Konstrukce nábytku. 2. část: Základní konstrukce. - moderní vazby pevné - - konstrukční vazby demontovatelné -

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konstrukce nábytku. 2. část: Základní konstrukce. - moderní vazby pevné - - konstrukční vazby demontovatelné -"

Transkript

1 , Brno Připravil: Ing. Eliška Máchová Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku 2. část: Základní konstrukce - moderní vazby pevné - - konstrukční vazby demontovatelné - This project has been funded withsupport from European Commision

2 řešen v rámci programu LEONARDO DA VINCI. This project has been funded with support from European Commision strana 2

3 Řešitelský tým P0 koordinátor Textilní zkušební ústav, p.s. Brno, CZ P1 hlavní partner Mendelova univerzita v Brně, LDF, Ústav nábytku, designu a bydlení, CZ P2 Textiles & Flooring Institute GmbH in Aachen, DE (Institut pro textilní a podlahový materiál) P3 Institute of Technology GMIT Galway - Mayo, IE P4 Asociaţia Producătorilor de Mobile din Romanian, RO (Asociace výrobců nábytku v Rumunsku) P5 Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli (OIGPM) Warsav, PL (Polská komora nábytkářů) This project has been funded withsupport from European Commision strana 3

4 Základní konstrukce - Rohové spoje dílců z masivního dřeva a velkoplošných materiálů strana 4 Rohové spojení a spoje T u korpusů úložných prostorů. Jako rohové spojení korpusů úložných prostorů, tj. převážně skříňového nábytku, ale i ostatních skupin nábytku, se označují spojení vnějších horizontálních a vertikálních dílců a to zpravidla půdy a dna s bočními díly, tj. tzv. boky (D), ale-i dané dílce ve spojení T se středovými dílci korpusů, tj. tzv. mezistěny vodorovné a svislé. This project has been funded withsupport from European Commision

5 Základní konstrukce moderní vazby lepené Podle způsobu montáže se spoje dělí na: 1. pevné (tj. spoje lepené) 2. demontovatelné (tj. rozebíratelné, kde montáž výrobku je u zákazníka). strana 5 1. PEVNÉ(lepené) SOUČASNĚ APLIKOVANÉ ROHOVÉ SPOJE Klasické pevné spojení prováděné klasickými technologiemi se používá pro spojení dílců z masivního dřeva, laťovky a překližky. Typy těchto spojů, které byly probrány včetně názorných obrázků, se zabývá Konstrukce nábytku: 1.část. Základní konstrukce - vazby lepené. Tuto část lze doplnit o současné nejvíce aplikované lepené spoje rohových vazeb a vazeb T s akceptací na současné výrobní technologie a používané materiály, tj. velkoplošné materiály na bázi dřeva ze skupiny aglomerovaných a vrstvených. Předem si zrekapitulujeme používané materiály včetně písmenných zkratek (označování), které aplikujeme, při jejich značení (identifikace) na technické a výkresové dokumentaci, dle ČSN : revize 2008 a budeme je rovněž používat v textu -> viz níže uvedená tabulka.

6 Základní konstrukce moderní vazby lepené strana 6 Písmenné značky/zkratky konstrukčních desek dle ČSN : Revize 2008 Druh konstrukční desky Písemné označení Druh konstrukční desky Značka překližka PDP sádrokartonová deska SKD laťovka PDJ (PDL) deska z orientovaných třísek OSB voštinové desky PDV multifunkční panel MFP vrstvené dřevo VD spárovka SP komprimované (ohýbací) dřevo KD dřevovláknitá deska tvrdá DVD-T (DVDT) lamely LAM dřevovláknitá deska polotvrdá MDF dřevotřísková deska DTD dřevovláknitá deska měkká (do hustoty 400kg/m 3) DVD-M (DVDM) pazdeřová deska PAD dřevovláknitá deska měkká izolační DVI pilinová deska PID vysoce zhuštěná dřevovláknitá deska HDF pilinotřísková deska PTD vláknitotřísková deska VTD sádrotřísková deska STD sádrotřísková deska STD POZNÁMKA: připíše U desek upravených laminováním ploch krycí fólií se za značku desky značka L, například DTD-L.

7 Základní konstrukce moderní vazby lepené Do dané skupiny lze stále zařadit spojení pomocí dřevných kolíků, sic používané již od 20-tých let minulého století, ale z důvodu, že od této doby patří mezi nejčastěji využívané průmyslové spojení a také proto, že dř. kolík se kombinuje z různými typy moderních kování, zařazuje se stále mezi moderní způsoby tvorby spojů konstrukce. strana 7 Moderní způsoby pevných spojů využívá: dřevné kolíky, spojovací lamely, na menších typech Holding systém ( Falt systém ), vložených per, úhlových per, v menší míře plastové kolíky, vložené a úhlové pera (rozměry těchto spojovacích prostředků jsou níže uvedeny) a různé spojovací systémy kování. Spojení na dřevěné kolíky Kolíkový spoj patří mezi základní a nejdůležitější spojení v současné nábytkářské výrobě, nejen jako samostatný, ale i v kombinaci s ostatními spojovací prostředky a kováním. Je používán ve všech typech nábytku. Toto spojení určeno především pro oplášťované aglomerované materiály dřevotřískové desky, spárovky, ojediněle překližky a laťovky. Kolíkovým spojením s využitím pro masivní dřevo se zabývají přímo kapitoly konstrukčních spojů u konkrétních skupin nábytku s jeho použitím: konstruování stolů, lůžkového nábytku, židlí a nosných koster čalouněného nábytku. Rozměry dřevěných kolíků jsou uvedeny v tabulce (viz. níže v textu). Pozn.: Voštinové desky díky své materiálové skladby jsou pro jejich spojení aplikována specifická kování, v žádném případě nelze pro ně používat klasické a běžné spojení.

8 Základní konstrukce moderní vazby lepené strana 8 Dřevěné a plastové spojovací součástky nábytku

9 Základní konstrukce moderní vazby lepené strana 9 d = 0,5 až 04 t (volí se nejbližší vyšší průměr). f max = t1 3; f min = 0,7t1 - při určení minimální hloubky vrtání se volí nejbližší vyšší hodnota. f1min = 3 mm - nábytkářská praxe obvykle volí minimální hloubku f min k minimalizaci nebezpečí proražení kolíku do vnější plochy při jeho narážení. g = 1,5f optimálně; g = 1,9f minimálně. l = f + g 2; l = 2 až 2,5 t1 - délka se volí nejbližší vyšší dle vyráběných délek kolíků, této délce se uzpůsobí hloubka vrtání g (oboustranně + 1mm). b = 0,5t až 0,5t + 0,5 - vrtáním v boku řešíme tolerance tloušťky materiálů, přesah 0,5 až 1,0 mm (Obrázek ozn. šipkami) se zohledňuje v kótování vrtání (b), ale přímo se nekótuje (viz principy a zásady kótování). a t1 + d; r1 = 4d min.; rn = 8d min.; rn = 200 max. Rozteč vrtání (r1; rn) je daná roztečí vrtáků ve vícevřetenové vrtačce (kolíkovačce) obvykle v násobcích 32 mm, avšak nejméně 25 mm aby nedocházelo k porušení spoje, tj. skryté trhliny v rozteči mezi kolikami. Kolíky mají v předníčásti menší rozteče, následující rozteče se zvětšují do středu a pak se zas začnou zmenšovat směrem dozadu. Rozteč prvních kolíků má býtvšak 4 až 8 krát ø kolíku. Počet kolíků: Největší rozestupy kolíků jsou ve středu dílce, proto se počet kolíků upravuje koeficientem do šířky dílců skříňového nábytku: pro mm: 0,7; pro mm: 0,6.

