Informace z 16. mezinárodní. My ANCA story. konference o vaskulitidách a ANCA. Ivo Lochman

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informace z 16. mezinárodní. My ANCA story. konference o vaskulitidách a ANCA. Ivo Lochman"

Transkript

1 Informace z 16. mezinárodní My ANCA story konference o vaskulitidách a ANCA Ivo Lochman

2 Prof. Jo Bradwell, MD, Ph.D. Birmingham University & Binding Site Comp. Seminář Binding Site, Olomouc 1993 Wilfried Stoecker zakladatel firmy Euroimmun Wolfgang Schlumberger korunní princ firmy Euroimmun Ewald Müler-Kunert původní expert pro IIF firmy Euroimmun 1995 duben, veletrh Analytika, Mnichov, 1. kontakt s firmou Euroimmun 1996 vstup firmy Euroimmun na český trh prostřednictvím firmy Dynex Časomil, Praha prezentace firmy Euroimmun Časomil, Piešťany Doporučení SLI ČSAKI pro lab dg autoprotilátek

3 Doporučení pro laboratorní diagnostiku autoprotilátek závěry z pracovního semináře, Piešťany ANCA Referenční metodou pro diagnostiku ANCA protilátek zůstavá IF technika na ethanolem fixovaných lidských granulocytech. Pro správnou diagnostiku je kritická správná příprava substrátu. Na granulocytech lze rozeznat dva typy ANCA pozitivity - p- ANCA a c-anca. Oba typy mohou být asociovány s pozitivitou proti několika antigenům, p-anca nejčastěji s myeloperoxidázou (MPO) a c-anca s proteinázou 3 (PR-3). Jednotlivé ANCA lze potom detekovat a stanovovat jejich koncentrace pomocí ELISA. Ukazuje se však, že ani toto stanovení není dnes ještě zcela spolehlivé a soupravami různých výrobců můžeme dosáhnout různé výsledky. IF pozitivitu p-anca a c-anca je nutné vždy verifikovat ještě na jiných substrátech, zvláště jsou-li přítomny společně s ANA protilátkami (jde především o p-anca pozitivitu). Takovýmito substráty jsou formolemfixované lidské granulocyty (p-anca na ethanolem fixovaných granulocytech se mění na c-anca) a opičí játra, eventuelně i HEp-2 buňky. Kromě verifikace či vyloučení nálezu na ethanolem fixovaných granulocytech lze tak určit i jiné ANCA než MPO-ANCA a PR3- ANCA a GS-ANA (ANA specifické pro granulocyty). Podle doporučení EULAR by měly být tyto autoprotilátky vyšetřovány v ředění 1:20, některá pracoviště tvrdí, že až 1/3 pacientů může mít mimo stadium aktivního onemocnění titr c-anca protilátek nižší než 1:10 a doporučují vyšetřovat na c-anca séra neředěná nebo ředěná 1:3. Jako konjugát se používá polyvalentní konjugát anti-igg,a,m.

4 2001 Návštěva Serum Staten Institute, Kodaň. Allan Wiik: Jediné kvalitní granulocyty pro diagnostiku ANCA jsou ty, které si připravím sám th vasculitis & ANCA workshop, Praha - diskuse s A.Wiikem v kuloárech především o dg A-ANCA th Dresden Symposium on Autoantibodies námitka prof. Shoenfeldovi v kuloárech k jeho interpretaci P-ANCA. (Já nic, podklady od Alana Wiika) 2005 doporučení SLI ČSAKI pro dg ANCA v Alergii 7(1).

5 Alergie 2005; 7(1): 57-8, za výbor SLI ČSAKI V.Král, předseda výboru SLI ČSAKI Výtah vyvěšen na pokyny/

6 Alergie 2005; 7(1): 57-8

7 Laboratorní diagnostika ANCA - metodické doporučení SLI ČSAKI Vyšetření protilátek proti cytoplazmě neutrofilů se v posledních několika letech stalo součástí základních panelů autoprotilátek v imunologických laboratořích. Zkušenosti získané z diskusí na odborných fórech a v systému externí kontroly kvality SEKK vedly k rozhodnutí připravit metodické doporučení správného laboratorního diagnostického postupu. Doporučení připravil výbor Sekce laboratorní imunologie ČSAKI pod autorským vedením dr. Lochmana. Za recenzi textu a cenné připomínky výbor SLI děkuje prof. Bartůňkové. vyvěšeno

8

9

10 2001 Návštěva Serum Staten Institute, Kodaň. Allan Wiik: Jediné kvalitní granulocyty pro diagnostiku ANCA jsou ty, které si připravím sám th vasculitis & ANCA workshop, Praha - diskuse s A.Wiikem v kuloárech především o dg A-ANCA th Dresden Symposium on Autoantibodies námitka prof. Shoenfeldovi v kuloárech k jeho interpretaci P-ANCA. (Já nic, podklady od Alana Wiika) 2005 doporučení SLI ČSAKI pro dg ANCA v Alergii 7(1) th Int. Congress on Autoimmunity, Ljubljana - Prof. Shoenfeld slib, že z jeho laboratoře přednese někdo zásadní referát k dg ANCA. Nesplněno a výzva, napsat článek do Autoimmunity Rev.

11

12 2001 Návštěva Serum Staten Institute, Kodaň. Allan Wiik: Jediné kvalitní granulocyty pro diagnostiku ANCA jsou ty, které si připravím sám th vasculitis & ANCA workshop, Praha - diskuse s A.Wiikem v kuloárech především o dg A-ANCA th Dresden Symposium on Autoantibodies námitka prof. Shoenfeldovi v kuloárech k jeho interpretaci P-ANCA. (Já nic, podklady od Alana Wiika) 2005 doporučení SLI ČSAKI pro dg ANCA v Alergii 7(1) th Int. Congress on Autoimmunity, Ljubljana - Prof. Shoenfeld slib, že z jeho laboratoře přednese někdo zásadní referát k dg ANCA. Nesplněno a výzva, napsat článek do Autoimmunity Rev článek v Autoimmunity Rev., 11 th Dresden Symposium on Autoantibodies, konzultace navrhovaného schématu pro dg ANCA s A.Wiikem, R.L. Humbelem a M. Fritzlerem

