OBSAH. Domácí chemické pokusy pro žáky 1. stupně základní školy. Úvod. Laboratorní řád. Příprava domácí chemické laboratoře. Seznam pracovních listů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OBSAH. Domácí chemické pokusy pro žáky 1. stupně základní školy. Úvod. Laboratorní řád. Příprava domácí chemické laboratoře. Seznam pracovních listů"

Transkript

1 OBSAH Úvod Laboratorní řád Příprava domácí chemické laboratoře Seznam pracovních listů Pracovní listy

2 ÚVOD Do ruky se ti dostaly Chemické pokusy hravě i doma, které jsou zábavné a můžeš si je sám vyzkoušet. Pokusy ti pomohou pochopit krásnou přírodní vědu, která se nazývá chemie. Celý tvůj život je s chemií propojený. Vše, co se kolem tebe nachází, je z různých látek. Tyto látky se neustále mění a prochází změnami. A právě tím se chemie zabývá. LABORATORNÍ ŘÁD Pro každou laboratoř platí určitá pracovní pravidla, nazývaná laboratorní řád. I ty musíš při provádění domácích chemických pokusů dodržovat určitá pravidla: 1) budu používat pracovní oděv 2) při práci s chemickými látkami a pomůckami nebudu jíst ani pít 3) chemické pomůcky nebudu používat k jídlu ani pití ani k uchovávání potravin 4) budu udržovat pořádek, vždy si věci po práci uklidím 5) po skončení pokusů si umyji ruce 6) budu pracovat, jen pokud je doma někdo z rodičů a jen s jejich souhlasem 7) v případě nehody okamžitě požádám rodiče o pomoc PŘÍPRAVA DOMÁCÍ CHEMICKÉ LABORATOŘE Při provádění pokusů budeš potřebovat různé pomůcky a látky. Najdeš je všechny doma. Jako chemické pomůcky budeš potřebovat hrnec, talíř, skleničky, lžičku, PET-láhve, vařečku, skleničku od přesnídávky, dřevěné kostky, váhy, piják, brčka, nůžky a papír. Jako látky budeš potřebovat ocet, olej, vodu, kypřicí prášek do pečiva, kostkový cukr, jar. Potřebné pomůcky a látky jsou konkrétně vyjmenovány u každého pokusu zvlášť.

3 SEZNAM PRACOVNÍCH LISTŮ Číslo listu Kapitola Název pokusu 1 Barvení látek - Barvení látky 2 Dělení barviv - Dělení barviv fixů 3 Hustota - Hmotnost - Hustota látek 4 Led - Led silák - Zanořování 5 Oxid uhličitý - Vznik oxidu uhličitého - Vlastnosti oxidu uhličitého 6 Povrchové napětí - Zázračný kapesník - Umí padesátník plavat? - Běžící majoránka 7 Rozpouštění - Rozpouštění cukru - Obláčky dýmu pod vodou 8 Škrob - Výroba škrobu z brambor - Lepidlo na papír

4 1. BARVENÍ LÁTEK Úvod: Rostliny v sobě obsahují barviva, která mohou obarvit bílou látku. Barvení látky velký hrnec, voda, vařečka, bílá bavlněná látka (kapesník), slupky z cibule - do hrnce s vodou dej 2 hrsti slupek z cibule - zahřívej k varu - na látce udělej 2 uzly a strč ji do hrnce - 15 minut látku vař a občas vodu promíchej vařečkou - látku vyndej vařečkou, dej ji do studené vody a vymáchej - rozvaž uzly Pozorování: Bílá látka se obarvila do žlutohnědé barvy. Na místech, kde byly uzly, zůstala ale bílá, protože tam se barva nedostala. Vyzkoušej barvení látky také pomocí barviv z jiných rostlin. Napiš, jak se bílá látka zbarvila: Rostlinný materiál Barva obarvené látky 2 hrsti nastrouhané mrkve 2 hrsti slupek červené cibule 2 hrsti nakrájeného červeného zelí 2 hrsti plodů černého bezu 2 hrsti nakrájené kopřivy 2 hrsti nakrájeného jetele 2 hrsti nakrájené petrželové natě hrst kávy (Melty) Využití: Obarvenou látku můžeš použít na výrobu přáníček k Vánocům, Velikonocům a narozeninám. Když si obarvíš látku postupně různými rostlinami, můžeš vytvořit pěkný barevný obrázek. Slupkami z cibule můžeš také pěkně obarvit velikonoční vajíčka.

5 2. DĚLENÍ BARVIV Zamyšlení: Ve výtvarné výchově používáš na malování obrázků temperové barvy. Když máš pouze základní barvy, musíš si ostatní namíchat jejich kombinací. Například zelenou získáš ze žluté a modré. Platí takovéto pravidlo i pro zelenou fixu? Je její barva složena ze žluté a modré barvy? Dělení barviv fixů Upozornění: Existují dva druhy fixů lihové a vodové. Aby ti pokus vyšel, musíš použít pro rozdělení lihových fixů Alpu a pro rozdělení vodových fixů vodu. piják, barevné fixy, talíř, voda nebo Alpa - piják rozstříhej na proužky široké 2 cm (pro každou fixu jeden proužek) - 2 cm od spodního kraje pijákového proužku nakresli tužkou čáru = start - na start každého proužku namaluj kolečko jinou fixou (vybarvené a velké asi 0,5 cm) - do talíře nalij vodu nebo Alpu (podle druhu fixů) - spodní stranu pijáku namoč do talíře s vodou nebo Alpou, druhý konec nechej ležet přes okraj talíře - pozoruj pohyb a změny tvaru skvrn fixů Vysvětlení: Všechny barvy lze vytvořit kombinací tří základních barev. U fixů se jako základ obvykle používají barvy červená, modrá a žlutá. Při dělení barviva se barvy od sebe oddělí. Namaluj výsledek dělení barviv z dvou fixů:

