Já už to mám dvě stě let K odkrývání původní verze Věci Makropulos

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Já už to mám dvě stě let K odkrývání původní verze Věci Makropulos"

Transkript

1 Já už to mám dvě stě let K odkrývání původní verze Věci Makropulos Od prvního nastudování Janáčkovy opery Věc Makropulos letos uplyne devadesát let. Během této doby se nepodařilo stanovit jednoznačnou ediční metodu pro práci s Janáčkovým nezvyklým hudebním zápisem. Lze říci, že různé přístupy se více či méně úspěšně vyrovnávají se zvláštnostmi hudebního textu, hledajíce onen ideální nebo alespoň co nejméně škodlivý poměr mezi pietním zachováním syrové notace a jejím uzpůsobením pro potřeby současné provozovací praxe. Nová edice nakladatelství Bärenreiter nabízí rekonstrukci premiérového znění opery, které se od znění finálního liší spíše v detailech, a zároveň poskytuje servis prostřednictvím dirigentské zkušenosti jednoho z editorů, který vybavil partituru řadou úprav a poznámek při zřetelném odlišení od původního textu. Pramenná situace Obtížnost a jedinečnost této Janáčkovy partitury nutí interprety i hudební teoretiky ke zkoumání a hledání, které se odlišuje od běžných postupů a zvyklostí. Přináší tři velké okruhy problémů, které lze však chápat také jako výzvu: 1) Neobvyklost a živelnost Janáčkova kompozičního procesu 2) Mnohoznačnost finální podoby díla, jak je zaznamenáno v obou autorizovaných opisech partitury 3) Mimořádné nároky kladené na interprety Začněme od zvláštního postavení autografu, který ani v jiných Janáčkových dílech nebývá vždy hlavním pramenem, ve kterém bychom mohli najít definitivní podobu díla. Ta se totiž utvářela postupně, často až při následné spolupráci s opisovačem autografu, během které Janáček dále komponoval či korigoval, čímž vznikl autorizovaný opis, jenž takto nabývá hodnotu hlavního pramene. Tak tomu bylo i v případě Věci Makropulos, s tím, že autograf z roku 1925 se již blíží výslednému tvaru, jak jej máme dochovaný v obou Janáčkem autorizovaných opisech. Právě tyto opisy poskytují nejbližší možnou představu o díle, i když se v jednotlivostech liší, což je pozváním k serióznímu zkoumání každého z nich. První opis byl pořízen Václavem Sedláčkem pro nakladatelství Universal Edition, druhý Jaroslavem Kulhánkem pro Národní divadlo v Brně, přičemž předlohou mu nebyl autograf, nýbrž již existující opis Sedláčkův.

2 Právě druhý, tedy Kulhánkův opis, byl použit při prvním provedení díla za přítomnosti skladatele 18. prosince Janáčkova přítomnost během zkouškového procesu a jeho spolupráce s dirigentem premiéry Františkem Neumannem jsou významnými doklady autenticity brněnského opisu, jenž je také hlavním pramenem předkládané edice. Je třeba dodat, že verzi poslední ruky představuje pramen vídeňský, tedy opis Sedláčkův, který Janáček korigoval prostřednictvím korespondence s nakladatelstvím Universal Edition. Tento opis byl používán při nastudování díla v pražském Národním divadle (premiéra 1. března 1928 za přítomnosti skladatele). Janáček umírá krátce poté, 12. srpna 1928, necelých osmnáct měsíců po světové premiéře Věci Makropulos v Brně. Je zajímavým a pro Janáčka typickým faktem, že korektury pro brněnskou premiéru a korektury zaslané skladatelem do Vídně nejsou identické. Na druhou stranu tyto rozdíly nelze srovnávat například s rozdíly mezi brněnskou a pražskou premiérou Její pastorkyně nebo oběma verzemi Glagolské mše; vyznění díla se nemění zásadním způsobem. Dnešnímu vydavateli i interpretům přináší existence dvou různých podob díla kromě nesporných potíží i obohacení. Oba autorizované opisy Věci Makropulos, Kulhánkův a Sedláčkův, se dále vyvíjely ve spolupráci se skladatelem; verze brněnské premiéry, čili opis Jaroslava Kulhánka, má svou relevanci ve skladatelově blízké osobní účasti na tomto nastudování, která vedla k dalším korekturám. Kvalitní premiéra Verze brněnské (světové) premiéry je důležitým dokladem textového procesu díla a předkládá již jeho zralou podobu. To dává interpretům možnost studia a také možnost volby. Kulhánkův opis má tu výhodu, že z něj dirigoval František Neumann ( ), prvotřídní dirigent, jemuž Janáček velmi důvěřoval. Od roku 1919, kdy na skladatelův návrh stanul v čele brněnské opery, řídil tamní inscenace Janáčkových oper, včetně světových premiér Šárky, Káti Kabanové, Příhod lišky Bystroušky a Věci Makropulos. Janáčkovu spokojenost s touto poslední premiérou dokládá děkovný dopis zaslaný členům orchestru na Štědrý den roku 1926: A přece vy jste to skvěle svedli pod taktovkou Neumannovou a no, já jsem to též svedl. 1 V souladu s obecnou tradicí janáčkovské interpretace i s tradicí specificky brněnskou, jejíž podstatnou součástí byla snaha dirigentů o překlad Janáčkova zápisu do čitelné, reálně hratelné a zvukově dobře fungující podoby, 1 Janáčkův archiv Moravského zemského muzea, D Cit. podle Jiří Zahrádka, Divadlo nesmí býti lidu komedií. Leoš Janáček a Národní divadlo v Brně, Brno 2012.

