Kulturní akce. Hospodářské záznamy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kulturní akce. Hospodářské záznamy"

Transkript

1 V té době dal MNV přednost Jednotě, která zase hledala nové místnosti pro zřízení obchodu se smíšeným zbožím a kanceláře, dřívější své rozhodnutí odvolal a Jednota pak pokračovala sama v započaté práci a zřídila v této místnosti kanceláře. Nábytek z mateřské školy, který nebylo toho času kam umístnit zapůjčilo MNV do Olbramkostela, kde mateřskou školu právě zřizovali. Výbor místní organizace KSČ ve snaze pomoci z této tísnivé situace požádal našeho zástupce pro ONV s. B. Motala, aby jednal o umístění mateřské školy v budově č. 22, která je majetkem Státní spořitelny ve Znojmě. Kulturní akce Dne 7. března byl uspořádán MDŽ při němž za radu žen promluvila učitelka mateřské školy Eva Jordánová. Děti zpestřily slavnost kulturní vložkou a ke svátku matek předaly maminkám kytičky. Dne uspořádal MNV oslavu 5. výročí Vítězství pracujícího lidu na níž promluvil předseda MNV B. Havlík. Školní děti zpestřily oslavu tanečky a zpěvem. Žel však účast občanů na slavnosti byla nepatrná. Sokol spolu se školou uspořádal na hřišti veřejné cvičení, kterého se zúčastnilo mnoho občanů místních i z okolních obcí. Státní svátek republiky byl oslaven v sobotu dne 9. května. PO za vedení s. M. Truhlářové předvedla velmi zdařilé kulturní pásmo. O významu historii svátku promluvil s. Robert Glasser. Hospodářské záznamy Jarní práce na poli započaly v druhé polovině měsíce března. Po zasetí pak nastalo kritické sucho a zvláště jařiny přisychaly. Teprve 9. a 12. června přišly vydatné deště, které ohroženou úrodu zachránily. Žně probíhaly hladce, poněvadž téměř nepršelo. Pro nedostatek pracovních sil někteří zemědělci pokosené obilí ani nesnášeli do hromádek a podle času mlátili pak přímo s polí. Z modřínových desek z obecního lesa před lety nařezaných zhotovil místní stolař Leopold Kessler 8 nových oken do obou tříd. Stanovená výše obecního rozpočtu v tomto roce nedovoluje okna osadit, jelikož bude nutno provést i generální opravu fasády. Měnová reforma Dne při měnové reformě, kterou u nás prováděl místní poštovní úřad i pro sousední obce Milíčovice, Lukov, Bezkov, Mašovice a Kasárny, sešly se veliké sumy peněz, které většinou občané neukládali v peněžních ústavech, ale hromadili je doma.

2 Rok 1954 Socializace obchodů Bývalé obchodní družstvo Svornost jejímž členem se již dříve stal zdejší obchodník smíšeným zbožím Josef Schäffer bylo přejmenováno na Jednota. Ve zdejší obci byla zřízena centrála pro okolní obce. Za podpory MNV získala nájmem místnosti bývalého hostince v domě č. 53, které vlastní rolník Fr. Vocilka. Byla přerušena započatá úprava pro umístění mateřské školy a pokračováno ve zřizování nejprve kanceláře a potom i provozní místnosti. Adaptační práce velmi iniciativně vedl s. Pěnčík. Zřídili zde dvě místnosti pro kanceláře, prostornou obchodní místnost a skladiště. Dosavadní obchod u Schäffrů byl tím zrušen a slouží jako pomocné skladiště. Později převzala Jednota i zdejší hostinec do své správy jenže s tím rozdílem, že bývalý hostinský Karel Gőtz nevstoupil do jejich služeb, ale přišel do jiného zaměstnání jako dělník a v budově si ponechal jen byt. Vedoucím Pohostinství se stal A. Svoboda. Okrašlovací akce Aby naše obec, která má velmi vhodné přírodní podmínky byla zkrášlena rozhod se MNV vysázet na návsi 80 okrasných stromků japonských třešní, které byly dány pod ochranu jednotlivým majitelům domů před kterými byly vysázeny. Většina občanů tuto akci přijala s povděkem a představovala si naši náves v budoucnu asi v té kráse jako bývá na jaře v době květů Gottwaldova třída ve Znojmě, kde jsou tyto stromy vysázeny.

3 K brodišti vysázeny byly smuteční vrby, které vypěstovaly školní děti a doplněny byly chybějící lípy. Nový rybník ve Vrbičkách byl osázen pyramidovými topoly a smutečními vrbami. Volby na NV V květnu provedeny byly volby do NV. Do MNV bylo utvořeno 9 volebních obvodů za něž kandidovali: Frant. Čech, Robert Glasser, Bedřich Havlík, František Hlávka, Frant. Kalábek, Josef Turek, Jos. Večeřa, Frant. Vocílka, kteří obdrželi celkem 97,51 % platných hlasů. Do ONV byl zvolen s. Bohuslav Motal ze Znojma, který obdržel 94,40 % platných hlasů. Do KNV s. J. Gabriel z Vranova s 95,02 % hlasy. V předvolební agitaci při představování kandidátů se velmi dobře uvedl náš zástupce volebního obvodu pro Citonice, Milíčovice a Vracovic s. B. Motal. Po krátkém úvodu a vylíčení životopisu nastínil akční plán pro nastávající volební období, který pak po celou dobu svědomitě plnil. Do rady MNV byli zvoleni Bedřich Havlík jako předseda, František Čech jako tajemník a členové Robert Glasser a Jos. Večeřa. Dosavadní tajemník MNV V. Hekerle, který sem dojížděl ze Znojma vrátil se ke svému původnímu povolání. Jako malíř pokojů stal se vedoucím komunálního podniku Malba. Dne 14. listopadu na veřejné schůzi představil se svým voličům kandidát pro volb na NS plukovník Z. Kaplan z Brna. O velikou účast na schůzi přičinil se administrátor zdejší fary P. Švejcar. Kandidáta představil předseda ONV s. B. Motal. Oba svoji srdečnou a věcnou přednáškou zajistili předem zdárný průběh volby. Ze 330 zapsaných voličů dostavilo se k volbě 327, tj. 99,1 % a tito všichni odevzdali kladné hlasy. Školy Dnem 1. září byla opět otevřena mateřská škola v pravé části budovy čís. 33. Umístění je nouzové a jen přechodné, poněvadž učebna je malá a tmavá. Také pískoviště a záchody jsou nouzové. Rada MNV je si této závady plně vědoma a hledá dále vhodnější a trvalé umístění. Školský referát ONV zastoupený OŠI E. Kejnovským a J. Benešem, kteří byli přítomni zahájení školního roku vzali toto opatření na vědomí. Na národní školu byla ustanovena jako druhá učitelská síla Anna Bendová, která měla toho času mateřskou dovolenou a službu zde nenastoupila. Tím zde i nadále zůstává po celý školní rok jednotřídka. Chřipka V době od do rozšířila se v obci nebývalou měrou infekční chřipka doprovázenou prudkou horečkou. V některých domech byla situace tak kritická, že neměl kdo ošetřit nemocné a nakrmit hospodářská zvířata. Dík dobré lékařské pomoci a sousedské výpomoci byla tato situace dobře zdolána. K úmrtí nedošlo. Kulturní akce Dne sehrál Sokol s velkým úspěchem divadelní hru sokola Tůmy Pasekáři. Hra byla čtyřikrát opakována za veliké účasti místního i okolního občanstva. Byly pořízeny nové kulisy, které velmi vkusně vymaloval Alois Klempa čís. 34.

4 Dne byla uspořádána oslava 6. výročí vítězství pracujícího lidu a 9. května osvobození naší vlasti sovětskou armádou. Obě slavnosti byly tentokráte hojně navštíveny místními občany. Kulturní program oslav zajistila školní mládež a ČSM. Běh vítězství, který organizoval Sokol byl také hlavně mládeží v hojném počtu zajištěn. Hospodářské záznamy Jarní práce započaly v druhé polovině měsíce března, ale nastalá chladna a nepříznivé počasí prodloužila jarní práce až do prvé poloviny května. Nastalé sucho v květnu a červnu zachránily a úrodu zajistily dva vydatné deště dne 1. a 2. července. Suchem zmořené obilí se rychle zotavilo a silnější ozimy i polehly. Úroda byla celkem dobrá. Značnou měrou se rozšiřuje mandelinka bramborová, která je nejvíce zahnízděna ve Španělích. Mnozí občané nevěnují tomuto škůdci zatím valnou pozornost a je vážná obava, že se škůdce bude dále zhoubně šířit. Stavby rodinných domků Pří silnici do Znojma započal se stavbou rodinného domku zaměstnanec ČSD Jan Vejdovský. Stavební materiál, o který je toho času veliká nouze získal většinou ze zrušených strážních domků u tratě. I jiní místní občané hlavně z řad dělníků, kterým se vede mnohem lépe jako za kapitalismu hledají vhodné míso pro stavbu rodinných domků. Na plánované stavební parcele nad zahradami Leopolda Kesslera a Miloslava Kabilky nedoporučuje stavební oddělení ONV stavby, jelikož tento pozemek trpí nedostatkem spodní vody.

5 Rok 1955 JZD Po zdařilé veřejné schůzi konané v místním hostinci dne 12. srpna 1955 za přítomnosti plukovníka Ing. Z. Kaplana, který je u místních občanů velmi oblíben, dále předsedy ONV s. B. Motala, předsedy JZD Veselého z Plenkovin a Šuly z Lukova byly dány první základy k založení JZD III. typu i v naší obci. Slavnostní ustavující schůze JZD konala se pak 15. srpna v sále místní sokolovny, na které hlavní referát přednesl zemědělský referent ONV ze Znojma s. J. Mucha. Do družstva vstoupilo 72 členů o 293 ha zemědělské půdy. Veškerý ozim seli pak družstevníci společně na nově scelené půdě. Slavnostní program schůze byl natáček Čs. Rozhlasem z Brna. Do představenstva byli zvoleni: Frant. Hlávka, předsedou Frant. Vávra, místopředseda Josef Mace ml, agronom Štěpánka Klempová a Miroslav Bartoš jako členi představenstva Marie Trimmelovi, účetní. Nový výbor, za vydatné podpory předsedy ONV s. Boh. Motala, pustil se s velkým elánem do plánování výstavby nového družstva. Bylo započato s adaptací výkrmny pro 90 kusů vepřů u Gőtzů čís. 26 a zajištěno potřebné krmivo. Pro své členy zřizuje v zimním období družstevní školu práce, ve které se posluchači seznamují se stanovami a společném hospodaření. Prvým rokem společného hospodaření byl rok Textilní prodejna Spotřební družstvo Jednota zřizuje v domě čís. 82, který přešel do majetku MNV, textilní prodejnu. Ze starého skladiště vlevo od vrat byla probouráno venkovní stěna, zřízena zde byla veliká výloha a vstupní dveře do prodejny. Úprava byla provedena na náklad Jednoty, který bude umořován nájemným. Nové stavební pozemky Jako nové stavební místo získal MNV pozemky za Turkovou zahradou při cestě k zastávce, které před tím scelila Drůbežářská jednota s úmyslem řídit zde odchovnu kuřat k níž však z technických důvodů nedošlo. Na žádost MNV neschválil ONV vrácení jednotlivých parcel jak byly před scelením bývalým majitelům, kteří dostali rovnocenné náhradní pozemky a určil je jako nové staveniště pro výstavbu rodinných domků. Jako první uchazeči dostávají příděl stavebního pozemku František Veselský a Julius Brenkus, kteří převážně výpomocí započali s výstavbou rodinných domků.

6 Obsazení fary Od 1. července byl na zdejší faru ustanoven administrátorem konsistorní rada Karel Kočvara, který přišel z Měnína okres Židlochovice. Rybník ve Vrbičkách Stávající starý bahnem zanesený rybník byl rozšířen, vyhlouben a břehy byly vystuženy dlažebním kamenem. Při hloubení přišli dělníci na staré dřevěné vodovodní potrubí, které vedlo do Znojma. Zachovalé roury z borového dřeva v některých místech i se zdravou kůrou byly převezeny do muzea ve Znojmě.

