VŠEVILY. ROK Leden

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VŠEVILY. ROK 1914. Leden"

Transkript

1

2 VŠEVILY. ROK 1914 Vesnice jest 5,5 km vzdálená na západ od města Březnice, má 57 popisných čísel. Skládá se z vlastní vesnice a samoty Lesních chalup o 5 popisných číslech vzdálené asi 1 km. Majetek obce skládá se z budov čp. 26 obecní domek, hasičského skladiště, polí ve výměře 232 ha 18 a 36 m², luk 80 ha 01 a 64 m², zahrady 3 ha 90 a 59 m², pastviny 30 ha 49 a 97 m², lesy 231 ha 45 a 68 m², rybníky 12 a 13 m², stavební 3 ha 24 a 18 m², neplodná plocha 10 ha 24 a 26 m². K tomu náleží též kaple stojící uprostřed vesnice na návsi. Celková výměra obce jest 582 ha 66 a 81 m². Obce spravovalo toto obecní zastupitelstvo: starosta: Ignác Jeník, členové zastupitelstva: Václav Dvořák, rolník čp. 4, Josef Tuháček, rolník čp. 23, Jan Černoch, rolník čp. 2, Josef Černoch, rolník čp. 24, Josef Chloupek čp. 20, Josef Jeník, domkář čp. 31, František Liška, domkář čp. 32, Václav Bambas, domkář čp. 47. Leden Dne 25. ledna pořádal sbor dobrovolných hasičů svůj obvyklý ples, který se velmi vydařil. Sbor byl založen v roce 1896 a jeho starostou byl starosta Ignác Jeník, rolník čp. 15. Do roku 1914 zakročil při 11 požárech v obci a okolí, má 1 čtyřkolovou ruční stříkačku, 4 hákové žebříky, 1 střešní žebřík a 10 košů na vodu. Velitelem je Josef Jeník, domkář čp. 31. Hlavní zásluhy o založení sboru získali si p. Hynek Jeník, rolník čp. 15, Hynek Nádherný, chalupník čp. 1, Josef Němec, rolník čp. 3. Březen Dne 18. března konána schůze obecního zastupitelstva, v níž projednán odprodej polí potřebných při stavbě silnice. Cena polí stanovena za 1 strych 1000 K. Stanoven plat od dobývání a tlučení kamene potřebného ku stavbě silnice. Za 1 m³ 1 K 40 h, 1 m³ štěrku 1 K 80 h. Duben Dne 18. dubna konána schůze obecního zastupitelstva, v níž přijat do služeb obce jako ponocný Frant. Káš. Květen Dne 1. května konána schůze obecního zastupitelstva, v níž usneseno započetí stavby projektované silnice z Březnice přes Vševily na Rožmitál. Stanoven plat dělníkům od 1 K až 2 K 20 h denně. Dozorci 2 K denně. Od dovozu štěrku za 1 m³ 70 h až 1 K 10 h dle vzdálenosti. Denní plat od dovozu navážky 7 K až 10 K. Červen Dne 1. června konána schůze obecního zastupitelstva, v níž stanoven plat od pokládání štětu na silnici. Od 1 m délky a 4 m šířky placeno 70 h.

3 Červenec Zaznamenán v dějinách písmem nesmazatelným neb dne 26. července vydána vyhláška C o mobilizaci počínajíc slovy: Jeho c. a k. Apoštolské Veličenstvo ráčil nejvýše naříditi částečnou mobilisaci a t. d. Z naší vesnice povoláni do zbraně byli: Josef Vondrášek, Němec Jos. čp. 12, Cyril Němec, Václ. Nádr, Frant. Daniel, Jos. Kouba, Rudolf Smrčka v aktivní voj. službě byli Baborský Josef, Hynek Poustka, Jaroslav Bělka. Dne 28. července Rakousko-Uhersko vypovědělo válku Srbsku. Dne 31. července vydána vyhláška C o všeobecné mobilisaci do 39 let. Srpen Dne 5. srpna vypovědělo Rakousko-Uhersko válku Rusku. Dne 7. srpna vypověděla Černá Hora válku Rakousku. Dne 13. srpna Anglie a Francie vypověděla válku Rakousku-Uhersku. Dne 22. srpna Rakousko-Uhersko vypovědělo válku Japonsku. Dne 28. srpna Rakousko-Uhersko vypovědělo válku Belgii a tímto posledním vstoupením Rakouska v r do válečného stavu rozpoutala se světová válka se všemi svými důsledky. Září Dne 9. září nastoupili vojenskou službu dle svolávací vyhlášky C/d vydané dne 22. srpna. Daniel Frant., Kouba Frant., Chrastil Václ. Říjen Dne 1. října úředně vyhlášeno, že žádný vojín nepotřebuje, by za ním rodina posílala peníze, protože mužstvo u armády v poli je přímo výtečně zásobováno. Denní normální porce skládá se z 98 g kávové konservy, 400 g hovězího masa a 100 g zeleniny, 400 g chleba, 18 g tabáku. Mimo to má každý sebou 2 záložní porce. Dne 10. října konána v Písku prohlídka domobranců narozených v r Odveden byl Jos. Poustka. Listopad 7. listopadu konána schůze obecního zastupitelstva, v níž usneseno dodati c. a k. okr. hejtmanstvím předepsané obilí 5 q pšenice, 15 q žita, 15 ovsa. Prosinec 31. prosince konána v Blatné prohlídka domobranců narozených v r včetně až Odvedeni byli Liška Václav, Poutka Václ., Němec Fr. čp. 12, Harant Josef.

4 ROK 1915 Leden 19. ledna konána schůze obecního zastupitelstva, v níž usneseno prominouti nájem po dobu války p. Šilhavýmu z obecního lomu, který byl v r jmenovanému pronajat. Březen 10. března konána v Blatné prohlídka domobranců 20 a 24 letých. Odvedeni byli Jeník Václ., Štěpán Frant. 14. března konána prohlídka domobranců 19 letých. Odvedeni byli Bambus Rud., Jeník Jos., Ráž František. Květen Zemědělcům předepsaná povinná dávka pro válečný obilní ústav dle výměry půdy a osevu, kdo neodvedl správně předepsané množství bylo u něho za asistence četnictva nebo vojska rekvirováno. Vojáci měli při rekvisicích dlouhé železné tyče na konci špičaté s důlkem na hledání obilí a mouky skryté ve slámě, seně neb plevách. Nalezené obilí neb mouka bylo zabaveno ve prospěch státu a odebráno pro aprovisaci. 23. května Itálie vypověděla válku Rakousku-Uhersku. Červen 14. června konána prohlídka domobranců 21 až 23 a 25 až 36 letých. Odvedeni byli Němec Jos., Valta Frant. 28. června konána prohlídka domobranců 18 letých. Odvedeni byli: Daniel Frant., Poustka Rud., Poustka Frant., Chrastil Rud. Červenec Vyhlášeno, že pšenice, žito, ječmen, oves jsou zabaveny ve prospěch státu, zemědělec je povinen své obilí skliditi vymlátiti, nesmí je jinému prodati než válečnému obilnému ústavu. Zemědělec smí spotřebovati na osobu 400 g obilí denně, při sklizňových pracech zaměstnané osoby 500 g denně. Výkupní ceny stanoveny: pšenice 34 K, žito 28 K, ječmen 28 K, oves 26 K z nakládací stanice. Srpen 18. srpna ob. Zastupitelstvo se usneslo věnovati obecní pokladny pro raněné vojíny 15 K, pro dítky po padlých vojínech 10 K. Září Místodržitelským nařízením zavedeny pro všechny obce v král. Českém t.zvané chlebové výkazy. (chlebenky) 9. září konána prohlídka domobranců 43 až 50 letých. Odvedeni byli Ráž Frant., Ocásek Josef.

5 Říjen 27. října zvolen do místní školní rady Václ. Dvořák čp. 4. Obecní zastupitelstvo se usneslo upsati na třetí vál. půjčku z ob. pokladny 400 K. 28. října konána prohlídka domobranců 19 a 20 letých, 24 letých a 37 až 42 letých. Odvedeni byli: Bělka Kaz., Voříšek Václ. a Kouba Jos. Veškeré domobranecké prohlídky konané v Blatné v hotelu u Bílého Lva.

6 ROK 1916 Leden 8. ledna ob. zastupitelstvo se usneslo pokračovati ve stavbě silnice. Dělníkům stanoven plat 3 K denně. Od dovozu materiálu s potahem denně 14 K a 18 K. Březen 17. března ob. zastupitelstvo přezkoušelo a schválilo účty příjmu a vydání za rok 1914 a Zároveň přezkoušeno vydání na stavbu za r a Duben 18. dubna konána prohlídka domobranců 18 letých. Odveden byl František Jeník. Červen 7. června konána prohlídka domobranců 19 až 50 letých. K prohlídce této stavělo se ze Vševil 33 mužů. Odvedeni byli Daniel Hynek, Damer Jos., Liška Adolf. Říjen 22. října přiznáno domovské právo Václavu Chrastilovi s rodinou. V roce tomto panoval veliký nedostatek a drahota všech potřeb. Kuřáci nahrazovali nedostatek tabáku různým listím. Též o drobné peníze byl nedostatek, stříbrné koruny z oběhu docela zmizely, na jejich místo vydány koruny papírové. Zlaté peníze taktéž k uhlídání nebyly a kdo nějakou zlatou desetikorunu měl, mohl ji prodati až za 18 K. Látky na šaty stouply v ceně až pateronásobně. Šaty stály K. Pár podrážek platil se až 30 K. Na životní potřeby vydány byly lístky. Na chleba chlebenky, na cukr byly cukřenky, na omastek tučenky atd. Kdo chtěl vézti do mlýna musel si dojít na ob. úřad pro mlecí výkaz. Denní spotřeba pro 1 osobu byla 300 g obilí.

7 ROK 1917 Leden 29. ledna usneseno ve schůzi ob. zastupitelstva pokračovati ve stavbě silnice. Veškeré mzdy dělníkům při stavbě této byly zvýšeny. Únor 1. února konána prohlídka domobranců letých. K prohlídce stavělo se 14 mužů. Odvedeni byli Smrčka Jos., František Liška čp. 32. V tomto měsíci sebrány všechny větší zvony z kostelů a použity byly k válečným účelům. Březen 12. března byla v Blatné prohlídka domobranců 18 letých. K této stavěli se tři. Odveden nebyl žádný. Od 20. do 24. března konala se v obci rekvisice. Rekvisiční komise sestávala z těchto pánů: komisařem byl p. Fr. Kubát, učitel z Březnice; komisionářem Jan Šilhavý z Hudčic; Ig. Jeník, zdejší starosta a 5 vojáků. Komise tato spočítavši kolik každý hospodář spotřebuje na setí a k výživě rodiny, zbytek odkoupila. Průměrný výnos z 1 ha byl počítán takto: pšenice 800 kg, žita 750 kg, ječmene a ovsa 1200 kg, bramborů 3500 kg. 28. března prohlídka domobranců letých. K této prohlídce stavělo se 19 mužů. Odvedeni byli: Bělka Boh., Motl Jos., Havelka Jindřich. Duben 30. dubna přestaly zcela platiti niklové dvacetihaléře a nahraženy byly železnými. Květen 17. května usneseno ve schůzi ob. zastupitelstva dodávati nařízené množství mléka z obce do Rožmitálu. Září 12. září konána prohlídka domobranců letých. Stavělo se 9 mužů. Odveden byl Bambas Jos. 19. září usneslo se ob. zastupitelstvo zvýšiti služné hajnému ze 100 K na 160 K. V tomto roce panovala veliká drahota. Mnohé věci nebylo možno vůbec koupiti. Nastal t. zvaný výměnný obchod. Prosinec 11. prosince upsáno na VII. vál. půjčku 500 K z ob pokladny.

