Masarykův onkologický ústav

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Masarykův onkologický ústav"

Transkript

1 Masarykův onkologický ústav Jednotka fáze I Specializace a stabilita v klinickém výzkumu Založení Jednotky fáze I navazuje na dlouholetou tradici profesionálního provádění klinických hodnocení v Masarykově onkologickém ústavu. Za posledních deset let se ústav zapojil do více než 250 projektů, zejména fáze II a III. Od roku 2010 se však spektrum klinických hodnocení začíná přesouvat směrem k časnějším fázím vývoje nových léčiv. Studie fází I a II, kdy se často jedná o první podání léku člověku, kladou vyšší nároky na odborné, technické i organizační aspekty. Z toho důvodu vzniká od února 2012 v Masarykově onkologickém ústavu Jednotka fáze I. Jednotka zajišťuje kompletní realizaci klinických hodnocení časných fází v souladu se všemi legislativními požadavky, Správnou klinickou praxí (ICH GCP) i mezinárodními standardy. Je tvořena dvěma třílůžkovými pokoji v rámci Kliniky komplexní onkologické péče, součástí je rovněž ambulance a administrativní a technické zázemí. Jednotka splňuje nároky semiintenzivní péče. V čele týmu pro klinická hodnocení fáze I/II stojí přednosta Kliniky komplexní onkologické péče. Na provádění klinických hodnocení v rámci Jednotky dále participují 4 zkušení lékaři onkologové, klinický farmaceut, 2 studijní koordinátorky/sestry a data manager. Naší ambicí je stát se součástí evropské sítě Jednotek fáze I a participovat na klinických hodnoceních realizovaných v Evropě i zámoří Od roku 2010 se však spektrum klinických hodnocení začíná přesouvat směrem k časnějším fázím vývoje nových léčiv. Studie fází I a II, kdy se často jedná o první podání léku člověku, kladou vyšší nároky na odborné, technické i organizační aspekty. Z toho důvodu vzniká od února 2012 v Masarykově onkologickém ústavu Jednotka fáze I.

2 Realizační tým a struktura Jednotky fáze I Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc. Vedoucí Jednotky fáze I, přednosta Kliniky komplexní onkologické péče vyzula@mou.cz Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc. Prof. Vyzula se věnuje onkologii od roku Po získání atestací z interní medicíny absolvoval v letech výzkumnou stáž a fellowship v onkologii v Albany Medical Center, USA, kde získal i certifikát ECFMG. V roce 1997 získal na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně titul CSc. se svojí prací,, Cirkadiánně závislá toxicita 5-fluorouracilu". Od roku 2000 prof. Vyzula pracuje v Masarykově onkologickém ústavu jako přednosta Kliniky komplexní onkologické péče. V letech vykonával funkci ředitele ústavu. V roce 1999 byl na LF MU habilitován a v roce 2005 získal titul profesora onkologie. Jeho přednášková aktivita souvisí především s cílenou biologickou léčbu u karcinomu prsu a kolorekta. Je zakladatelem Národních klinických registrů onkologické společnosti pro nákladnou biologickou léčbu (např. trastuzumab, bevacizumab aj.). Základní výzkum prof.vyzuly se týká prognostických biomarkerů u solidních nádorů a jejich genomikou a proteomikou. Klinickým studiím se prof.vyzula, jako hlavní zkoušející nebo spoluzkoušející, věnuje více než 15 let. Prof.Vyzula je členem výboru České onkologické společnosti ČLS JEP a Scientific Advisory Board aplikovaného výzkumu u Organizace evropských onkologických ústavú (Organization of European Cancer Institutes - OECI).

3 MUDr. Igor Kiss, Ph.D. Konzultant, náměstek pro léčebně preventivní péči MUDr. Igor Kiss, Ph.D. Dr. Kiss je absolventem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, studium medicíny ukončil v roce Po získání atestací z interní medicíny (1992) a klinické onkologie (1996) se začal věnovat problematice chemorezistence a sensitivity protinádorové léčby, farmakokinetice, farmakodynamice a klinickým studiím. V letech pobýval dr.kiss na studijním pobytu v rámci výzkumného projektu School of Pharmacy and Medicine, University of Kansas, USA. Po návratu dr.kiss začal pracovat ve Fakultní nemocnici Brno, nejprve na II. Interní hematoonkologické klinice ( ), poté jako odborný asistent a zástupce přednosty Oddělení klinické onkologie ( ) a nakonec jako přednosta Oddělení klinické onkologie ( ). V Masarykově onkologickém ústavu pracuje dr. Kiss od roku 2009 jako náměstek ředitele pro léčebně-preventivní péči. D r. K i s s j e h l a v n í m zkoušejícím nebo spoluzkoušejícím v řadě klinických studií fází I III. Je členem České lékařské společnosti JEP, České onkologické společnosti, European Society for Medical Oncology (ESMO) a American Society of Clinical Oncology (ASCO). MUDr. Regina Demlová, Ph.D. Klinický farmakolog, vedoucí lékařka Oddělení klinického hodnocení demlova@mou.cz MUDr. Regina Demlová, Ph.D. MUDr. Regina Demlová, Ph.D. je absolventkou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Studium medicíny ukončila v roce V roce 1996 získala atestaci v oboru interní medicíny a v roce 2002 v oboru klinické farmakologie. V roce 2009 ukončila postgraduální studium klinické onkologie na Lékařské fakultě Masarykovy u n i v e r z i t y prací,,interindividuální variabilita metabolizujících enzymů z pohledu farmakogenetiky u vybraných cytostatik". Od roku 1997 pracuje v Masarykově onkologickém ústavu jako vedoucí Oddělení klinického hodnocení. Věnuje se metodicky i organizačně problematice klinických studií fáze I-III, současně vede Lékovou komisi MOÚ a podílí se pregraduální výuce studentů Lékařské fakulty. Od září 2011 byla r o v n ě ž j m e n o v á n a p ř e d n o s t k o u Farmakologického ústavu LF MU, kde se kromě výuky věnuje zejména činnostem v oblastech regulace léčiv, farmakovigilance a farmakoekonomiky. Dr. Demlová je členkou Výboru pro léčivé přípravky pro vzácná onemocnění (COMP) při Evropské lékové a g e n t u ř e (EMA), členkou České společnosti klinické farmakologie, České farmakoekonomické společnosti a Asociace klinických studií ČR. Je držitelkou certifikátů ESMO v oblasti GCP a DIA v oblasti farmakovigilance.

