LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA"

Transkript

1 LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA Denisa Štohanzlová VII.C ZŠ POLNÁ, PODĚBRADOVA /2007

2 Laboratorní práce č. 1 Jméno: Téma: Bludiště pro fazoli Pomůcky: nůžky, lepící lásku, lepidlo květináč, zem, fazoli, krabici Postup: 1. Na jednom konci krabice vyřízněte okénko a potom udělejte dvě poličky z lepenky a přilepte je po stranách. 2. Postavte krabici na dno. 3. Zasaďte fazoli do květináče a vložte dovnitř krabice a připevněte víkem. 4. Nezapomeňte fazoli zalévat!!! 5. Sleduj fazoli! Nákres: ( Každý týden zapisuj o vývoji fazole) 1. týden 2. týden 3. týden. 4. týden. Závěr: Dokázala fazole vyrůst kolem poliček?

3 Laboratorní práce č. 2 Téma: Jak list stromu dýchá Pomůcky: Větvičku s listy, plastikový sáček nebo sklenice, provázek Postup: 1. Utrhneme si venku větvičku s listy. 2. Vložíme do plastikového sáčku nebo zavařovací sklenice. 3. Když listy vložíme do sáčku nezapomeňte ho zavázat provázkem, aby do sáčku neproudil vzduch. 4. Kontrolujte po hodině!!! Závěr: a) Co se stalo na sklenici? b) Proč?

4 Laboratorní práce č. 3 Jméno: Téma: Jak si vytvořit vlastní barevnou kytku Pomůcky: bílý karafiát, nůž, dva kelímky, jedlé barvivo Postup: 1. Vezmeme si bílý karafiát a rozřízneme stonek na dvě části. 2. Vložíme jednu část stonku do čisté vody a druhou část stonku vložíme do vody s jedlím barvivem. 3. Nehte alespoň hodinu! Závěr: a) Co se stalo s květem rostliny? b) K čemu slouží vakuola u rostlinné buňky?

5 Laboratorní práce č. 4 Téma: Kvasinky - jednobuněčné houby Pomůcky: láhev, cukr, sušené kvasnice, velká nádoba s vodou, nafukovací balónek Postup: 1. Do láhve nasypte lžičku cukru a trochu sušených kvasnic. 2. Přidejte trochu teplé vody a vše důkladně promíchejte. 3. Přes hrdlo láhve důkladně připevněte nafukovací balónek. 4. Do velké nádoby nalijte teplou vodu a láhev položte do ní. 5. Pozorujte co se děje s balónkem!!! Závěr: a) Co se stane a proč?

6 Laboratorní práce č. 5 Téma: Kvasinky - jednobuněčné houby 2 Pomůcky : mikroskop, sušené kvasnice, cukr, voda Postup: 1. Položte kvasnice do misky společně s cukrem a trochou vody. 2. Nehte kvasinky nakynout. 3. Pozorujte pod mikroskopem sušené kvasnice a pokuste se rozlišit jednotlivé buňky. Nákres: (pokus se nakreslit suché kvasinky, živé kvasinky) Závěr. a) Jak se kvasinky rozmnožují?

7 Laboratorní práce č. 6 Téma: Květy zblízka Pomůcky: rostlina (květ), pinzeta, blok Postup: 1. Rozebereme květ na jednotlivé části. 2. Odstraníme korunní plátky, aby nám zůstala nejdůležitější část květu. 3. Všechno si podrobně zakreslíme do bloku. Nákres:( jednotlivé části zakresli a popiš) Závěr: O každé části napiš k čemu slouží?!

8 Laboratorní práce č. 7 Téma: Lisování rostlin Pomůcky: rostliny, 2 čtvrtky, 3-4 těžké knihy Postup: 1. Položte čtvrtku silného, savého papíru na plochý povrch, např. na stůl. 2. Rozložte rostlinu na papír a přikryjte ji druhou čtvrtkou. 3. Nahoru naskládejte těžké knihy. 4. Počkejte nejméně týden, než opatrně sejmete papír, abyste si květiny prohlédli!!! Nákres: ( Nalepte sem vylisovanou rostlinu ) Závěr: a) K čemu se dají požít vylisované rostliny?

9 Laboratorní práce č. 8 Téma: Obtisk listu Pomůcky: list, papír do tiskárny, měkkou tužku Postup: 1. Položíme list na stůl, přikryjeme ho papírem. 2. Měkkou tužkou jemně přejíždíme po papíru a pozorujeme, jak se žilnatina objevuje. 3. Označte obtisk identifikačním štítkem, abyste věděli, z jakého stromu pochází. Nákres: ( Přilep papír s obtiskem listu a vyrob k němu i identifikační štítek). Závěr: a) Jaké jsou dva typy žilnatin? b) Co se podle nich určuje?

10 Laboratorní práce č. 9 Téma: Osmotické vlastnosti buněk Pomůcky: vajíčko, ocet, voda, dvě nádoby Postup: 1. Ponořte vajíčko do nádoby s octem. 2. Čekejte, dokud skořápka nezměkne. 3. Vyndejte vajíčko z octa a dejte ho do vody. 4. Pozorujte skořápku! Závěr: Co se stalo se skořápkou?

