Errata. Bakalářská práce: Pěstování a využití bezu černého (Sambucus nigra L.) Autor práce: Ludmila Štefková

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Errata. Bakalářská práce: Pěstování a využití bezu černého (Sambucus nigra L.) Autor práce: Ludmila Štefková"

Transkript

1 Errata Bakalářská práce: Pěstování a využití bezu černého (Sambucus nigra L.) Autor práce: Ludmila Štefková Vedoucí práce: Ing. Stanislav Boček, Ph.D. Oponent práce: Dr. Ing. Anna Němcová Str. 12 Chybně: Příbuzné druhy rodu Sambucus. Správně: Příbuzné druhy bezu černého (Sambus nigra L.). Str. 13 Chybně: Plod obsahují silice, hořčiny, třísloviny, sambucyanin (barvivo), vitamín C. Správně: Plody obsahují silice, hořčiny, třísloviny, sambucyanin (barvivo), vitamín C. Str. 13 Chybně: U obrázku č. 5 Plod bezu černého. Správně: Plod bezu chebdí. Str. 14 V kapitole 3.3 Pěstování bezu černého nejsou vyjmenované odrůdy bezu kanadského, ale provincie státu Kanada. Str. 15 Chybně: V zahraničí se běžně v komerční produkci požívá konstrukce mřížoví z betonářské oceli a navlečených drátů nebo provázků, které podepírá větve s plody a brání jim v nachýlení do středu řádků. Správně: V zahraničí se běžně v komerční produkci používá konstrukce mřížoví z betonářské oceli a navlečených drátů nebo provázků, které podepírá větve s plody a brání jim v nachýlení do středu řádků. Str. 20 Chybně: Zastoupeny jsou také fenolické kyseliny, triterepeny, flavonoidy, taniny, slizy a minerální látky (zvláště draslík).

2 Správně: Zastoupeny jsou také fenolické kyseliny, triterpeny, flavonoidy, taniny, slizy a minerální látky (zvláště draslík). Str. 22 Chybně: Vitamin C - je ve vodě nerozpustný. Správně: Vitamin C - je ve vodě rozpustný. Str. 23 Chybně: Sambunin a cholin patří mezi nejúčinnější léky proti skleróze. Správně: Sambucin a cholin patří mezi nejúčinnější léky proti skleróze. Str. 24 Chybně: Plody se zpracovávají na šťávu proti bolestem, při ischias, revmatu, zánětu trojklanného nervu (podrážděný lícní nerv), také se využívá při rakovinné terapii. Správně: Plody se zpracovávají na šťávu proti bolestem, při ischias, revmatu, zánětu trojklanného nervu (podrážděný lícní nerv), také se využívá při rakovinové terapii. Str. 26 Chybně: Na Slovensku si lidový hudebníci vyrábí píšťaly tzv. fujary. Správně: Na Slovensku si lidoví hudebníci vyrábí píšťaly tzv. fujary. Str. 27 Chybně: Květy se používaly při pohřbívačích rituálech. Správně: Květy se používaly při pohřebních rituálech. Str. 28 Chybně: Neobsahovaly totiž ani minimální postřehnutelné množství kyseliny L-askorbové, což je 25 mg/l. Správně: Neobsahovaly totiž ani minimální měřitelné množství kyseliny L-askorbové, což je 25 mg/l. Chybně: Navážka tohoto vzorku činila 1,0 g. Správně: Navážka tohoto vzorku činila 2,0 g.

3 Str. 31 Chybně: Uvedené tabulky jsou nevhodné. Správně: Opravená tabulka č. 2 Str. 32 Chybně: Při našem experimentu jsme zjistili celkově nízký obsah vitaminu C v extraktu z květní drogy. Nejvyšší naměřený obsah byl 7,5 mg/l. Správně: Při našem experimentu jsme zjistili celkově nízký obsah vitaminu C v extraktu z květní drogy. Nejvyšší naměřený obsah byl 30 mg/l. Str. 32 Chybně: KAACK a AUSTED (2005) stanovili obsah vitaminu C v plodech a ve svém výzkumu dokázali, že ve šťávě ze syrových čerstvých bobulí je obsah kyseliny askorbové 6 25 mg/100 g. Správně: KAACK a AUSTED (2005) stanovili obsah vitaminu C v plodech a ve svém výzkumu dokázali, že ve šťávě ze syrových čerstvých peckoviček je obsah kyseliny askorbové 6 25 mg/100 g.

4 Str MATERIÁL A METODY 4.1 Materiál Hodnocené výrobky Pro hodnocení byly vybrány dva vzorky čajů z květu bezu černého (flos Sambuci) od různých výrobců a jeden vzorek - vlastní sběr. 1. Vzorek Leros Jednodruhový čaj z květu. Jde o doplněk stravy. V balíčku je 20 nálevových sáčků po 1 gramu drogy. Droga je odstopkována a jemně rozdělena. Jednotlivé kvítky jsou jasně zřetelné. Barva květu jasně žlutá, vůně vyvážená. Výrobce: Leros, s.r.o.. 2. Vzorek Megafyt Pharma Jednodruhový čaj. V balíčku je 20 nálevových sáčků po 1,5 gramu. Barva květu žlutá, velikost vyrovnaná. Vůně typická a velmi výrazná. Výrobce: Megafyt Pharma s.r.o.. 3. Vzorek vlastní sběr (dále jen VS) Tento vzorek byl nasbírán a usušen na přelomu května a června Pochází z oblasti Němčice, okres Svitavy. Květy byly usušeny na papírové podložce, poté zdrhány - zbaveny stopek. Pro vlastní experiment byly použity pouze zdrhané květy. Navážka tohoto vzorku činila 1,0 g. Dále vybrány nápojové koncentráty (sirupy). 1. Saft Fläder Bezový sirup Sirup světlé barvy a výrazné charakteristické vůně. Výrobek je pasterizovaný. Objem 500 ml. Složení: cukr ( 48,3% ), voda, extrakt z černého bezu (z květu, 22,4% ), citrónová šťáva z koncentrátu, E330 Kyselina citronová. Vyroben ve Švédsku, prodává Ikea. 2. Sirup Yo Bezový květ Sirup jasně žluté barvy, vůně méně typická. Objem 700 ml. Složení: Složení: cukr, glukozo-fruktozový sirup, voda, extrakt z bezových květů, E330 Kyselina citronová,