4 MUDr. Radka Obermannová Vedoucí lékařka Jednotky fáze I, vedoucí lékařka Klinického oddělení A KKOP obermannova@mou.cz MUDr. Radka Obermannová MUDr. Radka Obermannová je absolventkou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Studium medicíny ukončila v roce Od téhož roku pracuje jako lékařka na Klinice komplexní o n k o l o g i c k é p é č e v Masarykově onkologickém ústavu. V roce 1998 získala atestaci v oboru interní medicíny a v roce 2003 v oboru klinické onkologie. Od roku 2007 je vedoucí lékařkou lůžkového Oddělení klinické onkologie A. Jako klinická onkoložka se zabývá zejména nádory zažívacího traktu a nádory prsu. V roce 2009 absolvovala MasterClass in Clinical Oncology organizovaný ESO. (European School of Oncology). Dr.Obermannová působí rovněž jako odborná asistentka na Lékařské f a k u l t ě M a s a r y k o v y univerzity, kde také v roce 2010 zahájila postgraduální onkologické studium.od roku 2001 se podílela na řadě klinických studií. Od roku 2010 je hlavní zkoušející čtyř klinických studií fází IIa a III a spoluzkoušející desítky dalších. Dr.Obermannová je členkou České onkologické společnosti ČLS JEP. Klinická hodnocení v MOÚ Kromě nejmodernějších léčebných postupů, vč. biologické léčby, nabízí Masarykův onkologický ústav svým pacientům také účast v mezinárodních klinických studiích fází I - III. Tradice provádění klinických hodnocení v MOÚ sahá až do 70. let 20. století, kdy byl ústav v ý z n a m n ý m v ý z k u m n ý m p a r t n e r e m farmaceutické firmy Lachema v oblasti vývoje nových cytostatik. V poslední dekádě minulého století se však možnosti klinického výzkumu výrazně rozšířily a nástup 21. století přinesl dramatický nárůst počtu klinických studií. Objem a zvyšující se náročnost při jejich provádění si vyžádal vznik samostatného Oddělení klinického hodnocení (2000). CEECOG) a stále více rovněž akademické instituce (investigator initiated trials). Příprava nového klinického hodnocení, tj. splnění všech nutných kroků (schválení Státním úřadem pro kontrolu léčiv, multicentrickou/ lokální etickou komisí, podpis smlouvy), trvá v Masarykově onkologickém ústavu přibližně 3 měsíce. Provádění klinických hodnocení se řídí platnou českou a evropskou legislativou (Zákon č. 378/2007 Sb., Directive 2001/20/EC), Správnou klinickou praxí (GCP ICH) a standardními operačními postupy (SOP) MOÚ. V roce 2010 bylo v MOÚ zahájeno 19 klinických studií a zařazeno 246 nových pacientů, celkový počet pacientů podstupujících léčbu v rámci studií však dosahoval počtu 877. V řadě studií získal Masarykův onkologický ústav čelní místo v počtu zařazených pacientů. Nejčastějšími zadavateli klinických hodnocení v MOÚ jsou farmaceutické společnosti, dále pak evropské výzkumné organizace (EORTC,

5 Organizace klinických hodnocení v MOÚ Už více než desetiletí, od roku 2000, poskytuje unikátní odborné a administrativní zázemí klinickému výzkumu v MOÚ Oddělení klinického hodnocení. V jeho čele stojí klinický farmakolog, který vede kolektiv 9 zkušených studijních koordinátorek/sester, data manažera a administrativní koordinátorky. Oddělení klinického hodnocení zajišťuje kompletní přípravu (pre-study) každé klinické studie a po zahájení koordinuje její provádění dle protokolu, zajišťuje data management a komunikaci se zadavatelem (hlášení SAE). Realizační tým každého klinického hodnocení dále tvoří spoluzkoušející lékaři, radiolog, farmaceut a farmaceutický asistent. Funkčnost nastaveného systému dokazuje spokojenost zadavatelů klinických hodnocení i pozitivní výsledky auditů. Vyhledávaným pracovištěm pro provádění klinických hodnocení se Masarykův onkologický ústav stal rovněž díky špičkovému zázemí v podobě spolupracujících oddělení: Tým Oddělení klinického hodnocení je nejbližším partnerem hlavního zkoušejícího. Za správný příjem, uchovávání a evidenci studiové medikace odpovídá Úsek klinických studií Ústavní lékárny. Lékárna má bohaté zkušenosti s klinickými studiemi fází II-IV a může pacientům, zkoušejícím, i studijním týmům nabídnout své kvalifikované zázemí a služby. Lékárna pravidelně absolvuje kontrolní audity podle Lloyd's Register Quality Assurance a systému managementu jakosti dle ČSN ISO 9001:2008. Stále náročnější požadavky na radiologická vyšetření a jejich vyhodnocení dle kritérií RECIST v rámci klinických studií splňuje Oddělení radiologie. Spolupracujeme rovněž s Oddělením nukleární medicíny, jehož součástí je PET/CT centrum.