11 Laboratorní práce č. 10 Téma: Osmotické vlastnosti buněk 2 Pomůcky: mikroskop, cibule, destilovaná voda, voda, tři misky, žiletka Postup : 1. Do jedné misky dejte vodu, do druhé destilovanou vody, do třetí roztok soli ( NaCI). 2. Z cibule vyřízněte žiletkou tři čtverečky asi 5 mm z pokožky. 3. Každý čtvereček vložte asi 5 minut do jednotlivých roztoků. 4. Pozorujte pod mikroskopem! Nákres: ( Nakreslete cibuli v normální vodě, cibuli v destilované vodě a cibuli ve slané vodě) Závěr: a) Jsou preparáty odlišné, proč?

12 Laboratorní práce č. 11 Téma: Obtiskový preparát pokožky listu Pomůcky: listy rostlin, mikroskop, podložní sklíčko, krycí sklíčko, bezbarví lak na nehty, izolepa Postup: 1. Na spodní i vrchní stranu listu naneseme tenkou vrstvu bezbarvého laku. 2. Nalakované místo po zaschnutí laku přelepíme izolepou a pak ji opatrně sloupneme. 3. Izolepou přilepíme na podložní sklo a pozorujeme mikroskopem. 5. Pozorujte všechny strany pokožky pod mikroskopem! Nákres: ( Nakresli preparát - jednoděložnou ze spodu, jednoděložnou ze shora, dvouděložnou ze spodu, dvouděložnou ze shora. Závěr: Kde je více průduchů na spodní nebo svrchní straně listů dvouděložné a jednoděložné rostliny?

13 Laboratorní práce č. 12 Téma: Testování barev Pomůcky : 1. Vložíme suché okvětní lísky do misky. 2. Vidličkou rozmačkáme na kaši. 3. Přidáme dostatečně čerstvého lihu, aby vznikla řídká směs. 4. Nad směs připneme sponkou savý papír tak, aby se právě dotýkal se směsí. 5. Nehte ho tak asi hodinu na dobře větraném místě!!!! Nákres: ( pokus se nakreslit co se objevilo na papíře) Závěr: a) Co se objevilo ne papíře?

14 Laboratorní práce č. 13 Téma: Výtrusy hub Pomůcky: jakákoliv houba, papír, nůž, sklenice Postup: 1. Najdeme si jakoukoliv houbu odřízneme dřeň. 2. Klobouk položíme na bílí papír. 3. Potom ho přikryjeme zavařovací sklenicí. 4. Pozor s houbou se nesmí hýbat!!! 5. Necháme 2-3 dny!!! Nákres: (přilep kousek papíru s výtrusy, nebo výtrusy nakresli) Závěr: a) Co se objevilo na papíře? b) Co jsou to výtrusy? c) Napiš nějaký příklad, kdo se rozmnožuje výtrusy?

15 Jméno : Laboratorní práce č.14 Téma: Vzory na kůře Pomůcky: voskovky, papír, lepící páska Postup: 1. Připevněte lepící páskou papír na kmen stromu. 2. Papír přetírejte voskovou pastelkou. 3. Označte obtisk identifikačním štítkem, abyste věděli, z jakého stromu pochází. Nákres: ( obtisk kůry nalepte i se štítkem) Závěr: a) Jsou vzory na kůře odlišné, proč?

BUNĚČNÁ STĚNA - struktura a role v rostlinné buňce

BUNĚČNÁ STĚNA - struktura a role v rostlinné buňce BUNĚČNÁ STĚNA - struktura a role v rostlinné buňce Buněčná stěna O buněčné stěně: Buněčná stěna je nedílnou součástí každé rostlinné buňky a je jednou z charakteristických struktur odlišujících buňku rostlinnou

Více

Vitální barvení, rostlinná buňka, buněčné organely

Vitální barvení, rostlinná buňka, buněčné organely Vitální barvení, rostlinná buňka, buněčné organely Vitální barvení používá se u nativních preparátů a rozumíme tím zvýšení kontrastu určitých buněčných složek v živých buňkách, nebo tkáních pomocí barvení

Více

FYZIOLOGIE ROSTLIN Laboratorní práce č. 3

FYZIOLOGIE ROSTLIN Laboratorní práce č. 3 Téma: Vodní režim rostlin FYZIOLOGIE ROSTLIN Laboratorní práce č. 3 Pozn: Úkoly 1-3 vyhodnoťte po 24 hodinách až týdnu. Prodiskutujte výsledky nejprve teoreticky, poté srovnejte s výsledkem skutečným.

Více

ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU

ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU Ingredience sůl 20 g paprika sladká mletá červená 70 g hnědý cukr 18 g pepř černý mletý 18 g vepřová žebírka 3 ks kajenský pepř 1 špetka utřený česnek 1 špetka sušená hořčice

Více

BIOLOGIE BA 1 419.0021

BIOLOGIE BA 1 419.0021 BA 1 419.0021 BIOLOGIE 90021 1 2 BIOLOGIE Seznam použitého materiálu množství popis 1 Akvárium 1,5 l 1 Skleněné míchátko 1 Petriho miska ø 80 1 Pracovní listy 1 Lepící páska 1 Sbírka mikroskopických preparátů

Více

VAKUOLY - voda v rostlinné buňce

VAKUOLY - voda v rostlinné buňce VAKUOLY - voda v rostlinné buňce Úvod: O vakuole: Vakuola je membránová struktura, která je součástí většiny rostlinných buněk. Může zaujímat 30-90% objemu buňky. Vakuola plní v rostlinné buňce mnoho důležitých

Více

Název projektového úkolu: Řekni mi jak Jak vzniká klíček? Třída: VI. Název společného projektu: Jak dlouho trvá, než?

