MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 24.09.2015"

Transkript

1 Odbor finanční V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Možnosti zhodnocení finančních prostředků NÁVRH USNESENÍ 1. Zastupitelstvo města investování volných finančních prostředků pracovní skupinou doporučené varianty č. 1 konzervativní a) schvaluje b) schvaluje s připomínkami c) neschvaluje d) jiné usnesení 2. Zastupitelstvo města investování volných finančních prostředků pracovní skupinou doporučené varianty č. 2 - výnosová a) schvaluje b) schvaluje s připomínkami c) neschvaluje d) jiné usnesení Návrh předkládá Návrh zpracoval JUDr. Josef Knot, MBA, 1. místostarosta Ing. Ladislav Toman, vedoucí odboru

2 Důvodová zpráva: Na základě usnesení Zastupitelstva města Písku č.75/15, ve kterém zastupitelstvo ukládá Radě města Písku vytvořit ve spolupráci s vybranými členy finančního výboru strategii zhodnocení volných finančních prostředků města, je členům zastupitelstva předkládán tento návrh možností zhodnocování dočasně volných finančních prostředků města. Materiál včetně doporučených variant vypracovaných a schválených pracovní skupinou je přílohou tohoto dokumentu. Doporučení zpracovatele: Zpracovatel doporučuje: 1) nesouhlasit s doporučenou variantou č.1 - konzervativní, tzn. usnesení c). 2) souhlasit s doporučenou variantou č. 2 - výnosová, tzn. usnesení a). Vztah k rozpočtu: --- Legislativní rámec: Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění p.p. Vztah ke strategickému plánu: -- Přílohy: č. 1 Možnosti zhodnocení volných finančních prostředků města Písek stránka 2 (celkem 11)

3 Příloha č. 1 - Možnosti zhodnocení volných finančních prostředků města Písek Na základě usnesení zastupitelstva č. 75/15, ve kterém zastupitelstvo ukládá Radě města Písku vytvořit ve spolupráci s vybranými členy finančního výboru strategii zhodnocení volných finančních prostředků města, je předkládán tento návrh možností zhodnocování dočasně volných finančních prostředků města pro roky 2015 a 2016 Návrh byl zhotoven pracovní skupinou ve složení: Jouja Petr, Ing. člen finančního výboru Kovařík Josef, RSDr. člen finančního výboru Slaný Jiří člen finančního výboru Soumar Josef člen finančního výboru Toman Ladislav, Ing. vedoucí finančního odboru 1. Stav a využití finančních prostředků Tabulka č. 1 Zůstatky na běžných účtech města Písek k Banka Název účtu Zůstatek k Komerční banka běžné účty vč. depozitního Kč ČNB základní běžný účet Kč ČMRZB základní běžný účet Kč Česká spořitelna základní běžný účet Kč UniCredit bank základní běžný účet Kč Finanční prostředky na běžných účtech celkem Kč Pro většinu transakcí využívá město Písek účty Komerční banky a.s. Ze smluvního dodatku uzavřeného v roce 2014 vyplývá, že úročení na těchto účtech vychází z oznámení banky o úrokových sazbách pro obce a města. Dle oznámení KB a.s. ze dne jsou běžné účty pro obce a města úročeny pro část zůstatku do 100 mil. Kč 0,01% p.a., pro část zůstatku nad 100 mil. Kč pak 0,00%. Vyjma prostředků na běžných účtech má město Písek uloženo část prostředků na spořicím účtu a ve spořicích státních dluhopisech: Tabulka č. 2 Volné prostředky uložené mimo běžné účty Banka Produkt Zůstatek k Oberbank AG Spořicí účet Kč Česká spořitelna a.s. Státní dluhopisy Kč Datum splatnosti spořících státních dluhopisů je Úroková sazba Oberbank AG byla k tomuto spořicímu účtu k ,25% p.a. Tabulka č. 3 - Zůstatky úvěrových účtů k , včetně jejich úročení: Úvěr Zůstatek Úroková sazba p.a. Rok ukončení ČMRZB Kč 0% 2017 Komerční banka Kč 12M PRIBOR + 0,18pa 2020 Česká spořitelna Kč -8,20% 2019 Pozn. 12M PRIBOR - fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit činil k ,48%, což v součtu s pevně stanovenou přidanou sazbou (0,18%) vychází na celkovou úrokovou sazbu u úvěru KB a.s. na 0,64% p.a. Možnost požádat o předčasné splacení existuje u obou úvěrových smluv (u úvěru od ČS by bylo předčasné splacení vzhledem k podstatě úvěru nevýhodné), ČMRZB si vyhrazuje právo s takovým stránka 3 (celkem 11)

4 postupem souhlasit. U Komerční banky a.s. je nutné oznámit bance předčasné splacení úvěru a úvěr bez sankcí splatit do smluveného data. Bylo by ale nutné vypořádat úrokový swap (úrokového zajištění) u UniCredit Bank a.s. K by činila jednorázová částka za předčasné ukončení úrokového zajištění 607 tis. Kč. 2. Zhodnocování volných finančních prostředků města v minulých letech Tabulka č. 4 Peněžní zůstatky a jejich zhodnocování v letech v tis. Kč Běžné účty města TV/SU Oberbank AG TV Raiffeisen bank a.s TV Unicredit bank a.s TV PPF banka a.s Státní dluhopisy Zůstatek fin. prostředků Roční výnos Pozn.: Údaje vždy k daného roku Pozn. 2: TV termínovaný vklad, SU spořicí účet Výše uvedené údaje ukazují, že město Písek zhodnocovalo finanční prostředky ve sledovaném období pomocí termínových vkladů menších bankovních domů a od roku 2012 poté spořícími státními dluhopisy. Průměrný roční výnos (zhodnocení) sledovaného období je pak tis. Kč. 3. Možnosti zhodnocování volných finančních prostředků Množství soustředěných peněz na bankovních účtech města nutí k úvahám o zhodnocení těchto finančních prostředků. Níže jsou popsány možnosti vycházející z jednání se zástupci těchto bank: Česká spořitelna a.s., ČSOB a.s., Komerční banka a.s., Equa bank a.s., J&T banka a.s., Oberbank AG, PPF banka a.s., Raiffeisenbank a.s. a UniCredit Bank a.s. Vybrané banky byly kontaktovány z důvodu dlouhodobé spolupráce s městem Písek, jejich stability a postavení na trhu (v případě Equa bank a J&T pak z důvodu zajímavého řešení pro municapility). Uvedený soupis nemusí být konečný a není tudíž zavazující do dalšího jednání. Pozn.: V textu je několikrát použit pojem větší nebo menší banky. Takovéto rozlišení není obecně uznáváno proto tento komentář: Do skupiny větších bank patří dle tohoto textu největší 3 banky působící na českém trhu: Česká spořitelna a.s., Československá obchodní banka a.s. a Komerční banka a.s. Do skupiny menších bank spadají banky, které jsou v textu vždy taxativně vymezeny. Není to výčet všech ostatních bank. Přehled výsledků a dalších ukazatelů uvedených bank je přílohou č. 1 tohoto dokumentu. Na základě jednání se zástupci jednotlivých bank a jejich nabídek má město následující možnosti zhodnocovaní volných peněžních prostředků: 3.1. Zvýhodněný běžný účet/spořící účet V současné době se vzhledem k velice nízkým referenčním úrokovým sazbám (od kterých se následně odvíjí úrokové sazby bank z depozit) nabídka úročení na vkladových a spořicích účtech velkých bank (především námi využívané Komerční banky) pohybuje okolo nuly nebo v rámci setin procenta. Nabízí se využití těchto služeb u menších bank. Takto zvýhodněný úrok nabízejí např. Oberbank, PPF banka, Raiffeisen, UniCredit. Existuje však jisté riziko (větší než u velkých kreditně silnějších bank) případných ekonomických problémů těchto bank. Vzhledem k současnému vývoji se to ovšem u výše uvedených bankovních domů v dohledné době obecně nepředpokládá, spíše až vylučuje. stránka 4 (celkem 11)

