Jak vydělat peníze ve svobodné společnosti. Počátky finanční inteligence

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak vydělat peníze ve svobodné společnosti. Počátky finanční inteligence"

Transkript

1 Jak vydělat peníze ve svobodné společnosti Počátky finanční inteligence

2 Úvod Motivace: anekdota - mýval a slon. Japonské přísloví: Když chcete někomu pomoci, nedávejte mu rybu, ale naučte ho chytat ryby. Podnikatel opuštěný v cizí zemi bez peněz bude mít do roka zase peníze a postavení. Průměrný zaměstnanec může vyhrát milion a za rok ho už nemá.

3 Úvod Proč? je to způsobeno pouze rozdílem v myšlení. Podnikatel je zvyklý dávat vydělané peníze do svého podnikání, aby z nich získal další peníze - aktiva. To je investování kapitálu. Kdo není podnikatel, má sklon kupovat si za vydělané peníze věci pasiva. Aktiva vydělávají peníze, pasiva je utrácejí.

4 Úvod Často vidíme, že v ČR, má-li firma problémy, jsou ze zaměstnání jako první propouštěni starší lidé a postižení lidé. Někteří sluchově postižení prodávají s malým ziskem v restauracích různé drobné předměty. Smyslem této přednášky je ukázat, jaké možnosti výdělku má člověk ve svobodné společnosti. Nezná to ani většina slyšících.

5 Jak si lidé vydělávají peníze Jsou jen čtyři způsoby, ukazuje je Kiyosakiho cash-flow kvadrant (graf toku peněz): V minulém režimu, tzv. socialismu, byl ze všech čtyř způsobů povolen a dokonce povinný jen první Z. Ostatní byly zakázány. Z toho je hned jasné, že socialismus nebyl svobodný režim. Nyní si může kterýkoli občan svobodně zvolit způsob, jakým bude peníze vydělávat. Levá strana: 95% lidí, 5% majetku. Aktivní př. Pravá strana: 5% lidí, 95% majetku. Pasivní p. Proč? Lidé nejsou zvyklí uvažovat a jednat jako majitelé nebo investoři, nikde nebo málokde se to vyučuje. Je ale žádoucí, aby bylo více lidí bohatých, na pravé straně kvadrantu. Důvody:...

6 Výlet do historie V naší zemi dnes převažuje názor, že lidé si mají vydělávat peníze jako zaměstnanci. Ale tento způsob vznikl až v 19. století. Počátky lidstva: prvobytně pospolná společnost. Směna zboží za jiné zboží, službu. Otrokářství: otrok pracoval pouze za byt a stravu, jako věc nebo robot. Zapamatujte si. Feudalismus: pán měl nevolníky, kteří na něj pracovali, nebyli to otroci; měl povinnost je chránit, tedy stavěl opevnění a vybíral vojáky.

7 Výlet do historie Koncem 18. a v 19. století proběhly buržoazní revoluce a vznikl nový řád: tzv. kapitalismus, neboli společnost založená na svobodném podnikání. Taková společnost existuje dosud. (Proč se tak jmenuje? Kapitál, co to je.) Některé státy byly na principu svobodného podnikání již založeny. Nejúspěšnější z nich jsou Spojené státy americké (USA). Po roce 1917 vznikl další typ společnosti: tzv. lidová demokracie s výhledem do socialismu a komunismu. Tento řád předpokládal výchovu nového člověka, což se nezdařilo a režim musel být udržován mocensky (policie, vojsko). Z dnešního hlediska se jeví jako nezdařený pokus.

8 Pozůstatky socialismu Po období u nás se projevily škodlivé účinky socialismu: většina lidí je zvyklá pouze na zaměstnanecký poměr; dětem se říká: dobře se uč, abys získal dobré zaměstnání (tj. trvalé a dobře placené); firmě, pro kterou pracuješ, můžeš klidně škodit; atd. Velmi málo lidí ví něco o tom, jak založit a vést firmu, jak podnikat; naposledy se to vyučovalo před rokem 1948 v Baťově škole práce, dnes například na VŠE v Praze.

9 Kdo měl možnost zbohatnout po roce 1989 Socialistický stát jako ČSSR musel v zahraničním obchodě vystupovat jako obchodní firma. I zde se produkovaly výrobky a služby, které bylo možno prodat a získat tak hodnotné zahraniční peníze, valuty a devizy. Tento obchod museli provádět lidé speciálně státem školení pro obchodování s kapitalistickými zeměmi. Tito lidé studovali, jak svobodný trh funguje, a proto dovedli po roce 1989 ihned začít podnikat. Využili například kuponové privatizace, znali hodnotu firem.

10 Zaměstnání dříve a dnes Jestliže se podíváme na zaměstnanecký poměr asi do roku 2000 a potom, vidíme rozdíly: Dříve bylo zaměstnání trvalé, mnohdy na celý produktivní život, se zajištěným důchodem. Práva zaměstnanců zajistily odbory. Dnes jsou často přijímáni zaměstnanci na dobu určitou, propouštěni po skončení zakázky nebo po zkušební době. Musí bez odmluvy plnit, co chce šéf. Žijí ve strachu, často se bojí vzít si delší dovolenou. Z hodnoty své práce dostanou nejvýše 35%. Musí každý rok obhajovat své pracovní místo. Dobré vzdělání a praxe je často podmínkou, ale před propuštěním nechrání. Školení si zaměstnanci platí sami.

11 Svoboda Co je to svoboda? Svoboda znamená možnost volby. Každý člověk má určité množství volných peněz, za které si může něco koupit. (Nepočítám vázané peníze, které vydělá a musí hned zase vydat: nájemné, inkaso, splátky.) Čím víc volných peněz člověk má, tím větší má možnost volby, co s nimi udělá. A tedy tím větší svobodu má. Je to opravdu tak jednoduché? Přesvědčíme se. Dejme tomu, že sebereme člověku všechny peníze, které vydělá. Nebude pak mít žádnou volbu, bude osoba, která pracuje a nic za to nemá a to je otrok. Otroctví je opakem svobody. Jestliže naopak necháme člověku všechny peníze, které vydělá, dostane ten člověk největší možnou svobodu.

