Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."

Transkript

1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Antiparazitární programy proti vnitřním parazitům psů a koček Prof. MVDr. Miroslav Svoboda, CSc. Prof. MVDr. Vlasta Svobodová, CSc., DipEVPC MVDr. Roman Husník, Ph.D. MVDr. Pavel Kohout, Ph.D. MVDr. Jarmila Konvalinová

3 Nejdůležitější vnitřní parazité psa Protozoa: Cestoda: Nematoda: Giardia intestinalis Isospora ohioensis, Isospora canis Dipylidium caninum, Taenia pisiformis Echinococcus granulosus, E. multilocularis Toxocara canis Trichuris vulpis

4 Nejdůležitější vnitřní parazité kočky Protozoa: Giardia intestinalis Isospora rivolta, Isospora felis Cestoda: Dipylidium caninum, Taenia taeniaeformis, Taenia pisiformis Echinococcus multilocularis Nematoda: Toxocara cati

5 Toxokaróza psů Toxocara canis Intrauterinně infikováno 95 % štěňat Laktogenně zvyšována intenzita infekce Nutno uplatňovat princip preimaginální dehelmintizace

6 Toxokaróza koček Toxocara cati K intrauterinní infekci nedochází Laktogenně infikována většina koťat V raném věku silná infekce ze zevního prostředí Nutno uplatňovat princip preimaginální dehelmintizace

7 Toxokaróza psa a kočky

8 Patogeneze a klinické příznaky toxokarózy Štěňata a koťata: bronchopneumonie, obturace střeva kašel, apatie, hubnutí, nechutenství, průjem, křeče (askaridin) Dospělá zvířata: obvykle latentní infekce (psi) silná infekce koček hubnutí, výhřez třetího víčka (dehydratace)

9 Toxokaróza psa a kočky Somatické larvy v ledvinách Vajíčka v trusu

10 Toxokaróza psa a kočky Zvětšené břicho Škrkavky ve zvratcích

11 Toxokaróza psa a kočky Škrkavky v trusu

12 Antitoxokarový program pro štěňata Toxocara canis 1. dehelmintizace: den po porodu dehelmintizace: ve 14denních intervalech do 3 měsíců dehelmintizace: po měsíci do stáří 6 měsíců 8. dehelmintizace: ve stáří 9 měsíců 9. dehelmintizace: ve stáří 12 měsíců

13 Antitoxokarový program pro dospělé psy (1) Toxocara canis Riziko u fen v období porodu (Periparturient period - PPR) snížení imunity přítomnost dospělých toxokar ve střevě vylučování vajíček aplikace antiparazitika 2x spolu se štěňaty dle schématu preimaginální dehelmintizace nebo použít přípravky se 4týdenním efektem (spot on)

14 Antitoxokarový program pro dospělé psy (2) Toxocara canis Dospělí psi výrazně převažuje somatická migrace larvy ve tkáních Vylučování vajíček toxokar ojedinělé koprologické vyšetření nebo aplikace širokospektrálního přípravku (endektocid)

15 Antitoxokarový program pro koťata Toxocara cati 1. dehelmintizace: 3 týdny po porodu dehelmintizace: ve 14denních intervalech do 3 měsíců dehelmintizace: po měsíci do stáří 6 měsíců 8. dehelmintizace: ve stáří 9 měsíců 9. dehelmintizace: ve stáří 12 měsíců

16 Antitoxokarový program pro dospělé kočky (1) Toxocara cati Somatická migrace + přítomnost dospělých toxokar ve střevě celoživotní vylučování vajíček Zdroje infekce dospělých koček vajíčka v prostředí, infekční larvy - lov myší (parateničtí hostitelé)

17 Antitoxokarový program pro dospělé kočky (2) Toxocara cati Kočky s volným pohybem (outdoor) vysoké riziko infekce minimálně 4x ročně aplikace širokospektrálního antiparazitika, lépe měsíčně Kočky chované pouze v bytě (indoor) minimální riziko infekce koprologické vyšetření 1-2x ročně

18 Giardióza Giardia intestinalis Aktivní bičíkatá stádia trofozoity se fixují na povrchu sliznice tenkého střeva Cysty jsou vylučovány trusem Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Giardia intestinalis trofozoit a cysty Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Giardióza Patogenita a klinické příznaky Hubnutí, steatorea, kožní změny urticaria (zejména u mladých zvířat) Oportunní infekce Zoonóza omezený zoonotický potenciál, převažují specifické izoláty psů a koček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 Diagnostika giardiózy Koprologické vyšetření Mikroskopicky nález cyst, při intenzivním průjmu i bičíkatých stádií Využití komerčních diagnostických setů detekce koproantigenů ELISA sety určené pro klinickou diagnostiku Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 Giardióza - cysty a trofozoity v trusu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

24 Endoskopické vyšetření Diagnostika giardiózy Nález pohybujících se trofozoitů v nativním preparátu duodenální tekutiny Barvení duodenální tekutiny dle Giemsy trofozoity Odběr duodenální tekutiny se provádí při endoskopickém vyšetření indikovanému při dlouhodobých problémech neznámé etiologie nikoli jako diagnostika giardiózy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25 Giardie v duodenální tekutině (barveno dle Giemsy) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

26 Giardióza v rektálním otisku Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

27 Terapie Giardióza Psi febantel + pyrantel v doporučené dávce po 2 dny Psi a kočky fenbendazol v doporučené dávce po 3 dny systému metronidazol 20 až 25 mg/kg ž. hm. po 5 až 7 dní, nebezpečí vedlejších příznaků postižení nervového Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

28 Izosporóza (1) Kokcidie rodu Isospora u psů a koček Velké oocysty µm I. canis psi, I. felis kočky nepatogenní Menší oocysty µm I. ohioensis psi, I. rivolta kočky patogenní do 3 až 4 měsíců věku Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

29 Kokcidie rodu Isospora u psů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

30 Izosporóza (2) Patogenita a klinické příznaky enteritida, průjmy až krvavé pouze u štěňat a koťat, starší jedinci asymtomatické vylučování oocyst, pokud je průjem příčina je jiná Terapie toltrazuril 20 mg/kg ž. hm. (Baycox Bovis určeno pro individuální aplikaci) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