Název projektového úkolu: Řekni mi jak Jak vzniká klíček? Třída: VI. Název společného projektu: Jak dlouho trvá, než? Pracovní list Název projektového úkolu: Řekni mi jak Jak vzniká klíček? Třída: VI. Název společného projektu: Jak dlouho trvá, než? Název pracovního týmu: Členové pracovního týmu: Jak se rozmnožují rostliny?

Více

PRÁCE S MIKROSKOPEM Praktická příprava mikroskopického preparátu

PRÁCE S MIKROSKOPEM Praktická příprava mikroskopického preparátu PRÁCE S MIKROSKOPEM 1. Praktická příprava mikroskopického preparátu 2. a) Z objektu, jehož část, chceme pozorovat pomocí mikroskopu, musíme nejprve vytvořit mikroskopický preparát. Obr. č. 1 b) Pozorovaný

Více

Název: Kvasinky. Autor: RNDr. Lenka Simonianová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Název: Kvasinky. Autor: RNDr. Lenka Simonianová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Název: Kvasinky Výukové materiály Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie, chemie, výtvarná výchova, český jazyk,

Více

Krytosemenné rostliny pletiva, asimilační barviva (laboratorní práce)

Krytosemenné rostliny pletiva, asimilační barviva (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Krytosemenné rostliny pletiva, asimilační barviva (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-21 Předmět: přírodopis

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učeb. materiálu předmět, tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_ INOVACE_MAL_T-BIO_2_09

Více

LABORATORNÍ PRÁCE Č.

LABORATORNÍ PRÁCE Č. Úkol A: Pozorování parenchymu suknice cibule kuchyňské Pomůcky: cibule kuchyňská, pomůcky k mikroskopování a) Rozřízněte cibuli, vyjměte jeden vnitřní zdužnatělý list. b) Z vnitřní strany listu sejměte

Více

Reliéfní krajinka 44 kh0375_blok.indb 44 kh0375_blok.indb 44 29.7.2014 11:16:53 29.7.2014 11:16:53

Reliéfní krajinka 44 kh0375_blok.indb 44 kh0375_blok.indb 44 29.7.2014 11:16:53 29.7.2014 11:16:53 Reliéfní krajinka 44 Materiál skelný papír, tenká lepenka (asi 23 x 28 cm), odřezky vlnité lepenky, barevné mastné pastely, nůžky, lepidlo, poutko z pogumovaného plátna 4 Na další list skelného papíru

Více

Název práce: Rostlinná buňka a látky v ní obsažené. Odstavce Vzdělávací cíl, Pomůcky a Inovace viz následující strana

Název práce: Rostlinná buňka a látky v ní obsažené. Odstavce Vzdělávací cíl, Pomůcky a Inovace viz následující strana Datum: 30. 12. 2012 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_270 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Praktická cvičení z biologie na gymnáziu

Praktická cvičení z biologie na gymnáziu Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Praktická cvičení z biologie na gymnáziu Mgr. Jana Sítařová 1.Téma: Bezpečnost

Více

Seznam obrázků z pracovních listů a námětů na laboratorní cvičení

Seznam obrázků z pracovních listů a námětů na laboratorní cvičení 8 Přílohy 8.1 Seznam obrázků OBR. 1 AGRIMONIA EUPATORIA (HTTP://COMMONS.WIKIMEDIA.ORG)... 33 OBR. 2 ALCHEMILLA VULGARIS (HTTP://COMMONS.WIKIMEDIA.ORG)... 35 OBR. 3 FRAGARIA VESCA (HTTP://COMMONS.WIKIMEDIA.ORG)...

Více

Název: VNITŘNÍ STAVBA KOŘENE

Název: VNITŘNÍ STAVBA KOŘENE Název: VNITŘNÍ STAVBA KOŘENE Autor: PaedDr. Ludmila Pipková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět: biologie Mezipředmětové vztahy: ekologie Ročník: 2. a 3. (1. ročník vyššího

Více

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna biologie

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna biologie téma: Úvodní praktikum cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika pomůcky: papír, tužka, metodiky pro výuku praktik (názvy cvičení) popis aktivit: seznámení s organizací a tematickou náplní praktik

Více

Sada Rostliny, živočichové, biotopy Kat. číslo

Sada Rostliny, živočichové, biotopy Kat. číslo Sada Rostliny, živočichové, biotopy Kat. číslo 104.0028 Strana 1 z 37 Dílo a jeho části jsou chráněny autorským právem. Dílo ani jeho části se nesmí bez takového souhlasu skenovat ani umístit v síti nebo

Více

Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce)

Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-02 Předmět: přírodopis

Více

Herbář bylin a listů dřevin (herbář)

Herbář bylin a listů dřevin (herbář) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Herbář bylin a listů dřevin (herbář) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-01 Předmět: biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