12 Svoboda v dnešním světě - daně Každý obyvatel Země dnes žije v nějakém státě. Jeho svoboda závisí na tom, jaký ten stát je, kolik vydělaných peněz mu odebírá. Víme, že u nás v ČR platíme státu daně, dále platíme zdravotní a sociální pojištění. Podívejme se na tyto platby jednotlivě: Daně platíme státu za takové služby, které nám občanům stát poskytuje nebo může poskytovat. Daně platíme na základě toho, že jsme občané, že vyděláváme a že kupujeme zboží. Některé zboží (benzin, alkohol, kuřivo) prohlašuje stát za nadstandardní a předepisuje zde vysoké daně. Jiné zboží obsahuje práci, kterou s ním měl výrobce nebo obchodník, a kupující zaplatí daň z přidané hodnoty. Jiné zboží je považováno za základní a nezbytné (chléb, mléko) a platí zde snížená daň z přidané hodnoty. Daně z příjmu také závisí na výši příjmu občana. Zpravidla je daň dána procentem (tzv. zdanitelného) příjmu. Diskutuje se, zda toto procento má být pro všechny příjmy stejné, třeba 25%, nebo se má pro občany s vysokými příjmy (například milionáře) zvyšovat říká se tomu progresivní sazba. Na první pohled vypadá zvyšující se procento spravedlivě, ale zapamatujte si pro další souvislosti. Stát potřebuje peníze z daní na svůj provoz (platy poslanců, vládních úředníků, ministrů, presidenta, soudů atd.) a na služby (pošta, silnice, železnice, armáda, policie, celní správa, pohraniční služba atd.). Jiný příjem než z daní stát nemá.

13 Svoboda v dnešním světě - pojištění Sociální pojištění je způsob, kterým stát organizuje pomoc lidem, kteří nejsou schopni dosáhnout ani takového příjmu, aby stačil k živobytí. Dále slouží jako zásoba peněz pro občany, kteří dospěli do starobního důchodu. Obě tyto funkce jsou ve správě státu zneužitelné. Nemá-li stát prostředky, řeší to zpravidla zvýšením daní (vzpomeňte na vzrůst DPH z 19% na 20%), ale v nouzi může použít peníze sociálního pojištění protože si může vytvořit patřičný zákon, a uplatňování zákona je násilí. Zdravotní pojištění slouží k tomu, aby pojištěný občan nemusel platit vysoké částky za léčení. Ve svobodné společnosti je každý odpovědný za svoje zdraví. Je to v zájmu státu, ale především ve vlastním zájmu každého občana: nemocný obvykle nedokáže normálně pracovat a vydělávat tolik jako zdravý. ZP je ovšem také zneužitelné. Zneužití SP a ZP asociálními občany (takovými, kteří žijí na úkor ostatních): předstírají, že jsou chudí a/nebo nemocní a když to dělají úspěšně, dostávají peníze, na které se složili ostatní. Celkově tedy jsou tři položky, které musí každý občan odvádět státu. Záleží na tom, jak jsou ty položky vysoké a to je pro každý stát jiné. Vedlejší diagram ukazuje, kolik procent svého příjmu si může ponechat občan různých států. Čím méně musí dát občan státu, tím je svobodnější a tím je pak celá společnost bohatší. Úspěch USA je dán tím, že ponechává občanům více jejich výdělku než jiné země.

14 Svoboda v dnešním světě - politika Vzpomeňme si na progresivní daň, kdy člověk s vyššími příjmy má vyšší procento daně. Takový člověk je obvykle podnikatel, majitel byznysu, někdy živnostník. Aby vytvořil firmu, musel hodně pracovat, více než zaměstnanci. Shání zákazníky, dodavatele, zaměstnance. Platí nájem, energie, suroviny, polotovary. Za firmu ručí svým majetkem nebo jeho částí. To všechno dělal jen proto, aby získal více peněz než jiní lidé a měl tedy větší svobodu. Podnikatel je v některých zemích progresivně zdaněn až 90% a dále musí odvádět tzv. milionářskou daň. Je to obvykle socialistická (levicová) vláda, která takové zdanění prosadí, a obvykle konzervativní (pravicová) vláda, která je sníží.

15 Svoboda v dnešním světě - politika Jestliže vláda zdanění podnikatelů přežene, dosáhne toho, že podnikatel má oprávněný pocit, že ho stát trestá za úspěch. Takže buď skončí, nebo svůj podnik odstěhuje do jiného státu, kde nemá tak vysoké daně. V obou případech přijde stát o příjem z jeho daní (a ten je vysoký, protože hodně vydělával). Zanikne-li podnik, zmizí také pracovní místa jeho zaměstnanců. Stát tedy utrpí dvojí škodu. Ale stát nemá jiný příjem, než daně, případně půjčky a nouzová opatření. Jestliže tedy odejdou příliš vysoko zdanění podnikatelé, stane se toto: a) Stát přijde o příjem a musí zvýšit daně ostatním. b) Vzniknou noví nezaměstnaní, které musí stát podpořit. Aby na to měl, musí zase zvýšit daně. V důsledku nesprávné politiky občané státu zchudli, protože jim teď stát bere více peněz dává jim menší možnost volby, menší svobodu.

16 Vláda nemůže dobře hospodařit Každý člověk hospodaří nejlépe, kupuje-li něco sám pro sebe, svůj podnik, domácnost, rodinu. Vybírá si to nejlepší, co může za své peníze dostat. Snaží se získat co nejvyšší kvalitu za co nejnižší cenu. Provádí nákup pro první stranu. Když člověk kupuje někomu dárek, je to nákup pro druhou stranu. Záleží mu na ceně, ale už mu tolik nezáleží na kvalitě. Když někdo nakupuje za cizí peníze věc, kterou sám nebude potřebovat, je to nákup pro třetí stranu. Nezáleží mu na ceně ani na kvalitě. Často koupí podřadné zboží (šmejd). Vláda (jakákoli) poskytuje určité služby obyvatelům. Nakupuje obranné prostředky, staví silnice apod. O vydání těchto prostředků rozhodují vládní úředníci. Vláda tedy provádí typický nákup pro třetí stranu.

17 Vláda nemůže dobře hospodařit Vláda tedy bere peníze lidem, kteří by je sami vynaložili daleko lépe, a pověří nějakého úředníka, aby za ně koupil věci, které on sám nebude používat. Takže oni plýtvají penězi, protože nejsou jejich, a kupují šmejd, protože ho sami nebudou používat. Tento nedostatek vlády je neodstranitelný. Vláda je výsledkem dvojího výběru: občané ve volbách zvolí strany, poslanci vítězných stran pak sestaví vládu. Proto je důležité, aby bylo vlády co nejméně, to znamená, aby rozhodovala jen o tom, o čem občan sám rozhodnout nemůže.

18

19 Co je to svobodné podnikání Svobodné podnikání znamená prostě vlastnit svůj majetek a dobrovolně si směňovat zboží nebo peníze. Žena na obrázku má v kabelce peníze, které chcete získat. Jsou jen tři způsoby, jak ty peníze dostat. Dva z nich jsou násilné, jeden je nenásilný. Násilné způsoby jsou: loupež, vymáhání daní a jiných poplatků státem. Nenásilný způsob je přesvědčit ženu, aby vám dala peníze dobrovolně. To ale znamená, že jí za ty peníze dáte zboží nebo poskytnete službu. Toto je normální obchod.

