MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Bakalářská práce. Brno Miroslava Hájková

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Bakalářská práce. Brno 2006. Miroslava Hájková"

Transkript

1 MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA Bakalářská práce Brno 2006 Miroslava Hájková

2 MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra Výtvarné výchovy Proměny koule Bakalářská práce Brno 2006 Autor práce: Miroslava Hájková Vedoucí práce: Doc. Blanka Růžičková, ak. mal.

3 Anotace Foukané sklo Blow glass Tato bakalářská práce Proměny koule se zabývá tvorbou foukaného skla. Jednotlivé objekty vycházejí ze společného základního tvaru koule. Ta je následně deformována a transformována drátěnou strukturou, do níž je foukaná. Je zde také nastíněn historický vývoj technik ručního zpracování skla a rozvedena technologie popisu práce při tvorbě jednotlivých objektů.

4 Prohlášení Prohlašuji, že jsem bakalářskou práci zpracovala samostatně a použila jen prameny uvedené v seznamu literatury. Brně dne 17. dubna 2006 Miroslava Hájková..

5 Poděkování Na tomto místě bych ráda poděkovala vedoucí mé bakalářské práce Doc. Blance Růžičkové, ak. mal. za cenné rady a připomínky, které mi během jejího zpracování poskytovala. Dále pak vedení ŠUPŠ sklářské ve Valašském Meziříčí, jenž mi umožnilo samotnou realizaci práce v prostorách školní huti. Nesmím také opomenout Mgr. Petra Tichánka, bez jehož odborných rad a letitých zkušeností by vlastní realizace ve skle nebyla možná. Ondřeji Strnadlovi, jenž mi velmi pomáhal při samotné realizaci objektů a všem mistrům odborného výcviku, se kterými jsem spolupracovala.

6 OBSAH ÚVOD PROMĚNY KOULE Symbolika koule Přirozenost skla Transformace koule Spojení tvarů s přírodou Barevnost FOUKANÉ SKLO Historický vývoj technik ručního zpracování skla POSTUP PRÁCE Technologie ruční výroby foukaného skla Formy Foukání skla Sklářská píšťala Chladicí pece Barvení skla Zušlechťování skla Opukávání skla Broušení skla...16 ZÁVĚR...18 RESUMÉ...18 POUŽITÁ LITERATURA...19 SEZNAM PŘÍLOH...20 PŘÍLOHY

7 ÚVOD Sklo je mimořádně zajímavý materiál. Mezi hmotami, které se vyznačují krásou a vynikajícími vlastnostmi, zaujímá cela výjimečné postavení. Marně bychom hledali hmotu jemu podobnou, pokud jde o křišťálovou čirost až bohatou barevnost, křehkost a tvrdost. Lesk někdy až démantový, jindy zase sametově matný, dokonalou světelnou propustnost, průhlednost, průsvitnost až neprůsvitnost a barvu smolně černou až oslnivě bílou. Pokud bych chtěla použít básnickou metaforu, říká se, že je stejné jako žena. Je krásné, podněcuje fantazii, je tajemné, ale také tvrdohlavé, svéhlavé a neposlušné. To potvrdí každý, kdo se sklářstvím zabývá. Toto téma a zpracování své bakalářské práce jsem si zvolila na základě své několikaleté zkušenosti se sklem. Samotný proces tvorby pro mě byl takovým malým dobrodružstvím. Sklo je totiž také materiálem nevypočitatelným. Za roky, které jsem s ním strávila vždy dokázalo překvapit: přívětivě i nepřívětivě a z této zkušenosti si už nemohu být nikdy pevně jistá konečným stádiem svého skleněného díla. V tomto případě mě naštěstí nezradilo.

8 1. PROMĚNY KOULE 1.1 Symbolika koule Kruh je jedno z nejčastějších symbolických znamení, bývá chápáno ve vztahu a v protikladu ke čtverci. Kruh vede zpátky do sebe, a proto symbolem jednoty, absolutna a dokonalosti; v souvislosti s tím i symbolem nebes, tedy něčeho povznášejícího, v protikladu k zemi, a duchovního v protikladu k hmotnému. Jako nekonečná linie je symbolem času a nekonečnosti. (Becker, U. 1997) Kruh je symbolem univerza, uzavřenosti, věčnosti bez začátku a konce, návratnosti kosmického dění ( oběh nebeských těles, roční a denní doby, vegetační cyklus). Je symbolem klidu bez napětí a bez dynamiky. Zahrnuje všechny geometrické obrazce, trojúhelník, čtverec atd., má tím i všechny jejich významy. Symbolizuje nebe, splývá s vědomím plynoucího, ale současně stojícího času, v solárních představách splývá se sluncem a světlem. Jako symbol věčného bytí se objevuje na antických náhrobcích, rituálních symbolech a zpodobení rituálních tanců (zasvěcování, ženské rituální kruhové tance, zpodobené na obvodu váz), jako svatozář božstev, zbožněných apod. (Bakela, J. 1997) V magických praktikách slouží kruh jako účinný symbol ochrany proti zlým duchům a démonům. Koncentrické kruhy symbolizují v zenovém buddhismu nejvyšší stupeň osvícenství, harmonii všech duchovních sil. V jiné souvislosti, např. v křesťanství, znázorňují různé duchovní hierarchie nebo různé stupně stvoření. Tři vzájemně spojené kruhy symbolizují v křesťanství trojjedinost Boha. Ve čtverci vepsaný kruh je běžným kabalistickým symbolem jiskry božského ohně skrytého v hmotě. C. G. Jung vidí v kruhu symbol bytostného Já. (Becker, U. 1997)

9 1.2 Přirozenost skla Ve své práci jsem vycházela právě z podstaty tvaru koule. Základní tvar formy vychází z polokoule, do níž jsem vkládala rovněž další kulovité tvary kruhy a elipsy. Proč jsem si zvolila právě tento jednoduše dokonalý tvar? Právě z jeho jednoduchosti na mě vyzařuje velká síla, je to síla nejenom tajemství a nekonečnosti, ale také symboliky, jenž sebou koule přináší. Dalším důvodem této volby byl sám materiál, který jsem měla v úmyslu použít, a tím bylo právě sklo. Záměrem bylo vycházet z jeho přirozenosti. Koule je pro roztavenou sklovinu ten nejpřirozenější tvar pokud ukápne kapka skloviny, vždy se vlivem povrchového napětí skla ihned zakulatí. Koule baňka bublina je také základem pomyslným zárodkem pro vznik každého nového skleněného tvaru. Při výrobě foukaného skla se skutečně vždy vychází z malé baňky, což je termín, označující kuličku na špičce sklářské píšťaly. Je to ve své podstatě základ pro všechny další práce. Baňka postupně roste, zvětšuje se dalším nabalováním a navíjením se nové skloviny, profukuje se a dále rozfukuje ve větší a ještě větší bublinu. 1.3 Transformace koule Já se však rozhodla tuto přirozenost skla narušit spoutat jej. Rozbila jsem tuto dokonalost koule drátem rozbrázdit její strukturu. Hrála si s ní, deformovala ji a objevovala tak prostor jejích nových dimenzí. Zkrátka jsem ji více přiblížila obrazu svému koule jako dokonalý tvar duchovna je příliš vzdálená nedokonalému člověku. Rozbrázděním povrchu tvarů vznikl náznak pohybu rozpuku či rašení, vzniku něčeho nového neznámého a právě proto možná i obávaného. Když se pozorně zadíváme na jednotlivé kusy, dochází v nich k různým tvarovým deformacím, které navozují pocit pohybu. Vyskytuje se zde několik stádií rozpuku. Některé útvary jsou silně plastické vytvořené bubliny doslova vystupují z původního tvaru. Jiné jemně rozrušují strukturu, další z původním tvarem korespondují.