5 Úroková sazba mezi 0,10-0,50% p.a. Vložené prostředky jsou okamžitě likvidní Některé banky požadují minimální vklad ve výši několika desítek miliónů Kč Atraktivní výnos poskytují pouze menší banky 3.2. Termínovaný vklad Termínované vklady nabízejí vyšší úročení výměnou za delší dobu vázanosti finančních prostředků. Jedná se o bankovní vklad na dobu určitou s předem stanovenou úrokovou sazbou. Vyšší úroková sazba než u běžných a spořicích účtů, pohybující se v rozmezí od 0,20% do 1,15% p.a. Vázání finančních prostředků na dobu 3 měsíců až 3let Produkt poskytují opět pouze menší banky (J&T banka, Oberbank, PPF banka, Unicredit) 3.3. Depozitní směnka Depozitní směnka je bankovní vlastní směnka, která obsahuje písemný závazek banky zaplatit uvedenou částku majiteli cenného papíru ve stanoveném termínu. Oproti tomu vlastník depozitní směnky má právo požadovat zaplacení částky k datu, které je na směnce uvedeno. Úročení bývá nastaveno výše než u standardních termínových vkladů a je určeno ve všeobecných obchodních podmínkách vydaných bankou. Zajímavé úročení pohybující se v rozmezí od 0,34% do 1,2% p.a. Vázanost volných finančních prostředků na předem ujednanou dobu (1-3 roky) Peněžní prostředky nejsou dle zákona o bankách č. 21/1992 Sb. pojištěny (proto vyšší úroková sazba než u termínovaného vkladu) Produkt poskytují pouze menší banky (PPF banka, Unicredit) Pozn. Pojištěny jsou všechny vklady u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen vedené na jméno a příjmení, rodné číslo a adresu bydliště fyzické osoby nebo název, identifikační číslo a sídlo právnické osoby. Jde zejména o běžné účty, termínované vklady atd. Pojištěny nejsou např. směnky, dluhopisy, akcie, podílové listy a jiné cenné papíry. Od je výše pojištění jednotná v celé EU, a to ve výši EUR Dluhopisové portfolio držené do splatnosti Nejčastěji je portfolio složeno ze státních dluhopisů, pro zvýšení výnosu je možné přidat kvalitní korporátní dluhopisy Dopředu známý výnos portfolia V případě potřeby je možné portfolio částečně nebo úplně zlikvidovat 15denní likvidita (Česká spořitelna a.s.), měsíční likvidita (KB a.s.) Produkt nabízejí velké banky Nevýhody Delší investiční horizont. V případě státních dluhopisů to je 4-5 let, v případě zapojení korporátních dluhopisů lze horizont snížit na 2-3 roky (případně i nižší). Roční výnos v řádech desetin procent (dle dostupných zdrojů do 0,4 % p.a.) V případě dřívějšího prodeje dluhopisu bude prodán za tržní cenu, což s sebou nese riziko případné ztráty stránka 5 (celkem 11)

6 Tabulka č. 6 - Příklad portfolia složeného čistě ze státních dluhopisů Dluhopis Splatnost Objem Výnos do splatnosti SD Kč 0,17% SD Kč 0,26% SD Kč 0,34% SD Kč 0,45% SD Kč 0,51% Celkem/vaz. průměr 4,57 roku Kč 0,51% Takto sestavené portfolio má průměrnou splatnost 4,6 roku a průměrný výnos do splatnosti 0,51% p.a. Za obhospodařování portfolia cenných papírů držených do splatnosti si banka účtuje odměnu závislou na objemu spravovaných aktiv. Tato odměna je účtována ročně, a to za: Obhospodařování portfolia pevná částka z ročního objemu majetku 0,10% p.a. Správa CP (custody) poplatek z ročního průměru objemu majetku 0,03% p.a. Nákup/prodej dluhopisů max. 0,02% z objemu obchodu, min. poplatek trhu Po odečtení výše uvedených odměn vychází roční výnos takového portfolia na 0,38%. Při 50 miliónové investici odpovídá průměrný roční výnos částce 190 tis. Kč Individuální správa aktiv Podstata tohoto produktu spočívá v aktivním řízení individuálně vytvořeného portfolia, složeného z vybraných nástrojů finančních trhů. Před podpisem Mandátní smlouvy o obhospodařování portfolia (mezi městem Písek a danou bankou), podle níž probíhá celé investování, jsou sjednány individuální podmínky poskytované služby. K těm patří zejména povolená rizikovost portfolia, objem svěřených prostředků, požadavky na likviditu a investiční horizont. Součástí smlouvy je dále pak i přesná specifikace nástrojů, které mohou být do portfolia nakupovány. Tím je nadefinována rizikovost portfolia. Klient (město Písek) je oprávněn kdykoliv z portfolia prostředky vybírat nebo naopak prostředky do portfolia přidávat, může také kdykoliv bez ohledu na investiční horizont smlouvu vypovědět, a to bez jakýchkoliv sankcí. Pro město Písek připadá v úvahu co možná nejkonzervativnější portfolio např. 85% úrokové nástroje (dluhopisy, dluhopisové fondy), 5% akcie, 10% ostatní aktiva (např. realitní fond) Očekávaný střední výnos 3letého horizontu max. do 1% p.a. (záleží na konkrétním portfoliu) Zvolení portfolia na základě doporučení portfolio manažera, očekávání trhu a vlastních invencí Portfolio řízené profesionály Nevýhody Jedná se o operace na volném trhu a tudíž bez jakýchkoliv záruk. I při volbě velmi konzervativního portfolia může dojít ke ztrátě Složitější produkt 3.6. Nákup jednotlivých dluhopisů, jiných CP a ostatních dostupných produktů Vyjma výše popsaných produktů je samozřejmě možnost využití jiného produktu, nabízeného některou z bank. Níže jsou uvedeny konkrétní případy přinášející na dnešní poměry vyšší výnos. Příklady produktů s atraktivním výnosem: Dluhopis Oberbank AG Tento dluhopis je 3letá obligace, jejímž nákupem poskytuje majitel emitentovi úvěr na dobu splatnosti cenného papíru. Investor za to obdrží roční výplatu kupónu ve výši 1,75% p.a. Oberbank splatí dluhopis v nominální hodnotě dne Výplata kupónu 1x ročně Pevně kalkulovatelný výnos po celou dobu splatnosti stránka 6 (celkem 11)

