jednovrstvové epitely A plochý, B kubický, C cylindrický, D riasinkový

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "jednovrstvové epitely A plochý, B kubický, C cylindrický, D riasinkový"

Transkript

1 Tkanivá Sú súbory buniek, ktoré majú rovnaký tvar a jednu hlavnú funkciu. Epitelové výstelkové tkanivá Charakteristika: - Epitel je tkanivo zložené z buniek, ktoré sú k sebe tesne priradené. - Sú to tkanivá, ktoré kryjú povrch orgánov a lebo vystieľajú telové dutiny. - Nemajú vlastné cievne zásobovanie a sú vyživované difúziou látok z tkanív uložených pod epitelom. - Obsahujú málo medzibunkovej hmoty. Delenie epitelov: 1. Podľa tvaru buniek a počtu jeho vrstiev: Jednovrstvový epitel: - Dlaždicový ( plochý) vystieľa dutinu brušnú, hrudnú, tvorí vnútornú vrstvu ciev - Kubický ( štvorcový ) tvorí hlbšiu vrstvu pokožky - Cylindrický (valcový ) tvorí vnútornú vrstvu čreva - Riasinkový (valcový ) tvorí vnútornú vrstvu dýchacích ciest jednovrstvové epitely A plochý, B kubický, C cylindrický, D riasinkový Viacvrstvový - Dlaždicový ( mnohovrstvový ) tvorí povrch kože - Cylindrický ( viacvrstvový ) vystieľa močovú rúru - Prechodný skladá sa z buniek, ktoré majú schopnosť meniť svoju veľkosť napr. podľa náplne močového mechúra

2 viacvrstvové epitely A dlaždicový mnohovrstvový, B dlaždicový rohovatejúcí, C cylindrický, D prechodný 2. Podľa funkcie 2. 1.Epitel krycí a výstelkový chráni povrch tela, orgánov a vnútorný povrch telesných dutín a orgánov Epitel žľazový tvorí základ žliaz, ktoré sú schopné tvoriť určité látky. Žľazy nezostávajú na povrchu, vnoria sa hlbšie do organizmu.

3 Podľa tvaru rozlišujeme žľazy na: - Tubulárne trubicovité - potné a pachové žľazy cicavcov - Alveolárne vačkovité- mazové žľazy - Tuboalveolárne - zmiešané mliečne žľazy Podľa funkcie delíme žľazy na: - Sekrečné - látky, ktoré produkujú sa nazývajú sekrétmi a sú pre telo potrebné ( napr. žalúdočná šťava ) - Exkrečné látky, ktoré produkujú sú odpadové, nazývame ich exkrétmi a sú vylučované z tela von ( pot, moč ). - Inkrečné látky, ktoré produkujú tieto žľazy sú vysoko špecializované a nazývame ich hormóny. - Žľazy sekrečné a exkrečné majú vlastné vývody, ich produkty sa dostávajú na povrch - Inkrečné žľazy nemajú vlastný vývod a svoje produkty hormóny predávajú priamo do krvi, teda dovnútra tela a preto ich nazývame tiež endokrinné žľazy. 2.3 Epitel resorbčný je tvorený bunkami, ktoré majú schopnosť vstrebávať látky zo svojho okolia.

4 2.4 Epitel zmyslový je tvorený bunkami, ktoré reagujú na rôzne druhy podnetov z vonkajšieho a vnútorného prostredia. Napr. na svetelné podnety reaguje sietnica oka, na pachové podnety reagujú bunky čuchového políčka v dutine nosnej. Spojivové tkanivo Charakteristika: Medzi základné funkcie spojivového tkaniva patria: spájacia ( spojivová ), oporná a metabolická Sú tkanivá, ktoré majú nasledovnú základnú stavbu: - A) Bunky sú pre každé spojivové tkanivo iné, špecifické pre väzivo fibrocyty, pre chrupku chondrocyty, pre kosť osteocyty. - B) Vlákna spojivového tkaniva sú 3- jakého druhu:. kolagénové vlákna sú tuhé a pevné. Kolagénové vlákna sú najrozšírenejšie väzivové vlákna. Hlavnou stavebnou zložkou je kolagén, z ktorého varením vzniká glej. Kolagénové vlákna sú zložené z menších jednotiek fibríl, ktoré sú tvorené paralelne usporiadanými mikrofibrilami. Vlákna z kolagénu sú veľmi pevné, ohybné, nie elastické. Šľacha znesie ťah až niekoľko sto kilogramov na 1 cm². Väzivá, v ktorých majú prevahu kolagénové vlákna majú v čerstvom stave bielu až namodralú farbu.. elastické vlákna sú pružné. Elastické vlákna sú tenšie, často sa vetvia a vyznačujú sa veľkou pružnosťou. Znesú natiahnutie až o 50% pôvodnej dĺžky a po skončení pôsobenia ťahu sa vrátia do pôvodného stavu. základnou stavebnou zložkou týchto vlákien je elastín, produkt fibroblastov a pravdepodobne i buniek hladkého svalstva. Tieto vlákna na rozdiel od kolagénových nevytvárajú zväzky, ale prebiehajú jednotlivo. Väzivo s prevahou elastických vlákien má žltkastú farbu.. retikulárne vlákna vytvárajú sieťovitú štruktúru. Retikulárne vlákna sú tenké a vetvia sa, nikdy netvoria hrubšie zväzky. Sú charakteristické svojim mrežovitým usporiadaním. Nachádzajú sa najmä v riedkych väzivách a okolo ciev. Ich stavebným kameňom je retikulín. - C, Medzibunková hmota- je beztvarý koloidný roztok s veľkým množstvom bielkovín.

5 Druhy spojivového tkaniva 1. Väzivo - tela fibrosa _ - Tuhé kolagénové väzivo obsahuje prevažne kolagénové vlákna. Tvorí väzy spájajúcich kĺby a šľachy, ktorými sa svaly upínajú ku kosti. - Riedke väzivo vypĺňa štrbiny medzi jednotlivými orgánmi a preto sa tento typ nazýva vmedzerené väzivo - interstícium. - Elastické väzivo - tvorí pružné väzy na chrbtici, ktoré umožňujú značný rozsah pohybu. - Tukové väzivo je zložené z väzivových buniek, ktoré majú vo svojej cytoplazme kvapku tuku, tvorí vrstvu v podkoží, kde slúži ako zásobáreň energie pri hladovaní, vytvára vankúšik okolo niektorých orgánov ako sú napr. obličky, oko, chráni ich tak proti mechanickému poškodeniu pri nárazoch a má temoregulačnú funkciu. - Retikulárne ( sieťové ) väzivo obsahuje retikulárne vlákna a zvláštne rozvetvené bunky, ktoré vytvárajú priestrannú sieť, tvoria základ napr. lymfatických uzlín, kostnej drene a sleziny. 2. Chrupka - cartilago - Je tuhé, bezcievne spojivové tkanivo, ktoré nemá inerváciu. - Skladá sa: * z buniek chondrocytov * medzibunkovej beztvarej hmoty * kolagénových a elastických vláken - Ich povrch pokrýva väzivový obal - perichondrium.