10 Základní konstrukce moderní vazby lepené strana 10 Spojení lamelami je moderní způsob jak na spojení dílců z masivního dřeva tak dílců z velkoplošných materiálů používané pro konstruování nábytku, kromě voštinových desek tak jak již bylo upozorněno. Vyrábí ve 3 verzích: 1. tvrdého listnatého komprimovaného dřevo s vtlačeným rastrováním (kosočtvercovou mřížkou), 2. vrstvené dřevo/ lamelové dřevo s vtlačeným rastrováním (kosočtvercovou mřížkou), 3. tří-vrstvé překližky (bohužel se smrkovým jádrem. Nejkvalitnější spoj vytváří lamely z tvrdého listnatého komprimovaného dřeva, tj. tvrdé listnaté dřevo (buk, bříze nejčastěji užívané) zhuštěné lisováním s vtlačeným rastrováním (kosočtvercovou mřížkou). V současnosti moderně nahrazují vložené pero ve spoji na cizí vložené pero a drážku, ale stále kvalitnější spoj, co do pevnosti a tuhosti, vytváří klasický spoj na pero a cizí vložené pero, které vyplňuje drážku v celé její délce. Spojovacími lamelami se vytváří spoje, jak pro spojení a polohy dílců tzv. na tupo, tj. dílce, včetně lepené spáry, svírající úhel 90, a spoje tzv. na pokos, kdy dílce svírají vůči sobě 90 či jiný ostrý/ tupý úhel ale lepená spára je buď úhel 45 či jiný viz. obrázek. V současnosti se vyrábí i plastové lamely, které se používají hlavně k vyrovnávání spoje a v kombinaci s lamelami dřevěnými.

11 Základní konstrukce moderní vazby lepené strana 11

12 Základní konstrukce moderní vazby lepené strana 12

13 Základní konstrukce moderní vazby lepené Rohové spoje vlysů z masivního dřeva rámových konstrukcí strana 13 Moderní spojení rámových konstrukcí

14 2. DEMONTOVATELNÉ SOUČASNĚ APLIKOVANÉ ROHOVÉ SPOJ strana 14 Spoje lze rozdělit do dvou skupin: 1. Podmínečně demontovatelné => které umožňuje jen určitý počet cyklů montáže a demontáže, po kterých dochází ke snížení pevnosti spojení pod únosnou mez 2. Trvale demontovatelné => které umožní opakovanou montáž a demontáž bez významného snížení této pevnosti.

15 1. Spoje podmínečně demontovatelné strana 15 Spojení vruty Konstrukční délka vrutů není vždy shodná s celkovou délkou, odvíjí se od typu a tvaru hlavy. Průměr vrtání v přípojném dílci je minimálně ø dříku vrutu d1, pro tvrdé dřeva se zvětšuje o 0,1 mm. Pro speciální vruty, jako je SPAX, HOSPA, se nemusí při použití aku šroubováků toto vrtání provádět, kdy vruty se zavrtávají do připojovaných dílců samy. Pozor je nutné dát u jehličnatých dřevin, u kterých může dojít k prasknutí dílce a u tvrdých dřevin, které vyžadují předvrtání u větších průměrů vrutů. Průměr vrtání v připojovaném dílci je průměr vrutu d + 0,5 až 1 mm, vrut má v otvoru vůli. Průměr vrtání zápustné hlavy je 2x průměr vrutu d + vůle 0,5 až 1 mm. Hloubka zapuštění zápustné a čočkové hlavy je dvojnásobný průměr dříku, u měkkých materiálů (SM, MDF) se k dosažení zalícování plochy hlavy s plochou dílce po dotažení vrutu se snižuje max. o 0,5 mm. Průměr hlavy vrutu D je dvojnásobek průměru vrutu d. Úhel zapuštění (hlavy) vrutů je vždy u standardních 90 (neplatí pro ostatní spojovací prostředky se specálním závitem do dřeva, např. konfirmaty, které mají jiný úhel zapuštění). Samotné zapuštění se provádí speciálními vrtáky tzv. záhlubníky, nemělo by se provádět standardními vrtáky do dřeva (tyto mají vrcholový úhel hrotu ~ 120 ).

16 strana 16 Spojení korpusů pomocí vrutů se v průmyslové praxi prakticky nevyskytuje, spoj je uváděn pro úplnost jako příklad tohoto spojení. Spoj je vždy doplněn dř.kolíky, tak jak už jsme popisovali v kapitole dř. kolíky. Spoje s viditelnými vruty působí laciným dojmem, stejně tak i použití plastové krytky hlav vrutů na povrchu z rostlého dřeva. Pro tento typ demontovatelných korpusů se využívá speciální spojovací prvek tzv. komfirmat.

17 strana 17 Spojení konfirmaty Parametry konfirmatů a vrtání Parametry konfirmatů a vrtání!konfirmaty se nepřipevňje kování jakéhokoliv druhu!

18 Sojení konfirmaty s kolíky a krytkami Rozšířený způsob spojování nejen korpusů skříňového nábytku, téměř vždy v kombinaci s dřevnými kolíky buď vložených do otvorů na sucho, nebo do otvorů, jednoho z dílců a to vždy těch kterých plocha je rovnoběžná s osami kolíků, vlepeny. Použití bez kolíků je přípustné u malých korpusů, max. hlouby 300 mm a do 400 mm výšky. Drážky v hlavách konfirmatů jsou buď křížové, nebo jsou opatřeny vnitřním otvorem tvaru pravidelného šestistěnu ( utahovány na iambus klíč ) a nebo drážkou TORX ( tisícihran ). Pro spojení dáváme přednost konfirmatům s vnitřními šestistěny nebo drážkami TORX, pomocí křížových drážek nelze dosáhnout řádného dotažení spoje. Kolíky a konfirmaty umísťujeme v násobcích roztečí 32 mm s tím, že alespoň jeden kolík je vždyumístěn v rozteči 32 mm od konfirmatu (rozteč je vzdálenost mezi osami prvků). Povrchová úprava konfirmatů je prováděna zinkováním a obvykle s následným chromátováním v barvách: bílé (stříbřité), modré (chromová), žluté (mosaz) a černým zinkováním nebo prostým černěním (nižší odolnost proti korozi) i tzv. brynýrováním (hnědá barva oxidované mědi). Konfirmaty s jinými hlavami než zápustnými se využívají na korpusech skříňového nábytku výjimečně. strana 18

19 strana 19 Spojení plastovými elementy Spojení lze využít u méně zatěžovaných korpusů. Podmínečnost demontáže je dána tím, že montáž a demontáž se děje pomocí vrutů na rozdíl od jiných typů spojovacích prvků, které využívají různých mechanických způsobů spojení mezi dvěmi částmi prvku. Tento spoj lze kombinovat s dř. kolíky vloženými do otvorů na sucho.

