Nabídka DVPP na rok 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nabídka DVPP na rok 2010"

Transkript

1 Ekologická stopa Anotace: Prostřednictvím tohoto semináře účastníci formou výukového programu složeného z nejrůznějších typů aktivit (simulační hry, práce s textem, diskuse, práce s informačními zdroji, metoda sněhové koule,...) postupně sami odvodí základní pojmy (např. lineární a cyklický tok látek a energie, obnovitelný a neobnovitelný zdroj, biokapacita a ekostopa, konzumní a trvale udržitelný styl života,...), následně s těmito pojmy budou pracovat a pomocí nich hodnotit vliv člověka (včetně sama sebe) na planetu Zemi. Důležitou součástí semináře je hledání cest, jak svoji stopu snížit. Absolventi semináře získají náměty pro realizaci tohoto nebo podobného typu programu se svými žáky, v případě zájmu mohou získat i elektronickou verzi programu. Lektor: Mgr. Jan Vrtiška, ZŠ Vrané nad Vltavou, CEV Zvoneček Termín: 24. března Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim Čas: Účastnický poplatek: Tento seminář je pro všechny účastníky ze Středočeského kraje zdarma! Akci ve Středočeském kraji spolufinancuje Evropský sociální fond (ESF) a státní rozpočet ČR v rámci projektu Podpora zvyšování kvality environmentální výchovy ve středočeských školách. Přihlášky zasílejte do 10. března 2010 na adresu Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim, telefoniky nebo na . Akce je akreditována MŠMT, osvědčení se bude vydávat absolventům celého semináře po jeho skončení.

2 Svět do všech předmětů - globální témata pro 2.st. ZŠ a víceletá gymnázia Představení nové publikace Svět do všech předmětů. Termín: 14. dubna Praha 4, Michelská 5 - ÚVR ČSOP, přihlášeným zašleme přesný popis cesty (je velmi jednoduchá) Anotace: Seminář představí novou publikaci Svět do všech předmětů pro pedagogy 2. st. ZŠ a víceletá gymnázia. Publikace nabízí soubor 34 aktivit (plánů hodin), které usnadní rozšíření výuky o globální rozměr do mnoha předmětů (např. ČJ, zeměpis, občanská výchova, matematika, chemie, fyzika, anglický jazyk). Dobře poslouží učitelům, kteří chtějí ve své výuce zohlednit průřezové téma Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Účastníci semináře si sami v roli žáků vyzkouší několik aktivit a proniknou do základních principů konstruktivistické pedagogiky. Seminář vznikl ve spolupráci Společnosti pro Fair Trade a Agentury rozvojové a humanitární pomoci Olomouckého kraje. Ukázky aktivit naleznete na - sekce Rozvojové vzdělávání. Absolventi obdrží publikaci "Svět do všech předmětů zdarma. Lektorka: Mgr. Martina Pavlíčková, Společnost pro Fair Trade Čas: Účastnický poplatek: Tento seminář je pro všechny účastníky ze Středočeského kraje zdarma! Akci ve Středočeském kraji spolufinancuje Evropský sociální fond (ESF) a státní rozpočet ČR v rámci projektu Podpora zvyšování kvality environmentální výchovy ve středočeských školách. Přihlášky: do 1. dubna 2010, počet míst je omezen rozhoduje termín doručení přihlášky Akce je akreditována MŠMT, osvědčení se bude vydávat absolventům celého semináře po jeho skončení.

3 Setkání Středočeské Mrkvičky a seminář DVPP Lesní školka Šárynka - Exkurze Termín: 21. dubna Ekocentrum Šárynka, V Podbabě 29b, Praha 6 - Dejvice (10 min od stanice metra Dejvická). Společně se sejdeme v prostorách Dětského klubu Šárynka, kde se ráno přivítáme společně s dětmi. Následně nás Linda Kubale (pedagožka klubu) a Tereza Vošahlíková, PhDr. (odborná garantka) seznámí s provozem klubu založeného na principu lesních školek. Povídat si budeme o potřebě trávit s dětmi co nejvíce času v přírodě. Setkání zakončíme společným obědem, který si připravíme s dětmi. Více o Šárynce se dozvíte na Program bude probíhat v prostorách Ekocentra Šárynka (terén, v případě špatného počasí přístřešek), které poskytuje veškeré potřebné zázemí. K dispozici bude káva i čaj. Doporučujeme zvolit oblečení do terénu, dle počasí dostatečně teplé. Určeno pro pedagogy MŠ. Čas: 9-13:30 Účastnický poplatek: 400 Kč Přihlášky zasílejte do 5. dubna, počet míst je omezen rozhoduje termín doručení přihlášky Akce je akreditována MŠMT, osvědčení bude vydáváno po skončení semináře..