Kapalina, pevná látka, plyn

Kapalina, pevná látka, plyn Obsah Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina, zásada K čemu je chemie dobrá? Jak to vypadá v laboratoři? Bezpečnost práce Chemické pokusy Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina,

Více

Klíč k vyhodnocení variace učebnice Chemie

Klíč k vyhodnocení variace učebnice Chemie Dokažte pohyb částic látek! Na zpětný projektor umístíme 2 Petriho misky s vodou. Na hladinu vody v misce vložíme zrnko kafru a do středu druhé ponoříme několik krystalků manganistanu draselného. Co to

Více

REAKCE V ORGANICKÉ CHEMII A BIOCHEMII

REAKCE V ORGANICKÉ CHEMII A BIOCHEMII REAKCE V ORGANICKÉ CHEMII A BIOCHEMII PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY Anotace: laboratorní práce z organické chemie

Více

Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce)

Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-03 Předmět: Biologicko-fyzikálně chemická

Více

Cyklus uhlíku: Aktivita Pěstujte rostliny. Protokoly experimentů pilotní školní rok 2007/2008

Cyklus uhlíku: Aktivita Pěstujte rostliny. Protokoly experimentů pilotní školní rok 2007/2008 Sklizeň rostlin Laboratorní průvodce Úloha Skliďte vypěstované rostliny kukuřice, určete jejich čerstvou a suchou hmotnost. Stanovte přírůstek biomasy pro každou variantu pěstování a porovnejte variaty

Více

Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce)

Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-02 Předmět: fyzikálně-chemická

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. třídy ZŠ základní

Více

Řasy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04

Řasy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Řasy (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída Autor: Mgr. Miroslav

Více

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte.

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte. Tekutý sendvič Mnoho kapalin se podobá vodě a lze je s ní snadno míchat. Stejně tak ale najdeme kapaliny, u kterých to není možné. Jednou z nich je olej. Potřebné vybavení: voda (obarvená inkoustem), olej,

Více

Praktické cvičení č. 1.

Praktické cvičení č. 1. Praktické cvičení č. 1. Cvičení 1. 1. Všeobecné pokyny ke cvičení, zápočtu a zkoušce Bezpečnost práce 2. Mikroskopie - mikroskop a mikroskopická technika - převzetí pracovních pomůcek - pozorování trvalého

Více

Gymnázium Přírodní škola 26. únor 2015. Pracovní listy pro botanické praktikum. Vedoucí práce: Anežka Koutníková

Gymnázium Přírodní škola 26. únor 2015. Pracovní listy pro botanické praktikum. Vedoucí práce: Anežka Koutníková Gymnázium Přírodní škola 26. únor 2015 Pracovní listy pro botanické praktikum Kryštof Bouřil Vedoucí práce: Anežka Koutníková Obsah Obsah... 3 Úvod... 1 Cíle... 1 Dílčí cíle:... 1 Postup práce... 1 Příprava...

Více

Název: POZOROVÁNÍ PLASTIDŮ,VAKUOL, BUNĚČNÉ STĚNY Autor: Paed.Dr.Ludmila Pipková

Název: POZOROVÁNÍ PLASTIDŮ,VAKUOL, BUNĚČNÉ STĚNY Autor: Paed.Dr.Ludmila Pipková Název: POZOROVÁNÍ PLASTIDŮ,VAKUOL, BUNĚČNÉ STĚNY Autor: Paed.Dr.Ludmila Pipková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět: biologie Mezipředmětové vztahy: ekologie Ročník: 2.a 3.

Více

Základní pojmy a vztahy: Vlnová délka (λ): vzdálenost dvou nejbližších bodů vlnění kmitajících ve stejné fázi

Základní pojmy a vztahy: Vlnová délka (λ): vzdálenost dvou nejbližších bodů vlnění kmitajících ve stejné fázi LRR/BUBCV CVIČENÍ Z BUNĚČNÉ BIOLOGIE 1. SVĚTELNÁ MIKROSKOPIE A PREPARÁTY V MIKROSKOPII TEORETICKÝ ÚVOD: Mikroskopie je základní metoda, která nám umožňuje pozorovat velmi malé biologické objekty. Díky

Více

Krytosemenné rostliny pokožka listu, chlupy rostlin (laboratorní práce)

Krytosemenné rostliny pokožka listu, chlupy rostlin (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Krytosemenné rostliny pokožka listu, chlupy rostlin (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-20 Předmět: přírodopis

Více

Mikroskopické preparační techniky pro analýzu rostlinných stonků

Mikroskopické preparační techniky pro analýzu rostlinných stonků Mikroskopické preparační techniky pro analýzu rostlinných stonků Cílem cvičení je demonstrace rychlé a efektivní mikroskopické preparační metody, která byla vyvinuta na základě letitých zkušeností v laboratořích

Více

Papírové korálky. Autor, foto / redakce

Papírové korálky. Autor, foto / redakce 2 OBSAH 3 Papírové korálky 4 Umělcem v Malajsii 7 Mořské akvárium 8 Pistáciová kytka 10 Péřový náhrdelník 12 Tisk na tričko 13 hrady a zámky 14 na vlnách léta 16 Vosková batika - polštář 18 Paper maché

Více

Světový Street Food. Burrito Grande. Bang Bang Chicken. Wasabi burger. Frutta de la Crema

