Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a zodpovězte následující otázky, které se k němu vztahují:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a zodpovězte následující otázky, které se k němu vztahují:"

Transkript

1 C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo - kategorie B Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a zodpovězte následující otázky, které se k němu vztahují: De vera amicitia In Sicilia Syracusis Dionysius tyrannus crudelissimus cum esset suosque cives cruciatibus interficeret, Moerus tyrannum voluit interficere. Quem satellites cum deprehendissent armatum, ad regem perduxerunt. Diu interrogatus respondit et non negavit se regem voluisse interficere. Quem rex iussit cruci figi. A quo Moerus petit tridui commeatum, ut sororem suam nuptui collocaret; dabat tyranno Selinuntium amicum suum, cui sponderet eum tertio die venturum. Cui rex indulsit commeatum; Selinuntio dixit eum eandem poenam subiturum, nisi ad diem Moerus venisset. Moerus collocata sorore cum rediret, imbribus flumen ita crevit, ut nec transiri, nec transnatari posset. Ad cuius ripam Moerus consedit et flere coepit timens, ne amicus pro se periret. Rex autem Selinuntium cruci figi cum iuberet ideo, quod hora sexta tertii iam diei esset nec veniret Moerus, huic Selinuntius respondit diem adhuc non praeteriisse. Cumque iam hora nona esset, rex iubet duci Selinuntium in crucem. Qui cum duceretur, vix tandem Moerus superato flumine advenit exclamatque a longe: sustine, carnifex, adsum. Quod factum regi nunciatur. Rex eos ad se iussit perduci rogavitque eos, ut se in amicitiam reciperent, vitamque Moero concessit. 1/ Proč se Moerus rozhodl zabít Dionýsia? 2/ Jak byl Moerus odhalen? 3/ K jakému trestu byl Moerus odsouzen? 4/ Proč si Moerus od Dionýsia vyžádal třídenní odklad své popravy? 5/ Jakou záruku dal Moerus Dionýsiovi, že se vrátí? 6/ Co Moerovi při návratu zkomplikovalo cestu? 7/ Jak se Dionýsius zachoval po Moerově návratu? II/ Pars grammaticalis 1/ Vypište z latinského textu slova (uveďte je v nominativu), z nichž jsou odvozena následující česká slova: respondent kříž penále 2/ Najděte v textu latinské slovo, z nichž jsou odvozena německé slovo Uhr a anglické hour: Najděte v textu latinské slovo, z něhož je odvozeno německé slovo Uhr a anglické hour: 3/ Vypište z textu dvě slova složená: 4/ Přeložte větu Quem rex iussit cruci figi. Jak by se změnil infinitiv, kdyby se věta změnila takto: Quem rex iussit milites cruci? 5/ Najděte a vypište z textu slovo řeckého původu:

2 6/ Vypište z textu dva příklady vazby ablativu absolutního: 7/ Určete gramaticky tvar voluisse. Napište 1.os. indikativu prézentu a infinitiv prézentu od uvedeného slovesa. Uveďte jedno latinské substantivum z uvedeného slovesa odvozené. III/ Pars culturalis Zodpovězte následující otázky vztahující se k textu: 1/ Ukřižování představovalo rozšířený trest i v Římské říši. Víte, komu byl tento trest vyhrazen a kdo naopak nikdy ukřižován být nemohl? 2/ Uveďte jméno slavného antického vědce, který zemřel při dobývání Syrákús Římany. 3/ Uveďte jméno slavného řeckého filozofa, který Syrákúsy osobně navštívil a pokoušel se zde realizovat své představy o ideálním státě. 4/ Uveďte název jednoho z děl, v němž se tento filozof zabývá politickými otázkami. 5/ Sicílie se stala předmětem zájmu dobyvatelů v několika velkých válkách starověkého světa. Uveďte je: 6/ O jakou komoditu která byla také jednou z příčin zájmu dobyvatelů o Sicílii se opíralo bohatství ostrova? 7/ Uveďte jméno římského místodržícího, který byl obviněn z okrádání obyvatel Sicílie a obžalován Ciceronem? C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a zodpovězte následující otázky, které se k němu vztahují: De Proserpina Proserpina erat Cereris filia. Ceres, Iovis soror, dea fertilitatis agrorum erat. Aliquando Proserpina cum amicis suis in prato pulcherrimo errabat. Sol calidus erat, aves carmina sua laeta cantabant. Puellae flores carpebant et ad Cererem laetis vocibus cantantes ferebant. Nisi Ceres fertilitatem agris dabat, omnes homines et omnia animalia fame vexabantur. Circa pratum silva magna erat. Proserpina ibi violas magnificas videns cito currit. Subito terra aperitur: duo equi nigri, currum nigrum trahentes, ex caverna mergunt. Pluto, deus inferorum, diu semper sub terra habitat, puellam celerrime captat, in currum fert et cito in terram obscuram descendit. Tunc terra clauditur, sol occidit, aves cantare desinunt et ubique silentium est. Ceres anxia erat et ubique filiam quaerebat. Flens per noctem obscuram errabat, sed filiam nusquam invenire potuit. Tandem proximo die Sol, qui omnia videt, apparuit et Cereri de Plutonis scelere narravit. Uxorem ducere Pluto non poterat, quia in inferis obscuris habitare feminis omnibus ingratum erat. Tristitia Cereris maxima erat; tristi vultu in lapide sedens maerebat filiam suam. Terra Cereri, deae suae carae, condolet et in agris nihil iam crescebat; homines et animalia vitam miserrimam trahebant.

