ZÁPIS ZE SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ POBOČNÉHO SPOLKU.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁPIS ZE SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ POBOČNÉHO SPOLKU."

Transkript

1 ZÁPIS ZE SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ POBOČNÉHO SPOLKU. Schůze se uskutečnila v kinosále Správní budovy Zooparku v Chomutově v době od 10:00 do 14:00 hodin. Účastníci: V. Beran, J. Círl, Z. Doležal, M. Hanzlíková, M. Honců, M. Horák, M. Horáková, L. Hrůzová, P. Lumpe, L. Malý, F. Postič, M. Podhrazský, M. Ticháčková (13) Omluveni: J. Brožek, J. Čejka, P. Černý, J. Hrouzek, P. Kurka, R. Najbert, J. Plekanec, J. Procházka, M. Pudil, M. Půlpán, K. Šrubař, Vl. Sus, Vl. Toman, Př. Vaněk, J. Veselý, Z. Vitáček, P. Vonička (17) Schůzi zahájil předseda SčP ČSO P. Lumpe a přivítal všechny účastníky Program: Přehled činnosti za r (P. Lumpe) Patronátní skupiny PO (zástupci) Husy a labutě (M. Podhrazský) Zprávy sekretariátu ČSO (V. Beran) Monitoring Novozámeckého rybníka (M. Honců) Jeřábi 2013 (M.Ticháčková) Odchyty ptáků v Krušných horách (M. Hanzlíková) přednáška: Indie očima ornitologa (M. Podhrazský) Rekapitulace činnosti za r (P. Lumpe) Výzkum: Práce členů v pracovních skupinách (pro výzkum brodivých, pro výzkum hus, pro výzkum a ochranu jeřába popelavého, pro výzkum a ochranu dravců a sov). Kroužkování ptáků podle zaměření jednotlivých kroužkovatelů, kroužkování jeřábů na Českolipsku, kroužkování čápů bílých i černých. CES se provádí dlouhodobě na 5 místech - Novozámecký rybník, 2x na Mělnicku, Chouč u Bíliny a Koštice. Při CES se na 1 místě kroužkuje celkem 9 x za sezónu při dodržení stejných podmínek po dobu nejméně pěti let, mělo by to ukázat, jak se vyvíjí ptačí populace. V r bylo málo mladých ptáků. RAS se provádí na 11 místech, vypadl 1 mělnický. Zimní sčítání vodních ptáků zúčastnilo se minimálně 10 členů - úseky Labe, Vltavy, Ohře, Ploučnice, Nisy, Smědé a stojaté vody. Monitoring rozšíření tetřívka a sýce rousného v Jizerských horách.

2 Práce s veřejností Vítání ptačího zpěvu pořádáno na území pobočky na 11 místech. Evropský ptačí festival exkurse proběhla na území pobočky na 5 místech Přednášky pro školy i pro veřejnost (St. Chvapil, M. Pudil; P. Lumpe) Publikační činnost Vydávání Zpravodaje Severočeské pobočky ČSO pod názvem Kominíček, vyšlo č. 17 a 18/2013 Informace o monitoringu PO Českolipsko (M. Honců) Informoval o problémech s monitoringem PO Českolipsko. Situace je neradostná v tom, že na monitoring nejsou od státu prostřednictvím AOPK žádné finanční prostředky a proto byl monitoring převeden na profesionální pracovníky - zoology Správy CHKO Kokořínsko. Situace se navíc změnila i v tom, že dlouholetý spolupracovník ing. J. Procházka odešel začátkem roku 2013 na mateřskou dovolenou a posléze i mimo Správu CHKO. Nástupcem byl určen S. Valda, jehož monitoring se při vytíženosti pracovníka omezil na zběžná pozorování při služebních cestách, citlivé druhy - orla mořského ani lelka nesledoval. Protože rokem 2013 skončila další tříletá etapa monitoringu, bylo žádoucí, aby se alespoň tento ročník podařilo dotáhnout do konce v podobném rozsahu jako předcházející. Členové patronátní skupiny proto pokračovali s monitoringem ptačí oblasti na dobrovolné bázi. Rok 2013 odpovídá rozsahem roku 2010, kdy naše patronátní skupina zajišťovala následující druhy a oblasti: PO Českolipsko orel mořský, moták pochop, jeřáb a ledňáček. V bývalém VVP Ralsko pěnice vlašská a ťuhýk obecný. Monitoring jeřábů popelavých byl v r dotažen aktivitou členů Skupiny pro výzkum a ochranu jeřába popelavého v ČR. Po vyhodnocení se ukázalo, že v tomto roce hnízdilo na Českolipsku 22 párů jeřábů popelavých. Mláďata byla zjištěna u 5 párů se 7 juv. Zimní sčítání orla mořského ( ) neprokázalo žádný výskyt. Orli se však v oblasti zdržovali, neboť o týden později byli pozorováni 2 ex. J. Brožkem u Mimoně. Lze předpokládat, že orli mořští hnízdili v oblasti na 3-4 hnízdištích, 2 hnízdiště byla prokázána a vyvedena byla 2 juv. Moták pochop hnízdil v PO Českolipsko na 9 lokalitách. Ledňáčka říčního i mimo PO monitorovali J. Brožek a K. Šrubař. Na 20 sledovaných lokalitách bylo prokázáno hnízdění 10 párů. Monitoring ťuhýka obecného a pěnice vlašské na Židlovské (Kuřívodské) střelnici prováděl J. Brožek. Ťuhýk obecný byl zjištěn v 37 ex. a pěnice vlašská ve 4 ex. Lelek lesní ani skřivan lesní se

