S Petrem Bezručem po Slezsku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S Petrem Bezručem po Slezsku"

Transkript

1 S Petrem Bezručem po Slezsku Kraj: Moravskoslezský kraj Roční období: Terén: Městské prostředí Kopcovitá příroda Časová náročnost: 2 3 dny Délka: 20 km Rady: Pohodlné oblečení na túru přírodou, vhodnou obuv.

2 Úvod Náš první vícedenní výlet bude protkaný literaturou, kulturou i přírodou od první chvíle s námi. :-) Výlet bude náročnější než předchozí, informací bude více, cestování přibude, naroste i počet prošlých/projetých kilometrů. Tento výlet pro vás bude tedy i cenově nákladnější. Za vstupy do kulturních objektů dáme 140 Kč (ISIC sleva). Náklady na jízdné budou o něco vyšší, snižovat se budou s počtem zúčastněných (skupinová jízdenka u ČD). Orientačně nás cestování vyjde na 500 Kč (vlak, MHD). Dále si budete platit jídlo, nějaké občerstvení zajistíme i my. :-) Petr Bezruč (* ) Vlastním jménem Vladimír Jan Vašek, narodil se v Opavě v roce 1867 a zemřel na stáří v roce 1958 v nemocnici v Olomouci. Tento básník za svůj život napsal jediné vrcholné dílo - Slezské písně, které psal řadu let, a to stylem, že napsal báseň a posílal ji svému příteli Janu Herbenovi. Ten obdržel celkem 39 zásilek, ve kterých se vždycky skrývala jedna a více básní. Jeho životem prošla řada krásných žen, ale ani jedna s ním nakonec nezůstala, což se může zdát smutné. Ovšem Petr Bezruč byl zarputilý samotář, obklopoval se raději knihami a přírodou. Miloval beskydskou krajinu, svůj poslední tzv. výplaz na Lysou Horu podnikl ve svých 87 letech. Zdroj obrázku:

3 Program výletu 1. den Odjezd z Brna příjezd do Opavy (přestup v Ostravě Svinov) Návštěva Památníku Petra Bezruče v Opavě, prohlídka města, oběd Odjezd do Ostravy (bus 14:10 15:00) Prohlídka Landek parku nebo dolu Michal Večerní Ostrava - prohlídka města Petr Bezruč Opava Víš jak to bývá: když dychtivá krve zem rozepne žíznivé rty, když pozdvihnou prapor a pohnou se v útoku vzhůru, ty neprvší řady, ty nejprvší zástupy čelem polehnou - žatva děl - do země, přes ně pak kráčí k vítězství přítel. Zdá se a zdá se, že polehnem jedenkrát do země kolem těch murů, že poletí černý pták s bělavým zobákem přes nás, že s blýskavým soudruhem vojín ze severu přijde, ale ne přítel. Vidím vát prapory na věžích bílého města.

4 Památník Petra Bezruče Umístění: 49 56'11.110"N, 17 54'6.774"E V památníku lze zajistit komentovanou prohlídku. Tento památník obsahuje expozici, ve které najdeme odpovědi na otázky života a díla Vladimíra Vaška tedy Petra Bezruče. Expozici spravuje Slezské zemské muzeum v Opavě. Landek park Hornické muzeum Umístění: 49 52'7.908"N, 18 15'55.330"E Hornické muzeum se nachází na okraji Ostravy, lze se do něj dostat pohodlně MHD dopravou. Při větší skupině je nutná rezervace míst, aby s vámi průvodci počítali. V muzeu si můžete vybrat z řady expozic, jsou rozdělené na dva okruhy malý a velký. V rámci malého okruhu lze navštívit volnou expozici a hlavně expozici báňského důlního záchranářství. My jsme si vybrali velký okruh, který zahrnoval expozici báňského důlního záchranářství a dále nové fárání, což byla prohlídka čtvrt kilometru dlouhých chodeb dolu Anselm. Tato prohlídka je velice autentická a doporučujeme tedy navštívit tento Velký okruh.

5 Petr Bezruč Ostrava Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem sto roků kopal jsem uhlí, za sto let v rameni bezmasém svaly mi v železo ztuhly. Uhelný prach sed mi do očí, rubíny ze rtů mi uhly, ze vlasů, z vousů a z obočí visí mi rampouchy uhlí. Chléb s uhlím beru si do práce, z roboty jdu na robotu, při Dunaji strmí paláce, z krve mé a z mého potu. Sto roků v kopalně mlčel jsem, kdo mi těch sto roků vrátí? Když jsem jim pohrozil kladivem, kdekdo se začal mi smáti. Abych měl rozum, šel v kopalnu zas, pro pány dřel se jak prve - máchl jsem kladivem - teklo to v ráz na Polské Ostravě krve! Všichni vy na Slezské, všichni vy, dím, nech je vám Petr neb Pavel, mějž prs kryt krunýřem ocelovým, tisícům k útoku zavel, Všichni vy na Slezské, všichni vy, dím, hlubokých páni vy dolů, přijde den, z dolů jde plamen a dým, přijde den, zúčtujem spolu!

