Třídní plán: Ve školce se štěňátkem

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Třídní plán: Ve školce se štěňátkem"

Transkript

1 Třídní plán-příloha k ŠVP PV-rok 2013/2014 Třídní plán je každoročně zpracován dle nově zvoleného tématu.třídní plán bude dětem předkládán v podobě integovaných bloků. Bloky jsou tvořeny tak,aby integrovaly všechny vzdělávací oblasti. Integrované bloky vycházejí z praktických životních situací a problémů,jsou zaměřeny k určitým činnostem a praktickým aktivitám.vycházejí z potřeb dítěte. Integrované bloky se navzájem doplňují a prolínají. Třídní plán: Ve školce se štěňátkem Integrované bloky třídního plánu září měsíc Se štěnátkem do školy tématické okruhy říjen Štěnátko v barevném světě poznává tajemství lesa a přírody listopad Štěnátko má velkou rodinu,rádo se obléká a pečuje o své zdraví prosinec Štěnátko se těší na Mikuláše a Vánoce leden Štěnátko a zimní radovánky únor Štěnátko stříhá,lepí,tvoří a chystá se na masopust březen Štěnátku se líbí jaro duben Štěnátko se seznamuje se zvířaty květen Štěnátko se seznamuje s kulturou červen Štěnátko cestuje Strana 1 (celkem 12)

2 Třídní vzdělávací Plán ŠVP PV Ve školce se stěnátkem měsíc září tématický okruh Se štěnátkem do školy Děti vzpomínají na prázdniny,vyprávějí a poznávají nové prostředí.učí se navazovat komunikaci s ostatními dětmi,dospělými,rodiči a zaměstnanci mateřské školy. -děti učíme seznamovat se s okolním světem -učit děti pojmenovat věci kolem nás -postupně přivykat klidnému pravidelnému rytmu činností -podílet se na tvorbě třídních pravidel a rituálů, vnímat je a respektovat -učit se šetrnému zacházení s věcmi -navázání vzájemné komunikace a dosažění přirozené adaptace v novém prostředí -orientace v MŠ i dalších prostorách -brát si hračky a uklízet je na místo -navazování vztahů s dětmi i dospělými -pomoc dětem uvědomit si,kdo jsem a kam patřím, jaká je moje značka v MŠ Strana 2 (celkem 12)

3 říjen Štěnátko v barevném světě poznává tajemství lesa a přírody Snaha porozumění okolních jevů. Sledovat okolí a přírodní změny. -rozvíjet a usměrňovat přiměřenou fyzickou aktivitu( provádět přirozená i zdravotní cvičení, pohybové hry, vycházky -Zvládnout základní sebeobsluhu -umět manipulovat s přírodninami, vnímat (upravovat) jejich estetickou stránku, znát užitečnost produktů -rozvoj smysl. Vnímání prostřednictví poznávání podzimní přírody -děti se učí znát tvary,barvy,plody -experimentování s materiály, výtvarnými a přírodními materiály Strana 3 (celkem 12)

4 listopad Štěnátko má velkou rodinu,rádo se obléká pečuje o své zdraví V tomto bloku učíme děti rozlišovat co zdraví prospěje a co mu škodí. Učíme děti Dodržovat pravidla vzájemného soužití. Vytváření respektu k životu a vlastnímu zdraví. -vytvářet povědomí o zdraví, otužování, výživě, zdravém životním stylu -posilovat vztahy v rámci rodiny, orientovat se v čase a vývoji člověka - -získat poznatky o funkci rodiny -získat poznatky o lidském těle,oblékání a zdraví -získání povědomí na téma narodilo se miminko -zařazení her na téma lékař,prodavač,rodina a péče o dítě Strana 4 (celkem 12)

5 prosinec Štěnátko se těší na Mikuláše a Vánoce Společně s dětmi se chytáme na adventní čas.využívámě práce dětí k výzdobě třídy.rozvíjíme u dětí hudební dovenosti poslechem a zpěvem -rozvíjet slovní zásobu, kvalitu řeči, zapamatování říkadel apod. -formulovat myšlenky, přání, učit se zdrženlivosti při plnění svých přání -vnímat a přijímat kladnou zpětnou vazbu (přijetí, povzbuzení, ocenění) -poznávat, že vlastním jednáním (prací) lze druhému způsobit radost -rozvíjet komunikativní dovednosti -seznámení s tradicemi adventu -umět říci vánoční přání -zpívání vánočních koled Strana 5 (celkem 12)

