NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE S PACIENTEM V LÉKÁRNĚ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE S PACIENTEM V LÉKÁRNĚ"

Transkript

1 NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE S PACIENTEM V LÉKÁRNĚ PhDr. MUDr. Miroslav Krejčíř Dobrý den, jsem lékař a psycholog a rád bych se s vámi podělil o metodu, pomocí které můžete rozklíčovat osobnost člověka tím, že se díváte na něj, jak vypadá. Takže protože si máme podívat o něčem, na co se díváme, vždycky na úvod každé přednášky každý lektor udělá seznam toho, o čem bude přednášet. Zde máme obsah našeho setkání. Co si myslíte, že tento obrázek je? Pozná někdo, kdo ten obrázek kreslil? Je to obrázek Christiana Diora. Toto jsou brýle, toto je značka metody, tady máme 3 minimaxy a vprostřed je to, o co vždycky jde až na poprvé, a to jsou peníze. Takže už víte zcela podrobně a do detailu, o čem si budeme povídat. Ví někdo co budeme probírat? Tak si to probereme trochu jednodušeji. Takže seznamuji vás s brýlemi značky 3AXIS, které vám umožní se na člověka, na klienta, na pacienta, dívat jinak. Novým pohledem. Proto je tam ta postavička Christiana Diora, jehož NEW LOOK byl slavný módný trend poválečný. Pomocí těch brýlí získáme nový pohled. Ten pohled nebude nápadný, ale budeme vidět pod povrch. Uvidíme nahé dušičky, což je mnohem intimnější pohled než kdybychom se koukali jenom pod oděvy. A proč tam jsou ty 3 minimaxy. Slovo minimax má 2 slabiky. První mini a to je, že budeme při aplikaci této metody mít minimální ztráty času, nebo minimální námahu. Druhá část je max čili, že v té malé části času získáme maximální množství informací a to ještě ne z ledajakého zdroje, přímo z nevědomí té osoby. Třetí jsou ty oblasti, ve kterých toto všechno můžeme použít, na tom prvním obrázku ten jeden minimax byl velký a pak byly dva malé, protože jsme na odborném kongresu, tak to využití ten velký minimax by měl být využití na pracovišti, ale pokud tu metodu budeme znát, tak ji stejně můžeme použít ve svém soukromém životě anebo také se těmi brýlemi koukneme na sebe do zrcadla sebepoznání. Proto tedy 3 minimaxy. Takže chci vám nabídnout novou formu komunikace. Ale námitka. My máme v lékárně málo času. Máte v lékárně dost času na pacienta? Jak kdy. Dobře. Vy máte dost času? Ne! Takže málo času na rozmýšlení je výhoda nebo nevýhoda pro lékárnu? Co myslíte?

2 Jak poznáme ochotu pacienta něco si koupit. Mezinárodní evropská studie nákupních zvyklostí zjistila, že 67 % nákupů se děje na místě prodeje. Co to pro nás znamená? Co je hlavním cílem pro lékárníka? A tady většinou narazím. Pomoci lidem. Aha, takže když nebudete pomáhat, tak vám zavřou lékárnu? Pomoct je vedlejší produkt. Takže hlavním cílem v lékárně je co. Spokojený pacient. Když tam budou všichni pacienti chodit a budou spokojeni, myslíte si, že to bude úplně v pořádku? Čili co je hlavním cílem? Prodej. Ano, cílem je, ať chceme nebo nechceme, prodej. Jak prodat a přitom nebýt vydřiduch. Když jsme se o tom bavili na minulém kongresu tak některé vaše kolegyně měly připomínku, že ony si z pacientů nebudou dělat dojné krávy a byly uražené, ale o co nám jde. Jde o to, abychom byli spokojeni jak my pacienti, tak vy za tárou. A pokud budeme my spokojeni a vy spokojeni, tak ta lékárna vydrží. A aby lékárna vydržela, potřebuje být ekonomicky úspěšná. Aby byla ekonomicky úspěšná, tak by měla pracovat s impulsivními nákupy, a aby byla dobrá s impulsivními nákupy, tak vy byste měli být dobří v komunikaci. V bezprostřední komunikaci s tím klientem na tom místě. Takže jde o to, s tím pacientem komunikovat. Ale jak? Máme jeden způsob reaktivní. Reaktivní způsob znamená, že tedy pacient má nějaký požadavek, a já na něj zareaguji. Toto je ale způsob starý. Jak reagovat nově. Co myslíte. Proaktivně. Správně, čili proaktivně, musíme předvídat. Jak budete předvídat, když tam vejde nějaký pacient, poznáte podle vzhledu, jak se budete bavit třeba se mnou a tam s tou paní v těch kytičkovaných šatech? Budete s náma mluvit stejně? Takže, jak začít konkrétně mluvit? Je úplně obecné pravidlo, které nesouvisí s naší metodou, a to je, že máme začít mluvit pozitivně. Byť máme tendenci mluvit negativně. Čili konkrétně CHCETE místo NECHTĚL BYSTE. Ne nemohla bych vám nabídnout ještě něco dalšího? ale MOHU vám nabídnout ještě něco dalšího? Čili to je to nejobecnější pravidlo v komunikaci, mluvit pozitivně. Ale JAK pozitivně, jak konkrétně pozitivně? Když tam máte dva různé klienty, budou chtít stejnou věc? Jistě ne. Budete je oslovovat stejným způsobem? Kdy je výhodnější začít otázkou a kdy raději doporučení m? Myslíte si, že je to jedno?