6 - Rozlišujeme : * Hyalinná ( sklovitá ) chrupka je biela, veľmi tvrdá, ale krehká, kryje kĺbové konce kostí a tvorí chrupky hrtanu a priedušnice. * Elastická chrupka obsahuje veľké množstvo elastických vláken, preto je veľmi pružná, vytvára podklad ušného laloka a hrtanovej príchlopky. * Väzivová chrupka je veľmi pevná a odolná, vytvára medzistavcové platničky a vnútrokĺbové doštičky.

7 3. Kosť - Kostné tkanivo je špecializované, pevné spojivové tkanivo. Jeho základná hmota je mineralizovaná. Medzibunková hmota obsahuje minerálne látky, hlavne Ca, P, Na. Preto je kosť najtvrdšia zo všetkých spojivových tkanív. - Kostné tkanivo je základom kosti kosť je orgánom!!!!! - Organickú, ústrojovú časť kosti ossein tvoria: Kostné bunky osteocyty, ktoré sú uložené v plytkých priehlbinách kostných lamiel. V kosti dospelého človeka sa podieľajú na uvoľňovaní minerálov viazaných na tkanivové vlákna kostného tkaniva nervovej a svalovej sústavy. Osobitne významné je uvoľňovanie vápnika, ktorého stála koncentrácia je nevyhnutná pre činnosť Medzibunková hmota - Vlákna kolagénové - Minerálne látky tvoria anorganickú, neústrojovú časť kosti. ( predstavujú asi 65 % objemu kostného tkaniva ). Kostné minerály sa v podobe štíhlych ihlíc viažu na kolagénové vlákna. - V detstve prevláda organická časť kostného tkaniva, kosť je pružnejšia. V starobe naopak prevláda anorganická časť, kosť je krehká a ľahko sa láme. Rozdelenie kostného tkaniva podľa usporiadania lamiel: o súdržné kompaktné kostné tkanivo Kompaktné kostné tkanivo tvorí zväčša rôzne hrubú povrchovú časť kosti, ale predovšetkým strednú časť dlhých kostí. o hubovité špongiovité kostné tkanivo lamely sú usporiadané do siete. Tvorí vnútro plochých a krátkych kostí a vnútro rozšírených dlhých kostí hlavíc.

8 Svalové tkanivo - Základnou vlastnosťou svalového tkaniva je schopnosť zmrštenia kontrakcia. - Skrátenie je vyvolané nervovými podnetmi a umožnené je prítomnosťou myofibríl, uložených v cytoplazme svalových buniek. - V ľudskom tele sa vyskytujú 3 typy svalových buniek a podľa nich rozlišujeme typy svalového tkaniva: 1. Hladké svalové tkanivo sa skladá z podlhovastých vretenovitých buniek, navzájom pospájaných jemným väzivom. Bunky hladkej svaloviny obsahujú vo svojej cytoplazme myofibrily- základné kontraktibilné jednotky všetkých typov svalového vlákna. Svalovina tohto typu tvorí najčastejšie vrstvy stien dutých orgánov alebo svalovú vrstvu cievnej steny. - Hladká svalovina je inervovaná orgánovými, vegetatívnymi nervami, ktorých riadenie nepodlieha našej vôli - má mimovôľovú ( autonómnu inerváciu). Kontrakcia spôsobuje napr. zmenšenie dutín, uzavretie lúmenu ( priesvitu ) orgánov. 2. Kostrové, priečne pruhované svalové tkanivo - tvorí základ svalstva končatín, ako aj chrbtových, brušných, hrudníkových, krčných a tvárových svalov. - Základnou stavebnou jednotkou PPS sú svalové vlákna, ktoré sa skladajú do zväzkov spojených jemným väzivom. - Vlákna PPST sú niekoľko cm dlhé valce s tupými koncami. Vnútri vláken ležia v cytoplazme myofibrily ( sú zložené z dvoch typov vláknitých bielkovín, ktoré svojou rozdielnou svetelnou lomivosťou podmieňujú striedanie svetlejších a tmavších úsekov priečne pruhovanie ) a jadrá, ktorých je väčší počet. - PPST riadia miechové a hlavové nervy. Jeho činnosť je pod kontrolou mozgovej kôry, teda sa dá ovládať vôľou má vôľovú inerváciu.

9 3. Srdcová svalovina - Tvorí strednú vrstvu steny srdca. Trámcová štruktúra svaloviny umožňuje rýchly a dokonalý rozvod elektrického dráždenia, ktorý vyvoláva rytmické sťahy srdcového svalu.ss je inervovaná vegetetívnymi nervami, ktoré môžu zrýchliť alebo spomaliť akciu srdca: Okrem toho má aj vlastný systém vodivej svaloviny, ktorá sa sama automaticky vytvára a rozvádza vzruch vedúce k zmršteniu svaloviny srdca.( nezávisle od vegetatívnej inervácie ) Nervové tkanivo - Fyziologickým základom činnosti nervového tkaniva je schopnosť vytvárať a viesť vzruchy. - Základnou stavebnou a funkčnou jednotkou nervového tkaniva je neurón. - Neuróny sa zvyčajne prepájajú ( dotýkajú ) v miestach, ktoré nazývame synapsy, a vytvárajú tak zložité raťazce siete, napájajú sa na výkonné orgány ( svaly ) alebo spájajú prijímače ( receptory ) s ústredným nervstvom. - Neurón sa skladá z : - Vlastného tela nervovej bunky - Výbežkov, ktoré môžu byť dvojaké: Axón vedie odstredivo napr. od bunky ku svalu. Tento výbežok je zvyčajne veľmi dlhý Dentridy sú krátke výbežky vedúce odstredivo napr. od receptora k telu bunky. - Výbežky nervových buniek sú výdutinami tela bunky: povrch majú preto pokrytý cytoplazmatickou membránou a vyplnené cytoplazmou s bunkovými organelami. Tvoria tzv

10 . nervové vlákna. Povrch niektorých výbežkov je pokrytý myelínovou pošvou: Čím je vlákno a myelínová pošva hrubšia, tým rýchlejšie vedie vzruchy. - V cytoplazme neurónov prebieha výdatná tvorba bielkovín dosahujúca až úroveň žľazových buniek. - Gliové bunky sa nachádzajú v okolí nervových výbežkov v CNS a tvoria akési výplňové väzivo nervového tkaniva. Tieto bunky vytvárajú vhodné prostredie pre činnosť nervových buniek. Okrem podpornej funkcie zabezpečujú výživu nervových buniek, tvoria obaly okolo nervov a niektoré z nich majú ochrannú funkciu majú schopnosť fagocytovať cudzorodé látky.