6 leden Štěnátko a zimní radovánky Děti se snaží chápání a Rozlišování hlavních znaků zimního období počasí,příroda. Pochopení a hledání rozdílu mezi,,zimním a,,letním Děti využívání zimního počasí pro sezónní hry a sporty. -vytváření poznatků o lidských a morálních pravidlech. -zdokonalování dovedností v oblasti jemné a hrubé motoriky -umět se přizpůsobit změnám i vnějším podmínkám prostředí. -prohlubování odolnosti s využitím zimních sportů -zvýšení fyzické a psychické odolnosti dítěte -umět vyprávět pohádku i příběh. -respektovat potřeby kamarádů,nebýt lakomý. Strana 6 (celkem 12)

7 únor Štěnátko stříhá,lepí,tvoří a připravuje se na masopust V tomto bloku se těšíme s dětmi společně na karneval.rozvíjení pohybových dovedností v oblasti hrubé i jemné motoriky. -poznávat činnosti lidí, hovořit o práci rodičů, jiných lidí -vnímat a přijímat kladnou zpětnou vazbu (přijetí, povzbuzení, ocenění) -učit se dokončovat hry, samostatně uklízet -vytváření citových vztahů a plně prožívat -prohlubování smyslů -osvojování prostorových pojmů -získávat povědomí o pracovní činnosti a zaměstnání -vyvinout úsilí, soustředit se na činnost a její dokončení -ovládat pohyb zápěstí,koordinovat činnost rukou a zraku Strana 7 (celkem 12)

8 březen Štěnátku se líbí jaro Děti vedeme k popisu okolí a co vidí okolo sebe.děti popisují znaky jara,přírody a jarních kytiček.vedeme dětí k vnímaní podstaty jara,velikonočních oslav a zvyků.děti se podílejí na výzdobě třídy k tomuto tématu.pozorujrm počasí a jeho změny. -děti pozorují změny v přírodě -rozvoj kreativity a fantazie při malování vajíček -poznáváme lidová říkadla a zvyky -prohlubování receptivních (vnímání,naslouchání,porozumění) a produktivních (výslovnost a vyjadřování) schopností -prohlubování verbální a neverbální komunikace prostřednictvím jarní přírody -zdobíme třídu a kreslíme květiny(procvič. jemné motoriky) -vnímání tradic a zvyků -orientovat se v ročních obdobích, změnách, získávat nové zkušenosti -pozorujeme změny počasí -vyprávění o koledování a zájitcích z Velikonoc -Zvyšovat kvalitu vlastního vyjadřování (koledování) Strana 8 (celkem 12)

9 duben Štěnátko se seznamuje se zvířaty V tomto bloku budujeme u dětí vztah ke všemu živému kolem nás,k živočichům,rostlinám a pod.snažíme se společně poznávat různé druhy zvířat. rozvíjení schopnosti využívání všech smyslů. poznávání domácích zvířat a jejich mláďat umět pojmenovat věci,zvířata a lidi(jak vypadají,barvy,tvary) -rozlišování zvířat(zoo,na statku,v lese,ve volné přírodě) -umět sledovat a rozpoznávat změny v přírodě. -vnímat rozmanitost a různorodost světa. Strana 9 (celkem 12)

10 měsíc květen tématický okruh Štěnátko se seznamuje s kulturou V tomto bloku ses dětmi spolupodílíme na výrobě dárků a přípravách na oslavu Dne matek.pomáháme dětem aby se zajímaly o druhé a o to,co se kolem děje.učíme děti,aby si šly za svým záměrem,ale také se dokázaly přizpůsobovat daným okolnostem. -prostřednictvím knihy rozvíjet vztah k umění a k literatuře -rozvíjení vztahů slova a obrazu v dětské knize -učit děti orientovat se v získaných informacích -rozvíjení osobnosti dítěte uměleckými prostředky -vytváření základů aktivních postojů ke světu -seznámení s kulturou a uměním(divadlo,knihovna,kino,apod.) -návštěva knihovny, divadelní představení, dramatizace pohádek -práce s knihami a encyklopediemi Strana 10 (celkem 12)

11 červen Štěnátko rádo cestuje V tomto bloku povedeme děti k rozvoji povědomí o rozdílech mezi hromadnou a osobní a nákladní dopravou.učíme děti základním pravidlům na silnici pro chodce a auta.poukazovat dětem na dopravní značky.při setkání s neznámými lidmi či v neznámých situacích se chová obezřetně, nevhodné chování i komunikaci, která je mu nepříjemná, umí odmítnout. -učit se správnému a bezpečnému chování v dopravě, na hřišti, v lese -Orientovat se v dopravních situacích, pokynech dopravních značek, pravidlech -Poznávat a respektovat různé rasy lidí a jejich zvyky a odlišnosti -seznamovat se s nebezpečím a ochranou člověka před nimi -učit se spolupracovat v rámci větších skupinek -seznámení s místem,ve kterém dítě žije -umět se bezpečně pohybovat v místě,kde dítě žije -častý pobyt venku v přírodě a školní zahradě -poznávat a pozorovat dopravní prostředky,provoz na silnici. Křečovice Šárka Doubravová ved.učitelka MŠ Strana 11 (celkem 12)