3 speciálně nesledovali. U sokola stěhovavého je předpoklad hnízdění na 4 lokalitách. M. Honců se zúčastnil republikového setkání vedoucích patronátních skupin, které se uskutečnilo v Bučovickém mlýně v PO Rožďalovické rybníky na okr. Mladá Boleslav. Z členů Severočeské pobočky se setkání zúčastnili V. Šoltys, O. Wolf a M. Pudil. Za účasti Z. Vermouzka a K. Čiháka z ústředí ČSO se projednávala koordinace a pokračování monitoringu Ptačích oblastí a hledání možností k zlepšení situace. Byla shromážděna spousta poznatků, se kterými se mělo dál pracovat, bohužel dodnes není jasné, jakým způsobem se získané výsledky využijí. Ptactvo Novozámeckého rybníka (M. Honců) Ornitologický průzkum prováděný v posledních letech na Novozámeckém rybníce zaznamenal cca 123 druhů ptáků z celkového počtu 221 druhů historicky zjištěných. V rezervaci bylo zjištěno celkem 44 zvláště chráněných druhů ve třech kategoriích. Předmětem ochrany přírody pro tuto lokalitu jsou tři druhy: jeřáb popelavý (Grus grus), moták pochop (Circus aeruginosus) a slavík modráček středoevropský (Luscinia svecica cyanecula). Nejvýznamnějším druhem Novozámeckého rybníka je jeřáb popelavý hnízdící zde ve 3-4 párech. Hnízdní stavy motáka pochopa oscilují kolem 4-5 párů, hnízdní stavy slavíka modráčka mezi páry. Významný je výskyt bukače velkého (Botaurus stellaris) a sýkořice vousaté (Panurus biarmicus). Vzácně hnízdí chřástal vodní (Rallus aquaticus) a bekasina otavní (Gallinago gallinago). Velmi početní jsou rákosníci včetně rákosníka velkého (Acrocephalus arundinaceus), vzácnější jsou cvrčilky, z nichž je pro tuto lokalitu charakteristická cvrčilka slavíková (Locustella luscinioides). Populace řady druhů kachen se v posledních letech snížila na minimum, totéž platí pro moudivláčka lužního (Remiz pendulinus). U racka chechtavého (Larus ridibundus) hnízdní kolonie zanikla. U přítoků do rybníka hnízdí ledňáček říční (Alcedo atthis). Na rybník zaletuje za potravou orel mořský (Haliaeetus albicilla), který v jednom roce hnízdil přímo na území NPR. Pravidelně se zastavují protahující ptáci a občas i vzácní zatoulanci. Nejčastěji to je volavka bílá (Casmerodius albus), zastižena byla husice nilská, husice liščí, berneška velká, bahňáci atd. Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) se vyskytuje pravidelně někdy až do zámrzu rybníka. V letním období a na začátku podzimu zaletují do rákosí přenocovat početná hejna špačků obecných (Sturnus vulgaris) a podstatně menší hejna vlaštovek obecných (Hirundo rustica). V r byl rybník po celý rok vypuštěn, což se projevilo na hnízdění celé řady vodních druhů, které hnízdily na rybnících v okolí.

4 Na dotaz M. Horáka jak se projevilo vypuštění Novozámeckého rybníka na složení avifauny odpověděl M. Honců a M. Ticháčková. Z Novozámeckého rybníka se většina vodních ptáků odstěhovala na rybníky v okolí, což platí zejména pro husy a kachny. Husy velké vyhnízdily na Heřmanickém r., zde byl také zaznamenán výskyt bukače. Na Novozámeckém r. zůstali jeřábi popelaví, ale ze 3-4 párů vyhnízdil pouze 1 pár, který vyvedl 2 juv. Oproti jiným létům byl zaznamenán snížený počet motáků pochopů (pouze 3 páry). Podle výsledků CES se vypuštění projevilo i u zpěvných druhů ptáků, často však jinak, než se očekávalo. Husy a labutě (M. Podhrazský) Odchyt hus byl v roce 2013 ovlivněn nepříznivým počasím (chladno, déšť, povodně) Chomutovsko - odchyceni 4 ptáci, Lounsko, Lenešický rybník - odchyceni 3 ptáci, na této lokalitě chytáno poprvé, dva ptáci z této lokality mají několik záznamů v Německu. V roce 2012 byli 2 ptáci v severozápadních Čechách označeni GPS GSM vysílačem. První byl predován, druhý pravděpodobně odlétl do Francie - vysílačka se po dvou měsících vybila. Odchyt a kroužkování labutí proběhlo , jednalo se o druhý ročník, probíhalo v severozápadních Čechách v oblasti od Karlových Varů po Ústí nad Labem odchyceno 38 labutí (7 rodin), kroužkováno 37 jedinců odchyceno 71 labutí (15 rodin), kroužkováno 63 jedinců. Velice nízký počet zpětných hlášení, výzva k novému kroužkování. Labutě bývají často zamotány do vlasců, háčky mívají zapíchnuté buď v křídle, nebo v krku. Jejich regenerační schopnosti jsou velké. Ptáci v Krušných horách (M. Hanzlíková, P. Vít) Krušných horách se vyskytují většinou běžné druhy, které byly zjišťované kroužkováním. Složení avifauny je ovlivněno průměrnou nadmořskou výškou, která se pohybuje kolem 800 m. M. Hanzlíková prezentovala přehled druhů, některé na dokumentárních fotografiích: Běžně hnízdící druhy sýkora uhelníček, sýkora parukářka, drozd kvíčala, pěnice černohlavá, pokřovní, slavíková, křivka obecná, hýl obecný, králíčci, čečetky. Z drozdů zaznamenán drozd zpěvný, brávník, cvrčala (na tahu), kvíčala - hojně hnízdí, potravu nachází na plodech jeřábů (Sorbus sp.). Křivka obecná v r hojná, zpoždění 2 měsíce proti předchozímu roku. Hýl obecný na podzim zaletují severské populace. Králíček obecný a ohnivý, v r okroužkováno 135 ex. Přednášející vysvětlila rozlišení čečetky tmavé od čečetky zimní. Čečetka tmavá je celkově tmavší, na hlavě a zádech převládá hnědé zbarvení. Čečetka zimní je celkově světlejší, na zádech a na hlavě