31 Izosporóza štěňat Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

32 Trichuris vulpis Trichurióza psů (dospělec, samec) hlístice ve slepém střevě a v kolonu Patogenita a klinické příznaky hemoragická tyflitida a kolitida, hubnutí, střídavé průjmy s příměsí krve, anémie, patogenní pro všechny věkové kategorie psů již při středně silné infekci Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

33 Diagnostika Trichurióza psů koprologické vyšetření (nález vajíček) kolonoskopie (nález dospělců) pouze v rámci diferenciální diagnostiky Terapie fenbendazol, febantel, flubendazol po 3 až 5 dní, milbemycin, moxidectin kontrolní vyšetření po ukončení terapie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

34 Cestodózy psů a koček Dipylidium caninum nejrozšířenější tasemnice blechy Tasemnice rodu Taenia zejména kočky lov myší T. taeniaeformis, venkovští psi a kočky chovatelé králíků T. pisiformis Patogenita a klinické příznaky obvykle latentní nebo subklinická infekce, dráždění okolí anu odcházejícími články Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

35 Cestodózy psů a koček Diagnostika mikroskopické vyšetření uvolněných článků (roztlačkový preparát), flotace rozlišení dle morfologie vajíček prevence Dipylidium caninum = protibleší program, Taenia spp. nelze druhově odlišit = likvidace střev králíků (T. pisiformis), aplikace praziquantelu kočkám s volným pohybem 4x ročně (T. taeniaeformis) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

36 Dipylidium caninum - kokon a uvolňující se vajíčka Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

37 Vajíčka rodu Taenia Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

38 Vajíčka v článku tasemnice rodu Taenia Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

39 Echinokokóza psů a koček Echinococcus granulosus pes, mezihostitel býložravci, všežravci, člověk Echinococcus multilocularis pes, kočka, mezihostitel drobní hlodavci, člověk Patogenita a klinické příznaky hostitelství několika desítek až stovek 1-3 mm dlouhých tasemnic je bez klinických příznaků Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

40 Echinococcus spp. dospělci a vajíčka Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

41 Echinokokóza psů a koček (1) Diagnostika - vylučované články jsou velmi drobné do 1 mm, vajíčka nelze mikroskopicky odlišit od vajíček rodu Taenia Zoonóza člověk se infikuje vajíčky mezihostitel E. granulosus cystická echinokokóza E. multilocularis alveolární echinokokóza Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

42 Cystická echinokokóza hydatida v játrech Alveolární echinokokóza metastázy v mozku Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

43 Echinokokóza psů a koček (2) Terapie praziquantel Prevence pravidelná měsíční aplikace praziquantelu rizikovým psům a kočkám = s možností lovu hlodavců E. multilocularis a psům na farmách s domácími porážkami E. granulosus Měsíční interval zabrání dozrání vajíček v článku Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

44 Zásady prevence parazitóz psů a koček Antitoxokarový program u psů a koček Kočky s volným pohybem je nutné chránit proti škrkavkám a tasemnicím celoživotně aplikace širokospekrálního přípravku 4x ročně Psi a kočky s rizikem echinokokózy měsíční aplikace praziquantelu v širokospekrálním přípravku Průjem vyšetření trusu cílená terapie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

45 První klinický případ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

46 Údaje nacionále: C, West Highland white teriér, pes, stáří 9 týdnů, jméno Sam, hmotnost 0,95 kg Anamnéza: Jeden den trvající apatie, nechutenství, je unavený, nezvracel, stolice řidší konzistence, ale bez krve, vakcinace před 10 dny (Biocan Puppy), odčervení provedeno 1krát před 14 dny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

47 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

48 Klinický nález: výživný stav dobrý až méně dobrý, apatie, dehydratace minimální, CRT 3 s., spojivky bledě růžové, anémie nezjištěna, zvětšené břicho, tekutá náplň střev se střídá s plynatostí, břicho bolestivé, střevní kličky tuhé konzistence. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

49 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

50 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

51 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

52 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

53 Výsledky vyšetření Hematologické vyšetření krve (leukocyty 21 tis., lymfocyty 9,6 tis, eozinofily 0,84; ostatní v normě), Biochemické vyšetření krve (fosfor 3,94; ostatní v normě), Parvotest (negativní), Parazitologické vyšetření trusu (negativní), RTG břicha a hrudníku (juvenilní jedinec, nález nespecifický), USG břicha (3 škrkavky v jejunu, stěna střevní nezesílená, bez větší retence tekutiny kraniálním směrem).

54 USG příčný řez jejunem

55 USG břicha bílé šipky vyznačují příčný řez škrkavkami v duodenu

56 USG břicha - podélný řez jejunem

57 USG břicha podélný řez jejunem s vyznačením jednotlivých vrstev. Zeleně vyznačen podélný řez škrkavkou

58 Terapie Pyrantel (Banminth pasta pro psy) 5 mg/kg ž. hm. per os Infuzní terapie (Sol. natr. chlor. isotonica) 80 ml pro toto/den Postupný přechod na podávání štěněčí stravy Další den propuštěn do domácí péče Poté dvakrát přišel na vakcinaci, vše v pořádku

59 Druhý klinický případ

60 Nacionále: Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus), pohlaví samčí, nar. v roce 2000, Inongo, hmotnost 43 kg, majitel ZOO Ústí nad Labem Anamnéza: Dva roky trvající periody průjmů, intervaly se zkracují, mírně hubne, občas zvrací, krmivo přijímá s chutí Krmení tradičně (slepice, králíci, hovězí), dietní kočičí krmivo odmítá

61 Klinické vyšetření (v celkové anestézii): Výživný stav méně dobrý, jinak bez zjevných změn Další vyšetření: FeLV (negativní), FIV (negativní), Hematologické a biochemické vyšetření (BPN), Endoskopické vyšetření (nespecifický nález s výjimkou masivního výskytu škrkavek v duodenu), Patohistologické vyšetření (chronická lymfoplazmocytární superficiální gastritida a duodenitida, spirálovité bakterie připomínající Helicobacter spp.)

