Titrace autoprotilátek detekovaných metodami nepřímé imunofluorescence. Jan Martinek Ivo Lochman

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Titrace autoprotilátek detekovaných metodami nepřímé imunofluorescence. Jan Martinek Ivo Lochman"

Transkript

1 Titrace autoprotilátek detekovaných metodami nepřímé imunofluorescence Jan Martinek Ivo Lochman

2 OSNOVA ÚVOD TITRACE DLE EUROIMMUN DATA SEKK STANDARTIZACE ANA STANDARTIZACE ICA HOOK EFEKT ZÁVĚR

3 Titrace autoprotilátek detekovaných metodami nepřímé imunofluorescence Alergie 4/2010

4 ÚVOD I. IIFA (Indirect ImmunoFluorescence Assays) patří stále ještě k základním a nenahraditelným metodám pro detekci a stanovení koncentrace mnoha autoprotilátek. I když koncentrace autoprotilátek asociovaných a využívaných k diagnostice nejrůznějších onemocnění nemá často korelaci s aktivitou těchto onemocnění, může klinikovi někdy přinést zjištění jejich koncentrace zajímavou doplňující informaci. Řada autorů doporučuje při prvním pozitivním nálezu vzorek séra titrovat (Bradwell et.al. 2006). Tozzoli a Feldkamp doporučují vyšetřovat vzorek séra vždy paralelně ve dvou základních ředěních (Feltkamp 1996).

5 ÚVOD II. Budeme-li používat dostatečně citlivou metodu, nalezneme autoprotilátky v sérech prakticky všech jedinců. Pro screeningová vyšetření je proto velmi důležité stanovit optimální ředění séra tak, aby bylo možno rozlišit koncentrace zvýšené, nacházející se u pacientů s onemocněním, jehož diagnózu se pokoušíme potvrdit jejich průkazem, od koncentrací fysiologických a je-li to možné i od koncentrací nacházejících se u pacientů s jinými onemocněními. Screeningové ředění séra (screeningový titr protilátek) u dané IIFA by měl být nastaven tak, aby 95% zdravých kontrol dávalo negativní nález (Feltkamp 1996).

6 ÚVOD III. Obecně se dá říci, že orgánově-specifické autoprotilátky se nacházejí v sérech v nižších koncentracích, a proto bývá v IIFA voleno pro jejich detekci ředění séra 1:10 nebo i nižší, zatímco pro orgánověnespecifické autoprotilátky, které se nacházejí ve vzorcích sér nemocných obvykle v koncentracích vyšších, bývá výchozí screeningové ředění sér vyšší (1:40 až 1:100).

7 ÚVOD IV. Stanovení koncentrace autoprotilátek pomocí IIFA se provádí obvykle titrací dvojkovou řadou (Bradwell 2006). Je nutno si uvědomit, že obecně uváděná chyba titračních metod používajících dvojkovou řadu ředění je ± jeden titr. Tzn., že nalezneme-li titr 1:320, může se reálně pohybovat skutečná koncentrace v rozmezí titrů 1:160 až 1:640. Tato skutečnost je také zohledňována při hodnocení výsledků kontrolních cyklů EQA organizovaných včr společností SEKK s.r.o. ve spolupráci se SLI ČSAKI, kdy toleranční rozmezí IFA metod pro stanovení autoprotilátek je právě ± jeden titr.

8 ÚVOD V. Je nutno si uvědomit, že obecně uváděná chyba titračních metod používajících dvojkovou řadu ředění je ± jeden titr. Tzn., že nalezneme-li titr 1:320, může se reálně pohybovat skutečná koncentrace v rozmezí titrů 1:160 až 1:640. Proto lze podle našeho názoru, doporučit jako modelový, ekonomický způsob titrace a jejího hodnocení schéma vypracované firmou Euroimmun, a to s ohledem na výchozí titr protilátek uváděný k dané metodě.

9

10 TITRACE - EUROIMMUN pozitivita fluorescence při ředění titr protilátek 1:100 1:1 000 slabě pozitivní negativní 1:100 silně pozitivní negativní 1:320 pozitivita fluorescence při ředění titr protilátek 1: : negativní negativní 1:320 slabě pozitivní negativní 1:1 000 silně pozitivní slabě pozitivní 1:1 000 silně pozitivní negativní 1:3 200 silně pozitivní pozitivní 1:3 200 silně pozitivní silně pozitivní 1: silně pozitivní silně/slabě poz. 1:10 000

11 1: :320 1:320

12 1:320 1:320 1:1 000

13 1: :320 1:1 000

14 1: :320 1:1 000

15 1: : :320 1:320??? 1:1 000

16 STANDARTIZACE Udání titru však samo o sobě nestačí, srovnáváme-li včase výsledky získané v různých laboratořích vybavených různou mikroskopickou technikou a na byť stejně pojmenovaných, ale různých substrátech. V reálu se potom mohou vzorky vyhodnocované pomocí dvou různých mikroskopů lišit až o dva titry stanovované dvojkovou řadou. Proto je velmi důležité, aby laboratoře udávaly také citlivost jimi používaných metod vůči dostupným standardům (Bradwell 2006, Feltkamp , Lightfoote et.al. 2006, Tozzoli et.al. 2002).

17

18 STANDARTIZACE ANA I. ZDŮRAZŇUJEME, že IIFA je stále metodou první volby pro detekci a základní stanovení koncentrace autoprotilátek proti strukturám nejen jader, ale i cytoplasmy buněk u řady onemocnění. Mezi taková onemocnění patří i revmatická onemocnění, pro která jsou doporučeným substrátem pro screeningové vyšetření autoprotilátek HEp-2 buňky a vyšetření prováděno na tomto substrátu se označuje poněkud nepřesně jako vyšetření ANA (Anti-Nuclear Antibodies).

