NA CO NEZAPOMÍNAT PŘI JÍDLE. Vědět, jakou máte výšku a k tomu doporučenou hmotnost. (pokud měříte 150cm, osm knedlíků ke svíčkové bude asi divný)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NA CO NEZAPOMÍNAT PŘI JÍDLE. Vědět, jakou máte výšku a k tomu doporučenou hmotnost. (pokud měříte 150cm, osm knedlíků ke svíčkové bude asi divný)"

Transkript

1 NA CO NEZAPOMÍNAT PŘI JÍDLE Vědět, jakou máte výšku a k tomu doporučenou hmotnost. (pokud měříte 150cm, osm knedlíků ke svíčkové bude asi divný) Stanovit si (a hlavně potom dodržovat), kdy budou pravidelně jíst. (Pokud se nabagrujete jednou denně, není to dobrý. Má se jíst častěji a v menších dávkách) Baštit pestrou stravu. (Třikrát týdně hambáče zalitého kolou, k snídani pravidelně chipsy, večer pro změnu zase chipsy, tudy cesta nepovede, přátelé.) Co nejvíce omezit tučná jídla a cukr (sladkosti). (Když ono je to tak dobrý, že jo?) Každý den konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce. (To zas tak dobrý není, co? Chroupat mrkev nebo kus okurky... Někdo si na zeleninu radši vytvoří alergii...) Omezit solení. (Váš otec právě říká: To se pak ale nedá jíst!) Potraviny zbytečně dlouho nevařit, nepřepékat na smaženém tuku. (A znovu odezva: Když smažený je tak dobrý! Kdo by měnil řízek za dušenou brokolici?) Co nikdy: alkohol, cigarety, kávy. (My? Bože, co si o nás myslíš?) Jezte vždy pomalu, v klidu a pohodě, důkladně žvýkejte. (Pak sice nic nestihnete, na odpoledku přijdete pozdě, než to dojíte, budete mít znovu hlad, ale za žaludek bez vředů to stojí, ne?) Pokud máte na něco vyloženě chuť, a ta touha vás drží již několik dnů (a přesto odoláváte), přeci jenom se jí podřiďte. Jemně!!! Dlouhotrvající chuť většinou už něco znamená.

2 CO ZNAMENAJÍ NĚKTERÉ NEODBYTNÉ CHUTĚ: SÝR: Chybí vám vápník a fosfor, nebo taky hliník. (To pak máte chuť na taveňák.) BANÁN: Chybí vám draslík. JABLÍČKA: Tady je několik možností. Buď máte v sobě hodně cholesterolu (a jablka ho umí snížit, co jste měli včera k večeři, k obědu?), nebo vám chybí pektin, vápník, hořčík, fosfor a draslík. OŘÍŠKY: Potřebujete bílkoviny, vitamín B nebo trošku tuku. (Tím si neodvozujte, že když máte chuť na oříšky, tak se nacpete bůčkem, protože vám chybí tuk!!!) SLANÉ BURÁKY: Chybí vám sodík. (Většinou, když jste ve stresu, máte z něčeho strach nebo trému.) SLANINA: (Nebo taky uzenina, maso). Chybí vám tuk.

3 RADY BULIMIKŮM aneb JAK SE UBRÁNIT ZÁCHVATŮM BULIMIE NEBO CHCI JEN TROCHU ZHUBNOUT Uvědomte si, že máte problém. Vymyslete si plán, jak z toho ven. Vytvořte si jídelní plán: Jí se 5krát denně. Jí se v malých dávkách. Svačina (dopolední a odpolední) by měla být jen ovoce a zelenina. Snídaně by měla obsahovat celozrnné pečivo. (Ucpe to na chvíli žaludek). Jezte pomalu, v klidu, u stolu, důkladně žvýkejte, myslete na to, co jíte, vychutnávejte to. Bagrovat u TV nebo u knihy je to nejhorší. Pokud nemusíte, nechoďte nakupovat potraviny. Pokud musíte, berte si s sebou jen tolik peněz, abyste koupili jen to, co musíte. Snižujte zásoby potravin. Mějte potraviny tam, kde je neuvidíte nebo kam na ně nemůžete. Nebo tam prostě nechoďte. Snažte se najít na každý moment nějakou činnost. Jakmile se objeví nuda nebo nečinnost, okamžitě vás napadne strčit si něco do pusy. Je dobré být fyzicky aktivní (pokaždé, když mě to chytne, udělám 20 dřepů) nebo najít si práci pro ruce nebo mozek. (Číst si jen knížku, to moe nezabírá.) Sportovat, hýbat se, chodit cvičit, tancovat chodit na procházky, pomoct mámě na zahradě... Tím budete i líp spát. A spánek je další čas, kdy nemyslíte na jídlo. Nemějte depku z toho, jak vypadáte. Pokud budete dodržovat tyto hlavní zásady, velmi rychle se všechno změní a budete zase kus. Pokud můžete, zkuste to s někým probrat. (Máma, babča, nějaká učitelka, kámoška.) Je vás pak na to víc a ještě vás podpoří ve slabých chvilkách.