3 obsahuje i naše vydání řadu dirigentských poznámek, úprav dynamiky, sjednocení frázování, přepracování nehratelných nebo nečitelných míst, návrhy ossia. Kdyby totiž interpret dostal Kulhánkův opis v syrovém stavu, needitovaný, byl by velmi obtížně srozumitelný a skladatelovy záměry by z něj nebyly příliš zřejmé, neboť obsahuje málo údajů tempových, dynamických, frázovacích i artikulačních, které si dokonce navzájem protiřečí. Skrývá v sobě i nemalé problémy v oblasti zvukové vyváženosti a dynamiky vůbec. K velkým otazníkům patří i tempové přechody, u Janáčka tak časté a pro organické vyznění díla tak podstatné. To vše bylo potřeba v edici zvážit a nabídnout praktické řešení. Proto edice zohledňuje řadu dirigentských poznámek, vytvořených dirigentem brněnské premiéry Františkem Neumannem ve spolupráci se skladatelem, i poznámky dalších raných interpretů. Ty byly zpracovány a doplněny dirigentem Tomášem Hanusem tak, aby co nejvěrněji, avšak technicky proveditelně a z hlediska notového zápisu čitelně zprostředkovaly praktickou provozovací podobu díla, kterou však lze vždy důsledně odlišit od původní vrstvy pramene. Místa, která musela být více upravena, nebo z důvodu nečitelnosti a praktické nepoužitelnosti dokonce přepracována, jsou označena jako ossia, nebo budou v původním znění uvedena ve vydavatelské zprávě. Málo změn mnoho interpretace Vyhodnocení Kulhánkova opisu partitury, který byl psán černým perem a obsahuje skladatelovy autografní korektury, přineslo i několik slyšitelných změn oproti známému tvaru Věci Makropulos. Například tónové výšky u vypjatého momentu před č. 94 v prvním aktu podobně jako si skáčou do řeči jednotliví protagonisté, skáčou si do řeči i dvě celotónové stupnice, čímž vzniká značně disonantní, přesto však logická faktura. Ve druhém aktu patří replika obvykle přisuzovaná Kristě jejímu nápadníku Jankovi to on, i podle Čapka, odpovídá na Kristinu otázku, jestli má Marty někoho ráda, slovy: To se rozumí. Partitura Jaroslava Kulhánka byla v Brně používána po dlouhá desetiletí, a tak se vyznačuje velkým množstvím obtížně rozlišitelných pozdějších vrstev. Proto bylo důležité vrátit se k vrstvě původní (včetně autografních korektur) a redukovat pozdější doplňky, případně pokud se jedná o opravu chyb komentovat je v kritické zprávě. Skladatelovy opravy červeným perem jsou místy kontradiktorické a nedokončené, proto nebylo možno je vždy implementovat do hlavního notového textu. V případě dřevěných dechových nástrojů u č. 51 ve třetím aktu jsme se vrátili k původním čtvrťovým notám,