20 strana 20 Spojení úhelníky HLADKÝ PROFILOVANÝ Spojení úhelníkem příklad zakreslení Zakreslení tvaru úhelníku v řezu: A - nesprávné; B - spávné. Spojení úhelníkem je méněčasté v konstrukci korpusů. Úhelníky mohou být různě profilované nebo hladké (viz obrázek). Připevnění do aglomerovaných materiálů je vhodnější než vrut použít spojovací prvky tzv. eurošrouby. Tvar úhelníku zakreslujeme, pokud není určen poloměr ohybu, s poloměrem R = 0,5 mm (obyb přes hranu ), venkovní poloměr ohybu je větší o tloušťku materiálu úhelníku.

21 2. Trvale demontovatelné spoje Spojení pomocí šroubů a válečkových matic strana 21 Spojení pomocí válečkových matic Přiklad zakresleni na konstrukčním výkrese v daném konstrukčním uzlu ve vynesené podrobnosi. 1 vůle šroubu v otvoru 0,5 mm 2 vůle konce šroubu ke konci otvoru min. 4 mm 3 vůle válečkové matice v otvoru min. 0,5 1 mm, čelo matice max. 0,5 mm pod plochou dílce.

22 strana 22 (viz obrázek)

23 strana 23 Spojení excentrickým kováním (tzv. excentry) Spojovací táhla A - se závitem (viz zakreslení) B průchozí s hlavou C - oboustranné D se závrtnou maticí Spojení excentrickým kováním Přiklad zakresleni na konstrukčním výkrese v daném konstrukčním uzlu ve vynesené podrobnosi.

24 strana 24 Spojení malým excentrem

25 Spojovací kování excentrické kování se svorníkem v hraně Strana 25

26 Nejčastěji aplikovaný konstrukční spoj mezistěn (svislých/vodorovných) excentrickým kováním strana 26

27 strana 27 Spojení demontovatelnými lamelami

28 strana 28 Spojení korpusovým kováním

29 strana 29 Spojení voštinových desek

30 strana 30 Kování pro rohové spojení voštinových desek

31 strana 31 Závěr V praxi existuje celářada dalších variant demontovatelných spojovacích kování od různých firem (dodavetelů), jako jsou: Hettich, Häfele, Blum, Ecoma, Sechermaier a mnoho dalších. Při jejich použití v konstrukci je nutné, za dodržení zde uvedených principů, vždy postupovat podle údajů v katalozích kování daný firem.

32 Základní konstrukce moderní lepené vazby a demontovatelné vazby zdroje strana 32 Literatura 1. HOLOUŠ, Z. a E.MÁCHOVÁ. Konstrukce I.: KONSTRUKCE NÁBYTKU procesy, návody,příklady. [Brno: Česká republika]: Mendelova univerzita v Brně, ISBN HOLOUŠ, Z. a E.MÁCHOVÁ. Konstrukce I. Podklady pro přednášky a cvičení. Brno: Mendelova univerzita v Brně, HOLOUŠ, Z., E.MÁCHOVÁ. a P. KOTÁSKOVÁ. ODBORNÉ KRESLENÍ pro učební obor Truhlář. Praha: INFORMATORIUM, spol. s.r.o., ISBN JOŠČÁK, P., M. GAFF a N. LANGOVÁ. Nábytkové konstrukčné spoje. [Zvolen, Slovensko]: Technická univerzita vo Zvolene, ISBN MÁCHOVÁ, E. Výkresy nábytku. Podklady pro přednášky a cvičení. Brno: Mendelova univerzita v Brně, PRACHT, K. Möbel und Innenauusbau. Handbuch der Holzkonstruktionen. 4. vyd. Leinfelden- Echterdingen [Germany]: Verlagsanstall A.Koch GmbH, ISBN SPANNAGEL, F. Der Möbelbau für Tischler, Architekten und Lehrer. [Ravensburg, Německo]: Otto Maier Verlag Ravensburg, Obrázky HOLOUŠ, Z. a E. MÁCHOVÁ. KONSTRUKCE NÁBYTKU - procesy, příklady a návody [digitální obraz]. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2012, 2013.

33 Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikace odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem. This project has been funded with support from European Commision

Konstrukce nábytku. 1. část: Základní konstrukce. - konstrukční vazby lepené -

Konstrukce nábytku. 1. část: Základní konstrukce. - konstrukční vazby lepené - 15.08. 2015, Brno Připravil: Ing. Eliška Máchová Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku 1. část: Základní konstrukce - konstrukční vazby lepené - This project has been funded withsupport from European

Více

Výroba nábytku 1. část: Materiály

Výroba nábytku 1. část: Materiály 21.08. 2015, Brno Připravil: Ing. Eliška Máchová Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Výroba nábytku 1. část: Materiály - pro výrobu truhlářských a stavebně truhlářských výrobků - This project has been funded withsupport

Více

, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku I. Klasické konstrukce

, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku I. Klasické konstrukce 27. 3. 2012, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku I Klasické konstrukce 1 Základní konstrukce strana 2 Spojení na šířku, spojení do plochy Spojení na tupou spáru Spojení zubovou

Více

Výroba nábytku 2. část: Materiály - pro výrobu nosných koster čalouněného nábytku -

Výroba nábytku 2. část: Materiály - pro výrobu nosných koster čalouněného nábytku - 23.08. 2015, Brno Připravil: Ing. Eliška Máchová Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Výroba nábytku 2. část: Materiály - pro výrobu nosných koster čalouněného nábytku - This project has been funded withsupport from

Více

Testy z předmětu odborné kreslení II. ročník-obor Truhlář

Testy z předmětu odborné kreslení II. ročník-obor Truhlář Testy z předmětu odborné kreslení II. ročník-obor Truhlář 1. Jak vyjádříš podstatu barvy tělesa? barva tělesa je zrakový vjem vyvolaný odrážejícím se světlem určitých vlnových délek prochází-li sluneční

