Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů"

Transkript

1 VŠBTU Ostrava 2006/2007 Měřící a senzorová technika Návrh měření odporových tenzometrů Ondřej Winkler SN171

2 Zadání: Odporové tenzometry staré zpracování 1. Seznámit se s konstrukcí a použitím tenzometrů 2. Provést měření na tenzometrech zapojených do můstku 3. Zjistit nelinearity statické charakteristiky, velikost hystereze a rovnici regresní přímky Popis snímače: Odporový drátový tenzometr (obr.1) je elektrický vodič nepatrného průřezu, umístěný na papírové folii, který se nalepuje na deformovanou součást tak, aby se deformace přenášela i na vodič a způsobovala jeho protažení. Materiál tohoto vodiče je konstantan (slitina mědi a niklu), jehož odpor málo závisí na teplotě. Průměr konstantanového drátu bývá 0,01 0,05 mm. Protažením vodiče se zvětší jeho délka a zmenší se průřez. Tím se zvýší celkový odpor tenzometru a tato změna je měřítkem deformace. Pro měření podélných deformací je tenzometr tvořen podélnými smyčkami vodiče (obr.1), přičemž průřez vodiče může být kruhový, plochý anebo je tenzometr tvořen z kovové fólie vyleptáním příslušného tvaru. Vodič /1/ je přitmelen na jemné papírové podložce /2/, má vyztužené přívody /3/ a takto se celý přilepí na měřenou součást. Tyto tenzometry jsou citlivé na změny okolní teploty a je nutno tedy vliv teploty kompenzovat většinou vhodným umístěním více tenzometrů a jejich zapojením do můstku. Při praktických měření se tenzometry připojují na měřící aparatury zvané tenzometrické můstky, které jsou vhodné jak pro statická, tak pro dynamická měření. Výrobce Mikrotechna vyrábí odporové tenzometry o jmenovitém odporu 120 W, popř. 250 W, 350 W a 600 W.

3 Popis zařízení: Na tenkém kovovém nosníku vetknutém na jednom konci jsou nalepeny tenzometry po obou stranách. Při zatěžování nosníku kolmou silou F dochází k jeho deformaci a nalepené tenzometry tuto deformaci měří. Ke zvýšené citlivosti a ke kompenzaci vlivu teploty okolí jsou tenzometry nalepeny po dvou na obou stranách nosníku a zapojeny do můstku. Změníli se teplota okolí, změní se odpor přibližně u všech tenzometrů stejně, takže se můstek nerozváží. Aby se deformace projevila co nejvíce, je nutno nalepit tenzometry v místě největší deformace. Zatěžování nosníku je prováděno pomocí mikrometrického šroubu, který svým pohyblivým dotykem tlačí na volný konec nosníku a vychyluje ho ze základní polohy. Velikost vychýlení je pak odečítána na stupnici mikrometrického šroubu. Postup práce: 1. Tenzometrický můstek se připojí ke stejnosměrnému diferenčnímu zesilovači dle obr. 3. Nezapomeňte na propojení koster zesilovače a nosníku označených ^. Můstek se pomocí vyrovnávacího potenciometru nula, který je umístěn na zesilovači, vyrovná na nulu. Vyrovnání se sleduje na milivoltmetru zesilovače, přitom nosník nesmí být zatížen. Pak se nosník postupně deformuje posunem dotyku mikrometrického šroubu a zjišťuje se rozvážení můstku na milivoltmetru. Potom se vychýlení nosníku postupně zmenšuje, aby se zjistila případní hystereze celého zařízení. Rozvážení můstku se nepřepočítává na deformaci nosníku,ale zjišťuje se přímo závislost údaje milivoltmetru na délkové výchylce ze zákl. polohy. 2. Tenzometry se připojí na tenzometrickou aparaturu TDA 3. Tato aparatura je vhodná pro praktická měření dynamických i statických dějů odporovými tenzometry nebo induktivními snímači. Zařízení TDA 3 si napájí můstek samo, a to střídavým napětím.

4 Baterii zde nebudeme potřebovat. Tenzometry se zapojí dle obr.4. Tenzometry se připojí na jednu ze tří částí aparatury. Knoflíky R hrubě, R jemně a C musí být ve střední poloze, přepínač rozsahu na 50 promile, přepínač OSC vypnutý /dolů/, teprve pak je možno připojit aparaturu na napětí přepínačem 12V. Vyvážení aparatury a tenzometry se provede po stlačení tlačítka Vyvažování pomocí knoflíku R hrubě a C při postupném zvyšování citlivosti přepínáním rozsahu až na hodnotu 2,5 promile. Po uvolnění tlačítka Vyvažování se může mikroampérmetr vychýlit. Do nulové polohy jej posuneme knoflíkem R jemně.

5 Knoflíkem C se pak již nesmí otáčet Pak se zapne přepínačem OSC pomocný ručkový měřicí přístroj, který musí také ukázat nulu. Stlačením tlačítka Cejch se zjišťuje jmenovitá hodnota nastaveného rozsahu změny odporu. Potom se provádí měření deformací nosníku stejně jako v bodě a). 3. Naměřené hodnoty zapište do tabulky 1. Zakreslete naměřené hodnoty do grafů a určete nelinearity statické charakteristiky. Vyznačte do grafů maximální hodnotu hystereze h a vypočtěte maximální poměrnou hysterezi hm [ % ], dle vztahu:

6 Vypočtěte koeficienty regresních přímek pro oba způsoby zapojení a zakreslete vypočtené přímky do naměřených grafů a vyhodnoťte jejich souhlas s naměřenými hodnotami. Kontrolní otázky: 1. Princip a vlastnosti tenzometrů 2. Teplotní kompenzace tenzometrů 3. Proč se tenzometry zapojují do můstku? 4. Napište podmínku rovnováhy tenzometrického můstku1 (obr.2b)

