Radiační ochrana sester pracující na JIP a ARO. PhDr. Hana Heiderová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Radiační ochrana sester pracující na JIP a ARO. PhDr. Hana Heiderová"

Transkript

1 Radiační ochrana sester pracující na JIP a ARO PhDr. Hana Heiderová

2 V dnešní době neustále narůstá počet indikovaných radiodiagnostických vyšetření a tím se významně zvyšuje radiační zátěž nejen pacientů, ale také zdravotnických pracovníků. Zdravotnický personál je často vystaven riziku ionizujícího záření, přestože nepracuje přímo na radiodiagnostickém pracovišti. Na jednotkách intenzivních péče nebo anesteziologicko - resuscitačních odděleních jsou prováděny skiagrafické snímky přímo namístě z důvodu časové prodlevy nebo stavu vyšetřovaného pacienta.

3 Proto je nutné, aby všichni pracovníci, kteří se s rentgenovým zářením setkávají, byli dostatečně v této oblasti edukováni a informováni. Toto vzdělávání by mělo být zajištěno nejen vstupním školením zaměstnanců, ale následně každoročním přeškolením. Radiologie je totiž součástí až vysokoškolského vzdělávacího systému. Proto je důležité se zaměřit také na sestry s dlouholetou praxí nebo zdravotníky s nižším vzděláním.

4 Radiační ochrana je zaměřena na ochranu osob před škodlivými účinky záření, které, kromě fyzikálních aspektů souvisejících s jejich interakčními procesy v živé tkáni, závisí do značné míry i na biologické odezvě a reakci příslušné tkáně nebo orgánu na charakter a okolnosti předávání energie záření v jejich buňkách (Sabol, Vlček, 2011, 7 s.).

5 Radiační ozáření nese možná rizika. Při provádění vyšetření mobilním rentgenem, musí všichni zaměstnanci oddělení před zdrojem záření používat vhodné bezpečnostní stínění. Úroveň rozptýleného záření z různých mobilních RTG přístrojů se od sebe liší a intenzita rozptylu záření je jiná. Sestry pracující na těchto oddělení nemají od nikoho žádné informace ohledně radiačního záření ani možnosti ochrany. Neví, jak velká dávka rentgenového záření během vyšetření vzniká, jak moc jsou vystaveny nebezpečí vzniku nežádoucích účinků. Jedinou možnou ochranou na těchto pracovištích je možnost odejít co nejdál od zdroje záření.

6 Předmětem tohoto projektu bude analýza osobní radiační zátěže sester pracujících na oddělení ARO, JIP. Výzkumné metody a metodiky výzkumu Výzkumná část bude zaměřena na analýzu znalosti sester na JIP o radiační ochraně a jejich chování během radiologického vyšetření na oddělení. Bude použito dotazníkové šetření Znalost radiační ochrany RPKQ, dotazník byl převzat z íranské studie (Dianati, 2014) a modifikovanný pro sestry pracující v ČR.

7 Druhou metodou bylo zvoleno měření ionizujícího záření pomocí dozimetrů a následná analýza radiační zátěže. Dozimetry budou umístěny v pokojích pacientů, v ošetřovnách sester, na chodbách a v ostatních prostorech. Dozimetry budou rozdány také vybraným sestrám, které musí mít dozimetr u sebe po celou dobu pracovní směny. Musí také dodržovat nejmenší přípustnou vzdálenost od zdroje záření a to minimálně 2m. Vyhodnocení dozimetrů bude 1x měsíčně, každé měření se bude 3x opakovat.

8 CUPITT, JM., VINAYAGAM, S., MCCONACHIE I. : Radiation exposure of nurses on an intensive care unit. Great Britan: Blackpool Victoria Hospital DIANATI, M., ZAHERI, A., TALARI, H. R., DERIS, F., REZEI,S: Nurses Knowledge of Radiation Safety and Their Behaviors Towards Portable Radiological Examinations, 2014, Írán YURT, B. ÇAVUSOGLU, GŮNAY, T., Evaluation of Awareness on Radiation Protection and Knowledge About Radiological Examinations, 2014, Turecko

9 Byla provedena pilotní studie, v které byl respondentům předložen anonymní dotazník, který obsahoval 17 otázek. Získání dat a jejich zpracování Pilotní průzkumné šetření probíhalo v době od listopadu 2014 do ledna Celkem bylo rozdáno 100 dotazníku. Z plného počtu se k vyhodnocení vrátilo celkem 93 dotazníků. Respondenti se skládají ze všeobecných sester pracující na odděleních ARO a JIP. Informace získané dotazníkovým šetřením jsou vyhodnoceny pomocí přehledných tabulek a grafů.

10 Tabulka č. 3: Dosažené vzdělání? Absolutní četnost Relativní četnost (%) Všeobecná sestra 21 22,58 Všeobecná sestra + ARIP specializace 34 36,56 Vysokoškolské vzdělání (Bc.) 17 18,28 Vysokoškolské vzdělání (Bc.) + ARIP spec ,06 Vyšší odborné vzdělání (Dis) 4 4,3 Vyšší odborné vzdělání (Dis)+ARIP spec. 0 0 Magisterské vzdělání (Mgr.) 3 3,22 Celkem

11 Chráníte se před radiačním zářením? Tato otázka měla 4 možné odpovědi, ano, spíše ano, ne, spíše ne. Odpověď ano a spíše ano měla shodný počet respondentů, obě odpovědi byly označeny ve 43,01 % z počtu respondentů. Nechrání se v počtu 7,53 % a spíše se nechrání celkem 6,45 % respondentů.

