NÍZKOSACHARIDOVÁ DIETA, průvodce pro začátečníky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÍZKOSACHARIDOVÁ DIETA, průvodce pro začátečníky"

Transkript

1 1 NÍZKOSACHARIDOVÁ DIETA, průvodce pro začátečníky Zde je váš průvodce, jak snadno zhubnout, žít zdravě s nízkosacharidovou dietou. Konkrétně se jedná o seznámení s nízkosacharidovou a vysokotučnou dietou. To vám umožní být zdravější a štíhlejší, díky opravdovému jídlu a bez hladu. Zní to příliš dobře, aby to byla pravda? Podívejte se na spoustu úspěšných příběhů či desítek vědeckých studií, které prokazující, že to funguje. Obsah: Úvod Co jíst Jak nízko držet množství sacharidů Jak funguje nízkosacharidová dieta Počáteční nežádoucí účinky a dlouhodobé problémy Tipy Recepty Doporučené knihy Otázky a odpovědi 1. ÚVOD Nízkosacharidová dieta znamená, že konzumujete méně sacharidů a vyšší podíl tuků. A nejdůležitější je, že minimalizujete přijaté množství cukru a škrobu. Můžete jíst spoustu chutných pokrmů, dokud nebudete syti a stále budete hubnout. Řada nedávných vysoce kvalitních vědeckých studií ukazuje, že nízkosacharidová dieta usnadňuje jak hubnutí, tak kontroluje hladinu cukru v krvi. A to je jen začátek.

2 2 Základy: Jezte: maso, ryby, vejce zeleninu rostoucí nad zemí a přírodní tuky (jako máslo). Vyhněte se: cukr a potraviny obsahující škrob (jako jsou chléb, těstoviny, rýže, fazole a brambory). Jezte, když máte hlad, dokud nebudete syti. Je to tak jednoduché. Nemusíte si počítat kalorie nebo vážit jídlo. A zapomeňte na průmyslově vyráběné produkty s nízkým obsahem tuku. Jsou pevné vědecké důvody, proč nízkosacharidová dieta funguje. Když se vyhnete cukrům a škrobům, vaše hladina cukrů v krvi, hladina inzulínu a hormon ukládání tuků se stabilizuje. Tím se zvyšuje spalování tuků a vy se cítíte více syti. Poznámka pro diabetiky Cukrovka Když se vyhnete sacharidům, které zvyšují hladinu cukru v krvi, snížíte svoji spotřebu léků, které berete na jeho snížení. Vezmete-li stejnou dávku inzulínu, jakou jste brali před nízkosacharidovou dietou, může to vést k hypoglykémii (nízká hladina cukru v krvi). Je potřeba si měřit pravidelně hladinu cukru v krvi, pokud začnete s touto dietou a přizpůsobit (snížit) své léky. To by mělo být v ideálním případě provedeno s pomocí zkušeného lékaře. Pokud jste zdravý nebo diabetici, kteří řeší svou léčbu pouze dietou, neexistuje žádné riziko hypoglykémie.

3 3 2. CO JÍST Jezte vše, co máte rádi Maso: Jakékoli, včetně hovězího, vepřového, maso ze zvěřiny, kuřecí, atd. Bez obav můžete jíst maso i s tučnou částí, stejně jako kuře s kůží. Pokud je to možné, snažte se vybírat bio maso. Ryby a korýši: Všechny druhy: tučné ryby, jako je losos, makrela nebo sleď jsou skvělé. Vyhněte se spíše chovným druhům. Vejce: Všechny druhy: vařené, smažené, omelety, atd. Dejte přednost bio vejcím. Omáčky s přirozeným obsahem tuku nebo s vysokým obsahem tuku: požívejte máslo a smetanu na vaření, tím vytvoříte lepší chuť a vás to lépe nasytí. Zkuste bernskou nebo holandskou omáčku. Kokosový olej a olivový olej jsou též výbornou volbou. Zelenina rostoucí nad zemí: Všechny druhy zelí, jako je květák, brokolice, zelí a růžičková kapusta. Chřest, cuketa, lilek, olivy, špenát, houby, okurka, hlávkový salát, avokádo, cibule, papriky, rajčata atd. Mléčné výrobky: Vždy volte plnotučné výrobky, jako je opravdové máslo, smetana (40% tuku), zakysaná smetana, řecký jogurt a sýry s vysokým obsahem tuku. Dávejte si pozor na obyčejné a odstředěné mléko, protože obsahuje velké množství mléčného cukru. Vyhněte se ochuceným, sladkým a nízkotučným výrobkům. Ořechy: Skvělé během koukání na TV místo cukrovinek, brambůrků či jiných nezdravých pamlsků. Bobulové ovoce: Jsou v pořádku, pokud nejste příliš citlivý nebo striktní. Skvělé se šlehačkou. Čtěte v obchodech etikety na potravinách. Držte se pravidla, že ne více jak 5% sacharidů v jedné potravině. Toť cesta k úspěchu.

4 4 Pokud je to možné, vyhněte se: Cukr: Nejhorší je: Sladké nealkoholické nápoje, sladkosti, čokoláda, sportovní nápoje, dorty, džusy, koláče, buchty, pečivo, zmrzlina, snídaňové cereálie. Stejně tak se vyhýbejte umělým sladidlům. Škrob: Chléb, těstoviny, rýže, brambory, hranolky, brambůrky, kaše, mysli atd. Celozrnné výrobky nejsou ani o trochu lepší. Luštěniny, jako jsou fazole a čočka, jsou též plné sacharidů. Menší množství kořenové zeleniny je v pořádku. Margarín: Průmyslově zpracované máslo s nepřirozeně vysokým obsahem omega-6. Nemá žádné zdraví prospěšné přínosy a nechutná vůbec dobře. Statisticky spojené s astmatem, alergiemi a jinými zánětlivými nemocemi. Pivo: Tekutý chléb. Plné rychle vstřebatelných sacharidů. Ovoce: Velmi sladké, hodně cukru. Jezte jednou za čas. Zacházejte s ním jako s přirozenou formou cukrátek.

5 5 Jednou za čas: Můžete se sami rozhodnout, kdy je ten správný čas. Může vám trochu zpomalit hubnutí. Alkohol: Suché víno (červené nebo suché bílé víno), whisky, brandy, vodka a koktejly bez cukru. Hořká čokoláda: nad 70% kakaa, raději jen kousek. Pít po většinu dní: Voda Káva: Zkuste to s plnotučnou smetanou Čaj 3. Jak nízko držet množství sacharidů? Čím méně budete konzumovat sacharidů, tím větší efekt to bude mít na vaši váhu a hladinu cukru v krvi. Doporučuji držet množství sacharidů, co možná nejníže. Pokud jste spokojený se svou váhou a zdravím, můžete postupně zkoušet postupně množství sacharidů navyšovat (pokud chcete). Zde jsou příklady, jak může vypadat nízkosacharidová porce jídla. Záleží na množství sacharidů, které jste již zkonzumovali během dne: 4. Jak funguje nízkosacharidová dieta Jak bylo navrženo naše tělo? Lidé se vyvíjeli po miliony let jak lovci a sběrači, bez velkého množství sacharidů. Jedli jsme jídlo, které jsme měli k dispozici v přírodní formě, v jaké jsme ho měli k dispozici v přírodě lovem, rybařením, sběrem. Prostě jsme shromažďovali vše, co jsme našli. Tyto potraviny neobsahovaly čistý škrob ve formě chleba, těstovin, rýže nebo brambor. Jíme tyto potraviny pouze let, od té doby, co se rozvinul průmysl. Pouze za tak krátký čas se naše geny přizpůsobily.