6 2. den Odjezd z Ostravy příjezd Ostravice Návštěva Srubu Petra Bezruče 10:00 11:00 Pěší túra do Starých Hamrů 17 km beskydskou krajinou Památník Maryčky Magdonové Staré Hamry Odjezd ze Starých Hamrů autobus příjezd do Ostravy Srub Petra Bezruče Ostravice Umístění: 49 33'18.104"N, 18 22'53.887"E Prohlídku srubu je vhodné zajistit dopředu, a to telefonicky nebo em. Pán průvodce je velice vstřícný a zodpoví veškeré otázky týkající se Petra Bezruče. Prohlídka srubu, ve kterém tento básník žil, je velmi autentická. Na zdech visí obrazy, které mu byly darovány, úryvky jeho básní a fotografie žen jeho života. Prohlídka trvá max 1 hodinu. Nevýhodou je, že se ve srubu nesmí fotit, pouze za poplatek, což je velká škoda. Petr Bezruč Kdo na moje místo? Tak málo mám krve a ještě mi teče z úst. Až bude růst nade mnou tráva, až budu hnít, kdo na moje místo, kdo zdvihne můj štít?

7 V dým zahalen vítkovských pecí jsem stál, noc zřela mi z očí, plam z nozdry mi vál, nech zářilo slunce, nech večer se šeřil, já semknutou brvou jsem vrahy ty měřil: ty bohaté židy, ty grofy ze šlachty, já škaredý horník, jak vyskočil z šachty. Nech diadem jednomu na skráni svítil, každý z nich upjatý pohled můj cítil, mou zaťatou pěst, můj vzdor, hněv horníka z Beskyd a z hor. Tak málo mám krve a ještě mi teče z úst. Až bude růst nade mnou tráva, až budu hnít, kdo místo mne na stáž, kdo zdvihne můj štít? Túra kolem v. n. Šance Umístění: 49 30'44.205"N, 18 25'1.535"E Trasa kolem přehrady vede převážně po modré turistické značce. Jediná odbočka, kde můžeme zabloudit, je u Masarykova památníku. V tom místě musíme odbočit na neznačenou cestu. Po této cestě dorazíme až do Starých Hamrů. Trasa je dlouhá necelých 19 km a končí u autobusové zastávky ve Starých Hamrech.

8 Památník Maryčky Magdonové Staré Hamry Umístění: 49 28'19.313"N, 18 26'30.793"E Památník stojí pod hřbitovem, je tak lehce schovaný, ale jde ho nalézt dobře. Tento pomníček byl postavený fiktivní osobě Maryčce Magdonové a odhalen byl v roce 1933, a to při 65. výročí narozenin slezského barda Petra Bezruče. Petr Bezruč Maryčka Magdonova Šel starý Magdon z Ostravy domů, v bartovské harendě večer se stavil, s rozbitou lebkou do příkopy pad. Plakala Maryčka Magdonova. Vůz plný uhlí se v koleji zvrátil. Pod vozem zhasla Magdonova vdova. Na Starých Hamrech pět vzlykalo sirot, nejstarší Maryčka Magdonova. Kdo se jich ujme a kdo jim dá chleba? Budeš jim otcem a budeš jim matkou? Myslíš, kdo doly má, má srdce taky tak jak ty, Maryčko Magdonova? Bez konce jsou lesy markýze Gera. Otcové když v jeho robili dolech, smí si vzít sirotek do klínu drva, co pravíš, Maryčko Magdonova?

9 Maryčko, mrzne a není co jísti Na horách, na horách plno je dřeva Burmistr Hochfelder viděl tě sbírat, má mlčet, Maryčko Magdonova? Cos to za ženicha vybrala sobě? Bodák má k rameni, na čapce peří, drsné má čelo, ty jdeš s ním do Frydku, půjdeš s ním, Maryčko Magdonova? Cos to za nevěstu? Schýlená hlava, fěrtoch máš na očích, do něho tekou hořké a ohnivé krůpěje s lící, co je ti, Maryčko Magdonova? Frydečtí grosbyrgři, dámy ze Frydku jízlivou budou se smáti ti řečí, se synky uzří tě Hochfelder žid. Jak je ti, Maryčko Magdonova? V mrazivé chýši, tam ptáčata zbyla, kdo se jich ujme a kdo jim dá chleba? Nedbá pán bídných. Co znělo ti v srdci po cestě, Maryčko Magdonova? Maryčko, po straně ostré jsou skály, podle nich kypí a utíká k Frydku šumivá, divoká Ostravice. Slyšíš ji, rozumíš, děvucho z hor? Jeden skok nalevo, po všem je, po všem. Černé tvé vlasy se na skále chytly, bílé tvé ruce se zbarvily krví, sbohem buď, Maryčko Magdonova! Na Starých Hamrech na hřbitově při zdi bez křížů, bez kvítí krčí se hroby. Tam leží bez víry samovrazi. Tam leží Maryčka Magdonova.

