Okruhy k SZZ pro navazující magisterský obor Mezinárodní vztahy. Teorie mezinárodních vztahů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Okruhy k SZZ pro navazující magisterský obor Mezinárodní vztahy. Teorie mezinárodních vztahů"

Transkript

1 Okruhy k SZZ pro navazující magisterský obor Mezinárodní vztahy Teorie mezinárodních vztahů 1. Anarchie v perspektivě realistického, liberálního a sociálně konstruktivistického přístupu 2. Formování pojetí rozvoje v teorii a praxi mezinárodních vztahů 3. Vývoj rozvojových politik ve 2. polovině 20. století (hlavní témata a praktické přístupy k problematice rozvoje ve sledovaném období, vybrané problémy) 4. Anglosaská, německá a kritická geopolitika (Mackinder, Haushoffer, Ó Tuathail), geostrategie 5. Teorie regionálních integračních procesů 6. Teorie regionu ve společenských vědách. Problematika makroregionů, mezinárodních, transnacionálních, mezihraničních, intrastátních a pohraničních politických regionů 7. Konceptualizace bezpečnosti v teoriích mezinárodních vztahů 8. Soudobý mezinárodní systém: struktury, procesy, aktéři 9. Starý a nový regionalismus. Příklady regionálních integračních procesů a aplikace starého a nového regionalismu 10. Konceptualizace různých pojetí občanské společnosti. Současné myšlení o občanské společnosti: liberální, republikánská a kritická tradice BUZAN, B. WAEVER, O. DE WILDE, J.: (2005) Bezpečnost. Nový rámec pro analýzu. Brno: Centrum strategických studií. BUZAN, B. WAEVER, O.: (2003) Regions and powers. Cambridge: Cambridge University Press. GALTUNG, J.: A Structural Theory of Imperialism In: Journal of Peace Research, 8/1971 (No. 2), s KAGAN, R.: (2003) Paradise & Power, America and Europe in the new World Order.London: Atlantic Books. MACKINDER, H.J.: Democratic Ideals and Reality. Washington: NDU Press. MEARSHEIMER, J.J.: (1994) The False Promise of International Institutions. In: International Security, 3/1994, s ONDŘEJ, J.: (2005). Odzbrojení: prostředek zajištění mezinárodní bezpečnosti. Pelhřimov: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk. Ó TUATHAIL, G.: Critical Geopolitics. Minneapolis. University of Minnesota Press. Ó TUATHAIL, G. DALBY, Simon ROUTLEDGE, Paul: The Geopolitics Reader. London and New York: Routledge. WALLENSTEEN, P.: (2002) Understanding Conflict Resolution. SAGE Publications: London.

2 Globální studia 1. Globální občanská společnost 2. Spolupráce a soutěž v perspektivě teorií mezinárodních vztahů 3. Evropský integrační proces ve srovnání s integracemi v jihovýchodní Asii, latinské a severní Americe 4. Globální vládnutí jako teoretický i praktický přístup k managementu mezinárodní politiky. Mezinárodní politická a ekonomická spravedlnost. Praktické příklady forem globálního vládnutí. Společnost národů a Organizace spojených národů jako nástroj vytvoření globálního řádu: ideová východiska, realita fungování 5. Společnost národů a Organizace spojených národů jako nástroj vytvoření globálního řádu: ideová východiska, realita fungování, současné diskuse o činnosti OSN 6. Reforma Organizace spojených národů: historie a současnost 7. Mezinárodní veřejné statky: definice, příklady. Správa mezinárodních veřejných statků na půdě OSN a dalších mezinárodních organizací 8. Regionální bezpečnostní komplexy teorie, analýza vybraného regionálního bezpečnostního komplexu 9. Euroatlantický svět po 2. světové válce a jeho pozice v mezinárodním systému. Vliv euroatlantického světa na formování světového systému a na země Jihu. Kritická analýza vztahu euroatlantického světa k zemím Třetího světa 10. Myšlenka střetu kultur a civilizací autoři, rozdílné koncepce, kritika konceptu Autorský kolektiv: (2005) Fakta a čísla OSN: základní údaje o Organizaci spojených národů. ASH, T. G.: (2006) Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu. Praha: Nakladatelství Paseka. BUREŠ, O.: (2007) Operace na udržení míru OSN. Olomouc: Univerzita Palackého. FIDLER, J. MAREŠ, P.: (1997) Dějiny NATO. Praha Litomyšl: Nakladatelství Paseka. GADDIS, J. L.: (2006) Studená válka. Praha: Slovart. KENNEDY, P.: (2009) Parlament světa. Praha: NLN. LUŇÁK, P.: (1997) Západ: Spojené státy a Západní Evropa ve studené válce. Praha: Libri.