Více

POHLED NA VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ

POHLED NA VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ 0 129 32 150 32 104 220 220 220 32 900 Lišty na boku jen u krajních modulů 1. TECHNICKÝ POPIS R E C E P Č N Í P U L T Y Recepční pult se skládá z několika modulů, dle dispozice prostoru je navržen v pravé

Více

Akce. platnost do 31.12.2010. Perfektní design a tlumený pohyb Sensys

Akce. platnost do 31.12.2010. Perfektní design a tlumený pohyb Sensys Akce platnost do 31..2010 Perfektní design a tlumený pohyb Sensys Sensys Perfektní design a tlumený pohyb Elegantní design Promyšlený design závěsů Sensys perfektně ladí s nároky moderního nábytku a luxusních

Více

rozměr v mm(šxhlxv) Popis výrobku Grafické znázornění 1,2,3 Stůl kancelářský 1400 x 700 x 730 Stůl kancelářský psací - obdelníkový 1600 x 800 x730

rozměr v mm(šxhlxv) Popis výrobku Grafické znázornění 1,2,3 Stůl kancelářský 1400 x 700 x 730 Stůl kancelářský psací - obdelníkový 1600 x 800 x730 číslo položky název výrobku 1 1,2,3 Stůl kancelářský 1400 x 700 x 730 Stůl kancelářský psací - obdelníkový 1400 x 800 x 730 viz. základní technický popis 1600 x 800 x730 4,15,16,17 Stůl kancelářský 1200

Více

Číslo standardu číslo pod který je uvedena podpoložka ve Specifikaci položek. Popis detailní specifikace požadovaných parametrů položky/podpoložky

Číslo standardu číslo pod který je uvedena podpoložka ve Specifikaci položek. Popis detailní specifikace požadovaných parametrů položky/podpoložky Způsob orientace v POPISU STANDARDŮ B A Popis: C obrázek Legenda: š x h x v mm A číslo pod který je uvedena podpoložka ve Specifikaci položek B Název položky/podpoložky C Popis detailní specifikace požadovaných

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 79.060.01 2004 Desky na bázi dřeva - Plovoucí podlahy - Část 1: Specifikace užitných vlastností a požadavky ČSN EN 13810-1 49 2139 Květen Wood-based panels - Floating floors -

Více

Tento výukový materiál vznikl za podpory: Rok: 2012 2013 Ing. Suchý Milan

Tento výukový materiál vznikl za podpory: Rok: 2012 2013 Ing. Suchý Milan Tento výukový materiál vznikl za podpory: Rok: 2012 2013 Ing. Suchý Milan SOŠ NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ Technické kreslení Kótování Ing. Suchý Milan 7.5.2012 Základní princip kótování, prvky kót, soustavy kót,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 1 Rozdělení

Více

ZPRACOVÁNÍ DŘEVA. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_604_Zpracování dřeva_pwp

ZPRACOVÁNÍ DŘEVA. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_604_Zpracování dřeva_pwp ZPRACOVÁNÍ DŘEVA Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_604_Zpracování dřeva_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707,

Více

Příloha č. 5 zadávací dokumentace - slepý rozpočet. Množství celkem. Cena jednotková. P.Č. Popis MJ. Cena celkem. 1 Barový stůl ks 4 0 Kč

Příloha č. 5 zadávací dokumentace - slepý rozpočet. Množství celkem. Cena jednotková. P.Č. Popis MJ. Cena celkem. 1 Barový stůl ks 4 0 Kč Příloha č. 5 zadávací dokumentace - slepý rozpočet 1 Barový stůl ks 4 0 Kč výška 110 cm, průměr 60 cm, barva desky modrá RAL5010, noha chromová/nerezová 2 Pohovkový díl 180x80x40cm ks 3 0 Kč Výrobek nejméně

Více

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík 10 10.1 Úvod Obecná představa o chování dřeva při požáru bývá často zkreslená. Dřevo lze zapálit, může vyživovat oheň a dále ho šířit pomocí prchavých plynů, vznikajících při vysoké teplotě. Proces zuhelnatění

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 13 OSB

Více

Příloha č. 8 Konkrétní zadání pro zkoušku dle zákona 179/2006 Sb.

Příloha č. 8 Konkrétní zadání pro zkoušku dle zákona 179/2006 Sb. Příloha č. 8 Konkrétní zadání pro zkoušku dle zákona 179/2006 Sb. Příloha č. 8 obsahuje čtyři varianty konkrétního zadání pro zkoušku dle zákona 179/2006 Sb. k získání profesní kvalifikace. Všechna zde

Více

ložnicový kuchyňský kancelářský předsíňový laboratorní zdravotnický DVÍŘKA PRO VÁŠ NÁBYTEK www.drevomaterial.cz

ložnicový kuchyňský kancelářský předsíňový laboratorní zdravotnický DVÍŘKA PRO VÁŠ NÁBYTEK www.drevomaterial.cz DVÍŘKA PRO VÁŠ NÁBYTEK ložnicový kuchyňský kancelářský předsíňový laboratorní zdravotnický originální design vysoká kvalita super ceny www.drevomaterial.cz 2 Vítejte, rádi Vám představujeme náš nový katalog

Více

Specifikace žákovských laboratorních stolů do laboratoře chemie

Specifikace žákovských laboratorních stolů do laboratoře chemie Specifikace žákovských laboratorních stolů do laboratoře chemie Nabízený laboratorní nábytek musí být konstrukčně řešen ve shodě s doporučeními a požadavky normy ČSN EN 14 056. Dodržení požadovaných kvalitativních

Více

Návod pro montáž terasového systému

Návod pro montáž terasového systému Návod pro montáž terasového systému Komponenty terasového systému Terasová deska 147 x 28 x 2400 (4000) Konstrukční hranol 50 x 30 x 2400 (4000) Krycí lišta Flexi 58 x 5 x 2400 (4000) Krycí lišta Plný

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 79.060.99 Červen 2009 Desky z rostlého dřeva (SWP) Požadavky ČSN EN 13353 49 2810 Solid wood panels (SWP) Requirements Bois panneautés (SWP) Exigences Massivholzplatten (SWP)

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 8

Více

Zavěšené podhledy z desek na různých nosných konstrukcích s požární odolností 30-180 minut. nehořlavé desky KL GB 01

Zavěšené podhledy z desek na různých nosných konstrukcích s požární odolností 30-180 minut. nehořlavé desky KL GB 01 Zavěšené podhledy z desek na různých nosných konstrukcích s požární odolností 30-180 minut nehořlavé desky KL GB 01 Velmi lehká a pevná nehořlavá deska vyrobena z vermikulitu a anorganického pojiva, -potažena

Více

Příloha č.1 specifikace jednotlivých položek rozpočtu na dodávku nábytku pro Klub Kamarád