Živá soustava, hierarchie ž.s.

Živá soustava, hierarchie ž.s. Téma: Tkáně Živá soustava, hierarchie ž.s. Charakteristiky ž.s.: 1) Biochemické složení 2) Autoreprodukce 3) Dědičnost 4) Složitost, hierarchické uspořádání 5) Metabolismus 6) Dráždivost 7) Růst 8) Řízení

Více

ČLOVĚK. Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka

ČLOVĚK. Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka ČLOVĚK Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka Fyzická antropologie - studuje lidské tělo, jeho vývoj a genetiku anatomie - zkoumá stavbu těla organismů fyziologie

Více

Etapy vývinu živočíchov

Etapy vývinu živočíchov Etapy vývinu živočíchov 1. Embryogenéza - blastogenéza - delenie buniek - gastrulácia - + diferenciácia štruktúr - organogenéza - tvorba orgánov 2. Postembryonálny vývoj Blastogenéza Etapy: a) zygóta b)

Více

BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA TKÁŇ ORGÁN

BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA TKÁŇ ORGÁN BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA TKÁŇ ORGÁN Živočišná buňka lysozóm jádro cytoplazma plazmatická membrána centrozom Golgiho aparát ribozomy na drsném endoplazmatickém retikulu mitochondrie Živočišná tkáň soubor

Více

16. Koľko litrov moču sa zmestí do močového mechúra

16. Koľko litrov moču sa zmestí do močového mechúra 1. Popíš strednú vrstva oka 2. Vymenuj zmeny na tele v období puberty 3. Čo vieš o prištítnom teliesku 4. Čo prospieva a neprospieva obehovej sústave 5. Čo tvorí hrudník 6. Ako ináč nazývame pohyblivé

Více

EPITELOVÁ TKÁŇ. šita. guru. sthira. ušna. mridu višada. drva. laghu. čala. Epitelová tkáň potní žlázy. Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň

EPITELOVÁ TKÁŇ. šita. guru. sthira. ušna. mridu višada. drva. laghu. čala. Epitelová tkáň potní žlázy. Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň EPITELOVÁ TKÁŇ Epitelová tkáň potní žlázy Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň Epitel tvoří vrstvy buněk, které kryjí vnější a vnitřní povrchy Epitel, kterým cítíme, je běžně nazýván kůže Sekrece

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 8. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní /

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_TKÁNĚ1_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1

PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1 PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1 Název cvičení: ŽIVOČIŠNÉ TKÁNĚ Teoretický úvod: Tkáň je soubor morfologicky podobných buněk, které plní určitou funkci. Buňky tvořící tkáň mohou být stejného typu, existují však

Více

Druhy tkání. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Druhy tkání. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Druhy tkání Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 23. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci si rozšíří znalosti o tkáních, z kterých se pak vytváří větší celky

Více

Kostrovo- svalová sústava

Kostrovo- svalová sústava Kostrovo- svalová sústava Kostra zabezpečuje tvar, oporu a ochranu tela skladá sa z 206 kostí, miestami doplnených chrupkou (je dôležitý doplnok kosti) kosti, najmä dlhé kosti dolných a horných končatín,

Více

Buňka --- tkáň --- orgán --- org. soustava --- organismus

Buňka --- tkáň --- orgán --- org. soustava --- organismus Tkáně : literatura : Dylevský, I.: Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, 1998. Dylevský, I., Trojan,S.: Somatologie 1. Praha : Avicenum, 1990. Machová, J.: Biologie člověka pro učitele. Praha

Více

Podľa spôsobu odstraňovania odpadového dusíka rozdeľujeme živočíchy na:

Podľa spôsobu odstraňovania odpadového dusíka rozdeľujeme živočíchy na: Pri metabolizme látok v bunkách vznikajú splodiny (metabolity), ktoré môžu pri nahromadení v organizme spôsobiť veľmi vážne problémy. Organizmy sa snažia zbaviť týchto látok rôznym spôsobom. Pri metabolizme

Více

Živočišné tkáně EPITELOVÁ TKÁŇ

Živočišné tkáně EPITELOVÁ TKÁŇ PL 15 /LP 4 Živočišné tkáně EPITELOVÁ TKÁŇ Teorie: Stavba a funkce tkání Tkáně představují soubory buněk stejného původu, metabolismu, funkce i tvaru. Z hlediska vývoje, stavby a funkce je dělíme na tkáně:

Více

Základní stavební složka živočišného těla TKÁŇ

Základní stavební složka živočišného těla TKÁŇ Tkáně lidského těla Základní stavební složka živočišného těla TKÁŇ buněčná složka mezibuněčná složka 1typ buněk nositel funkce extracelulární matrix Tkáně Složené ze souborů (populací) buněk, které mají

Více

:25 1/5 1. přednáška

:25 1/5 1. přednáška 2016-08-27 00:25 1/5 1. přednáška 1. přednáška Člověk je vyudován hierarchicky buňka tkáň orgán orgánový systém oranizmus Buňka základni morfologická a funkční jednotka organismu je základní stavební prvek

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 LRR/OBBC LRR/OBB Obecná biologie Živočišné tkáně I. Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D. Cíl přednášky Popis struktury a funkce živočišných

Více

Obehová sústava človeka

Obehová sústava človeka Obehová sústava človeka Test vytvoril Peter Modránszky Krv človeka Krv je telová tekutina, ktorej zloženie a funkcia sú jedinečné a doteraz nenahraditeľné. Otázka č.1: Biele krvinky majú schopnosť prechádzať

Více

Seminář pro maturanty

Seminář pro maturanty Úvod do biologie člověka Seminář pro maturanty 2006 Organismy mají hierarchickou strukturu Buňka - tkáň - orgán - orgánová soustava celkem asi 216 typů buněk v lidském těle tkáň = skupina buněk stejné