10 Žádný organismus ani objekt nežije izolovaně, ale v každém okamžiku svého života existence se nachází v nějakém prostředí, s nímž je v neustálém vztahu. Tímto prostředím svým prostředím je neustále ovlivňován a sám jej také svým způsobem ovlivňuje. (Matějček, Z.) V samotných plastikách došlo k vzájemnému propojení dvou protikladných materiálů, kterými jsou sklo a drát. Tímto spojením nejenom že došlo ke vzniku nového celku, ale oba materiály se ve své podstatě zásadně ovlivnily. U skla došlo k výrazné deformaci a posunutí tvaru. Drát narušil také hladký povrch skla. V některých místech v něm zanechal jemnou strukturu. Kov získal žárem skloviny novou velmi příjemnou patinu. Sklo samo o sobě je materiálem, který mě velmi fascinuje, na jednu stranu je velmi chladné, neživé ve své ledové kráse, čistotě a průzračnosti, velkém jasu a světle. Ze strany druhé z něj však dýchá nesmírný život, vzrušení a napětí sklo žije svým krásným leskem, bublinkami bublinami, které vznikají mezi jednotlivými oky drátu stále se zvětšují a roztahují, jen málo, maličko chybí k jejich prasknutí. Sklovina je stále živá, ač je spoutána drátem přetéká, neustále se snaží vyprostit ze sevření. Je zde vyjádřeno také určité napětí. Sklo je sevřeno v pevném drátěném koši nemůže se nadechnout něco je stále svírá nemůže být samo sebou svou přirozeností dokonalou koulí. Snaží se vyprostit uniká oky, volným prostorem, který se mu nabízí jako jediné východisko únik. Je zde vyjádřena také veliká síla skloviny, která je sice svým způsobem lehce tvárná jako jemné těsto. Její touha po úniku ze sevření je však tak vysoká a nezkrotná, že se až snaží formu protrhnout. To se jí však nedaří, dochází pouze k promáčknutí původních tvarů polokoulí. U koule, jež vyjadřuje klid bez napětí a dynamiky, dochází ve spojení s drátem k ostrému protikladu. Klid je narušen silným vzruchem. Objevuje se velké napětí touha po uvolnění ze silného sevření. Na stranu druhou jednotlivé kruhy, které v sobě tvary obsahují, vedou zpět do sebe, vzájemně se prolínají. Proto se i v tak silné rozpolcenosti objevuje jednota se sounáležitostí. 1.4 Spojení tvarů s přírodou Tuto techniku jsem záměrně využila k transformování těchto tvarů, inspirovaných přírodou. Vždyť kde jinde bychom mohli najít tolik krásy než právě v přírodě! Je v ní mnoho zákoutí, neprobádaného; dokáže k nám být stejně tak štědrá jako zároveň i velmi krutá. Mnohé skvosty však mnohdy přeletíme ve svém spěchu pohledem a ani se u nich nepozastavíme, připadají nám obyčejné a všední. Po blízkém prozkoumání mohou být ve své jednoduchosti až úžasné. Stačí se zaměřit na obyčejný pupen či zrnka, která jsou pečlivě ukrytá v tobolkách. Čekají na svůj čas, shromažďují sílu a energii, aby mohly vyjít ven, napovrch. Nakonec se jim to přeci povede a vymaní se ze svého pevného úkrytu. Jejich zárodky v malých kuličkách, se skrývají a prolínají jeden do druhého.

11 Tyto přírodní tvary - objekty jsem ve svých instalacích záměrně navracela do přírody, tam odkud skutečně vzešly. Byly tedy umístěny do křišťálového potůčku, kde korespondovaly s jeho bublavou hladinou a zároveň byly také v ostrém kontrastu s drsnými kameny, umístěny v uzlovitě zapleteném bludišti vzdušných kořenů, jejich chaotickém spletitém úseku. Drátěné tvary koule se zase jen bezstarostně kutálely po čistě bílé sněhové ploše a nevinně ji rozbrázdily svojí spletitou strukturou, jenž v ní zanechaly 1.5 Barevnost Ve volbě barevnosti objektů odrážela jsem se od barvy kovových forem (měď, mosaz, ocel), jenž pro mě byla sama o sobě velmi příjemná. Snažila jsem se o to, aby také sklo vycházelo z podobných teplých odstínů, které by se vzájemně doplňovaly s jednotlivými dráty. Vycházela jsem přitom ze základu, kterou ve mně evokovala sama rozžhavená sklovina tedy červené (rudé) barvy. Ta je v symbolice barev je spojena s významem slunce, ohně, krve, síly a mládí, s plodivostí a láskou. Je výrazem stravující moci pekelného ohně nebo nezkrotných vášní a žádostí. Červená barva je jako signální barva, která přislibuje začátek, nový život a teplo. Barva ohně, krve je zároveň barvou života, lásky, tepla, nadšeného zápalu, plodnosti. (Bakela, J. 1997) Pohybovala jsem se tedy v oblasti barev a odstínů růžové, oranžové a hnědé, jenž v sobě nesou prvky červeně. Odrážela jsem se také od samotného pohybu, jenž v objektech cítím. Při pohybu dochází k zahřátí, tření, uvolnění energie a tepla, proto tedy právě tyto teplé odstíny. Touto volbou jsem také chtěla sjednotit rozpolcené tvary ostrým kontrastem zvolených barev by došlo k jejich úplnému rozbití.

12 2. FOUKANÉ SKLO 2.1 Historický vývoj technik ručního zpracování skla Ruční výroba skla nedoznala v průběhu několika tisíc let od svého vzniku podstatných změn, pokud hodnotíme vlastní způsob práce. Nejstarší technikou zpracování skla, známou ze starověkého Egypta, bylo ovíjení. Na hliněnou formu se těsně vedle sebe navíjela skleněná vlákna (o síle několika milimetrů), tak, aby se okraje dotýkaly. Takto vytvořený výrobek se pak znovu ohřál v peci, aby se okraje vláken stavily dohromady. Nakonec se hliněná forma rozbila a střepy odstranily. Tak se vytvářely poměrně jednoduché duté nádoby (především flakony a misky), které měly na povrchu mnohdy velmi zajímavý dekor, daný užitím vláken různé barvy. Výroba skla foukáním je známá z Fénicie, odkud se tato technika rozšířila do starověkého Řecka a dále do Říma. V antickém světě, zvláště v helénistickém období a později po ovládnutí středozemního moře starověkým Římem v době císařství, bylo foukání skla běžnou sklářskou technikou. Nejstarší foukané sklo se vyrábělo z volné ruky, tedy bez použití forem. Předpokládaný tvar se po vyfouknutí dotvářel ručním tvarováním. Takový způsob výroby měl řadu omezení, neboť většinu složitějších tvarů není možno bez formy vyrobit. Tato technika se v současné době užívá u specifického druhu výroby, označovaného jako hutní tvarování. Objevu sklářské píšťaly (doložena v 1.stol. př.n.l.) předcházelo zřejmě foukání skla tak, že se vyrobila skleněná trubice, uchladila se, pak se jeden konec zahřál a druhým koncem trubice se vyfoukl požadovaný tvar. Formy se ve sklářství začaly užívat již zhruba v 5. století př.n.l. Zpočátku se zřejmě jednalo o otevřené miskovité dvoustěnné formy, které sloužily k výrobě dutého skla technikou sintrování. (Technika sintrování frity. Sklo se tvarovalo ve dvoustěnných formách (vzhledem se takto vyráběné misky podobají modernímu silnostěnnému lisovanému sklu), zdobené bylo jednoduchými plastickými dekory slinkami a žebry, často dobrušované, někdy také na povrchu leštěné.) Dalším vývojovým stupněm bylo foukání skla do uzavíracích forem, které dávaly výrobku požadovaný přesný tvar. Již ve starověkém Římě se nesporně užívaly nejen formy dřevěné, ale i kovové. Dokladem toho jsou jak osmihranné antické číšky, tak i velmi známé lahvičky s tvářemi. Stejně tak se v antickém sklářství poprvé začaly užívat rozmanité kovové raznice. (Vondruška, V. 2002)

