JIŽNÍ MORAVA aneb EXPEDICE za astronomií 2008

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JIŽNÍ MORAVA aneb EXPEDICE za astronomií 2008"

Transkript

1 Poznávací expedice Hvězdárny v Rokycanech Hvězdárny a planetária Plzeň Západočeské pobočky ČAS JIŽNÍ MORAVA aneb EXPEDICE za astronomií července 2008 Předpokládaný počet účastníků - cca 12 (cca 2 až 3 auta). Doprava: auto Hvězdárny a planetária Plzeň a vlastní auta účastníků. Ubytování: Brno Veselí nad Moravou 2x Rámcový itinerář cesty: datum příj. odj. místo Poznámky trasa km den cel :00 Plzeň odjezd Plzeň Rokycany :30 Rokycany odjezd Rok. (D5; D1); Brno :00 Brno hvězdárna, večeře, ubytování Brno :00 Brno snídaně, odjezd Brno Vyškov :30 9:00 Vyškov hvězdárna Vyškov - Kroměříž :00 13:00 Kroměříž, Holešov hvězdárny, oběd Kroměříž Holešov - Zlín :00 15:00 Zlín hvězdárna Zlín Uherský Brod :00 17:00 Uherský Brod hvězdárna Uherský Brod Veselí :30 Veselí/Moravou hvězdárna, večeře, ubytování :00 Veselí/Moravou snídane, odjezd Veselí Ždánice :00 12:30 Velehrad Buchlovice- Ždánice sluneční hodiny hvězdárna oběd Ždánice Valtice :00 17:00 Valtice oběd, areál Valtice Veselí :00 Veselí/Moravou večeře, ubytování :00 Veselí/Moravou snídaně, odjezd Veselí Třebíč :30 14:00 Třebíč muzeum Třebíč Kunžak hvězdárna Třebíč oběd 15:30 16:00 Kunžak hvězdárna Kunžak Rokycany :30 Rokycany příjezd Rokycany Plzeň :00 Plzeň příjezd

2 Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, Kraví hora 2, Brno telefon: zeměpisná šířka: 49 o 12 14,9" N zeměpisná délka: 16 o 35 01,8" E nadmořská výška: 305 m n. m. Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně je příspěvkovou organizací zřízenou Statutárním městem Brnem. @hvezdarna.cz Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně se nachází prakticky v centru města, v malebném parku na Kraví hoře. Je proto snadným a bezesporu atraktivním cílem pro turistické výpravy, školní výlety i jednotlivce. V posledních letech k nám každoročně přichází na 80 tisíc návštěvníků, takže za 50 let existence hvězdárny a 45 let fungování planetária jich bylo před dva a půl milionu. Hlavní atrakcí je velké planetárium firmy Carl Zeiss Jena typu Spacemaster umístěné v kopuli o průměru 17,5 metru, na kterou se promítá devět tisíc hvězd, dvacet mlhovin i hvězdokup a řada těles sluneční soustavy. Navíc jej doplňují speciální projektory, špičková zvuková a světelná aparatura. Podobně uzpůsobená mnohonásobná projekce nemá na Moravě a s výjimkou Prahy ani v Čechách obdoby, takže není divu, že si návštěvníci ze shlédnutých představeních odnášejí nevšední zážitky. "fenoménu" Kraví hory. Na hvězdárně je k dispozici celá řada astronomických dalekohledů, počínaje přenosnými přístroji a konče refraktory 150/2250, 200/3000, resp. reflektorem 400/1725, které slouží k pravidelným pozorováním Slunce i zajímavostí večerního nebe. To vše s vhodně voleným komentářem odborného pracovníka. Hvězdárna má také k dispozici funkční malé planetárium (typ ZKP-2, kapacita 35 míst), které je v provozu za nepříznivého počasí. Unikátním zařízením je i elektronická rozhledna umístěná na kopuli velkého planetária, umožňující pohled na Brno a jeho okolí. Součástí Hvězdárny je také geo-zahrádka s vzorky hornin z Brna a okolí, sluneční hodiny, meteorologická stanice a expozice věnovaná Astronomové brněnské hvězdárny se výraznou měrou podílejí na výchově a vzdělávání amatérů a studentů astronomie v celé České republice. Pořádají odborné i populární přednášky, výukové pořady pro nevidomé, úzce spolupracují s hromadnými sdělovacími prostředky a řadu materiálů prezentují také prostřednictvím Internetu, například dálkový kurz astronomie s certifikovanou zkouškou, nebo audio záznamy většiny odborných přednášek. Nejstarší část budovy tvoří dvojice šestimetrových kopulí z roku 1953 (jedna patří Masarykově univerzitě). Na podzim 1959 byla otevřena budova s přednáškovým sálem a malým projekčním planetáriem. V roce 1991 bylo do provozu uvedeno velké projekční planetárium. Dodejme, že jeden z nejznámějších astronomů všech dob Mikuláš Koperník určitě město Brno nikdy nenavštívil, Brnem, ani jeho nejbližším okolím, nikdy neprojížděl a z Brna nepocházeli ani jeho předci, natožpak aby zde žili jeho potomci. Hvězdárna a planetárium po něm byla pojmenována "pouze" u příležitosti pětistého výročí narození Mikuláše Koperníka v roce 1973.

3 Hvězdárna Vyškov, Vyškov-Marchanice, P. O. BOX 43 Hvězdárna ve Vyškově-Marchanicích je detašovaným pracovištěm brněnské Hvězdárny M. Koperníka Telefon: pevná linka: WWW: oficiální: oficiální: zeměpisná šířka: zeměpisná délka: 49 17' 01.87" N 17 01' 23.57" E Asi 3 kilometry od centra města směrem na Kroměříž, v místní části Marchanice, leží malá hvězdárna, která patří k Hvězdárně a planetáriu Mikuláše Koperníka v Brně. Obdobně jako v brněnském planetáriu, i zde probíhají veřejná pozorování noční oblohy a některé odborné programy, zejména sledování proměnných hvězd. Vyškovská hvězdárna je za jasného počasí otevřena každý pátek po setmění. V zimním období (listopad únor) je zpřístupněna již od 18 hodin, na jaře a na podzim (březen květen, září říjen) od 19 hodin a v letním období (červen srpen) od hodin. Mimo tyto termíny je možné se objednat telefonicky nebo em. Vybavení Je vybavena zrcadlovým dalekohledem o průměru třicet centimetrů a ohniskové vzdálenosti 1,2 metru, ke kterému je připevněna CCD kamera ST-7. Pro veřejná pozorování slouží menší binokulární přístroje (Somet binar 25x100, dělostřelecký binar 10x80 a další).

