Výuka českého jazyka u krajanských komunit. São Paulo, Brazílie. březen prosinec Mgr. Petra Mocová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výuka českého jazyka u krajanských komunit. São Paulo, Brazílie. březen prosinec 2010. Mgr. Petra Mocová"

Transkript

1 Výuka českého jazyka u krajanských komunit São Paulo, Brazílie březen prosinec 2010 Mgr. Petra Mocová

2 Obsah 1. Úvod 2. Kurz českého jazyka v UCTB 3. Kurz českého jazyka na Univerzitě São Paulo 4. Česko-brazilská kulturní unie (União Cultural Tcheco Brasileira - UCTB) 5. Generální konzulát ČR v São Paulu 6. Užitečné informace pro nového nastupujícího učitele českého jazyka 7. Závěr 8. Přílohy (fotogalerie)

3 1. Úvod V období březen prosinec 2010 proběhl v místě sídla Česko-brazilské kulturní unie (União Cultural Tcheco Brasileira) a na Univerzitě Sao Paulo 5. cyklus kurzu českého jazyka pro české krajany a veřejnost. Tento projekt se uskutečnil za podpory MZV a MŠMT (DZS) ČR. Výuka proběhla v tomto roce pod vedení učitelky Mgr. Petry Mocové, vystudované v pedagogickém oboru český jazyk francouzský jazyk. 2. Kurz českého jazyka v UCTB Do São Paula jsem dorazila 2. března 2010 a po týdnu jsem se začala aktivně věnovat přípravě kurzů. Toto obnášelo: organizace rozvrhu a samotná příprava didaktického materiálu na hodiny češtiny. Vedla jsem 9 skupin v UCTB a 2 skupiny na Univerzitě São Paulo (USP), při dotaci 21h týdně. Kurz byl otevřen pro tyto úrovně : úplní začátečníci, mírně pokročilí, středně pokročilí, pokročilí, velmi pokročilí a také skupina pro děti. Již z předchozích let existuje na web pro studenty Unie, kde se vede diskuze anebo se mohou vložit různé soubory, a tím tak zveřejnit různé aktivity kurzu českého jazyka, dokonce i vložit materiál ke studiu. Ovšem ani v letošním roce se tento web příliš neosvědčil, a tak jsem dala přednost zasílání veškerých informací studentům a krajanům přímo na jejich . Od roku 2010 také existuje skupina na facebooku Tcheco em Sao Paulo. Vedle samotných kurzů jsem pořádala různé mimoškolní aktivity, které mají vždy dobré ohlasy a dobrou účast: Seminář lidové tvorby - Malování velikonočních vajíček batikovou technikou, Vánoční ozdoby ze slámy Projekce filmu - Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Až přijde kocour, Pelíšky Seminář vaření - Tlačenka, Lívance, Bábovka, Krkonošské kyselo, Štrůdl, Lepené ořechy, Vánočka Literární seminář a film - Markéta Lazarová, Saturnin, Petrolejové lampy, Naši furianti Kulturní seminář Šumná města, České a moravské rozhledny, Český rok plný zvyků Historický seminář a film Proti všem Hudební seminář Česká vážná hudba, Prodaná nevěsta Společenská odpoledne české společenské hry Projekce filmu - filmová pohádka Tři veteráni Závěrečná předvánoční oslava pro studenty a krajany ( )

4 Kurzy českého jazyka proběhly v pořádku, bez problémů. Jen pro zajímavost bych chtěla napsat, že vesměs všichni studenti jsou minimálně středoškolsky vzdělaní, většina ovšem vysokoškolsky. Dále jsem si vytvořila tyto malé statistiky: do kurzu se celkem v tomto roce přihlásilo 115 studentů (včetně USP), k samotnému konci kurzu došlo 60 (včetně USP) a těmto studentům také byl udělen diplom v dané úrovni. Ze 60-ti studentů, kteří dokončili úspěšně kurz je asi 65% českých potomků a asi 35% Brazilců, kteří mají rozličné důvody ke studiu českého jazyka (partnerství, zájem o českou kulturu, zájem o další slovanský jazyk, možnost studovat další jazyk zdarma, atd.) Vybavení a zázemí učitele: Vzhledem k tomu, že kurzy jsou vedeny v Unii, učitel má dosti dobré zázemí pro výuku českého jazyka. Učitel má k dispozici: hi-fi věž, dvd přehrávač, vhs přehrávač, promítací sál, bílou tabuli, internet, počítač, vlastní pracovnu. Dále učitel má k dispozici všechen materiál zaslaný ministerstvem: knihy, učebnice, pravidla českého pravopisu, cd, dvd, vhs, kancelářské potřeby. V případě potřeby učitel může kdykoliv požádat o další materiál buď přes Generální konzulát ČR v SP, nebo přímo přes DZS. Unie samotná je také vybavena knihami (především česká beletrie) a různými vhs kazetami, takže učitel může využívat i tohoto materiálu. Vybavení učitele v této krajanské komunitě je opravdu velmi dobré. 3. Kurz českého jazyka na Univerzitě São Paulo Kurz českého jazyka je veden na katedře východních jazyků na Filozofické fakultě Univerzity São Paulo (Departamento de Letras Orientais Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas na USP, ). Tento kurz vnikl z iniciativy Generálního konzulátu ČR v São Paulu v roce 2009 díky velké poptávce po výuce českého jazyka. Kurz by mohl být začátkem před otevřením českého jazyka a literatury jako studijního oboru. Vedla jsem dva 90 minutové bloky pro úplné začátečníky a mírně pokročilé. V prvním semestru Modulo I a Modulo III a v druhém semestru Modulo II a Modulo IV. Modulo I a Modulo III ( ) obsahoval 12 bloků. Modulo II a Modulo IV ( ) obsahoval 17 bloků. Studenti USP museli splnit podmínky dané univezitou: účast min. 85% a minimální známka 6 (stupnice 0-10, přičemž 10 je nejlepší známka). V prvním semestru bylo zapsáno v kurzu 38 (M I) + 14 (M III) studentů a první semestr úspěšně dokončilo16 (M I) + 9 (M III) studentů. V druhém semestru se zapsalo 16 (M II) + 8 (M IV) studentů a úspěšně dokončilo a získalo diplom USP 8 (M II) + 6 (M IV) studentů. Protože USP zaznanenala velmi pozitivní ohlas a značný zájem o kurz českého jazyka, v příštím roce 2011 budou otevřeny ještě další skupiny pro úplné začátečníky a nadále bude pokračovat Modulo III a V (pokračování Modulo II a IV). Pokud mám zhodnotit kurz českého jazyka na USP, mohu určitě říci, že oba semestry proběhly velmi dobře s dobrou účastí a zájmem studentů.