13 Marvin Fritzler Alan Wiik René Luis Humbel University Calgary Statum Serum Institut, Kodaň Univ. Luxemboug

14 2001 Návštěva Serum Staten Institute, Kodaň. Allan Wiik: Jediné kvalitní granulocyty pro diagnostiku ANCA jsou ty, které si připravím sám th vasculitis & ANCA workshop, Praha - diskuse s A.Wiikem v kuloárech především o dg A-ANCA th Dresden Symposium on Autoantibodies námitka prof. Shoenfeldovi v kuloárech k jeho interpretaci P-ANCA. (Já nic, podklady od Alana Wiika) 2005 doporučení SLI ČSAKI pro dg ANCA v Alergii 7(1) th Int. Congress on Autoimmunity, Ljubljana - Prof. Shoenfeld slib, že z jeho laboratoře přednese někdo zásadní referát k dg ANCA. Nesplněno a výzva, napsat článek do Autoimmunity Rev článek v Autoimmunity Rev., 11 th Dresden Symposium on Autoantibodies, konzultace navrhovaného schématu pro dg ANCA s A.Wiikem, RL Humbelem a M. Fritzlerem 2012 článek Postup pro vyšetřování ANCA, Alergie 15(2), výzva k nasání článku do Frontiers in Immunology odkaz na mezinárodní skupinu a projednání na ANCA workshopu v dubnu 2013 v Paříži (N. Rasmussen)

15 Alergie 2012;14(2):147-8, vyvěšeno na (i anglická verze)

16 Alergie 2012;14(2):147-8

17 EUVAS group - a new consensus for ANCA detection X. Bossuyt, J.W. Cohen-Tervaert, E. Csernok, J. Damoiseaux, N. Rasmussen, M. Snyder Reply to Dr. Lochman ( ): 1. First of all, we fully agree with your point of view that the international consensus statement on testing and reporting on ANCA needs to be urgently revised. Currently, the aim of our EUVAS group is to improve and revise the international recommendations for ANCA. 2. Concerning the terminology: We had considerable discussion about the terms ANCA, GS-ANA and neutrophil specific autoantibodies (NSA) - at the ANCA Workshop in Cancun, It was the consensus that NSA and GS-ANA were not useful terms. The term ANCA described by IIF include all the relevant patterns that may be detected on ethanol-fixed granulocytes. There are three main patterns: C-, P- and A- ANCA. A positive ANCA pattern does not exclude concomitant ANA. 3. Requests for ANCA testing should enable distinction between a request for vasculitis/glomerulonephritis or other chronic inflammatory diseases (i.e.inflammatory bowel disease (IBD), autoimmune liver disease) (AILD) 4. The recommended screening assay for both disease groups is IIF on ethanol-fixed neutrophils. However, new developments in the detection of ANCA in vasculitis lead to novel strategies for ANCA screening. We are presently launching a project to establish a background for reappraisal of the international consensus for ANCA testing for diagnostic purpose. The evaluation of the obtained data would help us to prepare our meeting and to start the work to reach our goals. 5. We would like to organize an expert meeting at the next ANCA Workshop in Paris and to try to come to a new consensus on ANCA testing. Our issues only deal with vasculitis/glomerulonephritis and we would like to ask you if you would agree to participate and be ready to prepare a recommendation for the detection of ANCA in other inflammatory diseases. 6. Concerning Frontiers in Immunology : It could be an appropriate journal to publish the new recommendations and a consensus concerning the management of ANCA in other diseases than ANCA-associated vasculitis.

18 Savige J, Dimech W, Fritzler M, Gieken J, Hagen EC, Jennette Savige J, JC, Gillis McEvoy D, Benson R, Pusey E, Davies C, Pollock D, Esnault W, Trevisin V, Falk M, RJ, Wiik Hagen A, Wong EC, Jayne R. Addendum D, Jennette to International JC, Paspaliaris B, Consensus Pollock W, Pusey Statement C, Savage on testing CO, and Silvestrini reporting R, of van der antineutrophil Woude F, Wieslander cytoplasmic J, Wiik antibodies. A.: International Quality control guidelines, Consensus comments, Statement and on recommendations Testing and Reporting for testing of in Antineutrophil other immune Cytoplasmic diseases. Am Antibodies J Clin Pathol (ANCA 2003;120: ) Am J Clin Pathol Apr;111(4):

19 Náměty Alana Wiika : byste nám 1. Na sklíčka s EtOH-GR zařadit také lymfocyty (rozlišení ANCA a ANA) a po screeningu na těchto sklíčcích přejít hned na typizaci pomocí ELISA, blotu nebo ALBIA. 2. Nepoužívat termín A-ANCA 3. Jak ale připravit, rozlišit a definovat antigeny nabízené IS ve formě NETs? 4. Nesměšovat IIF terminologii (P-ANCA a C-ANCA) s terminologií názvu autoab v ostatních imunoanalytických technikách (anti-pr3, anti-mpo atd.)

20 2001 Návštěva Serum Staten Institute, Kodaň. Allan Wiik: Jediné kvalitní granulocyty pro diagnostiku ANCA jsou ty, které si připravím sám th vasculitis & ANCA workshop, Praha - diskuse s A.Wiikem v kuloárech především o dg A-ANCA th Dresden Symposium on Autoantibodies námitka prof. Shoenfeldovi v kuloárech k jeho interpretaci P-ANCA. (Já nic, podklady od Alana Wiika) 2005 doporučení SLI ČSAKI pro dg ANCA v Alergii 7(1) th Int. Congress on Autoimmunity, Ljubljana - Prof. Shoenfeld slib, že z jeho laboratoře přednese někdo zásadní referát k dg ANCA. Nesplněno a výzva, napsat článek do Autoimmunity Rev článek v Autoimmunity Rev., 11 th Dresden Symposium on Autoantibodies, konzultace navrhovaného schématu pro dg ANCA s A.Wiikem, RL Humbelem a M. Fritzlerem 2012 článek Postup pro vyšetřování ANCA, Alergie 15(2), výzva k nasání článku do Frontiers in Immunology odkaz na mezinárodní skupinu a projednání na ANCA workshopu v dubnu 2013 v Paříži (N. Rasmussen)

21

22 International vasculitis & ANCA workshops Copenhagen (A. Wiik, N. Rasmussen) Noordwijkerhout (F. van der Woulde, C. Kallenberg) Washington, DC (C. Jennette, R. Falk) Lübeck (W. Gross) Cambridge (M. Lockwood, C. Pussey) Paris (P. Lesavre, L.H. Noel) Rochester (R. DeReeme) Birmingham (P. Bacon) Groningen (C. Kallenberg, JW Cohen Tervaert) Cleveland (G. Hoffman, L. Calabrese) Prague (V. Tesař, J. Bartůňková) Heidelberg (K. Andrassy) Cancun (L. F. Flores-Suarez) Lund-Copenhagen (M.Segelmark, N. Rasmussen) Chapel Hill (R. Falk, C. Jennette) Paris (L. Guillevine) London (C. Kallenberg)