4 Škola pro život II Termín: 2. června Praha 1, Senovážné nám. 24, místnost ČRDM 6.patro Anotace: Seminář seznámí pedagogy s obsahem a užíváním manuálu Škola pro život II a sborníku Školních programů EVVO. Předvede jak získávat potřebné informace, jak využívat aktivity z manuálu a sborníku ve školní práci, jak informace, aktivity a větší celky začleňovat do školní praxe. Součástí semináře bude i nácvik práce s manuálem, praktická ukázka metod a činností. Účastníci semináře získají manuál Škola pro život II a sborník ŠP EVVO zdarma (celková cena 1200 Kč). Pro jednu školu je možné získat pouze 1 manuál. Lektorky: Mgr. Lenka Suchanová, Ing. Jana Dufalová (Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim) Čas: Účastnický poplatek: 400 Kč pro školy registrované v síti M.R.K.E.V., pro ostatní Kč Přihlášky zasílejte do 19. května 2010 na adresu Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim, telefoniky nebo na . Kontaktní osoba: Ing. Jana Dufalová. Akce je akreditována MŠMT, osvědčení se bude vydávat absolventům celého semináře po jeho skončení.

5 Nebojme se s dětmi do terénu Terénní kurz přírodovědy a environmentální výchovy Co si ze semináře odnesete? - zajímavé zážitky z pobytu v terénu (jízda v kánoi atp.) - náměty na nové aktivity po děti při pobytu v terénu - osvěžení znalostí z oblasti přírodovědy - informace a zajímavosti o různých druzích živočichů a rostlin - pocit příjemně stráveného týdne s partou stejně nadšených lidí - snad si i aktivně odpočinete Co vás čeká? - program obohacený o zajímavé aktivity pro děti v terénu a inovativní metody - jednodenní výlet na vodu - výlety po zajímavých lokalitách na Podblanicku - tématické přírodovědné vycházky (entomologická, botanická, ornitologická, geologická atp.) - večerní cestopisné povídání o zajímavé zemi Lektoři: Kvalitní odborníci ve svých odborech spolupracujeme např. se SCHKO Blaník nebo Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Seminář je určen pro všechny pedagogy, studenty a další zájemce. Je možné vzít s sebou i rodinné příslušníky, program bude vhodný pro děti cca od 10 let, v případě, že se zajímají o přírodovědná témata (program je připraven však primárně pro pedagogy). Termín: července 2010, neděle večer - pátek poledne; Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim a okolní terén Termín pro přihlášky: , počet míst je omezen rozhoduje termín doručení přihlášky. Přihlášeným zašleme další instrukce. Prosíme, uveďte adresu, na které budete k zastižení i během prázdnin. Účastnický poplatek: Tento seminář je pro všechny účastníky ze Středočeského kraje zdarma! Akci ve Středočeském kraji spolufinancuje Evropský sociální fond (ESF) a státní rozpočet ČR v rámci projektu Podpora zvyšování kvality environmentální výchovy ve středočeských školách. Seminář je akreditován MŠMT, č.j.: / Kontaktní osoba: RNDr. Jana Havelková, jana.havelkova@csop.cz

6 Simulační hry jako pomocník při realizaci EVVO ve výuce Termín: 29. září Praha 4, Michelská 5 - ÚVR ČSOP (přihlášeným zašleme podrobný popis jednoduché cesty) Anotace: Tento seminář se skládá z teoretické části, při které se účastníci seznámí s principy a vlastnostmi simulačních her a jejich využitím ve školní praxi, v druhé části semináře dostanou informace o konkrétních hrách a jejich zdrojích (dle časových možností proběhne sehrání či ukázka některých z těchto her). V závěrečné části se účastníci pokusí simulační hru sami vytvořit. Ze semináře si účastníci mohou odnést tištěné či elektronické materiály, které mohou následně využít ve své praxi. Lektor: Mgr. Jan Vrtiška, ZŠ Vrané nad Vltavou, CEV Zvoneček Čas: Účastnický poplatek: Tento seminář je pro všechny účastníky ze Středočeského kraje zdarma! Akci ve Středočeském kraji spolufinancuje Evropský sociální fond (ESF) a státní rozpočet ČR v rámci projektu Podpora zvyšování kvality environmentální výchovy ve středočeských školách. Přihlášky: do 15. září 2010, počet míst je omezen rozhoduje termín doručení přihlášky Akce je akreditována MŠMT, osvědčení se bude vydávat absolventům celého semináře po jeho skončení.

7 X. Pedagogická konference "Výchova a vzdělávání pro život" Tradiční pedagogická konference, která se věnuje aktuálním otázkám a tématům z oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (zkráceně EVVO). Na programu budou každý den 3 volitelné dílny, které budou obsahovat mj. praktické náměty pro praxi. Konference probíhá ve dvou dnech, první je věnován mateřským školám, druhý základním a střední školám a dalším školským zařízením. Z konference vychází sborník příspěvků, který obdrží všichni absolventi. Termín: listopadu 2010 v Podblanickém ekocentru ČSOP Vlašim. Účastnický poplatek: Akce je akreditována MŠMT. Akce je pro účastníky ze Středočeského kraje zdarma! Konferenci spolufinancuje Evropský sociální fond (ESF) a státní rozpočet ČR v rámci projektu Podpora zvyšování kvality environmentální výchovy ve středočeských školách. Akce je akreditována MŠMT. Účastníci, kteří absolvují celý program, obdrží po skončení osvědčení. Kontaktní osoba: Ing. Jana Dufalová, jana.dufalova@csop.cz Pozvánka s podrobným programem a přihláškou bude rozeslána poštou během října do všech škol ve Středočeském kraji a bude uveřejněna též na