4 neboť úprava na trioly nereflektovala vokální linku dr. Kolenatého. Pro korekturu červeným perem jsme v zájmu maximálního zpřístupnění pramene opět zvolili formu poznámky přímo na dotčené stránce partitury. Také další instrumentační doplňky z pozdější doby jsme eliminovali. Určitou výjimkou je rozšíření dvojhlasu pozounů na trojhlas, které je v prameni provedeno tužkou; tuto velmi slyšitelnou změnu harmonie akceptujeme v hranatých závorkách, a necháváme tak opět možnost volby. Velkou výhodou předkládaného vydání je jeho praktikabilita. Editoři vyvinuli takový ediční jazyk, který by umožňoval vidět zásahy do hlavního pramene ihned na stránce. Kromě obvyklých hranatých závorek a čárkování je hojně využíváno poznámek pod čarou, zvláště v případě dynamiky, kterou bylo nutno na mnoha místech vyvážit s pěveckými party: původní dynamika Kulhánkova opisu je vždy uvedena v poznámce u paty strany. I mimořádné úpravy rytmu, které si vyžádala praktická proveditelnost příslušných míst, jsou vždy okomentovány přímo na stránce, aby bylo možno konfrontovat původní zápis. Tak byl motiv malé fanfáry v první scéně, nejdříve zapsaný jako osminová triola a později Kulhánkem korigovaný na dvaatřicetiny, pozměněn na triolu šestnáctinovou, jako praktický překlad zamýšleného přiostření rytmu. Tyto zásahy vyplývají z dirigentské zkušenosti jednoho z editorů s daným dílem a nechtějí se vnucovat jako jediné objektivně správné ; mají spíše sloužit a nabídnout praktické řešení v místech, kde to je nutné. Zvláštním případem jsou rytmická ossia, vytvořená za účelem co nejlepší sluchové srozumitelnosti i v zájmu přesné reprodukce, a doplnění nezbytných tempových proporcí. Při všech těchto úpravách a opravách je neustále dbáno na to, aby byla původní vrstva zápisu pokud možno na očích. Ve shodě s dobovými provozovacími party, které plně odpovídají základní vrstvě Kulhánkova opisu, editoři nabídli řešení s jedním hráčem pro třetí klarinet a basklarinet i když partitura místy počítá se dvěma hráči. Také tato místa jsou řešena formou ossia. Editoři rovněž nabízejí orchestru nádechy na vhodných místech formou apostrofů a fermat, opět samozřejmě v hranatých závorkách. Konflikt s Maxem Brodem Neméně důležitou složkou opery je libreto. V něm Janáček důsledně vychází z Čapkovy známé divadelní hry. Je fascinující, jak pouhým škrtáním a přeskupováním replik dovedl Janáček změnit konverzační komedii na existenciální drama Čapkovým slovům svým způsobem zůstává věrný.

5 Naproti tomu Max Brod, který byl důležitým zprostředkovatelem Janáčkova díla ve světě, postupoval při překladu Janáčkových oper poněkud svévolně, byť v dobré snaze pomoci. Janáčka dokonce nutil změnit jednu repliku i v českém originálu; jak dokládá korespondence mezi oběma muži a nakladatelstvím Universal Edition, Janáček se s touto změnou nikdy nesmířil a neautorizoval ji. Jedná se o místo ve třetím aktu, v němž se Elina Makropulos vrací ze zákulisí po přestálé mdlobě. Cítila jsem, že smrt na mne sahala. Nebylo to tak hrozné těmito slovy chtěl Brod údajně motivovat dějový zvrat na konci, kdy se Elina dobrovolně vzdá nároku na kouzelnou formuli. Janáčkovi ovšem nepřipadlo, že by smrt byla jakýmkoli způsobem příjemná, a proti této změně opakovaně protestoval, jak dokládá ve své disertační práci Miroslav Novák. 2 V naší edici se proto vracíme k původnímu Janáčkovu i Čapkovu znění, v němž Elina nesentimentálně a prozaicky poukazuje na bolesti hlavy: Odpusťte, že jsem na chvíli odešla. Já už to mám dvě stě let. Já, který tónem se skloním, když vánek trávu ohne 3 těmito slovy zdůvodnil Janáček, jak důležité je zachovat libreto, tak jak si jej představoval. Brodovy zásahy do libreta by si totiž vyžádaly reakci v hudbě, a na to Janáček opravdu neměl chuť. Pro předkládanou urtextovou edici byl proto vytvořen nový německý překlad, věrný originálu. Pochází z pera Kerstin Lücker a 16. února 2016 měl premiéru v Tyrolském zemském divadle v Innsbrucku. Závěr Naše vydání je typickou urtextovou edicí v užším slova smyslu vydáním jednoho zvoleného pramene, tedy Kulhánkova opisu partitury, ovšem s přihlédnutím k dalším pramenům a s opravou zjevných chyb. Důležitým byl kromě dobových partů také opis klavírního výtahu s režijními a scénickými poznámkami Oty Zítka, prvního režiséra opery. Díky zkušenostem z provozovací praxe, vtěleným zřetelně do interpretačních poznámek, může být předkládaný provozovací materiál vítanou alternativou k dosavadním i současným edicím. Není třeba připomínat, že Věc Makropulos, jejíž německá premiéra 14. února 1929 zaujala i mladého Theodora W. Adorna a přiměla jej ke srovnávání s Franzem Kafkou, patří k pokladům světové operní literatury. Jonáš Hájek Tomáš Hanus Annette Thein [t akte 1/ Leoš Janáčeks Oper Věc Makropulos, Heidelberg 1998, s Dopis Brodovi z , cit. dle Miroslav Novák, Leoš Janáčeks Oper Věc Makropulos, s. 36.