12 Jste během vyšetření tomuto záření vystaven/a? 24 (25,81 %) respondentů z celkového počtu odpovědělo ano. Odpověď ne byla vyhodnocená celkem 21 (22,58 %). Snažím se záření vyhnout, byla vyhodnocená nejčastěji v počtu 48 (51,61 %).

13 Jak často využíváte na oddělení RTG vyšetření? Rentgenové vyšetření průměrně jednou denně využívá 16 (17,2 %) respondentů z celkového počtu, nejvíce vyhodnocených odpovědí byla možnost víckrát za den s počtem 47 (50,54 %) respondentů, dále 11 (11,83 %) respondentů odpovědělo jednou týdně a možnost třikrát za týden vybralo celkem 19 (20,43 %) respondentů.

14 Pokud se všeobecné sestry před zářením chrání, odpověděly na tuto otázku, odcházím z boxu v počtu 89 (98,89 %), ochranné pomůcky nepoužívají a u možnosti jiné napsal/a 1 respondent odpověď: odcházím se zavřít do jiné místnosti, kde počkám, až radiolog zavolá, že je snímek hotový. Další 3 respondenti na tuto otázku neodpověděli. Pokud ano, jak? Absolutní četnost Relativní četnost (%) Odcházím z boxu 89 98,89 Používám ochranné pomůcky 0 0 Jiné 1 1,11 Celkem

15

16 Chráníte i další hospitalizované pacienty? Před zářením vzniklé rentgenovým vyšetření chrání pacienty celkem 15 (16,13 %) respondentů a 78 (83,87 %) respondentů pacienty nechrání.

17 Jste informovány v rámci BOZP o radiační ochraně na pracovišti? Na otázku, zda jsou v rámci BOZP informovány o radiační ochraně na pracovišti kladně odpovědělo 37 (39,78 %) respondentů. Negativně, tedy nejsou o radiační ochraně informovány, odpovědělo 56 (60,22 %) respondentů.

18 Víte, jak velké dávce radiačního záření se můžete celkem za rok vystavit, aby nedošlo k poškození vašeho organismu? Znalost dávky záření, které mohou být všeobecné sestry během jednoho roka vystaveny, odpovídaly ze tří možností. Odpověď ano, vím, odpovědělo 15 (16,13 %), odpověď ne, nevím označilo celkem 66 (70,97 %) a jak velká dávka to asi je tuší celkem 12 (12,9 %) respondentů.

19 Máte k dispozici na oddělení dozimetry a používáte je? Tato otázka měla 3 možnosti k odpovědi. Jednoznačně zde byla vyhodnocena pouze jedna odpověď. Na oddělení dozimetr nemáme v počtu 93 (100 %) respondentů.

20 Cílem tohoto projektu byl také kurz určeným všeobecným sestrám pracující na odděleních ARO,JIP a operačních sálech o obecné radiologii, radiační ochraně. Kurz, který byl realizován také pro studenty oboru Všeobecná sestra v kombinované formě na SLU v Opavě a měl nepatrně zvýšit úroveň znalosti všeobecných sester v oblasti radiační ochrany.

21 Pilotní studie připravovaného průzkumného šetření poukázala na velmi vážný nedostatek znalostí sester v této oblasti. Analýza pilotních dat studie nás vede k zamyšlení nad vytvořením edukačního materiálu pro sestry, revizi standardu radiační ochrany či úpravu náplně školení BOZP, které sestry jednou ročně absolvují.

22 Závěr Přínos z využívání zdrojů ionizujícího záření ve zdravotnictví je jistě obrovský a nezastupitelný, dochází při něm zároveň vedle ozáření pacienta, také k profesionálnímu ozáření zaměstnanců. Charakter rizika a možnost poškození zdraví vychází z radiobiologických poznatků o účincích záření na lidský organismus. Míra rizika, kterou představují tyto zdroje ve zdravotnictví pro zaměstnance je považována za všeobecně nízkou, avšak ne zcela vyloučenou.

23 Literatura: CUPITT, JM., VINAYAGAM, S., MCCONACHIE I. Anaesthesia : Radiation exposure of nurses on an intensive care unit. Great Britan: Blackpool Victoria Hospital Vol. 56, issue 2, p PMID: DIANATI, M., ZAHERI, A., TALARI, H. R., DERIS, F., REZEI,S, Intensive Care: Nurses Knowledge of Radiation Safety and Their Behaviors Towards Portable Radiological Examinations. Nurs Midwifery Stud Dec; 3(4): e Published online 2014 Dec 29. PMCID: PMC SABOL, J. a VLČEK, P. Radiační ochrana v radioterapii II. 1. vydání. Praha: České vysoké učení technické, ISBN SIDDIQUI, S.S., JHA, A., KONAR, N., RANGANATHAN, P.,DESAPHANDE, D. Radiation exposure among medical professionals working in the Intensive Care Unit, Indian J Crit Care Med [serial online] 2014 [cited 2015 Sep 8];18: TROTMAN, A., DICKENSON, B. Radiology in the intensive care unit (Part I). J Intensive Care Med 2003;18: YURT, B. ÇAVUSOGLU, GŮNAY, T., Evaluation of Awareness on Radiation Protection and Knowledge About Radiological Examinations in Healthcare Professionals Who Use Ionized Radiation at Work, Mol Imaging Radionucl Ther Jun; 23(2): ublished online 2014 Jun 5.

Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS. Sněm předsedkyň, Praha Jindra Kracíková

Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS. Sněm předsedkyň, Praha Jindra Kracíková Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS Sněm předsedkyň, Praha 16.11.2013 Jindra Kracíková Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků - složení Bc. Jindra Kracíková Jindřiška

Více

Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice Jihlava

Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice Jihlava VI. KONGRES 2.- 3. června 2017 PERIOPERAČNÍCH SESTER Hotel Flora Olomouc S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009,

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009, Návrh VYHLÁŠKA ze dne /2009, kterou se stanoví principy a pravidla radiační ochrany pacientů při lékařském ozáření a věcné náležitosti upravující minimální požadavky na provádění externího klinického auditu

Více

Informace o problematice radiační ochrany při lékařském ozáření dostupné v SÚRO v.v.i.

Informace o problematice radiační ochrany při lékařském ozáření dostupné v SÚRO v.v.i. Informace o problematice radiační ochrany při lékařském ozáření dostupné v SÚRO v.v.i. Helena Žáčková Ivana Horáková 1 Předmět činnosti podle Zřizovací listiny z 20.10.2010 SÚRO v.v.i. - veřejně výzkumná

Více

Lékové rozlišení - nejvyšší standard bezpečí

Lékové rozlišení - nejvyšší standard bezpečí Bezpečná nemocnice 10. ročník Téma soutěže: Bezpečí ve zdravotnictví - nekonečný příběh? Název projektu Lékové rozlišení - nejvyšší standard bezpečí Předkladatel: Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam zkratek Příloha č. 2: Seznam tabulek Příloha č. 3: Seznam obrázků Příloha č. 4: Struktura otázek pro polostrukturovaný rozhovor Příloha č. 5: Žádost o provedení výzkumného

Více

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER Univerzita J. E. Purkyně, Fakulta zdravotnických studií, Ústí nad Labem PhDr. Hana Plachá Výběr tématu Důvod výběru: Práce v oboru více jak 35 let Zájem o problematiku profese

Více

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Externí klinické audity v mamárních centrech Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Legislativní požadavky Vyhláška 307/2002 Sb. o radiační ochraně Zákon č. 13/2002 Sb.

Více

Medical Physics Expert

Medical Physics Expert Medical Physics Expert Doporučení European Commission RP 174 Říjen 2013 (Oficiálně publikováno 26. února 2014) Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, ČVUT Ústav radiační onkologie, Nemocnice Na Bulovce

Více

Externí klinické audity ve zdravotnictví. Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová

Externí klinické audity ve zdravotnictví. Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová Externí klinické audity ve zdravotnictví Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová REALIZACE EKA V JEDNOTLIVÝCH LETECH Radiodiagnostika Nukleární medicína Radioterapie 2014

Více

ÚROVEŇ TEORETICKÝCH ZNALOSTÍ A ZKUŠENOSTÍ SESTER S REALIZACÍ KONCEPTU BAZÁLNÍ STIMULACE V OŠETŘOVATELSKÉM PROCESU

ÚROVEŇ TEORETICKÝCH ZNALOSTÍ A ZKUŠENOSTÍ SESTER S REALIZACÍ KONCEPTU BAZÁLNÍ STIMULACE V OŠETŘOVATELSKÉM PROCESU VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE SV. ALŽBETY, BRATISLAVA, N. O. ÚSTAV SV. JÁNA NEPOMUKA NEUMANNA, PŘÍBRAM ÚROVEŇ TEORETICKÝCH ZNALOSTÍ A ZKUŠENOSTÍ SESTER S REALIZACÍ KONCEPTU BAZÁLNÍ STIMULACE

Více

Autor práce: Mgr. Romana Klímová ARO, Slezská nemocnice Opava Vedoucí práce: PhDr. Sabina Psennerová, Ph.D. LF, Ostravská univerzita v Ostravě

Autor práce: Mgr. Romana Klímová ARO, Slezská nemocnice Opava Vedoucí práce: PhDr. Sabina Psennerová, Ph.D. LF, Ostravská univerzita v Ostravě Autor práce: Mgr. Romana Klímová ARO, Slezská nemocnice Opava Vedoucí práce: PhDr. Sabina Psennerová, Ph.D. LF, Ostravská univerzita v Ostravě Nedílná součást každého operačního zákroku Optimální přístup

Více

Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň

Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň vlastní zkušenost v současné době aktuální a zajímavé téma Cílem : Porovnat vliv pracovní činnosti na psychiku a životní styl všeobecných sester

Více

Výukový program. pro vybrané pracovníky radiodiagnostických RTG pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T1

Výukový program. pro vybrané pracovníky radiodiagnostických RTG pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T1 Výukový program č. dokumentu: Jméno Funkce Podpis Datum Zpracoval Ing. Jiří Filip srpen 2008 Kontroloval Ing. Jan Binka SPDRO 13.2.2009 Schválil strana 1/7 Program je určen pro vybrané pracovníky připravované

Více

Pravidla procesu hodnocení

Pravidla procesu hodnocení Pravidla procesu hodnocení Obsah Vysvětlení pojmů... 2 Seznam použitých zkratek... 2 1) Povinnost zajistit provedení externího klinického auditu... 3 2) Cíl externího klinického auditu... 3 3) Povolení

Více

Rozdíly v pohledu na vlastní praxi NelZP ČR a SR

Rozdíly v pohledu na vlastní praxi NelZP ČR a SR Rozdíly v pohledu na vlastní praxi NelZP ČR a SR Lenka Šnajdrová www.osetrovatelstvi.info Centrum zdravotních pomůcek Rybná 11, 1 00 Praha 1 www.pomucky.com Centrum zdravotních pomůcek a vzdělávání Filipova

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 10 20. 9. 2013 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v Jihomoravském kraji

Více

Příloha č. 1. Předem Vám velice děkuji za vyplnění dotazníku. Dotazník pro lékaře PRACOVIŠTĚ: Jste: žena muž