5 převládá šedohnědé zbarvení. Zmínka i o čečetce bělavé, která je větší. Hnízdí, ale řidčeji tetřívek obecný, káně lesní, krahujec obecný, kalous ušatý, sýc rousný, bekasina otavní, datel černý, strakapoud velký, skřivan lesní, linduška luční a linduška lesní, šoupálek dlouhoprstý. Vzácnější druhy: ořešník kropenatý, hýl rudý. Migranti: linduška rudokrká, kos horský, drozd cvrčala, lejsek černohlavý, pěnkava jikavec, pěnice hnědokřídlá, ťuhýk šedý, sněhule severní. V diskusi M. Horák poznamenal, že M. Hanzlíková a P. Vít odchytili stovky čečetek a věnovali determinaci č. tmavé a č. zimní nebývalé úsilí. Zmínka o husicích nilských, které se vyskytovaly ještě minulý týden, 1 rozpelichaná, vyhnízdily u Libkovic, pak výskyt v Mariánských Račicích. Jeřábi v roce 2013 (M. Ticháčková) Německu se uskutečnil v létě workshop zaměřený na odchyt jeřábů a nasazování vysílaček, akce se zúčastnila M. Ticháčková a P. Lumpe. Odchyt jeřábů v Německu se provádí autem, kde s řidičem jsou zpravidla 2 chytači. U nás je takto chytal J. Procházka, ovšem bez chytačů. Jeřábi začali v r hnízdit později než v jiných letech. Na klasických lokalitách jako je Břehyně či Novozámecký rybník jeřábi nevyvedli žádná mláďata, úspěšnější byli na jiných lokalitách. Tahové cesty jeřábů vedou přes Německo do Francie nebo Španělska, záznamy jsou na adrese //http: ale jsou přístupné jen pro zadavatele pozorování. V diskusi padl dotaz na kroužky na obou nohách, M. Ticháčková vysvětlila, že na levé noze je umístěn přidělený národní kód: (bíláčervená-bílá) zatímco na pravou nohu se dává kód individuální. Hliníkový kroužek může být na levé či pravé noze nad prsty. Zprávy ze sekretariátu ČSO v Praze (V. Beran) Schéma členských schůzí bylo změněno, na podzim 2013 proběhla v Přerově, zúčastnilo se přes 100 lidí. Exkurze v terénu byla směřována na Tovačovské rybníky, kde byl pozorován např. lyskonoh úzkozobý. V. Beran připomněl, že v r by měla být členská schůze uspořádaná u nás v severních Čechách. Členské příspěvky ve výši 500 Kč bylo možno zaplatit na místě, 100 Kč činí předplatné za Sylvii. Jinak konstatováno že členské příspěvky jsou důležitou složkou příjmů ČSO, neboť finanční podpora od ministerstva je nulová. Exkurzemi je pověřena cestovka Primaroute, pro r je plánováno několik akcí, mimo jiné exkurse do Izraele, Makedonie a Doupovských hor (podrobnosti na internetu). Zmínka o publikaci Ptačí svět vychází 4 čísla ročně. Ptákem roku má být čáp bílý a čáp černý, a připravuje se monotematické číslo, kde má publikovat více lidí.

6 Zmínil se o malých členských grantech, kterých se mohou zúčastnit členové ČSO. Pro r probíhal monitoring břehule říční, vyvinuta snaha najít nové kolonie, ale příliš se nepodařilo. Podařilo se však dojednat podmínky pro hnízdění břehulí s některými těžařskými firmami a zajistit ochranu druhu. Informoval o nabídce Meopty týkající se dalekohledů Meostar 8x32, 8x42, 10x50, ale také S2 HD 82, kde má být sleva až 25 %. Zmínil se o nabídce triček s emblémy ptáků na sekretariátu ČSO. Josefovské louky v režii ČSO se pokračuje ve vykupování pozemků, v r šlo o další 2 ha a celkově již je vykoupeno 15 ha, napouští se závlahový systém. Má vyjít nový evropský Atlas rozšíření ptáků. Připravuje se český atlas. Proběhlo mapování ptáků v Rumunsku. ČSO má zájem o poskytnutí dat ze zahraničních cest členů. Dr. Pelz věnoval ČSO r celý svůj archiv nahrávek hlasů ptáků. Indie očima ornitologa (M. Podhrazský) Michal Podhrazský byl v Indii v roce 2011 a 2012, v přednášce hovořil převážně o národních parcích. NP Dudwa - reintrodukce 27 nosorožců indických, vodní ptáci, dvojzoborožec indický. NP Sasan Gir - poslední místo, kde se vyskytuje lev indický, špaček růžový, rybařík jižní, volavka západní. NP Keoladeo - historický výskyt (2002) zimujících jeřábů sibiřských, hnízdní kolonie nesytů indomalajských, jeřáb Antigonin, anhinga rezavá, pižmovka hřebenatá, kormorán menší, kožnatka indická. NP Kaziranga - nosorožec indický, slon indický, čáp černokrký, pelikán skvrnozobý, sup himálajský, zejozob asijský. NP Ranthambore - páv korunkatý, alexandři, hulman posvátný, jelen axis, sambar indický, nilgau pestrý, krokodýl bahenní. zapsal Miroslav Honců

DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ X HUSA VELKÁ X HUSA BĚLOČELÁ X HUSA POLNÍ X HUSICE LIŠČÍ X HUSICE NILSKÁ X KACHNA DIVOKÁ

DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ X HUSA VELKÁ X HUSA BĚLOČELÁ X HUSA POLNÍ X HUSICE LIŠČÍ X HUSICE NILSKÁ X KACHNA DIVOKÁ DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ HUSA VELKÁ HUSA BĚLOČELÁ HUSA POLNÍ HUSICE LIŠČÍ HUSICE NILSKÁ KACHNA DIVOKÁ KOPŘIVKA OBECNÁ OSTRALKA ŠTÍHLÁ LŽIČÁK PESTRÝ HVÍZDÁK EURASIJSKÝ ČÍRKA OBECNÁ

Více

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z 01. 12. 2007 Schůzka se uskutečnila 01.12.2007 v klubovně zoologické zahrady v Ústí n/labem. Účast na schůzi: V. Beran, J. Brožek, J. Círl, P. Černý, Zd. Doležal, M. Hanzlíková,

Více

ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO.

ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO. ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO. Schůze se uskutečnila v klubovně VMG v České Lípě 8. 12. 2012 v čase 10:00 14:00 hod. Schůze se zúčastnili: P. Benda, J. Brožek, J. Círl, M. Honců, St. Chvapil,

Více

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z 15. 11. 2008 Schůze se uskutečnila 15. 11. 2008 v klubovně VMG v České Lípě v době od 10:00 do 13:40 hodin. Schůze se zúčastnili: P. Benda, J. Círl, P. Černý, L. Greguš,

Více

lov / sběr potravy lov / sběr potravy Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc lov / sběr potravy

lov / sběr potravy lov / sběr potravy Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc lov / sběr potravy Ornitologická pozorování 2015 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc sýkora koňadra 2 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc sýkora uhelníček 1 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8

Více

ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO.

ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO. ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO. Schůze se uskutečnila 10. 12. 2011 od 10:00 hod. v zasedací síni zoologické zahrady v Ústí n./labem. Zúčastnili se: J. Círl, M. Hanzlíková, M. Honců, St. Chvapil,

Více

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z 5. 12. 2009 Schůzka se uskutečnila 5.12.2009 od 10:00 hod. v klubovně VMG v České Lípě. Účast: J. Brožek, J. Círl, M. Honců, St. Chvapil, P. Kurka, P. Lumpe, A. Pikešová,

Více

Ornitologická pozorování na Tovačovsku

Ornitologická pozorování na Tovačovsku Ornitologická pozorování na Tovačovsku Zpracovali Lubomír Doupal a Jiří Šírek Leden 2012 Potápka roháč 7.1. 30.1. 3 až 5 ex., max. 7.1. 5 ex. (Šírek) Potápka malá 16.1. 1 ex. (Šírek) Kormorán velký 1.