7 Zadání Odporové tenzometry nové zpracování 1. Seznamte se s konstrukcí tenzometrů a jejich použitím. 2. Pomocí tenzometrů zapojených do můstku změřte na PC deformace na tenkém kovovém nosníku. 3. Zjistěte nelinearity statické charakteristiky, velikost hystereze a rovnici regresní přímky. Popis a využití odporových tenzometrických snímačů Odporový drátový tenzometr je elektrický vodič nepatrného průřezu, umístěný na papírové folii. Vodič je vyroben z konstantanu (slitina mědi a niklu), jehož odpor je málo závislý na teplotě. Průměr konstantanového drátu bývá 0,01 0,05 mm. Odpor vodiče je znám. Odporovými tenzometry je možné měřit všechny mechanické veličiny, které lze prostřednictvím vhodného deformačního členu převést na deformaci materiálu (síla, hmotnost, tlak, kroutící moment atd.). Mezi ty klasické patří fóliové tenzometry. Pro měření výše zmíněných veličin se tenzometrický snímač co nejdokonaleji mechanicky spojí s povrchem měřeného objektu, nejčastěji se přilepí. Působíli na měřený objekt síla, zdeformuje ho úměrně své velikosti. Stejně tak se zdeformuje i tenzometr, který úměrně velikosti deformace změní svůj elektrický odpor. Pro měření podélných deformací je tenzometr tvořen podélnými smyčkami vodiče (obr.1), přičemž průřez vodiče může být kruhový, plochý anebo je tenzometr tvořen z kovové fólie vyleptáním příslušného tvaru. Vodič (1) je přitmelen na jemné papírové podložce (2) a má vyztužené přívody (3) Směr deformace Obr. 1 schéma drátového tenzometru Tenzometry jsou citlivé na změny okolní teploty, proto je nutno vliv teploty kompenzovat. Většinou je kompenzace provedena vhodným umístěním více tenzometrů a jejich zapojením do můstku. Při praktických měření se tenzometry připojují na měřící aparatury zvané tenzometrické můstky, které jsou vhodné jak pro statická, tak pro dynamická měření.

8 Výrobce Mikrotechna vyrábí odporové tenzometry o jmenovitém odporu 120 Ω, popř. 250 Ω, 350 Ω a 600 Ω. Popis zařízení: Na tenkém kovovém nosníku vetknutém na jednom konci jsou nalepeny tenzometry po obou stranách. Při zatěžování nosníku kolmou silou F dochází k jeho deformaci a nalepené tenzometry tuto deformaci měří. Ke zvýšené citlivosti a ke kompenzaci vlivu teploty okolí jsou tenzometry nalepeny po dvou na obou stranách nosníku a zapojeny do můstku. Změníli se teplota okolí, změní se odpor přibližně u všech tenzometrů stejně, takže se můstek nerozváží. Aby se deformace projevila co nejvíce, je nutno nalepit tenzometry v místě největší deformace, tedy co nejblíže místu vetknutí nosníku. Zatěžování nosníku je prováděno pomocí krokového motorku, který je spojen pomocí pružné spojky s mikrometrickým šroubem. Když se krokový motorek pootočí, začne mikrometrický šroub svým pohyblivým dotykem tlačit na volný konec nosníku a vychyluje ho ze základní (nulové) polohy. Velikost vychýlení je zadávána z PC. Zařízení také obsahuje dva koncové spínače, které nám slouží pro detekci koncové polohy. Když se pohyblivý dotyk dostane do koncové polohy, sepne koncový spínač 1 nebo 2, krokový motorek se přestane otáčet původním směrem a pootočí se o dva kroky zpět (aby se koncový spínač vypnul). Pomocí PC tedy zadáváme výchylku, o kterou se má pohyblivý dotyk posunout a také vyhodnocujeme naměřená data (odečítáme aktuální hodnoty napětí při deformaci, vykreslíme si celkovou charakteristiku, uložíme si všechna naměřená data včetně vykreslené charakteristiky). Na obr. 2 je zobrazeno schéma měřícího přípravku a na obr. 3 propojení tenzometrů s výstupní paticí. Poznámka: Při zapnutí měřícího programu na PC se automaticky provede kalibrace. Tím se pohyblivý dotyk automaticky přesune do nulové polohy (nosník je bez deformace). Levá strana Siloměr Koncový spínač 2 Vetknutý nosník s tenzometry T1 T3 T2 T4 Koncový spínač 1 Pravá strana Pružná spojka Krokový motor Obr. 2 schéma měřícího přípravku

9 Obr. 2a schéma měřícího přípravku s přesnými rozměry Výstupy z tenzometrického můstku Napájecí zdroj 3V Síť 230V 50Hz Krokový motor Metex M 3650D Řídící modul s PIC 16F84 a TTL RS 232 PC (Převod z ASCI na čísla, zobrazení, řízení instrukce do CD 20M) RS 485 Napájecí zdroj 2 Koncový spínač 1 Koncový spínač 2 Obr. 3 Celkové zapojení měřícího přípravku s PC Postup měření

10 1. Tenzometrický můstek se připojí na napájecí zdroj 3V a k multimetru METEX. Poté připojíme na řídící modul napájecí zdroj 2 (počítač, METEX, řídícím modul, krokový motor a koncové spínače jsou již navzájem propojeny). Propojení je znázorněno na obr Na PC spustíme program určený pro měření tenzometrů (grafický vzhled programu je znázorněn na obrázku č. 5). Při měření budeme měřit nejprve hodnoty deformace vzestupně a poté sestupně a to pro oba směry posuvu (pohyblivý dotyk se pohybuje od nulové polohy vpravo nebo vlevo). Tímto postupem zjistíme případnou hysterezi. 3. Nejprve měříme posuv volného dotyku doprava. V programu tedy zadáme nejprve směr otáčení motorku doprava, dále zadáme velikost vychýlení pohyblivého dotyku a potvrdíme tlačítkem změřit. Tímto se nosník vychýlí z nulové polohy a na tenzometrickém můstku vzroste napětí. Jeho velikost se zobrazí v programu jako aktuální měřená hodnota a po zadání síly se uloží do tabulky měřených hodnot. Nyní tedy odečteme ze siloměru sílu F, její hodnotu zapíšeme do programu a potvrdíme tlačítkem vlož. Další hodnoty se měří stejným způsobem. Vychýlení pohyblivého dotyku se zadává od 0 1,5 cm s krokem 0,1 cm. Po dosáhnutí výchylky 1,5 cm začneme měřit stejné hodnoty vychýlení sestupně až do hodnoty deformace 0 cm (směr otáčení motorku musíme zadat doleva). 4. Uložíme změřené hodnoty a stiskneme tlačítko nové měření. Tím si otevřeme nový projekt. 5. Nyní změříme posuv dotyku doleva. Postup je analogický s postupem při měření vpravo, s tím rozdílem, že nejprve zadáváme otáčení motorku doleva a po dosažení výchylky 1,5 cm doprava. 6. Uložíme změřené hodnoty. Siloměr T1 T3 T2 T4 Řídící modul Krokový motor metex 3V Obr. 4 Propojení měřících přípravků se zdroji Ovládání motorku Hodnoty napětí, zadání síly Vyhodnocení měření