10 Mapa trasy druhého dne 1. Srub Petra Bezruče 2. Úžasné peřeje k fotografování 3. Hráz přehrady Šance 4. Památník Maryčky Magdonové 5. Autobusové spojení

11 3. den Odjezdový den Doporučení k výletu BEZRUČ, Petr. Slezské písně. Praha: Československý spisovatel, Webové stránky Slezského zemského muzea Informovat se o spojích mezi městy, především ze Starých Hamrů. Zajistit včas prohlídky.

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_113 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Tomáš Vaculík

Více

4. O jakých částech Ostravy se autora zmiňuje? Znáte nějakou další část tohoto města?

4. O jakých částech Ostravy se autora zmiňuje? Znáte nějakou další část tohoto města? PL Petr Bezruč: Slezské písně; buřiči a dekadenti Ostrava Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem, za sto let v rameni bezmasém svaly mi v železo ztuhly. Lehko se zasmát mi kdekdo moh, ve Vídni, v ústraní tichém.

Více

11. LITERÁRNÍ MODERNA. C)Česká literatura přelomu 19. a 20. století Anarchističtí buřiči

11. LITERÁRNÍ MODERNA. C)Česká literatura přelomu 19. a 20. století Anarchističtí buřiči 11. LITERÁRNÍ MODERNA C)Česká literatura přelomu 19. a 20. století Anarchističtí buřiči Anarchističtí buřiči přelom století u nás provází hospodářský růst a společenský pohyb z 90. let 19.století vychází

Více

Refrén. Ročník 7. 12. 4. - 7. 5. 2012. Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková

Refrén. Ročník 7. 12. 4. - 7. 5. 2012. Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková ČESKÝ JAZYK Refrén Ročník 7. 12. 4. - 7. 5. 2012 Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

ČESKÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20.STOLETÍ

ČESKÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20.STOLETÍ VY_32_INOVACE_S2.3_ČJ.ročník.8.08 ČESKÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20.STOLETÍ Anarchističtí buřiči SPOLEČENSKÁ SITUACE Prudký rozvoj veškeré techniky a výroby Dokončena síť železniční dopravy / 1914/, první

Více

Petr Bezruč. Život: (1867 Opava 1958 Olomouc)

Petr Bezruč. Život: (1867 Opava 1958 Olomouc) Petr Bezruč (1867 Opava 1958 Olomouc) Petr Bezruč je literární pseudonym připisovaný Vladimíru Vaškovi. Bezruč byl český básník, který vystoupil na začátku 20. století se svou jedinou sbírkou originálních

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivitai.1 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma I.2.4 Vybraní autoři a texty od antiky do 20.

Více

Petr Bezruč. Slezské písně (1909) (Výbor)

Petr Bezruč. Slezské písně (1909) (Výbor) Preparación de textos: Alejandro Hermida de Blas Petr Bezruč Slezské písně (1909) (Výbor) DEN PALACKÉHO Já velikou viděl jsem národní slavnost. (V mém kraji je pusto a ticho a šero.) Já viděl českých měst

Více

Jan ustek, Ostrava, Czech Republic

Jan ustek, Ostrava, Czech Republic Szczegóªy algorytmu E Xowego do ªamania akapitów Details of the E X line-breaking algorithm Jan ustek, strava, Czech epublic Bacho E X 2010 Jednym z najciekawszych algorytmów u»ywanych w EXu jest algorytm

Více

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Petr Bezruč

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Petr Bezruč ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ Petr Bezruč Interaktivní výukový materiál Česká literatura I. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které byste během

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Literární teorie Cílová skupina: žáci SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci při práci s uměleckým textem zopakují

Více

LITERATURA NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ ROZBOR BÁSNÍ

LITERATURA NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ ROZBOR BÁSNÍ LITERATURA NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ ROZBOR BÁSNÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ Listopad 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT OBOR KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník Český jazyk

Více

Polské Krkonoše

Polské Krkonoše Diderot: Volný čas tvoří nejdůležitější část našeho života. Polské Krkonoše 15.11.2010 Szklarská Poroba Jakuszyce Orle Před několika týdny bylo s přispěním EU obnoveno vlakové spojení mezi Harrachovem

Více

Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy.

Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy. Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy. V nové sezóně mají výletníci v okolí Prahy další možnosti, jak si díky vlaku nebo cyklobusu prodloužit a zpestřit výlet. Nové výletní vlaky vyjedou do Českého ráje,

Více

PETR BEZRUČ SLEZSKÉ PÍSNĚ

PETR BEZRUČ SLEZSKÉ PÍSNĚ PETR BEZRUČ SLEZSKÉ PÍSNĚ CHARAKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU Ostrava: Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem, sto roků kopal jsem uhlí, za sto let v rameni bezmasém svaly mi v železo ztuhly. Uhelný prach sed

Více

Dominika Taklová, Bakalářská práce - Muzeum Rothschiledů Ateliér Fránek - Raková, Vedoucí práce - prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek ZS 2014/2015

Dominika Taklová, Bakalářská práce - Muzeum Rothschiledů Ateliér Fránek - Raková, Vedoucí práce - prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek ZS 2014/2015 Dominika Taklová, Bakalářská práce - Muzeum Rothschiledů Ateliér Fránek - Raková, Vedoucí práce - prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek ZS 2014/2015 Zadaní Muzeum Rothschildů Ostrava/Vítkovice Zásady pro vypracování:

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Nabídka výletů na rok 2012

Nabídka výletů na rok 2012 Nabídka výletů na rok 2012 SEKO BUS Plzeň s. r. o. dopravní kancelář a cestovní agentura Mikulášská 12 326 00 Plzeň tel.: 377 240 995 602 462 700 e-mail: sekobus@volny.cz www.sekobus.cz 1. Pičín (Pohádková

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06.01.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_L

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06.01.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_L Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06.01.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_L Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Památník Petra Bezruče 1. Památník Petra Bezruče Opava Srub Petra Bezruče Ostravice. Průvodce

Památník Petra Bezruče 1. Památník Petra Bezruče Opava Srub Petra Bezruče Ostravice. Průvodce Památník Petra Bezruče 1 Památník Petra Bezruče Opava Srub Petra Bezruče Ostravice Průvodce 2 Památník Petra Bezruče Památník Petra Bezruče 3 Památník Petra Bezruče Památník Petra Bezruče Památník Petra

Více

Nabídka výletů na rok 2011

Nabídka výletů na rok 2011 Nabídka výletů na rok 2011 SEKO BUS Plzeň s. r. o. dopravní kancelář a cestovní agentura Mikulášská 12 326 00 Plzeň tel.: 377 240 995 602 462 700 e-mail: sekobus@volny.cz www.sekobus.cz 1. Pičín (Pohádková

Více

NABÍDKA FESTIVALOVÝCH BALÍČKŮ

NABÍDKA FESTIVALOVÝCH BALÍČKŮ 2016 Svátky Písní Olomouc 2016 NABÍDKA FESTIVALOVÝCH BALÍČKŮ 1 44. Mezinárodní festival pěveckých sborů Svátky písní 2016 Pobytové balíčky Cestovní náklady, ubytování a stravování si hradí každý sbor na

Více

Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy

Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy Odbor komunikace tiskové oddělení Ondřej Kubala, T: 972 232 299, M: 724 977 822, e-mail: kubala@cd.cz Brno, 12. února 2008 Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Datum Místo Čas Popis akce poznámky. Večer zážitkové gastronomie na téma Pokrmy a nápoje Opavského Slezska v Gastrocentru SLU, ul.

Datum Místo Čas Popis akce poznámky. Večer zážitkové gastronomie na téma Pokrmy a nápoje Opavského Slezska v Gastrocentru SLU, ul. Otevírání turistické sezóny v Opavském Slezsku 2013 PROGRAM Datum Místo Čas Popis akce poznámky Pátek 5.4. Opava 19 22 h. SLU Večer zážitkové gastronomie na téma Pokrmy a nápoje Opavského Slezska v Gastrocentru

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Výlet do Nesebru Výlet autobusem do architektonické rezervace se starobylými kostely a chrámy, která je zahrnuta do seznamu UNESCO od

Více

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 1. den Skřipov Odjezd ze Skřipova v ranních hodinách. Klimatizovaný zahraniční autobus pravděpodobně externího dopravce bude přistaven ke škole. Autobus bude vybaven DVD,

Více

Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích

Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích HISTORIE MUZEA První dobývání uhlí štolováním od roku 1782. Od roku 1835 hlubinným dobýváním. Hornické muzeum bylo založeno v roce 1987 v době, kdy důl ještě těžil.

Více

HORNICKÉ MUZEUM OKD LANDEK, OSTRAVA

HORNICKÉ MUZEUM OKD LANDEK, OSTRAVA HORNICKÉ MUZEUM OKD LANDEK, OSTRAVA Jan Veřmiřovský a Martina Vrkočová Matiční gymnázium Ostrava, Základní škola Šilheřovice JanVermirovsky@seznam.cz; M.Vrkocova@seznam.cz Název muzea: Hornické muzeum

Více

Prezentace pro OKD a.s.