3 Sed Iuppiter omnipotens, pater hominum et deorum, curis vexabatur. Hominibus in terra miseris animalibusque deesse non poterat. Itaque Cererem in regiam suam caelestem vocavit et deae tristi verbis dulcibus solatium praebere temptabat; non autem potuit. Tunc demum Iuppiter Plutonem quoque, fratrem suum, in caelum vocavit et dixit: Frater, ubique in terra fames est; mortem video vinorum, feminarum, senum, liberorum, animalium. Terra Cereri condolet. Miseriam quam celerime finire debeo. Itaque Proserpina sex menses in inferis apud te, sex autem menses in terra apud matrem erit. Consilium meum mutari iam non potest. Pluto Iovi non modo paruit, sed etiam contentus fuit; sex saltem menses uxorem habebit. Ceres quoque fuit contenta. Igitur, cum Proserpina denuo ex inferis in terram redit et sex menses est apud matrem, tunc terra gaudet et in Proserpinae honorem flores plurimos et pulchros spargit. Cum sex post menses iterum in inferos descendit, terra denuo Cereri condolet. Nusquam flores, nusquam folia sunt. Ubique frigus acre est et hiems. 1/ V jakém příbuzenském vztahu byla Proserpina k Cereře a v jakém k Iovovi? 2/ Čeho byla Ceres bohyní? 3/ Co se Proserpině přihodilo při trhání kvítí? 4/ Kdo Cereře prozradil, co se její dceři přihodilo. 5/ Jak reagovala země na Cereřin žal? 6/ Jak celou záležitost vyřešil Jupiter? 7/ Co symbolicky vyjadřuje mýtus o Proserpině? II/ Pars grammaticalis 1/ Vypište z latinského textu slova (uveďte je v nominativu), z nichž jsou odvozena následující česká slova: fialka kantáta lapidárium 2/ Najděte v textu slova, z nichž jsou odvozena rovněž v textu se nalézající slova fertilitas, caelestis a tristitia. 3/ Přeložte slovo denuo a napište jeho etymologii, tj. z jakých slov je odvozeno.. 4/ Najděte v pravém sloupci synonyma k uvedeným slovům z textu (stačí naznačit jednoduchou čárou nebo šipkou): terra ater scelus oboedire niger mulier femina tellus parere crimen 5/ Napište známé latinské okřídlené rčení, v němž s vyskytuje sloveso errare. 6/ Podsvětní bohové se v latině označovali souslovím di inferi. Jak se označovali nebešťané, olympští bohové?

4 7/ Přečtěte si pozorně souvětí podmínkové reálné v prvním odstavci textu: Nisi Ceres fertilitatem agris dabat, omnes homines et omnia animalia fame vexabantur. Převeďte je na souvětí podmínkové ireálné v přítomnosti. III/ Pars culturalis Zodpovězte následující otázky vztahující se k textu: 1/ Uveďte jména řeckých bohů ekvivalentní uvedeným bohům římským: Iuppiter Ceres Pluto 2/ K poctě řecké bohyně zemědělství a úrody se konaly významné náboženské slavnosti spojené s mystérii. Uveďte jméno řeckého chrámového okrsku, kde se konaly nejvýznamnější z těchto slavností: 3/ Uveďte dva příklady krutých trestů, k nimž byli v podsvětí odsouzeni hrdinové z řeckých bájí, kteří se dopustili těžkých zločinů: 4/ Jaké dva národy nejvíce ovlivnily podobu římského náboženství? 5/ Uveďte jméno římského autora, který literárně zpracoval únos Proserpiny? 6/ Který řecký hrdina se pokusil vyvést z podsvětí svou zemřelou manželku? 7/ Jak se jmenovala podsvětní řeka, jejíž voda způsobovala duchům zemřelých zapomnění? CERTAMEN LATINUM - zemské kolo - kategorie B - řešení a návrh bodového ohodnocení I/ Pars textualis 7 bodů 1/ Moerus chtěl zabít Dionýsia, protože si počínal jako ukrutný tyran a vlastní občany mučil až k smrti. 2/ Dionýsovi strážci ho zadrželi ozbrojeného. 3/ Moerus byl odsouzen k ukřižování. 4/ Moerus chtěl ještě provdat svou dceru. 5/ Moerus dal Dionýsovi jako rukojmího svého přítele Selinuntia. 6/ V důsledku dešťů hladina v řece stoupla natolik, že ji nemohl překročit ani přeplavat. 7/ Moerus se stačil navrátit ještě včas a král mu nakonec udělil milost. II/ Pars grammaticalis 17 bodů 1/ respondere crux poena 2/ hora