4 Hvězdárna Kroměříž Braunerova 2397, Kroměříž tel zeměpisná šířka: N zeměpisná délka: E nadmořská výška: 192 m n. m. První hvězdárna byla v Kroměříži postavena již v roce 1947 (soukromá pozorovatelna Č. Šilera). Její některé části (kopule a dalekohled) se staly základem pro městkou hvězdárnu v tzv. Dolních zahradách, která byla místními nadšenci vytvořena v průběhu sedmdesátých let 20. století. V roce 1997 však budovu i část zařízení zdevastovala rozsáhlou povodní. V současnosti hvězdárna patří pod Dům kultury, je příležitostně otevřena veřejnosti. Návštěvu hvězdárny je nezbytné předem dohodnout telefonicky. Hvězdárna Kroměříž disponuje v současné době poměrně variabilním vybavením dalekohledy, tyto dalekohledy jsou většinou mobilní a umožňují pořádání výjezdů do okolních obcí za účelem uspořádání pozorování pod noční oblohou přímo v obcích, ze kterých se jejich obyvatelé těžko dostávají do Kroměříže. Dalekohledové vybavení Hvězdárny Kroměříž je v současné době následující : reflektory typu Newton o rozměrech 240/1200, 114/500 a 76/700, refraktory o rozměrech 110/1600, 55/800, refraktor typu Monar 25/60 a triedr 7/50 se stativem. Optické vybavení tedy není na nijak zvlášť vysoké úrovni, ale vzhledem k pozorovacímu programu členů kroužku a předurčení Hvězdárny Kroměříž je dostačující. V poslední době bohužel dochází stále častěji k poškozování objektu hvězdárny (zábradlí, hromosvody) a také ke znečišťování nádvoří hvězdárny různými asociálními živly. Vzhledem k umístění hvězdárny (poblíž soustředění asociálních jedinců), povaze zařízení (není zde stálý zaměstnanec) a nechuti řešení nastalá situace ze strany Městské Policie Kroměříž se zdá, že nastalá situace se bude dále zhoršovat bez možnosti ovlivnění ze strany členů AK Hvězdárny Kroměříž. Tento fakt je velmi smutný a pouze dokresluje stav myšlení a přístupu některých jedinců ke společnému dědictví minulých generací. Budoucnost Hvězdárny Kroměříž, astronomického kroužku a vůbec astronomie na Kroměřížsku je v současné době, kdy je zájem veřejnosti o aktivity, z nichž nevyplývá žádný zisk, mizivý, velmi nejistá. Veškeré aktivity astronomického kroužku byly, jsou a vždy budou aktivitami dobrovolnými, nevýdělečnými a práce, které se vykonají na údržbě hvězdárny, budou vždy realizovány pouze z důvodu zanícení a zájmu všech členů.

5 Hvězdárna Holešov Zámecký park, Růžová zahrada, Holešov tel hvezdarna-holesov.wz.cz zeměpisná šířka: N zeměpisná délka: E nadmořská výška: 230 m n. m. Hvězdárna v bývalém altánku v tzv. Růžové zahradě několik desítek metrů od holešovského zámku a zámecké obory byla otevřena již roku Po odchodu posledních nadšenců v roce 1987 chátrala až téměř zanikla. Znovu začala být obnovována v roce 2006 v kopuli o průměru 6 metrů je nyní umístěn dalekohled Nexstar 102 SLT (102/660). Na hvězdárně se organizují pozorování večerní oblohy, astronomický kroužek (děti i dospělí), prohlídka vybavení, případně i přednášky. V současné době ovšem objekt prochází celkovou rekonstrukcí a není přístupný.

6 Hvězdárna Zlín Zlínská astronomická společnost Hvězdárna, Lesní čtvrť III/5443, Zlín tel.: +420/ www: zeměpisná šířka: zeměpisná délka: 49 13' 03.18" N 17 41' 34.44" E Hvězdárna Zlín je hvězdárna v okrajové části města Zlína na Lesní čtvrti, v areálu zlínského gymnázia a v přímém sousedství lesa. První, provizorní dřevěná hvězdárna byla slavnostně otevřena 6. června Stávala v místech dnešního prvního pavilonu zlínského gymnázia, tedy o několik metrů níž než současná. Dlouho byla určena k likvidaci, k níž došlo s rekonstrukcí gymnázia v polovině srpna roku Původní dalekohled (Newtonův zrcadlový dalekohled) byl zcela zrekonstruován a nyní slouží nové hvězdárně. V r bylo otevřeno nové pracoviště, které slouží k pozorování Slunce i noční oblohy. Jeho velký sál umožňuje pořádat přednášky z oblasti astronomie, promítání cestopisů, doplňkovou výuku pro školy, ale i koncerty a výstavy. Hvězdárna se podílí na několika mezinárodních projektech a spolupracuje také s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. Vybavení hvězdárny Na pozorovací terase s odsuvnou střechou jsou na společné montáži umístěny dva dalekohledy: menší čočkový dalekohled (refraktor) s průměrem objektivu 130 mm a ohniskovou vzdáleností 1950 mm a Newtonův zrcadlový dalekohled (reflektor) s průměrem hlavního zrcadla 270 mm a ohniskovou vzdáleností 2150 mm. Mezi další pozorovací vybavení patří několik dalších dalekohledů a TC245 CCD kamera. Hvězdárna je vybavena také odbornou knihovnou, promítací technikou pro přednášky a samozřejmě softwarem pro zpracovávání snímků i pro přesnou orientaci na obloze.

7 Hvězdárna Uherský Brod Hvězdárna Domu Kultury, ul. Prakšická č.p. 2222, Uherský Brod Telefon: , zeměpisná šířka: zeměpisná délka: 49 02' 16" N 17 38' 46" E Od konce roku 1953 působil v Uherském Brodě poměrně aktivní astronomický kroužek amatérských astronomů, kterým postupně přestaly stačit schůzky v propůjčených prostorách muzea, základní školy, střediska Geodézie a podobných institucí. Ne přelomu 50. a 60. let minulého století započala a probíhala stavba budovy hvězdárny, která po řadě změn a úprav k lepšímu realizovaných přímo při stavbě předznamenala její vzhled na dalších 25 let. Stavba byla umístěna na severní okraj města, vlevo od silnice na Prakšice, tehdy asi kilometr od nejbližší zástavby. Při jihozápadní orientaci průčelí objektu je z tohoto místa krásný výhled na hřebeny Bílých Karpat s Lopeníkem a Velkou Javořinou na východě a jihu až po průhled západním směrem ke Kunovicím a Uherskému Hradišti. Nyní Hvězdárna spadá pod Dům kultury a je majetkem města Uherského Brodu. Hlavní náplní hvězdárny je vzdělávací činnost pro školy všech stupňů. Odborná činnost v ostatních odvětvích astronomie se stalo záležitostí amatérů, členů kroužku, podle jejich zálib a schopností. Podle finančních možností se rozvíjí technická základna kroužku, např. CCD kamera ST-7, elektronické řízení dalekohledu, datový projektor SVGA, spektrohelioskop, datová síť, přístup na internet apod. Nikdy nefunkční plechová pozorovací plošina (vpravo na snímku) byla v roce 2002 nahrazena zděnou budovou s odsuvnou střechou, bylo provedeno nové oplocení areálu a úpravy zeleně, která za 40 let vyrostla natolik, že začala vadit vlastnímu pozorování. Koncem roku 2003 byly zakoupeny nové dalekohledy, reflektor newton 500/2500 mm a s kamera typu maksutov o průměru 300 mm. Ty byly umístěny na společnou montáž do hlavní kopule. Stávající dalekohled Coude 150/2250 byl den před vánočními svátky 2003 přestěhován do nové pozorovatelny. V průběhu roku 2004 proběhly základní úpravy hlavní kopule a výroba elektronicky ovládané montáže. Na konci roku 2004 se tak pozorovací technika a její možnosti posunuly o třídu výše. V roce 2005 a 2006 probíhaly další úpravy kopule i dalekohledů, aby byly nakonec při oslavách 45. výročí otevření hvězdárny, předány do užívání veřejnosti. Zejména půlmetrový newton, pojmenovaný familiárně Theodor, po jednom ze zakladatelů a prvním vedoucím astronomického kroužku, se tak stal v širokém okolí zdaleka největším přístrojem volně přístupným veřejnosti a to nejen vědecké nebo akademické.