11 Kalibrace Aktuální naměřená hodnota Statické charakteristiky tenzometrického můstku Směr otáčení μv Výchylka [cm] Síla F [cn] U vzestup. [V] U sestup. [V] Doprava Doleva Velikost výchylky Změřená síla F cn 0 0,4 cm Graf Změřit Potvrď Ulož Nové měření Obr. 5 Grafický vzhled programu Vyhodnocení 1. Z naměřených hodnot vykreslete závislost U=f(F) pro rostoucí a klesající deformaci (grafy vykreslete pro oba směry posuvu dotyku). 2. Vypočtěte koeficienty regresních přímek a zakreslete vypočtené přímky do naměřených grafů a vyhodnoťte jejich souhlas s naměřenými hodnotami. 3. Vyznačte do grafů maximální hodnotu hystereze h a vypočtěte maximální poměrnou hysterezi hm [ % ], dle vztahu: Fi [cn] Ui [mv] Ui [mv] Ui [mv] Ui [mv] n vzestupně sestupně průměr hystereze ,5 4,3 0, ,0 8,0 0,0 n suma 1375 suma 169,5 Přístroje

12 Přístroj Specifikace Kusů Cena Adresa M 3650D METEX Multimetr 3,5 digit, dvě digitální stupnice, analog.stupnice, paměť,auto, hold, max.,min., rel., rcl, RS232, DC: 0,1mV 1000V/0,3% I: 1uA 20A/0,5%/1,2%/2% AC: 0,1mV 750V/0,8%/1,2% I: 1uA 20A/1%/1,8%/3% R: 100 mohm 2 GOhm/0,5%/1% C: 1pF 200uF/2%/3% f: 1Hz Kč Krokový motor 20MHz/2% h21 SX Kč Napájecí zdroj 3V Měřící přípravek Koncový spínač Napájecí zdroj 2 Modul s PIC Celkem původní 1 původní 1 mikrospínač 250V/5A bez páčky 2 2*9Kč původní 1 PIC 16F84 a TTL popsán v Bakalářské práci Adama Kaminskeho Kč

13 Algoritmus vyhodnocení naměřených hodnot Měření tenzometrů Nastav nulovou hodnotu Nastaveno? I Nastaví posuv do nezatížené polohy Je posuv v nulové poloze? Vytvoří prázdný projekt Student zadá výchylku Program odešle instrukce do PIC Potvrzení Založ nový projekt Vlož výchylku Odeslání instrukcí do PIC Zadá uživatel II III Program zkontroluje pozici posuvu Kontrola konce posuvu IV Program vyhodnotí přijmutá data Vyhodnocení měření V Zobrazení naměřených hodnot VI Změření další hodnoty Další měření? Student rozhodne zda se založí nový projekt k dalšímu měření (zadá student) Nové měření Nové měření? Konec

14 I Program načte změřenou hodnotu z metexu Načti naměřenou hodnotu Je hodnota < min V Program otáčí motorkem doprava Nastaví proměnnou KS 1 na hodnotu false Otoč doprava KS 1 = false Zjistí stav koncového snímače (snímač na měřícím výrobku detekující maximální hodnotu vychýlení na pravé straně Program zastaví otáčení motorku Zjištění stavu KS1 KS1=true Zastav otáčení Je proměnná KS1 rovná hodnotě true? Program otočí o n kroků doprava (n kroků je počet kroků o které se musí otočit motorek, aby se dostal pohyblivý dotyk do nezatížené poloh tato vzdálenost nezjistí experimentálně) Otoč n kroků doprava

15 II Vlož směr otáčení Student zadá směr otáčení motorku (doprava, doleva) Nastaveno? Je směr otáčení zadán? Potvrdit Potvrdí student Student zadá vzdálenost o kterou se má posunout volný dotyk (vzdálenost se přepočítá na počet kroků) Zadej velikost otočení Je otáčení doprava? Zadej velikost otočení Je vzdálenost Nastaveno? zadána? Nastaveno? Program zjistí zda bylo zadáno otáčení doprava Potvrdit Potvrdí student Potvrdit III Program zvolí který motor se bude používat (nutné i když je v zapojení jen jeden motorek, protože modul PIC je konstruován pro dva motorky) Program určí rychlost otáčení (tato rychlost bude vždy stejná) Určení motoru k posuvu Rychlost otáčení Program převede vložená data na string Velikost posuvu a rychlost otáčení převést na string Program odešle string přes RS485 do PIC Odeslání stringu po RS485 do PIC

16 IV Program otočí o m kroků doprava (n kroků je počet kroků o které se musí otočit motorek, aby se dostal pohyblivý dotyk z dosahu koncového snímačetato vzdálenost nezjistí experimentálně) Program zastaví otáčení motorku Otoč 2 kroky doleva Otoč m kroků doprava Zastav otáčení doleva Zastav otáčení doprava Je proměnná KS2 rovná hodnotě true? Je proměnná KS1 rovná hodnotě true? Koncový spínač 2 = false Zjištění stavu KS2 KS2=true? Koncový spínač 1 = false Zjištění stavu KS1 KS1=true? Nastaví proměnnou KS 2 na hodnotu false Zjistí stav koncového snímače (snímač na měřícím výrobku detekující maximální hodnotu vychýlení na levé straně Nastaví proměnnou KS 1 na hodnotu false Zjistí stav koncového snímače (snímač na měřícím výrobku detekující maximální hodnotu vychýlení na pravé straně V Přijmutí měřených dat (ASCII) Program přijme data z měřidla v ASCII znacích Převod na čísla Program převede ASCII znaky na čísla

17 IV Zobrazení aktuální hodnoty Program zobrazí aktuální přijatou hodnotu z měřidla Vložení hodnot napětí a velikost posuvu do tabulky naměřených hodnot Program vloží přijatou hodnotu napětí a zadanou velikost posuvu do tabulky Ruční zadání síly Student zadá sílu, kterou odečetl z siloměru umístěného na přípravku Zadáno? Jestli je síla zadána, pokračuje dále Potvrdit Potvrdí student Zapsat hodnotu síly do tabulky naměřených hodnot Program zapíše hodnotu zadané síly do tabulky Uložení projektu? Ulož Student zadá na konci měření zda chce naměřená data z tabulky uložit do formátu.xls (pokud student nezmáčkne tlačítko ulož, algoritmus se vrátí na začátek) Program uloží soubor s názvem *.xls

18 Algoritmus instrukcí v PIC PIC Program zvolí který motor se bude používat (nutné i když je v zapojení jen jeden motorek, protože modul PIC je konstruován pro dva motorky) Určí se rychlost otáčení (tato rychlost bude vždy stejná) Zvolení motorku k otáčení Zvolení rychlosti otáčení Instrukce v PIC který otočí motorkem Instrukce Konec Kontrolní otázky: 1. Jaký je základní princip tenzometrů 2. Jakým způsobem se dají kompenzovat teplotní vlivy při měření tenzometry? 3. Jaké druhy tenzometrů jsou běžné? 4. Jaké odpory mohou mít tenzometry?