13 3. POSTUP PRÁCE Sklo samo o sobě mě vždy velmi fascinovalo. Prošla řemeslem zpracování skla a nadále s ním spolupracuji. Samotný proces foukání skla, takto velkých a silnostěnných tvarů, je fyzicky i řemeslně velmi náročný, a proto jsem jej přenechala odborníkům mistrům sklářům a sama jsem prováděla jen práce pomocné. 3.1 Technologie ruční výroby foukaného skla Formy Nejprve jsem si připravila potřebné formy, které jsem vyrobila z drátu. K tomuto účelu je po technologické stránce nejvhodnějším materiálem měď, železo a stříbro, které mají vyšší teplotu tání než je teplota zpracovávané skloviny ( C) a ve spojení se sklem nepůsobí napětí, a proto se není nutno obávat prasknutí hotových výrobků. V mém případě jsem užila kombinaci drátů měděných, mosazných a ocelových, ty splňují potřebná kritéria a zároveň jsem využila spojení jejich zajímavé barevnosti, která ve spojení se sklem působí velmi příjemně. Při výrobě těchto drátěných forem je nutná preciznost hlavně v upevnění spojů jednotlivých drátů, protože by mohlo velkým tlakem skla dojít k roztržení formy. Velkým tlakem skla se jednotlivé kusy také zvětšily rozfoukly. S připravenými drátěnými objekty jsem se vypravila na školní huť SUPŠ sklářské do Valašského Meziříčí, kterou jsem navštěvovala, kde se již odehrál samotný proces foukání Foukání skla Tradiční postup při foukání skla se po tisíciletí podstatným způsobem nezměnil. Sklář nabere na píšťalu trochu skla první náběr a zhotoví baňku. Na tuto baňku přidá nový náběr vytvoří tak velkou baňku a ni následně nabírá potřebné množství skloviny k vytvarování vlastního výrobku (jednotlivé náběry se přidávají až po zachlazení horké sklo se musí nabírat na chladnější). Během náběrů sklo neustále uhlazuje pomocí svaláku (svalák, podvalák - válcovitý dřevěný špalík, který je na koncích miskovitě nebo válcovitě vydlabaný) a průběžně foukáním zvětšuje vnitřní prostor koule, kterou má na konci píšťaly. Když má nabrané dostatečné množství skla (dle velikosti a síly požadovaného výrobku), pomocí podvaláku připraví kus do žádaného tvaru protáhne do válce, rozšíří a zúží v potřebných částech. To vše provádí za neustálého otáčení píšťaly. (Vondruška, V. 2002) Když je kus potřebně připravený, vloží jej do formy a foukáním tvaruje. V tomto případě se jednalo o foukání napevno krátkým, ale mohutným fouknutím, aby se dekor formy do skloviny dobře obtiskl. U forem vytvořených z drátu je výhodu, že se sklovina tvaruje dechem skláře do volného prostoru mezi jednotlivá oka a sklo tak dostane vysoký lesk s pěkným optickým účinkem. (Špaček, J. 1971; Konečná, O. 1985)

14 Při tomto způsobu zpracování musí být sklovina velmi precizně připravena, protože hrozí možné riziko, že se sklo při foukání nedostane do všech prostorů formy (tvar se nedofoukne), nebo bude stěna slabá a vznikne díra (sklo se profoukne). (Špaček, J. 1971; Konečná, O. 1985) Hotový výrobek se odnáší do chladící pece, kde se dostatečně vychladí, aby u něj nenastalo trvalé pnutí a následně nedošlo k jeho prasknutí. (Špaček, J. 1971; Konečná, O. 1985) Sklářská píšťala Mezi nejdůležitější pomůcky při ručním foukání skla patří sklářská píšťala. Sklářská píšťala, nezbytná k foukání skla, byla známá už starým Féničanům (pravděpodobně v podobě keramické trubice z pálené hlíny). Při archeologických vykopávkách v zaniklých sklárnách se sklářská píšťala nachází jen ojediněle (z antického období nálezy ve Francii), protože byla tím nejdůležitějším, co sklář ke své práci potřeboval. Proto píšťaly opatroval a vždy si je nosil s sebou. V českých zemích patří k nejstarším vyobrazením postava skláře s píšťalou v ilustraci Mandevilova rukopisu z počátku 15. století. Sklářská píšťala užívaná dnes je úzká kovová trubice. Jedním koncem se sklo nabírá a druhý slouží k foukání. Protože kov vodí teplo, musí mít píšťala na konci izolované držadlo. Dříve se používalo dřevo, dnes různé umělé hmoty, silnostěnná guma a další materiály, které se navlékají na konec píšťaly. Na úplném konci, jímž sklář fouká, bývá náustek. Je soustružený nebo litý z mosazi či podobného kovu, otvor v něm je užší než průměr píšťaly (slouží pro lepší účinek foukání), na konci je zaoblený, aby ho bylo možno vkládat do úst. Náustek se obvykle šroubuje na konec píšťaly a je vyměnitelný. Sklářské píšťaly jsou různě dlouhé a mají různý průměr. Délka běžných píšťal se pohybuje od 130 do 150 cm, vnitřní průměr trubice bývá nejčastěji od 12 do16 mm, větší průměry (16 22 mm) se užívají na výrobu velkých kusů. Čím větší kus se fouká, tím větší musí být průměr píšťaly. Také délka sklářské píšťaly je důležitá, při jemné práci a výrobě menších kusů se používají píšťaly kratší (říká se jim kalíškářské). Protože železo reaguje se sklem (zabarvuje sklo do zelena), musí být konec, jímž se sklo nabírá, zhotoven z kovu, který se sklem nereaguje. Používá se obvykle speciální slitina chromu a niklu nebo ocel AKC. Úzká trubička z tohoto materiálu, upevněná na konci železné píšťaly se nazývá návarek. Někdy se užívají píšťaly lehčené, jsou celé zhotovené ze speciální oceli AKC, jsou trvanlivější a lehčí, ale také dražší. Při práci sklář průběžně ochlazuje tělo píšťaly vodou. Při foukání zůstane nad horní hranou formy přebytečné sklo, které se nazývá kopna (hlavice). Do horní části kopny ústí sklářská píšťala, spodní okraj kopny je různě široký podle toho, jaký tvar má vlastní výrobek. Pro další zpracování výrobku se musí kopna odstranit. V principu existuje několik základních technik. Po dokončení kusu se výrobek uchopí vidličkou pod kopnou, odklepne se píšťala ústící do vršku kopny a celý kus (tedy výrobek s kopnou) se odnese do chladicí pece. (Vondruška, V. 2002)

15 3.1.4 Chladicí pece Skleněný výrobek se musí po dokončení pomalu chladit, aby se ve sklovině stabilizovalo vnitřní pnutí. Pokud se sklo ochladí rychle, praskne. Čím je výrobek hmotnější, tím déle se musí chladit. Samotný proces chlazení probíhá tak, že se pomalu snižuje teplota prostředí, v němž je sklo uloženo. Zhruba do 500 C je možno teplotu snižovat poměrně rychle, od ní je však nutno až do teploty 200 C snižovat velmi pomalu. Tato fáze chlazení by měla trvat nejméně dvě hodiny u malých a slabých kusů, u silnějších a větších kolem čtyř hodin a u výrobků z masivu, např. těžítek a hutních váz, by měla trvat ještě déle. U extrémně velkých a silných kusů může chlazení trvat i několik dnů. (Vondruška, V. 2002; Špaček, J. 1971; Konečná, O. 1985) Chlazení probíhá v chladících pecích komorových nebo pásových. Ohřev vzduchu je zajištěn plynem nebo elektrickým proudem. Ohřev je regulován tak, aby byla v komorové chladicí peci konstantní teplota od 480 do 520 C. při práci se prostor pece plní výrobky ze skla a když je plný, komorová pec se uzavře a pomalu se sjíždí s teplotou, to trvá několik hodin. Tavič vybírá komorové pece obvykle v noci, když sklo zchladne na C. (Vondruška, V. 2002) Barvení skla Barvení skla je poměrně složitý technologický problém. U skla neplatí, co si někdy představují lidé, kteří se technologií skla nezabývají, totiž že barvit sklo je totéž jako míchat malířské barvy. Mícháním již nataveného zeleného a křišťálového skla nedostaneme sklo světle zelené. Barvení skla je možné jedině v procesu vlastní tavby, tedy při změně krystalické mřížky hmoty, dostatečné barvení natavené skloviny technologicky možné není (lze barvit pouze povrch skla pomocí některých hutních technik, ale až v průběhu práce s ním). (Vondruška, V. 2002) K barvení skla se užívají suroviny na bázi kovů, které sklu dávají výsledný barevný efekt. I když se pokusy s barvením skla prováděly již ve starověku, ve větší míře se sklo začalo barvit až od 15. a 16. století (nejprve se vyrábělo sklo modré, jako dekorační prvky se uplatňovaly i červené níťové dekory, benátští skláři tavili opálové sklo lattimo), v 18. století se objevují skla uranová a zlatý rubín. Velkého pokroku v barvení skla bylo dosaženo v 1. polovině 19. století především zásluhou českých sklářů (novoborský technolog Bedřich Egermann a další). Ve druhé polovině 19. století se potom barvení skla uplatnilo i v oblasti výroby skla technického a užitkového. Moje práce byly barveny přímo na huti pomocí rubínů. Rubíny se tvarují do šišek (válcových tyčí příslušných barev), které se potom mohou rozemlet na jemný prášek a slouží k přejímání křišťálu barevným sklem. Foukané sklo se mezi druhým a třetí náběrem smočí v takto připraveném přášku a vznikne tak různě odstínovaná barevná plocha skla. Jemnost zabarvení je dána velikostí jednotlivých zrn rubínové drtě. Zbarvení v teplých odstínech růžové, hnědé a oranžové lze dosáhnout užitím zlatého rubínu. Avšak jen výjimečně se vyrábí luxusní foukané užitkové sklo přímo z taveného zlatého rubínu, neboť tato sklovina je mimořádně drahá. Jako levnější náhražka se od konce 19. století pro výrobu červeného skla užívají selenové suroviny. Takové sklo je světlejší, s odstínem lehce do žluta, někdy podle přísad a způsobu tavby i do růžové. Roku 1981 byl nataven selenový rubín (červené sklo), o