6 6 S průmyslovou revolucí, před lety, jsme vytvořily stroje, které umí vyrábět velké množství čistého cukru a bílé mouky. Rychle stravitelné sacharidy. Stěží jsme měli čas se geneticky těmto průmyslově zpracovaným potravinám přizpůsobit. V 80. letech, strach z tuku sevřel západní svět. Nízkosacharidové výrobky byly najednou všude. Ale pokud jíte méně tuku, musíte jíst více sacharidů, abyste se cítili syti. A to je v historii ten moment, kdy zašla katastrofální epidemie obezity a diabetu. Země, která měla největší panickou hrůzu z tuků, USA, byla zasažena nejvíce, je dnes nejobéznější zemí na světě. Dnes je jasné, že strach z opravdového jídla s přirozeným obsahem tuků byla velká chyba. Problém s cukrem a škrobem Všechny stravitelné sacharidy jsou ve střevech rozloženy na jednotlivé cukry. Poté je cukr absorbován do krve, zvýší se hladina glukózy v krvi. To zvyšuje produkci hormonu inzulínu, našeho hormonu ukládání tuku. Inzulín je produkován ve slinivce břišní. Ve velkých množstvích zabraňuje spalování tuků a ukládá přebytky živin v tukových buňkách. Po nějaké době (několik hodin nebo méně) může mít za následek znatelný nedostatek živin v krvi, vytváří pocit hladu a chuť na něco sladkého.

7 7 Obvykle v tomto případě lidé jedí znovu. Tím se spustí proces znovu: bludný kruh vedoucí k přibývání na váze. Na druhé straně, nízký příjem sacharidů poskytuje nižší, stabilnější hladinu glukózy v krvi, a menší množství inzulínu. Tím se zvyšuje uvolňování tuků ze svých tukových zásoby a zvyšuje spalování tuků. To obvykle vede k odbourávání tuků, zejména kolem břicha u abdominálně obézních jedinců. Váhový úbytek bez pocitu hladu Nízkosacharidová strava usnadňuje tělu, aby využívalo své tukové zásoby, neboť jejich uvolňování není již blokováno vysokou hladinou inzulínu. To může být jedním z důvodů, proč tuky vytváří delší pocit nasycení než sacharidy. To bylo prokázáno v řadě studií: Když lidé jedí vše, co chtějí v nízkosacharidové dietě, celkový příjem kalorií obvykle klesá. Takže není nutné počítání kalorií či vážení jídla. Můžete zapomenout na kalorie a věřit svým pocitům hladu a sytosti. Většina lidí nepotřebuje počítat nebo vážit své jídlo o nic víc, než je třeba počítat své dýchání. Pokud tomu nevěříte, zkuste si to na pár týdnů a uvidíte sami. Zdraví jako bonus Žádné zvíře v přírodě nepotřebuje pomoc nutričních odborníků nebo kalorických tabulek. A přesto, pokud jedí potraviny, které jsou jím určeny, zůstávají na normální váze, vyhýbají se zubnímu kazu, diabetu a onemocnění srdce. Proč by lidé měli být výjimkou? Proč byste měli vy být výjimkou? Ve vědeckých studií se během nízkosacharidového stravování zlepšuje váha, dále krevní tlak, krevní cukr a cholesterol (HDL, triglyceridy). Běžnou součástí je také klidný žaludek a menší chutě na sladké. 5. Počáteční nežádoucí účinky Jestliže jste přestali jíst cukr a škrob, tělo může mít absťák. Můžete tedy zaznamenat některé nežádoucí účinky, jak se vaše tělo přizpůsobuje. Pro většinu lidí jsou tyto nežádoucí účinky mírné a trvají jen několik dní. Zde jsou nějaké způsoby, jak je minimalizovat. Časté nežádoucí účinky v průběhu prvního týdne: BOLEST HLAVY ÚNAVA ZÁVARAŤ BUŠENÍ SRDCE POPUDIVOST Nežádoucí účinky rychle ustoupí, jakmile se vaše tělo přizpůsobí a zvýší se spalování tuků. Můžou být ještě zmírněny pitím více tekutin a navýšením příjmu soli. Dobrou volbou je pravidelné pití domácího vývaru. Nebo pijte pár skleniček vody navíc a více solte během vaření. Důvod je ten, že potraviny bohaté na sacharidy mohou zvyšovat zadržování vody v těle. Když přestanete jíst potraviny obsahující vysoké množství sacharidů, ztratíte ledvinami přebytečnou vodu. To může vést k dehydrataci a nedostatku soli během prvního týdne, než se tělo přizpůsobí.

8 8 Někteří lidé dávají přednost snižování příjmu sacharidů postupně, v průběhu několika týdnů, aby minimalizovali vedlejší účinky. Ale striktní volba, ze dne na den je pro většinu lidí pravděpodobně nejlepší volbou. Odstranění většiny cukru a škrobu má často za následek ztrátu několik kil během krátké doby. To může být většinou voda, ale je to skvělé pro motivaci. Nežádoucí účinky: CHŘIPKA KŘEČE V DOLNÍCH KONČETINÁCH ZÁCPA ZÁPACH Z ÚST BUŠENÍ SRDCE SNÍŽENÁ FYZICKÁ VÝKONNOST Zde jsou méně časté dlouhodobé problémy, které někteří lidé mohou zaznamenat: POTENCIÁLNÍ NEBEZPEČÍ PŘI KOJENÍ PROBLÉMY SE ŽLUČOVÝMI KAMENY DOČASNÁ ZTRÁTA VLASŮ ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL

9 9 6. TIPY Nápady na snídani: Vejce se slaninou Omeleta Zbytky z předchozí večeře Káva se smetanou Makrela a vařená vejce Vařené vejce s majolkou nebo máslem Avokádo, losos a zakysaná smetana Sendvič z nízkosacharidového chleba Sýr s máslem Vařená vejce smíchaná s máslem, pažitkou, solí a pepřem Kus tučného sýru, šunka nebo salám Řecký jogurt s ořechy a semínky Potřebujete snídat? Ne. Během nízkosacharidového stravování, kdy konzumujete vysoký obsah tuků, nemáte většinou velký hlad, a tak nemusíte jíst, tak často. Vynechání snídaně je naprosto v pořádku, pokud nejste hladový. Možná si dáte jen šálek kávy. Ve skutečnosti vynechání snídaně je populární verze občasného hladovění. To může skutečně

10 10 urychlit hubnutí. Jako bonus vám to ušetří čas a peníze. Cítíte se dostatečně na to, abyste vynechali snídani? Nápady na oběd a večeři: Maso, ryba nebo kuře se zeleninou a bohatou tučnou omáčkou. Jsou zde různé náhražky brambor, jako je kaše z květáku nebo brokolice. Dušené, vařené pokrmy nebo polévky s nízkosacharidovými přísadami. Může používat recepty z kuchařek, pokud vyřadíte ingredience bohaté na sacharidy. Je většinou dobrý nápad nahradit jej tuky (jako je máslo, nebo smetana). Během jídla pijte vodu nebo (příležitostně) sklenku vína. Nápady na svačiny: S nízkosacharidovou dietou a větším množstvím tuků a proteinů nebudete mít potřebu jíst tak často. Nebuďte překvapení, když nebudete mít potřebu svačit. Většina lidí jí jen 2-3 jídla během dne. Pokud však potřebujete svačinu: Sýrové rolky nebo šunka se zeleninou (někteří dokonce konzumují sýr namazaný máslem) Olivy Ořechy