5 citronová šťáva z koncentrátu, aroma, E 150 Karamel. Vyrobeno v Rakousku, běžně dostupný v prodejnách. 3. Sirup Jupí Bezinka a jablko Barva sirupu jasně žlutá, vůně typická. Objem: 750 ml. Složení: ovocná složka min. 10 %, cukr, voda, jablečná šťáva z koncentrátu, kyselina citronová, aroma. Vyrobeno v ČR, běžně dostupný v síti prodejen. 4.2 Příprava vzorků Z připravených vzorků květové drogy bezu černého byl vyroben nálev. Pro jeho přípravu byla použita destilovaná voda přivedena do varu v rychlovarné konvici. Každý vzorek květní drogy byl zalit 250 ml vroucí vody. Voda byla odměřena v odměrném válci. Extrahovali jsme drogu 10 minut. Pro přípravu a míchání jsme nepoužili kovové pomůcky. Bylo připraveno 6 vzorků od každého druhu čaje. Vzorky čajů byly ochlazeny na pokojovou teplotu cca 23 C. 4.3 Analýza obsahu vitaminu C Princip přístroje Pro experiment byl použit přístroj RQflex plus (viz obr. 6) a indikátorové papírky Reflectoquant - Ascorbic Acid Test. Tento přístroj pracuje na principu reflektometrie (remisní fotometrie), kdy se exaktně měří zónou analytického proužku odražené světlo či světlo odražené po průchodu analytickou kyvetou. Z rozdílu mezi vycházejícím a reflektovaným zářením lze kvantitativně stanovit koncentraci obsažené látky. Princip stanovení kyseliny askorbové spočívá v redukci žluté molybdenofosforečné kyseliny vitaminem C na fosfomolybdenovou modř. Její koncentrace je následně stanovena reflektometricky. RQflex plus je přístroj, kterým lze získat výsledky snadno a rychle. Při provádění experimentu je to velmi výhodné. Výhodou jsou také malé rozměry a možnost měření dalších složek. Rozsah měření je 25 až 450 mg.l. Přístroj je při měření přesný na 0,5 %.

6 Vlastní analýza Přístroj jsme uvedli do manipulačního stavu. Do připraveného roztoku byl namočen testovací proužek na 2 vteřiny, přebytečná kapalina byla oklepnuta. Poté byla spodní strana testu otřena o filtrační papír a test byl v příslušném časovém limitu vložen do přístroje, kde proběhne měření. Celková doba testování jednoho vzorku je 15 vteřin. Po zvukovém signálu bylo možné na obrazovce přístroje přečíst naměřenou hodnotu. Minimální množství, které dokáže přístroj zaznamenat je 25 mg. Naměřené hodnoty z našich vzorků nebyly vysoké, což dokazuje i nezřetelné zabarvení Reflectoquant - Ascorbic Acid Testu (viz. obr. 7). Intenzita zabarvení je závislá na koncentraci. Obrázek 6: Přístroj RQflex plus Obrázek 7: Testovací nálev a Ascorbic Acid Test

7 Str VÝSLEDKY Analyzovali jsme obsah vitaminu C ve třech vzorcích čajů a ve třech vzorcích sirupů. Vyhodnocení nálevů - čajů Nejvyšší průměrná hodnota vitaminu C byla zjištěna v čaji Leros a to 30 mg/l. Ve vzorku VS byla zjištěna průměrná hodnota pouze 15,3 mg/l. Celkový přehled průměrných výsledků je zobrazen v tabulce č. 2. Tabulka 2: Obsah vitaminu C v 250 ml nálevu č. vzorek ø hodnota mg/l 1. Leros 30,0 2. Megafyt Pharma 26,9 3. VS 15,3 Průměrná hodnota 15,3 mg/l byla vypočítaná tímto způsobem: Navážky vzorků nebyly stejné. U vzorku č. 1 byla navážka 1 g sušené květní drogy, vzorek č. 2 byl 1,5 g drogy a u vzorku č. 3 byla navážka 2 g. Z tohoto množství byly provedeny nálevy. Získané výsledky po měření byly přepočítány tak, jako by navážka u všech vzorků byla 1 gram a to z důvodu lepšího porovnání výsledků. Zjistili jsme, že člověk v jedné dávce nápoje o 250 ml připraveného běžným způsobem přijme průměrně 15,3 až 30 mg vitaminu C. Vyhodnocení sirupů Vybrané sirupy z květu bezu černého se ukázaly pro hodnocení zcela nevhodné. Při analýze se zjistilo, že obsahují daným přístrojem nedetekovatelné množství vitaminu C.