16 rok později selenový rosalin (růžová varianta). Následovaly další patenty červeného skla, vycházející z variant užití selenu. Po roce 1950 se v českých zemích vyrábělo ze selenu červené sklo zvané granátové. Na rozdíl od zlatého rubínu probíhá proces nabíhání až během výroby. Sklář zhotoví kus z natavené skloviny, která je žlutohnědá, teprve pak nechá hotový kus znovu rychle nahřát, čímž naběhne do červené barvy. Selenový rubín se užívá též k výrobě plochého skla (červené sklo pro dopravní signalizaci). (Vondruška, V. 2002; Špaček, J. 1971; Konečná, O. 1985) 3.2 Zušlechťování skla Poté, co se skleněný výrobek zhotoví na huti a je dostatečně vychlazen, je nutná jeho další úprava. Těmto technikám se souborně říká zušlechťování nebo rafinování. Podle užitých technologických postupů se rozlišuje pět základních způsobů opracování tepelné, mechanické, chemické, lazurování a nanášení barev. Po dokonalém vychlazení je nutno hotový tvar ještě dále zpracovávat nejprve je nutné z něj odstranit jeho vrchní část: hlavici (kopnu). To je možno několika způsoby: řezáním na diapile, odtavováním nebo pukáním. V tomto případě bylo nejvhodnější rafinační technikou právě opuknutí. (Vondruška, V. 2002) Opukávání skla Pukání skla je oddělování hlavic výrobků je založeno na základních fyzikálních vlastnostech skla, které umožňují vyvolat zahřátím úzkého pásu skla místní vnitřní napětí, jenž v určitém okamžiku překročí mez pevnosti skla a právě ta část skleněného předmětu se v místě nahřátí oddělí. Tento proces se urychluje nahřátím s následným prudkým ochlazením nebo porušením povrchové pevnosti skla naškrábnutím. V praxi se při pukání postupuje různými způsoby. Opukávání se provádí na pukacím stroji, ten je složen ze dvou točen, ke kterým přísluší malé hořáky s ostrým plamenem. Skleněné předměty otáčejí ve vhodném středícím nebo upínacím zařízení kolem své osy. V žádaném místě se sklo v úzkém pásu z vnější strany zahřeje speciálními hořáky.následně vznikne pnutí a sklo po obvodu praskne. Povrch skla je předem porušen naříznutím pomocí diamantového hrotu. Někdy je tomuto prasknutí nutno pomoci mírným zachlazením (obzvláště u silnostěnných kusů), stačí na zahřáté místo kapka vody. Zaprasknutý vršek výrobku, který je ostrý a často zubatý, se pak srovnává broušením provádí se tzv. hladinový brus. (Vondruška, V. 2002; Špaček, J. 1971; Konečná, O. 1985) Broušení skla I když se vzácně objevují broušené horní hrany pohárů již v renesanci, počátkem rozkvětu broušeného skla se stalo 18. století. Brus pro dekorační účely byl objevem anglických sklářů a váže se na zavedení výroby olovnatého křišťálu ve 2. polovině 18. století.

17 Záhy se tato technika masově rozšířila i v českých zemích a v Německu a později také v dalších zemích. (Vondruška, V. 2002) Srovnání horních okrajů dutého foukaného skla po pukání, srovnávání ploch, především spodních, aby výrobek mohl stát, někdy také hran se nazývá obrušování = hranování a provádí je brusič hranař. Vlastní broušení je mechanický proces odebírání skla volným nebo vázaným brusivem. Sklo se brousí pomocí hrubých drsných materiálů brusiv, jejichž třením se z plochy hmoty odbrušují jemné částečky skla. Každé broušení se v principu rozděluje na tři fáze broušení hrubé, jemné a leštění. V procesu hrubého broušení se z předmětu odstraňuje ta část hmoty, která nemá být součástí finálního výrobku. Při jemném broušení se obroušená plocha skla vyhlazuje, aby byla rovná a bez viditelných mechanických stop. Leštěním se broušený povrch kombinací mechanického a chemického působení uvádí do vizuálně stejného stavu, jako ostatní nebroušená plocha skla. Základním zařízením pro hrubé i jemné obrušování je hladinářský brus, který se skládá z velikého horizontálně umístěného kotouče na vertikální hřídeli, poháněné elektrickým motorem. Pro hrubé broušení se obvykle používá kotouč litinový, jemnící kotouče jsou buď z přírodního pískovce, výjimečně syntetické (korund nebo křemičité látky), leštící kotouče jsou obvykle z topolového dřeva, po obvodu stažené železnou obručí. Broušený výrobek je po celou dobu ochlazování proudem vody, aby nedošlo k jeho přehřátí a následnému prasknutí. Celé brusné zařízení je umístěno v dřevěném rámu s vanou, která zachycuje odtékající vodu s použitým brusivem. Při samotném broušení se brusný kotouč se potře práškovým brusivem, na rotující kotouč se při práci stále přivádí voda s brusným práškem. Odstředivou silou se při rotaci kotouče brusivo rovnoměrně rozprostře po ploše kotouče. Broušená plocha skla se silou přitiskne na plochu rotujícího kotouče a jeho otáčením se plocha skla odbrušuje. Technologicky probíhá broušení ve dvou fázích, daných charakterem brusiva, které se musí skládat ze dvou hlavních tvarových komponentů. Zaoblená zrna brusiva vytvářejí v prvé fázi práce v broušené hmotě mikroskopické prasklinky, které se ve druhé fázi odlupují pomocí zrn s ostrými hranami. Čím větší jsou zrna brusiva a čím větším tlakem se na plochu brusného kotouče přitiskne broušený kus, tím rychleji se hmota skla obrušuje, ale současně jsou větší i broušené rýhy, které se musí v dalších operacích srovnat. Takto se postupuje až k závěrečné fázi, kterou je leštění skla, kdy se jeho povrch srovná do absolutní roviny, od které dochází k ostrému odrazu světla a tím i vysokému lesku. (Vondruška, V. 2002; Špaček, J. 1971; Konečná, O. 1985) Moje objekty prošly všemi třemi fázemi procesu broušení: hrubé zabrušování, jemnění již srovnaného povrchu a závěrem i leštění hrany skla. Tímto krokem byl proces výroby završen, další z následně možných technik zdobení kusů (malba, pískování atd. ) by byl v tomto případě nemístný a nesmyslný.

18 ZÁVĚR Technikou foukání skla do drátěných forem, kterou jsem využila při tvorbě své bakalářské práce, vznikla série zajímavých prostorových tvarů objektů. Hlavní myšlenkou jejich zrodu bylo spojení dvou odlišných materiálů v jeden celek. Bylo to spojení křišťálové čirosti a křehkosti skla s pevností a nepoddajností kovu. Tímto propojením došlo k vzájemnému ovlivnění obou materiálů. Sklo ztratilo svou přirozenost dokonalý tvar koule. Bylo uvězněno v pevném objetí nelítostného drátu, ze kterého se vší silou snaží vyprostit tím vzniká velmi zajímavá a dynamická struktura. Rozbrázděním povrchu tvarů vznikl náznak pohybu rozpuku či rašení, vzniku něčeho nového neznámého a právě proto možná i obávaného. Drát narušil také hladký povrch skla. V některých místech v něm zanechal jemnou strukturu. Kov získal žárem skloviny novou velmi příjemnou patinu. Při vlastním postupu práce se nejprve zhotovily drátěné formy, do kterých bylo foukáno sklo. Objekty se po vlastním vyfouknutí umístily do chladící pece, aby nedošlo k pnutí a předešlo se tak riziku praskání hotových kusů. Po dokonalém vychlazení začala další úprava výrobků. Nejprve opuknutím došlo k odstranění kopny hlavice. Ostrý povrch opuku se musel následně zabrousit. Broušení probíhalo ve třech fázích: hrubé broušení, jemné broušení a leštění. Využití plastik může být různé. Vlastní instalace v interiéru či exteriéru samostatné objekty. Zároveň se dá aktivně využít vnitřního prostoru, který vznikl po opuknutí přebytečné kopny hmoty skla, jenž vlastním plastikám dodává i funkčnost nádoby. RESUMÉ Cílem mojí bakalářské práce bylo vytvoření skleněných prostorových objektů. Vlastní práce se zabývá myšlenkou dokonalosti koule a skleněných útvarů, řeší také vzájemnost ovlivňování materiálů. Je zde také nastíněna základní technologie ruční výroby skla.