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_20_Leoš Janáček Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

INSCENACE OPER LEOŠE JANÁČKA V NDM

INSCENACE OPER LEOŠE JANÁČKA V NDM INSCENACE OPER LEOŠE JANÁČKA V NDM 1919/1920 JEJÍ PASTORKYŇA, 1. 11. 1919, Městské divadlo Dirigent: Emanuel Bastl Výprava: Karel Štapfer Choreografie: Achille Viscusi 1923/1924 KÁŤA KABANOVÁ, 18. 1. 1924,

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník 1. ročník Rytmická deklamace, hra na ozvěnu. Řeč šeptem, slabě, pomalu, rychle. Rozlišování zvuků. Pozorné a soustředěné naslouchání. Pokusy o zpívaný dialog: Jak se jmenuješ? Rozlišování vysokého a nízkého

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Otázky z hudební nauky 1. ročník

Otázky z hudební nauky 1. ročník Otázky z hudební nauky 1. ročník 1. Co je zvuk, tón (jeho vlastnosti), nota? 2. Jak vypadá notová osnova, houslový klíč (napiš), takt, taktová čára a k čemu to všechno slouží? 3. Vyjmenuj hudební abecedu

Více

Hudební výchova 6.ročník

Hudební výchova 6.ročník Hudební výchova 6.ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura Vyhledává souvislosti mezi hudbou a jinými druhy umění. Orientuje se v hudebních

Více

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato =

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato = H dur - 5 křížků: fis, cis, gis, dis, ais 1 Mollová stupnice se čtyřmi křížky se jmenuje cis moll (fis, cis, gis, dis). cis moll harmonická + akordy cis moll melodická + akordy Es + akordy + D7 fis moll

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata. výstupy učivo přesahy průřezová témata Lidová hudba

Učební plán předmětu. Průřezová témata. výstupy učivo přesahy průřezová témata Lidová hudba Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8. Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák při pěveckých aktivitách - uplatňuje získané pěvecké dovednosti a návyky při zpěvu

Více

Školní výstupy Učivo Vztahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje

Školní výstupy Učivo Vztahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje Hudební výchova - 1. ročník jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje poslouchá soustředěně ukázky hudby dokáže pochodovat do rytmu Hudební výchova - 2. ročník Pěvecké činnosti - lidové písně Zvuk

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně a rytmicky čistě, v jednohlase či dvojhlase v durových i mollových tóninách Žák využívá jednoduché hudební nástroje k doprovodné hře Vokální činnosti Instrumentální

Více

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D).

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D). Autor: Vzdělávací oblast: Téma: Zuzana Štichová Umění a kultura hudební výchova hudební pojmy Ročník: 8. Datum vytvoření: prosinec 2012 Materiál: Anotace: Metodické pokyny: Pomůcky: VY_32_INOVACE_S2.2_HV.8.15

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď)

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď) Vzdělávací oblast:umění a kultura Ročník:1. - zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase VOKÁLNÍ ČINNOSTI Pěvecký a mluvní projev: pěvecké dovednosti (dýchaní, výslovnost),

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty. Vokální činnosti Využití vokální činnosti Pěvecký a mluvený projev Nácvik správného

Více

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Prima 1 hodina týdně, tematická CD, DVD,,

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 1.

Předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 1. Ročník: 1. zpívá a intonuje čistě seznamuje se s notami a notovou osnovou rozpoznává tón, zvuk, mluvený hlas a zpěv Pěvecká činnost Tv- 1.roč. rytmizuje a melodizuje jednoduché texty, improvizuje v rámci

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zpívá na základě svých dispozic intonačně

Více

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy Pěvecké hlasy mají svoje názvy, stejně jako hudební nástroje. Pěvecké hlasy dělíme na ženské, mužské a dětské. Ženské hlasy jsou- nejvyšší soprán, střední mezzosoprán, nejnižší alt. Mužské hlasy jsou-

Více

Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti

Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova Charakteristika předmětu V předmětu Hudební výchova je realizován obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura, oboru hudební výchova.

