ANOTACE K JEDNOTLIVÝM TÉMATŮM STUDENTSKÝCH PROJEKTŮ S ODBORNOU GARANCÍ MUZEA VYSOČINY JIHLAVA (MVJ) V RÁMCI PROJEKTU ZA VĚDOU DO MUZEA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ANOTACE K JEDNOTLIVÝM TÉMATŮM STUDENTSKÝCH PROJEKTŮ S ODBORNOU GARANCÍ MUZEA VYSOČINY JIHLAVA (MVJ) V RÁMCI PROJEKTU ZA VĚDOU DO MUZEA"

Transkript

1 ANOTACE K JEDNOTLIVÝM TÉMATŮM STUDENTSKÝCH PROJEKTŮ S ODBORNOU GARANCÍ MUZEA VYSOČINY JIHLAVA (MVJ) V RÁMCI PROJEKTU ZA VĚDOU DO MUZEA Úvodem Následující přehled přináší krátké anotace k jednotlivým tématům, která navrhli pracovníci Muzea Vysočiny v Jihlavě. Možná jsou samozřejmě i jiná nosná témata, případně přizpůsobení navržených témat na základě konkrétních požadavků ze strany studentů či pedagogů. Zpracování jednotlivých odborných prací může být realizováno jak jednotlivci, tak i studentskými týmy (optimálně v rozsahu 2-3 osoby). Muzeum Vysočiny Jihlava garantuje studentům odborné vedení práce, průběžné připomínkování a pomoc se sestavením finální podoby. Účastníci vědeckého projektu budou moci v případě potřeby využít k práci muzejní vybavení (mikroskopy, laboratorní přístroje, SW apod.), služeb muzejní knihovny a samozřejmě pomoc při získávání údajů z dalších institucí. Studenti nemusí mít žádné speciální odborné znalosti (i když ty jsou samozřejmě výhodou), ale předpokládá se, že o řešení vybraného úkolu projeví skutečný zájem, aktivní přístup k věci a ochotu učit se novým věcem. Důležitým faktorem je také trpělivost a cílevědomost, protože délka práce na každém vědeckém projektu je počítána přibližně v rozsahu 1 roku tak, aby byla dodržena patřičná kvalita finálního výstupu. 1. Floristický průzkum území Soupis všech nalezených rostlinných druhů v předem vytýčeném území (např. okolí bydliště, chaty) zahrnujícím celou řadu biotopů (přírodě blízké i antropogenní). Práce studenta naučí poznávat běžnější druhy naší flóry, práci s botanickým klíčem, zakládání a zpracování herbářových položek, práci s literaturou. Součástí práce by měl být i přehled dosud nalezených rostlin na území (možnost využití floristické kartotéky a databáze Muzea Vysočiny Jihlava). Součástí práce může být i fotodokumentace a vytipování nejzajímavějších lokalit z hlediska floristické pestrosti či výskytu chráněných a ohrožených druhů.

2 2. Sledování rozšíření invazních druhů Invazní druh druh u nás nepůvodní, zavlečený, který se v současnosti na našem území šíří (netýkavka žlaznatá, křídlatka japonská, k. sachalinská, k. česká). S využitím údajů Muzea Vysočiny ověřování dosavadních lokalit, podle ekologie vybraného druhů vytipování dalších potenciálních lokalit a jejich ověření v terénu. Součástí výstupu by měly být mapy se zákresem rozšíření. 3. Sledování rozšíření expanzních druhů Viz výše téma 2. Expanzní druh druh v naší oblasti se vší pravděpodobností původní, který se ale v současnosti šíří (např. jasan ztepilý) 4. Sledování rozšíření vybraných vzácnějších druhů Podobný typ práce jako u předešlých témat, tentokrát ve více přírodních biotopech. Druhy rašelinných luk, rašelinišť, bývalých pastvin či původních lesních společenstev (např. květnatých bučin). 5. Floristicko-vegetační charakteristika vybraného území Práce podobného zaměření jako u bodu 1, tentokráte ale zaměřená na menší, kompaktnější území s převahou přírodě blízkých biotopů (polopřirozené lesy, druhově bohaté louky a pastviny) s výskytem ohrožených druhů. Cílem práce je seznam nalezených druhů (herbářové položky) a zhodnocení vegetace za pomoci fytocenologických snímků, jejich počítačového zpracování a vyhodnocení. 6. Mapování hnízd lesních mravenců určité lokality Zaměstnanci MVJ vytipují vhodné lokality s lesními mravenci (v blízkosti bydliště studenta), studenti zmapují jejich hnízda (sečtení, změření výšky a průměru, zakreslení do mapy, případně pozorování jejich chování) a vyhodnotí význam z hlediska ochrany přírody a lesního hospodářství. Determinaci mravenců provedou zaměstnanci MVJ.

