Základy počítačových dovedností

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základy počítačových dovedností"

Transkript

1 VŠE v Praze Základy počítačových dovedností Markéta Kubálková Tomáš Kubálek 2014

2

3 Obsah 3 Obsah Obsah Základní pojmy informačních a komunikačních technologií Základní pojmy Technické vybavení Základy práce s osobním počítačem Základy práce v operačním systému Windows Operační systém Přihlašovací účet Obrazovka Start Plocha Ovládání Aplikace Tisk Průzkumník souborů Aplikace ve Windows Údržba operačního systému Aktualizace Správce úloh Nástroje pro správu Ochrana před viry Zpracování textu Klientské a webové aplikace OneDrive Textový editor Word Online Tabulkový kalkulátor Excel Online Prezentační program PowerPoint Online Poznámky v OneNote Online Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače Elektronická pošta Outlook.com Internetové prohlížeče Internet Explorer Vyhledávání informací na internetu Rozvoj ostatních digitálních kompetencí Počítačová gramotnost Mobilní zařízení Připojení k internetu WiFi Mobilní operační systémy a zařízení Aplikace OneNote OneNote Online Možnosti e-learningu Rejstřík... 53

4

5 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 5 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií Cílem tohoto textu je naučit posluchače: používat osobní počítač a pracovat se soubory dat (zapnout, restartovat a vypnout počítač, pracovat s ikonami na obrazovce počítače, vyhledat požadovaný program počítače, vytvářet kopie, tisknout požadované údaje, apod.); udržování pořádku a systému v informacích na počítači, vymazání nepotřebných dat; osvojení klávesových zkratek. Základní pojmy Osobní počítač Desktop 1.1 Základní pojmy Nejprve se budeme věnovat základní pojmům z oblasti informačních a komunikačních technologií: ICT Information and Communication Technologies: V překladu informační a komunikační technologie. Jde o technologie používané při práci s informacemi a při komunikaci. Mluvíme o hardwaru a softwaru. ICT kompetence: Schopnosti, dovednosti a znalosti potřebné k ovládání a využívání informačních a komunikačních technologií. ICT kompetence jsou klíčovými kompetencemi požadovanými na pracovní trhu. Hardware: Technické prostředky informačních a komunikačních technologií, slangově označované jako železo. Zahrnujeme sem počítač a jeho části, jako je skříň počítače, základní deska, procesor, operační paměť, zdroj počítače, pevný disk, CD/DVD mechanika atd. Dále sem patří zařízení připojované k počítači, tzv. periferní zařízení. Periferní zařízení jsou vstupní (pro odesílání data do počítače např. klávesnice, myš, touchpad, trackball, mikrofon, skener, kamera, fotoaparát, joystick) a výstupní (pro získání dat z počítače např. display, tiskárna, sluchátka, reproduktory, dataprojektor, plotter). Software: Programové vybavení počítače. Řadíme sem operační systém (např. Windows) a aplikační software (např. textový editor, tabulkový kalkulátor, prezentační program, komunikační program apod.). 1.2 Technické vybavení Pro práci nejčastěji použijeme osobní počítač. Název osobního počítače vychází z anglických slov personal computer, zkráceně PC a jde o počítač pro osobní použití jednotlivcem. Pro práci lze využít různou techniku, níže uvedený výčet není konečný, existují různé podvarianty lišící se vybavením či účelem: Desktop stolní počítač ten obvykle tvoří počítačová skříň, monitor či LCD, klávesnice a myš, není přenosný, hodí se v situaci, kdy potřebujeme vyšší výkon a pracujeme na jednom místě, pro hraní náročných počítačových her, základem je kvalitní základní deska, výkonný procesor a grafická karta, dostatečné množství operační paměti RAM a možnost jejího rozšíření, vlastnosti a velikost pevného disku pro data, standardem je i kvalitní DVD vypalovačka (či Blu-ray mechanika).