8 ROK 1918 Leden V minulém roce vyhlásily Čína a Spojené státy severoamerické válku Rakousku-Uhersku. 25. ledna konána prohlídka domobranců 18 letých. Stavělo se 5 mužů a odveden byl Černoch Josef. Ze dne 31. ledna na 1. února sundán a uschován byl zvon ze zdejší kaple z obavy před zrekvírováním. Březen 10. března usneseno ve schůzi ob. zastupitelstva zakoupiti pro obce nový zvon. 15. března vydána vyhláška k opětné prohlídce domobranců nar. v r až Prohlídka konána 30. dubna. Odveden byl Fr. Dvořák. To byla poslední prohlídka ve stavu válečném. Červenec 15. července usneseno ve schůzi ob. zastupitelstva vysázeti kolem silnice ovocné stromky. Říjen V tomto měsíci zavítal do Čech, nevítaný taný host, epidemická nemoc, zvaná španělská chřipka, jejíž následky byly hrozné. Nejdříve postihla větší a průmyslová města. Nejvíce snad postižena byla Praha, tam dle novinářských zpráv, povoláno bylo přes 100 vojínů od zákopníků ku kopání jednotlivých a společných hrobů, a větší počet vojínů truhlářů ku zhotovování rakví. Byly rodiny, kde všichni členové ulehli současně a ku posluze nebylo nikoho. V naší obci této nemoci podlehli: Anna Bambasová ve věku 20 roků, Václav Bambas, 50 roků stár, Josef Šmatlák, 30 roků stár; všichni z čp. 47. Růžena Lišková, 17 let z čp října. Prohlášen byl samostatný Československý stát. Světová válka byla nutným vyrovnáním dvou protiv. Na jedné straně pánovitosti a imperialismu říše Německé, jejíž panovník Vilém II. chtěl býti pánem celého světa, který spolu s Ferdinandem d Este (oběť sarajevského atentátu v r. 1914) měli s osnovány plány ku svému dílu. Na straně druhé pochopení pro právo a spravedlnost, pro kterou bojovala dohoda. Naše vlast měla těžké postavení. Rakousko-Uhersko, vlastně Němci a Maďaři nutili prachem a olovem naše vojáky, aby bojovali v jejich řadách. Leč čeští vojáci z duše nenáviděli Rakousko-Uhersko a majíce na paměti slova: Vše pro vlast a její osvobození, houfně přebíhali k vojsku srbskému, ruskému, italskému a francouzskému a tam za hranicemi vstupovali do zakládajících se českých družin, a tak vytvořili Československé legie, aby pak po boku našich přátel bojovali pro milou svoji vlast proti Rakousku-Uhersku a Německu. Svět žasl nad jejich výkony a obětavostí, a teprve tehdy dozvěděl se o Češích, kdo jsou a co chtějí. Jejich veliký organisátor, jejich tatíček, prof. T.G.Masaryk připravoval v cizině půdu Čsl. státu. Práce jejich se plně podařila a přinesla očekávané ovoce. Dne 28. října 1918 Rakousko-Uhersko, Německo kapírovalo a současně v týž den prohlášen byl v Praze Čsl. stát, který předem byl dohodou uznán. Jaká radost v každé malé vesničce. Po 300 letech opět svobodní. Každý provolával slávu prvnímu presidentu republiky, T.G.Masarykovi, a našim milým legionářům. I naše vesnička může se pochlubiti legionáři, kteří bojovali na italské frontě. Jsou to: Daniel František, Poustka František, Baborský Václav, Bělka Karel, Chrastil Rudolf.

9 Listopad 25. listopadu přijat Ig. Liška do služby obce jako lesní hajný. V předešlém měsíci tj. 29. října nalezen na prachu kaple dříve sňatý zvon.

10 ROK 1919 Leden 1. ledna konal sbor dobr. hasičů řádnou valnou hromadu, v níž zvoleni starostou sboru Ig. Jeník, náměstek starosty Jos. Němec čp. 45, velitelem Jos. Jeník čp ledna konána schůze ob. zastupitelstva, v níž usneseno darovati z ob. pokladny Deylovu ústavu v Praze 20 Kč, čsl. vojenskému fondu pro vdovy a sirotky po padlých vojínech 50 Kč. Dále projednáno pokračovati ve stavbě silnice a stanoveny mzdy. Únor 10. února ve schůzi ob. zastupitelstva schváleny účty obecní i fondu chudých za rok Březen 24. března ve schůzi ob. zastupitelstva projednáno ponechati několik roků žulový lom Janu Šilhavému. Zvolena byla komise pro sestavení voličských seznamů. Za starostu republikáskou zvoleni: Václ. Dvořák, rolník čp. 4, Jos. Tuháček, rolník čp. 23. Za stranu soc. demokratickou Frant. Liška, domkář čp. 32, Rud. Jeník, domkář čp 56. Červen 1.června usneseno ve schůzi ob. zastupitelstva prodati za války koupený zvon. Stanovena odměna lesnímu hospodáři 100 Kč ročně. 15. června byly prvé volby obecního zastupitelstva. Kandidovaly 2 politické strany, které po dohodě sestavily jednotnou kandidátku. Zvoleni byli za stranu soc. demokratickou: Nádr Václav, domkář, Němec Jos., domkář čp. 45, Štěpán Jan, domkář, Baborský Ant., domkář, Jeník Rud., obuvník, Ocásek Jos., horník. Za stranu republikánskou: Jeník Ig., rolník čp. 15, Nádherný St., rolník, Poustka Václ., rolník čp. 25, Němec Jos., rolník čp. 3, Poustka Frant., rolník čp. 22, Voříšek Jos., čp. 21. Starostou obce zvolen Ig. Jeník, rolník čp. 15. Září 14. září ob. zastupitelstvo se usneslo: zakoupiti pro sbor dobr. hasičů berlovku za 350 Kč od fi. Stratílek. Darovati z ob. pokladny Národním legiím 25 Kč. Stanovena služba starostovi 500 Kč ročně a cestovné do Blatné 10 Kč, do Rožmitálu a Březnice 4 Kč za cestu. Zvýšena byla služba ponocnému na 200 Kč ročně. Prosinec 8. prosince ve schůzi ob. zastupitelstva usneseno odpadkový kámen z lomu 1 fůru na koně 5 Kč, na krávy 3 Kč. Domovské právo zdejší nabyli Josef Tuháček s manželkou Marií a dětmi Františkem a Anastázií.

11 ROK 1920 Leden 1. ledna provedena volba dvou revisorů účtů příjmu a vydání za rok Zvoleni byli Voříšek Jos., Jeník Rud. Únor 29. února bylo na žádost okr. pol. správy v Blatné darováno pohořelým 150 Kč z ob. pokladny. Květen 4. května stanoven plat při správách cest: dělníkům 12 Kč denně. Potahy: koně 44 Kč, voli 36 Kč, krávy 30 Kč. 9. května provedena výměna obecního pozemku u studny (Dolejšky) ve výměře 18 m² za pozemek Ig. Jeníka u cesty od čp. 6 potřebného ku rozšíření cesty 24 m². Stanovena roční odměna 130 Kč od zvonění. 22. května usneseno prodati setí a trávu v zasázených pasekách. Každý vydražitel zaplatí za seknutý stromek 10 Kč pokuty. Červen Ku konci tohoto měsíce byly velice parné dni. Tu vyrojil se v mračnech škůdce lesů mniška. Ta řádila v lesích jako mor. I v našich obecních lesích nadělala velikých škod. Od chytání mnišky byla odměna. Listopad 7. listopadu usneseno ve schůzi ob. zastupitelstva darovati p. starostovi 2 m³ dříví za vytápění místnosti při revisi obecních knih. Darováno z ob. pokladny 100 Kč pohořelým v Senožatech.

12 ROK 1921 Leden 2. ledna provedena byla volba dvou revisorů obecních účtů i fondu chudých za rok Zvoleni Frant. Poustka, rolník čp. 22, Rudolf Jeník, domkář. Únor 26. února nabyl domovského práva ve zdejší obci Jan Jeníček s rodinou. Usneseno postaviti pomník padlým vojínům ve světové válce na účet obce. Duben 17. dubna byly schváleny účty obec. zastupitelstvem za r Darovány tři kusy dřeva krovu pohořelému Jos. Vondráškovi z Podhoří. Přiznáno domovské právo zdejší obce Václ. Leksovi s rodinou. Usneseno pokračovati ve stavbě silnice a určen plat. Červen Dne 5. června svěcen byl pomník padlých vojínů stojící na Homolkách. Svěcení zúčastnil se sbor dobr. hasičů a přespolní sbory: Bezděkov, Volenice, Pňovice a Hlubíň. Slavnost řídili členové ob. zastupitelstva. Po přivítání přítomných starostou obce odebral se průvod k pomníku. Sloužena byla mše, při níž posvěcen pomník p. farářem Lad. Opitzem z Bučovic. Jako slavnostní řečník, který promluvil o významu pomníku byl Ant. Hejnic, řiď. Učitel ze St. Nepomuku. Na věčnou paměť uvádějí se jména vojínů ze Vševil padlých, nezvěstných a zemřelých za světové války: Smrčka Rudolf nar padl v r v Korutanech. Kouba František nar padl v Srbsku v r Němec Cyril nar zemřel jako zajatec v Srbsku, Palance v r Baborský Stanislav nar zemřel jako zajatec ruský v Asinaře. Poustka Rudolf nar padl v Itálii v roce Valta František nar padl v Itálii v roce Ráž František nar padl v Itálii v roce Nezvěstní: Štěpán František, narozen v r Poustka Hynek, narozen v r Poustka Josef, narozen v r Invalidní zemřelí ve Vševilech: Smrčka František, nar zemřel v r Daniel František, nar zemřel v r Tuháček Josef, narozen 1882 zemřel v r

13 Červenec 17. července schválen ob. zastupitelstvem rozpočet na opravu školy na obce Vševily připadá Kč 80 h. Říjen 2. října konána volba porotců ku krajskému soudu v Písku a zvoleni byli: Němec Jos., rolník čp. 3, Němec Frant., rolník čp. 12, Jeník Rudolf, domkář čp. 56, Nádr Václav, domkář čp. 17, Tuháčková Marie, čp. 23. Listopad 8. listopadu přezkoušen a schválen ob. zastupitelstvem a fin. komisí rozpočet na rok Příjem činí Kč 60 h Vydání činí Kč 84 h Zbytek 63 Kč 76 h Prosinec 10. prosince ve schůzi ob. zastupitelstva ujednáno službu na 300 Kč ročně, a drnomistru paušální roční plat 150 Kč. Rok 1921 byl dosti příznivým na úrodu a po obilí byla veliká poptávka. Prodávalo se: pšenice 1q 400 Kč, žito Kč, ječmen Kč, oves 300 Kč. Ceny dobytka: kůň 10 až 15 tisíc, kráva 6 až 10 tisíc, prasata za 1 kg mrtvé váhy Kč, husa Kč, slepice Kč, kuřata Kč, selata Kč.

14 ROK 1922 Leden 1.ledna ve schůzi ob. zastupitelstva a fin. Komise usneseno na předepsanou daň Kč z obecního majetku, složiti vkladní list okolkovaných peněz znějící na Kč. Únor 11.února stanoven plat při pracích lese 5-7 Kč denně. Březen 5. března konána volba revisorů ob. účtů příjmu a vydání za rok Zvoleni: Jeník Rud., Poustka Frant. a za finanční komisi: Daniel Frant.., Poustka V. čp. 25. Usneseno z čistého výtěžku při svěcení pomníku padlých vojínů vysázeti kolem pomníku živý plot. 19. března revisoři účtu a fin. Komise podali zprávu o účtech z r Zůstatek z roku Kč 57 h Příjem za rok Kč 14 h Celkový příjem z r Kč 71 h Vydání v roce Kč 20 h Celkové vydání v r Kč 70 h Zbývá na rok Kč 1 h Hotovost fondu chudých 591 Kč 76 h Květen 22. května ve schůzi ob. zastupitelstva projednáno pokračovati ve stavbě silnice a stanoven následující plat. Dělníkům 8-14 Kč denně. Potahy koňský 70 Kč, voli 62 Kč, krávy 56 Kč denně. Usneseno zvýšiti službu p. starostovi o 200 Kč na kancelářské potřeby. Cestovné p. starostovi upraveno na 20 Kč za cestu do Blatné. Září 24. září konána volba porotců a zvoleni byli: Němec Jos. čp. 3, Němec Fr. čp. 12, Jeník Rud. čp. 56, Nádr V., Tuháčková Marie. Domovského práva ve zdejší obci nabyla Marie Šimánková. Prosinec 10. prosince ve schůzi ob. zastupitelstva přezkoušen a schválen byl rozpočet na rok Uplynulý rok byl na úrodu opět dobrý a udržel ceny obilí i dobytka z r Dělníci v těchto dvou létech měli hodinové mzdy, ovšem řemeslníci vydělávali 7-10 Kč za hodin. Pomocné síly Kč denně za 8 hod. V tomto roce resignoval p. starosta Ig. Jeník a na jeho místo zvolen Němec Jos. čp. 3.