3 Já vás chci právě seznámit s metodou, abychom se naučili rozlišovat, jak můžeme s tím klientem komunikovat, podle toho, že se na něj koukneme a necháme si svůj pocit. Ale k tomu pocitu my si teď přidáme na základě těchto jednoduchých informací analýzu toho pacientu, na základě které my můžeme volit slova. A ta slova můžeme volit tak, aby to odpovídalo typu pacienta. Když se správně trefíme, tak máme výhodu v tom, že tzv.mu mluvíme z duše. Takže dnešní téma máme schopnost prodat pacientovi něco navíc a ochotu pacienta něco navíc koupit. Konkrétně co nabízet pacientovi jako první, spíše novinku nebo osvědčené preparáty? Klasické léky nebo přírodní produkt? Zásada toho, o čem se budeme bavit ničemu co vám řeknu nevěřte, vše si sami ověřte. Čili když vám tady budu něco vykládat, a vy budete mít pocit, že to nefunguje, tak to pro vás prostě není. Budeme chtít spojit to nové a staré, budu po vás chtít, abyste se nově podívali na to, na co jsme se dívali a díváme se běžně. Co to vlastně je vzhled? Vzhled není tak nepodstatný. Podle čeho odlišujete toto káčátko od kotěte? Podle vzhledu, ano. Vzhled je latinsky species. A species je zároveň označení pro druh v kategorii označení rostlin a živočichů. Čili to, co ten druh utváří, podle čeho to posuzujeme je vzhled. Čili podle vzhledu poznám husu od kačeny, žížalu od vrabce. A když se budeme bavit, že od pohledu, když se podívám tady na paní, tak že podle vzhledu poznáme co to je za kvítko, nebo co je to za zvířátko, co má a nemá ráda. Podle vzhledu ten druh se pozná. Když se tady podíváme, tak ten druh, ten species, to je to nejpodrobnější, čili když vezmeme například běláska, tak ne že to je hmyz, ne že jsou to motýli, běláskovití, ale že to ten speciální, speciální bělásek. Nebo ta speciální růže šípková. Jenom podle vzhledu. Pro nás je takový problém, protože my jsme už tou technikou a tou vědou tak zblblí, že si nedovedeme představit, že můžeme něco poznat jenom přirozeně očima. Já bych se vás pokusil vrátit k tomu přirozenému pohledu na člověka jakožto biologického tvora. To, co nás ale bude zajímat, nebude vzhled jako takový, ale budou nás zajímat změny vzhledu. Co ta paní udělala se svými vlasy, co si tam přidala nebo ubrala, jak tato paní si je ostříhala, jak tadle si je nechala dlouhé, to jsou to změny. A změny vypovídají něco o naší duši. Protože je to vlastně takový projektivní test,

4 pomocí kterého každý den dáváme o sobě všem osobám okolo sebe najevo jak to s námi vevnitř vypadá. Jazyk testu. Jazykem pravé hemisféry, ve které je tento jazyk umístěn, je to umístěno v jiné hemisféře než je umístěna naše mluva. Naše mluva je umístěna vlevo, v levé hemisféře. Jazyk a obrazy máme v hemisféře pravé. Ten jazyk je symbolický. Symbol je původně rozlomená mince, kterou staří Řekové dávali svému synovi nebo někomu kdo odcházel do dalekých krajů, aby když tam přijde nebo se od něho vrátí nějaký posel s tou druhou polovinou, aby věděli, že to zapadlo. Čili já mám jednu polovinu tady, v hemisféře a druhá polovina toho významu je někde jinde. A tady máme ten nejzajímavější aspekt našeho jazyka 3AXIS, a to je, že to je jazyk nevědomý. Co to znamená. Nevědomí znamená, že já nevím, co říkám, což je vynikající pro toho, kdo se na toho druhého člověka dívá. Kdo přečte všechno o tom druhém. Je to průšvih pro toho, kdo je čtený. Protože on neví, co si tam napsal. Dáma neví, co o sobě říká, když má dlouhé visací náušnice a černé sluneční brýle ve vlasech. Kdo zná jazyk, ví přesně když s ní bude mluvit, jakým způsobem má mluvit tak, aby ji zaujal. Protože má na sobě napsaný návod k použití. Náš vzhled je návod pro naše použití. Vzhled pacienta je návod k jeho použití. Pokud my toho klienta použijeme ve smyslu jak si on představuje, tak on nám rád zaplatí, rád s námi bude komunikovat. Pokud mu budeme nabízet ty preparáty, na jejichž vlně on není, on bude rozmrzelý. Takže jak poznám ochotu pacienta něco koupit? Poznáte když někdo vejde, že můžete něco prodat? My si teďka řekneme, jak podle vzhledu, podle úprav vzhledu, poznáme, co má lékárník dělat. Takže čím četnější úpravy na tom vzhledu člověk má, tím má větší šanci něco prodat a tím pádem bych měl víc nabízet a doporučovat. Proč. Je to velice jednoduché. Když nejsem se sebou nebo s něčím spokojen, tak to chci změnit. Když nejsem spokojen se sebou, tak dělám změny svého vzhledu. Když dělám změny svého vzhledu, jsem nespokojen. Když jsem nespokojený, hledám uspokojení. A když jsem v lékárně, tak toho lékárník může ke svému potěšení a prospěchu i k uspokojení toho pacienta klienta využít. Takže víme, na koho se máme nachystat. Takže jak komunikovat. Říkali jsme si, že podle toho vzhledu můžeme poznat jak začít, jestli vůbec máme šanci. A nyní jak. Máme dva jednoduché ukazatele. Kouknete na dvě věci, které jako ženy sledujete, když se kouknete, jestli ta dáma je out nebo in. Jestli je podle posledních módních výstřelků, kolik ji to asi stálo a tak. Tento pocit si můžete nechat. Nebo jiná, že chodí stále stejně oblékaná. Toto když nám proběhne hlavou, a každému z nás proběhne hodnocení druhého ať už vědomě nebo nevědomě. A je to pro lékárnu ztráta vašeho času? Nemusí být.