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM Úkoly měření: 1. Změřte převodní charakteristiku deformačního snímače síly v rozsahu 0 10 kg 1. 2. Určete hmotnost neznámého závaží. 3. Ověřte, zda lze měření zpřesnit

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Úvod: 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Odporové senzory teploty (například Pt100, Pt1000) použijeme pokud chceme měřit velmi přesně teplotu v rozmezí přibližně 00 až +

Více

4. Zpracování signálu ze snímačů

4. Zpracování signálu ze snímačů 4. Zpracování signálu ze snímačů Snímače technologických veličin, pasivní i aktivní, zpravidla potřebují převodník, který transformuje jejich výstupní signál na vhodnější formu pro další zpracování. Tak

Více

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů 1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů Cíl: Cílem této laboratorní úlohy je ověření vhodnosti použití různých typů měřicích přístrojů při měření efektivních hodnot střídavých proudů

Více

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH.

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. 1. Měření napětí ručkovým voltmetrem. 1.1 Nastavte pomocí ovládacích prvků na ss zdroji napětí 10 V. 1.2 Přepněte voltmetr na rozsah 120 V a připojte

Více

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY 2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Otázky k úloze (domácí příprava): Jaká je teplota kompenzačního spoje ( studeného konce ), na kterou koriguje kompenzační krabice? Dá se to zjistit jednoduchým měřením? Čemu

Více

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr MT-1710 Digitální True-RMS multimetr 1. Úvod Tento přístroj je stabilní a výkonný True-RMS digitální multimetr napájený pomocí baterie. Díky 25 mm vysokému LCD displeji je snadné číst výsledky. Navíc má

Více

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 3 Dálková správa s využitím WIFI technologie

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 3 Dálková správa s využitím WIFI technologie VŠB-TU Ostrava SN171 PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 3 Dálková správa s využitím WIFI technologie Datum měření: 28.3.2007 Vypracoval:Ondřej Winkler Spolupracoval:Martin Valas Zadání: 1. Seznamte

Více

5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ

5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 5. ELEKTCKÁ MĚŘENÍ rčeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS 5.1 Úvod 5. Chyby měření 5.3 Elektrické

Více

MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Úkoly měření: 1. Změřte napětí termočlánku a) přímo pomocí ručního multimetru a stolního multimetru U3401A. Při výpočtu teploty uvažte skutečnou teplotu srovnávacího spoje termočlánku,

Více

ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle

ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle 2012 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Popis měřicího systému CDS... 3 3 Princip a využití snímačů... 8 3.1 Měření podélného pohybu... 8

Více

VÝROBA TENZOMETRŮ A SNÍMAČŮ

VÝROBA TENZOMETRŮ A SNÍMAČŮ VÝROBA TENZOMETRŮ A SNÍMAČŮ Vyrábíme snímače osazené polovodičovými nebo kovovými tenzometry pro měření sil, hmotnosti, tlaku, kroutícího momentu, zrychlení. Dodáváme polovodičové křemíkové tenzometry,

Více

VŠB-TU Ostrava 2006/2007. Měřící a senzorová technika Návrh měřícího řetězce. Ondřej Winkler

VŠB-TU Ostrava 2006/2007. Měřící a senzorová technika Návrh měřícího řetězce. Ondřej Winkler VŠB-TU Ostrava 2006/2007 Měřící a senzorová technika Návrh měřícího řetězce Ondřej Winkler SN171 Zadání: Navrhněte měřicí řetězec měření deformace zajišťující zjištění modulu pružnosti kompozitního materiálu.

Více

9. MĚŘENÍ TEPELNÉ VODIVOSTI

9. MĚŘENÍ TEPELNÉ VODIVOSTI Měřicí potřeby 9. MĚŘENÍ TEPELNÉ VODIVOSTI 1) střídavý zdroj s regulačním autotransformátorem 2) elektromagnetická míchačka 3) skleněná kádinka s olejem 4) zařízení k měření tepelné vodivosti se třemi

Více

TENZOMETRICKÝ MĚŘIČ. typ Tenz2293. www.aterm.cz

TENZOMETRICKÝ MĚŘIČ. typ Tenz2293. www.aterm.cz TENZOMETRICKÝ MĚŘIČ typ Tenz2293 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s příslušnými

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu

Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu Osciloskop nebo také řidčeji oscilograf zobrazuje na stínítku obrazovky nebo LC displeji průběhy připojených elektrických signálů. Speciální konfigurace

Více

Měřící a senzorová technika

Měřící a senzorová technika VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ Měřící a senzorová technika Semestrální projekt Vypracovali: Petr Osadník Akademický rok: 2006/2007 Semestr: zimní Původní zadání úlohy

Více

Laboratorní zdroj - 6. část

Laboratorní zdroj - 6. část Laboratorní zdroj - 6. část Publikované: 20.05.2016, Kategória: Silové časti www.svetelektro.com V tomto článku popíšu způsob, jak dojít k rovnicím (regresní funkce), které budou přepočítávat milivolty

Více

HC-ESC-2030. Kalibrátor/multimetr

HC-ESC-2030. Kalibrátor/multimetr HC-ESC-2030 Kalibrátor/multimetr Tento návod vám poskytne celkový pohled na přístroj. Podrobný návod je na přiloženém CD-ROMu. Spusťte soubor "PCM.HTM" a jeho pomocí naleznete příslušný dokument. 1. Úvod

Více

Synchronní detektor, nazývaný též fázově řízený usměrňovač, je určen k měření elektrolytické střední hodnoty periodického signálu podle vztahu.

Synchronní detektor, nazývaný též fázově řízený usměrňovač, je určen k měření elektrolytické střední hodnoty periodického signálu podle vztahu. ZADÁNÍ: ) Seznamte se se zapojením a principem činnosti synchronního detektoru 2) Změřte statickou převodní charakteristiku synchronního detektoru v rozsahu vstupního ss napětí ±V a určete její linearitu.

Více

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva).