8 Zelený ostrov Termín: 1. prosince Praha 4, Michelská 5 - ÚVR ČSOP (přihlášeným zašleme podrobný popis jednoduché cesty) Anotace: Seminář představuje metodický materiál, který je určen pro práci s dětmi na prvním stupni základní školy. Projekt jsme nazvali Zelený ostrov, jeho motivací je skutečná událost, příběh ostrova Krakatau. Ostrov byl po sopečné erupci zcela zničen, ale život se na něho znovu navrátil. Stal se opět zeleným ostrovem plným života. Příběh, který sleduje významné události ostrova od sopečného výbuchu až do dnešní doby je doprovázen černobílými ilustracemi. Projekt je rozdělen do osmi částí, které symbolizují fáze postupného návratu života na ostrov. V první kapitole začínáme výbuchem sopky, dále se věnujeme neživé přírodě, horninám a minerálům.třetí kapitola je věnována odvážlivci, který byl na ostrově spatřen jako první, pavoukovi. Semenům, která přilétla a připlavala se věnuje čtvrtá kapitola. Vrátili se i někteří živočichové, kteří jsou tématem kapitoly páté a šestá kapitola se zaměřuje na rostlinstvo. Lidská noha stanula na ostrově v sedmé kapitole a osmá, poslední, hledá odpověď na otázku, jaká bude budoucnost ostrova. Ostrov je současně také symbolem naší planety Země, která je jediným známým ostrovem života ve vesmíru. Chtěli bychom, aby projekt rozvíjel vztah dětí nejen ke svému ostrovu, ale především k naší planetě Zemi, protože jedině skrze vztah jsme schopni změnit své chování a jednání. Učitelé získají zdarma metodický balíček, který obsahuje CD s metodikou a tři sady pomůcek k projektu. Určeno pro: Pedagogy 1. stupně ZŠ Lektorka: Mgr. Helena Nováčková, Sluňákov centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. Čas: Účastnický poplatek: Tento seminář je pro všechny účastníky ze Středočeského kraje zdarma! Akci ve Středočeském kraji spolufinancuje Evropský sociální fond (ESF) a státní rozpočet ČR v rámci projektu Podpora zvyšování kvality environmentální výchovy ve středočeských školách. Přihlášky: do 15. listopadu 2010, počet míst je omezen rozhoduje termín doručení přihlášky Akce je akreditována MŠMT, osvědčení se bude vydávat absolventům celého semináře po jeho skončení.

9 Tančící stoly - Vánoce v Ekoateliéru - výtvarná dílna Termín: 8. prosince 2010 Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim Anotace: Proměny odpadových materiálů a přírodnin při přípravě kouzelných Vánoc. Výroba dárků, balení dárků, zdobení stromečku, výroba přáníček, dekorace v interiéru, slavnostní stolování, svícny Jednoduché a efektní mašle z odstřižků, výroba papírových andělů. Výtvarné hraní pro malé i velké. Určeno pro: Učitele ZŠ - I.stupeň, učitele ZŠ - II.stupeň - výtvarná výchova, estetická výchova, ekologická výchova, pracovní a rodinná výchova, Učitele MŠ, ZUŠ, zvláštních a speciálních škol, pedagogy SŠ, SOU, speciální pedagogy, studenty, vychovatele ŠD, vedoucí zájmových kroužků, arteterapeuty, ergoterapeuty, kulturní referenty, pracovníky dětských domovů, domovů mládeže, domovů důchodců a sociálních center a další zájemce - příznivce moderních ručních prací a netradičních výtvarných technik. Přineste si: nůžky, ostatní materiál a pomůcky zajistí lektor Odborná lektorka: Jitka Horová, autorka knihy Ateliér výtvarných nápadů, spolupracovnice časopisů Praktická žena, Informatorium 3-8, Děti a my, držitelka rekordu v tvořivé recyklaci Čas: Účastnický poplatek: 400 Kč Přihlášky: do 15. listopadu 2010, počet míst je omezen rozhoduje termín doručení přihlášky Akce je akreditována MŠMT, osvědčení se bude vydávat absolventům celého semináře po jeho skončení.

10 Jak efektivně realizovat environmentální výchovu ve škole? Seminář pro celý pedagogický sbor ZŠ Co je environmentální výchova? Jaké jsou její cíle? Jak úspěšně naplánovat a připravit školní program EVVO? Jak zapojit ostatní kantory? Jak využít různých vyučovacích předmětů k projektu environmentální výchovy? Jaké jsou vhodné metody? Určeno pro pedagogické sbory ZŠ. Lektorky: Mgr. Kateřina Červenková, Mgr. Petra Macháčková, DiS., Mgr. Lenka Suchanová Časová dotace: 4 hodiny Cena: Kč za celý pedagogický sbor. 2 semináře v roce 2010 zdarma - akce jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem (ESF) a státním rozpočtem ČR v rámci OPVK. Místo konání: Vaše škola nebo Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim, dle dohody. Maximální počet účastníků: (při větších pedagogických sborech je třeba skupinu rozdělit a udělat semináře dva) Seminář je akreditován MŠMT.