6 3. HUSTOTA Zamyšlení: Když naplníš stejné sklenice do poloviny vodou, olejem, Alpou a medem, budou mít tyto látky stejnou hmotnost?.. Ověř si to pokusem. Hmotnost 4 stejné průhledné skleničky, nálepky s čísly 1-4, váhy, voda, olej, Alpa, med - na každou sklenici nalep jedno číslo - sklenice zvaž (hmotnost m 1 ) - do poloviny sklenic nalij vždy jednu látku - sklenice s látkou zvaž (hmotnost m 2 ) Vyplň tabulku: Číslo sklenice Hmotnost m 1 Náplň sklenice Hmotnost m 2 m 2 - m Hmotnost látky je rovna rozdílu hmotnosti plné sklenice a hmotnosti prázdné sklenice. Odpověz na otázky: Jsou hmotnosti látek stejné? Která látky má největší hmotnost? Která látka má nejmenší hmotnost?..... Vysvětlení: Co je tedy hustota? Hustota je jednou vlastností látek. Číselně popisuje skutečnost, že látky o stejném objemu mají různou hmotnost.

7 Využití: Na vodě plavou všechna tělesa, která mají menší hustotu než voda. Také kapaliny, které se ve vodě nerozpouští a mají menší hustotu než voda, na ní plavou to můžeš vidět v polévce. Mastné skvrny oleje plavou na vodě. Určitě jsi také slyšel o různých haváriích tankerů, které vozí ropu. Ropa má menší hustotu než voda. Zůstane na hladině moří. Živočichové se pak zamažou ropou a neumyjí ji ze sebe a hynou, protože ropa ucpe jejich dýchací póry a oni se zadusí. Hustota látek průhledná sklenička, voda, olej, Alpa, med, guma, vosk, korek - do sklenice nalij asi 2 cm vysokou vrstvu medu - sklenici nahni a nalij do ní opatrně asi 2 cm vysokou vrstvu oleje - stejně opatrně přilij i vodu a Alpu - na povrch Alpy dej gumu a pozoruj, co se stane - na povrch Alpy dej postupně ještě vosk a korek Pozorování: Každá kapalina má jinou hustotu. Kapalina s menší hustotou plave na kapalině s větší hustotou. Pevné látky mají také různou hustotu. Proto některé pevné látky po kapalině plavou, jiné se z části ponoří a jiné se potopí celé. Napiš čísla od 1 do 4 ke kapalinám od největší hustoty po nejmenší: Med Voda -.. Olej Alpa -.. Napiš čísla od 1 do 3 k pevným látkám od největší hustoty po nejmenší: Guma -.. Vosk -.. Korek Podtrhni správnou odpověď: Med má menší / větší hustotu než Alpa. Voda má menší / větší hustotu než olej. Korek má menší / větší hustotu než guma.

8 4. LED Úvod: Voda se při teplotě pod 0 C mění na led. Led je pevné skupenství vody. Zamyšlení: Když necháš plnou sklenici vody v zimě venku na mrazu, tak voda zmrzne a sklenice praskne. Jak je to možné? Led silák malá plechovka s odnímatelným víkem, víčko od PET-láhve, 3 dřívka od nanuků, lepicí páska, voda - plechovku naplň po okraj vodou - zavři plechovku víčkem - na víčko od plechovky polož víčko z PET-láhve - dvě dřívka dej pod plechovku a jedno dřívko na plechovku - pásku omotej kolem dřívek - plechovku strč do mrazáku na 8 hodin Popiš, co se stalo s dřívky:.... Pozorování: Led má větší objem než voda. Jak se led zvětšuje, tak tlačí na plechovku až zvedá víčko nahoru a láme dřívka. Zanořování láhev, 2 lžíce, drátek, izolepa, kostka ledu - drátek omotej kolem konců lžic a přilep je ještě páskou - kostku ledu polož na vrchol láhve - na kostku ledu polož drát tak, aby lžíce visely dolů stejně na obou stranách Pozorování: Hmotnost drátu působí na led a způsobuje jeho tání. Jak se drát zanořuje do ledu, voda nad ním opět mrzne.

9 5. OXID UHLIČITÝ Úvod: Oxid uhličitý je nedýchatelný, bezbarvý plyn. Je přirozenou součástí vzduchu. Je těžší než vzduch. Vzniká při dýchání organismů a při hoření řady látek, například dřeva, sena, papíru. Příprava oxidu uhličitého plastová láhev s víčkem, 2 ohebná brčka, nůžky, sklenička, kypřicí prášek, ocet, láhev, složený papír, inkoust - do skleničky nalij vodu - do víčka udělej dírku a do ní zasuň brčko (jen do horní části) - na druhém konci brčko nařízni a strč ho do druhého brčka tak, aby obě brčka do sebe zapadla - přilep je k sobě izolepou - přes složený papír nasyp do láhve 2 lžíce kypřicího prášku - do 1/4 láhve přilij ocet - rychle zašpuntuj víčkem - druhé brčko strč do sklenice s vodou - pozoruj probíhající reakci Vysvětlení pokusu: Oxid uhličitý sis připravil reakcí uhličitanu (kypřicí prášek) s kyselinou (ocet). Vytvořený oxid uhličitý se nejprve nahromadil v láhvi a poté stoupal brčkem do sklenice s vodou, takže jsi viděl, jak k hladině stoupají jeho bubliny.