8 Str ZÁVĚR Na základě studia odborné literatury je možné pro pěstování bezu černého (Sambucus nigra L.) na území ČR doporučit odrůdy 'Dana' a 'Sambu'. Tyto odrůdy se úspěšně pěstují na Slovensku a proto je velká pravděpodobnost dobrého ujmutí i u nás, z důvodu podobných klimatických podmínek. V České republice zatím nebyly vyšlechtěny žádné kulturní odrůdy bezu černého. V budoucích letech můžeme očekávat v registraci některých ze zkoumaných odrůd. Tím dojde k obohacení a rozšíření sortimentu zboží. Je možné předpokládat, že s vyšší dostupností by klesla jejich současná vysoká cena. Jako vhodný způsob je možno doporučit pěstovaní bezu v nízkých tvarech jako čtvrtkmen s korunkou, který je nejčastější. Využití drátěných podpor je z ekonomického hlediska příliš nákladné. Produkty z bezu černého jsou nejčastěji zastoupeny nápojovými koncentráty (sirupy). Převážně se dováží z Německa a Rakouska. Dalšími produkty jsou čaje jednodruhové, nebo kombinace více druhů ve směsích. Ovocné pomazánky se vyskytují jen velmi zřídka. V zahraničí je využití a dostupnost produktů větší. Nejvyšší obsah vitaminu C ve zkoumaných vzorcích byl 30 mg/l. Str. 34 Resume The bachelor thesis Growing and using of Elderberry (Sambucus nigra L.) was written at the Faculty of Horticulture, Mendel University in Brno during the years In the first part is described the botanical characteristic of elderberry, their related species. Further are described methods of cultivation and utilization. The second part deals about the determining of vitamin C (ascorbic acid) in tea from flowers with using of device RQflex plus. Elderberry seems like promising species thanks to the findings. It could be a suitable addition to existing, already cultivated species. We have found that people accept mg vitamin C in one cup of tea prepared from 250 ml water.

8FTFLRJ*jaaddd+ VITALITY drink

8FTFLRJ*jaaddd+ VITALITY drink příchuť hruška & jablko & skořice vitaminy, zinkem, slazený cukrem a sladidlem. DOPORUČENÉ DÁVKO- VÁNÍ: 15,6 g směsi na 1 l vody. 100 ML NÁPOJE PRŮMĚRNĚ OBSAHUJE (% DENNÍ DOPORUČENÉ DÁVKY): energetická

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita v Brně Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ BEZU ČERNÉHO (SAMBUCUS NIGRA L.) Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Ing. Stanislav Boček, Ph.D. Vypracovala Ludmila

Více

OVOCNÉ ŠŤÁVY - RECENZE

OVOCNÉ ŠŤÁVY - RECENZE OVOCNÉ ŠŤÁVY - RECENZE Pamatujete se z dětství na ovocné šťávy? Nakupujete je i pro své děti? Přidáváte sirupy do nealkoholických nebo alkoholických nápojů? Tak i tak, dříve než si koupíte ovocnou šťávu,

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I 1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I Vazba bromfenolové modři na sérový albumin Princip úlohy Albumin má unikátní vlastnost vázat menší molekuly mnoha typů. Díky struktuře, tvořené

Více

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii Datum: Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii Laboratorní cvičení č. Tlak vzduchu: Teplota vzduchu: Vitamíny Vlhkost vzduchu

Více

Opakování k izotopovým metodám

Opakování k izotopovým metodám Opakování k izotopovým metodám Co to je izotop? O jakých prvcích mluvíme jako přirozených izotopech? O čem jejich zastoupení vypovídá? Definujte izotopový poměr a relativní izotopový poměr Co znamená izotopová

Více

Složení a výživové hodnoty

Složení a výživové hodnoty Složení a výživové hodnoty ISOTONIC DRINK příchuť RED ORANGE 60g maltodextrin, sacharóza, fruktóza, dextróza, isomaltulóza* 9.5%, trehalóza** 9.5%, akátová vláknina 2.6%, barvící zeleninové extrakty, citrát

Více

Čekanka nať řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Čekanka nať řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Čekanka nať řezaná Čekanka obsahuje glykosidickou hořčinu intybin (reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy), dále inulin (15 až 20%, podle některých zdrojů

Více

Nealkoholické nápoje. Druhy a senzorické hodnocení

Nealkoholické nápoje. Druhy a senzorické hodnocení Nealkoholické nápoje Druhy a senzorické hodnocení Vyhláška MZe č. 335/1997 Sb. pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní

Více

Seznam skladových karet podle sortimentních skupin

Seznam skladových karet podle sortimentních skupin Nealko nápoje 8809041427317 Aloe vera 0,5l OKF KS 8,000 18,99 16,51 884394000798 Aloe vera 1,5l OKF KS 24,000 42,99 37,38 4710965011510 Aloe Vera original 0,5l TOP KS 21,000 18,99 16,51 8594001021079 AQ

Více

Nápoje. Ing. M. Teichmanová

Nápoje. Ing. M. Teichmanová Nápoje Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Nápoje Předmět: Potraviny,

Více

Chelatometrie. Stanovení tvrdosti vody

Chelatometrie. Stanovení tvrdosti vody Chelatometrie Stanovení tvrdosti vody CHELATOMETRIE Cheláty (vnitřně komplexní sloučeniny; řecky chelé = klepeto) jsou komplexní sloučeniny, kde centrální ion je členem jednoho nebo více vznikajících kruhů.