7 Kumulace prostředků v Oberbank AG S produktem jsou spojeny poplatky ve výši 0,22% p.a Hypoteční zástavní listy Hypoteční zástavní listy (dále jen HZL) jsou dluhopisy kryté pohledávkami Hypoteční banky a.s. z hypotečních úvěrů, které jsou zajištěné zástavním právem k nemovitostem. HZL lze využít buď v rámci aktivně spravovaného portfolia, nebo napřímo nákupem na pobočce ČSOB. V obou níže uvedených případech je emitentem Hypoteční banka a.s. HZL HB var (plovoucí úroková sazba 3M PRIBOR+0,60%, aktuálně dostupný výnos cca 0,70% p.a.), splatnost HZL HB 1, (pevná sazba 1,20%, aktuálně dostupný výnos cca 0,99% p.a.), splatnost Atraktivní výnos nákupem HZL se investují peněžní prostředky na určitou dobu za předem známý výnos, který je většinou vyšší než u termínovaných vkladů či spořicích účtů Vysoká bezpečnost zaručená zejména krytím HZL pohledávkami z hypotečních úvěrů, které jsou zajištěny zástavním právem k nemovitosti. Hypoteční banka má právo přednostního uspokojení z nemovité zástavy před ostatními věřiteli při nesplacení hypotečního úvěru. Rizikem u HZL je, že při odprodeji před datem splatnosti nemůže být vždy původní nominální výnos zaručen Produkt je téměř vykoupen Investiční certifikát PPFB Investiční certifikáty (IC) jsou cenné papíry nebo zaknihované CP, jejichž hodnota se odvíjí od podkladového aktiva. IC nejsou úročeny. Jejich výnos je roven rozdílu mezi emisním kurzem a vypořádací částkou každého IC. Tento certifikát je vydaný PPF bankou a.s., denominovaný v Kč se splatností 15. července 2016 a navázaný na podkladové aktivum, kterým je směnka vystavená společností Home Credit. Emitent PPF banka a.s. Podkladové aktivum: směnka vlastní vystavená společností Home Credit B.V. (člen skupiny PPF) Datum splatnosti Předpokládaný výnos 2,5% p.a. Roční výnos okolo 2,5% Splatnost nižší než 1 rok Větší míra rizika spojená s aktivitami skupiny PPF na východních a asijských trzích letý dluhopis Air Bank a.s. Emitent Air Bank a.s. Kupon 6% ročně Datum splatnosti Možnost předčasného splacení z rozhodnutí emitenta k (call obce) Převoditelnost: bez omezení Na dnešní dobu extrémní výnos Téměř 10letá splatnost stránka 7 (celkem 11)

8 Municipální vklad s úrokovou prémií od J&T banky Produkt určený pro města i kraje, který v sobě kombinuje vlastnosti spořícího a termínovaného účtu. Uložené prostředky jsou úročeny základní sazbou 0,5%, která je navýšena o 1% p.a. pro tu část vkladu, která je na účtu 12 měsíců. Roční úroková sazba 1,5% (v případě splnění výše uvedené podmínky) Vysoká likvidita výpovědní lhůta 3 měsíce Produkt městem neprověřené banky 4. Návrhy pracovní skupiny 4.1. Doporučená varianta číslo 1 konzervativní V případě schválení této varianty by byly finanční prostředky použity tímto způsobem: Zvýhodněné běžné, spořicí účty 290 mil. Kč Státní dluhopisy 50 mil. Kč Využití finančních prostředků města Municipální vklad 60 mil. Kč Běžný účet KB, ČNB finanční prostředky nad 400 mil. Kč (min 50 mil. Kč) Struktura využití finančních prostředků by tedy vypadala takto: Státní dluhopisy - ponechání v současné výši do doby splatnosti Spořicí účty - přesunutí prostředků z účtu KB na zvýhodněné běžné či spořicí účty Municipální vklad s 3měsíční výpovědní lhůtou Běžný účet KB ponechání prostředků ve výši potřebné k zabezpečení veškerých platebních operací města stránka 8 (celkem 11)

9 V praxi by tato varianta zhodnocení mohla vypadat následovně: očekávaný Produkt/banka částka splatnost výnos 2015 očekávaný výnos 2016 Státní dluhopisy Kč Kč Kč BÚ ČSOB Kč ihned Kč Kč BÚ PPF bank Kč ihned Kč Kč BÚ Raiffeisen Kč ihned Kč Kč SÚ Unicredit Kč ihned Kč Kč SÚ Oberbank Kč ihned Kč Kč Municipální vklad J&T Kč 3 měsíce Kč Kč CELKEM Kč Kč Kč Konzervativní varianta Finanční prostředky ihned k dispozici (vyjma vkladu u J&T s 3měsíční výpovědní lhůtou ) Nižší výnos než u druhé doporučené varianty Hodnocení: Bezriziková varianta. Město Písek (vyjma vkladu u J&T banky s 3-měsíční výpovědní lhůtou) pouze převede volné finanční prostředky z účtů Komerční banky na běžné účty bank, se kterými bylo již v minulosti spolupracováno. Likviditě peněžních prostředků odpovídá i úroková sazba na využitých běžných a spořicích účtech pohybující se v rozmezí 0,25-0,50% p.a. Očekávaný výnos této varianty zhodnocení v roce 2016 je Kč Doporučená varianta číslo 2 výnosová V případě schválení této varianty by byly finanční prostředky použity tímto způsobem: Termínovaný vklad, Municipální vklad 120 mil. Kč Státní dluhopisy 50 mil. Kč Využití finančních prostředků města Zvýhodněné běžné, spořicí účty 145 mil. Kč Dluhopisy a další CP 85 mil. Kč Běžný účet KB, ČNB finanční prostředky nad 400 mil. Kč (min 50 mil. Kč) stránka 9 (celkem 11)