6 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 6 Notebook Ultrabook Netbook Tablet Tablet PC Notebook přenosný počítač jak je zřejmé, jeho hlavní výhodou je jeho snadná přenositelnost, skládá se ze stejných hardwarových součástí jako stolní počítač, komponenty mají přizpůsobené parametry pro provoz v notebooku, poskytuje obdobné funkce jako stolní počítač, navíc může po určitou dobu běžet na baterii. Ultrabook V souvislosti s notebookem mluvíme ještě o kategorii ultrabook. Pro získání certifikace a možnost využívat název ultrabook, musí přenosný počítač splňovat tyto parametry:» moderní, úsporný procesor Intel,» rychlý SSD disk,» start operačního systému za několik vteřin,» výdrž na baterii minimálně 5 hodin,» hmotnost do 1,5 kg,» tenký design. Mini notebook, netbook Zmiňme se dále o kategorii netbooků či mini notebooků. Jsou charakteristické malou velikostí a lehkou přenositelností. Mají větší výdrž při práci na baterie a jsou kompaktnější menší rozměry a nižší hmotnost. Nepoužívají CD/DVD mechaniku. Je vhodný na cesty, pro práci méně náročnou na výkon (pro běžnou práci dostačuje) či pro zábavu a surfování na internetu. Tablet Tablet je malé, lehké a velmi snadno přenosné zařízení disponující dotykovou obrazovkou. Ovládá se tedy obvykle dotyky, lze k němu ovšem připojit v případě nutnosti i klávesnici. Slouží nejčastěji k surfování na internetu, čtení pošty, hraní her a k jednoduché práci. To dokazuje i např. speciální verze aplikací Microsoft Word, Excel a PowerPoint přímo pro tablet od firmy Apple ipad. Vybíráme je dle operačního systému, velikosti úhlopříčky a dalších parametrů. tablet PC 2 v 1 Tablet PC je ve své podstatě notebook, který má dotykovou otočnou obrazovku, klávesnici a nabízí vyšší výkon. Obrazovku lze oddělit a pracovat s ní jako s běžným tabletem. Tablet PC je určen pro práci i zábavu. Výhodou je snadná obsluha jak pomocí dotykové obrazovky, tak prostřednictvím klávesnice.

7 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 7 Smartphone Součásti počítače Bit a byte Práce s počítačem Smartphone V této souvislosti zmiňme i smartphony, neboli chytré telefony. Je to mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci nebo úpravy programů. Takovými operačními systémy jsou například: ios, Android, Windows Phone a další. Zmiňujeme je zde, protože i na nich můžeme provádět jednoduchou práci se soubory, dostat se do cloudového úložiště, prohlížet soubory a samozřejmě jako na výše zmíněných zařízeních číst poštu, surfovat po internetu apod. Phablet Na závěr ještě poměrně nová kategorie phablety. Název vznikl spojením slov phone a tablet. Jedná se o přenosné zařízení s dotykovým displejem kombinující principy smartphonu a tabletu. Phablet je obvykle větší než smartphone, ale menší či stejně velký jako tablet. Úhlopříčku má nejčastěji mezi pěti a sedmi palci. Hlavní součásti počítače: Procesor: mikroprocesor, CPU: Zpracovává a provádí instrukce programů. Určuje výkonnost počítače. Jeho rychlost je udávána v počtu operací za jednotku času, tedy v taktech za sekundu. Jednotkou je jeden Hertz (1 Hz). Základní deska: Slouží k připojení dalších částí počítače procesoru, paměti, grafické karty, disků, mechanik, rozšiřujících karet, zdroje atd. Části, které spolu musí komunikovat, jsou propojeny vodiči tzv. sběrnicí. Procesor a paměť jsou zasazeny do tzv. patic, přídavné karty do tzv. slotů, zdroj, disky a mechaniky jsou připojeny pomocí různých typů konektorů. Operační paměť, RAM: Je úložiště, ve kterém se po spuštění počítače nachází jádro operačního systému, spuštěné programy a data, která právě zpracováváme. Velikost paměti se uvádí v gigabytech. Pevný disk, HDD, Hard Disk Drive: Zařízení pro ukládání dat, kde data zůstávají i po odpojení počítače od sítě. Zdroj: Dodává elektrickou energii. Rozšiřující karty: Grafická karta zobrazuje data, která se mají zobrazovat. Zvuková karta převádí dat do zvukové podoby. Síťová karta pro připojení do počítačové sítě. Vstupní zařízení: myš, klávesnice, trackball, skener, touchpad, joystick, webová kamera, digitální fotoaparát a mikrofon. Výstupní zařízení: monitory, tiskárny, plotry, reproduktory a sluchátka. Doplňme ještě vysvětlení základních jednotek paměťové kapacit jednotek bit a byte. Bit je základní a současně nejmenší jednotkou informace. Značí se malým písmenem b, ale i bit. Bit může nabývat pouze jedné ze dvou hodnot, a to 0 a 1. Byte (bajt) označuje osm bitů, tzn. osmiciferné binární číslo. Takové množství informace může reprezentovat například celé číslo od 0 do 255 nebo jeden znak. S bajty i bity se používají běžné předpony soustavy SI jako kilo- (10 3 ), mega- (10 6 ), giga- (10 9 ), tera- (10 12 ). 1.3 Základy práce s osobním počítačem K jakému účelu počítač používáme: čtení elektronické pošty, surfování po internetu, pro práci s aplikačními programy, pro zábavu a hraní her.

