Řešení pro výuku přírodních věd nejen na středních školách

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řešení pro výuku přírodních věd nejen na středních školách"

Transkript

1 Řešení pro výuku přírodních věd nejen na středních školách EcoZone TM - vybavení pro biologii a přírodopis Vybavení pro environmentální výzkum Celý svět je naše fyzikální laboratoř Fyziologie a zdravověda nejen pro zdravotnické školy Elektrotechnická měření Vybavení nejen pro SPŠ a SOU se strojním zaměřením Vybavení nejen pro SPŠ a SOU stavební Pokusy s radioaktivitou

2 EcoZone TM vybavení pro biologii a přírodopis Tři eko-komory EcoZone ME-6668 jsou navrženy tak, aby mohla být sledována data z každé zvláště a zároveň tak, aby byl patrný vliv jednotlivých ekosystémů na sebe navzájem. Možnost dlouhodobého sledování ekosystémů a měření jeho charakteristik. Prostorově nenáročné! Podpořte teoretický výklad přímo v hodině! Připojení k libovolnému PC nebo notebooku! Laboratoř přímo ve třídě! Sledujte: teploty v každé z komor, barometrický tlak a rosný bod v teráriu, ph, koncentraci kyslíku, zakalení a vodivost vody v akváriu, koncentrace plynného kyslíku a CO 2 v teráriu a u rostlinek. Datalogger Xplorer GLX sleduje podmínky v jednotlivých zónách ekosystému. Lze jím též ovlivňovat podmínky experimentu (např. nastavení spínání osvětlení apod.). Studenti se naučí: chápat životní prostředí jako propojené a navzájem se ovlivňující ekosystémy, měřit základní parametry modelového životního prostředí s využitím PC a dataloggeru, pracovat s technickým software a nastavovat podmínky experimentu, uvědomí si souvislosti mezi teoretickými předpoklady a skutečně naměřenými daty, propojení všeobecně užitečných IT dovedností (obsluha software, práce s počítačovým rozhraním, měření a vyhodnocování naměřených závislostí v DataStudiu) a konkrétních přírodovědných znalostí!

3 EcoZone TM vybavení pro biologii a přírodopis EcoZone ME-6668 Doporučené vybavení pro experimenty s ekosystémem: ME-6668 EcoZone TM, PS-2002 Xplorer GLX (datalogger), PS-2169 Senzor kvality vody (T, ph, rozpuštěný kyslík, vodivost), PS-2126 Senzor plynného kyslíku, PS-2110 Senzor plynného CO 2, PS-2154A Senzor počasí 6 v 1, PS-2122 Senzor turbidity, PS-2153 Teplotní čidlo nerezové, CI-6462 Spínací relé (nastavitelné na libovolnou sledovanou veličinu). Koupí PASCO získáváte však mnohem více se stejným zařízením i software můžete na Vaší škole měřit úlohy z fyziky, chemie, biologie, fyziologie, environmentalistiky a jiných přírodovědných disciplín! Možnosti dalšího širokého využití PASCO senzorů stejně jako detailnější popis všech jejich parametrů naleznete na PASCO webu: Pro jakékoli bližší informace kontaktujte Vašeho PASCO prodejce nebo napište na info@pasco.cz, rádi přijedeme a ukážeme Vám PASCO naživo!

4 Vybavení pro environmentální výzkum Dlouhodobě sledujte kvalitu vody a vzduchu v okolí vaší školy! Učte se ekologii přímo z přírody! Naučte se sledovat a měřit vlastnosti životního prostředí. Sledujte parametry vodních zdrojů ve vašem okolí: změna teploty řeky po jejím průtoku městem, vliv denní doby a ročního období, vliv kanalizací a čističek, vlastnosti vodního sloupce stojatých vod (jaká je teplota vody pod hladinou a u dna rybníka v zimě a v létě?). máte v okolí prameny? Environmentální výchova v praxi: S Dataloggerem Xplorer GLX PS-2002 a s PASPORT senzory získáte výkonnou terénní laboratoř. Studenti se naučí: naměřit základní parametry životního prostředí s využitím dataloggeru, pracovat s technickým software a nastavovat podmínky výzkumu, zpracovávat získaná data v dalších aplikacích (exportovat data do GoogleEarth, práce s mapami), tvořit výstupní ekologické zprávy, uvědomí si souvislosti mezi teoretickými předpoklady a skutečně naměřenými daty, propojit všeobecně užitečné IT dovedností (obsluha software, práce s počítačovým rozhraním, měření a vyhodnocování naměřených závislostí v DataStudiu) a konkrétní přírodovědné znalosti! Učitelé získají: nástroj, který poskytne data - podklad pro další výuku, (ekologie nemusí být jen suchou teorií), možnost realizace dlouhodobých projektů, moderní školní zařízení, které upoutá žákovu pozornost a nenásilně jej seznámí s problematikou environmentálního výzkumu.

5 Vybavení pro environmentální výzkum Měření na jihočeské řece Volyňce ze dne exportované do GoogleEarth. Doporučené vybavení pro environmentální výzkum: PS-2002 Xplorer GLX (datalogger), PS-2175 Senzor GPS, PS-2169 Senzor kvality vody (T, ph, rozpuštěný kyslík, vodivost), PS-2179 Kvalita vody kolorimetr, PS-2130 Průtokoměr s teploměrem (potoky, řeky), PS-2151 Hloubkoměr s teploměrem (rybníky, jezera), PS-2174 Anemometr a počasí (rychlost větru, T, p, ros. bod, vlhkost), PS-2154A Senzor počasí 6 v 1, PS-2122 Senzor turbidity (zákal vody), PS-2153 Teplotní čidlo nerezové. Koupí PASCO získáváte však mnohem více se stejným zařízením i software můžete na Vaší škole měřit úlohy z fyziky, chemie, biologie, fyziologie, environmentalistiky a jiných přírodovědných disciplín! Možnosti dalšího širokého využití PASCO senzorů stejně jako detailnější popis všech jejich parametrů naleznete na PASCO webu: Pro jakékoli bližší informace kontaktujte Vašeho PASCO prodejce nebo napište na info@pasco.cz, rádi přijedeme a ukážeme Vám PASCO naživo!