15 ROK 1923 Leden 14. ledna nabyl domovského práva ve zdejší obci Jos. Ocásek. Únor 2.února byli zvoleni revisoři obecních účtů za rok Štěpán Jan, domkář č. 10, Jeník Ig. rolník čp. 15. Květen 6. května ve schůzi ob. zastupitelstva usneseno darovati z ob. pokladny 10 Kč slepým dívkám na Kampě. Usneseno dokončiti stavbu silnice. Stanoven plat kameníkům s dodáním 34 Kč. Červenec 29. července byla spojena hasičská knihovna s knihovnou obecní a za knihovníka byl zvolen Jan Štěpán, domkář čp. 10. Září Konány druhé volby do obecního zastupitelstva podle čsl. volebního řádu za opětovného používání vázaných kandidátních listin. Kandidovaly dvě politické strany: Čsl. sociální demokracie 7 mandátů Republikánská zem malorol. lidu.. 5 mandátů Zvoleni byli za čsl. soc. dem: Převrátil Josef, Němec Frant. č. 36, Liška Václ., Bělka Jar., Nádr Václ., Štěpán Jan, Němec Jos. čp. 45. Za republikánskou: Jeník Ig., Poustka Frant., Němec Frant. čp. 12, Nádherný St., Němec Jos. čp. 3. Listopad 11. listopadu konána volba finanční komise a zvoleni byli: za stranu čsl. soc. demokratickou: Liška Václ. a Motl Josef. Za stranu republikánskou: Němec Jos. čp. 3, Dvořák František. Za předsedu fin. komise zvolen Dvořák František. Za starostu obce zvolen Němec Jos. čp. 45. Pokladním Štěpán Jan. Prosinec 10. prosince konána volba do místní osvětové komise. Zvoleni byli: Nádr Václ., Bělka Jar. Určen plat p. starostovi ročně 1000 Kč, pokladníkovi 500 Kč. Cestovné do Březnice 5 Kč, do Blatné 20 Kč. Tento rok nebyl tak úrodný jako předešlý. Byl však štědrým na daně, neboť tyto byly tři léta zadrženy. Jeden šek stíhal druhý.

16 ROK 1924 Leden 27. ledna konána schůze ob. zastupitelstva a finanční komise, v níž schváleny byly účty obecní za rok 1923 a obecní rozpočet na rok Celkový příjem Kč 18 h Celkové vydání Kč 20 h Zbytek Kč 98 h Fond chudých Příjem 827 Kč 42 h Vydání 150 Kč Zbytek 677 Kč 42 h Březen 22. března usneseno ve schůzi ob. zastupitelstva vyplatiti 200 Kč z obecní pokladny p. starostovi na kancelářské potřeby. Sboru dobrovolných hasičů příspěvek 300 Kč na doplnění obleku. Červen 8.června pronajmutí byly žulové lomy na 12 roků p. K. Tlustýmu z Hudčic za roční nájem 800 Kč. Červenec 19. července provedena volba komise pro sestavení prvotních seznamů a zvoleni Štěpán Jan, Nádr Václ., Němec Frant. čp. 12, Anastázie Kalová. Prosinec 27. prosince do místní školní rady v Pročevilech zvoleni Němec Jos. čp. 3, Jeník Rud. V tomto roce dokončena byla stavba okresní silnice v našem katastru. Stavba její započala v roce 1914 a následkem války, jelikož nebylo pracovních sil trvala tak dlouho. Její stavbu jistě všichni občané s radostí uvítali, neboť cesty do Rožmitálu a Březnice byly vždycky ve špatném stavu.

17 ROK 1925 Leden 27. ledna schválen rozpočet na rok Únor 1. února pořádal sbor dobrovolných hasičů svůj obvyklý ples, který se pěkně vydařil. 19. února usneseno ve schůzi ob. zastupitelstva věnovati z obecní pokladny 200 Kč sboru dobrovolných hasičů jako příspěvek na pracovní oblek. Květen 9. května schváleny byly účty obecního příjmu a vydání za rok Celkový příjem za r Kč 77 h Celkové vydání za r Kč 77 h Zbývá na rok Kč Červenec 5. července zúčastnil se zdejší sbor dobr. hasičů požáru v Pňovicích, vyhořelo jedno bydlící stavení. 22. července zúčastnil se sbor dobr. hasičů hašení požáru v Březnici. Srpen 2. srpna usnesena volba komise pro sestavení prvotních seznamů a zvoleni Štěpán Jan, Nádr Václav, Němec Jos. čp. 3, Kalová Anastázie, Danielová M. Listopad 15. listopadu provedeny byly volby do poslanecké sněmovny a do senátu. Všech voličů k volbě do poslanecké sněmovny oprávněných bylo 164. Platných hlasů odevzdaných bylo 159. Hlasů obdrželi: Čsl. soc. demokratická strana děl..hlasů 100 Národní strana práce 1 Čsl. strana komunistická 1 Čsl. národní demokracie 1 Čsl. strana socialistická 1 Republikánská strana 39 Čsl. strana lidová 15 Strana židovská 1 Do senátu všech oprávněných voličů bylo 140. Platných hlasů odevzdaných bylo 138. Hlasů obdrželi: Čsl. strana agrární a konservativní hlasů 1 Čsl. soc. demokratická strana děl. 83 Národní strana práce 1 Čsl. strana komunistická 1 Čsl. národní demokracie 1

18 Čsl. strana socialistická 2 Republikánská strana 33 Čsl. strana lidová 15 Buand der landvirte 1 Zástupce dohledacího úřadu při volbách byl B. Ruppert, nadlesní v Lizu. Prosinec 31. prosince konal sbor dobr. hasičů valnou hromadu. Uplynulý rok byl poměrně suchý a úroda nebyla pěkná, zvláště ječmeny a ovsi se ani nevymetali.

19 ROK 1926 Leden 28. ledna schválen byl ob. zastupitelstvem rozpočet na rok Zvýšena služba les. hajnému o 100 Kč a ponocnému také o 100 Kč. V tomto měsíci svolána byla obec. valná hromada ohledně přívodu elektrického proudu, v níž na návrh dvou starých hospodářů přívod elektrického proudu byl zamítnut. Únor 27. února na vyzvání okresní správní komise v Březnici se obec. zastupitelstvo usneslo stavěti silnici na Volenice a platiti na stavbu 25 %. Ku stavbě této však nedošlo. Květen 8. května schváleny obecní účty za rok Příjem Kč 10 h Vydání Kč 99 h Zbývá na r Kč 11 h Fond chudých Příjem 670 Kč 74 h Vydání 210 Kč Zbývá na r Kč 74 h Ujednána cena s majiteli pozemků zabraných při stavbě silnice. Placeno za 1 strych 1000 Kč. Za zahrady cena pateronásobná a za 1 strom á 30 Kč. Červen 22. června zúčastnil se zdejší sbor požáru ve Volenicích u p. Fr. Lišky. Přítomno bylo 18 členů. Srpen 29. srpna opět vyjel sbor k požáru do Rožmitálu. Září 5. září provedena volba členů do prvotních seznamů a zvoleni: Němec Fr. čp. 12, Nádherný St., Němcová Marie čp. 45, Němcová Anna čp 43. Obecní zastupitelstvo se usneslo stavěti na jaře v r elektriku. Říjen 17. října projednáno ve schůzi ob. zastupitelstva zakoupiti frier. Placen bude z výnosu obecní honitby. Schválen školní rozpočet na rok Na obce připadá částka Kč.

20 Listopad 20. listopadu schválen obecní rozpočet na rok Rok 1926 nedal nám to, co nám na jaře sliboval. Žita a pšenice po dlouho trvajících deštích lehla tak, že sláma se ku krmení nemohla upotřebiti. Obilí málo sypalo a zrno bylo špatné jakosti.

21 ROK 1927 Leden 19. ledna uspořádal sbor dobrovolných hasičů svůj ples. 28. ledna schválilo obecní zastupitelstvo účty za r Únor 26. února vypukl požár ve zdejší obci čp. 61. Hasení zúčastnil se zdejší sbor v plném počtu. Z okolních sborů pro velikou mlhu zúčastnil se jenom Bezděkov. Požár byl v krátkém čase lokalizován a jiná čísla se nerozšířil. Květen 14. května ve schůzi obecního zastupitelstva dojednána stavba elektrovodné sítě a zavedení elektrického proudu do každého pop. čísla až na rozvodnou desku. Rozpočet na toto zařízení byl Kč. Červenec 15. července ku otevření nabídek na stavbu elektrovodné sítě vysláni ob. zastupitelstvem dva zástupci. Ujednána náhrada s majiteli pozemků za místa pro postavení sloupů. Za 1 sloup 60 Kč. Září 27. září schválilo obecní zastupitelstvo školní rozpočet na rok Konána volba komise pro sestavení prvotních seznamů a zvoleni byli: Frant. Poustka, Václ. Liška, Anastázie Kalová, Marie Černochová. Říjen 15. října vyřízena ob. zastupitelstvem žádost Jos. Jeníčka za odprodání místa pro stavbu rodinného domku. Cena stanovena za 1 m² 0,50 Kč. 16. října provedena nová volba obecního zastupitelstva. Zvoleni byli za stranu sociálně demokratickou: Rudolf Bambas, Kuchta Jos., Motl Josef, Liška Václ., Vondrášek Josef, Němec Frant., Haník Jos., Daniel Jos. Za stranu republikánskou: Nádherný St., Dvořák Fr., Voříšek V., Jeník Ig. Za starostu zvolen Rudolf Bambas. Pokladníkem Haník Josef. Listopad 17. listopadu konány volby komisí. Do finanční komise za stranu soc. dem. zvoleni: Liška Václ., Němec Jos. čp. 45, za stranu republik. Jeník Ig., Němec Jos. čp. 3. Dále provedena volba stavební komise a zvoleni Vondrášek Jos., Motl Jos., Voříšek Václ. 25. listopadu schválilo ob. zastupitelstvo rozpočet na rok 1928.

22 Prosinec 10. prosince do osvětové komise zvolen Daniel Josef a Chrastil František, který zároveň zvolen knihovníkem. Do letopisecké komise Daniel Jos., Dvořák Frant. Kronikářem Daniel Josef. 31. prosince konal sbor dobr. hasičů valnou hromadu, v níž za starostu sboru zvolen byl Rudolf Bambas. V uplynulém roce uspořádal sbor tři divadelní představení, která se vydařila.

23 ROK 1928 Leden 11. ledna stanoveno služné p. starostovi ročně 1000 Kč a 200 Kč na kancelářské potřeby, pokladníkovi 500 Kč. Únor 8. února schválilo ob. zastupitelstvo účty za r Příjem Kč 35 h Vydání Kč 33 h Zbývá na rok Kč 02 h Z toho pro fond chudých 275 Kč 90 h. 19. února pořádal sbor dobr. hasičů divadelní představení pod názvem: Pytlák Martin. Duben 9. dubna pořádal sbor dobr. hasičů divadelní představení pod názvem: To všecko z lásky. Červenec 5. července zúčastnilo se 6 členů sboru dobrovol. hasičů sjezdu v Praze. 13. července přijata ob. zastupitelstvem resignace člena ob. zastupitelstva Frant. Němce čp. 36. Za delegáta do svazu českých okusů zvolen byl Motl Josef. Usneseno vysázeti Homolky kolem pomníku padlých v 10ti letém výročí republiky. Srpen 24. srpna ve schůzi ob. zastupitelstva zvolen byl za odstoupivšího Fr. Němce prvním radním Jos. Vondrášek. Říjen 4. října schválilo ob. zastupitelstvo školní rozpočet. Do prvotních seznamů byli zvoleni Jeník Ig., Nádherný St., Vondrášek Jos., Lišková Anna, Kuchtová Marie. Darováno pohořelým ve Věšíně z ob. pokladny 200 Kč. Bártovi z Oslí 100 Kč. 26. října schválen ob. zastupitelstvem obecní rozpočet na rok Potřeba Kč 40 h Úhrada Kč. Shodek Kč 40 Schodek hražen bude 100% přirážkou. 28. října konána slavnost sázení háje kolem pomníku padlých vojínů. Prosinec 2. prosince konány volby do okresního zastupitelstva. Oprávněných voličů bylo 177. Volby zúčastnilo se 168. Z toho připadá na: stranu českosl. národně sociální 7 hlasů Českosl. strana sociál. demokratickou 96 //

24 Českosl. stranu lidovou 4 // Českosl. stranu republikánskou 61 // 31. prosince konal sbor dobrovolných hasičů řádnou valnou hromadu v níž za starostu zvolen Rud. Bambas, náměstkem jeho Liška Václav, jednatelem Fr. Chrastil, pokladníkem Jos. Vondrášek, delegát do žup. schůzí Černoch J.

