Dětský koutek a další stavební zlepšení pro rodiče-akademiky na UK FF (shrnutí plánování úprav)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dětský koutek a další stavební zlepšení pro rodiče-akademiky na UK FF (shrnutí plánování úprav)"

Transkript

1 Dětský koutek a další stavební zlepšení pro rodiče-akademiky na UK FF (shrnutí plánování úprav) Strana 1 (celkem 31) Evropský sociální fond / Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

2 Obsah 1. Historie záměru Objekty Filozofické fakulty UK Hlavní budova Šporkův palác Celetná Jinonice První fáze plánování jaro Druhá fáze plánování jaro Hlavní budova Šporkův palác Celetná Jinonice Architektonická poradkyně Zpráva architektonické poradkyně Stávající stav Rozbor situace Výběr řešení Doporučení Navržené řešení obrazem Hlavní budova Šporkův palác Ostatní zlepšení Plánovací setkání Shrnutí a další postup Milníky plánování v datech Stalo se Očekáváme Základní informace o projektu...31 Strana 2 (celkem 31)

3 1. Historie záměru Přibližně před pěti lety začaly z akademické obce Filozofické fakulty UK přicházet podněty ke zlepšení podmínek pro rodiče s malými dětmi. Historické budovy v centru Prahy, které fakulta ponejvíce obývá, jsou těžko dostupné pro kočárky, nepřívětivé chodby neposkytují vhodná zákoutí pro obstarání dětí, pracovny kateder a ústavů neumožňují docházení akademiků s malými dětmi za účelem vyřízení běžných pracovních záležitostí jako jsou konzultační hodiny, přednášky, návštěvy knihovny apod. V roce 2007 zpracoval tým Informačně-poradenského centra UK pod vedením PhDr. Hany Urychové studii Dětský koutek na Univerzitě Karlově v Praze 1. Vznik studie byl iniciován Studentskou radou UK FF a proto se autoři zaměřili především na problematiku rodičů-studentů. Typy problémů rodičů-studentů a rodičů-akademiků ve vztahu k docházení na fakultu se ovšem do značné míry shodují, proto bylo možno zjištění studie využít po určité adaptaci i pro rodiče-akademiky. Na jaře 2009 byla provedena anketa mezi rodiči-akademiky za účelem aktualizace a upřesnění jejich potřeb. Na základě těchto zjistění byl připraven projekt Podpora souladu rodinného a pracovního života rodičů-akademiků do druhé výzvy Operačního programu Praha Adaptabilita. Zlepšení podmínek pro docházení a pobyt rodičů-akademiků s dětmi na fakultě je jedním z cílů projektu2. Cílovou skupinou projektu jsou rodiče-akademici pečující o malé dítě na mateřské či rodičovské dovolené nebo do roku po jejím ukončení. Typický člen cílové skupiny je zaměstnanec univerzity mezi 25 a 35 lety věku. Profesně se jedná většinou o čerstvé absolventy postgraduálního studia na pozici odborných asistentů směřujících k habilitaci. V rámci průzkumu potřeb cílové skupiny při přípravě projektu bylo zjištěno, že akademicirodiče, na rozdíl od průměru běžné společnosti3, preferují možnost pracovat doma kombinovanou s krátkodobým pobytem s dětmi na pracovišti. Rodičovství totiž přichází právě ve chvíli, kdy musí rodiče-akademici začít intenzívně budovat svou akademickou dráhu, aby neztratili kontakt s vědeckou komunitou. Z toho plyne potřeba udržovat během rodičovské dovolené styk s pracovištěm a podle možností pokračovat ve vědecké a 1 Urychová, H. a kol. Dětský koutek na Univerzitě Karlově v Praze. Univerzita Karlova v Praze, Praha 2007, 76 s. (rukopis). 2 Podrobné informace o projektu viz webové stránky: 3 N. Horáková. Problémy harmonizace rodinného a pracovního života, Naše společnost 2004/2. Strana 3 (celkem 31)

4 pedagogické práci, tj. možnost pracovat doma, možnost docházet na pracoviště na porady kateder i výzkumných týmů, do knihovny, možnost pokračovat v pedagogické praxi atd. Tato potřeba vyžaduje mj. zvýšit bezbariérovost budov pro kočárky a usnadnit krátkodobý pobyt s dětmi na pracovišti (zřídit dětský koutek, přebalovací koutky atp.). Realizace projektu byla zahájena Hned v březnu se rozběhlo plánování konkrétních stavebních zlepšení s rodiči. Celý plánovací proces byl završen plánovacím setkáním s ve středu 26. května Po zapracování připomínek rodičů bylo připraveno v červnu 2010 a v průběhu léta 2010 bude realizováno výběrové řízení na dodavatele stavebních úprav. Úpravy by měly být hotovy během zimního semstru akademického roku 2010/2011 a poté začít sloužit rodičům4. Následující zpráva přibližuje jednotlivé fáze plánování a výslednou podobu stavebních zlepšení, jak byly diskutovány s rodiči a schváleny vedením fakulty. Věříme, že stavební úpravy zásadním způsobem zjednoduší a zpříjemní pobyt rodičů s dětmi na fakultě a tak zmírní přeryv v profesní dráze, což je naším cílem. 4 Souběžně, nicméně odděleně, probíhá plánování finální podoby provozního řádu dětského koutku, který bude zřízen v rámci připravených stavebních úprav. Výstupem bude aktualizace výše citované studie z r Aktualizace bude hotova v létě Strana 4 (celkem 31)

5 2. Objekty Filozofické fakulty UK Pracoviště Filozofické fakulty UK jsou dislokována na dvanácti místech po celé České republice. Tato skutečnost je jedním z největších úskalí při zlepšování přístupu rodičů s dětmi na fakultu a pobytu tam. Rodiče se musí potýkat nejen s nízkou bezbariérovostí, ale rovněž i s roztroušeností pracovišť. Prostorová roztříštěnost ovlivňuje rovněž také efektivitu investic do zlepšení, neboť vylepšení jedné budovy slouží vždy jen části rodičů, zatímco situace rodičů z ostatních se tím neřeší5. Devět fakultních objektů se nachází přímo v Praze. Většina pracovišť je soustředěna v následujících čtyřech: 1. Hlavní budova, Náměstí Jana Palacha, Praha 1 2. Šporkův Palác, Hybernská 3, Praha 1 3. Celetná 20, Praha 1 4. U Kříže 8, Praha 5 Jinonice První dva objekty jsou v přímé správě fakulty, zbylé dva jsou také vlastnictvím univerzity ale ve správě jiných jejích součástí. Ostatní, nejmenované, prostory jsou v pronájmu6. Z tohoto důvodu se naše pozornost od počátku zaměřila především na hlavní budovu a Šporkův palác, sekundárně na domy v Celetné ulici a v Jinonicích. Shodou okolností přišlo z akademické obce nejvíce podnětů právě k fakultou spravovaným objektům, v menší míře ke dvěma univerzitním. Ostatní objekty nebyly respondenty vůbec tematizovány. 5 Komické je, že se tak vlastně opakuje sitace z 20. let 20. století, která vedla ke stavbě dnešní hlavní budovy na Palachově náměstí. O tom, že rozmístění filozofické fakulty na různých místech po Praze, často v nájemních domech a místnostech, není stavem ideálním, nemohl už nikdo pochybovat. Havránek, J. Pousta, Z. (eds.) Dějiny Univerzity Karlovy IV Karolinum, Praha 1998, s Např. Oettingenský palác nebo palác Platýz. Strana 5 (celkem 31)

6 Obrázek 1 Nejdůležitější objekty Filozofické fakulty UK v Praze Hlavní budova Sedmipodlažní objekt se nachází na stanici metra Staroměstská v Praze 1. Dvě podlaží jsou podzemní. V budově vedle kateder a ústavů sídlí vedení fakulty, děkanát, akademické orgány a od roku 2010 rovněž nová centrální knihovna. Nachází se zde také aula, sídlo studentské rady nebo odborů. Hlavní budova je tedy centrem života fakulty pro pedagogické, studijní, společenské, samosprávné a administrativní činnosti, které jsou u ostatních objektů zastoupeny pouze částečně nebo vůbec. Kromě běžného provozu je hlavní budova rovněž místem konání fakultních i veřejných odborných konferencí, reprezentativních akcí a setkání celospolečenského významu. Hlavní budova byla dokončena v r Autoři publikace o dějinách Univerzity Karlovy konstatují, že již tehdy projekt nepostačoval potřebě 8. Jakékoliv zlepšení podmínek pro rodiče s dětmi je limitováno nedostatkem prostoru, který se citelně dotýká všech výše 7 Foto F. Malý. Zdroj mapového podkladu: 8 Havránek, J. - Pousta, Z. (eds.) Dějiny Univerzity Karlovy IV Karolinum, Praha 1998, s Strana 6 (celkem 31)

7 jmenovaných funkcí budovy9. Z dnešního hlediska objekt navíc naprosto nevyhovuje požadavkům na bezbariérový přístup jak pro rodiče s dětmi, tak pro handicapované občany. V uplynulých letech byla sice provedena určitá dílčí zlepšení, takže budova je strictu senso bezbariérově přístupná, přesto bylo během plánovacího procesu objeveno mnoho obtížně překonatelných bariér pro rodiče s kočárky. Velkou výzvou pro přípravu projektové žádosti bylo postupné dokončování stavby nové centrální knihovny (zima 2009/2010) a plánovaná realizace nástavby čtvrtého patra hlavní budovy (podzim-zima 2010). Provedení obou těchto akcí slibovalo částečné zlepšení prostorové situace hlavní budovy a uvolnění prostor pro dětský koutek Šporkův palác První zmínky o objektu nacházíme v historických pramenech odkazujících k několika středověkým domům, jež se v této lokalitě nacházely v letech 1463 a V roce 1694 zchátralý objekt zakoupil hrabě Karel Joachim z Bredy, který na jeho místě postavil nádherný třípatrový barokní palác. Palác je považován za poslední barokní budovu, která byla v Praze postavena. Stavební práce však hraběte finančně zcela vyčerpaly a on se zadlužil. Jen o pár let později, roku 1699, palác prodal jedné z nejvýznamnějších osobností pražské barokní kultury, F. A. Šporkovi ( ), odtud dnešní název budovy. K první rekonstrukci došlo v šedesátých letech 18. stol. Jejím cílem bylo opravit následky požáru z roku Druhá následovala o dvacet let později, poté, co Jan František Kristián zakoupil sousední pozemky a dal postavit budovy, jež měly zastínit všechny tehdejší pražské paláce. Tímto úkolem byl roku 1783 pověřen architekt Antonín Haffenecker, původce tereziánské přestavby Pražského hradu. Palác v Hybernské ulici díky němu získal monumentální fasádu. Palác roku 1844 připadl státu. Poté v něm sídlila řada institucí, jejichž stavebními zásahy byl vážně narušen původní charakter budovy. Po určitou dobu sloužil palác i jako celnice. V sedmdesátých letech 20. století, kdy se již nacházel v havarijním stavu, přešel pod správu Univerzity Karlovy. Právě její péčí proběhla v letech rekonstrukce, která celé budově vrátila dřívější nádheru. Palác byl slavnostně otevřen 27. října Srov. Nevole, M. Analytická studie o potřebách humanitních fakult Univerzity Karlovy v Praze. ArchiCon plus, Praha 2008, 723 s. (k dostupné na: 10 Srov. Sweerts-Šporkův palác (k dostupné na: Strana 7 (celkem 31)