23 Loic Guilervin President of 16th International Vasculitis & ANCA Workshop cca 1000 účastníků plenární bloky vždy na zahájení dopoledne a odpoledne, pak 3-4 paralelní tématické bloky 52 Institut přehledných des Cordeliers, sdělení Paris 68 krátkých sdělení 231 nástěnkových sdělení 3 multicentrické studie (Rituximab USA, VB, Francie)

24

25 Results of ANCA testing in the DIA of IPH in Ostrava during years From the poster on 16 th International vasculitis & ANCA workshop in Paris, Apr 14-16, 2013

26 Terminologie: ANCA - Antineutrophil cytoplasmatic autoantibodies AAV ANCA associated vasculitis Klasifikace AAV: MPA microscopic polyangitis GPA granulomatosis with polyangitis (Wegener s) EGPA eosinophilc granulomatosis with polyangitis (Churg-Strauss) renal limited vasculitis projevuje se jako glomerulonefritída nerozlišitelná od glomerulonefridídy u MPA, GPA a EGPA Laboratorní diagnostika AAV: Směřuje ke stanovování protilátek s jasně definovanými Ag. Zatím PR3 a MPO. Léčba: Individualaizovaná, kombinace biologické léčby a klasických imunosupresiv

27 J. Charles Jennette, Ronald J. Falk: Pathogenesis of ANCA-associated vasculitis: Observations, theories and speculations. L1 on 16 th vasculitis & ANCA workshop, Paris, 2016 Stejně jako u mnoha dalších autoimunitních onemocnění jsou etiologie a patogeneze AAV multifaktoriální a zahrnují jak vyvolávající, tak predispoziční genetické faktory a vlivy prostředí, ztrátu imunologické tolerance a způsob řešení akutního poškození daným jedincem. Z toho také plyne, že i léčba AAV musí být rozmanitá a řídit se patogezou daného onemocnění a stádiem nemoci. - Patologická autoimunitní reakce může být tlumena nebo přesměrovávána imunomodulační léčbou (anti-b lymfocytární terapie, adoptivní přenos Treg) - akutní nekrotizující poškozování může být snižováno protizánětlivou léčbou (tj. kortikoidy a inhibice komplementu) - chronická odpověď na poškození může být potlačována anti-fibrotickou léčbou (inhibitory angiotenzinkonvertázy)

28 RJ Falk, ME Free, DJ Ciavatta: How antigens influence the disease. An immunologist point of view. L12 on 16 th Int. Vasculitis & ANCA workshop, Paris, 2013 Pacienti s anti-mpo a s anti-pr3 se liší. Relapsy u pacientů s anti-pr3 jsou častější, pacienti s anti-mpo mají delší klidová stadia nemoci. Pacienti s anti-pr3 mají častěji onemocnění respiračního traktu s tvorbou granulomů, pacienti s anti-mpo trpí častěji nemocněním ledvin Sérologická klasifikace AAV se ukazuje lepším klinickým rozlišovacím kritériem něž stávající oficiální klasifikační systém vaskulitíd Existují geografické a etnické rozdíly ve výskytu anti-pr3 a anti-mpo vaskulitid. Pro každou z těchto dvou AAV existují genetické predispozice, a to především v těchto lokusech: HLA-DQ, HLA-DP, SERPINA1 a PRTN3. PR3 je sérinová proteáza, která se vyskytuje také ve formě mpr3 v membránách buněk. MPO ne. Reaktivita T buněk včetně Tregs a B buněk proti oběma antigenům je srovnatelná. Existuje překryv mezi GPA a MPA. 20% GPA pacientů má anti-mpo a 50% MPA pacientů má anti-pr3. ANCA s nízkou aviditou (přirozené ANCA) se vyskytují v nízkých koncentracích i u zdravých jedinců.

29 Prognostický význam ANCA Calculated five yearkaplan-mayer survival in respectively the ANCA-PR3-positive group(n = 18), the ANCA-MPO-positive(n = 17)group, the atypical ANCAgroup(n = 19)and the gender and age matched random ANCA-negative group. The curves differ significantly (P=0.012, Wilcoxon test). Převzato z: Drooger J.C. et al., The Open Rheumatology Journal, 2009, 3, 14-17

30 Rozsáhlá diskuse s Nielsem Rasmussenem. EUVAS skupina pro dg ANCA se nesešla a nedá se spoléhat ani na to, že by byla aktivní v přípravě revize pro dg ANCA. Výzva: Připrav návrh textu revize a pošli k diskusi! Co závěrem? Niels Rasmussen Nezbývá, než pokusit se napsat návrh revize doporučení pro dg ANCA a získat pro spolupráci vlivné osoby (A. Wiik, C. Jennette, R. Falk, N. Rasmussen aj.).

31 Specifičnost imunoanalytických metod Ivo Lochman oddělení imunologie a alergologie Zdravotní ústav Ostrava XXIV. Kongres SSAKI a ČSAKI, Žilina,

32 Analytická funkce IS je založena na vyhodnocení několika signálů v daném prostoru a čase. Vyhodnocována je nejen kvalita, ale i kvantita signálu Pro její realizaci si vytvořil IS řadu prostředků, mezi které patří i protilátky, komplement a interleukiny. Vzhledem k tomu, že IS se rozhoduje na základě vyhodnocení několika signálů, nemůže být jeho logika booleanovská, ale je fuzzy!!! Leung Q., Bentwich Z.: Scand.J.Immunol. 2002, 56, Prostředky a nástroje IS nejsou založeny na přísné specifičnosti!

33 Imunoanalytické metody jsou metody založené na reakci antigenů s protilátkami, a proto nemohou již z principu poskytovat přísně specifické výsledky

34 Blázen Blázen je člověk, který smýšlí jinak než jeho okolí Jako blázen může být označován člověk psychicky nemocný, slabomyslný, ale i geniální Blázen bývá většinou společností tolerován, pokud neprosazuje své myšlenky Tichý blázen je k ničemu. Jen blázen, který poví, k něčemu je Blázen promluví jen k tomu, kdo je připravený jej poslouchat Jako blázen bývá označován člověk trpící šílenstvím (bláznovstvím, nepříčetností), tedy takový, který se neřídí obecně akceptovanými sociálními normami kultury, která jej obklopuje. V hovorové mluvě tak bývá označován jakýkoliv excentrik. Ve středověké kultuře měli blázni důležité místo. (Wikipedia) Kto s chce blázniť, musí rozum mať. Slovenské přísloví Na blázna je příliš hloupý (anglické přísloví) Je sladké být bláznem v pravý čas. Horatius