19 STANDARTIZACE ANA II. Takovým standardem je pro stanovování ANA např. standard WHO 66/233 poskytující homogenní jadernou fluorescenci na HEp-2 buňkách. Při použití tohoto standardu pak např. může laboratoř konstatovat, že stanovuje ANA protilátky na HEp-2 buňkách s citlivostí 0,4 IU/ml zjištěnou vůči standardu WHO 66/233. A to je již údaj, který může být použit při mezilaboratorních srovnáváních kvantifikace ANA nezávisle na používané mikroskopické technice a diagnostických soupravách. Při screeningovém ředění séra 1:100 pro ANA, které je např. potom v laboratoři aplikováno, pak slabě pozitivní nález odpovídá přibližně koncentraci ANA 40 IU/ml.

20 STANDARTIZACE ANA III. NÁVRH na vydávání výsledků ANA: výsledky vyšetření neudávaly v titrech, ale v IU/ml i s tím vědomím, že různé typy autoprotilátek mohou mít rozdílnou afinitu a analytické vlastnosti než protilátky standardu 66/233

21 STANDARTIZACE ANA IV. Dle zkušenosti z diagnostiky ANA u revmatických onemocnění se nedoporučuje provádět vyšetření autoprotilátek bez podezření na autoimunitní onemocnění (Tozzoli et.al. 2002). Co se týká kvantifikace ANA u revmatických onemocnění, je si znovu zapotřebí připomenout, že titr většiny ANA protilátek není použitelný k monitoringu léčby těchto onemocnění (Schur 2009, Tozzoli et.al. 2002), poněvadž jejich koncentrace nekorelují s aktivitou onemocnění.

22 STANDARTIZACE ANA V. Často diskutovaný screeningový titr ANA protilátek pro tyto účely je nyní nastavován nejčastěji na hodnotu 1:80 nebo 1:100 (Dellavance et.al. 2009, Ghosh et.al. 2007, Sack et.al. 2009). Stále ještě používaný titr ANA 1:40 (Schur 2009) vede dnes, vzhledem k citlivosti používaných fluorescenčních mikroskopů, pouze k produkování falešně pozitivních výsledků. I při diagnostice ANA platí, že vyšší senzitivita vyšetření je většinou vykoupena jeho nižší specifitou. Dvojí ředění séra v rámci screeningu ANA protilátek doporučuje také Tan s uvedením procenta pozitivních zdravých dárců v daném titru (Tan 1997). Dvojí ředění řeší také doporučení kředění pozitivních vzorků (Recommnedations Dutch EASI team).

23 STANDARTIZACE ICA. ICA: Ještě zásadnější je návaznost na mezinárodní standardy v případě stanovení protilátek proti ostrůvkovým buňkám pankreatu (ICA) v rámci diagnostiky diabetu 1. typu (1T DM). Dle doporučení SLI ČSAKI a ČES by citlivost metody stanovení ICA měla být nejméně 10 JDFU (Lochman et.al. 2009) a pozitivní výsledky by měly být vydávány v JDFU (Hagopian, Lernmark 1996).

24 HOOK EFEKT U silně pozitivních vzorků sér se může uplatnit tzv. háčkový efekt (prozónový efekt, hook efekt), který způsobuje, že při nižším ředění séra pozorujeme slabší až negativní fluorescenci těchto sér, nebo se nám naopak nepodaří (kvůli splývání struktur) rozlišit typ fluorescence. Proto bývá experty doporučováno výše zmíněné screeningové vyšetření sér ve dvou ředěních (Bradwell et.al. 2006, Tan 1997).

25 Hook efekt při diagnostice ICA substrát: opičí pankreas, konjugát IgG, BioSystems 5 JDFU 2,5 JDFU 1 JDFU IDDM1/11 B 1:4 IDDM1/11 B 1:40 IDDM1/11 B 1:400 Odhad koncentrace ICA: odečtený titr cca 1:126, vypočtená koncentrace cca 300 JDFU Lochman I., Martinek J.: Titrace autoprotilátek detekovaných metodami nepřímé imunofluorescence (IIFA). Alergie, 2010, 12(4):

26 ZÁVĚR???

27 DĚKUJI ZA POZORNOST

28

IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU

IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU IMUNOLOGIE Autoimunitní onemocnění jater a žaludku IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU Mitochondrie Hladké svalstvo Mikrosomy jater a ledvin Parietální buňky

Více

IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ POJIVA

IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ POJIVA IMUNOLOGIE Systémová autoimunitní onemocnění IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ POJIVA Antinukleární protilátky (ANA) IIF souprava pro stanovení protilátek

Více

Metody testování humorální imunity

Metody testování humorální imunity Metody testování humorální imunity Co je to humorální imunita? Humorální = látková Buněčné produkty Nespecifická imunita příklady:» Lysozym v slinách, slzách» Sérové proteiny (proteiny akutní fáze)» Komplementový

Více

IMUNOFLUORESCENCE. Mgr. Petr Bejdák Ústav klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařská fakulta MU

IMUNOFLUORESCENCE. Mgr. Petr Bejdák Ústav klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařská fakulta MU Mgr. Petr Bejdák Ústav klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařská fakulta MU Luminiscence jev, při kterém látka emituje záření po absorpci excitačního záření (fotoluminiscence)

Více

Protilátky proti jádru buňky (ANA)

Protilátky proti jádru buňky (ANA) SEKK Marcela Drahošová podzim 2010 Protilátky proti jádru buňky (ANA) Pozitivní vzorek A byl získán od jediného pacienta opakovaným odběrem. U screeningu bylo dosaženo konsenzu bez ohledu na použitou metodu

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CYTOMEGALOVIROVÉ INFEKCE

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CYTOMEGALOVIROVÉ INFEKCE INFEKČNÍ SÉROLOGIE Virologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE CYTOMEGALOVIROVÉ INFEKCE Cytomegalovirus ELISA soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgG a IgM v lidském

Více

Zkušenosti s laboratorní diagnostikou infekcí virem Zika. Hana Zelená NRL pro arboviry Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