5 Máme-li tedy pacienta, který má rád poslední módní výstřelky, řídí se jimi, budeme mu nabízet a prezentovat novinky na trhu, protože jeho zajímají novinky. Věty typu: Toto je to nejnovější co nám došlo. Teď to lidi nejvíc kupují. Protože to je osoba, která má ráda novinky, chce být zařazená, a chce mít to nejnovější. Když toto té osobě řeknete, tak jí tzv.mluvíte z duše. Máme tady druhý typ pacienta. Vejde osoba, která má módě nepodléhající šatník. Takže ten stejný preparát řekneme: Tady mám pro vás osvědčený lék. Ta paní nemá ráda to nové, ona má ráda to trvalé, to, co platí. Nebo: Z této skupiny se to prodává nejdéle. Toto jsem si kupovala já ještě jako dítě a funguje to dodnes. Toto ještě užívala moje babička a stále to funguje. Takže vidíme, že ten nový pohled znamená, že se kouknu na toho pacienta, mám svůj pocit, buď je módní nebo je standardní, buď má hodně změn nebo málo změn. A vím přesně, jak začít mluvit. Budu prodávat pořád stejný preparát. Ale pokaždé ho prezentuji jinak. To, co já tady říkám, není fyzikální veličina, ale je to psychologie, takže to není stoprocentní jistota, ale větší či menší pravděpodobnost. Pojďme dál. Nyní si proberme, kdy je lepší začít otázkou a kdy doporučením. Budeme si rozdělovat pacienty klienty do dvou skupin. Jednu, kterou si označíme jako společnost, to jsou lidé, kteří se řídí společenskými pravidly, skupinovými pravidly. Na pravé straně máme druhou polovinu, se kterou budeme nyní pracovat a to jsou jedinci, kterým jde o individualitu jejich vlastní, a o tu přirozenost. Dá se sledovat spousta věcí, ale my budeme sledovat pouze tři věci na vzhledu: zkracované, svazované vlasy jsou společensky přijatelné. Lidé s kratšími vlasy podléhají více společenským pravidlům a obvyklým názorům. Pokud se setkají s neobvyklým názorem, budou ho popírat. Lidé, kteří mají delší, volné vlasy, naopak budou očekávat individuální přístup, budou více svérázní, svébytní. Když se podíváme na povrch těla. Je-li ten člověk hodně zakrytý oděvem, patří do skupiny společnost. Příroda naopak méně zakrytý oděvem. Více zakrytý, více pokrytecký, společensky přijatelný. Méně zakrytý, méně pokrytecký, více živočišný, přirozený.

6 Ozdoby náušnice: společenská skupina má drobné nenápadné, přírodní živočišná skupina velké nápadné. Takže jak začít mluvit. Pokud vidíme toho pacienta, toho klienta, který vypadá jako společenská osoba, tak mu budeme věci doporučovat. Protože to je osoba, která má ráda pravidla. Jsou to oznamovací věty s tečkou nebo vykřičníkem. Tento klient má tendenci poslechnout. U jedinců přirozené typu (čili u těch dlouhovlasých, odhalených, s výraznými ozdobami), se budeme ptát. Na konci prvního oslovení by měl vždy být otazník. Tento klient očekává volnost. Společenský očekává autoritativní sdělení, přirozený očekává nabídku, na základě které se on může rozhodnout. Společenskému typu budeme doporučovat spíše klasická farmaka, přírodnímu typu spíše přírodní léčiva. Skeptikům připomínám nevěřte, ověřte. Nyní další věc v komunikaci je, jakým způsobem argumentujeme, že něco doporučujeme. Doporučit otázkou nebo oznámením. Víme, že když dáváme otázku, tak ten člověk si rád rozhoduje sám, když dáváme doporučení, tak ten člověk rád poslechne nějakého toho odborníka, ale kdybychom měli nějak argumentovat, proč mu doporučujeme zrovna tento preparát? U skupiny pacientů, která dává přednost skupinovým pravidlům společnost jsou to pravidla skupiny, u přírodního jedince jsou to individuální, osobní pravidla. U společenského typu se budeme opírat o vědecké autority, u toho přírodního typu budeme pracovat se zkušeným rádcem, s osobní zkušeností. To, o co se opíráme jsou u společenské skupiny odborné texty a u přírodních typů osobní zkušenost. Nyní pojedeme tyto dvě skupiny podle obrázků. TYP VZHLEDU SPOLEČNOST Takže SPOLEČENŠTÍ mají omezované vlasy, protože vlasy jsou živočišnost, spontánnost. Mají stříhané, gelované nebo spony. Mají oděv, který zahaluje povrch těla, dlouhé rukávy, kalhoty, uzavřené boty. Tedy i klasický společenský oděv. Náušnice drobné, nenápadné. Když řekneme u této skupiny mluva doporučení z pozice odborníka, argumentovat vědeckou autoritou, a produkty, kterými bychom mohli začínat, spíše očekáváme u těchto lidí, že dají přednost klasickým farmakům. U tohoto typu lidí máme začít i končit to co povídáme vždycky svým odborným doporučením. Není místo pro osobní volbu, tento člověk nerad volí, rád se podřídí tomu, co platí, co je společensky přijatelné, vědecky ověřené. Ať řekneme cokoliv, odvoláváme se na autoritu, vědu, pravidla.