8 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 8 Zapnutí počítače Nejprve začneme se zapnutím počítače. Před zapnutím zkontrolujeme, zda je vše, co chceme používat, k počítači připojeno LCD, myš, klávesnice, tiskárna apod. Příslušným zapínacím tlačítkem počítač zapneme (dle zapojení může být nutné zapnout zvlášť i LCD). Poté se zobrazí obrazovka Start. OBR. 1-1: OBRAZOVKA START Vypnutí počítače Postup vypnutí počítače se liší dle instalovaného operačního systému. V každém případě nejprve zavřeme otevřené aplikace, případně uložíme rozpracované dokumenty. Ve Windows 7 klikneme vlevo dole do tlačítka Start a tam kromě nabídky programů a ovládacích panelů najdeme i tlačítko Vypnout. Kromě možnosti úplného vypnutí počítače lze dále přepnout či odhlásit uživatele (v případě, že na daném počítači je připraveno více uživatelských účtů), restartovat počítač či aktivovat režim spánku. Ve Windows 8 (a 8.1) můžeme ovládat počítač dotykově v tom případě potáhneme prstem směrem od pravého okraje obrazovky a potom klepneme do volby Nastavení. Pokud ovládáme počítač myší, ukážeme do pravého spodního rohu obrazovky, zobrazí se ikony, z nichž ukážeme na ikonu Nastavení (má vzhled ozubeného kolečka) a zde je volba Vypnutí. Na tuto nabídku se můžeme dostat také kombinací Win+I. Klávesa Windows na klávesnici je umístěna obvykle v dolní řádě klávesnice a je označena logem Windows. Po kliknutí do volby Vypnutí se nabízí vypnutí počítače, jeho restartování či režim spánku. Ve Windows 8 (a 8.1) můžeme použít i další způsob vypnutí počítače. Na obrazovce Start klikneme do svého jména a odhlásíme se volbou Odhlásit se. Tlačítko vypnutí se po odhlášení nachází vpravo dole na obrazovce, kde volíme uživatelský účet, pod kterým se budeme přihlašovat. Ve Windows 8.1 lze rovněž využít pro vypnutí počítače nabídku, kterou zobrazíme tak, že najedeme myší do levého dolního rohu OBR. 1-2: VYPNUTÍ OBR. 1-3: VYPNUTÍ Z NASTAVENÍ OBR. 1-4 VYPNUTÍ VE WINDOWS 8.1

9 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 9 Režim spánku obrazovky a klikneme pravým tlačítkem na tlačítko Start nebo stiskneme na klávesnici kombinaci Win+X. V zobrazené nabídce je pak volba Vypnout nebo odhlásit. A opět jsou nabízené možnosti vypnutí počítače, ale i jeho restartování, režim spánku či odhlášení se. Pokud pracujeme na počítači a potřebujeme na určitou dobu odejít, není nutné počítač přímo vypínat. Můžeme nechat aplikace otevřené (rozpracovanou práci je vhodné uložit) a zvolit režim spánku. V tomto režimu má počítač velmi malou spotřebu a spustí se rychleji, takže se snadno a rychle vrátíme k rozpracované práci. Pokud by se u notebooku stalo, že v režimu spánku se i přes nízkou spotřebu vybije baterie, Windows automaticky vše uloží a notebook se vypne. Přenosné počítače (notebooky, tablety, tablety pc) často přechází do režimu spánku při zavření víka počítače nebo i při stisknutí tlačítka vypnutí. U vlastního notebooku lze zkontrolovat či změnit, jak se bude chovat při zavření víka. Toto nastavení je v Možnostech napájení. Do jakéhokoli nastavení se snadno dostaneme přes hledání. Potáhneme prstem směrem od pravého okraje obrazovky či myší ukážeme na obrazovce vpravo dolů a klikneme na Hledat. Do vyhledávacího pole zadáme Možnosti napájení. V seznamu Nastavení se nám zobrazí vše, co odpovídá hledání. Zvolíme Možnosti napájení. Zde najdeme pro nás dva důležité parametry: Nastavení režimu spánku Volíme, při jak dlouhé nečinnosti počítač přejde do režimu spánku. Rozlišuje se, zda je počítač napájen ze sítě či z baterie. Při napájení z baterie obvykle přechází do režimu spánku po kratší době. Nastavení pro zavření víka Volíme, co se má stát, pokud bude přenosný počítač napájený z baterie nebo ze sítě, a my stiskneme tlačítko napájení či zavřeme víko notebooku. Obvykle je zde pro obě uvedené akce zvolen režim spánku. OBR. 1-5: NASTAVENÍ PRO ZAVŘENÍ VÍKA Restartování počítače Příležitostně je nutné počítač restartovat. Pokyn pro restartování najdeme na stejném místě, jako pokyn pro vypnutí počítače. Restartování je obvykle vyžadováno po instalaci nové aplikace nebo v zájmu dokončení instalace aktualizací. Další možností je situace, kdy počítač neběží regulérně, je např. příliš pomalý či se nechová standardně. V takovém případě rovněž počítač restartujeme, aby celý systém byl spuštěn nově. 1.4 Základy práce v operačním systému Windows Operační systém Operační systém Co je vlastně operační systém? Operační systém je základní programové vybavení počítače, které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Skládá se z jádra a pomocných systémových nástrojů. Jeho úkolem je zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní a přidělovat jim systémové zdroje. Je jakýmsi prostředníkem mezi hardwarem a konkrétním programem. Můžeme se setkat s operačním systémem: Windows operační systém firmy Microsoft, OS X je aktuální operační systém pro počítače Macintosh, Linux operační systém založený na principech unixových systémů.