5 Z pohledu didaktického jsem využívala spíše frontální výuky, ale často jsem zapojila i jiné didaktické metody. S ohledem na to, že se jednalo především (kurz je otevřen pro studenty USP i širokou veřejnost) o univerzitní studenty a početnou skupinu, mohla jsem často přistoupit k frontální výuce. Mimo jiné se studenti UPS naučili české písničky, zhlédli české filmy a závěrem roku se naučili zpívat české koledy. Věřím, že měl kurz úspěch a pozitivní hodnocení, což také potvrzuje závěrečná avaliace studentů učitele v dotazníku. Dokonce studenti požadují větší dotaci hodin českého jazyka. Za podpory DZS byla USP vybavena učebnicemi českého jazyka pro cizince: New czech by step I. a přehrávačem CD a MP3. Dále také od prosince 2010 existuje v knihovně FFLCH seznam asi 25 českých knih, který může být pro nastupujícího učitele zajímavý. Může se o něj opřít v doporučené či povinné literatuře. 4. Česko brazilská kulturní unie Sídlo Česko-brazilské kulturní unie se nachází v jižní části města São Paula (Brazílie) na adrese : rua Cassiano Ricardo 195 Jd. Cordeiro, São Paulo / SP Brasil. Rodinný dům je majetkem Unie a v současné době se stále prodává, hledá se nové sídlo Unie. I v tomto novém domě mají prozatím stále krajané zájem o pokračování kurzů českého jazyka. V současné době je v Unii registrováno asi 50 platících členů. Jedná se tedy o komunitu relativně malou, ale již s 115 let starou historií. Česko brazilská kulturní unie byla v São Paulu založena v roce Unie se skládá z vedení Unie a ze samotných řadových členů. Já jako učitelka jsem nejvíce komunikovala z vedení Unie s : paní Marie Antic Hlavnicka (víceprezidentka), Robinem Hlavnickou, Josém Hlavnickou (prezident Unie) a s Helenou Novotnou. Na tyto osoby jsem se mohla obrátit a vždy mi pomohli řešit menší či větší problémy. Dále jsem měla velkou oporu ve svých studentech, z nichž někteří jsou také řádnými členy Unie. Česko-brazilská kulturní unie má také svůj web, který je důležitý především v době přihlášek na začátku kurzu češtiny ( Bohužel tento web má někdy problém s aktualizací, což je také důsledek trochu horší komunikace a flexibility členů a vedení Unie a také organizace kurzu českého jazyka na začátku školního roku. Ale je pravda, že nakonec vždy vše více méně funguje. Aktivity Unie během roku 2009 : Bingo Svatý Václav - knedlo vepřo zelo - opět oběd připravený krajankami (Helena Novotná, Marie Antic Hlavnicka a Denise Honel) Účast na mezinárodním festivalu folklorních tanců v São Paulu (čtvrť Liberdade) účast taneční skupiny Slávie (říjen 2010)

6 Velká oslava státního svátku 28.října Při této letošní oslavě se také představili se svým programem studenti. Jednalo se o českou lidovou písničku (Já jsem muzikant). A jako každoročně ukázali své taneční umění tanečníci skupiny Slávie (lidové tance). Bingo a oběd - Koprová omáčka Svátek sv. Mikuláše (5.12.) - mikulášská nadílka Vždy první čtvrtek v měsíci dámy krajanky pořádají odpolední čaj. Předvánoční mše v UCTB (19.12 ) a zpívání studentů češtiny českých lidových koled Unie také přivítala během roku vzácnou návštěvu: taneční soubor z Jablonce nad Nisou Nisanka. 5. Generální konzulát V Generálním konzulátu České republiky má učitel velkou oporu. Generální konzulát například financoval zhotovení nových diplomů. Dále Generální konzulát nabídl předávání diplomů v místě svého sídla (14.12.) a udělil 15 nejlepším studentům knižní odměny. Já jako učitelka jsem byla v podstatě během celého roku v neustálém kontaktu s generálním konzulem Stanislavem Kázeckým a s paní více konzulkou Danou Eltomovou a od srpna 2010 s novou paní více konzulkou Lindou Messias. Generální konzulát také zaštiťoval v roce 2010 kulturní aktivity spojené s Českou republikou, jako například vydání knihy od Evy Batličkové A época brasileira de Vilém Flusser, křest knihy také vydané v portugalštině Elas escrevem, s účastí Ivy Pekárkové. 6. Užitečné informace pro nového nastupujícího učitele českého jazyka V roce 2010 probíhaly hodiny českého jazyka především sídle UCTB Rozvrh hodin byl následující středa 10 12h velmi pokročilí, 18,30 20h začátečníci, h mírně pokročilí čtvrtek h pokročilí pátek 10 12h středně pokročilí, děti, h mírně pokročilí sobota