20 Svobodné podnikání v USA Spojené státy americké jsou nepochybně jednou z nejúspěšnějších zemí světa (kosmický program atd.). Podívejme se, jakou představu o průběhu lidského života tam mají. 1. Mladý člověk může studovat, pokud chce nebo potřebuje k zamýšlené profesi. Studium však není zadarmo. Jestliže studium nezaplatí rodiče nebo on sám vyděláváním, musí si na studium vypůjčit. 2. Během životní kariéry si člověk potřebuje vybudovat vlastní byznys, tedy nějaké podnikání, které mu bude přinášet zisk. Na začátku je běžné, že mladý člověk je zaměstnancem, ale odkládá si pravidelně určitou část výdělku. Jednak splácí dluh za studium, jednak si vytváří kapitál, tedy volné peníze, které pak upotřebí na budování byznysu. 3. Asi v letech věku má dostatek prostředků a znalostí, aby si vytvořil prosperující firmu. Člověk, který je zaměstnán až do důchodového věku, je považován za neúspěšného.

21 Svobodné podnikání v USA 4. V důchodu má člověk ze svého byznysu dostatek prostředků, aby si ho pohodlně užil. Americký důchodce je pojem. Příklady a důkazy: 1. Průměrný Američan vystřídá do 30 let 7 zaměstnání. 2. Bill Gates začal už během střední školy. Proti tomu 3. plukovník Sanders (zakladatel KFC) začal v 65 letech, 4. Ray Kroc (zakladatel řetězců McDonald s) začal v 38 letech. 5. Daňový systém USA předpokládá přiznání i u zaměstnanců. 6. Američtí důchodci cestují po celém světě.

22 Jak je výhodné být pozadu Po 41 letech komunistického režimu přišel roku 1989 převrat. Režim demokracie a svobodného trhu zvítězil. Po dobu 41 let demokratická tradice v naší zemi stagnovala (stála), a tak i po dalších 21 letech jsme stále trochu pozadu za tak vyspělými zeměmi, jako třeba USA, Kanada nebo i Německo. Jestliže teď dobře pozorujeme, co se v těchto zemích děje, víme, co se bude dít také u nás asi za 5-7 let, tedy co budou naši občané potřebovat. Můžeme se tedy na to připravit i jako podnikatelé. Příklady rozvoje, který už proběhl i u nás: kolem roku 1995 byl mobilní telefon výjimkou, nyní ho má skoro každý, zde už nová podnikatelská příležitost není; internetové obchodování předpověď z roku 2000, dnes běžně 10% všech obchodů; v USA již dnes se blíží 40%, u nás cca do roku 2015, předvídá se také rozvoj přímého prodeje a tím ústup hypermarketů; sociální a důchodový systém pokud nebudou provedeny co nejdříve rozsáhlé reformy, systém důchodů se zhroutí do roku 2017; už se o tom v ČR mluví.

23 Pokrokoví světoví podnikatelé chtějí více bohatých lidí Nevěříte? Ale je to opravdu tak. Existují systémy, které učí, jak budovat byznys nebo podnik, jak hledat a nacházet podnikatelské příležitosti, jak obchodovat atd., a řada podnikatelů tyto systémy podporuje. Jaké mají důvody? Vznikne řada pracovních míst pro zaměstnance Více lidí bude bohatých nebo bohatších Svět bude bezpečnější Bude méně důvodů k válkám Vzroste obchod, tedy více vydělají

24 Jak funguje kapitalismus Vzpomeňte si na Kiyosakiho cash-flow kvadrant na jeho pravou stranu. Lidé na této pravé straně vytvářejí pracovní místa a investiční příležitosti, a také slouží jako příklad k následování. Lidé z levé strany kvadrantu, kteří stárnou a vydělávají, mají možnost dostat se na pravou stranu, tedy vytvořit si pasivní příjem. V jejich zájmu je získat potřebné vzdělání, aby věděli, jak byznys na pravé straně funguje. Na pravé straně máme tedy budovatele kapitalismu, na levé spíše jeho spotřebitele. V systému svobodného trhu, v kapitalismu, by mělo být cílem každého člověka dostat se na pravou stranu kvadrantu. Namísto toho však vidíme, že lidé z neznalosti systému a ze setrvačnosti zůstávají až do důchodu na levé straně. Po 40 letech v zaměstnání se (říká Kiyosaki) se takový člověk dopracuje k chudobě; a totéž platí i pro takzvanou střední třídu, která je u nás nesprávně považována za boháče.

25

26 Jak vydělávat podnikáním Cílem je vytvořit si pasivní příjem, To znamená: potřebnou práci udělat na začátku, tedy vybudovat podnik (firmu, byznys) a potom už bez další práce z něj brát zisk. Kiyosaki: pravá strana kvadrantu funguje jako stroj na vydělávání peněz. 1. Investujete nějaké volné peníze (kapitál) do svojí první firmy. 2. Firma začne vydělávat peníze, tedy můžete investovat více peněz koupit výrobní zařízení, přijmout zaměstnance, vyrábět více produktů atd.

27 Jak vydělávat podnikáním 3. Takže vyděláte více peněz a rozdělíte je na větší část, kterou zase investujete, a menší, kterou spotřebujete. 4. Máte možnost více investovat: koupíte například dům a vybíráte nájem, koupíte další domy, případně akcie a stáváte se investorem. 5. Čím více vyděláváte, tím více můžete investovat, a čím více investujete, tím více můžete vydělávat, atd. 6. Musíte se také postarat o odbyt svých výrobků nebo služeb, o zaměstnance, provoz,... Jenže vyděláváte-li hodně peněz, můžete na tyto práce najmout další zaměstnance: obchodníky, účetní, provozní mistry,...

28 Jak začít podnikat Klasické podnikání: do začátku je potřebný kapitál na: nákup zboží nebo surovin, platy zaměstnanců, nájem prostor, energie, zejména elektrickou Tyto počáteční výdaje se při dobrém startu firmy zaplatí asi za rok. Statistika: 9 nově založených firem z 10 nepřežije první rok.

29 Jak začít podnikat Podnikání podle osvědčeného vzoru: frenšíza Je to licence na použití známé značky. Například McDonald s: licence stojí asi 1 milion Kč. Známá značka zajistí, že lidé zákazníci přijdou. Jsou zvyklí odjinud, prostředí jim bude připadat známé. Příklady: IKEA, Tesco, Lídl, McDonald s atd.

