislost. Kde hledat radu Poraďte se svým lékařem, Můžete se také písemně obrátit na Zdravotnickou sekci IDT Francie, která udělá všechno pro to, aby vám poskytla dobré rady a objektivní podporu info@biolecba.cz

22 A jak je to se skoliózou? Už jsme se zmínili o tom, že mírná skolióza je hlavním udržujícím faktorem ztuhlosti šíje, která může následně přejít do chronicity. Skoliózu jako přitěžující faktor nesmíme při odstraňování nebo zmírňování bolesti považovat za nepřekonatelnou překážku. Pacient potřebuje péči odborného týmu, který stanoví celkovou a přesnou strategii léčby. Skutečností je, že skolióza se léta nemusí klinicky projevit, ale s přibývajícími roky, když tělo ztrácí ohebnost (následkem stárnutí, nečinnosti atd.), může začít vyvolávat bolestivé spasmy a nervosvalovou hypertonii v různých oblastech zad a šíje. Tyto spasmy jsou příčinou ztuhlosti zad jako celku nebo jeho jednotlivých částí (bederní, hrudní nebo krční oblasti). I v tomto případě platí fyziologický zákon VŠECHNO NEBO NIC. Pouhým snížením stupně svalové hypertonie vyvolané skoliózou lze dosáhnout úlevy a zlepšení hybnosti zad nebo šíje. U lidí po padesátce by bylo naivní skoliózu, byť i mírnou, farmakologicky léčit. V tomto věku však lze dosáhnout zlepšení hybnosti, je to jednoduché řešení, snadno proveditelné a účinné, které vede k trvalému snížení bolesti. U žen po menopauze je jedním z přitěžujících faktorů skoliózy osteoporóza. Ta představuje komplikaci při léčbě hybnosti. Její prevence má tedy zásadní význam.

23 Lékařský certifikát EU Výrobce Design a Distribuce v evropských zemích Stimulátor GO patch představuje zdravotnickou pomůcku opatřenou lékařským osvědčením CЄ 0434 podle evropské směrnice 93/42/EEC. Stimulátor GO patch byl vyvinut ve Francii týmem IDT France. Je chráněn mezinárodním patentem.

24 Stimulátor GO patch Jedná se o zdravotnickou pomůcku opatřenou v souladu s evropskou směrnicí 93/42/EEC certifikátem CE0434. Stimulátor působí preventivně proti chronické ztuhlosti šíje a s ní spojeným zdravotním potížím nebo přináší zlepšení u těchto stavů. CЄ 0434

návod k použití www.biolecba.cz cesta ke klidnému životu BEZ BOLESTI Stimulátor kalm patch vyvinutý týmem IDT France

návod k použití www.biolecba.cz cesta ke klidnému životu BEZ BOLESTI Stimulátor kalm patch vyvinutý týmem IDT France CZ návod k použití www.biolecba.cz cesta ke klidnému životu BEZ BOLESTI Stimulátor kalm patch vyvinutý týmem IDT France Šíje Důležité strategické ale zranitelné místo na lidském těle Bolesti v zádech

Více

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST?

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? ZDE APLIKUJEME -MD INJEKCE Kompletní řada certifikovaných zdravotnických středků terapii bolesti způsobené onemocněním pohybového a podpůrného aparátu. zmírnění bolesti

Více

NEŽ ZAČNETE STIMULÁTOR POUŽÍVAT, POZORNĚ SI PŘEČTĚTE TENTO NÁVOD

NEŽ ZAČNETE STIMULÁTOR POUŽÍVAT, POZORNĚ SI PŘEČTĚTE TENTO NÁVOD CZ návod k použití Stimulátor O 2 patch první elektronická pomůcka proti kouření od odborného týmu IDT France NEŽ ZAČNETE STIMULÁTOR POUŽÍVAT, POZORNĚ SI PŘEČTĚTE TENTO NÁVOD Stimulátor O 2 patch bez nikotinu