Více

Prezentace firmy Mediate, s. r. o.

Prezentace firmy Mediate, s. r. o. Prezentace firmy Mediate, s. r. o. 1 / 15 KDO jsme? založení společnosti MEDIATE v roce 1996 přední výrobce bylinných čajů a doplňků stravy více jak 60 interních zaměstnanců + externí spolupracovníci transparentní

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

ADDFOOD spol. s r.o.

ADDFOOD spol. s r.o. Strana 1/7 ADDFOOD spol. s r.o. český výrobce nápojových koncentrátů s dlouholetou tradicí Jsme ryze česká firma bez účasti zahraničního kapitálu. Na českém trhu nápojového průmyslu působíme od roku 1992.

Více

VLIV TECHNOLOGICKÉHO ZPRACOVÁNÍ NA OSUD NUTRIČNĚ VÝZNAMNÝCH LÁTEK OVOCE A ZELENINY

VLIV TECHNOLOGICKÉHO ZPRACOVÁNÍ NA OSUD NUTRIČNĚ VÝZNAMNÝCH LÁTEK OVOCE A ZELENINY VLIV TECHNOLOGICKÉHO ZPRACOVÁNÍ NA OSUD NUTRIČNĚ VÝZNAMNÝCH LÁTEK OVOCE A ZELENINY RUDOLF ŠEVČÍK, VÁCLAV POHŮNEK Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Více

Návod k laboratornímu cvičení. Vitamíny

Návod k laboratornímu cvičení. Vitamíny Úkol č. 1: Přítomnost vitaminu C v ovoci a zelenině Návod k laboratornímu cvičení Vitamíny Pomůcky: třecí miska s tloučkem, filtrační kruh, nálevka, filtrační papír, zkumavky, stojan na zkumavky Chemikálie:

Více

Káva, čaj, thein, kofein, kávoviny Prezentace pro výklad látky a opakování učiva téma maso a vnitřnosti.

Káva, čaj, thein, kofein, kávoviny Prezentace pro výklad látky a opakování učiva téma maso a vnitřnosti. Název školy Odborné učiliště a Praktická škola, Plzeň, Vejprnická 56 Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZB59 Číslo materiálu 59 Autor Mgr.

Více

Borůvka nať- řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz

Borůvka nať- řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz Borůvka nať- řezaná Nať borůvky je velmi ceněnou drogou, chránící proti volným radikálům a mající silné protizánětlivé účinky. Listy obsahují glukokininy (myrtilin) a proto se nálev z nich používá při

Více

Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino.

Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino. CAPPUCCINO SE STÉVIÍ obsahem cukrů, s cukrem a přírodním sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino. kj 1582 395 Kcal 373 93 Bílkoviny

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie C ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie C ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO Kategorie C ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ) PRAKTICKÁ ČÁST 40 BODŮ Autor RNDr. Jan Břížďala Gymnázium Třebíč RNDr. Jan Havlík, Ph.D.

Více

: voda, ječný slad, ječmen, maltózový sirup, chmelové produkty, izomerizovaný chmelový extrakt, oxid uhličitý

: voda, ječný slad, ječmen, maltózový sirup, chmelové produkty, izomerizovaný chmelový extrakt, oxid uhličitý objem EAN kód Název výrobku l 1 ks Braník Jedenáct láhev 0,5l 0,500 8593868002177 Braník Ležák láhev 0,5 0,500 8593868001453 Složení výrobku : voda,, maltózový sirup, voda,, maltózový sirup, ALERGENY Braník

Více

PODOBNÉ NEBO PŘÍBUZENÉ DRUHY

PODOBNÉ NEBO PŘÍBUZENÉ DRUHY PODOBNÉ NEBO PŘÍBUZENÉ DRUHY životní forma pupeny bez černý keř, vzácněji strom kryté šupinami do ½ bez červený keř zcela kryté šupinami typ květenství chocholičnaté, ploché latovité, vzpřímené barva květů/

Více

Katalog čajů a doplňků stravy

Katalog čajů a doplňků stravy Katalog čajů a doplňků stravy Lékárenské Lékárenské bylinné Lékárenské Ověřená kvalita českého výrobce. Bylinné směsi Certifikovaní dodavatelé surovin. Bez chemických přísad a aromat. Originální receptury

Více

OBSAH ŽIVIN v denní dávce 20g Množství v denní dávce

OBSAH ŽIVIN v denní dávce 20g Množství v denní dávce E n d e r a A l f a Přípravek je vhodné užívat denně jako doplněk vlákniny k běžné stravě. Složení: rozpustné a nerozpustné vlákniny (jablečná vláknina, obilní oříšky, mikrokrystalická celuloza, pektin),

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto ANALYTICKÁ CHEMIE princip reakce je založena na snadné redukovatelnosti manganistanu draselného Mn VII Mn IV Mn II princip oblast použití kyselé

Více

Vitamin C důkaz, vlastnosti

Vitamin C důkaz, vlastnosti Předmět: Doporučený ročník: 4. - 5. ročník Zařazení do ŠVP: biochemie, přírodní látky, vitaminy Doba trvání pokusu: 45 minut Seznam pomůcek: zkumavky, kádinky, pipety (automatické), míchací tyčinky, odměrné

Více

Metodika stanovení kyselinové neutralizační kapacity v pevných odpadech

Metodika stanovení kyselinové neutralizační kapacity v pevných odpadech Metodika stanovení kyselinové neutralizační kapacity v pevných odpadech 1 Princip Principem zkoušky je stanovení vodného výluhu při různých přídavcích kyseliny dusičné nebo hydroxidu sodného a následné