8 Těsně před zahájením realizace projektu byla budova značně poškozena havárií o Vánocích Voda unikající z prasklého potrubí ve 2. patře zde od Vánoc do Silvestra napáchala škody za více než pět milionů korun. Následkem toho byla v objektu redukována výuka a omezeny další funkce. Od jara 2010 zde probíhají vysoušecí a sanační práce, které by měly být ukončeny na podzim Celetná 20 Objekt je také jmenován jako Buquoyský dům, jeho nejstarší stavební části pocházejí ze 14. století. Později prošel mnoha stavebními úpravami a rozšířeními. Dům byl v r prodán právnické a lékařské fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity, která jej nechala v r zásadně přestavět A. Prachnerem. Další velká přestavba byla provedena v l J. Fragnerem. Přestavba byla součástí rozsáhlé modernizace sousedního Karolina a dalších budov univerzitního komplexu. Tyto úpravy byly z hlediska historicko-architektonického naprosto destrukční11. Pro bezbariérovost objektu byla poslední zmíněná přestavba jistým přínosem. K dispozici jsou zde výtahy a několik nájezdových ramp využitelných i pro kočárky. Plánovací proces s rodiči ovšem odhalil některá přetrvávající slabá místa Jinonice Moderní budovy v Jinonicích v ulici U Kříže byly původně stavěny pro Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. V roce 1999 však ministerstvo přenechalo rozestavěný objekt Univerzitě Karlově, která potřebovala vyřešit akutní nedostatek prostor způsobený nárůstem počtu studentů univerzity i vznikem nových oborů. Areál Jinonice byl pro potřeby univerzity otevřen v říjnu Sídlí zde Fakulta humanitních studií (část); Filozofická fakulta (Katedra sociální práce, Ústav politologie, Ústav informačních studií a knihovnictví); Fakulta sociálních studií (Institut sociologických studií, Institut politologických studií a Institut mezinárodních studií) a Centrum pro otázky životního prostředí. Areál je tvořen dvěma budovami, třípatrovou (A) a šestipatrovou (B). Obě budovy mají výtahy a jsou plně bezbariérové13. Během plánovacího procesu se ovšem ukázalo, že i tato moderní budova neskýtá rodičům plný potřebný komfort. 11 Srov. Vlček, P. a kol. Umělecké památky Prahy Staré Město a Josefov. Academia, Praha 1996, s. 378n. 12 Srov. Výroční zpráva o činnosti Univerzity Karlovy v Praze za rok Univerzita Karlova v Praze, Praha 2001, s. 24 (k dostupné na 13 Srov. Areál Univerzity Karlovy Jinonice (k dostupné na: %C3%A1l_Univerzity_Karlovy_Jinonice). Strana 8 (celkem 31)

9 3. První fáze plánování jaro 2009 V rámci přípravy projektové žádosti do druhé výzvy Operačního programu Praha Adaptabilita byla v květnu 2009 provedena ová anketa mezi cílovou skupinou na UK FF. Účelem ankety bylo zjistit, jaké typy podpory by byly pro cílovou skupinu aktuálně nejužitečnější. V odpovědích byla mimo jiné velmi tématizována stavební zlepšení a vybavení budov fakulty zařízeními a prostorami pro obstarávání dětí. Celkem se sešlo téměř čtyřicet odpovědí, což je přibližně třetina cílové skupiny projektu. 88% respondentů tvořily ženy, z toho 12% před mateřskou dovolenou, 18% na mateřské dovolené a 41% na rodičovské dovolené. Muži činili 12% respondentů, z nichž byl jeden na mateřské dovolené. K tématice dětského koutku se vztahovala sekce ankety věnovaná zlepšení podmínek přímo na pracovišti. 68% respondentů projevilo zájem o rekonstrukci stávajících přebalovacích koutků a zřízení nových. 59% respondentů mělo zájem o zřízení parkovacích míst pro kočárky. Téměř všichni respondenti projevili zájem o zřízení dětského koutku nebo jemu obdobné varianty jako jsou fakultní jesle, fakultní mateřská škola, zajištění krátkodobého hlídání dětí akademiků jinou formou a zlepšení bezbariérového přístupu pro kočárky do fakultních objektů14. Na základě zaslaných odpovědí jsme v rámci finančních mantinelů daných pravidly pro křížové financování15 v projektech Operačního programu Praha Adaptabilita připravili plán stavebních úprav v rámci připravovaného projektu. Počítali jsme se zřízením jednoho 14 Další zjištění ankety: 41% respondentů projevilo zájem o vzdělávání o nástrojích elearningu a dalších formách distanční výuky. 29% respondentů stálo o jazykové kurzy, 18% o ICT a 12% o pedagogické a další typy kurzů. 53% respondentů se zajímalo o zapůjčení notebooku pro podporu práce z domova. 12% respondentů mělo zájem o rozšíření fakultního informačního systému tak, aby umožňoval přístup do podpůrných databází z domova. 12% respondentů projevilo zájem o zapůjčení specializovaného software nebo hardware domů. 18% respondentů by rádo dostalo příspěvek poskytovateli na přístup k internetu z domova. O pracovněprávní poradenství vážící se k mateřské a rodičovské dovolené projevilo zájem 47% respondentů. 74% respondentů mělo zájem o poradenství v oblasti grantů a v dalších oblastech. Mnoho podnětů se týkalo námětů na omezení nebo zjednodušení administrativy tak, aby nebylo třeba tak často fyzicky docházet na fakultu. 15 Křížové financování je způsob doplňkového financování nákladů, které nespadají do okruhu Evropského sociálního fondu. Smyslem křížového financování je umožnit v projektech realizaci také některých aktivit, které spadají do oblasti pomoci Evropského fondu pro regionální rozvoj, a které jsou nezbytné pro realizaci projektových aktivit. Při uplatnění křížového financování musí být splněny následující základní podmínky: Celkem může být na jednotlivé prioritní osy doplňkovým způsobem využito maximálně 9 % jejich celkové alokace. Na jednotlivý projekt může být doplňkovým způsobem využito maximálně 45 % jeho celkových přímých způsobilých nákladů. (Projektová příručka Operační program Praha Adaptabilita, ver. 1.6 Hlavní město Praha, Praha 2010, s. 77.) Strana 9 (celkem 31)

10 dětského koutku, se zlepšením bezbariérového přístupu do objektů Filozofické fakulty UK a se zřízením čtyř přebalovacích koutků, resp. rekonstrukcí stávajících. Na tato zlepšení včetně nábytku dětského koutku a projektových prací bylo vyhrazeno cca 850 tis. Kč. Při psaní projektové žádosti jsme vycházeli z variantní představy o podobě úprav s tím, že po schválení projektu bude na základě požadavků cílové skupiny vybrána nejvhodnější varianta. Zároveň jsme chtěli zachovat jistou flexibilitu pro případ, že předchozí stavební akce a redislokace pracovišť v rámci hlavní budovy budou probíhat se zpožděním, popř. že v období mezi podáním projektové žádosti a začátkem realizace projektu dojde k zásadnějším změnám, které si vynutí jiné umístění dětského koutku a dalších stavebních komponent. V rámci klíčové aktivity Zlepšení podmínek na pracovišti byl stanoven následující harmonogram: Projektový měsíc 1 Dětský koutek 4 Rozvržení plánování Informování rodičů Zajištění uměleckého poradce Plánovací setkání s rodiči Výběr dodavatele 5 Realizační projekt zpracovaný dodavatelem Realizace úprav Další zlepšení Shromažďování podnětů Vyhodnocení Návrh opatření Realizační projekt zpracovaný dodavatelem Realizace úprav 13 Zprovoznění Provoz Zprovoznění 10 Provoz Tabulka 1 Harmonogram plánování a provedení stavebních úprav v rámci projektu16 16 Zpracováno dle projektové žádosti Podpora souladu rodinného a pracovního života rodičů-akademiků, s. 19n. Strana 10 (celkem 31)

11 4. Druhá fáze plánování jaro 2010 Poté, co jsme v květnu 2009 v rámci přípravy projektové žádosti do Operačního programu Praha Adaptabilita požádali rodiče-akademiky o zaslání tipů na stavební zlepšení v rámci fakultních budov, která by jim zpříjemnila pobyt s dětmi, zlepšila přístupnost pro kočárky atd., jsme po přidělení podpory v březnu 2010 ještě jednou oslovili rodiče, aby aktualizovali své tipy, popř. zaslali nové. Nové připomínky a postřehy poslalo sedm rodičů. Přehled došlých podnětů je uveden níže. Podněty jsme zprvu nijak necenzurovali, takže se mohlo stát, že některé nebyly relevantní nebo nemapovaly přesně aktuální stav. Opakující se podněty jsou v seznamu uvedeny pouze jednou. Všechny podněty byly zaslány em. Originály těchto ů jsou k dispozici u manažera projektu. Uvedené podněty byly využity při přípravě finálního návrhu stavebních opatření v objektech fakulty. Výsledný návrh byl představen cílové skupině projektu na plánovacím setkání , kde se k němu rodiče-akademici mohli vyjádřit Hlavní budova Bezbariérovost nájezdová rampa pro kočárky u hlavního vchodu, např. kolejničky omezení kouřové clony u hlavního vchodu, aby matky a dětmi nemusely procházet územím kuřáků trvalé zpřístupnění rampy v hlavním vchodu otevření pravých dveří u rampy, např. na čipovou kartu zkulturnit prostředí kolem nájezdové rampy v hlavním vchodu, obvykle vadí otevřené dveře vrátnice, odložený nábytek a různý nepořádek, dále zajistit stálé otevření dveří nad touto rampou některé typy kočárků se nevejdou do jednoho výtahu a ke druhému je třeba překonat v rámci přízemí schody zařídit parkoviště pro kočárky, nejlépe v přízemí nebo na dvoře zjednodušit přístup do budovy s kočárkem zadním vchodem (nebylo uvedeno, v čem je problém) vzájemné zpřístupnění obou úrovní přízemí Strana 11 (celkem 31)

12 rekonstrukce zadního vchodu pro jednoduché využití pro kočárky rozšíření dveří do oddělení děkanátu, např. kancelář děkana na 1. patře ad., popř. zjednodušit otevření druhého křídla dveří zajistit bezbariérový přístup na dvoře do prostor Laboratoře výpočetní techniky a centrální knihovny Přebalovací koutky zřídit kojící koutek stávající přebalovací koutek na dámském WC v 3. patře poskytuje málo zázemí a je nepřístupný pro otce, lepší by bylo zázemí pro nakojení, přebalení a případné popolézání dítěte oprava stávajícího koutku na dámských toaletách ve 3. patře zřídit přebalovací koutky na dámském WC v 1. a 2. patře zřídit koutek na unisex záchodech ve 4. patře možnost pro vstup pro otce s dětmi instalace přebalovacího koutku pro otce na toaletách v některém z nižších pater budovy zřízení přebalovacího koutku v přízemí přebalovací koutky mimo toalety, málo prostoru, nedostatek prostoru pro kočárek, pokud možno ne sklápěcí ale skříňkové, jsou pohodlnější Dětský koutek místo s tekoucí vodou a kvalitním úklidem pro matky zajistit prostor pro ohřev jídla pro děti Ostatní umístit 3 a více jídelních židliček do bistra U Platóna možnost zapůjčení jídelních židliček na pracoviště, např. oproti podpisu ve vrátnici dohodnout v bistru U Platóna prodej jednokusových papírových plen, vlhčených ubrousků, jednorázových bryndáků a jednokusových podložek pod děti zajistit informační panel pro rodiče v přízemí u vstupu do budovy a připravit informační leták 4.2. Šporkův palác Bezbariérovost nedošla žádná připomínka Strana 12 (celkem 31)