35 Civilizační statky jsou soubory idejí a zkušeností, které platí jako všeobecně lidské z podstaty věci, nikoliv z vůle a dekretu určitých lidí. Jan Patočka..Civilizační statky vznikají jako odpovědi na skandální otázky, které se náhle vynořují ve společnosti. Ti, kteří je položili, jsou z ní někdy vyhnáni, často pak nacházejí na své otázky špatné odpovědi..dvě třetiny současné demokracie například jsou odpovědi na otázky, které položil Marx. Václav Bělohradský: Proč nejsem antikomunistou, Právo, Civilizační statky jsou v podstatě jen dva racionální argumentace a etika občanské rovnosti Václav Bělohradský: Čas prozření - Mezi postdemokratickou ekonomikou a demokratickou politikou, Právo,

36 Všechno je relativní.. relativní jsou všechny pravdy, ale pak jsou relativní i všechny omyly. Nehodíš, člověče relativní, kamenem po žádném omylu; nemá-li ani kousíček pravdy, tož má aspoň své dobré příčiny, proč vznikl a byl řekl-li jsem všechno je relativní, uklouzlo mi tím něco docela nerelativistického; neboť hříšné slovo všechno páchne zarytým a tajným absolutismem. Pravý relativism musí dospěti k lepšímu poznání: skoro všechno je relativní definitivní relativism vám praví jsou věci, jež nejsou relativní. (K.Čapek: Kritika slov) Každá polarizace vede k extremismu. (Václav Bělohradský)

37 Imunologie jako hra s možnostmi Ctirad John, SANQUIS 2005, 42, str.11 V Renčově Císařově mimu se ve vzrušeném dialogu vyznává vladař Dioglecián: Já však chci stálost, pevnost, řád. Herec Genesius císaře vybízí: Hledej řád v tom, co se mění..domnívám se, že tento dramatický fragment dobře vystihuje imunologii, úsek biologie vystavený neustálým proměnám. Považujeme ji dnes za integrující obor medicíny..

38

Protilátky proti jádru buňky (ANA)

Protilátky proti jádru buňky (ANA) SEKK Marcela Drahošová podzim 2010 Protilátky proti jádru buňky (ANA) Pozitivní vzorek A byl získán od jediného pacienta opakovaným odběrem. U screeningu bylo dosaženo konsenzu bez ohledu na použitou metodu

Více

Výhody stanovení protilátek proti myeloperoxidáze a proteináze-3 chemiluminiscenční metodou u pacientů s ANCA asociovanou vaskulitidou

Výhody stanovení protilátek proti myeloperoxidáze a proteináze-3 chemiluminiscenční metodou u pacientů s ANCA asociovanou vaskulitidou Klin. Biochem. Metab., 26 (47), 2018, No. 3, p. 119 125. Výhody stanovení protilátek proti myeloperoxidáze a proteináze-3 chemiluminiscenční metodou u pacientů s ANCA asociovanou vaskulitidou Francová

Více

Atoimunitní onemocnění jater

Atoimunitní onemocnění jater AILD (AIOJ) Lochman I.: Autoprotilátky v diagnostice autoimunitních onemocnění jater. Alergie 2007, 9(4), 342-346 www.tigis.cz www.sekk.cz www.csaki.cz Atoimunitní onemocnění jater autoimunitní hepatitidy

Více

Byznys a obchodní záležitosti

Byznys a obchodní záležitosti - Úvod Dear Mr. President, Dear Mr. President, Velmi formální, příjemce má speciální titul či status, který musí být použit v místě jejich jména Dear Sir, Formální, příjemce muž, jméno neznámé Dear Madam,

Více

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING Eva Minaříková Institute for Research in School Education, Faculty of Education, Masaryk University Structure of the presentation What can we as teachers

Více

Metody testování humorální imunity

Metody testování humorální imunity Metody testování humorální imunity Co je to humorální imunita? Humorální = látková Buněčné produkty Nespecifická imunita příklady:» Lysozym v slinách, slzách» Sérové proteiny (proteiny akutní fáze)» Komplementový

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Problém identity instancí asociačních tříd

Problém identity instancí asociačních tříd Problém identity instancí asociačních tříd Autor RNDr. Ilja Kraval Ve školeních a také následně po jejich ukončení se stále častěji objevují dotazy, které se týkají tzv. identity instancí asociační třídy.

Více

LOGBOOK. Blahopřejeme, našli jste to! Nezapomeňte. Prosím vyvarujte se downtrade

LOGBOOK. Blahopřejeme, našli jste to! Nezapomeňte. Prosím vyvarujte se downtrade název cache GC kód Blahopřejeme, našli jste to! LOGBOOK Prosím vyvarujte se downtrade Downtrade (z GeoWiki) Je to jednání, kterého byste se při výměnách předmětů v keších měli vyvarovat! Jedná se o snížení

Více

CO VÁM MÁM ŘÍCT. Několik poznámek, pikošek z 600 přednášek a 800 posterů za 5 10 minut Nosné téma: Novel Diagnostics Tools & New

CO VÁM MÁM ŘÍCT. Několik poznámek, pikošek z 600 přednášek a 800 posterů za 5 10 minut Nosné téma: Novel Diagnostics Tools & New JAN MARTINEK CO VÁM MÁM ŘÍCT Několik poznámek, pikošek z 600 přednášek a 800 posterů za 5 10 minut Nosné téma: Novel Diagnostics Tools & New Therapeutic Avenues in Autoimmune Diseases LIST OF TOPICS ANTIPHOSPHOLIPID

Více

Byznys a obchodní záležitosti

Byznys a obchodní záležitosti - Úvod česky anglicky Vážený pane prezidente, Dear Mr. President, Velmi formální, příjemce má speciální titul či status, který musí být použit v místě jejich jména Vážený pane, Formální, příjemce muž,

Více

Byznys a obchodní záležitosti

Byznys a obchodní záležitosti - Úvod anglicky česky Dear Mr. President, Vážený pane prezidente, Velmi formální, příjemce má speciální titul či status, který musí být použit v místě jejich jména Dear Sir, Formální, příjemce muž, jméno

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-pos-07 Z á k l a d o v ý t e x t : Margaret: Hi Eric. Eric: Oh, hi Margaret. How are you doing? Margaret:

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Tabulka 1 Stav členské základny SK Praga Vysočany k roku 2015 Tabulka 2 Výše členských příspěvků v SK Praga Vysočany Tabulka 3 Přehled finanční

Tabulka 1 Stav členské základny SK Praga Vysočany k roku 2015 Tabulka 2 Výše členských příspěvků v SK Praga Vysočany Tabulka 3 Přehled finanční Příloha I Seznam tabulek Tabulka 1 Stav členské základny SK Praga Vysočany k roku 2015 Tabulka 2 Výše členských příspěvků v SK Praga Vysočany Tabulka 3 Přehled finanční odměny pro rozhodčí platný od roku

Více

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03 Autor: Růžena Krupičková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Co vím o Ázerbájdžánu?