8 Hvězdárna Veselí nad Moravou Hvězdárna Veselí nad Moravou, Benátky 32, Veselí nad Moravou Telefon: ; www: web: hvezdarna-veseli.cz/ zeměpisná šířka: ,8 N zeměpisná délka: ,6 E nadmořská výška: 176 m n. m. Hvězdárna ve Veselí nad Moravou je příspěvková organizace Jihomoravského kraje. Hvězdárna se nachází na západním okraji města Veselí nad Moravou asi 300 m od silnice E54 vedoucí směrem na Kyjov a dále na Brno. Je specializovaným kulturním zařízením orientovaným na popularizaci a vzdělávání v oboru astronomie a příbuzných přírodních a technických věd. Tuto činnost zajišťuje zejména pořádáním odborných přednášek a pozorováním noční oblohy. V oblasti vědeckovýzkumné činnosti spolupracuje na fotografování velmi jasných meteorů (bolidů) s Astronomickým ústavem Akademie věd ČR se sídlem v Ondřejově.

9 VELEHRAD sluneční hodiny Velehrad geografická poloha E; N Na klášterní budově na Velehradě, nedaleko Uherského Hradiště jsou troje sluneční hodiny s tzv. kalendáriem. Pocházejí snad z konce 19. století. Velehrad je známým duchovním centrem, místem častých církevních poutí, shromáždění a cyrilometodějských oslav. Už od středověku je také spojována s metropolí arcibiskupa Metoděje a správním centrem Velkomoravské říše (9. století). BUCHLOVICE - sluneční hodiny zámek Buchlovice, Buchlovice geografická poloha E; N Na jedné ze zdí zámku v Buchlovicích se nachází svislé sluneční hodiny s letopočtem Řadí se tak mezi nejstarší na našem území. Zámek v Buchlovicích vznikl na přelomu 17. a 18. století ve stylu římské vily na stupňovitých terasách. Patří k němu výjimečná zahrada a park, které představují jedny z našich nejvýznamnějších pamatek tzv. historické zeleně. VALTICE - sluneční hodiny Státní zámek Valtice, Valtice geografická poloha E; N Na zámku ve Valticích najdete hned dvoje sluneční hodiny z roku Jedny jihovýchodní hodiny s latinským nápisem "Časy pomíjejí a stárneme nepozorovaně s lety", druhé netypické severozápadní, které ukazují pouze v létě pozdě odpoledne s textem "Jsou časy radosti, časy bolesti".

10 Hvězdárna Ždánice Lovecká 678, Ždánice zeměpisná šířka: zeměpisná délka: ,8 N ,6 E Hvězdárna ve Ždánicích byla slavnostně otevřena V tomto malém městě s asi třemi tisíci obyvatel, v oblasti s příznivými světelnými podmínkami vyrostlo zařízení, na které by byly pyšní v každé kulturně laděné metropoli. Stavba byla koncipována jako víceúčelové zařízení - jako hvězdárna, restaurace a hotel. Budově dominují dvě 4,3 m kopule s výkonnými přístroji a kopule malého planetária. Součásti hvězdárny jsou dále klubovna, knihovna, fotokomora a kinosál. V objektu jsou ještě další prostory využívané různými organizacemi ke školením, kurzům a kulturním akcím. V době prázdnin zde byly pořádané praktika pozorovatelů proměnných hvězd. Součásti budovy je i ubytovací zařízení s kapacitou 30 lůžek. Do třetího tisíciletí vstoupila hvězdárna prostřednictvím realitní kanceláře, kdy byla prodána za dva miliony. Momantálně je (červen 2008) v nabídce značně zchátralá za 6 milionů. Ubytovna, hvězdárna Ždánice, okr. Hodonín na prodej Dvoupodlažní víceúčelový objekt na okraji obce Ždánice asi 40 km od Brna. 1. Ubytovací část s vinárnou: Přízemí: vstupní hala, vinárna, bar, kuchyň, sklady, WC. 1. patro: vstupní hala, ubytovací pokoje, sauna, bazén, WC, technické zázemí objektu. 2. patro: ubytovací pokoje, sklady, koupelna, WC, terasa Ubytovací kapacita: osob. 2. Hvězdárna: 2 polohovací kopule s dalekohledy, planetárium, zasedací místnost, promítací sál, kanceláře, učebny, terasa, šatny, WC, sklady. Celková plocha pozemku: 3713 m2, z toho zast. plocha 1485 m2, zbytek zahrada s bazénkem a volná stavební plocha.vytápění objektu: ústřední plynové, el. 220/380 V, voda i kanalizace místní. Objekt patří do vinařské oblasti, v obci je nové moderní koupaliště. Objekt může být vhodný např. jako školící centrum, hotel. Hvězdárna, 160mm dalekohled, zakreslování slunečních skvrn 200mm dalekohled, terasa, zakreslování skvrn v 160mm dalekohledu

11 Hvězdárna Třebíč Hvězdárna Třebíč, Švabinského 5, Třebíč tel ; www: zeměpisná šířka: zeměpisná délka: ,8 N ,4 E Hvězdárnu najdete na jihozápadním okraji Třebíče ve čtvrti Horka-Domky. Příjezd je možný z města po ulici Ruská, nebo po ulici Švabinského. Pozemek se nachází na společném konci těchto ulic u lesa a zahrádek. Stará pozorovatelna byla postavena v roce 1957 zakládajícími členy místního astronomického kroužku. Po vykradení a zničení hlavního dalekohledu v roce 1959 byla 20 roků opuštěná a chátrala. V letech členové nového kroužku pozorovatelnu opravili a pořídili dalekohled od brněnské pobočky ČAS. Po roce 1989 byl tento dalekohled zapůjčen na hvězdárnu v Rokycanech, kde je dodnes. V pozorovatelně byl potom nějakou dobu umístěn Newton 30 cm až do jejího uzavření v roce Nová, původně provizorní pozorovatelna byla postavena pro dalekohled Meniscas-cassegrain 150/2200 na konci roku Zde probíhají pozorování pro veřejnost. Konstrukce pro odsun střechy je po rekonstrukci. Dalekohled je vybaven elektrickým pohonem montáže a astrokamerou na fotografické desky. V menší dřevěné pozorovatelně je umístěn dalekohled Meniscas - Cassegrain na stojanu s hodinovým strojem. Ve větší zděné pozorovatelně není momentálně nic, ale měl by se tam po opravě v Brně, objevit zrcadlový dalekohled. Průměr zrcadla je kolem třiceti centimetrů. Dále jsou k dispozici čtyři přenosné přístroje. Dva binary, a dvě jednoočka. Binary jsou tovární výroba a jednoočka jsou údajně místní výroby. V hlavní budově je přednáškový sál s diaprojektorem a ozvučením, fotokomora, sociální zařízení, sklad materiálu a místnost s počítačem (soukromý majetek jednoho z hvězdářů)