13 Přebalovací koutky zřídit místo pro kojení dětí, ohřátí jídla s přebalovacím pultem Dětský koutek a ostatní nedošla žádná připomínka 4.3. Celetná 20 Bezbariérovost bezbariérový přístup po celé budově, alespoň lyžiny přes schody nájezd na schodech na rektorátě od bufetu k záchodům, tj. cca 3 schody Přebalovací koutky zřídit místo pro kojení dětí, ohřátí jídla s přebalovacím pultem zřídit přebalovací koutek na toaletách vpravo od hlavního schodiště zřídit přebalovací koutek, např. na dámském WC ve 4. patře, buď pevný nebo přenosný přebalovací koutek na každém patře Celetné 20, např. u Ústavu dálného východu Dětský koutek a ostatní nedošla žádná připomínka 4.4. Jinonice Bezbariérovost zřízení parkování pro kočárky Přebalovací koutky zřízení přebalovacího koutku v rámci toalet zřídit místo pro kojení dětí, ohřátí jídla s přebalovacím pultem Dětský koutek a ostatní nedošla žádná připomínka Strana 13 (celkem 31)

14 5. Architektonická poradkyně Při sestavování projektové žádosti jsme počítali s tím, že do plánování kromě rodičů a realizačního týmu zapojíme zástupce uměleckých oborů přítomných na fakultě, aby nám pomohli z došlých připomínek vytvořit kvalitní a estetický celek. Záhy po zahájení realizace projektu se ovšem ukázalo, že budeme již při plánování spíše potřebovat někoho, kdo bude kromě estetické a užitné stránky schopen podněty rodičů zesouladit se stavebními, hygienickými a dalšími předpisy. Proto jsme k realizaci projektu přizvali ing. arch. Simonu Dočkalovou, která s naší fakultou dlouhodobě spolupracuje, zná historii budov Filozofické fakulty UK a veškerou relevantní problematiku. Architektonická poradkyně, jak byla tato nová pozice v rámci realizačního týmu nazvána, pracovala paralelně se sbíráním podnětů od rodičů. Poradkyně prošla budovy a připravila svůj přehled úzkých míst. Na základě došlých podnětů od rodičů a po diskusích na schůzkách realizačního týmu vtělila všechny tyto náměty do plánu konkrétních zlepšení. Tento plán byl představen rodičům na plánovacím setkání Zpráva architektonické poradkyně17 Předmětem zájmu byl rozbor stávající situace budov Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze z hlediska přístupnosti a užívání cílovou skupinou osob a návrh odpovídajících stavebních úprav. Průzkum se zaměřil na dvě budovy ve správě Filozofické fakulty hlavní budovu na Náměstí Jana Palacha a Šporkův palác v Hybernské ulici. Technické požadavky na užívání budov cílovou skupinou (těhotné ženy, osoby doprovázející dítě v kočárku nebo dítě do tří let) upravuje vyhláška č. 398/2009 Sb o obecných technických požadavcích zabezpečují bezbariérové užívání staveb, která se vztahuje i na další skupiny osob, obecně osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. Průzkum budov z hlediska přístupnosti tak vychází z požadavků vyhlášky na osoby s omezenou schopností pohybu, event. pouze cílovou skupinu programu, tam kde je část specifikována pouze pro tuto skupinu (přebalovací kabina). Návrh úprav pak vychází z toho, že se jedná o změny dokončených staveb situovaných v městské památkové rezervaci, u nichž některé požadavky vyhlášky nelze naplnit ze 17 Srov. Dočkalová, S. Program podpory rodičů-akademiků stavební úpravy budov. Praha 2010 (rukopis, stránky nejsou nečíslovány). Strana 14 (celkem 31)

15 stavebně-technických důvodů nebo z důvodu památkové péče. Návrh dalších funkcí (dětský koutek) nad rámec vyhlášky vychází z potřeb provozovatele. Návrh stavebních úprav vychází z konzultací s garantem projektu, správcem budov, ze zkušeností uživatelů, tj. zkušenosti se zřízením a provozem dětského koutku Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a podnětů rodičů z Filozofické fakulty UK. Při přípravě byla využita dostupná dokumentace budov pasportizace budovy Nám. J. Palacha (zpracována cca v 80. letech 20. stol.) a dokumentace skutečného provedení Šporkova paláce (zpracováno po rekonstrukci budovy r. 1999). Během března až května 2010 byla uskutečněna prohlídka objektů. Návrh byl konfrontován s požadavky vyhlášky č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečují bezbariérové užívání staveb a dalších obecně závazných předpisů Stávající stav Budova na Náměstí Jana Palacha není, jako objekt historický z 20. let 20. stol. primárně bezbariérově přístupný. Hledisko památkové ochrany téměř vylučuje jakékoli vnější úpravy přístupových schodišť u hlavního vstupu. V současnosti je jako bezbariérový nabízen zadní vstup průjezdem, doplněný rampou na úroveň 1.PP, která navazuje na jeden ze tří výtahů zpřístupňujících další podlaží. Přístupová trasa k výtahům je ale zúžená, nevyhovují ani rozměry výtahové kabiny. Přístupnost přední části 1.NP, které se nachází na dvou úrovních není řešena. Z hlediska rodičů s malými dětmi není v budově vymezen prostor pro parkování kočárků, možnost nakrmení dětí. Přebalovaní pulty jsou situovány v některých kabinách WC, jsou nedostatečné a ani nejsou příliš lákavé. Chybí hrací prostor pro malé děti. Budova v Hybernské ulici prošla kompletní rekonstrukcí v 90. letech 20. stol. Přesto, že se jedná o barokní palác z 18. stol., stavebními úpravami a vložením výtahu se podařilo zabezpečit bezbariérovou přístupnost všech podlaží a všech prostor užívaných veřejností. Výjimku tvoří velká studovna v podkroví, jejíž hlavní vstup je orientován k zadnímu schodišti, nikoli výtahu. Vzhledem k tehdejší legislativě nebyly při rekonstrukci řešeny prostory a další vybavení určené výhradně pro rodiče s malými dětmi, ty chybí Rozbor situace V počáteční fázi byly zmapovány stávající přístupové trasy v budovách. Na nich byly specifikovány kolizní body, tj. místa, která jsou v rozporu s vyhláškou č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečují bezbariérové užívání staveb. Strana 15 (celkem 31)

16 U přístupově komplikované budovy na Nám. Jana Palacha byly hledány variantně další možné přístupy do budovy a na ně navazující trasy. Navrženy jsou dvě základní varianty. Varianta 1 využívá původní boční vchod pro zaměstnance v současnosti uzavřený, který dále navazuje na pravý z předních výtahů. Varianta 2 využívá zadní přístup průjezdy z Valentinské ulice a dále navazuje na výtah zadní. Na obou trasách je specifikována řada kolizních bodů, jejich řešení je navrženo dále. Ve variantě 1 již samotný vstup představuje úpravu prahu dveří a dále doplnění plošiny u vnitřního vyrovnávacího schodiště. U obou variant je jako kolizní bod specifikována velikost výtahové kabimy (z hlediska přístupnosti velikost kabiny ani u jednoho ze tří výtahů v budově nevyhovuje). U varianty 1 v 1.PP přístup do knihovny pravým výtahem vyžaduje úpravu přilehlých komunikací a instalaci zdvihací plošiny na vyrovnávacím schodišti před knihovnou (šachta výtahu přímo obsluhující knihovnu je vzhledem k vložené stavbě knihovny hůře upravitelná). U varianty 2 je navíc kolizní přístupová trasa k výtahu i velikosti prostoru na každém podlaží před výtahem. U obou variant je třeba doplnit zdvihací plošinu u jednoho z vnitřních schodišť mezi různými úrovněmi 1.NP. U obou variant jsou pak vždy ve dvou podvariantách vytipovány prostory pro možné parkování kočárků a situování místnosti s dětským koutkem, přebalovacím pultem a dalšími souvisejícími funkcemi (ohřev jídla, WC, úklid). Hledány byly prostory přirozeně osvětlené a větratelné s možností napojení na ZTI instalace, umístěné co nejblíže k bezbariérovému vstupu. U Šporkova paláce je stávající přístup bezkolizní. Přístupnost studovny v podkroví lze řešit organizačně (půjčováním klíče od zadního vstupu), nebo úpravou zámku s kontrolou (kartový systém, kamerově hlídaný vstup apod.). Vytypovány byly čtyři pozice možného umístění kabinky pro přebalování a ohřev jídla, nakrmení kojenců. Stavebně technické důvody i charakter památkové budovy neumožňují takové úpravy, aby byla zřízena kabina s hloubkou dle vyhlášky, návrh vybavení však dokladuje, že dané funkce bude možno realizovat bez problémů. Umístění kočárků je možné v dostatečně dimenzovaných přilehlých komunikacích. Se zřízením většího prostoru s dalšími funkcemi se nepočítá; vzhledem ke kapacitě budovy by bylo využití takového prostoru minimální. Strana 16 (celkem 31)

17 5.4. Výběr řešení Na základě předchozího rozboru pak byl u každého návrhu specifikován rozsah potřebných stavebních úprav, souvisejících úprav nebo dalších postupů, event. rizik. Všechny varianty zpracované pro budovu na Nám. J. Palacha jsou hlediska investiční náročnosti podobné. Základní položkou je výměna výtahu a úprava stávající výtahové šachty. U zadního výtahu je rozsah stavebních prací výrazně náročnější, naopak trasa navazující na přední výtah vyžaduje realizaci dvou zdvihacích schodišťových plošin navíc. U obou variant je nutná jedna plošina mezi dvěma úrovněmi 1.NP. Další položkou je zřízení a vybavení místnosti (resp. souboru místností) s dětským koutkem a dalšími funkcemi. Tento prostor je možné ve všech variantách získat jen adaptací stávajících prostor využívaných v současnosti k jiným účelům. Investice se tak bude mírně lišit dle velikosti vybraného prostoru, možnosti zabezpečit všechny funkce, zejména však dle potřeby vyvolaných investic (přemístění stávající funkce, související stavební úpravy). Dále byly varianty posuzovány z hlediska uživatelského. Zde byl hodnocen stávající přístup zadním průjezdem přes dvůr jako velice nekomfortní vzhledem k míšení s dalšími funkcemi (parkování aut, ukládání odpadků, zásobování všeho druhu včetně jakýchkoli stavebních úprav probíhajících v budově apod.). Z tohoto hlediska je jednoznačně vhodnější přístup bočním vchodem také vzhledem k blízkosti výstupu z metra, zvláště pak k přímé návaznosti většiny hlavních funkcí budovy (administrativa, větší posluchárny), které jsou přirozeně situovány v přední části objektu. Z navržených prostor pro umístění místnosti pro děti se také provozně jeví nejvhodnější skupina místností napravo od bočního vchodu. Hlavní předností tohoto prostoru je jeho dostatečná velikost pro všechny potřebné funkce včetně možnosti zřízení samostatné úklidové komory a WC, oproti jiným variantám lepší podmínky denního osvětlení i větrání (okna orientovaná do ulice i do dvora) a v neposlední řadě i možnost dalšího rozvoje v případě zvýšení potřebné kapcity. U jiných variant je možné budoucí rozšíření již předem limitováno sousedícími konstrukcemi nebo funkcemi. U budovy v Hybernské je problematika podstatně jednodušší. Výběr z variant umístění přebalovaní kabiny je dán zejména nejsnadnější možností napojení kabiny na instalace ZTI. Dispozičně tato varianta navazuje na stávající přilehlé sociální zařízení, druhým směrem na foyer se sezením, kam je možno doplnit nábytek pro krmení malých dětí. Strana 17 (celkem 31)