Tři kroky k aktivnímu vyučování v Environmentální výchově

Tři kroky k aktivnímu vyučování v Environmentální výchově Tři kroky k aktivnímu vyučování v Environmentální výchově Představení metodiky tvorby vyučovacích hodin z projektu Tři kroky k aktivnímu vyučování Sdružení TEREZA - vyzkoušíte si výukovou hodinu, který

Více

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015 SEMINÁŘ - ÚVOD DO KRITICKÉHO MYŠLENÍ Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015 Konference je podporována Libereckým krajem. Téma: Tvoříme, bádáme a učíme

Více

Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy. Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání

Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy. Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Cíle projektu Podpořit výuku témat vzdělávání k udržitelnému rozvoji na SŠ Skrze příklady

Více

Program environmentálního

Program environmentálního Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2018 2019 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2014

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2014 SEMINÁŘ - ÚVOD DO KRITICKÉHO MYŠLENÍ Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2014 Konference je podporována Libereckým krajem. Téma: POJĎME NA TO OD LESA! Datum:

Více

ODBORNOSTNÍ SETKÁNÍ. v rámci Průběžného vzdělávání v projektu Klíče pro život

ODBORNOSTNÍ SETKÁNÍ. v rámci Průběžného vzdělávání v projektu Klíče pro život ODBORNOSTNÍ SETKÁNÍ (předávání a získávání zkušeností, nápadů a námětů ověřených v praxi při práci s dětmi a mládeží) v rámci Průběžného vzdělávání v projektu Klíče pro život jsou setkání pedagogických

Více

Program environmentálního

Program environmentálního Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2017 2018 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce

Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Podrobné informace Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Forma: Cílová skupina: Způsob přihlášení: Vzdělávací kurz

Více

Environmentální výchova. Úvodní informace. Požadavky na zápočet: - seminární práce. (seminárních prací sebe i ostatních)

Environmentální výchova. Úvodní informace. Požadavky na zápočet: - seminární práce. (seminárních prací sebe i ostatních) Úvodní informace Environmentální výchova Přednášející: Kontakt: Mgr. Jana Modrá jana.modra@tul.cz www.janamodra@cz Požadavky na zápočet: -min. 75% účast (povinná exkurze do ekocentra) - seminární práce

Více

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Název projektu Stručný popis projektu Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Záměrem projektu je zkvalitnit a zatraktivnit výuku přírodovědných a technických oborů a zároveň posílit kompetence žáků

Více

Specializační studium

Specializační studium Specializační studium pro dobrou praxi EVVO na školách V tomto dokumentu se dozvíte: jak rozumět hlavním pojmům jak budou semináře organizovány podmínky účasti pro školu (účastníky) vč. cenových podmínek

Více

Roční školní program EVVO

Roční školní program EVVO Roční školní program EVVO ZŠ Želatovská Fakultní škola Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Želatovská 8, Přerov I. Město, 750 02 Upravená verze pro webové stránky obsahuje pouze strukturu

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova Environmentální výchova Environmental education Environmentální výchova Ekologická výchova Environmentální výchova, vzdělávání a osvěta EVVO x ekologie, ochrana přírody, ochrana životního prostředí Ekologickou

Více

Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ

Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ Výuka k rozvoji tvořivosti učitelek MŠ TU.MŠ CZ 1.07/1.3.07/04.0005 v rámci grantového projektu OPVK podpořeného v globálním grantu - oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD Zpracovala : Mgr. Hana Sladovníková, koordinátor EVVO ZŠ Milín, Školní 247, Milín,

Více

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2014 2015 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015

Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015 Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015 Objednejte si svůj seminář pro pedagogy nebo dílny/lekce pro děti Seminář Vám připravíme po domluvě ve Vašich

Více

NABÍDKA SEMINÁŘŮ PRO PEDAGOGY S AKREDITACÍ DVPP pro školní rok 2012 2013, I. pololetí, pobočka Kutná Hora

NABÍDKA SEMINÁŘŮ PRO PEDAGOGY S AKREDITACÍ DVPP pro školní rok 2012 2013, I. pololetí, pobočka Kutná Hora o. s. EKODOMOV, V Podbabě 29 b, 160 00 Praha 6, tel. 234 697 402, fax. 910 256 154 www. ekodomov.cz, e: infokh@ekodomov.cz NABÍDKA SEMINÁŘŮ PRO PEDAGOGY S AKREDITACÍ DVPP pro školní rok 2012 2013, I. pololetí,

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ v rámci projektu "Nové výukové metody a využití informačních technologií při realizaci školního vzdělávacího programu na základních a středních školách Jihočeského kraje registrační

Více

Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje

Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvková organizace - environmentální vzdělávání, výchova a osvěta Organizace provozuje pobytové středisko

Více

Podrobné informace o vzdělávacím kurzu

Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Podrobné informace Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Forma: Cílová skupina: Způsob přihlášení: Vzdělávací kurz proběhne prezenční formou v jednom 5denním bloku vždy po 8 vyučovacích hodinách/den.