3 7. Průzkum myrmekofauny určité lokality Zaměstnanci MVJ vytipují vhodnou lokalitu (v blízkosti bydliště studenta), na ní student shromáždí vzorky mravenců. Zaměstnanci MVJ je determinují, student shromáždí za pomoci zaměstnanců MVJ informace o těchto druzích, vytvoří jejich komentovaný seznam a vyhodnotí význam společenstva. 8. Průzkum fauny sekáčů určité lokality Zaměstnanci MVJ vytipují vhodnou lokalitu (v blízkosti bydliště studenta), na ní student shromáždí vzorky sekáčů. Zaměstnanci MVJ je determinují, student shromáždí za pomoci zaměstnanců MVJ informace o těchto druzích, vytvoří jejich komentovaný seznam a vyhodnotí význam společenstva. 9. Šlichová prospekce vybraného území Student provede na vybraném území odběr vzorků šlichů (tj. rýžování), získaný materiál zpracuje a vyhodnotí. Projekt zahrnuje značný podíl terénní práce i práce v laboratoři při zpracování vzorků. Práci lze zaměřit i na konkrétní nerost (např. zlato). 10. Mineralogie vybrané lokality Student mineralogicky zpracuje vybranou lokalitu (např. činný lom) nebo určitý typ mineralizace v daném území (např. rudní žíly). Bude provedena terénní dokumentace, odběr vzorků, jejich určení a zpracování, student se pokusí zjistit podmínky vzniku mineralizace. 11. Montánní průzkum vybrané lokality (území) Student bude v terénu vyhledávat a dokumentovat staré důlní práce. V terénu odebere vzorky těžených surovin a provede jejich mineralogické zpracování. Projekt předpokládá velký podíl práce v terénu. 12. Fyzikální a chemické vlastnosti starých strusek Student provede vyhodnocení fyzikálních a chemických vlastnotí strusek buď z vybrané lokality nebo strusek určitého typu (např. po tavbě stříbra apod.).

4 13. Fyzikální a chemické vlastnosti vod (pramenů) Projekt bude dlouhodobě monitorovat fyzikální a chemické vlastnosti vody vybraného typu pramenů (např. v určitém území, vybraného typu např. výtoky důlních vod apod.). Student bude provádět odběry vzorků vody v terénu a měření jejich fyzikálních a chemických vlastností v terénu i v laboratoři. 14. On-line atlas geologické sbírky Muzea Vysočiny v Jihlavě Projekt bude zahrnovat fotografování sbírkového materiálu MVJ a tvorbu podkladů pro webovou prezentaci sbírky. U studenta se předpokládá znalost práce s digitálním fotoaparátem, grafickými editory a kladný přístup k práci na PC. 15. Mapování archeologických památek na vybraném katastrálním území Student si vybere katastrální území z Jihlavska nebo Třebíčska, udělá soupisy movitých archeologických nálezů uložených v depozitářích muzeí a dokumentaci nemovitých objektů v terénu. Vyhledá dostupnou literaturu, vytvoří archeologickou mapu předmětného území a popíše současný stav archeologického poznání regionu. 16. Dějiny sídel na základě archeologických pramenů Student si vybere sídlo (vesnice nebo město), vyhodnotí dostupné movité archeologické nálezy, vyhledá dostupnou literaturu, popíše současný stav archeologického poznání sídla a porovná ho s jinými lokalitami. 17. Keramické nálezy z Jihlavy Student shromáždí podklady pro vyhodnocení keramické produkce z Jihlavy, vytvoří vlastní deskripční systém, provede kresebnou a fotografickou dokumentaci nálezů, shromáždí literaturu a vyhodnotí nálezový soubor, popř. porovná s jinými produkcemi v regionu. 18. Keramické nálezy z Třebíče Student shromáždí podklady pro vyhodnocení keramické produkce z Třebíče, vytvoří vlastní deskripční systém, provede kresebnou a fotografickou dokumentaci nálezů, shromáždí literaturu a vyhodnotí nálezový soubor, popř. porovná s jinými produkcemi v regionu.