25 ROK 1929 V roce 1928 a 1929 postižena byla střední Evropa krutými mrazy a velikou spoustu sněhu. Ovocné sady byli z veliké části zničeny. Zvěř trpěla hladem a chodila do vesnic žráti seno a hlodati kůru ovocných stromů. Zhynulo mnoho koroptví a zajíců. Leden 29. ledna se ob. zastupitelstvo usneslo by okr. úřad v Blatné změnil rozpočet zdejší obce na rok Podrobný zápis v knize protokolů. Schváleny byly obecní účty za rok 1928 ob. zastupitelstvem a finanční komisí. Březen 6. března konala se volba dvou členů do místní školní rady. Zvoleni: Jeník Rud., Poustka Fr. Květen 6. května provedena ob. zastupitelstvem volba knihovníka a pokladníka do místní světové komise. Zvolen byl Nádherný Stanislav. Červenec 7. července vypukl požár při bouři v sousední vesnici Pročevilech a zdejší sbor dobr. hasičů při něm platně působil. 11. července se ob. zastupitelstvo usneslo darovati pohořelým v Pročevilech Ant. Jelenovi a Štěpánu Hájkovi po 10 kusech krovového dříví. Září 7. září se ob. zastupitelstvo usneslo podati žalobu na p. Karla Tlustýho, nájemce obec. žulových lomů, pro porušení nájemní smlouvy. Obec při tomto sporu zastupoval Zdeněk Černý, advokát z Příbrami. Do prvotních seznamů zvoleni: Jeník Ig., Nádherný St., Vondrášek Jos., Lišková Anna, Kuchtová Marie. Do osvětové komise zvolen: Jos. Černoch čp. 42. Na místo odtoupivšího knihovníka zvolen Vondrášek Jos. Říjen 11. ve schůzi ob. zastupitelstva schválen byl školní rozpočet a přijata resignace Václ. Lišky, člena ob. zastupitelstva a předsedy finanční komise. 25. října konána volba předsedy finanční komise a zvolen byl Zemanský Josef. 27. října konány volby do poslanecké sněmovny a do senátu. Ve zdejší obci odevzdáno při volbě do poslanecké sněmovny 189 platných hlasů, z nich připadá na kandidátní listinu strany: komunistické 1 hlasů čs. nár. socialistická 3 // čs. soc. demokratická 103 // čs. lidové 5 // republikánské 77 //

26 Při volbě do senátu odevzdáno 160 platných hlasů a z nich připadlo na kandidátní listinu strany: komunistické 2 hlasů čs. nár. socialistické 2 // čs. soc. demokratické 86 // čs. lidové 4 // republikánské 66 // Listopad 19. listopadu schválen obec. zastupitelstvem ob. rozpočet na rok Nabyl domovského práva ve zdejší obci Jos. Převrátil s manželkou. Usneseno postaviti vodovod pro celou obec. 24. listopadu ve schůzi ob. rady usneseno připlatiti obci Bezděkovu za připojení Lesních chalup na elektrovodnou síť jednou pro vždy Kč. 26. listopadu ukončen byl spor s p. K. Tlustým. V tomto roce, v měsíci květnu jmenován čestným občanem zdejší obce republik. poslanec Rud. Beran. Rok 1929 byl bohatý na bouře a větrné smrště. Škody jenž byly vichřicemi způsobeny v lesích odhadovány jsou na sta milionů. U nás velikých škod nebylo, ale v sousedním revíru v Lizu byly škody značné. Ke všemu tomu se přidružila hospodářská krise a nezaměstnanost. Zemědělské výrobky klesly v ceně o jednu třetinu. Ale u jiných výrobků továrních, byl pokles neznatelný.

27 ROK 1930 Leden 18. ledna obec. zastupitelstvo schválilo účty za rok Příjem Kč 34 h Vydání // 01 h Zbytek Kč 33 h Fond chudých Příjem 477 Kč 61 h Vydání 401 //. Zbytek 76 Kč 61 h Únor 25. února konána obecní valná hromada ohledně stavby vodovodu. Postavení obecního vodovodu odhlasováno 39 občany. 27. února obecní rada se usnesla dáti potřebné dříví ku stavbě vodovodu z obecního lesa. Březen 5. března ve schůzi obec. zastupitelstva usneseno zadati vypracování projektu rozpočtu a jímání pramenů fi. Dr. Ing. Bureš, Praha. 20. března nabyl domovského práva ve zdejší obci Václav Blažek s manželkou a dítkami. Karel Blažek též s rodinou. 26. března stanoven plat dělníkům při stavbě vodovodu na 2-3,50 Kč za 1 hodinu. Duben 28. dubna ve schůzi obecní rady usneseno na stavbu vodovodu opatřiti potřebné peníze dlouhodobou zápůjčkou u Okresní hospodářské záložny v Březnici v obnose Kč. Toto usnesení schváleno obec. zastupitelstvem. Celkový rozpočet na stavbu vodovodu jes Kč. Červenec 28. července usneseno ob. zastupitelstvem zaplatiti z obecní pokladny Kč na opravu kostela v Pročevilech. Říjen 1. října zadána stavba vodovodu obec. zastupitelstvem firmě Dr. ing. Jos. Bureš Praha. 30. října konána ob. valná hromada, v níž usneseno zavésti vodu do každého popisného čísla. Vedení toto s 1 kohoutem do kuchyně neb síně placeno bude z ob. pokladny. Lesní chalupy na takové zavedení nemají nárok.

28 Listopad 7. listopadu nabyl domovského práva ve zdejší obci Josef Kuchta s rodinou. Obecní zastupitelstvo se usneslo zakoupiti pro sbor dobrovolných hasičů 100 m nových vysokotlakých hadic k hydrantům. Dále stanovena výše spotřeby vody ku vypočítávání vodného. Na jednu osobu počítáno 30 l vody, na jeden velký kus dobytka 50 l a malý kus dobytka 20 l vody denně. 27. listopadu schválen byl obec. zastupitelstvem obecní rozpočet na rok Zadána stavba domovních přípojek vodovodních fi. Ing. Bedřich Veselý, avšak přednostní právo dáno firmě Dr. Ing. Bureš, ale za cenu firmy Veselý. Firma Dr. Ing. Jos. Bureš nabídku přijala. Prosinec 27. prosince provedena byla volba vodárenské komise a zvoleni: Haník Jos., Jeník Ig., Václ. Voříšek, Vondrášek Jos. Při provedeném sčítání lidu v tomto roce napočteno ve zdejší obci 306 obyvatel. Sbor dobrovolných hasičů sehrál v tomto roce jedno divadelní představení, pořádal jeden ples a konal 1 valnou hromadu. Zima v uplynulém roce byla suchá a mírná. Ceny obilí: pšenice 125 Kč až 130 Kč, žito 80 Kč, ječmen 115 Kč, oves 80 Kč, brambory 15 Kč, jetelové semeno 500 Kč vše za 1 metrický cent. Stavba vodovodu v tomto roce skončena nebyla.

29 ROK 1931 Leden 6. ledna konal sbor dobrovolných hasičů řádnou valnou hromadu, v níž za starostu sboru zvolen byl Liška František, domkář čp ledna ve schůzi obecní rady opraven byl rozpočet na rok 1931, dále usneseno žádati o povolení k vybírání 80% přirážek ku krytí schodku řádného rozpočtu. Dále stanoven roční poplatek za odběr vody t.j. vodné za 1 osobu 9 Kč, za 1 velký kus dobytka 15 Kč, za malý kus t.j. u hovězího dobytka a koní stáří do jednoho roku, koz a vepřů 6 Kč. Placení bude čtvrtletně. Únor 10. února obecní zastupitelstvo stanovilo vodné z obytných místností 10 Kč ročně na úhradu mimořádného rozpočtu. 15. února sehrál sbor dobr. hasičů divadelní hru Paní revírníková a její vnoučata. 26. února odhlasováno ob. zastupitelstvem postavení vodovodní přípojky pro školu do Pročevil. Březen 8. března projednáno prodej letošní paseky v obecním lese veřejnou dražbou. V minulých létech prodávalo se dříví v pasece v dražbě pouze pro Vševilské občany. Duben 9. dubna obec. zastupitelstvo schválilo hasičské stanovy a obecní účty za rok Květen 6. května darováno pohořelému Fr. Baborskému z Poříčí 5 kusů krovového dříví z obecního lesa. 31. května pořádal sbor dobrovolných hasičů okrskové cvičení za účelem převzetí hydrantů. Pořad slavnosti: v 6 hod ráno budíček, vítání přicházejících sborů. Sbory a hosty přivítala samarytánka sboru M. Černochová, poté měla proslov župnímu starostovi M. Blažková a p. děkanovi M. Jeníková. Následoval odchod k pomníku padlých vojínů, kde sloužena byla mše. Po mši jako slavnostní řečník promluvil župní starosta Ant. Hejnic. Pak byla pořadová cvičení sboru za velení Jos. Černocha. Odpoledne provedeno a znázorněno hašení požárů z hydrantů. Pak následoval koncert pod Michovici, který následkem bouře byl přerušen. Večer byl věneček ve spol. míst. Září 10. září provedena volba komise pro sestavení prvotních seznamů a zvoleni byli: Jeník Ig., Nádherný St., Vondrášek Jos., Lišková Anna, Kuchtová Marie, 27. září konány byly volby do obecního zastupitelstva. Kandidovaly dvě politické strany. Strana republikánská, čs. sociálně demokratická. Této volby zúčastnilo se 185 voličů. Celkem bylo odevzdáno 184 platných hlasů. Z nich připadá kandidátům: Republikánské strany zemědíl. lidu 91 hlasů Čs. sociálně demokratické straně 93 //

30 Za stranu republikánskou zvoleni: Jeník Rudolf, rolník čp. 56; Voříšek Václav, rolník čp. 21; Jeník Ignác, rolník čp. 15; Haník Josef, domkář čp. 9; Dvořák Josef, hostinský čp. 4; Štěpán Václ., rolník čp. 10. Za stranu čs. sociálně demokratickou zvoleni: Bambas Rudolf, domkář čp. 47; Daniel Josef, hostinský čp. 60; Zemanský Josef, domkář čp. 58; Němec Josef, domkář čp. 45; Bělka Jaroslav, domkář čp. 57; Vondrášek Josef, domkář čp. 5. Za starostu obce zvolen Daniel Josef, hostinský čp. 60. Listopad 23. listopadu provedena volba obecního pokladníka a finanční komise. Za obecního pokladníka zvolen Haník Josef, domkář čp. 9. Za členy finanční komise zvoleni: Rudolf Jeník, rolník čp. 56; Černoch Josef, rolník čp. 42; Zemanský Josef, domkář čp. 58; Nádr Václav, domkář čp. 17. Prosinec 11. prosince provedena volba předsedy a místopředsedy finanční komise. Za předsedu zvolen Rud. Jeník, rolník čp. 56, za místopředsedu Černoch Josef, rolník čp. 42. Stanovena služba p. starostovi ročně 900 Kč a 100 Kč na kancelářské potřeby. Obecnímu pokladníku stanoveno ročně 400 Kč. 20. prosince ve schůzi obecní rady projednáno, by žádáno bylo o povolení pivní dávky 10 Kč z jednoho hektolitru. 6. prosince sehrál sbor dobr. hasičů divadelní hru Julinčiny vdavky. Na začátku tohoto roku skončena stavba vodovodu. Rok 1931 byl dosti úrodný na obilí, za to však na slámu hodně chudý. Při výmlatu rovnala se váha obilí váze slámy. Sena bylo málo a otavy na suchých lukách žádné. Cena slámy: ječná byla Kč, ovesné 40 Kč, žitné a pšeničné Kč. Sena se prodávalo 1q Kč. Ceny obilí byly následující: pšenice Kč, žito Kč, ječmen Kč, oves Kč, brambory Kč, jetelové semeno Kč za 1q. Počasí bylo dobré až na podzimní deště, které zdržovali dobývání bramborů a setí. Zima byla mírná a suchá. Hospodářské zvířectvo značně v cenách pokleslo. Prodávalo se: kráva Kč. Dobytek jatečný: býci za 1 kg živé váhy 3 Kč, jalovice 4-4,50 Kč, telata 3-4 Kč, vepři 1 kg mrtvé váhy 7-8 Kč, pár selat Kč.