4 ZDRAVÁ VÝŽIVA JE STYL ŽIVOTA Nejdříve pár otázek: 1) Jíte ryby aspoň jednou týdně? 2) jíte uzeniny (salámy, párky...) méně než 3krát týdně? 3) Jíte aspoň 2krát denně mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvaroh, zakysaná smetana, kefír, mléko, podmáslí?) 4) Vybíráte si z mléčných výrobků ty nízkotučné? 5) Střídáte různé druhy pečiva a jíte hlavně to celozrnné? 6) Jíte denně zeleninu? 6) Jíte denně ovoce? 8) Pijete denně 2 litry tekutin? (Nepočítá se káva, alkohol, sladké sycené nápoje - koly, limonády.) 9) Nejíte sladkost, chipsy, hamburgery apod? Pokud máte devětkrát ANO, je to super, a nemusíte ani dál číst. Ovšem pokud se vaše ANO přibližuje spíše k NULE, jděte do sebe a něco s tím začněte dělat, protože za 10 let budete mít PROBLÉM. Jaký? 1. Budete TLUSTÍ!!! 2. Budete mít ŽALUDEČNÍ VŘEDY!!! 3. Nedoběhnete na autobus. Ujede vám před nosem. Proč? Protože vaše srdce a cévy nebudou stíhat!!! 4. Nebudete se cítit dobře, pořád budete mít DEPKY! 5. Váš MOZEK ZAKRNÍ, protože mu nedáte žádnou práci. Jak to? To je jasný. Nacpete se vepřovou se zelím a knedlíky, vaše tělo bude chtít spát, a mozek vám vypne, protože tělo se bude soustředit na trávení. 6. Budete se pořád POTIT, a tím i nelibě vonět!!! 7. Nikoho nebudete zajímat, protože NEBUDETE HAZCÍ!!!(Modelky taky nebaští k snídani hamburgera ze stánku na náměstí.) 8. Rychleji ZESTÁRNETE!!! 9. Čím budete starší, tím více vás bude trápit NEMOCÍ!!! 10. Budete pořád ve STRESU, budete PROTIVNÍ, NUDNÍ, BEZ SKVĚLÝCH PŘÁTEL!!!

5 MODERNÍ ŽIVOTNÍ STYL JE POHYB Heslo č.1: Hýbat se, hýbat se, hýbat se!!! Heslo č. 2: Mějte z toho radost a uspokojení. Buďte šťastni za to, že se pohybovat můžete, nasávejte sílu pohybu celým tělem, prožívejte práci každého svalu!!! Heslo č. 3: Staňte se závislými!!! Ale pozor, jen na tzv. ENDORFINU. (Říká se mu hormon štěstí. Vylučuje ho organismus při sportu.) Vyvolává pohodu, radost ze života, sílu do práce a obranyschopnost proti celému světu. (Kdo pravidelně sportuje, ví, že když nějaký ten den nemůže sportovat nebo cvičit, chybí u právě endorfin, protože se stává neuspokojeným, protivným brůčou.) Heslo č.4: Pro lidi milující společnost: Dejte se na volejbal, fotbal, basket. Pro samotáře: Posilovna, kolo, bazén, běhání. Pro ty, co se necítí sportovně zdatní: Posilovna, aerobic, kalanetika. Heslo č. 5: Intenzita pohybu má být taková, aby spotřeba kyslíku při sportu odpovídala přívodu kyslíku do organismu. (Dýchejte nosem, vydechujte ústy, a pokud dokážete při tom ještě hovořit, je to právě ono.) Heslo č. 6: Pohyb je zdraví, pohyb je krása. Budete mít výkonné srdce a cévy, větší sílu. Hned tak vás nezklátí choroba, a bude vám to SLUŠET!!! Heslo č. 7: Budete mít SUPER TĚLO!!! Heslo č. 8: Na druhou stranu zbytečně nemachrujte a nepřeceňujte své síly. Vymknutý kotník nebo namožená záda není žádná slast. Před každým sportovním výkonem se rozcvič a ohřej své svaly, pak to méně bolí a více dokážeš.