7 Toto jsou typy lidí, u kterých můžeme předpokládat tento typ komunikace. Můžeme předpokládat, že na tento typ komunikace budou reagovat. Čili jsou to zkracované vlasy, nagelované vlasy. Dále sem patří dámy, které sice mají dlouhé vlasy, ale mají je něčím sepnuté. Sepnuté vlasy mají ty osoby, které mají rády vnější pravidla. A pokud jste jako lékárnice a přijde tam osoba, která má sponu ve vlasech, tak ona chce oporu, pravidlo. Když ta stejná dáma přijde jiný den s rozpuštěnými vlasy, tak dneska má jinou náladu a dneska nebudu začínat doporučením, ale položím jí otázku. Tady máme i pro tyto případy náušnice, malé drobné nenápadné. Oděvy tohoto typu pokrývají co možná největší plochu těla, stejně jako boty. Takže když to shrneme vzhled toho společenského, skupinovým pravidlům dávající přednost, je: kratší vlasy, gelované, stříhané, povrch těla zakrytý ozdoby drobné, nenápadné. Když se podíváme jak s tímto člověkem máme mluvit, tak bychom měli: doporučovat, očekáváme uposlechnutí, budeme argumentovat vědeckými pravidly, ověřenými studiemi, z preparátů dáme přednost klasickým farmakům. A jakým způsobem to budeme prezentovat vždycky v tom našem oslovení pacienta bychom měli začít a končit odborným posudkem, odborným doporučením, protože tito lidé rádi poslechnou, mají rádi autoritu.

8 TYP VZHLEDU PŘÍRODA Nyní si vezmeme protipól, typ jedince PŘÍRODA. Vzhled tohoto k individualitě směřujícímu jedinci jsou delší vlasy, neomezované, oděvy spíše tělo odhalující oděvy, doplňky velké a nápadné. Když vidíme takového klienta, naše mluva by měla začít otázkou a mluvit o zkušenosti. Argumentace by měla být individuální, a spíše ekologickopřírodním směrem jdoucí. Produkty: přírodní léčiva, doplňky stravy. Takže co říkat a mluvit u tohoto typu klienta. Vždycky začít a končit tak, že nechávám klientovi volbu. Přesný opak než předtím. To, co je podstatné, je jeho pocit a osobní zkušenost někoho. Na rozdíl od vědecké autority. Vlasy jsou dlouhé nebo upravované do splétaných copů. Tito lidé se spletenými copy, narozdíl od spon a gumiček, tak ten má rád a dává přednost svým vnitřním pravidlům. U této osoby položím otázku jak si to on představuje a pak ho nebudu přemlouvat. Tento člověk má svůj vlastní způsob a názor a jiný nepřipustí. Znovu je to rozdíl toto je vnitřní zákonitost toho člověka. U spon jde o vnější pravidla, tam bych měl přesvědčovat. Tady ne. Tady musím zjistit co očekává a podívat se, co z toho mám. Náušnice jsou velké, výrazné. Oděvy jsou spíš odkrývající, průhledné, boty otevřené. Vždycky bychom měli samozřejmě respektovat, že když je mínus dvacet venku, tak k nám nikdo nepřijde v pantoflíčkách. Vždycky platí pravidlo vyloučit artefakt. Ale když je v létě vedro a přijde někdo ve společensky uzavřených botech, tak víme, že to je člověk, který z našeho je zařazen do skupiny společenské, skupinové, víme co mu máme nabídnout. Takže vzhled těch individualistů, kteří dávají přednost přírodě: delší volné vlasy povrch těla co nejméně zakrytý ozdoby velké nápadné. vždycky bychom měli začít otázkou tato osoba očekává volbu argumentujeme podle rádce a osobní zkušenosti produkty budeme nabízet přírodní léčiva vždy dáváme volbu nabízíme vlastní zkušenost či ověřenou.

9 Závěr Vy jako lékárníci můžete mít jakýkoliv názor. Já když k vám přijdu jako klient, vy budete klasicky chemicky zaměřená lékárnice a uvidíme dlouhovlasého, tak proč byste mu prodávali něco o čem nejste přesvědčeni, že by to fungovalo? Vy si to taky nekupujete, cílem je, že má být spokojený klient. Ve většině případů děláme chybu v čem. Usuzujeme vždycky podle sebe. Někdy se trefíme, protože někdy ten klient odpovídá naší krevní skupině. Ne vždy to tak ale bude. Pak nemám šanci uspokojit pacienta, který není má krevní skupina. Tady nejde o to, co si já myslím. Vaším cílem je spokojený zákazník a hlavní cíl je ekonomický pro lékárnu. Je to tak? Ano, i když se nám to nelíbí. Protože jsme odborníci a ti ekonomové nás válcují. Ale žijeme bohužel v tomto typu světa. Cílem tohoto postupu je udělat klientapacienta spokojeným způsobem jeho vlastním. Podle jeho vlastního návodu. Nikoliv udělat z něj blbce či dojnou krávu. Ale podle jeho přístupu. Potud tedy oficiální část, děkuji Vám za pozornost. Otázky, poznámky... Pokud byste skutečně chtěli umět opravdu posoudit toho člověka, tak není problém. Stejná pravidla jako jsem zde prezentoval máme pro čepici, stejná pravidla máme pro brýle, stejná pravidla máme pro kabát materiály, barvy, tvar hodinek Všechno je podle jednoho stejného klíče. V tom je ta metoda unikátní, že nám umožní logicky seřadit a přečíst sklony toho člověka. Jak myslí to jsou úpravy na těle. Jak se chová, to je oděv. Doplňky to je jaké má rád benefity. Ten systém je velice propracovaný, bohudík, pro někoho bohužel, je velice, velice přesný. Dlouho jsem měl problém, jestli mohu opravdu o té metodě hovořit veřejně, protože tomu klientovi opravdu vlezete do duše. Jste schopni ho oslovit podle jeho vnitřního postoje. Pokud ještě k tomu přidáme, jak se ten člověk hýbe, na které noze stojí, když se se mnou baví, tak mám naprosto detailní psychologický rozbor toho člověka. Pomocí těch brýlí a v rámci toho minimaxu já nemám vůbec žádnou ztrátu času. Já se s ním normálně bavím, já ho vidím, jen to, co vidím jsem schopen zanalyzovat, říct si aha, a podle toho přizpůsobit svou mluvu. V tom momentu, ve kterém se s ním bavím. Ty minimaxy tam máme tři, to je to, o čem jsme se bavili aplikace v práci v lékárně, ale stejný pohled můžeme mít na