6 Kompletní laboratorní zázemí, především pro vyšetřování farmakokinetiky a farmakodynamiky, poskytuje Oddělení laboratorní medicíny. V roce 2010 získalo oddělení akreditaci podle normy ISO EN pro zdravotnické laboratoře, a to v oblastech klinická biochemie, klinická hematologie, imunohematologie, imunologie a molekulární genetika. Odběr vzorků tumorů probíhá ve spolupráci s Oddělením chirurgické onkologie. Úzce následně spolupracujeme s Oddělením onkologické a experimentální biologie, které se člení na Úsek diagnostické bioptické patologie a Úsek molekulární a experimentální patologie (ÚMEP), jehož součástí je Úsek banky biologického materiálu. Ú s e k m o l e k u l á r n í a experimentální patologie se snaží propojit základní molekulárně-biologický výzkum s aplikacemi v klinické medicíně. Základní výzkum je zaměřen na úlohu chaperonů v maligní transformaci buňky, na výzkum nádorového supresoru p53 a studium proteinů rodiny AGR (Anterior gradient). Výsledky vzešlé ze základního výzkumu jsou díky úzkému propojení s oddělením patologie aplikovatelné pro hodnocení konkrétních nádorů. Oddělení patologie společně s tkáňovou bankou umožňuje provádět proteomické a genomické studie zaměřené na hledání nových biomarkerů. Metodické přístupy ÚMEP: Studium genové exprese na úrovni mrna a proteinů. Studium protein-proteinových interakcí Analýza posttranslačních modifikací chaperonů Vývoj nových monoklonálních protilátek Imunohistochemická analýza chaperonů v nádorech Proteomická analýza a hmotnostní spektrometrie Produkce a purifikace rekombinantních proteinů Masarykův onkologický ústav Masarykův onkologický ústav je špičkové onkologické centrum, založené v roce Poskytuje nejmodernější komplexní péči o pacienty se solidními nádory: prevenci, diagnostiku a protinádorovou léčbu. V současné době pracuje v ústavu 830 zaměstnanců. V roce 2010 disponoval MOÚ 279 lůžky, na kterých bylo hospitalizováno pacientů. Ambulantně bylo ošetřeno pacientů. Masarykův onkologický ústav má prestižní akreditace a SAK ČR a mezinárodní JCI. Jako jediné české pracoviště je členem OECI (Organisation of European Cancer Institutes). Těší se rovněž mimořádné přízni pacientů, kteří ústav v průzkumu Ministerstva zdravotnictví ČR v roce 2010 vyhodnotili jako nejlepší zdravotnické zařízení. Více na

7 Statistika

8 Kontakt: Masarykův onkologický ústav Klinika komplexní onkologické péče Jednotka fáze I Žlutý kopec 7 Brno demlova@mou.cz Telefon:

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské Ostravská universita v Ostravě Založena 28. září 1991. Základy pro její vznik byly položeny již v roce 1953. Tehdy byla v Opavě otevřena Vyšší pedagogická škola. Její náplní

Více

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita Karlova - Lékařská

Více

Příloha č. 1 Seznam pracovišť LF Ústavy Anatomický ústav Biofyzikální ústav Biochemický ústav Biologický ústav Farmakologický ústav Fyziologický ústav Ústav histologie a embryologie Ústav lékařské etiky

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Verze: 1.0 Datum: 03.05.2006 PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ CO je to CEBO? KDO FINANCUJE CEBO? PROČ je CEBO? CO DĚLÁ CEBO? Co a komu přinese CEBO? PACIENTI LÉKAŘI ČESKÁ REPUBLIKA Kvalitnější

Více

Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy. Pavel Škvor

Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy. Pavel Škvor Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy Pavel Škvor Obsah Způsobilost k výkonu povolání Samostatný výkon Obory specializace Základní kmen Specializovaný výcvik Vzdělávací programy Přechodná

Více

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně Obsah Předmluvy 1. Definice a historie oboru molekulární medicína 1.1. Historie molekulární medicíny 2. Základní principy molekulární biologie 2.1. Historie molekulární biologie 2.2. DNA a chromozomy 2.3.

Více

KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD.

KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD. KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD. Katedra sociální a klinické farmacie Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Universita Karlova v

Více

Koncepce oboru Dětská chirurgie

Koncepce oboru Dětská chirurgie Koncepce oboru Dětská chirurgie Deklarace dětské chirurgie podle světové federace společností pediatrických chirurgů (W.O.F.A.P.S.): Děti nejsou jen malí dospělí a mají interní i chirurgické problémy a

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

Vývoj léků a spolupráce průmyslu s akademií. Tisková konference 5. dubna 2017

Vývoj léků a spolupráce průmyslu s akademií. Tisková konference 5. dubna 2017 Vývoj léků a spolupráce průmyslu s akademií Tisková konference 5. dubna 2017 Univerzita Karlova a biomedicínský výzkum Ø Univerzita Karlova je nejvýkonnější vědeckou institucí v České republice Ø MFF UK,

Více

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s.

