Kariéru umělce si nenaplánujete. Nikdy dopředu nevíte, jestli se vám bude dařit

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kariéru umělce si nenaplánujete. Nikdy dopředu nevíte, jestli se vám bude dařit"

Transkript

1 Kariéru umělce si nenaplánujete. Nikdy dopředu nevíte, jestli se vám bude dařit Eva Lukešová už čtvrtým rokem studuje fakultu výtvarných umění na VUT v Brně. Letos ji čekají státnice. Obor, který si vybrala, patří k nejnáročnějším. A také k nejdražším. Studuje sochařství. Přestože jde o státní školu, náklady na studium nejsou malé. Materiál si totiž studenti platí sami. Barvy, sádra, to vše něco stojí. Eva má ale jasno v tom, co chce v životě dělat. Proto už přesně ví, na co použije stipendium z Fondu vzdělání od Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové a ČSOB. Pomohou jí složit praktickou část bakalářské zkoušky, zaplatí z nich mimo jiné materiál na její poslední sochu v téhle fázi studia. Evini rodiče se rozvedli a maminka se i s bráškou odstěhovala. Od té doby žije v rodinném domku v Nivnici jen se svým tatínkem a hodí se jim každá koruna. Odmalička mě bavilo něco tvořit a věděla jsem, že to je cesta, kterou chci jít, vypráví Eva. Ze základky vedly její kroky rovnou na střední uměleckou školu. Když přišla za rodiči, že tím, co chce v životě dělat, je umění, velkou radost prý neměli, ale nezbylo jim nic jiného, než souhlasit. Záleží jim na tom, abych dělala, co mám ráda, dodává. Když pak přemýšlela o tom, kam na vysokou, její výběr padl na sochařství. Nejdříve to zkusila v Ostravě. Tam jí ale moc nevyhovoval systém studia. Brněnská VUT byla mnohem lepší volbou. Školu si vybrala také kvůli profesorovi, který ji učí. Byly to jeho názory v oblasti umění, které jí přesvědčily, že jí studium v jeho ateliéru bude vyhovovat a posouvat dál. Eva to má v hlavě strovnané a ví, že nic není zadarmo. Při studiu sochařství hodně záleží, jak aktivní jste, jaké si dáte cíle a na kolika projektech se během studia rozhodnete pracovat. Kromě jasně daných úkolů máme možnost pracovat i na vlastních tématech. Čím víc si člověk zkusí, tím víc ho to posune, tím víc se naučí. A tím víc ho to taky stojí, protože materiál si nakupujeme sami, popisuje Eva. Na otázku, jak se na obor, který studuje, dívá tatínek, Eva s úsměvem říká: Taťka umění moc nerozumí, ale těší ho, že mi to jde a že mě to baví. Je ale rád, že jsem si během školy udělala i pedagogické minimum v rámci programu Celoživotní vzdělávání na VUT. Pro jistotu. Kariéru umělce si nenaplánujete a nikdy dopředu nevíte, jestli se vám v oboru bude dařit nebo ne. A mě navíc učit baví. Práci učitelky si ostatně už vyzkoušela. Ve volném čase zadarmo doučuje děti cizinců v diecézi Brno. Bere to jako dobrou zkušenost a praxi.

2 I když si studiem pedagogiky připravila alternativu, svého snu se vzdát nehodlá. A dost možná to ani nebude třeba. Už proto, že vyhlídky má víc než slibné a o její práci je zájem už teď. Příležitostně si přivydělává zakázkami od známých a lidé si ji čas od času zvou na své večírky, kde na počkání kreslí karikatury přítomných. Všechno to je ale jen příležitostné, dodává Eva skromně. Vím, jaké to je. Proto chci pomáhat. Teprve před měsícem nastoupil Roman Body na Vysokou školu podnikání a práva v Praze. V tom, co chce dělat, má ale jasno už dávno. Bude prý pomáhat lidem se stejným osudem. Pochází z romské komunity a ví, jak je těžké něčeho dosáhnout, když člověk pro svůj rozvoj nemá dobré podmínky. Romana inspirují lidé, kteří v životě něco dokázali, ať už jde o slavné osobnosti nebo úplně obyčejné lidi kolem něj. Odsud plyne jeho odhodlání: Sám jsem dostal šanci něco dokázat, takže ji chci dát i ostatním. Trestní právo mě zajímá už od střední. Proto jsem si vybral školu se specializací na právo ve veřejné správě. Jednou chci pracovat jako kurátor na zastupitelství nebo na úřadě. Třeba tady u nás, v Praze 5. Roman má velké cíle. Pokud nebude kurátorem, má alternativu. Jeho tajným snem je vlastní advokátní nebo realitní kancelář. Za svůj největší dosavadní úspěch považuje složení přijímaček a přijetí na vysokou. Vysoká školu podnikání a práva je škola soukromá. Největší část stipendia z Fondu vzdělání od Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové a ČSOB proto půjde na zaplacení školného. Je to jednoduché. Zkrátka nemáme moc peněz, říká Roman otevřeně, přesto mi naši pomáhají, jak můžou, a já si jich za to hrozně vážím. Kdyby nedostal stipendium, jeho život by prý byl o dost náročnější. Musel by si hledat další brigádu a nemohl by se naplno věnovat studiu. A dost možná by nestudoval vůbec. Na Romanovi je vidět, že si cení příležitosti, kterou díky stipendiu dostal. Cesta k finanční podpoře nebyla úplně lehká: Možná se budete divit, ale žádal jsem o podporu u spousty jiných nadací. A řada z nich se zaměřuje přímo na podporu Romů. Nikde to ale nevyšlo. Až tady. To mě samotného překvapilo.