10 své kolegyně a kolegy, a stejný pohled můžeme mít i na sebe. Tato metoda vám umožní si hrát. Nespadnout do stereotypu, nebude vám brzy hrozit to, o čem bude řeč zítra, a to je syndrom vyhoření. I ten nejnudnější den si tak mohu zpestřit. Pokud si vnitřně hrajeme, nejedeme na automatiku, tak jsme živější, spokojenější, vydržíme a jsme také úspěšnější. Protože ať chceme nebo nechceme, pokud dobře oslovíme toho pacienta-klienta, tak z něho vypadne radost, pozitivní emoce, a i když tvrdíme, že nepotřebujeme pochvaly apod., tak to je nesmysl, potřebujeme to všichni. Když se na nás někdo usměje, tak ten bonus je pro nás perfektní a máme to zadarmo, bez ztráty času. Tato metoda vám přinese jednu věc, která je v životě nejen lékárníka, ale obecně, nadstandardně důležitá. To, co je to nejpodstatnější v komunikaci a nejenom v lékárně je, vycházet z pocitů toho druhého. Vycházet z představ toho druhého.

Když klient říká: NE! Klient s námi pouze pokračuje v dialogu, dokonce nám nahrává. Jak se tomu postavit?

Když klient říká: NE! Klient s námi pouze pokračuje v dialogu, dokonce nám nahrává. Jak se tomu postavit? Jak jsou námitky klienta vnímány? Bohužel jako negativní signály. Postoj obchodníka: Strach, obavy, negativní představy, klient MNE odmítá. Když klient říká: Nemám čas. Nemám peníze. Nemám zájem. My už

Více

Anežka Mičková, těší mě.

Anežka Mičková, těší mě. Anežka Mičková, těší mě. Profese finančního poradce je v České republice ještě v plenkách. Vždyť finanční poradci začali mít u nás význam až po revoluci v 89 roce, kdy se otevřel trh a lidé si měli z čeho

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Určitě sami dobře víte, že lidé neradi dávají doporučení na finanční zprostředkovatele.

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI Využitelný pro měření kompetence: vedení lidí, flexibilita Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 10 minut jeden testovaný

Více

Jak získat reference, které prodávají

Jak získat reference, které prodávají Jak získat reference, které prodávají Dovolte spokojeným zákazníkům, aby Vám přivedli další klienty Publikace je chráněna autorským právem 1 Obsah Jak získat nové doporučení str. 3 Překážky v získávání

Více

Nemáte Žádné Reference?

Nemáte Žádné Reference? Nemáte Žádné Reference? Pak mám pro vás dobrou zprávu. Každý začíná s tím, že žádné nemá. Všichni ale musíme odněkud začít. Z vlastní zkušenosti se mi nesčetněkrát potvrdilo, že když umístíte reference,

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost?

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost? SVÉPRÁVNOST Tady můžete najít důležité informace, které se týkají svéprávnosti. Pokud některým slovům nerozumíte, požádejte někoho, komu věříte, aby Vám při čtení pomohl. Co je to svéprávnost? Svéprávnost

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

Co je to doména? Doména je unikátní adresa na internetu. Je to něco, jako adresa Vašeho bydliště nebo firmy akorát v počítačovém světě, například

Co je to doména? Doména je unikátní adresa na internetu. Je to něco, jako adresa Vašeho bydliště nebo firmy akorát v počítačovém světě, například Co je to doména? Doména je unikátní adresa na internetu. Je to něco, jako adresa Vašeho bydliště nebo firmy akorát v počítačovém světě, například www.hostingomat.cz. Chcete-li zjistit, zda je doména volná,

Více

Lekce 2: Sebeuvědomění

Lekce 2: Sebeuvědomění Lekce 2: Sebeuvědomění Teoretický úvod: Důležitou součástí vnímání emocí je sebeuvědomění neboli uvědomování si sebe sama jako objektu svých pocitů, svého vlastního prožitku. Sebeuvědomění odráží naši

Více

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM 2 Co Vás odliší od průměru tisíců? Masérů je opravdu hodně. Těch opravdu dobrých je málo. Co patří k základním věcem, bez kterých se z průměru nedostanete? Co dělat, abyste

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Vysoké Učení Technické v Brně, Fakulta Stavební

PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Vysoké Učení Technické v Brně, Fakulta Stavební PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Vysoké Učení Technické v Brně, Fakulta Stavební Otázka, nikoli zda? ale jak? Naléhavě se potřebujeme učit nejenom znát a oceňovat sami sebe, ale stejně tak i ctít ostatní.

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7. lekce Jak se stát doporučitelným Chcete si udělat z doporučení seriózní nástroj, díky kterému budete stabilně získávat nové zakázky a obchodní

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

O pracovní rehabilitaci

O pracovní rehabilitaci ÚŘAD PRÁCE O pracovní rehabilitaci Těžké slovo: pracovní rehabilitace Když je člověk osobou se zdravotním postižením, mám právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitace je služba úřadu práce. Pomůže

Více

Váš e-shop očima Vašich zákazníků.. Váš e-shop očima Vašich zákazníků.. Váš web očima Vašich zákazníků Zákaznická podpora je důl na zlato!