Více

Sada na baňkování s magnety, 17 ks

Sada na baňkování s magnety, 17 ks NÁVOD K POUŽITÍ Sada na baňkování s magnety, 17 ks Vážení zákazníci, gratulujeme Vám k zakoupení vysoce kvalitního značkového výrobku. Abyste mohli po dlouhou dobu využívat přednosti výrobku, přečtěte

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Elektronický přístroj proti chrápání Snore Stopper, model ENI011578

NÁVOD K OBSLUZE. Elektronický přístroj proti chrápání Snore Stopper, model ENI011578 NÁVOD K OBSLUZE Elektronický přístroj proti chrápání Snore Stopper, model ENI011578 Obj. č.: 84 04 53 Vyspěte se opět normálně! Váš partner nebo Vaše partnerka Vám za to poděkuje. Tento přístroj rozezná

Více

2. Hrudní pás s vysílačem. Navíc CP 13is vypočítají spotřebu kalorií a pomocí graficky znázorní zatížení v rámci nastavené srdeční frekvence.

2. Hrudní pás s vysílačem. Navíc CP 13is vypočítají spotřebu kalorií a pomocí graficky znázorní zatížení v rámci nastavené srdeční frekvence. Rozsah dodávky 1. Hodinky s náramkem 2. Hrudní pás s vysílačem Hodinky s měřením pulzu Ciclo CP 13is 3. Elastický hrudní pás (nastavitelný) CICLOPULS CP 13is je ideální přístroj pro měření srdeční frekvence,

Více

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) 11.12.2008, Brno Bc. Dagmar Králová Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický

Více

LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ

LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ Léčba bolesti pohled SÚKL na klinická hodnocení 1 LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ MUDr. Alice Němcová MUDr. Alena Trunečková Léčba bolesti pohled SÚKL na klinická hodnocení 2 Klinická

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra CÍL příspěvek shrnuje informace o úrazech a pádech v seniorském věku a o možnostech

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY. Efektivní právní služby

AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY. Efektivní právní služby AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY Efektivní právní služby 1 Definice produktů základní vymezení produktů v oblasti farmacie. Hraniční výrobky rozlišování podle prezentace

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

KRČNÍ MASÁŽNÍ PŘÍSTROJ

KRČNÍ MASÁŽNÍ PŘÍSTROJ U Topolů 1778 258 01 Vlašim Česká republika NÁVOD K POUŽITÍ KRČNÍ MASÁŽNÍ PŘÍSTROJ Před prvním použitím si prosím pečlivě přečtěte tento návod a řiďte se uvedenými pokyny. 1. Důležité bezpečnostní informace

Více

VAŠE ZDRAVÍ, NAŠE STAROST!

VAŠE ZDRAVÍ, NAŠE STAROST! Multifunkční elektronická váha CS6281 - Návod k použití VAŠE ZDRAVÍ, NAŠE STAROST! Obsah CS6281... 1 NÁVOD K POUŽITÍ... 1 OBSAH... 2 ÚVOD... 2 VLOŽENÍ BATERIÍ... 3 PŘÍPRAVA PŘED POUŽITÍM... 3 ZJIŠŤOVÁNÍ

Více

SPECIFIKACE VÝKONOVÉ CHARAKTERISTIKY OBSAZENÍ TLAČÍTEK DISPLEJ PROVOZ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY NÁVOD K OBSLUZE

SPECIFIKACE VÝKONOVÉ CHARAKTERISTIKY OBSAZENÍ TLAČÍTEK DISPLEJ PROVOZ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY NÁVOD K OBSLUZE DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ CZ SPECIFIKACE VÝKONOVÉ CHARAKTERISTIKY OBSAZENÍ TLAČÍTEK DISPLEJ PROVOZ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY 2 2 3 4 5 8 NÁVOD K OBSLUZE 1 INFORMACE 1. Před uvedením do provozu si prosím přečtěte tento

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 05 15 Upravené a doplněné české vydání Obsah Strana ÚVOD... 3 PROČ PROVÁDĚT ANALÝZU OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE?... 3 VYSVĚTLENÍ POJMU PODÍL OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE... 4 KOLÍSÁNÍ

Více

Navíc CP 16is vypočítají spotřebu kalorií a pomocí graficky znázorní zatížení v rámci nastavené srdeční frekvence.