18 5.5. Doporučení Z navržených variant v budově na Náměstí Jana Palacha je k realizaci doporučena varianta, která znamená zpřístupnění bočního vchodu z Kaprovy ulice a navazujícího vnitřního schodiště na úroveň 1.NP instalací šikmé zdvihací schodišťové plošiny. Další plošina zpřístupní zvýšená boční a zadní křídla tohoto podlaží a tím i bezbariérový vstup do velké auly. Hned na vstup navážou místnosti upravené pro odložení kočárků a pobyt s malými dětmi včetně vlastního sociálního vybavení. Další podlaží včetně centrální knihovny v 1.PP jsou i v současnosti obslouženy stávajícími výtahy. Vzhledem k menší hloubce kabiny každého z nich je pro vybranou variantu navržena výměna pravého předního výtahu včetně prohloubení výtahu do 1.PP a doplnění výstupu na druhou stranu přímo na úroveň dvora za současné celkové stavební úpravy výtahové šachty, dvorního schodiště a navazujících úprav zpřístupňujících knihovnu v 1.PP. Rozsah prací souvisejících s výměnou výtahu přesahuje investiční možnosti řešeného projektu. Předpokládá se proto, že tato část bude realizována v budoucnu jako samostatná etapa. V paláci Špork bude zřízena přebalovaní kabina, vyčleněn bude prostor pro kočárky, doplněno vybavení pro ohřev jídla a nakrmení kojenců a malých dětí. Organizačně bude zabezpečena přístupnost velké studovny zadním vchodem. Navržená řešení jsou specifikována rámcově v kontextu zpracovaného stupně dokumentace. V navazujícím stupni musí být specifikována řada detailů, které jsou ošetřeny vyhláškou. Nezbytným doplňkem je např. i řádné označení takto upravených prostor. Strana 18 (celkem 31)

19 6. Navržené řešení obrazem 6.1. Hlavní budova V rámci plánovacího procesu byly identifikovány bariéry pro přístup rodičů s dětmi především v souvislosti s přístupem do budovy a v rámci přízemí. V rámci plánovacího procesu padly i další připomínky jako např. stížnost na úzká křídla dveří na pracovištích děkanátu pro průjezd kočárků. Takové návrhy jsme ovšem kvůli historickému charakteru budov a vysokým předpokládaným nákladům na zlepšení museli bohužel předem vyřadit z dalšího zvažování. Obrázek 2 Bariéry identifikované na hlavní budově (přízemí vpředu) Zlepšení, která by zásadním způsobem přesahovala rámec aktuálního projektu, předal realizační tým prostřednictví děkana pro rozvoj vedení fakulty, které je bude moci využít při plánování dalšího rozvoje objektu. Mezi taková opatření patří např. rekonstrukce výtahů za Strana 19 (celkem 31)

20 účelem rozšíření vstupních dveří pro vjezd větších kočárků nebo bezbariérové zpřístupnění dvora z přízemí nahrazením stávajícího úzkého točitého schodiště novou konstrukcí. Jako řešení bezbariérového přístupu do budovy bylo zvoleno obnovení bývalého služebního vchodu, který dosud sloužil již desítky let jako archiv studijního oddělení a šatna. Šatna byla po dokončení centrální knihovny přesunuta do jejích prostor a archivní materiály uložené na schodišti byly skartovány, resp. přemístěny jinam. Řešení bezbariérového přístupu bylo navrženo alternativně jak pomocí jednoduchých lyžin pro kočárky, tak pojízdnou plošinou. Někteří rodiče preferují lyžiny jako operativnější a jednodušší formu. Jiní rodiče a architektonická poradkyně upozorňují na značnou délku schodů a sklon, které by mohly být pro některé rodiče obtížně překonatelné. Výběr mezi těmito alternativami bude proveden při přípravě zadávacího řízení v závislosti na celkové výši ceny plánovaných stavebních akcí. V případě služebního vchodu se jako optimální nakonec ukázalo instalace obou bezbariérových prvků. Na obnovený služební vchod bude hned u paty schodiště navazovat vchod do dětského koutku, který bude zřízen v suterénu v prostorách bývalé telefonní ústředny. Obrázek 3 Plán odstranění bariér hlavní budovy v rámci projektu Strana 20 (celkem 31)

21 Obrázek 4 Navržené umístění dětského koutku v suterénu na hlavní budově Obrázek 5 Navržená dispozice dětského koutku na hlavní budově (autorka: S. Dočkalová) Na základě poznámek rodičů k nedostatečnému úklidu v prostorách stávajících přebalovacích koutků i podle obdobných zkušeností z brněnského koutku na Fakultě Strana 21 (celkem 31)

22 sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně bylo rozhodnuto integrovat do dětského koutku rovněž dva koutky přebalovací, aby mohly být lépe zajištěna čistota Šporkův palác Během plánovacího procesu bylo potvrzeno, že budova Šporkova paláce nemá zásadní bariéry pro pohyb rodičů s dětmi. Naprosto zde ovšem chybí zázemí pro obstarání dítěte, tj. přebalení, nakojení, ohřev jídla, parkování kočárku atp. Přízemí paláce díky své historické dispozici skýtá prostory pro naplnění výše uvedených funkcí. Přízemí je bezbariérově přístupné z úrovně ulice, takže nevyžaduje dodatečné úpravy. V rámci plánovacího procesu byly vytipovány dvě niky pro zřízení přebalovacího koutku a parkování pro kočárky (na obr. 6 označené písmeny a a b). Nika a navíc přímo sousedí s dosavadní úklidovou komorou, takže jsou zde relativně jednoduše dostupné potřebné inženýrské sítě. Ve výklenku b je vhodný prostor pro parkování kočárků. Obrázek 6 Navržené umístění úprav v přízemí Šporkova paláce (autorka: S. Dočkalová) Fotografie na následujících obrázcích 7 a 8 ukazují současný stav jmenovaných prostor. Fotografie byly pořízeny na jaře 2010, kdy probíhalo vysoušení této části objektu po Strana 22 (celkem 31)

23 havárii vody o Vánocích V létě 2010 by tyto prostory měly projít rekonstrukcí v rámci sanačních prací financovaných z pojistného plnění. Obrázek 7 (vlevo) Výklenek pro přebalovací koutek ve Šporkově paláci (nika a)18 Obrázek 8 (vpravo) Výklenek pro parkování kočárků ve Šporkově paláci (nika b)19 Příprava zřízení přebalovacího koutku ve Šporkově paláci si vyžádala konzultace s orgány památkové péče. Na základě jejich požadavku bylo upuštěno od zřízení přebalovacího koutku formou zděné příčky. Památkáři doporučili zřízení prosklené dřevěné přepážky stylově odpovídající ostatním podobným přepážkám v paláci. Na základě připomínek rodičů během plánovacího setkání byla doplněna podmínka, že sklo v přepážce bude bezpečnostní, resp. bude opatřeno fólií, aby případné rozbití výplně neohrozilo bezpečnost a zdraví dětí a rodičů. Na základě připomínek rodičů byla rovněž doplněna možnost ohřátí jídla pro děti (mikrovlnka). To si vyžádalo zřízení dalšího umyvadla v přebalovacím koutku, neboť funkce umývání osob a nádobí musejí být z hygienických důvodů odděleny. Minikuchyňka bude zřízena v bývalé úklidové komoře. Celkovou dispozici navrženého přebalovacího koutku ve Šporkově paláci zachycuje obrázek 9. Minikuchyňka je vlevo (označena K.K.), v hlavním prostoru je umyvadlo na 18 Foto F. Malý. 19 Foto F. Malý. Strana 23 (celkem 31)

24 umývání dětí (vlevo) a vpravo bude umístěn přebalovací pult a židle pro matku (např. pro nakojení dítěte). Skleněná výplň přepážky bude mléčná, aby nebyla kojící matka vizuálně rušena osobami procházejícími po chodbě. Obrázek 9 Navržený přebalovací koutek ve Šporkově paláci (autorka: S. Dočkalová) 6.3. Ostatní zlepšení V rámci plánovacího procesu byla dále diskutována i další zlepšení, která ovšem nemají charakter stavebních úprav. Jejich provedení bude nicméně rovněž financováno v rámci křížového financování z rozpočtu projektu. Pokud se podaří dosáhnout dohody se zúčastněnými třetími stranami, budou zřízeny dva mobilní přebalovací koutky. První v objektu v Celetné 20 (během plánovacího procesu byly vzneseny návrhy na zřízení buď na Ústavu dálného východu nebo Ústavu pro dějiny umění), druhý v objektu v Jinonicích (návrhy směřují na Ústav informačních studií a knihovnictví). V obou případech bude třeba dohodnout provozní záležitosti tak, aby byly mobilní přebalovací koutky přístupné v dostatečném časovém rozsahu, jednoduchým způsobem a vrpavidelných časech. Strana 24 (celkem 31)

25 V rámci plánování byla rovněž pozitivně přijata možnost nákupu jídelních židliček pro děti a jejich umístění v bufetu na hlavní budově, resp. v objektu v Jinonicích. Rodiče navrhli i možnost židličky zapůjčovat i mimo prostory bufetů. Obě tyto možnosti budou projednány v provozovateli občerstvovacích zařízení a bude stanoven provozní režim. Strana 25 (celkem 31)

26 7. Plánovací setkání Vyvrcholením plánovacího procesu bylo setkání rodičů, rady projektu a architektonické poradkyně ve středu od 11:00 hodin, které se uskutečnilo v místnosti číslo 104 v prvním patře hlavní budovy Filozofické fakulty UK. Setkání trvalo cca 2 hodiny. Setkání se zúčastnilo přibližně osob. Setkání zahájil Filip Malý celkovou prezentací projektu Podpora souladu rodinného a pracovního života rodičů-akademiků. Po představení historie záměru a základních údajů včetně kompletní informace o financování z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita byly nastíněny jednotlivé projektové aktivity a jejich přínos pro rodiče-akademiky. Největší prostor byl v prezentaci věnován souhrnu připomínek a podnětů nasbíraných během dosavadního plánovacího procesu od jara Obrázek 10 Rodiče sledují prezentaci na plánovacím setkání20 Na závěru vstupu byla představena konkrétní řešení pro jednotlivé budovy Filozofické fakulty UK, která jsou výslednicí zjištěných potřeb rodičů-akademiků a aktuálních rozpočtových možností. V rámci prezentace vystoupila rovněž ing. arch. Simona Dočkalová, 20 Foto J. Bryksíová. Strana 26 (celkem 31)