Více

Objednávky na telefonu: 725 857 682 SORTIMENT NÁPOJŮ. Hot drink Ice drink Milk shake Ice & Hot Tea Caffe Frappé a další

Objednávky na telefonu: 725 857 682 SORTIMENT NÁPOJŮ. Hot drink Ice drink Milk shake Ice & Hot Tea Caffe Frappé a další Objednávky na telefonu: 725 857 682 SORTIMENT NÁPOJŮ Hot drink Ice drink Milk shake Ice & Hot Tea Caffe Frappé a další Gastro 21 Objednávky na telefonu: 725 857 682 Hot Drink HOT DRINK / ICE DRINK / MILK

Více

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS CS Get Up Přípravek s energetizujícím účinkem, stimulující, má vliv na hladinu energetického metabolismu, podporuje normální činnost nervové

Více

OBSAH. Obecná charakteristika 1. Význam ve výživě 1. Druhy 1. Jakostní znaky a vady 1. Skladování 1. Výrobky z ovoce a jejich druhy 1

OBSAH. Obecná charakteristika 1. Význam ve výživě 1. Druhy 1. Jakostní znaky a vady 1. Skladování 1. Výrobky z ovoce a jejich druhy 1 Ovoce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské

Více

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD Citace Kantorová J., Kohutová J., Chmelová M., Němcová V.: Využití a validace automatického fotometru v analýze vod. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 349-352. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN

Více

STANOVENÍ ANTIOXIDAČNÍ KAPACITY METODOU FOTOCHEMILUMINISCENCE NA PŘÍSTROJI PHOTOCHEM

STANOVENÍ ANTIOXIDAČNÍ KAPACITY METODOU FOTOCHEMILUMINISCENCE NA PŘÍSTROJI PHOTOCHEM STANOVENÍ ANTIOXIDAČNÍ KAPACITY METODOU FOTOCHEMILUMINISCENCE NA PŘÍSTROJI PHOTOCHEM ANTIOXIDAČNÍ KAPACITA ČAJŮ Princip metodiky: Analyzátor Photochem je určen pro stanovení antioxidační kapacity vybraných

Více

Základy vinohradnictví. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. pavel.pavlousek@mendelu.cz

Základy vinohradnictví. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. pavel.pavlousek@mendelu.cz Základy vinohradnictví Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. pavel.pavlousek@mendelu.cz Je cukernatost hroznů skutečným kvalitativním znakem hroznů pro výrobu kvalitních vín? Je cukernatost parametrem kvality?

Více

Složení a výživové hodnoty

Složení a výživové hodnoty NE Složení a výživové hodnoty WHEY 94 PROTEIN DOPLNĚK STRAVY příchuť ČOKOLÁDA. SLOŽENÍ: Syrovátkový proteinový izolát 86% (Irsko), kakao výrazně zbaveno oleje 10%, zahušťovadla (mouka z guarových bobů,

Více

KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU?

KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU? KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU? Spektroskopická kvantitativní analýza Karel a Mirek rádi navštěvují restauraci. Tuhle si dali Zelenou (zelený peprmintový likér) a Mirek se při pohledu na ostře zelený nápoj

Více

MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi

MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi NATURVIN BÍLÝ - BIO VÍNO suché Jedná se směs dvou odrůd 80 % Hibernal 20 % Festival nyj. Víno je svěží s ovocným charakterem - limetka, bílá broskev, kyselina je výrazná,

Více

Dietní přípravek s vysokým obsahem bílkovin, velmi nízkou kalorickou hodnotou a sníženým obsahem cukrů, určený k regulaci tělesné hmotnosti.

Dietní přípravek s vysokým obsahem bílkovin, velmi nízkou kalorickou hodnotou a sníženým obsahem cukrů, určený k regulaci tělesné hmotnosti. HOUBOVÝ KRÉM Instantní dehydratovaný proteinový produkt s vitamíny a s houbovou příchutí. kj 1514,4 378,6 Kcal 362,3 90,6 Bílkoviny (g) 72,97 18,24 Asimilovatelné sacharidy (g) 8,27 2,07 z toho cukry (g)

Více

Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ

Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ Obsah: 3. stanoviště analýza potravin...1 3.1 Škrob v potravinách...1 3.2 Stanovení ph vybraných potravin...2 3.3 Stanovení cukernatosti potravin...3

Více

Složení a výživové hodnoty WHEY 94

Složení a výživové hodnoty WHEY 94 Složení a výživové hodnoty WHEY 94 OBJEM 425g příchuť ČOKOLÁDA SLOŽENÍ: Syrovátkový proteinový izolát 86% (Irsko), kakao výrazně zbaveno oleje 10%, zahušťovadla (mouka z guarových bobů, xanthan), emulgátor

Více

(g.100g -1 ) Voda Bílkoviny Popeloviny Vláknina Lipidy Broskve a nektarinky. 0,56 0,82 0,1 0,7 0,26 0,37 Višně * 1,11 0,1 * uvedeno v % 0,185

(g.100g -1 ) Voda Bílkoviny Popeloviny Vláknina Lipidy Broskve a nektarinky. 0,56 0,82 0,1 0,7 0,26 0,37 Višně * 1,11 0,1 * uvedeno v % 0,185 8. PŘÍLOHY Tabulka č. 1: Průměrné složení čerstvého ovoce (Kyzlink, 1988) Hrubá Druh Sušina Voda Extrakt Cukry Popeloviny vláknina ovoce Broskve 16,18 83,82 10,21 7,52 0,78 0,61 Meruňky 16,76 83,24 13,81