3 Bezpečnostní studia 1. Slabé a rozpadlé státy jako téma výzkumu oboru mezinárodní vztahy. Okolnosti zanesení tématu do oboru, interpretace pojmů a teorie rozpadu státu 2. Příklady sekuritizace a desekuritizace z oblasti mezinárodních vztahů 3. Lidská bezpečnost: vývoj konceptu a vztah k jiným konceptům bezpečnosti 4. Lidská bezpečnost: současné aplikace konceptu v mezinárodní politice 5. Terorismus právní, politické a společenskovědní vymezení, typologie, teror jako strategie (Tilly) 6. Teroristické organizace, mezinárodní terorismus (příklady), instituce boje proti mezinárodnímu terorismu, kritika "války proti terorismu" 7. Politický extrémismus, radikalismus, systémová a antisystémová politika, politické násilí jako definiční znak státu (Tilly, Weber) 8. Typologie ozbrojených konfliktů, komparace typologií, praktické příklady 9. Evropská energetická bezpečnost, geopolitika a geostrategie evropské energetické bezpečnosti 10. Vztah rozvoje a bezpečnosti; failed states ARENDTOVÁ, H.: (1995) Eichmann v Jeruzalémě. Zpráva o banalitě zla. Praha: Mladá fronta. BAUMAN, Z.: (2006) Úvahy o postmoderní době. Praha: SLON. BAUMAN, Z.: (1999) Globalizace: důsledky pro člověka. Praha: Mladá fronta. BUZAN, B. WÆVER, O. a DE WILDE, J.: (2005) Bezpečnost: nový rámec pro analýzu. Brno: Centrum strategických studií. DANČÁK, B. ZÁVĚŠICKÝ, J.: (2007) Energetická bezpečnost a zájmy České republiky. Brno: Mezinárodní politologický ústav. FOUCAULT, M.: (2000) Dohlížet a trestat: kniha o zrodu vězení. Praha: Dauphin. HOBSBAWM, E.: (1997) Věk extrémů. Praha: Argo. CHARVÁT, J.: (2007) Současný politický extremismus a radikalismus. Praha: Portál. JUERGENSMEYER, M.: (2007) Teror v mysli boží: globální vzestup náboženského násilí. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK). JUDT, T.: (2008) Poválečná Evropa: historie po roce Praha: Slováry. KELLER, J.: (1992) Nedomyšlená společnost. Brno: Doplněk. KELLER, J.: (2007) Sociologie organizace a byrokracie. Praha: SLON. PETRUSEK, M.: (2007) Společnosti pozdní doby. Praha: SLON. PROROK, V.: (2008) Energetická bezpečnost - geopolitické souvislosti. Praha: Professional Publishing. SAID, E.: (1978) Orientalism. New York: Vintage Books. SCHMITT, C.: (2008) Teorie partyzána. Praha: OIKOYMENH. SCHMITT, C.: (2007) Pojem politična. Praha: OIKOYMENH. STRMISKA, M.: (2001) Terorismus a demokracie: pojetí a typologie subverzivního teroristického násilí v soudobých demokraciích. Brno: MU. TILLY, Ch.: (2006) Politika kolektivního násilí. Praha: SLON. TILLY, Ch.: (2004) Terror, Terrorism, Terrorists. Sociological Theory, Vol. 22, No. 1, Theories of Terrorism: A Symposium. (Mar., 2004), s TŘEŠTÍK, Dušan: (2005) Češi a dějiny v postmoderním očistci. Praha: Nakladatelství Lidové noviny. WAISOVÁ, Š.: (2008). Evropská energetická bezpečnost. Plzeň: vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk. WEBER, M.: (1998) Metodologie, sociologie, politika. Praha: OIKOYMENH.

4 Dějiny mezinárodních vztahů 1. Formování mezinárodního systému v období století 2. Evropský systém v období 19. století. Vliv velmocenské politiky na mimoevropské oblasti 3. První světová válka a její vliv na proměny mezinárodních vztahů. Analýza činnosti Společnosti národů 4. Druhá světová válka jako první krok ke studené válce. Počátky období studené války 5. Dějiny mimoevropských oblastí v 19. století 6. Dekolonizace 7. Studená válka příčiny vzniku, hlavní milníky, ukončení konfliktu. Kritická analýza a teorie studené války 8. Mezinárodní role a statut Československa v mezinárodních vztazích od roku Mezinárodní role a statut ČR v mezinárodních vztazích, analýza členství v mezinárodních organizacích 10. Dějiny západní hemisféry v 19. a 20. století

5 Evropský regionalismus 1. Evropa jako světový region; ekonomické, politické a bezpečnostní postavení Evropy v soudobém mezinárodním systému 2. Transhraniční regiony Evropy tradiční regiony, euroregiony 3. Politicky konfliktní regionalismus v Evropě, regionální politická hnutí a secesionistické a autonomistické tendence 4. Regionální/strukturální politika EU: pojmy, nástroje, cíle a úkoly 5. Historicko-teritoriální formování a politika v regionu Západní Evropa 6. Historicko-teritoriální formování a politika v regionu Střední Evropa 7. Historicko-teritoriální formování a politika v regionu německy mluvící země 8. Historicko-teritoriální formování a politika v regionu Východní Evropa a Rusko 9. Historicko-teritoriální formování a politika v euroatlantickém regionu 10. Historicko-teritoriální formování a politika v regionu Jihovýchodní Evropa 11. Historicko-teritoriální formování a politika v regionu Pobaltí 12. Historicko-teritoriální formování a politika v regionu Středomoří CABADA, L. a kol.: (2009) Evropa regionů. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk. HNÍZDO, B.: (1995) Mezinárodní perspektivy politických regionů. Praha: ISE. FIALA, V. ŘÍCHOVÁ, B. a kol.: (2002) Úloha politických aktérů v procesu decentralizace. Praha-Olomouc: Moneta. KEATING, M.: (1998) The New Regionalism in Western Europe. Cheltenham: Edward Edgar. TÄGIL, S. ed.: (1999) Regions in Central Europe: The Legay of History. London: Hurst and Company. WUNDERLICH, U.: (2005) New Regionalism and European Studies: Towards a Comprehensive Approach to Regionalisation and Regions (Dostupné na: ŠANC, D. ŽENÍŠEK, M. a kol. (2008). Commonwealth. Z perspektivy politické vědy. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk. ŠANC, D. ŽENÍŠEK, M. a kol. (2009). Pacifická Asie. Z politologické perspektivy. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk. ŽENÍŠEK, M. ŠANC, D.: (2007) Commonwealth. Politické systémy. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk.