Navíc CP 16is vypočítají spotřebu kalorií a pomocí graficky znázorní zatížení v rámci nastavené srdeční frekvence. Všeobecně Sport Vás udrží mladé a fit. Ten, kdo pravidelně pěstuje sport, cítí se lépe, lépe vypadá, snese větší zátěž a má lepší kondici. CICLOPULS CP 16is je ideální přístroj pro měření srdeční frekvence,

Více

Masážní přístroj BL-2502

Masážní přístroj BL-2502 Masážní přístroj BL-2502 Návod k použití Poslední revize: 7. 6. 2013 OBSAH: PODĚKOVÁNÍ... 3 PRINCIP ČINNOSTI PŘÍSTROJE... 3 POPIS PŘÍSTROJE... 3 DŮLEŽITÉ BODY LIDSKÉHO TĚLA... 4 POUŽITÍ PŘÍSTROJE... 4

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, jste po operaci totální endoprotézy (TEP) ramenního kloubu. V zotavování po operaci a návratu k aktivnímu životu bude

Více

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Pomáhají klientům zlepšit motorické i kognitivní funkce, navozují rozvoj smyslů ale i relaxaci. AROMADIFUZÉR A AROMA LAMPY Aromadifuzér nepracuje na základě

Více

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků.

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků. sp.zn.: sukls106117/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Viru-Merz, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Elektronický výcvikový obojek DOG-T02

Elektronický výcvikový obojek DOG-T02 Elektronický výcvikový obojek DOG-T02 Návod k použití 1.Úvod Vážení zákazníci, děkujeme Vám za nákup našeho zboží. Před použitím přístroje si prosím přečtěte tento návod. Elektronické výcvikové obojky

Více

Philips Lumea Advanced návod k použití pro SC1999

Philips Lumea Advanced návod k použití pro SC1999 Philips Lumea Advanced návod k použití pro SC1999 Philips Lumea Advanced sc 1999 je moderní levnější bratranec velmi žádaných modelů Lumea Prestige např. 956. Má stejnou životnost lampy, 15 a více let

Více

VZDUCHOVÉ LYMFODRENÁŽNÍ LEGÍNY MC0094 NÁVOD K POUŽITÍ

VZDUCHOVÉ LYMFODRENÁŽNÍ LEGÍNY MC0094 NÁVOD K POUŽITÍ VZDUCHOVÉ LYMFODRENÁŽNÍ LEGÍNY MC0094 NÁVOD K POUŽITÍ Obsah ÚVOD... 2 MOŽNOSTI POUŽITÍ... 2 VAROVÁNÍ... 3 BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ NEPOUŽÍVEJTE KDYŽ:... 3 JAK AIR LEGGY FUNGUJE?... 3 OBSAH BALENÍ... 4 POPIS

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 04 88

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 04 88 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 04 88 Základní charakteristiky přístroje: Ideální pomocník s dobře čitelným displejem na jeho přední straně při chůzi nebo při běhu pro všechny sportovně založené lidi. Užitečný

Více

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE SPORTOVNÍ MASÁŽ Cíl sportovní masáže : příprava na sportovní výkon pomoc při rozcvičování specifická pomoc při strečinku podpora zotavovacích procesů po zátěži navození pocitu pohody