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ZDRK34060FIG Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Tematický celok Obsahový štandard Výkonový štandard Prierezová téma

Tematický celok Obsahový štandard Výkonový štandard Prierezová téma Tematický celok Obsahový štandard Výkonový štandard Prierezová téma Vnútorná stavba tela stavovcov orgán a orgánová sústava, orgánové sústavy stavovcov, sústava krycia, oporná, pohybová, tráviaca, dýchacie,

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Príjem vody. Pri príjme vody hrá tiež veľkú úlohu osmotický tlak v bunke, vodný potenciál

Príjem vody. Pri príjme vody hrá tiež veľkú úlohu osmotický tlak v bunke, vodný potenciál Voda je základná súčasť každého živého organizmu. Aj v rastlinách je voda základným rozpúšťadlom, je potrebná pre fotosyntézu a iné metabolické procesy. Kolobeh vody v rastlinnom tele sa označuje ako vodný

Více

Biológia ako veda. Antony van Leeuwenhoek v 18. stor. - zhotovil mikroskop, skúmal mikroorganizmy

Biológia ako veda. Antony van Leeuwenhoek v 18. stor. - zhotovil mikroskop, skúmal mikroorganizmy Biológia ako veda Biológia je veda o živej prírode (gr. bios život, logos veda). Skúma stavbu, vlastnosti, procesy živých sústav, vzájomné vzťahy medzi organizmami a medzi organizmami a prostredím (neživou

Více

Všeobecná histológia. Katedra fyziológie živočíchov

Všeobecná histológia. Katedra fyziológie živočíchov Všeobecná histológia Katedra fyziológie živočíchov Všeobecná histológia Histos; logos Tkanivá Bunky Medzibunková hmota Vlákna Základná hmota Všeobecná histológia Tkanivá: Epitelové tkanivo Spojivové tkanivá

Více

HISTOLOGIE A MIKROSKOPICKÁ ANATOMIE PRO BAKALÁŘE

HISTOLOGIE A MIKROSKOPICKÁ ANATOMIE PRO BAKALÁŘE OBSAH 1. STAVBA BUŇKY (S. Čech, D. Horký) 10 1.1 Stavba biologické membrány 11 1.2 Buněčná membrána a povrch buňky 12 1.2.1 Mikroklky a stereocilie 12 1.2.2 Řasinky (kinocilie) 13 1.2.3 Bičík, flagellum

Více

Otázky k rigoróznej skúške z histológie a embryológie. Zubné lekárstvo. 2. Bunkové jadro jadrový obal, chromatín jadra, funkcia.

Otázky k rigoróznej skúške z histológie a embryológie. Zubné lekárstvo. 2. Bunkové jadro jadrový obal, chromatín jadra, funkcia. Všeobecná časť Otázky k rigoróznej skúške z histológie a embryológie Zubné lekárstvo 1. Bunka všeobecná stavba, veľkosť, tvar. Biologické membrány. 2. Bunkové jadro jadrový obal, chromatín jadra, funkcia.

Více

2. Histologie: pojivové tkáně

2. Histologie: pojivové tkáně 2. Histologie: pojivové tkáně Morfologie, histologie a ontogeneze rostlin a živočichů: Část 2: histologie a vývoj živočichů Znaky: nepravidelně uspořádané nepolarizované buňky nevytvářejí souvislé vrstvy:

Více

PŘEHLED OBECNÉ HISTOLOGIE

PŘEHLED OBECNÉ HISTOLOGIE PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADY HISTOLOGICKÉ TECHNIKY 9 1.1 Světelný mikroskop a příprava vzorků pro vyšetření (D. Horký) 9 1.1.1 Světelný mikroskop 9 1.1.2 Zásady správného mikroskopování 10 1.1.3 Nejčastější

Více

Téma: Tkáně. Epitely. Praktické cvičení č. 1. Příklady epitelů histologické preparáty. Teoretický úvod:

Téma: Tkáně. Epitely. Praktické cvičení č. 1. Příklady epitelů histologické preparáty. Teoretický úvod: Praktické cvičení č. 1 2. ročník Téma: Tkáně Teoretický úvod: Tkáně jsou soubory buněk charakteristického tvaru a funkce. Podle typu buněk a množství a charakteru mezibuněčné hmoty, kterou jsou buňky navzájem

Více

Pojivové tkáně se skládají z buněk a mezibuněčné hmoty, která je hojně zastoupena a určuje vlastnosti pojiv.

Pojivové tkáně se skládají z buněk a mezibuněčné hmoty, která je hojně zastoupena a určuje vlastnosti pojiv. Otázka: Pojivové tkáně Předmět: Biologie Přidal(a): Robert Willimetz Histologie = nauka o tkáních a orgánech mnohobuněčných organismů Pojivové tkáně (lat. textus conjuctivus) vyplňují prostory mezi orgány

Více

Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako:

Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako: Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako: Přijímá podněty smyslovými orgány tzv. receptory (receptory), Kontroluje a poskytuje komplexní komunikační

Více

NEVLASTNÁ VODIVOSŤ POLOVODIČOVÉHO MATERIÁLU TYPU P

NEVLASTNÁ VODIVOSŤ POLOVODIČOVÉHO MATERIÁLU TYPU P NEVLASTNÁ VODIVOSŤ POLOVODIČOVÉHO MATERIÁLU TYPU P 1. VLASTNÉ POLOVODIČE Vlastnými polovodičmi nazývame polovodiče chemicky čisté, bez prímesí iných prvkov. V súčasnosti je najpoužívanejším polovodičovým

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_08_BI1 SVALOVÁ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_08_BI1 SVALOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_08_BI1 SVALOVÁ SOUSTAVA POHYBOVÁ SOUSTAVA člověk cca 600 svalů svalovina tvoří 40 až 45% hmotnosti těla hladká 3% Svalová

Více

Nervová soustava. Funkce: řízení organismu. - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy. Biologie dítěte

Nervová soustava. Funkce: řízení organismu. - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy. Biologie dítěte Funkce: řízení organismu - Centrální nervová soustava - mozek - mícha - Periferní nervy Nervová buňka - neuron Neuron zákl. stavební a funkční jednotka Složení neuronu: tělo a nervové výběžky - axon =

Více

Mgr. Markéta Křivánková, Mgr. Milena Hradová SOMATOLOGIE Učebnice pro střední zdravotnické školy Recenzentka: ISBN