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES 1 Rozsah a účel Postup specifikuje podmínky pro stanovení celkového obsahu selenu v minerálních krmivech a premixech metodou optické emisní spektrometrie

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Postup specifikuje podmínky pro stanovení obsahu semduramicinu v krmivech metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v koncentračním

Více

Tipy pro chřipku a nachlazení

Tipy pro chřipku a nachlazení Tipy pro chřipku a nachlazení a nachlazení Kdo by je neznal?! Léčba chřipky hned při prvních příznacích může zkrátit celkovou dobu potřebnou k plnému vyléčení, proto nezapomeňte na vhodné doplnění Vaší

Více

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí.

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. CHLAZENÝ CITRONOVÝ NÁKYP a sníženým obsahem cukrů, s cukrem a sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. kj 1598 400

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU LC/MS

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU LC/MS Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU LC/MS 1 Účel a rozsah Tento postup specifikuje podmínky pro stanovení vitamínu D3 v krmivech metodou LC/MS. 2 Princip Zkušební

Více

Bonusová knížka. Pro pacienty VE SPOLUPRÁCI S

Bonusová knížka. Pro pacienty VE SPOLUPRÁCI S Bonusová knížka Pro pacienty VE SPOLUPRÁCI S Zákazník může využít až 3 kupóny při každé návštěvě. DESÍTKY LÉKŮ BEZ DOPLATKU na našich lékárnách! Sleva platí při výdeji léčivého přípravku vázaného na lékařský

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající se uvádění tabulky

Více

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti.

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti. OMELETA S PŘÍCHUTÍ SLANINY v prášku Instantní směs pro přípravu omelety s příchutí slaniny. Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci

Více

NABÍDKA FÁBULOVY CUKRÁRNY

NABÍDKA FÁBULOVY CUKRÁRNY NABÍDKA FÁBULOVY CUKRÁRNY DEZERTY Banán se zmrzlinou 50 Vafle 30 (2 ks polité čokoládou, pravá šlehačka) Koláče, řezy, dorty dle denní nabídky KOKTEJLY Jahodový shake 30 (2 dl mléka, kopeček jahodové zmrzliny,

Více

Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Ostružiník keřovitý ( obecný ) Rubus fruticosus L. Růžovité

Více

ODMĚRNÁ ANALÝZA - TITRACE

ODMĚRNÁ ANALÝZA - TITRACE LABORATORNÍ PRÁCE Č. 35 ODMĚRNÁ ANALÝZA - TITRACE PRINCIP Odměrnou analýzou (titrací) se stanovuje obsah určité složky ve vzorku. Podstatou odměrného stanovení je chemická reakce mezi odměrným roztokem

Více

Seznam skladových karet podle sortimentních skupin

Seznam skladových karet podle sortimentních skupin Nealko nápoje 8809041427317 Aloe vera 0,5l OKF KS 64,000 18,99 16,51 8594001020324 AQ jemně perlivá 1,5l KS 83,000 8594001020041 AQ ledový čaj citron 1,5l KS 5,000 21,99 19,12 8594001020065 Aq neperlivá

Více

Hotel U Růže servis vín, manuál číšníka

Hotel U Růže servis vín, manuál číšníka Veškerá vína uvedená v tomto manuálu pocházejí z vinařské oblasti Slovácké, obce Bzenec. U jednotlivých vín jsou uvedeny viniční tratě. Vína vyrobila firma Bzenia, s.r.o. se sídlem v Bzenci. Všechna vína

Více

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu 9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu V letech 2005 a 2006 byly získány pro VÚRV Praha od spoluřešitelské organizace VÚZT Praha vzorky kalů

Více

S radostí pečeme pro všechny.

S radostí pečeme pro všechny. AKTUÁLNÍ DOBROTY S radostí pečeme pro všechny. QUICHE S radostí pečeme pro všechny. SLANÝ KOLÁČ QUICHE SLANÝ KOLÁČ QUICHE minimální trvanlivost: 3 dny SLOŽENÍ pšeničná mouka, smetana ke šlehání, vejce,

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU 5-VINYL - 2-THIOOXAZOLIDONU (GOITRINU) METODOU GC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU 5-VINYL - 2-THIOOXAZOLIDONU (GOITRINU) METODOU GC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU 5-VINYL - 2-THIOOXAZOLIDONU (GOITRINU) METODOU GC 1 Rozsah a účel Metoda specifikuje podmínky pro stanovení vinylthiooxazolidonu (dále VOT) v krmivech.

Více

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva,

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_18 Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, kávoviny.

Více

<http://www.zahradaweb.cz/informace-z-oboru/ovocnarska-vyroba/dezinfekcni-prostredky- pouzivane-v-chladirnach-a-balirnach s513x45173.