Co vím o Ázerbájdžánu? Ministerstvo mládeže a sportu Ázerbájdžánské republiky Ministerstvo zahraničních věcí Ázerbájdžánské republiky Velvyslanectví Ázerbájdžánské republiky v Praze ve spolupráci s Centrem ázerbájdžánských a

Více

Autoprotilátky v diagnostice autoimunitních onemocnění jater

Autoprotilátky v diagnostice autoimunitních onemocnění jater Autoprotilátky v diagnostice autoimunitních onemocnění jater Autoantibodies in autoimmune liver diseases diagnosis Doporučení SLI ČSAKI schválené výborem ČSAKI. ivo Lochman Odbor imunologie a alergologie

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening English Czech Dear Mr. President, Vážený pane prezidente, Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Dear Sir, Formal, male recipient, name unknown Dear

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Libuše Matulová Název materiálu: Education Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MAT27 Datum vytvoření: 10.10.2013

Více

GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA

GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA What is an FTP client and how to use it? FTP (File transport protocol) - A protocol used to transfer your printing data files to the MAFRAPRINT

Více

1 st International School Ostrava-mezinárodní gymnázium, s.r.o. Gregorova 2582/3, 702 00 Ostrava. IZO: 150 077 009 Forma vzdělávání: denní

1 st International School Ostrava-mezinárodní gymnázium, s.r.o. Gregorova 2582/3, 702 00 Ostrava. IZO: 150 077 009 Forma vzdělávání: denní 1 st International School Ostrava-mezinárodní gymnázium, s.r.o. Gregorova 2582/3, 702 00 Ostrava IZO: 150 077 009 Forma vzdělávání: denní Kritéria pro IV. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2015/2016

Více

Vánoční sety Christmas sets

Vánoční sety Christmas sets Energy news 7 Inovace Innovations 1 Vánoční sety Christmas sets Na jaře tohoto roku jste byli informováni o připravované akci pro předvánoční období sety Pentagramu koncentrátů a Pentagramu krémů ve speciálních

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

Titrace autoprotilátek detekovaných metodami nepřímé imunofluorescence. Jan Martinek Ivo Lochman

Titrace autoprotilátek detekovaných metodami nepřímé imunofluorescence. Jan Martinek Ivo Lochman Titrace autoprotilátek detekovaných metodami nepřímé imunofluorescence Jan Martinek Ivo Lochman OSNOVA ÚVOD TITRACE DLE EUROIMMUN DATA SEKK STANDARTIZACE ANA STANDARTIZACE ICA HOOK EFEKT ZÁVĚR Titrace

Více

Česká iniciativa pro astma o. p. s.

Česká iniciativa pro astma o. p. s. Jaroslava KLEINHAMPLOVÁ 17. 9. 1921 29. 4. 2006 MUDr. Kleinhamplová s doc. Strejčkem a prof. Oehlingem Na hradeckém sjezdu českých a slovenských alergologů a klinických imunologů a českých a slovenských

Více

Právní formy podnikání v ČR

Právní formy podnikání v ČR Bankovní institut vysoká škola Praha Právní formy podnikání v ČR Bakalářská práce Prokeš Václav Leden, 2009 Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra Bankovnictví Právní formy podnikání v ČR Bakalářská

Více

1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení.

1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení. Moje hlavní město Londýn řešení: 1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení. Klíčová slova: capital, double decker bus, the River Thames, driving

Více

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Bc. Eva DOHNÁLKOVÁ Česká zemědělská univerzita v Praze, Studijní a informační centrum dohnalko@sic.czu.cz PhDr. Hana LANDOVÁ, Ph.D. Česká zemědělská

Více

ActiPack rozšířil výrobu i své prostory EMBAX 2016. Od ledna 2015 jsme vyrobili přes 59.000.000 lahviček či kelímků. Děkujeme za Vaši důvěru!

ActiPack rozšířil výrobu i své prostory EMBAX 2016. Od ledna 2015 jsme vyrobili přes 59.000.000 lahviček či kelímků. Děkujeme za Vaši důvěru! ACTIPACK CZ, a.s. www.actipack.cz Newsletter 2/2015 ActiPack rozšířil výrobu i své prostory Vážení obchodní partneři, Závod prošel významnými audity od předních letošní rok byl ve znamení potravinářských

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha 1 Dotazník Tartu, Estonsko (anglická verze) Příloha 2 Dotazník Praha, ČR (česká verze)... 91

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha 1 Dotazník Tartu, Estonsko (anglická verze) Příloha 2 Dotazník Praha, ČR (česká verze)... 91 SEZNAM PŘÍLOH Příloha 1 Dotazník Tartu, Estonsko (anglická verze)... 90 Příloha 2 Dotazník Praha, ČR (česká verze)... 91 Příloha 3 Emailové dotazy, vedení fakult TÜ... 92 Příloha 4 Emailové dotazy na vedení

Více

Social Media a firemní komunikace

Social Media a firemní komunikace Social Media a firemní komunikace TYINTERNETY / FALANXIA YOUR WORLD ENGAGED UČTE SE OD STARTUPŮ ANALYSIS -> PARALYSIS POUŽIJTE TO, CO ZNÁ KAŽDÝ POUŽIJTE TO, CO ZNÁ KAŽDÝ POUŽIJTE TO, CO ZNÁ KAŽDÝ POUŽIJTE

Více

Nespecifické střevní záněty u dětí

Nespecifické střevní záněty u dětí Nespecifické střevní záněty u dětí Autor: Filipová V., Školitel: Mihál V., Prof. MUDr. CSc. Nespecifické střevní záněty (NSZ, anglicky IBD Inflammatory Bowel Disease) jsou onemocnění, která postihují především

Více

Efektivní komunikace cesta k úspěchu Modul Písemná elektronická komunikace anglický jazyk

Efektivní komunikace cesta k úspěchu Modul Písemná elektronická komunikace anglický jazyk A BUSINESS LETTER INQUIRY Here are a few tips for writing an inquiry: It is often written in response to an advertisement we have seen in the paper, a magazine, etc. You ask the supplier for more information

Více

Vyšetření imunoglobulinů

Vyšetření imunoglobulinů Vyšetření imunoglobulinů Celkové mn. Ig elektroforéza bílkovin jako procentuální zastoupení gamafrakce, vyšetřením ke zjištění možného paraproteinu. velmi hrubé vyšetření, odhalení pouze výrazných změn

Více

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu:

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu: Projekt: Příjemce: Budějovice Název materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

IS THERE NECESSARY TO RECALCULATE VLTAVA CASCADE PURPOSES??