6 Heslo č. 9: Sportuj tam, kde se sportovat může. Běhání či jízda na kole podél rušné silnice je ještě horší než se válet na gauči. (Při běhání a jízdě se zvětšuje činnost plic a škodlivé složky vdechnutého vzduchu můžou řádit ještě víc.) Hrát fotbal na chodníku je nebezpečné nikoli pro vás, ale pro ostatní. Mít v ruce činku v obýváku u porcelánu ve vitríně je zase nebezpečné pro vás, protože až to rozbijete, rodiče rozbijou vás. Heslo č. 10: Cvičit je nejlepší dopoledne, mezi 10. a 12. hodinou, a odpoledne, mezi 15. a 18. hodinou. (Pokud nestíhám sportovat v této době, nevymlouvám se, že to jindy nemá efekt!!!) Heslo č. 11: Nikdy nesportovat po jídle. Nejlepší je dvě až tři hodiny po jídle, protože předtím se krev soustředila do břišních orgánů (nikoli do svalů), tělo na trávení. A k tomu všemu by jídlo váš prostor břicha mohlo velmi rychle opustit. (Horní cestou) Heslo č. 12: Sportujeme zásadně ve vhodném oblečení. Plavat v triku je dřina, hrát basket v plavkách je nepraktické. Důležitá věc je i to, že sportovní oblečení si poté bezprostředně nebereme do kina, na rande nebo do školy. (Pokud si ovšem nechcete s někým vyřizovat účty a krapet ho udusit.)

7 CHYTRÉ RADY PANA ZDRAVÍČKA Rada č. 1 Mějte radost ze života a těšte se i z maličkostí. Veselá mysl je opravdu půl zdraví. Rada č. 2 Jednou měsíčně si udělejte zdravý týden. Denně pohyb, hodně zeleniny a ovoce, hodně odpočinku a spánku, sprcha pouze vlažnou vodou. Zkuste existovat bez televize, počítače, přečtěte si knihu a zkuste se naučit něco nového. (Žijete ještě?) Rada č. 3 Jednou týdně si udělejte ovocný a zeleninový den, kdy se budete ládovat jen vitamíny v této podobě. Rada č. 4 Jendou týdně si udělejte očistný den. Pijte pouze tekutiny (vodu, minerálku, džusy, ovocné a bylinkové čaje). Pokud to nejde hlady vydržet, snězte něco, co se nemusí žvýkat (jogurty, pudingy, vývarová polévka...). Bezvadně to čistí vaše tělo od všech škodlivin, co jste nasbírali z nezdravého jídla a pití. (Už umíráte?) Rada č. 5 Jsi nervózní, nesoustředěný, máš často trému či strach před písemkou? Jez potraviny, které zlepšují tvou paměť a pozornost: rybí a kuřecí maso, celozrnné pečivo, oříšky, banány (hlavně před tou písemkou), pravidelně po malých doušcích pij něco bez cukru. (Pokud chceš být nervózní a stresovaný, nejlepší je ráno nesnídat vůbec, k obědu si dát něco hodně těžkého, jako je vepřová, bůček, knedlíky, vejce, houby, večer tupě zírat na televizi a zobat chipsy nebo křupky, a po celý den to pořádně zalévat hodně sladkou a bublinkatou limonádou. Jako mezijídlo bych

8 doporučovala čokoládu, sušenky s náplní a dortíčky, protože ty vás definitivně otupí a uspí.) Rada č. 6 Jezte jogurty. Obsahují pro nás důležité bílkoviny a vápník. je stokrát lepší než tablety pro doplnění vápníku. Vyrábí se z mléka s určitým obsahem tuku, do kterého se přidávají tzv. mléčné kultury, což jsou mikroorganismy, které nám potom dělají jen dobře v trávicí soustavě. Rada č. 7 Myjte se!!! Jednou denně (ještě lepší je ráno i večer) úplně celé tělo. Doporučuje se spíše sprcha než koupel ve vaně (což je žůžo), neboť sprchou spláchnete veškeré nečistoty pryč, kdežto koupelí je vyplavíte na hladinu, kterou potom zase hezky nazpátek vyluxujete svým tělem při odchodu z vany. Nebo udělejte kompromis. Hupsněte do koupele a než opustíte vanu, osprchněte se ještě. (Nemusíte se znovu mydlit.) Přes den si několikrát myjte ruce a obličej. Hlavně ty ruce!!! (Špinavé ruce jsou ohavné, odpuzující a nikdo se jich nechce dotknout. Špinavé ruce jsou smeťákem bakterií a nemocí.) Myjte si často vlasy. (Mastné vlasy jsou humus.) Myjte si často uši. (Uši zacpané mazem jsou snad ještě víc nechutné jak špinavé ruce.) Čistěte si často nehty. (Kdo má koukat na to, že jste v neděli opravovali s tátou auto a dnes je už čtvrtek. Jo, a pánové, dlouhé nehty jsou ženskou doménou. Pokud je máte i vy, popřemýšlejte o své sexuální orientaci, nebo rychle najděte nůžky.) Vyměňujte si prádlo. (Víte, jak páchnou špinavé propocené ponožky?) Spodní prádlo každý den, vrchní oblečení tak, aby jste byli vždy čistí a voňaví.)