Světový Street Food. Burrito Grande. Bang Bang Chicken. Wasabi burger. Frutta de la Crema Světový Street Food Burrito Grande Bang Bang Chicken Wasabi burger Frutta de la Crema Burrito Grande 400 g mletého hovězího 1 červená paprika 1 cibule 2 stroužky česneku 3 jalapeňos papričky 2 konzervy

Více

E - B O O K DARY BABÍHO LÉTA E D I C E B A V Í M E S E S D Ě T M I

E - B O O K DARY BABÍHO LÉTA E D I C E B A V Í M E S E S D Ě T M I E-BOOK DARY BABÍHO LÉTA EDICE BAVÍME SE S DĚTMI Z á ř í j e p l n é b a r e v, h o j n o s t i a p l o d ů n a d o s a h. N a s t á v á s k l i z e ň t o h o, c o j s m e n a j a ř e z a s e l i a o c

Více

Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko.

Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko. - Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko. Pracovní postup: Podle listu stromu si vytvoříme maketu listu, ten obkreslíme na

Více

DOCELA OBYČEJNÁ VODA

DOCELA OBYČEJNÁ VODA Skupina č. Pracovali: Téma : DOCELA OBYČEJNÁ VODA Úloha č.1 Příprava destilované vody. Sestavte destilační aparaturu, do baňky nalijte vodu (s trochou modré skalice) a zahřívejte. Popište získaný destilát.

Více

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ?

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? 13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? Můžeme změnit barvu květu? Ano. Rostliny svými kořeny přijímají vodu a minerální látky ze země. Když kytku utrhneme a dáme do vázy, tak vodu přijímá stonkem. Voda se z kořenů

Více

Návod k laboratornímu cvičení. Alkaloidy a steroidy

Návod k laboratornímu cvičení. Alkaloidy a steroidy Návod k laboratornímu cvičení Úkol č. 1: Sublimace kofeinu Alkaloidy a steroidy Pomůcky: 2 hodinová sklíčka, elektrický vařič, siťka, stojan s kruhem, filtrační papír Chemikálie: suché čajové lístky (černý,

Více

Název: ŘASY Autor: PaedDr. Ludmila Pipková

Název: ŘASY Autor: PaedDr. Ludmila Pipková Název: ŘASY Autor: PaedDr. Ludmila Pipková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět: biologie Mezipředmětové vztahy: ekologie, geografie Ročník: 2. a 3. (1. ročník vyššího gymnázia)

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika Název: Biomasa Výukové materiály Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika

Více

Sada pro získání DNA ze zeleniny/ovoce Kat. číslo 108.6399

Sada pro získání DNA ze zeleniny/ovoce Kat. číslo 108.6399 Sada pro získání DNA ze zeleniny/ovoce Kat. číslo 108.6399 I Obsah Vysvětlení strana 2 Materiály strana 2 Časová náročnost strana 3 Příprava na praktické cvičení strana 3 Laboratorní postup strana 4 II

Více

Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016

Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016 Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016 Seznam pomůcek pro 1. ročník : tepláková souprava, tričko, kraťasy, cvičky nebo tenisky, box : kufřík, nůžky manikurní obyčejné, lepidlo (tuhé vysouvací, např. Concorde),

Více

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý Inovace výuky - Přírodovědný seminář Pokusy s vejci Přs / 31, 32 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Přírodopis Praktické

Více

Malé tandemy II. aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová

Malé tandemy II. aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová Malé tandemy II aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová PANÁČEK TAHÁČEK a jeho pes PĚTIPES Pomůcky: kancelářský papír A4, nůžky, nakloněná

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZŠ, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9. ROČNÍK. Střípky z mikrosvěta. Jaroslav Drašar

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZŠ, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9. ROČNÍK. Střípky z mikrosvěta. Jaroslav Drašar ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZŠ, ŠKOLNÍ 24, 569 92 BYSTRÉ 9. ROČNÍK Střípky z mikrosvěta Jaroslav Drašar 2015/2016 Prohlašuji, že jsem absolventskou práci vypracoval samostatně a všechny použité zdroje jsem řádně

Více

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Inovace výuky Fyzika Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Síly Cílová skupina: 7. ročník Klíčová slova: Zákon setrvačnosti, Zákon

Více

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet LÁVA Typ učiva: např. Anorganická chemie Časová náročnost: 15 minut Forma: např. ukázka/skupinová práce/práce ve dvojici Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené

Více

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1 Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1. Je to průhledné? Vytvořte si pracovní prostor zastíněný před přímým světlem, např. pod lavicí. Materiály uložené v sáčku postupně

Více

Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky,

Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky, Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky, gumičku, stužku, dřevěnou květinku na provázku, ozubené nebo obyčejné nůžky. Všechny ozdoby zakoupíme v běžném obchodě

Více

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Sazeničky z miniskleníků přesadíme do připravených

Více

Obrázky viz: http://www.ta3k.sk/bio/

Obrázky viz: http://www.ta3k.sk/bio/ Rozmnožování krytosemenných rostlin Materiál a pomůcky: Květy různých rostlin (doporučuji vybírat velké květy např. tulipán a pozor na záměnu květu a květenství), ostrá žiletka, pinzeta, preparační jehla.