31 ROK 1932 Leden 6. ledna konal sbor dobrovolných hasičů řádnou valnou hromadu. Únor 1. února provedena obec. zastupitelstvem doplňovací volba do místní osvětové komise. Zvolen Černoch Josef čp února sbor dobr. hasičů sehrál divadelní hru Dokud máš ještě maminku. Odprodáno místo pod stavbu rodinného domku p. Fr. Valtovi na Hořejších dražkách. Provedena volba kronikáře na období 1932 až Zvolen byl Vondrášek Josef čp. 5. Březen 10. března nabyl domovského práva ve zdejší obci Josef Zemanský s rodinou. 16. března dáno z obecní pokladny na správu kostela v Bubovicích 120 Kč. Duben 15. dubna provedena byla volba letopisecké komise. Zvoleni p. Fr. Dvořák, Josef Zemanský. Dále projednáno by při slavnostním otevření okresního domu obec zastupoval starosta obce Jos. Daniel. Květen 24. května schválen na schůzi obecního zastupitelstva opravený obecní rozpočet na r května byla obecním zastupitelstvem přijata resignace p. starosty Jos. Daniela. Za starostu obce zvolen byl Voříšek Václav. Srpen 4. srpna schváleny obec. zastupitelstvem obecní účty za rok Dále projednáno zaplatiti z obec. pokladny p. Ig. Jeníkovi čp. 15 za ponechání hydrantu na jeho pozemku jednou pro vždy 290 Kč. Září 8. září do prvotních seznamů zvoleni byli Vondrášek Josef, Nádr Václav, Kuchtová Marie, Lišková Anna. Říjen 31. října ve schůzi obecního zastupitelstva projednáno schváliti školní rozpočet. Prodán pozemek pod stavbu Václavu Koubovi na výměře 400 m², cena 1 m² stanovena na 50 h. Dále provedena volba do místní osvětové komise. Volen byl 1 člen. Zvolen Karel Daniel čp. 13.

32 Listopad 17. listopadu schválen obec. zastupitelstvem obecní rozpočet na rok Potřeba Kč Úhrada Kč Schodek Kč Ku úhradě schodku usneseno vybírati přirážky k dani pozemkové domovní a výdělkové ve výši 200%; dále by žádáno bylo za vybírání pivní dávky. Za vodovodního zřízence přijat byl Vondrášek Josef čp. 5. Prosinec 4. prosince sehrál sbor dobrovolných hasičů jednu divadelní hru. 31. prosince konal sbor řádnou valnou hromadu, v níž zvoleni: předsedou Vondrášek Jos., velitelem Černoch Jos., náměstek velitele Karel Daniel. Rok 1932 byl horší roku předešlého, samá krize. Ceny obilí: pšenice Kč, žito Kč, ječmen Kč, oves Kč. Jetelové semeno 500 Kč. Sláma jará 15 Kč, ozimní 10 Kč, seno Kč, brambory Kč. Ceny rozumějí se na 1 q. Dobytek se prodával: kráva Kč, jatečný dobytek za 1 kg živé váhy: býci 1,50 Kč, jalovice 2,50 Kč až 4 Kč. Vepřový dobytek za 1 kg mrtvé váhy 8-9 Kč, za 1 pár selat se platilo Kč. Sledujeme-li ceny v předešlých létech, vydíme, že hospodářské produkty značně poklesly. Jiné koloniální zboží a průmyslové výrobky drží si dosud pevně staré ceny. Také mzdy dělníků jsou nižší než v předešlých létech.

33 ROK 1933 Leden 4. ledna podal resignaci člen obecního zastupitelstva a finanční komise Václav Nádr. Resignace jeho byla obecním zastupitelstvem přijata. Na místo něho nastoupil Němec Bedřich. 14. ledna usneseno ve schůzi obec. zastupitelstva by při všech dražbách v obci konaných vybíráno bylo 1% ve prospěch chudinského fondu. Únor 12. února ve schůzi obec. rady schváleny byly obecní účty za rok Příjem Kč 34 h Vydání // 79 // Zbytek pro rok Kč 55 Fond chudých Příjem Kč 51 h Vydání // 80 // Zůstatek pro rok Kč 71 h 13. února provedena doplňovací volba 1 člena finanční komise. Zvolen byl Baborský Ant. 19. února ve schůzi obecní rady usneseno vybírati pivní dávku ve výši 10 Kč z 1 hektolitru. Březen 20. března schváleny obec. zastupitelstvem obecní účty za rok Dále provedena volba dvou členů do místní školní rady. Zvoleni Rud. Jeník, Rudolf Bambas. 18. března zúčastnil se sbor dobrovolných hasičů hašení požáru kostela a fary ve St. Rožmtále. Duben 16. dubna sehrál sbor dobr. has. divadelní představení. Červen 6. června zamítnuta neodůvodněná resignace člena obecního zastupitelstva Rudolfa Bambasa. Nabyl domovského práva ve zdejší obci Jaroslav Leksa. 24. června událo se ve zdejším lomu neštěstí, jemuž za oběť padl 1 lidský život. Při spouštění prázdného vozu do lomu sjel tento bez připnutí na lano a zabil v lomu pracujícího kameníka Františka Němce čp. 36. Červenec 27. července zúčastnil se sbor dobrovolných hasičů se stříkačkou hašení požáru v Březnici. Srpen 29. srpna provedena volba komise pro sestavení prvotních seznamů. Zvoleni: Bambas Rudolf, Jeník Hynek.

34 Prosinec 18. prosince schválilo ob. zastupitelstvo obecní rozpočet na rok Řádná potřeba Kč Řádná úhrada //. Přebytek Kč Rok 1933 hned z počátku byl horší předešlých let. Zdejší dělnictvo pracuje většinou v žulových lomech doma a Hudčicích. Zaměstnavatelé v těchto lomech propustili veškeré dělnictvo již před Vánocemi v roce 1932, ani v březnu v r nebyla práce v lomech zahájena. Jak viděti, rok nevesele začal, a tak také skončil. Jaro bylo slibné, avšak léto bylo příliš suché. Skorem pět měsíců nepřišlo dostatečné vláhy, aby smočila vyprahlou zem. Příliš velká vedra snad byla příčinou mnoha požárů v okolí. Ve Věšíně byly 2 požáry. Prvnímu padlo za oběť 22 popisných čísel, druhému 2 pop. čísla. V Bukové vyhořelo 14 čísel, ve St. Nepomuku 8 pop. čísel, v Zalánech 2 čísla a v Hutech také 2 pop. čísla. Úroda v tomto roce byla průměrná, až na otavy, které nebyly skorem žádné. Následkem sucha rozmnožily se myši, které způsobily v polích veliké škody. Pokles cen obilí byl značný. Prodávalo se: seno 1 q za 20 Kč, pšenice Kč, žito Kč, ječmen Kč, oves 50 Kč, mák 400 Kč. Jetelové semeno Kč, sláma jará 8-10 Kč, zimní 6-8 Kč, brambory Kč, zelí Kč. Ceny rozumějí se za 1 q. Krávy Kč, jalovice chovné Kč za kus. Jatečný dobytek: býci 1,50 Kč, jalovice 2-3 Kč za 1 kg živé váhy. Vepři 6-7 Kč za 1 kg m. váhy, selata 1 pár Kč. Též mzdy dělnictva byly sníženy tak, že vydělali 100 Kč za týden se málokdy podařilo. Ke všemu tomu začala tuhá zima již začátkem prosince, následkem toho mnoho dělnictva v polovici prosince z lomu propuštěno.

35 ROK 1934 Leden 1. ledna konal sbor dobrovolných hasičů řádnou valnou hromadu. 21. ledna pořádali hasiči svůj obvyklý ples. Březen 4. března sehrál sbor dobrovolných hasičů divadelní hru Cikánčin svatební závoj. 20. března schváleny obecním zastupitelstvem obecní účty za rok Příjem Kč 82 h Vydání // 65 // Zbývá na rok Kč 17 h Fond chudých: Příjem 876,71 Kč Vydání 689,30 //. Zbývá na rok ,49 Kč Duben 28. dubna ve schůzi obecního zastupitelstva usneseno zvýšiti pojistku požární přípřeže na 5000 Kč. Tato schůze jest poslední schůzí obecního zastupitelstva v tomto roce, neboť po ní resignovali členové obecního zastupitelstva zvolení za stranu sociálně demokratickou. Resignace jejich byla okresnímu úřadem přijata a jmenována dotyčným úřadem správní komise. Jmenováni byli: Nádr Václav, Kouba Václav, Ocásek Josef, Tuháček František, Němec Jos. čp. 3, Voříšek Václav. Předsedou ob. správní komise jmenován Voříšek Václav. Květen 20. května lokalisován požár v lese u Potůčku. Červenec 15. července v poledních hodinách vypukl požár v lese za Drahama, který se rychle šířil a ohrožoval velikou část obecního lesa. Po delší námaze byl požár lokalisován. Pracováno jenom se zdejší stříkačkou, které voda dovážena ze vsi. K požáru přijely sbory: Březnice, Bezděkov, Hlubyně, Bučovice, Voltuš. Listopad 11. listopadu o 23. hodině vypukl požár ve stodole p. Němce Jos. čp. 3. Ohroženy budovy Aloise Černocha čp. 2, které po včasném zakročení zdejšího sboru dobrovolných hasičů byly zachráněny. Sbor pracoval celou noc. Při požáru prvně použito bylo hydrantů, které se plně osvědčily. Přítomny byly sbory: Březnice, Bezděkov, Hlubyně, Bubovice. 26. listopadu v první schůzi ob. správní komise usneseno darovati z obecního lesa pohořelému p. Němci Jos. čp. 3 polovici potřebného dříví zdarma a druhou polovici dříví prodati za poloviční cenu.

36 Prosinec 19. prosince nabyl domovského práva ve zdejší obci Lehečka František s rodinou. Ve schůzi ob. správní komise projednáno, přihlásiti u nemocenské pojišťovny prozatímního lesního hajnýho Ant. Baborského. 9. prosince konány volby obecního zastupitelstva. Kandidovali dvě politické strany: Čs. sociálně demokratická a strana republikánská zemědělského a malorolnického lidu. Volby zúčastnilo se 179 voličů. Hlasů obdrželi: Čs. soc. demokratická 110 Republikánská 68 Za stranu čs. sociálně demokratickou zvoleni: Bambas Rudolf, Haník Josef, Zemanský Josef, Němec Václav, Ráž Josef, Němec Bedřich, Němec Josef, Kouba Václav. Za stranu republik. zem. malorol. lidu zvoleni: Voříšek Václav, Jeník Ignác, Němec Jos., Jeník Rudolf. Starostou obce zvolen Haník Josef. Letošnímu roku hledělo se chmurně do jeho začátku, ale s velikou obavou až do jeho konce. Co nebylo zničeno myšmi, to dodělala veliká sucha. Od 5. května až do konce září nespadlo na vyprahlou zemi ani kapka vody, jako by i oblaka spikla se proti lidstvu na zemi. Tehdy vystoupila světová krize na nejvyšší bod. Veškeré naděje na úrodu zmařilo sucha. Nebylo zrní, nebyla sláma ani seno. Ceny skotu klesly pod úroveň. Tímto rokem vyšel zákon o obilním monopolu. Pšenice dosáhla ceny 160 Kč, žito 130 Kč, ječmen 120 Kč, oves 95 Kč vše za 1 q. Sláma prodávala se 1 q Kč, seno Kč. Vepřový skot prodával se za 4-5 Kč za 1 kg mrtvé váhy, selata pár Kč. Prodalo se veliké množství dobytka za tuto nízkou cenu, neboť kupovati krmení se nevyplatilo. Vláda rep. čs. poskytla na pomoc postiženým suchem 130 mil. Kč. Též naše obec dostala podporu.