30 Jak začít podnikat Usnadnění podnikání: obchodní řetězce Robert Kiyosaki doporučuje začít podnikat prací v obchodním řetězci přímého prodeje. Příklady úspěšných obchodních řetězců: Yager (Amway), AVON, Herbalife, Akuna,... Firmy mívají pobočky přímého prodeje, některé prodávají pouze tímto způsobem. Výhody pro začínající podnikatele: platí se pouze nízká licence (frenšíza), může být i vratná, nejsou třeba žádné počáteční náklady, žádný kapitál, prostory, zaměstnanci ani sklady, pomocí Internetu lze pracovat z domu, nejlepší systémy tohoto typu vychovávají podnikatele, mají vzdělávací systémy, vydělávat lze hned během vzdělávání.

31 Co ještě potřebujete Pro úspěšné podnikání je dobré mít: Finanční inteligenci (vědět, jak nakládat s penězi aktiva, pasiva,...) Emocionální inteligenci (využívat vlastní emoce k motivaci, vcítit se do jiných lidí) Vztahovou inteligenci (navazovat, rozvíjet a udržovat vztahy s jinými lidmi); 4 lidské povahy Nejdůležitější však je: PRACOVAT a VYTRVAT, dokud nedosáhnete svých snů

32 Druhy obchodních systémů Tyto systémy se také nazývají multilevel marketing nebo síťový marketing. 1. Systémy vedoucí k finanční svobodě (žádné omezení příjmu, osobní růst, týmová práce, školicí systém, všichni mají stejnou možnost vydělat si) 2. Systémy vychovávající prodejce (existuje strop výše příjmu, cílem je živnost, resp. propagují podomní prodej, někdy se pracuje na výše postavené) 3. Podvodné systémy (pyramidové hry, letadla další snímek ukazuje jejich vlastnosti)

33 Na co si dát pozor Na podvodné systémy, které se tváří jako obchodní řetězce přímého prodeje, ale ve skutečnosti jde o pyramidové hry (kde následníci se skládají na zakladatele hry). Jak poznat podvodný systém: má vysoký vstupní poplatek, desítky tisíc Kč, nemá skutečný produkt, nebo má jen jeden jako kamufláž, nutí členy systému odebírat věci na sklad, nemá vzdělávací systém, podíl na zisku není spravedlivě rozdělen (pracujete na jiné), jeho cílem je obohacení zakladatelů na úkor ostatních.

34 Závěr Dozvěděli jste se, jak funguje kapitalismus a co dělat, abyste v něm obstáli. Také v kapitalismu i jako podnikatelé musíte pracovat. Ale využitím jeho možností, použitím pravé strany cash-flow kvadrantu získáte dostatek prostředků, abyste nemuseli žít v chudobě. Nejtěžší práci založení byznysu vykonáváte na začátku dospělého života, kdy máte nejvíce energie. Je to několik roků, potom máte potřebný příjem a zajištění do důchodu, které si stanovíte sami.

35 Závěr A už nikdy nemusíte v zaměstnání pracovat na jiného člověka. Dejme si každý osobní vnitřní rozhodnutí, že se budeme zabývat věcmi, které jsou důležité pro náš život, pro naši budoucnost, pro naše děti, pro všechny naše blízké lidi. Neprodávejme propisovačky po restauracích. Místo toho se ptejme lidí: chceš se mnou vydělávat peníze?

36 Ke čtení Dale Carnegie: Jak získávat přátele a působit na lidi Roman Hassman: Navyšování příjmu Burke Hedges: Čtením k bohatství Burke Hedges: Nosit vědra nebo stavět penězovod Napoleon Hill: Myšlením k bohatství Robert Kiyosaki: Bohatý táta, chudý táta Robert McEwen: Co je to svobodné podnikání Dexter Yager: Síla snu (o motivaci) Tyto a mnohé další knihy jsou již v češtině!

Test obecné finanční gramotnosti

Test obecné finanční gramotnosti Test obecné finanční gramotnosti Finanční inteligence je něco, co se ve škole nenaučíte. A přitom je to obor stejně důležitý ne-li důležitější než algebra v matematice nebo historie literatury v češtině.

Více

Finanční gramotnost BONUS

Finanční gramotnost BONUS BONUS Napsala: Darina Schránilová Poznejte, jak funguje svět peněz a začněte budovat své bohatství Lidé často vydělávají peníze jen proto, aby uspokojili své okamžité potřeby a nemyslí na svou budoucnost.

Více

REGISTRACE - ARGUMENTY

REGISTRACE - ARGUMENTY REGISTRACE - ARGUMENTY Já už jsem toho vyzkoušel(a) tolik a nikde jsem nebyl(a) úspěšný(á) V přímém prodeji jde především o vytrvalost a cílevědomost. Pokud je kvalitní produkt prodává se sám. Máte možnost

Více

Tvoříme tradici Wellness

Tvoříme tradici Wellness Tvoříme tradici Wellness Kdo je NHT Global? Stabilní americká společnost, která láme rekordy už 13 let Revoluční online model podnikání, který nám ostatní závidí Působí na 38 trzích světa a své produkty

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -4. modul Rodinný rozpočet

Finanční gramotnost pro SŠ -4. modul Rodinný rozpočet Modul č. 4 Ing. Miroslav Škvára O rozpočtu: Jak na to Rozpočet Rozpočetje obecně seznam veškerých plánovaných příjmů a výdajů. Existuje: Státní rozpočet Obecní rozpočet (domácí účetnictví) Rozpočet stavby

Více

NEŽ ZAČNETE PODNIKAT: FYZICKÁ NEBO PRÁVNICKÁ OSOBA?

NEŽ ZAČNETE PODNIKAT: FYZICKÁ NEBO PRÁVNICKÁ OSOBA? NEŽ ZAČNETE PODNIKAT: FYZICKÁ NEBO PRÁVNICKÁ OSOBA? PLNÁ MAJETKOVÁ ODPOVĚDNOST SAZBA DANĚ 15% BEZ NUTNOSTI ÚČETNICTVÍ ZDANĚNÍ PODLE PŘÍJMŮ (PŘÍJMY- PAUŠÁL), PODLE EVIDENCE (PŘÍJMY-VÝDAJE) NEBO PODLE ÚČETNICTVÍ

Více

Finanční a Investiční plán pro :

Finanční a Investiční plán pro : Finanční a Investiční plán pro : Karel Opatrný, Ing. Maruška Běžná Informace a zadání: Karel je ředitel menší soukromé firmy,39let, Maruška je účetní,37 let,syn Jiří 13 let Bydlí v bytě a platí nájem.