IS THERE NECESSARY TO RECALCULATE VLTAVA CASCADE PURPOSES?? IS THERE NECESSARY TO RECALCULATE VLTAVA CASCADE PURPOSES?? Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz 8/9/12 Mezinárodní Labské fórum 2015 Ústí nad Labem, 21. 22. April 2015 Elbe River Basin

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Aktuální situace mezi novináři v České Republice Present situation of journalism in the Czech Republic

Aktuální situace mezi novináři v České Republice Present situation of journalism in the Czech Republic Aktuální situace mezi novináři v České Republice Present situation of journalism in the Czech Republic Odborový svaz novinářů a pracovníků médií v České republice ve spolupráci s Evropskou federací novinářů

Více

Enabling Intelligent Buildings via Smart Sensor Network & Smart Lighting

Enabling Intelligent Buildings via Smart Sensor Network & Smart Lighting Enabling Intelligent Buildings via Smart Sensor Network & Smart Lighting Petr Macháček PETALIT s.r.o. 1 What is Redwood. Sensor Network Motion Detection Space Utilization Real Estate Management 2 Building

Více

SMES-EU D&H-5P Workshop 1. Prague November 2003 V Praze listopadu 2003

SMES-EU D&H-5P Workshop 1. Prague November 2003 V Praze listopadu 2003 SMES-EU D&H-5P Workshop 1 Prague November 2003 V Praze listopadu 2003 SMES-EU D&H-5P Workshop 1 The presentation includes comments and observations made during the Czech Republic Workshop of November 2003.

Více

Kids Fun Day Summer on the farm

Kids Fun Day Summer on the farm Kids Fun Day Summer on the farm IIK Grand Prix 2013 May 2013 For Grand Prix only Propagační materiály článek v interním ITS Bulletinu Dear Parents and Colleagues, The ITS Kids Fun Day is just around the

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Zelené potraviny v nových obalech Green foods in a new packaging

Zelené potraviny v nových obalech Green foods in a new packaging Energy News1 1 Zelené potraviny v nových obalech Green foods in a new packaging Již v minulém roce jsme Vás informovali, že dojde k přebalení všech tří zelených potravin do nových papírových obalů, které

Více

Podpora zdraví Aktuální situace v oblasti politiky podpory zdraví v ČR. MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Státní zdravotní ústav

Podpora zdraví Aktuální situace v oblasti politiky podpory zdraví v ČR. MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Státní zdravotní ústav Podpora zdraví Aktuální situace v oblasti politiky podpory zdraví v ČR MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Státní zdravotní ústav ZÁKLADNÍ TEORETICKÉ PŘÍSTUPY Historický vývoj zdravotní situace a její interpretace

Více

WL-5480USB. Quick Setup Guide

WL-5480USB. Quick Setup Guide Quick Setup Guide 1 Czech 7 Install Utility Software Note1: Before installing the utility software, DO NOT inserts the into your computer. If the adapter is inserted already, Windows will detect the adapter

Více

Jana Pattynová Cloud Computing 2015, 8. prosince 2015. Cloud Computing Právní a regulační rámec

Jana Pattynová Cloud Computing 2015, 8. prosince 2015. Cloud Computing Právní a regulační rámec Jana Pattynová Cloud Computing 2015, 8. prosince 2015 Cloud Computing Právní a regulační rámec Cloud Computing: poznaná nutnost Ekonomické výhody cloudu jej činí každodenní realitou Cloudová řešení jsou

Více

Dr. Luc Colemont Sint-Vincentius Hospital Antwerp Belgium

Dr. Luc Colemont Sint-Vincentius Hospital Antwerp Belgium Dr. Luc Colemont Sint-Vincentius Hospital Antwerp Belgium Imagine you could save one life by writing an article Would you do that? Představte si, že napsáním článku byste mohli zachránit sto životů. Udělali

Více

Verb + -ing or infinitive

Verb + -ing or infinitive Verb + -ing or infinitive Verb + -ing or infinitive There are 3 groups of verbs: 1. Verbs followed by ing form 2. Verbs followed by infinitive 3. Verbs that can have ing form or infinitive, but the meaning

Více

PŘEHLED AKCÍ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ

PŘEHLED AKCÍ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ 2006 ČESKÁ SPOLEČNOST ALERGOLOGIE A KLINICKÉ IMUNOLOGIE PŘEHLED AKCÍ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ (ve spolupráci s ČPFS a ČIPA) Název akce: Evropská konference EFA-ČIPA Datum konání: 10. 12. 5. 2006 Místo konání:

Více

FIRE INVESTIGATION. Střední průmyslová škola Hranice. Mgr. Radka Vorlová. 19_Fire investigation CZ.1.07/1.5.00/

FIRE INVESTIGATION. Střední průmyslová škola Hranice. Mgr. Radka Vorlová. 19_Fire investigation CZ.1.07/1.5.00/ FIRE INVESTIGATION Střední průmyslová škola Hranice Mgr. Radka Vorlová 19_Fire investigation CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Mnohobarevná cytometrie v klinické diagnostice

Mnohobarevná cytometrie v klinické diagnostice Mnohobarevná cytometrie v klinické diagnostice Mgr. Marcela Vlková, Ph.D. Ústav klinické imunologie a alergologie, FN u sv. Anny v Brně Průtoková cytometrie v klinické laboratoři Relativní a absolutní

Více

Anglický jazyk Ročník: 5. Téma učivo: Countries, flags, languages, nationalities Výukový cíl: Předmět:

Anglický jazyk Ročník: 5. Téma učivo: Countries, flags, languages, nationalities Výukový cíl: Předmět: Metodický list ke VY_06_AJ_5_02 vzdělávacímu materiálu: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Nové trendy ve výuce cizích jazyků Registrační číslo CZ.1.07/1.1.16/02.0099

Více

Manuál pro vyplnění přihlášky

Manuál pro vyplnění přihlášky 2016 Manuál pro vyplnění přihlášky Následující dokument je určen pro všechny dobrodruhy, blázny, šťastlivce i smolaře, nesmělé i statečné, zkušené i nováčky, aktivní či tápající osoby, a jednoduše pro

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o.