6 Celý svět je naše fyzikální laboratoř Se systémem PASCO vytvoříte laboratoř kdekoliv a kdykoliv. Rychlé demonstrace a experimenty v příjemném a motivujícím prostředí budou Vaše studenty bavit! Ukažte fyziku v reálném světě: ať studenti vloží do výuky svoji vlastní energii! (dopadová plošina 1osá PS-2141, 2osá PS-2142) a pocítí ji na vlastní kůži (Jakou reakci vyvolá padající těleso? Jak souvisí síla a rychlost? Jaký je rozdíl mezi pádem volejbalového a kopacího míče?) Zapojte studenty! Ať vloží vlastní energii! Co fyzicky zažijí a zároveň přesně změří, to také pochopí! Co pochopí, to si i zapamatují! Studenti se naučí: vidět zákony přírody ve světě kolem sebe, naměřit je s využitím dataloggeru, pracovat s technickým software a nastavovat podmínky pokusu, zpracovávat získaná data v dalších aplikacích, uvědomí si souvislosti mezi teoretickými předpoklady a skutečně naměřenými daty, propojit všeobecně užitečné IT dovedností (obsluha software, práce s počítačovým rozhraním, měření a vyhodnocování naměřených závislostí v DataStudiu) a konkrétní přírodovědné znalosti! Učitelé získají: nástroj, který poskytne data - podklad pro další výuku, příležitost ukázat svět poznání jako provázaný (skutečné naplnění interdisciplinarity), moderní školní zařízení, které upoutá žákovu pozornost a nenásilně jej seznámí s problematikou. (Proč se o fyzice nedozvědět více v hodinách tělocviku, než při teoretickém výkladu?)

7 Celý svět je naše fyzikální laboratoř Příklady vybavení pro venkovní experimenty: PS-2002 Xplorer GLX (datalogger), PS-2175 Senzor GPS, ME-9259A Laserová fotobrána (připojuje se na PS-2159 Digitální adapter, jako zdroj Laser světla může posloužit klasické ukazovátko v PASCO Red Laser Pointer SE-9716B), PS-2118 Akcelerometr, PS-2103 siloměr, + vybavení a senzory na fyziologická měření (EKG, tep, obsah plic atd.), environmentální měření atd. SE-8694A Raketa, PS-2517 Vesta na uložení Xploreru a senzorů, SE-7370 zvukové dělo, a mnoho dalšího příslušenství. Změřte svoji rychlost, zrychlení či tep srdce. Pomocí fotobrány změřte rychlost rakety. Koupí PASCO získáváte však mnohem více se stejným zařízením i software můžete na Vaší škole měřit úlohy z fyziky, chemie, biologie, fyziologie, environmentalistiky a jiných přírodovědných disciplín! Možnosti dalšího širokého využití PASCO senzorů stejně jako detailnější popis všech jejich parametrů naleznete na PASCO webu: Pro jakékoli bližší informace kontaktujte Vašeho PASCO prodejce nebo napište na info@pasco.cz, rádi přijedeme a ukážeme Vám PASCO naživo!

8 Fyziologie a zdravověda nejen pro zdravotnické školy PS-2152 Spirometr měří obsah plic, proud vzduchu, tlak a trvání nádechu a výdechu, dodáváno s hygienickými náustky, sledujte i další parametry dechu např. obsah O 2 a CO 2 v nádechu a výdechu pomocí dalších senzorů! OS-8477 Model lidského oka optický model oka skutečný obraz na sítnici, sklivec představován vodou v modelu, plastové čočky simulující astigmatismus a vady oční čočky, polohovatelná sítnice - krátkozrakost, dalekozrakost, různé profily zornice, 2 sady po 6 korekčních čočkách (model brýlí). Další senzory použitelné k fyziologickým zkoumáním: PS-2129 Srdeční tep monitorování srdeční aktivity při zátěži (bezdrátové připojení), PS-2105 Srdeční tep (klipsna na prst či ucho), PS-2131 Senzor na měření teploty, PS-2135 Rychle reagující teplotní sondy, PS-2110 CO2, PS-2126 O2. Studenti se naučí: měřit klasické úlohy s využitím moderní techniky a PC, pracovat s vyhodnocovacím software, nastavovat podmínky experimentu, uvědomí si souvislosti mezi teoretickými předpoklady a skutečně naměřenými daty, propojit všeobecně užitečné IT dovednosti a konkrétní oborové znalosti!

9 Fyziologie a zdravověda nejen pro zdravotnické školy PS-2111 Senzor EKG sledování srdeční aktivity, zřetelné fáze srdečního tepu, sledování aktuálních hodnot srdečního tepu. PS-2207 Krevní tlak měří systolický a diastolický tlak krve, sleduje tepovou frekvenci. PS-2137 Goniometr měří pohybový rozsah, rychlost pohybu, bandáže pro připevnění na kyčel, koleno, loket. Koupí PASCO získáváte však mnohem více se stejným zařízením i software můžete na Vaší škole měřit úlohy z fyziky, chemie, biologie, fyziologie, environmentalistiky a jiných přírodovědných disciplín! Možnosti dalšího širokého využití PASCO senzorů stejně jako detailnější popis všech jejich parametrů naleznete na PASCO webu: Pro jakékoli bližší informace kontaktujte Vašeho PASCO prodejce nebo napište na info@pasco.cz, rádi přijedeme a ukážeme Vám PASCO naživo!

10 Elektrotechnická měření Prostorově nenáročné! Podpořte teoretický výklad přímo v hodině! Připojení k libovolnému PC či notebooku (laboratoř přímo ve třídě!) Xplorer GLX PS-2002 generuje vstupní signál, který je zesílen ve výkonovém zesilovači PS-2006 a přiveden do RLC obvodu CI Dvoukanálový 1MHz napěťový senzor PS-2190 sleduje signál na vybraných součástkách. Xplorer GLX PS-2002: ve funkci generátoru signálu - pro připojení na zesilovač, nastavení všech parametrů periodického signálu, možnost naprogramování jejich změny (např. automatické přeladění při hledání rezonanční frekvence), ve funkci měřicího přístroje v reálném čase sleduje odezvu obvodu na vstupu, 4 PASPORT sloty pro připojení dalších senzorů. Po připojení na PC může sloužit jako osciloskop! V osciloskopickém režimu programu DataStudio lze jednoduše a rychle demonstrovat funkci transformátoru. Studenti se naučí: měřit klasické úlohy základů elektroniky a el. obvodů s využitím PC a dataloggeru, pracovat s technickým software a nastavovat podmínky experimentu přímo v hodinách teorie, uvědomí si souvislosti mezi teoretickými předpoklady a skutečně naměřenými daty, propojení všeobecně užitečných IT dovedností (obsluha software, práce s počítačovým rozhraním, měření a vyhodnocování naměřených závislostí v DataStudiu) a konkrétních oborových znalostí!