Více

chtěl bych Vám ukázat úplně jinou možnost spoření, než jakou jste nejspíš znali doposud.

chtěl bych Vám ukázat úplně jinou možnost spoření, než jakou jste nejspíš znali doposud. VS Dobrý den, chtěl bych Vám ukázat úplně jinou možnost spoření, než jakou jste nejspíš znali doposud. Můj názor je, že když si spořím, tak ať to stojí za to. Nyní Vám ukážu na porovnání, jak a kde lze

Více

Auto placené: akontací a pak měsíčními splátkami. Na splátky nájmu je možnost pasivních příjmů.

Auto placené: akontací a pak měsíčními splátkami. Na splátky nájmu je možnost pasivních příjmů. AUTO ZA 1,- Kč (a rodinný dům 3+kk 67 m2 za 1,590.000,- Kč) Auto placené: akontací a pak měsíčními splátkami. Na splátky nájmu je možnost pasivních příjmů. Dobrý den, připravili jsme pro Vás zajímavou

Více

Simulace socio-dynamických a socioekonomických

Simulace socio-dynamických a socioekonomických Simulace socio-dynamických a socioekonomických systémů V. Kotyzová, J. Vaith Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, Česko-anglické gymnázium, České Budějovice vendykot@seznam.cz, jakub.vaith@seznam.cz

Více

Rodinný rozpočet. - na základě pojištění - nemocenská. - důchod. - státní politiky zaměstnanosti. - dávky státní sociální podpory

Rodinný rozpočet. - na základě pojištění - nemocenská. - důchod. - státní politiky zaměstnanosti. - dávky státní sociální podpory Rodinný rozpočet Doporučený postup: 1. Sepsat všechny čisté příjmy domácnosti (rodiny) 2. Sepsat seznam všech měsíčních výdajů 3. Porovnat rozdíl mezi příjmy a výdaji Příjmy: - plat,mzda (na základě pracovního

Více

Implementace finanční gramotnosti. ve školní praxi. Matematické principy řízení cash flow. Digitální podoba e-learningové aplikace. Ing.

Implementace finanční gramotnosti. ve školní praxi. Matematické principy řízení cash flow. Digitální podoba e-learningové aplikace. Ing. Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e-learningové aplikace (vyuka.iss cheb.cz) Matematické principy řízení cash flow Ing. Jan Homolka 0 Obsah CASH FLOW... 2 VÝKAZ CASH FLOW...

Více

Správné odpovědi. 7, Kdo většinou tvoří peníze: a, centrální banka

Správné odpovědi. 7, Kdo většinou tvoří peníze: a, centrální banka Správné odpovědi 1, Pro dosažení vedoucí a řídící pozice může být největší překážkou: a, nedostatek finanční inteligence b, nedostatek emocionální inteligence je velmi důležitá pro řízení lidí, jejich

Více

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e learningové aplikace 0 (vyuka.iss cheb.cz) Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Ing. Radmila

Více

Jmenuji se Karel Staněk. Informace o podnikatelské příležitosti pro 21. století

Jmenuji se Karel Staněk. Informace o podnikatelské příležitosti pro 21. století Jmenuji se Karel Staněk kontaktní údaje: tel.: 733141882 skype: karelstanek1 e-mail: karel.stanek@centrum.cz Pracuji v týmu, který zabezpečuje provoz stránky Bohatý Čech. Také potřebujete peníze? Rozhodl

Více

JIŘÍ MAZUR. www.zivotnapravestrane.cz

JIŘÍ MAZUR. www.zivotnapravestrane.cz JIŘÍ MAZUR 13 TAJEMSTVÍ CESTY NA PRAVOU STRANU Efektivita úspěchu a skvělého života Efektivní jednání v životě Efektivní jednání v podnikání Získat co nejvíce s co nejmenším úsilím = čas = peníze! Být

Více

Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí

Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí Effective - ebook O společnosti Effective jsme založili jako zkušení profesionálové v roce 2011. A to s jasným záměrem chtěli jsme dělat skutečné finanční poradenství. Chtěli jsme pomáhat klientům zlepšit

Více

Otázka: Daňová soustava. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Kája. Podstata a význam daní

Otázka: Daňová soustava. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Kája. Podstata a význam daní Otázka: Daňová soustava Předmět: Účetnictví Přidal(a): Kája Podstata a význam daní daň je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba FO nebo PO do státního rozpočtu, do rozpočtů územních

Více

Ekonomická fakulta VŠB Ostrava Interim manažer od 1999

Ekonomická fakulta VŠB Ostrava Interim manažer od 1999 Autor: Ing. Jiří Šmíd j.smid@volny.cz, 608 73 55 26 1990 Ekonomická fakulta VŠB Ostrava Interim manažer od 1999 Krizové řízení Vyjednávání pod tlakem Stabilizace situace Stanovení strategie Realizace změn

Více

Charakteristika podnikatele a výběr společníka

Charakteristika podnikatele a výběr společníka Charakteristika podnikatele a výběr společníka Obsah Podnikání Faktory ovlivňující podnikání Podnikání v číslech Kdo je podnikatel? Typicky český podnikatel Podnikatel vs. zaměstnanec Výhody a nevýhody

Více

Případová studie: Exxon a Johnson Případová studie:

Případová studie: Exxon a Johnson Případová studie: Případová studie: 1 Všichni to víme: Důchodový systém kolabuje, důchody nebudou. Kdo je úspěšný investor? Ten, kdo si včas vybuduje vlastní penzijní fond. Ing Jan Dvořák, FCCA Investujte tak, abyste získávali

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí

Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí Effective - ebook O společnosti Effective jsme založili jako zkušení profesionálové v roce 2011. A to s jasným záměrem chtěli jsme dělat skutečné finanční poradenství. Chtěli jsme pomáhat klientům zlepšit

Více

Důchodová reforma průběžný systém

Důchodová reforma průběžný systém Důchodová reforma průběžný systém Ing. Pavel Sobotka Jediná důchodová reforma, která má smysl, je reforma průběžného systému nebo-li prvního důchodového pilíře. Proto je třeba reformovat tento průběžný

Více

Návrh systému odloženého školného. Radim Valenčík

Návrh systému odloženého školného. Radim Valenčík Návrh systému odloženého školného Radim Valenčík 1 Otázky, které si - ke škodě věci ne vždy klademe: Školné - co je důležitější, zda či jak zavést? Víme a shodneme se v odpovědi, proč zavést školné? Kdo

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Zakladatelský

Více

Cashflow kvadrant - Robert Kiyosaki

Cashflow kvadrant - Robert Kiyosaki Cashflow kvadrant - Robert Kiyosaki Pracovní list pro ZŠ Co Vás napadne při pojmu cashflow [kešflou] kvadrant? Že tomuto pojmu vůbec nerozumíte? Že je to nějaké cizí slovo? Možná jste už někdy na toto

Více

JSI FINANČNĚ GRAMOTNÝ?