11 11 Kousek sýra Vařené vejce Makrela v rajčatové omáčce Babybell sýr Olivy a ořechy mohou nahradit brambůrky nebo různé cukrovinky během relaxování u TV. Pokud máte během hlavních chodů hlad, pravděpodobně nekonzumujete dostatek tuků. Nebojte se tuků. Jezte více tuků, dokud se nebudete cítit syti. Večeře venku nebo s přáteli Restaurace: Obvykle není velký problém. Můžete požádat místo brambor či hranolek za salát. Požádejte o máslo navíc. Fast food: Kebab může být slušná volba (vynechte chléb). Nejhorší volbou jsou hamburgerové menu. Nepijte slazené nápoje a nejezte hranolky. Pijte vodu a jezte salát. Přísady na pizze jsou obvykle v pořádku, snažte se sníst, co nejméně těsta. Pokud jíte každý den striktně, většinou malá výjimka není zase takový problém. V případě, že si nejste jistý, co bude podáváno, můžete se najíst předem doma. Oříšky nebo sýr jsou dobré jako nouzové jídlo, když není v nabídce žádné jiná vhodná varianta. Nákupní seznam Až půjdete nakupovat, vytiskněte si seznam sebou: Máslo Smetana (40% tuku) Zakysaná smetana (plnotučná) Vajíčka Slanina Maso Ryby (ideálně tučné ryby jako losos nebo makrela) Sýr (s vysokým obsahem tuku) Řecký jogurt (10% tuku) Zelí (zelí, květák, růžičková kapusta, kapusta, atd) Ostatní zelenina, která roste nad zemí Mražená zelenina (brokolice, wok zelenina, atd) Avokádo Olivy Olivový olej Kokosový olej Ořechy Vykliďte si spíž

12 12 Chcete maximalizovat své šance na úspěch? Zvlášť pokud máte velké chutě /závislost na cukru/, je chytré zcela vyhodit (nebo dát pryč) sladké a škrobnaté potraviny, produkty s nízkým obsahem tuku, atd. mezi které patří: Bonbóny Brambůrky Nealkoholické nápoje Margarín Cukr ve všech formách Chléb Pšeničná mouka Těstoviny Rýže Brambory Snídaňové cereálie Všechno, co obsahuje název "s nízkým obsahem tuku" nebo "bez tuku" Zmrzlina Sušenky Proč to neudělat hned? Dávej pozor na falešné nízkosacharidové výrobky Nevěřte nízkosacharidovým výrobkům, jako jsou těstoviny nebo čokoláda. Bohužel tyto výrobky obvykle nefungují. U většiny lidí brání v hubnutí. Jsou i přesto plné sacharidů, je to jen marketingový chyták. Například nízkosacharidové těstoviny jsou obvykle čistý škrob, který se vstřebává v některých případech více, v některých méně stejně jako v klasických těstovinách, i když pomaleji: Jak je to s nízkosacharidovým pečivem? Opatrně: jakmile je pečivo pečené se zrny, tak už se nejedná o nízkosacharidové. Ale některé společnosti se je stále snaží prodávat jako nízkosacharidovou náhražku. Nízkosacharidová čokoláda je obvykle plná cukrových alkoholů, které výrobce nepočítá jako sacharidy. Ale zhruba polovina z těchto sacharidů může být absorbována, zvýšit krevní cukr a inzulín. Zbytek sacharidů končí v tlustém střevě, což by mohlo způsobit plynatost a průjem. Kromě toho nějaká umělá sladidla můžou způsobovat chutě na sladké.

13 13 Chcete-li být zdravý a štíhlý, jezte opravdové jídlo. 7. RECEPTY Snadné způsoby, jak vařit vejce 1. Umístěte vejce do studené vody a vařte po dobu 4 minut, pokud je chcete naměkko nebo 8 minut natvrdo. Užijte si je třeba s majonézou. 2. Smažte vajíčka na másle z jedné nebo z obou stran. Přidejte sůl a pepř. 3. Rozpustíme máslo na pánvi a přidáme 2 vejce a 2-3 lžíce smetany na jednu porci. Přidejte sůl a pepř. Míchejte, dokud nebudou hotové. Na vrch přidejte pažitku a strouhaný sýr. Podávejte s opečenou slaninou. 4. Udělejte si omeletové těsto z 3 vajec a 3 lžícemi smetany. Přidejte sůl a koření. Na pánvi si rozpusťte máslo a nalijte ne ní těstíčko. Když se horní povrch začne propékat, můžete jej naplnit něčím dobrým. Například jedním nebo několika druhy sýrů, smaženou slaninou, smaženými žampiony, dobrou klobásou (čtěte složení) nebo zbytky od včerejší večeře. Přeložte omeletu na polovinu a podávejte s křupavým salátem.

14 14 Místo chleba Budete mít problém žít bez chleba? Oopsies jsou dobrou volbou. Je to "chléb" bez sacharidů a může být konzumován mnoha různými způsoby. Oopsies 6-8ks podle velikosti 3 vejce 100 gramů smetanového sýru špetka soli ½ lžíce psyllia ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva 1. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte spolu se solí v tuhý sníh. 2. Žloutky vyšlehejte se smetanovým sýrem. Přidejte psyllium a prášek do pečiva. 3. Jemně vmíchejte do žloutkové směsi sníh z bílků. 4. Na plech vyložený pečícím papírem vytvoříme 6-8 menších placiček, které pečeme 25 minut na 150 C, dokud nezezlátnou. 5. Oopsies můžete použít jako sendvič, nebo jako housku na hamburgery či hotdog. Můžete si je před pečením ozdobit různými semínky, jako je mák, sezam, slunečnicová semínka. Jedna velká Oopsie může být použita na sladko jako roláda. Přidejte bohatou vrstvu vyšlehané šlehačky spolu s lesními plody, jako jsou maliny, borůvky, či ostružiny a zarolujte. Místo brambor, rýže a těstovin Šťouchaný květák: Rozdělte květák na malé kousky a uvařte jej se špetkou soli, dokud nezměkne. Odstraňte vodu. Přidejte smetanu, máslo a umixujte. Saláty vyrobené ze zeleniny, která roste nad zemí, s různými druhy sýru. Vyzkoušejte různé druhy. Vařená brokolice, květák nebo růžičková kapusta. Gratinovaná zelenina: Dýně, lilek a fenykl (nebo další zelenina, kterou máte rádi) na másle.

15 15 Přidejte sůl a pepř. Vložte do zapékací nádoby, posypte strouhaným sýrem. Pečte na 225 C dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Zelenina dušená ve smetaně, např. zelí nebo špenát. Květáková rýže: Umelte květák, vařte ho minutu nebo dvě. Poslouží jako skvělá náhražka za rýži. Avokádo Svačiny a dezerty Míchané oříšky Klobása: Nakrájené na kousky, přidejte kousek sýru a napíchejte na párátka. Zelenina s dipem, vyzkoušejte okurkové tyčinky, červenou, žlutou nebo zelenou papriku, květák, atd. Smetanové rolády: Zarolujte salám, sušenou šunku nebo dlouhý plátek okurky potřeny smetanovým sýrem. Olivy Nízkosacharidové chipsy: Ze strouhaného parmazánu vytvořte tenké placičky a přendejte je na pečící papír, který i s plechem vložíme na 225 C do trouby. Necháme rozpustit a zezlátnout (opatrně, mají tendenci se snadno spálit). Podávejte třeba s nějakým dipem. Poznámka: Upozorňujeme, že jíst, když nejste hladový - např. konzumace pochutin, pokud se díváte na televizi - zpomalí hubnutí. Výše uvedené možnosti jsou prostě méně špatné pro vaši tělesnou hmotnost než běžné vysoce sacharidové pochutiny. 8. DOPORUČENÉ KNIHY Existuje milion kuchařek s nízkosacharidovými recepty. Jen se vyhněte knihám, které se zbytečně bojí používat tuk. Pamatujte: Pokud se vyhýbáte sacharidům, musíte jíst více tuku, nebo budete mít hlad. Nebojte se tuku. Tuk je váš přítel. Přidejte takové množství tuku, dokud se nebudete cítit sytý.