Prezentace pro OKD a.s. HORNICKÝ LANDEK Prezentace pro OKD a.s. OBSAH PREZENTACE 1. VÝCHODISKA 2. KONTEXT PROJEKTU 3. NAVRHOVANÉ ŘEŠENÍ 4. ÚSKALÍ A RIZIKA 5. PŘÍLEŽITOSTI 1 VÝCHODISKA I. Analýza současného stavu + KLADY Unikátnost

Více

nostalgie Parní vlak Depo maloměřice historické autobusy 15 let ids jmk Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje 15 LET ids jmk

nostalgie Parní vlak Depo maloměřice historické autobusy 15 let ids jmk Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje 15 LET ids jmk Dny dopravní nostalgie VÝROČÍ 15 LET Akce na výstavišti historické autobusy Depo maloměřice Parní vlak Leták2019.indd 1 13.6.2019 10:48:21 Dny dopravní nostalgie 15. a 16. 6. 2019 Parní vlak a historické

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 NESEBR. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 NESEBR. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 NESEBR Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Výlet do Varny s návštěvou Delfinária Odjezd: 09.00 hodin (krátká zastávka u městečka Obzor) Příjezd do Varny: přibližně v 10.15 hodin Návštěva

Více

Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS. Terminál Hranečník

Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS. Terminál Hranečník Terminál Hranečník Ostrava 2015 Cíle dopravního řešení pro Terminál Hranečník Ukončení autobusových linek v přestupním bodě mimo centrum, odkud dopravu do centra a dalších částí města zajistí ekologická

Více

JÍZDNÍ ŘÁD 2014 2015 platí od 14. června 2015

JÍZDNÍ ŘÁD 2014 2015 platí od 14. června 2015 321 Opava východ - Ostrava - Havířov - Český Těšín, Ostrava-Svinov - Ostrava-Kunčice 1 Opava - Ostrava - Český Těšín R1 Opava - Ostrava - Havířov - Český Těšín, R10 (Olomouc -) Moravský Beroun - Opava

Více

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( )

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( ) Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku (3-4.10.2009) Dva roky jsme již vynechali známý ústecký memoriál Hany Vocáskové - noční pochod na Milešovku a tak jsme se rozhodli, že si částečně noční

Více

Cestou Jana Hvězdy z Vícemilic aneb Po stopách husitských bojovníků zařazeného mezi významné a jubilejní akce KČT, oblasti Vysočina

Cestou Jana Hvězdy z Vícemilic aneb Po stopách husitských bojovníků zařazeného mezi významné a jubilejní akce KČT, oblasti Vysočina Klub českých turistů v TELČI pořádá ve dnech sobota 4. listopadu 2017 47. ročník dálkového pochodu VYSOČINOU K TELČI aneb Od rakouských hranic neděle 5. listopadu 2017 40. ročník dálkového pochodu Cestou

Více

pod patronací olympijských vítězů Roberta Změlíka a Romana Šebrleho MHD PRAHA

pod patronací olympijských vítězů Roberta Změlíka a Romana Šebrleho MHD PRAHA pod patronací olympijských vítězů Roberta Změlíka a Romana Šebrleho MHD PRAHA 5. 8. 9. 2013 (závody 6. 7. 9. 2013) Stadion Evžena Rošického, Stadion Přátelství, Praha Strahov 2 Obsah JÍZDNÉ PO PRAZE...

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

Výlukový jízdní řád 4420/ K xs41. B xs / / /14420

Výlukový jízdní řád 4420/ K xs41. B xs / / /14420 244 Brno - Hrušovany nad Jevišovkou, Moravské Bránice - Ivančice km km SŽDC, státní organizace / ČD, a.s. Vlak/BUS 4820 4420/14404 50 B xs41 K xs41 IDS JMK S41 Brno - Miroslav, Moravské Bránice - Ivančice

Více

Akce spolku Posázavský Pacifik

Akce spolku Posázavský Pacifik Akce spolku Posázavský Pacifik V sobotu 29.8.2015 se koná několik železničních akcí a 2 z nich pořádá i spolek Posázavský Pacifik. Jedná se o oslavy výročí 120 let od zahájení provozu na trati Benešov

Více

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Pardubický kraj Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Text a foto: Vojtěch Pavelčík Většina turistických tras vede z jednoho místa na místo druhé. To je samozřejmě v pořádku, ale přece jen se výletníci potřebují čas od

Více

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 -

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 - Itinerář OBSAH: Obsah: Úvod: 1.den: 2.den: 3.den: 4.den: 5.den: 6.den: 7.den: Shrnutí: Prameny čerpání: 1.strana 2.strana 3.strana 4.strana 5.strana 6.strana 7.strana 8.strana 9.strana 9.strana 10.strana

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

CHORVATSKO vlakem. HVAR 10 ti denní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT

CHORVATSKO vlakem. HVAR 10 ti denní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT 10 dní u moře CHORVATSKO vlakem HVAR 10 ti denní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT Pro železničáře z České a Slovenské republiky a jejich rodinné příslušníky. TERMÍN: 6.9. - 17.9. 2019 CENA: 12

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Výlet autobusem do Varny Chcete navštívit DELFINÁRIUM? Sraz: Odjezd: Příjezd do Varny: Program zahrnuje: Odjezd z Varny: Předpokládaný návrat:

Více

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap. 2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.net http://www.wandermap.net/cs/route/3067379-pum-2015-2-streda Stoupání:

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty a vyřeší si křížovku. Źáci pracují s příruční mapou.