9 (Odporní smraďoši jsou ti, co ráno mají tělocvik, a ještě šestou vyučovací hodinu smrdí ve třídě tričkem právě na tělocvik.) Rada č. 8 Pokud kupujete potraviny, všímejte si data spotřeby. (U mléčných a masových výrobků je to zvlášť důležité, protože by vám to mohlo přinejmenším způsobit střevní potíže.) Do data spotřeby potraviny zkonzumujte. Rada č. 9 Dodržujte vždy podmínky, za kterých máte potraviny skladovat. Sucho, temno, chladno. (Salám v létě, který není v lednici, velmi rychle změní barvu do zelena. Sýry získají na povrchu moc pěknou plíseň.) Rada č. 10 U každého jídla se snažte o hezké stolování. Ubrousky, příbor, pěkné talíře, misky na kompot.

10 BMI (body mass index) = hmotnost (kg) / výška (m) Normální hmotnost máte tehdy, jestliže se vaše BMI pohybuje max do hodnoty 25. Ještě pořád máte chuť na smažák z friťáku? Na dortíček od babičky? Na čokoládku za dobré vysvědčení? ANO? CHYBA!!! Udělejte něco sami se sebou teď!!! Za 10let je už pozdě!!!

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA CO JE SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

Příjmení a jméno. Zdravotní dotazník. Datum: 200 Poznámka. Adresa včetně města a PSČ. Povolání. Datum a místo narození

Příjmení a jméno. Zdravotní dotazník. Datum: 200 Poznámka. Adresa včetně města a PSČ. Povolání. Datum a místo narození Datum: 200 Poznámka Příjmení a jméno Adresa včetně města a PSČ Povolání Datum a místo narození Zdravotní dotazník Email Tel: Znamení v horoskopu Jak jste se o nás dozvěděli Návyky Kouření Ano / Ne Kdy

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

Dá se zhubnout tancem?

Dá se zhubnout tancem? Ano! Tanec je v současné době jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak aktivně trávit volný čas. Je to díky propojení příjemné hudby a svůdných pohybů a to vše s určitým emočním nábojem. Svou popularitu

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější.

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. FÁZE Striktní bílkovinná dieta Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. Při přesném dodržování pokynů můžete počítat s redukcí hmotnosti 4 7 kg za měsíc, a to na úkor tukové a nikoliv svalové tkáně

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI Lední hokej je spolu s fotbalem, házenou a volejbalem řazen do skupiny sportovních her. Jedná se o hru s intervalovým zatíţením, vyţadující výdrţ a sílu, pohyb hráčů je

Více

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům Sacharidy seminář běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

Výskyt nadváhy a obezity

Výskyt nadváhy a obezity Výskyt nadváhy a obezity u českých dětíd MUDr. Hana Cabrnochová Předsedkyně OSPDL ČLS JEP 19.4.2006 1 Nová reprezentativní data Studie Životní styl a obezita 2005 Výzkum proběhl koncem roku 2005 Reprezentativní

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Nadváha a obezita u dětí. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Nadváha a obezita u dětí. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Nadváha a obezita u dětí PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Kdysi převládal názor, že tlusté dítě je zdravé dítě. Dnes je zřejmé, že dětská obezita je spojená se závažnými zdravotními problémy, přičemž některé

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Seznam příloh Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Příloha 1 Příloha 2 Dotazník Vážená paní/ vážený pane, jmenuji se Veronika Kuncířová a jsem studentkou

Více

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Život ženy Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Společnost pro podporu lidí s mentálním

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

www.cestovanisvetem.cz

www.cestovanisvetem.cz Kolymbia, hotel Marathon turistické středisko Letovisko Kolymbia (též Kolimpia) Kolymbia se nachází na východní části ostrova Rhodos. Letovisko je vybudované především pro turistickou sezónu, takže na

