Výuka algoritmizace oboru Informatika v prvním ročníku ČZU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výuka algoritmizace oboru Informatika v prvním ročníku ČZU"

Transkript

1 Výuka algoritmizace oboru Informatika v prvním ročníku ČZU Jiří Vaníček, Josef Pavlíček Česká zemědělská univerzita v Praze, Provozně ekonomická fakulta, Katedra informačního inženýrství Úvod V prvním ročníku oboru Informatika na ČZU vyučuje katedra Informačního inženýrství předmět Výpočetní systémy. Předmět je dvousemestrový, v zimním semestru ukončen zápočtem. Souhrnná zkouška je až po druhém semestru. Složením zkoušky by student měl dokázat, že dostatečně zvládl základy Informatiky a je připraven na výuku předmětů zaměřených podrobněji na jednotlivá témata. Tento předmět je v prvém roce bakalářského studia oboru informatika a systémové inženýrství jediným předmětem, který je zaměřen přímo na výuku informatiky Cíl výuky Obecně lze rozlišit tři možné cíle učení a jím odpovídající tři úrovně výuky [2]. 1. Vytvořit u studenta návyky pro správné, účinné a spolehlivé vykonávání určitých činností. U výuky informatiky například obsluhovat účelně správně a hbitě určitý produkt. Takový výcvik obvykle nárokují firmy pro to, aby mohly ihned po nástupu uplatnit absolventy školy při řešení svých úkolů. 2. Předat studentovi znalosti fakt a pravidel, která adekvátně odrážejí pracovní i mimopracovní oblasti světa kolem nás, včetně znalostí jak další znalosti vyhledávat a hodnotit. V našem případě tedy dát studentovi přehled o základech na kterých informatika a systémové inženýrství spočívají a připravit ho na podrobnější studium jednotlivých speciálních oblastí. 3. Kultivovat myšlení studenta směrem k nalézání dalších vztahů a souvislostí, vytváření systému v dané oblasti, k analytickému, syntetickému a tvůrčímu, ale přitom kritickému přístupu k znalostem a problémům, včetně hledání nových přístupů. Zkušenosti autorů příspěvku vedou jednoznačně k závěru, že každý z těchto cílů vyžaduje výrazně odlišné přístupy pedagoga.

2 Rozhodli jsme se, že úvodní kurs pro informatiky a systémové inženýry zaměříme především na dosažení cílů číslo 2 a číslo 3. Jsme přesvědčeni, že to má být úkolem vysokých škol univerzitního typu, navzdory tomu, že řada odběratelů našich absolventů s tímto názorem nesouhlasí a dala by přednost hotovým praktikům v té specializované oblasti, kterou právě teď potřebují krátkodobě pokrýt. Pro tento účel není ani tak důležité co se učí, ale mnohem důležitější je jak se to učí. Není zdaleka nezbytné, aby se výklad rok od roku měnil spolu se změnami parametrů výpočetních systémů. Podstatnější je zaměřit se na podstatné věci, které mají trvalou, nadčasovou platnost. Z tohoto pohledu lze i dnes považovat například knížku [1] za vynikající publikaci pro pochopení principů práce výpočetních systémů, včetně těch současných. Vstupní předpoklady našich studentů Studenti prvního ročníku jsou absolventi široké skupiny středních škol od specializovaně zaměřených průmyslovek a obchodních akademií až po obecně orientovaná gymnázia. V prvním ročníku se tudíž cvičící lektor potýká nejen s problémem vysvětlení a dostatečného procvičení obsahu předmětu, ale také s problémem nejednotné znalostní úrovně studentů. Studenti obecně mají problém s elementární matematikou. Pro mnohé z nich je např. pojem matice, či diagonála matice cizí. Základní operace jako jsou sčítání a násobení studenti provádí zcela automaticky a bezmyšlenkovitě. Většině zcela chybí abstraktní myšlení, schopnost odlišit definici od tvrzení. Jsou často zvyklí pouze memorovat a o porozumění se často ani nesnaží. Někteří nemají ani přibližnou představu o velikosti čísel, spojenou s nějakým údajem z běžného života. Často dělá potíže i látka ze základní školy, například procenta. Pro základní pochopení funkce počítače však není třeba matic ani složité matematiky. Počítač je stroj zpracovávající postupně triviální instrukce. Každá operace se dá rozložit do konečného množství zcela triviálních kroků. Není tedy principielně důvod tomu jak počítač pracuje nerozumět. Přes to je pochopení funkce počítače pro řadu studentů tvrdým oříškem. Problémy s porozuměním funkce počítače a principům informatiky nespočívá patrně v tom, že se matematiky na středních školách učí málo, ale v tom, že se učí špatně a nedůsledně. Pro velký rozsah látky se učitelé často spokojí s tím, že student zná poměrně hodně látky povrchně a bez porozumění. Student často používá slov, pod kterými si nic nepředstavuje a vlastně vůbec neví co znamenají. Řada studentů se domnívá, že s tímto přístupem k učení vystačí i na vysoké škole univerzitního typu a je překvapena, je-li požadováno něco jiného.