Zkušenosti s laboratorní diagnostikou infekcí virem Zika. Hana Zelená NRL pro arboviry Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Zkušenosti s laboratorní diagnostikou infekcí virem Zika Hana Zelená NRL pro arboviry Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Základní charakteristika viru Zika Čeleď Flaviviridae, rod Flavivirus obalený RNA

Více

Sérologická diagnostika chřipky možnosti a diagnostická úskalí

Sérologická diagnostika chřipky možnosti a diagnostická úskalí Sérologická diagnostika chřipky možnosti a diagnostická úskalí Martina Havlíčková, Radka Limberková, Pavla Růžičková, Helena Jiřincová NRL pro chřipku, Státní zdravotní ústav K historii vyšetřování sér

Více

Glukóza Ing. Martina Podborská, Ph.D. OKB FN Brno Zpracováno s pomocí přednášek RNDr. Petra Breineka Školní rok 2015/2016

Glukóza Ing. Martina Podborská, Ph.D. OKB FN Brno Zpracováno s pomocí přednášek RNDr. Petra Breineka Školní rok 2015/2016 Glukóza Ing. Martina Podborská, Ph.D. OKB FN Brno Zpracováno s pomocí přednášek RNDr. Petra Breineka Školní rok 2015/2016 Glukóza klinický význam FPG (plazmatická koncentrace glukózy v žilní krvi nalačno)

Více

Metody testování humorální imunity

Metody testování humorální imunity Metody testování humorální imunity Co je to humorální imunita? Humorální = látková Buněčné produkty Nespecifická imunita příklady:» Lysozym v slinách, slzách» Sérové proteiny (proteiny akutní fáze)» Komplementový

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ IMUNOLOGIE Autoimunita IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE SYSTÉMOVÝCH AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ Antinukleární protilátky (ANA) Protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům (ENA) a soupravy

Více

Antinukleární protilátky (ANA) Protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům (ENA)

Antinukleární protilátky (ANA) Protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům (ENA) Antinukleární protilátky (ANA) Protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům (ENA) Imunoenzymatické soupravy k diagnostice systémových autoimunitních onemocnění ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou

Více

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality RNDr. Alena Mikušková FN Brno Pracoviště dětské medicíny, OKB amikuskova@fnbrno.cz Analytické znaky laboratorní metody

Více

AUTOMATIZACE V KLINICKÉ

AUTOMATIZACE V KLINICKÉ AUTOMATIZACE V KLINICKÉ IMUNOLOGII Radomír Pilný 1 LABAUTO 2018 25. 26.10. 2018 Olomouc OBECNÝ ÚVOD Alergologie a klinická imunologie (AKI) je klinicko-laboratorní obor, který zasahuje do všech oblastí

Více

Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae

Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae Iva Stoklásková, Lenka Pokorná Seminář, Laboratoře Mikrochem, Šumperk, listopad 2016 Druhy Chlamydia Chlamydia trachomatis Serotypy A-C,

Více

dokument: LP : 2016/06

dokument: LP : 2016/06 G Pokyny a instrukce G 1 Pokyny a instrukce pro lékaře G 1.1 Pokyny pro vyšetření orálního glukózového tolerančního testu (ogtt) Úvodní informace Diagnostika diabetes mellitus (DM) a porušené glukózové

Více

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených pro závislost Sylva Racková Psychiatrická klinika LF UK v Plzni AT konference 28.04. 2010, Špindlerův Mlýn Borna Disease virus (BDV) charakteristika

Více

Transglutamináza Deamidovaný gliadin Gliadin Kravské mléko ASCA

Transglutamináza Deamidovaný gliadin Gliadin Kravské mléko ASCA Transglutamináza Deamidovaný gliadin Gliadin Kravské mléko ASCA Imunoenzymatické soupravy k diagnostice celiakie, potravinových intolerancí a nespecifických střevních zánětů (IBD) ELISA soupravy jsou určeny

Více

Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy

Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy A. Ondrejková, I. Špačková, H. Švandová Laboratoř klinické imunologie a alergologie, Laboratoře AGEL a.s., Nový Jičín Lymeská borelióza - LB Epidemiologie:

Více

Aglutinace Mgr. Jana Nechvátalová

Aglutinace Mgr. Jana Nechvátalová Aglutinace Mgr. Jana Nechvátalová Ústav klinické imunologie a alergologie FN u sv. Anny v Brně Aglutinace x precipitace Aglutinace Ag + Ab Ag-Ab aglutinogen aglutinin aglutinát makromolekulární korpuskulární

Více

Skrytá tvář laboratorních metod? J. Havlasová, Interimun s.r.o.

Skrytá tvář laboratorních metod? J. Havlasová, Interimun s.r.o. Skrytá tvář laboratorních metod? J. Havlasová, Interimun s.r.o. Vlastnosti charakterizující laboratorní metodu: 1. z hlediska analytického přesnost/ správnost ( nejistota měření ) analytická citlivost

Více

VÝSKYT PROTILÁTEK TŘÍDY IgM PO VAKCINACI PROTI VIROVÉ HEPATITIDĚ A

VÝSKYT PROTILÁTEK TŘÍDY IgM PO VAKCINACI PROTI VIROVÉ HEPATITIDĚ A VÝSKYT PROTILÁTEK TŘÍDY IgM PO VAKCINACI PROTI VIROVÉ HEPATITIDĚ A Ing. František Štumr, Ph.D., RNDr. Stanislava Fabiánová, Ing. Barbara Štumrová, MUDr. Zuzana Kala Grofová PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

Více

Verifikace sérologických testů v imunologických laboratořích ISO 15189 5.5 Postupy vyšetření

Verifikace sérologických testů v imunologických laboratořích ISO 15189 5.5 Postupy vyšetření Verifikace sérologických testů v imunologických laboratořích ISO 15189 5.5 Postupy vyšetření Andrea Vinciková Centrum imunologie a mikrobiologie Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Validace Ověřování,