12 Hvězdárna Kunžak Soukromá hvězdárna (dr. Pavel Spurný), Palackého 179, Kunžak Tel.: (víkendy) zeměpisná šířka: N zeměpisná délka: E nadmořská výška: 652 m n. m. Hvězdárna se nachází asi 2 km JV od Kunžaku směrem na osadu Terezín. Hvězdárna Kunžak byla budována ve dvou etapách, v první etapě byla v roce 1978 zahájena stavba meteorické pozorovatelny a ve druhé etapě, která začala v roce 1984 byla tato pozorovatelna rozšířena a byla postavena další budova, která má kopuli o průměru 4 metry. Vybavení - dalekohled Maksutov-Bowers o průměru zrcadla 20 cm a ohniskové vzdálenosti 320 cm. Slouží především jako druhá stanice v programu dvoustaničního pozorování meteorů velmi citlivou televizní technikou ve spolupráci s AsÚ AV ČR v Ondřejově, popularizační činnost v místě. Dobry den pane Halir, bohuzel Vas musim uplne zklamat odpoledne budu zacinat prave sluzebni cestu do severni Ameriky (Kanady a USA) a prave bych mel byt v letadle na ceste do Toronta. Bohuzel hvezdarna je trochu jine zarizeni nez byva obvykle, neni to klasicke verejne zarizeni, vse je na predchozi domluve se mnou a po hvezdarske strance slouzi predevsim k profesionalnim ucelum a po nehvezdarske strance slouzi (bohuzel jen velmi zridka) k osobnimu uprku me a me rodiny pred besnenim soucasneho sveta. Stavim, pracuju i financuju si vse sam, takze si i sam velim a tudiz nemam ani zadneho zastupce (snad omezene krome manzelky a deti), kteri by me mohli v tomto zastoupit. Rad bych Vas provedl, ale pokud Vas termin je fixni, tak to asi budeme muset nechat na jindy. Zdravi, Pavel Spurny

Plán práce na rok 2008

Plán práce na rok 2008 Hvězdárna v Úpici Plán práce na rok 2008 Hlavní úkoly: 1. Přednášky pro veřejnost, exkurze, praktická pozorování na hvězdárně i mimo hvězdárnu, předávání informací široké veřejnosti. 2. Práce s mládeží

Více

Hvězdárny v Rokycanech

Hvězdárny v Rokycanech VÝROČNÍ ZPRÁVA Hvězdárny v Rokycanech 2008 Rokycany, únor 2009 Výroční zpráva za rok 2008 Hvězdárna v Rokycanech OBSAH 1. Úvod 2. Činnost 3. Opravy a údržba budov 4. Ekonomika 5. Majetek 6. Seznam pracovníků

Více

HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM V PLZNI

HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM V PLZNI historie doplněná sadou fotografií Závěrečná práce Datum odevzdání: Ing. Irena Bernatová 7. 3. 2005 Prohlašuji, že jsem závěrečnou práci vypracovala

Více

Hvězdárna a planetárium Brno

Hvězdárna a planetárium Brno konference Společně k bezbariérovosti V Pardubice, 19.5.2016 Hvězdárna a planetárium Brno Ing. Milena Antonovičová Bezbariérové řešení staveb Mgr. Eva Rossi Odbor zdraví Magistrát města Brna Hvězdárna

Více

V TOMTO ČÍSLE ŘÍJEN 2013. www.astropatrola.cz /astronomie-na-skolach /moodle /klub. 357 070 595 hvezdarna@astropatrola.cz

V TOMTO ČÍSLE ŘÍJEN 2013. www.astropatrola.cz /astronomie-na-skolach /moodle /klub. 357 070 595 hvezdarna@astropatrola.cz V TOMTO ČÍSLE ŘÍJEN 2013 2 Přístroje v projektu Teleskop VL-KVT Celooblohový monitor TV kamery 3 SID monitor Pozvánka na Astronomické středy na hvězdárně 4 Přednáškový cyklus v Krajské knihovně 6 Výuková

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

Hvězdárna v Rokycanech,

Hvězdárna v Rokycanech, VÝROČNÍ ZPRÁVA Hvězdárna v Rokycanech, příspěvková organizace 2015 Rokycany, březen 2016 Výroční zpráva za rok 2015 Hvězdárna v Rokycanech, příspěvková organizace OBSAH 1. Úvod 2. Činnost 3. Opravy a

Více

Věc: Přihláška do konkurzu na pořádání Mistrovství ČR mužů a žen 2012

Věc: Přihláška do konkurzu na pořádání Mistrovství ČR mužů a žen 2012 STK ŠSČR ------------------ Věc: Přihláška do konkurzu na pořádání Mistrovství ČR mužů a žen 2012 Šachový klub Světlá nad Sázavou o.s. se přihlašuje do konkurzu na pořadatele Mistrovství České republiky

Více

Závěrečná zpráva o řešení projektu

Závěrečná zpráva o řešení projektu Závěrečná zpráva o řešení projektu FRVŠ 1609/2012 Inovace předmětů Praktikum pozorovací astronomie Cíle řešení Cílem řešení projektu bylo vybavit pracoviště garantující výuku předmětů Praktikum pozorovací

Více

zpravodajská síť bílého trpaslíka

zpravodajská síť bílého trpaslíka 5. listopadu 2008 trpasličí noviny zpravodajská síť bílého trpaslíka Vydává Amatérská prohlídka oblohy. Zpravodajská síť 138,5. drbnosti Vážení přátelé Amatérské prohlídky oblohy. Již zhruba před měsícem

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 0777-213/2014 NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům s pozemky Katastrální údaje : Kraj Plzeňský, okres Plzeň-město, obec Plzeň, k.ú. Křimice Adresa nemovité věci: K Nádraží 218/15,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 0679-115/2014 NEMOVITOST: Bytová jednotka č. 1165/3 a garáž č. 1165/7, vše s příslušenstvím a pozemky Katastrální údaje : Kraj Středočeský, okres Praha-západ, obec

Více

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZŠ V souladu se vzdělávací koncepcí je vyučováno v 5. ročníku podle učebních osnov Základní škola, které

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Fyzika 6. 9.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Fyzika 6. 9. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Fyzika 6. 9. Název DUM: VY_32_INOVACE_4A_17_DALEKOHLEDY Vyučovací předmět: Fyzika Název vzdělávacího

Více

Obsah DUBEN 48 ÚVOD 4 LEDEN 8 ÚNOR 20 KVĚTEN 64 BŘEZEN 32 ČERVEN 76

Obsah DUBEN 48 ÚVOD 4 LEDEN 8 ÚNOR 20 KVĚTEN 64 BŘEZEN 32 ČERVEN 76 Obsah ÚVOD 4 Několik praktických rad 4 Doporučení k okénkům pro pokročilé 5 Obtočnová souhvězdí 6 Co všechno můžete vidět na obloze pouhým okem 7 LEDEN 8 Obloha v lednu 23.00 SEČ 8 Objekt měsíce Plejády

Více

Výroční zpráva Jihlavské astronomické společnosti. za rok 2013

Výroční zpráva Jihlavské astronomické společnosti. za rok 2013 Výroční zpráva Jihlavské astronomické společnosti za rok 2013 Schváleno Výkonným výborem dne 5. ledna 2013 1. Jihlavská astronomická společnost 1.1 Základní údaje název: statut: Jihlavská astronomická

Více

Další využití expediční práce z let 2013 a 2014

Další využití expediční práce z let 2013 a 2014 Další využití expediční práce z let 2013 a 2014 tvorba dokumentárních filmů a podkladů pro informační tabule Matyáš Kadlčík profilová práce Autor: Matyáš Kadlčík Datum odevzdání práce: Vedoucí práce: Mgr.