12 Strana 12 (celkem 12)

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2015/2016

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2015/2016 Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2015/2016 Měsíc Ročník Co Typ Září 1. Příroda v okolí školy 2. Obec (krajina v okolí, orientace na mapě) 3. Péče o zebřičky ** seznámení Péče o želvu** - seznámení

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola Prvouka - 1. ročník Vyznačí v jednoduchém plánu místo domov VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na škola a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná osobní bezpečí občana v rámci

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA PRVOUKA - 1. RNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Škola Jsem školák Naše škola,

Více

Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 ŠKOLKA PRO VŠECHNY

Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 ŠKOLKA PRO VŠECHNY Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 Mateřská škola Hostinné, Tyršovy sady 676, Hostinné ŠKOLKA PRO VŠECHNY číslo jednací: 16/2014 projednáno na pedagogické radě: 27.8.2014 razítko, podpis ředitelky 1

Více

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Telefon: 286 884 253 E-mail: msbojasova@seznam.cz www.msbojasova.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE Zřizovatel: MČ Praha 8 Právní

Více

Program školního roku 2016 2017

Program školního roku 2016 2017 Základní škola a mateřská škola, Praskačka, Praskačka 60, 503 33 Praskačka tel.: 495 588 126 zspraskacka@seznam.cz www.zspraskacka.cz Program školního roku 2016 2017 SOUTĚŽE A PROGRAMY : Program MŠMT:

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Anglický jazyk Vyučující: Mgr. Marta Klimecká

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Anglický jazyk Vyučující: Mgr. Marta Klimecká ČASOVÉ OBDOBÍ Září Říjen KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA komunikace v běžných každodenních situacích pozdrav představení čísla barvy školní potřeby nábytek komunikace v běžných situacích

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Vrchotovy Janovice Školní vzdělávací program školní družiny ČJ; 552/2013 Platnost dokumentu: od 2. září 2013 Ředitel: PhDr. Bohumír Hašek Podpis ředitele školy razítko školy

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Etická výchova Etická výchova je doplňující vzdělávací obor, který je zaměřen na systematickém a metodicky propracovaném osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok 2015/2016

ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok 2015/2016 Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice, příspěvková organizace Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 70 98 13 96 www.zszbyslavice.cz ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok

Více

S p o k o j e n á š k o l k a

S p o k o j e n á š k o l k a obrázek Školní vzdělávací program S p o k o j e n á š k o l k a Vypracovala: Monika Vaňková ředitelka školy Platný od 1.9.2007. Projednán na pedagogických radách: 31.1.2007. 17.4.2007. 27.6.2007. Jeho

Více

Celoroční plán akcí 2015/2016

Celoroční plán akcí 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, p. o. Stará Rudná 121, 793 35 Rudná pod Pradědem IČO 731 84 934, Telefon 733 220 495 E-mail: zs.rudna@seznam.cz, www.skola.rudnapodpradedem.cz 1. pololetí

Více

ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK

ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE CIZÍ JAZYK ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky INTRODUCTION

Více

PRVOUKA Charakteristika vyučovacího předmětu

PRVOUKA Charakteristika vyučovacího předmětu PRVOUKA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučuje se jako samostatný vyučovací předmět v 1. 3. ročníku 2 hodiny týdně. Obsah: - pozorování a pojmenování věcí,

Více

Se skřítky po planetě Zemi

Se skřítky po planetě Zemi Se skřítky po planetě Zemi Projekt je zaměřen na získávání poznatků týkajících se života na planetě Zemi. Děti celým rokem budou provázet čtyři skřítci, kteří je hravou formou seznámí s obměnami ročních

Více

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ZÁŘÍ: Já a svět okolo mě 1.9.2015-4.9.2015 Vítáme vás, kamarádi 7.9.2015-11.9.2015 Vítáme vás, kamarádi II 14.9.2015-18.9.2015 Naše školka 21.9.2015-25.9.2015 Barvy ŘÍJEN:

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ V naší škole využíváme při vzdělávání žáků s PAS metodiku práce nazvanou strukturované

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Mateřská škola Víska se speciální třídou Víska č. p. 50, 583 01 Chotěboř Školní vzdělávací program Školní rok 2013 2016 Helena Moravcová + kolektiv 1 Školní vzdělávací program : STROM Ze semínka strom

Více

Tělesná výchova - Prima

Tělesná výchova - Prima - Prima Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160

Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160 Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160 Roční plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) školní rok 2011/2012 V Opařanech 30. září 2011 Vypracovala Mgr. Š. Koordinátor

Více

Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim. Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA

Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim. Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA I. Charakteristika školní družiny Školní družina slouží k výchově, vzdělávání, přípravě

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 16b-ŠVP-Výtvarná výchova-1,2 strana 1 (celkem 5) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Hlavní náplní je samostatná nebo skupinová praktická výtvarná činnost, realizace