Více

Protilátky proti štítné žláze ATG, ATPO laboratorní diagnostika v ČR

Protilátky proti štítné žláze ATG, ATPO laboratorní diagnostika v ČR Protilátky proti štítné žláze, laboratorní diagnostika v ČR Marcela Drahošová, Ústav klinické imunologie a alergologie FN Hradec Králové, 00 účastníci SEKK: reagencie TOSOH Euroimmun RADIM Genesis AeskuLab

Více

Validace sérologických testů výrobcem. Vidia spol. s r.o. Ing. František Konečný IV/2012

Validace sérologických testů výrobcem. Vidia spol. s r.o. Ing. František Konečný IV/2012 Validace sérologických testů výrobcem Vidia spol. s r.o. Ing. František Konečný IV/2012 Legislativa Zákon č. 123/2000 Sb. o zdravotnických prostředcích ve znění pozdějších předpisů Nařízení vlády č. 453/2004

Více

PŘÍPRAVA PACIENTA : Speciální příprava pacienta ani dieta není nutná, pro obvyklé vyšetřování je vhodný odběr ráno, nalačno.

PŘÍPRAVA PACIENTA : Speciální příprava pacienta ani dieta není nutná, pro obvyklé vyšetřování je vhodný odběr ráno, nalačno. SEROLOGIE HEPATITID NÁZEV : Hepatitida A HAV-IgM POUŽITÍ : kvalitativní detekce protilátek proti viru hepatitidy A třídy IgM v lidském séru a plazmě při diagnostice akutní nebo nedávno proběhlé virové

Více

Anti-Neuronal Antibody IFA

Anti-Neuronal Antibody IFA ImmuGlo Anti-Neuronal Antibody IFA IVD NÁVOD K POUŽITÍ REF 1111 48 stanovení (8 x 6) POUŽITÍ Nepřímý imunofluorescenční (IFA) test k semikvantitativní detekci antineuronálních (paraneoplastických) protilátek;

Více

ČASOMIL 2009. Kontrolní cyklus SEKK- revmatoidní artritidy. Revmatologický ústav, Praha

ČASOMIL 2009. Kontrolní cyklus SEKK- revmatoidní artritidy. Revmatologický ústav, Praha Kontrolní cyklus SEKK- Diferenciální diagnostika revmatoidní artritidy Ivana Půtová, Jiří Vencovský Revmatologický ústav, Praha SEKK (RF) Stanovení RF Nefelometrické, turbidimetrické RF screening (ELISA)

Více

ProGastrin-Releasing Peptide (ProGRP) u nemocných s malobuněčným karcinomem plic

ProGastrin-Releasing Peptide (ProGRP) u nemocných s malobuněčným karcinomem plic ProGastrin-Releasing Peptide (ProGRP) u nemocných s malobuněčným karcinomem plic FONS Symposium klinické biochemie Pardubice, 23.9. 25.9.202 M. Tomíšková, J. Skřičková, I. Klabenešová, M. Dastych 2 Klinika

Více

Souhrnná statistika - kvalitativní výsledky

Souhrnná statistika - kvalitativní výsledky Legenda: >>>... označuje správný (očekávaný) výsledek... počet výsledků >... označuje podmíněně správný (ještě akceptovatelný) výsledek rel... relativní počet výsledků ±... označuje nehodnocený výsledek

Více

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63)

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63) ONKOLOGIE NÁZEV : PSA POUŽITÍ : kvantitativní stanovení celkového PSA (volného PSA i PSA v komplexu s alfa-1-antichymotrypsinem) v lidském séru. Společně s digitálním rektálním vyšetřením (DRE) se u mužů

Více

Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik

Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik Petr Pumann Vodárenská biologie 2017 1. 2. 2. 2017, Praha Novelizace legislativy pro pitnou vodu Vyplývá z novely

Více

EUROPattern automatický fluorescenční mikroskop

EUROPattern automatický fluorescenční mikroskop EUROPattern automatický fluorescenční mikroskop vizuální hodnocení IIFT hodnocení obvykle dělá vizuálně mikroskopicky a výsledky jsou poznamenány na list papíru. Tento proces je uživatelsky nepohodlný,

Více

Serologické vyšetřovací metody

Serologické vyšetřovací metody Serologické vyšetřovací metody Serologické reakce Přímý průkaz Nepřímý průkaz průkaz antigenu průkaz nukleové kyseliny průkaz protilátek Nepřímý průkaz = průkaz specifických protilátek neboli průkaz serologický

Více

Sérologický kardiolipinový a netreponemový test určený pro rychlou detekci Syphilisu KATALOGOVÉ ČÍSLO: RPRL-0100 (100 testů)

Sérologický kardiolipinový a netreponemový test určený pro rychlou detekci Syphilisu KATALOGOVÉ ČÍSLO: RPRL-0100 (100 testů) RPRL VDRL Carbon Sérologický kardiolipinový a netreponemový test určený pro rychlou detekci Syphilisu KATALOGOVÉ ČÍSLO: RPRL-0100 (100 testů) (1, 2) KLINICKÝ VÝZNAM Syfilis je venerické onemocnění způsobené

Více

Laboratorní di agnostik HBV HCV a Vratislav Němeček Státní zdravotní stav ústav

Laboratorní di agnostik HBV HCV a Vratislav Němeček Státní zdravotní stav ústav Laboratorní diagnostika HBV a HCV Vratislav Němeček Státní zdravotní ústav Rozdílná role sexuálního 30 přenosu HBV a HCV 25 Rozdíly v četnosti virové nálože 20 15 10 HCV RNA HBV DNA HBV 5 hlavní způsoby

Více

Veronika Janů Šárka Kopelentová Petr Kučera. Oddělení alergologie a klinické imunologie FNKV Praha

Veronika Janů Šárka Kopelentová Petr Kučera. Oddělení alergologie a klinické imunologie FNKV Praha Veronika Janů Šárka Kopelentová Petr Kučera Oddělení alergologie a klinické imunologie FNKV Praha interakce antigenu s protilátkou probíhá pouze v místech epitopů Jeden antigen může na svém povrchu nést