Více

Warrior diet. výzkum fáze I

Warrior diet. výzkum fáze I Warrior diet výzkum fáze I Tento dokument obsahuje stravovací rozpis pro protokol přerušovaného hladovění (Intermittent fasting), zvaný Warrior Diet. Jedná se o jeho nejstriktnější možnou variantu, kdy

Více

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + snadné tipy, jak pomoci našemu tělu zvládat chutě na různé laskominky a při tom se nepřipravit o požitek z oblíbeného. napsala Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 2013

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 3 6 0 5 U MUDr. Martin Gregora,

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Historie: 1. výživové doporučení pod názvem Směry výživy obyvatelstva ČSR vydala Společnost pro

Více

zš plánická, klatovy - březen 2015

zš plánická, klatovy - březen 2015 zš plánická, klatovy - březen 2015 8. 9. 2015 Výběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 masový krém dukátové buchtičky s krémem smažený obalovaný květák, brambory, tatarská omáčka salát těstovinový s

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07 Pondělí 1.2.2016 Přesnídáv. houska ks, pomazánka falešný humr, okurka - zelenina příloha, čaj,09,10 Polévka polévka hovězí s rýží a hráškem Oběd 1 omáčka rajská, těstoviny - příloha,09 Svačina ovocná přesnídávka,

Více

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao polévka krupicová špenát, vejce, brambory, sirup chléb, máslo, džem, ovoce, čaj úterý 2.9.2014 Přesnídávka: chléb, sýrová

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

2.Jak jsi spokojen s trávením spokojen 103 vlastního volného času? spíše spokojen 31 nespokojen 11. 3. Chodíte do zájmového kroužku?

2.Jak jsi spokojen s trávením spokojen 103 vlastního volného času? spíše spokojen 31 nespokojen 11. 3. Chodíte do zájmového kroužku? 1. Co si představuješ pod pojmem dělám si co můžu, čas pro své koníčky,kamarády 3 VOLNÝ ČAS? alkohol a přátelé 4 čas na to co mě baví, kamarádi, kreslení 1 čas práce a posilovacích cviků a spánek 1 čas

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

K A T A R Í N A S K Y B O V Á

K A T A R Í N A S K Y B O V Á K A T A R Í N A S K Y B O V Á Potraviny jako aktivátory, stabilizátory a inhibitory Fresh diet jsou klíčem k úspěchu při hubnutí obsah Úvod 9 Jak vznikla Fresh diet 12 Fresh portrét 14 3 základní pravidla

Více

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4.

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4. týden 1.4. až 3.4. pátek 1.4.2016 Přesnídávka: celozrnné pečivo, pomazánkové máslo, paprika, bílá káva1, 3, 7 Polévka: polévka rajská s těstovinami 1, 3 Hlavní jídlo: kuře na zelenině a žampionech, rýže,

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

Jídelní lístek 1.2.-7.2.2016

Jídelní lístek 1.2.-7.2.2016 Jídelní lístek 1.2.-7.2.2016 Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.večeře Pondělí Polévka: Hrachová D:3,9 Vločková D:4 Kuřecí vývar,2 housky Chléb,máslo 1.2. Čaj,máslo, rohlík, Rohlík Kapustový karbanátek,

Více

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod.

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod. Plán jak otěhotnět 2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz

Více

Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti

Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Název: Žijeme zdravě Pracovní list číslo: 23 Vypracovala: Mgr. Andrea Havlová Datum vytvoření : 2.6.2012 Určeno pro: 2. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

POLÉVKA POLÉVKA POLÉVKA. Polévka bramborová Polévka bramborová Polévka bramborová. Vepřová plec pečená, Vepřová plec pečená, Vepřová plec pečená,

POLÉVKA POLÉVKA POLÉVKA. Polévka bramborová Polévka bramborová Polévka bramborová. Vepřová plec pečená, Vepřová plec pečená, Vepřová plec pečená, PÁTEK ČTVRTEK STŘEDA ÚTERÝ PONDĚLÍ VYPLŇTE VAŠE JMÉNO A ADRESU: JÍDELNÍ LÍSTEK Den Oběd RACIONÁLNÍ Dieta DIABETICKÁ Dieta ŠETŘÍCÍ 9.2. bramborová bramborová bramborová Vepřová plec pečená, Vepřová plec

Více

Jak stravovat moje batole?