3 Roman je odmalička sportovně založený. Dřív se intenzivně věnoval hokeji. Možná právě tam získal vůli a odhodlání, se kterým si jde za svým cílem. U hokeje vydržel jedenáct let. Teď už si prý zahraje jen rekreačně. Své úsilí raději věnuje škole a sem tam nějaké brigádě. Odpověď na otázku, kde bude za deset let, si dlouho nerozmýšlí: Dostuduju a splním si svůj sen. Vše co mě potkalo, beru jako velkou životní zkušenost Když bylo Natalyi méně než šest měsíců, její rodiče se rozhodli prodat rodný dům v Kazachstánu a přestěhovat se do České republiky. Přijeli s nadějí, že tady najdou nové zázemí a domov. Odvážný životní krok bohužel rodina neunesla. Rozchod rodičů, boj s existenčními i závažnými psychickými problémy, to všechno bylo součástí Natalyina dětství. Z rozhovoru s touto cílevědomou a na svůj věk velmi dospěle působící slečnou máte pocit, že se takové věci prostě stávají a vše, čím si za svůj život prošla, bere jako cennou životní zkušenost. Dnes žije Natalya sama v Zařízení pro děti cizince, studuje Pedagogické lyceum a s rodinou se stýká minimálně. Harmonické dětství, jaké prožila většina z nás, nepoznala. Rodina, která se snažila v Čechách zapustit nové kořeny, bojovala s jazykovou bariérou, nedostatkem peněz, ale především s psychickými problémy maminky, které oslabovaly těžce nabytou stabilitu rodiny. Neměla jsem nikoho, s kým si popovídat a kdo by mi řekl, co je správné a co ne. Snažila jsem se nebýt doma, učit se od okolí nebo od kamarádů. U nás to bylo prostě složitý. Už od třinácti let se Natalya snažila ulehčit situaci rodičů tím, že chodila příležitostně na brigádu. Když jí bylo 15 let, matka od rodiny odešla a situace se ještě zhoršila. O tři roky starší bratr musel okamžitě do práce a Natalya začala pracovat ve volném čase jako servírka. To už byla na střední škole a bydlela na internátu, domů se vracela spíše vydělat peníze, aby měla z čeho zaplatit jídlo a ubytování. V této době začala být pro Natalyi situace neúnosná. Práce o víkendech, vytížení ve škole a nulové domácí zázemí vyústily ve změnu školy i odchod z domova. V současné době žije Natalya v Zařízení pro děti cizince. Není mi tu špatně, je to něco jako

4 dětský domov, ale mám svůj pokoj, zázemí a klid na učení. Dívka s velkýma zelenýma očima působí dojmem umělecké duše. Odmala hraje na housle, má ráda divadlo a vždy ji bavilo čtení knížek. Stipendia z Fondu vzdělání od Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové a ČSOB si moc váží. Každá koruna se hodí. Do školy potřebujeme nakupovat knížky a studijní pomůcky, občas je potřeba i něco na sebe, dodává skromně. O své budoucnosti má čerstvě plnoletá Natalya jasnou představu, zvládnout blížící se maturitu a pokračovat ve studiu na vysoké škole se zaměřením na pedagogiku. Od malička jsem chtěla být učitelka. Zatím si nejsem jistá, s jakou věkovou skupinou dětí se nejlépe najdu, ale to bude, doufám, ještě čas si uvědomit. Vlastní dětství jsem si moc neužila a ráda bych si to prožila alespoň v dospělosti, dodává s úsměvem. Svůj pokoj v patře jsem neviděl od šesté třídy Někomu se o hodinách matematiky zdají noční můry do konce života, pro Honzu je to jeden z nejoblíbenějších předmětů ve škole. Podobně to má s ekonomikou a hodinami účetnictví. Prý jednou bude účetním. Klidně by se ale mohl živit jako programátor. Zkušenosti ke každé ze tří profesí sbírá o sto šest. Honza navštěvuje druhým rokem Obchodní akademii Olgy Havlové v Jánských Lázních. Přes týden bydlí na internátě, jinak je doma v Úpici na Trutnovsku. Právě na zaplacení internátu půjde největší část peněz z Fondu vzdělání, který je společnou iniciativou Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové a ČSOB. Akademie Olgy Havlové je škola v mnoha ohledech specifická. Kromě bezbariérového přístupu má vlastní rehabilitační centrum, bazén a celkově tam výuka probíhá trochu jinak. Kvůli Honzově nemoci je to třeba. Honza trpí svalovou dystrofií, při které postupně ochabují svaly. Jeho optimismus by mu ale mohl leckdo závidět. Narodil se jako zdravý kluk. Nemoc se začala projevovat v pěti letech, kdy rodiče začali pozorovat, že neběhá tak rychle jako ostatní děti jeho věku. Postupně se jeho stav zhoršoval, dnes mu pohyb usnadňuje elektrický vozík. Honza to ale bere z té lepší stránky: Zatím to ještě zvládám. Vždycky si říkám, že je třeba vážit si každého dne. Lidé jsou na tom i hůř, říká, když vzpomíná na spolužáka s dystrofií, který kvůli pokročilému stádiu své nemoci už musí dýchat s pomocí respirátoru.