5 3/ triduum, carnifex 4/ Quem rex iussit milites cruci figere. 5/ tyrannus 6/ collocata sorore superauto flumine 7/ infinitiv perfekta aktiva volo, velle voluntas 6 bodů III/ Pars culturalis 11bodů 1/ Trest byl vyhrazen otrokům a cizincům, nikdy nesměli být ukřižováni římští občané. 2/ Archimédés 3/ Platón 4/ Ústava, Zákony 5/ první a druhá punská válka, peloponéská válka 6/ obilí 7/ Gaius Cornelius Verres celkem: 35 bodů CERTAMEN LATINUM - zemské kolo - kategorie A - návrh řešení a bodového hodnocení I/ Pars textualis 8 bodů 1/ Proserpina byla Cereřinou dcerou a Iovovou neteří. 2/ Ceres byla bohyní úrody a zemědělství. 3/ Rozestoupila se před ní země a vládce podsvětí Pluto jedoucí na černém voze ji unesl do podsvětí.

6 4/ Slunce. 5/ Země soucítila s Cereřinou bolestí, na polích nic nerostlo a lidé i zvířata měli velmi bídný život. 6/ Přikázal Plutonovi, aby si po šest měsíců ponechal Proserpinu u sebe a na dalších šest měsíců ji vždy propustil na zemi k matce. 7/ Střídání ročních období, vegetační cyklus. II/ Pars grammaticalis 2ů 1/ viola cantare lapis 2/ fertilitas ferre caelestis caelum tristitia tristis 3/ znovu, opět, zase etymologie de + novus 4/ terra tellus scelus crimen niger ater femina mulier parere - oboedire 5 bodů 5/ Errare humanum est. 6/ di superi 7/ Nisi Ceres fertilitatem agris daret, omnes homines et omnia animalia fame vexarentur. III/ Pars culturalis 13 bodů 1/ Iuppiter Zeus Ceres Démétér Pluto - Hádés 2/ Eleusína (Eleusis) 3/ Tantalos kdykoliv se chtěl napít nebo vztáhnul ruce po ovoci, voda i větev s ovocem před ním ustoupily Sisyfos kdykoliv se mu podařilo dovalit těžký kámen na vrchol strmého kopce, skutálel se mu dolů Rovněž tak lze zmínit další hříšníky : Danaovny, Ixióna, Titya atd. 4 body

7 4/ Etruskové, Řekové 5/ Ovidius: proměny nebo Claudianus: Únos Prosperpiny 6/ Orfeus 7/ Léthé celkem: 42 bodů Poznámky k hodnocení, pravidla soutěže 1/ Pravidla v podstatě stejná jako v předchozích letech, tj. na vypracování soutěžních úkolů mají studenti 90 minut čistého času. 2/ Slovník smějí studenti používat pouze na vypracování první části (překladu-pars textualis), která bude vytištěna na zvláštním papíře. Teprve po odevzdání vypracované první části současně se slovníkem obdrží soutěžní úkoly dalších dvou částí. Vzhledem k tomu, že i tyto úkoly se vážou k latinskému textu, tento si studenti ponechávají, odevzdávají pouze překlad. 3/ V případě rovnosti bodů u většího počtu soutěžících přihlížejí hodnotitelé pro stanovení konečného pořadí k stylistické kvalitě překladu či např. k tomu, zda v případě otázek, kde se teoreticky nabízelo více možností, je student uvedl. 4/ V případě otázek, kde je teoreticky možných více správných odpovědí, postačuje jedna, nicméně všechny možné odpovědi jsou v předloženém řešení uvedeny v úplném výčtu. Pokud student uvedl více správných řešení, může toto sehrát roli při rovnosti bodů u většího počtu soutěžících.

8

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2010 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2010 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2010 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený příběh do češtiny: De delphinis et hominibus Iam antiquis temporibus delphini erant animalia

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2009 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2009 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2009 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený text do češtiny: De cervi cornibus Cervus aliquando in aqua lacus clari imaginem suam spectabat

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2008 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2008 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2008 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený text do češtiny: De equo Troiano Achivi per decem annos Troiam capere non poterant. Itaque

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - národní kolo 2009 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - národní kolo 2009 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - národní kolo 2009 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený text do češtiny: De Iphigenia Cum Agamemnon cum Menelao fratre bellum contra Troianos pararet,

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo 2006 - kategorie A. Nomen: Schola:

C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo 2006 - kategorie A. Nomen: Schola: C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo 2006 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis přečtěte si pečlivě uvedený text a stručně jej převyprávějte do češtiny: Lupus et agnus Ad rivum eundem