10 Struktura využití finančních prostředků by tedy vypadala takto: Státní dluhopisy: ponechání v současné výši do doby splatnosti Termínovaný vklad: využití ročního TV PPF a 3měsičního de facto TV od J&T Spořicí účty přesunutí prostředků z účtu KB a.s. na zvýhodněné běžné či spořicí účty Běžný účet KB a.s. ponechání prostředků ve výši potřebné k zabezpečení veškerých platebních operací města Dluhopisy a další CP nákup CP s vyšším výnosem dluhopis Oberbank AG s výnosem 1,75% p.a. V praxi by tato varianta mohla vypadat následovně: Produkt/banka částka splatnost očekávaný výnos 2015 očekávaný výnos 2016 Státní dluhopisy Kč Kč Kč dluhopis Oberbank Kč Kč Kč TÚ PPF bank - roční Kč Kč Kč Municipální vklad J&T Kč 3 měsíce Kč Kč BÚ ČSOB Kč ihned Kč Kč BÚ Raiffeisen Kč ihned Kč Kč SÚ Unicredit Kč ihned Kč Kč CELKEM Kč Kč Kč Vzhledem k současné výši úrokových sazeb varianta s vysokým očekáváným výnosem Vysoce likvidní varianta. 145 mil. Kč na běžných účtech, dalších 170 mil. Kč likvidních do konce roku 2016 Výnos této varianty v důsledku využitích produktů s určitou mírou rizika Hodnocení: V této variantě je počítáno s využitím prostředků mj. v produktech J&T banky, Oberbanky a PPF banky. Pracovní skupina si je vědoma jisté míry rizika oproti první navrhované variantě, přesto nepovažuje toto riziko za natolik vysoké, aby je konzervativním způsobem investující město nemohlo využít. Důvody, proč se skupina rozhodla využít těchto produktů je následující: Krátká splatnost produktů 2,5letý dluhopis, roční splatnost termínového účtu PPF, potažmo 3měsíční likvidita vkladového účtu J&T Rozložení zhodnocované částky do více produktů více bank Riziko pracovní skupina sdílí názor, že banky vykazují takové hospodářské výsledky a disponují s takovým majetkem, že do doby splatnosti poskytnutých produktů je riziko jejich nesplacení velmi nepravděpodobné. Díky zapojení těchto produktů do portfolia odpovídá očekávaný výnos této varianty zhodnocení částce Kč, což znamená vyšší očekávaný výnos v roce 2016 oproti první variantě o více než 1,3 mil. Kč. 5. Závěr Ze dvou předložených variant zhodnocení volných peněžních prostředků pracovní skupina jednomyslně preferuje variantu č. 2, tedy variantu s vyšším výnosem. stránka 10 (celkem 11)

11 Příloha 1 Přehled výsledků vybraných bank za rok 2013 a 2014 dle ziskovosti v mil. Kč Bilanční suma Zisk po zdanění Banka Česká spořitelna ČSOB Komerční banka UniCredit Bank Oberbank Raiffeisenbank J&T bank PPF banka Equabank Zdroj: Výroční zprávy a webové stránky jednotlivých bank stránka 11 (celkem 11)

Klíčové informace fondů obhospodařovaných Raiffeisen penzijní společností a.s.

Klíčové informace fondů obhospodařovaných Raiffeisen penzijní společností a.s. Klíčové informace fondů obhospodařovaných Raiffeisen penzijní společností a.s. Platné k datu 1. 1. 2013 Obsah Klíčové informace důchodových fondů Důchodový fond státních dluhopisů, Raiffeisen penzijní

Více

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Základní pojmy Pro účely těchto Zásad pro prodej nemovitostí (pozemků, jejichž součástí jsou bytové domy) Městské části Praha 5 (dále jen Zásady )

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných společností Activity Partner, s.r.o. (dále jen Zprostředkovatel

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Pravidla pro poskytování dotací na sportovní činnost Město Mariánské Lázně rozhodlo dne 11.12.2012 usnesením zastupitelstva města č. ZM/481/12 vydat tato Pravidla pro poskytování

Více

P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN P13/2014. pro financování mimoškolských příspěvkových organizací

P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN P13/2014. pro financování mimoškolských příspěvkových organizací P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN P13/2014 pro financování mimoškolských příspěvkových organizací září 2014 Rada města Loun na základě usnesení 264/2014 ze dne 22.09.2014 vydává tato pravidla P13/2014 pro

Více

Pravidla pro financování příspěvkových organizací zřízených městem Písek

Pravidla pro financování příspěvkových organizací zřízených městem Písek Příloha č. 1 Pravidla pro financování příspěvkových organizací zřízených městem Písek Článek č. I Rozsah působnosti Pravidla pro financování příspěvkových organizací (dále jen organizace ) platí pro všechny

Více

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE I. Smluvní strany Statutární město Jihlava se sídlem: Masarykovo náměstí 1, 586 28 Jihlava IČ: 00286010, DIČ: CZ00286010 zastoupené: bankovní spojení: Česká spořitelna a. s.,

Více

SŠ spojů a informatiky Tábor. Moderní škola inovace výuky na SŠSI Tábor

SŠ spojů a informatiky Tábor. Moderní škola inovace výuky na SŠSI Tábor Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Ing. Milena Cibulková VY_62_INOVACE_FGA_15 CZ.1.07/1.5.00/34.1021 Moderní škola inovace výuky na SŠSI Tábor 1 Cenné

Více

1. Informace o předmětu zakázky Stručný textový popis zakázky, technická specifikace

1. Informace o předmětu zakázky Stručný textový popis zakázky, technická specifikace VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Veřejná zakázka malého rozsahu zadávaná v souladu s 12 odst. 3 a 18 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákona o veřejných

Více

PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU

PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU Rada Karlovarského kraje (dále jen rada ) se usnesla na těchto Pravidlech pro

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 23.04.2015

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 23.04.2015 Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 07.04.2015 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 23.04.2015 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Informace záměru volby strategie společnosti Teplárna Písek, a. s.;

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 25.06.2015

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 25.06.2015 Odbor školství a kultury V Písku dne: 11.06.2015 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 25.06.2015 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Smlouvy k video prezentacím města Písek NÁVRH USNESENÍ Rada města 1. Smlouvu

Více

SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU

SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU Smlouva č.: SMF/3/2016 kterou v souladu s ustanovením 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů

Více

1. Prodávající: Česká spořitelna, a.s. IČO: 45244782, DIČ: CZ45244782 se sídlem: Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4, Krč

1. Prodávající: Česká spořitelna, a.s. IČO: 45244782, DIČ: CZ45244782 se sídlem: Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4, Krč Výběrové řízení na prodej nemovitých věcí ve vlastnictví České spořitelny, a. s. Podmínky prodeje a náležitosti cenové nabídky 1. Prodávající: Česká spořitelna, a.s. IČO: 45244782, DIČ: CZ45244782 se sídlem:

Více

SLEVY I. ZÁKLADNÍ SLUŽBY

SLEVY I. ZÁKLADNÍ SLUŽBY SLEVY I. ZÁKLADNÍ SLUŽBY Slevy úrovně 1 pro podání se Zákaznickou kartou České pošty Podmínky slev při podání se Zákaznickou kartou České pošty Každý držitel Zákaznické karty České pošty má nárok na uplatnění