Mgr. Markéta Křivánková, Mgr. Milena Hradová SOMATOLOGIE Učebnice pro střední zdravotnické školy Recenzentka: ISBN Mgr. Markéta Křivánková, Mgr. Milena Hradová SOMATOLOGIE Učebnice pro střední zdravotnické školy Recenzentka: MUDr. Vlasta Axmanová Text připomínkoval MUDr. Daniel Brandejs. Grada Publishing, a.s., 2009

Více

Incidencia podľa skupín chorôb v roku 2006 v Slovenskej republike

Incidencia podľa skupín chorôb v roku 2006 v Slovenskej republike Príloha č. Incidencia podľa skupín chorôb v roku 006 v Slovenskej republike Incidencia - chorobnosť (demografický ukazovateľ) Pomer počtu novouznaných invalidít na 100 000 obyvateľov M Ž M+Ž M Ž M+Ž M

Více

Mgr. Markéta Křivánková, Mgr. Milena Hradová SOMATOLOGIE Učebnice pro střední zdravotnické školy Recenzentka: ISBN

Mgr. Markéta Křivánková, Mgr. Milena Hradová SOMATOLOGIE Učebnice pro střední zdravotnické školy Recenzentka: ISBN Mgr. Markéta Křivánková, Mgr. Milena Hradová SOMATOLOGIE Učebnice pro střední zdravotnické školy Recenzentka: MUDr. Vlasta Axmanová Text připomínkoval MUDr. Daniel Brandejs. Grada Publishing, a.s., 2009

Více

Prírodná posilňovňa Ponuka PLAY CITÉ = FITNESS ST 1 WARM UP

Prírodná posilňovňa Ponuka PLAY CITÉ = FITNESS ST 1 WARM UP Prírodná posilňovňa 1.1. Ponuka PLAY CITÉ = FITNESS ST 1 WARM UP Toto stanovisko slúži k naštartovaniu organizmu - doslova k zahriatiu celého tela - všetkých svalov a tiež ku kardio rozcvičeniu. Zvýšenie

Více

Variace Dýchací soustava

Variace Dýchací soustava Variace 1 Dýchací soustava 21.7.2014 13:15:44 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA Dýchací systém Dýchání je děj, při kterém organismus získává a spotřebovává vzdušný kyslík a vylučuje

Více

Oběhový systém. Oběhový systém. Tunica intima. Obecná stavba cév. Tunica media. Endotelové buňky. Srdce (cor) Krevní cévy. histologie.

Oběhový systém. Oběhový systém. Tunica intima. Obecná stavba cév. Tunica media. Endotelové buňky. Srdce (cor) Krevní cévy. histologie. Oběhový systém Oběhový systém histologie Srdce (cor) Krevní cévy tepny (arteriae) kapiláry (cappilariae) žíly (venae) Lymfatické cévy čtvrtek, 27. října 2005 15:11 Obecná stavba cév tunica intima tunica

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 8. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní /

Více

Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy. Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU

Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy. Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU Dnešní přednáška: Koncept uspořádání tkání Embryonální vznik tkání Typy tkání a jejich klasifikace Orgánové soustavy

Více

Nejmenší jednotka živého organismu schopná samostatné existence. Výměnu látek Růst Pohyb Rozmnožování Dědičnost

Nejmenší jednotka živého organismu schopná samostatné existence. Výměnu látek Růst Pohyb Rozmnožování Dědičnost BUŇKA Nejmenší jednotka živého organismu schopná samostatné existence Buňka je schopna uskutečňovat základní funkce organismu: obrázky použity z Nečas: BIOLOGIE LIDSKÉ TĚLO Alberts: ZÁKLADY BUNĚČNÉ BIOLOGIE

Více

Funkcie tráviacej sústavy:

Funkcie tráviacej sústavy: Tráviaca sústava Funkcie tráviacej sústavy: príjem potravy spracovanie potravy mechanické chemické = trávenie vstrebávanie živín vylúčenie nestrávených zvyškov Tráviacu sústavu tvoria: 1. tráviaca trubica

Více

Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.)

Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.) 1 Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.) 1. Povrch kosti kryje vazivová blána, která se nazývá a) okostice b) chrupavka c) kostní obal 2. Na průřezu kosti rozeznáváme

Více

ANATOMIE. ORGÁNOVÉ SOUSTAVY kosterní, svalová, dýchací, kožní, nervová... jsou složeny z orgánů orgány se skládají z dásní rozdělení tkání:

ANATOMIE. ORGÁNOVÉ SOUSTAVY kosterní, svalová, dýchací, kožní, nervová... jsou složeny z orgánů orgány se skládají z dásní rozdělení tkání: nauka o stavbě lidského těla ZS zápočet, aktivita při cvičení ANATOMIE 26. 9. 07/1 ORGÁNOVÉ SOUSTAVY kosterní, svalová, dýchací, kožní, nervová... jsou složeny z orgánů orgány se skládají z dásní rozdělení

Více

Velikost živočišných buněk

Velikost živočišných buněk Velikost živočišných buněk Živočišné buňky jsou co do velikosti značně rozmanité. Velikostí se mohou lišit i stejné buněčné typy u různých živočichů. Průměrná velikost živočišné buňky je 10-20 µm. Příklady

Více

Dusičnany v pitnej vode

Dusičnany v pitnej vode Dusičnany v pitnej vode Povolenú hodnotu dusičnanov v pitnej vode stanovuje NV SR č. 354/2006 Z.z. (platné znenie) a určuje medznú hodnotu pre ukazovateľ dusičnany najviac 50 mg.l -1. Prípustnú hodnotu

Více

Prvotní organizmy byly jednobuněčné. Rostla složitost uspořádání jednobuněčných komplikované uspořádání uvnitř buňky (nálevníci).