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Kvalita a lidskost Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Mgr. Jana Kučerová, Ph.D. Kvalita zdravotní péče a akreditace, III. celostátní konference, Praha, 17.10.2012

Více

Soulad studijního programu. Bioorganická chemie a chemická biologie

Soulad studijního programu. Bioorganická chemie a chemická biologie Standard studijního Bioorganická chemie a chemická biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Časné fáze klinických studií

Časné fáze klinických studií Časné fáze klinických studií Mikulov, 13.4.2012 Regina Demlová, FÚ LF MU a MOÚ Stávající situace v klinickém výzkumu Počet nových látek v klinickém výzkumu (NMEs) v posledních 15-20-ti letech narůstá Počet

Více

Výroční zpráva o činnosti za rok 2003

Výroční zpráva o činnosti za rok 2003 Oddělení nukleární medicíny Nemocnice Na Homolce Roentgenova 2 150 30 Praha 5 telefon: 2 5727 2165 Email: nm@homolka.cz Výroční zpráva o činnosti za rok 2003 Oddělení nukleární medicíny Zpracoval: V Praze

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení

OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení V Praze dne 29. 6. 2018 Č.j.: UK3LF/14959/2018-16 Počet listů: 2 Počet příloh: 1 OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

Centrum RECAMO Masarykův onkologický ústav

Centrum RECAMO Masarykův onkologický ústav Centrum RECAMO Masarykův onkologický ústav RNDr. Lenka Zdražilová Dubská, PhD, zástupce výkonného ředitele RECAMO pro vnější vztahy a lidské zdroje, výzkumník senior garant projektu IntegRECAMO VaVpI klub

Více

Příloha 9: Stanovisko habilitační komise k návrhu na jmenování docentem

Příloha 9: Stanovisko habilitační komise k návrhu na jmenování docentem Příloha 9: Stanovisko habilitační komise k návrhu na jmenování docentem Masarykova univerzita Fakulta Lékařská fakulta Habilitační obor Onkologie Uchazeč MUDr. Ilona Kocáková, Ph.D. Odborná asistentka

Více

Pavel Souček Úplný výkaz pedagogické činnosti

Pavel Souček Úplný výkaz pedagogické činnosti 4. ÚPLNÝ VÝKAZ PEDAGOGICKÉ ČINNOSTI A. Pedagogická činnost 2004/2005 Pavel Souček, CSc. přímo vyučující pedagog (16 studentů) 2005/2006 Pavel Souček, CSc. přímo vyučující pedagog (4 studenti) 2006/2007

Více

KLINICKÁ HODNOCENÍ & DATA INTEGRITY

KLINICKÁ HODNOCENÍ & DATA INTEGRITY KLINICKÁ HODNOCENÍ & DATA INTEGRITY MUDr Beata Čečetková, Ph.D. TWMA Clinical Research & Pharmacovigilance Praha Doc. MUDr. Regina Demlová, Ph.D. Masarykův onkologický ústav Oddělení klinických studií

Více

Studijní obor Zdravotní laborant. Studijní program Specializace ve zdravotnictví

Studijní obor Zdravotní laborant. Studijní program Specializace ve zdravotnictví Studijní obor Zdravotní laborant Studijní program Specializace ve zdravotnictví Základní údaje o zvoleném studijním oboru Studijní program Specializace ve zdravotnictví Studijní obor Zdravotní laborant

Více

Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních

Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008167 Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů

Více

Univerzita Karlova v Praze. Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Univerzita Karlova v Praze. Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní program ZDRAVOTNICKÁ BIOANALYTIKA obor Odborný pracovník v laboratorních metodách MAGISTERSKÉ STUDIUM NAVAZUJÍCÍ KOMBINOVANÁ FORMA

Více

CEBO jako reakce na aktuální problémy v organizaci klinických studií. Jindřich Fínek 20.6.2006

CEBO jako reakce na aktuální problémy v organizaci klinických studií. Jindřich Fínek 20.6.2006 CEBO jako reakce na aktuální problémy v organizaci klinických studií Jindřich Fínek 20.6.2006 Centrum pro onkologii založenou na důkazech (Center for Evidence Based Oncology; CEBO) Institutu biostatistiky

Více

KLINICKÉ STUDIE v oblasti vzácných onemocnění. MUDr Beata Čečetková, PhD

KLINICKÉ STUDIE v oblasti vzácných onemocnění. MUDr Beata Čečetková, PhD W KLINICKÉ STUDIE v oblasti vzácných onemocnění MUDr Beata Čečetková, PhD KLINICKÉ STUDIE U VZÁCNÝCH ONEMOCNĚNÍ Provádění klinických studií (klinických hodnocení, KH) v oblasti vzácných onemocnění patří

Více

MATEMATICKÁ BIOLOGIE

MATEMATICKÁ BIOLOGIE INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita MATEMATICKÁ BIOLOGIE Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita, Brno Studijní obor Matematická biologie Masarykova

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení

OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení V Praze dne 29. 10 2018 Č.j.: UK3LF/14959/2018-29 Počet listů: 2 Počet příloh: 1 OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

Výstavní plocha pokladna

Výstavní plocha pokladna Nabídka pro vystavovatele Základní informace Programové zaměření Výstavní plocha Obchodní nabídka Základní informace MÍSTO KONÁNÍ: Regionální centrum Olomouc GARANTI AKCE: doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D.