10 Vlastnosti oxidu uhličitého 2 velké sklenice, 2 svíčky, kypřicí prášek, ocet, injekční stříkačka, zápalky - do každé sklenice nasyp kypřicí prášek - do každé sklenice dej svíčku - svíčky zapal - do stříkačky naber ocet - do jedné sklenice pomalu stříkej ocet - pozoruj, co se stane Odpověz na otázky: Hoří obě svíčky?... Která svíčka zhasla? Proč svíčka zhasla? Jak vznikl oxid uhličitý?... Jakou barvu má oxid uhličitý?.... Využití: Oxid uhličitý je nebezpečný. Kdybys byl v místnosti, kde je hodně oxidu uhličitého, mohl by ses udusit. Oxid uhličitý nás však může chránit při požárech. V oxidu uhličitém látky totiž nehoří a můžeme ho použít jako náplň hasicího přístroje.

11 6. POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Úvod: Povrchové napětí je jednou z vlastností kapalin. Vytváří na povrchu kapaliny blanku. Na ní se mohou zachytit lehké předměty a mohou po ní plavat. Zázračný kapesník sklenička, kapesník, gumička, voda - skleničku naplň po okraj vodou - přes vodu polož kapesník a upevni ho po obvodu skleničky gumičkou - skleničku překlop dnem vzhůru Vysvětli, jak je možné, že voda nevytekla: Umí padesátník plavat? Zamyšlení: Myslíš, že když opatrně položíš padesátihaléř na hladinu vody, že je možné, aby plaval na hladině?..... Vyzkoušej to. sklenička, voda, padesátihaléř - skleničku naplň vodou - na povrch vody polož padesátihaléř Pozorování: Padesátihaléř drží na hladině vody, což je důkaz existence povrchového napětí vody.

12 Běžící majoránka talíř, voda, usušená majoránka (nebo jiné listové koření), Jar - do talíře nalij asi centimetrovou vrstvu vody - na celý povrch vody nasyp koření - doprostřed hladiny kápni kapku Jaru - pozoruj, co se stane Namaluj obrázek: Na začátku pokusu Na konci pokusu Využití: Povrchové napětí využívají někteří vodní živočichové k pohybu po vodní hladině, např. vodoměrky. Až půjdeš kolem rybníka, podívej se na ně. Co se s nimi stane, když si někdo umývá auto u rybníka? Čistící prostředek se dostane do vody, sníží povrchové napětí vody a vodoměrky se utopí.

13 Rozpouštění cukru Domácí chemické pokusy pro žáky 1. stupně základní školy talíř, voda, 2 kostky cukru, inkoust 7. ROZPOUŠTĚNÍ - do talíře nalij studenou vodu tak, aby zakryla pouze jeho dno - na každou kostku cukru kápni 2 kapky inkoustu (inkoust se do cukru vsákne) - kostky cukru postav do vody na talíři Popiš, co se s cukrem stalo:... Zamyšlení: Každé ráno si chystáš čaj a dáváš si do něj cukr. Jakým způsobem se cukr rozpouští? Obláčky dýmu pod vodou sklenička od přesnídávky, svíčka, dvě dřevěné kostky, inkoust, brčko, cukr - sklenici s vodou postav na dřevěné kostky - mezi kostkami nechej prostor pro svíčku - rozmíchej trochu inkoustu s cukrem - pomocí brčka nakapej trochu inkoustu s rozpuštěným cukrem na dno sklenice - svíčku zapal a pozoruj, co se při ohřívání vody děje Pozorování: Inkoust s rozpuštěným cukrem se drží u dna, protože mají větší hustotu než čistá voda. Plamínek svíčky zahřeje inkoust s cukrem. Inkoust s cukrem stoupají pomalu vzhůru, protože zahřátím jejich hustota klesá.

14 8. ŠKROB Úvod: Škrob je bílá, ve vodě málo rozpustná látka. Je to látka, do které si rostliny ukládají energii ze slunce získanou při fotosyntéze. Je významnou složkou potravy. Vyskytuje se například v bramborách, v kukuřici, v obilí. Výroba škrobu z brambor škrabka na brambory, struhadlo, miska, cedník, kapesník, sklenička, brambor - oškrábej brambor a nastrouhej ho na jemném struhadle do misky - přilij trochu vody a promíchej - směs přeceď přes kapesník a vymačkej přes cedník do skleničky - kapalinu nech 10 minut stát a pak ji opatrně slij Pozorování: Na dně sklenice zůstane bílý prášek, což je škrob. Lepidlo na papír hrnec, lžička, špejle, sklenice, škrob, papír - do hrnce nalij půl sklenice vody - připravený škrob přilij do hrnce - za stálého míchání zahřívej k varu - vař asi minutu a poté nech rozvařený škrob vychladnout - nanes špejlí malé množství škrobu na papír, přitiskni druhý kousek papíru, který chceš přilepit - počkej 2 minuty, než se papíry k sobě přilepí Využití: Pomocí lepidla si můžeš slepit kusy papíru k sobě. Když budeš lepit kousky papíru na nafouklý balónek, můžeš si vytvořit pěknou masku, například čarodějnice nebo vodníka.