Více

ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova)

ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova) PORTFOLIO JMÉNO:.. TŘÍDA:. ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova) Kapitola 16. Strana 1 (celkem 19) SVP_ZS_NH_Cast_5_OSNOVY_II-HUDEBNI_VYCHOVA_Priloha_2_PORTFOLIO_VI_od_2010.docx

Více

Studijní zaměření Hra na pozoun

Studijní zaměření Hra na pozoun Studijní zaměření Hra na pozoun Snižcový tenorový pozoun zvaný také trombon je nástroj dnes všeobecně používaný v hudební praxi v symfonickém orchestru, v taneční a populární hudbě i v hudbě dechové. Vznikl

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

5.4. Umění a kultura Hudební výchova

5.4. Umění a kultura Hudební výchova 5.4. Umění a kultura 5.4.1. Hudební výchova Vzdělávání v předmětu Hudební výchova směřuje: k porozumění hudebnímu umění, k aktivnímu vnímání hudby a zpěvu a jejich využívání jako svébytného prostředku

Více

Charakteristika předmětu Hudební výchova

Charakteristika předmětu Hudební výchova Charakteristika předmětu Vyučovací předmět se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací: v 1. 5. ročníku 1 hodina týdně Výuka probíhá ve třídách. Tento předmět vede žáky k porozumění

Více

5.7.1 Hudební výchova povinný předmět

5.7.1 Hudební výchova povinný předmět 5.7.1 Hudební výchova povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Tento předmět vede y k porozumění

Více

Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho

Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho Společný projekt barokního souboru Hof-Musici a občanského sdružení Teatro alla Moda, pod záštitou paní Livie Klausové a

Více

Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Elektronické klávesové nástroje (dále EKN) jsou v dnešní době nedílnou součástí globálního hudebního vývoje. EKN se uplatňují především v hudbě

Více

Heřmánek Praha, ŠVP 2016. Hudební výchova

Heřmánek Praha, ŠVP 2016. Hudební výchova 1. - 3. ročník Výstupy z RVP ZV Školní výstupy Kompetence žáka Hudební výchova Učivo Mezipředmětové přesahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase rytmizuje a melodizuje

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Hudební výchova 5. ročník Zpracovala: Mgr. Naděžda Kubrichtová Vokální činnosti zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase či dvojhlase

Více

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň Hra na kytaru Kytara se dnes těší velké oblibě stejně jako dříve. Odjakživa je nástrojem, který nás doprovázel při zpěvu, ale její možnosti sahají od skladeb klasické hudby, přes španělské flamenco až

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2018/19 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

5.7 UMĚNÍ A KULTURA. 5.7.1 Hudební výchova 1. stupeň

5.7 UMĚNÍ A KULTURA. 5.7.1 Hudební výchova 1. stupeň 5.7 UMĚNÍ A KULTURA Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa. Přináší umělecké osvojování světa s rozvojem specifického cítění, tvořivosti a vnímavosti

Více

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020 STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY sezona 2019/2020 SKUPINA K Předplatné divadla skupiny K Cena předplatného 960,- Kč za 6 koncertů (160,- Kč za jeden koncert) Výhody předplatného:

Více

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje 5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na elektronické klávesové nástroje,

Více

ZPRAVODAJ Č. 2/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 2/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 2/2015 Vážení přátelé slánského muzea, dovolte nám hned v úvodu upozornit na nový symbol, který Vás bude provázet na většině propragačních materiálů, tiskovin a muzejních akcí po celý rok.

Více

KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA

KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA KONZULTAČNÍ HUDEBNÍ NAUKA 1. ROČNÍK POŽADAVKY KE KLASIFIKACI V JEDNOTLIVÝCH ROČNÍCÍCH - 2018/19 na ZUŠ V. Petrova: vysvětlí základní délky not a pomlk - celá, půlová, čtvrťová, osminová a nota půlovou

Více

Studijní zaměření Hra na tubu

Studijní zaměření Hra na tubu Studijní zaměření Hra na tubu Hra na tubu je vyhledávaný studijní obor. Cílem výuky je získání odborného hudebního vzdělání, které umožňuje uplatnění v různých hudebních žánrech. Vyžaduje nemalé schopnosti

Více

Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru

Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru Nástroje strunné drnkací jsou považovány za jedny z nejstarších vůbec. Jejich původ bychom mohli hledat v pravěkém hudebním luku, který vznikl úpravou luku loveckého.