5 19. Pátrání po osudech nacisty zavražděných spoluobčanů Student (i) budou vyhledávat a zpracovávat pramenné informace o vybraných osobách židovského původu, které se staly oběťmi nacistické vyhlazovací politiky za 2. světové války. Projekt počítá s prací v 4 5ti členných týmech. Studenti budou osoby dohledávat v edici Terezínské pamětní knihy, případně v seznamech transportů Av, Aw vypravených z regionu Vysočiny do Terezína jakožto přestupní stanice do vyhlazovacích koncentračních táborů na okupovaných územích na Východě. Při práci budou studenti využívat archivních dokumentů mj. z fondů MZA SokA Jihlava a sekundární literatury. Výsledkem práce bude shrnutí a zachycení osudů konkrétních lidí. 20. Stavební proměny města Jihlavy v letech Studenti budou pracovat na vyhotovení soupisu nových stavebních realizací (s uvedením autora projektu, dodavatele a doby ukončení stavby) ve městě v období posledních dvaceti let. Stavby budou dále kategorizovat dle stanovených parametrů, např. sídlištní celky, průmyslové objekty, obchodní síť, rekonstrukce historických budov, umělecké artefakty v exteriéru, sportoviště, výrazné dominanty apod. Možnou a zároveň žádoucí součástí práce bude doprovodná dokumentace lokality před zahájením stavby a po jejím dokončení. 21. Pasportizace studentských hudebních aktivit na jihlavských středních školách Cílem tohoto projektu je provést soupis v současné době aktivních hudebních skupin (rozčleněných dle žánru hudby, kterým se věnují), pěveckých sborů, sólových uskupení apod., ať už působí v rámci středních škol nebo na nich fungují nezávisle. Práce by měla přinést evidenci kontaktů, historii těchto uskupení, podat přehled jejich vystoupení a vše doložit fotodokumentací. 22. Rok 1989 v Jihlavě ve vzpomínkách i v tisku Studentská práce by měla doplnit stávající dokumentaci tohoto historického přelomu v naší společnosti. S možnostmi využití moderní technologie záznamu by měli studenti zachytit formou rozhovoru vzpomínky a názory na rok Tyto záznamy pak budou doplňovat aktivní prací s prameny a literaturou v archivu, muzeu i v knihovnách.

6 23. Středověká církevní architektura Cílem projektu je soustředit dostupné informace ke třem jihlavským městským chrámům a dvěma klášterům, které k nim náleží. Podstatnou bude zpracování historie zmíněných objektů a vyhotovení kvalitní fotodokumentace. Na základě získaných údajů studenti vyhotoví text, který by bylo možné využít nejen po odborné stránce, ale také jako potenciální text průvodcovský pro turisty a návštěvníky těchto objektů. 24. Barokní umění v Jihlavě (období 17. a 18. století) Studenti si při zpracování tohoto projektu mohou vybrat objekt (či objekty) jednotlivě, případně se ve větší šíři zaměřit na jednotlivé druhy umění, tj. architekturu, sochařství či malířství. Po vlastním výběru objektu bude jejich úkolem provést jeho kompletní fotodokumentaci, shrnout údaje získané z historických pramenů a literatury a případně zanést vybraný objekt do mapy či plánu. Výsledkem bude odborná studie, která bude zahrnovat historii vzniku objektu, jeho vývoj a osudy až do současnosti včetně jeho uměleckého zhodnocení. 25. Srovnání způsobu měšťanského a venkovského života koncem 19. a ve 20. století Tento projekt by měl ve finále přinést srovnávací studii, která vznikne na základě studia odborné literatury, ale především na základě vzpomínek pamětníků (rodičů, příbuzných, známých) z různých typů prostředí městské, venkovské, rolnické, dělnické apod. Studenti se při zpracování budou zaměřovat především na zjištění způsobů získávání obživy, stravu, výchovu dětí, kulturní a společenský život atd. Práce se bude mimo jiné zakládat i na dotazníkové akci, která bude vedena odborným muzejním pracovníkem. Srovnávací studie by měla dosáhnout takové úrovně, aby ji bylo možné publikovat v odborném tisku. 26. Studium etnografického sbírkového fondu Muzea Vysočiny v Jihlavě V rámci tohoto projektu bude student na základě vybraných etnografických předmětů z jihlavského sbírkového fondu nebo z fondu poboček muzea získávat všechny dostupné informace o předmětu včetně zajištění studia odborné literatury. Následně provede fotodokumentaci, základní evidenci včetně katalogizace, připraví podklady pro evidenci v CES, zajistí údaje o případných konzervátorských postupech a o požadavcích na ochranu předmětu. Získané údaje potom bude možné využít pro následnou prezentaci předmětu na výstavě či jinde.

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH

ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH PROJEKT INTEGROVANÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM ARCHEOLOGICKÝCH PRAMENŮ PRAHY VÝCHODISKA A KONCEPCE NAKI, MK ČR 2013-2017 - DF13P01OVV014 Praha, 27. dubna 2015 IVANA BOHÁČOVÁ, ARÚ AV ČR,

Více

Vyhláška. Předmět úpravy

Vyhláška. Předmět úpravy N á v r h Vyhláška ze dne 2016, o stanovení vzorů označení a o bližší úpravě některých náležitostí souvisejících s výkonem regulovaných činností podle zákona o ochraně památkového fondu Ministerstvo kultury

Více

Granty Soupis grantů a projektů

Granty Soupis grantů a projektů Granty Soupis grantů a projektů 1994 1996 Počátky Prahy. Vývoj pražské aglomerace do 1. poloviny 12. století. grant GA ČR č. 404/94/1007 nositel L. Hrdlička (ARÚ AV ČR) spoluřešitel za NPÚ Praha J. Čiháková