Příloha č. 1. Předem Vám velice děkuji za vyplnění dotazníku. Dotazník pro lékaře PRACOVIŠTĚ: Jste: žena muž Příloha č. 1 Dobrý den, Jmenuji se Hana Kneřová a studuji ve 3. ročníku Lékařské fakulty v Hradci Králové, Karlovy Univerzity v Praze, studijního programu Ošetřovatelství, studijního oboru Všeobecná sestra,

Více

Radiační ochrana při lékařském ozáření - role indikujícího lékaře. Libor Judas

Radiační ochrana při lékařském ozáření - role indikujícího lékaře. Libor Judas Radiační ochrana při lékařském ozáření - role indikujícího lékaře Libor Judas Státn tní ústav radiační ochrany, v.v.i. Radiační ochrana při lékařském ozáření - role indikujícího lékaře Týká se diagnostických

Více

Bezpečnostní proces na operačním sále. Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava

Bezpečnostní proces na operačním sále. Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava Bezpečnostní proces na operačním sále Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava Dokumentace na operačním sále Operační program Operační kniha Anesteziologická kniha Perioperační ošetřovatelský

Více

Úloha a možnosti SÚRO při vzdělávání odborníků a informování veřejnosti. při lékařském ozáření. H.Žáčková, I.Horáková, SÚRO Praha

Úloha a možnosti SÚRO při vzdělávání odborníků a informování veřejnosti. při lékařském ozáření. H.Žáčková, I.Horáková, SÚRO Praha Úloha a možnosti SÚRO při vzdělávání odborníků a informování veřejnosti voblastiradiační ochrany při lékařském ozáření H.Žáčková, I.Horáková, SÚRO Praha I. Vzdělávání a školení odborníků Výchozí předpoklad

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

Průzkum stavu lidských zdrojů v oblasti prostorových informací. Radek Fiala Západočeská univerzita v Plzni

Průzkum stavu lidských zdrojů v oblasti prostorových informací. Radek Fiala Západočeská univerzita v Plzni Průzkum stavu lidských zdrojů v oblasti prostorových informací Radek Fiala Západočeská univerzita v Plzni Průzkum stavu lidských zdrojů Výsledek projektu TAČR TB9500MV004 Metodika vyhodnocování lidských

Více

1. Kódy výkonů, které jsou popisovány v místním standardu 2. Identifikaci pracoviště, kde se výkony dle standardizovaného postupu provádějí 3. Identif

1. Kódy výkonů, které jsou popisovány v místním standardu 2. Identifikaci pracoviště, kde se výkony dle standardizovaného postupu provádějí 3. Identif VF, a.s. nám. Míru 50, 679 21 Černá Hora tel: +420-516 428 611, e-mail: office@vf.cz, http://www.vf.cz Tvorba místního radiologického standardu (MRS) v radiodiagnostice a intervenční radiologii Autor:

Více

Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina

Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 10 20. 9. 2013 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v Kraji Vysočina v roce

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 10 20. 9. 2013 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod ve Zlínském kraji v roce

Více

Pravidla hodnocení pro jednotlivé oblasti lékařského ozáření

Pravidla hodnocení pro jednotlivé oblasti lékařského ozáření Pravidla hodnocení pro jednotlivé oblasti lékařského ozáření Název Pravidla hodnocení pro jednotlivé oblasti lékařského ozáření Oblasti LO radiodiagnostika, včetně intervenční radiologie a kardiologie,

Více

Spokojenost zaměstnanců

Spokojenost zaměstnanců DOMOV PRO SENIORY STACHY KŮSOV, příspěvková organizace Kůsov č. 1, Stachy, 384 73, IČ: 00477095, tel. +420 388 428 213, e-mail: gal.ladislav@gmail.com, www.domovkusov.cz Spokojenost zaměstnanců Metodika

Více

Rentgen - příručka pro učitele

Rentgen - příručka pro učitele Cíl vyučovací hodiny: - student definuje pojem rentgen; - student zná objevitele RTG záření; - student umí popsat součásti RTG přístroje; - student zná rizika RTG záření; Rentgen - příručka pro učitele

Více

VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová

VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová Doporučení EPUAP v oblasti bolesti Mezi doporučované intervence EPUAP v prevenci a léčbě dekubitů patří i sledování bolesti,

Více

POSKYTOVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE PODLE

POSKYTOVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE PODLE POSKYTOVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE PODLE DOPORUČENÍ EPUAP PRO PREVENCI A LÉČBU DEKUBITŮ V INTENZIVNÍ PÉČI VE DVOU ČESKÝCH NEMOCNICÍCH Mgr. Markéta Příhodová Mgr. Veronika Di Cara 2016 Ústav teorie a praxe

Více

VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM RADIOLOGICKÝCH FYZIKŮ A TECHNIKŮ DŮSLEDKY ZÁKONA O NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍCH

VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM RADIOLOGICKÝCH FYZIKŮ A TECHNIKŮ DŮSLEDKY ZÁKONA O NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍCH VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM RADIOLOGICKÝCH FYZIKŮ A TECHNIKŮ DŮSLEDKY ZÁKONA O NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍCH Tomáš Čechák 1, Pavel Dvořák 1, Lubomír Frencl 2, Ladislav Musílek 1, Libor Judas 3, Ivan Kuželka

Více

pro vybrané pracovníky radioterapeutických pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T3 Jméno Funkce Podpis Datum

pro vybrané pracovníky radioterapeutických pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T3 Jméno Funkce Podpis Datum Výukový program č. dokumentu: Jméno Funkce Podpis Datum Zpracoval Ing. Jiří Filip srpen 2008 Kontroloval Ing. Jan Binka SPDRO 13.2.2009 Schválil strana 1/7 Program je určen pro vybrané pracovníky připravované