Více

Masážní přístroj. Breo Mini. Návod k použití

Masážní přístroj. Breo Mini. Návod k použití Masážní přístroj Breo Mini - Návod k použití Obsah ÚVOD... 2 PŘEDSTAVENÍ VÝROBKU... 3 POUŽITÍ TOHOTO VÝROBKU:... 3 PRINCIP FUNGOVÁNÍ... 3 POPIS JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ... 4 INSTRUKCE K POUŽÍVÁNÍ... 4 VLOŽENÍ

Více

Návod k obsluze CICLOPuls CP12C

Návod k obsluze CICLOPuls CP12C Návod k obsluze Blahopřejeme!!! Koupí přístroje CICLO PULS CP12C jste získali přístroj na měření tepu, který Vám během tréninku poskytne veškeré důležité údaje. CICLO PULS CP12C spojuje jedinečný design

Více

3. Metody automasáže 1. Stisk

3. Metody automasáže 1. Stisk 33 3. Metody automasáže Automasáž v oblasti meridiánů a akupunkturních bodů je metoda, jež vede k úspěšné léčbě a prevenci nemocí. Velmi důležitým předpokladem pro její úspěch je však dokonalé zvládnutí

Více

Návod k přístroji Cellulife

Návod k přístroji Cellulife Návod k přístroji Cellulife O přístroji Cellulife Cellulife je přístroj, který nabízí ženám po celém světě, to, co chtějí a potřebují: přirozené a vysoce účinné domácí ošetření, které je zároveň velmi

Více

Masážní přístroj krku a ramen JKW-821. Návod k použití

Masážní přístroj krku a ramen JKW-821. Návod k použití Masážní přístroj krku a ramen JKW-821 Návod k použití Obsah Obsah... 2 Důležité bezpečnostní pokyny... 3 Kde masážní přístroj používat... 3 Bezpečnostní opatření... 4 Případy, kdy by Masážní přístroj krku

Více

OBSAH OBSAH OBSAH BALENÍ

OBSAH OBSAH OBSAH BALENÍ OBSAH OBSAH Obsah balení... 2 Důležitá upozornění...3 Základní informace pro vedení tréninku...6 Přehled funkcí...7 Přenos signálu a metody měření Začínáme...8 Základní ovládání sporttesteru...9 Základní

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Masáž hlavy a krku pro relaxaci a meditaci. WELLCARE WE-666

Masáž hlavy a krku pro relaxaci a meditaci. WELLCARE WE-666 Masáž hlavy a krku pro relaxaci a meditaci. WELLCARE WE-666 PŘÍSTROJ MOHOU POUŽÍVAT POUZE OSOBY STARŠÍ 15 LET A TO AŽ PO PEČLIVÉM PROSTUDOVÁNÍ NÁVODU K OBSLUZE. DODRŽUJTE BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ!!! UMÍSTĚTE

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Translation into: Completed by: Email: SOC 1 Lidé s projevy RA by měli mít včasný přístup ke klinickým/zdravotnickým odborníkům kompetentním pro stanovení

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁL - Pioglitazone Accord

EDUKAČNÍ MATERIÁL - Pioglitazone Accord Pioglitazon preskripční informace pro lékaře Výběr pacienta a zvládání rizik Evropská léková agentura přezkoumala možnou spojitost mezi podáním léčivých přípravků s obsahem pioglitazonu a zvýšeným rizikem

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

VÝKONOVÝ INDUKČNÍ SYSTÉM

VÝKONOVÝ INDUKČNÍ SYSTÉM VÝKONOVÝ INDUKČNÍ SYSTÉM VÝKONOVÝ INDUKČNÍ SYSTÉM NEJMODERNĚJŠÍ TECHNOLOGIE BTL představuje inovativní terapii VÝKONOVÝM INDUKČNÍM SYSTÉMEM (SIS - SUPER INDUCTIVE SYSTEM). Princip Výkonového Indukčního