7 10 12h mírně pokročilí, začátečníci Dále také jednou týdně při dotaci 2 x 90 min. na Univerzitě Sao Paulo na Fakultě filozofické, FFLCH, na Katedře východních jazyků - Departamento de Letras Orientais Rozvrh hodin byl následující první semestr/2011 Modulo I - čtvrtek 12 h - 13, 30 ( 2x 45 min) začínají od začátku Modulo III - čtvrtek 13,45 15, 15h ( 2x 45 min) 3. semestr studia čj druhý semestr/2011 Modulo II - čtvrtek 12 h - 13, 30 ( 2x 45 min) Modulo IV - čtvrtek 13,45 15, 15h ( 2x 45 min) 4. semestr studia čj V roce 2011 by se hodiny na USP měly rozšířit o další kurzy, dotace bude 3x 90 min, a je možné, že i 5 x 90 min. Vše bude záležet na dohodě s krajany v UCTB, protože o tolik méně hodin bude v sídle UCTB. V tuto chvíli probíhá proces otevření 5 skupin na USP. Učitel má plný úvazek 21h. Kurzy na USP jsou pro širokou veřejnost, nejen tedy pro studenty USP, ale také pro veškeré publikum, tedy i pro studenty UCTB, pokud budou mít zájem. Předpokládaný rozvrh hodin na příští rok 2011 na USP první semestr/2011 Modulo I - čtvrtek 12 h - 13, 30 ( 2x 45 min) začínají od začátku Modulo III - čtvrtek 14, 30-16h ( 2x 45 min) 3. semestr studia čj Modulo III - sobota 9, 30-11, 45 ( 3x 45 min) 3. semestr studia čj Modulo V - čtvrtek 16,30-18h ( 2x 45 min) 5. semestr studia čj druhý semestr/2011 Modulo II - čtvrtek 12 h - 13, 30 ( 2x 45 min) Modulo IV - čtvrtek 14, 30-16h ( 2x 45 min) Modulo IV sobota 9, 30-11, 45 ( 3x 45 min) Modulo VI - čtvrtek 16,30-18h ( 2x 45 min) Zahájení kurzu na USP: čtvrtek (Doporučuji jet se tam podívat alespoň týden předem především kvůli cestě autobusem a formalitám před zahájením kurzu)

8 Materiál k výuce UCTB: Veškerý materiál je ve skříních v pracovně pro učitele. Klíče (existují dvoje) má paní Marie Antic Hlavnicka. USP: Asi 20 učebnic New czech by step (Učitel používá učebnice pouze prezenčně, nepůjčuje studentům domů. Dá k dispozici jeden exemplář, studenti si dělají kopie), CD a MP3 přehrávač ve skříni na katedře východních jazyků (FFLCH, Departamento de Letras Orientais) Obrátit se na sekretářku Maribel, kolegu Alvaro Antonia nebo vedoucí katedry Arlete Cavalier. Kontakty UCTB José Hlavnička (president UCTB) jhperson@bighost.com.br Marie Antic Hlavnicka (více prezidentka UCTB) mariehantic@uol.com.br Inez Honel (členem výboru UCTB a zástupkyně studentů, pomáhá se zápisem do kurzu) Dagmar Štruncová vede taneční soubor Slávie honelova@yahoo.com USP Alvaro Antonio, Maribel (kolega z katedry, sekretářka katedry vých. jazyků): flo@usp.br Arlete Cavalier (vedoucí katedry východních jazyků): cavalier@usp.br Generální konzulát ČR v SP Více konzulka Linda Messias: consuladotcheco@gmail.com Ubytování budoucího učitele Doporučuju kontaktovat Generální konzulát ČR v SP a vedení UCTB. Zápis studentů na rok 2011: Probíhá v měsíci březnu. Začátek kurzu v UCTB je normálně po karnevalu. Umím si představit, že oficiální začátek by byl koncem března UCTB Doporučuji kontaktovat Inez Honel (učitel spolupracuje) USP Probíhá oficiálně v rámci USP (učitel nespolupracuje)

9 Praktická doporučení: zařídit si CPF, atestaci k služebnímu pasu, bilhete unico MHD SP, 7. Závěr Pátý cyklus kurzu českého jazyka byl podle mého názoru velmi dobrý. Troufám si říci, že kurz českého jazyka a jeho aktivity dodávají Unii tolik potřebnou vzpruhu. Za jeden z největší úspěchů považuji propojení studentů z různých skupin, ale především propojení členů Unie a studentů. Mnozí studenti si vytvořili mezi sebou velká přátelství, navštěvují se i mimo Unii, a tak pokračují přirozenou formou v zájmu o českou kulturu. Tímto rokem 2010 ukončuji projekt, ve kterém jsem pracovala 3 roky. Myslím, že 3 roky je dobrý čas k poznání prostředí, k předání české kultury a k tomu, aby učitel měl zpětnou vazbu, zda se studenti zdokonalili. Snažila jsem se připravit prostředí pro nastávajícího učitele či učitelku, který přijde s novou energií, novými poznatky a schopnostmi. Považuji za velké pozitivum pokračování tohoto projektu, protože ze strany studentů je velký zájem o češtinu v Sao Paulu. Je jasné, že jen pokračováním těchto aktivit se může smysl existence Unie naplňovat. Po stránce profesní jsem se jako učitelka jazyků realizovala, dosáhla stanovených cílů, soustředila se na výuku a aktivity s ní spjaté. Ukončuji tento školní rok 2010 s pocitem uspokojení a ráda bych pokračovala nadále v této profesi.