Více

U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ

U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ Turistické informační centrum Husovo náměstí 60 584 01 Ledeč nad Sázavou Tel.: 569 721 471 Email: info@ledecsko.cz www.ledecsko.cz PENZION AEBI Adresa:

Více

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Baronesa Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Rok 2009 byl UNESCO a OSN vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie. Oslavuje se tak 400 let od okamžiku, kdy italský astronom Galileo Galilei

Více

V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ

V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ Turistické informační centrum Husovo náměstí 60 584 01 Ledeč nad Sázavou Tel.: 569 721 471 Email: info@ledecsko.cz www.ledecsko.cz HOTEL KASKÁDA ***

Více

ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1904-08/016 OBVYKLÁ CENA. 1 464 000 Kč

ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1904-08/016 OBVYKLÁ CENA. 1 464 000 Kč ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1904-08/016 NEMOVITOST: Byt č. 550/7 Katastrální údaje: Kraj Vysočina, okres Třebíč, obec Náměšť nad Oslavou, k.ú. Náměšť nad Oslavou Adresa nemovitosti: Náměšť nad Oslavou, Husova

Více

Žirovická 275/3 - Františkovy Lázně. +420 224 217 217 Knight Frank, Václavské náměstí 3, 110 00 Praha 1 www.knightfrank.com

Žirovická 275/3 - Františkovy Lázně. +420 224 217 217 Knight Frank, Václavské náměstí 3, 110 00 Praha 1 www.knightfrank.com Žirovická 275/3 - Františkovy Lázně Víceúčelová nemovitost ve Františkových Lázních Celková výměra podlahových ploch cca 406 m² 5 garážových stání, 3 sklady na dvoře objektu Celková výměra pozemků 777m

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 4829/2014 NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům č.p. 7 na pozemku p.č. 111 a pozemky p.č. 111, 112 Katastrální údaje : Kraj Jihomoravský, okres Břeclav, obec Sedlec, k.ú. Sedlec

Více

Astrooptika Jaroslav Řeháček

Astrooptika Jaroslav Řeháček Astrooptika Jaroslav Řeháček katedra optiky, PřF Univerzity Palackého v Olomouci Obsah Historický vývoj Trochu teorie Refraktory Reflektory Katadioptrické systémy Moderní astrooptika Velké pozemské teleskopy

Více

O dotaci rozhodnuto. Petrin může vkročit do nové éry

O dotaci rozhodnuto. Petrin může vkročit do nové éry Občan a stát, vzdělávání, volný čas: O dotaci rozhodnuto. Petrin může vkročit do nové éry Nenuď se doma nebo někde na ulici!!! Město Bruntál pokračuje v řadě úspěšných projektů spolufinancovaných z evropských

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1630/2015 Ocenění nemovitých věcí: Bytová jednotka č. 575/19 zapsaná na listu vlastnictví č. 3128, vymezená v budově č.p. 574, 575, zapsané na LV č. 2468, stojící na

Více

Hledejte kosmickou plachetnici

Hledejte kosmickou plachetnici ASTRONOMICKÉ informace - 3/2011 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany http://hvr.cz Hledejte kosmickou plachetnici Kosmická sonda NASA pojmenovaná Nano Sail-D rozvinula na oběžné dráze

Více

Praha 5 Zličín METROPOLE. Moderní byty u metra a obchodně-zábavního centra

Praha 5 Zličín METROPOLE. Moderní byty u metra a obchodně-zábavního centra Praha 5 Zličín METROPOLE Moderní byty u metra a obchodně-zábavního centra TULEŠICKÁ Dlouhodobě nejprodávanější bytová lokalita v Praze O projektu Dlouhodobě nejprodávanější bytová lokalita v hlavním městě.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. Exekutorský úřad Plzeň - město Palackého nám. 28 301 00 Plzeň

ZNALECKÝ POSUDEK. Exekutorský úřad Plzeň - město Palackého nám. 28 301 00 Plzeň ZNALECKÝ POSUDEK č. 736/15/2011 O ceně bytové jednotky č. 258/2 včetně spoluvlastnického podílu ve výši 739/11147 na společných částech a prostorách domu č.p. 258 a dále na pozemkup.č. St. 306 (zast. plocha

Více

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV Akademie věd České republiky, v. v. i. Fričova 298 251 65 Ondřejov e-mail: sekretariat@asu.cas.cz, telefon: 323 649 201

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV Akademie věd České republiky, v. v. i. Fričova 298 251 65 Ondřejov e-mail: sekretariat@asu.cas.cz, telefon: 323 649 201 ASTRONOMICKÝ ÚSTAV Akademie věd České republiky, v. v. i. Fričova 298 251 65 Ondřejov e-mail: sekretariat@asu.cas.cz, telefon: 323 649 201 Gama záblesk zachycen novým robotickým dalekohledem v Ondřejově

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ TRASY VH 50 Pátek 11. 9. 2015 16:30 20:00 Příjezd účastníků, registrace a ubytování Masarykova kolej, Thákurova 1, 160 41, Praha 6. Účastnící obdrží startovní balíček s

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3874-120/2013

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3874-120/2013 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3874-120/2013 O ceně nemovitostí, tj. rodinného domku čp.105 včetně příslušenství a pozemků p.č.st.142,st.143 a p.č.52/25 v obci a k.ú.barchov, část obce Barchov Objednatel znaleckého

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 5090/2015 NEMOVITÁ VĚC: 1/2 domu č.p. 54 na pozemku p.č. 674 a 1/2 pozemku tvořeného parcelami č. 674 a 675 Katastrální údaje : Kraj Ústecký, okres Ústí nad Labem,

Více

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Adresa: Hvězdárna Fr. Pešty, P.O.Box 48, Sezimovo Ústí Poloha: 49 23 10 s.š., +14 42 20 v.d., 420 m.n.m. Telefon: 0606 / 578648, 0361 / 262972, 275791, 0602 / 422166 E-mail:

Více

s c h v á l i l o z m ě n u

s c h v á l i l o z m ě n u Zastupitelstvo města Uherský Brod na zasedání konaném dne 21.9.2011 usnesením č..., v souladu s ustanovením 84 odst. 2 písm. e) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) ve znění pozdějších předpisů,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1484/2014 Ocenění nemovitých věcí: Bytová jednotka č. 477/1 zapsaná na listu vlastnictví č. 2313, vymezená v budově č.p. 477, 478, zapsané na LV č. 1495, stojící na st.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1905-09/016 OBVYKLÁ CENA. 777 000 Kč

ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1905-09/016 OBVYKLÁ CENA. 777 000 Kč - ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1905-09/016 NEMOVITOST: Byt číslo č. 548/9 Katastrální údaje: Kraj Vysočina, okres Třebíč, obec Náměšť nad, k.ú. Náměšť nad Adresa nemovitosti: Náměšť nad, Husova č.p. 548 Vlastník

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 5068/2015 NEMOVITÁ VĚC: Bytová jednotka č. 384/31 Katastrální údaje : Kraj Hl.m. Praha, okres Hl.m. Praha, obec Praha, k.ú. Veleslavín Adresa nemovité věci: Pod Novým

Více

Roční zpráva o činnosti Astronomického ústavu AV ČR za rok 2006.