7 Již prvým rokem se ukázalo, že rybník trpí nedostatkem živé vody, jelikož veškeré prameny nad rybníkem byly již v dřívějších letech podchyceny pro stávající vodovod města Znojma. Smutný pohřeb Dne 28. ledna konal se v obci smutný pohřeb Stanislava Doubka z čís. 105, který jako pilot vojenského letadla havaroval za náhlé nepředvídané údolní mlhy na katastru obce Račice. Pohřbu vedle zástupců vojenské posádky zúčastnilo se mnoho občanů z obce i blízkého okolí. Stanislav byl činným členem ČSM a Sokola, pro svoji milou povahu byl velmi oblíben. Oprava požární zbrojnice Požární jednota získala pronájmem od místní fary jednu místnost, kde vybudovala strážnici, která se velmi osvědčuje hlavně v době žňových hlídek. Celá budova požární zbrojnice byla včetně fasády opravena. Mostní obecní váha až dosud umístěná před požární zbrojnicí byla odstraněna a bude umístěna na volné prostranství za humny při silnici k Žerůtkám, které slouží za skládku různého haraburdí a hyzdí vzhled obce. Škola Od 1. září ustanoven na národní školu učitel Karel Kamarád, který sem dojíždí z Plenkovic. Tím byla opět zřízena druhá třída. Od 1. září 1952 byla zde pouze škola jednotřídní. Pokles populace jeví se hlavně v zemědělských rodinách. ONV vybavil školu novou skříní a katedrou. Kultura Kulturní rok byl ve znamení 10. výročí osvobození naší vlasti Sovětsko armádou. Dne 9. května za veliké účasti občanů byla uspořádána oslava na které školní děti předvedly velmi zdařilé kulturní pásmo. Byly přečteny záznamy uvedené zde v kronice, které připomínají slavné dny osvobození naší obce. Soudruh Jos. Auer jako přímý účastník slavných květnových událostí objasnil na besedě se školními dětmi všech stupňů celý postup osvobozovacích bojů u nás. Děti po besedě daly si pak řadu hodnotných závazků hlavně pro zvelebení naší obce, která svým vhodným přirozeným umístěním má tolik předpokladů, aby se stala jednou z nejkrásnějších v našem okrese. Oslava Dne vítězství pracujícího lidu jakož i oslava VŘSR, které děti zajistily zdařilými kulturními vložkami, byly jen málo navštíveny a nepřišli ani lidé, kteří k těmto událostem mají mít poměr nejbližší. Velmi zdařilá byla oslava Mezinárodního dne žen za pestrého programu dětí z mateřské a národní školy. Ženy daly si závazky k rozvoji plnění dodávek, hlavně vajec a mléka a to za podpory žáků naší školy při zvelebování rodné obce.

8 Počasí První bouřka přihlásila se již dne 17. ledna dopoledne, nevěstila však brzké jaro. Setí jařin začalo teprve počátkem dubna, bylo však brzy přerušena vydatným sněžením ve dnech dubna a 3 C mrazu. Stěhovaví ptáci, kteří k nám přitáhli shlukují se znovu v hejna, trpí hladem a červenky a drozdi hledají obživu na dvorech, kde jich mnoho hyne v drápech domácích koček. Suchý a teplý květen, kdy 1. a 2. teplota v chládku vystoupila na 30 C vystřídal příznivý vlhký červen, který zřejmě zachránil suchem ohroženou úrodu, ale i silné obilí polehlo. Nastala chladna a deště prodloužily zrání obilí, takže žně byly zahájeny až začátkem srpna. Družstva v okolních obcích na scelených pozemcích mají bohatou úrodu, což ovlivňuje naše zemědělce ke vstupu do JZD. Poslední bouřka byla zaznamenána dne 6. října.

9 Rok 1956 JZD Rok 1956 je prvním rokem společného hospodaření v JZD. Koncem roku činil počet členů družstva 81 a stav zemědělské půdy stoupl na 373,60 ha, orné na 343,74 ha. Veškerá společně obhospodařovaná půda členů JZD byla scelena a je vedle koňského potahu obdělávána hlavně strojově STS v Lesné s níž družstvo uzavřela smlouvu. Družstvo samo vlastní pouze jeden kolový traktor. Stav hospodářských zvířat družstva k činí: skot 118 ks z toho 44 krávy, vepřový brav 178 kusů z toho 40 prasnic a 30 koní. Slepic 250 kusů. U Gőtzů čís. 26 adaptována ze stájí výkrmna na 70 kusů vepřů. Postaveny byly dvě drůbežárny, každá pro 250 kusů slepic. Jelikož většina slepic v obci trpí tuberkulózou, dodávají v tomto roce vejce podle rozpisu jednotlivý členi družstva a v nových kurnících byla umístěna kuřata, která budou tvořit základní chov pro příští hospodářský rok. Také hovězí dobytek zvláště krávy jsou postiženy tuberkulózou. Je jen málo stájí, kde by tato choroba nebyla zjištěna. Podle zdravotního stavu je skot umístěn ve větších stájích jednotlivých členů s krávami záhumenkovými, které podle stanov družstva jsou jejich soukromým vlastnictvím. Výhody společného ustájení jeví se příznivě, hlavně na krávě záhumenkové, která žije na úkor družstevních. Na výstavbu nových objektů pro výstavbu družstevních stájí vyhlídli pracovníci KNV nové staveniště v polní trati Pšeničné. Toto nové stanoviště je příliš vzdálené od centra obce a bude velmi ztěžovat obsluhu dobytka do té doby než zde budou vybudovány i objekty obytné. Také dobré bonity půdy v této trati je k tomuto účelu opravdu škoda. Na novém staveništi ONV s. Boh. Motal, který je současně jeho předsedou, se vývoji družstva plně věnuje a pomáhá překonat počáteční obtíže kde se dá. Má dobrý přehled o hospodaření družstva a snaží se svým vlivem uspíšit vybudování společného ustájení veškerého dobytka na němž záleží zdárný vývin JZD. Pokus se setím kukuřice na zrno se JZD neosvědčil jelikož dne přišel 2 C mráz, tuto předčasně spálit, čímž většina klasů nevyzrála a ve dvou sušácích zakoupených k tomuto účelu plesnivěla. Úroda v tomto roce byla celkem dobrá a ukázaly se nevýhody společného hospodaření na velkých scelených lánech. Doplňovací volby V srpnu byly uspořádány doplňkové volby do MNV. Volen byl Ant. Turek, důchodce, který se stal za Františka Čecha tajemníkem MNV. Blesk Dne 7. června v 0,15 hod za veliké bouře, která se snesla nad obcí, udeřilo do školní budovy. Blesk vnikl do budovy dvěma směry a sice do komínu nad druhou třídou, prorazil strop chlapeckého záchodu a poškodil kamna v přízemním bytě. Druhá část uhodila do severního štítu, poškodila krov, prorazila strop v prvé třídě a na půdě založila požár, který byl ještě v zárodku

10 zneškodněn. V přízemí bylo vytrháno elektrické vedení a částečně poškozen severní štít budovy. Škoda Kčs byla kryta pojistkou. Několik málo vteřin před tímto zásahem uhodil hrom do stáje rolníka Františka Trimmela č. 12 a usmrtil zde dvě krávy. Zvláštní zde bylo to, že blesk zasáhl jen krávy které stály, proti otevřeným oknům, kdežto prostřední kráva mezi postiženými stojící za zděným pilířem neutrpěla sebemenšího zranění. Nová výsadba stromů Prudké, ale hlavně náhlé mrazy koncem ledna a začátkem února způsobily, že většina sakur vysázených na návsí v r pomrzla. Místní národní výbor podnikl novou akci a žáci národní školy vysázeli na podzim 25 třešní a 23 hrušní a dali si závazek, že o stromy budou sami pečovat. Proti poškození, hlavně husami, opatřili každý stromek proužkem drátěného pletiva, které se k tomuto účelu velmi dobře osvědčuje. Tresty na svobodě František Klempa čís. 39 jako vesnický kulak pro neplacení daní a neplnění předepsaných dodávek odsouzen byl ke ztrátě majetku a po odpykání trestu na svobodě byl vyhoštěn ze znojemského okresu a tím i ze zdejší obce. Ideální polovinu majetku jeho manželky převzalo do obhospodařování JZD. Oprava budovy zastávky ČSD Budova místní zastávky ČSD byla částečně adaptována. Byla přistavěna vstupní chodba do služební místnosti a tato oddělena zazděním dveří od čekárny. Zvýšena podlaha, opravena fasáda a obnoveny nátěry. Službu konají zde toho času i dvě ženy. Oprava školy O prázdninách byla provedena oprava budovy národní školy a odstraněny byly škody vzniklé zásahem blesku. Celá budova byla vevnitř vymalovaná a opatřeno hromosvodem, který až dosud na škole nebyl i když již jednou do ní uhodilo. Nábytek pro veřejnou knihovnu ONV věnoval obci na vybavení veřejné knihovny obnos Kčs, za než zhotovil místní stolař L. Kessler okrasné dvě zasklené skříně, psací stůl a 4 židle. Žel však, že pro umístění knihovny nenašla se vhodná místnost a tak tato ze třídy byla přesunuta do školního přeplněného kabinetu. Filmový přístroj Dne předal zástupce ONV s. Slavík filmový promítací přístroj na úzký film, který bude společným majetkem pro obce Citonice a Milíčovice. Milíčovičtí se zavázali, že budou pravidelně jednou týdně promítat i v naší obci. První jejich zájezd uskutečnil se dne v rámci

11 oslav VŘSR. Spartakiáda Dne 1. července v rámci oslav Mezinárodního dne dětí byla na hřišti uspořádána Spartakiáda. Slavnostní průvod v čele se státní vlajkou a hudbou vyšel od sokolovny za veselého jásotu naší mládeže, kterou na hřišti kromě veliké většiny našich občanů přivítali i hosté z okolních obcí. Dobré a ukázněné výkony naší mládeže ukázaly, že jádro je zdravé, potřebuje jen dobré a cílevědomého vedení pod jedním šikem bez zbytečného drobení. Jednotnou společnou dobrovolnou tělovýchovou můžeme naši mládež sjednotit a vychovat z ní uvědomělé budovatele naší socialistické vlasti. Škoda, že tato myšlenka nenalézá u nás více pochopení. Hospodářské záznamy Silné mrazy kolem -20 C počátkem února a nepříznivé jaro umožnily setí jařin teprve v polovině měsíce dubna. Žně byly zahájeny teprve koncem července. JZD za spolupráce STS zvládla snadno a rychle veškeré polní práce, takže i dosud soukromě hospodařící rolníci jsou přesvědčeni o výhodách společného hospodaření. Poměrně úrodný rok usnadnil hladké plnění dodávek státu. Váznou jedině dodávky v živočišné výrobě. JZD maso hovězí maso vepřové pšenice žito plán pro rok ,82q 122,47q 262,01q 73,62q dodalo: 67,83 q 90,95q 262,01q 76,00q ječmen směsky řepky brambor jetel.semene 262,01q 41,15q 48,40q 573,83q - 262,01q + 526q 41,15q 48,40q +18,80q 585,50q 60,00q

12 Rok 1957 Volby do NV Dne byly provedeny volby do národního výborů. V místní obci bylo stanoveno 12 volebních obvodů s počtem od 22. do 37 voličů, jejímiž kandidáty byli: František Doubek, Ladislav Dvořák, Robert Glasser, Bedřich Havlík, František Hlávka, František Kalábek, Jan Klempa č. 44, Karel Koc, Josef Macek ml., Antonín Turek, Josef Večeřa a František Vocílka. K volbám se dostavilo všech 339 oprávněných voličů, kteří odevzdali plných 100% platných hlasů. Do rady MNV byli zvoleni: Bedřich Havlík předseda, Ant. Turek tajemníkem, členy Robert Glasser, Frant. Kalábek a Frant. Vocilka. Do KNV byl zvolen Josef Gabriel z Vranova a do ONV Bohumil Motal se Znojma, kteří také obdržel plných 100% platných hlasů. Úplná socializace vesnice Dvacátý srpen 1957 stal se mezníkem v dějinách naší obce, neboť toho dne vstoupili za členy JZD poslední zemědělci, kteří až dosud hospodařili samostatně. Tímto okamžikem stala se naše obec obcí socialistickou. Ihned po žních byly veškeré pozemky sceleny, upraveny hranice sousedních katastrů a začala se plným tempem s výstavbou ustájovacích prostorů. Byla dokončena započatá porodna pro ustájení prasnic na nové staveništi. Zaveden sem vodovod a započato s výstavbou nového kravínu asi pro 100 kusů dojnic, ve kterém bude mechanizační zařízení pro dojení, rozvážení krmiv i vyvážení hnoje. Započato s výstavbou nové drůbežárny. Velikým iniciátorem výstavby je náš zástupce ONV s. Bohumil Motal. První výroční schůze JZD Slavnostní výroční schůze JZD konána dne kde byly hodnoceny první výsledky společného hospodaření. Schůzi kromě četných hostí z okolních JZD byli přítomni s. B. Motal, Fr. Slabý a Fr. Čurda ze Znojma. V poledne byl podáván bohatý společný oběd. Na pracovní jednotku kromě naturálií, které činí 3 Kčs, bylo vyplaceno 18 Kčs, tedy celkem 21 Kčs. Zasedací síň pro MNV Budova č. 64, kde je toho času umístěna kancelář MNV sloužívala dříve jako kovárna a naprosto nevyhovuje požadavkům dnešní doby. Byla proto její levá strana adaptována a spojením dvou malých místností rozdělených chodbou zřízena zasedací síň pro schůze národního výboru a vybavena novým nábytkem. Na dvoře odklizen svisel, kde kovář okovával koně a který po zrušení kovárny sloužil za skládku odpadových surovin. Celý dvůr byl potom vydlážděn a uprostřed zřízen květinový záhon, který si vzali pod ochranu pionýři národní školy a ještě na podzim přivezli dobrou zeminu a vysázeli zde macešky. Plní tak svůj závazek daný k 10. výročí osvobození naší vlasti.