Jak stravovat moje batole? Jak stravovat moje batole? Jak stravovat moje batole? Získejte z tohoto průvodce NutriCHEQ co nejvíce Zkuste si najít chvilku času na klidné přečtení tohoto průvodce stačit vám bude dvacet minut. Víme,

Více

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Úvod do výživy 17. 12. 2015 VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Martina Voznicová Veronika Zehnálková Proč pyramida aneb FBDG FBDG = Food Based Dietary Guidelines = na skupinách potravin

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

Kolik čeho a jak často?

Kolik čeho a jak často? Dávám dítěti vše, co potřebuje? Mám ho nutit, když se v jídle jen tak šťourá? Jak velké porce by mělo jíst? To jsou otázky, které trápí mnohé maminky. Nebojte se, a nehledejte v tom zbytečné složitosti.

Více

Cholesterol: Strašák dnešní doby

Cholesterol: Strašák dnešní doby Press kit Cholesterol: Strašák dnešní doby 1 Cholesterol: Strašák dnešní doby Po několik desetiletí platí v medicíně jednoduchá úměra snížením hladiny cholesterolu prospějeme svému zdraví. V poslední době

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Jídelní lístek "HVĚZDA - občanské sdružení"

Jídelní lístek HVĚZDA - občanské sdružení pondělí 11. srpen 2014 D0 Bílá káva, veka, jogurt D3 0,25l Bílá káva, 2 ks rohlík, 1 ks aspik D3/M 0,25l Bílá káva, 2 ks rohlík, 1 ks aspik D1 0,25l Bílá káva, 2 ks rohlík, 1 ks aspik D9 0,25l Bílá káva,

Více

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4.

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: loupáky, kakao 1, 3, 7 Duben 2015 týden 1.4. až 5.4. Polévka: polévka hrachová s bramborem 1, 9 špagety po milánsku, koktejl, čaj 1, 3, 7 Svačina: toustový chléb, tvarohová

Více

ANO. ANO Musím počkat na příjezd lékaře. Pokud se mi zdá, že zranění nedýchá, můžu (ale nemusím) o tom informovat lékaře

ANO. ANO Musím počkat na příjezd lékaře. Pokud se mi zdá, že zranění nedýchá, můžu (ale nemusím) o tom informovat lékaře Otázka č. 1 Jako "laik" nemůžu nikdy správně rozeznat, že zranění dýchá? Musím počkat na příjezd lékaře. Pokud se mi zdá, že zranění nedýchá, můžu (ale nemusím) o tom informovat lékaře Z laického pohledu

Více

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 17.30 Struktura setkání Teoretická část přednáška a seminář k tématu Praktická

Více

Nadváha a obezita, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Nadváha a obezita, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Nadváha a obezita, věčné téma PaedDr. & Mgr. Hana Čechová I u štíhlého člověka může v určitém období dojít k postupnému přibývání na váze. Základní problém spočívá v tom, že výživa je nejčastěji nadměrná

Více

Týdenní jídelníček pro hubnutí

Týdenní jídelníček pro hubnutí Týdenní jídelníček pro hubnutí Vždy platí, že pokud bude výdej energie vyšší než její příjem, tak bude docházet k hubnutí. Na začátku je proto třeba stanovit správný poměr příjmů/výdeje. Ideálně vám to

Více

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle.

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle. A jsme ve finále! Náš program S FITMAMI DO PLAVEK zahajuje poslední týden. V této chvíli byste již měli mít pevnější postavu, cítit se fit, zdravěji jíst a především - pohyb a cvičení by již mělo být nedílnou

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Podpis zákonného zástupce nebo zúčastněné osoby:

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Podpis zákonného zástupce nebo zúčastněné osoby: 9 PŘÍLOHY Příloha č. I - Vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. II - Informovaný souhlas Příloha č. III - Otázky a odpovědi (A-N) Příloha č. IV - Anketa vzor Příloha č. V - Vzor: originál vyplněná

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Materiál by měl pomoci vedoucím školních jídelen při výpočtu orientačních

Více

polévka hovězí s rýží a hráškem polévka zeleninová s kapáním polévka hrstková utajené drůbeží maso,brambory,nápoj ovocný

polévka hovězí s rýží a hráškem polévka zeleninová s kapáním polévka hrstková utajené drůbeží maso,brambory,nápoj ovocný chléb,pomazánka vaječná,jablko,kakao,čaj ovocný polévka hovězí s rýží a hráškem filé zapečené se sýrem,bramborová, kaše,obloha z čerstvé zeleniny,čaj rohlík,máslo,med,nektarinka,mléko,čaj ovocný veka,pomazánka

Více

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5.