Roční zpráva o činnosti Astronomického ústavu AV ČR za rok 2006. Roční zpráva o činnosti Astronomického ústavu AV ČR za rok 2006. Název pracoviště: Astronomický ústav AV ČR Ředitel: Doc. RNDr. Petr Heinzel, DrSc., Adresa: Fričova 298/1, Ondřejov, PSČ 251 65 IČ: 67985815,

Více

VYHLÁŠKA STATUTÁRNÍHO MĚSTA PLZNĚ Č. 5/2002 O ZÁVAZNÝCH ČÁSTECH REGULAČNÍHO PLÁNU PLZEŇ - ZELENÝ TROJÚHELNÍK - JIH

VYHLÁŠKA STATUTÁRNÍHO MĚSTA PLZNĚ Č. 5/2002 O ZÁVAZNÝCH ČÁSTECH REGULAČNÍHO PLÁNU PLZEŇ - ZELENÝ TROJÚHELNÍK - JIH VYHLÁŠKA STATUTÁRNÍHO MĚSTA PLZNĚ Č. 5/2002 O ZÁVAZNÝCH ČÁSTECH REGULAČNÍHO PLÁNU PLZEŇ - ZELENÝ TROJÚHELNÍK - JIH Zastupitelstvo města Plzně se usneslo dne 11. dubna 2002 vydat podle čl. 104 odst. 3 Ústavy

Více

Zajímavosti: Oživme pozorování totálních zákrytů hvězd Měsícem Dvě dvojice zákrytů ve dvojčatech. http://hvr.cz. Únor 2009 (2)

Zajímavosti: Oživme pozorování totálních zákrytů hvězd Měsícem Dvě dvojice zákrytů ve dvojčatech. http://hvr.cz. Únor 2009 (2) http://hvr.cz Zajímavosti: Únor 2009 (2) Oživme pozorování totálních zákrytů hvězd Měsícem Dvě dvojice zákrytů ve dvojčatech Doufejme, že mezi čtenáři zpravodaje není žádný numerolog, neboť ten by jistě

Více

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku V tomto článku uvádíme shrnutí poznatků učiva II. ročníku

Více

ASTRONOMICKÉ informace - 4/2011 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany

ASTRONOMICKÉ informace - 4/2011 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany ASTRONOMICKÉ informace - 4/2011 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany http://hvr.cz dokončení Pro širokou veřejnost šokující objev: Třináct znamení zvěrokruhu? V horizontu ještě delším

Více

Ostrov zábavy a písečných pláží.

Ostrov zábavy a písečných pláží. Ostrov zábavy a písečných pláží. NA CO SE MUŽETE TĚŠIT? romantické zátoky prosluněné písečné pláže uličky starého města v Ibize přímořské promenády zábava diskotéky noční kluby vodní sporty, potápění Sangria

Více

Egyptologie. Úspěchy české vědy objektivem Martina Frouze.

Egyptologie. Úspěchy české vědy objektivem Martina Frouze. Egyptologie. Úspěchy české vědy objektivem Martina Frouze. Muzeum Komenského v Přerově a Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pořádají výstavu Egyptologie. Úspěchy české

Více

P ÍLOHA A PLATNÝ ÚZEMNÍ PLÁN M STA BRNA. (Zdroj: www.brno.cz)

P ÍLOHA A PLATNÝ ÚZEMNÍ PLÁN M STA BRNA. (Zdroj: www.brno.cz) P ÍLOHA A PLATNÝ ÚZEMNÍ PLÁN M STA BRNA (Zdroj: www.brno.cz) PŘÍLOHA B VÝVOJ OBCE ŽABŘESKY NA MAPÁCH A POHLEDNICÍCH 1 Mapa z roku 1836 1852 (Zdroj: www.mapy.cz) 2 Katastrální plán Brna 1:2 880 z roku 1906

Více

ITÁLIE KALÁBRIE 2016 Praia a Mare 4* REZIDENCE SPORTING CLUB

ITÁLIE KALÁBRIE 2016 Praia a Mare 4* REZIDENCE SPORTING CLUB ITÁLIE KALÁBRIE Praia a Mare 4* REZIDENCE SPORTING CLUB Zcela nove postavené a luxusne zařízené prázdninové středisko nacházející se v severní části Kalábrie. Celý komplex je umíste n na panoramatickém

Více

Hvězdárna Ďáblice 60 let činnosti

Hvězdárna Ďáblice 60 let činnosti HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY příspěvková organizace Zřizovatel: hlavní město Praha Hvězdárna Ďáblice 60 let činnosti TISKOVÝ MATERIÁL Š T E F Á N I K O V A H V Ě Z D Á R N A P L A N E T

Více

FRÝDLANT Penzion PLUMERT tel.: 602 186 163 Motel DANIELA - tel.: 482 312 028 737 195 403, Hotel Bílý K tel.: Hotel GARNI tel.

FRÝDLANT Penzion PLUMERT tel.: 602 186 163 Motel DANIELA - tel.: 482 312 028 737 195 403, Hotel Bílý K tel.: Hotel GARNI tel. FRÝDLANT 464 01 Penzion PLUMERT námstí TGM, Frýdlant v echách - tel.: 602 186 163 - kapacita : 18 osob, dvoulžkové pokoje každý se sociálním zaízením - cena : 650,-K / osoba / noc - stravování : restaurace

Více

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ vyplňuje žák Identifikace práce Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) A. Přehledový test

Více

Výroční zpráva o činnosti v roce 2014

Výroční zpráva o činnosti v roce 2014 Výroční zpráva o činnosti v roce 2014 Hvězdárna a planetárium Plzeň příspěvková organizace Zpracoval: Lumír Honzík Obsah: Str. 3. 1. Úvod 3. 2. Údaje o organizaci 3. 2. 1. Základní údaje o organizaci 3.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č.3219/338/2012

ZNALECKÝ POSUDEK č.3219/338/2012 Okres:Rakovník Obec :Lišany ZNALECKÝ POSUDEK č.3219/338/2012 ODHAD OBVYKLÉ CENY NEMOVITOSTI objektu rodinného domu č.p.139 v ulici Na Vápenici s příslušenstvím a pozemky v k.ú.lišany u Rakovníka a obci

Více

Hotel Vydra *** Srní. +420 224 217 217 Knight Frank, Václavské náměstí 3, 110 00 Praha 1 www.knightfrank.com

Hotel Vydra *** Srní. +420 224 217 217 Knight Frank, Václavské náměstí 3, 110 00 Praha 1 www.knightfrank.com Hotel Vydra *** Srní Hotelový areál v centru Národního parku Šumava Ubytovací kapacita 65 lůžek ve 25 pokojích Celková výměra podlahových ploch cca 3 050 m² Celková výměra pozemků 21 214 m 2 Vlastní parkoviště,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2730/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2730/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 2730/2014 O ceně nemovitosti - obvyklá cena bytové jednotky č. 583/12 v objektu čp. 583/47, ulice 28.pluku, obec Praha, včetně spoluvlastnického podílu na společných částech domu na

Více

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost www.astroklub.cz Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost http://vysocina.astro.cz Hvězdářská ročenka 2017 Jakub Rozehnal a kolektiv Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy

Více

Schindlerova továrna Továrna života KONCEPT IDEOVÝ

Schindlerova továrna Továrna života KONCEPT IDEOVÝ Schindlerova továrna Továrna života Továrna života - obnova území opuštěného průmyslového komplexu uprostřed obce Brněnec. Prostory areálu by se mohly stát živým centrem obce, ale i naší soudobé historie

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ NEMOVITOSTI

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ NEMOVITOSTI ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ NEMOVITOSTI č. 722/2011 Ocenění bytové jednotky č. 696/14 zapsaná na listu vlastnictví LV č. 1795, v budově č.p. 696 zapsané na LV č. 1794, stojící na pozemku st.parc.č.