Okruhy Státních závěrečných zkoušek pro navazující magisterský obor Mezinárodní vztahy Teorie mezinárodních vztahů

Okruhy Státních závěrečných zkoušek pro navazující magisterský obor Mezinárodní vztahy Teorie mezinárodních vztahů Teorie mezinárodních vztahů 1. Realismus a liberalismus v teorii mezinárodních vztahů (geneze obou přístupů, vzájemné odlišnosti a slabiny v diskuzích o klíčových tématech anarchie, spolupráce, stát, konflikt

Více

MEZINÁRODNÍ VZTAHY VÝCHODOEVROPSKÁ STUDIA Otázky ke státním závěrečným zkouškám

MEZINÁRODNÍ VZTAHY VÝCHODOEVROPSKÁ STUDIA Otázky ke státním závěrečným zkouškám Okruhy k bakalářské státní závěrečné zkoušce v oboru Mezinárodní vztahy východoevropská studia (Průměrná doba prezentace a diskuze bude 20 minut/blok) Mezinárodní vztahy 1. Vývoj vestfálského mezinárodního

Více

Zdroje k magisterské státní zkoušce. z Politické a kulturní geografie. BAAR, ŠINDLER, RUMPEL: Politická geografie, Ostravská univerzita 1996

Zdroje k magisterské státní zkoušce. z Politické a kulturní geografie. BAAR, ŠINDLER, RUMPEL: Politická geografie, Ostravská univerzita 1996 Zdroje k magisterské státní zkoušce z Politické a kulturní geografie. Magisterská státní zkouška se skládá ze čtyř částí - z obhajoby diplomové práce a ze tří dílčích zkoušek - po jedné z každého z níže

Více

MEZINÁRODNÍ VZTAHY BRITSKÁ A AMERICKÁ STUDIA Otázky ke státním závěrečným zkouškám

MEZINÁRODNÍ VZTAHY BRITSKÁ A AMERICKÁ STUDIA Otázky ke státním závěrečným zkouškám Okruhy k bakalářské státní závěrečné zkoušce v oboru Mezinárodní vztahy britská a americká studia (Průměrná doba prezentace a diskuze bude 20 minut/blok) Mezinárodní vztahy 1. Vývoj vestfálského mezinárodního

Více

Zkušební okruhy. Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie VERZE 2017 (NOVÁ AKREDITACE)

Zkušební okruhy. Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie VERZE 2017 (NOVÁ AKREDITACE) Zkušební okruhy VERZE 2017 (NOVÁ AKREDITACE) Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie Okruhy jsou určeny studentům magisterského studia oboru kulturní antropologie na Katedře sociologie, andragogiky

Více

1. BEZPEČNOSTNÍ STUDIA

1. BEZPEČNOSTNÍ STUDIA 1. BEZPEČNOSTNÍ STUDIA Libor FRANK 1.1 Úvod Smyslem této kapitoly je přiblížit pojem bezpečnost, jeho vývoj, obsah a chápání v oboru bezpečnostní studia. Součástí kapitoly je i stručný exkurz do geneze

Více

Předměty realizované Ústavem světových dějin v ak. roce 2010/11 dle studijního plánu oboru Historie

Předměty realizované Ústavem světových dějin v ak. roce 2010/11 dle studijního plánu oboru Historie Předměty realizované Ústavem světových dějin v ak. roce 2010/11 dle studijního plánu oboru Historie Předměty platné pro studenty bakalářského studia AHS100003 Dějiny starověku (Marek, Prchlík, Souček)

Více

MODERNÍ DOBA svět a České země v letech 1871 1914

MODERNÍ DOBA svět a České země v letech 1871 1914 1 Vzdělávací oblast : Člověk a společnost Vyučovací předmět : Dějepis Ročník:9. Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka vysvětlí rozdílné tempo modernizace a prohloubení nerovnoměrnosti

Více

Předměty realizované Ústavem světových dějin v ak. roce 2009/10 dle studijního plánu

Předměty realizované Ústavem světových dějin v ak. roce 2009/10 dle studijního plánu Předměty realizované Ústavem světových dějin v ak. roce 2009/10 dle studijního plánu Předměty platné pro studenty bakalářského studia AHS100003 Dějiny starověku Zk (Marek, Prchlík, Souček) AHS100004 Duchovní