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5. týden 4.5. až 10.5. pondělí 4.5.2015 Přesnídávka: celozrnné rohlíky, pomazánkové máslo, jablko 1, 3, 7 polévka z rybího filé 4, 9 těstoviny s kuřecím masem, džus1, 7, 9 Svačina: chléb, medové máslo, ovocný

Více

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup týden 5.1. až 11.1. pondělí 5.1.2015 čočka na kyselo, vejce, pečené vdolky, okurek, čaj chléb, medové máslo, ovoce, sirup úterý 6.1.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj polévka franfurtská

Více

Dotazník uživatelé. Děkuji Vám za váš čas a spolupráci. S přáním pěkného dne Monika Hurtová. 1. Jaké je vaše pohlaví? a) muž.

Dotazník uživatelé. Děkuji Vám za váš čas a spolupráci. S přáním pěkného dne Monika Hurtová. 1. Jaké je vaše pohlaví? a) muž. Dotazník uživatelé Dobrý den, jmenuji se Monika Hurtová a jsem studentka 2. ročníku magisterského navazujícího studia na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Chtěla bych Vás požádat o vyplnění tohoto

Více

Nikdy nedávej banán do chladničky!!!

Nikdy nedávej banán do chladničky!!! NABANÁNUJTE SE! Profesor na hodině fyziologie hovořil se studenty o banánech. Použil slovní spojení "nabanánovat se", které vychází z účinků banánů na mozek. Čti: Nikdy nedávej banán do chladničky!!! Toto

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise UK FTVS. Příloha č. 2: Informovaný souhlas

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise UK FTVS. Příloha č. 2: Informovaný souhlas SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2: Informovaný souhlas Příloha č. 3: Protokol polostrukturovaného rozhovoru pro TO Příloha č. 4: Anketa pro hobby běžce Příloha č.

Více

JÍDELNÍČEK 5. - 11. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK 5. - 11. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 5. - 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Jáhlová polévka Termix, Ruský Boršč, chléb, Džem, máslo, Katův šleh, rýže, džus chléb,

Více

Zdravá výživa a hubnutí

Zdravá výživa a hubnutí Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích Václava Kunová Václava Kunová ZDRAVÁ VÝŽIVA A HUBNUTÍ V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Orlistat Polpharma 60 mg tvrdé tobolky. orlistatum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Orlistat Polpharma 60 mg tvrdé tobolky. orlistatum Sp.zn. sukls74538/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Orlistat Polpharma 60 mg tvrdé tobolky orlistatum Přečtete si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

JÍDELNÍČEK 28. 9. 4. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK 28. 9. 4. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Zeleninová polévka Med, máslo, Frankfurtská polévka, Sýr,, Smažený vepřový řízek, bramborový

Více

Volný čas a sportování

Volný čas a sportování Volný čas a sportování Žáci 7. tříd ZŠ a 2. ročníků osmiletých gymnázií (2012) Tento dotazník je součástí výzkumu, který právě provádí studenti sociologie Fakulty sociálních věd UK v Praze. Zajímá nás,

Více

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 Následující stránky Vás vybaví informacemi, které Vám pomohou úspěšně si zvolit správnou stravu za účelem získání kontroly nad svým životem i vzhledem. Tento dodatek

Více

Tiskový materiál Vím, co jím: kampaň Solte méně!

Tiskový materiál Vím, co jím: kampaň Solte méně! Češi jsou přesolení. Solte méně! Tiskový materiál Iniciativa Vím, co jím a piju pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci Národní strategie Zdraví 2020 Češi konzumují více než dvojnásobek tolerovaného

Více

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva týden 3.9. až 9.9. pondělí 3.9.2012 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, mléko polévka bramborová čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, sirup chléb, medové máslo, ovoce, čaj úterý 4.9.2012 Přesnídávka:

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

Sacharidové vlny ukázkový jídelníček

Sacharidové vlny ukázkový jídelníček Sacharidové vlny ukázkový jídelníček Vaječné bílky k snídani, jsou myšleny vařené, popř. osmahnuté bez tuku na teflonové pánvi. Co se týče doplňkům stravy, těm bude věnováno jedno z příštích videí. Kuřecí

Více

Lauderova mateřská škola, základní škola a gymnázium při Židovské obci v Praze JAK SE VYHNOUT MENTÁLNÍ ANOREXII PŘIROZENOU CESTOU

Lauderova mateřská škola, základní škola a gymnázium při Židovské obci v Praze JAK SE VYHNOUT MENTÁLNÍ ANOREXII PŘIROZENOU CESTOU Lauderova mateřská škola, základní škola a gymnázium při Židovské obci v Praze JAK SE VYHNOUT MENTÁLNÍ ANOREXII PŘIROZENOU CESTOU Autor: Dina Kavanová Vedoucí práce: Mgr. Pavlína Jiroušková Třída: 3. G