Více

Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity

Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity č. j.: MU-IS/9482/2019/837898/LF-1 Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Znění účinné ke dni 1.8.2019, schváleno AS LF MU dne 20. 11. 2018 a AS MU dne 7. ledna 2019 Organizační struktura

Více

Struktura a náplň činnosti Ústavu imunologie

Struktura a náplň činnosti Ústavu imunologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Struktura a náplň činnosti Ústavu imunologie Léčebně preventivní činnost Ambulance Lékaři Ústavu imunologie poskytují

Více

Děkan: prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc. Úřední hodiny: Út: 13:00 14:00 hod Čt: 13:00 15:00 hod

Děkan: prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.   Úřední hodiny: Út: 13:00 14:00 hod Čt: 13:00 15:00 hod Cíl: seznámit nové studenty Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (dále LF UP) se základními informacemi, souvisejícími se studiem na LF UP. Prezentace: zásady kreditového systému základní normy

Více

Interaktivní nástroje pro výuku léčebných standardů cytostatické léčby zhoubných nádorů Portál DIOS

Interaktivní nástroje pro výuku léčebných standardů cytostatické léčby zhoubných nádorů Portál DIOS Interaktivní nástroje pro výuku léčebných standardů cytostatické léčby zhoubných nádorů Portál DIOS Klimeš D., Dušek L., Kubásek J., Fínek J., Petruželka L., Zoláková A., Vyzula R. Historie projektu Snaha

Více

Kandidáti do výboru České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP

Kandidáti do výboru České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP Kandidáti do výboru České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP PharmDr. Jana Gregorová Nemocnice Na Bulovce v Praze od roku 2013 doposud, na pozici klinického farmaceuta od roku 2010 do roku 2012,

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Průvodce pacienta, z.ú. za rok 2018

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Průvodce pacienta, z.ú. za rok 2018 Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Průvodce pacienta, z.ú. za rok 2018 Motto ústavu: Správná informace, správnému pacientovi, ve správnou dobu pomáhá v léčbě. 2 Obsah I. Poslání a cíle ústavu... 2

Více

Výroční zpráva o činnosti za rok 2002

Výroční zpráva o činnosti za rok 2002 Oddělení nukleární medicíny Nemocnice Na Homolce Roentgenova 2 15 3 Praha 5 telefon: 2 5727 2165 Email: nm@homolka.cz Výroční zpráva o činnosti za rok 22 Oddělení nukleární medicíny Zpracoval: V Praze

Více

187/2009 Sb. VYHLÁKA

187/2009 Sb. VYHLÁKA 187/2009 Sb. VYHLÁKA ze dne 10. června 2009 o minimálních požadavcích na studijní programy veobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a na vzdělávací program veobecné praktické lékařství Ministerstvo

Více

Studijní obor: Bioanalytik odborný pracovník v laboratorních metodách

Studijní obor: Bioanalytik odborný pracovník v laboratorních metodách Magisterský studijní program Biochemie (doplněk ke studijnímu katalogu zveřejněnému na webových stránkách fakultu http://www.sci.muni.cz/katalog/katalog2015/katalogbch.pdf) Garant studijního programu Prof.

Více

Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni

Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni 14. 03. 2013 Celkový počet členů VR: Přítomni: Omluveni: 33 členů (Prezenční listina je nedílnou přílohou

Více

1. Koncepce oboru klinické biochemie a vztah k jiným oborům. 2. Vývoj oboru klinické biochemie

1. Koncepce oboru klinické biochemie a vztah k jiným oborům. 2. Vývoj oboru klinické biochemie PŘEDMĚT a ORGANIZACE oboru KLINICKÉ BIOCHEMIE 1. Koncepce oboru klinické biochemie a vztah k jiným oborům 2. Vývoj oboru klinické biochemie Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemie, MU Brno poskytují

Více

Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje. Ing. Jaroslav Peldřimovský

Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje. Ing. Jaroslav Peldřimovský Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje Ing. Jaroslav Peldřimovský Krajská zdravotní, a.s. Nemocnice Děčín, o. z. 308 lůžek / 646 zaměstnanců / 12 klin. oddělení / 89 pracovních míst lékařů Masarykova

Více

Vliv farmaceutických firem na chování lékařů. Jiří Vorlíček

Vliv farmaceutických firem na chování lékařů. Jiří Vorlíček Vliv farmaceutických firem na chování lékařů Jiří Vorlíček Základní léčebné možnosti v onkologii chirurgie radioterapie farmakoterapie Farmakoterapie Česká onkologická společnost ČLS JEP dlouhodobě usiluje

Více

Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011

Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011 Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011 Zlepšení vzájemné koordinace jednotlivých lékařských disciplín a sjednocení vzájemného pohledu na vedení a cíl terapie onkologicky

Více

Koncepce oboru Klinická biochemie

Koncepce oboru Klinická biochemie Příloha č. 3 Koncepce oboru Klinická biochemie 1. Charakteristika oboru 1.1. Číslo odbornosti: 801 1.2. Definice, předmět a cíl oboru Klinická biochemie je jedním ze základních a integrujících lékařských

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Křest knihy Experimental Surgery

Křest knihy Experimental Surgery 1 V úterý 20. 9. proběhl v konferenčním sále Muzea knihtisku a knihy v Plzni v Plovární ulici křest knihy Experimental Surgery (Experimentální chirurgie). Ve slavnostní náladě se zde sešla jak velká část

Více

Standard studijního programu Experimentální biologie

Standard studijního programu Experimentální biologie Standard studijního Experimentální biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Benefiční výstava pro Nadaci Rakovina věc veřejná Pavel Grégr, Martin Paladino, Ondřej Růžička

Benefiční výstava pro Nadaci Rakovina věc veřejná Pavel Grégr, Martin Paladino, Ondřej Růžička Benefiční výstava pro Nadaci Rakovina věc veřejná Pavel Grégr, Martin Paladino, Ondřej Růžička 4. 11. 2009 23. 12. 2009 Restaurace Fluidum Lucemburská 6, Praha 3-Vinohrady Pavel Grégr, Léto 100x120 cm

Více

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP I. Proč je v současné onkologii tak potřebná výuka S čím dnes musí počítat řízení

