I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují:"

Transkript

1 C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují: De pugna Marathonia In magno periculo olim res publica Atheniensium erat. Nam Persae cum magno exercitu in Atticam invaserunt. Persarum rex Darius classem multarum navium magnasque copias peditum et equitum comparavit, propterea quod Graeciam in suam potestatem redigere cupiebat. Persae ad Atticam appropinquaverunt et suas copias in planitiem apud Marathona deduxerunt. Athenienses primum Spartam nuntium miserunt, de gravi periculo Lacedaemonios admonuerunt et auxilium petiverunt. Exercitus Atheniensium parvus erat, duces autem rei militaris periti erant. Miltiades omnibus ducibus prudentia excellebat. Concordia Graecorum in rebus adversis admirabilis erat. Consilio et auctoritate Miltiadis Athenienses parvas copias in aciem duxerunt. Initio diei in media acie Persae, in cornibus Graeci victores erant; meridie victoria Graecorum certa erat. In pugna Marathonia prudentia Miltiadis et fortitudo militum rem publicam Atheniensium a pernicie servaverunt. 1/ Který perský král se jako první vypravil proti Řecku? 2/ Z jakých oddílů se skládalo perské vojsko? 3/ Koho žádali Athéňané o pomoc v boji proti Peršanům? 4/ Který z řeckých vůdců velel v bitvě u Marathónu a jakou vlastností vynikal? 5/ Jak vypadala situace v bitvě na začátku dne? 6/ Podle legendy rychlý posel Diomedón hned po skončení bitvy běžel do Athén oznámit vítězství. Vzápětí poté, co svým spoluobčanům v Athénách oznámil radostnou zprávu, padl vysílen k zemi a zemřel. S touto legendou je spojena jedna novodobá sportovní disciplína - uveďte její název. 7/ V jedné z pozdějších bitev řecko-perských válek byli Řekové poraženi zradou. Památku řeckých padlých připomíná tento nápis na jejich památníku: Poutníče, zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jakož zákony kázaly nám. O kterou bitvu jde? 8/ S touto bitvou jsou spojena jména Leónidás a Efialtés. Jakou roli tyto historické osobnosti v příslušné bitvě sehrály?

2 9/ Věštba delfské věštírny Athéňanům radila zbudovat "dřevěnou hradbu"? Co tato "dřevěná hradba" měla znamenat? 10/ Kde se později odehrála největší námořní bitva řecko-perských válek, v níž Řekové porazili Peršany? Kdo v této bitvě byl velitelem Řeků a kdo vedl Peršany? II/ Pars grammaticalis: 1/ Přeložte doslova spojení in media acie. 2/ Uveďte antonyma k následujícím latinským výrazům: concordia res adversae 3/ V klasické latině slovo eques znamená jezdec, slovo dux vůdce, velitel. Jaký další význam tato slova získala ve středověké latině? 4/ Vyhledejte v textu slova, která jsou odvozena z následujících latinských slov, a uveďte je v nominativu singuláru:: providentia cor 5/ Převeďte do pasiva poslední větu textu, tj. In pugna Marathonia prudentia Miltiadis et fortitudo militum rem publicam Atheniensium a pernicie servaverunt. III/ Nugae: V jednom středověkém klášteře v severní Itálii měli velkou sbírku rukopisů s díly řeckých a latinských autorů. Za jedné kruté zimy se však do kláštera stáhly myši a poté, co vyjedly spižírnu, vrhly se i na klášterní knihovnu. Když správce knihovny, vzdělaný mnich Cosimo, zjistil tuto pohromu, pokoušel se z potrhaných a rozžvýkaných cárů rukopisů zachránit aspoň některé. Pomůžete mu v jeho nelehké práci tím, že k sobě přiřadíte pasáže pocházející z téhož díla? - stačí graficky naznačit. Určete názvy příslušných literárních děl a jejich autory: "Jak dlouho budeš ještě, Catilino, zneužívat naší trpělivosti?" "Zlatý vzešel pak nejprve věk, kdy zákona, soudce člověk byl prost a od sebe sám ctil věrnost a právo. Nebylo trestu ni strachu, a hrozivá slova se nečtla, vyrytá v kov, a prosící dav se nemusel báti soudcových úst: ač neměli obhájce, bezpečni byli." "Zbožnost je svalena v prach a zdolána: poslední z bohů se země nasáklé krví se vzdálila panenská Diké." "Ó časy, ó mravy."