Více

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Osnova přednášky Environmentální výchova a její postavení v RVP SOŠ a SOU Teoretický koncept environmentální

Více

POZNÁVÁME SVĚT S MAŠINKOU

POZNÁVÁME SVĚT S MAŠINKOU POZNÁVÁME SVĚT S MAŠINKOU Školní vzdělávací program Mateřská škola Strančice Zpracoval pedagogický kolektiv Mateřské školy Strančice Revidovaná verze č.j. MŠS-242/2015 projednána na pedagogické poradě

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní a Mateřská škola Žalany Rtyňská 156, 417 63 Žalany ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ BAREVNÉ KAMÍNKY Zpracovali: Mgr. Lukáš Šimon (ředitel) Bc. Kamila Vlčková (vedoucí učitelka

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace

Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace 751 01 Lobodice 39 IČO: 70987548, IZO: 650 041780 čj. ZŠ2/2012 V Lobodicích dne 30. 3.2012 DODATEK Č. 1 ke školnímu vzdělávacímu programu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, CEREKVICE NAD BYSTŘICÍ 507 77 Cerekvice nad Bystřicí 1 tel. 493 696 302 e-mail : skola@zscerekvice.org IČO : 70 981 817 bankovní spojení : č.ú. 181 165 292/0300 ŠKOLNÍ

Více

Prosinec 1t - Co děláme celý den - V poledne Petra Vaverková

Prosinec 1t - Co děláme celý den - V poledne Petra Vaverková Prosinec 1t - Co děláme celý den - V poledne Petra Vaverková Prosinec 1t - Co děláme celý den - Odpoledne Petra Vaverková Prosinec 1t - Co děláme celý den - Ráno Petra Vaverková Prosinec 1t - Co děláme

Více

Minimální preventivní program 2007-2008. Základní škola v Kostelci n. Č. lesy nám. Smiřických 33

Minimální preventivní program 2007-2008. Základní škola v Kostelci n. Č. lesy nám. Smiřických 33 Minimální preventivní program 2007-2008 Základní škola v Kostelci n. Č. lesy nám. Smiřických 33 O b s a h : 1. Základní cíle primární prevence 2. Tématické okruhy 3. Kompetence pro plnění MPP 4. Aktivity

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní škola a Mateřská škola Vrchotovy Janovice Vrchotovy Janovice 95 257 53 Vrchotovy Janovice ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání Název programu: Rok v mateřské škole ŠVP PV byl zpracován

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU. Základní škola a Mateřská škola Určice, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU. Základní škola a Mateřská škola Určice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Základní škola a Mateřská škola Určice, příspěvková organizace 1. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD Školní družina je součástí Základní školy, nachází

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

Dům na půl cesty Jičín

Dům na půl cesty Jičín Dům na půl cesty Jičín Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji (www.socialniprojekty.cz). Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím

Více

Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol. Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období

Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol. Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období Příloha č. 1 DOTAZNÍK PRO PEDAGOGY MATEŘSKÝCH ŠKOL vzor Vážené paní

Více

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění Newsletter Základní školy německo-českého porozumění 9/2015 Vážení rodiče, v dnešním newsletteru najdete krásné fotky z červnového divadelního představení v divadle Minor Emil und die Detektive, důležité

Více

učíme se v zahradě Mgr. květoslava burešová a kolektiv autorů

učíme se v zahradě Mgr. květoslava burešová a kolektiv autorů učíme se v zahradě Mgr. květoslava burešová a kolektiv autorů Představujeme Vám rozsáhlou publikaci zabývající se využitím školních zahrad k výchově a vzdělávání. učíme se v zahradě představení manuálu

Více

Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most

Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most Život i v nepříznivých situacích může být důstojný a můžeme jej nasměrovat k lepšímu. Terénní programy - Projdeme tím s vámi - Oblastní charita

Více

Základní škola a Mateřská škola Troubky Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Čtyřlístek

Základní škola a Mateřská škola Troubky Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Čtyřlístek Základní škola a Mateřská škola Troubky Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Čtyřlístek Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Čtyřlístek 1 Obsah: 1. Identifikační údaje 3 1.1

Více

Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II. Příloha II: Vzor dotazníku...iv

Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II. Příloha II: Vzor dotazníku...iv 6 Přílohy Seznam příloh: Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II Příloha II: Vzor dotazníku....iv Příloha III: Stav školních zahrad při základních školách v České republice... VIII I Příloha