Více

Skleněná elektronická váha M8012-JD. Návod k použití

Skleněná elektronická váha M8012-JD. Návod k použití Skleněná elektronická váha M8012-JD - Návod k použití Obsah ÚVOD... 3 OBECNÉ INFORMACE... 3 JAK VÁHA PRACUJE... 3 DŮLEŽITÉ POZNÁMKY... 3 REFERENČNÍ TABULKY... 4 A. PODÍL TUKU V TĚLE... 4 B. PODÍL VODY

Více

www.funtoys.cz www.jejoue.cz www.lelodesign.cz www.honitka.cz

www.funtoys.cz www.jejoue.cz www.lelodesign.cz www.honitka.cz LELO SMART WAND MEDIUM / LARGE - NÁVOD K OBSLUZE Pokud se budete řídit následujícími pokyny, užijete si luxusní masáž již za pár vteřin. Před prvním použitím je nutné váš Smart Wand 2 hodiny dobíjet. Až

Více

My Stim 2. www.elektrostimulator.cz

My Stim 2. www.elektrostimulator.cz My Stim 2 Příslušenství 1x elektrostimulátor Globus My Stim 2 1x taška pro elektrostimulátor a další příslušenství 2x kabely pro připojení elektrod 4x samolepící elektrody 50 x 50 mm 4x samolepící elektrody

Více

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 1, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 25.1. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

"Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha

Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost Václav Bunc LSM UK FTVS Praha "Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha Studie WHO z roku 2015 dokládá, že 10% úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu 33% celosvětových úmrtí

Více

Diabetes neboli Cukrovka

Diabetes neboli Cukrovka Diabetes mellitus Diabetes neboli Cukrovka Skupina onemocnění s nedostatkem nebo sníženým účinkem hormonu inzulinu Diabetes mellitus 1. typu Diabetes mellitus 2. typu Narušený metabolismus- vstřebávání

Více

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!!

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!! Masáž Cena Doba trvání Masáž šíje 100 Kč 20 min Masáž zad 200 Kč 40 min Masáž zad a šíje 250 Kč 60 min Masáž horních končetin 200 Kč 20 min Masáž dolních končetin 250 Kč 40 min Masáž hrudníku a břicha

Více

APLIKACE PŘÍPRAVKU QUTENZA

APLIKACE PŘÍPRAVKU QUTENZA APLIKACE PŘÍPRAVKU QUTENZA KARIM Centrum pro léčbu bolesti, FN PLZEŇ Mgr. Zapletalová V., Bc. Boušová V., Bc. Weinerová J., Andělová I., MUDr.Lejčko, MUDr. Machart LÉKOVÁ FORMA A SLOŽENÍ kožní náplast

Více

Osvěžovač vzduchu NÁVOD NA POUŽITÍ

Osvěžovač vzduchu NÁVOD NA POUŽITÍ Osvěžovač vzduchu NÁVOD NA POUŽITÍ i. Představení kontrolního panelu a ovladače Jednotlivá tlačítka: ON/OFF : Vypínač Anion : Ionizátor Lampion : Osvětlení Airflow proud vzduchu UV Lamp UV lampa Sleep

Více

Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL. tobolky. unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin

Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL. tobolky. unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin Herbamedicus, s.r.o. Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL tobolky unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin Arthrorevital ARTHROREVITAL Pomoc při

Více

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever)

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) Verze č 2016 2. DIAGNÓZA A LÉČBA 2.1 Jak se nemoc diagnostikuje? Obecně se uplatňuje následující postup:

Více

Jistota účinnosti léčby osteoporózy. Potvrzení kostními markery již po 90 dnech

Jistota účinnosti léčby osteoporózy. Potvrzení kostními markery již po 90 dnech Jistota účinnosti léčby osteoporózy Potvrzení kostními markery již po 90 dnech Kosti jsou živé tkáně Věděli jste, že vaše kosti samy přeměňují různé živiny? Kostní tkáň se po celý váš život neustále odbourává

Více

JAK POUŽÍVAT VÁŠ INSTANYL

JAK POUŽÍVAT VÁŠ INSTANYL KONTAKTNÍ INFORMACE Uveďte prosím níže, koho je možné kontaktovat v případě, že budete mít jakékoli dotazy týkající se Vaší léčby přípravkem Instanyl, například telefonní číslo na Vašeho lékaře: Pro více

Více

Kdo patří do cílové skupiny, pro koho jsou dopisy určeny a kdy jim přijdou do schránek?