27 která podrobněji vysvětlila zvolená dispoziční a technická řešení. Následně seznámila dr. Hana Pazlarová z naší katedry sociální práce rodiče s průběžnými výsledky internetové ankety k provozním parametrům dětského koutku. S velkým ohlasem se setkaly tipy na možné názvy dětského koutku, které padly během ankety. Výsledky ankety budou součástí právě dokončované aktualizace studie Dětský koutek na UK FF, která je připravována rovněž v rámci tohoto projektu. Na tuto přibližně třičtvrtěhodinovou prezentaci navázala živá diskuse s rodiči. Vzhledem k tomu, že plánovací setkání bylo vyvrcholením téměř jednoletého plánovacího procesu, padl v diskusi pouze jeden zcela nový návrh na doplnění pračky vzduchu do vybavení dětského koutku21. Všechny výsledné navržené úpravy byly přijaty kladně. V diskusi rovněž padly otázky ohledně budoucího provozu dětského koutku. Filip Malý poukázal na to, že konkrétní provozní řád dětského koutku bude vyhotoven v nejbližší době po dokončení výše zmíněné aktualizace studie o dětském koutku. Studie se zabývá praktickými, hygienickými, právními a dalšími provozními aspekty dětského koutku. Na jejím základě bude připraven zmíněný provozní řád dětského koutku a rovněž realizováno zadávací řízení na krátkodobé hlídání dětí rodičů-akademiků, jak je naplánováno v rámci projektu. Následně bylo diskutováno prostorové řešení dětského koutku. Vendula VlkováHingarová z Střediska iberoamerikanistických studií UK FF vyjádřila přání, aby bylo možno v prostorách koutku pořádat pracovní porady rodičů22. Filip Malý uvedl, že vzhledem k prostorovým možnostem objektů fakulty není takové velkorysé řešení možné. Řešení bude využít hlídací službu poskytovanou v rámci projektu a jednání uskutečnit o několik desítek metrů dále v tzv. týmové studovně centrální knihovny, která je k tomu určena. V centrální knihovně je rovněž zajištěn bezplatný přístup k internetu a k datovým složkám fakultních zaměstnanců. Rodiče v diskusi rovněž navrhli, aby při realizaci dostavby čtvrtého patra budovy bylo počítáno s prostorem na přebalovací koutek. Odborný asistent projektu, ing. Pospíchal, přislíbil toto zajistit. Tím se zároveň uvolní prostředky plánované v projektovém rozpočtu na 21 Návrh byl po pečlivém zvážení prozatím odložen, jelikož by finančně navýšil již tak vysoký rozpočet. Vzhledem k tomu, že dispozice navrženého dětského koutku nevyžaduje nutně větrání z v odpoledních rušné Kaprovy ulice, nýbrž umožňuje i větrání ze dvora, nejeví se tento prvek jako nezbytně nutný. 22 Tj. děti si v jedné části hrají, rodiče v jiné části pracují. Podobné řešení zvolili např. v brněském Ekologickém právním servisu při realizaci projektu Slaďování rodinného a pracovního života zaměstnanců NNO financovaného z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Více informací na webových stránkách: (dostupné k ). Strana 27 (celkem 31)

28 zřízení čtvrtého přebalovacího koutku, které bude možno využít na nákladnější řešení bezbariérovosti hlavní budovy. Informační setkání ukončil Filip Malý. Poděkoval všem rodičům i členům rady za zasílání nápadů a příspěvků a seznámil auditorium s časovým výhledem na realizaci jednotlivých stavebních úprav. Po oficiálním ukončení setkání pokračovaly ještě chvíli individuální diskuse o dílčích otázkách. Přibližně v hodin jsme se rozloučili. Strana 28 (celkem 31)

29 8. Shrnutí a další postup V rámci plánovacího procesu byly v několika krocích postupně konkretizovány potřeby rodičů a vtěleny do finálních plánů na realizaci stavebních úprav, jak bylo popsáno výše. Plánování bylo završeno setkáním rady projektu s cílovou skupinou. V rámci projektu bude zřízen dětský koutek na hlavní budově Filozofické fakulty UK (Nám. J. Palacha 2, Praha 1) a přebalovací koutek ve Šporkově paláci (Hybernská 3, Praha 1). Na hlavní budově budou rovněž realizována opatření na zlepšení bezbariérovosti pro rodiče s dětmi, konkrétně znovuotevření nepoužívaného tzv. služebního vchodu a jeho vybavení bezbariérovými prvky. Rovněž bude odstraněna bariéra mezi oběma úrovněmi přízemí hlavní budovy. Na začátku léta 2010 bude připraveno výběrové řízení na dodavatele stavebních úprav. Následně budou realizovány stavební úpravy tak, aby rodiče mohli začít dané úpravy užívat nejpozději během zimního semestru akademického roku 2010/2011. Následně budou provedena podle možností zbývající drobná zlepšení, která vyplynula z plánování, ale nemají charakter stavebních úprav (jídelní židličky pro děti, mobilní přebalovací koutky v objektech Celetná 20 a Jinonice). Na zřízení dětského koutku na hlavní budově navazuje zahájení služby bezplatného hlídání dětí rodičů-akademiků. Parametry této služby, provozní řád a výběrové řízení na dodavatele jsou připravovány v rámci plánovacího procesu paralelního k plánování stavebních zlepšení, jehož finálním výsledkem bude mj. aktualizace studie Dětský koutek na Univerzitě Karlově v Praze. Na vzniku studie se podílí vedle členů realizačního týmu i tým studentů Katedry sociální práce UK FF pod vedením PhDr. Hany Pazlarové, Ph.D. Studie bude od léta 2010 dostupná ve formátu PDF na internetových stránkách projektu ( Ještě jednou děkujeme rodičům i všem ostatním, kteří se do plánování zapojili zasláním svých připomínek nebo účastí na plánovacím setkání (celkem jde o cca 60 osob). Poměrně dlouhé období mezi prvním nápadem na zlepšení podmínek pro rodiče s dětmi a jeho realizací vyplývá z prostorové nouze, kterou trpí humanitní fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Výsledné řešení je nejlepším možným průsečíkem mezi požadavky rodičů a možnostmi historických objektů fakulty. Strana 29 (celkem 31)

30 9. Milníky plánování v datech 9.1. Stalo se Rok '06 Iniciativa akademické obce Filozofické fakulty UK na zřízení dětského koutku Rok '07 Studie Hany Urychové a kol. Dětský koutek na Univerzitě Karlově v Praze Jaro '09 ová anketa mezi rodiči na Filozofické fakultě UK Léto '09 Příprava a podání žádosti do Operačního programu Praha Adaptabilita Schválení projektové podpory Zastupitelstvem hl.m. Prahy Zahájení realizace projektu Březen '10 ová anketa ke stavebním zlepšením pro rodiče s dětmi v rámci fakulty Duben '10 Webová anketa k provozním parametrům dětského koutku Květen '10 Výsledný návrh zpracovaný architektonickou poradkyní a realizačním týmem Plánovací setkání rady projektu s rodiči 9.2. Očekáváme Červen '10 Dopracování podkladů pro výběrové řízení na zhotovitele stavebních úprav Léto '10 Výběrové řízení na zhotovitele stavebních úprav Podzim '10 Realizace stavebních úprav Listopad '10 Předání stavebních úprav do užívání rodičům Strana 30 (celkem 31)

31 10. Základní informace o projektu Cílem projektu Podpora souladu rodinného a pracovního života rodičů-akademiků financovaného v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita z Evropského sociálního fondu a spolufinancovaného Hlavním městem Prahou pod číslem CZ.2.17/2.1.00/32120 je zmírnit diskriminační dopady přeryvu v profesní dráze akademiků v souvislosti s rodičovstvím a snížit tak jejich znevýhodnění v oblasti kariéry, finančního ohodnocení a dalšího vzdělávání. Webové stránky projektu: Kontaktní osoba: Filip Malý Telefon: Mobil: filip.maly@ff.cuni.cz Adresa: Filozofická fakulta UK, Náměstí Jana Palacha 2, Praha 1 Kancelář: Na výše uvedené adrese, přízemí vlevo dole, místnost číslo 4 Evropský sociální fond / Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tato aktivita je součástí projektu Podpora souladu rodinného a pracovního života rodičůakademiků financovaného v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita z Evropského sociálního fondu a spolufinancovaného Hlavním městem Prahou pod číslem CZ.2.17/2.1.00/ Informace o projektu najdete na webové adrese: Strana 31 (celkem 31)

Koncepce rozvoje škol, školských zařízení a mimoškolní činnosti na území města Kojetín na rok 2005-2008

Koncepce rozvoje škol, školských zařízení a mimoškolní činnosti na území města Kojetín na rok 2005-2008 Město Kojetín Masarykovo náměstí 20, 752 01 Kojetín Koncepce rozvoje škol, školských zařízení a mimoškolní činnosti na území města Kojetín na rok 2005-2008 Zpracoval: Ing. Jiří Šírek místostarosta města

Více

DŮM NA ROHU - DOMOV SLUNOVRAT

DŮM NA ROHU - DOMOV SLUNOVRAT - Studie řešení Obsah: Průvodní zpráva Výkresová část Číslo změny Popis změny Vydal MR Design CZ s.r.o. Projekt Adresa Název dokumentu Na Mlýnici 5 PRŮVODNÍ ZPRÁVA A1 Průvodní zpráva Obsah: Identifikační

Více

PŘÍSTUPNÁ KNIHOVNA. Právní předpisy k bezbariérovému užívání staveb. Ing. Marie Málková. konference Knihovny současnosti 2012 12. září 2012, Pardubice

PŘÍSTUPNÁ KNIHOVNA. Právní předpisy k bezbariérovému užívání staveb. Ing. Marie Málková. konference Knihovny současnosti 2012 12. září 2012, Pardubice PŘÍSTUPNÁ KNIHOVNA Právní předpisy k bezbariérovému užívání staveb Ing. Marie Málková konference Knihovny současnosti 2012 12. září 2012, Pardubice 1 Vznik organizace: duben 1991 Tři základní pilíře činnosti

Více

2. Charakteristika školy

2. Charakteristika školy 2. Charakteristika školy ÚPRAVA A VELIKOST ŠKOLY Základní škola Louny, Školní 2426 je velká městská škola sídlištního typu, založená v roce 1985. Je úplnou základní školou, která poskytuje základní vzdělání

Více

Akademický senát UK FTVS

Akademický senát UK FTVS Akademický senát UK FTVS Zápis z řádného zasedání ze dne 14.9.2010 ve 13 hod Č.j.: AS-10/2010 Přítomni (bez titulů): viz prezenční listina Zaměstnanecká komora: Baláš,Čechovská, Dvorský, Hojka, Horčic,

Více

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská má hlavní budovu v Břehové ulici, Praha 1.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská má hlavní budovu v Břehové ulici, Praha 1. Objekt částečně přístupný* FAKULTA JADERNÁ A FYZIKÁLNĚ INŽENÝRSKÁ (FJFI) budova BŘEHOVÁ Břehová 7, 115 19 Praha 1 Tel.: 224 358 310 (tel. ústředna FJFI) Web: http://www.fjfi.cvut.cz/desktopdefault.aspx

Více

Svépomocný model hlídání 2

Svépomocný model hlídání 2 Svépomocný model hlídání 2 (druhá, evaluační část ze srpna 2012) Evropský sociální fond / Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tato aktivita je součástí projektu Podpora souladu rodinného a pracovního

Více

OBLASTNÍ NEMOCNICE JIČÍN - OBJEKT CENTRÁLNÍCH KLINICKÝCH LABORATOŘÍ úprava objemové studie 05 / 2014

OBLASTNÍ NEMOCNICE JIČÍN - OBJEKT CENTRÁLNÍCH KLINICKÝCH LABORATOŘÍ úprava objemové studie 05 / 2014 OBLASTNÍ NEMOCNICE JIČÍN - OBJEKT CENTRÁLNÍCH KLINICKÝCH LABORATOŘÍ úprava objemové studie 05 / 2014 identifikace projektu OBSAH NÁZEV AKCE lokalita datum zhotovitel OBLASTNÍ NEMOCNICE JIČÍN - OBJEKT CENTRÁLNÍCH

Více

Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta

Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta Mastaba z doby 3. dynastie Hlavním úkolem pro tuto sezónu bylo ověření několika teorií o vývoji nekrálovských hrobek

Více

Vysvětlivky k použitým symbolům

Vysvětlivky k použitým symbolům Vysvětlivky k použitým symbolům Následující symboly i doprovodný text jsou majetkem Pražské organizace vozíčkářů, o.s., Benediktínská 688/6, 110 00 Praha 1, www.pov.cz Kategorie přístupnosti objektů Objekt

Více

Objekt přístupný* VSTUPY

Objekt přístupný* VSTUPY Objekt přístupný* UNIVERZITNÍ KNIHKUPECTVÍ ODBORNÉ LITERATURY - ČVUT Budova Národní technické knihovny (NTK) Technická 6/2710, 160 80 Praha 6 - Dejvice Tel.: neuveden Web knihkupectví: http://intranet.cvut.cz/cs/struktura/ctn

Více

Centrum města. Masarykovo náměstí a okolí

Centrum města. Masarykovo náměstí a okolí Muzejní náměstíčko je pro pěší útulné, projíždějící vozy dlažba zklidnila Masarykovo náměstí a okolí je jádrovou částí města, pro většinu z nás Pačáků je nejdůležitější, na něj jsme hrdi a nechceme se

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Mikulov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Publikace vznikla na základě spolupráce se studenty Fakulty architektury a její téma koresponduje s hlavními směry výzkumu na fakultě.