1.CVIČENÍ OXID UHLIČITÝ. 2. Pokus: Šumivý prášek. Pomůcky: víčko od lahve, sklenice, inkoust, talíř, kyselina citronová (prášek), jedlá soda

1.CVIČENÍ OXID UHLIČITÝ. 2. Pokus: Šumivý prášek. Pomůcky: víčko od lahve, sklenice, inkoust, talíř, kyselina citronová (prášek), jedlá soda 1.CVIČENÍ OXID UHLIČITÝ Oxid uhličitý je bezbarvý plyn, bez zápachu a bez chuti. Vzniká při dokonalém spalování uhlíku, při dýchání, tlení, hnití. Používá se při výrobě nápojů, cukru, sody. Jako kapalný

Více

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ?

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? 13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? Můžeme změnit barvu květu? Ano. Rostliny svými kořeny přijímají vodu a minerální látky ze země. Když kytku utrhneme a dáme do vázy, tak vodu přijímá stonkem. Voda se z kořenů

Více

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet LÁVA Typ učiva: např. Anorganická chemie Časová náročnost: 15 minut Forma: např. ukázka/skupinová práce/práce ve dvojici Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené

Více

Kapalina, pevná látka, plyn

Kapalina, pevná látka, plyn Obsah Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina, zásada K čemu je chemie dobrá? Jak to vypadá v laboratoři? Bezpečnost práce Chemické pokusy Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina,

Více

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte.

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte. Tekutý sendvič Mnoho kapalin se podobá vodě a lze je s ní snadno míchat. Stejně tak ale najdeme kapaliny, u kterých to není možné. Jednou z nich je olej. Potřebné vybavení: voda (obarvená inkoustem), olej,

Více

Domácí chemické pokusy pro žáky 2. stupně základní školy OBSAH

Domácí chemické pokusy pro žáky 2. stupně základní školy OBSAH OBSAH Úvod Laboratorní řád Symbolika používaná v pracovních návodech Příprava domácí chemické laboratoře Seznam pracovních listů Pracovní listy Fotografie vybraných domácích chemických pokusů ÚVOD Do ruky

Více

Metodický list Domácích chemických pokusů pro žáky 2. stupně základní školy OBSAH ÚVOD

Metodický list Domácích chemických pokusů pro žáky 2. stupně základní školy OBSAH ÚVOD OBSAH Úvod Seznam metodických listů Metodické listy Fotografie vybraných domácích chemických pokusů ÚVOD Chemické pokusy hravě i doma jsou určeny pro všechny žáky základních škol. V této složce jsou metodické

Více

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14 Bublinárium MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice Při projektovém vyučování si s dětmi na 2.stupni hrajeme s bublinami. Příspěvek nabízí praktické rady a vyzkoušené postupy pro přípravu

Více

Těleso. Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu.

Těleso. Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu. Těleso a látka Těleso Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu. Z více těles, z více látek.. domácí úkol - 2 experimenty difuze v chladné vodě krystalizace

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Archimédův zákon I

Archimédův zákon I 3.1.11 Archimédův zákon I Předpoklady: 030110 Pomůcky: pingpongový míček, měděná kulička, skleněný válec s víčkem od skleničky, vajíčko, sůl, tři kádinky, barvy na duhu, průhledná brčka Př. 1: Do vody

Více

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných látek a kapalin Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí: Žáci si mají osvojit poznatek,

Více

Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku obracečku hrnec s pokličkou velký talíř

Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku obracečku hrnec s pokličkou velký talíř Palačinky Budeš potřebovat: 300 gramů mouky 1 lžičku soli 2 vejce 300 ml mléka 5 lžic oleje 5 lžic oleje nebo másla na smažení Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku

Více

Neodolatelná voda. Některé látky je nutné neustále pevně uzavírat do sklenic, neuzavřené totiž nekontrolovatelně nabírají na hmotnosti.

Neodolatelná voda. Některé látky je nutné neustále pevně uzavírat do sklenic, neuzavřené totiž nekontrolovatelně nabírají na hmotnosti. Neodolatelná voda Některé látky je nutné neustále pevně uzavírat do sklenic, neuzavřené totiž nekontrolovatelně nabírají na hmotnosti. Budeš potřebovat: hrnec s pevně padnoucí poklicí, napařovací ařovací

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných a kapalných látek Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Žáci si osvojí pojem hustota

Více

Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody)

Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody) Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody) Výukové materiály Téma: Povrchové napětí vody Úroveň: 2. stupeň ZŠ, popř. SŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): Doporučený věk

Více

Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce)

Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-03 Předmět: Biologicko-fyzikálně chemická

Více

Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály

Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály Téma: Fyzikální a chemický děj Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let Doba

Více

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1 Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1. Je to průhledné? Vytvořte si pracovní prostor zastíněný před přímým světlem, např. pod lavicí. Materiály uložené v sáčku postupně

Více

Pokusy a objevy s vodou. Budeme zkoumat, jaký má voda tvar, jak se dá přelévat.

Pokusy a objevy s vodou. Budeme zkoumat, jaký má voda tvar, jak se dá přelévat. Datum: 13.března 2015 Jméno:.. Třída:. Připravila: Mgr. Lenka Skrovná 1.POKUS: JAK VODA VYPADÁ? Pokusy a objevy s vodou Budeme zkoumat, jaký má voda tvar, jak se dá přelévat. Připravte si co nejvíce nádob.