Příloha č.1 specifikace jednotlivých položek rozpočtu na dodávku nábytku pro Klub Kamarád Zakázka: Dodávka nábytku pro Klub Kamarád Příloha č.1 specifikace jednotlivých položek rozpočtu na dodávku nábytku pro Klub Kamarád Obecné požadavky na barevnost nábytku zadavatel nepřipouští změnu nabídkové

Více

Nábytkové kování 2013

Nábytkové kování 2013 Nábytkové kování 2013 Katalog Nábytkové kování 2013 Návrh Konstrukce Realizace Nábytkové kování 2013 Šesté vydání katalogu kování Hettich je zde! 3 Nábytkové kování 2013 nové upořádání Závěsy Výklopná

Více

Produktový list BSH CECO

Produktový list BSH CECO Produktový list BSH CECO Základní popis Vrstvený lepený hranol v dřevině smrk (Picea abies), přímý, vyrobeno na zakázku v SRN firmou NORDLAM GmbH dle EN 386/14080 jako výrobek certifikovaný prodávajícím

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.14 Konstrukce stolového a lůžkového nábytku

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.13 Konstrukce skříňového nábytku Kapitola

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.030 Srpen 2012 Kameninové potrubí pro venkovní a vnitřní kanalizaci Část 3: Zkušební metody ČSN EN 295-3 ed. 2 72 5201 Vitrified clay pipe systems for drains and sewers Part

Více

Mendelova univerzita v Brně. Bakalářská práce

Mendelova univerzita v Brně. Bakalářská práce Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav nábytku, designu a bydlení Bakalářská práce Návrh konstrukčního řešení čalouněného prvku taburetu s možností variability na křeslo (Počet

Více

metodika sešit formátu A4, rýsovací potřeby 20. 9. 2013, 2. B

metodika sešit formátu A4, rýsovací potřeby 20. 9. 2013, 2. B Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Nábytkové kování 2013

Nábytkové kování 2013 Nábytkové kování 2013 Katalog Nábytkové kování 2013 Návrh Konstrukce Realizace Nábytkové kování 2013 Šesté vydání katalogu kování Hettich je zde! 3 Nábytkové kování 2013 nové upořádání Závěsy Výklopná

Více

Perfektní seřízení dřevěných zásuvek: Výkonný výsuv Quadro 4D

Perfektní seřízení dřevěných zásuvek: Výkonný výsuv Quadro 4D Perfektní seřízení dřevěných zásuvek: Výkonný výsuv Quadro 4D Nová dimenze pro perfektní design: Quadro 4D Nejnovější trend designu nábytku charakterizují přímé linie s ostrými siluetami. Akcent je kladen

Více

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15 Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 8.. ročník Základy opracování dřeva (nástroje a nářadn adí truhláře měřidla, rýsovací pomůcky, pily, hoblík ) 1. část 25. 10.. / 2012 Ing. Martin

Více

W W W. L U B O S - P I C H A. C

W W W. L U B O S - P I C H A. C w w w. h p m t e c. c z STAVEBNÍ VRUTY Katalog stavebních vrutů Stavební vruty Stavební vruty jsou určeny pro dřevostavby, do krovů, na pergoly, do dřevěných mostů, k upevňování balkonů a tepelné izolace

Více

Konstrukční protipožární prevence KB 3.2/10-052-2 16.8.2010. MFPA Leipzig GmbH

Konstrukční protipožární prevence KB 3.2/10-052-2 16.8.2010. MFPA Leipzig GmbH MPA Leipzig GmbH MPA Anerkannte Prüfstelle für Baustoffe, Bauteile und Bauarten PUZ-Stelle nach Landesbauordnung (SAC 02), Bauproduktengesetz (NB 0800) Německý akreditační orgán DAkkS Zkušební laboratoř

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 19

Více

Podlahy Rooms - každy den exkluzivní pocit

Podlahy Rooms - každy den exkluzivní pocit CZ 69 Kč Podlahy Rooms - každy den exkluzivní pocit Špičková stabilita podlah Rooms je zajištěna velmi vysokou hustotou nosné HDF desky, která dosahuje hodnoty až 930 Kg/m 3. Takové parametry zaručují

Více

ÚVOD. Zábradlí slouží k zabezpečení osob před pádem dolů.

ÚVOD. Zábradlí slouží k zabezpečení osob před pádem dolů. 1 Materiál: ÚVOD Zábradlí slouží k zabezpečení osob před pádem dolů. K tomu, aby mohla plnit své poslání, je při jejich výrobě nutno dodržet celou řadu norem, předpisů a směrnic. Tyto určují zatížení a

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Lesnická a dřevařská fakulta Ústav nábytku, designu a bydlení

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Lesnická a dřevařská fakulta Ústav nábytku, designu a bydlení MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Lesnická a dřevařská fakulta Ústav nábytku, designu a bydlení Konstrukce úložného prostoru s lavicí vestavěné v nice BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Práce obsahuje technickou dokumentaci formou

Více

CLIP top 155. Speciální využití. www.blum.com

CLIP top 155. Speciální využití. www.blum.com CLIP top 155 Speciální využití www.blum.com CLIP top 155 Využití s pokosem Využití s polodrážkou Velké přesahy čela Popis - Celokovový závěs, poniklovaný - Úhel otevření 155 - Pro speciální využití (např.

Více

PERSPEKTIVNÍ METODY SPOJOVÁNÍ MATERIÁLŮ PŘIVAŘOVÁNÍ SVORNÍKŮ Perspective Methods of Material Joining Stud Welding

PERSPEKTIVNÍ METODY SPOJOVÁNÍ MATERIÁLŮ PŘIVAŘOVÁNÍ SVORNÍKŮ Perspective Methods of Material Joining Stud Welding PERSPEKTIVNÍ METODY SPOJOVÁNÍ MATERIÁLŮ PŘIVAŘOVÁNÍ SVORNÍKŮ Perspective Methods of Material Joining Stud Welding Ing. Marie Válová, Ing.Ladislav Kolařík, IWE Abstrakt: The paper deals with modern progressive

Více

NOVÉ BALENÍ SYSTAINER T-LOC

NOVÉ BALENÍ SYSTAINER T-LOC NOVÉ BALENÍ SYSTAINER T-LOC SYSTAINER T-LOC Ergonomicky tvarované vyklápěcí držadlo s otvory pro připojení pomocného transportního popruhu dokonale padne do ruky. Nosnost držadla do 50 kg. Promyšlená konstrukce

Více

Výroba ( výrobní proces )( nábytku):

Výroba ( výrobní proces )( nábytku): Veletrhy a výstavy nábytku Zúčastnit se s expozicí? Jako návštěvník? ANO!!! nezúčastnit se? Jaký bude přínos pro firmu? -prezentace nových výrobků -prezentace firmy a stávajících výrobků -předběžná i konečná