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty a vyřeší si křížovku. Źáci pracují s příruční mapou. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.27.5._VL TÉMA: Vlastivěda- souhrnné opakování-

Více

ČTVRTEK S MAMUTÍM PROGRAMEM

ČTVRTEK S MAMUTÍM PROGRAMEM ČTVRTEK S MAMUTÍM PROGRAMEM V období od 3. května 26. června a od 6. září do 25. října 2012 v době od 9:00 do 15:00 hod. můžete každý čtvrtek využít nabídku ZŠ J.A.Komenského v Přerově Předmostí ve spolupráci

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Wellness hotel Brdy. nabízí. poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí

Wellness hotel Brdy. nabízí. poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí Wellness hotel Brdy nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí (Tato nabídka obsahuje vícedenní výlety, spojené s hvězdicovými výlety v místě pobytu a v CHKO Brdy) O hotelu Wellness Hotel Brdy

Více

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Kutná Hora a její krásné okolí byly cílem výletu, který jsme mohli uskutečnit díky vstřícnému přístupu vedení Střediska sociálních služeb Prahy 1. Zajištění dopravy,

Více

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín 1.07.2017 31.08.2017 Braniborská brána Před odjezdem Poté, co projdete konkurzem a jste vybráni na stáž, tak je třeba vyplnit některé dokumenty. Veškeré dokumenty

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2017 PO 2. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2017 PO 2. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2017 PO 2. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Sídlo: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 E-mail: info@nadace-landek.cz www.nadace-landek.cz číslo účtu: 7844445001/5500

Více

Celostátní konference projektu SPINNET č. CZ 1.07/2.4.00/17.0094

Celostátní konference projektu SPINNET č. CZ 1.07/2.4.00/17.0094 Celostátní konference projektu SPINNET č. CZ 1.07/2.4.00/17.0094 Srdečně Vás zveme na 3. celostátní konferenci projektu SPINNET, která se uskuteční v rámci mezinárodní porady ředitelů VTP v Hradci Králové,

Více

Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová

Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová VY_32_INOVACE_CJL_53 Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: 3., popř. 4. (opakování) Tematická oblast: Čtenářská gramotnost absolventa

Více

Pastvinský expres PANELOVKA PŘÍJEZD 11.45 12.45 13.45 14.45 15.45 16.45 ODJEZD 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00. Mapa trasy Pastvinského expresu

Pastvinský expres PANELOVKA PŘÍJEZD 11.45 12.45 13.45 14.45 15.45 16.45 ODJEZD 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00. Mapa trasy Pastvinského expresu PANELOVKA ODJEZD 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 PŘÍJEZD 11.45 12.45 13.45 14.45 15.45 16.45 AUTOBUSOVÁ ZASTÁVKA ODJEZD 11.04 12.04 13.04 14.04 15.04 16.04 PŘÍJEZD 12.04 13.04 14.04 15.04 16.04 17.04

Více

Otevření turistické sezony 2012

Otevření turistické sezony 2012 Otevření turistické sezony 2012 České Švýcarsko 21. 22. 4. 2012 Vydejte se za zážitky v Českém Švýcarsku Jetřichovické skály otevření naučné stezky Janovský trhák - cyklistická časovka do vrchu Tramvají

Více

itinerář VeterÁn show huť 2015 www.veteranshowhut.cz Účastník akce Startovní číslo Počet bodů SDH Huť ve spolupráci s OU Pěnčín předává

itinerář VeterÁn show huť 2015 www.veteranshowhut.cz Účastník akce Startovní číslo Počet bodů SDH Huť ve spolupráci s OU Pěnčín předává SDH Huť ve spolupráci s OU Pěnčín předává itinerář účastníkovi akce VeterÁn show huť 2015 Obec Pěnčín Účastník akce Startovní číslo Počet bodů 1 Sponzoři a partneři akce supšs Farma Dolenec Jako od Babičky

Více

V letošním roce uplynulo 40 let od premiéry slavné pohádky. Přijďte proto prožít den s Popelkou do Švihova. Připravili jsme pro vás hned dvě trasy.