3 Studentské znalosti a schopnosti jsou různé Protože studenti mají různé úrovně matematických a logických znalostí ze svých škol, je třeba vzít ohled na tento fakt. Kromě toho je třeba brát ohled na skutečnost, že někteří studenti měli na střední škole předmět základy informatiky s velice různým obsahem a někteří tento předmět neměli vůbec.v prvních hodinách předmětu Výpočetní systémy vysvětlujeme co je to bit, Byte, jaké existují různé číselné soustavy. Poté vysvětlíme jak počítač pracuje a v obecné poloze probíráme jednotlivé vrstvy rozhraní, na kterých se může člověk s výpočetním systémem setkat. Od strojového kódu, přes základy algoritmizace a vyjádření algoritmů v různých grafických prostředcích i principy programovacích jazyků různé úrovně. Dále jsou probírány obecné zásady funkce operačních systémů až po principy na kterých je vytvářen a pracuje aplikační software. Letní semestr, který absolvují pouze informatici, nikoliv systémoví inženýři je pak zaměřen spíše na hardwarovou architekturu výpočetních systémů s kterou se již studenti informatiky v dalších semestrech bakalářského programu nesetkávají. V prvých cvičeních se snažíme především srovnat vstupní úrovně studentů tak, aby ti, co nemají dostatečné základy mohli rychle dohnat ty zkušenější. To ovšem předpokládá u studentů, kteří základy postrádají, zvýšenou píli a pracovní nasazení na počátku vysokoškolského studia, kdy se studenti na škole teprve orientují. V některých případech je to pro ně obtížné. V zimním semestru roku 2007 jsme udělali následující pokus: Dvěma kroužkům (44 studentům), byly vždy na začátku každé hodiny předloženy jednoduché úlohy, které měly studenti samostatně vypracovat. Úlohy obsahovaly varianty příkladů cvičených na předchozích cvičení a teoretickou otázku z látky, která byla probírána na přednášce. Výsledky můžeme shrnout následovně: 1. Studenti dosahovali mnohem lepších výsledků u odpovědí, které byly procvičovány na předchozím cvičení než v případě teoretických otázek a přednášky. Důvod je patrně následující: Účast na přednáškách byla zhruba 30%. Jsou sice teoreticky povinné, ale kontrola účasti téměř tří set studentů na přednášce je zcela nereálná. Vše, co je na přednášce promítáno mají studenti již před přednáškou a po celý rok přístupné, spolu s dalšími materiály, na systému pro podporu studia Moodle. Vše lze též nalézt v tištěných skriptech. To spolu s faktem, že je zkouška čeká až v druhém semestru

4 u studentů vzbuzuje pocit, že chodit na přednášku není třeba. Průběžně látku nestudují. Před zkouškou jim pak výklad souvislostí z přednášky chybí a na zkoušku se z materiálu, který mají k dispozici učí jen hesla, jejichž význam neumí vysvětlit. Je vidět, že komfortní podpora studia má nejen své světlé, ale i stinné stránky. 2. Obecná úroveň studentů se po třetím cvičení téměř srovnala. Zatím co během prvních dvou cvičení byla probírána elementární látka, po třetím vyučujícím týdnu se studenti již pravděpodobně dostali nad úroveň jejich znalostí získaných na středních školách. Výsledky se tak srovnaly a pilní studenti z méně kvalitních škol většinou dohnali jejich zkušenější kolegy. 3. Počínaje čtvrtým cvičením studenti začali dostávat za úkol řešit také úlohy, které vyžadují představivost. Nešlo již pouze o úkoly typu převeďte z jedné soustavy do jiné nějaké číslo (fakticky úlohy typu použijte vzorec ze strany 29 příslušných skript ), ale o úlohy, kdy je třeba zadání analyzovat. Tedy vyžadující schopnost si představit, co je obsahem zadání. Pak, na základě vlastních znalostí a zkušeností navrhnout řešení. i. Více jak polovina studentů měla s alogritmickými úlohami problémy. ii. Úlohy, jejichž řešení vyžaduje využití jednoduchého vzorce, respektive řešení je dostupné buď ve skriptech nebo na internetu, bylo schopno řešit zhruba 70 % studentů. 4. U otázek, jejichž řešení vyžaduje jistou dávku abstraktního myšlení návrhy algoritmů, se odpovědi rozdělily fakticky na dvě skupiny: a. Vývojové diagramy většinou kreslili a preferovali studenti, kteří měli předchozí zkušenosti z programování. Někdy je obtížné tyto studenty zbavit špatných návyků. b. Strukturogramy většinou kreslili studenti, kteří se s algoritmizací setkali až v naší výuce. Zde je totiž jako nástroj pro tvorbu algoritmů preferujeme. c. Paradoxně, žádný ze studentů nepreferoval plošné struktorogramy (ač na přednášce byly též preferovány a též jsme je probírali studenti uváděli, že je považují za zastaralé). Zhruba v polovině semestru byla studentům na přednáškách předložena znalostní prověrka. Výsledky prověrky byly alarmující. Úlohy, které vyžadovaly vlastní úsudek ( byť minimální nešlo je memorovat) studenti řešili s velkými obtížemi.