JSI FINANČNĚ GRAMOTNÝ? JSI FINANČNĚ GRAMOTNÝ? Aneb 4 tipy, jak zhodnotit svůj kapitál Martin Smetana Zajímalo by vás, jak dosáhnout renty? Jak zdvojnásobit kapitál? Nebo jak jen bezpečně uložit peníze? Myslíte si, že například

Více

Autor výukového materiálu červen 2012

Autor výukového materiálu červen 2012 VY_62_INOVACE_AR71 Autor výukového materiálu Datum vytvoření výukového materiálu Mgr. Alžběta Ripelová červen 2012 Ročník 8. Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Člověk a společnost, Výchova k

Více

Pravidla hry Cashflow 101

Pravidla hry Cashflow 101 Pravidla hry Cashflow 101 Příprava před hraním: 1) zvolte si Bankéře 2) zamíchejte kartičky Příležitost, Trh a Nicotnosti a umístěte je na herní desku 3) Bankéř rozdá hráčům Cashflow listy, figurky Krys

Více

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie Model AS - AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova: Agregátní poptávka a agregátní nabídka : Agregátní poptávka a její změny Agregátní nabídka krátkodobá a dlouhodobá Rovnováha

Více

Ekonomika III. ročník. 006_Rozdělování, přerozdělování, směna a spotřeba

Ekonomika III. ročník. 006_Rozdělování, přerozdělování, směna a spotřeba Ekonomika III. ročník 006_Rozdělování, přerozdělování, směna a spotřeba Znovu si připomeňme: Tzv. hospodářský proces má 4 fáze: 1. Výroba 2. Rozdělování peněz (zaměstnanec x podnikatel) a přerozdělování

Více

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Téma VI.2.2 Peníze, mzdy, daně a pojistné 12. Daňový systém České republiky Mgr. Zuzana

Více

Také Vám rodiče spořili na byt a koupili jste si tak akorát mikrovlnku?

Také Vám rodiče spořili na byt a koupili jste si tak akorát mikrovlnku? Také Vám rodiče spořili na byt a koupili jste si tak akorát mikrovlnku? Asi všichni máme zkušenost s tím, že nám rodiče spořili, a když jsme se k penězům v osmnácti letech dostali, nebylo z nich skoro

Více

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI www.mojeinvestice.cz Pro Váš domov Ať již nemovitost vlastníte, nebo se na to právě chystáte, dříve či později zjistíte, že vlastnictví

Více

PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB

PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Každý, kdo si svou činností, ať už jde o zaměstnání, podnikání nebo svobodné povolání, vydělá peníze, musí z těchto příjmů platit daň, což platí jak pro příjmy,

Více

Co je to referenční byznys?

Co je to referenční byznys? Co je to referenční byznys? Referenční byznys je způsob získávání nových klientů/zákazníků prostřednictvím referencí neboli doporučení. Tato forma zajišťování nových kontaktů je velmi přínosná především

Více

Praktické činnosti. Podnikání 8.A

Praktické činnosti. Podnikání 8.A Praktické činnosti Podnikání 8.A 1 3. Drobné podnikání 3.1 Možnosti podnikání, organizování činnosti firmy Podnikání je soustavná činnost za účelem dosažení zisku. Podnikat může buď jednotlivec, tedy podnikatel

Více

M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení. M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení

M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení. M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení Marketingové řízení podniku Transakční marketing Vztahový marketing Základní literatura M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, VŠFS europress, 2004 M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení podniku,

Více

Financování podniku. Finanční řízení podniku

Financování podniku. Finanční řízení podniku Financování podniku Finanční řízení podniku Peněžní toky v podniku NÁKUP výrobní faktory - práce - materiál - stroje VÝROBA výrobky a služby peněžní příjmy PRODEJ peněžní výdaje PENÍZE (CASH FLOW) Úkoly

Více

po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání

po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání po modré společně Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Společně Plus pro ekonomiku a podnikání Ing. Vlastimil Tlustý, stínový ministr financí Není náhoda, že nejrychleji rostoucími ekonomikami v Evropě

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ. stát

TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ. stát TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Trh = místo, kde se střetává nabídka s poptávkou Tržní mechanismus = zajišťuje spojení výrobce a spotřebitele, má dvě strany: 1. nabídka, 2. poptávka. Znaky tržního mechanismu: - výrobky

Více

Daňové zatížení podniků v Bavorsku činí průměrně 28,7% (v Německu: 29,8%). To je méně než v mnoha jiných průmyslově vyspělých zemích.

Daňové zatížení podniků v Bavorsku činí průměrně 28,7% (v Německu: 29,8%). To je méně než v mnoha jiných průmyslově vyspělých zemích. Všeobecně Daně v Bavorsku Daňové zatížení podniků v Bavorsku činí průměrně 28,7% (v Německu: 29,8%). To je méně než v mnoha jiných průmyslově vyspělých zemích. Kromě toho existuje řada daňových úlev a

Více

NOVÉ AUTO ZA 1,- Kč Auto splácené z multilevelu Družstva investorů MLM se učí na vysokých školách je to jen forma

NOVÉ AUTO ZA 1,- Kč Auto splácené z multilevelu Družstva investorů MLM se učí na vysokých školách je to jen forma NOVÉ AUTO ZA 1,- Kč Auto splácené z multilevelu Družstva investorů MLM se učí na vysokých školách je to jen forma Dobrý den, připravili jsme pro Vás zajímavou možnost, a to možné získání auta na družstevní

Více

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová Zítřek může přijít Chci změnit Váš pohled na finanační poradenství. Zjistíte co všechno s vámi u kávy či v klidu domova finanační poradce probere. www.dagmarmancova.cz 2016 Zítřek může přijít Chci změnit

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Lesnická ekonomika Připravil: Ing. Tomáš Badal Lesnická ekonomika Financování podniku Finanční

Více

LADISLAV TUROŇ. Tento e-book je určen pro lidi, kteří touží podnikat na internetu, ale neví v čem, jak a s kým.