Více

Přírodní vědy s didaktikou prezentace

Přírodní vědy s didaktikou prezentace Přírodní vědy s didaktikou 2 5. prezentace POKUSY V PRAXI kombinovat vždy klasickou hodinu přírodovědy s hodinou věnovanou pokusům učitel musí mít předem připraveny všechny pomůcky a tyto pomůcky musí

Více

LP č.2 SUBLIMACE, CHROMATOGRAFIE

LP č.2 SUBLIMACE, CHROMATOGRAFIE LP č.2 SUBLIMACE, CHROMATOGRAFIE Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 12. 6. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi 1 Anotace: Žáci navrhnou postupy a

Více

K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra

K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra Kyslík Je složkou vzduchu Umožňuje dýchání živočichů V malém množství je také rozpuštěn ve vodě, což umožňuje život vodních živočichů Je nezbytnou

Více

Inovace výuky Fyzika F7/ 02 Mgr. Simona Sabáková

Inovace výuky Fyzika F7/ 02 Mgr. Simona Sabáková Inovace výuky Fyzika F7/ 02 Mgr. Simona Sabáková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Pokusy s atmosférickým tlakem Cílová skupina: 7. ročník Klíčová slova: Atmosférický

Více

BAREVNÝ ŠÁTEK MAJORÁNKA NA VODĚ

BAREVNÝ ŠÁTEK MAJORÁNKA NA VODĚ BAREVNÝ ŠÁTEK Motivace: Příprava dárku k Vánocům, svátku či narozeninám, děti si vytvoří originální šátek (kapesník, prostírání, dečku apod.). Přírodní látky obsahují barviva, která využijí k obarvení

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Oheň, který nespálí (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-03 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

Vznik půdy. Jak půdu ničíme

Vznik půdy. Jak půdu ničíme Půda Půda je základní podmínkou pro život rostlin, živočichů i hub. Půda tvoří jen tenkou vrstvu na povrchu pevnin. Půda zadržuje v krajině vodu (vsakuje ji). Půda obsahuje: zvětralé částečky hornin rozložené

Více

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý Inovace výuky - Přírodovědný seminář Pokusy s vejci Přs / 31, 32 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Přírodopis Praktické

Více

ROSTLINY - pokusy a pozorování - pracovní list

ROSTLINY - pokusy a pozorování - pracovní list VY_52_INOVACE_CVSC2_21_4B ROSTLINY - pokusy a pozorování - pracovní list Anotace: Tento pracovní list obsahuje pět sad písemných instrukcí k praktickému ověření poznatků o rostlinách prostřednictvím samostatného

Více

Mechanické vlastnosti kapalin a plynů. opakování

Mechanické vlastnosti kapalin a plynů. opakování Mechanické vlastnosti kapalin a plynů opakování 1 Jakým směrem se šíří tlak? 2 Chlapci si zhotovili model hydraulického lisu podle obrázku. Na písty ručních stříkaček působí stejnou silou. Který chlapec

Více

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky Polévky Zeleninový bujón Jednoduchý, čistě zeleninový bujón uvaříte velmi rychle. 4 polévkové lžíce libečku 4 polévkové lžíce celerových listů ½ cibule 1 mrkev sůl a cukr špetka prášku z feferonek trošku

Více

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Zjišťování í různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-01 Předmět:

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie D ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (30 BODŮ)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie D ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (30 BODŮ) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO Kategorie D ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (30 BODŮ) PRAKTICKÁ ČÁST 30 BODŮ Autoři Recenze RNDr. Luděk Míka, Ph.D. Gymnázium Humpolec RNDr. Pavel

Více

J.W" . ----II' "'_"""", ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo;

J.W . ----II' '_, ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo; Veletrh ndpadfl učitelů fyziky Střípky Z laboratoře malých debruiárů Věra Bdinková DíRKOVÁ KOMORA JEDNODUŠE Potřeby: Kelímek od jogurtu (nejlépe Danone - lze ho snadno propíchnout), černá temperová barva,

Více

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda KAPALINY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Vlastnosti molekul kapalin V neustálém pohybu Ve stejných vzdálenostech, nejsou ale vázány Působí na sebe silami: odpudivé x přitažlivé Vlastnosti kapalin

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu Škola Šablona klíčové aktivity V/2 Sada Fyzika 6+7 CZ.1.07/1.4.00/21.1825 Základní škola s rozšířenou výukou výtvarné výchovy, Teplice, Koperníkova

Více

Česnek medvědí (Allium ursinum L.)

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi česnekovité. Lidově se této rostlině říká lenek. Botanická charakteristika: Vytrvalá, 20 40cm vysoká bylina s podzemní cibulí.

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

Název: Barvy II Míchání a dělení barev

Název: Barvy II Míchání a dělení barev Výukové materiály Název: Barvy II Míchání a dělení barev Téma: Míchání a dělení barev Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a odpady Předmět (obor): prvouka, výtvarná výchova Doporučený věk žáků:

Více

Podstata krápníkových jevů. Ch 8/07

Podstata krápníkových jevů. Ch 8/07 Inovace výuky Chemie Podstata krápníkových jevů Ch 8/07 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Chemie Anorganické sloučeniny

Více

DOMÁCÍ CHEMICKÉ POKUSY

DOMÁCÍ CHEMICKÉ POKUSY Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 DOMÁCÍ CHEMICKÉ POKUSY Doc. RNDr. Marie Solárová, Ph.D. KCH PřF OU v Ostravě DOMÁCÍ CHEMICKÉ POKUSY Doc. RNDr. Marie Solárová,

Více

ROZTOK. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi

ROZTOK. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ROZTOK Datum (období) tvorby: 12. 4. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi 1 Anotace: Žáci se seznámí s pojmy roztok, stejnorodá směs. V

Více

Cíl(e): Vyrobit jednoduchou solární troubu, která bude důkazem, že slunce lze použít jako obnovitelný zdroj energie. Ilustrovat skleníkový efekt.