5 Prověrka byla procvičena na následujícím cvičení a ukázalo se, že s vedením a pomocí je více jak polovina studentů schopna téměř všechny otázky vyřešit, samostatně však nikoliv. Tento poznatek ukázal, jak je třeba klást důraz na procvičování a na cvičeních vést studenty k aktivní spolupráci a fakticky k aktivnímu využití získaných znalostí. Součástí získání zápočtu z předmětu Výpočetní systémy bylo i připravit jednoduchou semestrální práci. Cvičící vypsal zhruba deset témat z různých oblastí Informatiky. I zde byly výsledky zarážející. 1. Ani jediná práce z 44 nebyla odevzdána, aby ji cvičící nemusel vracet k opravě. 2. Víc jak 50 % prací byla doslova okopírováno z internetu a bez studu odevzdáno jako samostatná práce. 3. Více jak polovina prací byla vrácena i po druhém pokusu o odevzdání. 4. Za vynikající bylo možno považovat 2 práce (jak obsahově, tak úpravou). 5. Dva studenti se přiznali, že jejich práce nebyla samostatná a kompletně ji opsali ze sešitu, který měli k dispozici ze střední školy. Přiznání v nich nevyvolalo pocit studu, ale více méně pocit uspokojení, že se jim podařilo cvičícího oklamat. Změna myšlení studentů Jak výsledky ukazují, studenti jsou ze středních škol často zformováni na memorování obecně platných faktů. Dovedou provádět mechanické operace. Něco opsat, respektive poskládat z internetu, je jejich přirozeností. Požaduje-li učitel samostatnou práci, pak pod pojmem samostatný pravděpodobně studenti vnímají osamoceně nalézt či osamoceně opsat. Tedy, bez spolupráce spolužáka. Samostatné formulace problému a jeho popisu studenti spíše schopni nebyli. Jsou-li studenti přinuceni navrhnout samostatný postup pro řešení nějakého problému, postupují z valné většiny zcela chaoticky. Nedokáží navrhnout plán postupu a dodržovat jej. Tvrdí, že to na nich nikdo ve škole nikdy nepožadoval. Hledají nějaký oficiálně posvěcený postup a nevadí jim, že mu vůbec nerozumí. Za oficiální považují často cokoliv, co naleznou na Internetu. Domníváme se tudíž, že bychom měli vést studenty k tomu, že většina operací prováděných v jejich životě je pouze sekvence dílčích úkonů jako v počítači instrukcí. To hlavní co je potřeba, je naučit se správně navrhnout postup a ten dodržet, nebo jej v nějakých cyklech upřesňovat, až dosáhneme stanoveného cíle. Tedy učit studenty přistupovat k řešenému problému analyticky: nejprve problém ujasnit a pojmenovat, pak sepsat potřebné vstupy k jeho řešení,

6 posléze navrhnout postup řešení, a otestovat zda postup vede k správnému výsledku. Je však třeba zdůraznit, že bez potřebných znalostí, které je možné získat např. na přednáškách, není tento postup možný. Pouze z vody polévku vařit nelze, i když příslušné postupy kuchařské umění připomínají a z hrnce se dokonce páří. Závěr Během několika let jsme učili studenty nerůznějších oborů a to jak studenty české, tak i zahraniční. Ti studenti kteří během studia byli někde zaměstnáni byli po většinou schopni mnohem lépe adaptovat své znalosti za účelem řešení předloženého úkolu. U těchto lidí se projevoval analytický způsob uvažování, který je efektivnější i při studiu informatiky, než přístup učení se nazpaměť. Velký problém je problém morálních hodnot studentů. Víme, že vzorek o kterém hovoříme, je malý a statisticky bezvýznamný. Ale pokud více jak polovina našich testovaných studentů považuje podvod za společensky přijatelný způsob získání zkoušky či zápočtu, a často poukazují i na to jak to těm okolo prochází, jak je máme poctivě připravit pro budoucí život? Možná že, když nechceme být tvrdí a podvodníky ze studia nechat vyhodit, snažme se jim alespoň ukázat, že u nás s tímto přístupem neuspějí. Tato cesta je obtížná, ale někteří bývalí podvodníci si podle našich zkušeností svůj prohřešek uvědomili a možná se jednou zapojí do výuky a budou v odstraňování tohoto nešvaru pomáhat. Literatura: [1] Sokol, J.: Jak počítá počítač, SNTL, Praha, 1977 [2] Vaníček J.: Tři cíle učení, metody, prostředky a nástroje pro jejich dosažení, Sborník mezinárodní konference Agrární perspektivy, XV, ČZU PEF, Praha, 2006, s Tento příspěvek byl zpracován v rámci řešení výzkumného záměru Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, MSM Informační a znalostní podpora strategického řízení

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.16. Úvod do programování

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.16. Úvod do programování 4.8.16. Úvod do programování Vyučovací předmět Úvod do programování je na naší škole nabízen v rámci volitelných předmětů v sextě, septimě nebo v oktávě jako jednoletý dvouhodinový kurz. V případě hlubšího

Více

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5. 15. 1 Charakteristika předmětu A. Obsahové vymezení: IVT se na naší škole vyučuje od tercie, kdy je cílem zvládnutí základů hardwaru, softwaru a operačního systému,

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Dodatek č. Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor 63-4-M/02 Obchodní akademie, platného od. 9. 202 - platnost dodatku je od. 9. 206 Informační a komunikační technologie je