16 16 Dalším bonusem je, že kuchařky nejsou plné umělých sladidel, pochutin a dezertů. Příliš mnoho z těchto věcí vás může snadno vykolejit a tím snížit vaše úsilí v hubnutí, i když jsou označené jako nízkosacharidové. 9. VÝHODY A LÉČBA Nízkosacharidová strava je fantastická pro ústup diabetes 2 typu a normalizaci hladiny cukru v krvi. Máte diabetes 2. typu? Pokud ne, s největší pravděpodobnosti znáte někoho, kdo jí má. Tak nízkosacharidová dieta je fantastická při její léčbě. Testy ukázaly, že se diabetes zlepší, pokud jíte méně toho, co zvyšuje hladinu krevního cukru (sacharidy), to usnadňuje udržovat nízkou hladinu cukru v krvi. Nízkosacharidové stravování může být tak efektivní, že lidé s diabetem snižují svou potřebu léků zejména dávky inzulínu, a to okamžitě. Lepší hladina cukru v krvi od prvního dne. Snížená spotřeba léků. A hubnutí jako bonus. Nízkosacharidové stravování je fantastickou léčbou pro diabetes 2. typu. PS: Lidé s diabetem 1. typu mohou též těžit z nízkosacharidové diety. Hubnutí bez námahy Někteří lidé zhubnou fantasticky dobře díky nízkosacharidové dietě, hned na první pokus. A dokonce si sníženou váhu udržíte až na věky. Pro někoho to může být o trochu těžší. Chcete-li snížit větší množství své váhy nebo zhubnout rychleji? Existuje mnoho věcí, které můžete udělat pro zlepšení své šance. Normalizace krevního tlaku Zvýšený krevní tlak spolehlivě klesne díky nízkosacharidové dietě. To lze jasně vidět na vědeckých studiích, a to je velmi běžná zkušenost lidí, kteří to vyzkoušeli.

17 17 Ve skutečnosti může být tento účinek zaznamenán lidmi tak, že lidé, kteří berou léky na vysoký krevní tlak, mohou mít závratě a cítit se unavený. Jsou v podstatě příliš zdravý na to, aby brali léky! V takovém případě budete muset snížit dávku léků na krevní tlak, nebo je přestat brát úplně, pod vedením svého lékaře. Vyhněte se vedlejším účinkům nízkosacharidové diety Bojujete po tom, co jste se pustili do nízkosacharidové diety? Máte bolesti hlavy, křeče v dolních končetinách, zácpu nebo některý z 6 nejběžnějších vedlejších účinků? Je možné se jim vyhnout a cítit se skvěle, zatímco hubnete. Hlavním řešením nejčastějších problémů, když začnete s touto dietou, je zvýšení příjmu vody a soli. Dokonce je lepší s tím začít již v prvním týdnu zahájení diety. Pokud tak učiníte, pravděpodobně se nevyskytne žádný z uvedených problémů, nebo se objeví jen minimálně Strach z tuku 2014 "Jezte máslo" Je pravděpodobné, že jste slyšeli, že vás nízkosacharidová dieta zabije. Nízkosacharidová dieta znamená za normálních okolností zvýšenou konzumace tuků. Tato stará myšlenka je založená na přesvědčení, že přirozený obsah tuku pro nás není vhodný. I přesto, že lidé byli zvyklí jíst vždy tuk, najednou se to mělo projevovat na zvýšené hladině cholesterolu a častějšímu výskytu infarktu. Dobrou zprávou je, že nyní víme, že tato myšlenka byla prostě špatná. Podívejte se na tyto dva obaly časopisů Time. První z nich je z roku 1984 začátek intenzivního strachu z tuku. Místo přirozených potravin se objevují nízkotučné výrobky, plné přidaného cukru a škrobu. To není náhoda, ale začátek moderní epidemie obezity. Druhý obal je více aktuální, z roku Říká Jezte máslo a příběh je o tom, jak si vědci nyní uvědomují, že se mýlili se strachem z tuku. Jaký rozdíl dělá 30 let! Každý asi už ví, že nízkosacharidová dieta pomáhá při snižování nadváhy (a některých dalších věcí). Dobrou zprávou je, že nyní také víme, že je tato dieta bezpečná a pravděpodobně i velmi zdravý způsob, jak se stravovat.

18 18 Cholesterol Zbytečnou obavou z tuku a cholesterolu začala epidemie obezity a diabetes. Moderní věda dokazuje, že to byla chyba. Mysleli jsme si, že všechen cholesterol byl škodlivý. Že nízká hladina cholesterolu byla vždycky dobrá, a že vysoká hladina cholesterolu byla vždy špatná. To bylo špatné. Pravda je jako obvykle složitější. Důležitější než mít nízkou hladinu cholesterolu je, aby měl dobrý profil. To znamená mít hodně dobrého ochranného HDL cholesterolu. A jak ho získat? No, nejjednodušší způsob je, vynechat cukr a mouku, a místo toho jíst dostatek tuku. Vyhnout se tuku a místo toho jíst hodně snadno stravitelných sacharidů často vede k nebezpečnému profilu cholesterolu: malým, ošklivým, hustým LDL částicím a nedostatku ochranného HDL-cholesterolu. To je pravděpodobně důvod, proč se zdá, že nízkotučné potraviny způsobují více onemocnění srdce. 10. OTÁZKY A ODPOVĚDI Zde jsou běžné otázky a odpovědi o nízkosacharidové výživě, s vysokým obsahem tuku: Jsou nasycené tuky nebezpečné? Ne, to je stará a vyvrácená teorie. Byl to omyl od samého počátku. Začal jsem se stravovat s velmi nízkým příjmem sacharidů a cítím závrať/ bolet hlavy/ unavený? Závratě / bolest hlavy a podobné příznaky jsou běžné během prvního týdne, jakmile se vaše tělo přizpůsobí na nízko sacharidovou stravu, příznaky odezní. Obvykle odezní během několika dnů. Když přidáte trochu více sacharidů do jídel, příznaky se zmírní, ale zpomalí se adaptace (a úbytek na váze). Další možností je, že jste dehydratovaný / málo soli. V prvním týdnu při zahájení nízkosacharidové diety, tělo ztrácí sůl a tekutiny ledvinami, do té doby, než se tělo přizpůsobí. Pití nějaké extra tekutiny, příjem extra soli během prvního týdne může tento problém vyřešit. Případně si můžete během dne popíjet po troškách vývar.

19 19 Používáte léky na krevní tlak? Nízkosacharidová dieta snižuje vysoký krevní tlak. Což vede ke sníženým dávkách léků nebo jejich úplné vysazení. Nízký krevní tlak může mít za následek závratě. Obavy z XXX Z čeho mají největší strach lidé, kteří zvažuji začít nízkosacharidovou dietu? 37% Vzdát se svého oblíbeného jídla Jíst hodně tuků Nedostatek jídla 17% 17% 13% 7% 10% Jak to budou chápat ostatní Pocit hladu Ostatní Ty ostatní zahrnují: žádný strach, obavy z bezpečnosti, ztrátu ze sportovního výkonu, jakož i strach ze ztráty příliš velké váhy. Jak to, že jsou Asiaté jedlíci rýže tak hubený? Pravděpodobně proto, že nejedí žádný rafinovaný cukr ani škrob. Dodržuji nízkosacharidovou dietu, ale nehubnu, tak jak bych chtěl. Proč? To může být způsobeno mnoha důvody. Postupujte podle kontrolního seznamu v sekci Jak zhubnout. Může se kojit při nízkosacharidové dietě? Ano, ale asi byste měli jíst mírnější formu tohoto stravování, to je s 50 a více gramy sacharidů denně. Je také důležité jíst dostatek potravin. Není doporučováno jíst striktní formu nízkosacharidové diety nebo dokonce hladovět (omezovat kalorie) kvůli výjimečnému, ale vážnému riziku komplikací. Mohou se takto stravovat i děti?