Více

Vybrané problémy dějin mezinárodních vztahů MVZ 413

Vybrané problémy dějin mezinárodních vztahů MVZ 413 1 Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulta sociálních studií MASARYKOVA UNIVERSITA Brno, Joštova 10 Česká republika telefon: 00 420 549 49 4996, fax: 00 420-549 49 1920 Vybrané problémy

Více

ZSV: Seznam doporučené literatury

ZSV: Seznam doporučené literatury ZSV: Seznam doporučené literatury Na následujících stránkách se nachází seznam doporučené literatury k testům NSZ ZSV. U každého oboru je uvedena řada publikací, které jsou rozděleny na učebnice, základní

Více

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Cyklus přednášek bude věnovaný otázce veřejné moci a jejího vztahu k jednotlivci, respektive k postavení jednotlivce v rámci společnosti a ve

Více

Sociologické problémy současného světa

Sociologické problémy současného světa Sociologické problémy současného světa Školní rok 2005/2006 letní semestr Přednášející: Prof. Ing. František Zich, DrSc Cíl předmětu: Seznámit studenty s problematikou otevřených aktuálních otázek soudobého

Více

Mezinárodní organizace (ZS 2013/2014)

Mezinárodní organizace (ZS 2013/2014) Mezinárodní organizace (ZS 2013/2014) Čas výuky: čtvrtek 18.20 19.50 (J2075) Vyučující: Jan Bečka, IMS FSV UK Konzultace: středa 17.30 18.30 (J3079) nebo po dohodě emailem Email: jan.becka@gmail.com, becka@fsv.cuni.cz

Více

Dějepis - Oktáva, 4. ročník (přírodovědná větev)

Dějepis - Oktáva, 4. ročník (přírodovědná větev) - Oktáva, 4. ročník (přírodovědná větev) Dějepis Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 9. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 9. ročník MODERNÍ DOBA D-9-7-01 D-9-7-02 na příkladech demonstruje zneužití techniky ve světových válkách a jeho důsledky - popíše příčiny, průběh a důsledky první a druhé světové války - uvede příklady zneužití

Více

Výchozí teze pro tvorbu a realizaci bezpečnostní politiky České republiky

Výchozí teze pro tvorbu a realizaci bezpečnostní politiky České republiky Výchozí teze pro tvorbu a realizaci bezpečnostní politiky České republiky PhDr. Miloš Balabán, Ph.D. Středisko bezpečnostní politiky CESES FSV UK Komorní Hrádek, 5. října 2005 1. Deficity strategického

Více

Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Globální charakter válečného konfliktu. Diplomatické akce během války. Angloamerické spojenectví

Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Globální charakter válečného konfliktu. Diplomatické akce během války. Angloamerické spojenectví Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Globální charakter válečného konfliktu Diplomatické akce během války Angloamerické spojenectví Formování antihitlerovské koalice Teheránská konference Postavení

Více

Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám. Personální řízení

Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám. Personální řízení Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

Československý nacionalismus - jeho přijetí či kritika v dobovém tisku

Československý nacionalismus - jeho přijetí či kritika v dobovém tisku Československý nacionalismus - jeho přijetí či kritika v dobovém tisku 1. Anotace V této práci bych se zaobírala tím, zda existovaly jiné možnosti/návrhy uspořádání Československa než jen na základě 2

Více

OKRUHY STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY / NAVAZUJÍCÍ PROGRAM MEZINÁRODNÍ VZTAHY

OKRUHY STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY / NAVAZUJÍCÍ PROGRAM MEZINÁRODNÍ VZTAHY Tyto okruhy jsou používány při státní závěrečné zkoušce studentů navazujícího studijního programu Mezinárodní vztahy na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické Západočeské univerzity

Více

OTÁZKY STÁTNÍ MAGISTERSKÉ ZKOUŠKY ZSV - GEO SPOLEČENSKO-VĚDNÍ OKRUH

OTÁZKY STÁTNÍ MAGISTERSKÉ ZKOUŠKY ZSV - GEO SPOLEČENSKO-VĚDNÍ OKRUH OTÁZKY STÁTNÍ MAGISTERSKÉ ZKOUŠKY ZSV - GEO SPOLEČENSKO-VĚDNÍ OKRUH 1) Teorie multikulturalismu 2) Teorie nacionalismu 3) Multikulturalismus praktické příklady ve státech a společnostech 4) Státy a typologie

Více

Lidé. Telefon: , Místnost: č. 3079, budova Jinonice, budova A Výzkumný profil:

Lidé.   Telefon: , Místnost: č. 3079, budova Jinonice, budova A Výzkumný profil: Lidé Na Katedře severoamerických studií pracují ti nejlepší odborníci ve svém oboru. Kromě interních zaměstnanců a studentů doktorského studia katedra úzce spolupracuje také s několika experty externími

Více

ŠVP Gymnázium Jeseník Zeměpis sexta, 2. ročník 1/5

ŠVP Gymnázium Jeseník Zeměpis sexta, 2. ročník 1/5 ŠVP Gymnázium Jeseník Zeměpis sexta, 2. ročník 1/5 žák zhodnotí polohu, přírodní poměry a zdroje České republiky lokalizuje na mapách hlavní rozvojová jádra a periferní oblasti České republiky, rozlišuje