11 Elektrotechnická měření DataStudio: OSC režim sledování fází napětí na R, L a C v sériovém zapojení (vlevo), nabíjení a vybíjení kondenzátoru, normální režim DataStudia (vpravo). Základní vybavení pro elektrotechnické experimenty: PS-2002 Xplorer GLX (funkce programovatelného generátoru i měřicího přístroje) PS-2006 Výkonový zesilovač (±10V, 1A (DC, AC sin, obdélník, trojúhelník, pila 0, Hz) PS-2115 Sonda el. napětí proud (max. 30 V, 1 A, 1 khz. Proud: rozsah 0.5 ma - ±1.0 A, rozlišení ±2 ma, přesnost 0.5 ma, 1000 Hz. Vstupní odpor při měření proudu: < 1 Ω (typicky 0.8 Ω), nastavená proudová ochrana: 1,1 A. Napětí: rozsah V - ± 10V, rozlišení ± 20 mv, přesnost 5 mv. Vstupní odpor při měření napětí: 1 MΩ) PS kanálová sonda U, 1000 khz (volitelné rozsahy: ±10 V, ±1 V, ± 0.1 V, rozlišení: 12-bit analog-digital převodník 5 mv při ±10 V) PS-2193 Senzor el. proudu (± 10 A, 1000 Hz, rozlišení 300µA, přesnost 0.5 % nebo 2.5 ma) PS-2132 Senzor el. náboje (rozsah: ± 0.1 µc a ± 10 V, rozlišení: 5.0 pc a 500 µv, vstupní rezistance: Ohm, vstupní kapacitance: 0.01 µf ±5%, max. vstupní napětí: ±150 V DC) Sestavte elektrický motorek a sledujte budící napětí i pohyb rotoru v reálném čase v programu DataStudio.

12 Elektrotechnická měření Další vybavení pro elektrotechnické experimenty: desky plošných spojů (CI-6512, EM-8677, SE-9791 a další) cívky všech typů (vč. Helmholzových) sledujte vlastnosti elektřiny a magnetismu pomocí senzoru mg. pole! speciální přípravky (např. odvození Ohmova zákona EM-8812, Faradayova klec ES-9042A, Van de Graafův generátor SE-8691, vzduchový kondenzátor ES-9043 a mnoho dalších! možnost připojení elektrického relé CI-6462, spínaného libovolnou (i neelektrickou) veličinou např. intenzita osvětlení aj.! modely elektrických motorků SE-8657, 8658A, AC DC zdroje, osciloskopy, multimetry, energetické sady (modely vodní a větrné elektrárny s generátorkem ET-8771A, vodíkový či solární článek SE-8837) sady pro nukleární fyziku (Geiger-Müllerův počítač SN-7927A (PS-2166 vč. DA převodníku, standardní zářiče α, β, γ a mnoho dalších). Sestavte model elektrárny a sledujte její výkon i účinnost v reálném čase v programu DataStudio. Faradayova klec ES-9042A, Van de Graaffův generátor SE-8691, vzduchový kondenzátor ES-9043

13 Elektrotechnická měření Aparatura na odvození Ohmova zákona EM-8812 s galvanometrem PS-2160 Koupí PASCO získáváte však mnohem více se stejným zařízením i software můžete na Vaší škole měřit úlohy z fyziky, chemie, biologie, fyziologie, environmentalistiky a jiných přírodovědných disciplín! Možnosti dalšího širokého využití PASCO senzorů stejně jako detailnější popis všech jejich parametrů naleznete na PASCO webu: Pro jakékoli bližší informace kontaktujte Vašeho PASCO prodejce nebo napište na info@pasco.cz, rádi přijedeme a ukážeme Vám PASCO naživo!

14 Vybavení nejen pro SPŠ a SOU se strojním zaměřením Prostorově nenáročné! (cca. 15x30 cm) Podpořte teoretický výklad přímo v hodině! Připojení k libovolnému PC či notebooku (laboratoř přímo ve třídě!) Aparatura AP-8213 možnosti a funkce měření v programu DataStudio TM měření zátěže materiálu v tlaku i tahu (max. 250 N), sledování aktuálních hodnot zátěže i dilatace, vykreslení zátěžové křivky v reálném čase, z grafu DataStudia přímo určit mez kluzu a pevnosti, změřením sklonu elastické části grafu určíte Youngův modul, přímou integrací (numerické určení plochy pod zátěžovou křivkou) DataStudio vypočítá pevnost materiálu. Aparatura AP-8213 složení: siloměr PS-2104 a převodový mechanismus (max. zátěž: 250 N), senzor rotačního pohybu PS-2120 (rozlišení dilatace: 0, 063 mm), posuvný napínací mechanismus s rychloupínáním vzorků AP-8214, 7 typů materiálových vzorků AP-8217: ocel, žíhaná ocel, hliník, 2 typy plastu, 2 mosazné vzorky, (10 kusů od každého vzorku). Studenti se naučí: měřit klasickou úlohu z nauky o materiálech s využitím PC, pracovat s technickým software, nastavovat podmínky experimentu, uvědomí si souvislosti mezi teoretickými předpoklady a skutečně naměřenými daty, propojení všeobecně užitečných IT dovedností (obsluha software, práce s počítačovým rozhraním, měření a vyhodnocování naměřených závislostí v DataStudiu) a konkrétních oborových znalostí!