<http://www.zahradaweb.cz/informace-z-oboru/ovocnarska-vyroba/dezinfekcni-prostredky- pouzivane-v-chladirnach-a-balirnach s513x45173. Oprava diplomové práce ze str. B- karoten (β karoten) Oprava diplomové práce ze str. 78 8. GOLIÁŠ, J. : Desinfekční prostředky používané v chladírnách a balírnách (online). (cit. --5). Dostupný z www:

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

2012 Katalog produktů

2012 Katalog produktů 2012 Katalog produktů 1 Obsah Maxi Nuta Fly Dezertní Maxi Nuta Pražené mandle...3 Pistácie & Brusinky...3 Maxi Fruta...4 Borůvka...4 Jahoda...5 Kešu...5 Konopné semínko...6 Meruňky & Mandle...6 Slunečnice

Více

Seznam skladových karet podle sortimentních skupin

Seznam skladových karet podle sortimentních skupin Nealko nápoje 5900497340335 7UP plech 0,33l KS 105,000 8809041420929 Aloe Vera King 0,5l KS 27,000 19,99 17,38 8809041420912 Aloe Vera King 1,5l OKF KS 14,000 47,99 41,73 4710965011558 Aloe Vera okurky

Více

Přirozeně fermentované limonády jedinečné chuti se 100 letou tradicí. Připravují se z nejjemnějších bylinných ingrediencí.

Přirozeně fermentované limonády jedinečné chuti se 100 letou tradicí. Připravují se z nejjemnějších bylinných ingrediencí. nealkoholické nápoje Aquila neperlivá 0,33 l Mattoni minerální voda jemně perlivá 0,33 l Römerquelle neperlivá/perlivá 0,75 l 69 Kč Jablečný mošt 0,2 /0,3 l 29/39 Kč Aloe vera 0,2/0,3 l 29/39 Kč Kinley

Více

NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE)

NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE) NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE) Cíle a princip: Stanovit TITR (přesnou koncentraci) odměrného roztoku kyseliny nebo zásady pomocí známé přesné koncentrace již stanoveného odměrného roztoku. Podstatou

Více

Praktické ukázky analytických metod ve vinařství

Praktické ukázky analytických metod ve vinařství Praktické ukázky analytických metod ve vinařství Ing. Mojmír Baroň Stanovení v moštu Stanovení ph a veškerých titrovatelných kyselin Stanovení ph Princip: Hodnota ph je záporný dekadický logaritmus aktivity

Více

Složení(v sestupném pořadí)

Složení(v sestupném pořadí) Hmotnost nebo EAN ks Název zboží Zákonný název potraviny Složení(v sestupném pořadí) Alergeny objem, hmotnost pevmého podílu,hmotnost nebo objem porce,počet porcí v balení Země původu či místa provenience

Více

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Droga obsahuje třísloviny (gallatoniny), organické kyseliny, vitamin C, flavonoidy, inosit, barviva, pektin, ale množství všech těchto látek je v droze poměrně nízké. Působí mírně svíravě, močopudně, staví

Více

Ceník produktů KetoDiet

Ceník produktů KetoDiet Ceník produktů KetoDiet BASIC = 2 týdny MEDIUM = 3 týdny INTENSE = 4 týdny Výhodné balíčky OCHUTNÁVKOVÝ BALÍČEK 9 porcí určených k ochutnání jídel KetoDiet 360 Kč BALÍČEK BASIC 1. KROK PRO ŽENY 3 150 Kč

Více

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE. Pomůcky: Doplňte všechny části plamene kahanu a uveďte, jakou mají teplotu.

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE. Pomůcky: Doplňte všechny části plamene kahanu a uveďte, jakou mají teplotu. PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE Jméno: Třída: Ch-II-1 Teplota plamene Spolupracovník: Hodnocení: Datum měření: Určení teploty plamene v jeho různých částech Pomůcky: Teorie: Doplňte všechny části

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Řepík lékařský Řepík lékařský Agrimonia eupatoria L. Růžovité ( Rosaceae ) Charakteristika

Více

COMPARISON OF VOLATILE OIL CONTENT EVALUATION METHODS OF SPICE PLANTS SROVNÁNÍ METOD STANOVENÍ OBSAHU SILICE V KOŘENINOVÝCH ROSTLINÁCH

COMPARISON OF VOLATILE OIL CONTENT EVALUATION METHODS OF SPICE PLANTS SROVNÁNÍ METOD STANOVENÍ OBSAHU SILICE V KOŘENINOVÝCH ROSTLINÁCH COMPARISON OF VOLATILE OIL CONTENT EVALUATION METHODS OF SPICE PLANTS SROVNÁNÍ METOD STANOVENÍ OBSAHU SILICE V KOŘENINOVÝCH ROSTLINÁCH Růžičková G. Ústav pěstování a šlechtění rostlin, Agronomická fakulta,

Více

Spektrofotometrické stanovení fosforečnanů ve vodách

Spektrofotometrické stanovení fosforečnanů ve vodách Spektrofotometrické stanovení fosforečnanů ve vodách Úkol: Spektrofotometricky stanovte obsah fosforečnanů ve vodě Chemikálie: 0,07165 g dihydrogenfosforečnan draselný KH 2 PO 4 75 ml kyselina sírová H

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu,

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( )

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( ) Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat (21. 11. 2018) Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající

Více

Název: Výzkum vlastností ovocného džusu: Určení koncentrace vitamínu C v ovocném džusu

Název: Výzkum vlastností ovocného džusu: Určení koncentrace vitamínu C v ovocném džusu Plán Název: Výzkum vlastností ovocného džusu: Určení koncentrace vitamínu C v ovocném džusu Téma: Výzkum vlastností ovocného džusu: Určení koncentrace vitamínu C v ovocném džusu Čas: 90 minut (2 vyučovací

Více

LP č. 3 - ESTERY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 27. 12. 2012. Ročník: devátý

LP č. 3 - ESTERY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 27. 12. 2012. Ročník: devátý LP č. 3 - ESTERY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 27. 12. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci prakticky vyzkouší