Více

Státní závěrečné zkoušky obor Sociální práce, navazující magisterské studium

Státní závěrečné zkoušky obor Sociální práce, navazující magisterské studium Při prezentaci u státní závěrečné zkoušky magisterského studia se od studenta/studentky očekává syntéza všech znalostí nabytých nejen v průběhu magisterského, ale rovněž i předcházejícího bakalářského

Více

Okruhy otázek a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu

Okruhy otázek a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu a literatura z odborného předmětu 1 a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu Aktualizace: 9. 10. 2007 Podniková ekonomika 1. Pojetí podniku a jeho právní

Více

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet. EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.cz MATURITNÍ TÉMATA 2014/2015 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. PSYCHOLOGIE

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Blok A Veřejná správa, právo

Blok A Veřejná správa, právo Blok A Veřejná správa, právo 1. Veřejná správa (základní charakteristika) Charakteristika pojmů veřejná správa, vrchnostenská, nevrchnostenská, státní správa, samospráva, postavení orgánů veřejné správy

Více

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE Cílem předmětu je seznámit studenty s pojmem demokracie. V průběhu kurzu bude sledován obsahový vývoj pojmu demokracie. Posluchačům

Více

Vliv dopadů ozbrojených konfliktů na regionální rozvoj: Případová studie dopadů ozbrojeného konfliktu v Sýrii na Libanon

Vliv dopadů ozbrojených konfliktů na regionální rozvoj: Případová studie dopadů ozbrojeného konfliktu v Sýrii na Libanon 20. 6. 2014, Brno Připravil: Mgr. Eva Taterová, M.A. Vliv dopadů ozbrojených konfliktů na regionální rozvoj: Případová studie dopadů ozbrojeného konfliktu v Sýrii na Libanon XVII. Mezinárodní kolokvium

Více

TEORIE DEMOKRACIE SYLABUS PRO ZIMNÍ SEMESTR 2015/2016 (KPE/TD)

TEORIE DEMOKRACIE SYLABUS PRO ZIMNÍ SEMESTR 2015/2016 (KPE/TD) Univerzita Palackého v Olomouci Filozofická fakulta Katedra politologie a evropských studií http://kpes.upol.cz TEORIE DEMOKRACIE SYLABUS PRO ZIMNÍ SEMESTR 2015/2016 (KPE/TD) Doc. Mgr. Pavel Šaradín, Ph.D.

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. - a počátkem 20. století v oblasti hospodářské, - společenské, kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny vzniku ohnisek napětí v Evropě - a v

Více

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Sociální problémy Problém globální bezpečnosti Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2011 Klíčové pojmy OSNOVA 1. VÁLKA A MÍR Světová geopolitika ve 20. století Současný stav 2. OBCHOD SE ZBRANĚMI

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Sociologické teorie moderní společnosti

Sociologické teorie moderní společnosti Sociologické teorie moderní společnosti N_STMs_1 Magisterské studium 2009/2010 Garant předmětu: prof. Ing. František Zich, DrSc. Vyučující: prof. Ing. František Zich, DrSc. Lucie Cviklová, M.A., Ph.D.

Více

SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY. Vážení studenti,

SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY. Vážení studenti, SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY Vážení studenti, dostává se vám do ruky seznam doporučené literatury k testům NSZ - ZSV. U každého oboru je uvedena řada publikací, které jsou rozděleny na učebnice, základní

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

PŘEDMLUVA SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP KE STUDIU MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ... 22

PŘEDMLUVA SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP KE STUDIU MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ... 22 O b sa h I 3 6 3 OBSAH PŘEDMLUVA... 5 Pavel Pšeja 1. MEZINÁRODNÍ VZTAHY JAKO VĚDNÍ OBOR: POVAHA A VÝVOJ... 7 1.1 Předmět výzkumu... 8 1.2 Historie a současnost... 10 1.3 Vývoj oboru, témata a subobory...,

Více

Základy politologie; KSV/ZPOB; KSV/ PLTZ

Základy politologie; KSV/ZPOB; KSV/ PLTZ Základy politologie; KSV/ZPOB; KSV/ PLTZ Zimní semestr 2011/2012 Přednášející: PhDr. Salim Murad; Mgr. Petr Lazar Zimní semestr: (14 týdnů): 26. 9. 2011-21. 12. 2011; 3. 1. 2012-13. 1. 2012 Zapisují studenti

Více

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích Dějiny od konce 19.století do 1. světové války - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. a počátkem 20.století v oblasti hospodářské, společenské,kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny

Více

1.4.1 Demografický problém 20. 1.4.2 Ekologický problém 21. 1.4.3 Problém trvale udržitelného růstu 23

1.4.1 Demografický problém 20. 1.4.2 Ekologický problém 21. 1.4.3 Problém trvale udržitelného růstu 23 ODDÍL A 10 1. Vymezení světové ekonomiky 11 1.1 Světová ekonomika jako vědní disciplína 11 1.2 Vymezení světové ekonomiky 12 1.3 Klasifikace zemí 14 1.4 Světová ekonomika a biosociální systém 19 1.4.1