Více

Průzkumy a dokumentace historických objektů

Průzkumy a dokumentace historických objektů Průzkumy a dokumentace historických objektů Miloš Buroň Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově Stavebně historický průzkum (SHP) základní podklad k obnově historického objektu (památky)

Více

Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba CZ.1.07/2.1.00/32.0017

Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba CZ.1.07/2.1.00/32.0017 Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba CZ.1.07/2.1.00/32.0017 Klíčová aktivita 01 Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba Program 1. Úvod - informace o KA 01 2. Probíhající

Více

Formy vyučování biologii hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování

Formy vyučování biologii hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování Formy vyučování biologii hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování Hodina základního typu Altmann 1972, Dvořák a kol. 1982 Při přípravě vyučovací hodiny buďte

Více

Terénní kurz Diváky 3. - 22. 8. 2014, program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek.

Terénní kurz Diváky 3. - 22. 8. 2014, program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek. Terénní kurz Diváky 3. - 22. 8. 2014, program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek. Terénní kurz proběhne ve třech týdenních turnusech. 1. Turnus 3. až 9. 8. 2014 2. Turnus 10. až 16. 8. 2014

Více

L01KA Fytocenologický výzkum

L01KA Fytocenologický výzkum L01KA Fytocenologický výzkum Cíle: - posílit zájem o své okolí - získat vztah k přírodě, uvědomit si smysl ochrany přírody - inovovat výuku formou aktivit v terénu, poukázat na klady a těžkosti této formy

Více

Fakulta restaurování, Restaurování uměleckých děl na papíře a

Fakulta restaurování, Restaurování uměleckých děl na papíře a Jméno: Michaela Hermannová Fakulta, obor studia a ročník: souvisejících materiálech, roč. 1. Termín: 13. 7. 2015-24. 7. 2015 Instituce, místo pobytu na stáži: Národní technické muzeu v Praze Fakulta restaurování,

Více

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle BP 1 Přírodovědná oblast vzdělávání Cílová skupina: Základní škola, druhý stupeň Kraj/ cíle jsou od sebe vzdáleny (v km): 13 Cíl I: České vinařství Chrámce s.r.o. Cíl II: Oblastní muzeum v Mostě, příspěvková

Více

Terénní kurz Diváky , program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek.

Terénní kurz Diváky , program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek. Terénní kurz Diváky 7. - 26. 7. 2013, program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek. Terénní kurz proběhne ve třech týdenních turnusech. 1. Turnus 7. až 13. 7. 2013 2. Turnus 14. až 20. 7. 2013

Více

Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní a kulturní identity ČR.

Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní a kulturní identity ČR. Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní a kulturní identity ČR. Několik slov o projektu Ing. arch. Naděžda Goryczková, generální ředitelka NPÚ NPÚ

Více

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví The Convention concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage. Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK

ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK 1. Základní vývojové etapy dějin muzeí (muzejnictví) v Evropě a jejich charakteristika Etika konzervátorské, restaurátorské a preparátorské práce

Více

Invazní rostliny v Krkonoších oblast Benecko

Invazní rostliny v Krkonoších oblast Benecko Středoškolská technika 2016 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Invazní rostliny v Krkonoších oblast Benecko Magdaléna Šandová, Niels Van der Meer, Martin Zelený, Jiří Ondráček,

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE 1. Vybrané kapitoly z filozofie předmět Hod. 1. Úvod do filozofie. Dějiny filozofie Filosofie krásy. Estetika.. Etika.Etické aspekty památkové péče. 3. Úvod

Více

Nezvaní hosté naší flóry vážné nebezpečí nebo. Petr Bauer, AOPK ČR, SCHKO Labské pískovce a KS Ústí nad Labem

Nezvaní hosté naší flóry vážné nebezpečí nebo. Petr Bauer, AOPK ČR, SCHKO Labské pískovce a KS Ústí nad Labem Nezvaní hosté naší flóry vážné nebezpečí nebo. Petr Bauer, AOPK ČR, SCHKO Labské pískovce a KS Ústí nad Labem .jen strašák??? aneb zkušenosti z Labských pískovců Invaze a expanze rostlinných druhů Invaze

Více

MAPOVÁNÍ BIOTOPŮ I. základní informace

MAPOVÁNÍ BIOTOPŮ I. základní informace MAPOVÁNÍ BIOTOPŮ I. základní informace Cvičení je součástí výuky předmětu ekologie, II. ročník a navazuje na probírané učivo charakteristika základních biotopů ČR. Cílem tohoto cvičení je naučit žáky:

Více

Formy vyučování biologii. hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování

Formy vyučování biologii. hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování Formy vyučování biologii hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování Hodina základního typu Altmann 1972, Dvořák a kol. 1982 Při přípravě vyučovací hodiny buďte

Více

NAUČNÁ STEZKA KAZNĚJOV

NAUČNÁ STEZKA KAZNĚJOV Grantový projekt UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV, který je realizován v programu OP VK,registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.12/02.0029 5. KLÍČOVÁ AKTIVITA NAUČNÁ STEZKA KAZNĚJOV Ucelená

Více

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA Mgr. Rostislav Kadlec, 30.11.2017, UJEP Ústí n. L. VÝROČNÍ KONFERENCE CRR ČR - NUTS II SEVEROZÁPAD ARCHAEOMONTAN 2018 - přeshraniční vědecký projekt - výzkum středověkého hornictví

Více

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

Žádající organizace prohlašuje, že vyjednala s majitelem pozemku náležitosti dle 22 odst.1 a zejm. 24 zákona č. 20/1987Sb.