Více

Dolanský Tomáš, Lhoták Jan, Hauser Radek

Dolanský Tomáš, Lhoták Jan, Hauser Radek Dolanský Tomáš, Lhoták Jan, Hauser Radek Kvalita ICT znalostí studentů v prvních ročnících VŠ (PF JČU) v porovnání s deklarovanými znalostmi dle RVP Znalosti v oblasti počítačové gramotnosti : na velmi

Více

Úvodní slovo studentům informatických oborů

Úvodní slovo studentům informatických oborů Úvodní slovo studentům informatických oborů prof. RNDr. Radim Bělohlávek, DSc. KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Obsah 1 Univerzita Palackého v Olomouci 2 Katedra informatiky 3 Informatika

Více

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Předpoklady Struktura studia Přihlášky Poradenství Bakalářský studijní obor hospodářská informatika nabízí fundované vědecké a praktické vzdělání v oblasti

Více

Přínos k rozvoji klíčových kompetencí:

Přínos k rozvoji klíčových kompetencí: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Informační a komunikační Kód modulu ICT-M-4/1-5 technologie Délka modulu 60 hodin Platnost 1.09.2010 Typ

Více

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program Datová věda () akademický navazující magisterský program Reaguje na potřebu, kterou vyvolala rychle rostoucí produkce komplexních, obvykle rozsáhlých dat ve vědě, v průmyslu a obecně v hospodářských činnostech.

Více

Results of innovation of the course Application software

Results of innovation of the course Application software Zkušenosti z inovace předmětu Aplikační programové vybavení Results of innovation of the course Application software Miroslav Cepl *, Ondřej Popelka Abstrakt Článek popisuje postup a průběžný výsledek

Více

Renáta Bednárová, Petr Sládek. Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno

Renáta Bednárová, Petr Sládek. Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno Renáta Bednárová, Petr Sládek Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno Cíle Úvod Cíle projektu Charakteristika e-kurzu Několik poznámek k pedagogickému šetření Využití e-kurzu v praxi Možnosti

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Informační a výpočetní technika Ročník: 3. - 4. ročník (septima - oktáva) Tématická oblast DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE informatika hardware software

Více

Experience of the Integration of ICT into University Education

Experience of the Integration of ICT into University Education Zkušenosti z procesu integrace ICT v oblasti univerzitního vzdělávání Experience of the Integration of ICT into University Education Rožnov p./radh. 12. 15. září 2011 20.9.2011 ICTE 2011 1 Úvod, cíl příspěvku

Více

INFORMATIKA. Jindřich Kaluža. Ludmila Kalužová

INFORMATIKA. Jindřich Kaluža. Ludmila Kalužová INFORMATIKA Jindřich Kaluža Ludmila Kalužová Recenzenti: doc. RNDr. František Koliba, CSc. prof. RNDr. Peter Mikulecký, PhD. Vydání knihy bylo schváleno vědeckou radou nakladatelství. Všechna práva vyhrazena.

Více

Výuka programování na střední průmyslové škole

Výuka programování na střední průmyslové škole Výuka programování na střední průmyslové škole Smíchovská střední průmyslová škola, Praha 5, Preslova 25 Ing. Pavla Kopeluková (učitelka odborných předmětů) Cíle známe Naše cíle jsou jasně stanoveny ve

Více

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy Standard studijního Učitelství informatiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické

Více

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Informatika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy Diskrétní

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

InformatikaaVT(1) Cílem předmětu je: Žáci:

InformatikaaVT(1) Cílem předmětu je: Žáci: InformatikaaVT(1) Cílem předmětu je: seznámení žáků se základními pojmy informatiky a VT poskytnutí teoretických znalostí a praktických dovedností nezbytných při práci s informacemi azařízeními VT Žáci:

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků 7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 7.1 Hodnocení žáků 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků Účelem hodnocení je poskytnout žákům i jejich rodičům co nejčastější zpětnou vazbu. Hodnocení současně přispívá i

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika Standard studijního Aplikovaná informatika A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast je v našem vzdělávání zastoupena jedním předmětem matematikou, od 1. do 9. ročníku. Podle vývoje dětské psychiky a zejména

Více

Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013

Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Mezinárodní výzkum dospělých Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Hana Říhová (rihova@nvf.cz) Národní vzdělávací fond Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Principy počítačů a operačních systémů

Principy počítačů a operačních systémů Principy počítačů a operačních systémů Agenda Zimní semestr 2011/2012 Kdo jsem? Lubomír Bulej Katedra distribuovaných a spolehlivých systémů 2. patro, místnost č. 205 lubomir.bulej@d3s.mff.cuni.cz Přednášky

Více

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 1 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ROZPOČTY STAVEB Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Celkový počet hodin za studium: 3. ročník = 66 hodin/ročník

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

Bakalářský studijní obor informatika

Bakalářský studijní obor informatika Bakalářský studijní obor informatika Předpoklady Struktura studia Přihlášky Poradenství Vzdělání v bakalářském oboru informatika nabízeném na Technické univerzitě v Chemnitz představuje vyvážený kompromis