Více

ZÁPIS ZE SCHŮZKY K LETNÍMU OZDRAVNÉMU POBYTU HORNÍ LIPOVÁ, PENZION POD SMRKEM, KTERÁ PROBĚHLA V ÚTERÝ 31. 5. 2016

ZÁPIS ZE SCHŮZKY K LETNÍMU OZDRAVNÉMU POBYTU HORNÍ LIPOVÁ, PENZION POD SMRKEM, KTERÁ PROBĚHLA V ÚTERÝ 31. 5. 2016 ZÁPIS ZE SCHŮZKY K LETNÍMU OZDRAVNÉMU POBYTU HORNÍ LIPOVÁ, PENZION POD SMRKEM, KTERÁ PROBĚHLA V ÚTERÝ 31. 5. 2016 Schůzku vedla Kateřina Havlíčková PROGRAM: 1. Organizační informace 2. Informace k odjezdu

Více

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE (WORKSHOP)

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE (WORKSHOP) ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE (WORKSHOP) PROJEKT METODIK Realizace: září 2012 až červen 2014 Cíl: Podpora předmětových komisí a metodiků Co Vás dnes čeká? 1. Workshopy na školách 2. Mobilní aplikace 3. Přestávka

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

TŘÍDNICKÁ HODINA. Obsahové, časové a organizační vymezení třídnické hodiny

TŘÍDNICKÁ HODINA. Obsahové, časové a organizační vymezení třídnické hodiny ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz TŘÍDNICKÁ HODINA Třídnická hodina

Více

Metodika čtení a psaní s porozuměním ve 2. a 3. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová

Metodika čtení a psaní s porozuměním ve 2. a 3. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová Metodika čtení a psaní s porozuměním ve 2. a 3. ročníku Mgr. Alena Bára Doležalová OBSAH I. ÚVOD 3 II. METODICKÉ MATERIÁLY VHODNÉ PRO VÝUKU 4 III. ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST 7 IV. ČTENÍ A ČTENÁŘSTVÍ 9 V. VÝUKA

Více

MĚSÍČNÍ PLÁNY PRÁCE ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015/2016

MĚSÍČNÍ PLÁNY PRÁCE ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015/2016 MĚSÍČNÍ PLÁNY PRÁCE ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015/2016 ZÁŘÍ Téma: DRUŽINA PLNÁ NOVÝCH KAMARÁDŮ Cíl: seznámení prvňáčků s kolektivem a prostředím, pravidla v družině, posilování komunikačních dovedností Klíčové kompetence:

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOHUSLAVA REYNKA, LÍPA. Školní rok 2015 / 2016 TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDA ŽABÁČCI. p. učitelka Monika Gruberová

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOHUSLAVA REYNKA, LÍPA. Školní rok 2015 / 2016 TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDA ŽABÁČCI. p. učitelka Monika Gruberová ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOHUSLAVA REYNKA, LÍPA Školní rok 2015 / 2016 TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDA ŽABÁČCI p. učitelka Monika Gruberová TŘÍDA ŽABÁČCI p. učitelka Monika GRUBEROVÁ FIKAR DENIS

Více

P r o h l a š u j i, že tuto závěrečnou písemnou práci funkčního studia jsem vypracovala zcela samostatně a uvádím v ní veškeré prameny, které jsem

P r o h l a š u j i, že tuto závěrečnou písemnou práci funkčního studia jsem vypracovala zcela samostatně a uvádím v ní veškeré prameny, které jsem 1 P r o h l a š u j i, že tuto závěrečnou písemnou práci funkčního studia jsem vypracovala zcela samostatně a uvádím v ní veškeré prameny, které jsem použila. Zároveň bych chtěla poděkovat průvodcům pedagogům

Více

Organizace školního roku 2011/2012

Organizace školního roku 2011/2012 Organizace školního roku 2011/2012 Organizace školního roku 2011/2012 I.pololetí II.pololetí od 1. září 2011 (čtvrtek) do 31. ledna 2012 (úterý) od 1. února 2012 (středa) do 29. června 2012 (pátek) Prázdniny:

Více

Začlenění průřezových témat

Začlenění průřezových témat Začlenění průřezových témat OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA Rozvoj schopností poznávání - pokrytí předmětem Sportovní výchova Informační a komunikační technologie Prvouka Přírodověda Vlastivěda Dějepis Rodinná

Více

Seznámení s prostředím chaty a nejbližšího okolí rozdělení pokojů, vybalení,

Seznámení s prostředím chaty a nejbližšího okolí rozdělení pokojů, vybalení, Plán vzdělávacího programu školy v přírodě MŠ Vinoř, Místo: Kořenov Datum: 19.-23.5.2014 třída Veverky, Sovičky, Zajíčci Pedagogický dozor: Barbora Hněvkovská, Ivana Váňová, Lucie Poslušná, Věra Řeháková,

Více

Školní vzdělávací program pro 1. ročník školní družiny při CMcZŠ

Školní vzdělávací program pro 1. ročník školní družiny při CMcZŠ Školní vzdělávací program pro 1. ročník školní družiny při CMcZŠ Cíle výchovně vzdělávací práce ve školní družině Žák vnímá a poznává své okolí i přírodu. Rozvíjí svou tvořivost a schopnost logického myšlení.