Více

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI oblast Doupovských a Krušných hor Vít Tejrovský Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky CHKO Labské pískovce pracoviště Klášterec nad Ohří Chomutovská 120 CZ 431

Více

Zápis z výroční schůze Sčp ČSO z

Zápis z výroční schůze Sčp ČSO z Zápis z výroční schůze Sčp ČSO z 12. 11. 2005 Schůzka se uskutečnila 12.11.2005 v zasedací síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Schůzky se zúčastnili ornitologové: Ing. P. Benda, J. Brožek,

Více

Zápis z podzimní schůze Sčp ČSO z

Zápis z podzimní schůze Sčp ČSO z Zápis z podzimní schůze Sčp ČSO z 09. 12. 2006 Schůzka se uskutečnila 09.12.2006 v zasedací síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Schůzky se zúčastnili: P. Benda, J. Brožek, J. Círl, J. Čejka,

Více

d) Návrh kategorie ochrany zvláště chráněného území: Přírodní památka

d) Návrh kategorie ochrany zvláště chráněného území: Přírodní památka Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území - přírodní památky Retenční nádrž Slatina a jejího ochranného pásma dle 4 odst.1) vyhlášky č. 64/2011 Sb. 1/ Údaje o zvláště chráněném území: a) Název: Retenční

Více

Shrnutí ornitologických výzkumů v Tovačově za 1. pololetí 2010 Zpracoval Jiří Šírek

Shrnutí ornitologických výzkumů v Tovačově za 1. pololetí 2010 Zpracoval Jiří Šírek Shrnutí ornitologických výzkumů v Tovačově za 1. pololetí 2010 Zpracoval Jiří Šírek V následujícím shrnutí navazuji na články týkající se pozorování ptáků v Tovačově a zveřejňované v letech 2008 a 2009

Více

Pojďte s námi do přírody

Pojďte s námi do přírody Pojďte s námi do přírody závěrečná zpráva projektu Vojtěch Kodet prosinec 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pojďte s

Více

Ptáci vázaní na lesní prostředí a stromové porosty ( lesní ptáci )

Ptáci vázaní na lesní prostředí a stromové porosty ( lesní ptáci ) PTÁCI (Aves) Cíl: - získání dovedností determinace našich druhů ptáků - rozvinutí pozorovacích schopností pro rozlišení determinačních znaků - utřídění bionomických poznatků typických pro jednotlivé druhy

Více

Ornitologicky významné mokřady Vysočiny I.

Ornitologicky významné mokřady Vysočiny I. Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Ornitologicky významné mokřady Vysočiny I. Ing. Vojtěch Kodet, Ivan Kunstmüller,

Více

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3 Příroda 3 Petr Macháček Zámecký rybník Příroda Zámecký rybník v Lednici je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Známá je kolonie volavek a kvakošů, která je trvale obsazena již od roku

Více

PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT

PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO FAKULTA VETERINÁRNÍ HYGIENY A EKOLOGIE Ústav biologie a chorob volně žijících zvířat PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT 4. část ptáci 2018

Více

Zápis ze schůze Severočeské pobočky České ornitologické společnosti z

Zápis ze schůze Severočeské pobočky České ornitologické společnosti z Zápis ze schůze Severočeské pobočky České ornitologické společnosti z 18.10.2003. Schůzka se uskutečnila 18.10.2003 ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Schůzky se zúčastnili ornitologové: P.

Více

Zápis z výroční schůze Severočeské pobočky České společnosti ornitologické 18.10.2004.

Zápis z výroční schůze Severočeské pobočky České společnosti ornitologické 18.10.2004. Zápis z výroční schůze Severočeské pobočky České společnosti ornitologické 18.10.2004. Schůze se uskutečnila 18.10.2004 v zasedací síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Schůze se zúčastnili

Více

Pátek, 27. září Workshop Akustický monitoring. Workshop Akustický monitoring

Pátek, 27. září Workshop Akustický monitoring. Workshop Akustický monitoring PROGRAM Pátek, 27. září 2019 od 10:00 Otevření registrace Předsálí budovy C PřF JU 12:00 13:40 Workshop Akustický monitoring PřF JU, budova C, místnost C1 předsedající Jan Havlíček 12:00 13:40 Hertl I.

Více

Avifauna EVL Baba. Vojtěch Kodet, Ivan Kunstmüller. Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině

Avifauna EVL Baba. Vojtěch Kodet, Ivan Kunstmüller. Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Avifauna EVL Baba Vojtěch Kodet, Ivan Kunstmüller 2010 Avifauna EVL Baba Pobočka

Více

Stanice pro zraněné a handicapované živočichy

Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, 290 01 Poděbrady Výroční zpráva 2005 Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Kontakt: Luboš Vaněk, Jitka Kupecká, Simona Rendlová,

Více

SOVY. Obecné informace. - masožravci - noční ptáci

SOVY. Obecné informace. - masožravci - noční ptáci - masožravci - noční ptáci - oči směřují dopředu, blízko u sebe, okolo očí tzv. závoj (= uspořádání peří) - hlavu otočí až o 270 o - zahnutý zobák - ostré drápy - vratiprst - lov za soumraku a v noci -

Více

Petr Macháček Nejvýraznější změny výskytu ptáků na Lednických rybnících v posledních letech

Petr Macháček Nejvýraznější změny výskytu ptáků na Lednických rybnících v posledních letech Petr Macháček Nejvýraznější změny výskytu ptáků na Lednických rybnících v posledních letech V roce 2009 vydalo Regionální muzeum v Mikulově publikaci Ptáci Lednických rybníků, v níž byl zpracován výskyt

Více

Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004

Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004 Petr Macháček Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004 Národní přírodní rezervace Lednické rybníky, vyhlášená v roce 1953 na rozloze 552,5 ha, je jednou z našich nejvýznamnějších ornitologických

Více

Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.5 únor 2007.

Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.5 únor 2007. Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.5 únor 2007. Obsah: Zpravodaj 2 Termíny jarních schůzí pobočky v regionech 2 Zápis z podzimní schůze Severočeské pobočky ČSO 3 Seznam členů k 09.12. 2006 10 Jste v

Více

Břehové porosty a vodní plocha. Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře

Břehové porosty a vodní plocha. Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře Břehové porosty a vodní plocha Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře Zkoumaná plocha nádrže je zbytková jáma lomu Ležáky, dříve lomu Richard, kde probíhala těžba již od roku 1900. Středobod

Více

Zpráva o 6. víkendovém výzkumném táboře z okolí Semína (okr. Pardubice)

Zpráva o 6. víkendovém výzkumném táboře z okolí Semína (okr. Pardubice) Panurus, 10 (2000): 65-73 ISBN: 80-86046-43-5 Zpráva o 6. víkendovém výzkumném táboře z okolí Semína (okr. Pardubice) Report on the 6 th Weekend Research Camp Held in Semín Village (Pardubice district)