Cíl(e): Vyrobit jednoduchou solární troubu, která bude důkazem, že slunce lze použít jako obnovitelný zdroj energie. Ilustrovat skleníkový efekt. SOLÁRNÍ TROUBA Cíl(e): Vyrobit jednoduchou solární troubu, která bude důkazem, že slunce lze použít jako obnovitelný zdroj energie. Ilustrovat skleníkový efekt. Obecný popis aktivity: Žáci jsou rozděleni

Více

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např.

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např. 1 Kyslík a vodík Kyslík Vlastnosti Bezbarvý reaktivní plyn, bez zápachu, nejčastěji tvoří molekuly O2. Kapalný kyslík je modrý. S jinými prvky tvoří sloučeniny oxidy (např. CO, CO2, SO2...) Výskyt Nejrozšířenější

Více

Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci

Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci Oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Tematický okruh: Teplo a teplota Ročník: 6. Klíčová slova: měření teploty, laboratorní práce, led, tání, slaná a

Více

Reakce kyselin a zásad

Reakce kyselin a zásad seminář 6. 1. 2011 Chemie Reakce kyselin a zásad Známe několik teorií, které charakterizují definují kyseliny a zásady. Nejstarší je Arrheniova teorie, která je platná pro vodné prostředí, podle které

Více

POKYNY TUKY ROZDĚLENÍ TUKŮ

POKYNY TUKY ROZDĚLENÍ TUKŮ POKYNY Prostuduj si teoretické úvody k jednotlivým částím listu a následně vypracuj postupně všechny zadané úkoly tyto a další informace pak použij na závěr při vypracování testu zkontroluj si správné

Více

LP č. 5 - SACHARIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013. Ročník: devátý

LP č. 5 - SACHARIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013. Ročník: devátý LP č. 5 - SACHARIDY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci si prakticky vyzkouší

Více

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce Úvodní list Předmět: Chemie Cílová skupina: 1. ročník SŠ Délka trvání: 90 min. (laboratorní cvičení) Název hodiny: Směsi Výukový celek: Soustavy

Více

Klíč k vyhodnocení variace učebnice Chemie

Klíč k vyhodnocení variace učebnice Chemie Dokažte pohyb částic látek! Na zpětný projektor umístíme 2 Petriho misky s vodou. Na hladinu vody v misce vložíme zrnko kafru a do středu druhé ponoříme několik krystalků manganistanu draselného. Co to

Více

12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Ž I V L Í K 1. KOLO - ÚNOR. Lidé v antice si mysleli, že celý svět tvoří 4 živly: OHEŇ, VODA, ZEMĚ, VZDUCH.

12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Ž I V L Í K 1. KOLO - ÚNOR. Lidé v antice si mysleli, že celý svět tvoří 4 živly: OHEŇ, VODA, ZEMĚ, VZDUCH. 12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Ž I V L Í K 1. KOLO - ÚNOR Lidé v antice si mysleli, že celý svět tvoří 4 živly: OHEŇ, VODA, ZEMĚ, VZDUCH. AHOJ! JSEM ŽIVLÍK! DOBŘE SI MNE PROHLÉDNĚTE, JSEM SLOŽEN ZE VŠECH

Více

Polysacharidy. Ch 9/05. Inovace výuky Chemie

Polysacharidy. Ch 9/05. Inovace výuky Chemie Inovace výuky Chemie Polysacharidy Ch 9/05 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Chemie Přírodní látky 9. ročník polysacharidy,

Více

kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána

kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána L 344/34 PŘÍLOHA II SEZNAM OPRACOVÁNÍ NEBO ZPRACOVÁNÍ, KTERÁ MUSÍ BÝT PROVEDENA NA NEPŮVODNÍCH MATERIÁLECH, ABY ZPRACOVANÝ PRODUKT MOHL ZÍSKAT STATUS PŮVODU kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly

Více

ANEB SÁM SOBĚ KUCHAŘEM, SNADNO, RYCHLE A LEVNĚ!

ANEB SÁM SOBĚ KUCHAŘEM, SNADNO, RYCHLE A LEVNĚ! RECEPTY Z ČIHOVICKÉ KAPSY ANEB SÁM SOBĚ KUCHAŘEM, SNADNO, RYCHLE A LEVNĚ! 30 JEDNODUCHÝCH JÍDEL PRO 1 OSOBU 1 2 Milí přátelé s vařečkou, Držíte v rukou netradiční knihu receptů, kuchařku, která vznikla

Více

Pracovní list č. 3 Mgr. Veronika Pluhařová duben 2012 CHEMIE 8. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768

Pracovní list č. 3 Mgr. Veronika Pluhařová duben 2012 CHEMIE 8. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Pracovní list č. 3 Mgr. Veronika Pluhařová duben 2012 CHEMIE 8. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Proveďte ve skupinách následující pokusy. Nad výsledky diskutujte. Odpovězte na otázky. 1.

Více

1.8.6 Archimédův zákon II

1.8.6 Archimédův zákon II 186 Archimédův zákon II Předpoklady: 1805 Pomůcky: pingpongový míček, uříznutá PET láhev, plechovka (skleněná miska), akvárko, voda, hustoměr Co rozhoduje o tom, zda předmět bude plavat? Výslednice dvou

Více

DOCELA OBYČEJNÁ VODA

DOCELA OBYČEJNÁ VODA Skupina č. Pracovali: Téma : DOCELA OBYČEJNÁ VODA Úloha č.1 Příprava destilované vody. Sestavte destilační aparaturu, do baňky nalijte vodu (s trochou modré skalice) a zahřívejte. Popište získaný destilát.