19 POUŽITÁ LITERATURA BAKELA, Jan. Výtvarné umění výkladový slovník. Praha : Serifa, s. ISBN BECKER, Udo. Slovník symbolů. Praha : Portál, s. ISBN VONDRUŠKA, Vlastimil. Sklářství. Praha : Grada, s. ISBN ŠPAČEK, J. Zdobení a zušlechťování skla v huti. Praha : Redakce literatury spotřebního průmyslu, s. KONEČNÁ, O. Technologie sklářské výroby. Teplice : Sklo Union, s.

20 SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 : Formy z drátů (obrázek) Příloha č.2 : Realizace prací (obrázek) Příloha č. 3 : Instalace objektů v přírodě (obrázek) Příloha č.4 : Postup práce (obrázek)

Historie výroby skla na našem území sklo bylo objeveno v polovině 3. tisíciletí př. n. l. v Mezopotámii (teorií objevu skla je více)

Historie výroby skla na našem území sklo bylo objeveno v polovině 3. tisíciletí př. n. l. v Mezopotámii (teorií objevu skla je více) SKLO Historie výroby skla na našem území sklo bylo objeveno v polovině 3. tisíciletí př. n. l. v Mezopotámii (teorií objevu skla je více) první písemná zmínka o skle na našem území pochází až z roku 1162

Více

S lehkostí, perfektní údržba.

S lehkostí, perfektní údržba. 1 Nauka o materiálech, tipy pro údržbu, prostředky pro údržbu www.ancor.cz S lehkostí, perfektní údržba. V denním použití Absolutní odolnost nerezové oceli není dosažitelná, proto je výskyt stop použití

Více

Výroba skla. Historie výroby skla. Suroviny pro výrobu skla

Výroba skla. Historie výroby skla. Suroviny pro výrobu skla Výroba skla Sklo je amorfní (beztvará) průhledná nebo průsvitná látka s širokým uplatněním ve stavebnictví, průmyslu i umění. Je odolné vůči povětrnostním a chemickým vlivům (kromě kyseliny fluorovodíkové,

Více

MOZAIKOVÁNÍ. mozaika pro každého. Kateřina Konířová

MOZAIKOVÁNÍ. mozaika pro každého. Kateřina Konířová MOZAIKOVÁNÍ mozaika pro každého Kateřina Konířová Kateřina Konířová Mozaikování/mozaika pro každého Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264

Více

Opracování povrchů Brilantní při broušení a leštění.

Opracování povrchů Brilantní při broušení a leštění. Opracování povrchů Brilantní při broušení a leštění. Ať se jedná o plochu, zaoblení, úhel nebo roh: program FLEX pro povrchy je vždy ta správná volba. Odvedete s ním všude skvělou práci. Celou záležitost

Více

OBRÁBĚNÍ DŘEVA. Mgr. Jan Straka

OBRÁBĚNÍ DŘEVA. Mgr. Jan Straka OBRÁBĚNÍ DŘEVA Mgr. Jan Straka Obrábění je technologický pochod, kterým vytváříme požadovaný tvar obrobku ve stanovených rozměrech a v požadované kvalitě obrobených ploch. Obrábění se dělí podle způsobu

Více

Řezné podmínky při broušení

Řezné podmínky při broušení Řezné podmínky při broušení Broušení je převážně dokončovací operace, a proto řezné podmínky z hlediska dodržení požadované přesnosti rozměrů, geometrického tvaru a drsnosti při maximálním úběru materiálu

Více

since 1857 www.moser-glass.com

since 1857 www.moser-glass.com since 1857 www.moser-glass.com Ludwig Moser since 1857 2777 2794 H istorie značky Moser je nerozlučně spjata se jménem Ludwig Moser. Právě tento zručný rytec a talentovaný obchodník se roku 1857 zasloužil

Více

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc.

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc. Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie Odbor obrábění Téma: 10. cvičení - Broušení Okruhy: Druhy brusek, účel a využití Základní druhy brousicích materiálů

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada SLÉVÁRENSTVÍ,

Více

Typologie tavicích pánví ze stanovišť zaniklých sklářských hutí v Lužických horách a jejich okolí do průmyslové revoluce

Typologie tavicích pánví ze stanovišť zaniklých sklářských hutí v Lužických horách a jejich okolí do průmyslové revoluce Typologie tavicích pánví ze stanovišť zaniklých sklářských hutí v Lužických horách a jejich okolí do průmyslové revoluce Michal Gelnar Tato první studie, resp. sonda, je zaměřena na typologii sklářských

Více

Aplikace 90 W. Pneumatické brusky s kleštinovým upínáním VŠEOBECNÉ POUŽITÍ ROZSÁHLÝ VÝBĚR ZE SORTIMENTU VYSOKOOTÁČKOVÁ BRUSKA

Aplikace 90 W. Pneumatické brusky s kleštinovým upínáním VŠEOBECNÉ POUŽITÍ ROZSÁHLÝ VÝBĚR ZE SORTIMENTU VYSOKOOTÁČKOVÁ BRUSKA VŠEOBECNÉ POUŽITÍ Pneumatické brusky s kleštinovým upínáním typu GDS jsou určeny pouze pro ruční obvodové a šikmé broušení brousicími tělísky. Brusky lze použít i k obrábění tvrdokovovými frézami. Maximální

Více

Popis technologie tvarování

Popis technologie tvarování Tvarování Popis technologie tvarování Tvarování je výrobní postup, při němž polotovar mění tvar bez poškození celistvosti a bez většího přemísťování částic hmoty Proces probíhá obvykle zatepla (mezi teplotami

Více

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ Šrotování (drcení krmiv) je prakticky využíváno relativně krátkou historickou dobu. Největšího rozmachu a technického zdokonalování toto odvětví zažilo až v průběhu

Více

HSS. 44002 Technické frézy z HSS (Ø stopky 6 mm)

HSS. 44002 Technické frézy z HSS (Ø stopky 6 mm) ß Pily, pilníky, brousící nástroje a kartáče 441 Sada technických fréz z HSS (Ø stopky 6 mm) HSS Ozubení 3. 1 dílů: po 1 tech. fréze tvar válec 6 x 16 mm / 12 x 25 mm, zaoblený válec 12 x 25 mm, koule

Více

Manuál pokládky velkoformátových obkladů, dlažeb

Manuál pokládky velkoformátových obkladů, dlažeb Manuál pokládky velkoformátových obkladů, dlažeb 160x320 2 PROBLEMATIKA VELKÝCH FORMÁTŮ MONTÁŽ PROBLEMATIKA VELKÝCH FORMÁTŮ MONTÁŽ Problematika velkých formátů Poslední doba přinesla na trh nové formáty

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857. 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs

KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857. 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs Existuje celá řada dobrých důvodů, proč zvolit podlahu od firmy Kährs. Přirozená krása a technicky perfektní provedení jsou dva z nich.

Více

Brousící a leštící přípravek pro železné kovy, kde jako první stupeň odstraňuje rýhy po brusivu 180/200

Brousící a leštící přípravek pro železné kovy, kde jako první stupeň odstraňuje rýhy po brusivu 180/200 Lea Manufacturing ABRAMAX Šedě zbarvená tyčinka Tavený a tříděný korund Brousící a leštící přípravek pro železné kovy, kde jako první stupeň odstraňuje rýhy po brusivu 180/200 Železné kovy Tampico/Fíbrové

Více

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY Karel Trtík ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR Abstrakt Článek je zaměřen na problematiku vyztužování

Více

Měkké pájení. Jak na to? - Měkké pájení

Měkké pájení. Jak na to? - Měkké pájení Měkké pájení Jak na to? - Měkké pájení Uvědomme si, že ručně pájený spoj má mnohem menší kvalitu a životnost než spoj zapájený strojově. V současnosti už nelze používat pouze jeden druh páječky na všechny

Více

METALOGRAFIE I. 1. Úvod

METALOGRAFIE I. 1. Úvod METALOGRAFIE I 1. Úvod Metalografie je nauka, která pojednává o vnitřní stavbě kovů a slitin. Jejím cílem je zviditelnění struktury materiálu a následné studium pomocí světelného či elektronového mikroskopu.