37 ROK 1935 Leden 6. ledna konal sbor dobrovolných hasičů valnou hromadu, v níž prodány celoroční zprávy o činnosti sboru. 24. ledna konána schůze obecní správní komise, v níž byl sestaven a schválen obecní rozpočet na rok Řádná potřeba činí Kč // úhrada // //. Přebytek 805 Kč Březen 7. března pálil sbor dobr. hasičů slavnostní vatru k oslavě narozenin presidenta osvoboditele T. G. Masaryka. 14. března konána obecním zastupitelstvem volba obecního pokladníka a zvolen Němec Bedřich. Duben 20. dubna ve schůzi obec. zastupitelstva provedena volba letopisecké komise a zvoleni: Zemanský Josef, Vondrášek Josef. 26. dubna ve schůzi obecní rady usneseno věnovati z obecní pokladny 50 Kč při sbírce Motorizace k obraně vlasti. Uhašen požár v začátcích u p. Aloise Černocha čp. 2. Příčina, krátké spojení elektrického vedení. 21. dubna sehrál sbor dobrovolných hasičů divadelní hru pod názvem Pepička z malé chaloupky. Květen 31. května nabyl domovského práva ve zdejší obci Josef Jeníček s rodinou. Provedena volba finanční komise a zvoleni za stranu soc. demokratickou: Ráž Josef, Liška Václav, Němec Václav, Motl Josef. Členové strany republikánské volbu neprovedli. Červen 14. června vypukl požár u p. Daniela Rudolfa, který dík hydrantům byl v krátkém čase lokalisován tak, že přes krátkou vzdálenost sousedních budov se nerozšířil. Příčina požáru nebyla zjištěna. Přítomny byly: Březnice, Bezděkov, Bučovice a Hlubyně. Září 14. září obecní zastupitelstvo darovalo z obecní pokladny 25 Kč Okresní péči o mládež. Dále usneseno pronajmout žulový lom na 12 roků.

PAMĚTI SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ VE VŠEVILECH

PAMĚTI SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ VE VŠEVILECH PAMĚTI SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ VE VŠEVILECH Sestavil a napsal Ant. Hejnic t. č. jednatel (1896 1936) edice: Paměti / 1 Josef Pekárek, 2011-1 - - 2 - Rok 1896. Sbor dobrovolných hasičů ve Vševilech založen

Více

Rok 1910. V lednu 10. přistoupili za činné členy bř. Hynek Jiroušek a Jaroslav Hamrla. Za přispívajícího člena Frant. Bém.

Rok 1910. V lednu 10. přistoupili za činné členy bř. Hynek Jiroušek a Jaroslav Hamrla. Za přispívajícího člena Frant. Bém. Rok 1909. Myšlenka založiti Dobrovolný sbor hasičský ve Hvozdci vyšla od prvního učitele zdejšího p. Václava Oharka v roce 1896. Týž byl župním činovníkem na Brněnsku. Za úřadování starosty zemř. Frant.

Více

Březen v 1. polovině hezké jarní počasí byla zaseta většina obilovin. Od 16. března ochlazení, déšť, sněžení, mrazy 5 až 10.

Březen v 1. polovině hezké jarní počasí byla zaseta většina obilovin. Od 16. března ochlazení, déšť, sněžení, mrazy 5 až 10. Rok 1997 Počasí. Počasí v r. 1997. Leden přetrvává mrazivé počasí z minulého roku. Mrazy však zmírnily na 10 až 20.Od 13. ledna ve dne slunečno, teploty do 5, v noci 10. Od 20. ledna je zmírnění ve dne

Více

10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník.

10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník. Rok 1947 10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník. 22. února ONV v Kamenici n. L. podal začátkem r. 1947 žádost, aby v. v. nemocnice

Více

Putování po archivech (nejen) za rodovou historií

Putování po archivech (nejen) za rodovou historií Putování po archivech (nejen) za rodovou historií (pokračování) Další zastávkou v našem pátrání by měl být Státní okresní archiv v Havlíčkové Brodě (www.mza.cz/havlickuvbrod), kde je mimo jiné uložen i

Více

Zdroje informací k historickému projektu:

Zdroje informací k historickému projektu: Zdroje informací k historickému projektu: Veronika Nováková: Starostové - V roce 1900 byl starosta pan Myslík, později Staněk - V roce 1907 byl starostou Frant. Kaněra - V roce 1908 už pan Frant. Stejskal

Více

průměr. teplota -10,9 C, déšť a sníh 19,6mm, nejvyš. sněh. pokr.

průměr. teplota -10,9 C, déšť a sníh 19,6mm, nejvyš. sněh. pokr. Rok 1940 11. ledna bylo -22,8 C 14. ledna uspořádány v Počátkách sokolské okrskové závody lyžařské. Dopoledne závody v běhu na lyžích na trati 12 km dlouhé, odpoledne závody ve sjezdu na lyžích s vrchu

Více

Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy

Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy 1880 Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy stanovy schváleny. Základní kapitál stanoven na

Více

Kronika obce Zelenecká Lhota

Kronika obce Zelenecká Lhota Rok 1908 Obecní volby Dne 26. července 1908 bylo voleno nové obecní zastupitelstvo za velmi malého účastenství voličů. Ze 40 voličů III. sboru dostavilo se k volbě 11 voličů, z 11 voličů II. sboru dostavilo

Více

Lidové pranostiky březen - duben

Lidové pranostiky březen - duben březen 2016 Rychnovské listy Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný, za kamny v koutku, na vrbovým proutku, proutek se ohýbá, vajíčko

Více

SDH Česká Třebová. Údaje o stříkačce

SDH Česká Třebová. Údaje o stříkačce Údaje o stříkačce SDH Česká Třebová Českou Třebovou navštívil červený kohout několikrát. V roce 1636 vyhořelo 57 domů (zůstalo jen 30) a v roce 1745 zůstalo z celého náměstí jen 6 domů. V roce 1872 vyhořely

Více

Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Pořad:

Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Pořad: z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Demo Mikuláš ing. III.2012 VI.2012 Zápis O schůzi členů j.z.d. v Chotýši konané dne 15.října v hostinci u Urbánků v 8 hod. večer. Pořad: 1, Pojednání o družstvu 2, Zpráva

Více

R O K 2 0 1 4. Ve výkazu soukromé srážkové stanice v Mirovicích za rok 2014 je zaznamenáno:

R O K 2 0 1 4. Ve výkazu soukromé srážkové stanice v Mirovicích za rok 2014 je zaznamenáno: R O K 2 0 1 4 POČASÍ Letošní rok započal poměrně teplou zimou, leden v podstatě beze sněhu, teploty kolem 0 o C, až 26.1. ráno bylo bílo, napadla trocha sněhu. Teplý byl únor (20. 2. + 10 o C) i březen

Více

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok:

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Leden V lednu proběhla každoroční Tříkrálová sbírka, při

Více

- od 1.1. byla u Jan Pokorného v čp. 351 otevřena volná prodejna nutného výseku masa.

- od 1.1. byla u Jan Pokorného v čp. 351 otevřena volná prodejna nutného výseku masa. Rok 1953 - od 1.1. byla u Jan Pokorného v čp. 351 otevřena volná prodejna nutného výseku masa. 10. ledna za odstupující p. Annu Jírovou, členku MNV, byl povolána p. Marie Holá, děl. plat. záv. a převzala

Více

Z kroniky obce Sedlec rok 1956

Z kroniky obce Sedlec rok 1956 Z kroniky obce Sedlec rok 1956 Z činnosti MNV. Rada MNV: s. František Hynk, předseda MNV s. Marie Pundová, tajemnice MNV s. Jaroslav Svoboda, člen rady Rada MNV zasedala pravidelně jednou týdně a na schůzích

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1947 Vyhlásené: 17.11.1947 Časová verzia predpisu účinná od: 17.11.1947 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 189. V l á d n í n a ř í z e n í ze

Více

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006 ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 26 Výměra zemědělské půdy V roce 26 byla výměra zemědělské půdy v Pardubickém kraji 231,9 tis. ha, z čehož 78,5 % zaujímala orná půda a 21,1 % trvalé travní porosty.

Více

o rozměru 30x30 cm : cena 100 Kč,- za 1m2 ( tj. 10 ks dlaždic )

o rozměru 30x30 cm : cena 100 Kč,- za 1m2 ( tj. 10 ks dlaždic ) Vážení spoluobčané! Máme za sebou první čtvrtletí Nového roku, které je vždy ve znamení tradičních společenských plesů místních spolků a dalších kulturních akcí. Letošní mírná zima a brzký příchod velikonočních

Více

Kronika města Březová za rok 1996

Kronika města Březová za rok 1996 Kronika města Březová za rok 1996 1. Obsah 1. Obsah 2. Úvod 3. Činnost Městského zastupitelstva, Městské rady a Městského úřadu - Městské zastupitelstvo - Městská rada - Hospodaření města 4. Veřejný a

Více

Školní rok 1912.~1913.

Školní rok 1912.~1913. Školní rok 1912.~1913. Příchod důst. pána Josefa Chába. Dne 1. září t. r. přisel do osady naší nový pan děkan Josef Cháb. Týž působil v Hostivaři před mnoha léty co kaplan, a pro korektní jednání byl velice

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1948. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1948. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1948 Vyhlásené: 04.06.1948 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 133 Z Á K O N ze dne 6. května

Více

Bibliotéka Taueusz& Hegera

Bibliotéka Taueusz& Hegera Bibliotéka Taueusz& Hegera S T A N O V Y V MISTRU, 1894. T is k e m A r n o š ta H u b lin g a v M íst ku. Nákladem spolku. 6 (JI. Jm éno spolku jest: Odborný hornickohutnický spolek Prokop" se sídlem

Více

Počasí. rampouchy, sněhové koule, vločky

Počasí. rampouchy, sněhové koule, vločky 1929 Klimatické poměry v roce 1929: Nejvyšší a nejnižší Měsíc Srážky v mm Jasné dny Zamračeno Prům. teplota teplota C Leden 7,4 9 22-6,40 1. +4,2 11. -17,2 Únor 48,7 8 20-11,64 26. +6,5 11. -30,2 Březen

Více

Toho dne přestala jezdit jízdní pošta a též p. Hovora přestal jezdit, jelikož mu to nevynášelo.

Toho dne přestala jezdit jízdní pošta a též p. Hovora přestal jezdit, jelikož mu to nevynášelo. Rok 1931 27. června Meteor Po 9. hod. večer objevil se na obloze zvláštní úkaz. Náhle se rozsvítilo, po několika vteřinách slyšeti byl zvláštní rachot, někde se i okna třásla. Tento meteor byl viděn nejlépe

Více

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Ulice 28. října

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Ulice 28. října HOSTIVICKÝ ULIČNÍK Historický vývoj ulic a domů v Hostivici Ulice 28. října Hostivice, květen 2010 Ulice 28. října 2 UPOZORNĚNÍ Tento dokument je součástí díla Hostivický uličník, které obsahuje úvodní

Více

ARCHIV OBCE PŘÍKOSICE 1838-1945 (1946)

ARCHIV OBCE PŘÍKOSICE 1838-1945 (1946) STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV ROKYCANY ARCHIV OBCE PŘÍKOSICE 1838-1945 (1946) Inventář Číslo listu JAF 66 Evidenční číslo pomůcky 108 Zpracovala: Mgr. Hana Hrachová ROKYCANY 2003 OBSAH ÚVOD I. Vývoj původce fondu

Více

Školní rok 1904. - 1905. Sbor uèitelský: Zmìny ve sboru:

Školní rok 1904. - 1905. Sbor uèitelský: Zmìny ve sboru: Školní rok Sbor uèitelský: 1904. - 1905. Poèátkem školního roku ustanoven sbor uèitelský takto: Jaroslav Metlický, øídící uèitel Jan Pojezný, uèitel 1. tøídy Emanuel Rosol, uèitel 1. tøídy Rudolf Pech,

Více

ROK 1983. Úvod. Hospodaření MNV. Dotace

ROK 1983. Úvod. Hospodaření MNV. Dotace ROK 1983 Úvod V tomto roce se pokračovalo v odpovědné a náročné práci na úkolech XVI. sjezdu KSČ a dalším rozvoji československé vzdělávací soustavy. Charakter a průběh roku ovlivňovaly mimořádně důležitá

Více

Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004

Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004 Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004 Z obsahu zpravodaje: Události v obci, co nového v obci, co připravujeme, kultura v obci. Vystoupení dětí ZŠ Cotkytle. I když

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1948. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1948. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1948 Vyhlásené: 09.04.1948 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 39 Z á k o n ze dne 11. března

Více

KALENDÁŘ OBCE PANENSKÉ BŘEŽANY ROK 2012

KALENDÁŘ OBCE PANENSKÉ BŘEŽANY ROK 2012 KALENDÁŘ OBCE PANENSKÉ BŘEŽANY ROK 2012 Sepsala kronikářka ZUZANA ZAJÍCOVÁ Kroniku schválil starosta LIBOR HOLÍK Leden 1.1. oblačno, přeháňky, 9 C, 2.1. oblačno, přeháňky, 10 C, 3.1. polojasno, 12 C, 4.1.