Více

Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov

Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov 16. 4. 2016 Orientační parametry FaF VFU Brno Počet přihlášek do MSP: cca 800 Směrné číslo pro přijetí: 144 Počet přijatých (obeslaných): cca 230 Počet

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Organizační schéma

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Organizační schéma Schválil: Mgr. Dana Jurásková, Ph.D. MBA Ředitelka Datum podpisu: 19. 1. 2018 Podpis Ředitel ředitele Zdravotnické y Úsek léčebné nelékařská zdravotnická povolání operačních Fakultní poli Komplexní kardiovaskulární

Více

Koncepce Ústavu gastrointestinální onkologie Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha

Koncepce Ústavu gastrointestinální onkologie Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha V Praze dne 12. 4. 2019 Pom.: 51 /2019 - ÚVN Výtisk číslo: 1 Počet listů: 7 Schvaluji: Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha prof. MUDr. Miroslav ZAVORAL, Ph.D. Koncepce

Více

Standard léčebné výživy

Standard léčebné výživy 1 Standard léčebné výživy 1. CHARAKTERISTIKA 1.1. Léčebná výživa je nedílnou součástí léčebně preventivní péče, významně ovlivňuje léčebný postup a napomáhá ke snižování nákladů na medikamentózní léčbu.

Více

FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE. Alexandr Hrabálek

FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE. Alexandr Hrabálek FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE Alexandr Hrabálek Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové Největší farmaceutická fakulta v ČR Jedna z vědecky nejvýkonnějších institucí v rámci UK Akreditovány 4 doktorské studijní

Více

Názvy pracovišť. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz)

Názvy pracovišť. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Názvy pracovišť název pracoviště plný / zkrácený Anatomický ústav Centrum bioinformatiky Děkanát Děkanát správa budov Dermatovenerologická

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Jiří Vorlíček, LF MU Brno Brno 26. října 2006 Co je paliativní medicína? DEFINICE Paliativní medicína se

Více

PREDIKTIVNÍ DIAGNOSTIKY

PREDIKTIVNÍ DIAGNOSTIKY INFORMACE O SOUČASNÉM STAVU PREDIKTIVNÍ DIAGNOSTIKY S POHLEDU VZP BRNO 27.KVĚTEN 2011 MUDR. RNDR. MARTIN BIEGEL HISTORIE PREDIKTIVNÍ ONKOLOGIE Od roku 2002 se prediktivní diagnostika stala podmínkou úhrady

Více

budova podčást místnost Určení místnosti Berkova 34/38, Brno, Klinika plastické a estetické chirurgie, 3. podlaží N03901 Posluchárna

budova podčást místnost Určení místnosti Berkova 34/38, Brno, Klinika plastické a estetické chirurgie, 3. podlaží N03901 Posluchárna Berkova 34/38, Brno, 612 00 Klinika plastické a estetické chirurgie, 3. podlaží N03901 Posluchárna Černopolní 9, Brno, 662 63 Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie, pavilon C, 3. podlaží

Více

Grantové projekty řešené OT v současnosti

Grantové projekty řešené OT v současnosti Grantové projekty řešené OT v současnosti Grantové projekty řešené OT v současnosti GAČR č. P303/12/G163: Centrum interakcí potravních doplňků s léčivy a nutrigenetiky Doc. Doba řešení: 2012-2018 Potravní

Více

Nemocniční výjimka pokyn UST-37

Nemocniční výjimka pokyn UST-37 1 Nemocniční výjimka pokyn UST-37 2 Právní rámec Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 228/2008 Sb., o

Více

15 hodin praktických cvičení

15 hodin praktických cvičení Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Základy imunologie Rozvrhová zkratka : KIM/ZUA1 Rozvrh výuky : 15 hodin přednášek 15 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr

Více

MÍSTNÍ TELEFONNÍ SEZNAM

MÍSTNÍ TELEFONNÍ SEZNAM MÍSTNÍ TELEFONNÍ SEZNAM Městské nemocnice v Litoměřicích telefonní číslo z veřejné telefonní sítě je nutné volit ve tvaru 416 723 +níže uvedená linka název pracoviště linka Důležitá vnitřní telefonní čísla

Více

MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno

MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno Přehled výzkumných, vzdělávacích a rozvojových projektů řešených v MOÚ v roce 2014 MOÚ nositel IGA MZ ČR Číslo projektu: NT/13794-4/2012 Název: Analýza chaperonového systému a indentifikace nových biomarkerů

Více

Úvodní slovo. Obsah. Úvodní slovo 3. Kdo jsme 4. Naše poslání 4. Vize nadačního fondu 5. Aktivity nadačního fondu v roce

Úvodní slovo. Obsah. Úvodní slovo 3. Kdo jsme 4. Naše poslání 4. Vize nadačního fondu 5. Aktivity nadačního fondu v roce Obsah Úvodní slovo Úvodní slovo 3 Kdo jsme 4 Naše poslání 4 Vize nadačního fondu 5 Aktivity nadačního fondu v roce 2016 6 Zpráva o hospodaření 2016 10 Přehled partnerů a dárců v roce 2016 11 Základní data

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

Platnost akreditace. hodin a kreditů. viz specializační vzděl. program min. 45 kreditů za praktickou část. od do 31.7.