10 8. Přílohy Velikonoční pečení beránka

11 Oslava 28. října Já jsem muzikant Odpolední promítání a beseda u kávy s bábovkou

12 Křest knihy Elas escrevem s účastí Ivy Pekárkové Tvorba vánočních ozdob ze slámy

13 Vánoční ozdoby ze slámy

Výuka českého jazyka u krajanských komunit. São Paulo, Brazílie. březen prosinec 2009. Mgr. Petra Mocová

Výuka českého jazyka u krajanských komunit. São Paulo, Brazílie. březen prosinec 2009. Mgr. Petra Mocová Výuka českého jazyka u krajanských komunit São Paulo, Brazílie březen prosinec 2009 Mgr. Petra Mocová Obsah 1. Úvod 2. Kurz českého jazyka v UCTB 3. Kurz českého jazyka na Univerzitě São Paulo 4. Ubytování

Více

Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014

Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014 Základní škola Horní Kruty, okres Kolín Horní Kruty 29, PSČ: 281 46 Tel: 321 796 926, 728 603 443 E-mail: zs.hornikruty@tiscali.cz Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014 I. Organizace provozu školy ve

Více

Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů

Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů Školní rok: 2017 Destinace (země, místo): Brazílie São Paulo Jméno, příjmení: Helena Hrdličková Kurzy, jednotlivé úrovně a počty studentů: União Cultural Tcheco

Více

Závěrečná zpráva 2010. Martina Čermáková Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis)

Závěrečná zpráva 2010. Martina Čermáková Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis) Závěrečná zpráva 2010 Martina Čermáková Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis) Mgr. Martina Čermáková Brazílie: stát Mato Grosso do

Více

Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů

Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů Školní rok: 2015/16 Destinace (země, místo): Argentina (Chaco) a Paraguay (Itapúa) Jméno, příjmení: Sabina Machačová Obecné informace: Provincie Chaco leží

Více

Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů

Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů Závěrečná zpráva o působení učitele u krajanů Školní rok: 2016/17 Destinace (země, místo): Brazílie, Sao Paulo Jméno, příjmení: Helena Hrdličková Kurzy, jednotlivé úrovně a počty studentů: União Cultural

Více

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Učíme se pro praxi Číslo projektu: 2018-1-CZ01-KA101-047440 Závěrečná zpráva Název mobility: Job Shadowing Jméno účastníka: Mgr. Lenka Aoudj Místo kurzu: Hamburk,

Více

Závěrečná zpráva o působení lektorky

Závěrečná zpráva o působení lektorky Závěrečná zpráva o působení lektorky Akademický rok: 2016/2017 Destinace (země, město): Francie, Dijon Jméno, příjmení: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Místo působení: 1) Lycée Carnot, 2) Université de Bourgogne,

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 Organizace školního roku 2008/2009 Zahájení školního roku 1. září 2008 Ukončení 1.pololetí 29. ledna 2009 Ukončení 2. pololetí 29. června 2009 PRÁZDNINY Podzimní prázdniny

Více

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Akademický rok: 2014/2015 Destinace (země, město): Španělsko, Santiago de Compostela Jméno, příjmení: Mgr. Kateřina Vlasáková Jméno, příjmení, titul: Kateřina

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

Lektoráty českého jazyka a literatury v akademickém roce 2011/2012

Lektoráty českého jazyka a literatury v akademickém roce 2011/2012 Lektoráty českého jazyka a literatury v akademickém roce 2011/2012 Katolická univerzita Pétera Pázmánye v Pilišské Čabě (Piliscsaba) Maďarsko Mgr. Markéta Schürz Pochylová, Ph.D. 1 KONTAKTNÍ INFORMACE...

Více

Program na leden 2012

Program na leden 2012 Program na leden 2012 Po Čt 9.1. Setkání s klienty - diskuse s p. ředitelem - od 14.00 hod. na jídelně 12. 1. Vystoupení Církevní mateřské školy z Pacova - od 13.30 hod. na společ. místnosti Pá 6.1. Mše

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Zlínský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední a speciální školy MESIT, o.p.s.

Česká republika Česká školní inspekce. Zlínský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední a speciální školy MESIT, o.p.s. Česká republika Česká školní inspekce Zlínský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední a speciální školy MESIT, o.p.s. Družstevní 818, 686 01 Uherské Hradiště Identifikátor školy: 600

Více

Iva Tatarková: Dům zahraniční spolupráce a čeština v zahraničí

Iva Tatarková: Dům zahraniční spolupráce a čeština v zahraničí Iva Tatarková: Dům zahraniční spolupráce a čeština v zahraničí Dům zahraniční spolupráce (DZS) je příspěvková organizace řízená MŠMT, která podle pokynů ministerstva zajišťuje vzdělávací a školské styky

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Březová, okres Karlovy Vary. Keramická 6, Karlovy Vary. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Březová, okres Karlovy Vary. Keramická 6, Karlovy Vary. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Březová, okres Karlovy Vary Keramická 6, 362 15 Karlovy Vary Identifikátor školy: 600 067 254 Termín konání

Více

Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě. Závěrečná zpráva 2007/2008

Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě. Závěrečná zpráva 2007/2008 Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě Závěrečná zpráva 2007/2008 ANOMALY, o.s. ŠKOLNÍ 416 TANVALD 468 41 Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě, která pracovala dle pravidel

Více

Výroční zpráva školy

Výroční zpráva školy Výroční zpráva školy školní rok 2008/2009 1 Výroční zpráva Základní školy a mateřské školy Mořina školní rok 2008/2009 Název a sídlo školy Základní škola a mateřská škola Mořina, Mořina 57, 267 17 Zřizovatel

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně:

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně: MOZAIKOVNÍK školní rok 2009 / 2010 Pracoviště I. stupně: Základní škola Mozaika, o.p.s. U Stadionu 1166 516 01 Rychnov nad Kněžnou tel.: 732 234 209 (sborovna) 739 007 826 603 709 174 (p. ředitelka) Pracoviště

Více

Nezisková organizace Okénko byla založena v únoru roku 2012. Na chodu Okénka se podílí přes 20 dobrovolníků.