Prvotní organizmy byly jednobuněčné. Rostla složitost uspořádání jednobuněčných komplikované uspořádání uvnitř buňky (nálevníci). Prvotní organizmy byly jednobuněčné. Rostla složitost uspořádání jednobuněčných komplikované uspořádání uvnitř buňky (nálevníci). Byla dosažena hranice, kdy jedna buňka už nestačila zajistit všechny nároky

Více

Tkáně. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Tkáně. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Tkáně Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Tkáně 1) 2) 3) 4) jsou tvořeny biliony buněk stejného původu a tvaru a specializují se na výkon jedné hlavní funkce Stavba orgánů podíl různých typů tkání,

Více

Starogrécky filozof Demokritos ( pred n.l) Látky sú zložené z veľmi malých, ďalej nerozdeliteľných častíc - atómov

Starogrécky filozof Demokritos ( pred n.l) Látky sú zložené z veľmi malých, ďalej nerozdeliteľných častíc - atómov STAVBA ATÓMU Starogrécky filozof Demokritos (450-420 pred n.l) Látky sú zložené z veľmi malých, ďalej nerozdeliteľných častíc - atómov Starogrécky filozof Aristoteles (384-322 pred n.l) Látky možno neobmedzene

Více

Aktivizujúce úlohy k téme tuky

Aktivizujúce úlohy k téme tuky Aktivizujúce úlohy k téme tuky Poznámky pre učiteľa Téma: Tuky Ciele: - charakterizovať lipidy z hľadiska výskytu, štruktúry, vlastností, významu a zastúpenia vo výžive človeka - charakterizovať výskyt

Více

Gymnázium Janka Kráľa, Ul. SNP 3, Zlaté Moravce. RNDr. Renáta Kunová, PhD. BIOLÓGIA Pracovný list 2 Téma: Bunka (cellula)

Gymnázium Janka Kráľa, Ul. SNP 3, Zlaté Moravce. RNDr. Renáta Kunová, PhD. BIOLÓGIA Pracovný list 2 Téma: Bunka (cellula) RNDr. Renáta Kunová, PhD. BIOLÓGIA Pracovný list 2 Téma: Bunka (cellula) Aktivity Pracovný list obsahuje kartičky (zalaminované) s obrázkami bunkových povrchov a organel, kartičky s popisom danej štruktúry

Více

Úlohy pre polročné skúšky z biológie pre študentov externého štúdia 3. ročník (I. polrok)

Úlohy pre polročné skúšky z biológie pre študentov externého štúdia 3. ročník (I. polrok) Úlohy pre polročné skúšky z biológie pre študentov externého štúdia 3. ročník (I. polrok) TEMATICKÉ CELKY: Oporná sústava Pohybová sústava Krv Srdce a obehová sústava Dýchacia sústava 1) Telo človeka tvoria

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové soustavy.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové soustavy. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové soustavy. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Chrupavka a kost. Osifikace BST-30

Chrupavka a kost. Osifikace BST-30 Chrupavka a kost Osifikace BST-30 Pojiva Pojiva jsou tkáň, která je složena z buněk a mezibuněčné hmoty. Rozdělení: Vazivo Chrupavka Kost Tuková tkáň Chrupavka Chondroblasty Chondrocyty (Chondroklasty)

Více

Aktivizujúce úlohy k téme sacharidy

Aktivizujúce úlohy k téme sacharidy Aktivizujúce úlohy k téme sacharidy Poznámky pre učiteľa Téma: Sacharidy Ciele: - charakterizovať vlastnosti, štruktúru, zloženie, využitie a výskyt sacharidov - popísať základné vlastnosti D-glukózy a

Více

ROZTOKY. sú homogénne sústavy zložené z dvoch alebo viacerých zložiek. ich zloženie možno v určitých hraniciach plynule meniť

ROZTOKY. sú homogénne sústavy zložené z dvoch alebo viacerých zložiek. ich zloženie možno v určitých hraniciach plynule meniť ROZTOKY Klasifikácia roztokov Kvapalné roztoky Polárne a nepolárne rozpúšťadlá Hydratácia a solvatácia iónov Vyjadrovanie zloženia roztokov. Koncentrácia roztokov ROZTOKY sú homogénne sústavy zložené z

Více

Variace Soustava tělního pokryvu

Variace Soustava tělního pokryvu Variace 1 Soustava tělního pokryvu 21.7.2014 16:11:18 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA TĚLNÍHO POKRYVU KŮŽE A JEJÍ DERIVÁTY Kožní ústrojí Pokryv těla: Chrání každý organismus před mechanickým

Více

HLAVOVÉ NERVY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HLAVOVÉ NERVY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HLAVOVÉ NERVY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 18. 9. 2009 Mgr. Radka Benešová Nervový systém dělíme na centrální = mozek a mícha periferní

Více

Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur

Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur Kirsti Witter Histologie a embryologie Department patobiologie Univerzita veterinární medicíny Vídeň, Rakousko Pojivo pojivo bohaté

Více

Organismus je řízen dvojím způsobem, hormonálně a nervově. Nervový systém se dělí na centrální a periferní.

Organismus je řízen dvojím způsobem, hormonálně a nervově. Nervový systém se dělí na centrální a periferní. Otázka: Centrální nervový systém Předmět: Biologie Přidal(a): wewerka68 Dělení nervové soustavy, nervová tkáň, koncový mozek, kůra, korové analyzátory, mozkové laloky a dutiny, mozkomíšní mok, obaly mozku,

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNICKÉHO INŽINIERSTVA

ZÁKLADY ELEKTROTECHNICKÉHO INŽINIERSTVA ZÁKLADY ELEKTROTECHNICKÉHO INŽINIERSTVA Technická dokumentácia v elektrotechnike Prednáška 4 Zásady kreslenia elektrotechnických schém Pravidlá na kreslenie elektrotechnických schém sú uvedené v normách

Více

Analýza dopravnej situácie v SR

Analýza dopravnej situácie v SR Analýza dopravnej situácie v SR Príloha č. 4 Nehodovosť Dopravná nehodovosť na pozemných komunikáciách predstavuje dôležitý ukazovateľ úrovne cestných podmienok (stavebno-technického stavu) a premávkových

Více

Výprava do kosti: Najčastejším ochorením kostí na svete je osteoporóza.

Výprava do kosti: Najčastejším ochorením kostí na svete je osteoporóza. Výprava do kosti: Kosť je živé tkanivo. Ako mnohé ďalšie tkanivá v tele, aj kostra sa počas života potrebuje neustále obnovovať. Celá kostra dospelého človeka sa kompletne obnoví v priebehu 7 10 rokov.

Více

Anatomie I přednáška 2. Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí.

Anatomie I přednáška 2. Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí. Anatomie I přednáška 2 Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí. Obsah přednášek Úvod. Přehled studijní literatury. Tkáně. Epitely. Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí. Spojení

Více

Stredná zdravotnícka škola sv. Bazila Veľkého, Kmeťovo stromoradie 1, Prešov

Stredná zdravotnícka škola sv. Bazila Veľkého, Kmeťovo stromoradie 1, Prešov 1. Medzi ktoré kosti zaraďujeme na základe tvaru stehnovú kosť? a) krátke kosti b) dlhé kosti c) ploché kosti d) nepravidelné kosti 2. Koľko kostí tvorí kostru človeka? a) 201 b) 203 c) 206 d) 209 3. Pomenujte

Více

Nebezpečné látky a ich rozdelenie

Nebezpečné látky a ich rozdelenie ADR delenie tovarov Nebezpečné látky sú všetky látky alebo substancie, ktoré môžu nebezpečne pôsobiť alebo ohrozovať zdravie alebo život ľudí, ich majetok a v neposlednom rade životné prostredie. Nebezpečné

Více

Prečo a ako funguje mozog a prečo niekedy nefunguje?