Více

Konstrukce zad osazení zad

Konstrukce zad osazení zad Konstrukce zad osazení zad a) Záda osazená na tupo b) Záda vsazená do polodrážky c) Záda osazená na tupo Konstrukce zad osazení zad d) Záda vsazená do drážky e) Záda vsazená do polodrážky f) Záda vsazená

Více

MODUL. Systém závěsů. Jednoduchá montáž dvířek na korpus krátkým nasunutím. Katalog 2006

MODUL. Systém závěsů. Jednoduchá montáž dvířek na korpus krátkým nasunutím. Katalog 2006 Systém závěsů Úsporný systém závěsů nabízí u řady stanovených záměrů vhodné řešení. Již tolik let osvědčený systém s kombinovanou technikou nasunutím nebo našroubováním. Jednoduchá a racionální montáž

Více

kování spojovací kování SPOJOVACÍ kování

kování spojovací kování SPOJOVACÍ kování kování spojovací kování Hettich - Kili 26x1:Sestava 1 22.9.2010 :2 Stránka 1 Široký sortiment materiálů pro výrobce nábytku najdete v nabídce firmy Hettich Hettich ČR k.s. Jihlavská 3, 91 01 Žďár nad Sázavou

Více

s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Požární odolnost ú n o r 2 0 0 9

s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Požární odolnost ú n o r 2 0 0 9 s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Požární odolnost ú n o r 2 0 0 9 s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Výrobce: Europanel s.r.o.

Více

Součástky DIN & normované

Součástky DIN & normované Součástky DIN & normované Součástky DIN & normované Samořezné šrouby Samořezný šroub Čočkovitá hlava s křížovou drážkou DIN 81 / ISO 79 třída pevnosti 4.8 č. zboží. 6115 Šroub do dřevotřísky č. zboží.

Více

Systémy k ochraně před pádem

Systémy k ochraně před pádem Systémy k ochraně před pádem Securant Secupoint Seculine Vario Securant DIN EN 795 max. 7,5 m min. 2,5 m Popis produktu Securant je trvale využitelný kotvící bod určený k připevnění osobní ochranné výstroje

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Listopad 2012 Asfaltové směsi Zkušební metody pro asfaltové směsi za horka Část 46: Nízkoteplotní vlastnosti a tvorba trhlin pomocí jednoosé zkoušky tahem ČSN EN 12697-46

Více

Rozměrové náčrtky Motory řady 1LE1 s hliníkovou kostrou, velikost 100 až 160 - všeobecná řada se zkrácenou dodací lhůtou

Rozměrové náčrtky Motory řady 1LE1 s hliníkovou kostrou, velikost 100 až 160 - všeobecná řada se zkrácenou dodací lhůtou Rozměrové náčrtky Motory řady 11 s hliníkovou kostrou, velikost 100 až 160 - všeobecná řada se zkrácenou dodací lhůtou Tvar IM 3 G_081_00181_Z 1 1 100 S/M a 160 /M na straně N ' ' Tvary IM 5 a IM V1 G_081_00182_Z

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 18

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.160.40 Červenec 2010 Odporové svařování Destruktivní zkoušení svarů Postup únavového zkoušení vícenásobně bodově svařovaných vzorků ČSN EN ISO 18592 05 1109 idt ISO 18592:2009

Více

Matice přesná šestihranná, zinek bílý, M5-M30 pevnost 8,8 ČSN: 021401 / DIN: 934/ ISO: 4032

Matice přesná šestihranná, zinek bílý, M5-M30 pevnost 8,8 ČSN: 021401 / DIN: 934/ ISO: 4032 www..cz Katalog 2011 - Matice info@.cz Matice přesná šestihranná, zinek bílý, M5-M30 pevnost 8,8 kat. č. rozměr cena 10320 M2 17194 M5 17224 M14 17248 M22 10323 M2,5 17200 M6 17230 M16 17260 M27 17182

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_TECHNOLOGIE VÝROBY DTD A DVD_T1 Číslo projektu:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 20 Tvrdé

Více

AMERICKÁ TŘEŠEŇ TMAVÁ

AMERICKÁ TŘEŠEŇ TMAVÁ Luxusní řada dýhovaného kancelářského nábytku, s nadčasovým a praktickým designem, vyráběného ze široké škály dřevin a barevných provedení. MATERIÁL / POPIS.. stolové desky a horní desky na skříňky jsou

Více

TECElogo Seznam sortimentu 2015 CElogo TE

TECElogo Seznam sortimentu 2015 CElogo TE Seznam sortimentu 2015 bez lisovacího nářadí až o 30 procent rychleji Tam kde se s těžkými lisovacími nástroji ani nedostanete, je spojování pro hračkou. Zkrátit zkalibrovat a odhrotovat nasunout a hotovo.

Více

HAC metodický pokyn. Approval. Approval v případě špatného. upevňovacích lišt. Verze 1.1 Vydání 01/2013 strana 1

HAC metodický pokyn. Approval. Approval v případě špatného. upevňovacích lišt. Verze 1.1 Vydání 01/2013 strana 1 Hilti Upevňovací anchor channels lišty HAC metodický pokyn European Hilti HAC Technical Approval European Metodický Technical pokyn Approval v případě špatného ETA osazení Nr. 11/0006 upevňovacích lišt

Více

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD Šroubové spoje patří mezi rozebíratelné spoje s tvarovým stykem (lícovaný šroub), popřípadě silovým stykem (šroub prochází součástí volně, je zatížený pouze silou působící kolmo k

Více

Potrubí a tvarovky Technologie s budoucností. SWISS Made

Potrubí a tvarovky Technologie s budoucností. SWISS Made Potrubí a tvarovky Technologie s budoucností SWISS Made 1 Úvod 2 3 Hrdlové produkty Tlakové potrubí s hrdlem Hrdlové tvarovky Hrdlové spoje Příslušenství pro spoje Přírubové produkty Tlakové potrubí s

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 3

Více

České dráhy, a.s. ČD V 5. Předpis. pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel. Úroveň přístupu A

České dráhy, a.s. ČD V 5. Předpis. pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel. Úroveň přístupu A České dráhy, a.s. ČD V 5 Předpis pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel Úroveň přístupu A České dráhy, a.s. ČD V 5 Předpis pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel Schváleno rozhodnutím

Více

VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU

VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU 68 XXXIV. mezinárodní konference kateder a pracovišť spalovacích motorů českých a slovenských vysokých škol VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU Pavel Brabec 1, Celestýn Scholz 2 Influence

Více

Konstrukční deska RigiStabil určená do nosných i nenosných konstrukcí nejen v dřevostavbách

Konstrukční deska RigiStabil určená do nosných i nenosných konstrukcí nejen v dřevostavbách Konstrukční deska RigiStabil určená do nosných i nenosných konstrukcí nejen v dřevostavbách konstrukční deska RigiStabil konstrukční sádrokartonová deska, která k tradičním výhodám klasického sádrokartonu