Více

Informace k průběhu Státní závěrečné zkoušky v akademickém roce 2007/2008

Informace k průběhu Státní závěrečné zkoušky v akademickém roce 2007/2008 Informace k průběhu Státní závěrečné zkoušky v akademickém roce 2007/2008 Studijní program Mediální a komunikační studia obor Marketingové komunikace Státní závěrečná zkouška studijního oboru Marketingové

Více

Dějepis - Oktáva, 4. ročník (humanitní větev)

Dějepis - Oktáva, 4. ročník (humanitní větev) - Oktáva, 4. ročník (humanitní větev) Dějepis Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení

Více

Dějepis - Kvarta. politický vývoj významných států Evropy a světa do první světové války

Dějepis - Kvarta. politický vývoj významných států Evropy a světa do první světové války - Kvarta Dějepis Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Kompetence sociální a personální Kompetence komunikativní Učivo

Více

POLITICKÁ GEOGRAFIE. 3. přednáška (verze na web)

POLITICKÁ GEOGRAFIE. 3. přednáška (verze na web) POLITICKÁ GEOGRAFIE 3. přednáška (verze na web) POLITICKÁ GEOGRAFIE Anglosaská geopolitika (geopolitics) Hlavní teze a zaměření menší zájem o stát binární koncepce mocenské rovnováhy (soupeření dvou typů

Více

1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi.

1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi. 1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi. / Jan Poněšický. -- Vyd. 1. V Praze: Triton 2006. 266 s. -- cze. ISBN 80-7254-861-1 člověk; společnost; etika; hodnota;

Více

Lidé. Členové katedry PhDr. et Mgr. Kryštof Kozák, Ph.D. - vedoucí katedry. doc. PhDr. Miloš Calda

Lidé. Členové katedry PhDr. et Mgr. Kryštof Kozák, Ph.D. - vedoucí katedry. doc. PhDr. Miloš Calda Lidé Na Katedře severoamerických studií pracují ti nejlepší odborníci ve svém oboru. Kromě interních zaměstnanců a studentů doktorského studia katedra úzce spolupracuje také s několika experty externími

Více

Okruhy a literatura pro státní závěrečnou zkoušku oboru Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost

Okruhy a literatura pro státní závěrečnou zkoušku oboru Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost Okruhy a literatura pro státní závěrečnou zkoušku oboru Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost TEORETICKÉ PŘÍSTUPY A HLAVNÍ KONCEPTY 1) Bezpečnost v mezinárodních vztazích Konceptualizace bezpečnosti:

Více

GLOBÁLNÍ HEGEMONIE. Amerika a její výzvy

GLOBÁLNÍ HEGEMONIE. Amerika a její výzvy GLOBÁLNÍ HEGEMONIE Amerika a její výzvy Schopnost prosadit svůj vliv kdekoli ve světě x nakolik je využívaná? Složky hegemonie: Hospodářská Politická Vojenská Kulturní Co je to globalní Hegemonie regionalní

Více

MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE

MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE 1. Vesmír 2. Země a Měsíc 3. Kartografie 4. Geografie a geomorfologie Země 5. Sféry Země 6. Obyvatelstvo 7. Hospodářství 8. Globalizace 9. Státy a jejich hranice 10. Hospodářsky

Více

B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program

B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program Označení studijního plánu Číslo Název předmětu 1. Studijní plán pro prezenční formu studia Andragogika a management rozsah Povinné předměty Úvod do

Více

Centrum adiktologie. Cíle předmětu:

Centrum adiktologie. Cíle předmětu: Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE KRIMINOLOGIE Název předmětu: Mgr. Jaroslav Vyučující: Zařazení 3. ročník, zimní semestr, ak. rok 2011/2012, středa 9 12,15 hod. Cíle předmětu: Posluchač zná základní

Více

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ Metodické listy pro předmět Vstup České republiky do EU nutně vyžaduje větší rozsah znalostí mezinárodního obchodu a různých forem podnikání v zahraničí. Cílem předmětu je poskytnout studentům potřebné

Více

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek Bakalářské státní závěrečné zkoušky 2014-2016 Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek I. Obhajoba bakalářské práce Student v krátkém exposé (1-3 minuty) vyloží základní parametry své

Více

Politický systém ČR; PSCZ, PLSB

Politický systém ČR; PSCZ, PLSB Politický systém ČR; PSCZ, PLSB Zimní semestr 2011/2012 Přednášející: PhDr. Salim Murad, PhD. Zimní semestr: (14 týdnů): 26. 9. 2011-21. 12. 2011; 3. 1. 2012-13. 1. 2012 Rozsah výuky: 2/1 Počet kreditů:

Více

PROROCI POST- UTOPICKÉHO RADIKALISMU

PROROCI POST- UTOPICKÉHO RADIKALISMU Adam Borzič Olga Pavlova Ondřej Slačálek PROROCI POST- UTOPICKÉHO RADIKALISMU ALEXANDR DUGIN A HAKIM BEY VYŠEHRAD Tato kniha vznikla v rámci projektu (Ne)možné světy. Utopické a antiutopické prostory v

Více

Doprovodná prezentace k přednášce

Doprovodná prezentace k přednášce Doprovodná prezentace k přednášce Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070) Mgr. Richard Stojar, Ph.D. Centrum