13 Smuteční vzpomínka Dne 18. listopadu za součinnost všech složek v obci konala se v tělocvičně místní sokolovny smuteční vzpomínka na zesnulého presidenta Antonína Zápotockého. Pietní vzpomínku zahájil předseda MNV Bedřich Havlík. Vzpomněl zásluh zesnulého při budování naší socialistické vlasti a jeho plodné práce do posledních dnů svého života. Pionýři, členi ČSM a zasloužilí občané stáli u katafalku čestnou stráž. Byl vyslechnut celý smuteční obřad vysílaný ČS rozhlasem. O tom jak byl zesnulý president mezi občany oblíben svědčí veliké účast místních občanů, kteří celý smuteční obřad s ohnutím sledovali do úplného jeho ukončení. Oprava rozhlasu V měsíci červenci provedl Jaroslav Hubený z Protivína opravu kostelních varhan a opatřil je novými elektrickými měchy. Obnos na opravu ve výši Kčs byl hrazen sbírkou mezi občany. Asfaltování silnice Silnice vedoucí přes obec od křižovatky k Žerůtkám byla opravena a vyasfaltována. Veškerá práce s tímto spojená byla prováděna strojově a úplně odstraněna ruční lidská namáhavá práce. Pohřeb Dne 23. května konal se pohřeb delšího rodáka MUDr. RNDr. Karla Molíka sekundárního lékaře TBC léčebny v Jablůňkově. Veliká účast jeho spolupracovníků na pohřbu a jejich projevy svědčí o tom, že předčasně odešel nadějný pracovník v oboru léčby tuberkulózních chorob, které sám podlehl. Školství Okresní národní výbor ve Znojmě věnoval pro vybavení zdejší školy 15 stolků a 50 židliček pro žáky. Byla jimi vybavena I. Třída. Zbývá nám doplnit ještě alespoň 7 stolků a budou pak novým nábytkem vybaveny obě třídy. Dosavadní školní lavice, které byly zhotoveny ze starých čtyř a šestisedadlových naprosto svými rozměry neodpovídaly zdravotním předpisům a měly být již dávno vyřazeny. Teprve státní správa a nové školské zákony při zestátnění škol řeší velkoryse otázku vybavení na základě širokého zdravotního hlediska. Dle okresního plánu bude i školní budova v r vně i uvnitř opravena. Pionýři národní školy při plnění daných závazků ve zvelebení naší obce vysázeli nové stromky (smuteční vrby a topoly) u všech tří rybníků v obci a převzali do péče nově vysázené švestkové stromky při cestě k zastávce, které nám věnoval ONV ve Znojmě. Mandelinka bramborová Počátkem léta šíří se katastrofálně mandelinka bramborová. Některé kultury, zvláště pak rané brambory JZD jsou úplně ožrány. Škůdce je ničen poprachem dynocitu ručně, strojově i pomocí letadel. Hubení vede sám ONV svými poradci, kteří zajíždějí do jednotlivých obcí.

14 Poprašováním však trpí velmi chuť bramborových hlíz a silně poprášené odmítá i vepřový dobytek. Kultura 40. výročí VŘS oslaveno bylo za velké účasti občanů. Žáci národní školy přednesli zdařilé kulturní pásmo v němž názorně na daných příkladech uvedli události, které předcházely revolučnímu kvasu Října Jednou týdně jsou v obci promítány filmy OB z Milíčovic na společném promítacím přístroji i když ze strany místních funkcionářů je snaha promítat samostatně a zrušit tak stávající vzájemnou dohodu. Zapomínají však, že blízkost města, kde jsou promítány novější filmy nám nedovoluje velkou investici a samostatně dlouho promítat nebudeme. Také síť televizorů, která se v posledních letech silně rozšiřuje nám odčerpá valnou část návštěvníků kulturních pořadů. V zimních měsících zřídilo JZD pro své členy Družstevní školu práce na niž převážně přednášejí učitelé Zemědělské školy ze Znojma. Dramatický kroužek naší mládeže sehrál divadelní hru F. Šamberta Podskalák. Se zpěvy velmi ochotně pomáhal Karel Brynda z plenkovin. Pro svoji oblibu byla hra opakována i v jiných obcích našeho okresu. Pohostinně zde vystoupil Dramatický kroužek závodu Motorpal ze Znojma a jiné divadelní soubory, líbí se jim u nás pěkné prostředí na přebudovaném jevišti a vděční návštěvníci v hledišti. Hospodářské zápisy Jarní práce započaly koncem prvé poloviny měsíce března. JZD provádí většinu jarních prací strojově za pomoci STS z Lesné. Velmi suché jaro přispívá ke kladnému zvládnutí všech prací. První bouřka ohlásila se již dne 29. března. Poměrně velmi suché jaro vystřídalo deštivé léto, které stěžuje žňové práce hlavně v JZD, které nedovede ještě zorganizovat práci tak, aby využila každé příhodné chvíle ke sklizni. Krmné obilí bylo částečně porostlé. Vydatné letní deště podpořily vzrůst okopanin a píce. JZD má velikou úrodu silážní kukuřice, kterou pro nedostatek místa silážuje i v příkopě u cesty vedoucí k Bílým šraňkům. Hospodářské výnosy JZD skutečný stav krav prasnic slepice koní dojivost selat od 1 prasnice vajec na nosnici hektarový výnos pšenice žita ječmene ovsa cukrovky brambor v r l 8 ks 78 ks 22 q 20,30 q 20 q 23,80 q 146 q 102 q l 11,4 ks 131 ks 21,37 q 20,10 q 18,50 q 15 q 302 q 160 q Hodnota pracovní jednotky v r činí v penězích 18 Kč v naturáliích 4,12 Kč.

15 Rok 1958 JZD Rok 1958 je rokem společného hospodaření JZD v socialistické obci. K má družstvo 143 členů a hospodaří na výměře 685,33 ha zemědělské půdy. Má však ve vlastnictví pouze jediný kolový traktor, takže je výhradně odkázáno na pomoc STS, které stále narůstají nové a nové úkoly. Jelikož se značně rozšířila agenda družstva převzalo toto na výpomoc do kanceláře důchodce Františka Čurdu, který býval přednostou finančního oddělení ONV ve Znojmě a spolupracoval při zakládání družstva. Kancelář JZD již dříve přemístěna byla od Gőtzů čís. 26 k Vocílkům čís. 53 do kancelářských místností Jednoty, která zde byla zrušena a přemístěna do Znojma. Dne 8. září byly do nového kravínu svedeny veškeré zdravé krávy. Je zde zavedeno mechanizační dojení, přísun krmiv a pás na odklízení hnoje. Je zde zavedena teplá voda a koupelna pro ošetřovatele. Kolektiv ošetřovatelů vedený s. Al. Klempou plně tyto vymoženosti oceňuje i když zprvu určení k této práci se zdráhal. K ozdravění skotu, hlavně mladých chovných jalovic zřizuje družstvo ve stodole družstevníka Ant. Rady volné ustájení. Prostorná zahrada, která slouží za výběh ustájením zvířatům velmi přispívá k jejich zdraví. Zootechnik František Vocílka projevuje se jako zdatný a podnikavý odborník. Počátkem měsíce října vypuklo v novém vepříně (na novém pracovišti) hromadné hynutí vepřů. Uhynulo celkem 60 kusů v průměrné váze 40 kg. Veterinárním šetřením bylo zjištěno, že hynutí nastalo špatnou přípravou krmiv. Zvýšená životní úroveň Zvýšená životní úroveň obyvatelstva jeví se ve zvýšeném obratu v místních prodejnách Jednoty, v nákupu nového bytového zařízení, úpravě domů aj. Změnil se vzhled jednotlivých domů tím, že dvoudílná okna jsou vyměňována za trojdílná a opraven celý vzhled jednotlivých stavení. Okna vyměnili: Molík č. 5, Julie Popelková, Frant. Hlávka č. 27, Ant. Molík č. 30, Frant. Pahr č. 31 a Fr. Smrčka č. 43. Úpravu fasády Ladislav Dvořák a Fr. Trimmel č. 12. Adaptace domu a výstavbu výměnku H.Auer č. 28. Rozšíření hřiště Z popudu sportovního oddílu kopané tělocvičné jednoty Sokol bylo dosavadní obecní hřiště rozšířeno směrem západním tak, aby svými rozměry vyhovovalo pro kopanou. Po dohodě s lesní správou byla vykácena i část lesa a lípy, které v tomto místě ohraničovaly stávající (staré) hřiště. Tím celá západní větrná strana se otevřela a bude nutno tato místa nově osázet, aby přístup větrů byl omezen. Většina terénní úpravy byla provedena bagrem a financovala je jednota Sokol, která hřiště při svém sestavení v době první republiky za spolupráce valné většiny občanů vybudovala. Škoda, že tato dobrá myšlenka se zvrhla v rozepři o vykácení lípy zda připadnou Sokolu, kde jich mělo být použito k výstavbě šaten na hřišti, nebo obci. Nakonec byly rozřezány

16 na palivové dříví, které bylo přiděleno škole a pro kanceláře MNV. Honební společnost přispěla na úpravu částkou Kčs. Nová knihovna V budově MNV čís. 64 byla novou adaptací v tomto roce ze staré komory upravena místnost pro lidovou knihovnu, které se dostává trvalého umístění. Kromě nového nábytku darovaného v roce 1953 ONV zakoupil MNV dvě skříně v hodnotě 1120 Kčs a nové knihy v hodnotě 1000 Kčs. Rozvoji knihovny napomáhá pokladník MNV s. František Kalábek, kterému ONV ve Znojmě udělil pochvalné uznání za vzorné plnění své funkce pokladníka naší obce. Jmenovaný vyzval i ostatní pokladníky v okrese k následování své příkladné práce. Místní rozhlas Vedení místního rozhlasu zřízeného v roce 1948 plně nevyhovovalo a vyžadovalo si stálé opravy. Proto rada MNV za podpory ONV dala přebudovat vedení rozhlasové linky na dřevěných sloupech a umístila je na konsoly jednotlivých domů a ocelové stožáry. Stavbu provedla Elektra n.p. Moravské Budějovice s Ant. Šťavou, místním rodákem. Adaptace v mateřské škole V mateřské škole, která je toho času nouzově umístěna v budově čís. 33 a je majetkem MNV, byla provedena adaptace. Pořízeny nové vstupní dveře z předzahrádky a velká trojdílná okna. Dále splachovací záchody, které až dosud byly umístěny na dvoře. Kultura Kulturní činnost zaměřila se k oslavám 10. výročí Vítězného únor. Dne byla všemi složkami NF uspořádána slavnost za veliké účasti místních občanů. Kulturní pásmo přednesli pionýři a členové ČSM. Dne 25. ledna bylo promítnuto první samostatné filmové představení na vlastním promítacím přístroji přiděleném v r ONV ve Znojmě. Obec Milíčovice koupila si sama nový přístroj. Vedení kina ujala se OB a veškeré funkce kromě pomítání filmu uvolili se členové provádět bezúplatně. Bude záležet na návštěvnosti místních občanů jak dlouho se tato akce udrží. Kromě celovečerních představení vždy v sobotu jsou jednou týdně pomítány filmy pro školní mládež. Dne uspořádala Kulturní brigáda příslušníků SNB z Brna zdařilý kulturní hudební večer a besedou pro Citonice a okolí. Beseda byla uspořádána v sále sokolovny za veliké účasti místních i okolních občanů. Dne byla uspořádána oslava MDŽ spojená s taneční zábavou, na které jako hudebníci učinkovali příslušníci posádky ze Znojma, kteří jsou patronem našeho JZD. Tito také zpestřili svým vystoupením náš MD pořádaný VŽ a SRPŠ na hřišti. Dramatický kroužek sehrál s velkým úspěchem divadelní hru O. Šafránka Kudy kam. Počasí Rozmarná a mírná zima, která se ke svému právu přihlásila teprve dne 24. ledna osmi stupňovým mrazem, vylákala v polovině února včely, které od 13. do 15. nosily pyl z lísky a olše.