Více

Všeobecné obchodní podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů

Všeobecné obchodní podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů Všeobecné obchodní podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů Wüstenrot hypoteční banka a.s., se sídlem Na Hřebenech II 1718/8, 140 23 Praha 4, IČ 26 74 71 54, zapsaná v obchodním rejstříku u Městského

Více

OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009

OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009 OKO občanské kompetence občanům registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009 Finanční trh, finanční produkty Obsah workshopu co je to banka, druhy bank, druhy účtů, debetní vs. kreditní karta pojmy jako termínovaný

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Malenovice, IČ 00576964 za rok 2015

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Malenovice, IČ 00576964 za rok 2015 Elektronický podpis - 4.3.2016 KUMSX01M3GEL Certifikát autora podpisu : KRAJSKÝ ÚŘAD Jméno : Ing. Eva Hubinková Vydal : PostSignum Qualified C... Platnost do : 26.7.2016 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor podpory

Více

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE Schweitzerova 91, 779 00 Olomouc

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE Schweitzerova 91, 779 00 Olomouc HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE Schweitzerova 91, 779 00 Olomouc MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 3. 9. 2015 Bod programu: 10 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada

Více

společnosti J&T INVESTIČNÍ SPOLEČNOST, a.s. týkající se investičních služeb

společnosti J&T INVESTIČNÍ SPOLEČNOST, a.s. týkající se investičních služeb VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY společnosti J&T INVESTIČNÍ SPOLEČNOST, a.s. týkající se investičních služeb - obhospodařování majetku zákazníka na základě volné úvahy v rámci smluvního ujednání (portfolio

Více

Pronájem a nájem nebytových prostor a pozemků

Pronájem a nájem nebytových prostor a pozemků Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 14 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Pronájem a nájem nebytových prostor a pozemků Číslo dokumentu: SRM/06 Vydání č.: 02 Výtisk č.: 1 Účinnost od: 01.03.2014 Účinnost

Více

veřejná zakázka na stavební prace s názvem: Sdružená kanalizační přípojka - Město Lázně Bělohrad

veřejná zakázka na stavební prace s názvem: Sdružená kanalizační přípojka - Město Lázně Bělohrad Zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební prace mimo režim zák. č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákon ) veřejná zakázka na stavební prace s

Více

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obec Jeřmanice, IČ: 46744959 za rok 2011

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obec Jeřmanice, IČ: 46744959 za rok 2011 Krajský úřad Libereckého kraje odbor kontroly Č.j: LK-0067/11/Hir Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obec Jeřmanice, IČ: 46744959 za rok 2011 Přezkoumání se uskutečnilo dne: 2.5.2012 na základě

Více

Návrhy usnesení pro řádnou valnou hromadu Komerční banky, a. s., konanou dne 19. 6. 2003

Návrhy usnesení pro řádnou valnou hromadu Komerční banky, a. s., konanou dne 19. 6. 2003 Praha 1, Na Příkopě 33, čp. 969, PSČ 114 07 IČ 45 31 70 54 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1360 Návrhy usnesení pro řádnou valnou hromadu Komerční banky,

Více

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB Rámcový program pro podporu technologických center a center strategických služeb schválený vládním

Více

Kategorizace zákazníků

Kategorizace zákazníků Kategorizace zákazníků Obsah: 1. Úvodní ustanovení... 1 2. Kategorie zákazníků... 1 2.1 Neprofesionální zákazník... 1 2.2 Profesionální zákazník... 2 2.3 Způsobilá protistrana... 3 3. Přestupy mezi kategoriemi

Více

Program pro poskytování dotací z rozpočtu města Moravská Třebová Číslo předpisu: 6/2015 Výtisk č.: 01

Program pro poskytování dotací z rozpočtu města Moravská Třebová Číslo předpisu: 6/2015 Výtisk č.: 01 Město Moravská Třebová 1 Druh předpisu: Název předpisu: Pravidla Program pro poskytování dotací z rozpočtu města Moravská Třebová Číslo předpisu: 6/2015 Výtisk č.: 01 Platnost od: 22.06.2015 Účinnost od:

Více

D O P L Ň K O V Á P R A V I D L A. pro prodej bytových a nebytových jednotek z majetku města Děčína ve vybraných domech

D O P L Ň K O V Á P R A V I D L A. pro prodej bytových a nebytových jednotek z majetku města Děčína ve vybraných domech D O P L Ň K O V Á P R A V I D L A pro prodej bytových a nebytových jednotek z majetku města Děčína ve vybraných domech (schváleno na zasedání Městského zastupitelstva v Děčíně dne 2. 7. 1998 usnesením

Více

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu města Poděbrady

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu města Poděbrady Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu města Poděbrady Čl. 1 Obecná ustanovení 1. Tato směrnice upravuje postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu specifikovaných v 6, 12, 18

Více

HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE

HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Společnost Play games a.s., se sídlem V Holešovičkách 1443/4, 180 00 Praha 8, IČO: 247 73 255, zapsaná

Více

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy. 2 Základní ustanovení

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy. 2 Základní ustanovení Obsah 218/2000 Sb. ZÁKON ze dne 27. června 2000 o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) Změna: 493/2000 Sb. Změna: 141/2001 Sb. Změna: 187/2001 Sb. Změna:

Více

ZÁKON 250/2000 ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ 2016 A.

ZÁKON 250/2000 ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ 2016 A. Město Brandýs nad Labem - Stará Boleslav (dále jen jako město ) vyhlašuje v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb. Zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (dále jen jako ZÁKON ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ

Více

Příloha č. 2 k zadávací dokumentaci - Tisk publikací a neperiodických tiskovin vydaných Ústavem pro studium totalitních režimů

Příloha č. 2 k zadávací dokumentaci - Tisk publikací a neperiodických tiskovin vydaných Ústavem pro studium totalitních režimů Příloha č. 2 k zadávací dokumentaci - Tisk publikací a neperiodických tiskovin vydaných Ústavem pro studium totalitních režimů Rámcová smlouva na poskytování služeb uzavřená podle ustanovení 11 zákona

Více

PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM

PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM Čl. I Základní ustanovení 1) Těmito Pravidly se stanoví postup při prodeji bytů a nebytových prostor, které jsou dosud ve

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014 Odbor dopravy V Písku dne: 11.11.2014 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Žádosti o udělení výjimky k vydání rezidentní parkovací karty NÁVRH USNESENÍ Rada města,

Více

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ ÚČELOVÉ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY. uzavřená dle ust. 1746 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ ÚČELOVÉ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY. uzavřená dle ust. 1746 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA *MMOPP00CWUF5* *MMOPP00CWUF5* SMLOUVA O POSKYTNUTÍ ÚČELOVÉ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY uzavřená dle ust. 1746 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku Článek I.