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2010 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2010 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2010 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený text do češtiny: Leonidas Persae Graeciam ingentibus copiis aggrediebantur. Tum Leonidas,

Více

2/ Najděte v textu slova, z nichž jsou odvozena následující latinská slova: ciborium conferre appetitus

2/ Najděte v textu slova, z nichž jsou odvozena následující latinská slova: ciborium conferre appetitus C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně uvedený text a přeložte jej do češtiny: Canis per fluvium carnem ferrens Amittit merito proprium,

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník. Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_8_Starověký _Řím_ II _Náboženství Vyučovací

Více

ŘÍMSKÉ MÝTY. Původ Římanů: kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov

ŘÍMSKÉ MÝTY. Původ Římanů: kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov Původ Římanů: ŘÍMSKÉ MÝTY kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov usadili se v Latiu, kde začali vytvářet malé městské kultury dlouho byli závislí na Etruscích,

Více

Nomen: Schola: Puer autem animalia caelestia timens ad terram appropinquavit et partem Terrae calore delevit.

Nomen: Schola: Puer autem animalia caelestia timens ad terram appropinquavit et partem Terrae calore delevit. C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Písařův malér Chudému písaři Luciovi, který se živil opisováním knih, se přihodila nemilá věc. Když dokončil

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

II/ Pars grammaticalis 1/ Vypište slova z latinského textu, z nichž jsou odvozena následující česká slova: špeluňka fronta invalidní

II/ Pars grammaticalis 1/ Vypište slova z latinského textu, z nichž jsou odvozena následující česká slova: špeluňka fronta invalidní C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přečtěte si pozorně a přeložte do češtiny uvedený text: Leo invalidus Leo senectute confectus in spelunca sua

Více

SPONZE ABSOLVENTŮ BAKALÁŘSKÉHO STUDIA Latinský text

SPONZE ABSOLVENTŮ BAKALÁŘSKÉHO STUDIA Latinský text SPONZE ABSOLVENTŮ BAKALÁŘSKÉHO STUDIA Latinský text Scholares clarissimi, examinibus, quae ad eorum, qui baccalarii nomen et honores consequi student, doctrinam explorandam lege constituta sunt, cum laude

Více

SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT

SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT SYSTÉM LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT Jak bylo uvedeno v úvodní kapitole, termínem věta se ve výkladech označují nejen struktury obsahující sloveso v určitém tvaru, ale i ve

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

dvouletý volitelný předmět

dvouletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Latina S3A (první rok) dvouletý volitelný předmět Cíle předmětu Seznámení s gramatikou a základní slovní zásobou latinského jazyka, seznámení s jednoduchými texty

Více

4.9.1. Základy latiny II

4.9.1. Základy latiny II 4.9.1. Základy latiny II Základy latiny jsou dvouletý volitelný předmět, jehož hlavním cílem je poskytnout žákům základní orientaci v systému latinské gramatiky v rozsahu středoškolského učiva a připravit

Více

ŘÍMSKÁ KULTURA. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

ŘÍMSKÁ KULTURA. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. VY_32_INOVACE_D_380 S2 ŘÍMSKÁ KULTURA Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 5. 5. 2013 Datum pilotáže: 27. 5. 2013 Metodika: pomocí prezentace žáky seznámit s kulturou a vzdělaností

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět: LATINA Ročník: KVINTA a I. ROČNÍK Tematická oblast Historický úvod do latinského jazyka Co je latina a odkud pochází; jakým prošla vývojem

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2007 - kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2007 - kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - školní kolo 2007 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Arx Romae servatur Diu iam Galli arcem urbis Romae in monte Capitolio oppugnant. Cotidie copiae Gallorum

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Analýz MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA HUDEBNÍ VÝCHOVY GIOACHINO ROSSINI: STABAT MATER. za díla a její následné využití v hodinách hudební výchovy na z Příloha #1 grafická znázornění

Více

18. Nepřímá závislost - konjunktivní věty v závislosti 1. Způsobová závislost

18. Nepřímá závislost - konjunktivní věty v závislosti 1. Způsobová závislost 18. Nepřímá závislost - konjunktivní věty v závislosti 1 Způsobová závislost Vedle časové souslednosti se v latině uplatňuje také způsobová závislost 2. Znamená to, že věta závislá na konjunktivním predikátu

Více

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14. Předmět: Latina

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14. Předmět: Latina Předmět: Latina Charakteristika vyučovacího předmětu: Latina rozvíjí jazykové a logické myšlení žáků a vede je k pochopení systémové povahy jazyka. Soustavná konfrontace s mateřským jazykem všestranně

Více

PŘEHLEDY. Věty s ut PŘEHLEDY. Kladná spojka ut že ut. Výrazy ve větě hlavní Způsob ve větě vedlejší Druh věty. Záporná spojka ut non že ne