V letošním roce uplynulo 40 let od premiéry slavné pohádky. Přijďte proto prožít den s Popelkou do Švihova. Připravili jsme pro vás hned dvě trasy. V ydejte se s námi barevnou podzimní přírodou po místech, kde se na Švihovsku natáčela před čtyřiceti lety oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku. Poznáte místa, kde Popelka se svojí sestrou Dorou a zlou

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Adrenalin park Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS CYKLOTRASY 67 KM Pátek 11. 9. 2015 16:30 20:00 Příjezd účastníků, registrace a ubytování Masarykova kolej, Thákurova 1, 160 41, Praha 6. Účastnící obdrží startovní balíček s

Více

VHODNÉ pro zájemce o studium na VŠB

VHODNÉ pro zájemce o studium na VŠB I. KREVNÍ CENTRUM OSTRAVA + VŠB Čas exkurze: KC 9:00-9:45, VŠB 10:00-12:00 Sraz: na zastávce autobusu Havířov, Město, Střed v 7:50 Cesta tam: odjezd autobusem z Havířova 8:00 (výstup na zastávce Fakultní

Více

Wellness hotel Brdy. nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí

Wellness hotel Brdy. nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí Wellness hotel Brdy nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí (Tato nabídka obsahuje vícedenní výlety, spojené s hvězdicovými výlety v místě pobytu a v CHKO Brdy) O hotelu Relax hotel Brdy se

Více

Karta Ötztal Card. půjčovny kol: 3-denní karta: 1 x zdarma, 7-denní karta: 2 x zdarma, 10-ti denní karta: 3 x zdarma

Karta Ötztal Card. půjčovny kol: 3-denní karta: 1 x zdarma, 7-denní karta: 2 x zdarma, 10-ti denní karta: 3 x zdarma Karta Ötztal Card Při zakoupení karty Ötztal Card můžete navštívit 40 turistických zajímavostí a využít různé služby pro turisty, aniž byste museli platit další poplatky či vstupné, jako např.: lanovky,

Více

2. Všechny platné ŽP aktivované v čipových kartách vydávaných ZSSK opravňují jejich držitele ve vlacích

2. Všechny platné ŽP aktivované v čipových kartách vydávaných ZSSK opravňují jejich držitele ve vlacích Dle úpravy Tarifu jízdného a přepravného ze dne 8.9.2014 zůstávají prolongační částky pro roky 2015, 2016 a 2017 ve stejné výši jako v roce 2014!!! Tímto došlo k naplnění dohod mezi MD a OC z roku 2010

Více

150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015

150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015 150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015 Průvodce oslavami V letošním roce uplyne již 150 let od zahájení provozu na významné železniční spojnici Turnova a Kralupy nad Vltavou, turnovsko kralupské

Více

Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009

Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009 Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009 Další, již 24. konference ČHS se uskuteční 6. 8. 11. 2009 v obci Dolní Lomná Ubytování a popis místa: Rekreační středisko se

Více

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let Cítím se klidný. Já přece nemám sebemenší důvod, abych lhal. Nepociťuji smutek, ani stín strachu, je to jen vyrovnání, blažený smír. Všechny

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Výluky na období Výluka v úseku: Plzeň hlavní nádraží - Blatno u Jesenice Typ: Datum konání: Trať: Stanice:

Výluky na období Výluka v úseku: Plzeň hlavní nádraží - Blatno u Jesenice Typ: Datum konání: Trať: Stanice: - 1 - Výluky na období 20.08.2012-02.09.2012 160 - Plzeň - Žatec (a zpět) Výluka v úseku: Plzeň hlavní nádraží - Blatno u Jesenice Datum konání: 13.08.2012 07:40 hod. - 20.08.2012 16:00 hod. Trať: 160

Více

10 x 10 příběhů. Sto let příběhu České republiky. Severní Morava a Slezsko. Moravian-Silesian Tourism, s.r.o. David Karčmář.

10 x 10 příběhů. Sto let příběhu České republiky. Severní Morava a Slezsko. Moravian-Silesian Tourism, s.r.o. David Karčmář. 10 x 10 příběhů Sto let příběhu České republiky Severní Morava a Slezsko Moravian-Silesian Tourism, s.r.o. David Karčmář Zpracoval(a): David Karčmář Datum: 30.11.2017 Komunikační téma Czech Tourism2016

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

Zavedení integrovaného dopravního systému IREDO na území Pardubického kraje od 11. 12. 2011

Zavedení integrovaného dopravního systému IREDO na území Pardubického kraje od 11. 12. 2011 Králický zpravodaj 12/2011-1 Zavedení integrovaného dopravního systému IREDO na území Pardubického kraje od 11. 12. 2011 Informace redakce ke zveřejněným jízdním řádům Vážení čtenáři, přinášíme Vám výtah

Více

CHORVATSKO vlakem. HVAR týdenní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT. Pro železničáře z České a Slovenské republiky a jejich rodinné příslušníky.