Více

Výtvarné nápady březen 2018

Výtvarné nápady březen 2018 Výtvarné nápady březen 2018 Jana Podzemná chrastící příšerky chrastící přáníčka tisk z polystyrenové destičky chrastící příšerky -kreslení -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Návod k laboratornímu cvičení. Efektní pokusy

Návod k laboratornímu cvičení. Efektní pokusy Návod k laboratornímu cvičení Efektní pokusy Úkol č. 1: Chemikova zahrádka Pomůcky: skleněná vana, lžička na chemikálie. Chemikálie: vodní sklo, síran zinečnatý ZnSO 4 (X i ), síran železnatý FeSO 4, chlorid

Více

17 Jakou sílu mají rostliny?

17 Jakou sílu mají rostliny? 17 Jakou sílu mají rostliny? Pomůcky Semena fazole, sádra, voda, miska na míchání sádry, špachtle, malá plastová láhev, nůžky nebo žiletkový nůž, talíř nebo podtácek Úvod Rostliny jsou jedny z nejpodivuhodnějších

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Titul: TV_829_Dar lásky_ryžový koláč s praženým čiernym sezamom_sladký dezert z tapioka a krupice kterou byste si měli koupit.

Titul: TV_829_Dar lásky_ryžový koláč s praženým čiernym sezamom_sladký dezert z tapioka a krupice kterou byste si měli koupit. Dar lásky: kterou byste si měli koupit. Asi 1/3 ohřevu. Jednoduché a výživné varenie Ukážu vám. Když máte 12 jako maximum s Najvyššou Majsterkou Je různých barev: zelená, na vašem sporáku, Ching Hai: červená,

Více

Steaky, kotlety a žebírka

Steaky, kotlety a žebírka Steaky, kotlety a žebírka Oheň a byly stvořeny jeden pro druhého. A tady máte vše, co ke grilování potřebujete: od šťavnatých steaků a žebírek, všech druhů tmavého masa, marinád, kořenicích směsí a chuťovek,

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Z BIOLOGIE. Téma: STAVBA A FUNKCE MIKROSKOPU, PŘÍPRAVA DOČASNÝCH PREPARÁTŮ

LABORATORNÍ CVIČENÍ Z BIOLOGIE. Téma: STAVBA A FUNKCE MIKROSKOPU, PŘÍPRAVA DOČASNÝCH PREPARÁTŮ LABORATORNÍ CVIČENÍ Z BIOLOGIE Téma: STAVBA A FUNKCE MIKROSKOPU, PŘÍPRAVA DOČASNÝCH PREPARÁTŮ Úloha č.1.: Seznámení se stavbou optického mikroskopu a zásadami práce s mikroskopem ÚKOLY: a) teoretické:

Více

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Obnovitelné zdroje energie Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací

Více

Vodní režim rostlin. Akademie věd ČR hledá mladé vědce

Vodní režim rostlin. Akademie věd ČR hledá mladé vědce biologie Vodní režim rostlin Akademie věd ČR hledá mladé vědce Úvodní list Předmět: Biologie Cílová skupina: Studenti 1. ročníku gymnázia Délka trvání: 90 min. Název hodiny: Vodní režim rostlin Výukový

Více

Lapací zařízení vznikla přeměnou jednoho orgánu rostliny. Jde o orgánu).

Lapací zařízení vznikla přeměnou jednoho orgánu rostliny. Jde o orgánu). Ekologie rostlin praktické cvičení Materiál: stonek hluchavky, lodyha prustky, stonek rozchodníku, list rozchodníku, list divizny, list puškvorce, jehlice borovice, list břečťanu Pomůcky: mikroskop, lupa,

Více

Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci

Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci Oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Tematický okruh: Teplo a teplota Ročník: 6. Klíčová slova: měření teploty, laboratorní práce, led, tání, slaná a

Více

NÁVOD K POUŽITÍ A K OBSLUZE. Obj. č.: 84 03 38

NÁVOD K POUŽITÍ A K OBSLUZE. Obj. č.: 84 03 38 NÁVOD K POUŽITÍ A K OBSLUZE Obj. č.: 84 03 38 Obsah Strana Úvod... 3 Bezpečnostní předpisy... 3 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ (ODOLNOST POKOŽKY VŮČI ALERGIÍM)... 3 Součásti soupravy na tetování... 4 Sestavení stříkací

Více

Cvičení 4: CHEMICKÉ SLOŽENÍ BUŇKY, PROKARYOTA Jméno: PROKARYOTA PŘÍPRAVA TRVALÉHO PREPARÁTU SUCHOU CESTOU ROZTĚR BAKTERIÍ

Cvičení 4: CHEMICKÉ SLOŽENÍ BUŇKY, PROKARYOTA Jméno: PROKARYOTA PŘÍPRAVA TRVALÉHO PREPARÁTU SUCHOU CESTOU ROZTĚR BAKTERIÍ Cvičení 4: CHEMICKÉ SLOŽENÍ BUŇKY, PROKARYOTA Jméno: Skupina: PROKARYOTA PŘÍPRAVA TRVALÉHO PREPARÁTU SUCHOU CESTOU ROZTĚR BAKTERIÍ Praktický úkol: bakterie (koky, tyčky) vyžíhejte bakteriologickou kličku

Více

Zeleninový salát. Seznam surovin: Paprika Okurka Cibule Rajčata Ředkvičky Sůl, pepř/zálivka (špetka cukru a ocet)

Zeleninový salát. Seznam surovin: Paprika Okurka Cibule Rajčata Ředkvičky Sůl, pepř/zálivka (špetka cukru a ocet) Paprika Okurka Cibule Rajčata Ředkvičky Sůl, pepř/zálivka (špetka cukru a ocet) Zeleninový salát Zeleninu nakrájíme na kostičky a vše smícháme, poté podle chuti dochutíme kořením či zálivkou a můžeme servírovat.