17 V lese rozkvétal i lýkovec,který z našich lesů přenášením do domácích zahrádek stále více mizí. Studený březen a duben oddálily příchod jara, takže na 1. května jsou břízy a vrby ještě bez lístků. Příznivý květen a deštivý červen způsobily, že příroda vše dohonila. Stromy, hlavně však jabloně a hrušně krásně odkvetly, silně medovaly. V důsledku toho byla nadprůměrná úroda prvotřídního jaderného ovoce,které bylo jen nepatrně napadeno zavíječem jablečným a chorobami houbovitými. Hospodářské záznamy Deštivý podzim zničil nadějnou úrodu semene jetele červeného od kterého si naše JZD mnoho slibovalo. Hospodářské výnosy JZD: skutečný stav krav prasnic slepic koní dojivost selat od 1 prasnice vajec na 1 nosnici 1375 l 9,4 ks 107,49 ks Hektarové výnosy: pšenice žita ječmene ovsa cukrovky brambor 16,67 q 19,94 q 17,40 q 19,22 q 190 q 88,63 q. Hodnota pracovní jednotky v penězích 7 Kčs, v naturáliích 2 Kčs. Počet členů činí k , výměra zemědělské půdy 685,33 ha.

18 Rok 1959 JZD ONV ve Znojmě ve snaze pomoci JZD, které při hodnocení výsledků v minulém roce bylo určeno jako úpadkové družstvo, jmenoval sem poradce s. Ant. Kupku, mechanizátora z STS v Lesné, bytem v Žerůtkách, kde byl jedním ze zakladatelů tamního JZD. Řídil zde hlavně výstavbu, jelikož sám vyučený jako zedník tomuto oboru velmi dobře rozuměl. Po záchvatu mozkové mrtvice toho roku na podzim byl nucen se funkce vzdát. Také VO KSČ za předsednictví s. Ladislava Růžičky stává se nyní vydatným pomocníkem JZD a pomáhá mu řešit všechny dané úkoly. Ze stodoly družstevníka Ant. Molíka čís. 30 vybudována byla výkrmna vepřů s mechanizačním zařízením pro suché krmení zvané Samokrmuška ONV pomáhá s přídělem jadrných krmiv a zajistil i plné osazení vepřína potřebnými kusy z okolních JZD v okrese. Získané výsledky nejsou však zatím uspokojivé. Pro společné ustájení skotu jsou ze čtyř stodol domů č. 25 až 28 tj. Josef Večeřa, Gőtzové Frant., František Hlávka a Hanek Auer, vybudovány stáje. Stodola Fr. Molíka č. 24 jako nepotřebná a zavazející výstavbě bude odklizena. Byly vybudovány 2 panelové drůbežárny, každá na 300 kusů slepic, první toho druhu na okrese. Po reorganizaci STS přebírá JZD větší část mechanizačních strojů včetně jednoho obilního kombajnu. Do družstva přišli i někteří zaměstnanci STS, zdejší příslušníci a stali se tak jeho členy. Dne 14. října ve večerních hodinách vypukl v kravíně na novém staveništi požár. Byl však včas místními občany zjištěn a včasným zásahem požárníků z místa i okolí včas lokalizován, takže nezpůsobil větší hmotnou škodu. Vyhořela jen střecha nad přípravnou krmiv, která byla od vlastní budovy stáje dobře oddělena zděnou příčkou. Požár vznikl od elektrického vedení. Ohradní kamenná zeď místního hřbitova byla opravena, opatřena betonovou deskou a nastavena drátěným pletivem, aby sem neměly přístup slepice ze sousedních domů. Keře šeříku při západní straně zdi vykopány, obnoveny cestičky a přebytečná zemina, která se zde u zdi léta kupila odvezena byla před budovu čís. 53, kde pionýři národní školy podle svého výhledového plánu chtějí založit parčík. Oprava budov MNV V budově čís. 64 (MNV) opravena byla fasáda průčelní strany, v budově čís. 82, kde je úřadovna SNB, byly provedeny vnitřní úpravy, hlavně izolace zdiva proti vlhku a opravena fasáda. V domě čí. 33, kde je toho času umístěna mateřská škola, provedeno bylo orynování střechy a obílena fasáda. Provedena byla generální adaptace budovy místní pošty, nově upraveny a rozšířeny úřední místnosti a oprava fasády. Oprava a rozšíření budovy místní zastávky ČSD Bratislavská dráha (stavební oddělení) opravila a rozšířila budovu místní zastávky ČSD. Vlastní služební místnost byla rozšířena a oddělena od čekárny s níž byla dříve spojena dveřmi, zvýšena podlaha, obnovena fasáda a veškeré nátěry oken a dveří. Navážkou rozšířeno bylo prostranství kolem budovy a založeny zde byly květinové záhony, o které pečují dvě soudružky,

19 které zde konají službu. Auto pro požární sbor Požární sbor získal koupí za Kčs starší nákladní auto, které po menší úpravě bude včas potřeby sloužit k rychlé přepravě mužstva. Úprava byla provedena brigádnicky členy sboru. Cesta k zastávce ČSD Byla provedena oprava obecní cesty od Havlíkových k zastávce ČSD, která do té doby byla ve velmi ubohém stavu. Vozovka byla vyasfaltovaná a opatřena příkopy pro odvod vody. Rozšíření elektrického vedení ve škole V budově národní školy zesíleno bylo elektrické vedení, které až dosud bylo zavedeno jen do bytu ředitele školy a pouze jedinou žárovku do II. Třídy. Dnes je osvětlení zavedeno do všech příslušných místností včetně sklepa, půdy a dvora. 10. výročí PO K 10. výročí pionýrské organizace vysázeli žáci národní školy na svěřený záhon v budově MNV 35 keřů rudých růží, které se na 100% ujaly a ještě v tomto roce krásně vykvetly. Svými květinovými výpěstky a výtvarnými pracemi zúčastnili se výstavy pořádané k tomuto účelu ve Znojmě a umístili se mezi prvními národními školami v okrese. Udělali jarní úklid před veřejnými budovami v obci a sebrali: 4890 kg železného šrotu z veřejného prostranství v obci 618 kg hadrů 265 kg papíru a 108 kg kostí. Touto akcí byl sledován u žáků hlavně cíl výchovný, aby se tito od útlého mládí učili pomáhat a zkrášlovat svoji vlast. Další výstavba rodinných domků Na vlastním pozemku při cestě zastávce staví další rodinné domy Karel Koc a Cyril Kondrát. Na novém sídlišti vedle Jana Salety staví J. Šmákal, který se do rozestavěného, ještě neomítnutého před příchodem zimy nastěhoval.

20 Kulturní akce JZD pořádá pro své členy v zimním období Družstevní školu práce, která je v tomto období velmi dobře navštěvována, neboť průměrná návštěvnost činí 98,3 %. Jednotlivé přednášky jsou zpestřovány promítáním odborných filmů. Přednášky zajišťují odborníci Zemědělské školy ze Znojma a ONV. Osvětová beseda ve spolupráci s kulturními složkami okresu pořádá v zimním období hodnotné přednášky, které jsou zajišťovány dobrými lektory vysílanými Domem osvěty ze Znojma. Jelikož se stále zvyšuje počet televizorů v obci je návštěvnost v kině stále menší. Proto OB zaměřila se také na promítání odpoledních filmových představení pro školní mládež. K oslavě druhého výročí založení JZD uspořádána byla na hřišti slavnost za vydatné pomoci VŽ, ČSM a OB. Mladí družstevníci předvedli zdařilé kulturní pásmo. Dramatický kroužek TJ Sokol sehrál divadelní hru J. Gregora Ženský zákon, kterou opakoval v sousedních Makovicích. Počasí Brzké, ale rozmarné jarní počasí usnadnilo včasný nástup jarních prací, které započaly koncem prvé poloviny měsíce března. Veškeré ovocné stromy odkvetly během měsíce dubna, když náhlé mrazíky -4 C dne 20. a 21. toho měsíce poškodily květy, hlavně však ořešáky, kterým mráz úplně zničil vyrašené letorosty. Některým stromům odumřely potom i celé větve. První bouřka zaznamenána dne 24. března. Počátkem měsíce května začíná kvést řepka olejka. Hospodářské zápisy Léto ohlásilo se vydatnými dešti, které prodlužovaly zrání obilí a ztěžovaly včasný nástup žňových prací. Když již žita přezrávala, rozhodli se družstevníci dne k ručnímu sečení žita

21 ve Svobodách. Takovým způsobem byly sečeny polehlé části i jiných obilovin, hlavně jarního ječmene. Dne 25. července uvázly v rozbahněné půdě při pokosu žita traktory na svahovitých pozemcích u Kasáren. Kombajnová sklizeň vázne, trpí velikou poruchovostí a přichází nazmar veliká spousta zrna. Štěstí, že bdělostí zootechnika F. Vocílky jsou na pokosené pozemky přisunuty kurníky s mladou drůbeží, která zde našla obživu dlouho do příchodu nepříznivého počasí. Deště trvaly ještě v prvé polovině srpna, kdy ustaly a nastalé veliké sucho v pozdním létě a na podzim ztěžovala setí ozimu a okopanin, hlavně řepy cukrovky. Bramborové porosty po celou dobu vegetace trpí velikým zaplevelením, která je zaviněna hlavně špatnou kultivací, tj. včasným uvláčením a pooráním naslepo. Nevrátíme-li se k této u nás staré tradiční kultivaci bramborových porostů bude vážně výkrm vepřů ohrožen. Skutečný stav krav prasnice koní slepic dojivost selat od jedné prasnice vajec od jedné nosnice hektarové výnosy: pšenice žita ječmene ovsa cukrovky brambor litrů 9,7 ks 87,96 ks 23,25 q 21,50 q 21,18 q 21,75 q 143 q 77,80 q. Hodnota pracovní jednotky činí v penězích 11 Kčs v naturáliích 2,77 Kčs. Počet členů družstva je o 6 členů menší tj. 137, výměra zemědělské půdy se nezměnila.

22 Rok výročí naší vlasti Tento rok byl rokem oslav 15. výročí osvobození naší vlasti vítěznou sovětskou armádou. Na jeho počest byly založeny dva parčíky. Jeden při silnici Znojmo Vranov před budovou čís. 53, kde již od dob starých formanů býval zájezdní hostinec. Na prostranství před hostincem stavěla mládež své tradiční máje pod nimiž o posvícení a masopustě tančívala a po zrušení hostince sloužilo toto místo za skládku nejrůznějšího materiálu a hyzdila vjezd do naší obce. Tohoto úkolu ujalo se SRPŠ se svými pionýry, kteří již k 10. výročí dali do svého plánu zřízení parčíku a toto prostranství zde udržovali v čistotě. Veškeré zde vysázené keře sami v zájmovém kroužku vypěstovali, jiné dostali darem ze zahradnictví města Znojma, takže kromě oplocení, které je jen dočasné vybudovali toto dílo vlastními prostředky. Druhý parčík byl vybudován na prostranství, které vzniklo zbouráním zchátralých budov a sloužilo ještě před dvěma roky za smetiště. Tohoto úkolu ujal se výbor žen. Toto dílo bylo mnohem nákladnější, ale bylo za pomoci občanů zvláště při stavbě kamenného tarasu a přesunu půdy šťastně s příchodem jara ukončeno, osázeno živým plotem, ozdobnými keři a květinami. Byla opravena budova požární zbrojnice a jejího okolí a ukončeny práce při rozšiřování hřiště za finanční pomoci MNV.