Více

BRUSNÁ TĚLÍSKA A KOTOUČE

BRUSNÁ TĚLÍSKA A KOTOUČE BRUSNÁ TĚLÍSKA A KOTOUČE O našich firmách MEPAC CZ s.r.o. a MEPAC SK s.r.o.: Naše firmy se zabývají oblastí přesného opracování povrchu, kde v sekci prodeje přístrojů a nástrojů zastupujeme v současné

Více

Výkonné. Agresivní. Žluté. Nové brusné lamelové talíře Klingspor

Výkonné. Agresivní. Žluté. Nové brusné lamelové talíře Klingspor Výkonné. Agresivní. Žluté. Nové brusné lamelové talíře Klingspor Brusný lamelový talíř od vynálezce Tímto přepracovaným sortimentem startujeme s nejobsáhlejším a nejpřehlednějším SMT-programem v historii

Více

100 OSVĚDČENÝCH KLEMPÍŘSTVÍ A POKRÝVAČSTVÍ STAVEBNÍCH DETAILŮ. Bohumil Štumpa, Ondřej Šefců, Jiří Langner

100 OSVĚDČENÝCH KLEMPÍŘSTVÍ A POKRÝVAČSTVÍ STAVEBNÍCH DETAILŮ. Bohumil Štumpa, Ondřej Šefců, Jiří Langner 100 OVĚDČENÝCH TAVEBNÍCH DETAILŮ KLEMPÍŘTVÍ A POKRÝVAČTVÍ Bohumil Štumpa, Ondřej Šefců, Jiří Langner Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v

Více

MONTÁŽ SMT A THT - PÁJENÍ

MONTÁŽ SMT A THT - PÁJENÍ MONTÁŽ SMT A THT - PÁJENÍ 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1.1. Měkké pájení Měkké pájení (do 450 C) je jednou z metalurgických metod spojování. V montáži elektronických obvodů a zařízení je převažující technologií.

Více

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima?

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima? Pokusy s vejci budí většinou velkou pozornost. Každé dítě vejce už někdy vidělo, mělo je v ruce a rozbilo je. Každý ví, co je uvnitř vejce, ať už je syrové nebo vařené. Většina lidí má také nějakou představu

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON umělé stavivo vytvořené ze směsi drobného a hrubého kameniva a vhodného pojiva s možným obsahem různých přísad a příměsí

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

VÝROBA TEMPEROVANÉ LITINY

VÝROBA TEMPEROVANÉ LITINY VÝROBA TEMPEROVANÉ LITINY Temperovaná litina (dříve označovaná jako kujná litina anglicky malleable iron) je houževnatý snadno obrobitelný materiál vyráběný tepelným zpracováním odlitků z bílé litiny.

Více

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek,

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, 1.6.4 Vaříme Předpoklady: 010603 Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, Pedagogická poznámka: Naměření pokusu by nemělo trvat déle než 20 minut. 20 minut

Více

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ Chainmaille Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či

Více

13/sv. 8 (85/503/EHS) Tato směrnice je určena členským státům.

13/sv. 8 (85/503/EHS) Tato směrnice je určena členským státům. 62 31985L0503 L 308/12 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ 20.11.1985 PRVNÍ SMĚRNICE KOMISE ze dne 25. října 1985 o metodách pro analýzu potravinářských kaseinů a kaseinátů (85/503/EHS) KOMISE EVROPSKÝCH

Více

Technologické procesy (Tváření)

Technologické procesy (Tváření) Otázky a odpovědi Technologické procesy (Tváření) 1) Co je to plasticita kovů Schopnost zůstat neporušený po deformaci 2) Jak vzniká plastická deformace Nad mezi kluzu 3) Co jsou to dislokace Porucha krystalové

Více

METODA FSW FRICTION STIR WELDING

METODA FSW FRICTION STIR WELDING METODA FSW FRICTION STIR WELDING RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. 1. Princip metody 2. Mikrostruktura svaru 3. Svařovací fáze 4. Svařovací nástroje 5. Svařitelnost materiálů 6. Svařovací zařízení 7. Varianty metody

Více

Technické Listy. Dekorakryl. AkrylDek s.r.o. Janáčkova 1797/4 702 00 Ostrava IČO: 02526301 DIČ: CZ02526301

Technické Listy. Dekorakryl. AkrylDek s.r.o. Janáčkova 1797/4 702 00 Ostrava IČO: 02526301 DIČ: CZ02526301 AkrylDek s.r.o. Janáčkova 1797/4 702 00 Ostrava IČO: 02526301 DIČ: CZ02526301 Technické Listy Dekorakryl +420 773 210 016 www.anli-brand.com info@anli-brand.com Obsah 1. Provozní předpisy a podmínky údržby

Více

Ruční zpracování kovů, zaškrabávání

Ruční zpracování kovů, zaškrabávání Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 29.5.2013 Název zpracovaného celku: Ruční zpracování kovů, zaškrabávání Zaškrabávání Zaškrabávání (obr.č.208 A) je ubírání jemných třísek

Více

Pájení. Ke spojení dojde vlivem difuze a rozpustnosti pájky v základním materiálu.

Pájení. Ke spojení dojde vlivem difuze a rozpustnosti pájky v základním materiálu. Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: Typ šablony klíčové aktivity:

Více

P O N U K O V Ý L I S T

P O N U K O V Ý L I S T NABÍDKOVÝ LIST CTR 550 Pilous Železná 9, 619 00 Brno, Czech Republic Tel.: +420 543 25 20 10 e-mail: wood@pilous.cz, www.pilous.cz Max. (mm) 3110 27 35 0,9 mm 550 400 365 365 Max. průměr kmene 550 mm Délka

Více

Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius. Jana Kutnohorská

Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius. Jana Kutnohorská Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius Jana Kutnohorská Moudrost je přiznáním toho, že vím, co, vím, a že nevím, co nevím. Konfucia lze považovat za největšího muže čínských dějin. Jeho učení si

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. Vynález se týká způsobu zatavování radioaktivního odpadu do skloviny, při kterém

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. Vynález se týká způsobu zatavování radioaktivního odpadu do skloviny, při kterém ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 19 ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ m (23) Výstavní priorita (22) Přihlášeno 21 12 78 (21) FV 8730-78 200 939 (И) CBi) (51) Int. C1. 3 C 03 В 5/02 G 21 P

Více

2006/2007. Řezání / broušení. ... příslušenství k profesionálnímu použití. Diamantové řezné kotouče. Řezné kotouče. Brusné kotouče

2006/2007. Řezání / broušení. ... příslušenství k profesionálnímu použití. Diamantové řezné kotouče. Řezné kotouče. Brusné kotouče Řezání / broušení 2006/2007 Diamantové řezné kotouče Řezné kotouče Brusné kotouče Lamelové brusné kotouče Fíbrové brusné kotouče Kartáče z ocelového drátu... příslušenství k profesionálnímu použití Přehled

Více

Laboratorní pomůcky, chemické nádobí

Laboratorní pomůcky, chemické nádobí Laboratorní pomůcky, chemické nádobí Laboratorní sklo: měkké (tyčinky, spojovací trubice, kapiláry) tvrdé označení SIMAX (většina varného a odměrného skla) Zahřívání skla: Tenkostěnné nádoby (kádinky,

Více

Průmyslové revoluce technickovědecká revoluce

Průmyslové revoluce technickovědecká revoluce Průmyslové revoluce technickovědecká revoluce Pokroky v zemědělství Zemědělství přešlo ke střídavému způsobu hospodaření. jař jař vojtěška brambory úhor ozim ozim Pokroky v zemědělství Více dobytka, který

Více

Užitá kaligrafie. Výukový modul. Iva Rohanová

Užitá kaligrafie. Výukový modul. Iva Rohanová Užitá kaligrafie Výukový modul Iva Rohanová Stránka 1 Předmluva: Písmo je činnost, která má v různých kulturách různé vlastnosti. Přesto představuje jednu oblast s určitými společnými znaky. Jednotlivé

Více

Spojovací součásti a spoje

Spojovací součásti a spoje Spojovací součásti a spoje Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_653_Spojovací součásti a spoje_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVÉDČENÍ. (И) (Bl) (51) Int CIA ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ. ( 1t )

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVÉDČENÍ. (И) (Bl) (51) Int CIA ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ. ( 1t ) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A ( 1t ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVÉDČENÍ (6i) (23) Výsuvní priorita (22) Přihlášeno 2Í 0$ 82 (21) PV 6902-82 241 269 (И) (Bl) (51) Int CIA G 21 D 3/04

Více

Předmět: Stroje a zařízení v oděvní výrobě. Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel. Ing. Katarína Zelová, Ph.D.