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_325_AJ_05 Mgr. Pavla Matýsková Anglický

Více

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY Račanská E. 1, Huser M. 1, Schwarz D. 2, Šnábl I. 2, Ventruba P. 1 1) Gynekologicko porodnická klinika LF MU a FN Brno 2) Institut biostatistiky a analýz LF a PřF MU Abstrakt

Více

Centrum imunologie a mikrobiologie, Zdravotní ústav Ústí nad Labem, ČR. XIV. ČASOMIL, 16.6. 18.6.2010, Martinice u Březnice

Centrum imunologie a mikrobiologie, Zdravotní ústav Ústí nad Labem, ČR. XIV. ČASOMIL, 16.6. 18.6.2010, Martinice u Březnice Význam stanovení protilátek proti aquaporinu-4 Vlastimil Král a kol. Centrum imunologie a mikrobiologie, Zdravotní ústav Ústí nad Labem, ČR XIV. ČASOMIL, 16.6. 18.6.2010, Martinice u Březnice Autoprotilátky

Více

Co znamená kvalita v klinické biochemii Vladimír Palička

Co znamená kvalita v klinické biochemii Vladimír Palička Co znamená kvalita v klinické biochemii Vladimír Palička Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové XXXII. Mezikrajské dny KB, Písek, 22-23 května 2014 hlavní problémy současného zdravotnictví

Více

MONTHLY PROGRAM DECEMBER 2016 PRAGUE

MONTHLY PROGRAM DECEMBER 2016 PRAGUE MONTHLY PROGRAMDECEMBER 2016 Czechs meeting foreigners and vice versa Discussions, debates, games, trips Informal atmosphere Opportunity to meet new people No need to speak Czech In Prague and Central

Více

ANGLIČTINA PRO UČEBNÍ OBOR

ANGLIČTINA PRO UČEBNÍ OBOR ANGLIČTINA PRO UČEBNÍ OBOR PRODAVAČ MGR. DITA HEJLOVÁ DOPIS - REKLAMACE VY_32_INOVACE_AH_1_19 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název šablony

Více

Klasifikace MKN-10 a její aktualizace

Klasifikace MKN-10 a její aktualizace Klasifikace MKN-10 a její aktualizace Šárka Daňková Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR MKN-10 V současné době platná 10. revize MKN-10, vydaná WHO v roce 1992-1994 (platnost od 1993) V ČR zavedena

Více

IPR v H2020. Matěj Myška myska@ctt.muni.cz

IPR v H2020. Matěj Myška myska@ctt.muni.cz IPR v H2020 Matěj Myška myska@ctt.muni.cz Zdroje [1] KRATĚNOVÁ, J. a J. Kotouček. Duševní vlastnictví v projektech H2020. Technologické centrum AV ČR, Edice Vademecum H2020, 2015. Dostupné i online: http://www.tc.cz/cs/publikace/publikace/seznampublikaci/dusevni-vlastnictvi-v-projektech-horizontu-2020

Více

Aktuální trendy ve výuce a testování cizích jazyků v akademickém prostředí

Aktuální trendy ve výuce a testování cizích jazyků v akademickém prostředí Jazykové centrum Aktuální trendy ve výuce a testování cizích jazyků v akademickém prostředí 15. 1. 2018 Projekt Zvýšení kvality vzdělávání a jeho relevance pro potřeby trhu práce CZ.02.2.69/0.0/16_015/0002362

Více

POSLECH. Cinema or TV tonight (a dialogue between Susan and David about their plans for tonight)

POSLECH. Cinema or TV tonight (a dialogue between Susan and David about their plans for tonight) POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Zora Smolková aj9-jes-smo-pos-01 Z á k l a d o v ý t e x t : Cinema or TV tonight (a dialogue between Susan and David about their plans

Více

Odpovědnost za očkování problematika příčinné souvislosti, důkazního břemene a míry důkazu. Tomáš Doležal

Odpovědnost za očkování problematika příčinné souvislosti, důkazního břemene a míry důkazu. Tomáš Doležal Odpovědnost za očkování problematika příčinné souvislosti, důkazního břemene a míry důkazu Tomáš Doležal Hledání vhodných kompenzačních schémat Jedná se o právně-politickou záležitost Hledání vhodného

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra ošetřovatelství

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra ošetřovatelství VYBRANÉ VÝSLEDKY Z VÝZKUMNÉ PRÁCE TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA A SOUČASNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ Results selected from the research work Traditional Chinese medicine and current nursing Lucie Rolantová, Valérie Tóthová

Více

Proč nemohou být imunoanalytické metody přísně specifické, a co z toho vyplývá. Lochman I.

Proč nemohou být imunoanalytické metody přísně specifické, a co z toho vyplývá. Lochman I. Proč nemohou být imunoanalytické metody přísně specifické, proč je není možné standardizovat a co z toho vyplývá Lochman I. oddělení imunologie a alergologie ZÚ Ostrava XI. ČASOMIL, Znojmo, 13.-15.6.2012

Více

Just write down your most recent and important education. Remember that sometimes less is more some people may be considered overqualified.

Just write down your most recent and important education. Remember that sometimes less is more some people may be considered overqualified. CURRICULUM VITAE - EDUCATION Jindřich Bláha Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jindřich Bláha. Dostupné z Metodického

Více

Dynamic Development of Vocabulary Richness of Text. Miroslav Kubát & Radek Čech University of Ostrava Czech Republic

Dynamic Development of Vocabulary Richness of Text. Miroslav Kubát & Radek Čech University of Ostrava Czech Republic Dynamic Development of Vocabulary Richness of Text Miroslav Kubát & Radek Čech University of Ostrava Czech Republic Aim To analyze a dynamic development of vocabulary richness from a methodological point

Více

NOVA Lite ANCA Reagencie ke stanovení autoprotilátek proti cytoplazmě neutrofilů Pro diagnostické použití In Vitro

NOVA Lite ANCA Reagencie ke stanovení autoprotilátek proti cytoplazmě neutrofilů Pro diagnostické použití In Vitro NOVA Lite ANCA Reagencie ke stanovení autoprotilátek proti cytoplazmě neutrofilů Pro diagnostické použití In Vitro Kódy výrobků: 708290, 708296, 708298, 708299 508290.10, 508296.20, 508298.20, 508299.10

Více

Fytomineral. Inovace Innovations. Energy News 04/2008

Fytomineral. Inovace Innovations. Energy News 04/2008 Energy News 4 Inovace Innovations 1 Fytomineral Tímto Vám sdělujeme, že již byly vybrány a objednány nové lahve a uzávěry na produkt Fytomineral, které by měly předejít únikům tekutiny při přepravě. První

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_ANJ349 Jméno autora: PhDr. Korbová Magdalena Třída/ročník:

Více

Vondřich I.: Potlačení ekzému kortikoidní terapií (KAZUISTIKA 4/2010)

Vondřich I.: Potlačení ekzému kortikoidní terapií (KAZUISTIKA 4/2010) Vondřich I.: Potlačení ekzému kortikoidní terapií (KAZUISTIKA 4/2010) VONDŘICH I.: POTLAČENÍ EKZÉMU KORTIKOIDNÍ TERAPIÍ KASUISTIKA Z POHLEDU LÉKAŘE, PSYCHOSOM, 2010;8(4), s. 249-252 Souhrn: Rád bych se