Prečo a ako funguje mozog a prečo niekedy nefunguje? Prečo a ako funguje mozog a prečo niekedy nefunguje? prof. MUDr. Juraj Šteňo, DrSc. O čom budeme hovoriť? prečo máme mozog ako funguje mozog prečo mozog niekedy nefunguje Prečo máme mozog? Pretože máme

Více

Biologická olympiáda Ročník: 52 Školský rok: 2017/2018 Kolo: Celoštátne Kategória: B Teoreticko praktická časť

Biologická olympiáda Ročník: 52 Školský rok: 2017/2018 Kolo: Celoštátne Kategória: B Teoreticko praktická časť Biologická olympiáda Ročník: 52 Školský rok: 2017/2018 Kolo: Celoštátne Kategória: B Teoreticko praktická časť Praktická úloha č.2. Téma: Mikrobiológia - Fyziologické procesy v jednobunkovej riase Úvod

Více

Zdravotní nauka 1. díl

Zdravotní nauka 1. díl Iva Nováková Učebnice pro obor sociální činnost ISBN 978-80-247-3709-6 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz, www.grada.cz

Více

Anatomie I přednáška 3. Spojení kostí. Klouby.

Anatomie I přednáška 3. Spojení kostí. Klouby. Anatomie I přednáška 3 Spojení kostí. Klouby. Obsah přednášek Úvod. Přehled studijní literatury. Tkáně. Epitely. Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí. Spojení kostí. Klouby. Páteř, spojení

Více

Téma : Špecifiká marketingu finančných služieb

Téma : Špecifiká marketingu finančných služieb Téma : Špecifiká marketingu finančných služieb Marketing predstavuje komplex činností, ktorý zahrňuje všetky činnosti od nápadu až po uvedenie produktu na trh. Cieľom marketingu je potom predať: správny

Více

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty...............................

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... Obsah Úvod......................................... 11 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... 12 1.1 Metabolismus.................................... 12 1.2 Dráždivost......................................

Více

POHYBOVÉ ÚSTROJÍ. 10 100 svalových vláken + řídká vaziva = snopečky + snopečky = snopce + snopce = sval 18.

POHYBOVÉ ÚSTROJÍ. 10 100 svalových vláken + řídká vaziva = snopečky + snopečky = snopce + snopce = sval 18. POHYBOVÉ ÚSTROJÍ - rozlišujeme ho podle složení buněk : HLADKÉ(útrobní) PŘÍČNĚ PRUHOVANÉ ( kosterní) SRDEČNÍ - tělo obsahuje až 600 svalů, tj. 40% tělesné hmotnosti HISTORIE: - vypracované svalstvo bylo

Více

Úloha mezenchymu, VAZIVO A JEHO DETOXIKACE

Úloha mezenchymu, VAZIVO A JEHO DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš Úloha mezenchymu, VAZIVO A JEHO DETOXIKACE 1 V embryonálním vývoji jedince (do ca. 56 dne vývoje) dochází k vytvoření tří zárodečných listů: EKTODERM (vnější zárodečný list) MEZODERM

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

7 (2) Opěrná soustava KOSTRA pasivní pohybový aparát spojen pomocí vazů pohybuje se činností svalů Kostra 206

7 (2) Opěrná soustava KOSTRA pasivní pohybový aparát spojen pomocí vazů pohybuje se činností svalů Kostra 206 7 (2) Opěrná soustava KOSTRA Kostra představuje pasivní pohybový aparát, který je spojen pomocí vazů a pohybuje se činností svalů. Kostra je soustava 206 kostí, které: umožňují pohyb, nebo tvoří oporu

Více

BUNKA. Základná jednotka živých organizmov Funkcie: výmena látok rast pohyb rozmnožovanie a dedičnosť

BUNKA. Základná jednotka živých organizmov Funkcie: výmena látok rast pohyb rozmnožovanie a dedičnosť BUNKA Základná jednotka živých organizmov Funkcie: výmena látok rast pohyb rozmnožovanie a dedičnosť Celé naše telo je tvorené bunkami Zloženie: bunková membrána cytoplazma - nachádzajú sa v nej organely

Více

PZZN, PZAL protidažďová žalúzia

PZZN, PZAL protidažďová žalúzia 222 Žalúzie PZZN, PZAL protidažďová žalúzia Objednávací kód Vyhotovenie Rozmery Zváraná sieť Povrch. úprava Popis Protidažďová žalúzia PZ chráni vonkajšie nasávacie a výfukové otvory vzduchotechnických

Více

Základy optických systémov

Základy optických systémov Základy optických systémov Norbert Tarjányi, Katedra fyziky, EF ŽU tarjanyi@fyzika.uniza.sk 1 Vlastnosti svetla - koherencia Koherencia časová, priestorová Časová koherencia: charakterizuje koreláciu optického

Více

Anatomické členění. Horní cesty dýchací. Dolní cesty dýchací. Nosní dutina Paranasální dutiny Nasopharynx

Anatomické členění. Horní cesty dýchací. Dolní cesty dýchací. Nosní dutina Paranasální dutiny Nasopharynx DÝCHACÍ SYSTÉM 2011 Anatomické členění Horní cesty dýchací Nosní dutina Paranasální dutiny Nasopharynx Dolní cesty dýchací Larynx Trachea Bronchiální strom Respirační oddíl Vývoj dýchacího systému Plicní

Více

Funkční klasifikace epitelů. Epitely v organismech plní více funkcí, ale většinou k výkonu pouze jedné jediné jsou specifickým způsobem upraveny.

Funkční klasifikace epitelů. Epitely v organismech plní více funkcí, ale většinou k výkonu pouze jedné jediné jsou specifickým způsobem upraveny. Funkční klasifikace epitelů Epitely v organismech plní více funkcí, ale většinou k výkonu pouze jedné jediné jsou specifickým způsobem upraveny. 1. Epitely výstelkové a krycí plní zejména ochrannou funkci.