LADISLAV TUROŇ. Tento e-book je určen pro lidi, kteří touží podnikat na internetu, ale neví v čem, jak a s kým. LADISLAV TUROŇ Tento e-book je určen pro lidi, kteří touží podnikat na internetu, ale neví v čem, jak a s kým. Tento e-book je chráněn autorským právem Ladislav Turoň 2014 1 Podnikání se zárukou??? Co

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

Srovnání produktů na spoření

Srovnání produktů na spoření Spořením k bohatství? Cože? Možná si říkáte, jak souvisí spoření s bohatstvím. Bohatý může být přece jenom člověk, který má fungující firmu, bohatství zdědil nebo vyhrál v euro jackpotu. Ne každý má ale

Více

ČSOB INVESTIČNÍ DOTAZNÍK

ČSOB INVESTIČNÍ DOTAZNÍK ČSOB INVESTIČNÍ DOTAZNÍK Pomůžeme vám stanovit investiční profil Vážená paní, vážený pane, před samotným investováním se Vám dostává do rukou investiční dotazník ČSOB, který nám pomůže nalézt pro Vás vhodné

Více

Analýza odvodů OSVČ a zaměstnanců

Analýza odvodů OSVČ a zaměstnanců Analýza odvodů OSVČ a zaměstnanců Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve spolupráci se serverem Podnikatel.cz 27.5.2015, Praha Obsah: Porovnání odvodů daní z příjmů Porovnání

Více

5 FIRMA A SPOTŘEBITEL

5 FIRMA A SPOTŘEBITEL 5 FIRMA A SPOTŘEBITEL 5.1 Firma 2 Firmy Zákon nabídky: Firmy jsou ochotny vyrábět a prodávat větší množství, když je cena jejich produkce vysoká = rostoucí křivka S P S Q 3 Cíl firem Ekonomický cíl maximalizace

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm fbm.vutbr.cz 9. červenec 2007 Přednáška č. 1 Banka a její funkce ve finančním systému Obchodování s

Více

Sociální pojištění OSVČ v roce 2013

Sociální pojištění OSVČ v roce 2013 Sociální pojištění OSVČ v roce 2013 Ing. Pavlína Novotná Placení pojistného na sociální zabezpečení upravuje zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti,

Více

3. ročník konference o pasivních příjmech 4. červen 2016 BEA Centrum Olomouc

3. ročník konference o pasivních příjmech 4. červen 2016 BEA Centrum Olomouc 3. ročník konference o pasivních příjmech 4. červen 2016 BEA Centrum Olomouc www.cashflowsummit.cz Proč pořádáme Cashflow Summit Lidé pracují pro peníze, namísto toho, aby nechali peníze pracovat pro ně.

Více

CASHBACK WOLD. Nakupujte velmi výhodně

CASHBACK WOLD. Nakupujte velmi výhodně CASHBACK WOLD Nakupujte velmi výhodně Co je to Cashback World Máte v peněžence kartu Tesco Clubcard? Pravděpodobně ano, protože jde o druhý největší věrnostní systém na světě. Ten první se jmenuje Cashback

Více

OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H

OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H Školní rok: 2016-2017 Úřad práce Kde je ve Vašem okolí úřad práce? Kdy se tam obrátíte o pomoc? Jaké služby úřady práce nabízejí? Kde se ve Vašem okolí

Více

2. Co budete potřebovat k tomu, aby vám v bance založili běžný účet? 3. Je rozdíl mezi osobním účtem a podnikatelským účtem?

2. Co budete potřebovat k tomu, aby vám v bance založili běžný účet? 3. Je rozdíl mezi osobním účtem a podnikatelským účtem? Pracovní list č. 2 1. Jaké služby poskytují obchodní banky? 2. Co budete potřebovat k tomu, aby vám v bance založili běžný účet? 3. Je rozdíl mezi osobním účtem a podnikatelským účtem? 4. Jste pracovník

Více

FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník)

FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník) FINANČNÍ GRAMOTNOST (9. ročník) Charakteristika předmětu Finanční gramotnost je výukový předmět zařazený do 9. ročníku jako součást oblasti Člověk a svět práce. Jeho zařazení vychází z aktuální společenské

Více

A B C D E F. Člověk a náboženství. Dějepis. Náboženství a tolerance. Judaismus, křesťanství, islám, hinduismus, budhismus, další náboženství

A B C D E F. Člověk a náboženství. Dějepis. Náboženství a tolerance. Judaismus, křesťanství, islám, hinduismus, budhismus, další náboženství A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

Finanční gramotnost pro školy. Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK

Finanční gramotnost pro školy. Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK Finanční gramotnost pro školy Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK r. 2012 1. Zlatá pravidla Pokud chcete dosáhnout finanční nezávislosti, musíte plánovat, být disciplinovaní a rozhodnuti ovládat

Více

základ daně = příjmy výdaje

základ daně = příjmy výdaje VÉST ÚČETNICTVÍ, DAŇOVOU EVIDENCI ČI ZVOLIT PAUŠÁL? Každá fyzická i právnická osoba musí povinně platit daň z příjmů. Fyzické osoby, které jsou živnostníky či vykonávají některá z tzv. svobodných povolání

Více

WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán. Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora.

WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán. Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora. WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora. Co je podnikatelský plán? Specifikace podnikatelského plánu

Více

ROZVAHA - BILANCE příspěvkové organizace

ROZVAHA - BILANCE příspěvkové organizace ROZVAHA - BILANCE příspěvkové organizace (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2014 IČO: 48282928 Název: Domov důchodců Sloup v Čechách, příspěvková organizace Sestavená k rozvahovému

Více

Dotazník Osobní finanční plán. Diskrétní

Dotazník Osobní finanční plán. Diskrétní Dotazník Osobní finanční plán Diskrétní Osobní informace Celá jména Klient Partner/ka Pohlaví muž žena muž žena Rodné číslo Datum narození / / / / Rodinný stav svobodn(ý/á) rozvoden(ý/á) ženat(ý/á) vdov(ec/a)

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Důchodová reforma = šance pro aktivní občany

Důchodová reforma = šance pro aktivní občany Důchodová reforma = šance pro aktivní občany 5.9.2012 Vydání 2012/09/05 Obsah Úvod - strana 1 Jak poznat dobrou firmu - strana 2 Pilíře důchodové reformy str. 3 Výhody a nevýhody II. A III. pilíře str.

Více

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK (dále jen dotazník )

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK (dále jen dotazník ) INVESTIČNÍ DOTAZNÍK (dále jen dotazník ) PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném, Městským soudem v Praze, oddíl B., vložka

Více

SAMOSTATNÉ PODNIKÁNÍ

SAMOSTATNÉ PODNIKÁNÍ Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název

Více

Zboží, peníze, cena, poptávka, nabídka

Zboží, peníze, cena, poptávka, nabídka Zboží, peníze, cena, poptávka, nabídka Zboží Zboží je výsledkem lidské práce. Jde o výrobek, který může být hmotným statkem (věcí, předmětem) nebo službou, uspokojující svými vlastnostmi lidské potřeby,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Anotace kurzů jsou součástí emailu. Propagační materiály by Vám byly dodány v případě projeveného zájmu.