62 Diagnostická endoskopie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

63 Terapie: Pyrantel (podáván opakovaně) Současný stav: gepard je údajně v dobré formě.

64 Děkujeme za pozornost!

SOUHRN ÚDAJU O PRÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJU O PRÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJU O PRÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉCIVÉHO PRÍPRAVKU GALCES PLUS tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 tableta obsahuje: Lécivá(é) látka(y): Febantelum 150,0 mg Pyranteli embonas

Více

Echinokokóza u psů a koček

Echinokokóza u psů a koček Echinokokóza u psů a koček onemocnění přenosné na lidi VETERINARY MEDICAMENTS PRODUCER Echinococcus (měchožil) je rod drobných tasemnic z čeledi Taeniidae s typickým dvojhos telským cyklem. Defini vním

Více

Parazitární nákazy s alimentárním přenosem. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU

Parazitární nákazy s alimentárním přenosem. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Parazitární nákazy s alimentárním přenosem MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Toxoplasmóza původce: Toxoplasma gondii formy nákazy: kongenitální - Sabinova triáda postnatální f. uzlinová, gynekologická,

Více

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE 1 PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO: Drontal Dog Flavour 150/144/50 mg tablety 1. JMÉNO A ADRESA DRŽITELE ROZHODNUTÍ O REGISTRACI A DRŽITELE POVOLENÍ K VÝROBĚ ODPOVĚDNÉHO ZA UVOLNĚNÍ ŠARŽE,

Více

Pyranteli embonas Fenbendazolum Praziquantelum

Pyranteli embonas Fenbendazolum Praziquantelum PERORÁLNÍ PASTA PRO PSY A KOČKY Pyranteli embonas Fenbendazolum Praziquantelum www.biovetapets.cz CHARAKTERISTIKA PŘÍPRAVKU Caniverm pasta a Caniverm tablety obsahují tři účinné látky, které zajistí, že

Více

ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY VYVOLANÉ TASEMICEMI Taenia, Hymenolepis, Diphyllobothrium

ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY VYVOLANÉ TASEMICEMI Taenia, Hymenolepis, Diphyllobothrium ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY VYVOLANÉ TASEMICEMI Taenia, Hymenolepis, Diphyllobothrium Libuše Kolářová Ústav imunologie a mikrobiologie 1. LF UK Praha 2013/14 CESTODA (Tasemnice) onemocnění: cestodózy životní cyklus:

Více

Elektronický atlas významných parazitologických koproskopických nálezů u domácích zvířat TEST. MVDr. Barbora Červená, Ph.D.

Elektronický atlas významných parazitologických koproskopických nálezů u domácích zvířat TEST. MVDr. Barbora Červená, Ph.D. Ústav patologické morfologie a parazitologie Fakulta veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutická univerzita Brno Palackého třída 1946/1, 612 42 Brno Elektronický atlas významných parazitologických

Více

Endoparazité koček a psů a jejich terapie

Endoparazité koček a psů a jejich terapie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie Endoparazité koček a psů a jejich terapie (diplomová práce) Hradec Králové 2008 Kateřina Staňková Čestné prohlášení

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Drontal Dog Flavour XL 525/504/175 mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje: Léčivé látky:

Více

3 řád: Cyclophyllidea (kruhovky) orientace larvy 6.10.2014. Taeniidae: Důležité tasemnice člověka a domácích (hospodářských) zvířat

3 řád: Cyclophyllidea (kruhovky) orientace larvy 6.10.2014. Taeniidae: Důležité tasemnice člověka a domácích (hospodářských) zvířat 3 řád: Cyclophyllidea (kruhovky) cizopasníci obojživelníků, plazů, ptáků, savců skolex opatřen 4 svalnatými kruhovitými přísavkami často vysunovatelný chobotek (rostellum) s háčky většinou 1 mezihostitel

Více

Endoparazitózy koní. přibližně 40 nejčastějších druhů parazitů stimulace imunity koní méně závažná až život ohrožující onemocnění

Endoparazitózy koní. přibližně 40 nejčastějších druhů parazitů stimulace imunity koní méně závažná až život ohrožující onemocnění MVDr. Jitka Válková Endoparazitózy koní přibližně 40 nejčastějších druhů parazitů stimulace imunity koní méně závažná až život ohrožující onemocnění ztráta výkonnosti hubnutí, špatná kondice zaostávání

Více

Problematika endoparazitóz psa domácího v Jihomoravském kraji

Problematika endoparazitóz psa domácího v Jihomoravském kraji Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Problematika endoparazitóz psa domácího v Jihomoravském kraji Bakalářská práce Vedoucí práce: doc.

Více

Okruh 1 Šelmy, člověk, hlodavci, králíci

Okruh 1 Šelmy, člověk, hlodavci, králíci Okruh 1 Šelmy, člověk, hlodavci, králíci 1. Hlavní gastrointestinální infekce člověka tropů a subtropů. 2. Protozoální infekce člověka v České republice. 3. Onemocnění člověka způsobené rodem Trypanosoma.

Více

PARAZITÓZY PSŮ NA ÚZEMÍ PRAHY A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

PARAZITÓZY PSŮ NA ÚZEMÍ PRAHY A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PARAZITÓZY PSŮ NA ÚZEMÍ PRAHY A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NÁPRAVNÍK, J., DUBNÁ, S., VERFL, J., POKORNÁ J. Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha 6, Suchdol, 165 21 Současný stav řešené problematiky

Více

Parazitologie. MUDr. Drahomíra Rottenbornová

Parazitologie. MUDr. Drahomíra Rottenbornová Parazitologie MUDr. Drahomíra Rottenbornová Materiál na parazitologické vyšetření Stolice velikosti vlašského ořechu do odběrové nádobky, nemusí být sterilní nelze-li ihned odeslat do laboratoře, uchováváme

Více

Paraziti (prvoci, červi, členovci)

Paraziti (prvoci, červi, členovci) Paraziti (prvoci, červi, členovci) Giardia intestinalis I. Prvoci Patogenita: vodnaté průjmy Terapie: metronidazol Dg.: cysty a trofozoiti ve stolici, trofozoiti v duodenální šťávě Epidemiologie: kontaminovaná