15 Vybavení nejen pro SPŠ a SOU se strojním zaměřením Učitelé: podpořte svůj teoretický výklad názorným pokusem přímo v hodině! TO NENÍ ZDALEKA VŠE Senzory síly a pohybu, jež jsou součástí aparatury, můžete využít v mnoha dalších pokusech v hodinách mechaniky či obecné fyziky! Výklad momentu setrvačnosti Studium dostředivé síly Mechanický oscilátor, kyvadlo s velkou amplitudou Koupí PASCO získáváte však mnohem více se stejným zařízením i software můžete na Vaší škole měřit úlohy z fyziky, chemie, biologie, fyziologie, environmentalistiky a jiných přírodovědných disciplín! Možnosti dalšího širokého využití PASCO senzorů stejně jako detailnější popis všech jejich parametrů naleznete na PASCO webu: Pro jakékoli bližší informace kontaktujte Vašeho PASCO prodejce nebo napište na info@pasco.cz, rádi přijedeme a ukážeme Vám PASCO naživo!

16 Vybavení nejen pro SPŠ a SOU stavební Sada tenzometrů PS-2199 možnosti a funkce měření v programu DataStudio sada obsahuje 4 tenzometry a jeden zesilovač, měření zátěže konstrukce v tlaku i tahu (max. 100 N), do zesilovače lze zapojit až 6 tenzometrů, z grafu DataStudia přímo určit zatížení v měřených bodech v reálném čase. Studenti se naučí: měřit klasické úlohy za využití PC, vyhodnocovat naměřená data, pracovat s technickým software, nastavovat podmínky experimentu, souvislosti mezi teoretickými předpoklady a skutečně naměřenými daty, vztah modelu a skutečnosti, propojení IT dovedností a konkrétních oborových znalostí! Učitelé mohou: demonstrovat základní fyzikální vlastnosti stavebních konstrukcí přímo při jejich teoretickém výkladu, snadno a rychle podpořit teorii reálnými a naživo naměřenými daty, získat nástroj na zatraktivnění výuky a upoutání pozornosti studentů.

17 Vybavení nejen pro SPŠ a SOU stavební Postavte mostní či jeřábové konstrukce a vyzkoušejte jejich silová zatížení v různých bodech v reálném čase! Statické i dynamické zátěžové zkoušky Sada nosníků ME-6990: nosníky 8 x 24 cm, 18 x 17 cm, 18 x 11,5 cm, 8 x 8 cm, 8 x 5,5 cm, 14 ks spojových dílů, 75 kusů šroubů. Sada na stavbu mostu ME-6991: nosníky 16 x 24 cm, 36 x 17 cm, 36 x 11,5 cm, 16 x 8 cm, 16 x 5,5 cm, 28 ks spojových dílů, 150 kusů šroubů, dráha 3 m, 24 klipsů na její připevnění, vozíček a závaží, role lanka a klipsy (32) na jeho připojení. Rozšířená konstrukční sada ME-6992: nosníky 24 x 24 cm, 54 x 17 cm, 54 x 11,5 cm, 24 x 8 cm, 24 x 5,5 cm, 42 ks spojových dílů, osy 3 délky po 2 kusech, spojkové díly: 6 ks kulatých, 6 ks plochých, 24 ks úhlových a 24 ks přímých, 300 kusů šroubů, 12 ks kladek, 12 ks rozpěrek, 24 ks upínacích objímek, dráha, role lanka a klipsy (32) na jeho připojení. Máte ve škole či doma jinou konstrukční stavebnici? Nevadí! Zkuste na ni PASCO tenzometry adaptovat! Koupí PASCO získáváte však mnohem více se stejným zařízením i software můžete na Vaší škole měřit úlohy z fyziky, chemie, biologie, fyziologie, environmentalistiky a jiných přírodovědných disciplín! Možnosti dalšího širokého využití PASCO senzorů stejně jako detailnější popis všech jejich parametrů naleznete na PASCO webu: Pro jakékoli bližší informace kontaktujte Vašeho PASCO prodejce nebo napište na info@pasco.cz, rádi přijedeme a ukážeme Vám PASCO naživo!

18 Pokusy s radioaktivitou Prostorově nenáročné Podpořte teoretický výklad přímo v hodině! Připojení k libovolnému PC či notebooku (laboratoř přímo ve třídě!) Vysoce citlivý Geiger-Müllerův počítač PS-2166 Citlivost: alfa, beta, gama, zvukový signál, detekční okénko: MICA 1,5-2 mg/cm 2 Náplň: Neon, Argon, Halogen Čas zotavení: 90 µs Napětí: 450 V DC Víte, že počet zaznamenaných částic za určitý časový interval klesá se čtvercem vzdálenosti detektoru od zdroje záření? Studenti se naučí: měřit základní úlohy jaderné fyziky s využitím PC a dataloggeru, pracovat s technickým software a nastavovat podmínky experimentu, uvědomí si souvislosti mezi teoretickými předpoklady a skutečně naměřenými daty, propojení všeobecně užitečných IT dovedností (obsluha software, práce s počítačovým rozhraním, měření a vyhodnocování naměřených závislostí v DataStudiu) a získání nových přírodovědných znalostí! Měřte: radioaktivitu různých zářičů, zobrazujte závislosti počtu vyzářených částic na čase, histogramy.

19 Pokusy s radioaktivitou Doporučené vybavení pro experimenty s radioaktivitou: SN-7927A G-M počítač (označení PS-2166 je pro set s Digitálním adapterem PS-2159) PS-2002 Xplorer GLX (datalogger), SN-7949 Gama zdroje (8 ks zářičů), SN-7972 Alfa, Beta, Gama zdroje (5 ks zářičů), SN-8110 Alfa, Beta, Gama zdroje (3 ks zářičů), SN-7995A Souprava Isotope Generator, SN-9798 G-M Resolving Time Set, SN-8111A Sada absorberů SN-7972 SN-8111A SN-7949 Koupí PASCO získáváte však mnohem více se stejným zařízením i software můžete na Vaší škole měřit úlohy z fyziky, chemie, biologie, fyziologie, environmentalistiky a jiných přírodovědných disciplín! Možnosti dalšího širokého využití PASCO senzorů stejně jako detailnější popis všech jejich parametrů naleznete na PASCO webu: Pro jakékoli bližší informace kontaktujte Vašeho PASCO prodejce nebo napište na info@pasco.cz, rádi přijedeme a ukážeme Vám PASCO naživo!