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2012 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o stanovení pravidel a postupů při lékařském ozáření Citace: 410/2012 Sb. Částka: 150/2012 Sb. Na straně (od-do): 5212-5215

Více

Proč standardy? Požadavky legislativy Zákon č. 18/1997Sb. (Atomový zákon) Vyhláška SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně: 63, odst. 1: " Pro všechn

Proč standardy? Požadavky legislativy Zákon č. 18/1997Sb. (Atomový zákon) Vyhláška SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně: 63, odst. 1:  Pro všechn VF, a.s. nám. Míru 50, 679 21 Černá Hora tel: +420-516 428 611, e-mail: office@vf.cz, http://www.vf.cz v radiodiagnostice a intervenční radiologii Autor: Mgr. Pavel Kratochvíl Mgr. Petr Borek Proč standardy?

Více

SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. Bartoškova 28, Praha 4

SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. Bartoškova 28, Praha 4 SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i Bartoškova 28, 140 00 Praha 4 www.suro.cz 1 STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. zřízen SÚJB v 1995 Poslání ústavu: ochrana před ionizujícím zářením v oblastech

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 26. 8. 2014 6 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovací metody v Moravskoslezském

Více

Srovnání různých typů osobních dozimetrů. Daníčková K. 1, Chmelová D. 1, Solný P. 2, Nguyen T.T KM FN Motol 2- KNME FN Motol 3- FBMI ČVUT

Srovnání různých typů osobních dozimetrů. Daníčková K. 1, Chmelová D. 1, Solný P. 2, Nguyen T.T KM FN Motol 2- KNME FN Motol 3- FBMI ČVUT Srovnání různých typů osobních dozimetrů Daníčková K. 1, Chmelová D. 1, Solný P. 2, Nguyen T.T. 3 1- KM FN Motol 2- KNME FN Motol 3- FBMI ČVUT Obsah sdělení Motivace Metodika - radiodiagnostika Výsledky

Více

Ing. Jan Mlčák, MBA. Nemocnice Pelhřimov p.o.

Ing. Jan Mlčák, MBA. Nemocnice Pelhřimov p.o. Ing. Jan Mlčák, MBA Nemocnice Pelhřimov p.o. Motto Pacient je ten, kdo posuzuje kvalitu naší péče a služeb. Chceme být zdravotnické zařízení, které je pacienty žádané a uspokojuje jejich potřeby a očekávání.

Více

Radiační ochrana pojetí a interpretace veličin a jednotek v souladu s posledními mezinárodními doporučeními

Radiační ochrana pojetí a interpretace veličin a jednotek v souladu s posledními mezinárodními doporučeními Radiační ochrana pojetí a interpretace veličin a jednotek v souladu s posledními mezinárodními doporučeními doc.ing. Jozef Sabol, DrSc. Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT vpraze Nám. Sítná 3105

Více

Vyhodnocení ankety Projekt Školka v obci Trubín

Vyhodnocení ankety Projekt Školka v obci Trubín Vyhodnocení ankety Projekt Školka v obci Trubín Zpracoval: Simona Zárybnická, Alena Nováková 1 Obsah 1. Cíl ankety (dotazníkového šetření) 3 2. Metoda dotazníkového šetření 4 3. Vyhodnocení dotazníků 5

Více

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky České Budějovice 13 29.9.2004 Radiodiagnostika - činnost oboru v Jihočeském kraji v roce 2003 X-ray

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 10 18. 10. 2012 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v Jihomoravském kraji

Více

1. Jaká je délka Vaší praxe na operačním sále? a) do 1 roku b) do 5 let c) do 10 let d) do 15 let e) 16 a více

1. Jaká je délka Vaší praxe na operačním sále? a) do 1 roku b) do 5 let c) do 10 let d) do 15 let e) 16 a více PŘÍLOHY Příloha 1 Dotazník použitý v dotazníkovém šetření Vážené kolegyně, jmenuji se Pavla Fejglová a jsem studentkou na Lékařské fakultě Karlovy univerzity v Hradci Králové obor Ošetřovatelství. Prosím

Více

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8 Výstupy dotazníkového šetření OBSAH ÚVOD... 3 CÍLE ŠETŘENÍ... 3 METODIKA ŠETŘENÍ... 3 VYHODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH POLOŽEK DOTAZNÍKU... 4 Položka 1 Vnitřní

Více

BEZPEČNOST PERSONÁLU, ŠKOLA VERSUS PRAXE

BEZPEČNOST PERSONÁLU, ŠKOLA VERSUS PRAXE BEZPEČNOST PERSONÁLU, ŠKOLA VERSUS PRAXE Anketa mezi zdravotnickými pracovníky nelékařských profesí a studenty zdravotnických škol T. Glac, T. Kovrzek www.bezpecnostpersonalu.cz Pracovní skupina Aesculap

Více

Nové NRS RF radiodiagnostika. Daníčková K.