Více

MATEMATIKA B 2. Integrální počet 1

MATEMATIKA B 2. Integrální počet 1 metodický list č. 1 Integrální počet 1 V tomto tématickém celku se posluchači seznámí s některými definicemi, větami a výpočetními metodami užívanými v části matematiky obecně známé jako integrální počet

Více

6. část učební plány odborných vzdělávacích předmětů

6. část učební plány odborných vzdělávacích předmětů 6. část učební plány odborných vzdělávacích předmětů PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ... 2 TECHNICKÉ VYBAVENÍ... 5 PRAKTIKUM Z INFORMATIKY... 8 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA A MULTIMÉDIA... 11 WEBOVÉ STRÁNKY... 14 ELEKTROTECHNIKA

Více

Improving Effectiveness of ICT Integration Process in University Education

Improving Effectiveness of ICT Integration Process in University Education Zefektivnění procesu integrace ICT v oblasti univerzitního vzdělávání Improving Effectiveness of ICT Integration Process in University Education Rožnov p./radh. 13. 16. září 2010 ICTE 2010 1 Úvod, cíl

Více

POČÍTAČOVÉ PRAKTIKUM. 6. 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení

POČÍTAČOVÉ PRAKTIKUM. 6. 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení 6. 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Realizován v 6. až 9. ročníku po jedné hodině týdně. Obsahuje část vzdělávacího obsahu vzdělávacího oboru Informační

Více

MATE MATIKA. pracovní sešit pro 2. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia

MATE MATIKA. pracovní sešit pro 2. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia F MATE MATIKA pracovní sešit pro 2. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia Milí žáci, vážení učitelé, k vašim rukám se právě dostal pracovní sešit F. Tato publikace vám nabízí velké množství inspirace, námětů a

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc.

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. CITÁTY KOMENSKÉHO Poněvadž při všem je nesnadněji odučovati se než učiti se, musí být opatrně přihlíženo k tomu, aby se ničemu

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) 1. Obsahové vymezení Hlavním cílem předmětu je umožnit všem žákům dosažení pokročilé úrovně informační gramotnosti získat dovednosti v ovládání výpočetní

Více

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2017/2018

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2017/2018 Diskrétní matematika Petr Kovář petr.kovar@vsb.cz Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava DiM 470-2301/01, zimní semestr 2017/2018 O tomto souboru Tento soubor je zamýšlen především jako pomůcka

Více

6.16 Informatika a výpočetní technika

6.16 Informatika a výpočetní technika 6.16 Informatika a výpočetní technika 6.16.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Charakteristika vzdělávací oblasti Obsahové, časové a organizační vymezení Informatika a výpočetní technika (dále jen IVT)

Více

Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ.

Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ. Specialista Profík Objevitel Průzkumník Začátečník Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ. Dovednost řešit problémy žák teprve získává, zatím neumí řešit bez pomoci

Více

ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ

ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ STUDIJNÍ A ORGANIZAČNÍ ŘÁD specializačního studia Institutu průmyslověprávní výchovy V souladu s ustanovením Všeobecné části, kap. 1.1 odst. 1.1.2 Organizačního řádu Úřadu

Více

V t í á t V á V s ČVU V T v v P r P a r ze

V t í á t V á V s ČVU V T v v P r P a r ze Vítá Vás Fakulta informačních ních technologií ČVUT v Praze 25. 11. 2009 Den otevřených dveří FIT 1 Historie FIT je zatím velmi krátká - jsme na startu 31. 3. 2008 první info na www.cvut.cz 20. 1. 2009

Více

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Matematika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy algebra

Více

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG Koncepce rozvoje knihovny v letech 2016 2020 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň

INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení realizován v 6. ročníku (1 vyučovací hodina týdně), dále v rámci pracovních činností Žáci jsou

Více

Měření výsledků výuky a vzdělávací standardy

Měření výsledků výuky a vzdělávací standardy Měření výsledků výuky a vzdělávací standardy Erika Mechlová Ostravská univerzita v Ostravě Obsah Úvod 1. Měření výsledků výuky 2. Taxonomie učebních úloh 3. Standardy vzdělávání Závěry Úvod Měření výsledků

Více

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA Výzkumný záměr MSM 0021622443"Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu

Více

Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016.

Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016. Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016. Hodnocení výuky studenty FCH probíhalo od konce letního semestru, tj. od 6.5.2016 do konce zkouškového období 31.7.2016.

Více

Reálná čísla a výrazy. Početní operace s reálnými čísly. Složitější úlohy se závorkami. Slovní úlohy. Číselné výrazy. Výrazy a mnohočleny

Reálná čísla a výrazy. Početní operace s reálnými čísly. Složitější úlohy se závorkami. Slovní úlohy. Číselné výrazy. Výrazy a mnohočleny A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Cvičení z matematiky 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení učí se vybírat a využívat vhodné

Více

Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität

Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität Seznam přednášek Bc s anotacemi http://www.mathematics.uni-bonn.de/files/bachelor/ba_modulhandbuch.pdf Studijní plán-požadavky http://www.mathematics.uni-bonn.de/studium/bachelor/studienprogramm

Více

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo do roku 2011 Projednáno AR SVŠE 23. 11. 2007 1. Východiska dlouhodobého záměru Dlouhodobý záměr Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo

Více

Informační systémy ve výuce na PEF Information Systems in teaching at the FEM

Informační systémy ve výuce na PEF Information Systems in teaching at the FEM Informační systémy ve výuce na PEF Information Systems in teaching at the FEM Edita Šilerová, Čestmír Halbich, Jana Hřebejková Cíle Předmět Informační systémy je postupně od roku 1994 zařazován na všechny

Více

Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE

Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Kurz č.: KV01 Karlovy Vary 12. 12. 2006 17. 4. 2007 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Žákovský projekt v hodinách matematiky 8.ročníku základní školy na téma: Geometrie mého okolí Karlovy Vary, 2007 Mgr. Jaroslava Janáčková

Více

Přednáška 1 Úvod do předmětu

Přednáška 1 Úvod do předmětu Přednáška 1 Úvod do předmětu Miroslav Lávička 1 Email: lavicka@kma.zcu.cz 1 Katedra matematiky, Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita v Plzni Geometrické vidění světa KMA/GVS ak. rok 2013/2014

Více

Úvod. Programovací paradigmata

Úvod. Programovací paradigmata .. Úvod. Programovací paradigmata Programovací techniky doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. ústav informatiky PEF MENDELU v Brně rybicka@mendelu.cz Cíl: programování efektivně a bezpečně Programovací techniky

Více

SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS

SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS F. Vaněk 1.LF UK Praha, gyn.por.klinika Abstrakt Systém screens je softwarový nástroj na zvýšení kvality výuky, která je vázána na práci s PC. V základní podobě umožňuje vyučujícímu

Více

Moderní technologie ve výuce: Cesta k novým cílům vzdělávání

Moderní technologie ve výuce: Cesta k novým cílům vzdělávání Moderní technologie ve výuce: Cesta k novým cílům vzdělávání Jiří Pospíšil Univerzita Palackého v Olomouci Nové technologie ve výuce v současnosti Současná diskuse již neprobíhá nad otázkou zda, ale spíše

Více

Průmysl 4.0 výzkum na katedře řízení EF

Průmysl 4.0 výzkum na katedře řízení EF Průmysl 4.0 výzkum na katedře řízení EF Zde je prostor pro vložení obrázku nebo obrázků v šedé barvě. prof. Ing. Drahoš Vaněček, CSc. Ing. Martin Pech, Ph.D. Průmysl 4.0 Nové technologie postupně pronikají

Více

Úvod do Informatiky 2006

Úvod do Informatiky 2006 0 Organizační pokyny k výuce IB000 Úvod do Informatiky 2006 Přednášející: Petr Hliněný hlineny@fi.muni.cz Konzultant: Jan Holeček holecek@fi.muni.cz Cvičící: Václav Brožek, Jitka Kudrnáčová, Zdeněk Řehák,

Více

Kombinované studium aplikované informatiky na katedře informatiky

Kombinované studium aplikované informatiky na katedře informatiky 1 Kombinované studium aplikované informatiky na katedře informatiky 2016 2 Obsah Co je kombinované studium?... 3 Proč studovat na katedře informatiky PřF UJEP?... 6 Studijní plán a uplatnění absolventů...

Více

MATEMATICKÝ SEMINÁŘ (volitelný a nepovinný předmět)

MATEMATICKÝ SEMINÁŘ (volitelný a nepovinný předmět) MATEMATICKÝ SEMINÁŘ (volitelný a nepovinný předmět) Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělání v matematickém semináři je zaměřeno na: užití matematiky v reálných situacích osvojení

Více

Co je to matematika?

Co je to matematika? Co je to matematika? Hello FIT 2018 Daniel Dombek, Tomáš Kalvoda, Karel Klouda KAM FIT ČVUT 27. září 2018 Přednášející Daniel Dombek Tomáš Kalvoda Úvod Úvod Úvod Blíží se akademický Nový rok! Již příští

Více

Harmonogram kombinovaného studia PEF na akademický rok 2009/2010

Harmonogram kombinovaného studia PEF na akademický rok 2009/2010 Harmonogram kombinovaného studia PEF na akademický rok 2009/2010 Výuka probíhá v areálu ČZU v Praze. Zkouškové období za akademický rok 2008/2009 končí 11. 9. 2009. Zápis do vyšších ročníků probíhá podle

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA. pro nástavbové studium. varianta B 6 celkových týd.

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA. pro nástavbové studium. varianta B 6 celkových týd. MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Učební osnova předmětu MATEMATIKA pro nástavbové studium (hodinová dotace: varianta A 4 až 5 celkových týd. hodin, varianta B 6 celkových týd. hodin) Schválilo

Více

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy Standard studijního Učitelství matematiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické

Více

Průvodní list kurzu. Název kurzu: Autor kurzu: Vyučovací předmět: Ročník: Téma: Účel; co kurzem řeším: Kapaliny a plyny. Mgr.