Váš e-shop očima Vašich zákazníků.. Váš e-shop očima Vašich zákazníků.. Váš web očima Vašich zákazníků Zákaznická podpora je důl na zlato! Váš web očima Vašich zákazníků Zákaznická podpora je důl na zlato! Váš e-shop očima Vašich zákazníků.. Váš e-shop očima Vašich zákazníků.. Martin Dostál Zakladatel - Vyfakturuj.cz - SimpleShop.cz - Podnikatelna.cz

Více

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Týmová spolupráce mě nestresuje práce s pacienty, ale práce s kolegy trpělivost Hra na týmovou spolupráci 4 týmy 1. 3b / -1b 2. 4b / -2b 3. 3b / 0b 4. 3b / -2b

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy)

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy) SPOLU Olomouc SPOLU Olomouc, z. s. I Středisko podpory integrace Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc Tel: 585 237 194, e-mail: arp@spoluolomouc.cz, web: www.spoluolomouc.cz PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

Kdo je copywriter, co umí, kolik stojí a jak zapadá do vaší content strategy? Jan Ambrož Marketing Monday, 19. března 2012

Kdo je copywriter, co umí, kolik stojí a jak zapadá do vaší content strategy? Jan Ambrož Marketing Monday, 19. března 2012 Kdo je copywriter, co umí, kolik stojí a jak zapadá do vaší content strategy? Jan Ambrož Marketing Monday, 19. března 2012 Tipněte si, kde se stala chyba? Tady jsou ty texty. Co jim říkáte? No, váš text

Více

Výroková logika II. Negace. Již víme, že negace je změna pravdivostní hodnoty výroku (0 1; 1 0).

Výroková logika II. Negace. Již víme, že negace je změna pravdivostní hodnoty výroku (0 1; 1 0). Výroková logika II Negace Již víme, že negace je změna pravdivostní hodnoty výroku (0 1; 1 0). Na konkrétních příkladech si ukážeme, jak se dají výroky negovat. Obecně se výrok dá negovat tak, že před

Více

MAPA NA CESTU ROKEM 2019

MAPA NA CESTU ROKEM 2019 MAPA NA CESTU ROKEM 2019 PRACOVNÍ LISTY PRO UZAVŘENÍ ROKU 2018 A SKVĚLÝ START ROKU 2019 Než se vydám na cestu k novým obzorům, musím se nejdříve zorientovat v mapě. Kde se právě teď nacházím? Jakou cestu

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ

ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ Nyní čekáte všichni jediné - návod, jak to udělat. Ráda Vám ho dám, ale pozor - existuje pouze jediné řešení - 1 návod = jedna osoba, jedna

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Výstavba mluveného projevu

Výstavba mluveného projevu Výstavba mluveného projevu Typy projevů Pracovní projev představení své práce představení své organizace referát, přednáška úvod k tématu, workshopu, diskusi Společenský projev projev k jubileu konferování

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017

Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017 Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017 Co je six-pager? Amazon používá six-pager pro zvýšení efektivity svých meetingů. Jde o dokument, který si na začátku schůzky všichni přečtou, aby se dostali

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ. Jak ho poznat a co s tím? Lucie Žalská Kneslová. Integrální kouč 2017 OPRAVDOVOST

SYNDROM VYHOŘENÍ. Jak ho poznat a co s tím? Lucie Žalská Kneslová. Integrální kouč 2017 OPRAVDOVOST SYNDROM VYHOŘENÍ Jak ho poznat a co s tím? Lucie Žalská Kneslová Integrální kouč 2017 OPRAVDOVOST Zvonící budík ukončuje další bezesnou noc. Cítím se úplně mimo. Už zase mám vstávat a fungovat!!! Nemám

Více

Umění (sebe)prezentace

Umění (sebe)prezentace EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Umění (sebe)prezentace Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích Obsah Příprava Obsah připravované prezentace Desatero Sebeprezentace

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Výstavba mluveného projevu

Výstavba mluveného projevu Výstavba mluveného projevu Typy projevů Pracovní projev představení své práce představení své organizace referát, přednáška úvod k tématu, workshopu, diskusi Společenský projev projev k jubileu konferování

Více

Komunikace a zvládání krizových situací v řízení škol

Komunikace a zvládání krizových situací v řízení škol Komunikace a zvládání krizových situací v řízení škol Vzdělávací program Přerov GJB a SPgŠ Lektorské zajištění: Mgr. Blažena Mačáková Mgr. Helena Wiesenbergová Ing. Zdeněk Vysloužil Pan Radek Váňa Program

Více

1. Video vládne internetu

1. Video vládne internetu 1. Video vládne internetu V roce 2019 bude video představovat 80 % provozu internetu. Minimálně 1 týdně sleduje video 78 % lidí. Sdílí, nebo přeposílá video 88 % zákazníků. Měsíčně navštíví český YouTube

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

Nadace VIA, T Mobile a Tomáš Feřtek (EDUin) Jiří Závozda (Lidové noviny) uvádějí

Nadace VIA, T Mobile a Tomáš Feřtek (EDUin) Jiří Závozda (Lidové noviny) uvádějí Nadace VIA, T Mobile a Tomáš Feřtek (EDUin) Jiří Závozda (Lidové noviny) uvádějí Jak nabídnout své téma médiím V této dílně se dozvíte, jak efektivně P komunikovat s novináři, a naučíte se dívat na vlastní

Více

Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí

Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí Verbální + neverbální komunikace Verbální řeč + naslouchání + kladení otázek + argumentace Při komunikaci se zákazníky musí být prodávající

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

Tarotová galerie. Jak jste na tom se svou intuicí?

Tarotová galerie. Jak jste na tom se svou intuicí? 1 Tarotová galerie Jak jste na tom se svou intuicí? Necháváte se v běžném životě vést svými pocity, svým vnitřním vedením, anebo pro svá rozhodnutí vždy potřebujete logické zdůvodnění? Nebo to máte půl

Více

Jak je to s obleky na míru? Exklusivně s Jaroslavem Mejtou

Jak je to s obleky na míru? Exklusivně s Jaroslavem Mejtou Jak je to s obleky na míru? Exklusivně s Jaroslavem Mejtou Menstyle»Móda a styl Jaroslav Mejta, foto:robert Vano 30.09.2011 10:38 Michaela Lejsková S Jaroslavem Mejtou jsem měla několikrát příležitost

Více

Sny, které nepočkají

Sny, které nepočkají Sny, které nepočkají Pár slov úvodem Zcela klíčové je znát odpovědi na následující 3 otázky, proto si je napřed vypište a pak Vám o tom, proč je to důležité, něco povíme. Otázka 1: Jaký je ten Váš sen,

Více

Proč podnikat na internetu?