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR Charakteristika etap mezinárodního Faktory: obchodu po roku 1945 Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s

Více

Machiavelli mezi republikanismem a demokracií

Machiavelli mezi republikanismem a demokracií Machiavelli mezi republikanismem a demokracií Milan Znoj, Jan Bíba a kol. Praha 2011 5 Vydání knihy podpořilo Centrum globálních studií, společné pracoviště Filosofického ústavu Akademie věd České republiky

Více

Prof. PhDr. Oskar Krejčí, CSc, 1996, 2001, 2007, 2010 EKOPRESS, s. r. o., 2001, 2007, 2010 ISBN 978-80-86929-60-6

Prof. PhDr. Oskar Krejčí, CSc, 1996, 2001, 2007, 2010 EKOPRESS, s. r. o., 2001, 2007, 2010 ISBN 978-80-86929-60-6 Prof. PhDr. Oskar Krejčí, CSc, 1996, 2001, 2007, 2010 EKOPRESS, s. r. o., 2001, 2007, 2010 ISBN 978-80-86929-60-6 OSKAR KREJČÍ MEZINÁRODNÍ POLITIKA Vydalo nakladatelství EKOPRESS, s. r. o., K Mostu 124,

Více

Curriculum Vitae. Personal Information Name Martina Ponížilová

Curriculum Vitae. Personal Information Name Martina Ponížilová Curriculum Vitae Personal Information Name Martina Ponížilová E-mail mponizil@kap.zcu.cz Education September 2011 International relations PhDr. oral examination, degree: PhDr. (doctoral degree) since 2010

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Svět mezi světovými válkami Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Svět po 1. světové válce

Více

Střední Evropa. Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Katedra filosofie a religionistiky TF JU

Střední Evropa. Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Katedra filosofie a religionistiky TF JU Střední Evropa Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Katedra filosofie a religionistiky TF JU Východní Evropa či Střední Evropa? Sergej Lavrov a Karl Schwarzenberg (únor 2009) geopolitická relevance pojmu střední

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Sociologie

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Sociologie Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Sociologie 1. Plurality I Sociální rozměr lidské existence. Podoby sociálních seskupení. Sociální kategorie. Sociální agregáty náhodné, shluky,

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE Název předmětu: Racionální drogová politika Vyučující: Mgr. Josef Radimecký, MSc. Garant: Doc. PhDr. Michal Miovský, CSc. Číslo předmětu: 1613 Semestr:

Více

Řazeno dle kódu EC PLZ

Řazeno dle kódu EC PLZ Řazeno dle kódu EC PLZ Kód Autor Název Vydavatel Stran Anotace EC PLZ 01 PITROVÁ, M., FIALA, P. Evropská unie CDK, 2005 743 Obecné EC PLZ 04 a, b ZAHRADNÍK, P. Vstup do : přínosy a náklady C.H. Beck, 2003

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku 1. Psychologie jako věda: předmět, vývoj, směry Počátky psychologie, základní psychologické

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Fakulta sociálních studií Katedra politologie Lukáš Visingr (UČO 60659) Bezpečnostní a strategická studia Politologie Bakalářské studium Imatrikulační ročník 2005 Weberův přístup

Více

PŘEHLED VEDOUCÍCH BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ

PŘEHLED VEDOUCÍCH BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ SMSJM VŠE > PŘEHLED VEDOUCÍCH BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ Obsah Úvod 3 Mgr. Ing. Petra Cibulková 4 Ing. Tomáš Doležal 5 doc. Ing. Mgr. Radka Druláková, Ph.D. 6 Ing. Zbyněk Dubský, Ph.D. 7 doc. PhDr. Jan Eichler,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace.

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace. Reklama - ZS 2011 Bakalářské studium Garant předmětu: prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. Vyučující:.. prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. PhDr. Ladislav Lašek Ing. Petr Indra Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:..

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T7a) Právní regulace a závazky z členství ČR v NATO a EU institucionální vymezení organizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09

Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09 Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: povinný

Více

- základní rysy a tendence vývoje

- základní rysy a tendence vývoje VysoKÁ ŠKOLA EKONOMiCKÁ V PRAZE Fakulta mezinárodních vztahu Svetová ekonomika - základní rysy a tendence vývoje I Eva Cihelková a kolektiv 2005 . OBSAH Úvod................................................

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1.

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1. Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1. ročník Název předmětu: Kulturní a sociální antropologie (vybrané kapitoly) Vyučující: MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc. Číslo předmětu: 1274 Semestr:

Více

Marta Kadlecová. Monografie

Marta Kadlecová. Monografie Marta Kadlecová Monografie Kadlecová, M. (členka aut. kol.): Antologie české právní vědy. Praha, Univerzita Karlova 1993, 302 s. (ISBN 80-7066-697-8) Kadlecová, M.: České a moravské zemské právo procesní

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

Okruhy a literatura pro státní závěrečnou zkoušku oboru Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost

Okruhy a literatura pro státní závěrečnou zkoušku oboru Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost Okruhy a literatura pro státní závěrečnou zkoušku oboru Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost 1. TEORETICKÉ PŘÍSTUPY A HLAVNÍ KONCEPTY 1) Bezpečnost v mezinárodních vztazích Konceptualizace bezpečnosti:

Více

OBSAH. Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25. Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26

OBSAH. Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25. Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26 OBSAH Tři cesty české politické vědy 1 15 Editorův úvod 1 20 15 Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25 Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26 MIROSLAV NOVÁK 1. Politická věda,

Více

Základy politologie 2

Základy politologie 2 Základy politologie 2 1. Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a fungováním jednotlivých prvků politického systému a politického procesu. Osvojení si pojmového aparátu a znalost zákonitostí politického

Více

Výběr z nových knih 2/2015 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 2/2015 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 2/2015 ostatní společenskovědní obory 1. Od Palackého k Benešovi : německé texty o Češích, Němcích a českých zemích / Eva Hahnová -- Vyd. 1. Praha : Academia, 2014 -- 723 s. -- cze

Více

Centralizace a decentralizace. centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace

Centralizace a decentralizace. centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace Centralizace a decentralizace centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace Budoucnost národních států? národní státy se v novověku staly univerzálními

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky - uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

V y s o k á š k o l a e k o n o m i c k á v P r a z e

V y s o k á š k o l a e k o n o m i c k á v P r a z e V y s o k á š k o l a e k o n o m i c k á v P r a z e F a k u l t a m e z i n á r o d n í c h v z t a h ů N a v a z u j í c í m a g i s t e r s k é s t u d i j n í o b o r y F a k u l t y m e z i n á r

Více

Zkušební okruhy. Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie VERZE 2016 (PŮVODNÍ AKREDITACE)

Zkušební okruhy. Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie VERZE 2016 (PŮVODNÍ AKREDITACE) Zkušební okruhy VERZE 2016 (PŮVODNÍ AKREDITACE) Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie Okruhy jsou určeny studentům magisterského studia oboru kulturní antropologie na Katedře sociologie,

Více

Seznam příloh: Příloha č. 1: Příloha č. 2: Příloha č. 3: Příloha č. 4: Příloha č. 5: Příloha č. 6: Příloha č. 7: Příloha č. 8: Příloha č.

Seznam příloh: Příloha č. 1: Příloha č. 2: Příloha č. 3: Příloha č. 4: Příloha č. 5: Příloha č. 6: Příloha č. 7: Příloha č. 8: Příloha č. Seznam příloh: Příloha č. 1: Struktura a aktéři intermediárního systému Příloha č. 2: Typologie základních intermediárních aktérů Příloha č. 3: Výsledky voleb do polského Sejmu v letech 1989-1993 Příloha

Více

Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání. pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika

Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání. pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika Email: petr.hruza@unob.cz Kybernetická bezpečnost Kybernetická bezpečnost je celosvětově

Více

TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2014/2015 PRO BAKALÁŘSKOU FORMU STUDIA 4. etapa

TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2014/2015 PRO BAKALÁŘSKOU FORMU STUDIA 4. etapa TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2014/2015 PRO BAKALÁŘSKOU FORMU STUDIA 4. etapa STUDIJNÍ PROGRAM: Hospodářská politika a správa STUDIJNÍ OBOR: Veřejná ekonomika a správa

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Obsah. 1. Člověk jako jedinec 17. 1. 1. Člověk jako osobnost 17. 1. 2. Psychické jevy 32. 1. 1. 1. Determinanty lidské psychiky 18

Obsah. 1. Člověk jako jedinec 17. 1. 1. Člověk jako osobnost 17. 1. 2. Psychické jevy 32. 1. 1. 1. Determinanty lidské psychiky 18 1. Člověk jako jedinec 17 1. 1. Člověk jako osobnost 17 1. 1. 1. Determinanty lidské psychiky 18 1. 1. 2. Vývoj lidského života a psychický vývoj jedince 19 Etapy vývoje osobnosti 19 Prenatální období

Více

Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium

Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium 1. Základní rozdíly mezi klasickou a integrovanou marketingovou komunikací. Úrovně a bariéry integrované marketingové komunikace.

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Public Relations 1

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Public Relations 1 Public Relations 1 B_PR_1 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing. Vilém Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Mgr. M. Kykalová (PH) Ing. T. Dvořáková (PH) Ing. P. Klička (KL) Ing. V. Kunz, Ph.D. (MO) Typ studijního

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy Tématické bloky: 1. Politická komparace a její místo v politické vědě, cíle, metody 2. Politické systémy, druhy demokracie 3.

Více

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie Pojem politika POL104 Úvod do politologie Co je politika (a je důležitá)? Jak se její vnímání měnilo v čase? Jaké jsou přístupy k politice? činnost státu činnost, která je spjata k věcem veřejným. Činnost,

Více

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Specializace v pedagogice o b o r S o c i á l n í p e d a g o g i k a pro akademický rok 2015/2016 (kombinované

Více

Public Relations (N_PR) LS 08

Public Relations (N_PR) LS 08 Public Relations (N_PR) LS 08 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: volitelný

Více

Teorie organizace a řízení. garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD.

Teorie organizace a řízení. garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD. Teorie organizace a řízení garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD. Identifikace kurzu : Magisterské prezenční studium SPSP Povinně

Více