Publikace vznikla na základě spolupráce se studenty Fakulty architektury a její téma koresponduje s hlavními směry výzkumu na fakultě. Autorka publikace doc. Ing. arch. Irena Šestáková je pedagogem na Českém vysokém učení technickém v Praze na Fakultě architektury. Autor publikace Ing. arch. Pavel Lupač je studentem doktorského studia

Více

Investiční program Univerzity Karlovy v Praze

Investiční program Univerzity Karlovy v Praze UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Ovocný trh 5, 116 36 Praha 1 Investiční program Univerzity Karlovy v Praze na období 2011-2015 Zpracoval : Odbor výstavby Univerzity Karlovy v Praze Datum : září 2008, aktualizace

Více

VYHODNOCENÍ ROČNÍHO PLÁNU PRÁCE za období školního roku 2014/2015

VYHODNOCENÍ ROČNÍHO PLÁNU PRÁCE za období školního roku 2014/2015 Základní škola, Liberec, Česká 354, příspěvková organizace Č e sk á 35 4, 46 3 12, Lib e rec 2 5, e - m ail: 22@zs vesec.cz t e l. : 4 8 5 1 30 3 5 7, w w w. z s v e s e c. c z, I Č 6 4 0 4 0 3 6 4 VYHODNOCENÍ

Více

DOTAČNÍ PROGRAM (administrovaný Odborem evropských záležitostí)

DOTAČNÍ PROGRAM (administrovaný Odborem evropských záležitostí) JIHOČESKÝ KRAJ DOTAČNÍ PROGRAM (administrovaný Odborem evropských záležitostí) PRIORITNÍ OBLAST KVALITNÍ INFRASTRUKTURA, SLUŽBY, PROSTŘEDÍ A SPOLUPRÁCE PRO POSILOVÁNÍ ÚZEMNÍ SOUDRŽNOSTI PODPORA ODSTRAŇOVÁNÍ

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Dačice

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Dačice Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Dačice Téma: Administrativní podpora obcí Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím

Více

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Název akce: Místo stavby: ÚPRAVA ČÁSTI ULICE F. PROCHÁZKY MEZI NOVOU BUDOVOU MUZEA A SUCHARDOVÝM DOMEM - úpravy u zadního vstupu do Suchardova domu s cílem zpřístupnit objekt pro tělesně postižené občany

Více

Zápis ze 105. jednání Sboru expertů

Zápis ze 105. jednání Sboru expertů Zápis ze 105. jednání Sboru expertů 6. 5. 2010 Magistrát hlavního města Prahy odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Přítomni: Ing. arch. Martina Bártová Doc. Ing. arch. Jakub Cigler PhDr. Zdeněk

Více

Omluveni: MgA. Ing. arch. Michal Šiška. Neomluveni:

Omluveni: MgA. Ing. arch. Michal Šiška. Neomluveni: Zápis z 11. jednání Komise pro rozvoj urbanismu, architektury a veřejného prostoru, konané dne 06.11.2015 od 15:00 do 18:45, v malé zasedací síni ÚMČ P7 č.dv. 225. Seznam členů komise: PhDr. Richard Biegel,

Více

Zápis z jednání Komise Rady hl. m. Prahy pro Prahu bezbariérovou a otevřenou ze dne 6. 4. 2016

Zápis z jednání Komise Rady hl. m. Prahy pro Prahu bezbariérovou a otevřenou ze dne 6. 4. 2016 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Komise Rady hl. m. Prahy pro Prahu bezbariérovou a otevřenou Zápis z jednání Komise Rady hl. m. Prahy pro Prahu bezbariérovou a otevřenou ze dne 6. 4. 2016 Přítomni: Předsedkyně: Ľubica

Více

Zpráva o riziku MZV ČR - Diplomatický servis Václavské náměstí 816/49 116 21 Praha 1

Zpráva o riziku MZV ČR - Diplomatický servis Václavské náměstí 816/49 116 21 Praha 1 Zpráva o riziku MZV ČR - Diplomatický servis Václavské náměstí 816/49 116 21 Praha 1 Zpráva K2013C/009O autor Lenka Kopecká (aktualizace k 18.3.2013) Aktualizace zprávy R0418C/2007U, původní autor Jiří

Více

Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013

Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013 Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013 A. Podněty škole: 1. Důraz na roli hlavního učitele Ve třídách, kde je do vyučování zapojen párový učitel, je role třídního učitele jako hlavního

Více

KOMUNIKAČNÍ PLÁN OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST ČERVENEC 2008

KOMUNIKAČNÍ PLÁN OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST ČERVENEC 2008 OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST KOMUNIKAČNÍ PLÁN ČERVENEC 2008 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

Více

Zápis z jednání širšího kolegia děkana ze dne 19. března 2013

Zápis z jednání širšího kolegia děkana ze dne 19. března 2013 Zápis z jednání širšího kolegia děkana ze dne 19. března 2013 Přítomni: děkan doc. Stehlík, proděkanka prof. Čeňková, proděkan doc. Skarnitzl, proděkan dr. Souček, prorektor prof. Jakubec, proděkan prof.

Více

Fakulta biomedicínského inženýrství má hlavní budovu na náměstí Sítná v Kladně. Objekt je

Fakulta biomedicínského inženýrství má hlavní budovu na náměstí Sítná v Kladně. Objekt je Objekt částečně přístupný* FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ (FBMI) Katedra zdravotnických oborů a ochrany obyvatelstva Objekt bývalých Lidických kasáren Sportovců 2311, 272 01 Kladno Tel.: +420-22435-9973/7989

Více

Znalecký posudek 2196-087 / 2012

Znalecký posudek 2196-087 / 2012 Znalecký posudek 2196-087 / 2012 o odhadu tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) pro účel insolvečního řízení PŘEDMĚT OCENĚNÍ : RODINNÝ DŮM č.p.23 na pozemku p.č.st. 174 a pozemky vlastníka p.č.st. 174

Více

Zpráva o probíhajících a připravovaných rekonstrukcích č. 3-2015

Zpráva o probíhajících a připravovaných rekonstrukcích č. 3-2015 Zpráva o probíhajících a připravovaných rekonstrukcích č. 3-2015 Výtahy Naše postřehy k provozu výtahů zaznamenávané na nástěnce v recepci domu či zaslané mailem výboru jsou předávány koordinátorovi pro

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž Téma: Administrativní podpora obcí Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím

Více

FORMULÁŘ PRO MAPOVÁNÍ PŘÍSTUPNOSTI OBJEKTŮ DLE MKPO

FORMULÁŘ PRO MAPOVÁNÍ PŘÍSTUPNOSTI OBJEKTŮ DLE MKPO FORMULÁŘ PRO MAPOVÁNÍ PŘÍSTUPNOSTI OBJEKTŮ DLE MKPO 13. DIVADLO HORNÍ POČERNICE VSTUP HLAVNÍ Vyhrazené parkovací stání lokalizace: na parkovišti u vstupu počet: 1 přístup od VPS ke vstupu do objektu: bezbariérový

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 4829/2014 NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům č.p. 7 na pozemku p.č. 111 a pozemky p.č. 111, 112 Katastrální údaje : Kraj Jihomoravský, okres Břeclav, obec Sedlec, k.ú. Sedlec

Více

Mapování potřeb odvětví kulturních a kreativních průmyslů FILM

Mapování potřeb odvětví kulturních a kreativních průmyslů FILM Mapování potřeb odvětví kulturních a kreativních průmyslů FILM Materiál zpracován na základě zadání Institutu umění v rámci výzkumného projektu Mapování kulturních a kreativních průmyslů v ČR (2011-2015).

Více

Políbení panelem. Závěrečná zpráva projektu. Markéta Markgraf Hossingerová. Kontakt: m.hossingerova@seznam.cz ; +420 702 910 763

Políbení panelem. Závěrečná zpráva projektu. Markéta Markgraf Hossingerová. Kontakt: m.hossingerova@seznam.cz ; +420 702 910 763 VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŽÁKOVSKÉ EXPEDICE PROJEKT PRO ZAPOJENÍ ŠKOL DO PROJEKTU PLZEŇ EVROPSKÉ HLAVNÍ MĚSTO KULTURY 2015 Políbení panelem Závěrečná zpráva projektu Markéta Markgraf Hossingerová Kontakt: m.hossingerova@seznam.cz

Více

Zápis ze 104. jednání Sboru expertů

Zápis ze 104. jednání Sboru expertů Zápis ze 104. jednání Sboru expertů 1. 4. 2010 Magistrát hlavního města Prahy odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Přítomni: Ing. arch. Martina Bártová PhDr. Josef Holeček Prof. PhDr. Mojmír

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření Revitalizace sídliště Špičák Česká Lípa

Vyhodnocení dotazníkového šetření Revitalizace sídliště Špičák Česká Lípa Vyhodnocení dotazníkového šetření Revitalizace sídliště Špičák Česká Lípa Dotazníkové šetření Revitalizace sídliště Špičák Česká Lípa představuje podklad pro budoucí rozhodování o úpravách a investicích

Více

P ÍLOHA A PLATNÝ ÚZEMNÍ PLÁN M STA BRNA. (Zdroj: www.brno.cz)

P ÍLOHA A PLATNÝ ÚZEMNÍ PLÁN M STA BRNA. (Zdroj: www.brno.cz) P ÍLOHA A PLATNÝ ÚZEMNÍ PLÁN M STA BRNA (Zdroj: www.brno.cz) PŘÍLOHA B VÝVOJ OBCE ŽABŘESKY NA MAPÁCH A POHLEDNICÍCH 1 Mapa z roku 1836 1852 (Zdroj: www.mapy.cz) 2 Katastrální plán Brna 1:2 880 z roku 1906

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1651/2015 Ocenění nemovitých věcí: st. parcela č. 1490 o výměře 376 m2 zastavěná plocha a nádvoří, Součástí je stavba: Kraslice, č.p. 1276, bydlení, Stavba stojí na pozemku

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Slezské univerzity v Opavě

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Slezské univerzity v Opavě Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Slezské univerzity v Opavě Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné pro rok 2014 Karviná,

Více

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2014

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2014 Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA Vypracoval: Mgr. Alena Antoszyková, vedoucí oddělení sociálních služeb Datum: 18. března 2015 Obsah:

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec. Identifikátor: 600 010 601

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec. Identifikátor: 600 010 601 Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec Identifikátor: 600 010 601 Termín konání inspekce: 31. květen 2007 4. červen

Více

ZPRÁVA PRO KO TROL Í DE PROJEKTU

ZPRÁVA PRO KO TROL Í DE PROJEKTU Ing. Zdenka Kotoulová SLEEKO Dětská 288/1915, 100 00 Praha 10 ZPRÁVA PRO KO TROL Í DE PROJEKTU (1.10.2008) Označení projektu: Název projektu: Cíl oblasti výzkumu: Poskytovatel dotace: Autoři zprávy: SP/II/2f1/2/07