Proč podnikat na internetu? Proč podnikat na internetu? Obchodovat na internetu je mnohem snazší, než si zařizovat kamenný obchod. Neznamená to ale, že je to bez práce, nebo že je úspěch zaručen. Tak jako klasické podnikání i to

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová Zítřek může přijít Chci změnit Váš pohled na finanační poradenství. Zjistíte co všechno s vámi u kávy či v klidu domova finanační poradce probere. www.dagmarmancova.cz 2016 Zítřek může přijít Chci změnit

Více

Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů

Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů 16:00 16:45 Co je při prezentování důležité Tipy na způsob vystupování od celebrit 16:45 17:30 Sebeprezentace na pedagogické

Více

Inkubátor sociálních inovací v knihovnách

Inkubátor sociálních inovací v knihovnách Inkubátor sociálních inovací v knihovnách 2018-2019 Navrhněte spolu s lidmi využívanou službu, která zlepší jejich životy. CHTĚLI BYCHOM (z výzkumu 2017) využívat potenciálu seniorů a mladých podílet se

Více

Obsah. Obsah Jak manipulovat s lidmi (a nenechat se s m zmanipulovat) VÃNOV NO PODÃKOV NÕ

Obsah. Obsah Jak manipulovat s lidmi (a nenechat se s m zmanipulovat) VÃNOV NO PODÃKOV NÕ Obsah Obsah Jak manipulovat s lidmi (a nenechat se s m zmanipulovat) VÃNOV NO PODÃKOV NÕ vii VII VII vod 1 Kapitola 1 Manipulace s lidmi obecnï 3 Kapitola 2 SystÈmy a jejich ch p nì 5 Kapitola 3 Komunikace

Více

Mgr. Vít Janků Centrum pro rodinu a sociální péči, Josefská 1, 602 00 Brno, www.rodiny.iol.cz, tel.: 542 217 464, e-mail: prorodinu@centrum.

Mgr. Vít Janků Centrum pro rodinu a sociální péči, Josefská 1, 602 00 Brno, www.rodiny.iol.cz, tel.: 542 217 464, e-mail: prorodinu@centrum. BÝT RODIČEM? Jaká je odpověď na tuto otázku v dnešní době? Rodina se mění. Dnes už dítě není pro člověka ani existenční ani společenskou nutností; metody asistované reprodukce mažou hranici mezi rodičovstvím

Více

Tento Ebook byl vytvořen ve spolupráci s institutem CHYTRÝ MAKLÉŘ Jakékoli kopírování či šíření není dovoleno bez uvedení

Tento Ebook byl vytvořen ve spolupráci s institutem CHYTRÝ MAKLÉŘ   Jakékoli kopírování či šíření není dovoleno bez uvedení 7 chyb, kterých je potřeba se vyvarovat při prodeji nemovitosti. Chystáte se nakládat s majetkem, který má zřejmě milionovou hodnotu. Mnoho lidí udělalo při prodeji mnoho chyb. Vy je ale dělat nemusíte.

Více

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1 1. PROHLÉDNĚTE SI OBRÁZKY A KTERÉ TÍSŇOVÉ LINKY K NIM PATŘÍ. ZAPAMATUJTE SI JE. 155 158 150 1 2. PŘIŘAĎTE TELEFONNÍ ČÍSLO KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU 155 158 150 2 3. VYTOČTE

Více

je na jaro Béžová náš šatník? Móda Jak a čím oživit 46 Brýle &Móda Jana Minaříková Jana Minaříková založila svou značku v roce 2009, po absolutoriu

je na jaro Béžová náš šatník? Móda Jak a čím oživit 46 Brýle &Móda Jana Minaříková Jana Minaříková založila svou značku v roce 2009, po absolutoriu Jak a čím oživit náš šatník? Béžová je na jaro ideální! Za pár týdnů tu je jaro. Jak doplnit šatník, abyste se cítila dobře, radí návrhářka Jana Minaříková: Základem každého modelu, který chcete nosit

Více

Hra na schovku" Naháči a naháčci

Hra na schovku Naháči a naháčci Viděli jste někdy svoje rodiče jen tak"? Stydíte se před svými dětmi nebo se před nimi vystavujete nazí? Myslíte si, že může pohled na nahého rodiče dítěti ublížit? Nahota je především o tom, jaký máme

Více

Být člověkem před zákonem

Být člověkem před zákonem Vaše občanská práva Být člověkem před zákonem Inclusion Europe Zpráva Inclusion Europe společně se svými 49 členskými organizacemi v 36 zemích usiluje o odstranění diskrimance : Anglie Belgie Bulharsko

Více

Jak napsat e-mail, který prodává

Jak napsat e-mail, který prodává Jak napsat e-mail, který prodává Tři kouzla prodejních mailů Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Obsah Prodejní e-mail str. 3 Principy prodejního e-mailu str. 6 Načasování str. 7 Odesílatel

Více

Jak vypadá můj cíl teď?

Jak vypadá můj cíl teď? Začátek sezení 1 1. Do čeho byste se pustil, kdyby jste věděl, že se to 100% povede? 2. Co byste (u)dělal, kdybyste se nebál? 3. Aby váš život byl perfektní, co by se muselo změnit? 4. Jakého nejlepšího

Více

Dodání fotek. Album. Fotokniha. Leporelo

Dodání fotek. Album. Fotokniha. Leporelo Focení Svatby Svatbu máte jenom jednou, a proto svatební focení patří k těm nejdůležitějším. Snažím se tedy fotit tak, aby každá z fotek zaznamenávala důležité okamžiky Vašeho dne, Vaše úsměvy a emoce,

Více

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem.