5 Honza má hodně z optimisty a trochu z realisty. Účetnictví ho baví, ale vnímá i praktickou stránku: Kvůli své nemoci bych nemohl být automechanik jako táta. To bych fyzicky nezvládl. V kanceláři to pro mě bude mnohem snazší. Kromě účetnictví se ale po svém budoucím povolání rozhlíží i v jiných oborech. Třeba v IT. Ve škole při hodině počítačů dokonce radí učitelům. To, co se jeho spolužáci učí, má on v malíku. Většinu svého volného času totiž tráví u počítače programováním. Zatím je to jen koníček, ale myslím si, že by mě to klidně bavilo i jako zaměstnání, říká Honza o práci s počítačem. Kromě toho se stará i o chod školních novin. Ne jako redaktor, to prý dělá jeho spolubydlící. Šéfuje celé redakci a zařizuje vše, co je pro její chod třeba. K tomu všemu hraje poměrně málo známý sport boccia. Honza bydlí jen s tatínkem v rodinném domku. S maminkou a jejím přítelem se nestýká. S nadsázkou se dá říct, že za svou rodinu možná překvapivě považuje i některé sousedy u nich doma v Úpici: Bydlíme v malé vesničce, kde nám všichni sousedi pomáhají, jak mohou. Když taťka potřebuje odjet, přijdou k nám a postarají se o mě. Pomáhají nám se vším. Jejich dům není pro vozíčkáře úplně dobře vybavený. Zatím. dodává Honza s vykřičníkem v hlase. Bydlíme s taťkou jen v přízemí, kam mám zvenku postavenou nájezdovou rampu. Teď ale dům rekonstruujeme. A dostali jsme peníze i na výtah. Samotná rekonstrukce jde ale celkem pomalu, kromě výtahu vše platí taťka z toho, co ušetříme. Na konec přestavby se ale těším. Konečně se podívám do svého starého pokoje v patře. Nebyl jsem tam možná od šesté třídy.

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení?

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení? březen 2009 Kvůli permanentní nejistotě s vízy nemůže být mongolská komunita v ČR stabilní a rozvíjet se. Rozhovor s Ariunjurgal Dashnyam, ředitelkou Česko-mongolské společnosti Abstrakt: Tereza Rejšková

Více

Staň se královnou svého života!

Staň se královnou svého života! Chceš být žena, která ví, co v životě chce, kam směřuje a proč? Chceš si být vědoma svých darů a předností a dokázat se za ně ocenit? Chceš se přestat trápit se svými nedostatky, ale naučit se s nimi pracovat?

Více

ŽÁKOVSKÝ DIÁŘ. Projekt Modely inkluzivní praxe v základní škole CZ.1.07/1.2.00/14.0125

ŽÁKOVSKÝ DIÁŘ. Projekt Modely inkluzivní praxe v základní škole CZ.1.07/1.2.00/14.0125 ŽÁKOVSKÝ DIÁŘ Projekt Modely inkluzivní praxe v základní škole CZ.1.07/1.2.00/14.0125 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY Úvodní slovo Žákovský

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta

Masarykova univerzita Právnická fakulta Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Dávám na první místo to nejdůležitější? Zpracovala: Dominika Vašendová (348603) Datum zadání

Více

1. Nejprve Vám předložíme několik skutečností. Prosím, posuďte každou z nich, jak je ve Vašem

1. Nejprve Vám předložíme několik skutečností. Prosím, posuďte každou z nich, jak je ve Vašem 1. Nejprve Vám předložíme několik skutečností. Prosím, posuďte každou z nich, jak je ve Vašem životě důležitá? (Zakroužkujte v každém řádku příslušné číslo podle míry důležitosti ve Vašem životě. Platí,

Více

Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!!

Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!! Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!! Jak na učitele -Nebuď drzý. -Vždy se chovej slušně. -V přítomnosti učitele (jakéhokoli dospělého)

Více

Kurz pro uživatele služeb partnerských ústavů

Kurz pro uživatele služeb partnerských ústavů Kurz pro uživatele služeb partnerských ústavů Kurz pro uživatele služeb ústavní péče vznikl v rámci projektu Kvalita života jako cíl. Projekt financovaný z prostředků ESF byl realizován sdružením Quip

Více

Seznamka. Adéla Hrubá Zš Bří Jandusů 8.A Prosinec 2015

Seznamka. Adéla Hrubá Zš Bří Jandusů 8.A Prosinec 2015 Seznamka Zš Bří Jandusů 8.A Prosinec 2015 Obsah 1 Obsah 1. Úvod 2. Co je to vlastně seznamka 3. Rizika 4. Jak to funguje 5. Typ seznamky 6. Seznámení krok za krokem 7. 10 nejlepších seznamek 2 Úvod 2 Úvod

Více

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv jiný 3. kde jsem 4. jak jsem se sem dostala 5. kde bydlím

Více

NUR - Interaktivní panel, D1

NUR - Interaktivní panel, D1 NUR - Interaktivní panel, D1 Petr Fišer, Roman Kubů, Jiří Slivárich {fiserp10, kuburoma, slivajir}@fel.cvut.cz Obsah Úvod... 3 Interaktivní panel... 3 Předpokládané využití...3 Cílové skupiny... 3 Upoutání

Více

Kolik hodin jste za posledních sedm dnů zameškal/a v práci z jiných důvodů, jako například dovolená, svátky?