Více

Rozvaha finančních institucí Aktiva (zjednodušená) Pasiva Peněžní prostředky (hotovost, vklady) Závazky z přijatých vkladů

Rozvaha finančních institucí Aktiva (zjednodušená) Pasiva Peněžní prostředky (hotovost, vklady) Závazky z přijatých vkladů Účetnictví ve finančních institucích Účtování peněžních operací banky Osnova: 2.1. Hotovostní operace banky 2.2. Směnárenské operace 2.3. Vkladové účty u centrální banky 2.4. Mezibankovní zúčtování - vkladové

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ÚČASTNICKÉHO FONDU S NÁZVEM:

VÝROČNÍ ZPRÁVA ÚČASTNICKÉHO FONDU S NÁZVEM: VÝROČNÍ ZPRÁVA ÚČASTNICKÉHO FONDU S NÁZVEM: Dynamický účastnický fond Conseq důchodové penzijní společnosti, a.s. (dříve Aegon penzijní společnost, a.s.) ZA ROK KONČÍCÍ 31. PROSINCE 2013 OBSAH Údaje a

Více

Ceník služby Balík Do ruky

Ceník služby Balík Do ruky Ceník služby Balík Do ruky Balík Do ruky Přijde za Vámi, kam budete chtít. Předem se o tom dozvíte díky SMS nebo e-mailu. Snadnější už to snad ani být nemůže. 1. Základní ceny Hmotnost do Cena bez DPH

Více

SMLOUVA O DÍLO č.2/2015 uzavřená podle 2586 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, dále jen OZ

SMLOUVA O DÍLO č.2/2015 uzavřená podle 2586 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, dále jen OZ SMLOUVA O DÍLO č.2/2015 uzavřená podle 2586 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, dále jen OZ Smluvní strany 1. Mateřská škola Ostrava Dubina, F. Formana 13, příspěvková

Více

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA Smlouva č.: SMF/94/2016 kterou v souladu s ustanovením 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění, s ustanovením 10a zákona č.

Více

Závěrečný účet. Státního fondu rozvoje bydlení

Závěrečný účet. Státního fondu rozvoje bydlení 4. Závěrečný účet Státního fondu rozvoje bydlení 115 116 117 118 HODNOTÍCÍ ZPRÁVA K FINANČNÍMU HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO FONDU ROZVOJE BYDLENÍ ZA ROK 2008 Návrh rozpočtu Fondu na rok 2008 byl schválen usnesením

Více

Český Aeroholding, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 10.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let

Český Aeroholding, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 10.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let Český Aeroholding, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 10.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy CAH 3,90/2017 v celkové

Více

PODPORA ČINNOSTI NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ PŮSOBÍCÍCH NA ÚZEMÍ MČ PRAHA 7 V OBLASTI SPORTU PRO ROK 2015

PODPORA ČINNOSTI NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ PŮSOBÍCÍCH NA ÚZEMÍ MČ PRAHA 7 V OBLASTI SPORTU PRO ROK 2015 PRAVIDLA PRO DOTAČNÍ PODPORU V PROGRAMU PODPORA ČINNOSTI NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ PŮSOBÍCÍCH NA ÚZEMÍ MČ PRAHA 7 V OBLASTI SPORTU PRO ROK 2015 SCHVÁLENÁ USNESENÍM RADY MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7 Č.

Více

(V SOULADU S 38 ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, V PLATNÉM

(V SOULADU S 38 ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, V PLATNÉM OBEC VIKÝŘOVICE, PETROVSKÁ 168, 788 13 VIKÝŘOVICE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ (V SOULADU S 38 ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH,

Více

Perspektivy financování vysokoškolského studia v České republice se spoluúčastí studentů Jan Lamser

Perspektivy financování vysokoškolského studia v České republice se spoluúčastí studentů Jan Lamser Perspektivy financování vysokoškolského studia v České republice se spoluúčastí studentů Jan Lamser Kulatý stůl na téma: BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ OČIMA STAKEHOLDERŮ 22. září 2008 Základní východiska

Více

Obchodní podmínky platebního styku

Obchodní podmínky platebního styku Obchodní podmínky platebního styku Účinné od 1. 5. 2016 Část I. Úvodní ustanovení (1) Tyto Obchodní podmínky platebního styku (dále jen Podmínky ) stanoví závazná pravidla pro zajišťování platebního styku

Více

Smlouva o ubytování. Článek I Smluvní strany

Smlouva o ubytování. Článek I Smluvní strany číslo smlouvy objednatele: 437/OSV/2016 číslo smlouvy ubytovatele: Smlouva o ubytování Článek I Smluvní strany 1. Objednatel: Havířov, statutární město se sídlem: Svornosti 2,73601 Havířov-Město není zapsán

Více

PODMÍNKY PRO POSKYTOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ KB ETRADINGU

PODMÍNKY PRO POSKYTOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ KB ETRADINGU PODMÍNKY PRO POSKYTOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ KB ETRADINGU 1. Úvodní ustanovení 1.1 Tyto Podmínky pro poskytování a používání KB etradingu (dále jen Podmínky ) představují Produktové podmínky ve smyslu Všeobecných

Více

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s.

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Obsah 1. Úvod... 2 1.1. Účel Programu rovného zacházení... 2 1.2.

Více

Conseq Investment Management, a.s. prosinec 2007 CONSEQ REALITNÍ FOND. Strana 1

Conseq Investment Management, a.s. prosinec 2007 CONSEQ REALITNÍ FOND. Strana 1 Conseq Investment Management, a.s. prosinec 2007 CONSEQ REALITNÍ FOND Strana 1 OBSAH základní údaje investiční politika investiční proces investiční strategie investiční výbor realizované projekty role

Více

Výzva zájemcům k podání nabídky a Zadávací dokumentace

Výzva zájemcům k podání nabídky a Zadávací dokumentace Výzva zájemcům k podání nabídky a Zadávací dokumentace dle 6 a 18 odst.5 Zákona č.137/2006 Sb. o veřejných zakázkách (dále jen Zákon ) a Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP na veřejnou

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Dne: Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Bod programu: 25. 6. 2014 31 Věc: Rozpočtový výhled Ústeckého kraje na období 2015 2019 Důvod předložení: ustanovení 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových

Více

4. Závěrečný účet Státního fondu rozvoje bydlení

4. Závěrečný účet Státního fondu rozvoje bydlení 4. Závěrečný účet Státního fondu rozvoje bydlení 19 11 1. Tabulky dle vyhlášky č. 342/29 Sb. 111 112 113 114 2. Hodnotící zpráva k finančnímu hospodaření Státního fondu rozvoje bydlení za rok 21 Návrh

Více

HERNÍ PLÁN. pro provozování okamžité loterie ZLATÁ RYBKA

HERNÍ PLÁN. pro provozování okamžité loterie ZLATÁ RYBKA HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie ZLATÁ RYBKA OBSAH článek strana 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 2. VYMEZENÍ POJMŮ A JEJICH VÝKLAD... 3 3. ÚČAST NA HŘE... 4 4. ZPŮSOB HRY A ZJIŠTĚNÍ VÝHRY... 5 5.