Nezisková organizace Okénko byla založena v únoru roku 2012. Na chodu Okénka se podílí přes 20 dobrovolníků. Veronika Marešová: Okénko a čeština v Londýně V první části svého vstupu bych ráda představila Okénko- neziskovou organizaci, jejímž cílem je podporovat českou i slovenskou komunitu ve Velké Británii a

Více

Výroční zpráva lektorátu k roku 2011/2012

Výroční zpráva lektorátu k roku 2011/2012 Mgr. Katarína Čermáková University of Nebraska Lincoln, USA Department of Modern Languages and Literatures Výroční zpráva lektorátu k roku 2011/2012 Čeština na univerzitě v Nebrasce je součástí výuky cizích

Více

7.12. 2015 - pondělí Zdravotní cvičení pro seniory 7:45 8:45 Počítačové kurzy 9:00 12:00 Kondiční cvičení ženy 9:00 10:00

7.12. 2015 - pondělí Zdravotní cvičení pro seniory 7:45 8:45 Počítačové kurzy 9:00 12:00 Kondiční cvičení ženy 9:00 10:00 SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY Středisko sociálních služeb Městské části Praha 9 Harrachovská 422/2, Praha 9 Prosek, www.ssspraha9.cz tel.: 724-905 785, 286582298, e-mail: dunderova@ssspraha9.cz

Více

Průběžná zpráva k realizaci projektu. "We want to give Europe a green heart - here, there, everywhere"

Průběžná zpráva k realizaci projektu. We want to give Europe a green heart - here, there, everywhere Základní škola Velký Ořechov, okres Zlín, příspěvková organizace 763 07 Velký Ořechov 124, tel. 577 996 018, 737 632 369 e mail: info@zsvelkyorechov.cz www.zsvelkyorechov.cz -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007

Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZŠ JENEČ školní rok 2006-2007 Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007 1. Základní údaje: Název: Základní škola a Mateřská škola Jeneč, okres Praha západ Sídlo: Jeneč, Lidická 265,

Více

ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU NA ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU NA ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU NA ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Seznámení žáků s vnitřním řádem ŠK a bezpečnosti při jednotlivých činnostech ve ŠK. Žáci tráví svůj volný čas dle svého výběru. Herna: kulečník stolní

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

Směrnice rektora č. 3/2014 Hodnocení kvality studia z pohledu studentů

Směrnice rektora č. 3/2014 Hodnocení kvality studia z pohledu studentů Vysoká škola sociálně správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. Vysoká škola sociálně správní, Havířov Směrnice rektora č. 3/2014 Hodnocení kvality studia z pohledu studentů Článek 1 Úvodní

Více

Dva typy kurzů společenskovědního charakteru. Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci

Dva typy kurzů společenskovědního charakteru. Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci Dva typy kurzů společenskovědního charakteru Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci Centrum dalšího vzdělávání Založeno v roce 1994 jako rektorátní útvar Hlavní činnosti centra: Podpora pedagogů

Více

Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR

Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR Seznam zkratek MZV Ministerstvo zahraničních věcí MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy DZS Dům zahraniční spolupráce ZKZ zmocněnec pro krajanské

Více

Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko Přihláška

Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko Přihláška Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko 2013 Přihláška Identifikační údaje soutěžícího (realizátora produktu): Název společnosti, organizace: Muzeum Beskyd Frýdek Místek, příspěvková

Více

NABÍDKA SKUPINOVÝCH KURZŮ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

NABÍDKA SKUPINOVÝCH KURZŮ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 NABÍDKA SKUPINOVÝCH KURZŮ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Než si začnete vybírat: Můžete se přihlásit do nových i pokračujících kurzů, vhodnou úroveň Vám pomůžeme vybrat (rozřazovací test). Níže uvedené délky

Více

Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA

Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA Zápis ze závěrečné hodnotící konference Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.13/11.0001 Datum konání: dne 25. června 2010

Více

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Akademický rok: 2016/2017 Destinace (země, město): Lublaň, Slovinsko Jméno, příjmení: Mgr. et Mgr. Zdeňka Kohoutková Místo působení/ Kontaktní údaje: Lektorka:

Více

Plán práce na školní rok 2018/2019

Plán práce na školní rok 2018/2019 Plán práce na školní rok 2018/2019 Příprava vyučujících před zahájením školního roku - pondělí 27. 8. pátek 31.8.2018 přípravný týden (doklasifikace, opravné zkoušky, příprava TP, kontrola a úprava ŠVP,

Více

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Základní škola 1. - 2. třída Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Lekce informačního vzdělávání JÁ, KNÍŽKA A KNIHOVNA Seznámení s knihovnou; pojmy knihovna, knihkupectví, autor, ilustrátor; prohlídka

Více

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Akademický rok: 2013/2014 Destinace (země, město): Egypt, Káhira Jméno, příjmení: PhDr. Arwa Al Hamatiová Instituce: Univerzita Ajn Šams Fakulta jazyků Chalífa

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Mateřská škola a Základní škola pro tělesně postižené Brno, Kociánka, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Charakteristika školy: škola pro žáky s tělesným, případně

Více

Městská knihovna Sedlčany VIRTUÁLNÍ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU Šance pro knihovny. Knihovny současnosti 2011 České Budějovice 14.

Městská knihovna Sedlčany VIRTUÁLNÍ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU Šance pro knihovny. Knihovny současnosti 2011 České Budějovice 14. Městská knihovna Sedlčany VIRTUÁLNÍ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU Šance pro knihovny Knihovny současnosti 2011 České Budějovice 14. září 2011 Data jsou důležitá Rok založení: 1882 Profesionalizace: 1952 Stěhování

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2007/2008

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2007/2008 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2007/2008 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA MALETÍN, okres Šumperk, příspěvková organizace 1. ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA ŠKOLY Zřizovatelem školy s právní subjektivitou

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA TĚCHONÍN. VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2007/2008

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA TĚCHONÍN. VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2007/2008 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA TĚCHONÍN VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2007/2008 Č.j. 77/2008/R Základní údaje Název: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA TĚCHONÍN 561 66 Těchonín 4 IČO: 70985995 Tel.: 465 635

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004 KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004 Jak v předcházejících letech, tak i letos byli čtenáři obou oddělení, dětského i dospělého, seznamováni s životními výročími známých českých

Více

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Akademický rok: 2013/2014 Destinace (země, město): Španělsko, Santiago de Compostela Jméno, příjmení: Mgr. Kateřina Vlasáková Jméno, příjmení, titul: Kateřina