Více

Verifikace metod návrh STL

Verifikace metod návrh STL Verifikace metod návrh STL Příloha č.3 Doporučení Společnosti pro transfuzní lékařstvíčls JEP č. STL2011_07 ze dne 1. 3. 2011 verze 2 (2012_04) Hana Tereza Bolcková Poznámky / výklad: správnost: s použit

Více

Syfilis přehledně. MUDr.Hana Zákoucká Odd. STI, NRL pro syfilis, Státní zdravotní ústav ROCHE 6-2014

Syfilis přehledně. MUDr.Hana Zákoucká Odd. STI, NRL pro syfilis, Státní zdravotní ústav ROCHE 6-2014 Syfilis přehledně MUDr.Hana Zákoucká Odd. STI, NRL pro syfilis, Státní zdravotní ústav ROCHE 6-214 LEGISLATIVA Zákon č. 258/2 Sb., o ochraně veřejného zdraví Vyhláška MZ ČR č. 36/212 Sb., podmínky předcházení

Více

Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse

Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse Mgr. Jana Ždychová, Ph.D. IKEM PLM - LLG Sepse je častou příčinou úmrtí během hospitalizace. Včasné nasazení odpovídající ATB terapie je

Více

Stanovení protilátek proti parietálním buňkám žaludku a jejich typizace

Stanovení protilátek proti parietálním buňkám žaludku a jejich typizace Stanovení protilátek proti parietálním buňkám žaludku a jejich typizace Ivana Stiborová a kol. ZU UL OLI CIM XVII. ČASOMIL Český A Slovenský Odborný Meeting Imunologických Laboratoří 12. 14. 6. 2013 v

Více

Princip testu. Kdy se PAT provádí (1) Kdy se PAT provádí (2) PAT kvalitativní a kvantitativní stanovení na ID-gelových kartách

Princip testu. Kdy se PAT provádí (1) Kdy se PAT provádí (2) PAT kvalitativní a kvantitativní stanovení na ID-gelových kartách PAT kvalitativní a kvantitativní stanovení na IDgelových kartách Eliška Rýznarová LABMED Systems s.r.o. Princip testu Přímým antiglobulinovým (Coombsovým) testem (PAT) prokazujeme in vivo navázané imunoglobuliny

Více

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKČNÍ MONONUKLEÓZY

IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKČNÍ MONONUKLEÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE Virologie IMUNOENZYMATICKÉ SOUPRAVY K DIAGNOSTICE INFEKČNÍ MONONUKLEÓZY EBV VCA EBV EBNA-1 EBV EA-D ELISA soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy IgA, IgG a IgM

Více

MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s.

MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s. Laboratorní diagnostika celiakie MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s. Celiakie Autoimunní onemocnění způsobené požitím lepku (glutenu) s typickým zánětlivým postižením tenkého střeva s genetickou

Více

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku.

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Katalog laboratorních vyšetření změna č. 2, platnost od 01.10.2016 Krevní skupina A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Rutina: do 72 hodin Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO

Více

Doplňuje vnitřní kontrolu kvality. Principem je provádění mezilaboratorních porovnávacích zkoušek (srovnatelnost výsledků)

Doplňuje vnitřní kontrolu kvality. Principem je provádění mezilaboratorních porovnávacích zkoušek (srovnatelnost výsledků) Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek BC_EHK_N2011 1 Externí hodnocení kvality (EHK) také: Zkoušení způsobilosti nepoužívat: Externí kontrola kvality (od 07/2011) norma ISO 17043 Doplňuje vnitřní

Více

laboratorní technologie

laboratorní technologie Kreatinin srovnání metod pro stanovení hladiny v moči D. Friedecký, R. Hušková, P. Chrastina, P. Hornik a T. Adam Kreatinin je jedním z nejčastěji stanovovaných analytů v biochemické laboratoři. V tomto

Více

ONLINE BIOSENZORY PŘI HLEDÁNÍ KONTAMINACE PITNÉ VODY

ONLINE BIOSENZORY PŘI HLEDÁNÍ KONTAMINACE PITNÉ VODY ONLINE BIOSENZORY PŘI HLEDÁNÍ KONTAMINACE PITNÉ VODY Ing. Jana Zuzáková Ing. Jana Zuzáková, Doc. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, PhD., Ing. Dana Vejmelková, PhD., Ing. Roman Effenberg, RNDr. Miroslav Ledvina

Více

Konsensuální Časomilá Séra a výsledky dotazníku XIV. ČASOMIL

Konsensuální Časomilá Séra a výsledky dotazníku XIV. ČASOMIL Vyhodnocení výsledků preparátů KČS Konsensuální Časomilá Séra a výsledky dotazníku XV. ČSOML otazník nspirace přednáškou na kongresu v Lublani otazník nspirace přednáškou na kongresu v Lublani otazník

Více

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky P. Žáčková Pneumologická klinika 1. LFUK Thomayerova nemocnice Úvod a definice Každá buňka obsahuje informace

Více

Rozdělení imunologických laboratorních metod

Rozdělení imunologických laboratorních metod Rozdělení imunologických laboratorních metod Aglutinace Mgr. Petr Bejdák Ústav klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařská fakulta MU Rozdělení imunologických laboratorních

Více

PERTUSE diagnostika a klinické projevy. Vilma Marešová I.infekční klinika UK 2.LF a IPVZ FN Na Bulovce, Praha

PERTUSE diagnostika a klinické projevy. Vilma Marešová I.infekční klinika UK 2.LF a IPVZ FN Na Bulovce, Praha PERTUSE diagnostika a klinické projevy Vilma Marešová I.infekční klinika UK 2.LF a IPVZ FN Na Bulovce, Praha Pertuse Lidská endemická nákaza, přenos vzduchem Původce: Bordetella pertussis/b.parapertussis