Kdo patří do cílové skupiny, pro koho jsou dopisy určeny a kdy jim přijdou do schránek? Co si máme pod tímto projektem představit a proč vznikl? Jedná se o projekt, který ministerstvo zdravotnictví připravilo spolu se zdravotními pojišťovnami a zaměřuje se na prevenci před třemi konkrétními

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Neo-angin bez cukru 1,2 mg/0,6 mg/5,72 mg pastilky

Příbalová informace: informace pro pacienta. Neo-angin bez cukru 1,2 mg/0,6 mg/5,72 mg pastilky sp.zn. sukls227576/2009 Příbalová informace: informace pro pacienta Neo-angin bez cukru 1,2 mg/0,6 mg/5,72 mg pastilky alcohol dichlorobenzylicus, amylmetacresolum, levomentholum Přečtěte si pozorně tuto

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA VNĚJŠÍM OBALU {Krabička na blistry a lahvičky z HDPE } 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Orlistat Sandoz 60mg Orlistatum 2. OBSAH LÉČIVÉ LÁTKY/LÉČIVÝCH LÁTEK Jedna tvrdá tobolka obsahuje orlistatum

Více

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení či změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení či změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC Příloha II Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení či změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC 68 Vědecké závěry Koordinační skupina pro vzájemné uznávání

Více

Vyhřívané vložky do bot HSP-75D. Návod k použití

Vyhřívané vložky do bot HSP-75D. Návod k použití Vyhřívané vložky do bot HSP-75D - Návod k použití Obsah OBSAH... 2 ÚVOD... 2 POPIS PRODUKTU... 3 MOŽNOSTI POUŽITÍ... 3 PRINCIP POUŽÍVÁNÍ VYHŘÍVANÝCH VLOŽEK... 3 OBSAH BALENÍ... 3 NABÍJENÍ BATERIÍ... 4

Více

Výsledky projektu Zdraví do firem

Výsledky projektu Zdraví do firem Výsledky projektu Zdraví do firem Naměřené hodnoty Posluchačky měly možnost se během přednášky změřit na bioimpedančním přístroji In Body, který měří tělesné hodnoty. Vybrali jsme 4 z nejdůležitějších

Více

Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP)

Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP) Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP) 1. Obezitologie a. Vstupní konzultace 800,0 korun b. Kontrolní návštěva 400,0 korun Cena zahrnuje kompletní vyšetření, stanovení obsahu

Více

Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe

Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe Benefity a terapeutický efekt léčebného bazénu Bolesti hlavy Stres Nespavost Zažívací potíže Bolesti zad Celulitida Těžké nohy Reflexní zóny Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, operační výkon je velmi významným, ale pouze prvním krokem do Vašeho dalšího života. Na životnost a funkčnost totální

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Dorsiflex 200 mg tablety (Mephenoxalonum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Dorsiflex 200 mg tablety (Mephenoxalonum) PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Dorsiflex 200 mg tablety (Mephenoxalonum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informace dříve, než začnete tento přípravek užívat. Ponechte si příbalovou informaci

Více

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem.