Více

Koprologické metody. Mgr. Radka Pecková MVDr. Ivona Foitová, Ph.D. MU, PřF, Oddělení botaniky a zoologie

Koprologické metody. Mgr. Radka Pecková MVDr. Ivona Foitová, Ph.D. MU, PřF, Oddělení botaniky a zoologie Koprologické metody Mgr. Radka Pecková MVDr. Ivona Foitová, Ph.D. MU, PřF, Oddělení botaniky a zoologie Koprologie soubor metod používaných v parazitologii k diagnostice parazitárních infekcí z trusu zvířete

Více

ADAPTACE TENKÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO. parazitičtí prvoci extracelulárně nebo intracelulárně výživa: pinocytózou

ADAPTACE TENKÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO. parazitičtí prvoci extracelulárně nebo intracelulárně výživa: pinocytózou ADAPTACE TENKÉ STŘEVO průtok obsahu: rychlý (1-4 hodiny) počet mikroorganismů: nízký (10 2-10 3 /ml) úspěšná kolonizace: schopnost proniknout vrstvou mukusu, adherovat nebo proniknout k/do enterocytů parazitičtí

Více

na sliznici dutiny ústní, jazyku, okraji nozder či mezi spárky afty typické slinění

na sliznici dutiny ústní, jazyku, okraji nozder či mezi spárky afty typické slinění Virová onemocnění Slintavka a kulhavka vysoce nakažlivé akutní horečnaté onemocnění sudokopytníků příznaky zvýšená tělesná teplota, nechutenství, kulhání, svlečení rohového pouzdra paznehtu (spárku) na

Více

Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné.

Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné. MYSLIVOST Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné. Ottův slovník naučný Parazitární choroby zvěře

Více

NEMOCI DROBNÝCH SAVCŮ

NEMOCI DROBNÝCH SAVCŮ NEMOCI DROBNÝCH SAVCŮ MVDr. VLADIMÍR JEKL, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců FVL VFU Brno jeklv@vfu.cz NEMOCI DROBNÝCH SAVCŮ ŠIROKÁ DRUHOVÁ ROZMANITOST DRUHOVĚ SPECIFICKÁ ANATOMIE A FYZIOLOGIE

Více

Jméno INN/Síla Farmaceutická forma. Praziquantel 50 mg Pyrantel 50 mg (ekvivalentní 144 mg pyrantel embonate) Febantel 150 mg. Praziquantel 50 mg

Jméno INN/Síla Farmaceutická forma. Praziquantel 50 mg Pyrantel 50 mg (ekvivalentní 144 mg pyrantel embonate) Febantel 150 mg. Praziquantel 50 mg Příloha I Seznam jmen, lékové farmaceutických forem, sil veterinárních léčivých přípravků, druhů zvířat, cesta podání, držitelů rozhodnutí o registraci v členských státech. 1/33 Členský stát EU/EEA Rakousko

Více

Stanovení autoprotilátek Seminář 7: diagnostika

Stanovení autoprotilátek Seminář 7: diagnostika Testy autoimunity Stanovení autoprotilátek Seminář 7: diagnostika autoimunitních chorob II IMUNITNĚ ZPROSTŘEDKOVANÉ ANÉMIE typ onemocnění primární sekundární Coombsův test IgG C3 autoimunitní hem. anémie

Více

Ascaris LÉKAŘSKÁ PARAZITOLOGIE: HELMINTOLOGIE. Libuše Kolářová. Ústav imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN, Praha

Ascaris LÉKAŘSKÁ PARAZITOLOGIE: HELMINTOLOGIE. Libuše Kolářová. Ústav imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN, Praha Ascaris LÉKAŘSKÁ PARAZITOLOGIE: HELMINTOLOGIE Libuše Kolářová Ústav imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN, Praha PARAZITISMUS Vztah, při při němž jeden organismus (parazit) žije žije na na úkor druhého

Více

1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU

1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Comfortis 270 mg žvýkací tablety pro psy Comfortis 425 mg žvýkací tablety pro psy Comfortis 665 mg žvýkací tablety pro psy Comfortis 1040 mg žvýkací tablety pro

Více

Program Prevence. Nabízíme Vám více

Program Prevence. Nabízíme Vám více Nabízíme Vám více Co si představit pod pojmem prevence? Jaké výhody přináší preventivní návštěva veterináře pro zdraví mého zvířete? Co to přinese mě, jako chovateli? Proč nepodceňovat význam prevence?

Více

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE PŘÍBALOVÁ INFORMACE tablety pro kočky tablety pro malé kočky a koťata 1. JMÉNO A ADRESA DRŽITELE ROZHODNUTÍ O REGISTRACI A DRŽITELE POVOLENÍ K VÝROBĚ ODPOVĚDNÉHO ZA UVOLNĚNÍ ŠARŽE,

Více

Onemocnění kostry související s výživou

Onemocnění kostry související s výživou Onemocnění kostry související s výživou Každý majitel či chovatel se jednoho dne stane opatrovníkem malého štěněte. Bude záviset z velké části jen a jen na něm, jak bude nový člen jeho domáctnosti prospívat

Více

spot-on spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky

spot-on spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky 67 mg roztok k nakapání na kůži spot-on pro psy S Pro psy o hmotnosti 2 10 kg S l Ochrana proti blechám až 60

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Milpro 16 mg/40 mg potahované tablety pro kočky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŢENÍ Jedna tableta obsahuje: Léčivé látky:

Více

CHOROBY ČLOVĚKA VYVOLANÉ BAKTÉRIEMI A JINÝMI PARAZITY

CHOROBY ČLOVĚKA VYVOLANÉ BAKTÉRIEMI A JINÝMI PARAZITY CHOROBY ČLOVĚKA VYVOLANÉ BAKTÉRIEMI A JINÝMI PARAZITY PROKARYONTA Dominují biosféře (biomasa předčí váhu eukaryot 10-násobně) Známo asi 5 000 druhů Výskyt téměř ve všech prostředích Menšina způsobuje závažná