Více

Den Země s Akademií věd ČR 2013

Den Země s Akademií věd ČR 2013 zve všechny v rámci projektu Otevřená věda na Den Země s Akademií věd ČR 2013 Čeká na vás program akcí určený všem žákům, studentům, pedagogům, školním skupinám a veřejnosti sestavený u příležitosti Dne

Více

Teplé a hlavně stálé počasí letos v létě většinou poněkud chybělo. Léto si asi mnozí

Teplé a hlavně stálé počasí letos v létě většinou poněkud chybělo. Léto si asi mnozí Č. 25 LÉTO 2011 Úvodem.. Léto 2011 bylo zajímavé a opět odlišné od ostatních. Bohužel počasí letně moc nevypadalo a připraveny byly nejprve deště a značná nestálost počasí. Za zmínku stojí ale konec léta,

Více

BULHARSKO FAKULTATIVNÍ NABÍDKA. www.mtmtour.cz

BULHARSKO FAKULTATIVNÍ NABÍDKA. www.mtmtour.cz krásné pláže s jemným pískem dovolená za příznivé ceny levné a dobré jídlo, rybí speciality leckde se domluvíte česky sleva až 20 % při koupi do 9. 1. senioři sleva až 1 500 Kč Balchik BULHARSKO může být

Více

akce: STUDIE ZÁMĚRU ZŠ TRNKA, DOBŘÍŠ datum: srpen 2015 vypracoval:ing. arch. Lenka Švábková

akce: STUDIE ZÁMĚRU ZŠ TRNKA, DOBŘÍŠ datum: srpen 2015 vypracoval:ing. arch. Lenka Švábková akce: STUDIE ZÁMĚRU ZŠ TRNKA, DOBŘÍŠ datum: srpen 2015 vypracoval:ing. arch. Lenka Švábková LOKALITA PLÁNOVANÉ ZŠ TRNKA budova, která v současnosti slouží Lesům ČR, se nachází na pozemku se vzrostlou zelení,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č.3684-507/2013

ZNALECKÝ POSUDEK. č.3684-507/2013 ZNALECKÝ POSUDEK č.3684-507/2013 O ceně podílu 1/2 rodinného domu v obci Vinary č.p.3, včetně příslušenství a pozemků p.č.st.103, zastavěná plocha a nádvoří, o velikosti 484 m 2, p.č.st.121, zastavěná

Více

Revitalizace. náměstí v Čelákovicích

Revitalizace. náměstí v Čelákovicích Revitalizace náměstí v Čelákovicích Obsah Úvodní slovo starosty...3 Historie projektu...4 Základní informace o revitalizaci náměstí...5 Projekt...6 Náměstí z architektonického pohledu...8 Dopravní omezení...9

Více

SAZEBNÍK POSKYTOVANÝCH SLUŽEB - SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ platnost od 1. 1. 2011

SAZEBNÍK POSKYTOVANÝCH SLUŽEB - SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ platnost od 1. 1. 2011 Sociální služby Česká, Česká 1175/II., 377 01 Jindřichův Hradec tel.: 384 397 709, e-mail: info@sscjh.cz SAZEBNÍK POSKYTOVANÝCH SLUŽEB - SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ platnost od 1. 1. 2011 V souladu se zákonem

Více

o provedení elektronické dražby

o provedení elektronické dražby DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA o provedení elektronické dražby Prodej objektu bývalého mlýna v obci Hrabišín č. j: 799/2014-A,OA Bod 1. Touto Dražební vyhláškou se vyhlašuje konání opakované dražby dle ustanovení 1771

Více

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Uživatelská příručka Verze 1.0 Modifikováno 6. listopadu 2013 Tato publikace byla vytvořena ve snaze poskytnout přesné a úplné informace. Společnost Moravské

Více

Novostavba rodinného domu Nové Jirny

Novostavba rodinného domu Nové Jirny www.csukas.com únor 2013 obsah 2 identifikační údaje stavby 3 průvodní zpráva 4 prostorové schéma 5 dispozice přízemí... 1:100 6 dispozice podkroví.... 1:100 7 podélný řez domem.... 1:100 8 nadhledové

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č. 4423-222/2015

ZNALECKÝ POSUDEK č. 4423-222/2015 ZNALECKÝ POSUDEK č. 4423-222/2015 O ceně pozemku p.č.st.822, zastavěná plocha a nádvoří, o velikosti 444 m 2, jehož součástí je rodinný dům č.p.19 v obci Hošťálková, včetně příslušenství a pozemku p.č.92,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1651/2015 Ocenění nemovitých věcí: st. parcela č. 1490 o výměře 376 m2 zastavěná plocha a nádvoří, Součástí je stavba: Kraslice, č.p. 1276, bydlení, Stavba stojí na pozemku

Více

26.2 2010 18:02 Technická pomoc Velké Chvalovice Voda ve sklepních prostorech

26.2 2010 18:02 Technická pomoc Velké Chvalovice Voda ve sklepních prostorech Přehled výjezdů v roce 2010 Pořadí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 7.1 2010 17:44 Požár Velim,ul.Karlova Požár rodinného domu 11.1 2010 12:15 Technická pomoc Pečky, ul. Svobody Odstranění vyvráceného

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 0905-083/2015 NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům včetně příslušenství a pozemků Podíly 1/2 z celku rodinného domu včetně příslušenství a pozemků Katastrální údaje : Kraj Liberecký,

Více

EURODRAŽBY.CZ a.s. ZNALECKÝ POSUDEK. číslo 21/2013. Odhad obvyklé ceny nemovitosti. (předmětu nedobrovolné dražby)

EURODRAŽBY.CZ a.s. ZNALECKÝ POSUDEK. číslo 21/2013. Odhad obvyklé ceny nemovitosti. (předmětu nedobrovolné dražby) EURODRAŽBY.CZ a.s. ZNALECKÝ POSUDEK číslo 21/2013 Odhad obvyklé ceny nemovitosti (předmětu nedobrovolné dražby) Předmět ocenění: 10.3 Byt (spoluvlastnický podíl na budově) V celkové rekonstrukci Číslo

Více

Znalecký posudek č. 3652/17/14 Š

Znalecký posudek č. 3652/17/14 Š Znalecký posudek č. 3652/17/14 Š O ceně bytové jednotky č. 361/1, parc.č. St.3460, Zahradní ul.č.p.361 v k.ú a obci Bohušovice nad Ohří, o. Litoměřice Postup při zpracování posudku : Povinní Chudý Jozef

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č. 3151/073/14 KONSTRUKCÍCH A PŘÍSLUŠENSTVÍ

ZNALECKÝ POSUDEK č. 3151/073/14 KONSTRUKCÍCH A PŘÍSLUŠENSTVÍ ZNALECKÝ POSUDEK č. 3151/073/14 O OBVYKLÉ CENĚ NEMOVITOSTI BYTOVÉ JEDNOTKY Č. 1777/8 VE VÍCEBYTOVÉM DOMĚ č.p. 1777, 1778, 1779 NA STAVEBNÍ PARCELE P.Č. 2258 V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ SVITAVY- PŘEDMĚSTÍ, OBCI

Více

Znalecký posudek č. 5009 209/2011

Znalecký posudek č. 5009 209/2011 Ing. Bc. Eva Hradilová, znalec 765 02 Otrokovice, Moravní 6224 mobil: +420 603 35 45 98 Znalecký posudek č. 5009 209/2011 o obvyklé ceně nemovitostí rodinné domu čp. 1175 na pozemku parcelní číslo st.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 1056-022/2016 NEMOVITÁ VĚC: Bezplatné doživotní právo bydlení v domě č.p. 4085 ve Velkém Oseku 1/2 Katastrální údaje : Kraj Středočeský, okres Kolín, obec Velký Osek,

Více

Organizační řád školy

Organizační řád školy Mateřská škola a Základní škola Ostopovice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Organizační řád školy PROVOZNÍ ŘÁD BUDOV MŠ A ZŠ Č.j.: 30Z/2015 Vypracoval: Schválil: Mgr. Petr Juráček Pedagogická

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 17107815

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 17107815 ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 17107815 NEMOVITÁ VĚC: o ceně byt.jedn. č.27/6 včetně podílu 954/5055 na společných částech domu č.p.27 a pozemku st.153 v obci Vyšší Brod, k.ú.bolechy, okres Český

Více

Využití zrcadel a čoček

Využití zrcadel a čoček Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Využití zrcadel a čoček V tomto článku uvádíme několik základních přístrojů, které vužívají spojných či rozptylných