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem. sp.zn. sukls186765/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREPARATION H čípky 23 mg / 69 mg 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Faecis extractum fluidum 1,00 % hmot., t.j. 23

Více

Možnosti a úskalí léčby bolesti ve stáří Několik poznámek. O. Sláma, MOU Brno

Možnosti a úskalí léčby bolesti ve stáří Několik poznámek. O. Sláma, MOU Brno Možnosti a úskalí léčby bolesti ve stáří Několik poznámek O. Sláma, MOU Brno Osnova Co bolí naše seniory Proč je důležité rozpoznat a léčit bolest Několik poznámek k léčbě bolesti u seniorů Bolest u seniorů

Více

NÁVOD K POUŽITÍ DIGITÁLNÍ SKENER VÝSKYTU RADONU. Radon skener 3000

NÁVOD K POUŽITÍ DIGITÁLNÍ SKENER VÝSKYTU RADONU. Radon skener 3000 NÁVOD K POUŽITÍ DIGITÁLNÍ SKENER VÝSKYTU RADONU Radon skener 3000 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za zakoupení digitálního skeneru výskytu radonu. Věříme, že Vám přístroj bude spolehlivě sloužit k Vaší

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Kosmetické zrcátko Návod k obsluze

Kosmetické zrcátko Návod k obsluze Kosmetické zrcátko Návod k obsluze CZ Před použitím kosmetického zrcátka se, prosím, seznamte s návodem k jeho obsluze, a to i v případě, že jste již obeznámeni s používáním výrobků podobného typu. Kosmetické

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_160 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Speciální terapie Inhalace aerosolová Využívá se

Více

Elektroakupunktura. Obj. č.: 84 03 94

Elektroakupunktura. Obj. č.: 84 03 94 NÁVOD K OBSLUZE Elektroakupunktura Obj. č.: 84 03 94 S elektrickým akupunkturním přístrojem LW-901 od firmy Light Wave naleznete obratem ruky správné místo k provádění akupunkturního ošetření. Neboť signální

Více

ineck2 Masážní přístroj na krk

ineck2 Masážní přístroj na krk ineck2 Masážní přístroj na krk Návod na použití Před použitím přístroje si návod pečlivě přečtěte a uschovejte ho pro potřeby příštího použití. Obsah Úvod... 2 Co najdete v balení... 2 Popis produktu...

Více

Rekurentní horečka spojená s NRLP21

Rekurentní horečka spojená s NRLP21 www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Rekurentní horečka spojená s NRLP21 Verze č 2016 1. CO JE TO REKURENTNÍ HOREČKA SPOJENÁ S NRLP12 1.1 Co je to? Rekurentní horečka spojená s NRLP12 patří mezi

Více

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci.

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. Česky BIOVISC ORTHO M Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. NÁVOD K POUŽITÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje: Kyselina hyaluronová Mannitol 20 mg 5 mg Fosfátem pufrovaný

Více

ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ POPIS PŘEDNÍHO PANELU

ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ POPIS PŘEDNÍHO PANELU ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ Tento přístroj využívá měnič stejnosměrného napětí s nízkou spotřebou a vysokým poměrem mezi indukčností a akumulací energie k přeměně napětí 9V na stejnosměrné napětí

Více

Návod k použití pro Nerezovou váhu

Návod k použití pro Nerezovou váhu Návod k použití pro Nerezovou váhu Katalogové číslo: 110093 Účel použití Váha Soehnle Professional 9203 je koncipována k vážení zboží. Tato váha je v rámci EU určena k používání bez povinného cejchování.

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Masáže Resort Green Valley

Masáže Resort Green Valley Masáže Resort Green Valley Základní popis nabízených masáží ZÁKLADNÍ POPIS NABÍZENÝCH MASÁŽÍ klasická relaxační, regenerační a sportovní masáž Je založena na tzv. švédské masáži. Využívá různé typy tření

Více

Rozhodli jste se snížit. svou váhu? ještě než začnete...