Více

Podpora rodin s dětmi daňově dávkovým systémem

Podpora rodin s dětmi daňově dávkovým systémem I N S T I T U T P R O D E M O K R A C I I A E K O N O M I C K O U A N A L Ý Z U projekt Národohospodářského ústavu AV ČR, v. v. i. I N S T I T U T F O R D E M O C R A C Y A N D E C O N O M I C A N A L

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Filip Soviš (Autor) Angličtina, čeština Speciální vzdělávací potřeby - žádné -

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Filip Soviš (Autor) Angličtina, čeština Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání Typická věková skupina Vazby na ostatní

Více

Registration document doc / PDF. Invitation and Congress Program doc

Registration document doc / PDF. Invitation and Congress Program doc 28.8. - 1.9. 2018 Registration document doc / PDF Invitation and Congress Program doc The Association of Collectors and Friends of Exlibris () as an organiser of the 37th FISAE Congress to be held in Prague

Více

Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription

Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription DŮLEŽITÉ: Pro objednání MAPS musíte být členem Microsoft Partner Programu na úrovni Registered Member. Postup registrace do Partnerského programu naleznete

Více

PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA CAN

PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA CAN PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA Jak již bylo řečeno, primární modální slovesa vyjadřují míru svobody/nesvobody provádět nějakou činnost. Podíváme se na jednotlivá modální slovesa a vysvětlíme si jejich význam.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

VY_22_INOVACE_17_AJ_3.02_Jazykový test. V hodině žáci vypracují test, naleznou správná řešení a doporučení.

VY_22_INOVACE_17_AJ_3.02_Jazykový test. V hodině žáci vypracují test, naleznou správná řešení a doporučení. Škola Autor Číslo projektu Číslo Tematický celek Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Martina Suntychová CZ.1.07/1.5.00/34.0394

Více

místo, kde se rodí nápady

místo, kde se rodí nápady místo, kde se rodí nápady a private european network of information centres on materials and innovative products. Created in 2001 in Paris, it provides members with a large selection of specific, reproducible

Více

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 1. Write down the arithmetical problem according the dictation: 2. Translate the English words, you can use a dictionary: equations to solve solve inverse operation variable

Více

Air Quality Improvement Plans 2019 update Analytical part. Ondřej Vlček, Jana Ďoubalová, Zdeňka Chromcová, Hana Škáchová

Air Quality Improvement Plans 2019 update Analytical part. Ondřej Vlček, Jana Ďoubalová, Zdeňka Chromcová, Hana Škáchová Air Quality Improvement Plans 2019 update Analytical part Ondřej Vlček, Jana Ďoubalová, Zdeňka Chromcová, Hana Škáchová vlcek@chmi.cz Task specification by MoE: What were the reasons of limit exceedances

Více

ALERGICI A ASTMATICI VE ŠKOLE 21. STOLETÍ

ALERGICI A ASTMATICI VE ŠKOLE 21. STOLETÍ Škola a zdraví 21, 2009, Obecné otázky výchovy ke zdraví ALERGICI A ASTMATICI VE ŠKOLE 21. STOLETÍ Marie HAVELKOVÁ, Petr KACHLÍK, Kamila SYNKOVÁ, Martina POKORNÁ Abstrakt: Práce prezentuje výsledky získané

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona Tématická oblast DUM č. CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Anglický jazyk pro obor podnikání

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jink moderně zábvněji Číslo název šblony II/2 Inovce zkvlitnění výuky cizích jzyků n středních školách

Více

7.VY_32_INOVACE_AJ_UMB7, Tázací dovětky.notebook. September 08, 2013

7.VY_32_INOVACE_AJ_UMB7, Tázací dovětky.notebook. September 08, 2013 1 2 3 SPECIAL CASES: 1. After Let s... the question tag is... shall we? 2. After the imperative (Do.../Don t... the tag is usually... will you? 3. Note that we say... aren t I? (=am I not?) instead of

Více

Čtvrtý Pentagram The fourth Pentagram

Čtvrtý Pentagram The fourth Pentagram Energy News 4 1 Čtvrtý Pentagram The fourth Pentagram Na jaře příštího roku nabídneme našim zákazníkům již čtvrtý Pentagram a to Pentagram šamponů. K zavedení tohoto Pentagramu jsme se rozhodli na základě

Více

XXXIV. FLEBOLOGICKÉ DNY

XXXIV. FLEBOLOGICKÉ DNY XXXIV. FLEBOLOGICKÉ DNY s mezinárodní úãastí Novinky v diagnostice a léãbû Ïilních onemocnûní HRADEC KRÁLOVÉ 2. - 3. fiíjna 2009 pofiádá âeská flebologická spoleãnost âeské lékafiské spoleãnosti J. E.

Více

Jméno autora: Mgr. Alena Chrastinová Datum vytvoření: 2.01.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ_G

Jméno autora: Mgr. Alena Chrastinová Datum vytvoření: 2.01.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ_G Jméno autora: Mgr. Alena Chrastinová Datum vytvoření: 2.01.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ_G Ročník: IV. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: cizí jazyk anglický

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: GE Vyšší kvalita výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Autor: Mgr. Petra Holzbecherová

Více

Klepnutím lze upravit styl Click to edit Master title style předlohy nadpisů.

Klepnutím lze upravit styl Click to edit Master title style předlohy nadpisů. nadpisu. Case Study Environmental Controlling level Control Fifth level Implementation Policy and goals Organisation Documentation Information Mass and energy balances Analysis Planning of measures 1 1

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English and American Poetry Autor: Název: Mgr. Jan Křeček J. Donne,

Více

EXACT DS OFFICE. The best lens for office work

EXACT DS OFFICE. The best lens for office work EXACT DS The best lens for office work EXACT DS When Your Glasses Are Not Enough Lenses with only a reading area provide clear vision of objects located close up, while progressive lenses only provide

Více

Energy vstupuje na trh veterinárních produktů Energy enters the market of veterinary products

Energy vstupuje na trh veterinárních produktů Energy enters the market of veterinary products Energy news2 1 Energy vstupuje na trh veterinárních produktů Energy enters the market of veterinary products Doposud jste Energy znali jako výrobce a dodavatele humánních přírodních doplňků stravy a kosmetiky.

Více

Validace stanovení volných monoklonálních lehkých řetězců v České republice

Validace stanovení volných monoklonálních lehkých řetězců v České republice Validace stanovení volných monoklonálních lehkých řetězců v České republice Vávrová, J., Tichý, M., Friedecký, B., Maisnar, V., Hájek, R., Čermáková, Z., Dastych, M., Gottwaldová, J., Kučera, P., Krotká,

Více