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. číslo 3943/2013

ZNALECKÝ POSUDEK. číslo 3943/2013 ZNALECKÝ POSUDEK číslo 3943/2013 NEMOVITOST: Rodinný dům č.p. 50, Rodinný dům č.p. 50 s pozemky Katastrální údaje : Kraj Liberecký, okres Liberec, obec Hrádek nad Nisou, k.ú. Oldřichov na Hranicích Adresa

Více

eokoukané Č E R V E N E C 2 0 0 8

eokoukané Č E R V E N E C 2 0 0 8 M A L T A V A L L E T T A 107 120-124_etiopie6.indd 120 8.7.2008 15:35:30 E T I O P I E N eokoukané zážitky Pokud rádi fotografujete, můžete spojit příjemné s užitečným odpočinek v jedinečném prostředí

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1442-63/2012

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1442-63/2012 ZNALECKÝ POSUDEK č. 1442-63/2012 o ceně nemovitostí obvyklé (tržní) ceně bytu č. 529/2 v bytovém domě č.p. 529 na pozemku parc.č. 528/5, 528/16, ul. Ryskova č.or. 4, katastrální území Vítkovice, obec Ostrava,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1361/2014 Ocenění nemovitých věcí: Bytová jednotka č. 560/1 zapsaná na listu vlastnictví č. 2594, vymezená v budově č.p. 560, 561, zapsané na LV č. 2374, stojící na st.

Více

Znalecký posudek číslo 2945 175/14

Znalecký posudek číslo 2945 175/14 Znalecký posudek číslo 2945 175/14 O obvyklé ceně pozemku parcelní číslo st. 99, jehož součástí je stavba bydlení číslo popisné 83 a garáže bez čp/če na pozemku jiného vlastníka parcelní číslo st. 183

Více

Akce v roce 2007 nebyla realizována v důvodu odvolání proti stavebnímu povolení.

Akce v roce 2007 nebyla realizována v důvodu odvolání proti stavebnímu povolení. 1. Investiční akce Rekonstrukce ul. Moravní nábřeží křižovatka Akce zahrnuje instalaci světelného signalizačního zařízení na křižovatce Velehradská třída Moravní nábřeží, doplnění indukčních smyček pro

Více

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Baronesa Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Planeta Jupiter dostala v polovině července letošního roku zásah zatím neznámým tělesem. Na jejím povrchu se tak dala několik týdnů sledovat

Více

Zajímavosti: Zákryty hvězd transneptunickými tělesy

Zajímavosti: Zákryty hvězd transneptunickými tělesy http:/hvr.cz Únor 2010 (2) Zajímavosti: Zákryty hvězd transneptunickými tělesy V nedávné době se objevily informace o dvou pozorováních, která byla uskutečněna zcela odlišně, ale jejich společným ukazatelem

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 7-3/2016 Ocenění spoluvlastnického podílu ve výši 1/2 nemovitých věcí: St. parcela č. 27/1 o výměře 652 m2 zastavěná plocha a nádvoří, Součástí je stavba: Obecnice, č.p.

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č.4341/121/2016

ZNALECKÝ POSUDEK č.4341/121/2016 Okres:Kladno Obec :Smečno ZNALECKÝ POSUDEK č.4341/121/2016 ODHAD OBVYKLÉ CENY NEMOVITOSTI objektu rodinného domu č.p.548 v ulici Padlých hrdinů s příslušenstvím a pozemky v k.ú. a obci Smečno, okres Kladno

Více

kontaktoval nějakého odborníka a má proto ve svém pozorovacím programu jasno.

kontaktoval nějakého odborníka a má proto ve svém pozorovacím programu jasno. B Í LÝ T R PA S L Í K Číslo 114 2003 květen Amatéři v očích profesionálů V poslední době více než kdykoli předtím vyvstává otázka, zda má amatérská astronomie v pravém slova smyslu ještě nějaký smysl.

Více

č. 1051-001/2016 O ceně nemovitosti - podíl ve výši ¼ z bytové jednotky č. 1974/2 v bytovém domě čp. 1974, v Aši, ul. Šaldova, okres Cheb

č. 1051-001/2016 O ceně nemovitosti - podíl ve výši ¼ z bytové jednotky č. 1974/2 v bytovém domě čp. 1974, v Aši, ul. Šaldova, okres Cheb Znalecký posudek č. 1051-001/2016 O ceně nemovitosti - podíl ve výši ¼ z bytové jednotky č. 1974/2 v bytovém domě čp. 1974, v Aši, ul. Šaldova, okres Cheb Objednatel posudku : Exekuční úřad Praha 9 Bryksova

Více

Znalecký posudek č. 5867 97/2015 b)

Znalecký posudek č. 5867 97/2015 b) Ing. Bc. Ewa Hradil, znalec 765 02 Otrokovice, Moravní 6224 mobil: +420 603 35 45 98 Znalecký posudek č. 5867 97/2015 b) o obvyklé ceně podílu na nemovitých věcech pozemcích parcelní číslo 314, 315, 316/1,

Více

Letiště Praha/Ruzyně si připomíná 75. let od zahájení provozu

Letiště Praha/Ruzyně si připomíná 75. let od zahájení provozu Letiště Praha/Ruzyně si připomíná 75. let od zahájení provozu Začátkem dubna tomu bude přesně 75 let od začátku fungování největšího a nejmodernějšího letiště České republiky. Za ta léta se v souvislosti

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1298/2014 Ocenění nemovitých věcí: st. parcela č. 100/1 o výměře 1136 m2 zastavěná plocha a nádvoří, na pozemku stojí stavba: Skořice, č.p. 72, rod.dům, st. parcela č.

Více

Prezident ČR Miloš Zeman navštíví ve dnech 14. - 16. května Plzeňský kraj

Prezident ČR Miloš Zeman navštíví ve dnech 14. - 16. května Plzeňský kraj Prezident ČR Miloš Zeman navštíví ve dnech 14. - 16. května Plzeňský kraj Plzeňský kraj, 13.05.2014, aktualizováno 16:07 Prezident ČR Miloš Zeman navštíví ve dnech 14. - 16. května Plzeňský kraj. Středa

Více

428/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 16. listopadu 2001, Příl.12

428/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 16. listopadu 2001, Příl.12 428/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 16. listopadu 2001, Příl.12 SMĚRNÁ ČÍSLA ROČNÍ POTŘEBY VODY Položka Druh potřeby vody Směrné číslo roční potřeby vody popř. jiný ukazatel m3 ---------------------------------------------------------------------------

Více

VILADŮM STARÝ MLÝN ZDIBY TERMÍN DOKONČENÍ LISTOPAD 2016 WWW.VYSTAVBA.POKROK.CZ

VILADŮM STARÝ MLÝN ZDIBY TERMÍN DOKONČENÍ LISTOPAD 2016 WWW.VYSTAVBA.POKROK.CZ VILADŮM STARÝ MLÝN ZDIBY TERMÍN DOKONČENÍ LISTOPAD 2016 Viladům Starý mlýn, Zdiby má platné územní rozhodnutí i stavební povolení velmi dobrá dopravní dostupnost sociální vybavenost, pěkné okolí, kde mohou

Více

Zámecký areál ve Svojšíně. Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020. Památkový atelier v Plzni

Zámecký areál ve Svojšíně. Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020. Památkový atelier v Plzni Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020 Objednatel: Zpracoval: Obec Svojšín Památkový atelier v Plzni Plzeň červen 2015 Identifikační údaje Návrh stavby: Zámecký

Více