Více

CO VÁM MÁM ŘÍCT. Několik poznámek, pikošek z 600 přednášek a 800 posterů za 5 10 minut Nosné téma: Novel Diagnostics Tools & New

CO VÁM MÁM ŘÍCT. Několik poznámek, pikošek z 600 přednášek a 800 posterů za 5 10 minut Nosné téma: Novel Diagnostics Tools & New JAN MARTINEK CO VÁM MÁM ŘÍCT Několik poznámek, pikošek z 600 přednášek a 800 posterů za 5 10 minut Nosné téma: Novel Diagnostics Tools & New Therapeutic Avenues in Autoimmune Diseases LIST OF TOPICS ANTIPHOSPHOLIPID

Více

OR (odds ratio, poměr šancí) nebo též relativní riziko RR. Validita vyšetření nádorových markerů. Validita (určuje kvalitu testu)v % = SP/ SP+FP+FN+SN

OR (odds ratio, poměr šancí) nebo též relativní riziko RR. Validita vyšetření nádorových markerů. Validita (určuje kvalitu testu)v % = SP/ SP+FP+FN+SN Validita vyšetření nádorových markerů v rámci požadavků správné laboratorní práce Preanalytická fáze vyšet etřování sérových nádorových markerů (TM) Základní předpoklady správného užití TM: nádorové markery

Více

Validace a verifikace v oboru lékařské mikrobiologie Dokument VV v.1

Validace a verifikace v oboru lékařské mikrobiologie Dokument VV v.1 2010VALIDACE A VERIFIKACE DOKUMENT SLMČLSJEP v.2.doc1 Strana 1 (celkem 5) a verifikace v oboru lékařské mikrobiologie Dokument VV20100504v.1 Vypracovala: prim. MUDr.Eliška Bébrová, MUDr. Eva Žampachová,

Více

Tyreopatie v ambulantní praxi

Tyreopatie v ambulantní praxi Tyreopatie v ambulantní praxi nálezy významné a méně významné Richard STEJSKAL Lékařské centrum Václavka Praha Things we knew, things we did Things we have learnt, things we should do Onemocnění štítné

Více

DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH. Michaela Nesvadbová

DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH. Michaela Nesvadbová DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH Michaela Nesvadbová Význam identifikace živočišných druhů v krmivu a potravinách povinností každého výrobce je řádně a pravdivě označit

Více

Laboratorní diagnostika autoprotilátek. RNDr. Julius Lupač

Laboratorní diagnostika autoprotilátek. RNDr. Julius Lupač Laboratorní diagnostika autoprotilátek RNDr. Julius Lupač Laboratorní diagnostika autoprotilátek orgánově nespecifické Endomysium Anti - mitochondrie Anti jaderné ANA antinuclear autoantibodies ANF orgánově

Více

PAROTITIDA VRACEJÍCÍ SE ONEMOCNĚNÍ. Vlasta Štěpánová 1, Miroslav Fajfr 1,2, Lenka Plíšková 3

PAROTITIDA VRACEJÍCÍ SE ONEMOCNĚNÍ. Vlasta Štěpánová 1, Miroslav Fajfr 1,2, Lenka Plíšková 3 PAROTITIDA VRACEJÍCÍ SE ONEMOCNĚNÍ Vlasta Štěpánová 1, Miroslav Fajfr 1,2, Lenka Plíšková 3 Ústav klinické mikrobiologie 1, Ústav klinické biochemie a diagnostiky 3, Fakultní nemocnice Hradec Králové,

Více

Příloha list Laboratorní příručky

Příloha list Laboratorní příručky _ Datum aktualizace: 15. 2.2014 Příloha list Laboratorní příručky Název metody: ASGPR Název metody na výsledcích laboratorního vyšetření: S_ASGPR IgG Jednotky: index Indikace: diferenciální diagnostika

Více

EHK 556- Sérologie Lymeské borreliózy. Z.Kurzová, D.Hulínská, K.Baštová, K.Kybicová, N.Holinková

EHK 556- Sérologie Lymeské borreliózy. Z.Kurzová, D.Hulínská, K.Baštová, K.Kybicová, N.Holinková EHK 556- Sérologie Lymeské borreliózy. Z.Kurzová, D.Hulínská, K.Baštová, K.Kybicová, N.Holinková V letošním kole EHK byla 135 laboratořím doručena zásilka obsahující 5 kontrolních vzorků sér. U každého

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

Diagnostika a epidemiologie HIV. Vratislav Němeček, Marek Malý NRL pro HIV/AIDS, Státní zdravotní ústav, Praha

Diagnostika a epidemiologie HIV. Vratislav Němeček, Marek Malý NRL pro HIV/AIDS, Státní zdravotní ústav, Praha Diagnostika a epidemiologie HIV Vratislav Němeček, Marek Malý NRL pro HIV/AIDS, Státní zdravotní ústav, Praha Původ SIVy se přirozeně vyskytují u afrických primátů a není známo, že by vyvolávaly onemocnění

Více

Virus klíšťové encefalitidy (TBEV)

Virus klíšťové encefalitidy (TBEV) Virus klíšťové encefalitidy (TBEV) Imunoenzymatické soupravy k diagnostice klíšťové encefalitidy ELISA soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy a IgM v lidském séru, plazmě nebo

Více

Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI G Parainfluenza viry typu 1. Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI G Parainfluenza viry typu 1. Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti virům parainfluenzy 1 (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI 2721-9601 G Parainfluenza viry typu 1 IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96

Více

Interpretace sérologických nálezů v diagnostice herpetických virů. K.Roubalová

Interpretace sérologických nálezů v diagnostice herpetických virů. K.Roubalová Interpretace sérologických nálezů v diagnostice herpetických virů K.Roubalová Specifické vlastnosti herpetických virů ovlivňují protilátkovou odpověď Latence a celoživotní nosičství Schopnost reaktivace,

Více

Kontrola kvality. Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA Veronika Kanderová CLIP, FN Motol