Více

Barvy Evropy Mezinárodní projekt spolupráce škol, uskutečňovaný v rámci projektu etwinning

Barvy Evropy Mezinárodní projekt spolupráce škol, uskutečňovaný v rámci projektu etwinning Barvy Evropy Mezinárodní projekt spolupráce škol, uskutečňovaný v rámci projektu etwinning Naši zahraniční partneři: Základní škola ze španělské Zaragozy. Základní škola z polského města Tychy. Základní

Více

Výroční zpráva školy školní rok

Výroční zpráva školy školní rok Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace, Svatoplukova 277/2, 691 83 Drnholec Výroční zpráva školy školní rok 2016-2017 I. ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA ŠKOLY Základní

Více

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, KONCERT PRO ŽÁKY 5. TŘÍD ZŠ Ten vánoční čas, aneb Jak Anděl málem propadl dovolujeme si Vám nabídnout výchovné koncerty, které základní umělecká škola Bedřicha

Více

Základní škola a mateřská škola Klas s.r.o., Školní náměstí 37, 533 51 Pardubice. PhDr.Michal Havlíček, Mgr. Klára Svobodová

Základní škola a mateřská škola Klas s.r.o., Školní náměstí 37, 533 51 Pardubice. PhDr.Michal Havlíček, Mgr. Klára Svobodová Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2010/11 Základní škola a mateřská škola Klas s.r.o., Školní náměstí 37, 533 51 Pardubice Základní údaje o škole: jednatel: manažer školy: ředitel školy: školská

Více

Výroční zpráva o činnosti v akademickém roce 2011/2012

Výroční zpráva o činnosti v akademickém roce 2011/2012 Výroční zpráva o činnosti v akademickém roce 2011/2012 Zdeněk Andrle, Mgr. SRBSKO, Bělehrad, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Katedra za slavistiku, Odsek za bohemistiku Studentski trg 3, 110

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

školní rok 2006/2007

školní rok 2006/2007 ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2006/2007 Charakteristika školy: Základní škola Krucemburk je plně organizovanou školou s

Více

Základní a Mateřská škola Kladno, Pod Kuklíkem Odloučené pracoviště. Mateřská škola Kladno Motyčín ROČNÍ PLÁN. Pro školní rok 2018/2019

Základní a Mateřská škola Kladno, Pod Kuklíkem Odloučené pracoviště. Mateřská škola Kladno Motyčín ROČNÍ PLÁN. Pro školní rok 2018/2019 Základní a Mateřská škola Kladno, Pod Kuklíkem 1711 Odloučené pracoviště Mateřská škola Kladno Motyčín ROČNÍ PLÁN Pro školní rok 2018/2019 Příloha školního vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Zlín Inspekční zpráva Vyšší odborná škola pedagogická a sociální a Střední pedagogická škola Kroměříž, 1. máje 5 1. máje 5, 767 59 Kroměříž Identifikátor: 600

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ACADEMIA MERCURII SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA, S.R.O. 547 01 NÁCHOD, SMIŘICKÝCH 740 ASPnet UNESCO VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Tel./fax: +420 426 893 E-mail: info@academiamercurii.cz, ptackova@academiamercurii.cz

Více

Centrum celoživotního vzdělávání

Centrum celoživotního vzdělávání Centrum celoživotního vzdělávání Filozofická fakulta Ostravská univerzita v Ostravě Vaše cesta ke vzdělání! Úvod Filozofická fakulta patří mezi zakládající fakulty Ostravské univerzity v Ostravě. Kromě

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VLKOŠ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Náves 43, 751 19 Vlkoš, tel.: 581 223 030, IČO: 70989362 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015 Základní škola a Mateřská škola Vlkoš, příspěvková

Více

JCB - Lekce japonštiny ve školním roce 2009/2010. (Od 1. 10. 2009 do 22. 5. 2010)

JCB - Lekce japonštiny ve školním roce 2009/2010. (Od 1. 10. 2009 do 22. 5. 2010) JCB - Lekce japonštiny ve školním roce 2009/2010 (Od 1. 10. 2009 do 22. 5. 2010) Průběh kurzů skupiny A Krátké kurzy skupiny A zahrnují 21 hodin výuky japonštiny. Tento kurz doporučujeme všem, kterým se

Více

V úterý OTEVŘENO DO 13,00 HOD. ŠKOLENÍ PRVNÍ POMOCI

V úterý OTEVŘENO DO 13,00 HOD. ŠKOLENÍ PRVNÍ POMOCI DOBRÝ DEN! Tento program na duben byl sestaven na základě individuálních plánů, současných možností centra a nadcházejících Velikonočních svátků. Program je orientační, JE ZDE ZAZNAMENANÁ NABÍDKA SKUPINOVÉ

Více

2017/18. Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE

2017/18. Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE 2017/18 Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE Způsob hodnocené dotazníků U každého předmětu byli studenti tázáni na 5 otázek, které hodnotili stupeň souhlasu čísly 1-4.

Více

Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce

Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Podrobné informace Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Forma: Cílová skupina: Způsob přihlášení: Vzdělávací kurz

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2007 V tomto roce pracovala knihovnice p. Ouředníková na zkrácený úvazek, poté, co ji v tomto ohledu zaměstnavatel vyhověl. I přes zkrácený úvazek,

Více

KOMORNÍ LHOTKA. Školní rok 2010-2011

KOMORNÍ LHOTKA. Školní rok 2010-2011 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRZEDSZKOLE KOMORNÍ LHOTKA Výroční zpráva o činnosti mateřské školy Školní rok 2010-2011 Mateřská škola przedszkole Komorní Lhotka 153 Základním posláním naší mateřské školy je zdravý tělesný,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Hradec Králové, říjen 2008. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Hradec Králové, říjen 2008. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Mateřská škola Štefcova 1125 odloučené pracoviště Pedagogický systém Marie Montessori VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007 2008 Hradec Králové, říjen 2008 Obsah