Více

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

Oponentský posudek na diplomovou práci. Evžen Oněgin na českých jevištích v roce 2011

Oponentský posudek na diplomovou práci. Evžen Oněgin na českých jevištích v roce 2011 Oponentský posudek na diplomovou práci magisterského studia posluchačky Mgr.MgA. Zuzany Pirnerové Téma diplomové práce: Evžen Oněgin na českých jevištích v roce 2011 Diplomová práce má následující členění:

Více

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18

Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 Požadavky ke zkoušce z hudební nauky pro školní rok 2017/18 (týká se žáků, kteří mají individuální studium hudební nauky) 1. ročník Zvuk, tón, nota Notová osnova, houslový klíč Hudební abeceda Celý tón

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1. Výstupy - kompetence -zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase dbá na správné

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ Pro koho je výukový materiál

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ Pro koho je výukový materiál číslo Název výukového u Skupina HN 1 Nácvik houslového klíče I *pracovní list PHV 1. roč. Mgr. Eva Mastíková 27.9.2013 FM, YŽ, OL, MB HN 2 Nácvik houslového klíče II pracovní list PHV 1. roč. Mgr. Eva

Více

Studijní zaměření Hra na violoncello

Studijní zaměření Hra na violoncello Studijní zaměření Hra na violoncello Violoncello patří do rodiny smyčcových nástrojů houslového typu. První violoncella se objevují v 16. století. Původně violoncello sloužilo k doprovodným účelům, ale

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Hudební výchova - 1. ročník Zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. vokální činnosti - pěvecký a mluvní projev (pěvecké dovednosti, hlasová hygiena) - hudební rytmus

Více

1.r. HV ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD. Téma(učivo) Očekávané výstupy Poznámka. Tématický okruh. Pěvecký a mluvní projev hlasová.

1.r. HV ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD. Téma(učivo) Očekávané výstupy Poznámka. Tématický okruh. Pěvecký a mluvní projev hlasová. Měsíc ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD Tématický okruh Vokální Téma(učivo) Očekávané výstupy Poznámka Poslechové Vokální Poslechové Vokální Kvalita tónu délka, síla, barva, výška Rozlišuje tóny Kvalita tónu délka,

Více

Studijní zaměření Hra na akordeon

Studijní zaměření Hra na akordeon Studijní zaměření Hra na akordeon Akordeon je poměrně mladý hudební nástroj, který má ale vedle klasických hudebních nástrojů své významné místo. Je oblíbeným sólovým, doprovodným i souborovým nástrojem,

Více

Hudební výchova

Hudební výchova 5.7.1 5.7.1 Hudební výchova HUDEBNÍ VÝCHOVA - 1. až 3. ročník 5.7.1/01 VOKÁLNÍ ČINNOSTI zazpívá podle svých možností intonačně čistě a rytmicky správně lidové písně a umělé písně pro děti rozliší notu

Více

Studijní zaměření Hra na lesní roh

Studijní zaměření Hra na lesní roh Studijní zaměření Hra na lesní roh Lesní roh jako dechový nástroj žesťový nabízí hráčům zajímavé možnosti uplatnění. Jeho původní využití při lovu zvěře stále láká vyznavače myslivosti ke hře a stává se

Více

Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova

Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Charakteristika předmětu V předmětu Hudební výchova je realizován obsah vzdělávací oblasti oboru umění a kultura. V počáteční

Více

7.7 UMĚNÍ A KULTURA Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně

7.7 UMĚNÍ A KULTURA Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně 7.7 UMĚNÍ A KULTURA 7.7.1 Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně Hudební výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Vyučovací předmět má časovou dotaci v 1. 5. ročníku

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník)

HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník) HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník) Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Hudební výchova vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a umění. Vytváří plnohodnotnou protiváhu k převážně vzdělávacím, naukově orientovaným

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis Autor: Název školy: Mgr. Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/ 21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč. Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč. Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Dodatek k ŠVP ZUV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní umělecká škola Dolní Újezd, okres Svitavy Ředitelka školy:

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy

TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy Praha 21. 6. 2019 Po více jak šedesáti letech od posledního akademického vydání nejznámější básně české moderní poezie, Máje Karla Hynka Máchy,

Více

Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata,

Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, Využívá své individuální hudební schopnosti a dovednosti při hudebních aktivitách. Uplatňuje získané

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 7. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Jurkovič, M. Střelák, SPN

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 7. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Jurkovič, M. Střelák, SPN Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Hudební výchova 3. období 7. ročník Hudební výchova pro 7. ročník ZŠ; J. Mihule, P. Jurkovič, M. Střelák, SPN Očekávané výstupy předmětu Na konci 3 období

Více

Bi, ČJ, TV, D. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Sborový zpěv 1

Bi, ČJ, TV, D. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Sborový zpěv 1 Vyučovací předmět Sborový zpěv Týdenní hodinová dotace 5 hodin Ročník Kvinta Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy uplatňuje zásady hlasové hygieny v běžném

Více

NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ

NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ Doplň názvy not. Napiš půlové noty. e 1 c 1 g 1 h 1 d 1 a 1 c 2 f 1 Zařaď hudební nástroje (smyčcové, dechové plechové-žesťové, dechové dřevěné, bicí). TYMPÁNY POZOUN KONTRABAS