Více

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Přírodní vědy Šablona V PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Prezentaci za účelem zprostředkování poradenství koordinátorům EVVO a pedagogům vyučujícím přírodovědné obory připravila Dáša Zouharová, Lipka pracoviště Kamenná,

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

Finanční zdroje na EVVO. Pro rok 2015

Finanční zdroje na EVVO. Pro rok 2015 Finanční zdroje na EVVO Pro rok 2015 Pardubický kraj http://www.pardubickykraj.cz/probihajicigrantove-programy Norské fondy http://www.fondnno.cz MŽP http://mzp.cz/cz/program_pro_nno_2015 Nadace Partnerství

Více

Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol

Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol Nabídka přednášek, seminářů, témat projektů na: http://www.mff.cuni.cz/verejnost/fs Fakultní školy Aktuality Nabídka přednášek, seminářů, témat pro

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2015/2016

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2015/2016 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2015/2016 Úvod: Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, uvádí, že výchova, osvěta a vzdělávání se provádějí tak, aby vedly k myšlení

Více

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 Základní škola Vsetín, Sychrov 97 Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 zpracovala koordinátorka EVVO schválil ředitel ZŠ Vsetín, Sychrov 97 PhDr. Jaroslava Ševčíková Mgr. Michal Molek

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 Organizace školního roku 2008/2009 Zahájení školního roku 1. září 2008 Ukončení 1.pololetí 29. ledna 2009 Ukončení 2. pololetí 29. června 2009 PRÁZDNINY Podzimní prázdniny

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Zkoumáme rozmanitosti přírody v terénu. MgA. Ivana Honsnejmanová

Zkoumáme rozmanitosti přírody v terénu. MgA. Ivana Honsnejmanová Zkoumáme rozmanitosti přírody v terénu MgA. Ivana Honsnejmanová Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech (CZ.1.07/2.3.00/45.0011) TENTO PROJEKT JE

Více

REGISTRACE DO SÍTĚ ŠKOL SE ZÁJMEM O EKOLOGICKOU VÝCHOVU. (Metodika a realizace komplexní ekologické výchovy) NA ROK 2009

REGISTRACE DO SÍTĚ ŠKOL SE ZÁJMEM O EKOLOGICKOU VÝCHOVU. (Metodika a realizace komplexní ekologické výchovy) NA ROK 2009 REGISTRACE DO SÍTĚ ŠKOL SE ZÁJMEM O EKOLOGICKOU VÝCHOVU M R K E V (Metodika a realizace komplexní ekologické výchovy) NA ROK 2009 Vážené školy, milí školní koordinátoři environmentálního vzdělávání, výchovy

Více

Udržitelný rozvoj nové trendy a výzvy

Udržitelný rozvoj nové trendy a výzvy Udržitelný rozvoj nové trendy a výzvy Konference s mezinárodní účastí Pořadatelé: Katedra geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (v rámci projektu ESF Inovace studijního oboru

Více

VÝTVARNÉ HRÁTKY S ODPADEM - MÁME RÁDI ZVÍŘATA

VÝTVARNÉ HRÁTKY S ODPADEM - MÁME RÁDI ZVÍŘATA VÝTVARNÉ HRÁTKY S ODPADEM - MÁME RÁDI ZVÍŘATA Vážení pedagogové, vedoucí, studenti a děti, Rádi bychom Vás pozvali k zapojení se do projektu pořádaného Jihočeským krajem a společností Hlavním tématem tohoto

Více

Poznámky ke školnímu učebnímu plánu

Poznámky ke školnímu učebnímu plánu Poznámky ke školnímu učebnímu plánu Školní učební plán je koncipován tak, aby dodržoval rámcový učební plán a zároveň naplňoval profilaci školy, její cíle a úkoly. Naše škola je zaměřením sportovní, ale

Více

E i tál Environmentální výchova

E i tál Environmentální výchova E i tál Environmentální výchova Environmental education Environmentální výchova Ekologická výchova Environmentální výchova, vzdělávání a osvěta EVVO x ekologie, ochrana přírody, ochrana životního prostředí

Více

Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta

Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta 2016 2018 Obsah Seznam použitých zkratek... 3 1. Úvod... 4 1.1. Účel akčního plánu EVVO... 4 1.2. Zpracovatelé

Více

Vyhlášení veřejného příslibu

Vyhlášení veřejného příslibu ZELENÁ ŠKOLA OLOMOUCKÉHO KRAJE VE ŠKOLNÍM ROCE 07/08 Vyhlášení veřejného příslibu Olomoucký kraj vyhlašuje ve smyslu ust. 887 a násl. zákona č. 89/0 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, příspěvková organizace NABÍDKA KURZŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ZÁŘÍ 2014

Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, příspěvková organizace NABÍDKA KURZŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ZÁŘÍ 2014 Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, příspěvková organizace NABÍDKA KURZŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ZÁŘÍ 2014 OBSAH 1.1 Diskuzní klub ředitelek MŠ - Vybrané otázky školního managementu

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Zúčastněné třídy: 4.B, 4.C, 8.A Celkový počet zpracovaných dotazníků: 74 Graf 1 Jste příznivci umírněného ekologického hnutí? Jsem

Více

KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ

KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ KURZY V DUBNU 2014 V DOMĚ POD JASANEM KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ 6. listopadu 2014 320,- Seznámení s historií hedvábí, pomůckami a materiály, povídání o technikách včetně ukázek. Na kurzu se naučíte míchat

Více

Učitelská angličtina Jazykové a jazykově metodické vzdělávání v AJ

Učitelská angličtina Jazykové a jazykově metodické vzdělávání v AJ Učitelská angličtina Jazykové a jazykově metodické vzdělávání v AJ Zvýšení jazykových kompetencí pedagogických pracovníků škol a školských zařízení ve Středočeském kraji v anglickém jazyce a zkvalitňování

Více

Co to je environmentální výchova?

Co to je environmentální výchova? Co to je environmentální výchova? Vytváří příležitosti pro získávání vědomostí, hodnotových orientací postojů a dovedností, které jsou potřebné pro ochranu a zachování zdravého životního prostředí. Vytváří

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, na které je možné se hlásit. Můžete se stát pořádající školou. V takovém případě se spojte s lektorem zvoleného kurzu a dohodněte si s ním termín jeho pořádání.

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016

Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016 Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016 Mgr. Kateřina Čiháková ZŠ Pečky, okr. Kolín Tř. Jana Švermy 342 Pečky 289 11 1 ÚVOD Environmentální výchovu chápeme jako výchovu

Více

Vyhlášení veřejného příslibu. Zelená škola Olomouckého kraje ve školním roce 2016/2017 (dále též jen veřejný příslib, ocenění )

Vyhlášení veřejného příslibu. Zelená škola Olomouckého kraje ve školním roce 2016/2017 (dále též jen veřejný příslib, ocenění ) Vyhlášení veřejného příslibu Olomoucký kraj vyhlašuje ve smyslu ust. 887 a násl. zákona č. 89/0 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, veřejný příslib odměny vypsáním ceny za nejlepší výsledky

Více

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Vsetín

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Vsetín Základní škola Vsetín, Sychrov 97 Vsetín Roční plán činnosti v oblasti EVVO (školní rok 2010/11, plán je přílohou ŠVP) Akční plán 2009/2010...... zpracovala koordinátorka EVVO schválil ředitel ZŠ Vsetín,

Více

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Projekt je zaměřen na rozvoj odborných i pedagogických kompetencí učitelů ve středním

Více

Neformální setkání učitelů matematiky na 1. a 2. stupni ZŠ v rámci území ORP Havířov. 10. dubna 2019

Neformální setkání učitelů matematiky na 1. a 2. stupni ZŠ v rámci území ORP Havířov. 10. dubna 2019 Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Havířov II, reg.č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008607 Neformální setkání učitelů matematiky na 1. a 2. stupni ZŠ v rámci území ORP Havířov 10. dubna 2019 13.30

Více

Seminář k průřezovému tématu Člověk a životní prostředí

Seminář k průřezovému tématu Člověk a životní prostředí Seminář k průřezovému tématu Člověk a životní prostředí Místo: Ekologické centrum Pasíčka u Proseče Termín: 7.6. 9.6. 2012 Lektoři: PhDr.RNDr.Danuše Kvasničková, CSc., Mgr.Josef Vozanka (SZeŠ a VOŠ Chrudim)

Více

Plán EVVO na školní rok 2016/2017

Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Pavla Kravčíková Ostrava Poruba, 1. 9. 2016 Školní program EVVO je součástí koncepce naší školy a prolíná se veškerým školním chováním, výukou i výchovou,

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Didaktika přírodovědy PROJEKTY

Didaktika přírodovědy PROJEKTY Pedagogické projekty (projektová metoda, projektové vyučování) - velmi efektivní forma vzdělávání - dlouhodobější plánovaná činnost, která přináší očekávané změny - vede žáky k samostatnosti při řešení

Více

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Dlouhodobý školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2017 2020 1) Charakteristika školy ZŠ J. J. Ryby je jedinou základní školou

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ??