Více

CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE

CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE autoři: Hana a Radovan Sloupovi 1. Ze tří cisteren unikly tři plyny - helium, amoniak a chlor. Napiš do obláčků správné značky nebo vzorce. Pomůže ti výstražné značení nebezpečnosti

Více

Malé tandemy II. aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová

Malé tandemy II. aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová Malé tandemy II aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová PANÁČEK TAHÁČEK a jeho pes PĚTIPES Pomůcky: kancelářský papír A4, nůžky, nakloněná

Více

} Lenka Vajnerová. } Aneta Košařová. } Simona Čurdová } Dan Pfeifer. } Lucie Hájková. } Garant projektu: } Kamila Málková

} Lenka Vajnerová. } Aneta Košařová. } Simona Čurdová } Dan Pfeifer. } Lucie Hájková. } Garant projektu: } Kamila Málková 2016/2017 } Dominik Sieber } Natálie Čermáková } Borek Bártl } Fanda Kamberský } Dominika Čechová } Pavel Kozák } Zuzana Pospíšílová } Jan Savka } Jan Kozák } Lenka Vajnerová } Aneta Košařová } Simona

Více

LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA

LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA Denisa Štohanzlová VII.C ZŠ POLNÁ, PODĚBRADOVA 79 2006/2007 Laboratorní práce č. 1 Jméno: Téma: Bludiště pro fazoli Pomůcky: nůžky, lepící lásku, lepidlo květináč, zem,

Více

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-05

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 516 Digitální učební materiál Autor: Mgr. Pavel Kleibl Datum: 22. 1. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Energie Téma:

Více

VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002,

VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002, VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002, kterou se provádí zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele Ministerstvo zemědělství

Více

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději.

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. Termika Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. 1. Vnitřní energie Brownův pohyb a difúze látek prokazují, že částice látek jsou v neustálém neuspořádaném pohybu. Proto mají kinetickou

Více

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42. Hydrostatický tlak

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42. Hydrostatický tlak Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Hydrostatický tlak Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk

Více

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima?

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima? Pokusy s vejci budí většinou velkou pozornost. Každé dítě vejce už někdy vidělo, mělo je v ruce a rozbilo je. Každý ví, co je uvnitř vejce, ať už je syrové nebo vařené. Většina lidí má také nějakou představu

Více

15 pokusů s jednoduchými pomůckami Práce ze semináře tým G6. PřS Přehled témat Hustota Tlak Elektrostatika Akustika Trocha chemie Těţiště Téma: hustota Výměna oleje a vody Pomůcky: 2 skleničky, papír,

Více

Název: Smyslová soustava

Název: Smyslová soustava Název: Smyslová soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Plasty (laboratorní práce)

Plasty (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Plasty (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-09 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona Kubešová

Více

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Sazeničky z miniskleníků přesadíme do připravených

Více

Laboratorní cvičení z kinetiky chemických reakcí

Laboratorní cvičení z kinetiky chemických reakcí Laboratorní cvičení z kinetiky chemických reakcí LABORATORNÍ CVIČENÍ 1. Téma: Ovlivňování průběhu reakce změnou koncentrace látek. podmínek průběhu reakce. Jednou z nich je změna koncentrace výchozích

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH36

DUM VY_52_INOVACE_12CH36 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH36 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 8. a 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

e POMŮCKY Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! 1 Přehni karton na polovinu a na 2 Vystřihni dinosaura z obou

e POMŮCKY Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! 1 Přehni karton na polovinu a na 2 Vystřihni dinosaura z obou Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! Dinosauři jsou zpět! e POMŮCKY Zelený karton Růžový hedvábný papír Černý špičatý fix Nůžky Lepidlo 1 1 Přehni karton na polovinu

Více

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky První část Nauč se tvořit r vé p sto m sky aňá Postupy SoumĚrnost Přehni papír napůl. Nakresli na něj libovolný tvar končící na přehybu a vystřihni ho. Až vystřižený papír narovnáš, uvidíš, že máš dva

Více

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy Malý Archimédes Autor, škola Milena Bendová, ZŠ Třebíč, ul. Kpt. Jaroše Vyučovací předmět fyzika Vhodné pro 1. stupeň, vyzkoušeno s 5. třídou Potřebný čas 45 minut Potřebný prostor třída Cíle lekce tematické

Více

Vlastnosti kyseliny sírové

Vlastnosti kyseliny sírové Vlastnosti kyseliny sírové Metodický list pro učitele Časový harmonogram a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 10 minut Pomůcky a) chemikálie - kyselina sírová - voda - kostka cukru b)

Více

BRUSINKA. americká hopsinka. Klikva neboli cranberry

BRUSINKA. americká hopsinka. Klikva neboli cranberry 1 BRUSINKA americká hopsinka 2 3 BRUSINKY POCHÁZEJÍ ZE SEVERNÍ AMERIKY A OBLÍBILI SI JE JIŽ PŮVODNÍ INDIÁNI. ROSTOU NA NÍZKÉM PLAZIVÉM KEŘÍKU, KTERÝ DORŮSTÁ VÝŠKY 10 AŽ 20 CM. PROTOŽE JSOU UVNITŘ DUTÉ,

Více

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek,

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, 1.6.4 Vaříme Předpoklady: 010603 Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, Pedagogická poznámka: Naměření pokusu by nemělo trvat déle než 20 minut. 20 minut