3 C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo - kategorie B Nomen: Schola: I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují: Andromeda Cassiope, uxor regis Aethiopiae Cephei, iram Neptuni excitavit, quod filiam suam Andromedam Nereidibus, maris nymphis, anteposuerat. Ideo Neptunus, Nereidum rex, terram Aethiopiae inundavit et beluam acerbam misit, quae agros vastavit et multos incolas devoravit. In summo periculo Apollinis sacerdos proclamavit: "Nisi Andromedam, regis filiam, beluae sacrificaveritis, Neptuni iram non placabitis." Itaque Andromeda in litore ad saxum religatur, ubi beluae adventum exspectat. Sed Perseus, dum iter mari faciebat, puellam vidit et non solum ob formae admirationem, sed etiam ob supplicii misericordiam, puellam a periculo liberavit. Agenor autem, Andromedae sponsus, puellae amore et gloriae cupiditate incensus, insidias contra Perseum posuit. Perseus vero dolum cognovit et Gorgonis, feri monstri, caput ostendit: itaque Agenorem in saxum mutavit. Tum Perseus cum Andromeda patriam per multas gentes et aequora petivit et post longum iter domum pervenit et puellam uxorem ducit. 1/ Proč Cassiope rozhněvala Neptuna? 2/ Jak dal Neptun svůj hněv najevo? 3/ Jakou radu poskytl zkoušené zemi Apollónův kněz? 4/ Který hrdina Andromedu zachránil? 5/ Kdo se pokusil Perseovi klást nástrahy? 6/ Podle které z postav uvedeného příběhu se jmenuje jasné souhvězdí ve tvaru W? 7/ Napište řecké jméno boha Neptuna. 8/ Kde se v Řecku nalézala hlavní svatyně v příběhu zmíněného boha Apollóna spojená se známou věštírnou? Jak se jmenovala věštkyně, která v ní působila? 9/ Zabitím nebezpečných oblud se proslavilo i několik dalších řeckých hrdinů. Uveďte jména řeckých hrdinů, kteří zabili tyto obludy: Mínótaurus lernská hydra 10/ Kdo to byly Gorgony? Jak se jmenovala Gorgona, jíž usekl hlavu Perseus?

4 Hlava Gorgony se v antice často znázorňovala na štítech nebo na přídích lodí, neboť jí byl přičítán tzv. apotropaický význam. Vysvětlete, co to znamená. II/ Pars grammaticalis: 1/ Přečtěte si pozorně výrok Apollónova kněze: Nisi Andromedam, regis filiam, beluae sacrificaveritis, Neptuni iram non placabitis. a/ O jaký druh souvětí se jedná? b/ Určete gramaticky tvar sacrificaveritis. c/ Napište toto souvětí jako ireálné v minulosti. 2/ Vypište z textu latinské slovo, jehož doslovným překladem vzniklo ve staré češtině slovo milosrdenství. 3/ Vypište z textu dvě složená slova, v jejichž základu stojí slovo sacrum - oběť (Uveďte je v základním tvaru, tj. nominativu singuláru, infinitivu prézentu). 4/ Napište nominativ singuláru od substantiva litore. Napište synonymum k uvedenému slovu. 5/ Tvary maris a mari vyskytující se v textu představují genitiv a dativ sg. od substantiva moře. Napište toto substantivum v nominativu singuláru. Uveďte k tomuto slovu synonymum. Napište latinské slovo (v nom. sg.), které by mělo zcela stejné tvary genitivu a dativu sg., tj. maris a mari, a přeložte je do češtiny. III/ Nugae: Po dobytí Olomouce Švédy za třicetileté války nastala hotová spoušť. Válkou a kořalkou zhrublí vojáci neušetřili ani vzácnou biskupskou knihovnu. Ze vzácných tisků s edicemi antických autorů vytrhávali listy, do nichž si potom balili kusy uzeného a slaniny z místních vypleněných masných krámů. Tomuto barbarskému počínání zamezil až vzdělaný švédský kapitán Svenson, který byl původně profesorem na univerzitě v Uppsale, avšak bídné platové poměry ho přiměly přihlásit se do armády. Navzdory trpkým vzpomínkám na univerzitní bídu s nouzí neztratil zájem o klasické obory a snažil se napravit kulturní pohromu způsobenou svými prostomyslnými podřízenými. Z potrhaných a umaštěných cárů papíru se pokoušel dát dohromady původní texty a tak aspoň některé z nich zachránit. Pomůžete mu v jeho namáhavé práci tím, že k sobě přiřadíte pasáže pocházející z téhož díla? - stačí graficky naznačit. Určete názvy příslušných literárních děl a jejich autory.