Více

Druh zadávacího řízení: Zjednodušené podlimitní řízení ( 19 zák. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách)

Druh zadávacího řízení: Zjednodušené podlimitní řízení ( 19 zák. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) Výzva k podání nabídky na poskytnutí úvěru ve výši 3.5 mil. Kč na akci Rozšíření MŠ Struhařov Veřejný zadavatel zadávající veřejnou zakázku jako sektorový zadavatel v souvislosti s relevantní činností

Více

M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice

M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice Vaše značka/dopis ze dne: Č.j.: Vyřizuje/linka: V Ivančicích dne: OTI Ing. Josef Janíček 4. 6. 2010 Věc: Výzva k podání nabídky-veřejná

Více

Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III

Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. březen 2015 Zhodnocení hospodaření obcí a DSO Jihomoravského kraje za rok 2014 01 Hospodaření

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 102 Rozeslána dne 2. října 2015 Cena Kč 85, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 102 Rozeslána dne 2. října 2015 Cena Kč 85, O B S A H : Ročník 2015 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 102 Rozeslána dne 2. října 2015 Cena Kč 85, O B S A H : 250. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

Informace z 18. schůze Rady města Milevska

Informace z 18. schůze Rady města Milevska Informace z 18. schůze Rady města Milevska Místo a čas konání: 29.10.2012 v 16,00 hodin v kanceláři starosty města Účast: Bc. Zdeněk Herout starosta města, Mgr. Martin Třeštík místostarosta, Mgr. Vlasta

Více

Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost

Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost A Závazný vzor Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost Název, právní forma, sídlo, IČ vybrané účetní jednotky Sestaveno k NÁKLADY 502 Spotřeba energie P21 503 Spotřeba

Více

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace číslo smlouvy: SML/0505/2016 Statutární město Přerov IČ: 00301825 DIČ: CZ00301825 zastoupené náměstkem primátora Bc. Tomášem Navrátilem se sídlem Přerov, Bratrská

Více

Článek I. Základní ustanovení. Článek II. Příjmy fondu

Článek I. Základní ustanovení. Článek II. Příjmy fondu OBEC BRUMOVICE Vyhláška č. 22/2000 O vytvoření a použití účelových prostředků Fondu rozvoje bydlení obce Brumovice v rámci programu poskytování státních půjček na opravy, modernizaci a rozšíření bytového

Více

Vás vyzývá k podání nabídky na zakázku Oprava okapu střechy schodiště na východním průčelí BD Horácké Nám. 6 a 7 v Brně - Řečkovicích.

Vás vyzývá k podání nabídky na zakázku Oprava okapu střechy schodiště na východním průčelí BD Horácké Nám. 6 a 7 v Brně - Řečkovicích. Společenství Horácké náměstí 6 a 7, Horácké nám. 7, Brno-Řečkovice Dne 15.9.2014 Věc: Výzva k podání nabídky Zadávací podmínky zakázky: Společenství Horácké náměstí 6 a 7, Horácké nám. 7, Brno-Řečkovice

Více

veřejnoprávní smlouvu o poskytnutí účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje Článek I. Předmět a účel smlouvy

veřejnoprávní smlouvu o poskytnutí účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje Článek I. Předmět a účel smlouvy S m l o u v a o p o s k y t n u t í účelové dotace z Dotačního fondu Libereckého kraje podprogram 2.5 Podpora regionálních výrobků, výrobců a tradičních řemesel č. OLP/1873/2015 schválená Zastupitelstvem

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 31

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 31 bez osobních údajůúdajů MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 31 DNE: 14.12.2015 JEDNACÍ ČÍSLO: 474/2015/KS NÁZEV: Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí neinvestiční dotace z rozpočtu města Žďáru nad Sázavou ANOTACE:

Více

Číslo smlouvy u mandanta:. Číslo smlouvy u mandatáře :

Číslo smlouvy u mandanta:. Číslo smlouvy u mandatáře : Číslo smlouvy u mandanta:. Číslo smlouvy u mandatáře : M AN D Á T N Í S M L O U V A uzavřená níže uvedeného dne, měsíce a roku v souladu s 566 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění

Více

Ž A D A T E L ÚČEL A POUŽITÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ, KRITERIA FINANČNÍ SPOLUÚČAST ŽADATELE

Ž A D A T E L ÚČEL A POUŽITÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ, KRITERIA FINANČNÍ SPOLUÚČAST ŽADATELE 1/8 Ž A D A T E L Žadatelem může být právnická i fyzická osoba, která je vlastníkem kulturní památky 1, případně památkově hodnotné nemovitosti 2 situované na území. ÚČEL A POUŽITÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ,

Více

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11 Veřejná zakázka SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí Zadávací dokumentace 1. Obchodní podmínky, platební

Více

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace číslo smlouvy: SML/0276/2016 Statutární město Přerov IČ: 00301825 DIČ: CZ00301825 zastoupené náměstkem primátora Bc. Tomášem Navrátilem se sídlem Přerov, Bratrská

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 10.09.2015

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 10.09.2015 Odbor vnitřních věcí V Písku dne: 28.08.2015 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 10.09.2015 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh smlouvy na připojení k internetu a změna specifikace služby připojení k internetu

Více

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva města Napajedla č. 13 konaného dne 20. února 2013

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva města Napajedla č. 13 konaného dne 20. února 2013 Usnesení ze zasedání Zastupitelstva města Napajedla č. 13 konaného dne 20. února 2013 Projednání předkládaných zpráv: 1. Navýšení základního kapitálu společnosti NTV cable s.r.o. pro rok 2013 2. Smlouva

Více

Jihočeský vodárenský svaz S. K. Neumanna 19, 370 01 České Budějovice

Jihočeský vodárenský svaz S. K. Neumanna 19, 370 01 České Budějovice ZADÁVACÍ DOKUMENTACE : na realizaci veřejné zakázky na stavební práce stavby č. 8514 a 8520 Vodovod průmyslová zóna Sezimovo Ústí a Vodovodní přípojka C Energy Zadavatel: Jihočeský vodárenský svaz S. K.

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Městský úřad, odbor investic a dotací adresa: Městský úřad Mariánské Lázně, Ruská 155, 353 01 Mariánské Lázně telefon 354 922 111, fax 354 623 186, e-mail muml@marianskelazne.cz,

Více

Směrnice pro oběh účetních dokladů Obce Batňovice

Směrnice pro oběh účetních dokladů Obce Batňovice Směrnice pro oběh účetních dokladů Obce Batňovice 1. ÚVOD 1.1 Tato směrnice stanovuje základní zásady pro nařizování, schvalování, ověřování a přezkušování přípustnosti hospodářských a účetních operací

Více

PŘÍLOHA. (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2014 IČO: 00253201 Název: Obec Želeč. Sestavená k rozvahovému dni 31.