Více

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva červen 28 2 Projekt realizovala Univerzita Hradec Králové prostřednictvím Institutu dalšího vzdělávání UHK. Náklady projektu: 473 5

Více

,,TROJKA. Školní vzdělávací program přípravné třídy

,,TROJKA. Školní vzdělávací program přípravné třídy Školní vzdělávací program přípravné třídy,,trojka Školní vzdělávací program základní školy Antonína Baráka v Lovosicích, Sady pionýrů 361/4, Lovosice 410 02 Podrobné rozpracování jednotlivých témat výuky

Více

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka):

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Telefon: E-mail: Zákonný zástupce (otec): Telefon: E-mail: Dětský lékař: Jiné údaje a upozornění:..............................................................................................................

Více

Co je to Grundtvig? Kde najít informace?

Co je to Grundtvig? Kde najít informace? Program Grundtvig je v rámci Programu celoživotního učení zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby osob ve všech formách vzdělávání dospělých a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto

Více

Šablony pro mateřské školy:

Šablony pro mateřské školy: Šablony pro mateřské školy: Částka uváděná u jednotlivých šablon slouží k pokrytí veškerých nákladů na realizaci aktivit tj. kromě mzdy v případě personálních šablon nebo kurzovného v případě vzdělávacích

Více

Školní vzdělávací program 2015/2016

Školní vzdělávací program 2015/2016 školní vzdělávací program Školní vzdělávací program ZŠ Liptál 2015-2016 Škola pro život Školní vzdělávací program 2015/2016 HIDDEN TEXT TO MARK THE BEGINNING OF THE TABEL OF CONTENTS Obsah 1 Identifikační

Více

Základní škola a Mateřská škola Praha 7 ŠKOLA V ZAHRADÁCH OD KOŘENŮ KE KORUNÁM. školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Základní škola a Mateřská škola Praha 7 ŠKOLA V ZAHRADÁCH OD KOŘENŮ KE KORUNÁM. školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola Praha 7 ŠKOLA V ZAHRADÁCH OD KOŘENŮ KE KORUNÁM školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Motto: Zaseje-li kdo do mladého těla ušlechtilou výchovu, žije a roste

Více

Přírodověda ve 3. a 4. ročníku s následným výtvarným zobrazením stromu

Přírodověda ve 3. a 4. ročníku s následným výtvarným zobrazením stromu Přírodověda ve 3. a 4. ročníku s následným výtvarným zobrazením stromu Téma: Stromy Cíl: 1. Naučit žáky rozpoznávat listnaté stromy (lesní) 2. Naučit žáky správnému zobrazování stromu Potřeby k výuce:

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DS (PVP v DS) Za poznáním na křídlech motýlích

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DS (PVP v DS) Za poznáním na křídlech motýlích PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DS (PVP v DS) Za poznáním na křídlech motýlích MŠ dům pro motýlky, o.p.s. Dětská skupina OMG BabyGuru 1. Identifikační údaje o DS Adresa DS: DĚTSKÁ SKUPINA OMNICOM BABYGURU, Lomnického

Více

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 01. Základní ekonomické pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Školní vzdělávací program. pro předškolní vzdělávání. Základní škola a Mateřská škola Viničné Šumice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace

Školní vzdělávací program. pro předškolní vzdělávání. Základní škola a Mateřská škola Viničné Šumice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola Viničné Šumice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Ve Viničných Šumicích 1. 1. 2012 1 Identifikační údaje Základní

Více

ROČNÍ PLÁN ČINNOSTI DĚTSKÉHO RYBÁŘSKÉHO KROUŽKU ČRS MO ČÁSLAV

ROČNÍ PLÁN ČINNOSTI DĚTSKÉHO RYBÁŘSKÉHO KROUŽKU ČRS MO ČÁSLAV ROČNÍ PLÁN ČINNOSTI DĚTSKÉHO RYBÁŘSKÉHO KROUŽKU ČRS MO ČÁSLAV pro školní rok 2016-2017 ZÁŘÍ: Nábor nových členů kroužku z řad dětí ve věku 8 17 let. Využít webové stránky kroužku a místní organizace Čáslav.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Motto: Co slyšíš, zapomeneš; co vidíš, pamatuješ si; co prožiješ, tomu rozumíš.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Motto: Co slyšíš, zapomeneš; co vidíš, pamatuješ si; co prožiješ, tomu rozumíš. ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Svět kolem nás Motto: Co slyšíš, zapomeneš; co vidíš, pamatuješ si; co prožiješ, tomu rozumíš. Čínské přísloví CHARAKTERISTIKA: Školní vzdělávací program Svět kolem nás klade