5 "Urbem Romam a principio reges habuere; libertatem et consulatum L.Brutus instituit." "Passer, deliciae meae puellae, quicum ludere, quem in sinu tenere, cui primum digitum dare adpetenti et arcis solet incitare morsus, " "Inde consilium mihi pauca de Augusto et extrema tradere, mox Tiberii principatum et cetera, sine ira et studio, quorum causas procul habeo." " credo, ut tum gravis acquiescet ardor, tecum ludere sicut ipsa possem "

6 Certamen Latinum - národní kolo - kategorie A - správné řešení a bodové hodnocení: I/ Pars textualis: 17 bodů 1/ Dáreios 1 bod 2/ námořní oddíly, pěšáci, jezdci (pro správné hodnocení stačí uvést pěšáci a jezdci) 3/ Sparťany 1 bod 4/ Miltiadés, vynikal prozřetelností (předvídavostí, rozvážností, zkušeností) 5/ Na počátku dne vítězili Peršané v prostředním šiku, Řekové na křídlech. 6/ maratónský běh 1 bod 7/ bitva u Thermopyl 1 bod 8/ Leónidás - spartský král, velel oddílu 300 mužů, kteří setrvali při obraně thermopylské soutěsky; Efialtés - zrádce, který ukázal cestu Peršanům a jehož zradou byli Řekové poraženi 9/ Věštba byla vyložena tak, že Athéňané si mají postavit silné loďstvo, na něž by měli spoléhat při obraně svého státu 10/ bitva u ostrova Salamíny Řekům velel Athéňan Themistoklés, Peršanům jejich král Xerxés. 3 body II/ Pars grammaticalis: 11 bodů 1/ v prostředním šiku 2/ discordia res secundae 3/ rytíř vévoda 4/ prudentia concordia 5/ In pugna Marathonia res publica Atheniensium prudentia Miltiadis et fortitudine militum a pernicie servata est. 3 body III/ Nugae: Marcus Tullius Cicero - První řeč proti Catilinovi: "Jak dlouho budeš ještě " "Ó časy, ó mravy. 8 bodů)* Publius Ovidius Naso - Proměny (báje o čtvero věcích): "Zlatý vzešel pak nejprve věk " "Zbožnost je svalena v prach )*Pozn.: 4 body se udělují za správné spojení textů, čtyři za určení autorů a jejich děl. Celkem: 36 bodů

7 Certamen Latinum - národní kolo - kategorie B - správné řešení a bodové hodnocení I/ Pars textualis: 16 bodů 1/ Cassiope rozhněvala Neptuna, protože dávala přednost své dceři Andromedě před mořskými nymfami Nereidkami. 1 bod 2/ Neptun zaplavil Aethiopii a poslal obludu, která zpustošila tamní pole a sežrala mnoho obyvatel. 3/ Kněz prohlásil, že Neptunův hněv nelze uklidnit jinak než obětováním Andromedy. 1 bod 4/ Perseus 1 bod 5/ Andromedin snoubenec Agénór 1 bod 6/ Cassiope (řecky Kassiopeia) 1 bod 7/ Poseidón 1 bod 8/ Delfy, Pýthie 9/ Mínótaurus - Théseus lernská hydra Héraklés 10/ Gorgony byly tři obludné okřídlené ženy s kovovými pěstmi a zmijemi místo vlasů. Kdo na ně pohlédl, zkameněl. Medúsa Apotropaický znamená doslova (ze staré řečtiny) odvracející zlo. Šlo o magický prostředek sloužící k odvracení démonů, zlých duchů, nepřízně osudu (např. v bitvě, při plavbě na moři atd.). 4 body II/ Pars grammaticalis: 13 bodů 1/ a/ podmínkové reálné 1 bod b/ indikativ futura II. akt. 1 bod c/ Nisi Andromedam, regis filiam, beluae sacrificavissetis, Neptuni iram non placavissetis. 2/ misericordia 1 bod 3/ sacerdos, sacrificare 4/ litus - synonyma: ora, ripa 5/ mare - synonyma: pontus, pelagus, Oceanus, aequor, aqua, unda mas - muž, samec 4 body III/ Nugae: Publius Cornelius Tacitus - Letopisy: "Urbem Romam a principio " "Inde consilium mihi " 8 bodů)* Gaius Valerius Catullus - Básně "Passer, deliciae meae puellae " " credo, ut tum gravis " )*Pozn.: 4 body se udělují za správné spojení textů, další 4 za správné určení autorů a jejich děl. Celkem 37 bodů

8 Poznámky k soutěži: 1/ Na vypracování úkolů mají soutěžící 90 minut. 2/ Slovník soutěžící smějí používat pouze na vypracování první části - pars textualis, na kterou mají 45 minut času. Poté slovníky a list s vypracovanými úkoly odevzdají, ale text si smějí dále ponechat, neboť i další úkoly se k němu částečně vztahují. 3/ V případě rovnosti bodů se u kategorie A přihlíží ke kvalitě odpovědí na otázky II/5, u kategorie B ke kvalitě odpovědí na otázku I/10.

Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés!

Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés! Řecko perské války Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés! Kde se nacházela Perská říše? Byla to rozlehlá říše, která měla své centrum na území dnešního Iránu

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2010 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2010 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2010 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený text do češtiny: Leonidas Persae Graeciam ingentibus copiis aggrediebantur. Tum Leonidas,

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2009 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2009 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2009 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený text do češtiny: De cervi cornibus Cervus aliquando in aqua lacus clari imaginem suam spectabat

Více

KLASICKÉ OBDOBÍ. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o klasickém období.

KLASICKÉ OBDOBÍ. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o klasickém období. KLASICKÉ OBDOBÍ Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o klasickém období. Základní pojmy Attika metropole lakonický heilóti demokracie achronti

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2010 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2010 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2010 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený příběh do češtiny: De delphinis et hominibus Iam antiquis temporibus delphini erant animalia

Více

ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO,

ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. 1 ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, pracovní list Po zániku

Více

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Antická mytologie. Odysseus

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Antická mytologie. Odysseus Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Antická mytologie Odysseus Odysseova hlava Řecké sochařství 2. st. př. n. l., muzeum Sperlonga. Převzato z: http://en.wikipedia.org/wiki/file:head_odysseus_

Více

Starověké Řecko. Otestuj své znalosti!

Starověké Řecko. Otestuj své znalosti! Starověké Řecko Otestuj své znalosti! 1. Tento chrám v Aténách se jmenuje a/ Pentathlon b/ Parthenon c/ Artemidin http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/2006_01_21_ath%c3%a8nes_parth%c3%a9non.jpg/800px-

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2008 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2008 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2008 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený text do češtiny: De equo Troiano Achivi per decem annos Troiam capere non poterant. Itaque

Více

2/ Najděte v textu slova, z nichž jsou odvozena následující latinská slova: ciborium conferre appetitus

2/ Najděte v textu slova, z nichž jsou odvozena následující latinská slova: ciborium conferre appetitus C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a přeložte jej do češtiny: Canis per fluvium carnem ferrens Amittit merito proprium,

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - národní kolo 2009 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - národní kolo 2009 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - národní kolo 2009 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený text do češtiny: De Iphigenia Cum Agamemnon cum Menelao fratre bellum contra Troianos pararet,

Více

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény Historie 03 Antické dějiny Otázka číslo: 1 V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby Sparta Athény Peršané Otázka číslo: 2 Hegemonie Sparty nad Athénami nastala po bitvě u: Issu Leukter Aigospotamoi Plataj

Více

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Opakování Řecko, Řím Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Opakování - Starověké Řecko a Řím 1. Kde a proč zakládali Řekové osady? (použij

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II Ročník: I. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_92 Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2008 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený příběh do češtiny: De Achillis ira Decimo belli Troiani anno inimicitiae Agamemnonis, summi

Více

KULTURA STAROVĚKÉHO ŘECKA

KULTURA STAROVĚKÉHO ŘECKA KULTURA STAROVĚKÉHO ŘECKA Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_28_17 Tématický celek: Umění a kultura Autor: Miroslav

Více

VY_32_INOVACE_453. Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace. Mgr. Denisa Gbelcová. Člověk a společnost. Dějepis

VY_32_INOVACE_453. Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace. Mgr. Denisa Gbelcová. Člověk a společnost. Dějepis VY_32_INOVACE_453 Škola Jméno autora Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace Mgr. Denisa Gbelcová Datum: 1. 9. 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Metodický

Více

Gaius Iulius Hyginus O astronomii (De astronomia)

Gaius Iulius Hyginus O astronomii (De astronomia) Gaius Iulius Hyginus O astronomii (De astronomia) Úvod, překlad Hyginovy Astronomie a Pseudo-Eratosthenových Zhvězdnění a rejstříky Alena Hadravová Překlad Arátových Jevů na nebi Radislav Hošek ARTEFACTUM

Více

Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA

Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA 18 STAROVĚKÁ KRÉTA Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA Kréta ostrov ve Středozemním moři asi v letech 2500 1500 př. Kr. zde kvetla první evropská civilizace

Více

Starověké Řecko. Bartošová

Starověké Řecko. Bartošová Starověké Řecko Bartošová Antické Řecko Vznik Cca před 3500-4000 let KRÉTA Konec rozmach křesťanství vliv na jazyk, politiku, vzdělávací systém, filozofii, vědu a umění. Zejména městské státy (krom období

Více

I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují:

I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují: C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují: Theseus et Ariadna