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva). Úloha 1 Multimetr CÍLE: Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni: Použít multimetru jako voltmetru pro měření napětí v provozních obvodech. Použít multimetru jako ampérmetru pro

Více

MS5308. Uživatelský manuál. 1. Obecné instrukce

MS5308. Uživatelský manuál. 1. Obecné instrukce MS5308 Uživatelský manuál 1. Obecné instrukce Děkujeme Vám za zakoupení MS5308 digitálního LCR měřiče. Jedná se o profesionální nástroj pro indukčnosti, kapacity a odporu. Má mnoho funkcí, jako je například

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULTISIM.0) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Úkoly měření: 1. Zvládnutí obsluhy klasických multimetrů. 2. Jednoduchá elektrická měření měření napětí, proudu, odporu. 3. Měření volt-ampérových charakteristik

Více

OVMT Měření základních technických veličin

OVMT Měření základních technických veličin Měření základních technických veličin Měření síly Měření kroutícího momentu Měření práce Měření výkonu Měření ploch Měření síly Hlavní jednotkou síly je 1 Newton (N). Newton je síla, která uděluje volnému

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETICKÝM MŮSTKEM Úvod: Tenzometry se používají např. pro: Měření deformací objektů. Měření síly, tlaku, krouticího momentu, momentu síly, mechanického napětí spojů. Měření zatížení

Více

Pracoviště zkušební laboratoře: 1 Blue Panter Metrology Mezi Vodami 27, 143 00 Praha 4

Pracoviště zkušební laboratoře: 1 Blue Panter Metrology Mezi Vodami 27, 143 00 Praha 4 List 1 z 15 Pracoviště zkušební laboratoře: 1 Blue Panter Metrology Mezi Vodami 27, 143 00 Praha 4 Kalibrační listy podepisuje: Ing. Jaroslav Smetana Tomáš Kapal vedoucí kalibrační laboratoře zástupce

Více

Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití

Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití Všeobecné informace Jedná se o 3 5/6 číslicového multimetru. Tento přístroj je vybavený dotekovým ovládáním funkcí náhradou za tradiční mechanický otočný

Více

MT-1505 Digitální multimetr

MT-1505 Digitální multimetr MT-1505 Digitální multimetr Uživatelský manuál První vydání 2012 2012 Copyright by Prokit's Industries Co., Ltd. Popis předního panelu Úvod Tento multimetr je schopen mnoha funkcí a současně má kapesní

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A 1 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A 2 1. CHARAKTERISTIKA PŘÍSTROJE Přístroj UT70A je digitální přenosný multimetr s mnoha funkcemi a vysoce propracovaným designem určený k širokému profesionálnímu

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita omáše Bati ve Zlíně LABORAORNÍ CVIČENÍ ELEKROECHNIKY A PRŮMYSLOVÉ ELEKRONIKY Název úlohy: Měření frekvence a fázového posuvu proměnných signálů Zpracovali: Petr Luzar, Josef Moravčík Skupina:

Více

Číslicové rozváděčové měřicí přístroje DIGEM prioritní program

Číslicové rozváděčové měřicí přístroje DIGEM prioritní program Číslicové rozváděčové měřicí přístroje DIGEM prioritní program řízení procesů, automatizace a laboratorní aplikace třída přesnosti 0,01 až 1 proud, napětí, kmitočet, teplota, otáčky, tlak, atd. LED / LCD

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

3. Změřte závislost proudu a výkonu na velikosti kapacity zařazené do sériového RLC obvodu. P = 1 T

3. Změřte závislost proudu a výkonu na velikosti kapacity zařazené do sériového RLC obvodu. P = 1 T 1 Pracovní úkol 1. Změřte účiník (a) rezistoru (b) kondenzátoru (C = 10 µf) (c) cívky Určete chybu měření. Diskutujte shodu výsledků s teoretickými hodnotami pro ideální prvky. Pro cívku vypočtěte indukčnost

Více

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ 5 KOMUTÁTOROVÉ STROJE MĚNIČE JIŘÍ LIBRA UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU ELEKTROTECHNICKÝCH OBORŮ 1 Obsah 1. Úvod k elektrickým strojům... 4 2. Stejnosměrné stroje... 5 2.1. Úvod ke stejnosměrným

Více

UT20B. Návod k obsluze

UT20B. Návod k obsluze UT20B Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

PŘEVODNÍK SNÍMAČE SIL NA USB PRO ZOBRAZENÍ V PC DSCUSB. KRÁTKÁ PŘÍRUČKA PRO OBSLUHU A KONFIGURACI Revize červenec 2014

PŘEVODNÍK SNÍMAČE SIL NA USB PRO ZOBRAZENÍ V PC DSCUSB. KRÁTKÁ PŘÍRUČKA PRO OBSLUHU A KONFIGURACI Revize červenec 2014 PŘEVODNÍK SNÍMAČE SIL NA USB PRO ZOBRAZENÍ V PC DSCUSB KRÁTKÁ PŘÍRUČKA PRO OBSLUHU A KONFIGURACI Revize červenec spol. s.r.o. Ostrovačice OBSAH 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE... 2 1.1 Parametry převodníku DSCUSB...

Více

Úloha I.E... nabitá brambora

Úloha I.E... nabitá brambora Fyzikální korespondenční seminář MFF K Úloha.E... nabitá brambora Řešení XXV..E 8 bodů; průměr 3,40; řešilo 63 studentů Změřte zátěžovou charakteristiku brambory jako zdroje elektrického napětí se zapojenými

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY Servopohon jednootáčkový. Typová řada PPN2-XX.XX.XX.XX

TECHNICKÉ POŽADAVKY Servopohon jednootáčkový. Typová řada PPN2-XX.XX.XX.XX Ekorex Consult, spol. s r.o. IČO: 47451394 TECHNICKÉ POŽADAVKY Servopohon jednootáčkový TP0605/TPPPN2 Lázně Bohdaneč Typová řada PPN2-XX.XX.XX.XX Technické podmínky schvaluje za výrobce : Kohoutek Petr

Více

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce)

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) foliove (kovova folie na podlozce) Ad a) Odporove dratky

Více

500 ± 20 V 1000 ± 100 V 2500 ± 200 V

500 ± 20 V 1000 ± 100 V 2500 ± 200 V MĚŘIČ IZOLAČNÍHO ODPORU PU 182.1 METRA Blokování měření izolačního odporu při přítomnosti cizího napětí na měřeném objektu Automatické vybití případné kapacitní složky měřeného objektu po skončení měření

Více

KSR2 ROBOTICKÁ ŽÁBA. 1. Úvod & Charakteristiky. 2. Seznam Částí Elektronika. Obr. 1. 3. Seznam Mechanických Částí

KSR2 ROBOTICKÁ ŽÁBA. 1. Úvod & Charakteristiky. 2. Seznam Částí Elektronika. Obr. 1. 3. Seznam Mechanických Částí KSR2 ROBOTICKÁ ŽÁBA 1. Úvod & Charakteristiky Děkujeme za zakoupení stavebnice KSR2! Před pouţitím stavebnice si pečlivě přečtěte tento uţivatelský návod. KSR2 je robotická ţába, která pouţívá k detekci

Více

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Moderní automobily jsou vybaveny diagnostikou zásuvkou, která zajišťuje

Více

výkon střídavého proudu, kompenzace jalového výkonu

výkon střídavého proudu, kompenzace jalového výkonu , výkon střídavého proudu, kompenzace jalového výkonu Návod do měření ng. Václav Kolář, Ph.D., Doc. ng. Vítězslav týskala, Ph.D., poslední úprava 0 íl měření: Praktické ověření vlastností reálných pasivních

Více

Regulátor MaxVU. Stručný návod k použití

Regulátor MaxVU. Stručný návod k použití WEST Control Solutions Regulátor MaxVU Stručný návod k použití Informace, obsažené v tomto návodu, podléhají změnám bez předchozího upozornění. Překlad z anglického originálu firmy West Control Solutions.