Více

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ METODICKÝ LIST /8 HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ Tematický okruh Učivo Ročník Časová dotace Klíčové kompetence MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ 7. vyučovací hodiny. Kompetence k učení - pozorováním

Více

ŠPIONÁŽNÍ SADA ŠPIONÁŽNÍ ODZNAK SPECIÁLNÍ AGENT SPECIÁLNÍ AGENT SPECIÁLNÍ AGENT SUPER TAJNÉ OTISKY PRSTŮ KRYCÍ JMÉNO IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO KRYCÍ JMÉNO

ŠPIONÁŽNÍ SADA ŠPIONÁŽNÍ ODZNAK SPECIÁLNÍ AGENT SPECIÁLNÍ AGENT SPECIÁLNÍ AGENT SUPER TAJNÉ OTISKY PRSTŮ KRYCÍ JMÉNO IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO KRYCÍ JMÉNO ŠPIONÁŽNÍ ODZNAK SPECIÁLNÍ AGENT SUPER TAJNÉ OTISKY PRSTŮ PRAVÁ RUKA 1.PALEC 2.UKAZOVÁK 4.PRSTENÍČEK 5.MALÍČEK LEVÁ RUKA KRYCÍ JMÉNO IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO 1.MALÍČEK SPECIÁLNÍ AGENT 2.PRSTENÍČEK 4.UKAZOVÁK

Více

Ch - Rozlišování látek

Ch - Rozlišování látek Ch - Rozlišování látek Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně

Více

Řešení: Fázový diagram vody

Řešení: Fázový diagram vody Řešení: 1) Menší hustota ledu v souladu s Archimédovým zákonem zapříčiňuje plování jedu ve vodě. Vodní nádrže a toky tudíž zamrzají shora (od hladiny). Kdyby hustota ledu byla větší než hustota vody, docházelo

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH18

DUM VY_52_INOVACE_12CH18 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH18 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 8. a 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii Datum: Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii Tlak vzduchu: Teplota vzduchu: Laboratorní cvičení č. Oddělování složek směsí

Více

Název: Směsi. Výukové materiály. Téma: Směsi. Úroveň: 2. stupeň ZŠ. Tematický celek: Materiály a jejich přeměny. Předmět (obor): chemie

Název: Směsi. Výukové materiály. Téma: Směsi. Úroveň: 2. stupeň ZŠ. Tematický celek: Materiály a jejich přeměny. Předmět (obor): chemie Název: Směsi Výukové materiály Téma: Směsi Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let Doba trvání: 2 vyučovací hodiny (laboratorní

Více

roční doby Ekologické zemědělství Šetrné k přírodě, prospěšné pro vás. Kniha aktivit pro děti www.organic-farming.europa.eu Placeholder Logo

roční doby Ekologické zemědělství Šetrné k přírodě, prospěšné pro vás. Kniha aktivit pro děti www.organic-farming.europa.eu Placeholder Logo Evropská komise Zemědělství a rozvoj venkova www.organic-farming.europa.eu Čtyři roční doby Kniha aktivit pro děti Ekologické zemědělství Šetrné k přírodě, prospěšné pro vás. Placeholder Logo Život na

Více

Název: Ropný písek. Výukové materiály. Téma: Ropný písek, zdroje energie. Úroveň: 2. stupeň ZŠ

Název: Ropný písek. Výukové materiály. Téma: Ropný písek, zdroje energie. Úroveň: 2. stupeň ZŠ Název: Ropný písek Výukové materiály Téma: Ropný písek, zdroje energie Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let

Více

EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Rolovaný vepřový bok. 6 8 porcí POSTUP

Rolovaný vepřový bok. 6 8 porcí POSTUP Rolovaný vepřový bok 6 8 porcí 1,5 kg vepřového boku s kůží 300 g oloupané cibule 1 palice česneku sůl 8 g prolisovaného česneku rozmarýnu tymiánu 1 lžička hladké mouky JEŠTĚ POTŘEBUJEŠ kuchyňský provázek

Více

Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii

Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Více

ČERSTVÉ PEČIVO PRO CELÝ DEN. Domácí chleba Domácí veka Loupáky Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida Pivní preclíky Pivní rohlíky Sýrové bulky

ČERSTVÉ PEČIVO PRO CELÝ DEN. Domácí chleba Domácí veka Loupáky Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida Pivní preclíky Pivní rohlíky Sýrové bulky ČERSTVÉ PEČIVO PRO CELÝ DEN Domácí chleba Domácí veka Loupáky Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida Pivní preclíky Pivní rohlíky Sýrové bulky 7 Domácí chleba Doma peče chléb stále více lidí, buď

Více

Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že

Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že jsou poživatelné. Jiné jsou tak silné, že poleptají

Více

Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost

Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost 6. třída - Teplota Změna objemu pevných těles při zahřívání Vezmeme plastové pravítko, prkénko a dva hřebíky. Hřebíky zatlučeme do prkénka tak, aby

Více

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Vzájemné působení těles Pozoruj a popiš vzájemné působení sil Statické a dynamické působení sil čtvrtku).

Více

ALKOHOLY II. autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi

ALKOHOLY II. autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi ALKOHOLY II. autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi 1. Vyučující vymývá zkumavku studenou vodou, ale nedaří se mu ji zcela umýt, dolévá proto ethanol a v mytí pokračuje. Namaluj situaci po dolití

Více

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje.

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje. KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE Látky jako uhlík, dusík, kyslík a voda v ekosystémech kolují. Energii se do ekosystémů dostává z vnějšku a opět z něj vystupuje. Základní podmínky pro život na Zemi. Světlo

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více