Nové NRS RF radiodiagnostika. Daníčková K. Nové NRS RF radiodiagnostika Daníčková K. Věstník MZ 6/2015 Rok na úpravu (dosud platné z 2011) Zásadní změny: Ruší se výpočet efektivní dávky Stanovení orgánové dávky jen v definovaných případech Vyšetření

Více

B-und-p.com [online] cit. [ ]. Místo provedení tracheostomie WWW:

B-und-p.com [online] cit. [ ]. Místo provedení tracheostomie WWW: Příloha A Místo provedení tracheostomie B-und-p.com [online]. 2015 cit. [2015-4-10]. Místo provedení tracheostomie WWW: www.wikiskripta.eu/index.php/soubor:koniotomie.png Příloha B Tracheotomická kanyla

Více

PŘÍLOHA č. 1: Seznam zkratek

PŘÍLOHA č. 1: Seznam zkratek PŘÍLOHA č. 1: Seznam zkratek ARO oddělení anesteziologie a resuscitace a.s. akciová společnost Bc. vysokoškolský titul bakalář CAP competency assessment programme CŢK centrální žilní katétr ČNB Česká národní

Více

Prevence bodných poranění. Tomáš Kovrzek Aesculap Akademie B.Braun Medical s.r.o

Prevence bodných poranění. Tomáš Kovrzek Aesculap Akademie B.Braun Medical s.r.o Prevence bodných poranění Tomáš Kovrzek Aesculap Akademie B.Braun Medical s.r.o Bodná poranění ve zdravotnictví Při výkonu povolání přicházejí zdravotníci do styku s krví nebo tělesnými tekutinami a jsou

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 26. 8. 2014 6 Činnost oboru radiologie a zobrazovací metody v Olomouckém kraji v roce 2013 Activity

Více

Metodika II. Rozdělení respondentů dle oddělení a počtu let odpracovaných let ve zdravotnictví

Metodika II. Rozdělení respondentů dle oddělení a počtu let odpracovaných let ve zdravotnictví Bezpečnost práce zdravotnických pracovníků nelékařských profesí se zaměřením na bodná poranění Škochová D., I. chirurgická klinika VFN v Praze Brno 25.9.2013 20. mezinárodní konference SNEH Nemocniční

Více

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2008

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2008 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8. 9. 2009 46 Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce 2008 Activity in X-ray and clinical oncology

Více

Zákon č. 263/2016. Sb., atomový zákon, a prováděcí právní předpisy Zkoušky zdrojů Optimalizace lékařského ozáření Radiologické události

Zákon č. 263/2016. Sb., atomový zákon, a prováděcí právní předpisy Zkoušky zdrojů Optimalizace lékařského ozáření Radiologické události Zákon č. 263/2016. Sb., atomový zákon, a prováděcí právní předpisy Zkoušky zdrojů Optimalizace lékařského ozáření Radiologické události Seminář IR, 9.2.2017 Ing. J. Nožičková 1 Zákon č. 263/2016 Sb., atomový

Více

Radioterapie Radiační onkologie v nové legislativě. Seminář SÚJB pro lektory odborné přípravy Čestmír Berčík

Radioterapie Radiační onkologie v nové legislativě. Seminář SÚJB pro lektory odborné přípravy Čestmír Berčík Radioterapie Radiační onkologie v nové legislativě Seminář SÚJB pro lektory odborné přípravy 8.3.2017 Čestmír Berčík 1 Specifika radiační onkologie Kategorizace ZIZ pro účely zabezpečení : 1. kat. = Radionuklidový

Více

Petra Mihalová petra.mihalova@homolka.cz. Oddělení lékařské fyziky Nemocnice Na Homolce

Petra Mihalová petra.mihalova@homolka.cz. Oddělení lékařské fyziky Nemocnice Na Homolce Petra Mihalová petra.mihalova@homolka.cz Oddělení lékařské fyziky Nemocnice Na Homolce Dny nukleární medicíny, Seč 2014 Zákon 373/2011 Sb. ukládá povinnost provádět interní klinický audit, a uzavřít smlouvu

Více

Prevence karcinomu děložního čípku a využití Liquid Based Cytology

Prevence karcinomu děložního čípku a využití Liquid Based Cytology Prevence karcinomu děložního čípku a využití Liquid Based Cytology Bc. Kateřina Kabátová Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita 29. 8. 2017

Více

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru intervenční radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením teoretických

Více

Klient byl návštěvníkem některé z ambulancí FTNsP v období červen, červenec, srpen 2006.

Klient byl návštěvníkem některé z ambulancí FTNsP v období červen, červenec, srpen 2006. Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou Vídeňská 800, 140 59 Praha 4 oddělení kvality ošetřovatelské péče V ý s l e d k y p r ů z k u m u s p o k o j e n o s t i a m b u l a n t n í c h k l i e n

Více

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8 Výstupy dotazníkového šetření Resortní bezpečnostní cíle - vychází z Doporučení Rady Evropské unie o bezpečnosti pacientů včetně infekcí spojených se zdravotní

Více

Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy

Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy 1. Úvod Externí klinický audit (dále jen EKA) je způsob hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb, jejichž součástí je lékařské ozáření, který definuje zákon č. 373/2011 Sb., o specifických

Více

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 4. 11. 2014 7 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v Ústeckém kraji

Více

Konkrétní možnosti uplatnění principu ALARA k optimalizaci ozáření obsluhy teleterapeutických radionuklidových ozařovačů

Konkrétní možnosti uplatnění principu ALARA k optimalizaci ozáření obsluhy teleterapeutických radionuklidových ozařovačů Konkrétní možnosti uplatnění principu ALARA k optimalizaci ozáření obsluhy teleterapeutických radionuklidových ozařovačů Ing. Jana Hudzietzová 1, Doc.Ing. Jozef Sabol, DrSc. 1,, Ing. Lenka Grayová-Bulíčková

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 11 31.8.2006 Radiologie a zobrazovací metody činnost oboru v Hlavním městě

Více

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s.