Specifikace dodaných pomůcek

Specifikace dodaných pomůcek Specifikace dodaných pomůcek Ve VŘ bude dodáno (uvedené ceny jsou včetně DPH): Číslo položky 1 Název zařízení Multilicence SW pro vyhodnocení měřených dat Jednotka Počet kusů Maximální přípustná cena za

Více

Technická specifikace předmětu zakázky

Technická specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 Technická specifikace předmětu zakázky zakázky Zadavatel Měřící přístroje pro fyziku Gymnázium Cheb, Nerudova 2283/7, 350 02 Cheb Položka 1 Stanoviště pro práci s teplotou Počet kusů 6 6 chemicky

Více

Dodávka rozhraní a měřících senzorů

Dodávka rozhraní a měřících senzorů Dodávka rozhraní a měřících senzorů Příloha 1 Specifikace předmětu zakázky Zakázka: 2/2012 OPVK Zadavatel: Střední škola technická a zemědělská, Nový Jičín, příspěvková organizace U Jezu 7, 741 01 Nový

Více

NTIS-VP1/1: Laboratorní napájecí zdroj programovatelný

NTIS-VP1/1: Laboratorní napájecí zdroj programovatelný NTIS-VP1/1: Laboratorní napájecí zdroj programovatelný stejnosměrný zdroj s regulací výstupního napětí a proudu s programovatelnými funkcemi 3 nezávislé výstupní kanály výstupní rozsah napětí u všech kanálů:

Více

Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_úprava_ OPVK 1.1

Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_úprava_ OPVK 1.1 Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_úprava_30.5.2013 OPVK 1.1 Programovatelná stavebnice robotické techniky Minimální technické podmínky Nabízené zboží a jeho technické parametry Řídící

Více

POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK

POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK Ondřej Košek Jaroslav Vyskočil OBSAH Jaké místo má počítačem podporovaný experiment ve výuce? Konkrétní měřící systémy, jejich představení

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Název zakázky: Předmět zakázky (služba/dodávka/stavební práce) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.16/01.0001

Více

( ) C ( ) C ( ) C

( ) C ( ) C ( ) C 1. 2. Jaderná elektrárna Temelín, 373 05 Temelín Obor měřené veličiny: Teplota Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (23±3) C Nominální teplota mimo prostory laboratoře: (-10 až 50) C 1) Měřená veličina

Více

Příloha č. 1 ROZPOČET (slepý)

Příloha č. 1 ROZPOČET (slepý) Příloha č. 1 ROZPOČET (slepý) Název veřejné zakázky: ZATRAKTIVNĚNÍ VÝUKY PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ PROSTŘEDNICTVÍM EXPERIMENTŮ Zadavatel: Základní škola a Mateřská škola, Náklo 126, 783 32 Náklo, IČ: 750

Více

Proudové převodníky AC proudů

Proudové převodníky AC proudů řada MINI MINI série 10 Malé a kompaktní. Řada navržená pro měření proudů od několika miliampérů až do 150 A AC. Díky svému tvaru jsou velmi praktické a snadno použitelné i v těsných prostorech. Jsou navrženy

Více

Specifikace dodaných pomůcek

Specifikace dodaných pomůcek Specifikace dodaných pomůcek Ve VŘ bude dodáno (uvedené ceny jsou včetně DPH): Číslo položky Název zařízení Jednotka Počet kusů Maximální přípustná cena za kus 1 Multilicence SW pro vyhodnocení měřených

Více

Inteligentní koberec ( )

Inteligentní koberec ( ) Inteligentní koberec (10.4.2007) Řešení projektu bylo rozděleno do dvou fází. V první fázi byly hledány vhodné principy konstrukce senzorového pole. Druhá fáze se zaměřuje na praktické ověření vlastností

Více

Název: Měření paralelního rezonančního LC obvodu

Název: Měření paralelního rezonančního LC obvodu Název: Měření paralelního rezonančního LC obvodu Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek:

Více

Zadávací dokumentace. Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky

Zadávací dokumentace. Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky Zadávací dokumentace Dvořákovo gymnázium a SOŠE, Kralupy nad Vltavou Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky Číslo zakázky : CZ.1.07/1.1.06/03.0057 2/6 Název projektu: e-vim (výuka

Více

Změňte přístup k výuce přírodních věd a přeneste aktivitu na stranu žáků

Změňte přístup k výuce přírodních věd a přeneste aktivitu na stranu žáků NOVĚ BEZDRÁTOVĚ! Změňte přístup k výuce přírodních věd a přeneste aktivitu na stranu žáků Žákovské sady PASCO Sensorium v sobě skrývají vše, co budete potřebovat pro výuku přírodních věd. Aktivně. V běžné

Více

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Úkoly měření: 1. Zvládnutí obsluhy klasických multimetrů. 2. Jednoduchá elektrická měření měření napětí, proudu, odporu. 3. Měření volt-ampérových charakteristik

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.7/1.5./34.521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1 Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. Zadání. Naučte se pracovat s generátorem signálů Agilent 3320A, osciloskopem Keysight a střídavým voltmetrem Agilent 34405A. 2. Zobrazte

Více

Název: Polovodiče zkoumání závislosti odporu termistoru a fotorezistoru na vnějších podmínkách

Název: Polovodiče zkoumání závislosti odporu termistoru a fotorezistoru na vnějších podmínkách Název: Polovodiče zkoumání závislosti odporu termistoru a fotorezistoru na vnějších podmínkách Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové

Více

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava Popis produktu Systém T-DIDACTIC představuje vysoce sofistikovaný systém pro výuku elektroniky, automatizace, číslicové a měřící techniky, popř. dalších elektrotechnických oborů na středních a vysokých

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Multimetr byl navržen za účelem měření AC/DC napětí, AC/DC proudu, odporu, kapacity, pracovního cyklu, teploty a testování diod.

Multimetr byl navržen za účelem měření AC/DC napětí, AC/DC proudu, odporu, kapacity, pracovního cyklu, teploty a testování diod. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Multimetr CMM-10 Obj. číslo: 106001359 Výrobce: SONEL S. A. Popis Multimetr byl navržen za účelem měření AC/DC napětí, AC/DC proudu, odporu, kapacity,

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

Metodika. Téma: metodika organizace výuky, přípravy studijních materiálů a práce s ICT a edukačními sadami pro experimentální výuku

Metodika. Téma: metodika organizace výuky, přípravy studijních materiálů a práce s ICT a edukačními sadami pro experimentální výuku www.projektsako.cz Metodika Téma: metodika organizace výuky, přípravy studijních materiálů a práce s ICT a edukačními sadami pro experimentální výuku Projekt: Reg. číslo: Student a konkurenceschopnost

Více

Připravte Váš tablet na výuku.