20 20 Ano, je to skvělý nápad, aby se děti vyhnuly masivnímu přejídání rafinovaných cukrů. Nicméně, není zapotřebí, aby děti dodržovaly tak striktní nízký příjem sacharidů. Obvykle je lepší způsob střední nebo vyšší příjem sacharidů než doporučuje klasická nízkosacharidová dieta. Držím nízkosacharidovou dietu kvůli zdraví, ale lidé mi říkají, že jsem moc hubená. Je možné s nízkosacharidovou stravou také přibrat? Za prvé, přílišná hubenost může být normální. Normální váha se někomu může zdát příliš hubená ve společnosti jako je USA kde většina lidí má nadváhu. Za druhé, ano je možné přibrat při nízkosacharidovém stravování: zvedejte těžké váhy (silový trénink) a jezte, když máte hlad. Čím častěji zvedáte těžší závaží, tím je to efektivnější. Co žlučové kameny a nízkosacharidová strava? Pokud již žlučové kameny máte, potraviny s vysokým obsahem tuku vám mohou způsobit krátkodobé potíže. Potraviny s nízkým obsahem tuku vám je způsobují v dlouhodobém horizontu. Ano. Můžete jíst nízkosacharidovou stravu, i když máte odstraněný žlučník? Může se jíst nízkosacharidový chléb/ těstoviny/ sušenky? To úplně není dobrý nápad. Většina potravin považující se za nízkosacharidové výrobky je jen marketingový trik. Nemohu dostat rakovinu z konzumace červeného masa? Je to vysoce nepravděpodobné, ačkoli není nezpracované maso úplně nejzdravější. Nahrazování masa nějakými zpracovanými sacharidy může být jedním z nejhorších věcí, které můžete udělat pro své zdraví a hmotnost. Je potřeba jíst ochranné škroby při nízkosacharidovém stravování, aby byly nakrmeny střevní bakterie? Není známo, ale zdá se, že to může přinést některé pozitivní vlivy na hladinu cukru v krvi, zejména u diabetiků 2. typu. Pravděpodobně vás to i více zasytí a vy se budete cítit plný, což by mohlo usnadnit hubnutí. Nedojde během nízkosacharidové diety ke snížené funkci štítné žlázy (hypotyreóze)? Ne, jen stěží při dobře stanovené nízkosacharidové dietě, což znamená, že je nahrazena energie ze sacharidů příjmem více tuku. Ve vědeckých studií nejsou prokázány žádné problémy se štítnou žlázou. Nicméně, hladovění může vést k hypotyreóze, a pokud odeberete sacharidy a zároveň tuky ze své stravy, budete mít hlad. Takže je potřeba jíst buď sacharidy, nebo tuk pro správnou výživu těla.

21 21 Sečteno a podtrženo: nízkosacharidová strava je v pořádku pro štítnou žlázu. Ano. Existuje vědecký důkaz, že je nízkosacharidová strava dobrá pro hmotnost/ hladinu cukru v krvi/ cholesterol/ krevní n tlak? Hraje inzulín roli v přibývání či ubírání na váze? Ano, je to ve většině případů naprosto zásadní. Někteří blogeři mají námitky, ale biochemická fakta nezmění. Může se pít alkohol při nízkosacharidovém stravovacím režimu? Jistě, v mírním množství. Ale je třeba se vyhýbat pivu a sladkým nápojům. Vyberte si víno nebo neslazené likéry. Je sůl nebezpečná? Ne. Alespoň ne v mírním množství. Může se jíst ovoce v nízkosacharidové dietě? Jen občas, jako výjimku, pokud chcete být příliš přísný a získat maximální efekt. Ovoce obsahuje velké množství cukru. Ovoce je cukroví z přírody. Přeloženo z originálu:

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 Následující stránky Vás vybaví informacemi, které Vám pomohou úspěšně si zvolit správnou stravu za účelem získání kontroly nad svým životem i vzhledem. Tento dodatek

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

K A T A R Í N A S K Y B O V Á

K A T A R Í N A S K Y B O V Á K A T A R Í N A S K Y B O V Á Potraviny jako aktivátory, stabilizátory a inhibitory Fresh diet jsou klíčem k úspěchu při hubnutí obsah Úvod 9 Jak vznikla Fresh diet 12 Fresh portrét 14 3 základní pravidla

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější.

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. FÁZE Striktní bílkovinná dieta Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. Při přesném dodržování pokynů můžete počítat s redukcí hmotnosti 4 7 kg za měsíc, a to na úkor tukové a nikoliv svalové tkáně

Více

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní Cesta do plavek Jídelníček Týden 1 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 1 den 1 pondělí den 5 pátek Snídaně: Jahodová omeleta Oběd: Hovězí hamburger Večeře: Kuřecí maso

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 4 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 4 den 22 pondělí den 26 pátek Snídaně: Volská oka a toast Oběd: Krůtí prsa pečená na divoko se zeleninovým

Více

Jídelníček: Týden 3. Snídaně: Skořicová žemle s jogurtovým krémem a banány. Snídaně: Kokosové lívance s jahodami

Jídelníček: Týden 3. Snídaně: Skořicová žemle s jogurtovým krémem a banány. Snídaně: Kokosové lívance s jahodami Cesta do plavek Jídelníček Týden 3 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 3 den 15 pondělí den 19 pátek Snídaně: Borůvkové lívance Oběd: Zapečený kuskus se žampiony a vejci

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA CO JE SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

Zdravě na talířku. Jídelníček na míru. Ing. Jana Svobodová. www.natalirku.cz

Zdravě na talířku. Jídelníček na míru. Ing. Jana Svobodová. www.natalirku.cz Zdravě na talířku Jídelníček na míru Ing. Jana Svobodová www.natalirku.cz Úvodem... 3 Na co se těšit... 4 O jídelníčku... 5 Proč jíst pravidelně... 6 Pár vychytávek... 7 Ideální jídelníček pro Vás je s

Více

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA Děvčata a chlapci, končí naše desetiměsíční spolupráce. Poznali jste řadu nových kuchařských nástrojů a přístrojů, seznámili se se spoustou nových receptů

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek 1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek Úvod Co to vlastně je překyselení? Co to pro naše tělo znamená? Co vyjadřuje hodnota ph? Rád bych zde čtenářům

Více

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI Lední hokej je spolu s fotbalem, házenou a volejbalem řazen do skupiny sportovních her. Jedná se o hru s intervalovým zatíţením, vyţadující výdrţ a sílu, pohyb hráčů je

Více

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ

Více

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 2 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 2 den 8 pondělí den 12 pátek Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Oběd: Vepřový guláš s

Více

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Úvod do výživy 17. 12. 2015 VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Martina Voznicová Veronika Zehnálková Proč pyramida aneb FBDG FBDG = Food Based Dietary Guidelines = na skupinách potravin

Více

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + snadné tipy, jak pomoci našemu tělu zvládat chutě na různé laskominky a při tom se nepřipravit o požitek z oblíbeného. napsala Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 2013

Více

Zdravá výživa a hubnutí

Zdravá výživa a hubnutí Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích Václava Kunová Václava Kunová ZDRAVÁ VÝŽIVA A HUBNUTÍ V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Bramborák a la pizza. se sýrem. Příprava deseti porcí 1 porce / 1 kus suroviny jedn. množs. bramborák s česnekem a majoránkou

Bramborák a la pizza. se sýrem. Příprava deseti porcí 1 porce / 1 kus suroviny jedn. množs. bramborák s česnekem a majoránkou Bramborák a la pizza se sýrem Příprava deseti porcí 1 porce / 1 kus bramborák s česnekem a majoránkou ks 10 rajčata konzervovaná kg 0,15 cibule bílá kg 0,1 česnek kg 0,04 oregano kg 0,01 tvrdý sýr kg 0,2

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

Česnek, cibuli, celer, mrkev, brambory, fazolky, cukety a rajčata nakrájíme nadrobno.

Česnek, cibuli, celer, mrkev, brambory, fazolky, cukety a rajčata nakrájíme nadrobno. Ingredience 4 porce MINESTRONE italská hustá zeleninová polévka 150 g kořenová zelenina 1 brambora 1 rajče 50g zelené fazolky 50g cuketa 1,5 ks cibule + 2 stroužky česnek 1 lžice rajčatový protlak 0,8l

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

Recepty pro týden 25.7.-31.7.