Kolik hodin jste za posledních sedm dnů zameškal/a v práci z jiných důvodů, jako například dovolená, svátky? DOTAZNÍKY KVALITY ŽIVOTA projekt ATTRA RA ID pacienta: Datum vyplnění: NÁVYKY Vykouřil jste v průběhu svého života alespoň 100 cigaret nebo více? ANO NE Kouříte v současné době cigarety? ANO NE Kolik cigaret

Více

Uplatnění vzdělání získaného na Ukrajině na pracovních postech v České republice

Uplatnění vzdělání získaného na Ukrajině na pracovních postech v České republice 22. 06. 2016 07:38 1/6 Uplatnění vzdělání získaného na Ukrajině na pracovních postech v České republice Uplatnění vzdělání získaného na Ukrajině na pracovních postech v České republice 1. Úvod V České

Více

Rozhovor Alla Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná:

Rozhovor Alla Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Rozhovor Alla Na začátek tohoto rozhovoru Alla ti řeknu, že máme čtyři fáze kulturního šoku. Aby sis to mohla také připomenout a mohla se opět vžít do té situace. Takže první fázi je fáze medových týdnů

Více

Novoroční přání klientů pro všechny obyvatele Domova

Novoroční přání klientů pro všechny obyvatele Domova č. 2/2009 Konec starého a počátek nového roku je pro nás pro všechny příležitostí, abychom popřáli rodinným příslušníkům, přátelům a známým. Dovolte, abych i já Vám všem jménem zaměstnanců Luxoru Poděbrady

Více

Rozhodněte se, co budete dál dělat

Rozhodněte se, co budete dál dělat KAPITOLA 3 Rozhodněte se, co budete dál dělat Jako zakladatel firmy se snažíte přijít na to, čím strávíte dalších pár let svého života. Váš startup chcete pomocí lean metod budovat především proto, abyste

Více

Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola

Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola Každou středu ho můžete potkat, jak křižuje lesy v okolí Prahy na horském kole. Rozhovor odhaluje nepříliš známou tvář ředitele mbank ČR a SR Romana

Více

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Zimní školáček Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Milí čtenáři, Vítám vás na stránkách zimního čísla našeho školního časopisu, který vydáváme

Více

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Třídnické y Každé pondělí v 8. 30 začínají třídní učitelé ve svých třídách tzv.

Více

Jak se ČNB stará o českou korunu

Jak se ČNB stará o českou korunu Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31 Jak se ČNB stará o českou korunu Esej na odborné téma Jméno: Nicola Lužíková Ročník: 3. JAK SE ČNB STARÁ O

Více

NECHTĚLA JSEM ZŮSTAT SAMA

NECHTĚLA JSEM ZŮSTAT SAMA JE MI PADESÁT NO A? NECHTĚLA JSEM ZŮSTAT SAMA Marcele je 53 let, je učitelkou v mateřské škole. Rozváděla se v padesáti, ale byla přesvědčená, že nechce zůstat sama. Po několika neúspěšných pokusech si

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center

Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center Text: George Van Wagner Foto: Ryan Hunter 7.9.2014 Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center Hudba je jedním z největších úspěchů lidstva a zároveň také jednou z největších záhad. Jak ve své knize Musicophilia

Více

Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012

Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012 Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012 Od 3. do 5. února 2012 se v Brně uskutečnilo Mistrovství ČR juniorů, na kterém nechyběla výprava Juniorské školy squashe. Níže si můžete přečíst,

Více

http://rebel.ig.cas.cz/aktivity/prokopcova.php

http://rebel.ig.cas.cz/aktivity/prokopcova.php Page 1 of 5 Geofyzikální ústav AV ČR Agentura Galerie H Vás srdečně zvou na šestou výstavu cyklu Setkávání Eva Prokopcovová Obrazy z teček, kresby na tapety zahájení 10.9.2003 v 16.00 hodin v přednáškovém

Více

Adéla Kubičková, Hana Konečná Zdravotně sociální fakulta

Adéla Kubičková, Hana Konečná Zdravotně sociální fakulta Vyměním svobodu.zn:za 21 pilulek Adéla Kubičková, Hana Konečná Zdravotně sociální fakulta Jihočeská č univerzita it v Českých h Budějovicích iíh WANTED! svoboda rozhodování pro ženy Pilulka před 50.lety

Více

D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí.

D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí. D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí. Tento certifikát má hodnotu jedné ivé a zdravé kozy. Díky pomoci eských dárc nakupuje lov k v tísni tato veselá zví ata pro rodiny v chudých zemích Afriky a Asie.

Více

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE,

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE, Úkolem diplomové práce, jejíž téma je Politika zaměstnanosti (srovnání podmínek v ČR a EU), je na základě vyhodnocení postupného vývoje nezaměstnanosti v České republice od roku 1990 analyzovat jednotlivé

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

TOPSIDE. Materiál. Portfolia. pro účastníky kurzu. Vzdělávací příležitosti pro podpůrce s mentálním postižením v Evropě. www.peer-training.