Rozhodli jste se snížit. svou váhu? ještě než začnete... Rozhodli jste se snížit svou váhu? metody léčby nadváhy a obezity, ještě než začnete... JAK HUBNU...NĚKOLIK RAD PRO VAŠE HUBNUTÍ Rozhodli jste se snížit svou váhu. To je skvělé. 60% POPULACE S NADVÁHOU

Více

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha DIETNÍ VÝŽIVA 2016 Nutriční ambulance 4.interní kliniky VFN Spolupráce s nutričním

Více

Elektrický pulzní masážní přístroj

Elektrický pulzní masážní přístroj Elektrický pulzní masážní přístroj Návod k použití Obsah Obsah... 2 O přístroji... 3 Hlavní výhody Elektrického pulzního masážního přístroje... 3 Uvnitř balení... 3 Popis funkcí... 4 Upozornění... 5 Nemělo

Více

sp.zn.sukls78453/2015

sp.zn.sukls78453/2015 sp.zn.sukls78453/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Viru-Merz, 10 mg/g, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

UFLEX SM 920. Návod k použití. Úvod. Obsah. Před prvním použitím si prosím pečlivě přečtěte tento návod k použití. UFLEX SM 920 návod k použití

UFLEX SM 920. Návod k použití. Úvod. Obsah. Před prvním použitím si prosím pečlivě přečtěte tento návod k použití. UFLEX SM 920 návod k použití UFLEX SM 920 Návod k použití Úvod Děkujeme za zakoupení a používání tohoto výrobku. Pro správné použití a plné využití všech vlastností výrobku prosím pozorně čtěte návod k obsluze před prvním použitím.

Více

PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise

PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise Po Rozhodnutí Komise aktualizuje národní kompetentní autorita

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

Tlakový masážní přístroj na nohy C22. Návod k použití

Tlakový masážní přístroj na nohy C22. Návod k použití Tlakový masážní přístroj na nohy C22 Návod k použití 1 Děkujeme Vám za zakoupení tohoto produktu. Tento návod si, prosíme, pozorně přečtěte, abyste věděli, jak správně používat tento výrobek. Věnujte zvýšenou

Více

SPINING ALPHA www.insportline.cz

SPINING ALPHA www.insportline.cz SPINING ALPHA www.insportline.cz -1- Návod na použití -2- Složení kola: KROK 1 Připevněte přední a zadní stabilizační tyč (6 a 7) k hlavní části (1) a připevněte je šrouby, matkami a podložkami (10,11,12).

Více

DOPOLEDNÍ RELAX V HOPSÁČKU

DOPOLEDNÍ RELAX V HOPSÁČKU DOPOLEDNÍ RELAX V HOPSÁČKU INDICKÁ MASÁŽ HLAVY MASÁŽ LÁVOVÝMI KAMENY RELAXAČNÍ A SPORTOVNÍ MASÁŽ MASÁŽE DĚTÍ DÉLKA MASÁŽE JE POUZE ORIENTAČNÍ A ODVÍJÍ SE VŽDY OD INDIVIDUÁLNÍCH POTŘEB KLIENTA. ROVNĚŽ VÝBĚR

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Příloha č.2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.sukls83901/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Přečtěte si pozorně celou

Více

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie Jolana Marková Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikační systém ( IHS) Primární bolesti hlavy skupina 1-4 Sk Sekundármí bolesti

Více

HOT AIR HAIRSTYLER HS 5522

HOT AIR HAIRSTYLER HS 5522 HOT AIR HAIRSTYLER HS 5522 G F E A B C D 1 2 3 2 BEZPEŚNOST Při používání přístroje dodržujte následující pokyny: 7 Tento přístroj je určen výhradě k domácímu použití. 7 Přístroj nikdy nepoužívejte ve

Více

Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu

Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu Tato technologie byla koncipována Skinexians ve Francii před 20 lety na uvolnění pojivové

Více

Návod na použití vibračního budíku DYNAMITE

Návod na použití vibračního budíku DYNAMITE 1 budík STAR Vibrační Návod na použití vibračního budíku DYNAMITE 2 Do budíku můžete vložit lithiovou baterie CR2032 (není součástí dodávky), která zajišťuje zálohu nastavení budíku při výpadku síťového

Více

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více