Připravte Váš tablet na výuku. Připravte Váš tablet na výuku. Plně lokalizovaná výuková platforma zahrnující software SPARKvue, senzory PASPORT i výukové materiály SPARKlabs vám umožní zaznamenávat, vizualizovat i vyhodnocovat data

Více

Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti"

Evropský sociální fond Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti Střední škola umělecká a řemeslná Projekt Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Fyzika Obory nástavbového studia

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k projektu s názvem: K environmentální výchově moderní terénní výukou Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.16/02.0001 Název zakázky: Dodávka měřících senzorů Identifikační údaje

Více

3.5 Ověření frekvenční závislosti kapacitance a induktance

3.5 Ověření frekvenční závislosti kapacitance a induktance 3.5 Ověření frekvenční závislosti kapacitance a induktance Online: http://www.sclpx.eu/lab3r.php?exp=10 I tento experiment patří mezi další původní experimenty autora práce. Stejně jako v předešlém experimentu

Více

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Zadavatel: Reg. číslo projektu: Název projektu: Základní škola a Mateřská škola Lichnov,

Více

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY 2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Otázky k úloze (domácí příprava): Jaká je teplota kompenzačního spoje ( studeného konce ), na kterou koriguje kompenzační krabice? Dá se to zjistit jednoduchým měřením? Čemu

Více

Kompletní katalog na vyžádání.

Kompletní katalog na vyžádání. Kompletní katalog na vyžádání. PASCO Jak vybrat? Výběr senzorů: Jaké úlohy chcete měřit? Inspirujte se v některé z našich sbírek! Výběr vyhodnocovacího prostředí: Jaké komunikační rozhraní, datalogerů

Více

KRYCÍ LIST NABÍDKOVÉ CENY

KRYCÍ LIST NABÍDKOVÉ CENY KRYCÍ LIST NABÍDKOVÉ CENY Název stavby Dodávka: Modernizace výuky na základních školách v Třinci - učební pomůcky Objekt: JKSO EČO Místo IČ DIČ Objednatel Projektant Zhotovitel Rozpočet číslo Zpracoval

Více

FA 510 / FA 515 Nové senzory rosného bodu se sofistikovaným servisním konceptem

FA 510 / FA 515 Nové senzory rosného bodu se sofistikovaným servisním konceptem FA 510 / FA 515 Nové senzory rosného bodu se sofistikovaným servisním konceptem Ve srovnání s předchozími běžnými senzory s analogovými výstupy 4...20 ma je nová generace senzorů rosného bodu vybavená

Více

Popusťte uzdu fantazii

Popusťte uzdu fantazii Popusťte uzdu fantazii Zapojte představivost a poznávejte přírodu PASCO umožňuje žákům aktivně zkoumat přírodu a zapojovat při tom svoji představivost. PASCO zaměstnává jak STEM (Science Technology Engineering

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.7/1.5./34.521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tematická sada:

Více

Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu

Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu Úkol : 1. Změřte za pomoci digitálního osciloskopu průběh pilového signálu a zaznamenejte do protokolu : - čas t, po který trvá sestupná

Více

Měřící laboratorní systém pro centrální laboratoř

Měřící laboratorní systém pro centrální laboratoř Název standardu Číslo standardu Měřící laboratorní systém pro centrální laboratoř F6 Popis: Souprava školního měřicího systému - fyzika Nabízený systém musí obsahovat dataloggery, kompatibilní čidla, měřicí

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Úkoly měření: 1. Změřte napětí termočlánku a) přímo pomocí ručního multimetru a stolního multimetru U3401A. Při výpočtu teploty uvažte skutečnou teplotu srovnávacího spoje termočlánku,

Více

M-142 Multifunkční kalibrátor

M-142 Multifunkční kalibrátor M-142 Multifunkční kalibrátor DC/AC napětí do 1000 V, přesnost 10ppm/rok DC/AC proud do 30A Odpor do 1000 MΩ, kapacita do 100 uf Simulace teplotních snímačů TC/RTD Kmitočtový výstup do 20MHz Funkce elektrického

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.16/01.0039 Název projektu:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.16/01.0039 Název projektu: Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009.

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM III Úloha č. XXVI Název: Vláknová optika Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009 Odevzdal dne: Možný počet bodů

Více

Teoretický úvod: [%] (1)

Teoretický úvod: [%] (1) Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Laboratoře elektrotechnických měření Název úlohy Číslo úlohy ZESILOVAČ OSCILÁTOR 101-4R Zadání 1. Podle přípravku

Více

Frekvence. BCM V 100 V (1 MΩ) - 0,11 % + 40 μv 0 V 6,6 V (50 Ω) - 0,27 % + 40 μv

Frekvence. BCM V 100 V (1 MΩ) - 0,11 % + 40 μv 0 V 6,6 V (50 Ω) - 0,27 % + 40 μv Obor měřené veličiny: elektrické veličiny Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (23 ± 2) C 1. STEJNOSMĚRNÉ NAPĚTÍ generování BCM3751 0 mv 220 mv - 0,0010 % + 0,80 μv 220 mv 2,2 V - 0,00084 % + 1,2

Více

Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod

Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod Registrační číslo projektu : Číslo DUM : CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_32_INOVACE_04.12 Tématická oblast : Inovace a zkvalitnění výuky

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k podání nabídky v rámci výběrového řízení na dodávku výukových modulů Název veřejné zakázky: Dodávka výukových modulů Zadavatel Název: IČ/DIČ: Adresa sídla: Osoba oprávněné za zadavatele

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 15. Měření elektrických veličin

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 15. Měření elektrických veličin FSI VT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPEIMENTÁLNÍ METODY I 15. Měření elektrických veličin OSNOVA 15. KAPITOLY Úvod do měření elektrických

Více

Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000

Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000 Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000 Profesionál na galvanické oddělení a převod standardních signálů Flexibilní a extrémně přesný s kalibrovanými rozsahy Univerzální napájení 20 253 Vac/dc Bezpečné

Více

NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z

NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z MECHANIKY A TERMIKY Ústav fyziky a biofyziky Školitelka: Studentka: Ing. Helena Poláková, PhD. Bc. Lenka Kadlecová AKTUÁLNOST ZPRACOVÁNÍ TÉMATU Původně

Více

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í R O Č N Í K MĚŘENÍ ZÁKLDNÍCH ELEKTRICKÝCH ELIČIN Ing. Bouchala Petr Jméno a příjmení Třída Školní

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM Úkoly měření: 1. Změřte převodní charakteristiku deformačního snímače síly v rozsahu 0 10 kg 1. 2. Určete hmotnost neznámého závaží. 3. Ověřte, zda lze měření zpřesnit

Více

Externí 12V / 200 ma (adaptér v příslušenství)

Externí 12V / 200 ma (adaptér v příslušenství) ORCA 2800 DVOUKANÁLOVÝ A/D PŘEVODNÍK Orca 2800 je externí precizní dvoukanálový 24bit A/D převodník s dvěma analogovými a čtyřmi digitálními vstupy, čtyřmi číslicovými výstupy a jedním pomocným D/A převodníkem.