Anotace kurzů jsou součástí emailu. Propagační materiály by Vám byly dodány v případě projeveného zájmu. Vážená paní starostko, dovolujeme si Vám nabídnout možnost vzdělávání obyvatel Vaší obce. Vzdělávání pro Vaše občany, které nabízíme, je pro účastníky bezplatné, neboť je financováno z Evropských sociálních

Více

Podstata fungování tržního systému

Podstata fungování tržního systému Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Ing.Vlasáková 1 Potřeba je pociťovaný nedostatek každý

Více

SÍŤOVÝ - OBCHODNÍ MARKETINK FOHOW jak začít vydělávat?

SÍŤOVÝ - OBCHODNÍ MARKETINK FOHOW jak začít vydělávat? SÍŤOVÝ - OBCHODNÍ MARKETINK FOHOW jak začít vydělávat? Chcete-li být partnerem/partnerkou společnosti FOHOW, jednoduše podepíšete registrační smlouvu a koupíte si kontrakt (své byznys místo BM) na 300

Více

Zjednodušený Finanční plán rychlý návod

Zjednodušený Finanční plán rychlý návod Zjednodušený Finanční plán rychlý návod Osobní údaje Jméno klienta Nemusí se nutně jednat o celé jméno klienta (z důvodů diskrétnosti) Doporučujeme používat pouze křestní jméno nebo zkratku jméno klienta

Více

Brožura pojistných fondů

Brožura pojistných fondů Brožura pojistných fondů Název ho fondu: NOVIS ETF Akciový Pojistný Fond Jméno tvůrce produktu s investiční složkou: NOVIS pojišťovna (NOVIS Poisťovňa a.s.) Datum účinnosti brožury pojistných fondů 1.

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7. lekce Jak se stát doporučitelným Chcete si udělat z doporučení seriózní nástroj, díky kterému budete stabilně získávat nové zakázky a obchodní

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Osobní finance 2 Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět:

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem Modul č. 10 Ing. Miroslav Škvára O investicích O investování likvidita výnosnost rizikovost Kam mám investovat? Mnoho začínajících investorů se ptá, kam je nejlepší investovat? Všichni investiční poradci

Více

A. Cíl hry. Vítězem je hráč s nejvíce vítěznými body po 5 kole. Vítězné body můžete získat dvěma způsoby. a) každé kolo -za darování zboží do senátu

A. Cíl hry. Vítězem je hráč s nejvíce vítěznými body po 5 kole. Vítězné body můžete získat dvěma způsoby. a) každé kolo -za darování zboží do senátu A. Cíl hry Vítězem je hráč s nejvíce vítěznými body po 5 kole. Vítězné body můžete získat dvěma způsoby. a) každé kolo -za darování zboží do senátu b) na konci hry -za nejvíce peněz - za největší rozmanitost

Více

EKONOMIKA. Průvodce pro učitele

EKONOMIKA. Průvodce pro učitele EKONOMIKA ISBN 978-80-7358-2050 - 9 788073 582050 PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Průvodce pro učitele ÚVOD Upozorňujeme vás, že kopírování a rozšiřování kopií této knihy nebo jejích částí (a to i pro vzdělávací účely)

Více

Průvodce investováním

Průvodce investováním 19 října 2012 Průvodce investováním Co je to ESMA? Zkratka ESMA označuje Evropský orgán pro cenné papíry a trhy. Je to nezávislý regulační orgán Evropské unie se sídlem v Paříži. Jedním z cílů orgánu ESMA

Více

SCÉNAŘE VÝKONNOSTI Jednorázové pojistné 1 rok 10 let

SCÉNAŘE VÝKONNOSTI Jednorázové pojistné 1 rok 10 let Název ho fondu: NOVIS ETF Akciový Pojistný Fond Jméno tvůrce produktu s investiční složkou: NOVIS pojišťovna (NOVIS Poisťovňa a.s.) Datum účinnosti brožury pojistných fondů 1. leden 2018. O jaký pojistný

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

TRH A CÍLENÝ MARKETING

TRH A CÍLENÝ MARKETING TRH A CÍLENÝ MARKETING základní subjekty trhu: 1. domácnosti prodávají své výrobní faktory (práce, půda, kapitál), za získané důchody (mzda, renta, úrok) nakupují výrobky a služby 2. podniky prodávají

Více

Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017

Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017 Dobrá země pro život Volební program ČSSD pro volby 2017 Česká republika, náš domov Česká republika má za sebou díky vládě ČSSD několik roků stability a hospodářského růstu. Ne všichni z toho ovšem těží

Více

Jak se zajistit na stáří

Jak se zajistit na stáří Jak se zajistit na stáří Ing. Kateřina Lichtenberková manažerka projektu Josef Janoušek Centrum finanční gramotnosti Děkujeme Co nás dnes čeká Program: Dozvíte se: Životní etapy a proč je důležité myslet

Více

CELKOVÁ -souhrn všech zamýšlených prodejů, se kterými přichází výrobci na trh

CELKOVÁ -souhrn všech zamýšlených prodejů, se kterými přichází výrobci na trh Otázka: Trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): Eli TRH= určitá oblast ekonomiky kde dochází k výměně činnosti mezi jednotlivými ekonomickými subjekty (je to určitý virtuální prostor, kde se střetává nabídka

Více

aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb

aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb 5SVD2 3. PREZENTACE FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční gramotnost je soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti

Více

Tvorba podnikatelského plánu

Tvorba podnikatelského plánu Tvorba podnikatelského plánu Seminář A3RIP Řízení projektů 5. 12. 2012 Obsah 1. Proč se tvoří podnikatelský plán / projekt 2. Hlavní zásady tvorby projektu 3. Návrh podnikatelského plánu 3a. Předběžná

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů.

Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů. Pracovní list k DPFO Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 1. Jaké příjmy jsou od daně z příjmů osvobozeny? 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů.

Více

Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH 1999 E.4A

Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH 1999 E.4A Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH Žatec 1999 E.4A Bílek Viktor Trh Počátky rozvoje trhu spadají až k samým počátkům vývoje lidského společenství. Již s první dělbou práce

Více

Moderní žena myslí na budoucnost. Jan Diviš Kateřina Dalecká

Moderní žena myslí na budoucnost. Jan Diviš Kateřina Dalecká Moderní žena myslí na budoucnost Jan Diviš Kateřina Dalecká Na úvod pár zajímavých statistik Data z r. 2004 Naděje dožití věk Muži Ženy 30 43,66 49,67 40 34,21 39,92 50 25,32 30,51 60 17,59 21,64 - střední

Více