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Hudební výchova ve 4. ročníku

Hudební výchova ve 4. ročníku Hudební výchova ve 4. ročníku září učivo výstupy náměty Na základě svých dispozic zpívá intonačně čistě a rytmicky přesně 1. setkání: Dopis v jednohlase. učebnice strana 5 7 Pohybový doprovod znějící hudby

Více

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování

Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování Hudební nauka 1. ročník - čtvrtletní opakování 1. Doplň názvy not: 2. Napiš stupnici C dur a doplň kvintakord: 3. Co patří k sobě, spoj čarou. kvintakord crescendo decrescendo ritardando zeslabovat zpomalovat

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Studijní zaměření Sólový zpěv

Studijní zaměření Sólový zpěv Studijní zaměření Sólový zpěv Posláním výuky sólového zpěvu na základních uměleckých školách je položení základů pro přirozené a správné zacházení se zpěvním hlasem, rozvíjení schopnosti zpívat vícehlas,

Více

Vzdělávací obor Hudební výchova 1. - 3. ročník

Vzdělávací obor Hudební výchova 1. - 3. ročník Zákaldní škoa Děčín VI, Na Stráni 879/2-příspěvková organizace 1. - 3. ročník Hlavní kompetence Učivo 1. VOKÁLNÍ k. komunikativní, pracovní pěvecký a mluvený projev k, sociální, personální - pěvecké dovednosti

Více

Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru

Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru Díky nemalému zájmu o elektrickou (přesněji elektrofonickou) kytaru je tento nástroj již řadu let vyučován také na některých základních uměleckých školách. Elektrická

Více

VY_32_INOVACE_12_ Opera_38

VY_32_INOVACE_12_ Opera_38 VY_32_INOVACE_12_ Opera_38 A U T O R : J I N D Ř I Š K A Č A L O V Á Š K O L A : Z Á K L A D N Í Š K O L A S L U Š O V I C E, O K R E S Z L Í N, P Ř Í S P Ě V K O V Á O R G A N I Z A C E N Á Z E V P R

Více

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1.

Časový a tematický plán hudební nauky pro rok Samostudium 1. ročník I. zkouška (termín úterý :00 18:00) 1. pro rok 2014 2015 1. ročník 1. Zvuk a tón rozdíl, vlastnosti tónu (délka, výška, síla a barva) 2. Notová osnova kolik má linek, kolik mezer. Pomocná linka. 3. Znát podobu not celých, půlových, čtvrťových

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Učební osnovy Hudební nauka. I. Ročník

Učební osnovy Hudební nauka. I. Ročník Učební osnovy Hudební nauka I. Ročník - zná princip tvorby durových stupnic do předznamenání 2# (G, D) - zná princip tvorby durových stupnic do předznamenání 2b (F, B) - u probraných stupnic utvoří T kvintakord

Více

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D.

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. Ústí nad Labem 2008 Obsah Úvod 9 1. Paul Hindemith - život a dílo v obrysech 13 1. 1 Období mládí a tvůrčích počátků 13 1. 2 Avantgardní období

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2018/19 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Plánované projekty Národního divadla k Roku české hudby 2014

Plánované projekty Národního divadla k Roku české hudby 2014 Plánované projekty Národního divadla k Roku české hudby 2014 BALET NÁRODNÍHO DIVADLA Nová inscenace k Roku české hudby ČESKÁ BALETNÍ SYMFONIE II Premiéra České baletní symfonie II bude uvedena u příležitosti

Více

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury Tisková zpráva Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury OFICIÁLNÍ ZAHÁJENÍ 7. ledna 2004, 20:00, Rudolfinum, Dvořákova síň Česká filharmonie, dir. Vladimír Válek Antonín Dvořák: 8. symfonie G

Více

Studijní zaměření Hra na tenor

Studijní zaměření Hra na tenor Studijní zaměření Hra na tenor Tenor, zvaný také baskřídlovka, je trubkovitý žesťový nástroj, o oktávu níž znějící křídlovka. Je oválně stočen, takže vypadá jako malá tuba a ve většině případů je laděn

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu hudební 1. 5. ročník Vyučovací předmět hudební je vyučován ve všech ročnících prvního a druhého stupně základní školy. Časová dotace předmětu je jedna hodina týdně

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Hudební výchova (Hv) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva 1 Hv OSV 8 (technika

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_03_Josef Kajetán Tyl Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Studijní zaměření Hra na baskytaru

Studijní zaměření Hra na baskytaru Studijní zaměření Hra na baskytaru Baskytara je strunný hudební nástroj, který v moderní hudbě nahrazuje funkci kontrabasu. Úlohou baskytary je především hrát basovou linku. Spolu s bicími tak tvoří základ