Více

PROCESNÍ KALIBRÁTOR M505 (D)

PROCESNÍ KALIBRÁTOR M505 (D) M505_CZ_1214 PROCESNÍ KALIBRÁTOR M505 (D) Uživatelská příručka 2 Uživatelská příručka v5 Před zapnutím Einschalten Ujistěte se, že zásilka obsahuje neporušený přístroj model M505 včetně návodu k jeho použití.

Více

Použití. Výhody. Technické parametry. Zapisovač bodový programovatelný s digitálním zobrazováním ZEPAREX 539

Použití. Výhody. Technické parametry. Zapisovač bodový programovatelný s digitálním zobrazováním ZEPAREX 539 s digitálním zobrazováním ZEPAREX str. / Použití přístroj je určen k dálkovému měření a záznamu až šesti fyzikálních veličin různých rozsahů měření a dokladování průběhů různých technologických procesů

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201

DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201 DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201 NÁVOD K OBSLUZE PŘED ZAHÁJENÍM PRÁCE SI PEČLIVĚ PŘEČTĚTE NÁVOD K OBSLUZE ZÁRUKA Záruka v délce trvání jednoho roku se vztahuje na všechny materiálové

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULISIM) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ AC/DC TRUE RMS AX-355

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ AC/DC TRUE RMS AX-355 KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ AC/DC TRUE RMS AX-355 NÁVOD K OBSLUZE OBSAH 1. Mezní hodnoty měření... 3 2. Bezpečnostní informace... 3 3. Funkce... 5 4. Popis měřícího přístroje... 6 5. Specifikace... 7 6. Měření

Více

1. Určete proud procházející vodičem, jestliže za jednu minutu prošel jeho průřezem náboj a) 150 C, b) 30 C.

1. Určete proud procházející vodičem, jestliže za jednu minutu prošel jeho průřezem náboj a) 150 C, b) 30 C. ELEKTRICKÝ PROUD 1. Určete proud procházející vodičem, jestliže za jednu minutu prošel jeho průřezem náboj a) 150 C, b) 30 C. 2. Vodičem prochází stejnosměrný proud. Za 30 minut jím prošel náboj 1 800

Více

UT50D. Návod k obsluze

UT50D. Návod k obsluze UT50D Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY K SYSTÉMU POWER+

FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY K SYSTÉMU POWER+ FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY K SYSTÉMU POWER+ O..K.SERVIS Plus s.r.o. OKS-T-MGU060005.a 1/12 Obsah 1 BATERIE...4 1.1 Jaké je DC napětí systému? Jaký je potřebný počet baterií?...4 1.2 Proč se má zadávat

Více

MĚŘENÍ HYSTEREZNÍ SMYČKY TRANSFORMÁTORU

MĚŘENÍ HYSTEREZNÍ SMYČKY TRANSFORMÁTORU niverzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Materiály pro elektrotechniku Laboratorní cvičení č. 4 MĚŘEÍ HYSTEREZÍ SMYČKY TRASFORMÁTOR Jméno(a): Jiří Paar, Zdeněk epraš (Dušan Pavlovič, Ondřej

Více

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme?

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme? 5.1 Elektrické pole V úlohách této kapitoly dosazujte e = 1,602 10 19 C, k = 9 10 9 N m 2 C 2, ε 0 = 8,85 10 12 C 2 N 1 m 2. 5.6 Kolik elementárních nábojů odpovídá náboji 1 µc? 5.7 Novodurová tyč získala

Více

TCL. Měřící modul proudu 4-20mA s výstupem RS485

TCL. Měřící modul proudu 4-20mA s výstupem RS485 Měřící modul proudu 4-20mA s výstupem POPIS Modul je určen pro měření proudu 4 až 20 ma (unifikovaný proudový signál), který bývá výstupní veličinou mnoha snímačů, čidel a dalších zařízení. Vstupní proud

Více

Úloha I.: Monitorování 1

Úloha I.: Monitorování 1 Úloha I.: Monitorování 1 1. Měření teploty povrchu těla termočlánkem Kalibrace termočlánku a ověření průběhu jeho teplotní závislosti. Měření teploty povrchu těla a prostředí kalibrovaným termočlánkem.

Více

MĚŘENÍ HYSTEREZNÍ SMYČKY TRANSFORMÁTORU

MĚŘENÍ HYSTEREZNÍ SMYČKY TRANSFORMÁTORU niverzita Pardubice Ústav elektrotechniky a informatiky Materiály pro elektrotechniku Laboratorní cvičení č. 4 MĚŘEÍ HYSTEREZÍ SMYČKY TRASFORMÁTOR Jméno(a): Ondřej Karas, Miroslav Šedivý, Ondřej Welsch

Více

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Úvod: 2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Termočlánky patří mezi nejpoužívanější senzory teploty v průmyslu. Fungují v širokém rozsahu teplot od kryogenních (- 200 C) po velmi vysoké (2500 C). Jsou velmi robustní

Více

NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ. Indikátor T7 Strana 1

NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ. Indikátor T7 Strana 1 Indikátor T7 Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ Dovozce do ČR: Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce

Více

1.2 Výkonová charakteristika, výpočet spotřeby paliva, zhodnocení účinnosti palivového článku

1.2 Výkonová charakteristika, výpočet spotřeby paliva, zhodnocení účinnosti palivového článku 1.2 Výkonová charakteristika, výpočet spotřeby paliva, zhodnocení účinnosti palivového článku Cíle kapitoly: Jedním z cílů úlohy je vyrobit vodík, změřit výkonovou charakteristiku PEM palivového článku

Více

Voltův článek, ampérmetr, voltmetr, ohmmetr

Voltův článek, ampérmetr, voltmetr, ohmmetr Úloha č. 1b Voltův článek, ampérmetr, voltmetr, ohmmetr Úkoly měření: 1. Sestrojte Voltův článek. 2. Seznamte se s multimetry a jejich zapojováním do obvodu. 3. Sestavte obvod pro určení vnitřního odporu

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj.č.: 12 09 80 / 12 12 02/ 12 12 89

NÁVOD K OBSLUZE. Obj.č.: 12 09 80 / 12 12 02/ 12 12 89 NÁVOD K OBSLUZE Obj.č.: 12 09 80 / 12 12 02/ 12 12 89 Příruční osciloskop HPS10 (PersonalScope) není jen grafický multimetr, ale kompletní přenosný osciloskop s cenou lepšího multimetru. Má vysokou citlivost

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

Upozornění Popisuje podmínky a kroky, které mohou poškodit měřič izolačního odporu a mohly by zabránit přesnému měření izolačního odporu.