Žádající organizace prohlašuje, že vyjednala s majitelem pozemku náležitosti dle 22 odst.1 a zejm. 24 zákona č. 20/1987Sb. Žádost o stanovisko ARÚ AV ČR, Praha, v. v. i. dále jen (ARÚ) k realizaci archeologického výzkumu, který nebyl vyvolán stavební či jinou činností na území s archeologickými nálezy dle 22., odst.2 1. Oprávněná

Více

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Zpracování sbírky děl Otakara Schindlera v divadelním oddělení Národního muzea Projekt ročníkové práce Autor: Michaela Buriánková

Více

Sylaby k předmětu Inženýrská ekologie. Invazní rostliny a jejich management v CHKO Poodří

Sylaby k předmětu Inženýrská ekologie. Invazní rostliny a jejich management v CHKO Poodří Sylaby k předmětu Inženýrská ekologie Invazní rostliny a jejich management v CHKO Poodří Co jsou to invazní rostliny? Rostliny geograficky nepůvodní Zavlečení, introdukce Zplaněly, adaptovaly se Snadno

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín 5. Mezilidské vztahy, komunikace

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín 5. Mezilidské vztahy, komunikace Mezilidské vztahy, komunikace ZÁŘÍ Práva a povinnosti žáků školní řád, BOZ 13. vyjádří na základě vlastních zkušeností základní vztahy mezi lidmi, vyvodí a dodržuje pravidla pro soužití ve škole, mezi

Více

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, Olomouc V Olomouci dne

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, Olomouc V Olomouci dne č. j.: KUOK 26439/2016 SpZn: KÚOK/25083/2016/OŽPZ/431 vyřizuje: RNDr. Miroslava Kudýnová tel.: 585 508 631 e-mail: m.kudynova@kr-olomoucky.cz Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a

Více

Návrh na nové vyhlášení přírodní památky Kejtovské louky

Návrh na nové vyhlášení přírodní památky Kejtovské louky KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí a zemědělství Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Dle rozdělovníku Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací

Více

Virtuální národní fonotéka. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 Filip Šír a Petr Žabička

Virtuální národní fonotéka. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 Filip Šír a Petr Žabička Virtuální národní fonotéka Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 Filip Šír a Petr Žabička Úvod v ČR neexistuje Národní fonotéka pro zvukové dokumenty jako ekvivalent NFA pro filmy v zahraničí

Více

Květnice. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území:

Květnice. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území: Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území: Přírodní památka 14.200/88-SÚOP Jihomoravský kraj Tišnov Tišnov Vojenský újezd: - -

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Edukační programy v Národním technickém muzeu Praha. 12.9.2014 www.ntm.cz 1

Edukační programy v Národním technickém muzeu Praha. 12.9.2014 www.ntm.cz 1 Edukační programy v Národním technickém muzeu Praha 12.9.2014 www.ntm.cz 1 Národní technické muzeum 15. 2. 2011 znovuotevření NTM po rekonstrukci 8. 10. 2013 budova NTM po 75 letech plně dokončená a zařízená

Více

MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ

MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ Muzeum je svými expozicemi a aktuálními výstavami velmi vhodným místem setkávání,

Více

Věc: ochrana archeologických lokalit před nelegálními výkopci (prosíme o vyvěšení na veřejném místě v obci)

Věc: ochrana archeologických lokalit před nelegálními výkopci (prosíme o vyvěšení na veřejném místě v obci) Přílohy: V Mladé Boleslavi dne. Adresát: Obecní úřad Dalovice Dalovice 94 Věc: ochrana archeologických lokalit před nelegálními výkopci (prosíme o vyvěšení na veřejném místě v obci) Vážený pane starosto

Více

Památková ochrana staveb

Památková ochrana staveb Památková ochrana staveb Základní pojmy Kulturní památka Národní kulturní památka Památková rezervace Památková zóna 1. Kulturní památka Movitá a nemovitá věc, která je za kulturní památku prohlášena ministerstvem

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 7.3. 2014 Petr Pavelčík KUZL 14220/2014 KUSP 14220/2014

Více

Informační panel na Pístovských mokřadech

Informační panel na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Informační panel na Pístovských mokřadech Foto: J. Maštera Jaromír Maštera září 2010