Více

Vstupte do světa mýtů, bájí a pověstí. Projděte se hvězdnou oblohou. Poznejte příběhy, které se váží k některým bohům a hvězdám

Vstupte do světa mýtů, bájí a pověstí. Projděte se hvězdnou oblohou. Poznejte příběhy, které se váží k některým bohům a hvězdám Vstupte do světa mýtů, bájí a pověstí. Projděte se hvězdnou oblohou. Poznejte příběhy, které se váží k některým bohům a hvězdám Žilo kdysi sedm bratrů - loupežníků. Doslechli se, že na samém konci země,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Předmět: Latina. Charakteristika vyučovacího předmětu:

Předmět: Latina. Charakteristika vyučovacího předmětu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk latina V předmětu Latina se realizuje obsah vzdělávacího oboru latinský jazyk RVP GV; současně se realizují tematické okruhy průřezových

Více

II/ Pars grammaticalis 1/ Vypište slova z latinského textu, z nichž jsou odvozena následující česká slova: špeluňka fronta invalidní

II/ Pars grammaticalis 1/ Vypište slova z latinského textu, z nichž jsou odvozena následující česká slova: špeluňka fronta invalidní C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně a přeložte do češtiny uvedený text: Leo invalidus Leo senectute confectus in spelunca sua

Více

Staré řecké báje a pověsti

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Doporučujeme další e-knihy: Martina Drijverová Ježíš a jeho příběh Gulliverovy cesty převyprávěla Jana Eislerová Staré

Více

Počátky vojenství v antickém Řecku. Aleš Mučka

Počátky vojenství v antickém Řecku. Aleš Mučka Počátky vojenství v antickém Řecku Aleš Mučka Chronologický vývoj antického Řecka Mínojská civilizace (2700 1170 př. n. l.) Mykénská civilizace (1600 1100 př. n. l.) Temné období (12. 9. století př. n.

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15. Název materiálu: Starověké Řecko - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15. Název materiálu: Starověké Řecko - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15 Název materiálu: Starověké Řecko - test Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Mgr. Petra Březinová VY 32 INOVACE 16/15 Dějepis/6.ročník

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_94 : Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

Antika: Řím (lyrika, epika, drama)

Antika: Řím (lyrika, epika, drama) Antika: Řím (lyrika, epika, drama) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC6 Antika: Řím Hlavní autoři a významná díla Hlavní autoři Publius Vergilius Maro Publius Ovidius Naso Titus Maccius Plautus

Více

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14. Předmět: Latina

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14. Předmět: Latina Předmět: Latina Charakteristika vyučovacího předmětu: Latina rozvíjí jazykové a logické myšlení žáků a vede je k pochopení systémové povahy jazyka. Soustavná konfrontace s mateřským jazykem všestranně

Více

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Antická mytologie. Chrámy řeckých bohů

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Antická mytologie. Chrámy řeckých bohů Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Antická mytologie Chrámy řeckých bohů Obsah prezentace 1. Návodné otázky k charakteristice starořeckých chrámů 2. Půdorys antického chrámu, typické

Více

Římská lyrika GYMNÁZIUM A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY ZLÍN

Římská lyrika GYMNÁZIUM A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY ZLÍN Římská lyrika Tematická oblast Antika Datum vytvoření 12. 7. 2013 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód První ročník gymnázia DUM slouží k procvičení a zopakování učiva o římských básnících na

Více

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

4.9.1. Základy latiny II

4.9.1. Základy latiny II 4.9.1. Základy latiny II Základy latiny jsou dvouletý volitelný předmět, jehož hlavním cílem je poskytnout žákům základní orientaci v systému latinské gramatiky v rozsahu středoškolského učiva a připravit

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2007 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis De ludis gladiatoriis In amphitheatris antiquis temporibus saepe ludi gladiatorii dabantur. Ludi gladiatorii

Více

Úvod do gramatiky. Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255

Úvod do gramatiky. Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255 Úvod do gramatiky Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255 Slovní druhy Z deseti slovních druhů se v lékařské terminologii uplatňují jen některé: a) podstatná

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Sparta VY_32_INOVACE_11_12. Vladimír Macků 1.ročník

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Sparta VY_32_INOVACE_11_12. Vladimír Macků 1.ročník Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět: LATINA Ročník: KVINTA a I. ROČNÍK Tematická oblast Historický úvod do latinského jazyka Co je latina a odkud pochází; jakým prošla vývojem

Více

XIX. Historické a literární výroky

XIX. Historické a literární výroky Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk

Více

SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT

SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT Jak bylo uvedeno v úvodní kapitole, termínem věta se ve výkladech označují nejen struktury obsahující sloveso v určitém tvaru, ale i ve