Více

Ptactvo mokřadu Za pilou (okres Most, severozápadní Čechy)

Ptactvo mokřadu Za pilou (okres Most, severozápadní Čechy) Sborník Oblastního muzea v Mostě, řada přírodovědná, 2017, 38 (2016): 100 107, ISSN 1214-2573, ISBN 978-80-906560-1-7 Ptactvo mokřadu Za pilou (okres Most, severozápadní Čechy) Birds of wetland Za pilou

Více

Hnízdní rozšíření ptáků na Vysočině B) Pěvci

Hnízdní rozšíření ptáků na Vysočině B) Pěvci Hnízdní rozšíření ptáků na Vysočině 2001-2016 B) Pěvci (průběžné výsledky) Vojtěch Kodet [ed.] únor 2016 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.prirodavysociny.cz

Více

Minizpravodaj Severočeské pobočky ČSO

Minizpravodaj Severočeské pobočky ČSO . č.3 Minizpravodaj Severočeské pobočky ČSO únor 2006. Obsah: Zpravodaj 2 Jarní schůze pobočky 3 Zápis z výroční schůze Sp ČSO 3 Patronátní skupiny ptačích oblastí Natura 2000 11 Kroužkování ptáků a CES

Více

Petr Macháček Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) na jižní Moravě

Petr Macháček Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) na jižní Moravě Petr Macháček Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) na jižní Moravě Pár kormoránů ve svatebním šatě. (foto Petr Macháček, Regionální muzeum v Mikulově) Kormoráni se živí výhradně rybami, a proto byli vždy

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017 V roce 2017 bylo mapováno území a prováděny odchyty ve stejném rozsahu jako v předcházejících letech monitoringu. Metodika: Monitoring

Více

Ornitologický průzkum přírodní památky Černíč v letech 2008-2010

Ornitologický průzkum přírodní památky Černíč v letech 2008-2010 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Ornitologický průzkum přírodní památky Černíč v letech 2008-2010 Vojtěch Kodet listopad

Více

foto: ing. Libor Dostál

foto: ing. Libor Dostál Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Názevmateriálu: VY_32_INOVACE_15 _ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA_Chránění ptáci Číslo projektu:

Více

Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, Poděbrady

Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, Poděbrady Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, 290 01 Poděbrady Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Kontakt: Luboš Vaněk, Jitka Kupecká, Simona Rendlová, Michal Hradecký, Mgr.

Více

Ornitologický průzkum přírodní rezervace V pískovně

Ornitologický průzkum přírodní rezervace V pískovně Ornitologický průzkum přírodní rezervace V pískovně Materiál a metodika Pro zprávu jsem použil data z celkem 4 kontrol lokality, které proběhly 10.6.09 a 7.7.09 v ranních hodinách a 9.7.09 a 13.7.09 v

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016 Úvod: Monitoring početnosti volajících samců chřástala polního čeleď (Rallidae). je pokračováním dlouholetého sledování populační dynamiky

Více

PTÁCI VYSOČINY. Vojtěch Kodet & Dana Kodetová

PTÁCI VYSOČINY. Vojtěch Kodet & Dana Kodetová PTÁCI VYSOČINY Vojtěch Kodet & Dana Kodetová PTÁCI VYSOČINY Vojtěch Kodet & Dana Kodetová Jihlava 2017 ISBN 978-80-88242-03-1 Vydání publikace bylo podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska

Více

M i n i z p r a v o d a j Severočeské pobočky ČSO

M i n i z p r a v o d a j Severočeské pobočky ČSO M i n i z p r a v o d a j Severočeské pobočky ČSO léto 2004 Úvodem. Vážení přátelé a členové Severočeské pobočky ČSO, dostává se vám do rukou první číslo pobočkového minizpravodaje, který nahrazuje Zpravodaj

Více

PTAČÍ OBLAST LABSKÉ PÍSKOVCE

PTAČÍ OBLAST LABSKÉ PÍSKOVCE PLÁN MONITORINGU PTAČÍ OBLAST LABSKÉ PÍSKOVCE Zpracoval: Pavel BENDA (listopad 2004) Aktualizace: Pavel BENDA (srpen 2004) 1. Popis ptačí oblasti Ptačí oblast zahrnuje celé území Národního parku České

Více

PTÁCI, ŘÁDY POZNÁVAČKA

PTÁCI, ŘÁDY POZNÁVAČKA VY_52_INOVACE_07_I.2.12_PTÁCI, ŘÁDY PTÁCI, ŘÁDY POZNÁVAČKA PROCVIČOVÁNÍ UČIVA ŘÁDY PTÁKŮ 7. TŘÍDA TETŘEV HLUŠEC HRABAVÍ KUR DOMÁCÍ KROCAN DOMÁCÍ KOROPTEV POLNÍ HOLUB DOMÁCÍ HRDLIČKA DIVOKÁ MĚKKOZOBÍ HRDLIČKA

Více

Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.11 březen 2010.

Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.11 březen 2010. Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.11 březen 2010. OBSAH: Úvodní slovo. 2 Spolkové zprávy. 3 Zápis z výroční členské schůze SčP ČSO 5. 12. 2009. (M.Honců) 3 Zápis ze 7. schůze Ornitologického klubu

Více

ptáci Aves Neognathae Neoaves pěvci Passeriformes Neognathae Neoaves pěvci Passeriformes skřivanovití Alaudidae

ptáci Aves Neognathae Neoaves pěvci Passeriformes Neognathae Neoaves pěvci Passeriformes skřivanovití Alaudidae ptáci Aves Neognathae Neognathae skřivanovití Alaudidae skřivan polní Alauda arvensis chocholouš obecný Galerida cristata Neognathae vlaštovkovití Hirundinidae vlaštovka obecná Hirundo rustica jiřička

Více

Vážení čtenáři, Josef Chytil Předseda MOS. Zpravodaj Moravského ornitologického spolku středomoravské pobočky ČSO

Vážení čtenáři, Josef Chytil Předseda MOS. Zpravodaj Moravského ornitologického spolku středomoravské pobočky ČSO Obsah Jak dopadl VTV Litovelské Pomoraví?...2 EFP v Tovačově......3 Zajímavá pozorování.... 4 Olomoucké parky....... 5 Podzimní exkurze MOS...6 Komiks.8 Publikujte v Moudivláčkovi...8 Navštivte videokanál

Více

Bibliografie sborníku Panurus č ( )

Bibliografie sborníku Panurus č ( ) Panurus, 10 (2000): 149-177 ISBN: 80-86046-43-5 Bibliografie sborníku Panurus č. 1-10 (1989-2000) Bibliography of Journal Panurus No. 1-10 (1989-2000) Jiří Rejl Vážení kolegové, dostáváte do ruky zpracovaný

Více

*** INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNí. KUPNí SMLOUVA

*** INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNí. KUPNí SMLOUVA «««~ evropský * * *** fond v CR EVROPSKÁ UNIE MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY sociální MINISTERSTVO ŠKOLSTVí. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNí o I. '. A T ~ OP Vzděláváni pro konkurenceschopnost KUPNí SMLOUVA Smluvní

Více

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci,

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, Sovy jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, hmyzem a jinými druhy ptáků, některé, např. ketupy,

Více

SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU. č.23 březen 2016.

SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU. č.23 březen 2016. Z P R A V O D A J SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU č.23 březen 2016. OBSAH: Úvodník (P. Lumpe) 2 Změny v adresáři 3 Zápis ze schůze SčP pobočného spolku ČSO v České Lípě (M. Honců) 3 Zápis ze

Více

Zpráva o stavu vybraných druhů vodních a mokřadních ptáků využívajících mokřady mezinárodního významu v České republice a doporučení pro jejich

Zpráva o stavu vybraných druhů vodních a mokřadních ptáků využívajících mokřady mezinárodního významu v České republice a doporučení pro jejich Zpráva o stavu vybraných druhů vodních a mokřadních ptáků využívajících mokřady mezinárodního významu v České republice a doporučení pro jejich management a udržitelné využívání Česká společnost ornitologická

Více

Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.7 únor 2008.

Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.7 únor 2008. Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.7 únor 2008. 7 Obsah: Zpravodaj. 2 Spolkové zprávy. 2 Zápis z podzimní schůze Sp ČSO (M. Honců) 3 Reintrodukce husy velké na Českolipsku v r. 2007 (M. Honců) 8 Pohyb

Více

Ornitologický průzkum na území PR Skučák OBSAH. Zhotovitel: Mgr. Martin Mandák. Autor: Mgr. Martin Mandák

Ornitologický průzkum na území PR Skučák OBSAH. Zhotovitel: Mgr. Martin Mandák. Autor: Mgr. Martin Mandák 1.22.4. Ornitologický průzkum na území PR Skučák Zhotovitel: Mgr. Martin Mandák Autor: Mgr. Martin Mandák OBSAH Obsah...1 Metodika a materiál...2 Výsledky a diskuse...3 Seznam zjištěných taxonů...3 Komentář

Více

Ptactvo mokřadu Bettynka u Vtelna (severozápadní Čechy, Most)

Ptactvo mokřadu Bettynka u Vtelna (severozápadní Čechy, Most) Sborník Oblastního muzea v Mostě, řada přírodovědná, 38 (2016): 92 99, ISSN 1214-2573, ISBN 978-80-906560-1-7 Ptactvo mokřadu Bettynka u Vtelna (severozápadní Čechy, Most) Birds of wetland Bettynka near

Více

Český svaz ochránců přírody

Český svaz ochránců přírody Výroční zpráva 00 Český svaz ochránců přírody Základní organizace 0/0, Pátek, 0 0 Poděbrady Strana Výroční zpráva 00 Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Kontakt: Luboš Vaněk, Ing. Marta Bryndová,

Více

Zpravodaj Moravského ornitologického spolku středomoravské pobočky ČSO

Zpravodaj Moravského ornitologického spolku středomoravské pobočky ČSO Obsah Jak dopadl VTV Kladecko?...2 Zajímavá pozorování...3 Hnízdění Zpěvanek...4 Genocida motáků.....5 Nový web........6 Podzimní exkurze MOS....6 Komiks.. 8 Publikujte v Moudivláčkovi......... 8 Navštivte

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2018

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2018 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2018 Úvod: V roce 2018 bylo mapováno a prováděny odchyty na stejné území CHKO Slavkovský les jako v předcházejících letech monitoringu.

Více

Postup Cíle sčítání: Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: 1. Metoda mapování hnízdních okrsků

Postup Cíle sčítání: Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: 1. Metoda mapování hnízdních okrsků Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: Metoda mapování hnízdních okrsků Liniové metody Bodové metody Metody přímého vyhledávání hnízd Metoda eodazpětných odchytů ů Jana Svobodová, AMPS 1. Metoda

Více

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů Modernizace trati Sudoměřice Votice rozhodnutí. Rozhodnutí.

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů Modernizace trati Sudoměřice Votice rozhodnutí. Rozhodnutí. Praha: 9. 11. 2015 Číslo jednací: 134992/2015/KUSK Spisová značka: SZ-134992/2015/KUSK/5 Vyřizuje: Mgr. Pavel Sýkora l. 932 Značka: OŽP/Sy Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů

Více

SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU

SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU 15 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P R A V O D A J SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU č.24 září 2016. OBSAH: Úvodník (M. Pudil) 2 Změny v adresáři 3 Jarní monitoring jeřába popelavého v roce 2016

Více

Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.9 březen 2009.

Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.9 březen 2009. Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.9 březen 2009. 7 OBSAH: Zpravodaj. 2 Spolkové zprávy 3 Zápis z podzimní schůze SčP ČSO. (M. Honců) 3 Zápis z 6. setkání Ornitologického klubu při Labských pískovcích.

Více

2011/1. Datlík č. 9. Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u

2011/1. Datlík č. 9. Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u 2011/1 Datlík č. 9 Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u 6.2.2011 Akce pro následující týdny: Pro širokou veřejnost: Aktuálně nic Pro členy a příznivce: Realizace projektu Podpora biodiverzity

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2017

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2017 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2017 Úvod: V roce 2017 bylo mapováno a prováděny odchyty na stejné území CHKO Slavkovský les jako v předcházejících letech monitoringu.

Více

Jakubov - sady společenstvo ptáků lokality

Jakubov - sady společenstvo ptáků lokality Jakubov - sady společenstvo ptáků lokality RNDr. Oldřich Bušek Mgr. Michal Němec ing. Martin Lípa srpen 009 Doporučená citace : Bušek O. a kol.(009) : Jakubov-sady společenstvo ptáků lokality.ms. Úvod

Více

Konference k programu Monitoring sýčka obecného na Moravě

Konference k programu Monitoring sýčka obecného na Moravě Projekt Monitoring sýčka obecného na Moravě je financován z prostředků EHP a Norských fondů 2009-2014 a Ministerstva životního prostředí v rámci Malého grantového schématu Záchranné programy pro zvláště

Více

Monitoring ptáků rybníka Černíč

Monitoring ptáků rybníka Černíč Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Monitoring ptáků rybníka Černíč Vojtěch Kodet, Vojtěch Mrlík, Pavel Hobza, Miroslav Čutka,