Více

Zpravodaj obce Dolní Rychnov

Zpravodaj obce Dolní Rychnov Rychnováček Zpravodaj obce Dolní Rychnov ÚVODNÍ SLOVO Vážení spoluobčané, dostává se Vám po delší době do rukou opět zpravodaj Obce Dolní Rychnov - Rychnováček. V tomto zpravodaji Vám budou představeny

Více

Hrají významnou roli při soužití a interakci lidí v multikulturní realitě. Naučit se zacházet s vlastními stereotypy, poznat jejich kořeny, povahu, fu

Hrají významnou roli při soužití a interakci lidí v multikulturní realitě. Naučit se zacházet s vlastními stereotypy, poznat jejich kořeny, povahu, fu PONTIS Šumperk o.p.s Protože jsou předsudky druhem postoje, zakládají sklon k negativnímu jednání vůči objektu předsudku, a protože jsou iracionální, jsou velmi odolné vůči změnám a rezistentní vůči racionální

Více

ČVUT V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ VÁNOCE. Semestrální práce z předmětu statistika. Nela Maršálková 2 38. Tomáš Čeněk 2 38

ČVUT V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ VÁNOCE. Semestrální práce z předmětu statistika. Nela Maršálková 2 38. Tomáš Čeněk 2 38 ČVUT V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ 2012 2013 VÁNOCE Semestrální práce z předmětu statistika Nela Maršálková 2 38 Tomáš Čeněk 2 38 Jako téma našeho výzkumu jsme si vybrali Vánoce, protože se již od měsíce září

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Barevná škola pro tebe Základní škola 5. května, Rožnov p. R., příspěvková organizace

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Barevná škola pro tebe Základní škola 5. května, Rožnov p. R., příspěvková organizace Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Barevná škola pro tebe Základní škola 5. května, Rožnov p. R., příspěvková organizace Platnost od 1.9.2007 Aktualizace 1.9.2010 Obsah: 1. IDENTIFIKAČNÍ

Více

1.1 Praktické činnosti

1.1 Praktické činnosti 1.1 Praktické činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu Praktické činnosti 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vzdělávací oblast Člověk a svět práce je posílena o 1 hodinu z

Více

KLUCI, POZOR ČERVENÁ! /projekt pro dopravní výchovu dětí/

KLUCI, POZOR ČERVENÁ! /projekt pro dopravní výchovu dětí/ MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA DUBINA, F. FORMANA 13, příspěvková organizace KLUCI, POZOR ČERVENÁ! /projekt pro dopravní výchovu dětí/ Místo realizace - Mateřská škola Ostrava Dubina, F.Formana 13, příspěvková

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

Motýlek letící za poznáním. aneb první cesta životem

Motýlek letící za poznáním. aneb první cesta životem Š K O L N Í V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M předškolního vzdělávání Motýlek letící za poznáním. aneb první cesta životem O B S A H 1) PREZENTACE ŠKOLKY... 2 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 2 OBECNÁ CHARAKTERISTIKA

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Mateřská škola Holubice TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Koťátka Motto: DĚTI JSOU ŽIVÉ KVĚTY ZEMĚ Holubice, září 2015 Zpracoval kolektiv MŠ OBSAH TŘÍDNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU: 1. CHARAKTERISTIKA PROGRAMU A

Více

Člověk v demokratické společnosti Informační a komunikační technologie Český jazyk a literatura - Májovci Ročník

Člověk v demokratické společnosti Informační a komunikační technologie Český jazyk a literatura - Májovci Ročník Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_47_J. NERUDA 1 Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Název školy Autor Mgr. Šárka

Více

Třídní plán: Domeček poznání Integrované bloky třídního plánu

Třídní plán: Domeček poznání Integrované bloky třídního plánu Třídní plán příloha k ŠVP PV 2011/2012 Třídní plán je každoročně zpracováván dle nově zvoleného tématu. Třídní plán bude dětem předkládán v podobě integrovaných bloků. Integrované bloky se jsou tvořeny

Více

Základní škola praktická Halenkov. VY_32_INOVACE_03_02_19 Výchova ke zdraví Finanční gramotnost

Základní škola praktická Halenkov. VY_32_INOVACE_03_02_19 Výchova ke zdraví Finanční gramotnost Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_19 Výchova ke zdraví Finanční gramotnost Číslo projektu Klíčová aktivita Zařazení učiva v rámci ŠVP Ověřeno Název DUMu Anotace Autor CZ.1.07/1.4.00/21.3185

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

VY_32_INOVACE_03_02_08

VY_32_INOVACE_03_02_08 Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_08 Výchova ke zdraví - Sekty Číslo projektu Klíčová aktivita Zařazení učiva v rámci ŠVP Ověřeno Název DUMu Anotace Autor CZ.1.07/1.4.00/21.3185 III/2