Více

DEJTE JÍ ŠANCI VYŘÁDIT SE

DEJTE JÍ ŠANCI VYŘÁDIT SE DEJTE JÍ ŠANCI VYŘÁDIT SE Platnost akční nabídky od 1. 9. do 31. 12. 2014 ASV 10-2A Kompaktní dvourychlostní vrtací šroubovák Dejte jí šanci vyřádit se Napětí / kapacita akumulátoru 10,8 V / 1,5 Ah Nabíjecí

Více

UPEVŇOVACÍ PRVKY. upevňovací prvky. art. Objímka jednošroubová. art. Objímka dvoušroubová. art. Objímka s vrutem bez tlumicí vložky

UPEVŇOVACÍ PRVKY. upevňovací prvky. art. Objímka jednošroubová. art. Objímka dvoušroubová. art. Objímka s vrutem bez tlumicí vložky art. Objímka jednošroubová vnější průměr potrubí šroub upevňovací bal. cena kód (mm) (in) D hlava ks Kč OB 11001216 12-16 1/4 M5x20 M8 100 12,14 OB 11001719 17-19 3/8 M5x20 M8 100 11,99 OB 11002023 20-23

Více

Spojovací součásti a spoje

Spojovací součásti a spoje Spojovací součásti a spoje Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_653_Spojovací součásti a spoje_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká

Více

Rámové dveře. Obložkové zárubně. Technické informace. Produktový katalog

Rámové dveře. Obložkové zárubně. Technické informace. Produktový katalog Rámové dveře Obložkové zárubně Technické informace Produktový katalog Základní informace na úvod KVALITA Díky využívání kvalitních surovin a moderních technologií disponují dveře Vasco Doors velmi vysokou

Více

Drenážní trouby POLIDREN DN OD DRENOSEWER DN OD DRENOPAL DN OD, DN ID

Drenážní trouby POLIDREN DN OD DRENOSEWER DN OD DRENOPAL DN OD, DN ID Drenážní trouby POLIDREN DN OD DRENOSEWER DN OD DRENOPAL DN OD, DN ID - 45 - Drenážní trouby POLIDREN POLIDREN, perforace na 360 DN 110 125 140 160 200 po obvodu trubky 3 3 3 3 4 Délka otvoru, mm 15 15

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.10 Srpen 2008 Sádrové desky vyztužené vlákny - Definice, požadavky a zkušební metody - Část 2: Sádrovláknité desky ČSN EN 15283-2 72 3617 Gypsum boards with fibrous reinforcement

Více

Obsah. Nová kvalita, nové možnosti lepeno zcela bez formaldehydu technologie a ekologie dřevostavby a ekologie 2

Obsah. Nová kvalita, nové možnosti lepeno zcela bez formaldehydu technologie a ekologie dřevostavby a ekologie 2 Obsah 1 Nová kvalita, nové možnosti lepeno zcela bez formaldehydu technologie a ekologie dřevostavby a ekologie 2 2 Mnohostranné použití ověřené aplikace 4 3 Přesvědčivé vlastnosti technická data certifikáty

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV NÁBYTKU, DESIGNU A BYDLENÍ Konstrukce variabilního stolu pro domácí užití (samostatná příloha - technická dokumentace) DIPLOMOVÁ PRÁCE 2012/2013

Více

Příloha č. 1 A - Specifikace dodávky, část A - Knihovna

Příloha č. 1 A - Specifikace dodávky, část A - Knihovna Příloha č. 1 A - Specifikace dodávky, část A - Knihovna Požadovaná specifice je z hlediska zadavatele optimálním řešením pro provoz. Pokud jsou uvedené požadavky v zadávací dokumentaci shodné či podobné

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 15 Modifikované

Více

Výrobní program 2.1 2.2 2.3 2.4. www.cetris.cz/rady-a-informace/

Výrobní program 2.1 2.2 2.3 2.4. www.cetris.cz/rady-a-informace/ www.cetris.cz/rady-a-informace/ Výroba cementotřískových desek CETRIS Přednosti desek CETRIS Složení cementotřískových desek CETRIS Druhy cementotřískových desek CETRIS Balení, skladování, manipulace Parametry

Více

OBRUBNÍKOVÉ ODVODNĚNÍ

OBRUBNÍKOVÉ ODVODNĚNÍ INŽENÝRSKÉ STAVBY OBČANSKÉ STAVBY AQUA SPORT OBRUBNÍKOVÉ ODVODNĚNÍ MOSTNÍ ODVODŇOVAČE ENVIRODECK, DRIDECK SILNIČNÍ OBRUBNÍKOVÉ ODVODŇOVAČE KERBFIX INŽENÝRSKÉ STAVBY OBČANSKÉ STAVBY AQUA SPORT BEZPEČNÉ

Více

Základní dovednosti Pracovní trénink. nemocnice a péči. Směrnice. tréninkové materiály

Základní dovednosti Pracovní trénink. nemocnice a péči. Směrnice. tréninkové materiály Základní dovednosti Pracovní trénink pro nemocnice a péči Směrnice a tréninkové materiály Základní pracovní dovednosti Kombinované základní dovednosti a komunikační trénink pro nedostatečně kvalifikované

Více

PUBLIKACE. projektu Krušnohorská hračka. reg. č. : CZ.1.07/1.1.34/01.000 METODICKÁ ČÁST

PUBLIKACE. projektu Krušnohorská hračka. reg. č. : CZ.1.07/1.1.34/01.000 METODICKÁ ČÁST PUBLIKACE projektu Krušnohorská hračka reg. č. : CZ.1.07/1.1.34/01.000 METODICKÁ ČÁST T E N T O P R O J E K T J E S P O L U F I N A N C O V Á N E V R O P S K Ý M S O C I Á L N Í M F O N D E M A S T Á T

Více

Vrstvená polička. OBI návod na vlastní výrobu. Stupeň obtížnosti: Pro pokročilé. Doba stavby Celková doba výroby: cca 12 hodin

Vrstvená polička. OBI návod na vlastní výrobu. Stupeň obtížnosti: Pro pokročilé. Doba stavby Celková doba výroby: cca 12 hodin OBI návod na vlastní výrobu 1 Vrstvená polička Stupeň obtížnosti: Pro pokročilé Obsah Úvod/Tipy a triky str. 2 Seznam materiálů str. 3 Seznam nářadí str. 4 Montážní návod str. 5 6 Stavební plány str. 7

Více

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Silniční vývoj ZDZ spol. s r.o. Jílkova 76, 615 00 Brno Brno, 2011 1.