Více

ROSTLINNÁ PLETIVA KRYCÍ

ROSTLINNÁ PLETIVA KRYCÍ Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 M o d e r n í b i o l o g i e reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/02.0048 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

TRVALÝ PREPARÁT. Zhotovení roztěru

TRVALÝ PREPARÁT. Zhotovení roztěru TRVALÝ PREPARÁT Zhotovení trvalého preparátu zahrnuje usmrcení, fixování a barvení objektu. Podle způsobu zpracování rozeznáváme preparáty celkové (obsahují celý organismus), nátěrové, roztěrové, roztlakové,

Více

3x želé hrátky :-D. Želatina se používá v potravinářském průmyslu, například na výrobu bonbónů (želé medvídky), nebo dortů atd.

3x želé hrátky :-D. Želatina se používá v potravinářském průmyslu, například na výrobu bonbónů (želé medvídky), nebo dortů atd. 3x želé hrátky :-D Téma: Věda v kuchyni, rozšíření obzoru o věcech kolem nás, jak se co dělá. Trochu teorie: Želatina je velmi čistý klih, který se získává vyvařením šlach, kůže a kostí, které jsou bohaté

Více

Model krevního oběhu Obj. číslo

Model krevního oběhu Obj. číslo Model krevního oběhu Obj. číslo 200.9151 1. Účel výrobku Tato maketa umožňuje znázornit funkci lidského srdce a oběhový systém člověka. Tělo Paž Pravá plíce Levá plíce Trup Noh Strana 1 ze 10 Složení přístroje:

Více

Výtvarné nápady na celý rok

Výtvarné nápady na celý rok Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová CPress, Brno 2014 Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová Fotografie: Petra Vondrová Jazyková korektura: Michal Bečvář Vnitřní úprava, sazba a obal: Karel

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU ZELENINOVÝ MIX Z GRILU Ingredience mořská sůl 1 špetka pepř mletý 1 špetka olivový olej extra panenský 140 ml rajče 8 ks červená paprika 2 ks žlutá paprika 2 ks čekanka 2 ks houby shitake 500 g lilek 4

Více

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu.

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. výzkumný úkol 07 LÁVOVÁ LAMPA Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. větší skleněná nádoba (třeba lahev od okurek) voda olej

Více

Formičky na plněné taštičky

Formičky na plněné taštičky Formičky na plněné taštičky cs Návod k použití a recepty Důležité pokyny Před prvním a po každém dalším použití formičky na plněné taštičky umyjte horkou vodou s trochou prostředku na mytí nádobí. Nepoužívejte

Více

Cíl(e): Vyrobit jednoduchou solární troubu, která bude důkazem, že slunce lze použít jako obnovitelný zdroj energie. Ilustrovat skleníkový efekt.

Cíl(e): Vyrobit jednoduchou solární troubu, která bude důkazem, že slunce lze použít jako obnovitelný zdroj energie. Ilustrovat skleníkový efekt. SOLÁRNÍ TROUBA Cíl(e): Vyrobit jednoduchou solární troubu, která bude důkazem, že slunce lze použít jako obnovitelný zdroj energie. Ilustrovat skleníkový efekt. Obecný popis aktivity: Žáci jsou rozděleni

Více

Trojské trumfy. pražským školám BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní Didaktický list balíček č. 7 č. 9 Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN A B?

Více

Podtéma: Stromy. Název práce: Javory x-krát jinak. Členové Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem

Podtéma: Stromy. Název práce: Javory x-krát jinak. Členové Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem GYMNÁZIUM DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM Odborná práce Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem Člověk a příroda versus Příroda a člověk Podtéma: Stromy Název práce: Javory x-krát

Více

VYTVÁŘÍME HERBÁŘ PĚSTITELSTVÍ I, II

VYTVÁŘÍME HERBÁŘ PĚSTITELSTVÍ I, II VYTVÁŘÍME HERBÁŘ 1. PĚSTITELSTVÍ I, II Vytvořila Mgr.D.Hůlová Grantový projekt OPVK - Už vím,čím budu? Aneb co se v mládí naučíš, CZ.1. 07/1.1.32/01.0038 ZŠ a MŠ Jince Úvod V tomto herbáři se zaměříme

Více

#HAPPYWRITING DEKORAČNÍ POPISOVAČ NA VODNÍ BÁZI

#HAPPYWRITING DEKORAČNÍ POPISOVAČ NA VODNÍ BÁZI Photo : S. Rambaud #HAPPYWRITING DEKORAČNÍ POPISOVAČ NA VODNÍ BÁZI NA TÉMĚŘ VŠECHNY POVRCHY VYSOCE ODOLNÉ A SYTÉ BARVY RYCHLESCHNOUCÍ SKVĚLÝ PRO KREATIVNÍ AKTIVITY ZÁŘIVÉ BAREVNÉ ODSTÍNY, KTERÉ LZE MÍCHAT