10 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 10 Jaký OS používám Podíl na trhu (dle údajů z roku 2013) má nejvyšší OS Windows přes 91 %, druhý je OS X více než 7 % a třetí Linux méně než 1,5 %. Nejčastěji se tedy setkáme s OS Windows. Ten bývá také již instalován na prodávaných počítačích. Práce s operačním systémem se může poněkud lišit v jednotlivých verzích operačního systému Windows. Uváděné příklady budou plně platné pro Windows 8. Jak zjistit, jaký operační systém používám na svém počítači? Na obrazovce Start napíšeme Počítač (čímž bude pomocí hledání vyhledán), stiskneme a podržíme položku Počítač nebo na ni klikneme pravým tlačítkem myši a pak zvolíme příkaz Vlastnosti. V části VERZE SYSTÉMU WINDOWS pak najdeme informace o verzi a edici Windows v našem počítači. V části SYSTÉM se v Typu systému můžeme podívat, jestli máme 32bitovou nebo 64bitovou verzi operačního systému Windows. OBR. 1-6: SYSTÉM 32/64bitová verze Účet Microsoft Jaký je rozdíl mezi 32bitovou a 64bitovou verzí systému Windows? Pojmy 32bitový a 64bitový se vztahují ke způsobu, jakým procesor (nazývaný také CPU) počítače zpracovává informace. 64bitová verze systému Windows zpracovává velké objemy paměti RAM (Random Access Memory) efektivněji než 32bitový systém. Výhody používání 64bitového operačního systému nejlépe vyniknou v případě instalace velkého objemu paměti RAM v počítači (obvykle 4 GB paměti RAM a více). Vzhledem k tomu, že 64bitový operační systém dokáže zpracovat velké objemy paměti efektivněji než 32bitový operační systém, může 64bitový systém rychleji reagovat při spuštění několika programů najednou a při častém přepínání mezi těmito programy. V 64bitovém počítači lze používat 32bitové programy. Většina programů určených pro 32bitovou verzi systému Windows bude fungovat v 64bitové verzi systému Windows. Výjimkou stojící za zmínku je řada antivirových programů. Naopak program určený pro 64bitovou verzi systému Windows, nebude fungovat v 32bitové verzi Přihlašovací účet Do Windows se hlásíme účtem Microsoft. Při registraci zadáme ovou adresu a heslo. Zřízení účtu je zdarma a dá se použít jakákoli zvolená ová adresa, nebo je možné si zřídit novou adresu (lze využít libovolnou ovou adresu). To, že se identifikujeme, umožňuje stahovat aplikace z Windows Storu či zálohovat data a soubory na bezplatné cloudové úložiště.