Více

Soubor zařízení (meteostanic) je určen pro monitoring meteorologických parametrů ve venkovním prostředí.

Soubor zařízení (meteostanic) je určen pro monitoring meteorologických parametrů ve venkovním prostředí. Příloha č. 4 - Technická specifikace Název zařízení/sestavy: Systém plně automatických profesionálních meteostanic Počet kusů: 7 ks samostatných meteostanic v různých sestavách podle specifikace Použití

Více

Obvod střídavého proudu s kapacitou

Obvod střídavého proudu s kapacitou Obvod střídavého proudu s kapacitou Na obrázku můžete vidět zapojení obvodu střídavého proudu s kapacitou. Pomocí programů Nové přístroje 2012 a Dvoukanálový osciloskop pro SB Audigy 2012 proveďte daná

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA SEKUNDA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ hodiny týdně

Více

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY Úvod do metrologie - 49-9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Čidlo (senzor, detektor, receptor) je em jedné fyzikální veličiny na jinou fyzikální veličinu. Snímač (senzor + obvod pro zpracování ) je to člen

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

Relé do patice / do PS, 6-10 A

Relé do patice / do PS, 6-10 A Relé do patice / do PS, 6-10 vý konové relé 2-kontaktní se zvý šenou napěťovou pevností mezi kontaktními sadami 2.500 V C Typ.52-2P, 6 (rastr vývodů 5 mm) Typ.62-2P, 10 (rastr vývodů 5 mm) cívka DC (650

Více

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013 Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Úloha č. 5 Název: Měření osciloskopem Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013 Odevzdal dne: 24.10.2013 Pracovní úkol 1. Pomocí

Více

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA 1. Technická specifikace Možnost napájení ze sítě nebo akumulátoru s UPS funkcí - alespoň 2 hodiny provozu z akumulátorů

Více

Příloha č. 1 Zadávací dokumentace - technické specifikace DNS na laboratorní přístroje -15-2013 Kód Položka CPV kódy Název cpv Minimální požadované specifikace Počet ks Výrobce a typ Specifikace zboží

Více

MATEMATIKA. Statistika

MATEMATIKA. Statistika MATEMATIKA Statistika Během těchto vyučovacích hodin změří žáci pomocí senzorů Pasco svoji klidovou tepovou frekvenci a tepovou frekvenci po námaze. Získané výsledky budou v další hodině zpracovávat do

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tematická sada:

Více

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice Nakreslete schéma vyhodnocovacího obvodu pro kapacitní senzor. Základní hodnota kapacity senzoru pf se mění maximálně o pf. omu má odpovídat výstupní napěťový rozsah V až V. Pro základní (klidovou) hodnotu

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-5 Výrobu a servis zařízení provádí: ATERM, Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice Telefon/Fax: 577 932 759 Mobil: 603 217 899 E-mail: matulik@aterm.cz Internet: http://www.aterm.cz

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech

Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech CZ.1.07/1.1.16/01.0030 Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech Program 9:00 9:05 zahájení a představení týmu, aktivity 9:05 9:15 spolupráce SŠ se ZŠ 9:15 9:25 spolupráce s profesní sférou,

Více

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla - určí, co je v jeho okolí zdrojem zvuku, pozná, že k šíření zvuku je nezbytnou podmínkou látkové prostředí - chápe odraz zvuku jako odraz zvukového vzruchu od překážky a dovede objasnit vznik ozvěny -

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a příroda Seminář z fyziky Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Seminář z fyziky je vzdělávací

Více

VY_32_INOVACE_AUT-2.N-11-MERENI A REGULACE. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_AUT-2.N-11-MERENI A REGULACE. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_AUT-2.N-11-MERENI A REGULACE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Jiří

Více

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin list 1 / 7 F časová dotace: 2 hod / týden Fyzika 8. ročník (F 9 1 01.1) F 9 1 01.1 (F 9 1 01.3) prakticky změří vhodně vybranými měřidly fyzikální veličiny a určí jejich změny elektrické napětí prakticky

Více

Měření tíhového zrychlení matematickým a reverzním kyvadlem

Měření tíhového zrychlení matematickým a reverzním kyvadlem Úloha č. 3 Měření tíhového zrychlení matematickým a reverzním kyvadlem Úkoly měření: 1. Určete tíhové zrychlení pomocí reverzního a matematického kyvadla. Pro stanovení tíhového zrychlení, viz bod 1, měřte

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí EXPERIMENTÁLNÍ METODY I Pro studenty 4. ročníku Energetického ústavu prof. Ing.