TOPSIDE. Materiál. Portfolia. pro účastníky kurzu. Vzdělávací příležitosti pro podpůrce s mentálním postižením v Evropě. www.peer-training. TOPSIDE Vzdělávací příležitosti pro podpůrce s mentálním postižením v Evropě Materiál pro účastníky kurzu Portfolia Inclusion Europe www.peer-training.eu Autoři: TOPSIDE partneři Hugh Savage, ENABLE Skotsko

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech NÁHRADA ŠKODY - zaměstnanec i zaměstnavatel mají obecnou odpovědnost za škodu, přičemž každý potom má svou určitou specifickou odpovědnost - pracovněprávní odpovědnost rozlišuje mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem

Více

ob anské sdružení MALÁ ANTIOCHIA 569 34 Rychnov na Morav 53, tel.: 461 323 129 e-mail: mala.antiochia@seznam.cz I O: 269 855 43, DI : CZ 269 855 43

ob anské sdružení MALÁ ANTIOCHIA 569 34 Rychnov na Morav 53, tel.: 461 323 129 e-mail: mala.antiochia@seznam.cz I O: 269 855 43, DI : CZ 269 855 43 VÝRO NÍ ZPRÁVA OB ANSKÉHO SDRUŽENÍ ZA ROK 2005 O em se do tete v naší výro ní zpráv : 1. Úvodní slovo 2. Poslání a cíle 3. Naši lenové, lidé ve vedení 4. Zpráva o innosti 5. Finan ní zpráva za rok 2005

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI UŽIVATELŮ SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI UŽIVATELŮ SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015 Příloha č. 2 ANIMA VIVA o. s. 1/16 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI UŽIVATELŮ SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření

Více

Kde je zakopaný pes? 82

Kde je zakopaný pes? 82 M e t o d i c k ý l i s t L í s k y p r o u č i t e l e n a p o d p o r u E V V O v e š k o l á c h Kde je zakopaný pes? 82 Cíl: Vzbudit zájem o férové výrobky. Pochopit princip spravedlivého obchodu.

Více

Závěr: Je potřeba vytvořit simulaci a propočítat, zda krácení dle rozpočtu a člověkohodin bude spravedlivé.

Závěr: Je potřeba vytvořit simulaci a propočítat, zda krácení dle rozpočtu a člověkohodin bude spravedlivé. Zápis ze schůze pracovní skupiny projektu NNO a neformální vzdělávání v JMK konané dne 28. 5. od 17.00. Zúčastnili se: Roman Dvořák (Junák, ANNO JMK), Jana Heřmanová (SVČ Ivančice), Miloslav Hlaváček (Sdružení

Více

Kocourek Modroočko. literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd. CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě

Kocourek Modroočko. literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd. CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě Kocourek Modroočko literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě POMŮCKY: obrázky zavřené oči, otevřené modré oči, hlava kocourka

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

Burza práce 28. 4. 2016

Burza práce 28. 4. 2016 Burza práce 28. 4. 2016 Tato burza je určena výhradně ke zprostředkování práce asistenta pedagoga. Své inzeráty sem mohou vkládat zájemci o tuto práci i ti, kteří jejich služby potřebují (vedení škol,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola Spektrum, s.r.o. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Vnitřní řád je zpracován na základě zákona č. 561/2004 Sb., Školského zákona a příslušných prováděcích předpisů, vyhlášky č. 74/2005 Sb., o zájmovém

Více

Plánování a organizace práce podle Denig-Holmsové

Plánování a organizace práce podle Denig-Holmsové Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Evropská 33, Praha 6 Předmět: Pedagogická psychologie Plánování a organizace práce podle Denig-Holmsové 4. 1. 2007 Michaela Molková 3A SOP OBECNĚ Je všeobecně

Více

které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu

které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu Otázek které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu 5 otázek, které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu 1 Má daný CAD program konzistentní příkazový slovník 2 Podporuje

Více

PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE

PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE Eva Svobodová PF JČU České Budějovice Proč prosociální činnosti Prosociálnost se vyznačuje pozitivním sociálním chováním, které vede k pomoci druhému člověku či lidem.

Více

Krize ve vztahu. Udělejte si audit partnerského vztahu

Krize ve vztahu. Udělejte si audit partnerského vztahu Krize ve vztahu Krize ke vztahům neodmyslitelně patří. Mění se naše nálady, mění se naše preference, měníme se v průběhu života sami o sobě. A nyní to vynásobte dvěma. Ještě je nutné podotknout, že tyto

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

využívá svých schopností

využívá svých schopností Táto relácia využívá svých schopností je pro nás svaté. pojednáva o možnostiach breathariánstva, teda života bez jedenia jedla, no nie je to kompletný návod. V záujme vašej bezpečnosti, nepokúšajte sa

Více

Školtýn. Základní škola Týnec nad Labem Ročník 11 1. číslo 2011-2012

Školtýn. Základní škola Týnec nad Labem Ročník 11 1. číslo 2011-2012 Školtýn Základní škola Týnec nad Labem Ročník 11 1. číslo 2011-2012 Obsah 1, Zpravodajství Úvod Zahájení školního roku Den bez aut Vodácký seznamovací kurz Anketa Co nás čeká v dalších měsících 2, Sport

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola

8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola 8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola Dobrý den, právě máte v rukou 8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola. Uvítáme, pokud NA NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY ODPOVÍ SAMI ŽÁCI. 1. Kdo je součástí pracovního týmu Ekoškoly

Více

I. BLOK Marketing a PR technického vzdělávání

I. BLOK Marketing a PR technického vzdělávání I. BLOK Marketing a PR technického vzdělávání Jak se dostat rodičům (a dětem) pod kůži? Dokážou školy přitáhnout děti ke studiu? Zhruba polovina Čechů si myslí, že dobrá reklama škol dokáže přesvědčit

Více

Budoucnost je opravdu blízko!