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Vyhodnocení dotazníku MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Listopad 2010 Zpracovala: Hana Půžová 1 Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření je jedním z nástrojů, jak lze zajistit názory nejenom členů Místní

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 6 25. 6. 2013 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovací metody v Moravskoslezském

Více

Pracovní podmínky zdravotníků v ČR. Veronika Di Cara, Petra Charvátová Tomáš Petr Prezidium ČAS

Pracovní podmínky zdravotníků v ČR. Veronika Di Cara, Petra Charvátová Tomáš Petr Prezidium ČAS Pracovní podmínky zdravotníků v ČR Veronika Di Cara, Petra Charvátová Tomáš Petr Prezidium ČAS Úvod Informace z praxe o nevhodných pracovních podmínkách ohrožujících kvalitu péče Dotazníkové šetření červen

Více

l) doby nevykonávání činností, které jsou předpokladem bezpečnosti a radiační ochrany,

l) doby nevykonávání činností, které jsou předpokladem bezpečnosti a radiační ochrany, Částka 166 Sbírka zákonů č. 409 / 2016 Strana 6371 409 VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2016 o činnostech zvláště důležitých z hlediska jaderné bezpečnosti a radiační ochrany, zvláštní odborné způsobilosti

Více

Beta, X and gamma radiation dose equivalent and dose equivalent rate meters for use in radiation protection

Beta, X and gamma radiation dose equivalent and dose equivalent rate meters for use in radiation protection ČESKOSLOVENSKÁ NORMA MDT 621.317.794:614.898 Říjen 1992 MĚŘIČE DÁVKOVÉHO EKVIVALENTU A PŘÍKONU DÁVKOVÉHO EKVIVALENTU ZÁŘENÍ BETA, X A GAMA ČSN IEC 846 35 6569 Beta, X and gamma radiation dose equivalent

Více

Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro oblast radiodiagnostiky,

Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro oblast radiodiagnostiky, Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro oblast radiodiagnostiky, včetně intervenční radiologie a kardiologie 1 1. vydání listopad

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření bylo

Více

MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY. Protokoly IP v praxi. Petr BAUER Anesteziologicko-resuscitační klinika AKUTNĚ.

MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY. Protokoly IP v praxi. Petr BAUER Anesteziologicko-resuscitační klinika AKUTNĚ. MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU Protokoly IP v praxi Petr BAUER Anesteziologicko-resuscitační klinika AKUTNĚ.CZ 21. 11. 2015 MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU Problematika kompetencí ve slovníku

Více

Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon a vyhláška č. 422/2016 Sb., vyhláška o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje

Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon a vyhláška č. 422/2016 Sb., vyhláška o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon a vyhláška č. 422/2016 Sb., vyhláška o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje Ing. J. Nožičková Mgr. B. Havránková Seminář 8.2.2017 Cíl prezentace Přechod

Více

V OBLASTNÍ NEMOCNICI PŘÍBRAM, a. s., JE PRO PACIENTY K DISPOZICI NOVÝ PŘÍSTROJ MAGNETICKÉ REZONANCE

V OBLASTNÍ NEMOCNICI PŘÍBRAM, a. s., JE PRO PACIENTY K DISPOZICI NOVÝ PŘÍSTROJ MAGNETICKÉ REZONANCE V OBLASTNÍ NEMOCNICI PŘÍBRAM, a. s., JE PRO PACIENTY K DISPOZICI NOVÝ PŘÍSTROJ MAGNETICKÉ REZONANCE Příbramská nemocnice zahajuje provoz nového přístroje magnetické rezonance na oddělení zobrazovacích

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 7 19. 9. 2012 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v Pardubickém

Více

SPECIALIZAČNÍ NÁPLŇ TECHNICKÁ SPOLUPRÁCE V OBORECH NUKLEÁRNÍ MEDICÍNY, RADIODIAGNOSTIKY A RADIOTERAPIE

SPECIALIZAČNÍ NÁPLŇ TECHNICKÁ SPOLUPRÁCE V OBORECH NUKLEÁRNÍ MEDICÍNY, RADIODIAGNOSTIKY A RADIOTERAPIE SPECIALIZAČNÍ NÁPLŇ v oboru TECHNICKÁ SPOLUPRÁCE V OBORECH NUKLEÁRNÍ MEDICÍNY, RADIODIAGNOSTIKY A RADIOTERAPIE KLINICKÁ RADIOFYZIKA A PŘÍSTROJOVÁ TECHNIKA V RADIOTERAPII 1. Cíl specializační přípravy Obor

Více

Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) - Spotřeba alkoholu (VI. díl)

Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) - Spotřeba alkoholu (VI. díl) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 3. 12. 2002 58 Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) - Spotřeba alkoholu (VI. díl) V této

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 14. 11. 2014 7 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v Pardubickém

Více

SPOLUPRÁCE RODINNÝCH PŘÍSLUŠNÍKŮ SE ZDRAVOTNICKÝM PERSONÁLEM V PÉČI O SENIORY V DOMOVECH SENIORŮ

SPOLUPRÁCE RODINNÝCH PŘÍSLUŠNÍKŮ SE ZDRAVOTNICKÝM PERSONÁLEM V PÉČI O SENIORY V DOMOVECH SENIORŮ SPOLUPRÁCE RODINNÝCH PŘÍSLUŠNÍKŮ SE ZDRAVOTNICKÝM PERSONÁLEM V PÉČI O SENIORY V DOMOVECH SENIORŮ Iveta Sladká, Alena Machová X: 1 107, 2008 ISSN 1212 4117 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně

Více

Audity operačních sálů Nemocnice Jihlava. Helena Jašová, Petra Vavřinová Epidemiologické sestry SNEH Brno