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a společnost Historický seminář Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Historický seminář je

Více

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního Příloha č. 1: Nálezy budou předány podle 23 zákona č. 20/1987 Sb. příslušnému krajskému Jihočeskému muzeu v Českých Budějovicích (dohoda s kurátorkou sbírek Mgr. Zuzanou Thomovou) Příloha č. 2 Základní

Více

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE Národní galerie v Praze 10. června 2013 Pavel Jirásek Eva Polatová, Petr Svoboda, Martin

Více

Metodika vzdělávacího programu k expozici Příroda a krajina Ostravska

Metodika vzdělávacího programu k expozici Příroda a krajina Ostravska Metodika vzdělávacího programu k expozici Příroda a krajina Ostravska Příroda a krajina Ostravska seminář pro pedagogy Metodika vzdělávacího programu a spolupráce se školami Obsah Muzeum a vzdělávání Cíle,

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Uhřínov - Benátky" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Uhřínov - Benátky (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Uhřínov - Benátky Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Uhřínov - Benátky" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany

Více

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí Miloš ROZKOŠNÝ, Miriam DZURÁKOVÁ, Hana HUDCOVÁ, Pavel SEDLÁČEK Výzkumný

Více

Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění

Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění Ministerstvo kultury Č.j. : MK-S 17 532/2012 OMG *MKCRX005H3AT* Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění

Více

Invazní rostliny v naší krajině. Seminář o šíření invazních rostlin a možnostech jejich likvidace. Mgr. Veronika Kalníková

Invazní rostliny v naší krajině. Seminář o šíření invazních rostlin a možnostech jejich likvidace. Mgr. Veronika Kalníková Invazní rostliny v naší krajině Seminář o šíření invazních rostlin a možnostech jejich likvidace Mgr. Veronika Kalníková Program semináře 9:00 9:30 registrace 9:30 10:15 Mgr. Veronika Kalníková obecně

Více

NAŘÍZENÍ. Libereckého kraje č. 1/2007 ze dne 15. května 2007, o zřízení přírodní památky Rádlo a jejího ochranného pásma.

NAŘÍZENÍ. Libereckého kraje č. 1/2007 ze dne 15. května 2007, o zřízení přírodní památky Rádlo a jejího ochranného pásma. NAŘÍZENÍ Libereckého kraje č. 1/2007 ze dne 15. května 2007, o zřízení přírodní památky Rádlo a jejího ochranného pásma. Rada Libereckého kraje v souladu s 7 a 59 odst. 1 písm. k) zák. č. 129/2000 Sb.,

Více

Inventarizace kontaminovaných a potenciálně kontaminovaných míst na území města Ostravy

Inventarizace kontaminovaných a potenciálně kontaminovaných míst na území města Ostravy Statutární město Ostrava odbor ochrany životního prostředí Inventarizace kontaminovaných a potenciálně kontaminovaných míst na území města Ostravy Ing. Bc. Pavel Valerián, Ph.D. www.ostrava.cz Vyhodnocení

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací Doporučený postup citování bibliografických podkladů použitých při zpracovávání dokumentů SDO pro EVL autor: Ludvík Škapec datum: 14.2.2013

Více

Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod

Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod Registrační číslo projektu : Číslo DUM : CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_32_INOVACE_04.02 Tématická oblast : Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Památkový katalog prostředek pro evidenci a prezentaci památkového potenciálu. Ing. arch. Renata Vrabelová, Ing. Petr Svoboda

Památkový katalog prostředek pro evidenci a prezentaci památkového potenciálu. Ing. arch. Renata Vrabelová, Ing. Petr Svoboda Památkový katalog prostředek pro evidenci a prezentaci památkového potenciálu Ing. arch. Renata Vrabelová, Ing. Petr Svoboda Katalogizace výsledků výzkumu jednotlivých staveb požadavky topografický a tematický

Více

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno UNIVERZITA PARDUBICE Vás zve na výstavu TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna Studentská 519 Pardubice Stavařov 22. 3. 20. 5. 2000

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Kačerov (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Kačerov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany modrásek bahenní

Více

1. Projektové dny. Projektové dny na 1. stupni

1. Projektové dny. Projektové dny na 1. stupni 1. Projektové dny Projektové dny na 1. stupni Projektové dny- 1. stupeň Projekt Mezipředmětové vztahy Metody +formy práce, Seznamuje se s přírodou v okolí školy Vytváří si pozitivní vztah k přírodě Dokáže

Více

Přírodní rezervace Černý důl

Přírodní rezervace Černý důl Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území ve smyslu ust. 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny ve znění pozdějších předpisů a 4 vyhlášky

Více

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha. Institute of Technology, Sligo

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha. Institute of Technology, Sligo Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Projekt k ročníkové práci Dokumentace přírůstků v Národním technickém muzeu Autor: Veronika Hovorková Vedoucí práce: MgA. Petr

Více

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Region Gymnázium Dr.