23 Při všech těchto akcích bylo odpracováno celkem 1006 brigádnických hodin a hodnota takto vybudovaného díla činí 8300 Kč a to při finančním nákladu 4.545,35 Kčs. JZD v rámci oslav pro zkrášlení obce dalo v předjaří svými členy vyčistit silniční příkopy přes náves a takto získaného materiálu používá k zakládání kompostu. Na této práci se podílejí členové Myslivecké jednoty a ČSM. Vzpomínka na slavné výročí vyvrcholila dne 6. května slavností výboru NV za veliké účasti místních občanů. Srdečnou a velmi zdařilou kulturní vložku přednesli pionýři naší školy a členové ČSM. Před slavností předal tajemník MNV s. Štraub žákům národní školy Rudou hvězdu, kterou tito obdrželi za vzorné plnění závazků daných k tomuto výročí. V rámci oslav sehrál Dramatický kroužek Sokola divadelní hru P. Pavlíka Nikdy. Svým tématem z doby okupace, kdy nacisté nemilosrdně a brutálně řádili v naší vlasti, připomněla všem divákům, aby nikdy nezapomněli a nemohla se opakovat podobná situace v níž jsme se ocitli v roce Dne 14. května opakovali tuto hru s velkým úspěchem a pochopením diváků ve Štířatech na pozvání tamní OB. Volby do NV Významným mezníkem poslední doby naší obce se stal 12. červen, kdy byly provedeny volby do národních výborů. Do rady MNV byli postaveni odborníci, kteří skýtají zdárné vedení obce. Nově zde zvolený tajemník MNV s. Karel Štraub, který sem dojíždí ze Znojma, působil zde jako příslušník SNB za doby protektorátu a zná tak dokonale místní poměry. Osobním stykem s občany za kolektivní spolupráce s KSČ a JZD řeší mnohé zdánlivě nevyřešitelné úkoly. Příkladnou péči věnuje zvláště JZD. Taktně, ale nesmlouvavě poukazuje na případné nedostatky a pomáhá i manuálně všude tam, kde je třeba. Do MNV byli zvoleni: K. Běhan č.82, Fr. Březina č. 87, Fr. Doubek č. 59, R. Laser č. 87, Fr. Hlávka č. 27, Ing. J. Jäger č.26, M. Kabelková č. 76, J. Klempa č. 44, C. Kondrát č. 135, M. Muchová č. 66, J. Pahr. Č. 31, L. Růžička č. 113 a K. Štraub. Do národního shromáždění: Bohumila Kubišová, zemědělská dělnice, do KNV v Brně František Plechatý, zemědělec z Bojanovic, a do ONV ve Znojmě Stan. Mikulášek, zaměstnanec STS z Hor. Břečkova. Všichni shora a na přední straně uvedeni obdrželi plných 100% platných hlasů. Předsedou MNV byl zvolen s. Robert Laser, dělník Keramiky Znojmo, tajemníkem s. Karel Štraub, bývalý příslušník SNB, předseda zemědělské komise s. Ing. Jar. Jäger, zaměst. ONV předseda školské komise s. Cyril Kondrát, odborný učitel a předseda finanční komise s. Marie Kabelková, účetní Komun. podniků Znojmo. JZD Po výroční schůzi konané dne v našem JZD nastupují do čela družstva noví členové. Předsedou zvolen František Vytopil ml., který do té doby byl zaměstnancem STS v Lesné,

24 kde získal jisté zkušenosti v oboru mechaniky zemědělství. Agronom Jan Hadamovský z Kasáren, který tuto funkci zastával při ONV ve Znojmě. Jako pracovník okresu v tomto oboru znal velmi dobře poměry ve zdejším JZD. Hned při jarním osevu uplatňuje své zkušenosti, zavádí setí luštěnin v čisté kultuře i ve směskách a mezikulturní osev (do máku krmnou mrkev) ve snaze zvýšit hektarové výnosy. Zootechnikem zůstává osvědčený pracovník, bývalý předseda družstva Frant. Hlávka. Pro ozdravění skotu je na stráni ve třešních zřízena salaš s elektrickým ohradníkem a je v ní umístěno 59 kusů jalovic určených pro doplnění chovného stáda krav. Toto opatření se velmi dobře osvědčila jak na zdraví tak i na váhovém přírůstku jednotlivých kusů. Za tím účelem jsou pro prasnice budovány dřevěné A boudy. Ze stodoly J. Auera vybudovalo družstvo prostrannou kovářskou dílnu, která je prvým krokem k vybudování opravářské dílny. Na jaře dokončena adaptace stodol na stáje a dne 9. dubna sveden veškerý zbývající skot podle pohlaví a zdravotního stavu do vlastních prostor družstva. Tím uvolnily se i stáje v domě čís. 39 a byla zde ustájena většina koní. Společné ustájení veškerého dobytka projevuje se blahodárně na váhových přírůstcích i vzhledu při stejných krmných dávkách hned v prvních měsících. Na nové staveniště a ke kravínu ze stodol jsou vyztužovány štěrkem příjezdové cesty. Samokrmuška, která až dosud byla zavedena na hluboké podestýlce (která se neosvědčila) byla přebudována. Zavedeno bylo kromě suchého krmiva i krmivo měkké, hlavně pro mladší vepře. JZD má vlastní obilní kombajn značky ZM 330 v ceně Kčs. Kombajnérem je Ant. Klempa ml. z č.41. Příznivé jarní počasí a dobře připravené polní práce slibovaly bohatou úrodu, kterou dne částečně poškodil prudký lijavec s kroupami, při němž se JZD utopilo 100 ks kuřat v průměrné váze 1 kg. Dne 19. června odpoledne, kdy téměř celá obec oslavovala v místní tělocvičně Mezinárodní den dětí, kde žáci národní školy pod vedením učitelky Marie Petrovské předvedli divadelní hru Popelka, přihnala se od západu kolem 17. hodiny prudká bouře se strašným krupobitím. Bylo zasaženo celé katastrální území od Žerůtek k Bezkovu, kde byla úroda zničena plných 100%. Na školní zahradě ve stínu zůstala ležet zledovatělá vrstva krup až do večera dne 22. června. Bylo pobito mnoho drobného ptactva i mladé drůbeže. Mladá drůbež v kurníku JZD se po prožité katastrofě dne tenkrát včas ukryla a neutrpěla žádnou škodu. Nepokosené louky na Rybníku byly úplně zaplaveny a musely být koseny ručně. Na polích, ale hlavně na okopaninách, se vytvořil silný škraloup, který dít bdělosti členů JZD byl rychle odstraňován a nastalé příznivé a vlhké počasí rychle zacelovalo škody zde způsobené. Nejvíce utrpěly krupobitím nadějné jařiny podseté luštěninami a luštěniny v čisté kultuře, které byly z větší části zaorány. Mák na Březíčku byl zničen tak, že nezůstala jediná rostlinka. Štěstí ještě, že byl podset krmnou mrkví. Některé kultury brambor, které pro pokročilou dobu nemohly být kultivovány zarostly úplně plevelem. Státní pojišťovna vyplatila JZD za vzniklé škody celkem Kčs, čímž výše pracovní jednotka v tomto roce byla zachráněna. V zimním období JZD pro své členy ve spolupráci s Domem osvěty ve Znojmě zřídilo Lidovou akademii, kde kromě odborníků z oboru zemědělství přednášel zdravotník, osvětový pracovník aj.. Akademie byla dobře navštěvována a věcná debata svědčila o živém zájmu posluchačů. Dne 4. září pořádá JZD spolu s kulturními složkami tradiční dožínky. Škoda jen, že předčasný déšť po 15. hodině slavnost na hřišti přerušil. Slavnost pak pokračovala již jen tancem v přeplněné sokolovně.

25 Kulturní akce Dne 6. března byl v sokolovně za spolupráce MNV a NF uspořádán za veliké účasti maminek MDŽ. Byly vyznamenány matky s početnými dětmi a dobré pracovnice v JZD a všechny přítomné ženy byly poděleny kytičkami. Velmi zdařilou kulturní náplň zajistily děti našich škol. Dne 10. července bylo na hřišti uspořádáno okrskové požární cvičení. Při něm se uplatnila hlavně naše mládež vedená s. Jos. Auerem. Tělocvičná jednota Sokol vyslala na Spartakiádu v Praze 6 žen. Na zájezd jim přispěla částkou Kč a MNV, který od nových voleb staví se k tělovýchově v naší obci kladně obnosem 300 Kčs. Ostatní kulturní činnost v tomto roce byla bohatá. Na poli vědecko osvětové propagace bylo provedeno: 6 zdravotnických přednášek 1 zemědělská přednáška 10 společenských přednášek 4 přednášky osvětové, a to při celkovém počtu 668 posluchačů. Kulturní společenské akce: 6 divadelních představení (z toho 3 vlastní) 9 lidových veselic 44 kulturně spol. akcí 29 ostatních kult. akcí při celkovém počtu 4210 účastníků. Další výstavba rodinných domů Miloslav Kabilka staví rodinný domek na volné parcele mezi domem svého otce a Kesslerovými. Rychle rostoucí dřeviny Správa státních lesů vysazuje stromky rychle rostoucích dřevin. Na lukách při břehu Gránického potoka, při cestě kolem farské zahrady k rybníku a na západní stranu hřiště topoly. Do prutníku a na dolinu k trati u Šalamounových vrby. Úroda lesních plodin Vlivem příznivého vlhkého léta byla v lesích nadprůměrná úroda lesních plodů, zvláště malin a ostružin. Hub byla jen průměrná úroda, některé druhy však v nadprůměrné velikosti (jelení jazyk 3,70 kg, pýchavka 3,40 kg). Počasí Krátká, ale rozmarná zima ohlásila se teprve počátkem roku, kdy 13. ledna klesla prudce teplota na -18 C. Zima byla suchá, bez větší vrstvy sněhové a pozdě zasetí a málo vzrostlé osení trpí holomrazy. Dne 28. a 29. února vystoupila teplota na 15 C, včely se silně práší a nosí plné rousky

Z kroniky obce Sedlec rok 1956

Z kroniky obce Sedlec rok 1956 Z kroniky obce Sedlec rok 1956 Z činnosti MNV. Rada MNV: s. František Hynk, předseda MNV s. Marie Pundová, tajemnice MNV s. Jaroslav Svoboda, člen rady Rada MNV zasedala pravidelně jednou týdně a na schůzích

Více

- od 1.1. byla u Jan Pokorného v čp. 351 otevřena volná prodejna nutného výseku masa.

- od 1.1. byla u Jan Pokorného v čp. 351 otevřena volná prodejna nutného výseku masa. Rok 1953 - od 1.1. byla u Jan Pokorného v čp. 351 otevřena volná prodejna nutného výseku masa. 10. ledna za odstupující p. Annu Jírovou, členku MNV, byl povolána p. Marie Holá, děl. plat. záv. a převzala

Více

Kronika obce Zelenecká Lhota

Kronika obce Zelenecká Lhota Rok 1957 Počasí a úroda Počasí při jarních pracích bylo příznivé. V dubnu sucho, v květnu jen jednou pršelo, i v červnu bylo sucho. V červenci do 10tého ještě sucho, teploty až 37, ale na sv. Sedmi bratří

Více

vejce = 0, protože zástav drůbeže znovu začíná po moru slepic.

vejce = 0, protože zástav drůbeže znovu začíná po moru slepic. Rok 1957 Počasí během roku, polní práce Zima na počátku roku 1957 byla normální, takže ozimy přezimovaly dobře. Sníh se udržel přes celý leden, největší mrazy okolo 15. až 20. ledna dosahovaly 12 C až

Více

10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník.

10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník. Rok 1947 10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník. 22. února ONV v Kamenici n. L. podal začátkem r. 1947 žádost, aby v. v. nemocnice

Více

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA Obec Rosička se nachází 9 km jihozápadně od okresního města Žďáru nad Sázavou. První písemná zmínka o Rosičce pochází z roku 1356, kdy patřila k panství Polná. Obec byla

Více

Březen v 1. polovině hezké jarní počasí byla zaseta většina obilovin. Od 16. března ochlazení, déšť, sněžení, mrazy 5 až 10.