Průvodní list kurzu. Název kurzu: Autor kurzu: Vyučovací předmět: Ročník: Téma: Účel; co kurzem řeším: Kapaliny a plyny. Mgr. Průvodní list kurzu Název kurzu: Kapaliny a plyny Autor kurzu: Mgr. Leon Machek Vyučovací předmět: Fyzika (případně informatika seznámení se s prostředím LMS Moodle) Ročník: Kurz je určen žákům 7. (případně

Více

Metodická doporučení (10)

Metodická doporučení (10) (10) Práce na hranicích možností je vždy zajímavá: jedná se o zásadu, jak zaměstnat vynikající žáky a rovněž o základní metodické východisko pro výuku informatiky a VT neměli byste žáky naučit jakkoliv

Více

E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK

E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK MUDr.Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ing. Petr Honzík Univerzita Karlova v Praze, 1.lékařská fakulta, Ústav biofyziky a informatiky Bakalářský obor Zdravotnická

Více

Inženýr IT a řídících systémů

Inženýr IT a řídících systémů Inženýr IT a řídících systémů Kdo to je: Inženýr IT a řídících systémů je vysoce kvalifikovaný pracovník, který komplexně stanovuje směry technického rozvoje řídících technologických systémů a nastavení

Více

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 5. 6. ročník 1 hodina týdně počítačová

Více

Účetní systémy 2. Obsah celého předmětu jsme rozdělili do těchto dílčích témat, které budou náplní jednotlivých konzultací:

Účetní systémy 2. Obsah celého předmětu jsme rozdělili do těchto dílčích témat, které budou náplní jednotlivých konzultací: Metodické listy pro předmět Zařazení: 1. ročník oboru Řízení podniku a podnikové finance Magisterské studium - kombinované studium (letní semestr) Rozsah: 3 konzultace, Zakončení předmětu: zápočet, zkouška

Více

z pohledu vysokého školství Petr Matějka ČVUT v Praze, Fakulta Stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví

z pohledu vysokého školství Petr Matějka ČVUT v Praze, Fakulta Stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví z pohledu vysokého školství Petr Matějka ČVUT v Praze, Fakulta Stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví petr.matejka@fsv.cvut.cz Představení Petr Matějka Odborný asistent ČVUT, FSv Kateda ekonomiky

Více

Volitelný předmět INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

Volitelný předmět INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Volitelný předmět INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: - realizován v 7., 8. a 9. ročníku - žáci v 7. ročníku navazují

Více

Typy formulací výukových cílů ve vzdělávacích programech vytvářených učiteli odborných škol

Typy formulací výukových cílů ve vzdělávacích programech vytvářených učiteli odborných škol Typy formulací výukových cílů ve vzdělávacích programech vytvářených učiteli odborných škol Richard Veleta Národní ústav odborného vzdělávání konference TTnetu ČR Co je nového v oblasti didaktik odborného

Více

Informace k soutěži o prostředky z IP 2015 Pedagogická činnost. Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta

Informace k soutěži o prostředky z IP 2015 Pedagogická činnost. Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Materiál pro jednání kolegia děkana PEF ČZU v Praze dne 6. 5. 2015 Předkládá: Ing. Martin Pelikán, Ph.D. děkan PEF ČZU v Praze Název materiálu:

Více

Úvod do Informatiky. 0 Organizační pokyny k výuce IB000. Organizátor předmětu: Ondrej Moriš Cvičící (online přes IS MU):

Úvod do Informatiky. 0 Organizační pokyny k výuce IB000. Organizátor předmětu: Ondrej Moriš Cvičící (online přes IS MU): 0 Organizační pokyny k výuce IB000 Úvod do Informatiky 2010 Přednášející: Petr Hliněný hlineny@fi.muni.cz Organizátor předmětu: Ondrej Moriš xmoris@mail.muni.cz Cvičící (online přes IS MU): Martin Derka,

Více

Hodnocení maturitních zkoušek

Hodnocení maturitních zkoušek Hodnocení maturitních zkoušek Konání maturitní zkoušky se řídí školským zákonem (č. 561/2004 Sb., v platném znění) a příslušným prováděcím právním předpisem (vyhláškou č. 177/2009 Sb., v platném znění).

Více

STATISTIKA LS 2013. Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D.

STATISTIKA LS 2013. Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. STATISTIKA LS 2013 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Ondřej Grunt RNDr. Pavel Jahoda, Ph.D. Ing. Kateřina Janurová Mgr. Tereza

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/34.0637 Šablona III/2 Název VY_32_INOVACE_39_Algoritmizace_teorie Název školy Základní škola a Střední

Více

Hodnocení maturitních zkoušek. Kritéria hodnocení profilových zkoušek maturitní zkoušky

Hodnocení maturitních zkoušek. Kritéria hodnocení profilových zkoušek maturitní zkoušky Hodnocení maturitních zkoušek Konání maturitní zkoušky se řídí školským zákonem (č. 561/2004 Sb. v platném znění) a příslušným prováděcím právním předpisem (vyhl. č. 177/2009 Sb., v platném znění). Maturitní

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU IT V PODNIKU DÍLČÍ ČÁST PROGRAMOVÁNÍ BUSINESS APLIKACÍ

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU IT V PODNIKU DÍLČÍ ČÁST PROGRAMOVÁNÍ BUSINESS APLIKACÍ PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU IT V PODNIKU DÍLČÍÍ ČÁSTT PROGRAMOVÁNÍ BUSINESS APLIKACÍ Bronislav Heryán Jiří Kubica Ostrava 2011 Název: Autoři: Vydání: Počet stran: Tisk: Vydala: IT