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané. Jan Ámos Komenský Místo konání : Velká Hradební 3118/48, Ústí nad Labem, prostory Krajského úřadu Ústeckého

Více

Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání

Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání nabízí Praktické kompetence pro začínající učitele v roce 2012 akreditováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Dalšího vzdělávání

Více

Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE

Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE 8 výukových hodin (akreditace MPSV) 1 500,- Kč (cena zahrnuje osvědčení pro účastníky a drobné občerstvení) Jednodenní akreditovaný seminář Specifika

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY (EVVO)

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY (EVVO) Základní škola Třešť, J. Hory 1050, 589 01 Třešť ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY (EVVO) 2013-2018 Vypracovala: Ing. Irena Prášková 1 1. Úvod Při tvorbě Školního programu environmentálního

Více

CZ.1.07/2.3.00/ Prezentace projektu MŠMT Ing. J. Svatošová manažerka projektu

CZ.1.07/2.3.00/ Prezentace projektu MŠMT Ing. J. Svatošová manažerka projektu http://step.vscht.cz/ CZ.1.07/2.3.00/35.0019 Prezentace projektu MŠMT 13.3.2014 Ing. J. Svatošová manažerka projektu O PROJEKTU Projekt je realizován VŠCHT Praha bez partnera v rámci OP VK prioritní osy

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně:

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně: MOZAIKOVNÍK školní rok 2009 / 2010 Pracoviště I. stupně: Základní škola Mozaika, o.p.s. U Stadionu 1166 516 01 Rychnov nad Kněžnou tel.: 732 234 209 (sborovna) 739 007 826 603 709 174 (p. ředitelka) Pracoviště

Více

Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ. Druh výsledku

Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ. Druh výsledku Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ Druh výsledku Hneleg - výsledky promítnuté do směrnic a předpisů nelegislativní povahy závazných v rámci kompetence příslušného poskytovatele Popis výsledku

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, které je možné si přes uvedený kontakt objednat pro vaši školu. Obsah i časový rozsah kurzů je možné na základě dohody přizpůsobit. Kromě pořádání kurzu na

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ KAMENNÉ ŽEHROVICE, školní rok 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Hana Jelínková 1 Dokumenty týkající se programu EVVO Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

4. UČEBNÍ PLÁN (č.j. 10-1/2011)

4. UČEBNÍ PLÁN (č.j. 10-1/2011) 4. UČEBNÍ PLÁN (č.j. 10-1/2011) 4.1. Učební plán I.stupeň povinná časová dotace RVP 18-22 18-22 22-26 22-26 22-26 118 14 vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Matematika a její aplikace Informační

Více

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. LÍSKA je regionální neziskovou organizací zabývající se environmentální výchovou, vzděláváním a osvětou. Naší

Více

NABÍDKA AKREDITOVANÝCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ. ~ podzim 2014 ~

NABÍDKA AKREDITOVANÝCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ. ~ podzim 2014 ~ NABÍDKA AKREDITOVANÝCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ pořádaných Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského ~ podzim 2014 ~ Přihlásit se můžete do 9. 10. 2014 na

Více

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání Pozvánka Kurz: Koučink ve výchově a vzdělávání v rámci projektu Bildungskooperationen in der Grenzregion Spolupráce v přeshraničním regionu v oblasti vzdělávání BIG číslo projektu: ATCZ5 Realizace kurzu:

Více

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 Základní škola a Mateřská škola Černovice, příspěvková organizace Bělohrobského 367, PSČ 394 94 Tel.: 565 492 127, e-mail: zs.cernovice@worldonline.cz

Více

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017 Roční plán pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Eva Svobodová Zpracováno na základně metodického pokynu MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (), JAKO PŘÍLOHA K DLOUHODOBÉMU

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIS-1238/10-S. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIS-1238/10-S. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIS-1238/10-S Název školy: Gymnázium, Vlašim, Tylova 271 Adresa: Tylova 271, 258 01 Vlašim Identifikátor: 600 006 751 IČ: 61664545 Místo

Více

Mezinárodní program GLOBE

Mezinárodní program GLOBE Mezinárodní program GLOBE Sdružení TEREZA Haštalská 17 110 00 Praha 1 tel.: 224 816 868, fax: 224 819 161 e-mail: globe@terezanet.cz Koordinátorky programu: Mgr. Pavlína Hrdličková Ing. Michaela Erbanová,

Více

VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ. na Přírodovědecké fakultě. Irena Smolová

VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ. na Přírodovědecké fakultě. Irena Smolová VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Irena Smolová Olomouc, 12. ledna 2019 Kreditový systém studia Doktorské studium Navazující magisterské studium Ph.D. Mgr. Bakalářské

Více

Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017

Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017 Základní škola Louny, Školní 2426, příspěvková organizace Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017 Ředitel Základní školy Louny, Školní 2426, příspěvková organizace vydává v souladu

Více

Dům dětí a mládeže Praha 9

Dům dětí a mládeže Praha 9 Dům dětí a mládeže Praha 9 Generála Janouška 1060 196 00 Praha 14 Černý Most tel : 286 889 428 fax: 286 889 428 mobil: 731 562 070 email: info-cm@ddmpraha9.cz tereza.radsetoulalova@ddmpraha9.cz www.ddmpraha9.cz

Více

PLÁN DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ

PLÁN DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, příspěvková organizace Zahradní 403, Železná Ruda, PSČ 340 04, + 420 376 397 024 e-mail: skola@zszeleznaruda cz www.skolaruda.cz PLÁN DALŠÍHO

Více

ŠKOLY PRO REGION - modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska

ŠKOLY PRO REGION - modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska ŠKOLY PRO REGION - modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/02.0037 Datum zahájení projektu: 1. 1. 2010 Datum ukončení projektu: 30. 6. 2012