Audity operačních sálů Nemocnice Jihlava. Helena Jašová, Petra Vavřinová Epidemiologické sestry SNEH Brno Audity operačních sálů Nemocnice Jihlava Helena Jašová, Petra Vavřinová Epidemiologické sestry SNEH Brno 16. 17.4.2019 Nemocnice Jihlava Kraj Vysočina, Česká republika 650 lůžek standardní oddělení, 57

Více

Pracovní podmínky zdravotníků v ČR. Veronika Di Cara, Petra Charvátová Tomáš Petr Prezidium ČAS

Pracovní podmínky zdravotníků v ČR. Veronika Di Cara, Petra Charvátová Tomáš Petr Prezidium ČAS Pracovní podmínky zdravotníků v ČR Veronika Di Cara, Petra Charvátová Tomáš Petr Prezidium ČAS Úvod Informace z praxe o nevhodných pracovních podmínkách ohrožujících kvalitu péče Dotazníkové šetření červen

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 8 21.7.2005 Radiologie a zobrazovací metody činnost oboru v Hlavním městě

Více

KLINICKÁ RADIOBIOLOGIE

KLINICKÁ RADIOBIOLOGIE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA KLINICKÁ RADIOBIOLOGIE Kolektiv autorů Editoři: prof. MUDr. Pavel Kuna, DrSc. doc. MUDr. Leoš Navrátil, CSc. AUTORSKÝ KOLEKTIV Fenclová

Více

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE)

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH

Více

Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová

Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová ZZS kraje Vysočina Pelhřimov 29.10.2010 Úzkost - subjektivní zážitek doprovázený neblahým tušením, pocitem bezmocnosti, které se váží

Více

Pravidla procesu hodnocení. jednotlivých oblastí lékařského ozáření. Cíl externího klinického auditu (dále jen EKA):

Pravidla procesu hodnocení. jednotlivých oblastí lékařského ozáření. Cíl externího klinického auditu (dále jen EKA): Pravidla procesu hodnocení jednotlivých oblastí lékařského ozáření Oblasti lékařského ozáření: nukleární medicína (diagnostika včetně terapie) radiodiagnostika včetně intervenční radiologie a kardiologie

Více

Pozice: ZDRAVOTNÍ LABORANT

Pozice: ZDRAVOTNÍ LABORANT Pozice: ZDRAVOTNÍ LABORANT Vykonávání specifických laboratorních činností. Odpovídající vzdělání dle zákona č. 96/2004 Sb. v platném znění. Osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu,

Více

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy SWOT analýza současného stavu odborného vzdělávání a přípravy Cíle: - uvědomit si slabé a rizikové stránky stávající praxe a přístupu k odbornému vzdělávání a přípravě. - Identifikovat silné stránky a

Více

POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ. Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM

POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ. Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM PALIATIVNÍ PÉČE =aktivní péče orientovaná na kvalitu života, poskytovaná pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou

Více

Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách

Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách Zpracováno v rámci projektu Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při

Více

Základní rozdělení aplikací

Základní rozdělení aplikací Dohledová aplikace Nature Inspired Technologies Group (NIT) - http://nit.felk.cvut.cz/ Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze http://cyber.felk.cvut.cz/ Základní rozdělení aplikací Dohledový

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru dětská radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných teoretických

Více

Měření osobních dávek při práci na nukleární medicíně a radioterapii

Měření osobních dávek při práci na nukleární medicíně a radioterapii Měření osobních dávek při práci na nukleární medicíně a radioterapii Ing. Jan Singer, CSc., Bc. Jana Rusinová, Bc. Adéla Černohorská Katedra laboratorních metod Zdravotně sociální fakulty, Jihočeská univerzita

Více

Zákon o zdravotnických prostředcích v rutinní radiologii

Zákon o zdravotnických prostředcích v rutinní radiologii Zákon o zdravotnických prostředcích v rutinní radiologii Přehled dalších novelizací Ondřej Krahula SRLA z.s. Zákon 268/2014 Sb. 61 Instruktáž Výklad Právního oddělení ÚVN Především z ustanovení 61 odst.

Více

Komunitní plánování sociálních služeb v Plzni. Anketa. pro rodiče dětí od 1 do 3 let. Vyhodnocení

Komunitní plánování sociálních služeb v Plzni. Anketa. pro rodiče dětí od 1 do 3 let. Vyhodnocení Komunitní plánování sociálních služeb v Plzni Anketa pro rodiče dětí od 1 do 3 let Vyhodnocení Vyhodnocení zpracovalo: CpKP západní Čechy Americká 29 301 38 Plzeň Tel./fax: +420 / 377 329 558 Mobil: +420

Více

Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v roce Activity of section of radiology and visual methods in the year 2012

Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v roce Activity of section of radiology and visual methods in the year 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 16. 9. 2013 39 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v roce 2012 Activity of section of radiology and

Více

Gelové nehty ano či ne? Bc. Jana Vácová Nemocnice Jihlava

Gelové nehty ano či ne? Bc. Jana Vácová Nemocnice Jihlava Gelové nehty ano či ne? Bc. Jana Vácová Nemocnice Jihlava Proč? Hygiena rukou je aktuální téma. Zákaz gelové manikúry zdravotníkům je diskutované téma. Nezpracované téma, nedostatek informací podložených

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 6 5. 9. 2010 Souhrn Činnost oboru radiologie a zobrazovacích metod v Pardubickém

Více

Základy radioterapie

Základy radioterapie Základy radioterapie E-learningový výukový materiál pro studium biofyziky v 1.ročníku 1.L F UK MUDr. Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ústav biofyziky a informatiky 1.LF UK Radioterapie Radioterapie využívá k

Více