PŘEHLEDY. Věty s ut PŘEHLEDY. Kladná spojka ut že ut. Výrazy ve větě hlavní Způsob ve větě vedlejší Druh věty. Záporná spojka ut non že ne Některé spojky se vyskytují v různých druzích vět. V následujících tabulkách jsou uvedeny typické případy použití spojek,, a, jejichž výskyt je jrůznorodější, a proto může působit jvíce obtíží. Tabulky

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo 2007 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis De Prometheo Initio Prometheus incolas terrae creavit. Homines primi autem erant miseri. Aut in cavernis

Více

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: DATUM VZNIKU: únor 2014 AUTOR:

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: DATUM VZNIKU: únor 2014 AUTOR: NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 VY_32_INOVACE_6B_16_Římská jména Antické

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2008 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis Přeložte uvedený příběh do češtiny: De Achillis ira Decimo belli Troiani anno inimicitiae Agamemnonis, summi

Více

Časová souslednost (consecutio temporum)

Časová souslednost (consecutio temporum) Časová souslednost (consecutio temporum) Latina vyjadřuje vztahy mezi jednotlivými časovými rovinami mnohem důsledněji než některé jiné jazyky. Slovesný čas vyjadřuje časové zařazení buď vzhledem k okamžiku

Více

I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují:

I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují: C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují: Theseus et Ariadna

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_92 Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

LATINA. Oddíl E učební osnovy VI.1.B

LATINA. Oddíl E učební osnovy VI.1.B LATINA Oddíl E učební osnovy VI.1.B Charakteristika předmětu: LATINA ve vyšším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Latinský jazyk plní jednak funkci propedeutickou, tj. poskytuje elementární úvod do

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/17. Název materiálu: Starověký Řím - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/17. Název materiálu: Starověký Řím - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Starověký Řím - test Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Jméno a příjmení: 1. Zakroužkuj správnou odpověď TEST STAROVĚKÝ ŘÍM 1. Řím

Více

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény Historie 03 Antické dějiny Otázka číslo: 1 V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby Sparta Athény Peršané Otázka číslo: 2 Hegemonie Sparty nad Athénami nastala po bitvě u: Issu Leukter Aigospotamoi Plataj

Více

Gymnázium Chotěboř Adresa: 583 01 Chotěboř, Jiráskova 637 Tel.: 569669361, 775669361 www: www.gch.cz, e-mail: gch@gch.cz

Gymnázium Chotěboř Adresa: 583 01 Chotěboř, Jiráskova 637 Tel.: 569669361, 775669361 www: www.gch.cz, e-mail: gch@gch.cz Gymnázium Chotěboř Adresa: 583 01 Chotěboř, Jiráskova 637 Tel.: 569669361, 775669361 www: www.gch.cz, e-mail: gch@gch.cz Přijímací zkouška z českého jazyka (osmileté studium) 1. termín 22. 4. 2014 Určitě

Více

3.4.1. Tabulace učebního plánu

3.4.1. Tabulace učebního plánu 3.4.1. Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : LATINA Ročník: KVINTA a I.ROČNÍK Učebnice: Gason, J., Lambert, A., Invitation au Latin 4e :D Enée à César, Magnard, Paris, 1990 Tématická

Více

Pracovní listy Architektura I.

Pracovní listy Architektura I. Pracovní listy Architektura I. Mgr. Jiří Kutina Obsah Obrázek č.1.: Úvodní obrázek...4 Obrázek č.2.: Pěstní klín, Věstonická Venuše...5 Obrázek č.3.: Skalní rytina koně a ženy...5 Obrázek č.4.: Tholos,

Více

Předmět: Latina. Charakteristika vyučovacího předmětu:

Předmět: Latina. Charakteristika vyučovacího předmětu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk latina V předmětu Latina se realizuje obsah vzdělávacího oboru latinský jazyk RVP GV; současně se realizují tematické okruhy průřezových

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo kategorie A

C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo kategorie A C E R T A M E N L A T I N U M - zemské kolo 2007 - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis De ludis gladiatoriis In amphitheatris antiquis temporibus saepe ludi gladiatorii dabantur. Ludi gladiatorii

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15. Název materiálu: Starověké Řecko - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15. Název materiálu: Starověké Řecko - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15 Název materiálu: Starověké Řecko - test Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Mgr. Petra Březinová VY 32 INOVACE 16/15 Dějepis/6.ročník

Více

Nové orgány na postupu

Nové orgány na postupu Nové orgány na postupu Pěstování celých orgánů z kmenových buněk je v současnosti oblíbené. Základní postup, který biologové používají, je vesměs podobný. Aby se kmenová buňka změnila ve správný buněčný

Více

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Oddíl E učební osnovy VI.1.B LATINA

Oddíl E učební osnovy VI.1.B LATINA Podještědské gymnázium, s.r.o., Liberec, Sokolovská 328 Oddíl E učební osnovy VI.1.B LATINA Charakteristika předmětu: LATINA ve vyšším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Latinský jazyk plní jednak