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ; J. Mihule, M. Střelák, nakl. Fortuna

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ; J. Mihule, M. Střelák, nakl. Fortuna Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Hudební výchova 3. období 6. ročník Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ; J. Mihule, M. Střelák, nakl. Fortuna Očekávané výstupy předmětu Na konci 3 období

Více

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.6. Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Stupeň

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.6. Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Stupeň 6.1. I.stupeň Vzdělávací oblast: 6.1.6. Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Stupeň Vzdělávací obor Hudební výchova náleží v etapě základního vzdělávání do oblasti

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Vyučující: Mgr. Iveta Peštuková Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ - A. Charalambidis, L. Hurník, Z. Císař, J. Pilka, D. Matoška, SPN

Více

Studijní zaměření Hra na saxofon

Studijní zaměření Hra na saxofon Studijní zaměření Hra na saxofon Saxofon je jednoplátkový nástroj s kónickou trubicí, který byl vynalezen kolem roku 1840 belgickým nástrojařem, flétnistou a klarinetistou Adolphem Saxem. Studium hry na

Více

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy Opakování G dur + akordy + D7 e moll harmonická + akordy e moll melodická + akordy g moll harmonická + akordy g moll melodická + akordy Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí

Více

Semafor spol. s.r.o., Lomená 52, Praha 6. Výroční zpráva. Předkládá : Jiří Suchý

Semafor spol. s.r.o., Lomená 52, Praha 6. Výroční zpráva. Předkládá : Jiří Suchý Semafor spol. s.r.o., Lomená 52, 162 00 Praha 6 Výroční zpráva 2008 Předkládá : Jiří Suchý Základní data společnosti Název: Semafor, spol. s r.o. vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 87215

Více

BÄRENREITER URTEXT to je i česká hudba

BÄRENREITER URTEXT to je i česká hudba BÄRENREITER URTEXT to je i česká hudba Bärenreiter Urtext je pečetí kvality vědecko-kritických edic. Zaručuje, že notový text odpovídá současnému stavu bádání a je připraven podle jasně formulovaných edičních

Více

Vyučovací předmět 1. r. 2. r. 3. r. 4. r. 5. r. 6. r. 7. r.

Vyučovací předmět 1. r. 2. r. 3. r. 4. r. 5. r. 6. r. 7. r. VOLITELNÉ Studijní zaměření - I. stupeň Charakteristika předmětu Žáci, kteří přicházejí do prvního ročníku ZUŠ, mají různou míru talentu i uměleckých předpokladů. V rámci předmětu získají základní pěvecké

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Hudební výchova 1.-9. ročník

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný V: Pěvecké návyky a mluvní projev Žák: upevňuje si pěvecké návyky správně dýchá, rozezpívá se - vokální dovednosti z nižších ročníků - střídavý dech - nádech, nasazení

Více

Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Pěvecká hlasová výchova

Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Pěvecká hlasová výchova 5.1.15 Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Pěvecká hlasová výchova, Hudební nauka, Komorní zpěv a v nepovinném předmětu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Hudební výchova 2. období 5. ročník Hurník, L., Lišková, M.: Hudební výchova pro 5. ročník základní školy (SPN) Očekávané výstupy předmětu Na konci 2.

Více

5. 5 UMĚNÍ A KULTURA

5. 5 UMĚNÍ A KULTURA 5. 5 UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu. Kulturu,

Více

13 HUDEBNÍ VÝCHOVA. 13.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 13.2 Vzdělávací obsah

13 HUDEBNÍ VÝCHOVA. 13.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 13.2 Vzdělávací obsah 13 HUDEBNÍ 13.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova je zpracován na základě vzdělávacího oboru Hudební výchova v RVP. Zároveň integruje a průběžně zařazuje

Více

Člověk a jeho svět ČJ a literatura TV. Matematika

Člověk a jeho svět ČJ a literatura TV. Matematika VZDĚLÁVACÍ BLAT: tupeň: bdobí: mění a kultura čekávané výstupy omp e t e n c e čivo Mezipředmětové vztahy oznámky zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase intonuje

Více

ČERVNA 2009 PRAHA ČESKÁ REPUBLIKA

ČERVNA 2009 PRAHA ČESKÁ REPUBLIKA INTRNATIONALER MUSIBUND CONFÉDÉRATION INTERNATIONALE DES SOCIÉTÉS MUSICALES INTERNATIONAL CONFEDERATION OF MUSIC SOCIETIES VEREINIGUNG DER BLASORCHESTER DER TSCHECHISCHEN REPUBLIK www.cism.de www.sdocr.cz

Více