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Region Gymnázium Dr. školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

Povolání Asistent kurátora, Zapisovatel, Asistent dokumentátora specialisty, Asistent samostatného dokumentátora

Povolání Asistent kurátora, Zapisovatel, Asistent dokumentátora specialisty, Asistent samostatného dokumentátora Dokumentátor Dokumentátor provádí a zajišťuje dokumentaci a uchovávání výsledků dokumentace historie, vývoje jevů a proměn ve společnosti a přírodě. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň:

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 17. ledna 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 3615 /2013 KUSP

Více

ARCHEOLOGICKÉ ODDĚLENÍ Tvorba sbírek PhDr. A. Rusó (2), Mgr. M. Soukup (37), Mgr. J. Hudec (8), Bc. M. Nováček (47) a Bc. L. Rypka (30) provedli 124 odborných vyjádření ke stavebním záměrům. PhDr. A. Rusó

Více

Smlouva o dílo. dle 2586 a následujících zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Smlouva o dílo. dle 2586 a následujících zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Smlouva o dílo dle 2586 a následujících zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Objednatel: Město Mohelnice se sídlem U Brány 2, 789 85 Mohelnice zastoupený Ing. Pavlem Kubou, pověřený výkonem pravomoci

Více

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta. Opatření děkana č. 19/2014

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta. Opatření děkana č. 19/2014 Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta Opatření děkana č. 19/2014 Pravidla Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pro provádění inventarizací majetku a závazků ČL. 1 Úvodní ustanovení

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže atd. www.muzeumhk.cz Stezky muzejní budovou 1) Stezky po muzeu Účastníci tohoto putování muzejní

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Biologie V rámci projektu Modulární systém dalšího vzdělávání

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2.

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2. l UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ SPOLEČNÝ ZÁKLAD Historický vývoj památkové péče 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj.. Puristická

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků Inventarizace majetku a závazků Bc. Jitka Pohnerová, září 2011 Odborné semináře pro obce, Brno Cílem videokurzu je vysvětlit podstatu inventarizace, shrnout základní požadavky na zajištění inventarizace

Více

Vyučovací předmět: informatika a výpočetní technika

Vyučovací předmět: informatika a výpočetní technika Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Obor: 7941/41, Gymnázium všeobecné ( čtyřleté ) Učební osnovy pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia (kvinta) a čtyřleté gymnázium

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK12_louka_ZZ_www.doc str. 1 Údaje o projektu Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin Evidenční číslo smlouvy: D583/2012

Více

Zvěřinec na dvorku, aneb brouci, hmyz a členovci: kdo je kdo? Shrnutí

Zvěřinec na dvorku, aneb brouci, hmyz a členovci: kdo je kdo? Shrnutí Zvěřinec na dvorku, aneb brouci, hmyz a členovci: kdo je kdo? Shrnutí Úloha je zaměřena na pozorování a pochopení stavby těla a systému členovců a reaguje na skutečnost, že mnoho žáků a studentů (ale i

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků Inventarizace majetku a závazků Cílem videokurzu je vysvětlit podstatu inventarizace, shrnout základní požadavky na zajištění inventarizace ve vybraných účetních jednotkách a seznámit se s povinnostmi,

Více

Základní škola a mateřská škola Roudnice nad Labem. Školní Roudnice nad Labem ROUDNICE BAROKNÍ II. Projekt 8. A ve školním roce 2013/2014

Základní škola a mateřská škola Roudnice nad Labem. Školní Roudnice nad Labem ROUDNICE BAROKNÍ II. Projekt 8. A ve školním roce 2013/2014 ROUDNICE BAROKNÍ II Projekt 8. A ve školním roce 2013/2014 Koordinátor: Mgr. David Mikoláš CÍLE 1) Hlavní cíl: Žák kooperuje ve skupině, využívá svých dosavadních oborových znalostí, dovedností a zkušeností,

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Rostliny v prostředí Žák: uvědomí si a zaznamená tvary, barvy a linie sleduje základní přírodní zákonitosti ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Ekosystémy Prvouka Prvouka -

Více

LabMeredian Plus základní kurz

LabMeredian Plus základní kurz LabMeredian Plus základní kurz Program LabMeredian Plus 2 je součástí projektu LabMeredian. Může však být provozován i zcela samostatně. LabMeredian Plus je určen pro napojení k různým typům laboratorních

Více

MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY V Ý N O S ministerstva kultury České socialistické republiky ze dne 3. listopadu l980, č. j. 17.644/80 o zřízení chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, rozprostírající se na území okresů Hodonín, Uherské

Více

Digitalizace kulturního dědictví v IROP

Digitalizace kulturního dědictví v IROP Digitalizace kulturního dědictví v IROP 19. 1. 2016 Praha, Národní archív 29. 11. 2017 DIGITALIZACE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ V IROP Specifický cíl 3.1 Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního

Více

Povrchové sběry a jejich problematika. Jakub Těsnohlídek

Povrchové sběry a jejich problematika. Jakub Těsnohlídek Povrchové sběry a jejich problematika Jakub Těsnohlídek Co je povrchový sběr Historie Strategie PS Vybavení Vhodné podmínky Vlivy prostředí Co poté? Co je povrchový sběr Povrchový sběr zjišťuje a zkoumá

Více

CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Nové možnosti prezentace předmětů kulturního dědictví METODICKÁ CENTRA MINISTERSTVA KULTURY ČR 1 Metodické pracoviště pro otázky evidence a inventarizace sbírek

Více

PODKLADY NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA TURNOVA které se uskuteční dne 26.1.2012 v 17,00 hodin v sále KC Střelnice

PODKLADY NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA TURNOVA které se uskuteční dne 26.1.2012 v 17,00 hodin v sále KC Střelnice 5. PODKLADY NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA TURNOVA které se uskuteční dne 26.1.2012 v 17,00 hodin v sále KC Střelnice Program odboru správy majetku: 1. Prodeje nemovitostí v r. 2012 2. Hvězdárna usnesení

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vlastivěda Vzdělávací obsah předmětu Vlastivěda je tvořen z tematických okruhů Místo, kde žijeme,

Více

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna téma: Úvodní praktikum cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika místo: odborná učebna pomůcky: papír, tužka popis aktivit: seznámení s organizací a tematickou náplní praktik výstupy: předané organizační

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

LOM OPATOVICE. Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL LOKALIZACE :

LOM OPATOVICE. Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL LOKALIZACE : LOM OPATOVICE Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL ZPRACOVATEL Českomoravské štěrkovny a.s. Mokrá 359 664 04 Mokrá Arvita P spol. s r.o. Otrokovice Příčná 1541 765 02 Otrokovice LOKALIZACE

Více

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník:3 Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka MÍSTO, KDE ŽIJEME Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy,

Více

Ověřování metodiky NIKM v testovacích územích

Ověřování metodiky NIKM v testovacích územích Ověřování metodiky NIKM v testovacích územích Jiří Marek, Vodní zdroje Ekomonitor s.r.o. Chrudim Zdenka Szurmanová, AQD Envitest s.r.o., Ostrava Prezentace pro konferenci Průmyslová ekologie (Beroun 23.-24.3.2011)

Více

Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO. od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu

Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO. od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu Knihovny současnosti 2007 Obsah prezentace Co je systém PRIMO Příklad fungování systému Komponenty systému Princip fungování

Více

Den Země s Akademií věd ČR 2015

Den Země s Akademií věd ČR 2015 Den Země s Akademií věd ČR 2015 Čeká na vás program určený studentům, pedagogům, školním skupinám a veřejnosti sestavený u příležitosti Dne Země 2015, jenž se každoročně po celém světě připomíná 22. dubna

Více

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi 1/5 3.2.04.1 Geologie věda o Zemi cíl vyjmenovat obory zabývající se výzkumem Země - objasnit jejich význam působení Geologie zabývá se studiem neživé přírody - studuje vztah neživé přírody k organismům

Více

Terénní teorie 12. Nálezová zpráva.

Terénní teorie 12. Nálezová zpráva. Terénní teorie 12. Nálezová zpráva. Nedílnou součástí archeologického výzkumu je i zpracování a vyhodnocení zjištěných informací a zveřejnění jeho výsledků. Základním, a dá se říci povinným výstupem je

Více

Jak je chráněn předmět v galerii, muzeu?

Jak je chráněn předmět v galerii, muzeu? Metodický pokyn NPÚ Jak je chráněn předmět v galerii, muzeu? Zákon č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy Jak chránit sbírky Jak vést evidenci Jaké jsou sankce za porušení povinností Co je to

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy

TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy Praha 21. 6. 2019 Po více jak šedesáti letech od posledního akademického vydání nejznámější básně české moderní poezie, Máje Karla Hynka Máchy,

Více

Jiří Jůza, Rada galerií ČR

Jiří Jůza, Rada galerií ČR Aktuální vývoj víceletého projektu RG ČR Standardizace práce se sbírkami v galeriích ČR a způsoby jejího měření. SBORNÍK RG ČR 2014 Sborník závěrečných textů a překladových materiálů z grantových projektů

Více

VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ

VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ Ing. Zdeněk Poloprutský Ing. Petr Soukup, PhD. Ing. Josef Gruber Katedra geomatiky; Fakulta stavební ČVUT v Praze 24.-26.

Více

Zápis z 6. diskusního fóra č. 15 terénní programy (dále TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková

Zápis z 6. diskusního fóra č. 15 terénní programy (dále TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková Diskusní fórum pracovní skupiny č. 15 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Datum konání: 14. 11. 2017 Zápis z 6. diskusního

Více