Více

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA Autor: Mgr. Jana Valchářová Vytvořeno: červen 2013 Název: VY_32_INOVACE_DE_07 Starověk_15 6. ročník Projekt Sedmikráska

Více

Výběr z latinských (i řeckých) sentencí a termínů

Výběr z latinských (i řeckých) sentencí a termínů Výběr z latinských (i řeckých) sentencí a termínů ab ovo ab initio ab origine acta est fabula anno Domini (A.D.) ad fontes ab Iove principium ad multos annos ante Christum natum (a.chr.n.) alea iacta est

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.20. Latina

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.20. Latina 4.8.20. Latina A) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu: Důležitost a význam studia latinského jazyka dokazuje nejen jeho několikasetletá tradice. I v dnešní době má tento doplňující vzdělávací

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Hodnocení informačního střediska

Hodnocení informačního střediska 11. 01. 2016 09:26:28 Základní údaje Název výzkumu Hodnocení informačního střediska Autor Richard Žižka Jazyk dotazníku Čeština Veřejná adresa dotazníku http://www.survio.com/survey/d/p3v/dotaznik První

Více

Mše svatá mešní texty - mešní řád - česky i latinsky

Mše svatá mešní texty - mešní řád - česky i latinsky Mše svatá mešní texty - mešní řád - česky i latinsky Vstupní obřady K Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. K Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska Boží

Více

Základní pojmy. antika polis slohy: dórský, jónský, korintský tympanon karyatida amfora freska amfiteátr kalokagathia pantheon

Základní pojmy. antika polis slohy: dórský, jónský, korintský tympanon karyatida amfora freska amfiteátr kalokagathia pantheon STAROVĚKÉ ŘECKO Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověkém Řecku s přírodními podmínkami a s řeckou kulturou. Základní pojmy antika polis

Více

NÁZEV PRÁCE. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy. Závěrečná/Ročníková/Odborná/Seminární práce

NÁZEV PRÁCE. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy. Závěrečná/Ročníková/Odborná/Seminární práce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Závěrečná/Ročníková/Odborná/Seminární práce NÁZEV PRÁCE JMÉNO A PŘÍJMENÍ AUTORA PRÁCE Vedoucí práce: jméno příjmení Svitavy, 2017/2018

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk

Více

Spojky, negace, výrazy ve větě hlavní

Spojky, negace, výrazy ve větě hlavní Věty účinkové (neboli konsekutivní) vyjadřují důsledek (účinek, konsekvenci), který plyne z děje věty hlavní. Souvětí s typickou účinkovou větou se vyznačuje tím, že v ději věty hlavní nemusí být obsažen

Více

Počátky starověkého Říma

Počátky starověkého Říma Počátky starověkého Říma V Itálii žilo před vznikem státu mnoho různých kmenů Etruskové Umbrové Latinové Řekové Oskové Historie starověkého Říma - přehled Doba královská Republika 753 př.n.l. 510 př.n.l.

Více

Olympští bohové Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_12

Olympští bohové Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_12 Olympští bohové Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_12 Tématický celek: Historie a umění Autor: PaedDr. Helena

Více

Agere Subscriptio Oportet Delictum Crimen, accusatio

Agere Subscriptio Oportet Delictum Crimen, accusatio LJBcB19 Římské trestní právo teze 2. přednášky JUDr. Miroslav Frýdek Pojem trestního práva římského: římské trestní právo veřejné a soukromé. Terminologie římského trestního práva Dualismus římského práva

Více

Obrázky, seznam obrázků

Obrázky, seznam obrázků IUVENTAS Soukromé gymnázium a Střední odborná škola, s. r. o. Obrázky, seznam obrázků Jméno: Vedoucí práce: Třída: Rok: OBSAH Úvod... 3 1 Obrázek jedna... 4 2 Obrázek dvě... 5 3 Obrázek tři... 6 Seznam

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_94 : Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

KULTURA STAROVĚKÉHO ŘÍMA

KULTURA STAROVĚKÉHO ŘÍMA KULTURA STAROVĚKÉHO ŘÍMA Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_28_19 Tématický celek: Umění a kultura Autor: Miroslav

Více

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: DATUM VZNIKU: leden 2014 AUTOR:

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: DATUM VZNIKU: leden 2014 AUTOR: NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 VY_32_INOVACE_6B_08_Kalendář Antické

Více

16. Způsobové propozice 1

16. Způsobové propozice 1 16. Způsobové propozice 1 Prosté způsobové věty spojky ut, quemadmodum, quomodo + indikativ, jako, jak ut může mít různé významové odstíny, např.: kauzální (ut est ille bonus vir jakožto dobrý člověk ),

Více

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali SICILIE Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali Sikelia, neboť původní obyvatelé se jmenovali Sikelové.