Budoucnost je opravdu blízko! Budoucnost je opravdu blízko! Je načase se ptát KDE JSOU MOJE PENÍZE a MILIONOVÝ POTENCIÁL? Internetem dnešních dnů k nám všem z různých stran proudí otázky a odpovědi na témata» Je lepší být expertem,

Více

Jak jednat. se stavebním úřadem. Michal Lalík. e s. stavebnímu zákonu z praxe

Jak jednat. se stavebním úřadem. Michal Lalík. e s. stavebnímu zákonu z praxe Jak jednat se stavebním úřadem 148 Michal Lalík ne nejčastější ejčastějš jč tějš ší otázky ot ázk y a odpovědi odpově ědi ě di ke e s stavebnímu zákonu z praxe o éh ěn zd te kt u je o ro js P a o Ukazka

Více

The University of Plymouth

The University of Plymouth The University of Plymouth Jmenuji se Lukáš Widomski, je mi 19 let a tento rok jsem udělal maturitu na SPŠ EI Kratochvílova 7. Označil bych se jako průměrný, cílevědomý student, který vzal osud do svých

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE 6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE Úvod Pro bezproblémové vztahy ve školním prostředí je třeba znát dynamiku interakcí a pravidla komunikace. Je nutné, aby všichni měli možnost se svobodně

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS 6. 2. 2013. o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii. Zpravodajka: Nathalie Griesbeck

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS 6. 2. 2013. o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii. Zpravodajka: Nathalie Griesbeck EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 6. 2. 2013 PRACOVNÍ DOKUMENT o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii Výbor pro občanské svobody, spravedlnost

Více

Anketa byla určena pro rodiče, jejichž děti navštěvují naši školní jídelnu.

Anketa byla určena pro rodiče, jejichž děti navštěvují naši školní jídelnu. Stránka1 Vyhodnocení ankety Školní jídelna Chvaletická 918 Praha 9 - Lehovec Vážení rodiče, vážení strávníci, ráda bych Vás seznámila s výsledky ankety, kterou jsme pro Vás připravili v měsíci říjnu a

Více

Základní informace pro zákonné zástupce žáků a nově přijaté žáky 1. ročníku ve školním roce 2014-2015

Základní informace pro zákonné zástupce žáků a nově přijaté žáky 1. ročníku ve školním roce 2014-2015 33-56-E/01 Truhlářské a čalounické výroba OT1. Pro ubytované žáky je n á s t u p na domov mládeže dne 31. srpna 2014 v době od 15. 00 do 17. 00 hodin. Pro dojíždějící žáky je zahájení školního roku v pondělí

Více

Zdeněk Svěrák -scénárista, herec, divadelník

Zdeněk Svěrák -scénárista, herec, divadelník Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Zdeněk Svěrák -scénárista, herec, divadelník Jméno a příjmení: Veronika Hospodková Třída: 5. A Školní rok: 2015/2016 Garant / konzultant: Mgr.

Více

PLETEME COPY A COPÁNKY

PLETEME COPY A COPÁNKY LAURA & MARIE @HairAndNailsInspiration PLETEME COPY A COPÁNKY Postupy krok za krokem, jak vytvořit ty nejkrásnější zapletené účesy Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena.

Více

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE 2016 EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY, ODBOR VYSOKÝCH ŠKOL, 31. KVĚTNA 2016 Obsah 1. Úvod...

Více

Porada SOMu 11. - 12. 2. 2011

Porada SOMu 11. - 12. 2. 2011 Porada SOMu 11. - 12. 2. 2011 Přítomni: Vlastik Stejskal, Jiří Hölbling, Adéla Holibková, Gabča Halušková, Martin Koutecký, Štěpán Groll, Barča Halušková, Hanka Chroustová, Eva Urbanová, Tomáš Koutecký

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec 1. Poslání Sociální rehabilitace Třinec poskytuje služby sociální rehabilitace lidem bez zaměstnání. Posláním organizace je pomáhat

Více

Nabídka vzdělávacích seminářů

Nabídka vzdělávacích seminářů Nabídka vzdělávacích seminářů Vzdělávací semináře na nabízená témata je možné si objednat přímo pro vaší organizaci. Poptávku lze zasílat na emailovou adresu vzdelavani@amalthea.cz. Seznam vzdělávacích

Více

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Z r nk Z učebního cyklu Pouta milosti (GraceLink) Ročník I., první čtvrtletí Přeloženo z anglického originálu: Beginner Bible Study Guide, GraceLink

Více

1.1.11 Poměry a úměrnosti I

1.1.11 Poměry a úměrnosti I 1.1.11 Poměry a úměrnosti I Předpoklady: základní početní operace, 010110 Poznámka: Následující látka bohužel patří mezi ty, kde je nejvíce rozšířené používání samospasitelných postupů, které umožňují

Více

Metodika Kulturní rozdíly 7. tř., 2 vyuč. hodiny

Metodika Kulturní rozdíly 7. tř., 2 vyuč. hodiny Metodika Kulturní rozdíly 7. tř., 2 vyuč. hodiny PONTIS Šumperk o.p.s. WWW.pontis.cz 2010 pontis@pontis.cz - 1 - Obsah Úvod... Chyba! Záložka není definována. Pravidla... Chyba! Záložka není definována.