Recepty pro týden 25.7.-31.7. Špenát s čočkovou rýží 100 g celozrnné rýže 3 lžíce červené čočky 1 cibule 100 g čerstvého kozího sýra 1 lžíce řepkového oleje muškátový oříšek 400 g mraženého listového špenátu sůl, pepř Rýži povaříme

Více

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Chléb bezlepkový snadno plesniví. Pokud připravujeme chléb doma nebo v zařízení, je vhodné péci chléb tak každé dva dny nový. Buďto pečeme v troubě, většinou

Více

Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ

Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ S E B R A N É R E C E P T U R Y OBSAH Úvod 7 Polévky 9 Hovězí maso 23 Vepřové maso 37 Drůbež 53 Mleté maso 77 Uzené maso, uzeniny 89 Ryby, játra 101

Více

Cholesterol: Strašák dnešní doby

Cholesterol: Strašák dnešní doby Press kit Cholesterol: Strašák dnešní doby 1 Cholesterol: Strašák dnešní doby Po několik desetiletí platí v medicíně jednoduchá úměra snížením hladiny cholesterolu prospějeme svému zdraví. V poslední době

Více

Dietní plán. svačina. večeře. Podíl základních látek na celkové energetické hodnotě 1. 12,80 8,30 2,30 0,00 104 437 2. 25,70 12,30 2,10 0,00 170 714

Dietní plán. svačina. večeře. Podíl základních látek na celkové energetické hodnotě 1. 12,80 8,30 2,30 0,00 104 437 2. 25,70 12,30 2,10 0,00 170 714 DIETNÍ PLÁN NA 7 DNÍ 7 Dietní plán 1. den pondělí snídaně Milko Ovofit ananas 140 g oběd Guareta rajská polévka v prášku DietLine Whey 20 proteinový koktejl banán DietLine Whey 20 proteinový koktejl čoko

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

407 0,25L Slepičí vývar s domácí játrovou rýží, nudlemi a zeleninou 35,- Přejeme Vám dobrou chuť.

407 0,25L Slepičí vývar s domácí játrovou rýží, nudlemi a zeleninou 35,- Přejeme Vám dobrou chuť. Předkrmy: (doba přípravy 20-25 min) 548 100g Tvarůžkový tatarák, topinky s česnekem 3 ks (A: 1,3,5,6,7,10) 95,- 476 1 ks Topinka s kuřecí směsí (A: 1,3,6,7,10) 70,- (kuřecí prsa, kečup, paprika, pór, sýr

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Orlistat Polpharma 60 mg tvrdé tobolky. orlistatum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Orlistat Polpharma 60 mg tvrdé tobolky. orlistatum Sp.zn. sukls74538/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Orlistat Polpharma 60 mg tvrdé tobolky orlistatum Přečtete si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

HEZKÉ PLNÉ &PITÍ SKVĚLÉ CHUTIZ ČERSTVÝCH JÍDELNÍ LÍSTEK INGREDIENCÍ KAŽDÝ POTĚŠENÍ VAŠE OKAMŽIK

HEZKÉ PLNÉ &PITÍ SKVĚLÉ CHUTIZ ČERSTVÝCH JÍDELNÍ LÍSTEK INGREDIENCÍ KAŽDÝ POTĚŠENÍ VAŠE OKAMŽIK HEZKÉ MÍSTO PLNÉ JÍDLA &PITÍ SKVĚLÉ CHUTIZ ČERSTVÝCH JÍDELNÍ LÍSTEK INGREDIENCÍ RO POTĚŠENÍ VAŠE NA KAŽDÝ OKAMŽIK Chuťovky k pivu Škvarkový chléb 2 ks chleba se škvarkovou pomazánkou, okurka, cibule 30

Více

Jak stravovat moje batole?

Jak stravovat moje batole? Jak stravovat moje batole? Jak stravovat moje batole? Získejte z tohoto průvodce NutriCHEQ co nejvíce Zkuste si najít chvilku času na klidné přečtení tohoto průvodce stačit vám bude dvacet minut. Víme,

Více

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům Sacharidy seminář běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 5.2.205 2:2 Přídavek J Í D E L N Í L Í S T E K Hlavní činnost - vzs na dny 4..206-5..206 Pondělí 4..206 2ks koblih,

Více

Definice pojmu VLÁKNINA. Zdroje a význam vlákniny. Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí

Definice pojmu VLÁKNINA. Zdroje a význam vlákniny. Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Definice pojmu VLÁKNINA Zdroje a význam vlákniny Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí Souhrnný název pro jedlé části rostlin nebo analogické (obdobné) sacharidy,

Více

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Historie: 1. výživové doporučení pod názvem Směry výživy obyvatelstva ČSR vydala Společnost pro

Více

Česká kuchyně na zdravý způsob

Česká kuchyně na zdravý způsob 13 Česká kuchyně na zdravý způsob aneb jak udělat z jídla vysoce kalorického jídlo nízkoenergetické? Pokud se rozhodnete, že budete hubnout, většinou vás napadne slůvko dieta a s tím spojený nepříjemný

Více

DOPORUČUJEME: Dvouchodové menu č. 1 185,- Tříchodové menu č. 2 269,-

DOPORUČUJEME: Dvouchodové menu č. 1 185,- Tříchodové menu č. 2 269,- DOPORUČUJEME: Dvouchodové menu č. 1 185,- Polévka: Slepičí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky Hlavní chod: Svajbová svíčková na smetaně, variace knedlíků Doporučený digestiv: Slivovice se sušenou švestkou

Více

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Materiál by měl pomoci vedoucím školních jídelen při výpočtu orientačních

Více

Váš nový Římský hrnec

Váš nový Římský hrnec Váš nový Římský hrnec Návod k použití Před použitím vložte hrnec minimálně na 10 min do studené vody. Vložte připravený okořeněný pokrm bez vody i bez tuku. Vždy přiklopte víkem a položte na nejnižší patro

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. RESTAURACE TEODOR 1.11.2014 Předkrmy a chuťovky k vínu a pivu. Smažené sýry a žampiony. Ryby. Kuřecí a vepřové maso s přílohou

JÍDELNÍ LÍSTEK. RESTAURACE TEODOR 1.11.2014 Předkrmy a chuťovky k vínu a pivu. Smažené sýry a žampiony. Ryby. Kuřecí a vepřové maso s přílohou Předkrmy a chuťovky k vínu a pivu 1 ks Utopenec s cibulí, chléb 37,- 100g Nakládaný hermelín, chléb 59,- 3 ks Bramboráčky s feferonkou, směs listových salátů 45,- 100g Míchaná vajíčka se šunkou, chléb

Více

PRAGUE CENTRE HOTELS

PRAGUE CENTRE HOTELS Předkrmy 100 120g Obložený talířek 65 Kč (3druhy uzeniny, 3 druhy sýra, máslo, okurka) 7,10,12 101 120g Caprese 115 Kč (rajče, mozzarella, bazalka, olivový olej) 102 100g Bagetka plněná kuřecím masem 85

Více

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní

Více

Služby a gastronomie Praktická hra

Služby a gastronomie Praktická hra Služby a gastronomie Praktická hra Vystřihni si jednotlivé recepty a se spolužáky vyber jednotlivé suroviny, které jsou potřeba k uvaření konkrétních receptů. Nápovědu máš vždy na zadní straně receptu.

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. Pálavská vinárna 17.11.2014

JÍDELNÍ LÍSTEK. Pálavská vinárna 17.11.2014 Něco malého již od 9.00 hodin 1 ks Utopenec s cibulí, chléb 37,- 100g Nakládaný hermelín, chléb 59,- 120g Směs nakládaných sýrů s olivami a feferonkou, chléb 69,- 100g Míchaná vajíčka se sýrem, chléb 59,-

Více

Jídelní lístek. 130g Vaječná omeleta se šunkou, zeleninová obloha, pečivo... 60,-

Jídelní lístek. 130g Vaječná omeleta se šunkou, zeleninová obloha, pečivo... 60,- STUDENÉ PŘEDKRMY 70g Šunková rolka s křenovou šlehačkou... 55,- 150g Sýrový talíř (eidam, hermelín, balkánský sýr, máslo, pečivo).... 75,- 100g Nakládaný hermelín... 59,- POLÉVKY - dle denní nabídky TEPLÉ

Více

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 17.30 Struktura setkání Teoretická část přednáška a seminář k tématu Praktická

Více

Recepty pro týden 13.6.-19.6.