Více

Družstvo mladých hasičů z Kynic oznamuje» výsledky ze soutěží, jichž se zúčastnili:

Družstvo mladých hasičů z Kynic oznamuje» výsledky ze soutěží, jichž se zúčastnili: Informuje Obecní úřad Kynice. E-mail: kynice@tiscali.cz, internetové stránky: www.kynice.cz červen 2013 Družstvo mladých hasičů z Kynic oznamuje» výsledky ze soutěží, jichž se zúčastnili: datum místo soutěž

Více

HISTORIE ROUDNICE. Nejstarší osídlení Je možné jej položit do mladší doby kamenné a do doby bronzové (2 500 1500 př. n. l.).

HISTORIE ROUDNICE. Nejstarší osídlení Je možné jej položit do mladší doby kamenné a do doby bronzové (2 500 1500 př. n. l.). HISTORIE ROUDNICE Obsah: 1) Název Roudnice 2) Nejstarší osídlení 3) Osídlování Roudnice 4) Roudnické tvrze 5) Roudnice a její držitelé 6) Osobnosti Zdislav Mnich, Matěj Chvojka, Jan Matějka, bratranci

Více

Výsledky voleb do parlamentu ČR ze dne 29.5.2010

Výsledky voleb do parlamentu ČR ze dne 29.5.2010 Vážení spoluobčané! Letošní jarní měsíce přinesly klimatické podmínky, v opačném pořadí než jsme obvykle zvyklí. Poměrně rychlý nástup jara a vysokých teplot vystřídal abnormálně deštivý a chladný květen.

Více

K oslavě 100 let založení SDH byly zásahovém družstvu zakoupeny nové obleky a vybavení.

K oslavě 100 let založení SDH byly zásahovém družstvu zakoupeny nové obleky a vybavení. Budu zpěvačkou... a co na to říká maminka? Děkujeme taky panu Koprovi z Diskotéky Fantazie, který nám maximálně vyšel vstříc a panu Večeřovi z Čoka Citonice, který nás zahrnul sladkostmi pro děti. Jestli

Více

ZPRAVODAJ HORECKÉ A NEDAŘÍŽSKÉ OBCE

ZPRAVODAJ HORECKÉ A NEDAŘÍŽSKÉ OBCE ZPRAVODAJ HORECKÉ A NEDAŘÍŽSKÉ OBCE Vážení čtenáři, přinášíme Vám druhé letošní číslo zpravodaje, ve kterém se dočtete něco málo z dění v naších obcích. Z obsahu: z jednání zastupitelstva, z historie obce,

Více

V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner

V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner s položením kytice. V podvečer 3. ledna 1934 se na dole

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

pozvánka na ples SDH

pozvánka na ples SDH Rok 1937 Zima Zima z roku 1936 na rok 1937 byla zprvu mírná, v lednu byly však mrazy až 17 C. Koncem ledna napadlo dosti sněhu, takže pro závěje několik dní nejel autobus a vlak. Pošta byla z Nezamyslic

Více

2. Správa obce Kolče

2. Správa obce Kolče 2. Správa obce Kolče Učiniti popis, jak byla spravována obec Koleč v dobách dávných můžeme započíti teprve dobou pozdější po bitvě na Bílé hoře od r. 1695, kdy byly zavedeny zvláštní urbar nebo-li kontrakt,

Více

Zápisy ze zasedání po volbách do místního zastupitelstva 2012

Zápisy ze zasedání po volbách do místního zastupitelstva 2012 Rok 2012 Zápisy ze zasedání po volbách do místního zastupitelstva 2012 Obec Obecní úřad Velká Chyška Rok 2012 ZÁPIS z 12. zasedání zastupitelstva obce Velká Chyška konaného dne 24. ledna 2012 od 19 Přítomni:

Více

Závěreční účet obce Louňovice pod Blaníkem za rok 2006

Závěreční účet obce Louňovice pod Blaníkem za rok 2006 Závěreční účet obce Louňovice pod Blaníkem za rok 2006 Městys Louňovice pod Blaníkem hospodařil v počátku roku 2006 dle rozpočtového provizória, které bylo schváleno OZ na svém zasedání dne 29.12.2005.

Více

Kronika obce Zelenecká Lhota

Kronika obce Zelenecká Lhota Rok 1957 Počasí a úroda Počasí při jarních pracích bylo příznivé. V dubnu sucho, v květnu jen jednou pršelo, i v červnu bylo sucho. V červenci do 10tého ještě sucho, teploty až 37, ale na sv. Sedmi bratří

Více

Příloha k účetní závěrce za rok 2015

Příloha k účetní závěrce za rok 2015 Příloha k účetní závěrce za rok 2015 1) Obecné údaje Název společnosti : VaK Bruntál a.s. IČ : 47675861 Sídlo společnosti : Bruntál, třída Práce 42 Právní forma : akciová společnost Předmět činnosti :

Více

Příloha k účetní závěrce společnosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2006

Příloha k účetní závěrce společnosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2006 Příloha k účetní závěrce společnosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2006 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Příloha je zpracována

Více

Historie školy v Jesenici

Historie školy v Jesenici Autor: Mgr. Jaroslava Řehořová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Historie školy v Jesenici Dějiny jsou svědky časů, světlem pravdy, živou pamětí, učitelkou života a poslem

Více

Složitá historie zhořského hřbitova

Složitá historie zhořského hřbitova Jindřich Coufal, Zhoř Složitá historie zhořského hřbitova Úvod Smrtí člověka se vždy zakončuje pozemský život... Pro pozůstalé zde zůstává mrtvé tělo se kterým se v různých dobách i různě nakládalo. V

Více

5. třída. Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011. VY_32_Inovace/8_443

5. třída. Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011. VY_32_Inovace/8_443 5. třída Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011 VY_32_Inovace/8_443 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s dobou a významem osvícenství, vládou Marie Terezie. Prezentace slouží k názornému výkladu

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Prvního spolku paní a dívek v Liberci za rok 2013 Obsah: I. Úvodní slovo předsedkyně II. Základní údaje o spolku 2.1. Poslání a cíle 2.2. Organizační struktura 2.3. Tým spolku

Více

Pár slov úvodem. Úřední hodiny OÚ 15.00 18.00 St 8.00 9.00 16.00 18.00 bankovní spojení ČSOB č.účtu : 108207476/0300

Pár slov úvodem. Úřední hodiny OÚ 15.00 18.00 St 8.00 9.00 16.00 18.00 bankovní spojení ČSOB č.účtu : 108207476/0300 vydání 1 OÚ Trpísty Trpísty 18, 349 01 Stříbro Telefon : 374696134, fax:374696134 e-mail : trpisty@wo.cz IČO : 00573710 Obecní web:www.trpisty.cz ročník IX Úřední hodiny OÚ Po 15.00 18.00 St 8.00 9.00

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

OBEC OTICE Z historie Počátky školství

OBEC OTICE Z historie Počátky školství OBEC OTICE Otice leží 3,5 km jihozápadně od středu města Opavy v nadmořské výšce 262 m n. m.. Katastrální výměra obce je 721 ha. Nejvyšším bodem obce je Kamenná hora (311m n.m.). Za zhlédnutí jistě stojí

Více

1/2014. Náš obecní kronikář. Vážení čtenáři,

1/2014. Náš obecní kronikář. Vážení čtenáři, 1/2014 Vážení čtenáři, vítám Vás u prvního letošního čísla našeho Zpravodaje, kterým se Vám snažíme již čtvrtým rokem přinášet informace o dění v obci i místních spolcích. V letošním roce nás kromě jiného

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Výroční zpráva Fondu solidarity Evropské unie za rok 2014

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Výroční zpráva Fondu solidarity Evropské unie za rok 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.10.2015 COM(2015) 502 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Výroční zpráva Fondu solidarity Evropské unie za rok 2014 CS CS OBSAH 1. Úvod... 3 2. Nové žádosti

Více

6. vydání Informační leták Obecního úřadu ve Ktové listopad 2012

6. vydání Informační leták Obecního úřadu ve Ktové listopad 2012 K T O V Á Č E K 4/2012 6. vydání Informační leták Obecního úřadu ve Ktové listopad 2012 První adventní neděle se kvapem blíží a s ní i naše, v pořadí již druhé, rozsvícení Vánočního stromečku. Nenechte

Více

V Ř E S K O V Á K prosinec 2003

V Ř E S K O V Á K prosinec 2003 V Ř E S K O V Á K prosinec 2003 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, je to neuvěřitelné, ale dostává se vám do rukou již dvanácté, poslední letošní číslo našeho Vřeskováka. Blíží se čas vánočních svátků a

Více

o průběhu 13. zasedání Zastupitelstva obce Těšetice,

o průběhu 13. zasedání Zastupitelstva obce Těšetice, Z Á P I S o průběhu 13. zasedání Zastupitelstva obce Těšetice, konaného dne 10. 12. 2012 v Těšeticích Starosta obce zahájil 13. zasedání Zastupitelstva obce Těšetice (dále jen zastupitelstvo ) v 18,00

Více

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA Obec Rosička se nachází 9 km jihozápadně od okresního města Žďáru nad Sázavou. První písemná zmínka o Rosičce pochází z roku 1356, kdy patřila k panství Polná. Obec byla

Více

Sdružení Ledovec Výroční zpráva 2001

Sdružení Ledovec Výroční zpráva 2001 Sdružení Ledovec Výroční zpráva 2001 Ledovec zdraví Milí přátelé! Sdružení Ledovec má za sebou první rok své činnosti. Protože nám prakticky nezbyl čas si toto malé výročí náležitě připomenout, vezměte

Více

Zápis z výroční schůze Výboru SRPŠ

Zápis z výroční schůze Výboru SRPŠ Zápis z výroční schůze Výboru SRPŠ při ZŠ a MŠ v Horní Moštěnici SRPŠ Horní Moštěnice je občanské sdružení s oficiálním názvem "Sdružení rodičů a dalších fyzických a právnických osob při Základní škole

Více

Návrh rozpočtového výhledu na 2014-16. Obec Malá Hraštice

Návrh rozpočtového výhledu na 2014-16. Obec Malá Hraštice Návrh rozpočtového výhledu na 2014-16 Obec Malá Hraštice Na základě ustanovení zákona č.250/2000 Sb.,v platném znění, zpracovává Obec Malá Hraštice následující rozpočtový výhled na roky 2014-2016. Obec

Více

číslo 10 prosinec 2013

číslo 10 prosinec 2013 číslo 10 prosinec 2013 Krásné Vánoce 2013 Opět se nám přiblížil nejhezčí čas roku. Ano, opět jsou Vánoce. Vánoce, čas radosti, veselosti a vzájemného porozumění. Tento krásný čas milují nejen naši nejmenší,

Více

ÚVODNÍK NĚCO ZE ZASTUPITELSTEV. Vážení spoluobčané,

ÚVODNÍK NĚCO ZE ZASTUPITELSTEV. Vážení spoluobčané, ÚVODNÍK Vážení spoluobčané, rád bych Vám všem popřál hezký a pohodový podzim, bez zbytečných problémů. Jsou však věci v naší obci, které mě jako občana a potažmo i jako zastupitele trápí. Především je

Více

Obec Moravskoslezský Kočov Závěrečný účet 2015

Obec Moravskoslezský Kočov Závěrečný účet 2015 Závěrečný účet a účetní závěrka Obce Moravskoslezský Kočov za rok 2015 - údaje o hospodaření obce v roce 2015 ( 17 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění platných

Více

www.ceradice.cz Vydání 1/2015

www.ceradice.cz Vydání 1/2015 www.ceradice.cz Vydání 1/2015 Vážení spoluobčané, máte před sebou první vydání Čeradického plátku v roce 2015, ve kterém se budete opět dozvídat novinky o naší obci. Opět vám bude doručován do schránek,