Kontrola kvality. Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA Veronika Kanderová CLIP, FN Motol Kontrola kvality Marcela Vlková ÚKIA, FNUSA Veronika Kanderová CLIP, FN Motol Kontrola kvality Výsledky analytických měření mají silný dopad v praxi: v klinických laboratořích mohou rozhodným a někdy i

Více

Treponema pallidum. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice syfilis

Treponema pallidum. Imunoenzymatické soupravy k diagnostice syfilis Treponema pallidum Imunoenzymatické soupravy k diagnostice ELISA a IMUNOBLOT soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy a v lidském séru nebo plazmě ÚVOD Syfilis (lues) je sexuálně

Více

Indikátory kvality v programu screeningu karcinomu děložního hrdla v ČR O. Májek, J. Dušková, A. Beková, L. Dušek, V. Dvořák

Indikátory kvality v programu screeningu karcinomu děložního hrdla v ČR O. Májek, J. Dušková, A. Beková, L. Dušek, V. Dvořák Indikátory kvality v programu screeningu karcinomu děložního hrdla v ČR O. Májek, J. Dušková, A. Beková, L. Dušek, V. Dvořák Úvod Účinnost screeningové cytologie Finsko a Švédsko: organizované programy

Více

Použití komponent v diagnostice alergií

Použití komponent v diagnostice alergií Použití komponent v diagnostice alergií RNDr. Petr Šotkovský, Ph.D. Tel.: +420 724 756 980 Email: petr.sotkovsky@thermofisher.com ImmunoCAP Směsi 80 Extrakty přes 600 Komponenty přes 100 Značení komponent

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/12/2018 (č.1012) Sérologie syfilis. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/12/2018 (č.1012) Sérologie syfilis. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady Závěrečná

Více

Parvovirus B 19. Renata Procházková

Parvovirus B 19. Renata Procházková Renata Procházková Parvovirus B 19 - Běžný lidský patogen - Objeven 1975 Yvonne Cossart - Neobalený DNA virus (18-22 nm) - Odolný vůči prostředí - Parvoviridae rod Erythrovirus - 3 genotypy: * klasická

Více

WWW.DYNEX.CZ DEN LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY

WWW.DYNEX.CZ DEN LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY DEN LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY LYMESKÉ BORRELIÓZY Brno, seminář f. Dynex 1.4.2009 Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Centrum klinických laboratoří Hana Bílková Fránková á Oddělení parazitologie a lékařské

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/27/2017 (č. 982) Sérologie VZV. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/27/2017 (č. 982) Sérologie VZV. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA Podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

Diabetes mellitus a úloha laboratoře v jeho diagnostice. Ivana Kubalová, Lenka Hebká LKB

Diabetes mellitus a úloha laboratoře v jeho diagnostice. Ivana Kubalová, Lenka Hebká LKB Diabetes mellitus a úloha laboratoře v jeho diagnostice Ivana Kubalová, Lenka Hebká LKB DM skupina metabolických onemocnění vyznačující se hyperglykémií: Nedostatek inzulínu.nebo Poruchy jeho působení

Více

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti Chlamydia pneumoniae (IgM) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01

Více

Evropské asociace proti rakovině děložního čípku

Evropské asociace proti rakovině děložního čípku Evropské asociace proti rakovině děložního čípku Založena 2002, řízena představenstvem 125 institucí ze 34 zemí Cíl: šířit informace o karcinomu hrdla děložního a možnostech prevence tohoto onemocnění

Více

Komplementový systém

Komplementový systém Komplementový systém klinický seminář nefrologie 1.12.2015 Příklady indikací pro analýzu komplementu Možnost screeningového vyšetření funkční aktivity jednotlivých drah komplementu Způsob hodnocení Frekvence

Více

Atoimunitní onemocnění jater

Atoimunitní onemocnění jater AILD (AIOJ) Lochman I.: Autoprotilátky v diagnostice autoimunitních onemocnění jater. Alergie 2007, 9(4), 342-346 www.tigis.cz www.sekk.cz www.csaki.cz Atoimunitní onemocnění jater autoimunitní hepatitidy

Více

Detekce sporadického karcinomu pankreatu (SPC) Čas ke změně

Detekce sporadického karcinomu pankreatu (SPC) Čas ke změně Interní klinika 1. LF UK Vojenská fakultní nemocnice Praha Detekce sporadického karcinomu pankreatu (SPC) Čas ke změně P. Frič 1, J. Škrha 2, A. Šedo 3, P. Bušek 3, M. Laclav 1, P. Škrha 5, B. Seifert

Více

CDT a další. laboratorní markery. objektivizaci abusu a efektivity léčby. MUDr. Pavla Vodáková, RNDr. Milan Malý

CDT a další. laboratorní markery. objektivizaci abusu a efektivity léčby. MUDr. Pavla Vodáková, RNDr. Milan Malý CDT a další laboratorní markery používan vané v našem zařízen zení při objektivizaci abusu a efektivity léčby MUDr. Pavla Vodáková, RNDr. Milan Malý Nejčastější užívané markery CDT GGT AST/ALT MCV Méně

Více

Validace stanovení volných monoklonálních lehkých řetězců v České republice

Validace stanovení volných monoklonálních lehkých řetězců v České republice Validace stanovení volných monoklonálních lehkých řetězců v České republice Vávrová, J., Tichý, M., Friedecký, B., Maisnar, V., Hájek, R., Čermáková, Z., Dastych, M., Gottwaldová, J., Kučera, P., Krotká,

Více

KALIBRACE. Definice kalibrace: mezinárodní metrologický slovník (VIM 3)

KALIBRACE. Definice kalibrace: mezinárodní metrologický slovník (VIM 3) KALIBRACE Chemometrie I, David MILDE Definice kalibrace: mezinárodní metrologický slovník (VIM 3) Činnost, která za specifikovaných podmínek v prvním kroku stanoví vztah mezi hodnotami veličiny s nejistotami