Více

F a u n i s t i c k á p o z o r o v á n í

F a u n i s t i c k á p o z o r o v á n í F a u n i s t i c k á p o z o r o v á n í členů Jihočeského ornitologického klubu č. 2/2011 Potáplice severní 11.11.11 Pištín (CB) ryb. Knížecí 1 ex., I.Průša 1.12.11 ryb. Záblatský (JH) 1 ex., M.Frencl

Více

PTÁCI zástupci. 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci

PTÁCI zástupci. 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci PTÁCI zástupci 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci Běžci zakrnělá křídla (nelétají) prapory obrysových per nedrží pohromadě na vejcích často sedí Pštros dvouprstý

Více

Zpravodaj Východočeské pobočky České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích

Zpravodaj Východočeské pobočky České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích Zpravodaj Východočeské pobočky České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích Úvodem K čemu data? Zápis z jarní členské schůze Příprava konference Metody a výsledky výzkumu ptačích

Více

K aktuálním problémům VTE z pohledu obratlovců Mgr. Radim Kočvara Větrná energie v ČR, Praha, 2008

K aktuálním problémům VTE z pohledu obratlovců Mgr. Radim Kočvara Větrná energie v ČR, Praha, 2008 Pavlov, kraj Vysočina, říjen 2006 K aktuálním problémům VTE z pohledu obratlovců Mgr. Radim Kočvara Větrná energie v ČR, Praha, 2008 Břežany, Jihomoravský kraj, březen 2007 74 Historie První informace

Více

ZPRÁVA ZE ZOOLOGICKÉHO PRŮZKUMU ( ORNITOLOGIE ) NA EVIDOVANÉ LOKALITĚ HEJNICE V KRAJI VYSOČINA V ROCE 2006 FILIP HRUŠKA

ZPRÁVA ZE ZOOLOGICKÉHO PRŮZKUMU ( ORNITOLOGIE ) NA EVIDOVANÉ LOKALITĚ HEJNICE V KRAJI VYSOČINA V ROCE 2006 FILIP HRUŠKA ZPRÁVA ZE ZOOLOGICKÉHO PRŮZKUMU ( ORNITOLOGIE ) NA EVIDOVANÉ LOKALITĚ HEJNICE V KRAJI VYSOČINA V ROCE 2006 FILIP HRUŠKA Kainarova 11, CZ 586 01 Jihlava, e-mail: hruska.filip@seznam.cz Úvod Současná evidovaná

Více

10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.13 březen 2011.

10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.13 březen 2011. 10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.13 březen 2011. 7 OBSAH: Úvodní slovo. 2 Spolkové zprávy. 2 Zápis z výroční členské schůze SčP ČSO 04.12.2010. (M. Honců) 3 FK ČSO k

Více

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes)

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes) 71 vrubozobí (Anseriformes) husa polní čínská husa husa velká kachna divoká pižmovka polák velký čírka modrá čírka obecná polák chocholačka Schématicky zakreslete detail zobáku a nohu kachny. Určete pohlaví

Více

SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ Schůze se uskutečnila v klubovně VMG v České Lípě v čase 10:00-14:00 hod.

SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ Schůze se uskutečnila v klubovně VMG v České Lípě v čase 10:00-14:00 hod. SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ Schůze se uskutečnila v klubovně VMG v České Lípě 3. 12. 2016 v čase 10:00-14:00 hod. Schůze se zúčastnili: P. Benda, J. Brožek, J. Círl, J. Čejka,

Více

VY_32_INOVACE_13_OPAKOVANI_PTACI. Časová dotace: 45 minut Datum ověření:

VY_32_INOVACE_13_OPAKOVANI_PTACI. Časová dotace: 45 minut Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_OPAKOVANI_PTACI Opakování - ptáci Předmět: Přírodopis Ročník: 7. Časová dotace: 45 minut Datum ověření: 19. 3. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Petr Macháček Lednické rybníky v letech 2007 až 2016

Petr Macháček Lednické rybníky v letech 2007 až 2016 4 let CHKO Pálava Petr Macháček Lednické rybníky v letech 27 až 216 Národní přírodní rezervace (NPR) Lednické rybníky je jednou z našich nejvýznamnějších ornitologických lokalit. O tom svědčí i zařazení

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ. 1. 07/1. 3. 11/02. 0007 Sada metodických listů: KABINET PŘÍRODOPISU Název

Více

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes)

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes) 1 vrubozobí (Anseriformes) husa polní čínská husa husa velká kachna divoká pižmovka polák velký čírka modrá čírka obecná polák chocholačka Schématicky zakreslete detail zobáku a nohu kachny. Určete pohlaví

Více

Ornitologický, batrachologický a herpetologický průzkum na území PR Džungle. Obsah

Ornitologický, batrachologický a herpetologický průzkum na území PR Džungle. Obsah 1.7.2. 1.7.4. Ornitologický, batrachologický a herpetologický průzkum na území PR Džungle Obsah Obsah... 1 Úvod a cíl práce... 2 Metodika... 2 Výsledky... 4 Přehled zjištěných druhů... 4 Komentář ke zvláště

Více

Základní údaje o honitbách, stavu a lovu zvěře 2015

Základní údaje o honitbách, stavu a lovu zvěře 2015 Základní údaje o honitbách, stavu a lovu zvěře 2015 Metodické vysvětlivky I. Základní údaje o honitbách II. Klasifikace honiteb normované a minimální stavy zvěře a výměra honebních ploch podle jakostních

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2016

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2016 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) VYBRANÉ ÚZEMÍ CHKO SLAVKOVSKÝ LES 2016 Úvod: V roce 2016 bylo mapováno stejné území CHKO Slavkovský les jako v předcházejících letech monitoringu. Stručný popis

Více

Podpora hnízdních možností skorce vodního (Cinclus cinclus) na Vysočině v roce 2010

Podpora hnízdních možností skorce vodního (Cinclus cinclus) na Vysočině v roce 2010 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Podpora hnízdních možností skorce vodního (Cinclus cinclus) na Vysočině v roce 2010 Vojtěch

Více

Barevné značení husy velké (Anser anser) v ČR v roce 2009. Colour marking of Greylag Goose (Anser anser) in CZ in 2009

Barevné značení husy velké (Anser anser) v ČR v roce 2009. Colour marking of Greylag Goose (Anser anser) in CZ in 2009 Barevné značení husy velké (Anser anser) v ČR v roce 009 Colour marking of Greylag Goose (Anser anser) in CZ in 009 Michal Podhrazský, Petr Musil & Jaroslav Závora Katedra zoologie PřF UK, Viničná 7, Praha,

Více

Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.6 září 2007.

Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.6 září 2007. Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.6 září 2007. Obsah: Zpravodaj. 2 Chcete schůzi v Ústí n/labem? (I. Svoboda ) 3 Jiří Vondráček čestným členem ČSO. (P. Benda, M. Honců, P. Lumpe) 4 Z jarních schůzí

Více

Petr Macháček Hnízdní kolonie na Zámeckém rybníku

Petr Macháček Hnízdní kolonie na Zámeckém rybníku Petr Macháček Hnízdní kolonie na Zámeckém rybníku Zámecký rybník a ostrovy s kolonií volavek, kvakošů, kormoránů a čápů (foto Petr Macháček) Zámecký rybník v Lednici je součástí Národní přírodní rezervace

Více

Ptáci list č. 1. 1/ Doplň chybějící text:

Ptáci list č. 1. 1/ Doplň chybějící text: Ptáci list č. 1 1/ Doplň chybějící text: Ptáci jsou obratlovci se tělesnou teplotou. Jejich přední končetiny jsou přeměněny v.., tělo je pokryto Peří rozeznáváme. a. Kostra většiny ptáků je lehká, protože

Více

Slovo na úvod nové Columby

Slovo na úvod nové Columby Slovo na úvod nové Columby Libor Schröpfer Vážení přátelé, druhé číslo XIII. ročníku informačního zpravodaje Západočeské pobočky České společnosti ornitologické při Západočeském muzeu v Plzni Columba vychází

Více

Křovinatá plocha u konečné tramvaje na Barrandově

Křovinatá plocha u konečné tramvaje na Barrandově Křovinatá plocha u konečné tramvaje na Barrandově Vymezení: Plocha v katastrálním území Praha 5 lubočepy o rozloze přibližně 6 ha, mírně se svažující k severu, od jihu ji ohraničuje tramvajová smyčka,

Více

Lokalita Boč společenstvo ptáků lokality

Lokalita Boč společenstvo ptáků lokality Lokalita Boč společenstvo ptáků lokality srpen 009 RNDr. Oldřich Bušek Doporučená citace : Bušek O. a kol.(009) : Lokalita Boč společenstvo ptáků lokality.ms. Úvod Sledovaná lokalita (Příl.) se nachází

Více

Petr Macháček Vliv letnění na výskyt ptáků na příkladu rybníka Nesytu

Petr Macháček Vliv letnění na výskyt ptáků na příkladu rybníka Nesytu Petr Macháček Vliv letnění na výskyt ptáků na příkladu rybníka Nesytu Rybník Nesyt je součástí Národní přírodní rezervace a Ptačí oblasti Lednické rybníky. Dle Plánu péče se měl každý čtvrtý rok částečně

Více

Letošní zážitky z odchytů na sedle

Letošní zážitky z odchytů na sedle Letošní zážitky z odchytů na sedle Odchyty na Červenohorském sedle se staly už dávno fenoménem a i nadále to dokazují. Již třetí ročník této kroužkovací akce přinesl mnoho dalších zajímavých poznatků o

Více

Hnízdní lokality Bukače velkého (Botaurus stellaris) a Bukáčka malého (Ixobrychus minutus) na Vysočině

Hnízdní lokality Bukače velkého (Botaurus stellaris) a Bukáčka malého (Ixobrychus minutus) na Vysočině Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Hnízdní lokality Bukače velkého (Botaurus stellaris) a Bukáčka malého (Ixobrychus

Více

Naplňování směrnice o ptácích v Sasku z odborného hlediska. Landesamt für Umwelt und Geologie

Naplňování směrnice o ptácích v Sasku z odborného hlediska. Landesamt für Umwelt und Geologie Naplňování směrnice o ptácích v Sasku z odborného hlediska Situace před dodatečným vyhlašováním Dodatečné vyhlašování 2006 Zásady a kritéria výběru (odborný koncept) Účastníci Výsledek a aktuální stav

Více

5. Uveď čtyři druhy domestikovaných ptáků, kteří jsou chováni pro užitek.

5. Uveď čtyři druhy domestikovaných ptáků, kteří jsou chováni pro užitek. TEORETICKÁ ČÁST (U otázek s možností výběru odpovědi je pouze jedna odpověď správná. Zakroužkuj ji.) 1. Proč se někteří ptáci často popelí? a) Zbavují se parazitů. b) Je to projev radosti. c) Zbavují se

Více

Závěrečná zpráva projektu Využití informačních technologií v ornitologickém výzkumu na Vysočině

Závěrečná zpráva projektu Využití informačních technologií v ornitologickém výzkumu na Vysočině Závěrečná zpráva projektu Využití informačních technologií v ornitologickém výzkumu na Vysočině Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Ing. Vojtěch Kodet, Dr. Ing. Jan Savický, Ing. Ivo Hertl,

Více

1.1. Ptačí oblast se nalézá v krajích: Liberecký (91,47 % území, 8606,12 ha) a Středočeský (8,53 % území, 802,64 ha).

1.1. Ptačí oblast se nalézá v krajích: Liberecký (91,47 % území, 8606,12 ha) a Středočeský (8,53 % území, 802,64 ha). P Ř Í L O H Y Přílohy č. 1 Doporučená opatření k zachování populací druhů ptáků, které jsou předměty ochrany Ptačí oblasti Českolipsko Dokeské pískovce a mokřady, v příznivém stavu v dlouhodobém časovém

Více

152/2006 Sb. VYHLÁKA

152/2006 Sb. VYHLÁKA 152/2006 Sb. VYHLÁKA ze dne 6. dubna 2006 o odchylném postupu při ochraně ptáků a výjimce ze základních ochranných podmínek zvlátě chráněných druhů ptáků pro jejich značení Ministerstvo životního prostředí

Více

Zajímavá ornitologická pozorování na Mostecku (severozápadní Čechy)

Zajímavá ornitologická pozorování na Mostecku (severozápadní Čechy) Sborník Oblastního muzea v Mostě, řada přírodovědná, 39 (2017): 143 153, 2018, ISSN 1214-2573, ISBN 978-80-906560-4-8 Zajímavá ornitologická pozorování na Mostecku (severozápadní Čechy) Interesting ornithological

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Souhrn doporučených opatření pro Ptačí oblast. Českolipsko Dokeské pískovce a mokřady

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Souhrn doporučených opatření pro Ptačí oblast. Českolipsko Dokeské pískovce a mokřady Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Souhrn doporučených opatření pro Ptačí oblast Českolipsko Dokeské pískovce a mokřady červenec 2010 1. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKAČNÍ A POPISNÉ ÚDAJE O PTAČÍ OBLASTI Ptačí

Více

25. Jak se stát ornitologem

25. Jak se stát ornitologem Pracovní list k seriálu Birdwatching 25. Jak se stát ornitologem Ahoj, já jsem rehek. Jestli vás ptáci začali bavit, právě jste se vydali na cestu. Moc rádi jsme byli u jejího začátku a přejeme vám na

Více