Více

Podpora výuky českého jazyka v zahraničí ze strany MZV. Milán, 23. 3. 2013, Stanislav KÁZECKÝ Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti

Podpora výuky českého jazyka v zahraničí ze strany MZV. Milán, 23. 3. 2013, Stanislav KÁZECKÝ Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Podpora výuky českého jazyka v zahraničí ze strany MZV Milán, 23. 3. 2013, Stanislav KÁZECKÝ Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Pracoviště pro krajanské záležitosti (ZKZ) www.mzv.cz/krajane Koordinace

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Rumburk, Vojtěcha Kováře 85/31, okres Děčín. Adresa: Vojtěcha Kováře 85/31, 408 01 Rumburk

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Rumburk, Vojtěcha Kováře 85/31, okres Děčín. Adresa: Vojtěcha Kováře 85/31, 408 01 Rumburk Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Rumburk, Vojtěcha Kováře 85/31, okres Děčín Adresa: Vojtěcha Kováře 85/31, 408 01 Rumburk Identifikátor školy: 600 076 156 Termín

Více

jednooborové (tříleté) Magisterské studium (navazující na bakalářské studium) jednooborové (dvouleté)

jednooborové (tříleté) Magisterské studium (navazující na bakalářské studium) jednooborové (dvouleté) ANGLICKÝ JAZYK A LITERATURA Katedra anglistiky a amerikanistiky (KAA) FF MU nabízí tyto studijní programy: Prezenční studium Anglický jazyk a literatura Bakalářské studium dvouoborové (tříleté) jednooborové

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Akademický rok: 2014/2015 Destinace (země, město): Srbsko, Bělehrad Jméno, příjmení: Mgr. Zdeněk Andrle Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Katedra

Více

Zápis z valné hromady Klubu přátel ZŠ Štefánikova

Zápis z valné hromady Klubu přátel ZŠ Štefánikova Zápis z valné hromady Klubu přátel ZŠ Štefánikova Valná hromada proběhla dne 11. 11. 2014 a zúčastnilo se jí 27 členů (viz prezenční listina) Program Rozloučení s odstupujícím předsedou klubu přátel školy

Více

1. POLOLETÍ 2013/14 SOVIČKA. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8. Školní časopis. Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky

1. POLOLETÍ 2013/14 SOVIČKA. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8. Školní časopis. Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky SOVIČKA Základní škola Ostrava, Gebauerova 8 1. POLOLETÍ 2013/14 Školní časopis Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky ZÁŘÍ začínáme Po prázdninách jsme se 2. září potkali opět ve škole. V tomto

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY Základní škola a mateřská škola, Pardubice Pardubičky, Kyjevská 25 IČO 60159146 IZO 060159146 Bankovní spojení 9701323524/0600 Tel. 466650783 Identifikátor RED-IZO 600096378 Email: jaroslav.karcol@kyjevska.pardubice.indos.cz

Více

TERMINÁŘ školní rok 2012/2013

TERMINÁŘ školní rok 2012/2013 TERMINÁŘ školní rok 2012/2013 Srpen 27. 8. zahajovací porada všech zaměstnanců školy 28. 8. až 30. 8. komisionální zkoušky za 2. pol. šk. roku 2011/2012 30. 8. klasifikační porada za 2. pol. šk. roku 2011/2012

Více

Průzkum podmínek studia studentů se zdravotním handicapem. na vysokých školách v ČR 2009

Průzkum podmínek studia studentů se zdravotním handicapem. na vysokých školách v ČR 2009 Průzkum podmínek studia studentů se zdravotním handicapem na vysokých školách v ČR 2009 Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové Říjen 2009, Praha 1 Úvod Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové (VDV) pomáhá lidem,

Více

Výchovný ústav a střední škola, Olešnice na Moravě, Trpínská 317

Výchovný ústav a střední škola, Olešnice na Moravě, Trpínská 317 Výchovný ústav a střední škola, ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2018/2019 pondělí 3.9.2018 zahájení školního vyučování pátek 28.9.2018 svátek pátek 26.10.2018 až úterý 30.10.2018 ské volno, víkend, podzimní prázdniny

Více

Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna, o.p.s. Prima Maturanti 2026

Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna, o.p.s. Prima Maturanti 2026 Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna, o.p.s. Prima 2017-2018 Maturanti 2026 1 Průběh dnešního setkání Představení Složka + papírování Informace: Stmelovací pobyt Harmonogram

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MATEŘSKÉ ŠKOLY ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012. Charakteristika mateřské školy

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MATEŘSKÉ ŠKOLY ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012. Charakteristika mateřské školy VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MATEŘSKÉ ŠKOLY ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 Charakteristika mateřské školy - Základní škola a Mateřská škola Osek nad Bečvou 78 - Telefon : 581 705 922, MŠ: 581 793 012 - IČO: 43541712

Více

Základní škola a mateřská škola Brtnice

Základní škola a mateřská škola Brtnice Základní škola a mateřská škola Brtnice Program práce ZŠ na školní rok 2013 2014 Program práce školy schválen na pedagogické radě 26. 8. 2013 Mgr. Blanka Čerklová ředitelka školy VIZE 1. Komunitní škola

Více

Wroclaw

Wroclaw Wroclaw 2. 5.12.2018 2.5. Seznámení s Polskem Představení tradic a polské kultury Beseda s Manuelou Pliżga-Jonarskou Koordinátorem mezikulturního dialogu Nejvíce dětí s OMJ pochází z Ukrajiny Do kolektivu

Více

STUDENTSKÉ HODNOCENÍ VÝUKY ZA LS 2015/2016 NA PEDF UK

STUDENTSKÉ HODNOCENÍ VÝUKY ZA LS 2015/2016 NA PEDF UK STUDENTSKÉ HODNOCENÍ VÝUKY ZA LS 215/216 NA PEDF UK Cílem hodnocení výuky je poskytování pravidelné kvalitní zpětné vazby, zdokonalování pedagogické činnosti, poskytování vybraných informací k zápisu kurzů

Více

Plán akcí ve školním roce 2011 2012

Plán akcí ve školním roce 2011 2012 Plán akcí ve školním roce 2011 2012 Na školní rok 2011 2012 bylo do mateřské školy zapsáno 25 dětí (11 chlapců a 14 dívek) z toho 6 dětí z Jiříkovic, 15 dětí z Radňovic, 2 z Maršovic a 2 děti z Nové Vsi.