Upozornění Popisuje podmínky a kroky, které mohou poškodit měřič izolačního odporu a mohly by zabránit přesnému měření izolačního odporu. Obsah Úvod... 3 Bezpečnostní informace... 3 Symboly... 4 Funkce měřicího přístroje... 5 Specifikace... 6 Obecná specifikace... 7 Příslušenství... 7 Popis měřiče izolačního odporu... 8 LCD Displej... 9

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu, zadávanou v souladu s ust. 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon), postupem

Více

EUROTEST 61557. Použití Tech. parametry Rozsah dodávky PC software Volitelné příslušenství

EUROTEST 61557. Použití Tech. parametry Rozsah dodávky PC software Volitelné příslušenství Stránka č. 1 z 8 EUROTEST 61557 ILLKO Novinky Katalog Ceník Objednávka Kalibrační služby Výstavy+semináře Ke stažení EUROTEST 61557 - špičkový profesionální multifunkční přístroj pro provádění revizí dle

Více

Dvoukanálový monitor absolutního chvění MMS 6120

Dvoukanálový monitor absolutního chvění MMS 6120 Dvoukanálový monitor absolutního chvění MMS 6120 Součást systému MMS 6000 Vyměnitelný za provozu, redundantní napájení Určen pro provoz s elektrodynamickými snímači absolutního chvění epro PR 9266, PR

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI 0a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI Úvod: Klasický síťový transformátor transformátor s jádrem skládaným z plechů je stále běžně používanou součástí

Více

Multimetr klešťový CEM DT-3340

Multimetr klešťový CEM DT-3340 Obsah Multimetr klešťový CEM DT-3340 Rozsahy měření 1 Bezpečnostní informace 1 Vlastnosti 3 Rozložení přístroje 3 Specifikace 4 Měření střídavého proudu (AC) 5 Měření stejnosměrného proudu (DC) 6 Měření

Více

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ

Více

Digitální indikátor pro tenzometry série isxxxx

Digitální indikátor pro tenzometry série isxxxx Digitální indikátor pro tenzometry série isxxxx Část 2 Nastavení 2.1 Čelní panel Obr. 2.1: Displej na čelním panelu přístroje Tabulka 2.1: Ovládací prvky čelního panelu a signálky displeje 1 Výstup 1 /

Více

Elektronická časomíra SH3

Elektronická časomíra SH3 Elektronická časomíra SH3 Základní parametry sestavy spínaný napájecí zdroj 230V / 60W, výstup 12V / 5A zobrazování na numerických zobrazovačích, výška číslic 380mm multiplexní zobrazování času / datumu

Více

Pracoviště 1. Vliv vnitřního odporu voltmetru na výstupní napětí můstku. Přístroje: Úkol měření: Schéma zapojení:

Pracoviště 1. Vliv vnitřního odporu voltmetru na výstupní napětí můstku. Přístroje: Úkol měření: Schéma zapojení: Přístroje: Pracoviště 1. Vliv vnitřního odporu voltmetru na výstupní napětí můstku zdroj stejnosměrného napětí 24 V odporová dekáda 2 ks voltmetr 5kΩ/ V, rozsah 1,2 V voltmetr 1kΩ/ V, rozsah 1,2 V voltmetr

Více

IRC snímač - Statické charakteristiky

IRC snímač - Statické charakteristiky SB 272 VŠB TUO Ostrava Program 2. IRC snímač - Statické charakteristiky Vypracoval: Crlík Zdeněk Spolupracoval: Jaroslav Zavadil Datum měření: 16.3.2006 Zadání 1. Seznamte se s principem měření pomocí

Více

sf_2014.notebook March 31, 2015 http://cs.wikipedia.org/wiki/hudebn%c3%ad_n%c3%a1stroj

sf_2014.notebook March 31, 2015 http://cs.wikipedia.org/wiki/hudebn%c3%ad_n%c3%a1stroj http://cs.wikipedia.org/wiki/hudebn%c3%ad_n%c3%a1stroj 1 2 3 4 5 6 7 8 Jakou maximální rychlostí může projíždět automobil zatáčku (o poloměru 50 m) tak, aby se navylila voda z nádoby (hrnec válec o poloměru

Více

Laboratorní úloha č. 4 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ PNEUMATICKÝCH A ODPOROVÝCH TEPLOMĚRŮ

Laboratorní úloha č. 4 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ PNEUMATICKÝCH A ODPOROVÝCH TEPLOMĚRŮ Laboratorní úloha č 4 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ PNEUMATICKÝCH A ODPOROVÝCH TEPLOMĚRŮ 1 Teoretický úvod Pro laboratorní a průmyslové měření teploty kapalných a plynných medií v rozsahu

Více

CELÁ ŠKÁLA KONTROLNÍCH A MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ

CELÁ ŠKÁLA KONTROLNÍCH A MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ KONTROLA A MĚŘENÍ micro DM-100 Digitální multimetr - odolný proti pádu a vodě micro CM-100 Digitální čelisťový měřicí přístroj - víceúčelový, 10 funkcí micro HM-100 Teploměr a vlhkoměr - přesná měření

Více

A T L A S model F-11 Návod na obsluhu K.I.K. spol. s r.o.