Více

1 Akční plán MAP SO ORP Stod

1 Akční plán MAP SO ORP Stod 1 Akční plán MAP SO ORP Stod Cíl 1.1 Rekonstrukce a výstavba budov a areálů škol a školských zařízení Opatření 1.1.1 Rozšíření kapacit základních škol o Z kapitoly 3.1.6 analýzy vyplývá, že stávající počty

Více

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 1) Organizace výuky pro všechny žáky Sběrové akce - kaštany (akce je ukončena besedou s odborníkem v oblasti lesnictví) - kůra citrusových plodů využity

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK Shrnutí činnosti za rok Konkrétní spolupráce se ZŠ Nový svět v Opavě

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK Shrnutí činnosti za rok Konkrétní spolupráce se ZŠ Nový svět v Opavě VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2012 Shrnutí činnosti za rok 2012 V souladu s hlavním cílem občanského sdružení Montessori Opava, jímž je podporovat další zavádění Montessori výchovných a výukových metod do mateřských

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Projekt ŽIJME ZDRAVĚ

Projekt ŽIJME ZDRAVĚ Základní škola Benešov, telefon/fax: 317721961 Realizace schváleného projektu EVVO Název poskytovatele dotace: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Název dotačního programu: Rozvojový program Podpora

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun Aktivity na škole spojené

Více

jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22

jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Školu navštěvuje 596 žáků jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22 Ve škole pracuje 40 učitelů 1 rodilý mluvčí ve 13 třídách asistent

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 118 12 Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78. uděluje akreditaci

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 118 12 Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78. uděluje akreditaci MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 118 12 Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78 Č.j.: 25613/2010-25-616 ROZHODNUTÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy posoudilo žádost instituce: POD STROMEM

Více

ZO ČSOP Vlašim Oblasti kde můžete pomoci: Kontakt a informace: Dagmar Tlustošová www.csopvlasim.cz

ZO ČSOP Vlašim Oblasti kde můžete pomoci: Kontakt a informace: Dagmar Tlustošová www.csopvlasim.cz ZO ČSOP Vlašim Český svaz ochránců přírody Vlašim je občanské sdružení, které se od roku 1990 věnuje péči o přírodu a krajinu Podblanicka. Věnujeme se praktické ochraně přírody (péči o přírodovědně cenné

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY Školní plán EVVO Základní škola a Mateřská škola Žalany, Rtyňská 156, Žalany 417 63 2014 2015 Vypracovala: Ing. Bc. Pavla Broná Školní plán EVVO je vydán a vychází

Více

Mgr. Lenka Nováková Mgr. Jaroslav Milfait Mgr. Stanislav Srba 9. Odborný garant: Mgr. Jan Žídek 10. Materiální a technické zabezpečení:

Mgr. Lenka Nováková Mgr. Jaroslav Milfait Mgr. Stanislav Srba 9. Odborný garant: Mgr. Jan Žídek 10. Materiální a technické zabezpečení: Pořadové číslo: 2 1. Název vzdělávacího programu: Metodický workshop Zeměpis 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z činnosti metodického

Více

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň dosaženého vzdělání: Učitelství pro mateřské školy a vychovatelství RVP 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika čtyřleté denní

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

PRO PEDAGOGY MŠ/ZŠ/SŠ A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ

PRO PEDAGOGY MŠ/ZŠ/SŠ A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ 2018/2019 NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ (DVPP) A KONZULTACÍ PRO PEDAGOGY MŠ/ZŠ/SŠ A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ VČETNĚ NABÍDKY DO DRUHÉ VLNY ŠABLON KLIK! (interaktivní PDF) SPECIALIZAČNÍ STUDIUM PRO ŠKOLNÍ KOORDINÁTORY EVVO

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1, 25801 Vlašim. Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1, 25801 Vlašim. Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1, 25801 Vlašim Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Obsah Identifikační údaje... 3 Charakteristika školy... 4 Vymezení

Více

Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Setkání s metodiky projektu Učíme se ze života pro život

Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Setkání s metodiky projektu Učíme se ze života pro život Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Setkání s metodiky projektu Učíme se ze života pro život 11. 5. 2018 OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina KONTAKTY NA REALIZAČNÍ TÝM Projektová manažerka:

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Informační semináře a pracovní jednání Další vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků Jednání se zástupci

Více

Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory sever. nabídka pro pedagogy

Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory sever. nabídka pro pedagogy Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory sever nabídka pro pedagogy školní rok 2014/2015 Semináře pořádané v Domě obnovy tradic, ekologie a kultury DOTEK v Horním Maršově ve východních Krkonoších...

Více

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK. Praha, 17.září 2013. MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín. www.vzdelavanipedagogu.

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK. Praha, 17.září 2013. MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín. www.vzdelavanipedagogu. Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín Praha, 17.září 2013 www.vzdelavanipedagogu.cz 1 Projekt Vzdělávání pro udržitelný rozvoj pro pedagogy základních

Více