Více

Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis)

Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis) Závěrečná zpráva 2012 Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis) Mgr. Martina Čermáková Škola: Mato Grosso do Sul Výuka probíhala na dvou

Více

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK DOLNÍ PODLUŽÍ HORNÍ PODLUŽÍ JIŘETÍN POD JEDLOVOU PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK LISTOPAD 2017 POZVÁNKY NA SPORTOVNÍ, KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE Tajemný Tolštejn Foto Marian Maštrla RÁDI VÁS ZVEME ZA ZAJÍMAVOU

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha č. 2 k usnesení vlády ze dne 13. června 2012 č Pravidla

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha č. 2 k usnesení vlády ze dne 13. června 2012 č Pravidla VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha č. 2 k usnesení vlády ze dne 13. června 2012 č. 414 Pravidla pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího

Více

V Ř E S K O V Á K prosinec 2013

V Ř E S K O V Á K prosinec 2013 V Ř E S K O V Á K prosinec 2013 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, nastal čas se ohlédnout a zhodnotit rok 2013. Myslím, že se nám podařilo splnit úkol, kterým byla největší investiční akce v historii obce.

Více

Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce Lednové povídání o bylinách,

Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce Lednové povídání o bylinách, Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce 2018 Lednové povídání o bylinách, 15. 1. 2018 Malování a zpívání s Jindrou Čapkem, 19. 1. 2018 Křest knihy Modrý Pánbůh, 22. 1. 2018 Černá hodinka

Více

DODATEK č. 1 ke ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU KULDOVKA SVĚT POZNÁNÍ

DODATEK č. 1 ke ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU KULDOVKA SVĚT POZNÁNÍ DODATEK č. 1 ke ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU pro základní vzdělávání KULDOVKA SVĚT POZNÁNÍ č. j. TZŠ 450/2013 platný od 1. 9. 2014 Dodatek č. 1 k ŠVP pro základní vzdělávání 1 Kuldovka svět poznání,

Více

Výsledky výchovy a vzdělání

Výsledky výchovy a vzdělání MATEŘSKÉ ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠK. ROCE 2009/2010 Základní charakteristika mateřské školy a) Základní škola a mateřská škola Bzenec Odloučené pracoviště MŠ I Bzenec, Olšovská 1299 b)

Více

Závěrečná zpráva školní rok 2009/2010. Mgr. Martin Horn

Závěrečná zpráva školní rok 2009/2010. Mgr. Martin Horn Závěrečná zpráva školní rok 2009/2010 Mgr. Martin Horn SRBSKO - Bela Crkva, Kruščica, Češko Selo, Gaj Krajanské spolky Matice česká, Češi jižního Banátu Základní informace o destinaci a krajanech Češi

Více

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny

Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Kulturní akce pro rok 2015 v obci Velké Losiny Leden sobota 17. 1. 2015 = 1. Velkolosinský ples (Areál zdraví víceúčelová hala, pořadatel MK Rajo s. r. o.) Únor neděle 1. 2. 2015 = Setkání s rysem Od 13

Více

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny. Základní škola a Mateřská škola Verneřice Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.cz Číslo účtu:925864329/0800 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A mateřské

Více

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora

Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Závěrečná zpráva o působení lektorky/lektora Akademický rok: 2014/2015 Destinace: Francie, INALCO, Paříž Jméno, příjmení: Mgr. Magdalena Vigent Národní institut východních jazyků a civilizací (INALCO),

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka. Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy. Školní rok 2013 2014

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka. Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy. Školní rok 2013 2014 Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy Školní rok 2013 2014 Mateřská škola Komorní Lhotka 153 Zřizovatel: OÚ Komorní Lhotka Ředitelka: Mgr.

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno Školní rok: 2017/2018 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno 616 00 I. Provoz mateřské školy - pondělí pátek 7,00-17,00 hod. - je možné předem dohodnout individuální dobu vyzvednutí

Více

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu KURANĎÁČEK č. 38 květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669 Pracujeme v programu www.mskurandove.cz info@mskurandove.cz Tel: 251 819 468, 724 341 771 Fax: 251 814 39 Vážení rodiče, ve dnech

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2017/2018

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2017/2018 Střední odborná škola, Stromořadí 420, Uničov, s.r.o. ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2017/2018 ZÁHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU pondělí 4. září 2017 7.55 hod. denní studium úterý 5. září 2017 13.25 hod. dálkové studium

Více

SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY

SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY Středisko sociálních služeb Městské části Praha 9 Harrachovská 422/2, Praha 9 Prosek, www.ssspraha9.cz tel.: 724-905 785, 286582298, e-mail: dunderova@ssspraha9.cz

Více

STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE

STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE STÁŽ V EVROPSKÉ KOMISI 2 STÁŽ V EVROPSKÉM PARLAMENTU 4 STÁŽ V RADĚ EVROPSKÉ UNIE 7 STÁŽ VE VÝBORU REGIONŮ 9 STÁŽ V EVROPSKÉM HOSPODÁŘSKÉM A SOCIÁLNÍM

Více

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Oddělení portugalistiky urs.ff.cuni.cz

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Oddělení portugalistiky urs.ff.cuni.cz ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ Oddělení portugalistiky urs.ff.cuni.cz CO NABÍZÍME Bakalářské studium (tříleté) o znalost základů portugalské lingvistiky, dějin portugalské a brazilské literatury, geografických

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více