PŘÍLOHA. (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2014 IČO: 00253201 Název: Obec Želeč. Sestavená k rozvahovému dni 31. PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2014 IČO: 00253201 Název: Obec Želeč Sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci 2014

Více

Sazebník poplatků OBČANÉ

Sazebník poplatků OBČANÉ Sazebník poplatků OBČANÉ Účinný od 7. 7. 2016 Obsah 1. Každodenní bankovnictví 02 1.1 Běžné účty 02 1.2 Jistotní účty a účty o správě finančních prostředků 03 1.3 Bezhotovostní tuzemský platební styk 03

Více

Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5

Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5 Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5 I. Úvodní ustanovení 1. Zásady nakládání s bytovým fondem Městské části Praha 5 (dále jen Zásady ) vychází z ustanovení zákona

Více

Následující dodatečné informace k podání nabídek v uţším řízení zpracoval zadavatel na základě obdrţené ţádostí.

Následující dodatečné informace k podání nabídek v uţším řízení zpracoval zadavatel na základě obdrţené ţádostí. zájemce: všem zájemcům o veřejnou zakázku Věc: Dodatečné informace č.1 k podání nabídek v užším řízení ve veřejné zakázce malého rozsahu Poskytnutí dlouhodobého investičního úvěru na dofinancování akce

Více

Závěrečný účet. Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie

Závěrečný účet. Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie 5. Závěrečný účet Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie 132 133 134 Komentář závěrečného účtu Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie za rok 2007 Na

Více

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení Příloha č.2. Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016 1. Právní předpisy a dokumenty Základní ustanovení Podpora poskytovaná

Více

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010 Město Štramberk Náměstí 9, 742 66 VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010 Oběh účetních dokladů Platnost: od roku 2010 Pro účetní případy roku 2010, použití od zahájení účtování účetních případů roku 2010.

Více

Obec Svépravice ORP Pelhřimov, kraj Vysočina SMĚRNICE. O SYSTÉMU ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ obce Svépravice

Obec Svépravice ORP Pelhřimov, kraj Vysočina SMĚRNICE. O SYSTÉMU ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ obce Svépravice Obec Svépravice ORP Pelhřimov, kraj Vysočina SMĚRNICE O SYSTÉMU ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ obce Svépravice Zpracování účetnictví se řídí příslušnými ustanoveními zákona č. 563/1991Sb., o účetnictví, ve znění

Více

uzavírají podle ustanovení 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník ), tuto

uzavírají podle ustanovení 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník ), tuto Statutární město Přerov IČ: 003 01 825 DIČ: CZ00301825 se sídlem Bratrská 709/34, Přerov I-Město, 750 02 Přerov zastoupené náměstkem primátora Pavlem Košutkem (dále jako Město ) MMPr/SML/2183/2015 a Česká

Více

4. Zápůjčka je bezúročná. 5. Žadatel o Zápůjčku odpovídá za pravdivost údajů uvedených v Žádosti i dokladech poskytnutých ke kontrole.

4. Zápůjčka je bezúročná. 5. Žadatel o Zápůjčku odpovídá za pravdivost údajů uvedených v Žádosti i dokladech poskytnutých ke kontrole. Zásady pro poskytování návratných bezúročných zápůjček z rozpočtu Města Rychvald na financování výměny kotlů na pevná paliva v rodinných domech na území města Rychvald v souvislosti s poskytováním dotací

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

Fond pojištění vkladů

Fond pojištění vkladů Fond pojištění vkladů Základní prospekt dluhopisového programu v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 100.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let Tento dokument představuje základní prospekt

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

CZ.1.07/1.1.00/44.0007

CZ.1.07/1.1.00/44.0007 Článek II. Základní ustanovení 1. Tento smluvní vztah se posuzuje dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, upravující kupní smlouvu. 2. Smluvní strany prohlašují, že údaje

Více

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 11/2010

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 11/2010 Město Štramberk VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 11/2010 PODROZVAHA a evidence pro zpracování přílohy účetní závěrky k 45-54 vyhlášky č. 410/2009 Sb., ČÚS 701. Platnost: od roku 2010 Pro účetní případy roku

Více

STATUT. JET I fond fondů, otevřený podílový fond

STATUT. JET I fond fondů, otevřený podílový fond STATUT JET I fond fondů, otevřený podílový fond OBSAH Část I. Obecné náležitosti... 5 1. Základní údaje o investičním fondu... 5 2. Obhospodařovatel... 5 3. Administrátor... 6 4. Údaje o pověření jiného

Více

Směrnice DSO Horní Dunajovice a Želetice - tlaková kanalizace a intenzifikace ČOV. Dlouhodobý majetek. Typ vnitřní normy: Identifikační znak: Název:

Směrnice DSO Horní Dunajovice a Želetice - tlaková kanalizace a intenzifikace ČOV. Dlouhodobý majetek. Typ vnitřní normy: Identifikační znak: Název: Typ vnitřní normy: Směrnice DSO Horní Dunajovice a Želetice - tlaková kanalizace a intenzifikace ČOV Identifikační znak: Název: Dlouhodobý majetek Vazba na legislativu: Závazné pro: Zákon č. 563/1991 Sb.,

Více

Směrnice č. 102/2011

Směrnice č. 102/2011 Směrnice č. 102/2011 (NOVELIZOVANÉ ZNĚNÍ) Směrnice o nájemném z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním těchto bytů (1) Tato směrnice upravuje: Čl. 1 Předmět

Více

Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o.

Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o. Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Tyto obchodní podmínky (dále jen obchodní podmínky ) obchodní společnosti Iweol EU s.r.o., se sídlem Kovářská 140/10,

Více

MĚSTO HOLÝŠOV Z Á S A D Y. I. Předmět úpravy. II. Způsob prodeje. 1. Podmínky a způsob prodeje bytů jsou obecně upraveny zákonem o vlastnictví bytů.

MĚSTO HOLÝŠOV Z Á S A D Y. I. Předmět úpravy. II. Způsob prodeje. 1. Podmínky a způsob prodeje bytů jsou obecně upraveny zákonem o vlastnictví bytů. MĚSTO HOLÝŠOV Z Á S A D Y prodeje bytů z vlastnictví města Holýšova podle zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Rekonstrukce Sportovního areálu Bělá v Jablunkově Zjednodušené podlimitní řízení na stavební práce v souladu s 25 a 38 zákona č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších

Více

Formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru - vzor

Formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru - vzor Formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru - vzor Příloha č. 6 k zákonu č. 145/2010 Sb. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní číslo (*) E-mailová

Více

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Chlum-Korouhvice

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Chlum-Korouhvice Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kontroly Žižkova 57, 587 33 Jihlava Stejnopis č.: 1 Č. j.: KUJI 24877/2016 KO Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Chlum-Korouhvice se sídlem Chlum-Korouhvice

Více

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 27. června 2000

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 27. června 2000 218/2000 Sb. ZÁKON ze dne 27. června 2000 o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) Změna: 493/2000 Sb. Změna: 141/2001 Sb. Změna: 187/2001 Sb. Změna: 450/2001

Více