Více

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO 1. Jednotky a veličiny soustava SI odvozené jednotky násobky a díly jednotek skalární a vektorové fyzikální veličiny rozměrová analýza 2. Kinematika hmotného bodu základní pojmy kinematiky hmotného bodu

Více

V-A charakteristika polovodičové diody

V-A charakteristika polovodičové diody FYZIKA V-A charakteristika polovodičové diody Studenti změří napětí na diodě a proud procházející diodou. Z naměřených hodnot sestrojí voltampérovou charakteristiku. Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková

Více

Použití. Výhody. Popis. Certifikace. Převodník vodivosti ZEPACOND 800

Použití. Výhody. Popis. Certifikace. Převodník vodivosti ZEPACOND 800 str. 1/8 Použití převodník je určen k měření měrné elektrické vodivosti roztoků pomocí elektrodových i bezelektrodových (indukčních) roztoků a prostřednictvím měření vodivosti k případnému určení koncentrace

Více

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE Jméno: Třída: Úloha: Bi-III-1 Síla stisku Spolupracovník: Hodnocení: Datum měření: Úkol: 1) Porovnejte sílu pravé a levé ruky. 2) Vyhodnoťte maximální sílu dominantní

Více

Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500

Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500 Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500 Pro zobrazení, záznam a vyhodnocení fyzikálních veličin (výška hladiny, teplota, průtok apod.) 3,5'' TFT dotykový displej, české menu Libovolné kombinace vstupních

Více

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení)

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Střední škola informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23 Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Studentská verze Zpracoval: Ing. Jiří Dlapal B R N O 2011 Úvod Výuka předmětu Elektrická měření

Více

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Úvod: 2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Termočlánky patří mezi nejpoužívanější senzory teploty v průmyslu. Fungují v širokém rozsahu teplot od kryogenních (- 200 C) po velmi vysoké (2500 C). Jsou velmi robustní

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY. OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY. OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis BRNO, 2009 1 Návrh a konstrukce dálkového spoje 1.1 Optická

Více

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE Jméno: Třída: Úloha: Bi-VII-1 Srovnání síly stisku pravé a levé ruky Spolupracovník: Hodnocení: Datum měření: Úkol: 1) Porovnejte sílu pravé a levé ruky. 2) Vyhodnoťte

Více

Senzor může být připojen ke všem měřícím rozhraním platformy einstein.

Senzor může být připojen ke všem měřícím rozhraním platformy einstein. Optická brána Produktové číslo: FU-ENFTG137 Optická brána měří čas, jak dlouho se vyskytuje mezi jejími dvěma rameny nějaká překážka. Pro optickou bránu je speciálně navržen nástroj Časový průvodce, který

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu, zadávanou v souladu s ust. 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon), postupem

Více

Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů

Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů VŠBTU Ostrava 2006/2007 Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů Ondřej Winkler SN171 Zadání: Odporové tenzometry staré zpracování 1. Seznámit se s konstrukcí a použitím tenzometrů

Více

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Úloha č.: XVIII Název: Přechodové jevy v RLC obvodu Pracoval: Pavel Brožek stud. skup. 12 dne 24.10.2008

Více

Unipolární tranzistor aplikace

Unipolární tranzistor aplikace Unipolární tranzistor aplikace Návod k praktickému cvičení z předmětu A4B34EM 1 Cíl měření Účelem tohoto měření je seznámení se s funkcí a aplikacemi unipolárních tranzistorů. Během tohoto měření si prakticky

Více

Název: Studium možností lidského těla

Název: Studium možností lidského těla Název: Studium možností lidského těla Autor: RNDr. Jaromír Kekule, PhD. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník: 3. (1. ročník

Více

3. Změřte závislost proudu a výkonu na velikosti kapacity zařazené do sériového RLC obvodu.

3. Změřte závislost proudu a výkonu na velikosti kapacity zařazené do sériového RLC obvodu. Pracovní úkoly. Změřte účiník: a) rezistoru, b) kondenzátoru C = 0 µf) c) cívky. Určete chybu měření. Diskutujte shodu výsledků s teoretickými hodnotami pro ideální prvky. Pro cívku vypočtěte indukčnost

Více

Návrh a analýza jednostupňového zesilovače

Návrh a analýza jednostupňového zesilovače Návrh a analýza jednostupňového zesilovače Zadání: U CC = 35 V I C = 10 ma R Z = 2 kω U IG = 2 mv R IG = 220 Ω Tolerance u napětí a proudů, kromě Id je ± 1 % ze zadaných hodnot. Frekvence oscilátoru u

Více

Návrh frekvenčního filtru

Návrh frekvenčního filtru Návrh frekvenčního filtru Vypracoval: Martin Dlouhý, Petr Salajka 25. 9 2010 1 1 Zadání 1. Navrhněte co nejjednodušší přenosovou funkci frekvenčního pásmového filtru Dolní propusti typu Bessel, která bude

Více

Srovnání charakteristik tónového generátoru a zvukové karty PC

Srovnání charakteristik tónového generátoru a zvukové karty PC Srovnání charakteristik tónového generátoru a zvukové karty PC ČENĚK KODEJŠKA LENKA MYSLIVCOVÁ FRANTIŠEK HOŠEK MATYÁŠ ROUHA Gymnázium, Komenského 77, Nový Bydžov Úvod Cílem naší práce bylo prozkoumat různé

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce)

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-8-12

Více

Datasheet VIDITECH 2500CV / 3000CV VIDITECH 2500CV/E / 3000CV/E

Datasheet VIDITECH 2500CV / 3000CV VIDITECH 2500CV/E / 3000CV/E Datasheet VIDITECH 2500CV / 3000CV VIDITECH 2500CV/E / 3000CV/E ViDiTech spol. s r. o. Hudcova 78b 612 00 Brno email: sales@viditech.cz Czech Republic tel: +420 539 011 985 www.viditech.eu rev. 1.3 sales@viditech.cz

Více

Fyzikální praktikum...

Fyzikální praktikum... Kabinet výuky obecné fyziky, UK MFF Fyzikální praktikum... Úloha č.... Název úlohy:... Jméno:...Datum měření:... Datum odevzdání:... Připomínky opravujícího: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2014/2015 tm-ch-spec. 1.p 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a

Více

MX-10 pixelový částicový detektor

MX-10 pixelový částicový detektor MX-10 pixelový částicový detektor Základní charakteristika Autor: Ing. Martin Hönig Základní popis Produkt MX-10 je zařízení využívající hybridní pixelový detektor el. nabitých částic Timepix, vyvinutý

Více

Relé do patice / do PS, A

Relé do patice / do PS, A ŘD Relé do patice / do PS, 8-10 - 12-16 ŘD výkonové relé 1- nebo 2-kontaktní přímo do plošného spoje nebo do patice Typ.31-1P, 10 (rastr vývodů 3,5 mm) Typ.51-1P, 10 (rastr vývodů 5 mm) Typ.52-2P, 8 (rastr

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE Identifikační údaje zadávacího řízení Název zakázky Druh zakázky Název projektu Číslo projektu Dodávka pomůcek pro výuku fyziky a biologie Dodávky Inovace ve výuce fyziky a biologie

Více