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem. INTRO Založit si facebookový profil nic nestojí, proto to dříve či později udělá každá druhá firma, neziskovka nebo živnostník. Hned po webových stránkách je dnes v Česku Facebook nejběžnější online platformou.

Více

Kdo jste vy a co můžete nabídnout. Pomocné otázky

Kdo jste vy a co můžete nabídnout. Pomocné otázky Kdo jste vy a co můžete nabídnout Pomocné otázky Co přesně děláte? Jaké produkty či služby nabízíte V jaké situaci to pomáhá zákazníkům Co jim vaše služba/produkt přesně umožňuje Proč tohle všechno děláte?

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Přátelé, když jsem se nedávno procházel před víkendem po Ďáblickém lese, bylo nádherné, takové to podzimní, ponuré počasí a já jsem přemýšlel, co pěkného

Více

Cambridžská škála depersonalizace

Cambridžská škála depersonalizace Cambridžská škála depersonalizace JMÉNO: VĚK: DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ: ZÁKLADNÍ / VYUČENA / STŘEDOŠKOLSKÉ / VYŠSÍ NEBO VYSOKÉ (prosím vyplňte a zakroužkujte) PROSÍME VÁS, ABYSTE SI POZORNĚ PŘEČETLA INSTRUKCE:

Více

Faily při tvorbě e-shopů,

Faily při tvorbě e-shopů, Faily při tvorbě e-shopů, za které zaplatíte víc, než za celý e-shop Marek Čevelíček Twitter: @mcevel Nefunkční weby a e-shopy Proč existuje tolik nefunkčních webů a e-shopů? 1/ nevím, jak udělat funkční

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Copyright Jiří Janda ISBN 978-80-260-3716-3

Copyright Jiří Janda ISBN 978-80-260-3716-3 1 Copyright Jiří Janda ISBN 978-80-260-3716-3 2 Mojí nejskvělejší manželce Lucii a všem mým studentům 3 PŘEDMLUVA" 4 CO JE TO KONDICIONÁL A PROČ JE V ANGLIČTINĚ POTŘEBA" 6 PRVNÍ KONDICIONÁL" 9 DRUHÝ KONDICIONÁL"

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Základní struktura prodejního rozhovoru

Základní struktura prodejního rozhovoru PÉČE O KLIENTA II. Základní struktura prodejního rozhovoru CÍL Pozitivní závěr Uzavření obchodu Překonání námitek/ argumentace Prezentace řešení Analýza stávající situace - vyvolání diskuse odkrytí potřeb

Více

Te T lefon o ov o án á í Te T lefo f n o o n v o á v ní n v v oč o í č ch c h no n v o á v čk č a k 2

Te T lefon o ov o án á í Te T lefo f n o o n v o á v ní n v v oč o í č ch c h no n v o á v čk č a k 2 Money Plus Telefonování Vize bez realizace je halucinace Albert Einstein 1 Telefonování Telefonování v očích nováčka 2 Naladění sebe Uč se od moudrých! Uč se od výjimečných! Uč se od života! 3 Mozek je

Více

Zaručený návod, jak mít

Zaručený návod, jak mít Zaručený návod, jak mít jistou práci a mzdu Rady k nezaplacení 1. Jak získat práci a začít vydělávat peníze 2. Že vám agentura práce najde práci za vás 3. Co říkají lidé, kteří pracují pro agenturu práce

Více

Obchodní snídaně

Obchodní snídaně Obchodní snídaně 5. 4. 2016 ŘEŠENÍ NEMÁ ŽÁDNOU VLASTNÍ HODNOTU ŘEŠENÍ VYTVÁŘÍ HODNOTU, pokud řeší problémy nebo přináší výsledky Jak nabídnout zákazníkovi takové řešení, které ho dovede k úspěchu. Staré

Více

Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla!

Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla! Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla! CO JE PRO VÁS DŮLEŽITÉ! UVĚDOMIT SI, PROČ JSTE ZDE A CO CHCETE VE SVÉM ŽIVOTĚ ZMĚNIT A NA TOM BUDEME

Více

ISO9001. výhoda) Ing. Miroslav Rumler rumler@reliant.eu

ISO9001. výhoda) Ing. Miroslav Rumler rumler@reliant.eu JAK ZÍSKAT Z VÍCE V ZISKOVÝCH ZÁKAZNZ KAZNÍKŮ (komplexní logistická služba jako konkurenční výhoda) Ing. Miroslav Rumler rumler@reliant.eu 1 My všichni bychom mohli být v naší prodejní práci zdaleka úspěšnější,

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

3.5.2007-9.5.2007. Jazykové okénko... 7.5.2007 ČT 1 str. 1 07:50 Rubrika dne - Ostrava

3.5.2007-9.5.2007. Jazykové okénko... 7.5.2007 ČT 1 str. 1 07:50 Rubrika dne - Ostrava 3.5.2007-9.5.2007 Jazykové okénko... Jazykové okénko Tak a zatímco já jsem vás vítal u obrazovek, tak mě tady sledovala, čekala, až domluvím, paní Eva Jandová, vedoucí Katedry českého jazyka z Ostravské

Více

PR Svazu a úvod do komunikace s médii

PR Svazu a úvod do komunikace s médii PR Svazu a úvod do komunikace s médii Praha, 1. února 2018 Mgr. Štěpánka Filipová mediální zastoupení INFORMAČNÍ NÁSTROJE 3 V REALIZACI 4 GDPR kampaň - banner, speciální sekce web, dopis, leták, materiál

Více

Práce jen pro OZP Úřad práce

Práce jen pro OZP Úřad práce CESTA ZA PRACÍ Tady můžete najít důležité informace, která se týkají pracovní smlouvy. Pokud některým slovům nerozumíte, požádejte někoho, komu věříte, aby Vám při čtení pomohl. Když hledáte práci, měli

Více