Více

1. VÝROBA OBALOVÉ FOLIE Z BRAMBOR

1. VÝROBA OBALOVÉ FOLIE Z BRAMBOR 1. VÝRBA BALVÉ FLIE Z BRAMBR Úkol: Z brambor získejte škrob a z něho vyrobte tenkou folii. Pokus proveďte dvakrát, jednou s přídavkem a jednou bez přídavku plastifikátoru. Vlastnosti folie vyhodnoťte a

Více

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Název školy Registrační číslo projektu Název projektu Jméno autora Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Blíž k řemeslům a technickým oborům Mgr. Jana Kristková Ročník 5., 6. Vzdělávací

Více

P + D PRVKY Laboratorní práce Téma: Reakce mědi, stříbra a jejich sloučenin

P + D PRVKY Laboratorní práce Téma: Reakce mědi, stříbra a jejich sloučenin P + D PRVKY Laboratorní práce Téma: Reakce mědi, stříbra a jejich sloučenin Úkol 1: Stanovte obsah vody v modré skalici. Modrá skalice patří mezi hydrát, což jsou látky, nejčastěji soli, s krystalicky

Více

Název: Proč se okurka potí a třešně praskají?

Název: Proč se okurka potí a třešně praskají? Název: Proč se okurka potí a třešně praskají? Téma: Vodní režim rostlin Úroveň: střední škola Tematický celek: Látky a jejich přeměny, makrosvět přírody Výukové materiály Předmět (obor): biologie Doporučený

Více

PEVNOST KOSTÍ MISE X: TRÉNUJ JAKO ASTRONAUT. Materiál:

PEVNOST KOSTÍ MISE X: TRÉNUJ JAKO ASTRONAUT. Materiál: PEVNOST KOSTÍ JMÉNO STUDENTA: Během této mise: prostudujete kost navrhnete model kostí z kartiček ze čtvrtky TÉMA: Jak vytvořit dostatečně pevný a silný model kosti, který by dokázal nést zátěž? Materiál:

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Název: MECHOROSTY Autor: PaedDr. Ludmila Pipková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět: biologie Mezipředmětové vztahy: ekologie, geografie Ročník: 3. (2. ročník vyššího gymnázia)

Více

CHYTRÝ PÍSEK. Všechny projekty z knihy můžete vytvořit z běžného či barevného chytrého písku.

CHYTRÝ PÍSEK. Všechny projekty z knihy můžete vytvořit z běžného či barevného chytrého písku. CHYTRÝ PÍSEK Seznamte se s báječnými schopnostmi chytrého písku! Stačí pár základních pomuº cek, některý z chytrých pískuº, trocha vlastní fantazie a muº žete se pustit do realizace námětuº z této publikace.

Více

Název: Tajná písma. Výukové materiály. Téma: Organické a anorganické látky a indikátory. Úroveň: 2. stupeň ZŠ

Název: Tajná písma. Výukové materiály. Téma: Organické a anorganické látky a indikátory. Úroveň: 2. stupeň ZŠ Název: Tajná písma Výukové materiály Téma: Organické a anorganické látky a indikátory Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14

Více

Soubor laboratorních prací a pracovních listů

Soubor laboratorních prací a pracovních listů Soubor laboratorních prací a pracovních listů pro žáky 7. třídy předmět PŘÍRODOPIS Projekt: Zelená přírodním a technickým vědám Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.20/01.0014 Příjemce: Masarykova jubilejní

Více

ZAN ZADÁNÍ ZS 2014 2015

ZAN ZADÁNÍ ZS 2014 2015 ZAN ZADÁNÍ ZS 2014 2015 Matthew Frederick, 101 Things I Learned in Architecture School 1 I. úloha - MEDITAČNÍ PROSTOR Zadání: studie stavby zapuštěné do země. Studenti se zaměřují na práci s vnitřními

Více

Asijské fusion. Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou. Banánová polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí salát ze skleněných nudlí

Asijské fusion. Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou. Banánová polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí salát ze skleněných nudlí Asijské fusion Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou Banánová polévka s kokosovým mlékem Kuřecí salát ze skleněných nudlí Domácí curry s hovězím masem a ananasem Duhové jarní závitky se

Více

Název: Projevy živé hmoty

Název: Projevy živé hmoty Název: Projevy živé hmoty Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

LP č. 2 - ALKOHOLY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 26. 10. 2012. Ročník: devátý

LP č. 2 - ALKOHOLY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 26. 10. 2012. Ročník: devátý LP č. 2 - ALKOHOLY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 26. 10. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci si prakticky vyzkouší

Více

Návody na pokusy SEG Chemie pro začátečníky 103.7250

Návody na pokusy SEG Chemie pro začátečníky 103.7250 Návody na pokusy SEG Chemie pro začátečníky 103.720 OBSAH 1 2 3 4 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1 16 17 18 Obsah sady... Látky potřebné pro některé pokusy... Příprava indikačních roztoků... Příprava a použití

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více