Platnost akreditace. hodin a kreditů. viz specializační vzděl. program min. 45 kreditů za praktickou část. od do 31.7. Obor 1. Intenzivní péče v pediatrii OM 1, 2 a vzdělávacího od 1.8.2012 do 1.7.2017 min. 4 kreditů za ( 8 vyhlášky č. /2011 Sb.) 2. Ošetřovatelská péče v pediatrii OM 1 vzdělávacího od 1..2012 do 0.4.2017,

Více

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Pavel Klener ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Galén Autor prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. I. interní klinika klinika hematologie 1. LF UK a VFN, Praha Recenzenti MUDr. Eva Helmichová, CSc. Homolka Premium Care

Více

Přehled výzkumných aktivit

Přehled výzkumných aktivit Přehled výzkumných aktivit ROK 2004 Lenka Zahradová Laboratoř experimentální hematologie a buněčné imunoterapie Oddělení klinické hematologie FNB Bohunice Přednosta: prof. MUDr. M. Penka, CSc. Oddělení

Více

Program statistických zjišťování Ministerstva zdravotnictví ČR. Výkazy s klinickými daty pro roky 2015

Program statistických zjišťování Ministerstva zdravotnictví ČR. Výkazy s klinickými daty pro roky 2015 Program statistických zjišťování Ministerstva zdravotnictví ČR Výkazy s klinickými daty pro roky 2015 Program statistického zjišťování Ministerstvo zdravotnictví vykonává státní statistickou službu za

Více

Spolku pro zřízení a vydržování sanatoria pro choré zhoubnými novotvary, zvláště rakovinou Ligy proti rakovině Radioléčebný ústav Masarykova léčebna

Spolku pro zřízení a vydržování sanatoria pro choré zhoubnými novotvary, zvláště rakovinou Ligy proti rakovině Radioléčebný ústav Masarykova léčebna ČOS ČLS JEP Historie ČOS ČLS JEP 114 LET OD VZNIKU SPOLKU 22. 10. 1905 vznik Spolku pro zřízení a vydržování sanatoria pro choré zhoubnými novotvary, zvláště rakovinou (později přejmenován na Spolek pro

Více

NÁDOROVÁ RIZIKA. poznejme OBSAH

NÁDOROVÁ RIZIKA. poznejme OBSAH poznejme NÁDOROVÁ RIZIKA OBSAH Úvod... 3 Proč bychom se měli dozvědět o svých vlastních rizicích?... 4 Jaké jsou naše služby?... 4 Kdo by měl být vyšetřen?... 5 Jaký je postup při vyšetřování?... 6 Informace

Více

Průvodce pacienta klinickými studiemi

Průvodce pacienta klinickými studiemi Průvodce pacienta klinickými studiemi II. vydání Průvodce pacienta klinickými studiemi Obsah 1. Proč jsou klinické studie důležité 2. Jaké jsou fáze klinických studií 3. Čím se klinická studie řídí 4.

Více

První anonce. 2. pražské mezioborové onkologické kolokvium. 1. LF UK pořádá ve spolupráci s 2. a 3. LF UK

První anonce. 2. pražské mezioborové onkologické kolokvium. 1. LF UK pořádá ve spolupráci s 2. a 3. LF UK Pod záštitou Evropské onkologické společnosti Záštitu nad kolokviem dále převzaly: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR První anonce 1. LF UK pořádá ve spolupráci

Více

INNO-MED. Vývoj informačního systému medicíny založené na důkazu pro zlepšení kvality lékařské péče 2005-2007 Přehled výsledků řešení

INNO-MED. Vývoj informačního systému medicíny založené na důkazu pro zlepšení kvality lékařské péče 2005-2007 Přehled výsledků řešení INNO-MED Vývoj informačního systému medicíny založené na důkazu pro zlepšení kvality lékařské péče 2005-2007 Přehled výsledků řešení M. Heřman, V. Mihál, V.Chmelařová, J.Potomková Fakultní nemocnice Olomouc

Více

Editorial časopisu Gastro-enterologia Bohema z roku Gastro-enterologia Bohema Editorial, Hereditárny angioedém ako príčina bolestí brucha

Editorial časopisu Gastro-enterologia Bohema z roku Gastro-enterologia Bohema Editorial, Hereditárny angioedém ako príčina bolestí brucha Editorial časopisu Gastro-enterologia Bohema z roku 1947. Gastro-enterologia Bohema Editorial, 1947. Gastroent Hepatol 2015; 69(4) 307 Obálka časopisu Gastro-enterologia Bohema z roku 1947. Gastro-enterologia

Více

Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016

Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016 Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016 Spolu až do konce Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR V rámci své práce a podpory se nejvíce zaměřujeme na období konce

Více

E learning v projektech Prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů. Mefanet, Brno 24. 25.11. 2011 Mgr. Vendula Bílková

E learning v projektech Prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů. Mefanet, Brno 24. 25.11. 2011 Mgr. Vendula Bílková E learning v projektech Prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Mefanet, Brno 24. 25.11. 2011 Mgr. Vendula Bílková Projekt Prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Projekt financován z ESF a rozpočtu

Více

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Historie kliniky Neurochirurgická klinika ÚVN Praha vznikla 29. října 1959. Zakladatelem kliniky byl generálmajor

Více

Standardy hospicové péče

Standardy hospicové péče Standardy hospicové péče představení dokumentu z dílny pracovní skupiny při MZČR Bc. Adéla Zelbová Hospic Anežky České v Červeném Kostelci Pracovní skupina pro paliativní péči ustanovena jako stálý odborný

Více

Nano World Cancer Day 2014

Nano World Cancer Day 2014 Nano World Cancer Day 2014 Celoevropská akce ETPN pořádaná současně ve 13 členských zemích Evropské unie Rakousko (Štýrský Hradec), Česká republika (Praha), Finsko (Helsinky), Francie (Paříž), Německo