Předmět: Stroje a zařízení v oděvní výrobě. Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel. Ing. Katarína Zelová, Ph.D. Předmět: Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel Špice a hroty jehel Ing. Katarína Zelová, Ph.D. STROJNÍ ŠICÍ JEHLA 2 Strojní šicí jehla je finálním členem ústrojí pohybu jehly její

Více

STUDENÉ A ŽIVÉ VTOKOVÉ SYSTÉMY

STUDENÉ A ŽIVÉ VTOKOVÉ SYSTÉMY Katedra konstruování stroj Fakulta strojní K 5 PLASTOVÉ STUDENÉ A ŽIVÉ VTOKOVÉ SYSTÉMY doc. Ing. Martin Hynek, Ph.D. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

Víry kolem nás. Obrázek 1: (a) Vír v láhvi a (b) profil ideálního víru. L = mrv.

Víry kolem nás. Obrázek 1: (a) Vír v láhvi a (b) profil ideálního víru. L = mrv. Zajímavá fyzika Tomáš Tyc, 2015 Víry kolem nás Úvod S vírem v nějaké podobě se setkal snad každý, jeden vidíme na obr. 1 (a). Ne každému je ovšem jasné, jak takový vír vzniká, co nutí vodu nebo vzduch

Více

FRICTION STIR WELDING (FSW)

FRICTION STIR WELDING (FSW) FRICTION STIR WELDING (FSW) 1 VZNIK NOVÉ TECHNOLOGIE Nová technologie svařování (Friction Stir Welding - FSW) byla vynalezena v roce 1991. Byla patentována a rozvinuta pro použití v průmyslu svařovacím

Více

Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu)

Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu) Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu) Materiály pro konzervování předmětů ze skla Sklo je vlastně tuhý roztok směsi solí alkalických kovů a kovů alkalických zemin s kyselinou

Více

Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE

Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE 1. Co je nutrikosmetika? Nutrikosmetika jsou nutriční výrobky, které mohou pomoci zlepšit strukturu a funkci pleti a napomoci jejímu zdraví a vzhledu. Nutrikosmetika

Více

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3)

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Pozemní vozidla s jedním motorem s mechanickým pohonem na zemi, se 4 až 8 koly (pokud má vůz více než 4 kola, je třeba schválení

Více

BLASON. Štít. - nejdůležitější část erbu bez něj nemůže erb existovat

BLASON. Štít. - nejdůležitější část erbu bez něj nemůže erb existovat BLASON - Štít se znamením, přilbu s přikrývadly a klenot považujeme za základní části erbu - a měl by je mít každý štít, ovšem samozřejmě existují výjimky (např. na pečetích drobné šlechty -~ jen štít

Více

Návod k instalaci a používání krbových kamen HWAM 4410

Návod k instalaci a používání krbových kamen HWAM 4410 Návod k instalaci a používání krbových kamen HWAM 4410 Předpisy a zákony Při instalaci Vašich HWAM - krbových kamen dbejte na dodržení místních a stavebních vyhlášek. Nechte si poradit od místního mistra

Více

Odhad ve fyzice a v životě

Odhad ve fyzice a v životě Odhad ve fyzice a v životě VOJTĚCH ŽÁK Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Gymnázium Praha 6, Nad Alejí 195 Úvod Součástí fyzikálního vzdělávání by mělo být i rozvíjení dovednosti

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR PRODUKTOVÉHO DESIGNU STUDIO OF PRODUCT DESIGN INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI 1

Více

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman 1 Pro dále uvedené činnosti je charakteristické

Více

Tepelná výměna - proudění

Tepelná výměna - proudění Tepelná výměna - proudění Proč se při míchání horkého nápoje ve sklenici lžičkou nápoj rychleji ochladí - Při větrání místnosti (zejména v zimě) pozorujeme, že chladný vzduch se hromadí při zemi. Vysvětlete

Více

Přírodní zdroje. K přírodním zdrojům patří například:

Přírodní zdroje. K přírodním zdrojům patří například: 1. SVĚTELNÉ ZDROJE. ŠÍŘENÍ SVĚTLA Přes den vidíme předměty ve svém okolí, v noci je nevidíme, je tma. V za temněné učebně předměty nevidíme. Když rozsvítíme svíčku nebo žárovku, vidíme nejen svítící těleso,

Více

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou.

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. 1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Z hlediska použitelnosti kovů v technické praxi je obvyklé dělení

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEI 2.5 ZÁKLADY PÁJENÍ Obor: Mechanik elektronik Ročník: 1. Zpracoval(a): Bc. Josef Mahdal Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Projekt je spolufinancován

Více

PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ

PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ Ing. Ladislav Bartoš, PhD. 1), RNDr. Václav Dubánek. 2), Ing. Soňa Beyblová 3) 1) VEOLIA VODA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s., Pařížská 11, 110 00 Praha 1 2)

Více

CELOSTNÍ ARCHITEKTURA polarita prostoru přírodní cykly orientace stavby tvar obydlí úsporný dům harmonie místa

CELOSTNÍ ARCHITEKTURA polarita prostoru přírodní cykly orientace stavby tvar obydlí úsporný dům harmonie místa orientace stavby tvar obydlí Téma: Holistická architektura, ekologické stavby a materiály obytný prostor v řádu přírody, vnímavost k životnímu prostředí, duchovní péče o materiály a prostor Pořádá: Městská

Více

Upozornìní a dobré zvyky, které byste mìli

Upozornìní a dobré zvyky, které byste mìli Upozornìní a dobré zvyky, které byste mìli dodržovat POZOR! Proètìte si pozornì pokyny uvedené v tomto návodu. Obsahují dùležité údaje o bezpeèné instalaci, používání a údržbì pøístroje. Pøístroj odpovídá

Více

Prvotřídní domácnost přání každého z nás

Prvotřídní domácnost přání každého z nás Prvotřídní domácnost přání každého z nás Co můžeme nabídnout: ( vysokou kvalitu prověřenou několika generacemi uživatelů ( zdravotně nezávadné výrobky, vyhovující všem hygienickým standardům ( velkou šíři

Více

CTR 750 EV NABÍDKOVÝ LIST. Pilous. 4140 34 0,9 1,1 mm

CTR 750 EV NABÍDKOVÝ LIST. Pilous. 4140 34 0,9 1,1 mm NABÍDKOVÝ LIST Pilous CTR 750 EV Železná 9, 619 00 Brno, Czech Republic Tel.: +420 543 25 20 10 e-mail: wood@pilous.cz, www.pilous.cz Max. (mm) 4140 34 0,9 1,1 mm 750 640 530 530 Max. průměr kmene 750

Více

LASEROVÉ KALENÍ FOREM A NÁSTROJŮ LASER HARDENING OF MOULDS AND TOOLS

LASEROVÉ KALENÍ FOREM A NÁSTROJŮ LASER HARDENING OF MOULDS AND TOOLS LASEROVÉ KALENÍ FOREM A NÁSTROJŮ LASER HARDENING OF MOULDS AND TOOLS Stanislav NĚMEČEK, Michal MÍŠEK MATEX PM s.r.o., Morseova 5, 301 00 Plzeň, Česká Republika, nemecek@matexpm.com Abstrakt Příspěvek se

Více

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7 STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7 Slévání postup výroby odlitků; Přesné lití - metoda vytavitelného modelu; SLÉVÁNÍ Je způsob výroby součástí z kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se

Více

VY_32_INOVACE_275_Ruční zpracování kovů _PwP

VY_32_INOVACE_275_Ruční zpracování kovů _PwP Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Téma Typ materiálu Ročník, obor CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_275_Ruční zpracování kovů _PwP Střední odborná škola a Střední odborné

Více

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech Část 1 NAROZENÍ DÍTĚTE LÁSKY Jak se narodí dítě lásky? Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech účastníků tréninku je přijít vědomě do pozemského života v podobě dítěte lásky. Kdo je dítě lásky? Obvykle

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 20

Více

- 2 - Zákazník si může také objednat jednotlivě stříkací pistole i další komponenty sady, dále veškeré chemické koncentráty a též praktický výcvik.