CHORVATSKO vlakem. HVAR týdenní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT. Pro železničáře z České a Slovenské republiky a jejich rodinné příslušníky. HIT 2017 CHORVATSKO vlakem HVAR týdenní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT Pro železničáře z České a Slovenské republiky a jejich rodinné příslušníky. 2 TERMÍNY: 1.6. - 10.6.2018 a 7.9. - 16.9. 2018

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Regionální muzeum v Chrudimi Vás zve na 9. letní příměstský tábor v muzeu 2016

Regionální muzeum v Chrudimi Vás zve na 9. letní příměstský tábor v muzeu 2016 Regionální muzeum v Chrudimi Vás zve na 9. letní příměstský tábor v muzeu 2016 Regionální muzeum v Chrudimi pořádá již podeváté letní příměstský tábor v muzeu pro děti ve věku 7-13 let. Tentokrát jsme

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Moje spojení. «jede v X

Moje spojení. «jede v X 2.8. Hluboká n.vlt.,,žel.st.rozc.1.0 MHD > 6:16 Bus 320730 5 X České Budějovice,,U Zelené ratolesti MHD 6:30 6:40 Bus 370510 6 X Radošovice,,rozc.Malé Chrášťany 2.0 6:57 > D Celkový čas 41 min, vzdálenost

Více

TASTE OF TUSCANY května 2019

TASTE OF TUSCANY května 2019 TASTE OF TUSCANY 28. 31. května 2019 O AKCI Čtyřdenní pobyt a dvoudenní řidičská túra po Toskánsku na palubě supersportovních modelů poslední generace. Užijte si nezapomenutelnou jízdu v srdci Toskánska

Více

Změny jízdních řádů v oblasti Frýdecko-Místecka a Frýdlantska na linkách obsluhujících ČSAD Frýdek-Místek a.s.

Změny jízdních řádů v oblasti Frýdecko-Místecka a Frýdlantska na linkách obsluhujících ČSAD Frýdek-Místek a.s. Změny jízdních řádů v oblasti Frýdecko-Místecka a Frýdlantska na linkách obsluhujících ČSAD Frýdek-Místek a.s. S účinnosti od 15.12.2013 dochází k rozsáhlým změnám jízdních řádů v rámci projektů: Optimalizace

Více

Církevní památky Regionu Slezská brána

Církevní památky Regionu Slezská brána Církevní památky Regionu Slezská brána Řepiště Šenov Sedliště Paskov Vratimov Václavovice Kaňovice Žabeň Region Slezská brána Úvodní slovo Řepiště Velikost území,01 Počet obyvatel 1 705 Mírová 17 739 31

Více

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PO CELÉ ODPOLEDNE A VEČER VSTUP ZDARMA!!! OD 12:15 FAKULTATIVNĚ SPOLEČNÝ OBĚD ESPERANTSKÝCH NÁVŠTĚVNÍKŮ V RESTAURACI ASTRA - v návaznosti na příjezd

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ TRASY VH 50 Pátek 11. 9. 2015 16:30 20:00 Příjezd účastníků, registrace a ubytování Masarykova kolej, Thákurova 1, 160 41, Praha 6. Účastnící obdrží startovní balíček s

Více

Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí

Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí Hochschule der Medien, Stuttgart, Německo ZS 2011/12 Vladimír Kebza Obsah Motivace pro studium v zahraničí Organizační záležitosti před výjezdem Praktické

Více

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!!

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!! PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ČERVENCI A SRPNU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628

Více

Obsah. Redakční sloupek

Obsah. Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:3 1 Obsah 3. Něco z historie tratí a lokomotiv 4. Historické dny tramvají v Pražské MHD 5. Zajímavosti z metra 6. Historie železnice v Českých zemích 8. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

sk. 1 - II. stupeň VÁNOČNÍ EXKURZE

sk. 1 - II. stupeň VÁNOČNÍ EXKURZE sk. 1 - II. stupeň Název: Den s technikou - projektový den Vedoucí: Mgr. Jana Zelenková, Den: 6. prosinec 2016 Max. počet žáků: 20 Cíl: SPŠ Česká Lípa Cena: 50 Kč Oblečení: svačina, pracovní oblečení Návrat

Více

Literatura poslední třetiny 19. století

Literatura poslední třetiny 19. století Literatura poslední třetiny 19. století Světová, zejména evropská kultura 1. Charakteristika období 2. Symbolismus 3. Dekadence 4. Impresionismus 5. Secese Česká kultura 6. Charakteristika období 7. Česká

Více

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk.

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk. Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012 Jedná se o tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku. Připraveny jsou pro Vás denní a noční výlety

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

270 Ostrava hl. n. Bohumín

270 Ostrava hl. n. Bohumín Rozvoj příměstské ě železniční dopravy na Ostravsku 10. ročník mezinárodního veletrhu Czech Raildays 16.-18. 18. 6. 2009 Ostrava Martin Dutko Koordinátor ODIS s.r.o. Integrovaný dopravní systém ODIS v

Více

Drobné úpravy v nočních linkách od 17. 10. 2015

Drobné úpravy v nočních linkách od 17. 10. 2015 Obsah INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Číslo 19 / 2015 Vyšlo 19. 10. 2015 Drobné úpravy v nočních linkách od 17. 10. 2015... 1 Železniční výluka na Posázavském pacifiku od 18. 10. 2015... 1 Podzimní prázdninový provoz

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více