Březen v 1. polovině hezké jarní počasí byla zaseta většina obilovin. Od 16. března ochlazení, déšť, sněžení, mrazy 5 až 10. Rok 1997 Počasí. Počasí v r. 1997. Leden přetrvává mrazivé počasí z minulého roku. Mrazy však zmírnily na 10 až 20.Od 13. ledna ve dne slunečno, teploty do 5, v noci 10. Od 20. ledna je zmírnění ve dne

Více

ROK 1986. Úvod. Volby MNV

ROK 1986. Úvod. Volby MNV ROK 1986 Úvod Rok 1986 se vyznačoval závažnými vnitropolitickými událostmi především konáním sjezdu KS SSSR a ostatních socialistických států, u nás konáním 17. sjezdu KSČ ve dnech 24. 28. března v Praze.

Více

o rozměru 30x30 cm : cena 100 Kč,- za 1m2 ( tj. 10 ks dlaždic )

o rozměru 30x30 cm : cena 100 Kč,- za 1m2 ( tj. 10 ks dlaždic ) Vážení spoluobčané! Máme za sebou první čtvrtletí Nového roku, které je vždy ve znamení tradičních společenských plesů místních spolků a dalších kulturních akcí. Letošní mírná zima a brzký příchod velikonočních

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Agro Záblatí, a.s se sídlem v Záblatí č. 63, p. Osová Bítýška, PSČ 594 53, IČ: 60 72 83 53, zapsaná v obchod. rejstříku vedeném KS v Brně, v oddíle B, vložce 1447 dne 30.11.1994 V Ý R O Č N Í Z P R Á V

Více

některé body jednání ze zastupitelstva obce ze dne 13. 7. a 31.8. 2010

některé body jednání ze zastupitelstva obce ze dne 13. 7. a 31.8. 2010 Vážení spoluobčané! Končí nejen další čtvrtletí letošního roku, ale zároveň i další volební období obecního zastupitelstva. V letošním roce nám připadli navíc ještě volby do části senátu, které budou probíhat

Více

Kronika obce Zelenecká Lhota

Kronika obce Zelenecká Lhota Rok 1960 Počasí Celkový ráz zimy byl mírný, jen občasné silnější mrazy v lednu s vánicemi. 18.března napadlo hodně sněhu, takže v sobotu 19. byl sníh ze silnice odklízen pluhem. Jaro bylo poměrně pěkné,

Více

Kronika obce Zelenecká Lhota

Kronika obce Zelenecká Lhota Rok 1987 Počasí Začátek roku byl normální. Velké mrazy začaly až začátkem března, 4. a 5.3. bylo -13 C. Léto bylo velmi krátké pouze v červenci, 1.7. bylo velké teplo + 32 C. V srpnu bylo deštivo, takže

Více

ROK 1983. Úvod. Hospodaření MNV. Dotace

ROK 1983. Úvod. Hospodaření MNV. Dotace ROK 1983 Úvod V tomto roce se pokračovalo v odpovědné a náročné práci na úkolech XVI. sjezdu KSČ a dalším rozvoji československé vzdělávací soustavy. Charakter a průběh roku ovlivňovaly mimořádně důležitá

Více

ROK 1977. Úvod. Správa obce. Obyvatelé. Hospodaření MNV. Výhledový plán

ROK 1977. Úvod. Správa obce. Obyvatelé. Hospodaření MNV. Výhledový plán ROK 1977 Úvod Partyzánská obec Prostřední Bečva má bohatou minulost. Její zrod se datuje první polovinou XVII. století (1635). Tvrdý život valašského lidu neubral nic na povaze a pracovitosti nynějších

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

Zdroje informací k historickému projektu:

Zdroje informací k historickému projektu: Zdroje informací k historickému projektu: Veronika Nováková: Starostové - V roce 1900 byl starosta pan Myslík, později Staněk - V roce 1907 byl starostou Frant. Kaněra - V roce 1908 už pan Frant. Stejskal

Více

Znalecký posudek číslo 2945 175/14

Znalecký posudek číslo 2945 175/14 Znalecký posudek číslo 2945 175/14 O obvyklé ceně pozemku parcelní číslo st. 99, jehož součástí je stavba bydlení číslo popisné 83 a garáže bez čp/če na pozemku jiného vlastníka parcelní číslo st. 183

Více

Výsledky voleb do parlamentu ČR ze dne 29.5.2010

Výsledky voleb do parlamentu ČR ze dne 29.5.2010 Vážení spoluobčané! Letošní jarní měsíce přinesly klimatické podmínky, v opačném pořadí než jsme obvykle zvyklí. Poměrně rychlý nástup jara a vysokých teplot vystřídal abnormálně deštivý a chladný květen.

Více

K oslavě 100 let založení SDH byly zásahovém družstvu zakoupeny nové obleky a vybavení.

K oslavě 100 let založení SDH byly zásahovém družstvu zakoupeny nové obleky a vybavení. Budu zpěvačkou... a co na to říká maminka? Děkujeme taky panu Koprovi z Diskotéky Fantazie, který nám maximálně vyšel vstříc a panu Večeřovi z Čoka Citonice, který nás zahrnul sladkostmi pro děti. Jestli

Více

Brusnický zpravodaj. Dolno - Ve zpravodaji naleznete: obecní měsíčník srpen 2012. Srpen. Historie továrny v Dolní Brusnici II.

Brusnický zpravodaj. Dolno - Ve zpravodaji naleznete: obecní měsíčník srpen 2012. Srpen. Historie továrny v Dolní Brusnici II. Dolno - Brusnický zpravodaj Zvičina 671 m. n. m. obecní měsíčník srpen 2012 Historie továrny v Dolní Brusnici II. Ve zpravodaji naleznete: Historie továrny v Dolní Brusnici str. 1 a 2 Pivní slavnosti Brusnický

Více

Hromadné přelety spojeneckých bombardérů

Hromadné přelety spojeneckých bombardérů Hromadné přelety spojeneckých bombardérů V roce 1944 byli jsme svědky hromadných přeletů spojeneckých bombardérů. V ohromné výši vznášely se jako stříbrné vlaštovky v uspořádaných formacích a dunivý hukot

Více

750. výročí. obce Všeradice

750. výročí. obce Všeradice 750. výročí obce Všeradice Dne 26. března 1262, pan Oldřich Zajíc z Valdeka a na Valdeku, daruje statek svůj Všeradice, klášteru Sv. Dobrotivá. Toto je nám dosud známá první dochovaná zmínka o naší obci.

Více

Slavnostní zahájení školního roku Slavnostního zahájení školního roku 1961/62 se zúčastnili dne 1. září 1961 zástupci patronátních závodů a SRPŠ.

Slavnostní zahájení školního roku Slavnostního zahájení školního roku 1961/62 se zúčastnili dne 1. září 1961 zástupci patronátních závodů a SRPŠ. 1961 62 Slavnostní zahájení školního roku Slavnostního zahájení školního roku 1961/62 se zúčastnili dne 1. září 1961 zástupci patronátních závodů a SRPŠ. Při zahajování bylo zdůrazněno, že se v letošním

Více

Obsah: 1. kapitola: počasí v roce 1982

Obsah: 1. kapitola: počasí v roce 1982 Obsah: 1. kapitola: počasí v roce 1982 2. nejdůležitější události roku 3. místní národní výbor Morkovice Slížany. Zařízení národního výboru. 4. národní fronta a její složky 5. sdružený závodní klub ROH

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ NEMOVITOSTI

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ NEMOVITOSTI ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ NEMOVITOSTI č. 703/2011 Ocenění nemovitostí: rodinného domu čp. 24 v obci Břasy, část Vranovice, na pozemku st. parc.č. 19 a pozemků st.parc.č. 19 o výměře 593m2 (zastavěná

Více

Scházíme se na závěr roku 1977 pro nás jubilejního roku, ve kterém jsme oslavili 60. výročí VŘSR, roku, který byl současně nástupem do nového

Scházíme se na závěr roku 1977 pro nás jubilejního roku, ve kterém jsme oslavili 60. výročí VŘSR, roku, který byl současně nástupem do nového Scházíme se na závěr roku 1977 pro nás jubilejního roku, ve kterém jsme oslavili 60. výročí VŘSR, roku, který byl současně nástupem do nového volebního období, abychom zhodnotili práci v uplynulých měsících.

Více

INFORMAČNÍ LIST O B C E Ř Í M O V

INFORMAČNÍ LIST O B C E Ř Í M O V 3. listopadu 2015 číslo 6/15 INFORMAČNÍ LIST O B C E Ř Í M O V Na svatého Martina prý už zima začíná. Bílý mokrý sníh leží na polích. Prý přijede na koni, podkovami zazvoní. A ten kůň je sníh, leží na

Více

Smrtná neděle 31.3. byla neděle Smrtná a ještě jako v loni bylo vidět malá děvčata s májky.

Smrtná neděle 31.3. byla neděle Smrtná a ještě jako v loni bylo vidět malá děvčata s májky. 1963 Zima Zima z roku 1962 na rok 1963 začala čtyřstupňovým mrazem už 16.listopadu a od té doby mrzlo téměř denně. 27.listopadu napadlo na dva prsty sněhu, který chvílemi tál, takže bylo bláta dost. 3.prosince

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 Osecká zemědělská a obchodní společnost a.s. 338 21 Osek u Rokycan 400 DIČ CZ25211943 V Oseku u Rokycan dne 6. března 2014. Obsah výroční zprávy: Základní údaje o firmě Informace

Více

CO SE KDY V OPATOVICÍCH ŠUSTLO (sestavil Josef Matěásko)

CO SE KDY V OPATOVICÍCH ŠUSTLO (sestavil Josef Matěásko) CO SE KDY V OPATOVICÍCH ŠUSTLO (sestavil Josef Matěásko) ROK: UDÁLOST: 1073 Zmíňka o poustce Mikulcově 1086 založen klášter za Vratislava II. 1163 klášter navštívil král Vladislav 1227 v klášteře pochován

Více

Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Pořad:

Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Pořad: z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Demo Mikuláš ing. III.2012 VI.2012 Zápis O schůzi členů j.z.d. v Chotýši konané dne 15.října v hostinci u Urbánků v 8 hod. večer. Pořad: 1, Pojednání o družstvu 2, Zpráva

Více

HISTORIE ROUDNICE. Nejstarší osídlení Je možné jej položit do mladší doby kamenné a do doby bronzové (2 500 1500 př. n. l.).

HISTORIE ROUDNICE. Nejstarší osídlení Je možné jej položit do mladší doby kamenné a do doby bronzové (2 500 1500 př. n. l.). HISTORIE ROUDNICE Obsah: 1) Název Roudnice 2) Nejstarší osídlení 3) Osídlování Roudnice 4) Roudnické tvrze 5) Roudnice a její držitelé 6) Osobnosti Zdislav Mnich, Matěj Chvojka, Jan Matějka, bratranci

Více

Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Zápis

Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Zápis Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Demo Mikuláš ing. III.2012 VI.2012 Zápis O schůzi členů J.Z.D. v Chotýši konané dne 5. ledna 1953 v hostinci u Urbánků v 8 hod, v. Pořad. 1. Zahájení a čtení zápisu

Více

Promítání v roce 2014

Promítání v roce 2014 Promítání v roce 2014 V neděli 22. února 2014 se na modřické radnici sešlo šedesát tři farníků, aby se společně s P. Robertem M. Mayerem vrátili k událostem, které v minulém roce proběhly v naší farnosti.