Více

Název vzdělávacího materiálu: Starověký Řím III. Apollo, Diana, Merkur, Minerva, Venuše

Název vzdělávacího materiálu: Starověký Řím III. Apollo, Diana, Merkur, Minerva, Venuše Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ROČNÍK Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_9_Starověký _Řím _III_Apollo_Diana_Merkur_Minerva_Venuše

Více

Komentář ke kapitolám

Komentář ke kapitolám LINGVA LATINA PER SE ILLVSTRATA PARS I: FAMILIA ROMANA Komentář ke kapitolám Římská říše et ( ) Italia in Italiā volný slovosled důležitost kontextu záporka nōn (... ) 1. kapitola V první kapitole se vrátíme

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

VĚTY PŘÍČINNÉ, DŮVODOVÉ

VĚTY PŘÍČINNÉ, DŮVODOVÉ VĚTY PŘÍČINNÉ, DŮVODOVÉ VĚTY PŘÍČINNÉ, DŮVODOVÉ Česká gramatika rozlišuje věty příčinné a důvodové. Věty příčinné odpovídají na otázku Proč, z jaké příčiny, z jakého důvodu se to stalo? (např. To okno

Více

Základní škola Kunratice

Základní škola Kunratice Základní škola Kunratice P řed š k o l n í 4 2 0 / 5, 1 4 8 0 0 P rah a 4 Kun r a t i c e Oborová práce Obor Název práce Žák: Jméno a příjmení žáka Vedoucí práce: Školní rok: 2014/2015 Třída: Praha 4 -

Více

EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ

EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Autor: Mgr. Jana Valchářová Vytvořeno: únor 2013 Název: VY_32_INOVACE_DE_07 Starověk_03 6. ročník Projekt

Více

MEŠNÍ ŘÁD ORDO MISSÆ

MEŠNÍ ŘÁD ORDO MISSÆ MEŠNÍ ŘÁD ORDO MISSÆ dérunt. Fuit homo missus a Deo, cui nomen erat Joánnes. Hic venit in testimónium, ut testimónium perhibéret de lúmine, ut omnes créderent per illum. Non erat ille lux, sed ut testimónium

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103 Barbarské státy Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103 Nové státní celky, které vznikaly po zániku Západořímské říše odborně nazýváme barbarské státy, popř. barbarská království. Jedná se o státní celky,

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 6. Řím a počátky křesťanství. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 6. Řím a počátky křesťanství. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2012 - I. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2012 - I. termín ČESKÝ JAZYK Součet bodů: Obor: 79-41-K/41 Opravil: Kontroloval: A. Doplňte vynechaná písmena a interpunkci. Pes Pes je slovo pozoruhodné několika důvodů. Například tím že jeho odvozeniny často slouží jako

Více

BÍLÁ SOBOTA SABBATO SANCTO. Svatému, jakoţ byla na počátku i nyní i vţdycky, aţ na věky věků. Amen.

BÍLÁ SOBOTA SABBATO SANCTO. Svatému, jakoţ byla na počátku i nyní i vţdycky, aţ na věky věků. Amen. Spirítui Sancto, Sicut erat in princípio, et nunc, et semper, * et in sǽcula sæculórum. Amen. ANTIPHONA Et valde mane una sabbatórum, véniunt ad monuméntum, orto iam sole, allelúja. Svatému, jakoţ byla

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Starověký Řím VY_32_INOVACE_D0306. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Starověký Řím VY_32_INOVACE_D0306. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2 Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Antika: Řecko Období Hlavní autoři Období 1. Ve kterém období existovalo antické Řecko? 2. Co bylo polis? Uveď dva nejznámější zástupce + jejich charakter. 3.

Více

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Opakování Řecko, Řím Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Opakování - Starověké Řecko a Řím 1. Kde a proč zakládali Řekové osady? (použij

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106 Byzantská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106 Byzantská říše je u historiků ustálený pojem, který však není oficiálním názvem státu. Jméno říše je odvozeno od názvu starověké osady Byzantion. Její

Více

Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, s vyznačením navrhovaných změn a odst. 2

Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, s vyznačením navrhovaných změn a odst. 2 Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění zákona č. 337/1992 Sb., zákona č. 344/1992 Sb., zákona č. 359/1992 Sb., zákona č. 67/1993 Sb., zákona č. 290/1993

Více

Otázka: Kultura starověkého Řecka. Předmět: Dějepis. Přidal(a): MichaelaS. Mytologie a náboženství. - mytologie

Otázka: Kultura starověkého Řecka. Předmět: Dějepis. Přidal(a): MichaelaS. Mytologie a náboženství. - mytologie Otázka: Kultura starověkého Řecka Předmět: Dějepis Přidal(a): MichaelaS Mytologie a náboženství - mytologie soubor mýtů a legend národa dochovaly se v tradici je základem řecké kultury poskytuje jistotu

Více

III. Bohové: římský panteon a jeho struktura

III. Bohové: římský panteon a jeho struktura III. Bohové: římský panteon a jeho struktura Polyteistické náboženství. Bohové se specifickými funkcemi. Panteon je proměnlivý. Antropomorfní bytosti. Racionální bytosti: Vyžadují úctu a kult, ale ne ponížení