A T L A S model F-11 Návod na obsluhu K.I.K. spol. s r.o. A T L A S model F-11 Návod na obsluhu K.I.K. spol. s r.o. 1 1. Popis F-11 je kapesní bateriový přístroj určený k vyhodnocování elektrického signálu především z tenzometrického snímače (např. síly v tahu

Více

DINALOG A 96 x 24 Sloupcový indikátor

DINALOG A 96 x 24 Sloupcový indikátor DINALOG A 96 x Rozměry průčelí 96 x mm Indikační sloupec je tvořen 5 kontrastními červenými LED diodami Rozsah zobrazení číslicového displeje 999 999 Formát na výšku nebo na šířku Měřicí rozpětí a mezní

Více

Téma: Arkanoid. X36SOJ Strojově orientované jazyky Semestrální práce. Vypracoval: Marek Handl Datum: červen 2006

Téma: Arkanoid. X36SOJ Strojově orientované jazyky Semestrální práce. Vypracoval: Marek Handl Datum: červen 2006 Vypracoval: Marek Handl Datum: červen 2006 X36SOJ Strojově orientované jazyky Semestrální práce Téma: Arkanoid Úvod Program je verzí klasické hry Arkanoid. Na herní ploše jsou rozloženy kostičky, které

Více

Univerzální převodník PolyTrans P 32000 pro termočlánky, odporové teploměry, tenzometry a odporové vysílače

Univerzální převodník PolyTrans P 32000 pro termočlánky, odporové teploměry, tenzometry a odporové vysílače Univerzální převodník PolyTrans P 32000 pro termočlánky, odporové teploměry, tenzometry a odporové vysílače Univerzální napájení Infraport pro komunikaci Montáž na DIN lištu Šířka modulu 6 mm POPIS Univerzální

Více

SMĚŠOVAČ 104-4R 6.10. 13.10. 7

SMĚŠOVAČ 104-4R 6.10. 13.10. 7 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Laboratoře elektrotechnických měření Název úlohy Číslo úlohy SMĚŠOVAČ 104-4R Zadání 1. Sestavte měřící obvod pro měření

Více

Servopohony vzduchotechnických

Servopohony vzduchotechnických 4 626 Servopohony vzduchotechnických klapek Rotační provedení, třípolohová regulace, napájení 24V~ nebo 230V~ GBB13...1 GBB33...1 Elektrické servopohony, jmenovitý krouticí moment 20 Nm, napájecí napětí

Více

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI 1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI Senzory používající ve většině případů princip převodu síly, tlaku a tíhy na deformaci. Využívají fyzikálních účinků síly. Časově proměnná síla vyvolá zrychlení a hmotnosti

Více

KSR4 "ESCAPE" ROBOT STAVEBNICE

KSR4 ESCAPE ROBOT STAVEBNICE KSR4 "ESCAPE" ROBOT STAVEBNICE 1. Úvod & Charakteristiky Děkujeme za zakoupení KSR4! Před použitím stavebnice si pečlivě přečtěte tento uživatelský návod. KSR4 funguje jako A.I. Robot. Nikdy se nezmýlí

Více

TEPELNÉ ÚČINKY EL. PROUDU

TEPELNÉ ÚČINKY EL. PROUDU Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Materiály pro elektrotechniku Laboratorní cvičení č 1 EPELNÉ ÚČINKY EL POUDU Jméno(a): Jiří Paar, Zdeněk Nepraš Stanoviště: 6 Datum: 21 5 28 Úvod

Více

Motor s kotvou nakrátko. Konstrukce: a) stator skládá se: z nosného tělesa (krytu) motoru svazku statorových plechů statorového vinutí

Motor s kotvou nakrátko. Konstrukce: a) stator skládá se: z nosného tělesa (krytu) motoru svazku statorových plechů statorového vinutí Trojfázové asynchronní motory nejdůležitější a nejpoužívanější trojfázové motory jsou označovány indukční motory magnetické pole statoru indukuje v rotoru napětí a vzniklý proud vyvolává sílu otáčející

Více

Digitální multimetr EM3082

Digitální multimetr EM3082 Digitální multimetr EM3082 Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje na baterie a pojistky. Záruka se také nevztahuje na situace,

Více

Elektrotechnická měření - 2. ročník

Elektrotechnická měření - 2. ročník Protokol SADA DUM Číslo sady DUM: Název sady DUM: VY_32_INOVACE_EL_7 Elektrotechnická měření pro 2. ročník Název a adresa školy: Střední průmyslová škola, Hronov, Hostovského 910, 549 31 Hronov Registrační

Více

AC/DC Digitální klešťový multimetr. Návod k obsluze. Výměna baterií

AC/DC Digitální klešťový multimetr. Návod k obsluze. Výměna baterií Při nepoužívání multimetru přístroj vypněte otočným voličem do polohy OFF. Baterie vám tak déle vydrží. Při dlouhodobém uskladnění přístroje vyjměte baterii. AC/DC Digitální klešťový multimetr Návod k

Více

Inteligentní procesorem řízený U/I převodník MPH 71

Inteligentní procesorem řízený U/I převodník MPH 71 Inteligentní procesorem řízený U/I převodník MPH 71 Monokrystaly, s.r.o 1 www.monokrystaly.cz Inteligentní procesorem řízený U/I převodník MPH 71 Popis funkce Inteligentní převodník MPH71 se sestává z

Více

Obsah. 4.1 Astabilní klopný obvod(555)... 7 4.2 Astabilní klopný obvod(diskrétní)... 7

Obsah. 4.1 Astabilní klopný obvod(555)... 7 4.2 Astabilní klopný obvod(diskrétní)... 7 Obsah 1 Zadání 1 2 Teoretický úvod 1 2.0.1 doba náběhu impulsu....................... 2 2.0.2 překmit čela............................ 2 2.0.3 šířka impulsu........................... 2 2.0.4 pokles vrcholu

Více

Jednoduchý digitální osciloskop pro PC Dušan Doležal Osciloskop je pøístroj, který by urèitì ráda vlastnila vìtšina elektronikù, ale pro mnoho amatérù je kvùli pomìrnì vysoké cenì nedostupný. Právì pro

Více

Šetrná jízda. Sborník úloh

Šetrná jízda. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Šetrná jízda Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací program

Více

AC/DC Digitální klešťový multimetr MS2108A. Návod k obsluze -1- -2- R168 R168

AC/DC Digitální klešťový multimetr MS2108A. Návod k obsluze -1- -2- R168 R168 AC/DC Digitální klešťový multimetr MS2108A Návod k obsluze Obsah Bezpečnostní instrukce... 3 Základní popis... 4 Rozmístění jednotlivých částí... 8 Prvky na displeji... 9 Specifikace... 11 Elektrické vlastnosti...

Více

M-142 Multifunkční kalibrátor

M-142 Multifunkční kalibrátor M-142 Multifunkční kalibrátor DC/AC napětí do 1000 V, přesnost 10ppm/rok DC/AC proud do 30A Odpor do 1000 MΩ, kapacita do 100 uf Simulace teplotních snímačů TC/RTD Kmitočtový výstup do 20MHz Funkce elektrického

Více

MĚŘENÍ TRANZISTOROVÉHO ZESILOVAČE

MĚŘENÍ TRANZISTOROVÉHO ZESILOVAČE Úloha č. 3 MĚŘÍ TRAZISTOROVÉHO ZSILOVAČ ÚOL MĚŘÍ:. Změřte a) charakteristiku I = f (I ) při U = konst. tranzistoru se společným emitorem a nakreslete její graf; b) zesilovací činitel β tranzistoru se společným

Více