Více

Rok 2012 vydáno dne 30.6.2012 èíslo 2

Rok 2012 vydáno dne 30.6.2012 èíslo 2 OBECNÍ ZPRAVODAJ Kratonohy Rok 2012 MichnovkA vydáno dne 30.6.2012 èíslo 2 Vážení spoluobèané, ve druhém letošním zpravodaji se pokusím struènì popsat vše podstatné, co se v naší obci událo. Snažíme se

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3975-98/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3975-98/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3975-98/2014 O ceně nemovitých věcí, tj. pozemku p.č.st.96 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 926m 2 včetně stavby bydlení čp.142, jež je součástí pozemku p.č.st.96, vše v obci a k.ú.choustníkovo

Více

starosta některé body jednání ze zastupitelstva obce ze dne 23.4.2013

starosta některé body jednání ze zastupitelstva obce ze dne 23.4.2013 Vážení spoluobčané! Počasí nám během uplynulých 3 měsíců předvedlo téměř vše, od krásných téměř letních dnů po záplavy a zimu až ke kouřícím komínům počátkem června. Termín pouti se letos překrýval s poutí

Více

OHLÉDNUTÍ ZA PRÁVĚ KONČÍCÍM VOLEBNÍM OBDOBÍM

OHLÉDNUTÍ ZA PRÁVĚ KONČÍCÍM VOLEBNÍM OBDOBÍM OHLÉDNUTÍ ZA PRÁVĚ KONČÍCÍM VOLEBNÍM OBDOBÍM ROK 2002 20. a 21. října 2006 proběhnou v naší obci volby do zastupitelstva obce. Jaké bylo volební období 2002 2006? Co jsme v tomto období čtyř let udělali

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3907-30/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3907-30/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3907-30/2014 O ceně nemovitostí, tj. pozemku p.č.st.1/2 se stavbou zem.used čp.18, p.č.st.1/1 se stavbou bez čp/če zem.stav, p.č.4 a p.č.7/1, vše v obci Hořice, k.ú.chvalina, část obce

Více

ZPRÁVA PŘEDSTAVENSTVA ZS DUBNÉ A.S. PRO VALNOU HROMADU AKCIONÁŘŮ KONANOU DNE 15. KVĚTNA 2015 OD 19,00 HOD V KULTURNÍM DOMĚ V ŽABOVŘESKÁCH

ZPRÁVA PŘEDSTAVENSTVA ZS DUBNÉ A.S. PRO VALNOU HROMADU AKCIONÁŘŮ KONANOU DNE 15. KVĚTNA 2015 OD 19,00 HOD V KULTURNÍM DOMĚ V ŽABOVŘESKÁCH ZPRÁVA PŘEDSTAVENSTVA ZS DUBNÉ A.S. PRO VALNOU HROMADU AKCIONÁŘŮ KONANOU DNE 15. KVĚTNA 2015 OD 19,00 HOD V KULTURNÍM DOMĚ V ŽABOVŘESKÁCH Dámy a pánové, vážení akcionáři, v souladu se stanovami naší a.s.

Více

Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy

Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy 1880 Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy stanovy schváleny. Základní kapitál stanoven na

Více

Kronika obce Sytno 2012

Kronika obce Sytno 2012 Kronika obce Sytno 2012 1.0. Obyvatelstvo a jeho migrace 1.1 Významná životní výročí 85 let Zdvořanová Marie (č.p.55 ) 75 let Bouzková Vlasta (č.p.55 ) 70 let Hanzalová Jaroslava (č.p.30),palmová Anna

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 4829/2014 NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům č.p. 7 na pozemku p.č. 111 a pozemky p.č. 111, 112 Katastrální údaje : Kraj Jihomoravský, okres Břeclav, obec Sedlec, k.ú. Sedlec

Více

FOUKANÁ TEPELNÁ IZOLACE. malá investice - VELKÉ ÚSPORY

FOUKANÁ TEPELNÁ IZOLACE. malá investice - VELKÉ ÚSPORY FOUKANÁ TEPELNÁ IZOLACE malá investice - VELKÉ ÚSPORY 1. Co je foukaná tepelná izolace 2. Typy prostor 3. Používané materiály 4. Výhody 5. Kalkulace úspor 6. Příklady realizace 7. Video Program: bezodpadové

Více

Zápis z 8. zasedání Zastupitelstva Městyse Sepekov. Zasedací místnost Úřadu městyse Sepekov 18. srpna 2015 od 18 hod 18.03 hod.

Zápis z 8. zasedání Zastupitelstva Městyse Sepekov. Zasedací místnost Úřadu městyse Sepekov 18. srpna 2015 od 18 hod 18.03 hod. Zápis z 8. zasedání Zastupitelstva Městyse Sepekov Místo konání: Datum konání: Čas zahájení jednání: Přítomno: 11 členů při zahájení 12 členů od 18.09 h Omluveni: Ověřovatelé zápisu: Zapisovatel: Zasedací

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4022-38/2015

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4022-38/2015 ZNALECKÝ POSUDEK č. 4022-38/2015 O ceně nemovitých věcí, tj. - pozemku p.č.st.21 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 406m 2 včetně součásti pozemku tj. stavby bydlení čp.29 - pozemku p.č.678/12 ostatní

Více

Zpráva o činnosti a hospodaření Sboru dobrovolných hasičů v Holáskách za rok 2007. Dovolte mi přednést zprávu o činnosti našeho sboru za rok 2007.

Zpráva o činnosti a hospodaření Sboru dobrovolných hasičů v Holáskách za rok 2007. Dovolte mi přednést zprávu o činnosti našeho sboru za rok 2007. Zpráva o činnosti a hospodaření Sboru dobrovolných hasičů v Holáskách za rok 2007 Vážení hosté, bratři a sestry Dovolte mi přednést zprávu o činnosti našeho sboru za rok 2007. Zpráva začíná stavem naší

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3783-122/14

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3783-122/14 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3783-122/14 O ceně funkčního celku: - stavebního pozemku č. 4921/22 zastavěná plocha a nádvoří, jehož součástí je stavba č.p. 2702 občanské vybavenosti - stavebního pozemku č. 4921/27

Více

Zápis z výborové schůze SDH konané dne 22.1.01 v 19 v hostinci Na kopečku

Zápis z výborové schůze SDH konané dne 22.1.01 v 19 v hostinci Na kopečku Zápis z výborové schůze SDH konané dne 22.1.01 v 19 v hostinci Na kopečku Účast: 7 čl.,,v.tomiška, R.Ježek, J.Ježek, F.Handlíř, F.Handlíř st., S.Poskočil, P.Handlíř. Schůzi seznámením s programem zahájil

Více

Padesát let budišovské chovatelské organizace ve vzpomínkách a fotografiích

Padesát let budišovské chovatelské organizace ve vzpomínkách a fotografiích 1 Padesát let budišovské chovatelské organizace ve vzpomínkách a fotografiích Josef Dobrovolný Příloha Budišovského zpravodaje 4/2014 20. 12. 2014 2 Padesát let budišovské chovatelské organizace ve vzpomínkách

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 2500/120/15

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 2500/120/15 ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 2500/120/15 NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům č.p. 62 Katastrální údaje : Kraj Středočeský, okres Mladá Boleslav, obec Žďár, k.ú. Žďár u Mnichova Hradiště Adresa nemovité

Více

7. září 2014 14 hodin 6. září 2014 20 hodin MODEX

7. září 2014 14 hodin 6. září 2014 20 hodin MODEX Letošní rozmarné léto pomalu končí. Dny se zkracují, stíny začínají být stále delší a slunce ráno musí bojovat s mlhou, aby nás ještě trochu zahřálo. Léto se s námi pomalu, ale jistě loučí a vystřídá je

Více

Znalecký posudek. č. 1320-44-2011

Znalecký posudek. č. 1320-44-2011 Znalecký posudek č. 1320-44-2011 Předmětem ocenění je: rekreační chalupa č.p. 117, s příslušenstvím a pozemky č. 9 a10 v katastrálním území Křesetice, obec Křesetice, okres Kutná Hora Objednatel posudku:

Více

PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976

PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976 PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976 [1] [2] Zápis ze schůze byra (předsednictva) OV KSČ 12. 1. 1966 1966 A 98 1. Kádrové návrhy 2. Organizační záležitosti 3.

Více

Zpráva pro VVH za rok 2011 konaná 9.12. 2011

Zpráva pro VVH za rok 2011 konaná 9.12. 2011 Zpráva pro VVH za rok 2011 konaná 9.12. 2011 Sestry a bratři, vážení hosté, S blížícím se koncem roku, ve kterém náš sbor slaví 115 let od svého založení, jsme se sešli, abychom vyhodnotili naši práci

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2197

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2197 ZNALECKÝ POSUDEK č. 2197 O ceně - zemědělské usedlosti č.p.6, její obytné části, zemědělských staveb, studny, venkovních úprav a pozemků zapsaných na LV č.231 pro k.ú. Ratišovice, obec Běhařovice, okres

Více

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006 ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 26 Výměra zemědělské půdy V roce 26 byla výměra zemědělské půdy v Pardubickém kraji 231,9 tis. ha, z čehož 78,5 % zaujímala orná půda a 21,1 % trvalé travní porosty.

Více

file://g:\bořetice - zastupitelstva\zastup. 2005\Zapis zo leden 2005 www.htm

file://g:\bořetice - zastupitelstva\zastup. 2005\Zapis zo leden 2005 www.htm Stránka č. 1 z 25 Zápis z veřejného zasedání Zastupitelstva obce Bořetice konaného dne 25. ledna 2005, začátek jednání v 19. hodin. Jednání svolal pan starosta Václav Petrásek Začátek jednání: 19.10 hodin

Více

Přehled provedených prací, které obec uskutečnila od roku 1990, kdy se osamostatnila

Přehled provedených prací, které obec uskutečnila od roku 1990, kdy se osamostatnila Přehled provedených prací, které obec uskutečnila od roku 1990, kdy se osamostatnila 1990 - převedení agendy a majetku obce 1991 - přemístění kanceláře OÚ z přízemí do 1. patra - úprava prostor pro přestěhování

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1752-30/15. O ceně rodinného domu v Ivani

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1752-30/15. O ceně rodinného domu v Ivani ZNALECKÝ POSUDEK č. 1752-30/15 O ceně rodinného domu v Ivani Objednatel znaleckého posudku: Účel znaleckého posudku: Insolvency Project Dukelská 15 500 02 Hradec Králové Insolvenční řízení Dle zákona č.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4012-28/2015

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4012-28/2015 ZNALECKÝ POSUDEK č. 4012-28/2015 O ceně nemovitých věcí, tj. pozemku p.č.st.32 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 427m 2 a stavby bydlení čp.32 stojící na pozemku p.č.st.32, oboje v KN zapsáno na LV č.688

Více

Zápis. z řádné valné hromady Osecké zemědělské a obchodní společnosti, a.s. v. Oseku u Rokycan, konané dne 23. 6. 2015 od 13 hodin v Oseku č. p.

Zápis. z řádné valné hromady Osecké zemědělské a obchodní společnosti, a.s. v. Oseku u Rokycan, konané dne 23. 6. 2015 od 13 hodin v Oseku č. p. 1 Zápis z řádné valné hromady Osecké zemědělské a obchodní společnosti, a.s. v Oseku u Rokycan, konané dne 23. 6. 2015 od 13 hodin v Oseku č. p. 400 Přítomni: akcionáři a hosté dle prezenční listiny Notář:

Více

Dřínovský občasník Číslo VIII/44/2014 Obecní noviny zdarma

Dřínovský občasník Číslo VIII/44/2014 Obecní noviny zdarma Dřínovský občasník Číslo VIII/44/2014 Obecní noviny zdarma V měsíci březnu přešla obec na nové webové stránky (www.drinov-melnicko.net). Na stránkách se nově můžete zaregistrovat na zasílání informačních

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

Znalecký posudek číslo 3188-78/06

Znalecký posudek číslo 3188-78/06 Znalecký posudek číslo 3188-78/06 O ceně nemovitosti: Rodinný dům č.p. 1595 s příslušenstvím Rychvald katastrální území: Rychvald okres: Karviná Objednatel znaleckého posudku: EXEKUTORSKÝ ÚŘAD - Mgr. Pavla

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4009-25/2015

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4009-25/2015 ZNALECKÝ POSUDEK č. 4009-25/2015 O ceně nemovitých věcí, tj. pozemku p.č.st.140 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 226m 2 včetně součástí pozemku tj. stavby bydlení čp.119 a pozemku p.č.211/20 trvalý

Více

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ 2010 ROK VE SPOLEČNOSTI Připravil Jiří Kučera ROK VE SPOLEČNOSTI Úvodem Obec nedělá obcí jen shluk domů, ale také (a možná především) společenstvo lidí, kteří v ní žijí a

Více

PROJEKTY ROZVOJE VENKOVA

PROJEKTY ROZVOJE VENKOVA PROJEKTY ROZVOJE VENKOVA PODPOŘENÉ NA FRÝDLANTSKU V OBDOBÍ 2005 2010 Z PROGRAMŮ LEADER ČR A PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Frýdlantsko zahrnuje všech 18 obcí Frýdlantského

Více

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m.

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. LOUKY nad Dřevnicí Poloha obce Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. Podnebí je zde podle místní kroniky pro zdraví lidí i zvířectva jakož i pro rostlinstvo

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 2469/89/15

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 2469/89/15 ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 2469/89/15 NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům č.p. 468 Katastrální údaje : Kraj Královéhradecký, okres Trutnov, obec Rtyně v Podkrkonoší, k.ú. Rtyně v Podkrkonoší Adresa nemovité

Více

PASPORT DOMU. 183 číslo bloku číslo orientační počet č.p. 1 rok výstavby 1869 rok rekonstrukce památková péče ANO počet bytů 1 počet nebyt.