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: DATUM VZNIKU: leden 2014 AUTOR:

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: DATUM VZNIKU: leden 2014 AUTOR: NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 VY_32_INOVACE_6B_09_Lékařství Antické

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. S2 VY_32_INOVACE_D_379 ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 4. 5. 2013 Datum pilotáže: 22. 5. 2013 Metodika: pomocí prezentace, učebnice a mapy seznámit

Více

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: DATUM VZNIKU: leden 2014 AUTOR:

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: DATUM VZNIKU: leden 2014 AUTOR: NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 VY_32_INOVACE_6B_06_Hry, zábava Antické

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Porozumění historickému textu - Chammurapiho zákoník Anotace Pracovní listy k procvičení porozumění historickému

Více

Projekt CZ.1.07/2.2.00/28.0216 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia

Projekt CZ.1.07/2.2.00/28.0216 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia Gottlob FREGE: O smyslu a významu, 1892 In: Zeitschrift fűr Philosophie und philos. Kritik, NF 100, 1892 Překlad: Jiří Fiala, In: Scientia Philosophia (SciPhi) 4, červen 1992, Praha Rovnost 1 ) vyžaduje

Více

LIDSKÁ PRÁVA A SVOBODY

LIDSKÁ PRÁVA A SVOBODY LIDSKÁ PRÁVA A SVOBODY HISTORIE - STAROVĚK Původem ze zchudlé šlechtické rodiny Zkušenosti z cest do Egypta a na Kypr Athény v krizi Válka s Megarou 594 př.n.l. zvolen archontem Rozsáhlé reformy - rozsáhlá

Více

VESPERAE I. Die 6 ianuarii vel dominica a die 2 ad diem 8 ianuarii occurrente IN EPIPHANIA DOMINI. (Křtu Páně) Sollemnitas

VESPERAE I. Die 6 ianuarii vel dominica a die 2 ad diem 8 ianuarii occurrente IN EPIPHANIA DOMINI. (Křtu Páně) Sollemnitas VESPERAE I. Die 6 ianuarii vel dominica a die 2 ad diem 8 ianuarii occurrente IN EPIPHANIA DOMINI (Křtu Páně) Sollemnitas Versus initialis (Úvodní verš) Hymnus Psalmus 135 I. Laudáte nomen Dómini, * laudáte,

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

Vlastní orace pro svaté prosinec. 1. Sv. Edmunda Kampiána, kněze a mučedníka ORACE

Vlastní orace pro svaté prosinec. 1. Sv. Edmunda Kampiána, kněze a mučedníka ORACE Vlastní orace pro svaté prosinec 1. Sv. Edmunda Kampiána, kněze a mučedníka Bože, tys vyzbrojil svatého mučedníka Edmunda nezlomnou statečností, aby hájil pravou víru a prvenství Apoštolského stolce; vyslyš

Více

DOMINICA VI. PER ANNUM

DOMINICA VI. PER ANNUM VESPERAE I. DOMINICA VI. PER ANNUM (6. neděle v mezidobí) Versus initialis (Úvodní verš) 1 Hymnus 2. Ac, mole tanta cóndita, tandem quiétem díceris sumpsiíse, dans labóibus ut nos levémur grátius: 3. Concéde

Více

POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY,

POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, pracovní list První evropské státy

Více

Ročník 8. 1. 8. - 15. 8. 2012. Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková

Ročník 8. 1. 8. - 15. 8. 2012. Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková ČESKÝ JAZYK Počátky evropského dramatu Ročník 8. 1. 8. - 15. 8. 2012 Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu:

Více

6. Jak se změnilo po polovině 13. století postavení kurfiřtů a také bylo postavení

6. Jak se změnilo po polovině 13. století postavení kurfiřtů a také bylo postavení KONTROLNÍ OTÁZKY 1. Co jsou to stavy? Kdo je tvořil v římskoněmecké říši? 2. Jaká privilegia a svobody měla obecně šlechta? 3. Jaká privilegia a svobody mělo duchovenstvo? 4. Jaká privilegia a svobody

Více

I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují:

I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují: C E R T A M E N L A T I N U M - ústřední kolo - kategorie A Nomen: Schola: I/ Pars textualis: Přečtěte si pozorně uvedený text a odpovězte na následující otázky, které se k němu vztahují: De pugna Marathonia

Více

Církev bratrská. Církev bratrská. Církev bratrská. Církev bratrská. Vážený pane,

Církev bratrská. Církev bratrská. Církev bratrská. Církev bratrská. Vážený pane, info@cb.cz, www.cb.cz Vážený pane, T +420 123 456 789 M +420 123 456 789 E t.pospichal@cb.cz www.cb.cz Ut ipiene nullab im fugit fuga. Puda parcia soloremporem id millabo ribust aspitios ilia conectures

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník. Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_7_Starověký_Řím_Římští_bohové_I Vyučovací předmět:

Více