Více

Pojivové tkáně - vazivo

Pojivové tkáně - vazivo Pojivové tkáně - vazivo Původ mezenchym Funkce mechanická /vlákna/ vitální /buňky vaziva/ Stavba: buňky mezibuněčná hmota fibrilární složka interfibrilární /amorfní/ Buňky vaziva Fibroblasty a fibrocyty

Více

Charakteristika epitelů. Epitelová tkáň. Bazální membrána. Bazální lamina. Polarita. Funkce basální laminy. buňky. Textus epithelialis

Charakteristika epitelů. Epitelová tkáň. Bazální membrána. Bazální lamina. Polarita. Funkce basální laminy. buňky. Textus epithelialis Charakteristika epitelů Epitelová tkáň Textus epithelialis buňky podkladem je bazální lamina těsně nahloučené s minimem mezibuněčné hmoty množství pevných mezibuněčných spojů různé tvary určující pro klasifikaci

Více

Množiny, relácie, zobrazenia

Množiny, relácie, zobrazenia Množiny, relácie, zobrazenia Množiny "Množina je súhrn predmetov, vecí, dobre rozlíšiteľných našou mysľou alebo intuíciou" "Množina je súbor rôznych objektov, ktoré sú charakterizované spoločnými vlastnosťami,

Více

Variace Smyslová soustava

Variace Smyslová soustava Variace 1 Smyslová soustava 21.7.2014 16:06:02 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ SLUCH, ČICH, CHUŤ A HMAT Receptory Umožňují přijímání podnětů (informací). Podněty jsou mechanické, tepelné,

Více

Obsah COCOCHOCO PROFESSIONAL KERATĺN COCOCHOCO PROFESSIONAL ŠAMPÓNY COCOCHOCO PROFESSIONAL MALÉ SETY

Obsah COCOCHOCO PROFESSIONAL KERATĺN COCOCHOCO PROFESSIONAL ŠAMPÓNY COCOCHOCO PROFESSIONAL MALÉ SETY Obsah 1-6... COCOCHOCO PROFESSIONAL KERATĺN 7-13... COCOCHOCO PROFESSIONAL ŠAMPÓNY 14-20... COCOCHOCO PROFESSIONAL MALÉ SETY 21-27... COCOCHOCO PROFESSIONAL VEĽKÉ SETY COCOCHOCO PROFESSIONAL KERATĺN COCOCHOCO

Více

PZZN, PZAL protidažďová žalúzia

PZZN, PZAL protidažďová žalúzia 214 Žalúzie PZZN, PZAL protidažďová žalúzia Objednávací kód Vyhotovenie Rozmery Zváraná sieť Povrch. úprava Popis Protidažďová žalúzia PZ chráni vonkajšie nasávacie a výfukové otvory vzduchotechnických

Více

DIZAJN MANUÁL KULT MINOR LOGO MANUÁL. Fond na podporu kultúry národnostných menšín

DIZAJN MANUÁL KULT MINOR LOGO MANUÁL. Fond na podporu kultúry národnostných menšín LOGO MANUÁL 1 1.1 Explikácia Základným prvkom vizuálnej identity je logo. Logo abstraktým, geometrickým spôsobom zobrazuje zástúpenie menšín na Slovensku. Z dvoch typov geometrických tvarov, kruhu a štvorca

Více

Chrupavka a kost. Osifikace 605

Chrupavka a kost. Osifikace 605 Chrupavka a kost Osifikace 605 Pojiva Pojiva jsou tkáň, která je složena z buněk a mezibuněčné hmoty. Rozdělení: Vazivo Chrupavka Kost Tuková tkáň Chrupavka Buňky: Chondroblasty Chondrocyty (Chondroklasty)

Více

JEDEN DEŇ S CHÉMIOU V KUCHYNI

JEDEN DEŇ S CHÉMIOU V KUCHYNI JEDEN DEŇ S CHÉMIOU V KUCHYNI OBSAH Raňajky Obed Večera Upratovanie Test Chutné raňajky ajky Po prebudení nastáva čas na správne naštartovanie nového dňa. K tomu neodmysliteľne patria správne vyvážené

Více

Biologie člověka souhrnné opakování 1. část kostra, vylučovací soustava a kůže, regulace, receptory

Biologie člověka souhrnné opakování 1. část kostra, vylučovací soustava a kůže, regulace, receptory Biologie člověka souhrnné opakování 1. část kostra, vylučovací soustava a kůže, regulace, receptory 1. Vazivová blána, která kost obaluje, se nazývá. 2. Podtrhněte, co tvoří osu kostry: lebka, lopatky,

Více

LOMNICA. Akcia 1+1. VISCO pena s pamäťovým efektom reaguje na teplo a tlak a optimálne sa prispôsobí krivkám vášho tela a tým uvoľňuje svalstvo a kĺby

LOMNICA. Akcia 1+1. VISCO pena s pamäťovým efektom reaguje na teplo a tlak a optimálne sa prispôsobí krivkám vášho tela a tým uvoľňuje svalstvo a kĺby Akcia 1+1 LOMNICA Veľmi obľúbený zdravotný sendvičový matrac z VISCO elastickej pamäťovej peny so ovou anatomickou profiláciou v kombinácii s jadrom PUR peny. VISCO pena s pamäťovým efektom reaguje na

Více

Téma I: Tkáň svalová

Téma I: Tkáň svalová Téma I: Tkáň svalová Charakteristika: Morfologie: buňky nebo vlákna, spojená intersticiálním vazivem - hladký sval buňky bez příčného žíhání - kosterní sval vlákna (syncytium) příčně pruhovaná - srdeční

Více

SENDVIČOVÉ PANELY ŠTÝL. KVALITA. FUNKČNOSŤ. Strešné. Stenové.

SENDVIČOVÉ PANELY ŠTÝL. KVALITA. FUNKČNOSŤ. Strešné. Stenové. SENDVIČOVÉ PANELY Strešné Stenové Sendvičové panely Rozvoj priemyslu a konkurencie, ako aj zvýšenie ekologických požiadaviek na stavby vyžaduje od investorov používanie moderných materiálov pri realizácii

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. Markéta Křivánková, Mgr. Milena Hradová SOMATOLOGIE Pracovní sešit pro SZŠ Hlavní autorka: Mgr. Markéta Křivánková Spoluautorka: Mgr. Milena

Více

TEST:Bc-1314-BLG Varianta:0 Tisknuto:18/06/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1.

TEST:Bc-1314-BLG Varianta:0 Tisknuto:18/06/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1. TEST:Bc-1314-BLG Varianta:0 Tisknuto:18/06/2013 1. Genotyp je 1) soubor genů, které jsou uloženy v rámci 1 buněčného jádra 2) soubor pozorovatelných vnějších znaků 3) soubor všech genů organismu 4) soubor

Více