Více

STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník

STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník VY_32 _INOVACE_D_ 371 STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 9. 2. 2013 Datum pilotáže: 18. 2. 2013 Metodika: test je určen k prověření

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

PŘEHLEDY. Věty s ut PŘEHLEDY. Kladná spojka ut že ut. Výrazy ve větě hlavní Způsob ve větě vedlejší Druh věty. Záporná spojka ut non že ne

PŘEHLEDY. Věty s ut PŘEHLEDY. Kladná spojka ut že ut. Výrazy ve větě hlavní Způsob ve větě vedlejší Druh věty. Záporná spojka ut non že ne Některé spojky se vyskytují v různých druzích vět. V následujících tabulkách jsou uvedeny typické případy použití spojek,, a, jejichž výskyt je jrůznorodější, a proto může působit jvíce obtíží. Tabulky

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 3)Krátké období vítězství latiny a pronikání češtiny (počátek 12.st.- polovina13.st.) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století)

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

Antické Řecko Klasické období

Antické Řecko Klasické období Antické Řecko Klasické období Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02011 Na konci 6. století př. n. l. se na Blízkém východě vyvinul mocný stát s vyspělou infrastrukturou a kvalitně organizovanou armádou

Více

Evropská středověká literatura (eposy)

Evropská středověká literatura (eposy) Evropská středověká literatura (eposy) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC9 Významná díla Beowulf Píseň o Rolandovi Píseň o Cidovi Píseň o Nibelunzích Beowulf 1. Ke které zemi patří, kdo je

Více

a poučení pro projektové manažery

a poučení pro projektové manažery Obléhání hradu SION L.P. 1437 a poučení pro projektové manažery B. LACKO Doprovodný program QV 2015 Zikmund Lucemburský uznán českou šlechtou za českého krále (Výsledek dohod v Basilei v roce 1436) Postoje

Více

STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE

STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE 19 STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE Balkánský poloostrov poloostrov Peloponés Popiš území, na kterém se rozkládalo starověké Řecko, a najdi na mapě: západní pobřeží Malé Asie Athény Sparta Mykény Egejské

Více

Raný středověk. Co se ti vybaví, když se řekne středověk?

Raný středověk. Co se ti vybaví, když se řekne středověk? Raný středověk Co se ti vybaví, když se řekne středověk? Stěhování národů rozsáhlá migrace obyvatelstva koncem starověku a počátkem středověku (migrace pohyb, přesun) důvody: nárůst počtu obyvatelstva,

Více

VY_32_INOVACE_VL4_09_04

VY_32_INOVACE_VL4_09_04 VY_32_INOVACE_VL4_09_04 ANOTACE Šablona Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: materiál k samostatné práci žáků vhodný k samostatnému prověřování vědomostí žáků III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

ANTIKA. Starověké Řecko. Náboženství

ANTIKA. Starověké Řecko. Náboženství ANTIKA Starověké Řecko - první starověká evropská civilizace => další civilizace byly Řeckem ovlivněny - základy evropské kultury, vědy (matematika, fyzika, historie, filozofie ) a demokracie - první lidé

Více

Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a zodpovězte následující otázky, které se k němu vztahují:

Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a zodpovězte následující otázky, které se k němu vztahují: C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo - kategorie B Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a zodpovězte následující otázky, které se k němu vztahují: De vera amicitia In

Více

Slunce nad Slavkovem aneb Napoleon se směje

Slunce nad Slavkovem aneb Napoleon se směje Muzeum Brněnska, p.o. Památník Mohyla míru Slunce nad Slavkovem aneb Napoleon se směje Pracovní listy Milí návštěvníci, vítáme Vás v muzeu Památníku Mohyla míru na Prateckém kopci, kde se dozvíte mnoho

Více

1. Ukázka je napsaná ve slohovém útvaru: (správnou odpověď zakroužkujte) a) referát b) úvaha c) vypravování

1. Ukázka je napsaná ve slohovém útvaru: (správnou odpověď zakroužkujte) a) referát b) úvaha c) vypravování Přijímací zkoušky z českého jazyka Doplňte: Otův tatínek, s maminkou a bratry po válce vstoupil_ do komunistické strany. Jednoho dne se seznámil s _meričanem Johnym, který za války létal s letadlem proti

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

Po vyhrané bitvě u Sudoměře husité pod velení Jana Žižky vypalují Sezimovo Ústí a v roce 1420 zakládají město Tábor.