Více

1 Řepnický zpravodaj leden 2004

1 Řepnický zpravodaj leden 2004 1 Řepnický zpravodaj leden 2004 Vážení spoluobčané! Stojíme na prahu nového roku, kdy každý bilancuje rok minulý a dává si předsevzetí do roku příštího. O to bychom se chtěli pokusit i my. V minulém roce

Více

Odřepeský zpravodaj č. 1 23.12.2011

Odřepeský zpravodaj č. 1 23.12.2011 - ODŘEPESKÝ ZPRAVODAJ - ročník 1 / číslo 1 rok 2011 INTERNETOVÉ STRÁNKY OBCE Vážení a milí spoluobčané, dovolte, abych Vám jménem zastupitelů naší obce a jménem pracovníků obecního úřadu popřál klidné

Více

Historie. první písemná zmínka o Žižicích je z roku 1318 v r. 1848 administrativně sloučeny obce Žižice, Vítov, Luníkov, Osluchov a Drnov

Historie. první písemná zmínka o Žižicích je z roku 1318 v r. 1848 administrativně sloučeny obce Žižice, Vítov, Luníkov, Osluchov a Drnov Obec Žižice Historie první písemná zmínka o Žižicích je z roku 1318 v r. 1848 administrativně sloučeny obce Žižice, Vítov, Luníkov, Osluchov a Drnov Historie Zemědělství na Žižicko historicky patří Původní

Více

Milan Morava Z dějin myslivosti v Žirovnici

Milan Morava Z dějin myslivosti v Žirovnici Milan Morava Z dějin myslivosti v Žirovnici Nejstarší zmapovaná historie lovectví v našich zemích je spojována se šlechtou a vládnoucími vrstvami společnosti obecně. Lov byl výsadou šlechty a každý pokus

Více

Z á p i s ze zasedání zastupitelstva obce Pašovice, konaného dne 14. 6. 2007 v zasedací místnosti Obecního úřadu v Pašovicích

Z á p i s ze zasedání zastupitelstva obce Pašovice, konaného dne 14. 6. 2007 v zasedací místnosti Obecního úřadu v Pašovicích Z á p i s ze zasedání zastupitelstva obce Pašovice, konaného dne 14. 6. 2007 v zasedací místnosti Obecního úřadu v Pašovicích Přítomni: Omluveni: Jaromír Čáp, Josef Gajdůšek, Dana Kadlčková, Stanislav

Více

BRANIŠOVSKÉ NOVINKY. č. 1/2016

BRANIŠOVSKÉ NOVINKY. č. 1/2016 BRANIŠOVSKÉ NOVINKY č. 1/2016 Milí spoluobčané, máte v rukou jarní číslo zpravodaje Branišovské novinky a zároveň jubilejní vydání, jelikož je to přesně rok, co jste do svých stránek dostali úplně první

Více

LUDĚK MÍČEK starosta obce. Vážení spoluobčané,

LUDĚK MÍČEK starosta obce. Vážení spoluobčané, Vážení spoluobčané, začal advent, doba jarmarků, rozsvěcení vánočních stromů, koncertů a krásné vánoční nálady. Nenechejte si toto období nikým pokazit, ba naopak, prožijte ho v klidu, pohodě, odpočinku

Více

Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu:

Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu: Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu: Učitelstvo. Zúčastní se vyučování Nezúčastní se vyučování Počet Římkat. Českobr. Pravosl. Českoslov. Židov. Bez vyz.cír

Více

Z Á P I S. ze 7. veřejného zasedání obecního zastupitelstva obce Vřeskovice dne 16.12.2015

Z Á P I S. ze 7. veřejného zasedání obecního zastupitelstva obce Vřeskovice dne 16.12.2015 Z Á P I S ze 7. veřejného zasedání obecního zastupitelstva obce Vřeskovice dne 16.12.2015 Program: 1) Zahájení, jmenování ověřovatelů zápisu a zapisovatele 2) Zpráva z mezidobí zasedání 3) Zprávy předsedů

Více

666 PÍŠŤAL VARHAN z kostela sv. Prokopa čeká na naši pomoc. ADOPTUJME JE.

666 PÍŠŤAL VARHAN z kostela sv. Prokopa čeká na naši pomoc. ADOPTUJME JE. PŘEPYCHYinfo PŘEHLED AKTUALIT / LEDEN 2016 Vážení spoluobčané, s přibývajícími úkoly, které řeší obecní samospráva, výbory a komise, jsme se rozhodli k vydávání měsíčního listu - aktuálních informací obce

Více

OBČASNÍK KŘINICE. Založení a poloha vesnice

OBČASNÍK KŘINICE. Založení a poloha vesnice OBČASNÍK KŘINICE květen 2005 Vydává OÚ Křinice Čas í jako bláznivý a za několik málo týdnů budeme vzpomínat na vznik života v této naší krásné obci. Členové obecního zastupitelstva v současné době věnují

Více

Letecký snímek části obce Cotkytle Starosta obce

Letecký snímek části obce Cotkytle Starosta obce 1. Zpravodaj Cotkytle en, listopad, prosinec, 4/2003 říj Z obsahu zpravodaje:? Události v obci?? Co nového v obci?? Co připravujeme?? Kultura v obci? Socha sv. Jana Nepomuckého Podzimní práce na polích

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

vyhotovená dle 43 zák.č. 26/2000 Sb. Č. j: 251/2011-N,OD

vyhotovená dle 43 zák.č. 26/2000 Sb. Č. j: 251/2011-N,OD DRAŢEBNÍ VYHLÁŠKA vyhotovená dle 43 zák.č. 26/2000 Sb. Č. j: 251/2011-N,OD Bod 1. Touto Dražební vyhláškou se vyhlašuje konání dražby nedobrovolné opakované. Den konání draţby se stanovuje na 20. prosince

Více

Podklady pro tiskovou konferenci 19. listopadu 2009

Podklady pro tiskovou konferenci 19. listopadu 2009 Podklady pro tiskovou konferenci 19. listopadu 2009 Po třech kvartálech s přebytkem Rada města vzala na vědomí zprávu finančního odboru o rozboru hospodaření ve třetím čtvrtletí roku 2009. Rozpočet města

Více

Anonymizovaný zápis z 14. zasedání zastupitelstva obce Petřvald, konaného dne 19.12.2012 v zasedací místnosti obecního úřadu v Petřvaldě

Anonymizovaný zápis z 14. zasedání zastupitelstva obce Petřvald, konaného dne 19.12.2012 v zasedací místnosti obecního úřadu v Petřvaldě Anonymizovaný zápis z 14. zasedání zastupitelstva obce Petřvald, konaného dne 19.12.2012 v zasedací místnosti obecního úřadu v Petřvaldě Zasedání bylo zahájeno v 17,10 hod Přítomno: 11 členů zastupitelstva

Více

Úhlejovský zpravodaj

Úhlejovský zpravodaj Úhlejovský zpravodaj pro obce Úhlejov, Chroustov a osady Brodek a Růžovka číslo: 2 ročník: I červen 2007 Zpráva z veřejného jednání zastupitelstva Obce Úhlejov Dne 27. 4. 2007 v úřadovně Obecního úřadu

Více

EXEKUČNÍ PŘÍKAZ na přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků na účtech vedených u bank

EXEKUČNÍ PŘÍKAZ na přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků na účtech vedených u bank Příloha č. 9 vzor A soud - správce daně V.... č. j. dne... vyřizuje: č. dveří. telefon: linka.. Dlužník: Peněžní ústav: IČO/RČ *) : IČO: EXEKUČNÍ PŘÍKAZ na přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků

Více

ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ prosinec 2015 ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Co se nám letos povedlo STR. 06 MILIARDY NA KOMODITY STR. 03 VZESTUP ČESKÉHO VÝVOZU STR. 04 PROGRAMY PRO ROK 2016 STR. 05 01 ÚVODNÍ SLOVO MINISTRA: VÁŽENÍ

Více

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZŠ V souladu se vzdělávací koncepcí je vyučováno v 5. ročníku podle učebních osnov Základní škola, které

Více

5.12.2011 Zastupitelstvo obce

5.12.2011 Zastupitelstvo obce 5.12.2011 Zastupitelstvo obce VESELÉ VÁNOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2012 Vážení spoluobčané, přejeme Vám všem příjemné prožití vánočních svátků a mnoho pevného zdraví a úspěchů v roce 2012. Milan Bezděk místostarosta

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1948 Vyhlásené: 06.08.1948 Časová verzia predpisu účinná od: 09.06.1949 do: 31.12.1960 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 206 Z á k o n ze dne

Více

U nás je taky hezky. Soutěž Vesnice roku. Dnes v čísle

U nás je taky hezky. Soutěž Vesnice roku. Dnes v čísle U nás je taky hezky Soutěž Vesnice roku Že je v Radimovicích hezky, to víme, proto tu také bydlíme. Ale od června je už také hezká chodba v budově obecního úřadu a místní knihovna. Stěny chodby zdobí nové

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

Zápis č. 1/2015. z jednání zastupitelstva obce Hraběšice, konaného dne 6. února 2015

Zápis č. 1/2015. z jednání zastupitelstva obce Hraběšice, konaného dne 6. února 2015 Zápis č. 1/2015 z jednání zastupitelstva obce Hraběšice, konaného dne 6. února 2015 Schůze zahájena: 17:00 hodin Schůze ukončena: 19:18 hodin Přítomni: Večeřová Helena, Prokop Tomáš, Miča Alois, Doubravský

Více

Rok 2012 vydáno dne 30.6.2012 èíslo 2

Rok 2012 vydáno dne 30.6.2012 èíslo 2 OBECNÍ ZPRAVODAJ Kratonohy Rok 2012 MichnovkA vydáno dne 30.6.2012 èíslo 2 Vážení spoluobèané, ve druhém letošním zpravodaji se pokusím struènì popsat vše podstatné, co se v naší obci událo. Snažíme se

Více

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013 19. ročník duben 2013 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013 Usnesením č. 14/2013 zastupitelé schválili rozpočtové opatření č. 3/2013. Tímto rozpočtovým opatřením byl plánovaný rozpočet

Více

Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s.

Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s. ZDROJE INFORMACÍ, ZPRACOVATELÉ PODKLADŮ: MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s. Odbor živočišných

Více

ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ

ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ Jakožto kronikářka postupně pročítám osadní kroniku, která se začala vésti roku 1949 a postupně se od založení osady (1937) rozrůstala. Jelikož je kronika

Více

z e s o u k r o m é s b í r k y p r a n e t e ř e O t a k a r a B r e n n e r a p a n í E v y P e c h á č k o v é

z e s o u k r o m é s b í r k y p r a n e t e ř e O t a k a r a B r e n n e r a p a n í E v y P e c h á č k o v é V úterý 8. března 2016 v odpoledních hodinách se uskutečnila ve studovně Knihovny Antonína Švehly v e r n i s á ž v ý s t a v y V č e l a ř s t v í d ř í v e a n y n í z e s o u k r o m é s b í r k y p

Více

Zápis číslo 22/2013 ze zasedání Zastupitelstva obce Vážany nad Litavou ze dne 27.2.2013

Zápis číslo 22/2013 ze zasedání Zastupitelstva obce Vážany nad Litavou ze dne 27.2.2013 Zápis číslo 22/2013 ze zasedání Zastupitelstva obce Vážany nad Litavou ze dne 27.2.2013 Přítomni: starosta - Josef Hloužek, Petr Smejsík členové - Pavel Říhák, Pavel Nezhyba, Ing. arch. Zuzana Menšíková,

Více

Leden 2014. Únor 2014. Březen 2014

Leden 2014. Únor 2014. Březen 2014 Leden 2014 To bylo těšení na vánoce a už jsou za námi. Všichni jsme dostali nějaký dárek. Někteří byli navštívit své rodiny. Uteklo to velice rychle a je tady nový rok 2014. Přejeme si, aby byl příjemný

Více

Dodatek znaleckého posudku

Dodatek znaleckého posudku Dodatek znaleckého posudku č. 660-105/10 O ceně rodinného domu č.p. 91 s přísl., postaveného na parc.č.st. 39/1, včetně pozemků parc.č.st. 39/1 ( zastavěná plocha a nádvoří ), parc.č.st. 39/2 ( zastavěná

Více