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Equimax perorální gel pro koně 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Každý gram Equimaxu obsahuje: Léčivé látky Ivermectinum... 18,7

Více

OBECNÁ ČÁST. Definice: Jde o onemocnění související s konzumací potravy (alimentum, lat. = potrava, výživa)

OBECNÁ ČÁST. Definice: Jde o onemocnění související s konzumací potravy (alimentum, lat. = potrava, výživa) 1 OBECNÁ ČÁST Charakteristika alimentárních nákaz Definice: Jde o onemocnění související s konzumací potravy (alimentum, lat. = potrava, výživa) Nejčastější původci alimentárních nákaz: Bakterie - původci

Více

Současná zdravotní problematika bažantí zvěře

Současná zdravotní problematika bažantí zvěře Současná zdravotní problematika bažantí zvěře Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Historie bažanta na evropském kontinentu colchicus

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Endoparazitózy psovitých a lasicovitých šelem na území České republiky Diplomová

Více

Nespecifické střevní záněty u dětí

Nespecifické střevní záněty u dětí Nespecifické střevní záněty u dětí Autor: Filipová V., Školitel: Mihál V., Prof. MUDr. CSc. Nespecifické střevní záněty (NSZ, anglicky IBD Inflammatory Bowel Disease) jsou onemocnění, která postihují především

Více

TÉMA MùSÍCE. A jak je to u vás doma? Kočka v posteli?

TÉMA MùSÍCE. A jak je to u vás doma? Kočka v posteli? A jak je to u vás doma? Kočka v posteli? Pro jednoho je to symbolem útulného poleïení, druhému z takové pfiedstavy vstávají v echny vlasy na hlavû. Koãky v posteli? V této otázce se názory rozcházejí.

Více

ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY

ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY ALIMENTÁRNÍ PARAZITÁRNÍ NÁKAZY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU aperina@med.muni.cz místnost 316 vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Toxoplasmóza Jednobuněčný Intracelulární

Více

Septická peritonitida

Septická peritonitida Septická peritonitida MVDr. Leona Raušerová-Lexmaulová, Ph.D. Klinika chorob psů a koček VFU Brno Predispoziční faktory primární onemocnění chirurgický zákrok celkový stav pacienta 2 Klinické příznaky

Více

Jalovice pohledem veterináře. MVDr. Martin Vlček

Jalovice pohledem veterináře. MVDr. Martin Vlček Jalovice pohledem veterináře MVDr. Martin Vlček Zdravotní problémy jalovic Průjmová onemocnění Respiratorní syndrom Plísňová onemocnění kůže Traumata Neinfekční průjmy Hlavní příčinou jsou chyby ve výživě.

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 [Jednodávkové pipety] 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Profender 30 mg/7,5 mg roztok pro nakapání na kůži - spot-on pro malé kočky Profender 60 mg/15 mg roztok

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Procox 0,9 mg/ml + 18 mg/ml perorální suspenze pro psy 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Procox obsahuje

Více

Reaquon prášek pro přípravu perorálního roztoku

Reaquon prášek pro přípravu perorálního roztoku Příloha č. 3 k rozhodnutí o nové registraci sp.zn.sukls239371/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Reaquon prášek pro přípravu perorálního roztoku 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden

Více

Infekce GIT. MUDr. Drahomíra Rottenbornová

Infekce GIT. MUDr. Drahomíra Rottenbornová MUDr. Drahomíra Rottenbornová Charakteristika jeden z nejrozšířenějších zdravotních problémů, patří k nejčastějším onemocněním po chorobách dýchacího traktu KO: většinou náhle vznikající průjem, bolesti

Více

Podříše: MNOHOBUNĚČNÍ (Metazoa) Kmen: PLOŠTĚNCI (Plathelminhes)

Podříše: MNOHOBUNĚČNÍ (Metazoa) Kmen: PLOŠTĚNCI (Plathelminhes) Podříše: MNOHOBUNĚČNÍ (Metazoa) Kmen: PLOŠTĚNCI (Plathelminhes) - dorsoventrálně zploštělé tělo - tělní dutina schizocoel - trávicí soustava je slepá nebo úplně chybí - vylučovací ústrojí protonefridie

Více

MVDr. Karol Račka Státní Veterinární Ústav Jihlava

MVDr. Karol Račka Státní Veterinární Ústav Jihlava MVDr. Karol Račka Státní Veterinární Ústav Jihlava racka@svujihlava.cz Obsah prezentace Nejvýznamnější gastrointestinální parazité skotu Gastrointestinální strongyly jako nejvýznamnější skupina parazitů

Více

VY_32_INOVACE_OSEC-15 Odběry a vyšetření stolice

VY_32_INOVACE_OSEC-15 Odběry a vyšetření stolice Mgr. Hana Ciprysová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor VY_32_INOVACE_OSEC-15 Odběry a vyšetření stolice Prezentace předkládá žákům ucelený

Více

CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků

CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků MVDr. Načeradská CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků Chcete-li se informovat na cenu níže neuvedených úkonů, léků atd., neváhejte nás kontaktovat. Uvedené ceny jsou včetně příslušného

Více

Voda jako zdroj parazitárních onemocnění člověka. Oleg Ditrich, Dana Květoňová, Martin Kváč,, Bohumil Sak, Petr Dolejš

Voda jako zdroj parazitárních onemocnění člověka. Oleg Ditrich, Dana Květoňová, Martin Kváč,, Bohumil Sak, Petr Dolejš Voda jako zdroj parazitárních onemocnění člověka Oleg Ditrich, Dana Květoňová, Martin Kváč,, Bohumil Sak, Petr Dolejš Základní pojmy Parazit (x parazitický organismus) Fekálně-orální transport Protozoa

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 [Jednodávkové pipety] 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Profender 30 mg/7,5 mg roztok pro nakapání na kůži - spot-on pro malé kočky Profender 60 mg/15 mg roztok