Po vyhrané bitvě u Sudoměře husité pod velení Jana Žižky vypalují Sezimovo Ústí a v roce 1420 zakládají město Tábor. Jan Hus byl sice upálen, ale jeho učení se šířilo dále. Lidé se snažili žít podle jeho myšlenek. Začali si říkat husité. K husitství se hlásila část šlechty a měšťanstva, ale nejvíc chudina. Do svého čela

Více

Úvod do knihy ezdráš a nehemjáš

Úvod do knihy ezdráš a nehemjáš Úvod do knihy ezdráš a nehemjáš Edikt perského krále kýra I. Opakování - základní linie příběhu II. Král kýros III. Probuzený duch IV. Státní restituce Opakování - Základní linie příběhu 1. Vlna 2. Vlna

Více

Rozkvět Athén po řecko-perských válkách

Rozkvět Athén po řecko-perských válkách Rozkvět Athén po řecko-perských válkách Athény se staly nejbohatším a nejmocnějším městským státem v Řecku rozvoj zámořského obchodu Triéra Atény za Perikla (5. století př.n.l.) Perikles přední státník

Více

LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH

LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH MOJE MĚSTO LIBEREC 26. ročník LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH Název týmu: Škola: 1/ ALBRECHT Z VALDŠTEJNA a) Najděte dobový obraz Albrechta z Valdštejna, připojte ho k vypracování a napište autora. b) Najděte

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Athény VY_32_INOVACE_11_13. Vladimír Macků 1.ročník

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Athény VY_32_INOVACE_11_13. Vladimír Macků 1.ročník Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Starověké Řecko dokončení výkladu. Klasické období. Řecko perské války ( př.n.l.)

Starověké Řecko dokončení výkladu. Klasické období. Řecko perské války ( př.n.l.) Starověké Řecko dokončení výkladu Klasické období 500 494 př.n.l. povstání maloasijských Řeků proti Peršanům = pomoc řeckých států Athén 494 př.n.l. Féničané / flotila ve službách Persie porazili stoupenců

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_02_05_NEJ_Ps

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_02_05_NEJ_Ps ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_02_05_NEJ_Ps Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

11 SPARTA - město bojovníků

11 SPARTA - město bojovníků 11 SPARTA - město bojovníků - původem Dórové, především bojovníci vyžadující naprostou poslušnost a oddanost státu - společnost: Sparťané - původem Dórové (cca 10 000) plnoprávní občané, nikdy nepracují

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

LATINA. Oddíl E učební osnovy VI.1.B

LATINA. Oddíl E učební osnovy VI.1.B LATINA Oddíl E učební osnovy VI.1.B Charakteristika předmětu: LATINA ve vyšším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Latinský jazyk plní jednak funkci propedeutickou, tj. poskytuje elementární úvod do

Více

PATRON ČESKÉ ZEMĚ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

PATRON ČESKÉ ZEMĚ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE _35_CJ7 PATRON ČESKÉ ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková PATRON ČESKÉ ZEMĚ 1. Jak se jmenuje patron české země?...

Více

3.4.1. Tabulace učebního plánu

3.4.1. Tabulace učebního plánu 3.4.1. Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : LATINA Ročník: KVINTA a I.ROČNÍK Učebnice: Gason, J., Lambert, A., Invitation au Latin 4e :D Enée à César, Magnard, Paris, 1990 Tématická

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s největšími a rozhodujícími bitvami

Více

Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2005/ ročník. II. kategorie Počet bodů:... Jméno:... Škola:...

Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2005/ ročník. II. kategorie Počet bodů:... Jméno:... Škola:... Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2005/2006 32. ročník II. kategorie Počet bodů:... Jméno:... Škola:... Přečtěte si následující úryvek z jedné starší mluvnice češtiny: O gménu Gméno gest takowá částka

Více

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

B10 Klíčový verš: Exodus 12,13

B10 Klíčový verš: Exodus 12,13 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. lekce: Mojžíš Hod beránka Přečti si: Exodus 12,1-14 a 29-36 a 50-51 Klíčový

Více

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Přečti si následující text a poté odpověz na připojené otázky. Roku 1197 pan Přemysl a jeho příznivci táhli ku Praze, připraveni buď zemřít, nebo sobě zjednati chleba a pánu svému Přemyslovi knížectví.