Recepty pro týden 13.6.-19.6. Bramborový nákyp 2 kg brambor 1 lžička másla 120 g sýra s plísní na povrchu pohanková strouhanka 3 lžičky majoránky sůl podle chuti Brambory i se slupkou omyjeme a uvaříme. Zapékací misku vymažeme máslem,

Více

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4.

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4. týden 1.4. až 3.4. pátek 1.4.2016 Přesnídávka: celozrnné pečivo, pomazánkové máslo, paprika, bílá káva1, 3, 7 Polévka: polévka rajská s těstovinami 1, 3 Hlavní jídlo: kuře na zelenině a žampionech, rýže,

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. OrliWin 60 mg tvrdé tobolky orlistatum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. OrliWin 60 mg tvrdé tobolky orlistatum Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls134501/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE OrliWin 60 mg tvrdé tobolky orlistatum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než

Více

Menší snackové menu. Polévky. Speciality kuchyně

Menší snackové menu. Polévky. Speciality kuchyně Menší snackové menu 1. 1 ks Domácí utopenec, 1 ks chléb 32,- 2. 1 pc Nakládané olomoucké syrečky, 1 ks chléb s máslem a cibulí 45,- 3. 2 ks Bruschetta s rajčaty a bazalkou 45,- 4. 100 g Grilovaný hermelín

Více

Jak s touto knihou pracovat 15 Přidejte se ke komunitě Řešení hladiny krevního cukru už dnes 19 Trpíte diabezitou? 21

Jak s touto knihou pracovat 15 Přidejte se ke komunitě Řešení hladiny krevního cukru už dnes 19 Trpíte diabezitou? 21 Obsah OBSAH Jak s touto knihou pracovat 15 Přidejte se ke komunitě Řešení hladiny krevního cukru už dnes 19 Trpíte diabezitou? 21 ÚVOD Diabezita: To, co neznáte, vás může zabít 23 ČÁST I POCHOPENÍ SOUDOBÉHO

Více

TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK. Tip. postup. PRísady

TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK. Tip. postup. PRísady TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK Tohle je tak luxusní pochoutka, že lepší neznám. Osobně si nedokážu život bez čokolády vůbec představit, tak honem do toho! 2 lžíce másla a trochu na vymazání 40 g hořké čokolády,

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA. JIHLAVA, 26.11.2015 MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA. JIHLAVA, 26.11.2015 MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA JIHLAVA, 26.11.2015 MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha Cíl projektu o vybudování sítě zdravých školních jídelen s poskytováním zdravé a vyvážené stravy dětem o s individuálním odborným

Více

Hlubina, ve které se ztratíte

Hlubina, ve které se ztratíte Hlubina, ve které se ztratíte 4 podlaží s dvěma bary, 2 oddělené salonky, 6 místností, 178 míst k sezení Šenkýrna, ve které naleznete kromě dobrého jídla, vína od našich nejlepších vinařů a tankového piva,

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI KARDIOVASKULÁRNÍCH CHOROBÁCH

LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI KARDIOVASKULÁRNÍCH CHOROBÁCH Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve zdravotnictví v Moravskoslezském kraji LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI KARDIOVASKULÁRNÍCH CHOROBÁCH Obsah... 2 1. Cholesterol... 4 2. Zásady výživy při zvýšené hladině cholesterolu...

Více

5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl

5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl 5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl Podle nedávného zjištění si kávu dá denně asi 75% čechů. Kofein ale není jen kafe, najdeme ho i v jiných nápojích, o kterých třeba ani nevíte. 1. Kofein má pozitivní

Více

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU MASO V PIKANTNÍ SMĚSI 1 kg řízků (vepřových nebo kuřecích), Směs na naložení: 4 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička soli, 1 lžička kořenící směsi

Více

Polévky: Studené předkrmy: Teplé předkrmy:

Polévky: Studené předkrmy: Teplé předkrmy: Polévky: Ukrajinský boršč 30,- Polévka v chlebu (boršč) 49,- Jihočeská česnečka s opékaným chlebem 30,- Studené předkrmy: 50g Šunková rolka s křenem 45,- Teplé předkrmy: 50g Zapečená šunka s vejci 59,-

Více

Jídelní lístek pro měsíc říjen

Jídelní lístek pro měsíc říjen Jídelní lístek pro měsíc říjen 1. týden 1. 10. 2015 2. 10. 2015 přesnídávka Kmínový chléb, pomazánkový krém, ovoce, zázvorový čaj oběd polévka Fazolová hlavní chod 1 Rizoto s drůbežím masem, sypané sýrem

Více

Chlebová jarní polévka (4 porce)

Chlebová jarní polévka (4 porce) POLÉVKY Chlebová jarní polévka (4 porce) Ingredience: kostka zeleninového bujónu; 40 g sádla; cibule; 4 plátky chleba; 4 vejce; špetka muškátového oříšku; pažitka; petrželka; kopřivy; mletý zázvor; sůl;

Více

Snídaně. Sýry. Tvaroh. Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům. Internetové fitness televize FitnessTV.cz

Snídaně. Sýry. Tvaroh. Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům. Internetové fitness televize FitnessTV.cz Internetové fitness televize FitnessTV.cz Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům Snídaně Sýry sýr Apetito linie Sýr light tavený Sýr cottage light Hermelín Figura Hermelín Figura Camembert

Více

Dle denní nabídky 35.

Dle denní nabídky 35. Studené předkrmy: 100g Domácí šunka s okurkou, beraním rohem, pečivem 55.- 100g Talíř sušené šunky 65.- 200g Variace sýrů- niva, hermelín, olomoucké tvarůžky, máslo, pečivo 75.- 1ks Domácí nakládaný hermelín,

Více

mš srdíčko říčany - březen 2015

mš srdíčko říčany - březen 2015 mš srdíčko říčany - březen 2015 9. 9. 2015 Nevýběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Přesnídávka: chléb s pomazánkou z lučiny Polévka: hrstková Hlavní chod: žemlovka s jablky a tvarohem Nápoj: mléčný

Více

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

14 - denní detox program

14 - denní detox program 14 - denní detox program Pro bleskový úbytek tuku Underground Arena Proč detox? Detoxikace je období, ve kterém se snažíme dostat z těla všechny nechtěné toxiny a pracujeme na neutralizaci organizmu. Toxiny

Více

STEAK HRANOLKY PRO ZPESTŘENÍ PŘÍPRAVA TEPELNÁ ÚPRAVA. kcal PRO 4 OSOBY INGREDIENCE. Okořeňte hranolky mletou paprikou.