PASPORT DOMU. 183 číslo bloku číslo orientační počet č.p. 1 rok výstavby 1869 rok rekonstrukce památková péče ANO počet bytů 1 počet nebyt. PASPORT DOMU obec Česká Lípa číslo popisné 35 název ulice Škroupovo nám. okres Česká Lípa katastrální území Česká Lípa výměra parcely 24 kraj Liberecký kraj číslo parcely 83 číslo bloku číslo orientační

Více

pozvánka na ples SDH

pozvánka na ples SDH Rok 1937 Zima Zima z roku 1936 na rok 1937 byla zprvu mírná, v lednu byly však mrazy až 17 C. Koncem ledna napadlo dosti sněhu, takže pro závěje několik dní nejel autobus a vlak. Pošta byla z Nezamyslic

Více

Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015

Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015 Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015 9. 1. 2016 Vážení bratři hasiči, sestry hasičky, vážení hosté. Dovolte, abych vás seznámil se zprávou o činnosti SDH Veselice za rok 2015. K dnešnímu dni má náš

Více

Současnost (březen 2016)

Současnost (březen 2016) Současnost (březen 2016) Obec Velká Polom se nachází v Moravskoslezském kraji a od 1. ledna 2007 tvoří jednu z okrajových částí okresu Ostrava město. K 1. lednu 2016 je počet obyvatel 2043. 1 Se svou rozlohou

Více

Výměna občanských průkazů

Výměna občanských průkazů Strana 2 Dolnobrannský zpravodaj Číslo 7 Výměna občanských průkazů Dne 31. 12. 2008 skončí platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů vydaných do 31. 12. 2003. Výjimkou jsou občanské průkazy

Více

900 000 Kč. ZNALECKÝ POSUDEK č.6643/53 odhad obvyklé ceny nemovitosti pro účel dražby dle metodiky v Hypoteční bance

900 000 Kč. ZNALECKÝ POSUDEK č.6643/53 odhad obvyklé ceny nemovitosti pro účel dražby dle metodiky v Hypoteční bance ZNALECKÝ POSUDEK č.6643/53 odhad obvyklé ceny nemovitosti pro účel dražby dle metodiky v Hypoteční bance Předmět ocenění: 1.1 Rodinný dům - bez nebytových prostor Stávající Číslo popisné: 47 Na pozemku

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3970-93/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3970-93/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3970-93/2014 O ceně nemovitých věcí, tj. pozemků p.č.st.18/2 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 2126m 2 včetně součásti tohoto pozemku tj. stavby bydlení čp.41 a pozemku p.č.13 zahrada

Více

Rok 1973. * Počátky 46 27 Prostý 2 1 Horní Vilímeč 1 2 Vesce 1 3 Stojčín 2 3 Heřmaneč - 1 Léskovec - 1. Celkem 52 38. Místní hospodářství

Rok 1973. * Počátky 46 27 Prostý 2 1 Horní Vilímeč 1 2 Vesce 1 3 Stojčín 2 3 Heřmaneč - 1 Léskovec - 1. Celkem 52 38. Místní hospodářství Rok 1973 Sňatky, narození, úmrtí. V roce 1973 bylo na MěNV uzavřeno 14 sňatků. Jedenácti místním občanům vystavilo matriční oddělení delegace ke sňatkům v jiných matričních obvodech. V městské matrice

Více

Znalecký posudek číslo 3802 142/08

Znalecký posudek číslo 3802 142/08 Znalecký posudek číslo 3802 142/08 O ceně nemovitosti: Rodinný dům čp. 419 Bystřice nad Olší katastrální území: Bystřice nad Olší bývalý okres: Frýdek-Místek O B V Y K L Á T R Ž N Í C E N A Objednatel

Více

Ročník XXXIV DÁREK K NAROZENINÁM

Ročník XXXIV DÁREK K NAROZENINÁM Ročník XXXIV Vydává město Železnice Z obsahu: - Číslo 4/2015 DÁREK K NAROZENINÁM Dárek k narozeninám Z jednání orgánů města Zprávy z městského úřadu Slovo nové ředitelky Masarykovy ZŠ Co se chystá v knihovné

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 25/903/2014. Soudní exekutor Ječná 479 541 03 Trutnov. Účel znaleckého posudku: odhad obvyklé ceny 1/2 nemovitosti k 21.6.

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 25/903/2014. Soudní exekutor Ječná 479 541 03 Trutnov. Účel znaleckého posudku: odhad obvyklé ceny 1/2 nemovitosti k 21.6. ZNALECKÝ POSUDEK č. 25/903/2014 o ceně nemovitosti - rodinného domu č.p. 20, rodinného domu č.p. 104 včetně součástí, příslušenství, venkovních úprav, studny, trvalých porostů, věcných břemen, zastavěných

Více

Zápisy ze zasedání po volbách do místního zastupitelstva 2012

Zápisy ze zasedání po volbách do místního zastupitelstva 2012 Rok 2012 Zápisy ze zasedání po volbách do místního zastupitelstva 2012 Obec Obecní úřad Velká Chyška Rok 2012 ZÁPIS z 12. zasedání zastupitelstva obce Velká Chyška konaného dne 24. ledna 2012 od 19 Přítomni:

Více

občanů Rokytnice a Kochavce 3/2014 14. ročník

občanů Rokytnice a Kochavce 3/2014 14. ročník 3/2014 14. ročník Čím déle vlaštovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají. Když křížový pavouk se v říjnu ukrývá a nevylézá, není daleko od sněhu. Zářijové dny pomalu končí a s

Více

KYNICKÝ ZPRAVODAJ Informuje Obecní úřad Kynice. E-mail: kynice@tiscali.cz, internetové stránky: www.kynice.cz listopad 2015

KYNICKÝ ZPRAVODAJ Informuje Obecní úřad Kynice. E-mail: kynice@tiscali.cz, internetové stránky: www.kynice.cz listopad 2015 KYNICKÝ ZPRAVODAJ Informuje Obecní úřad Kynice. E-mail: kynice@tiscali.cz, internetové stránky: www.kynice.cz listopad 2015 Stalo se v listopadu v naší obci FAIR PLAY Klub Kynice uspořádal v sobotu 21.11.2015

Více

NÁZEV STAVBY: STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA OBJEKTU PRO VYTVOŘENÍ SÍDLA FIRMY

NÁZEV STAVBY: STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA OBJEKTU PRO VYTVOŘENÍ SÍDLA FIRMY P R O J E K Č N Í K A N C E L Á Ř I N G. P A V E L Š E D I V Ý A N T. D V O Ř Á K A 8 9, 6 7 5 7 1 N Á M Ě Š Ť N A D O S L A V O U e - m a i l : s e d i v y. p a v e l @ s e z n a m. c z t e l. 5 6 8 6

Více

číslo soudního exekutora: 163, IČ: 72074116, DIČ: CZ CZ7560064897, č.ú.: 2200077060/2010

číslo soudního exekutora: 163, IČ: 72074116, DIČ: CZ CZ7560064897, č.ú.: 2200077060/2010 *59/15-70* Exekutorský úřad Nový Jičín, Štefánikova 9, 741 01 Nový Jičín, Česká republika S o u d n í e x e k u t o r Mgr. Ing. Monika Michlová tel.: 558847012, fax: 558847016, mobil: 602757870, e-mail:

Více

Studánka Karla Holuba

Studánka Karla Holuba Studánka Karla Holuba Historie vzniku v písmu a ve fotografii Jak to všechno začalo V květnu 2011 se ve Větrném Jeníkově sešli studánkář Lubomír Zeman z Luk nad Jihlavou a místní patriot Miroslav Vašíček

Více

Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959)

Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Zápis z jednání JZD Chotýš (1952 1959) Demo Mikuláš ing. III.2012 VI.2012 1. Zápis ze schůze představenstva J.Z.D. v Chotýši dne 3. ledna 1959 Představenstvo se usneslo zbytek naturálií byti rozdělení

Více

Dům č. p. 181 Dům č. p. 182 Dům č. p. 183 Dům č. p. 184 Dům č. p. 185 Dům č. p. 186 Dům č. p. 187

Dům č. p. 181 Dům č. p. 182 Dům č. p. 183 Dům č. p. 184 Dům č. p. 185 Dům č. p. 186 Dům č. p. 187 Dům č. p. 181 Dům na bývalém pozemku velkostatku zvaném Prozdol, postavil v r. 1936 Dobeš Jakub z č. 103 s manželkou Marií roz. Zálešáková z č. 55. Manželé byli bezdětní. V roce 1965 jej předali neteři

Více

Přehled kulturních akcí v členských obcích svazku v r. 2008

Přehled kulturních akcí v členských obcích svazku v r. 2008 Leden Datum obec akce Kde 2.1. Prušánky Ohňostroj k uvítání Nového roku 5.1. Dolní Bojanovice Vinařský ples Obecní dům 5.1. Kostice Krojový ples Sokolovna 6.1. Josefov Tříkrálová sbírka 11.1. Prušánky

Více

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa.

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa. Obec Lipová se poprvé připomíná v r. 1362, kdy ji drželi synové zemřelého Peška z Veletin. V zakládací listině vizovického kláštera z r. 1261 je uveden Lipovský potok, patrně zde stála i osada Lipová.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3765-12/2013

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3765-12/2013 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3765-12/2013 O ceně nemovitostí, tj.rodinného domku čp.87 včetně příslušenství a pozemků p.č.st.90 a p.č.49/7, vše v obci a k.ú.ždírec nad Doubravou, část obce Ždírec nad Doubravou

Více

ZÁPIS DO OBECNÍ KRONIKY ZA ROK 2014

ZÁPIS DO OBECNÍ KRONIKY ZA ROK 2014 ZÁPIS DO OBECNÍ KRONIKY ZA ROK 2014 Počasí Lednové počasí roku 2014 lze charakterizovat jako teplotně nadprůměrné. Převládalo oblačno, mlhavo, denní teploty stoupaly k 5 C, o víkendu 18. a 19. 1. bylo

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č.4341/121/2016

ZNALECKÝ POSUDEK č.4341/121/2016 Okres:Kladno Obec :Smečno ZNALECKÝ POSUDEK č.4341/121/2016 ODHAD OBVYKLÉ CENY NEMOVITOSTI objektu rodinného domu č.p.548 v ulici Padlých hrdinů s příslušenstvím a pozemky v k.ú. a obci Smečno, okres Kladno

Více

Odhad obvyklé ceny nemovitosti

Odhad obvyklé ceny nemovitosti Odhad obvyklé ceny nemovitosti číslo 3925-2/2015 6 NEMOVITOST: Rodinné domy č.p. 76 a č.p. 93 Vršce Adresa nemovitosti: Vršce 76 a 93 Katastrální údaje: Kraj Královéhradecký, okres Jičín, obec Vršce, k.ú.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 5090/2015 NEMOVITÁ VĚC: 1/2 domu č.p. 54 na pozemku p.č. 674 a 1/2 pozemku tvořeného parcelami č. 674 a 675 Katastrální údaje : Kraj Ústecký, okres Ústí nad Labem,

Více

Jednotlivě Orná půda 76,55 ha. hospodařící Chmelnice 23,47 ha

Jednotlivě Orná půda 76,55 ha. hospodařící Chmelnice 23,47 ha zapsána, neboť chybělo takřka 40 ha půdy podle dosavadního rozpisu, byl celý katastr, všechny plochy půdy přesně změřeny a jeví se takto plocha obhospodařovaná jednotlivými hospodářskými sektory: Jednotné

Více

Odhad tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) č. 1088 / 7 / 2010

Odhad tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) č. 1088 / 7 / 2010 Odhad tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) č. 1088 / 7 / 2010 Typ nemovitosti Účel ocenění Rodinný dům bez nebytových prostor bez garáže v současném stavu exekuce Předmět ocenění Budova RD č.p. 4,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1904-08/016 OBVYKLÁ CENA. 1 464 000 Kč

ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1904-08/016 OBVYKLÁ CENA. 1 464 000 Kč ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1904-08/016 NEMOVITOST: Byt č. 550/7 Katastrální údaje: Kraj Vysočina, okres Třebíč, obec Náměšť nad Oslavou, k.ú. Náměšť nad Oslavou Adresa nemovitosti: Náměšť nad Oslavou, Husova

Více