Více

Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu

Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu Mgr. Veronika Kubaczková Babákova myelomová skupina ÚPF LF MU Pacientský seminář 11. května 2016, Brno Co jsou tekuté biopsie? Představují méně zatěžující vyšetření

Více

Precipitace, radioimunodifúze (RID), nefelometrie, turbidimetrie

Precipitace, radioimunodifúze (RID), nefelometrie, turbidimetrie Precipitace, radioimunodifúze (RID), nefelometrie, turbidimetrie Mgr. Jana Nechvátalová Ústav klinické imunologie a alergologie FN u sv. Anny Ag - Ab hypervariabilní oblasti - antigen vazebná aktivita

Více

Seminář 6: Diagnostika

Seminář 6: Diagnostika DIAGNOSTIKA AUTOIMUNITNÍCH CHOROB Seminář 6: Diagnostika autoimunitních chorob I Anamnéza plemenná predispozice, stáří (spíše zvířata středního věku), akutnost x chronicita, teplota a jiné léky (antibiotika

Více

1. (& = 2. = 3. HPGH:

1. (& = 2. = 3. HPGH: Poznámky k zajištění kvality diagnostiky DM v režimu POCT MUDr. Jaroslava Ambrožová OKB-H Nemocnice Prachatice, a.s. 1. Diagnostika DM Diagnóza DM je založena na průkazu hyperglykémie za stanovených podmínek.

Více

Diagnostika infekce Chlamydia trachomatis pomocí molekulárně genetické metody real time PCR nejen u pacientek z gynekologických zařízení

Diagnostika infekce Chlamydia trachomatis pomocí molekulárně genetické metody real time PCR nejen u pacientek z gynekologických zařízení Diagnostika infekce Chlamydia trachomatis pomocí molekulárně genetické metody real time PCR nejen u pacientek z gynekologických zařízení Mgr. Klára Vilimovská Dědečková, Ph.D. Synlab genetics s.r.o. Molekulární

Více

Výsledek. (700) AB0 skupina 100 % (703) A podskupina 100 % (705) Rh D antigen (dárce) 99 % (709) Rh D antigen (příjemce) 0,82 % 99 %

Výsledek. (700) AB0 skupina 100 % (703) A podskupina 100 % (705) Rh D antigen (dárce) 99 % (709) Rh D antigen (příjemce) 0,82 % 99 % Legenda: >>>... označuje správný (očekávaný) výsledek N... počet výsledků >... označuje podmíněně správný (ještě akceptovatelný) výsledek Nrel... relativní počet výsledků Vzorek Skupina Sada vzorků 1 a

Více

NEPŘÍMÁ IMUNOFLUORESCENCE

NEPŘÍMÁ IMUNOFLUORESCENCE Laboratoře AGEL a.s., klinické laboratoře, tel.: 800 700 701 Laboratoř imunologie a sérologie Revoluční 2214/35, Nový Jičín 741 01, tel.: 556 416 242-244 NEPŘÍMÁ IMUNOFLUORESCENCE Autoimunitní choroby

Více

PCR diagnostika lymeské borreliózy. Mgr. D. Berenová, J. Hořejší, Ing. A. Lukavská, RNDr. P. Kodym, CSc. Národní referenční laboratoř pro lymeskou borreliózu Centrum epidemiologie a mikrobiologie Státní

Více

Stanovení koncentrace celkového IgE v séru

Stanovení koncentrace celkového IgE v séru Stanovení koncentrace celkového IgE v séru Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Třída Ig Substrát Formát EV 3840-9601E Lidské IgE IgE Ab-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96) Princip

Více

Parametry metod automatické fotometrické analýzy

Parametry metod automatické fotometrické analýzy Parametry metod automatické fotometrické analýzy Každá metoda prováděná automatickým biochemickým analyzátorem má v softwaru řídícího počítače nadefinované parametry: číslo (aplikační kód) metody název

Více

4. Souhrny výsledků. LEGENDA chyba detekce - test neumožňuje stanovení LR HPV typů laboratoř získala certifikát

4. Souhrny výsledků. LEGENDA chyba detekce - test neumožňuje stanovení LR HPV typů laboratoř získala certifikát 4. Souhrny výsledků Tabulka č.2: Přehled výsledků testů uvedených laboratořemi, které používají neamplifikační metody detekce HPV, včetně bodového hodnocení TEST KÓD LAB VZOREK č.1 VZOREK č.2 VZOREK č.3

Více

Pohled genetika na racionální vyšetřování v preventivní kardiologii

Pohled genetika na racionální vyšetřování v preventivní kardiologii Pohled genetika na racionální vyšetřování v preventivní kardiologii Tomáš Freiberger Genetická laboratoř, Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno, ČR Osnova Genetické faktory vzniku KV

Více

Základní koagulační testy

Základní koagulační testy Základní koagulační testy testy globální Dělení testů postihují celý systém (i více) testy skupinové (screening( screening) postihují určitou část koagulačního systému umožňují odlišení poruch vnitřní

Více

Souhrnná statistika - kvalitativní výsledky

Souhrnná statistika - kvalitativní výsledky Legenda: >>>... označuje správný (očekávaný) výsledek... počet výsledků >... označuje podmíněně správný (ještě akceptovatelný) výsledek rel... relativní počet výsledků Sada vzorků 1 a 2 ±... označuje nehodnocený

Více

Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI 2060-9601G Tetanus toxoid IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI 2060-9601G Tetanus toxoid IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti toxoidu tetanu (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Třída IgG Substrát Formát EI 2060-9601G Tetanus toxoid IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96) Princip

Více

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Externí klinické audity v mamárních centrech Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Legislativní požadavky Vyhláška 307/2002 Sb. o radiační ochraně Zákon č. 13/2002 Sb.

Více

Laboratorní manuál Transfuzního oddělení FNOL

Laboratorní manuál Transfuzního oddělení FNOL Příloha č. 2 LM/TO-01-2 Katalog laboratorních vyšetření Krevní skupina Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO (pouze jako součást předtransfuzní vyšetření - screening protilátek + test slučitelnosti

Více