Více

Člověk a jeho svět - Prvouka - 2. ročník. POZNÁMKY (průřezová témata, mezipředmětové vztahy) PŘEDMĚTOVÉ KOMPETENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY UČIVO

Člověk a jeho svět - Prvouka - 2. ročník. POZNÁMKY (průřezová témata, mezipředmětové vztahy) PŘEDMĚTOVÉ KOMPETENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY UČIVO místním propojování zeměpisných a kulturních informací. projevech. a bezkonfliktní komunikaci i v méně běžných situacích. Utváření ohleduplného vztahu ke kulturním výtvorům a k hledání možností aktivního

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. ŠKOLNÍ DRUŽINA a ŠKOLNÍ KLUB

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. ŠKOLNÍ DRUŽINA a ŠKOLNÍ KLUB ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA a ŠKOLNÍ KLUB Obsah 1. Identifikační údaje...3 2. Cíle výchovy ve ŠD a ŠK.... 5 3. Roční plán..... 7 4. Klíčové kompetence.....9 5. Plán činnosti ŠD.....10 6. Vnitřní

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ Hurá do duhové školní družiny Podzim- září, říjen, listopad Tematické okruhy - duhová

Více

"S FERDOU MRAVENCEM POZNÁVÁME SVĚT"

S FERDOU MRAVENCEM POZNÁVÁME SVĚT Základní škola Zvole, příspěvková organizace, Zvole č. 84, 592 56 Zvole 566 567 130 zszvole@centrum.cz www.zszvole.wz.cz "S FERDOU MRAVENCEM POZNÁVÁME SVĚT" MOTTO: Cílem výchovy není, aby všechny děti

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 ZÁŘÍ téma: Naše škola a město - vítáme se a seznamujeme se (řád ŠD) - zásady správného stolování - bezpečná cesta a orientace

Více

Z Á K L A D N Í Š K O L A, s. r. o. Školní družiny

Z Á K L A D N Í Š K O L A, s. r. o. Školní družiny G Y M N Á Z I U M F R A N T I Š K A K Ř I Ž Í K A a Z Á K L A D N Í Š K O L A, s. r. o. Š K O L N Í V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M Školní družiny Předkládá: Mgr. Šárka Chvalová, ředitelka školy V Plzni

Více

Výroční zpráva o činnosti Zakladní školy a Mateřské školy Štarnov, okres Olomouc,p.o., za školní rok 2010-2011. a) Základní údaje o škole : Název škol

Výroční zpráva o činnosti Zakladní školy a Mateřské školy Štarnov, okres Olomouc,p.o., za školní rok 2010-2011. a) Základní údaje o škole : Název škol Výroční zpráva o činnosti školy Základní škola a Mateřská škola Štarnov, okres Olomouc, příspěvková organizace školní rok 2010/2011 Výroční zpráva o činnosti Zakladní školy a Mateřské školy Štarnov, okres

Více

Školní vzdělávací program pro PŘEDŠKOLNÍ vzdělávání název švp: ROK VE ŠKOLCE

Školní vzdělávací program pro PŘEDŠKOLNÍ vzdělávání název švp: ROK VE ŠKOLCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHÝ DŮL,OKRES NÁCHOD Školní vzdělávací program pro PŘEDŠKOLNÍ vzdělávání název švp: ROK VE ŠKOLCE Motto:,,Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nech mě to

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu. Každý po svém, ale spolu. Motivační název ŠVP ŠD:

Školní vzdělávací program pro školní družinu. Každý po svém, ale spolu. Motivační název ŠVP ŠD: Školní vzdělávací program pro školní družinu Motivační název ŠVP ŠD: Každý po svém, ale spolu Předkladatel Adresa školy Základní škola a Mateřská škola, Vysoké Veselí, okres Jičín ZŠ a MŠ Vysoké Veselí,

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ - 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ - 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3. 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3. ročník Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ TV3101 TV3102 spojuje pravidelnou

Více

Nové Hrady 27. dubna 2010

Nové Hrady 27. dubna 2010 Rekvalifikační kurzy nabízen zené úřady práce Nové Hrady 27. dubna 2010 Obsah prezentace obecná informace současná situace v oblasti rekvalifikací regionální individuální projekty Základní informace rekvalifikace

Více

Zpravodaj 11. Podzim 2014

Zpravodaj 11. Podzim 2014 Zpravodaj 11 Podzim 2014 Milé děti, milé paní učitelky, pane řediteli, srdečně vás pozdravujeme z Brna i ze Strážnice. Naše řady se rozrůstají, posíláte nám zajímavé zprávy i fotografie o své práci v projektu

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole ve Tvrdonicích Kostická 98, Tvrdonice 691 53 Školní vzdělávací program pro školní družinu ŠKOLA DO NEPOHODY 1 OBSAH: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika zařízení

Více

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Předmět: Didaktika dramatické výchovy Obor: Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více