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

Posilování vlivu rodiny. Dotazník pro žáky/studenty

Posilování vlivu rodiny. Dotazník pro žáky/studenty Posilování vlivu rodiny Dotazník pro žáky/studenty ANONYMNÍ KÓD Odpovědi na dotazník jsou DŮVĚRNÉ a nebudou poskytnuty nikomu kromě výzkumného týmu. Protože výzkum se týká rodiny, budeme potřebovat nějaké

Více

A. OSOBNÍ ÚDAJE A ÚDAJE O PRACOVIŠTI

A. OSOBNÍ ÚDAJE A ÚDAJE O PRACOVIŠTI DOTAZNÍK NÁSILÍ NA PRACOVIŠTI VE ŠKOLÁCH A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍCH Při vyplňování dotazníku postupujte následovně - zaškrtněte čtvereček nebo zapište odpověď do určeného prostoru. V případě, že na danou otázku

Více

Název: O co nejvyšší věž

Název: O co nejvyšší věž Název: O co nejvyšší věž Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Jak se co dělá Věci a jejich původ (Suroviny a jejich zdroje) Předmět (obor): prvouka a přírodopis

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 2. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_124 Jméno

Více

GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁNÍ / KRIZOVÉ OBLASTI; MIGRACE SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA / SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ BOJOVNÍCI ZE SEVERU

GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁNÍ / KRIZOVÉ OBLASTI; MIGRACE SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA / SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ BOJOVNÍCI ZE SEVERU VŠUDE DOBŘE ANOTACE: Prostřednictvím aktivity si žáci uvědomí problémy, které s sebou imigrace přináší. Zamyslí se nad rozdílnou situací první a druhé generace migrantů a pokusí se najít způsoby, jak mohou

Více

No a tam to skončilo studentskými prověrkami. A to je zajímavý, že nás prověřovali spolužáci, se kterými jsme si tykali a hráli jsme spolu volejbal.

No a tam to skončilo studentskými prověrkami. A to je zajímavý, že nás prověřovali spolužáci, se kterými jsme si tykali a hráli jsme spolu volejbal. Pan Stanisla Hlava V rámci projektu Post Bellum Příběhy našich sousedů, jsme se 10. ledna 2015 setkali v Bozkově s panem Stanislavem Hlavou, který nám převyprávěl svůj životní příběh. Pan Stanislav Hlava

Více

1.2.7 Druhá odmocnina

1.2.7 Druhá odmocnina ..7 Druhá odmocnina Předpoklady: umocňování čísel na druhou Pedagogická poznámka: Probrat obsah této hodiny není možné ve 4 minutách. Já osobně druhou část (usměrňování) probírám v další hodině, jejíž

Více

Obsah. Předmluva 6. Úvod 8. Jídelníček zdravého batolete 10. Na co si musíme dát pozor 12. Rodina a zdravý životní styl 14.

Obsah. Předmluva 6. Úvod 8. Jídelníček zdravého batolete 10. Na co si musíme dát pozor 12. Rodina a zdravý životní styl 14. Obsah Předmluva 6 Úvod 8 Jídelníček zdravého batolete 10 Na co si musíme dát pozor 12 Rodina a zdravý životní styl 14 Praktické rady 16 Dezerty a svačiny 18 Každé dítě je jiné 20 Jak používat tuto knížku

Více

Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Pokud používáte měl bych, je na čase to změnit Dostáváte se do situací, ve kterých používáte slovní spojení měl bych nebo

Více

Kreativní malování. s dětmi. Dana Cejpková

Kreativní malování. s dětmi. Dana Cejpková Kreativní malování s dětmi Dana Cejpková Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D

Více

TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE

TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE Kdesi na pokraji vašich schopností existuje místo, kde se učíte nejlépe a nejrychleji. To je to pravé, co vám vyhovuje. Toto místo najdete následujícím způsobem: [Komfortní

Více

Katalog vzdělávání 2015

Katalog vzdělávání 2015 Katalog vzdělávání 2015 Obsah Osobnostní rozvoj... 3 1. Komunikační dovednosti... 3 2. Prezentační dovednosti... 3 3. Lektorské dovednosti a kompetence... 3 4. Vyjednávání v každodenní praxi... 4 5. Jak

Více

Obsah ZÁVĚREČNÁ POZNÁMKA... 188 REJSTŘÍK... 190 PODĚKOVÁNÍ... 192

Obsah ZÁVĚREČNÁ POZNÁMKA... 188 REJSTŘÍK... 190 PODĚKOVÁNÍ... 192 Obsah ÚVOD............................... 6 1. Otevřete se lásce síla myšlenky...... 12 2. Uzdravte svou minulost............. 38 3. Zamilujte se sami do sebe........... 58 4. Zvolte si svou budoucnost...........