Více

2. Charakteristika školy

2. Charakteristika školy 2. 2.1. Úplnost a velikost školy, příspěvková organizace je úplnou základní školou s 1. až 9. ročníkem, která poskytuje základní vzdělání dětem z Lipůvky, ale i z jiných spádových obcí (Svinošice, Milonice,

Více

Bezobslužné pracoviště pro celodenní přístup studentů k informačním zdrojům

Bezobslužné pracoviště pro celodenní přístup studentů k informačním zdrojům Bezobslužné pracoviště pro celodenní přístup studentů k informačním zdrojům a) současný stav řešeného problému Situace OU co se týče vybavení počítači a možnost přístupu studentů k informačním zdrojům

Více

Gymnázium Jana Palacha,

Gymnázium Jana Palacha, Gymnázium Jana Palacha, Mělník, Pod Vrchem 3421 (č.org. 10602) Zpráva o hospodaření za rok 2008 Zpráva byla vypracována podle směrnice č.48/2005 Středočeského kraje, kterou se stanovují zásady vztahů Středočeského

Více

Zápis ze dne 15. 10. 2014

Zápis ze dne 15. 10. 2014 Komise místní samosprávy Pražské Předměstí sever Zápis ze dne 15. 10. 2014 Přítomni: Hosté: Richard Zelený, Václav Marvan, Libor Nejedlý, Vladimír Lesák, Jitka Dršatová, Danuše Zelená, Miloš Berounský,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 PRAHA, ČERVEN 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 PRAHA, ČERVEN 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 PRAHA, ČERVEN 2013 1 Obsah: I. Úvod II. Základní údaje o společnosti III. Organizační schéma společnosti IV. Orgány správy a řízení společnosti 1. Představenstvo 2. Dozorčí rada V.

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNÍ- DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY

TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNÍ- DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNÍ- DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE : STAVBA : ÚPRAVY TOALET 2.NP 2.07,2.14,2.15 RADNICE MÚ KOLÍN KARLOVO NÁMĚSTÍ 78, KOLÍN I, 280 00 CHARAKTER STAVBY : ÚPRAVY

Více

akce: STUDIE ZÁMĚRU ZŠ TRNKA, DOBŘÍŠ datum: srpen 2015 vypracoval:ing. arch. Lenka Švábková

akce: STUDIE ZÁMĚRU ZŠ TRNKA, DOBŘÍŠ datum: srpen 2015 vypracoval:ing. arch. Lenka Švábková akce: STUDIE ZÁMĚRU ZŠ TRNKA, DOBŘÍŠ datum: srpen 2015 vypracoval:ing. arch. Lenka Švábková LOKALITA PLÁNOVANÉ ZŠ TRNKA budova, která v současnosti slouží Lesům ČR, se nachází na pozemku se vzrostlou zelení,

Více

BEZBARIÉROVÉ UŽÍVÁNÍ STAVEB

BEZBARIÉROVÉ UŽÍVÁNÍ STAVEB BEZBARIÉROVÉ UŽÍVÁNÍ STAVEB Ing. Renata Zdařilová, Ph.D. Metodika k vyhlášce č. 398/2009 Sb., o obecných a technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb ISBN 978-80-87438-17-6 ÚVODNÍ

Více

Místo jednání: Restaurace Koupaliště Lanškroun, Lanškrounské rybníky (od 18:30 hodin)

Místo jednání: Restaurace Koupaliště Lanškroun, Lanškrounské rybníky (od 18:30 hodin) nám. J. M. Marků 12, Lanškroun Vnitřní Město, 563 16 Lanškroun, www.lanskroun.eu Kancelář starosty a tajemníka Počet listů dokumentu: 3 Počet listů příloh: 1 Číslo jednací: MULA 20146/2011 Zápis z jednání

Více

Stanovení obvyklé hodnoty nemovitosti

Stanovení obvyklé hodnoty nemovitosti Stanovení obvyklé hodnoty nemovitosti stanovení ceny obvyklé pozemku parc.č st. 513 zastavěná plocha a nádvoří, k.ú. Kudlovice, obec Kudlovice, jehož součástí je stavba č.p. 379 rodinný dům a pozemku parc

Více

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku OBSAH ÚVOD 2 I. Odd. ZÁVĚRY A SOCIOTECHNICKÁ DOPORUČENÍ 3 Přehled hlavních výsledků 4 Sociotechnická doporučení 13 Vymezení vybraných pojmů 15 II.

Více

Vážení členové akademické obce, technicko-hospodářští pracovníci Filozofické fakulty Ostravské univerzity,

Vážení členové akademické obce, technicko-hospodářští pracovníci Filozofické fakulty Ostravské univerzity, Vážení členové akademické obce, technicko-hospodářští pracovníci Filozofické fakulty Ostravské univerzity, dříve než přistoupím k rozboru témat navržených Akademickým senátem Filozofické fakulty Ostravské

Více

CENTRUM RODINA V TÍSNI DŮM NA PŮL CESTY zahájení projektu 1.4.2006

CENTRUM RODINA V TÍSNI DŮM NA PŮL CESTY zahájení projektu 1.4.2006 DOMY NA PŮL CESTY CENTRUM RODINA V TÍSNI DŮM NA PŮL CESTY zahájení projektu 1.4.2006 POPIS SLUŽBY V České republice je několik desítek dětských domovů. Děti sem přicházejí z různých důvodů. jsou to děti

Více

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 Celý název organizace: Městské muzeum a galerie Polička Adresa: Tylova 114, Polička 57201 IČO: 70152853 Bankovní spojení: GE Money Bank Polička Číslo účtu: 150873368/0600

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1882/2015 Ocenění nemovitých věcí: Parcela č. 192 o výměře 231m2 zastavěná plocha a nádvoří, Součástí je stavba: Jivina, č.p. 39, rod.dům, Stavba stojí na pozemku p.č.

Více

Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice

Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice AK vlády ČR rozhodla na svém zasedání ve dnech 15. a 16. 6. 2004, že bude v souladu s par. 84 odst. 1 písm. a) zákona č. 111/1998 S.,

Více

návštěva Půda s pracovní galerií

návštěva Půda s pracovní galerií Půda s pracovní galerií Ondřej Dvořák a Jiří Matys architekti Specifickým požadavkem investora bylo vytvoření pracovního místa v půdním bytě 2+kk. Vzhledem k malým rozměrům bytu jsme pracovnu umístili

Více

Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo Aktualizace dlouhodobého záměru v oblasti pedagogické, výzkumné a tvůrčí činnosti SVŠE Znojmo na rok 2015

Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo Aktualizace dlouhodobého záměru v oblasti pedagogické, výzkumné a tvůrčí činnosti SVŠE Znojmo na rok 2015 Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo Aktualizace dlouhodobého záměru v oblasti pedagogické, výzkumné a tvůrčí činnosti SVŠE Znojmo na rok 2015 (Projednáno Akademickou radou dne 10. 2. 2015) 1 1. Úvod

Více

Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů. na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán. říjen 2006

Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů. na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán. říjen 2006 III. Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán říjen 2006-1- 1. ÚVOD... 3 1.1. Poslání a zásady činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů...

Více

Obsah dokumentace KSENIIA CHERNOZUBOVÁ _SENIOR COHOUSING

Obsah dokumentace KSENIIA CHERNOZUBOVÁ _SENIOR COHOUSING Obsah dokumentace průvodní a souhrnná zpráva_01 fotodokumentace_02 koncept_03 situace_04 zákres, náhled z rohu ulic Na Moráni a Pod slovany_05 zákres z ulice Na Morání_06 zákres z ulice Pod slovany_07

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín na prodej Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností.

Více

VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE, s.r.o.

VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE, s.r.o. VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE, s.r.o. DLOUHODOBÝ ZÁMĚR vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti VŠAPs na období 2016 2020 a aktualizace pro rok 2016 Praha,

Více

Červená menza se nachází ve 2. NP a 3. NP Studentského domu.

Červená menza se nachází ve 2. NP a 3. NP Studentského domu. Objekt částečně přístupný* SPRÁVA ÚČELOVÝCH ZAŘÍZENÍ (SÚZ ČVUT) STUDENTSKÝ DŮM (ČERVENÁ) MENZA Bílá 2571/6, 166 36 Praha 6 - Dejvice Tel.: 234 606 111 Web: http://www.suz.cvut.cz/menzy/studentsky-dum GPS:

Více

ÚZEMNÍ PLÁN VELHARTICE. Změna č.1 DOPLŇUJÍCÍ PRŮZKUMY A ROZBORY

ÚZEMNÍ PLÁN VELHARTICE. Změna č.1 DOPLŇUJÍCÍ PRŮZKUMY A ROZBORY STUDIO KAPA - ARCHITEKTURA, URBANISMUS, INTERIER, DESIGN ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

A. IDENTIFIKAČNÍ ČÁST B. PROJEKTOVÁ ČÁST

A. IDENTIFIKAČNÍ ČÁST B. PROJEKTOVÁ ČÁST A. IDENTIFIKAČNÍ ČÁST Název stavby: PŘESTAVBA OBJEKTU KLÍNEC ČP 138 Místo stavby: Klínec 138, 252 10 Mníšek pod Brdy, okres Praha - západ Stavba na pozemcích: p.č. St. 270, 529/2 Katastrální území: Investor

Více

Zpráva o plnění cílů projektu VISK3. WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů

Zpráva o plnění cílů projektu VISK3. WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů Zpráva o plnění cílů projektu VISK3 WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů (knihovnické, legislativní a technické aspekty) Předkládá: Národní knihovna České republiky Zpracovala:

Více

PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ

PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ Martin Ledínský, Ústav výpočetní techniky UK Praha Portál Elektronické studijní texty (viz Obrázek 1; dále jen EST nebo portál) vytváří Ústav informačních studií

Více

KOMUNITNÍ CENTRUM DŮM HUDBY VRANOV

KOMUNITNÍ CENTRUM DŮM HUDBY VRANOV Architektonická studie KOMUNITNÍ CENTRUM DŮM HUDBY VRANOV Objednatel: Obec Vranov Vranov č.p.16, 257 22 Čerčany IČ: 00232980 Dodavatel: Ing. arch. Iveta Torkoniaková Laudova 1023, 163 00 Praha 6 tel.:

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1298/2014 Ocenění nemovitých věcí: st. parcela č. 100/1 o výměře 1136 m2 zastavěná plocha a nádvoří, na pozemku stojí stavba: Skořice, č.p. 72, rod.dům, st. parcela č.

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE LKÁŇ 1. změna. odbor regionálního rozvoje a správy města. Projektant: Mgr. Ing. arch. Zdeněk Černý (ČKA 3575) Architekti

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE LKÁŇ 1. změna. odbor regionálního rozvoje a správy města. Projektant: Mgr. Ing. arch. Zdeněk Černý (ČKA 3575) Architekti L K Á Ň /1. změna územního plánu obce /odůvodnění /Architekti /říjen 2009 Akce: Část: Pořizovatel: ÚZEMNÍ PLÁN OBCE LKÁŇ 1. změna Odůvodnění Městský úřad Lovosice odbor regionálního rozvoje a správy města

Více

Zápis z jednání Rady MAS

Zápis z jednání Rady MAS Zápis z jednání Rady MAS Místo konání: Zasedací místnost MAS, Žamberk Dne: 12.2.2010 Účastníci: Hosté: Zapisovatelka: Ověřovatel: Ing. Oldřich Žďárský Ing. Josef Paďour Ing. Dana Hubálková Jan Vych Vladimír

Více

Rozšíření systému placeného stání v centrální oblasti Říčan

Rozšíření systému placeného stání v centrální oblasti Říčan Rozšíření systému placeného stání v centrální oblasti Říčan 1. Úvod Technická zpráva k návrhu (7.3.2012) Návrh systému rozšířeného placeného stání v centrální oblasti Říčan je předkládán na základě požadavku

Více

Zápis ze 7 jednání Zastupitelstva města Kaznějov dne 16.12.2015

Zápis ze 7 jednání Zastupitelstva města Kaznějov dne 16.12.2015 Zápis ze 7 jednání Zastupitelstva města Kaznějov dne 16.12.2015 Přítomni: dle prezenční listiny Program: pro 13, proti 0, zdržel se 0 1. kontrola usnesení 2. zpráva o činnosti rady 3. plnění příjmů a výdajů

Více

Vyhláška o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb 398/2009 Sb.