Více

LAMELOVÉ PŘÍPOJNICE SPLÉTANÉ KABELY PÁSKY A SPOJKY

LAMELOVÉ PŘÍPOJNICE SPLÉTANÉ KABELY PÁSKY A SPOJKY 01 2015 LAMELOVÉ PŘÍPOJNICE SPLÉTANÉ KABELY PÁSKY A SPOJKY Firma GHV Trading byla založena v červnu 1991 pracovníky Výzkumného ústavu měřicí techniky. Od samého počátku se firma profilovala jako obchodní

Více

SPOJE. Slouží ke spojení částí nosných systémů (rámy) i pohybujících se komponent (členy mechanismů).

SPOJE. Slouží ke spojení částí nosných systémů (rámy) i pohybujících se komponent (členy mechanismů). SPOJE Slouží ke spojení částí nosných systémů (rámy) i pohybujících se komponent (členy mechanismů). Řeší se : pouze úpravou spojovaných součástí (přímé spoje) úpravou a použitím spojovacích součástí (nepřímé

Více

SK pilové kotouče - všeobecné informace

SK pilové kotouče - všeobecné informace SK pilové kotouče 3 SK pilové kotouče - všeobecné informace Pilové kotouče firmy PILANA TOOLS jsou vyráběny z vysoce kvalitních materiálů o tvrdosti 43 48 HRc a jejich kompletní tvar je vyřezáván na laseru.

Více

Panty s vestavěným bezpečnostním spínačem

Panty s vestavěným bezpečnostním spínačem Panty s vestavěným bezpečnostním spínačem Panty s vestavěným bezpečnostním vícenásobným spínačem Nové panty CFSW. s vestavěným vícenásobným spínačem (ELESA patent) jsou bezpečnostním zařízením. V případě

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 79.120.10 Červenec 2014 Nástroje na strojní obrábění dřeva Bezpečnostní požadavky Část 1: Frézovací nástroje a pilové kotouče ČSN EN 847-1 49 6122 Tools for woodworking Safety

Více

TŘÍSKOVÉ OBRÁBĚNÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

TŘÍSKOVÉ OBRÁBĚNÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích TŘÍSKOVÉ OBRÁBĚNÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Hygienické nerezové vpusti

Hygienické nerezové vpusti collect: Shromažďovat, pojmout a zachycovat Hygienické nerezové vpusti 6 Kliknutím na stránky se přesunete na požadovaný výrobek Bodové odvodnění Úvod Přehled systému Hygienický design Příklady instalací

Více

A Sloupkové stojánky. B Broušené desky a lišty. C Transportní a upínací elementy. D Vodící prvky. E Přesné díly. F Pružiny. G Elastomery H FIBROCHEMIE

A Sloupkové stojánky. B Broušené desky a lišty. C Transportní a upínací elementy. D Vodící prvky. E Přesné díly. F Pružiny. G Elastomery H FIBROCHEMIE A Sloupkové stojánky Litinové, ocelové a hliníkové Sloupkové stojánky - malé lisy, konstrukce sestav, rychlovýměnné stojánky B Broušené desky a lišty C Transportní a upínací elementy D Vodící prvky E Přesné

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_RÁMY A JEJICH DRUHY_T1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Nářadí z nerezové oceli

Nářadí z nerezové oceli 2 Nářadí z nerezové oceli 0 Nářadí z nerezové oceli Šroubováky 6 Úhlové klíče 20 Kraftform Kompakt 2 Šroubovací nářadí ke strojnímu použití 22 3 Už jste někdy viděli rezivějící nerezovou ocel? Nerezová

Více

Dřevěné konstrukce požární návrh. Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc.

Dřevěné konstrukce požární návrh. Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. Dřevěné konstrukce požární návrh Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. ČSN P ENV 1995-1-2 (73 1701) NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ Část 1-2: Obecná pravidla Navrhování konstrukcí na účinky požáru Kritéria R, E

Více

Tekform box. Tekform box. Tekform box DW70. Tekform box DW145. Tekform box DW182. zásuvka s doživotní zárukou PŘESNÉ SEVŘENÍ ZÁSUVKY

Tekform box. Tekform box. Tekform box DW70. Tekform box DW145. Tekform box DW182. zásuvka s doživotní zárukou PŘESNÉ SEVŘENÍ ZÁSUVKY Tekform box zásuvka s doživotní zárukou Tekform box DW182 Tekform box DW145 Tekform box DW70 Tekform box NDŘÍZENÁ VERTIKÁNÍ HORIZONTÁNÍ STIIT KOEJNIC ottom panel PŘESNÉ SEVŘENÍ ZÁSUVKY ack panel > hladký

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 79.080 2004 Dřevěné podlahoviny, dřevěné stěnové a stropní obklady - Stanovení geometrických vlastností ČSN EN 13647 49 2138 Únor Wood and parquet flooring and wood panelling

Více

Technické kreslení v dřevozpracujícím odvětví (nábytkářství, stolařství a truhlářství)

Technické kreslení v dřevozpracujícím odvětví (nábytkářství, stolařství a truhlářství) Technické kreslení v dřevozpracujícím odvětví (nábytkářství, stolařství a truhlářství) Technické kreslení v dřevozpracujícím odvětví vychází ze zásad platných pro strojírenství a přijímá některé prvky

Více

hřiště.cz, s.r.o. Příkop 836/6, 602 00 Brno IČ: 283 54 303, DIČ: CZ28354303 www.hriste.cz

hřiště.cz, s.r.o. Příkop 836/6, 602 00 Brno IČ: 283 54 303, DIČ: CZ28354303 www.hriste.cz Příkop 836/6, 602 00 Brno IČ: 283 54 303, DIČ: CZ28354303 www.hriste.cz kancelář a korespondence: Zábrdovická 2 615 00 Brno telefon: 541 215 300 Nabídka č.: N15JH139_OPAVA_MS_OTICKA PRVKY No.číslo položka

Více

Flexibilní instalační systémy

Flexibilní instalační systémy OptiLine & Altira Flexibilní instalační systémy www.schneider-electric.com 2 Obsah OptiLine & Altira prezentace...6 OptiLine 45... 12 Parapetní kanály OptiLine 45...14 Prezentace...14 Rozměry...17 Kabelová

Více

CENÍK 2012 CETRIS FINISH CETRIS AKUSTIC CETRIS AKUSTIC FINISH CETRIS LASUR CETRIS FINISH/LASUR CETRIS AKUSTIC CETRIS AKUSTIC FINISH/LASUR

CENÍK 2012 CETRIS FINISH CETRIS AKUSTIC CETRIS AKUSTIC FINISH CETRIS LASUR CETRIS FINISH/LASUR CETRIS AKUSTIC CETRIS AKUSTIC FINISH/LASUR ZÁKLADNÍ PROVEDENÍ CETRIS BASIC CETRIS PLUS * Základní cena se vztahuje na celou desku o rozměrech 3350 x 1250 PLATNOST OD 1.5.2012 Tloušťka desky CETRIS BASIC Kč/m 2 Základní cena* Parametry balení CETRIS

Více