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu Rebečina Křídla za rok 2015

Výroční zpráva Nadačního fondu Rebečina Křídla za rok 2015 Výroční zpráva Nadačního fondu Rebečina Křídla za rok 2015 Pardubice, 26.5.2016 1 Základní údaje o nadačním fondu Název : Nadační fond Rebečina Křídla Sídlo : Mánesova 519, 53304 Sezemice IČ: 03644286

Více

ptát, jestli nebyl zpracován

ptát, jestli nebyl zpracován Jako duchovní praktikující ptát, jestli nebyl zpracován Když pak jdou domů, bychom měli mít tento koncept, měli bychom hledat své vlastní Já, Boha uvnitř, přirozenost Buddhy, místo tohoto druhu triviální

Více

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Statutární město Most Radniční 1 Most Úsvit Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Dílčí projekt Projekt rozšířené estetické výchovy Projekt rozšířené estetické výchovy

Více

VÉCNÉ BŔEMENO 1. VĚCNÉ BŘEMENO. Věcné břemeno. Druhy věcných břemen. Vznik věcných břemen. Zánik věcných břemen. Předkupní právo

VÉCNÉ BŔEMENO 1. VĚCNÉ BŘEMENO. Věcné břemeno. Druhy věcných břemen. Vznik věcných břemen. Zánik věcných břemen. Předkupní právo VĚCNÉ BŘEMENO, VĚCNÉ PŘEDKUPNÍ PRÁVO VÉCNÉ BŔEMENO Věcné břemeno Druhy věcných břemen Vznik věcných břemen Zánik věcných břemen Předkupní právo 1. VĚCNÉ BŘEMENO Pojem věcného břemene je zařazeno do občanského

Více

Pedagogický projekt JAK SE ŽIJE V AFRICE

Pedagogický projekt JAK SE ŽIJE V AFRICE Pedagogický projekt JAK SE ŽIJE V AFRICE Eva Sádlíková I. Ročník KA03D Studium pedagogiky volného času v rámci projektu Klíče pro život 27.5.2010 Pedagogický projekt JAK SE ŽIJE V AFRICE Cílová skupina:

Více

Marketing. Modul 5 Marketingový plán

Marketing. Modul 5 Marketingový plán Marketing Modul 5 Marketingový plán Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

Tazatelé (T): Kateřina Kohoutová, Zuzana Herrmannová, Iva Nádvorníková

Tazatelé (T): Kateřina Kohoutová, Zuzana Herrmannová, Iva Nádvorníková Rozhovor se uskutečnil dne 26.6.2011 v oblasti Batken, v jižním Kyrgyzstánu v rámci projektu Postsocialistická transformace a změny kultury ve Střední Asii se zaměřením na Uzbekistán, Kazachstán a Kyrgyzstán

Více

Šok (školní občasný klebetník ) číslo 11, školní rok 2009/2010. www.zshornicka.cz

Šok (školní občasný klebetník ) číslo 11, školní rok 2009/2010. www.zshornicka.cz www.zshornicka.cz Slovo pana ředitele: Milí žáci a čtenáři ŠOKu, před několika dny jsme společně zahájili školní rok 2009/2010. Vám, žákům, nezačala jen školní práce. Byly zahájeny i činnosti zájmového

Více

Rukodělná činnost. příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu. Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011

Rukodělná činnost. příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu. Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Rukodělná činnost příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

Festival Evolution: Štafeta úspěchu.

Festival Evolution: Štafeta úspěchu. www.jogadnes.cz Festival Evolution: Štafeta úspěchu. Zkusíte ji přebrat i vy? Festival, který vám nasadí brouka do hlavy, prezentuje se tahle výjimečná akce. Dlužno říct, že výstižně. Spojuje spirituální

Více

Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004

Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004 Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004 Hra je nejlépe hratelná ve 3-5 hráčích, při 6 hráčích se neúměrně prodlužuje. Speciální pravidla

Více

OECD Program pro mezinárodní hodnocení žáků 2006

OECD Program pro mezinárodní hodnocení žáků 2006 OECD Program pro mezinárodní hodnocení žáků 2006 Česká republika Hlavní šetření PISA 2006 Datum testování / / 2006 Den Měsíc ŽÁKOVSKÝ DOTAZNÍK Ústav pro informace ve vzdělávání, Praha Konsorcium projektu:

Více

Climate Connections - Zadání výzkumného úkolu

Climate Connections - Zadání výzkumného úkolu Climate Connections - Zadání výzkumného úkolu Rozhovory s experty nápady k přípravě a příkladové otázky pro rozhovory Kontakt s odborníky, kteří se věnují tématům soutěže, je pro FLL tým dobrým způsobem,

Více

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES.

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. PROJEKT NOVÝ PRALES NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES V roce 2010 se Nový Prales rozkládá

Více

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl MÍSTO, KDE ŽIJEME + MP vazby Domov EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl - orientuje se v místě domova - orientuje se ve svém pokoji, ví, kde má své hračky, školní kout,

Více

Nebe, Boží nádherný domov

Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Více

Radek Bula a Mgr. Lucie Solařová

Radek Bula a Mgr. Lucie Solařová Standardní i Latinskoamerické tance (pro začátečníky i pokročilé) Kulturní Dům Dobronín Radek Bula a Mgr. Lucie Solařová Taneční- někdo se nemůže dočkat, jiný se jich bojí. Někteří již mají koupené šaty

Více