STEAK HRANOLKY PRO ZPESTŘENÍ PŘÍPRAVA TEPELNÁ ÚPRAVA. kcal PRO 4 OSOBY INGREDIENCE. Okořeňte hranolky mletou paprikou. STEAK HRANOLKY PRO 4 OSOBY DOBA PŘÍPRAVY: 15 MIN DOBA TEPELNÉ ÚPRAVY: 50 MIN INGREDIENCE HRNEC 1,2 kg brambor oloupaných a nakrájených na hranolky 13 mm x 13 mm 1 olivového oleje PÁNEV 4 kostky rumpsteaku

Více

Svačiny pro děti 1 3 roky

Svačiny pro děti 1 3 roky Dodavatelem základy řady používaných produktů / surovin = CountryLife Svačiny pro děti 1 3 roky 150 g bezlepkové piškoty 2 lžíce bílý jogurt 1 lžíce rýžový sirup 1/2 lžíce máslo Zapečená jablíčka Jablko

Více

mražené zboží 54,90 72,90 37,90 74,90 106,90 39,90 142,90 45,90 73,90 121,90 88,90 84,90 89,90 149,90 53,90 245,90 63,14 86,14 s DPH 83,84 s DPH

mražené zboží 54,90 72,90 37,90 74,90 106,90 39,90 142,90 45,90 73,90 121,90 88,90 84,90 89,90 149,90 53,90 245,90 63,14 86,14 s DPH 83,84 s DPH 2 mražené zboží 74,90 86,14 72,90 83,84 37,90 43,59 54,90 63,14 KUŘECÍ STEHENNÍ STEAK bez kůže, balení 2 kg KUŘECÍ STEHENNÍ STEAK s kůží, balení 2 kg KUŘE BD 700-900 g, grill, cca 1 KUŘECÍ STEHNA 180 /

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli

Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli Seminář Snižování obsahu soli ve školním stravování Brno 26.11.2013 Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Vím, co jím a piju o.p.s. Současná doporučení

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

Co bychom mohli vědět. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Co bychom mohli vědět. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Co bychom mohli vědět o vaření PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Magdalena Dobromila Rettigovápovýšila vdobě obrozenecké vaření nad rámec kulinářského díla jako výraz osobnosti a národní hrdosti. Učila, aby

Více

Cocido z cizrny. Recept od Jorge a Jesús ze španělského týmu. Flag

Cocido z cizrny. Recept od Jorge a Jesús ze španělského týmu. Flag Cocido z cizrny Flag 250 g cizrny, 300 g hovězího jelita, ¼ kuřete, 100 g slaniny, 100 g hovězího jelita s cibulí, 100 g kořeněné klobásy, 50 g šunky, 4 morkové kosti asi 5 cm, 1 kg zelí, 4 středně velké

Více

POLÉVKY. 1. Francouzská cibulačka 25 Kč. 2. Česneková s bramborem a šunkou 25 Kč. 3. Kuřecí vývar s domácími nudlemi 25 Kč STUDENÉ PŘEDKRMY

POLÉVKY. 1. Francouzská cibulačka 25 Kč. 2. Česneková s bramborem a šunkou 25 Kč. 3. Kuřecí vývar s domácími nudlemi 25 Kč STUDENÉ PŘEDKRMY POLÉVKY 1. Francouzská cibulačka 25 Kč 2. Česneková s bramborem a šunkou 25 Kč 3. Kuřecí vývar s domácími nudlemi 25 Kč STUDENÉ PŘEDKRMY 4. Herinkové filety v koprové omáčce 100 g 55 Kč 5. Závitky z dušené

Více

1. 100g Husí játra restovaná na másle s cibulkou, 89,- flambovaná koňakem, toast 4. 80g Hovězí tatarák z pravé hovězí svíčkové, topinky 139,-

1. 100g Husí játra restovaná na másle s cibulkou, 89,- flambovaná koňakem, toast 4. 80g Hovězí tatarák z pravé hovězí svíčkové, topinky 139,- Předkrmy 1. 100g Husí játra restovaná na másle s cibulkou, 89,- flambovaná koňakem, toast 4. 80g Hovězí tatarák z pravé hovězí svíčkové, topinky 139,- Polévky 2. Hovězí vývar se zeleninou, nudlemi a knedlíčky

Více

Pochutnejte si bez zbytečných kalorií

Pochutnejte si bez zbytečných kalorií 23 Pochutnejte si bez zbytečných kalorií aneb jak udělat z jídla vysoce kalorického jídlo nízkoenergetické? Pokud se rozhodnete, že budete hubnout, většinou vás napadne slůvko dieta a s tím spojený nepříjemný

Více

PRAVÁJÁ REDUKCE VÁHY

PRAVÁJÁ REDUKCE VÁHY REDUKCE VÁHY Jde to i bez drahých jídelníčků na míru, dietních nápojů, výživových doplňků a není nutné být celé týdny bez dobrého jídla a běhat desítky kilometrů týdně! www.pravaja.cz Stránka 1 ÚVOD Shodit

Více

Recepty pro týden 29.8.-4.9.

Recepty pro týden 29.8.-4.9. Rizoto s houbami Jarní cibulka 2 polévkové lžíce olivového oleje houby (dle chuti) mletý kmín 200 g rýže trošku vody 2 hrnky kuřecího vývaru pepř sůl Na olivovém oleji osmahneme jarní cibulku, přidáme

Více

Tvarovač těstovin KitchenAid KPEXTA

Tvarovač těstovin KitchenAid KPEXTA Tvarovač těstovin KitchenAid KPEXTA Naše cena bez DPH : 4.868 Kč Naše cena s DPH : 5.890 Kč Dostupnost: Skladem v Brně Katalogové číslo: KPEXTA EAN: 5413184410902 Příslušenství pro robot Kitchen Aid Artisan

Více

Produktový katalog Platnost katalogu: 26. 9. 31. 12. 2012

Produktový katalog Platnost katalogu: 26. 9. 31. 12. 2012 Produktový katalog Platnost katalogu: 26. 9. 31. 12. 2012 Fine Food E kluzivní řada výrobků FINE FOOD byla speciálně vyvinuta pro naše zákazníky, zejména z oblasti maloobchodu. Nabízí více než 400 druhů

Více

Září 2015. týden 1.9. až 6.9.

Září 2015. týden 1.9. až 6.9. týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj 1, 7 Polévka: polévka masová s těstovinami 1, 3, 9 rýžový nákyp, mléko 1, 3, 7 Svačina: chléb, játrová pomazánka, rajče,

Více

Kvalitní evropský výrobek. systém značení kvality potravin. Minikuchařka. Kampaň fi nancována z prostředků Evropské unie a České republiky

Kvalitní evropský výrobek. systém značení kvality potravin. Minikuchařka. Kampaň fi nancována z prostředků Evropské unie a České republiky Kvalitní evropský výrobek systém značení kvality potravin Minikuchařka Kampaň fi nancována z prostředků Evropské unie a České republiky Úvodní slovo Na evropském trhu se stále zvyšuje zájem o kvalitní

Více

Pizzy. ... 135 Kč. ... 100 Kč

Pizzy. ... 135 Kč. ... 100 Kč Pizzy 450 g MARGERITA... 85 Kč drcená rajčata, eidam 660 g SICILLA drcená rajčata, eidam, uzené maso, hermelín, kozí rohy 550 g CARDINALE drcená rajčata, eidam, šunka... 135 Kč... 100 Kč 670 g VITTORIA

Více

Základní nabídka cateringu

Základní nabídka cateringu Nabídka jednotného menu sortiment a ceny platné od 10 osob Menu 3 chody á 195 CZK A) Tradiční bramboračka se sušenými houbami 150g Moravský vrabec s listovým špenátem a bramborovými knedlíky Domácí ovocný

Více

Stravování dle ročních období. Jaro (21.3. 20.6.)

Stravování dle ročních období. Jaro (21.3. 20.6.) Stravování dle ročních období Jaro (21.3. 20.6.) odpovídá elementu dřevo a z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jin

Více

užívejte si všemi smysly

užívejte si všemi smysly užívejte si všemi smysly www.kaufland.cz/exquisit RECEPTY užívejte si všemi smysly VYZKOUŠEJTE 8 EXQUISITNÍCH RECEPTŮ PRO MIMOŘÁDNÉ KULINÁŘSKÉ CHVILKY 2. vydání užívejte si všemi smysly MUSTARD-DILL SAUCE

Více

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky Polévky Zeleninový bujón Jednoduchý, čistě zeleninový bujón uvaříte velmi rychle. 4 polévkové lžíce libečku 4 polévkové lžíce celerových listů ½ cibule 1 mrkev sůl a cukr špetka prášku z feferonek trošku

Více

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4.

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: loupáky, kakao 1, 3, 7 Duben 2015 týden 1.4. až 5.4. Polévka: polévka hrachová s bramborem 1, 9 špagety po milánsku, koktejl, čaj 1, 3, 7 Svačina: toustový chléb, tvarohová

Více