Vyhláška o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb 398/2009 Sb. Vyhláška o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb 398/2009 Sb. Vyhláška Úvodní ustanovení Předmět úpravy 1 2 3 Požadavky na stavby pozemních komunikacía veřejného

Více

ARCHITEKTONICKÁ STUDIE GRAND HOTELU TŘEBOŇ - HUSOVA UL. č.p. 19 A MASARYKOVO NÁM. č.p. 20

ARCHITEKTONICKÁ STUDIE GRAND HOTELU TŘEBOŇ - HUSOVA UL. č.p. 19 A MASARYKOVO NÁM. č.p. 20 PC ATELIER, PAŤANKA 2611/5A, 160 00 PRAHA 6 DEJVICE NÁZEV STAVBY: REKONSTRUKCE DOMŮ NA HOTEL MÍSTO STAVBY: p.č. 516 a 518, k.ú. TŘEBOŇ INVESTOR: MARIE KONĚTOPSKÁ, K ZÁMECKÉ OBOŘE 334, DOLNÍ BŘEŽANY VYPRACOVAL:

Více

Zpráva o výsledcích veřejného setkání uskutečněného 19. 1. 2012

Zpráva o výsledcích veřejného setkání uskutečněného 19. 1. 2012 Veřejné projednání architektonické studie revitalizace parku v Pilské ulici Městská část Praha 14 Zpráva o výsledcích veřejného setkání uskutečněného 19. 1. 2012 Vypracoval: Mgr. Vojtěch Černý Veřejné

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Hradec Králové Inspekční zpráva Střední odborné učiliště Lázně Bělohrad Zámecká 478, 507 81 Lázně Bělohrad Identifikátor školy: 600 012 051 Zřizovatel: Ministerstvo

Více

Rekonstrukce nebytových prostor Městských Divadel Pražských (MDP) v objektu č.p. 700, Vodičkova 32 Architektonická studie 04 / 2014 vypracoval: Bc.

Rekonstrukce nebytových prostor Městských Divadel Pražských (MDP) v objektu č.p. 700, Vodičkova 32 Architektonická studie 04 / 2014 vypracoval: Bc. Rekonstrukce nebytových prostor Městských Divadel Pražských (MDP) v objektu č.p. 700, Vodičkova 32 Architektonická studie 04 / 2014 vypracoval: Bc. Jan Bárta SEZNAM PŘÍLOH 1. Průvodní zpráva 2. Půdorys

Více

Zápis. z jednání Výboru pro dopravu Zastupitelstva hl.m. Prahy konaného 25.1.2012 v zasedací místnosti č. 430, 4. patro, Mariánské nám. 2, Praha 1.

Zápis. z jednání Výboru pro dopravu Zastupitelstva hl.m. Prahy konaného 25.1.2012 v zasedací místnosti č. 430, 4. patro, Mariánské nám. 2, Praha 1. Zápis z jednání Výboru pro dopravu Zastupitelstva hl.m. Prahy konaného 25.1.2012 v zasedací místnosti č. 430, 4. patro, Mariánské nám. 2, Praha 1. Přítomni: Ing. Jiří Nouza, Ing. Jiří Pařízek, Petr Hána,

Více

PŘÍLOHA č. 1h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA č. 4.3

PŘÍLOHA č. 1h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA č. 4.3 PŘÍLOHA č. 1h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA č. 4.3 Pravidla způsobilosti výdajů pro výzvu 4.3 Vybavení odborných vědeckých a oborových knihoven

Více

zpracovaná v rozsahu ustanovení 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách

zpracovaná v rozsahu ustanovení 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách DRŽITEL CERTIFIKÁTU ČSN EN ISO 9001:2001 INVESTORSKÁ ČINNOST ŘÍZENÍ PROJEKTŮ PŘÍPRAVA STAVEB STAVEBNÍ ROZPOČTY KALKULACE CEN ORGANIZOVÁNÍ VÝBĚROVÝCH ŘÍZENÍ TECHNICKÝ DOZOR INVESTORA SLUŽBY KOORDINÁTORA

Více

F O N D R O Z V O J E V Y S O K Ý C H Š K O L 2010

F O N D R O Z V O J E V Y S O K Ý C H Š K O L 2010 F O N D R O Z V O J E V Y S O K Ý C H Š K O L 2010 LIST A Agentura Rady vysokých škol, José Martího 31, 162 52 Praha 6 - Veleslavín tel. 220 172 148-9, fax. 220 560 221 P r o j e k t : Č.j. Fondu 2611

Více

Výsledek: Shromáždění schvaluje vyřezání starých dřevin (thují) před objektem a následnou úpravu plochy nízkým porostem.

Výsledek: Shromáždění schvaluje vyřezání starých dřevin (thují) před objektem a následnou úpravu plochy nízkým porostem. Zápis z jednání na schůzi shromáždění Společenství vlastníků jednotek Jablonecká 420 409, 713, 714 (dále jen SVJ ) se sídlem Praha 9, Jablonecká 412, a členů družstva, která se konala dne 3. prosince 2009

Více

Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková

Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková HISTORIE KNIHOVNY 1882 založen Čtenářský spolek Bořický 1967 vznik profesionální knihovny (Milín čp. 1, u Čalounů)

Více

DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY

DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY Základní škola Kojetín náměstí Míru 83 752 01 Kojetín Telefon: 581 762 036 Web: www.zskojetin.cz E-mail: skola@zsnammiru.kojetin.cz DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY NA OBDOBÍ DO ROKU 2018 V Kojetíně 19. 3. 2012

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 7-3/2016 Ocenění spoluvlastnického podílu ve výši 1/2 nemovitých věcí: St. parcela č. 27/1 o výměře 652 m2 zastavěná plocha a nádvoří, Součástí je stavba: Obecnice, č.p.

Více

A. NÁLEZ. Místopis Obec Lhotka je samostatnou obcí v Olomouckém kraji. V obci není žádná občanská vybavenost.

A. NÁLEZ. Místopis Obec Lhotka je samostatnou obcí v Olomouckém kraji. V obci není žádná občanská vybavenost. ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 349/2015 Účel ocenění: Objednavatel : Pro stanovení obvyklé ceny (ocenění stávajícího stavu) Insolvenční správkyně dlužníka Evy Machačové, Ing Martina Mitinová Svépomoc

Více

NÁRODNÍ PLÁN. ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost. Motto: a rozvoj českého zdravotnictví

NÁRODNÍ PLÁN. ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost. Motto: a rozvoj českého zdravotnictví NÁRODNÍ PLÁN ROZVOJE ehealth Motto: ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost a rozvoj českého zdravotnictví České národní fórum pro ehealth občanské sdružení se sídlem Trojanova 12, 120 00 Praha

Více

ÚZEMNÍ PLÁN MORAVANY

ÚZEMNÍ PLÁN MORAVANY ÚZEMNÍ PLÁN MORAVANY TEXTOVÁ ČÁST ÚZEMNÍHO PLÁNU příloha č.: I.A etapa: ÚZEMNÍ PLÁN pro vydání pořizovatel dokumentace: Magistrát města Pardubice, Odbor hlavního architekta Objednatel: Obec Moravany Zhotovitel:

Více

Město Týnec nad Labem Masarykovo náměstí č.p. 1 PSČ 281 26 Týnec nad Labem okres Kolín

Město Týnec nad Labem Masarykovo náměstí č.p. 1 PSČ 281 26 Týnec nad Labem okres Kolín Město Týnec nad Labem Masarykovo náměstí č.p. 1 PSČ 281 26 Týnec nad Labem okres Kolín Zápis č.13/2014 z veřejného jednání Zastupitelstva města Týnec nad Labem, které se uskutečnilo ve středu 10. prosince

Více

o projektu areálu bývalé školy v Heřmanicích osady Starého Jičína

o projektu areálu bývalé školy v Heřmanicích osady Starého Jičína / o projektu areálu bývalé školy v Heřmanicích osady Starého Jičína Historie školní budovy Školní budova v Heřmanicích je bývalá menšinová če ká škola v německém pohraničí. Byla postavena roku 1931 Maticí

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY SE ZMĚNOU UŽÍVÁNÍ OBJEKTU č. p. 1505 NA ORTENOVĚ NÁM. 1. ETAPA

STAVEBNÍ ÚPRAVY SE ZMĚNOU UŽÍVÁNÍ OBJEKTU č. p. 1505 NA ORTENOVĚ NÁM. 1. ETAPA Milady Horákové 66/103 160 00 Praha 6 - Hradčany tel.: 220 612 211, atelier@omegaproject.cz STAVEBNÍ ÚPRAVY SE ZMĚNOU UŽÍVÁNÍ OBJEKTU č. p. 1505 NA ORTENOVĚ NÁM. 1. ETAPA místo stavby: Ortenovo nám. 1505/37,

Více

Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj

Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj 1 Zmapování

Více

Příloha č. 3 Projekty realizované a zpracovávané v rámci PRV ČR 2007 2013

Příloha č. 3 Projekty realizované a zpracovávané v rámci PRV ČR 2007 2013 Příloha č. 3 Projekty realizované a zpracovávané v rámci PRV ČR 2007 2013 Strategie města Toužim Strana 1 (celkem 1) Projekty realizované a zpracovávané v rámci PRV ČR 2007 2013 V rámci členství v MAS

Více

Kde je světlo tam není stín ++ ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ +++ NÁŠ TEST ++ böckl testuje. Loď, která určuje nové standardy

Kde je světlo tam není stín ++ ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ +++ NÁŠ TEST ++ böckl testuje. Loď, která určuje nové standardy ++ ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ +++ NÁŠ TEST ++ Hausbotář 07 Noviny pro zákazníky i pro ty, kteří se jimi chtějí stát... květen 2016 böckl testuje Loď, která určuje nové standardy Horizon zahajil novou éru v historii

Více

Příloha č. 1 Metodika posuzování přístupnosti objektů

Příloha č. 1 Metodika posuzování přístupnosti objektů Příloha č. 1 Metodika posuzování přístupnosti objektů Objekt přístupný 1. Přístupný je celý objekt, nebo jeho větší část, alespoň s jedním bezbariérovým vstupem. Návštěva je možná bez předchozí domluvy.

Více

V roce 2010 se Regionální. operačního programu Severozápad.

V roce 2010 se Regionální. operačního programu Severozápad. ZPRAVODAJ REGIONÁLNÍ RADY REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD VÝROČNÍ KONFERENCE 2010 NEPRODEJNÉ Slovo předsedy ROP Severozápad v polovině V roce 2010 se Regionální operační program Severozápad přehoupl do

Více

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ II/2016 Vážení čtenáři, Zdravá města, obce a regiony se promyšleně snaží utvářet svou lokalitu jako kvalitní a příjemné místo pro život. Také Třeboň je součástí Národní

Více