Více

Výuka statistiky v Moodle zkušenosti a možnosti (11 let s Moodlem na ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava) Václav Friedrich Pavel Hradecký

Výuka statistiky v Moodle zkušenosti a možnosti (11 let s Moodlem na ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava) Václav Friedrich Pavel Hradecký Výuka statistiky v Moodle zkušenosti a možnosti (11 let s Moodlem na ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava) Václav Friedrich Pavel Hradecký Václav Friedrich Pavel Hradecký Část první TROCHA NOSTALGIE NEUŠKODÍ

Více

Příklad dobré praxe VII

Příklad dobré praxe VII Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe VII pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Miroslav Široký

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ Celoživotní vzdělávaní (CŽV) bylo přijato na ČVUT jako logický a nezbytný doplněk základní pedagogické činnosti. Legislativní rámec CŽV na ČVUT je vymezen platným

Více

Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé

Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé Major Ing. Václav Suchý Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé VOJENSKÝ PROFESIONÁL Následující článek uvádí prezentaci názorů (pohledů) jak vnímají využívání simulačních technologií v procesu

Více

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy SWOT analýza současného stavu odborného vzdělávání a přípravy Cíle: - uvědomit si slabé a rizikové stránky stávající praxe a přístupu k odbornému vzdělávání a přípravě. - Identifikovat silné stránky a

Více

Sylabus pro předmět GIS I.

Sylabus pro předmět GIS I. Sylabus pro předmět GIS I. Název předmětu: GIS I. Anglický název: GIS I. Kód předmětu: ZGX01E Zajišťuje: Katedra aplikované geoinformatiky a územního plánování (FŽP) Fakulta: Fakulta životního prostředí

Více

Informatika na Univerzitě Palackého

Informatika na Univerzitě Palackého Informatika na Univerzitě Palackého prof. RNDr. Radim Bělohlávek, DSc. vedoucí katedry KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Obsah 1 Co je informatika a proč ji studovat? 2 Kde informatiku

Více

( ) ( ) Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady:

( ) ( ) Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady: 1.8.6 Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady: 010805 Pedagogická poznámka: Na začátku každé rozkládací hodiny jsou přidány příklady na opakování úprav mnohočlenů. Důvod je jediný, čtyři

Více

Harmonogram kombinovaného studia PEF na akademický rok 2018/2019

Harmonogram kombinovaného studia PEF na akademický rok 2018/2019 Harmonogram kombinovaného studia PEF na Výuka probíhá v areálu ČZU v Praze. Zkouškové období za akademický rok 2017/2018 končí 7. 9. 2018. Zápis do vyšších ročníků probíhá podle stanoveného harmonogramu.

Více

Jak žáci gymnázia vnímají výuku informatiky jako vědy

Jak žáci gymnázia vnímají výuku informatiky jako vědy Jak žáci gymnázia vnímají výuku informatiky jako vědy Daniel Lessner lessner@ksvi.mff.cuni.cz 11. 4. 2013 Didinfo 2013 Banská Bystrica Osnova Úvod Motivace a kontext práce Koncepce kurzu Reálná výuka Sběr

Více

Standard studijního programu Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy Standard studijního Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní

Více

Hodnocení maturitních zkoušek

Hodnocení maturitních zkoušek Obchodní akademie a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Ústí nad Labem, příspěvková organizace Pařížská 15, 400 01 Ústí nad Labem Motto: Vzděláním a výchovou k odpovědnosti Hodnocení maturitních

Více

MOŽNOSTI A LIMITY VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI VÝUCE MATEMATIKY NA EKF VŠB-TUO

MOŽNOSTI A LIMITY VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI VÝUCE MATEMATIKY NA EKF VŠB-TUO MOŽNOSTI A LIMITY VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI VÝUCE MATEMATIKY NA EKF VŠB-TUO RNDr. Jana Hrubá Katedra matematických metod v ekonomice (K151) Institut inovace vzdělávání (K167) Ekonomická fakulta

Více

VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ

VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ Markéta Mazálková Katedra komunikačních a informačních systémů Fakulta vojenských technologií,

Více

Celoživotní vzdělávání na ČVUT v Praze. Dvousemestrové studium. Povrchové úpravy ve strojírenství

Celoživotní vzdělávání na ČVUT v Praze. Dvousemestrové studium. Povrchové úpravy ve strojírenství Celoživotní vzdělávání na ČVUT v Praze Dvousemestrové studium Povrchové úpravy ve strojírenství Školní rok 2016/2017 2 Obsah: 1. Účel a cíle studia 2. Časový plán 3. Objednávající organizace 4. Materiální

Více

Harmonogram kombinovaného studia PEF akademický rok 2016/2017

Harmonogram kombinovaného studia PEF akademický rok 2016/2017 Harmonogram kombinovaného studia PEF Výuka probíhá v areálu ČZU v Praze. Zkouškové období za akademický rok 2015/2016 končí 9. 9. 2016. Zápis do vyšších ročníků probíhá podle stanoveného harmonogramu.

Více

3.2 MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE (M) Charakteristika vzdělávací oblasti

3.2 MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE (M) Charakteristika vzdělávací oblasti 3.2 MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE (M) 51 Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast matematika a její aplikace v základním vzdělávání je založena především na aktivních činnostech, které jsou typické

Více