Více

O bozích a lidech (Aeneas, adaptace lit. díla)

O bozích a lidech (Aeneas, adaptace lit. díla) O bozích a lidech (Aeneas, adaptace lit. díla) Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková Datum (období) tvorby: listopad 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: literární výchova práce s literárními texty Tento projekt

Více

ŘÍMSKÁ KULTURA. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

ŘÍMSKÁ KULTURA. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. VY_32_INOVACE_D_380 S2 ŘÍMSKÁ KULTURA Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 5. 5. 2013 Datum pilotáže: 27. 5. 2013 Metodika: pomocí prezentace žáky seznámit s kulturou a vzdělaností

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.20. Latina

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.20. Latina 4.8.20. Latina A) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu: Důležitost a význam studia latinského jazyka dokazuje nejen jeho několikasetletá tradice. I v dnešní době má tento doplňující vzdělávací

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2007 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2007 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2007 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Arx Romae servatur Diu iam Galli arcem urbis Romae in monte Capitolio oppugnant. Cotidie copiae Gallorum

Více

FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. Řecko perské války

FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. Řecko perské války FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Řecko perské války Olomouc, červen 2013 Jan BEJDÁK 2 Obsah 1 Situace před válkami... Chyba! Záložka není definována. 2 Řecká armáda... Chyba!

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Cvičení k šesté lekci

Cvičení k šesté lekci Cvičení k šesté lekci 1. Určete a přeložte slovesné tvary: osoba číslo způsob čas rod konjugace překlad laudat 3. sg. ind. préz. akt. 1. on chválí vivet delet premebantur dabuntur bibunt subiciam tribuebas

Více

Římští prozaikové GYMNÁZIUM A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY ZLÍN. Tematická oblast. Datum vytvoření

Římští prozaikové GYMNÁZIUM A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY ZLÍN. Tematická oblast. Datum vytvoření Římští prozaikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření 9. 7. 2013 Ročník První ročník středních škol Stručný obsah Římští prozaici Gaius Iulius Caesar, Marcus Tullius Cicero, Publius Cornelius Tacitus,

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

dvouletý volitelný předmět

dvouletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Latina S3A (první rok) dvouletý volitelný předmět Cíle předmětu Seznámení s gramatikou a základní slovní zásobou latinského jazyka, seznámení s jednoduchými texty

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_04_15. Mgr. Martin Chovanec. Pozdní středověk. prezentace

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_04_15. Mgr. Martin Chovanec. Pozdní středověk. prezentace Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Mládí Alexandra III. Makedonského 356 př. n. l. Pella 323 př. n. l. Babylón Rodiče: Filip II. Makedonský a Olympias 340 př. n. l. poprvé regentem Make

Mládí Alexandra III. Makedonského 356 př. n. l. Pella 323 př. n. l. Babylón Rodiče: Filip II. Makedonský a Olympias 340 př. n. l. poprvé regentem Make Alexandr Veliký Aleš Mučka Mládí Alexandra III. Makedonského 356 př. n. l. Pella 323 př. n. l. Babylón Rodiče: Filip II. Makedonský a Olympias 340 př. n. l. poprvé regentem Makedonie 338 př. n. l. se vyznamenal

Více

Pořadové číslo projektu:

Pořadové číslo projektu: Pořadové číslo projektu: Nově a lépe s počítači CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: III/2 Datum vytvoření: 12. 8. 2012 Ročník, pro který je DUM určen: šestý Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk a literatura

Více

Časová dotace: 60 minut

Časová dotace: 60 minut PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z ČESKÉHO JAZYKA 2017 A 1. ročník Časová dotace: 60 minut Identifikační číslo uchazeče: Maximální počet bodů: 55 Počet dosažených bodů: Celkové hodnocení: Opravil/a A. Práce s textem

Více

Obsah. Předm luva / п M o tto /13. G ra m a tic k é n á z v o s lo v í /15

Obsah. Předm luva / п M o tto /13. G ra m a tic k é n á z v o s lo v í /15 Předm luva / п M o tto /13 G ra m a tic k é n á z v o s lo v í /15 I. V ý z n a m la tin y /2 3 1.1 P ř e d c h ů d c i la tin y ja k o m e z in á r o d n íh o ja z y k a /2 3 1.2 L a tin a ja k o m e

Více

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958)

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Klement Gottwald básně Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Vydal se mladý hoch do světa s pilkou a hoblíkem v ruce, Čech, Moravan a proletář. a pěšák revoluce. Prve než začal se slovy, rozmlouval

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

STAROŘECKÉ DRAMA - AISCHYLOS

STAROŘECKÉ DRAMA - AISCHYLOS www.zlinskedumy.cz - AISCHYLOS ATTICKÉ OBDOBÍ AISCHYLOS (asi 525-455) pocházel ze šlechtického rodu; v mládí zažil - rozklad rodové společnosti a zřízení demokratického státu (510 př.n.l.) v Athénách osobně

Více

Vikingská domovina. Vikingská domovina

Vikingská domovina. Vikingská domovina Vikingové. pocházeli ze Severní Evropy. Žili na území dnešního Dánska, Norska a Švédska. Podnebí v této oblasti bylo nehostinné, zimy dlouhé a obživy nedostatek. Vikingská domovina Vikingové pocházeli

Více