Více

Nemoci z potravin parazitárního původu. Lukáš Navrátil

Nemoci z potravin parazitárního původu. Lukáš Navrátil Nemoci z potravin parazitárního původu Lukáš Navrátil Bakalářská práce 2010 Příjmení a jméno:. Obor:. P R O H L Á Š E N Í Prohlašuji, že beru na vědomí, že odevzdáním diplomové/bakalářské práce souhlasím

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Opakovaná ruptura pochvy u feny po krytí MVDr. Roman Vitásek, Ph.D. MVDr. Alena Bartošková MVDr. Michaela Jenčová MVDr. Robert Novotný MVDr. Petr Čížek Dlouhodobá anamnéza Druh: pes Pohlaví: fena Plemeno:

Více

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku)

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Autor: Hanáčková Veronika Výskyt Kolorektální karcinom (označován jako CRC) je jedním z nejčastějších nádorů a ve všech vyspělých státech jeho

Více

PRÉMIOVÁ TECHNOLOGIE PRO ŠIROKÉ SPEKTRUM OCHRANY

PRÉMIOVÁ TECHNOLOGIE PRO ŠIROKÉ SPEKTRUM OCHRANY PRÉMIOVÁ TECHNOLOGIE PRO ŠIROKÉ SPEKTRUM OCHRANY TRANSKUTÁNNÍ ABSORPCE NÁSLEDOVANÁ PLAZMATICKOU DIFUZÍ Rychlá metabolizace pro rychle působící systemickou aktivitu; léčba infestací helminty EPRINOMECTIN

Více

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá:

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá: Úvod Ke vzniku alimentárních nákaz a onemocnění trávicího traktu přispívá nedodržování zásad hygieny při přípravě i konzumaci pokrmů a nerespektování odpovídajících technologických postupů při přípravě

Více

příčiny porucha činnosti střev bez určité organické 11.6.2014 motilita (pohyb střev) dyskinezie (porucha hybnosti střev)

příčiny porucha činnosti střev bez určité organické 11.6.2014 motilita (pohyb střev) dyskinezie (porucha hybnosti střev) OŠETŘOVATELSTVÍ ONEMOCNĚNÍ TENKÉHO STŘEVA Mgr. Hana Ottová Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU BROADLINE roztok pro nakapání na kůži - spot-on pro kočky < 2,5 kg BROADLINE roztok pro nakapání na kůži - spot-on pro kočky

Více

GEOHELMINTI JAKO PARAZITÁRNÍ ZNEČIŠTĚNÍ VENKOVNÍCH HRACÍCH PLOCH, KTERÉ JSOU VOLNĚ PŘÍSTUPNÉ A NEMAJÍ STANOVENÉHO PROVOZOVATELE

GEOHELMINTI JAKO PARAZITÁRNÍ ZNEČIŠTĚNÍ VENKOVNÍCH HRACÍCH PLOCH, KTERÉ JSOU VOLNĚ PŘÍSTUPNÉ A NEMAJÍ STANOVENÉHO PROVOZOVATELE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA GEOHELMINTI JAKO PARAZITÁRNÍ ZNEČIŠTĚNÍ VENKOVNÍCH HRACÍCH PLOCH, KTERÉ JSOU VOLNĚ PŘÍSTUPNÉ A NEMAJÍ STANOVENÉHO PROVOZOVATELE Diplomová

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Procox 0,9 mg/ml + 18 mg/ml perorální suspenze pro psy 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Procox obsahuje

Více

SEMINÁŘ: KLINICKÁ A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA IMUNODEFICIENCÍ

SEMINÁŘ: KLINICKÁ A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA IMUNODEFICIENCÍ OSNOVA SEMINÁŘ: KLINICKÁ A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA IMUNODEFICIENCÍ Stavy spojené se sekundárními imunodeficiencemi Anamnestické a klinické indikace sekundárních imunodeficiencí Praktická interpretace výsledků

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně PARAZITÓZY VYBRANÝCH DRUHŮ ZVĚŘE VE SMÍŠENÝCH LESÍCH BEZ ANTROPOGENNÍ ZÁTĚŽE V PARDUBICKÉM KRAJI

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně PARAZITÓZY VYBRANÝCH DRUHŮ ZVĚŘE VE SMÍŠENÝCH LESÍCH BEZ ANTROPOGENNÍ ZÁTĚŽE V PARDUBICKÉM KRAJI 1 Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství PARAZITÓZY VYBRANÝCH DRUHŮ ZVĚŘE VE SMÍŠENÝCH LESÍCH BEZ ANTROPOGENNÍ ZÁTĚŽE

Více

OBSAH SOUPRAVY: - Testovací kazety - Odběrové zkumavky s ředicím roztokem - Návod k použití - Certifikát kontroly balení

OBSAH SOUPRAVY: - Testovací kazety - Odběrové zkumavky s ředicím roztokem - Návod k použití - Certifikát kontroly balení Rapid-VIDITEST Crypto-Giardia (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Cryptosporidium a Giardia) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II 365, Vestec, 252 42 Jesenice

Více

MVDr Oto Huml. Vedilab Plzeň, s r.o.

MVDr Oto Huml. Vedilab Plzeň, s r.o. MVDr Oto Huml Vedilab Plzeň, s r.o. Sebaceózní adenitis je poměrně málo se vyskytující onemocnění psů, vzácně se vyskytuje i u koček. Histopatologicky obdobné změny byly zjištěny i u lidí. Jedná se o zánětlivé

Více

Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí. Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc

Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí. Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc indikace zvracení bolesti břicha průjmy neprospívání krev ve stolici nejčastější příčiny těchto klinických

Více

Seznam vyšetření prováděných laboratoří - parazitologie

Seznam vyšetření prováděných laboratoří - parazitologie Seznam vyšetření - parazitologie Název Materiál/pacient Provádí se Doba odezvy Kód ZP Poznámka Toxoplasmóza celkové protilátky (komplement-fixační reakce) Pupečníková krev Plodová voda (předběžný výsledek,

Více

Antiparazitika ve veterinární medicíně. Prof. MVDr. Alfred Hera, CSc.