Více

Andělika lékařská kořen

Andělika lékařská kořen Andělika lékařská kořen Andělika bývá v Číně používána za bylinu gynekologického významu, používanou při bolestivé menstruci a při problémech v přechodu ženy. Dále bývá používána Uklidnění a posílení nervové

Více

Muller Thurgau Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Cuvée Klárka

Muller Thurgau Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Cuvée Klárka Moravské zemské víno Muller Thurgau - Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Víno se světlou barvou a zelenožlutým odstínem, muškátovou vůni s ovocnými odstíny kopřivy a broskve,

Více

Využití faktorového plánování v oblasti chemických specialit

Využití faktorového plánování v oblasti chemických specialit LABORATOŘ OBORU I T Využití faktorového plánování v oblasti chemických specialit Vedoucí práce: Ing. Eliška Vyskočilová, Ph.D. Umístění práce: FO7 1 ÚVOD Faktorové plánování je optimalizační metoda, hojně

Více

TECHNICKÝ LIST: Chytrý sirup GUARANÁ 200ml

TECHNICKÝ LIST: Chytrý sirup GUARANÁ 200ml TECHNICKÝ LIST: Chytrý sirup GUARANÁ 200ml Vzhled kalný, při dlouhodobém skladování se může objevit charakteristická usazenina, kterou lze lehkým protřepáním odstranit. Barva je medově hnědá, konzistence

Více

Projekt Pospolu. Stanovení jílovitých podílů podle ČSN EN A1 Zkouška s methylenovou modří

Projekt Pospolu. Stanovení jílovitých podílů podle ČSN EN A1 Zkouška s methylenovou modří Projekt Pospolu Stanovení jílovitých podílů podle ČSN EN 933-9+A1 Zkouška s methylenovou modří Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Táborský. Jako jedna z hlavních složek

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VÁPNÍKU MANGANOMETRICKY

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VÁPNÍKU MANGANOMETRICKY Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU VÁPNÍKU MANGANOMETRICKY 1 Rozsah a účel Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení celkového obsahu vápníku v krmivech, krmných směsích a premixech.

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení dekochinátu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Více

LIQIDS LIGHT Jahoda-rebarbora a mnoho dalších chutných příchutí...

LIQIDS LIGHT Jahoda-rebarbora a mnoho dalších chutných příchutí... LIQIDS LIGHT LIQIDS LIGHT Jahoda-rebarbora a mnoho dalších chutných příchutí... Příchutě Ananas, jablko (nefiltrované), červený pomeranč, cabanja, jahoda-rebarbora, guave, malina, třešeň-banán, citrónkaktus,

Více

Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus

Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus Praktické cvičení z lékařské biochemie Všeobecné lékařství Martin Vejražka 2018/19 Obsah 1.

Více

CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.)

CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.) CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.) PŘÍSPĚVEK K POZNÁNÍ KORLAČNÍ FUNKCE DĚLOHY U HRACHU (Pisum sativum L.) Mikušová Z., Hradilík J. Ústav Biologie rostlin,

Více

Srovnávací studie změn chemického složení kávy v závislosti na surovině a způsobu přípravy

Srovnávací studie změn chemického složení kávy v závislosti na surovině a způsobu přípravy Srovnávací studie změn chemického složení kávy v závislosti na surovině a způsobu přípravy Tisková konference, 27.2.2012 Institut kávy Institut kávy vznikl jako nezávislá iniciativa, jejímž smyslem je

Více

EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT

EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT Homola L., Hřivna L. Department of Food Technology, Faculty of Agronomy, Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno, Zemedelska

Více

MORAVSKÁ PŘÍVLASTKOVÁ VÍNA

MORAVSKÁ PŘÍVLASTKOVÁ VÍNA Ryzlink vlašský (Viniční trať Novosady) Víno se hodí k zeleninovým jídlům, bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale také k přírodnímu drůbežímu steaku, k jemnějším úpravám pizzy a těstovin.

Více

Oxide, oxide, co po tobě zbyde

Oxide, oxide, co po tobě zbyde Oxide, oxide, co po tobě zbyde Měření oxidu uhličitého ve třídách naší školy CO2 Measurning in our school classes Petr Chromčák, Václav Opletal, Petr Hradil, Markéta Kopecká, Kristýna Kocůrková Obsah -

Více

Kakao. Ing. Miroslava Teichmanová

Kakao. Ing. Miroslava Teichmanová Kakao Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Kakao Předmět:

Více

Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže. Bc. Alena Bantová

Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže. Bc. Alena Bantová Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže Bc. Alena Bantová Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Rostlinné silice jsou těkavé, ve vodě nerozpustné látky s charakteristickou

Více

Význam a stanovení antioxidantů v čaji. Bc. Kateřina Zehnalová

Význam a stanovení antioxidantů v čaji. Bc. Kateřina Zehnalová Význam a stanovení antioxidantů v čaji Bc. Kateřina Zehnalová Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Cílem této diplomové práce bylo stanovení antioxidantů v čajích. Antioxidanty jsou důležité látky mající schopnost

Více

ce,, viniční trať U kapličky

ce,, viniční trať U kapličky Znovín Znojmo a..s..,, se sídlem v Šatově ROČNÍKOVÁ VÍNA JAKOSTNÍ BÍLÁ Veltlínské zelené odrůdové jakostní, ročník 2012 Vinařská obec Starovice, viniční trať Středohoří Suché Veltlínské zelené z Hustopečska

Více