- 2 - Zákazník si může také objednat jednotlivě stříkací pistole i další komponenty sady, dále veškeré chemické koncentráty a též praktický výcvik. - 1 - Chromování Nová inovační technologie-systém tzv.chromování nástřikem na vícesložkové vodou ředitelné bázi, který produkuje chromový efekt a to na jakémkoliv připraveném povrchu-plasty, dřevo, kovy,

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Obor: Nástrojař Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský

Více

Na návštěvě v Carborundum Electrite, a.s. Brousím, brousíš, brousíme

Na návštěvě v Carborundum Electrite, a.s. Brousím, brousíš, brousíme Na návštěvě v Carborundum Electrite, a.s. Brousím, brousíš, brousíme Stanislav Mertin a Miroslav Suchý za Carburundum Electrite (první a třetí zleva) a Zdeněk Pospíšil jsou se spoluprací spokojeni. Až

Více

Srovnání historických období pracovní listy

Srovnání historických období pracovní listy VY_52_INOVACE_CVSD2_29_4B Ročník: 4. Srovnání historických období pracovní listy Vzdělávací oblast: Člověk ve světě místo kde ţijeme Anotace: Autor: Tento výukový materiál je určen pro skupinovou práci

Více

13/sv. 2 CS (73/362/EHS)

13/sv. 2 CS (73/362/EHS) 13/sv. 2 CS Úřední věstník Evropské unie 19 31973L0362 L 335/56 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ 5.12.1973 SMĚRNICE RADY ze dne 19. listopadu 1973 o sbližování právních předpisůčlenských států týkajících

Více

Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015. Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro

Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015. Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM

Více

Snímače průtoku kapalin - objemové

Snímače průtoku kapalin - objemové Snímače průtoku kapalin - objemové Objemové snímače průtoku rotační plynoměry Dávkovací průtokoměry pracuje na principu plnění a vyprazdňování komor definovaného objemu tak, aby průtok tekutiny snímačem

Více

v02.00 Zatmění Slunce Jiří Šála AK Kladno 2009

v02.00 Zatmění Slunce Jiří Šála AK Kladno 2009 v02.00 Zatmění Slunce Jiří Šála AK Kladno 2009 Trocha historie Nejstarší záznamy o pozorování tohoto jevu pochází z čínských kronik 22.10. 2137 př.n.l. Analogické odkazy lze najít ve starověké Mezopotámii

Více

Ocelový tubusový stožár

Ocelový tubusový stožár Ocelový tubusový stožár Je v Evropě nejčastěji používaným typem stožáru pro větrnou elektrárnu. Stožáry mají výšku většinou 40 105m, výjimečně i více. V těchto délkách by je nebylo možné přepravovat a

Více

Rovnání a ohýbání tažnost houževnatost. Pochod rovnání strojní ruční. Zámečnické kladivo Dřevěné palice Rovnací desky Úder kladivem:

Rovnání a ohýbání tažnost houževnatost. Pochod rovnání strojní ruční. Zámečnické kladivo Dřevěné palice Rovnací desky Úder kladivem: Rovnání a ohýbání Rovnáním a ohýbáním lze měnit tvar polotovaru působením vnějších sil bez vzniku třísek. Konají se jak za studena, tak i za tepla. Lze rovnat a ohýbat materiály, které mají dostatečnou

Více

Tváření za tepla. Jedná se o proces, kdy na materiál působíme vnějšími silami a měníme jeho tvar bez porušení celistvosti materiálu.

Tváření za tepla. Jedná se o proces, kdy na materiál působíme vnějšími silami a měníme jeho tvar bez porušení celistvosti materiálu. Tváření za tepla Tváření za tepla je hospodárná a produktivní metoda výroby výrobků a polotovarů s malým množstvím odpadu materiálu (5-10%). Tvářecí procesy lez dobře mechanizovat a automatizovat. Jedná

Více

geografie, jest nauka podávající nám, jak sám název značí-popis země; avšak obsah a rozsah tohoto popisu byl

geografie, jest nauka podávající nám, jak sám název značí-popis země; avšak obsah a rozsah tohoto popisu byl 82736-250px-coronelli_celestial_globe Geografie=Zeměpis geografie, jest nauka podávající nám, jak sám název značí-popis země; avšak obsah a rozsah tohoto popisu byl a posud do jisté míry jest sporný Topografie

Více

Pexeso Laboratorní pomůcky

Pexeso Laboratorní pomůcky Pexeso Laboratorní pomůcky Hana Cídlová, Eva Lomovcivová Katedra chemie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Česká republika e-mail: cidlova@centrum.cz Milé děti! Připravily jsme pro Vás zábavnou

Více

Vitráže technikou TIFFANY

Vitráže technikou TIFFANY VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL k řemeslnému kurzu Vitráže technikou TIFFANY v rámci projektu PODNIKÁNÍ A LIDOVÁ ŘEMESLA NA VENKOVĚ Realizátor projektu: Organizátor projektu: Farmářské centrum VLTAVA, o.s. OS Tatrmani

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 21. 4. 2013 Název zpracovaného celku: STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Pevné látky dělíme na látky: a) krystalické b) amorfní

Více

& DEKORY ÚCHYTKY 2012

& DEKORY ÚCHYTKY 2012 & DEKORY ÚCHYTKY 2012 Každý rok před prázdninami představujeme nové dekory fólií, které jsme pečlivě vybírali na veletrzích po celé Evropě. Naším cílem je rozvíjet kolekci tak, aby odpovídala požadavkům

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N444005

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N444005 Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 6 Technologie tvarování součástí a zásady bezpečnosti práce Emil Jirák Ondřej Ekrt Základní technologie tvarování

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: Číslo DUM: Tematická oblast: Téma: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 VY_32_INOVACE_08_A_07

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Téma: Fyzikální metody obrábění 2. Ing. Kubíček Miroslav. Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Téma: Fyzikální metody obrábění 2. Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Obrábění Téma: Fyzikální metody obrábění 2 Autor: Ing. Kubíček

Více

I Provedení Kvalitní pilníky, ergonomické rukojeti pilníku, v odolném zavinovacím pouzdře z PVC. 5 dílů,

I Provedení Kvalitní pilníky, ergonomické rukojeti pilníku, v odolném zavinovacím pouzdře z PVC. 5 dílů, ß 41000 Extra kvalita, plast. rukojeti pilníku, v kabele. Sady dílenských pilníků 41000 101-106 4 díly, po 1 pilníku: plochý tupý, půlkulatý, kulatý a trojhranný. 41000 201-209 5 dílů, sada obsahuje po

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 19.4.2013

Více

Fakulta architektury ČVUT 2007/2008 2.semestr

Fakulta architektury ČVUT 2007/2008 2.semestr Fakulta architektury ČVUT 2007/2008 2.semestr Základní ateliér Ústav památkové péče a renovací prof. Ing. arch. Bohumil Fanta, Csc. Ing. arch. Jan Kazimour 2. semestr 2007/08 JAN HARCINÍK 1 OBSAH Zadání

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0304

CZ.1.07/1.5.00/34.0304 Technické materiály Základním materiálem používaným ve strojírenství jsou nejen kovy a jejich slitiny. Materiály v každé skupině mají z části společné, zčásti pro daný materiál specifické vlastnosti. Kovy,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 4 Z V O N A Ř S T V Í Svým rodičům Květě a Rudolfovi Manouškovým věnuje autor Zvonařství Petr Rudolf Manoušek Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

Bílé stránky. Využití výhod přívodu řezné kapaliny při upichování a zapichování

Bílé stránky. Využití výhod přívodu řezné kapaliny při upichování a zapichování Bílé stránky Využití výhod přívodu řezné kapaliny při upichování a zapichování Obecně řečeno, upichování a zapichování nepatří mezi oblíbené obráběcí úlohy pracovníků strojních dílen. Kombinace tenkých

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016

VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016 VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016 Jana Podzemná magické sopky (nebo aromalampy) nory pro zvířátka -pokus s výbuchem sopky -práce s keramickou hlínou -modelování -barvení a glazování magická sopka Náročnost: ***

Více