Antiparazitika ve veterinární medicíně. Prof. MVDr. Alfred Hera, CSc. Antiparazitika ve veterinární medicíně Prof. MVDr. Alfred Hera, CSc. Právní základ z.378/2007 Sb., o léčivech Léčivý přípravek: látka nebo kombinace látek - s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi v

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU BROADLINE roztok pro nakapání na kůži - spot-on pro kočky < 2,5 kg BROADLINE roztok pro nakapání na kůži - spot-on pro kočky

Více

sp.zn.sukls133259/2014

sp.zn.sukls133259/2014 sp.zn.sukls133259/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU VERMOX tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje mebendazolum 100 mg. Pomocné látky se známým účinkem: oranžová

Více

VY_32_INOVACE_OSEO-16 Prezentace ONEMOCNĚNIÍ TLUSTÉHO STŘEVA

VY_32_INOVACE_OSEO-16 Prezentace ONEMOCNĚNIÍ TLUSTÉHO STŘEVA Mgr, Hana Ottová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor VY_32_INOVACE_OSEO-16 Prezentace ONEMOCNĚNIÍ TLUSTÉHO STŘEVA Prezentace zajišťuje žákům

Více

Způsob hodnocení výsledků: vypracovala RNDr. Z. Hůzová, NRL pro diagnostiku střevních parazitóz

Způsob hodnocení výsledků: vypracovala RNDr. Z. Hůzová, NRL pro diagnostiku střevních parazitóz Externí hodnocení kvality - série č. 951 MIKROSKOPICKÁ DIAGNOSTIKA STŘEVNÍCH PARAZITÓZ AP OML SZÚ NRL pro diagnostiku střevních parazitóz KONEČNÉ HODNOCENÍ Maximální dosažitelný počet bodů: stolice 6 bodů

Více

Onemocnění, která mohou Vaše psa postihnout, lze rozdělit na několik druhů:

Onemocnění, která mohou Vaše psa postihnout, lze rozdělit na několik druhů: Nejčastější onemocnění: Onemocnění, která mohou Vaše psa postihnout, lze rozdělit na několik druhů: 1. 1)vrozená např. dědičně nesená onemocnění (např. dysplazie loketního a kyčelního kloubu), plemenné

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2015 Anna Čvančarová FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Veřejné zdravotnictví B 5347 Anna Čvančarová Studijní

Více

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG Puppy Štěně 12,5 KG CASA-FERA Puppy je přímo ušito na míru vysokým nárokům na živiny štěňat všech plemen: Malá plemena : od 4 do 21 týdnů Středně velká plemena: od 4 do 26 týdnů Velká plemena: od 4 do

Více

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta)

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) Obsah 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) 3. Vyšetření chirurgického nemocného (J. Valenta) 4. Endoskopie v chirurgii (J.

Více

KVASINKY, HOUBY, PRVOCI

KVASINKY, HOUBY, PRVOCI STŘEDNÍ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU KVASINKY, HOUBY, PRVOCI MGR. IVA COUFALOVÁ HOUBY (FUNGI) eukaryontní mikroorganismy, jsou větší než bakterie, mají vyvinutější

Více

Parazitární nemoci psů

Parazitární nemoci psů Parazitární nemoci psů Škrkavky, tasemnice, měchovec psí, kokcidióza, toxoplazmóza, giardióza, blechy, svrab, plicní parazité, klíšťata Parazité Žijí na úkor hostitele, obtěžují svojí přítomností (svědění

Více

Prohlašuji, ţe jsem na této rigorózní práci pracovala samostatně a pouţila jsem pouze uvedenou literaturu.

Prohlašuji, ţe jsem na této rigorózní práci pracovala samostatně a pouţila jsem pouze uvedenou literaturu. Prohlašuji, ţe jsem na této rigorózní práci pracovala samostatně a pouţila jsem pouze uvedenou literaturu. 2 Za rady, připomínky a pomoc při vypracování této rigorózní práce upřímně děkuji Doc. RNDr. Jiřímu

Více

Parazitární nákazy s alimentárním přenosem. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Parazitární nákazy s alimentárním přenosem. MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Parazitární nákazy s alimentárním přenosem MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Toxoplasmóza původce: Toxoplasma gondii formy nákazy: kongenitální - Sabinova triáda postnatální f. uzlinová, gynekologická,

Více

VY_32_INOVACE_08_BLECHA MOROVÁ_25

VY_32_INOVACE_08_BLECHA MOROVÁ_25 VY_32_INOVACE_08_BLECHA MOROVÁ_25 Autor:Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovické škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Pořídili jste si pejska? A víte co dál?

Pořídili jste si pejska? A víte co dál? Klinika ARVET - komplexní péče o malá zvířata - Vrcovická 2227, 39701 Písek, tel.: 382 215 038, mobil: 603 496 589 Pořídili jste si pejska? A víte co dál? Malé štěňátko přináší do rodiny spoustu radostí,

Více

Vylučovací soustava. Fce. ledvin : - regulace složení a objemu těl.tekutin = udržování homeostázy tvorba moči tvoř. hormonů

Vylučovací soustava. Fce. ledvin : - regulace složení a objemu těl.tekutin = udržování homeostázy tvorba moči tvoř. hormonů Vylučovací soustava Fce. ledvin : - regulace složení a objemu těl.tekutin = udržování homeostázy tvorba moči tvoř. hormonů Anatomické a fyziologické zvláštnosti uropoetického systému novorozenec, kojenec

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav Technologie potravin. Zoonózy alimentárního původu Bakalářská práce

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav Technologie potravin. Zoonózy alimentárního původu Bakalářská práce Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav Technologie potravin Zoonózy alimentárního původu Bakalářská práce Vedoucí práce: MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. Vypracovala: Eva Procházková Brno 2010

Více

Praktikum č. 17: Mikrobiologická diagnostika veterinárně významných zástupců z řádů Rickettsiales a Chlamydiales.

Praktikum č. 17: Mikrobiologická diagnostika veterinárně významných zástupců z řádů Rickettsiales a Chlamydiales. Praktikum č. 17: Mikrobiologická diagnostika veterinárně významných zástupců z řádů Rickettsiales a Chlamydiales. Cíle: 1. Seznámit se s veterinárně významnými zástupci uvedených čeledí. 2. Naučit se obecné

Více

Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme.

Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme. Psi a kočky Psi Úvod Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. Pes se vyvinul z ochočených vlků. Než si pořídíme psa, měli bychom vědět, jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme. Rozdělení Zjednodušené dělení

Více

MUDr. Miroslav Toms Dětské odd. Jindřichův Hradec

MUDr. Miroslav Toms Dětské odd. Jindřichův Hradec Helicobacter pylori u dětí MUDr. Miroslav Toms Dětské odd. Jindřichův Hradec Bakterie H.pylori 1 leden 2003 MUDr.Miroslav Toms 4 Bakterie H.pylori 2 G-neg spirální mikroaerofilní tyčka Adaptace na kyselé

Více

Obrazový atlas parazitů

Obrazový atlas parazitů Obrazový atlas parazitů pro praktická cvičení z Veterinární parazitologie Veronika Prantlová Rašková & Pavla Wagnerová 2013 Obrazový atlas parazitů pro praktická cvičení z Veterinární parazitologie Ing.

Více

Externí hodnocení kvality - série č. 771 MIKROSKOPICKÁ DIAGNOSTIKA STŘEVNÍCH PARAZITÓZ AP OML SZÚ NRL pro diagnostiku střevních parazitóz

Externí hodnocení kvality - série č. 771 MIKROSKOPICKÁ DIAGNOSTIKA STŘEVNÍCH PARAZITÓZ AP OML SZÚ NRL pro diagnostiku střevních parazitóz Externí hodnocení kvality - série č. 771 MIKROSKOPICKÁ DIGNOSTIK STŘEVNÍCH PRZITÓZ P OML SZÚ NRL pro diagnostiku střevních parazitóz K O N E Č N É H O D N O C E N Í Maximální dosažitelný počet bodů: stolice:..1,

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU NexGard 11 mg žvýkací tablety pro psy 2-4 kg NexGard 28 mg žvýkací tablety pro psy >4-10 kg NexGard 68 mg žvýkací tablety

Více

Plasmodium Babesia. přenos: krevsajícím hmyzem infekce: červených krvinek

Plasmodium Babesia. přenos: krevsajícím hmyzem infekce: červených krvinek Plasmodium Babesia přenos: krevsajícím hmyzem infekce: červených krvinek Plasmodium falciparum - genom Plasmodium vivax Plasmodium ovale Plasmodium malariae Plasmodium knowlesi krevní apicomplexa intracelulární

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU NEXGARD SPECTRA 9 mg/ 2 mg žvýkací tablety pro psy 2 3,5 kg NEXGARD SPECTRA 19 mg/ 4 mg žvýkací tablety pro psy >3,5 7,5 kg

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. GUTTALAX 7,5 mg, perorální kapky, roztok natrii picosulfas

Příbalová informace: informace pro uživatele. GUTTALAX 7,5 mg, perorální kapky, roztok natrii picosulfas sp.zn. sukls115768/2009 a sp.zn. sukls226721/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele GUTTALAX 7,5 mg, perorální kapky, roztok natrii picosulfas Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve,

Více

Tabulka správných výsledků

Tabulka správných výsledků xterní hodnocení kvality - série č. 861 MIKROSKOPICKÁ DIAGNOSTIKA STŘVNÍCH PARAZITÓZ AP OML SZÚ NRL pro diagnostiku střevních parazitóz K O N Č N É H O D N O C N Í Maximální dosažitelný počet bodů: stolice:..4,

Více

Mezi ektoparazity patří různí členovci (vši, zákoţka svrabová, )

Mezi ektoparazity patří různí členovci (vši, zákoţka svrabová, ) Parazité jsou klinicky významní ţivočiši, ne vţdy mikroskopičtí Lze je členit dle umístění v organismu, zoologických kritérií a dalších vlastností Mezi endoparazity (vnitřní parazity) patří: Prvoci- Protozoa

Více

Parazitologická problematika u koní v Jihomoravském kraji

Parazitologická problematika u koní v Jihomoravském kraji Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Parazitologická problematika u koní v Jihomoravském kraji Bakalářská práce Vedoucí práce: doc. Ing.

Více

Systém a fylogeneze hmyzu Blechy - Siphonaptera

Systém a fylogeneze hmyzu Blechy - Siphonaptera MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Systém a fylogeneze hmyzu Blechy - Siphonaptera Igor Malenovský Entomologické oddělení, Moravské zemské muzeum, Brno & Ústav botaniky

Více

Téma 14 Základy klinické mykologie a parazitologie

Téma 14 Základy klinické mykologie a parazitologie Téma 14 Základy klinické mykologie a parazitologie 14.1 Původci mykóz, vyšetřovací metody v mykologii 14.1.1 Houby obecně Houby jsou eukaryotní organismy, tvoří samostatnou říši vedle říše ţivočišné a

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU NexGard 11 mg žvýkací tablety pro psy 2-4 kg NexGard 28 mg žvýkací tablety pro psy >4-10 kg NexGard 68 mg žvýkací tablety

Více

CELIAKIE. MUDr. Denisa Pavlovská, Doc. MUDr. Jarmila Skotáková, CSc.

CELIAKIE. MUDr. Denisa Pavlovská, Doc. MUDr. Jarmila Skotáková, CSc. CELIAKIE MUDr. Denisa Pavlovská, Doc. MUDr. Jarmila Skotáková, CSc. MUDr. Helena Masaříková LF MU, Klinika dětské radiologie, FN Brno LF MU, Klinika dětské radiologie, FN Brno DEFINICE celoživotní, geneticky

Více

Praktické aspekty odběru a vyšetření biologického materiálu po návratu z tropických oblastí

Praktické aspekty odběru a vyšetření biologického materiálu po návratu z tropických oblastí Praktické aspekty odběru a vyšetření biologického materiálu po návratu z tropických oblastí Zuzana Čermáková Barbora Voxová Ústav klinické mikrobiologie LF a FN Hradec Králové Tel. 49583 3540, 2630 Preferuji

Více