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

2. LF UK. 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. nemocnice v Motole

2. LF UK. 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. nemocnice v Motole název pracoviště Anatomický ústav Centrum bioinformatiky Děkanát Správa budov Dermatovenerologická klinika Dětská psychiatrická klinika Dětské kardiocentrum Farmakologický ústav Fotolaboratoř Gynekologicko-porodnická

Více

Nano World Cancer Day 2014

Nano World Cancer Day 2014 31. ledna 2014 Celoevropská akce ETPN pořádaná současně ve 13 členských zemích Evropské unie Rakousko (Štýrský Hradec), Česká republika (Praha), Finsko (Helsinky), Francie (Paříž), Německo (Erlangen),

Více

DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK

DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK Jaroslav Roh 11. 3. 2019 Studium otevřeno: absolventům magisterského studia FaF UK (Farmacie, Zdravotnická bioanalytika) absolventům magisterských

Více

Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech

Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech Minárik M. Centrum aplikované genomiky solidních nádorů (CEGES), Genomac výzkumný ústav, Praha XXIV. JARNÍ SETKÁNÍ

Více

Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014

Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014 Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014 Co je to kvalita?? Kvalitu poskytované zdravotní péče je možno vyjádřit jako souhrn dostupných informací o odbornosti v diagnosticko - terapeutickém

Více

XXX. BRNĚNSKÉ ONKOLOGICKÉ DNY s XX. KONFERENCÍ PRO SESTRY A LABORANTY

XXX. BRNĚNSKÉ ONKOLOGICKÉ DNY s XX. KONFERENCÍ PRO SESTRY A LABORANTY MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV V BRNĚ pod záštitou České onkologické společnosti ČLS JEP Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky České asociace sester Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Univerzitního

Více

KURZ FARMACEUTICKÉ MEDICÍNY

KURZ FARMACEUTICKÉ MEDICÍNY KURZ FARMACEUTICKÉ MEDICÍNY Pořádaný Asociací farmaceutické medicíny ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a pod záštitou děkana 1. LF UK prof. MUDr. Aleksiho Šeda, DrSc. Programový

Více

Zpráva ze zahraniční stáže Urologická klinika Semmelweisovy Univerzity, Budapešť

Zpráva ze zahraniční stáže Urologická klinika Semmelweisovy Univerzity, Budapešť Zpráva ze zahraniční stáže Urologická klinika Semmelweisovy Univerzity, Budapešť Měla jsem možnost absolvovat 2 týdenní klinickou stáž na Urologické klinice Semmelweisovy univerzity (Department of Urology

Více

Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních

Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních Ing.M.Preininger, Nemocnice Na Homolce, MUDr.Benešová, FN Motol, Praha 2011 Používání NISu

Více

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Management porodní asistence v České republice Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Mezinárodn rodní definice porodní asistentky Porodní asistentka je osoba, která byla řádně

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 10.10.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 10.10.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 394 V Y H L Á Š K A ministerstva zdravotnictví

Více

Studijní program FARMACIE studijní obor Farmacie MAGISTERSKÉ STUDIUM

Studijní program FARMACIE studijní obor Farmacie MAGISTERSKÉ STUDIUM Studijní program FARMACIE studijní obor Farmacie MAGISTERSKÉ STUDIUM POVINNÉ PŘEDMĚTY 1. úsek studia Povinné předměty hodin ZS hodin LS P S C P S C Historie a organizace farmacie Babica 28 3 0 ZK 3 Biofyzika

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0109 rev.00. Komunikace EK pro multicentrická hodnocení s místními EK. Zpracoval: Garant Schválil:

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0109 rev.00. Komunikace EK pro multicentrická hodnocení s místními EK. Zpracoval: Garant Schválil: FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0109 rev.00 Komunikace pro multicentrická hodnocení s místními Datum vydání: 15.09.2014 Datum účinnosti: 19.09.2014 Doba platnosti:

Více

Besedy pro zdraví Rakovina není náhoda

Besedy pro zdraví Rakovina není náhoda Besedy pro zdraví Besedy pro zdraví je projekt osvětových přednášek a besed, který v základních a středních školách v celé ČR realizuje Agentura J.L.M. s podporou Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Přednášky

Více

MUDr. Alice Němcová OKH SÚKL 2017 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

MUDr. Alice Němcová OKH SÚKL 2017 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Zákon č. 66/2017, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony MUDr. Alice Němcová

Více

Koncepce oboru Klinická biochemie

Koncepce oboru Klinická biochemie Koncepce oboru Klinická biochemie Verze 2005-03-15 1. Klasifikace a náplň oboru 1.1. Číslo odbornosti: 801 1.2. Definice, předmět a cíl oboru 1.2.1. Definice Klinická biochemie je jedním ze základních

Více

SM_0115 rev.01. Statut etické komise FNKV

SM_0115 rev.01. Statut etické komise FNKV FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY S M Ě R N I C E SM_0115 rev.01 Statut etické komise FNKV Datum vydání: 23.10.2017 Datum účinnosti: 01.11.2017 Doba platnosti: Bez omezení, revize 1 x ročně Vazba

Více

KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA

KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky Onkologická péče v ČR ze dne 5.12.2008 Ročník 2008 Částka 7 Bod 6 Strana 27-34 Doplňky - Věstník MZČR 2/2009 a 7/2009 Komplexní

Více

Organizační struktura

Organizační struktura Organizační struktura Ředitel Sekretariát ředitele Oddělení interního auditu a kontroly Oddělení řízení kvality Odbor bezpečnosti a krizového řízení Pověřenec GDPR Úsek lékařské a preventivní péče Úsek

Více