Více

KVALITNÍ A CERSTVÉ ˇ POTRAVINY Z NAŠEHO KRAJE MÍSTO, KDE KAŽDÝ VÍ, CO SKUTECNE ˇ ˇ KUPUJE. www.selsketrhy.cz

KVALITNÍ A CERSTVÉ ˇ POTRAVINY Z NAŠEHO KRAJE MÍSTO, KDE KAŽDÝ VÍ, CO SKUTECNE ˇ ˇ KUPUJE. www.selsketrhy.cz KVALITNÍ A CERSTVÉ ˇ POTRAVINY Z NAŠEHO KRAJE MÍSTO, KDE KAŽDÝ VÍ, CO SKUTECNE ˇ ˇ KUPUJE www.selsketrhy.cz SELSKÉ TRHY, MÍSTO, KDE KAŽDÝ VÍ, CO SKUTECNE ˇ ˇ KUPUJE Koláče jako od babičky, šťavnatý bůček

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

9. OBRÁZKY. Obrázek č. 1 Potravinová pyramida

9. OBRÁZKY. Obrázek č. 1 Potravinová pyramida 9. OBRÁZKY Obrázek č. 1 Potravinová pyramida zdroj: http://www.fzv.cz/pro-media/publikace/informacni-materialy/pyramidazdrave-vyzivy/115-pyramida-zdrave-vyzivy.aspx Obrázek č. 2 Pohybová pyramida zdroj:

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. OrliWin 60 mg tvrdé tobolky orlistatum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. OrliWin 60 mg tvrdé tobolky orlistatum Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls134501/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE OrliWin 60 mg tvrdé tobolky orlistatum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 32

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 32 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 32 Obsah: Slovo ředitele školy, novoroční přání, vystoupení v domově důchodců, Projektový den zdravá výživa, vyhodnocení

Více

Výživa plně kojeného kojence. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa plně kojeného kojence. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa plně kojeného kojence Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Kojení Nejideálnější způsob stravy pro novorozence a kojence Doporučené je plné kojení dítěte do ukončeného 6. měsíce života + postupné

Více

Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex

Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex Úvod Rodiče, pacienti, ošetřovatelé odpovědi na Vaše otázky Pro Vás jako rodiče (nebo pečovatele) je dobro Vašich dětí tou největší

Více

zš mohylová, praha 5 - březen 2015

zš mohylová, praha 5 - březen 2015 zš mohylová, praha 5 - březen 2015 21. 5. 2015 Nevýběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Dršťková Palačinky s marmeládou Úterý 3. 3. 2015 Hrachová Treska zapečená se sýrem a brokolicí, brambory, zeleninový

Více

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná.

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Asi jsem si to jen zopakoval a připomněl, co to vlastně přesně

Více

Kalorické tabulky potravin

Kalorické tabulky potravin BMI, Body Mass Index - jednoduchým výpočtem zjistíte, jak jste na tom s vaší váhou. BMI = hmotnost (kg) / výška (m) 2 BMI je však pouhým statistickým nástrojem, u konkrétních osob se může klinický stav

Více

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Proč nefungují diety celebrit a jiné redukční zázraky PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Každá redukční dieta má své neúprosné fáze a zákonitosti. Tak jako neexistuje ideální způsob stravování použitelný pro

Více

Jídelníček. od 30.09.2010 do 31.10.2010. Jedličkův úst.liberec 14.9.2010 8:41:28. Strana: 1

Jídelníček. od 30.09.2010 do 31.10.2010. Jedličkův úst.liberec 14.9.2010 8:41:28. Strana: 1 Strana: 1 Čt Káva bílá čaj ovocný 1-Pol. pórková Rohlík s máslem Květák smažený 30 Houska Chléb 1-Moravský vrabec Sýr tavený. Brambory - příloha Máslo Pomazánka z olejovek 1-Knedlíky bramborové - příloh

Více

Studie znečištění vnitřního ovzduší ve školkách a jeho vlivu na zdraví

Studie znečištění vnitřního ovzduší ve školkách a jeho vlivu na zdraví Studie Studie znečištění vnitřního ovzduší ve školkách a jeho vlivu na zdraví Vážená paní / vážený pane, školka, do které chodí Vaše dítě, byla vybrána pro studii zabývající se kvalitou ovzduší ve školkách

Více