11 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 11 Dětský účet Místní účet Obrázek účtu Start Další výhoda je zřejmá, pokud počítač používá víc lidí. Každý pak může mít každý svůj vlastní účet a po přihlášení si může počítač přizpůsobit pomocí svých vlastních barev pozadí, oblíbených aplikací, obrázku účtu, samostatné ové schránky atd. Je možné zřídit i speciální dětský účet. Pro nastavení využijeme službu Zabezpečení rodiny. Pak budeme dostávat zprávy o aktivitách dětí, můžeme určit, co si děti mohou prohlížet online, nastavovat časové limity a omezení aplikací. Je možné zřídit místní účet ten je dostupný pro přihlášení pouze na jednom počítači. Nezajišťuje synchronizaci při přihlašování na více počítačích, prostřednictvím něj se nelze připojovat k online službám v cloudu, nelze stahovat aplikace z Windows Storu. Natavení účtů uživatelů zobrazíme, když na obrazovce Start napíšeme Uživatelé. Tady lze přidávat další účty místní i účty Microsoft, lze změnit heslo, přepnout místní účet na účet Microsoft. Každý účet má přiřazen obrázek fotografii uživatele či jiný obrázek. Ten je zobrazen vpravo nahoře na obrazovce Start. Zde po kliknutí do názvu účtu můžeme uživatele odhlásit, lze přepnout uživatelský účet na jiný a lze změnit obrázek účtu Obrazovka Start Po spuštění počítače a přihlášení k účtu naběhne obrazovka Start. OBR. 1-7: OBRAZOVKA START Aplikace Na obrazovce Start jsou aplikace stažené z Windows Storu, ale i nainstalované aplikace zastoupené dlaždicemi. Na těchto dlaždicích se zobrazují aktualizace od přátel, nové y, oznámení aplikací a příští událost zadaná v kalendáři, takže máme informace na očích, aniž bychom aplikaci spustili. Nevidíme však veškeré aplikace. Plný seznam instalovaných aplikací zobrazíme následovně: Ve Windows 8 zobrazíme aplikace tak, že klikneme pravým tlačítkem myši do volné plochy kolem dlaždic, pak se v dolní části obrazovky zobrazí nabídka Všechny aplikace a po kliknutí do ní vidíme uspořádaný seznam veškerých aplikací. Ve Windows 8.1 klikneme do šipky vlevo dole na obrazovce Start pod dlaždicemi.

12 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 12 OBR. 1-8: APLIKACE Dlaždice Plocha Chceme-li mít aplikaci na obrazovce Start, vyhledáme aplikaci v seznamu a klikneme do ní pravým tlačítkem myši. V nabídce zvolíme možnost Připnout na Úvodní obrazovku. Pokud by již aplikace na obrazovce Start byla umístěna, stejný způsobem, tentokrát volbou Odepnout z úvodní obrazovky, její zobrazení zrušíme. Tato možnost je dostupná i po kliknutí pravým tlačítkem myši na dlaždici aplikace přímo na obrazovce Start. V nabídce k dlaždici mimo jiné najdeme i možnost určit velikost dlaždice u aktivních dlaždic je vhodné volit větší velikost, jelikož se přímo na dlaždici zobrazují aktuální informace. Dále je zde nabízena možnost připnout aplikaci též na hlavní panel (Připnout na hlavní panel). Tím je ikona dostupná i při zobrazení plochy, a to dole na hlavním panelu). Ikona aplikace je zde zobrazena stále, není nutné, aby byla aplikace spuštěna. Dlaždice na obrazovce Start je možné tažením myší přemísťovat. Dlaždice jsou uspořádány do skupin. Můžeme vytvořit novou skupinu - na obrazovce Start klineme pravým tlačítkem myši na dlaždice, které chceme seskupit dohromady, takto označené dlaždice přetáhneme na volné místo a jakmile se za nimi objeví šedý pruh, uvolníme je. Tím se vytvoří nová skupina. Lze ji i pojmenovat kliknutím na text Pojmenovat skupinu a zadáním nového názvu (ve Windows 8.1). Celou skupinu je možné přesouvat Plocha Na ploše můžeme používat všechny druhy aplikací a programů od specializovaného softwaru až po libovolné aplikace z Windows Storu. Oblíbené aplikace a programy si můžeme připnout na hlavní panel, abychom se k nim rychle dostali, a plochu si můžeme přizpůsobit pomocí různých zástupců, pozadí, barev a motivů. Na ploše lze snadno přecházet mezi aplikacemi, okny či se vracet na obrazovku Start. Plochu obzvláště přivítají uživatelé zvyklí na starší verze Windows. Jak se na plochu přepneme: Otevřeme obrazovku Start a tam klikneme na dlaždici plochy. Na klávesnici stiskem klávesy Windows+D. Nebo nastavíme ukazatel myši do pravého spodního rohu obrazovky, vyjedeme nahoru a potom v zobrazené nabídce klikneme na Hledat. Do vyhledávacího pole zapíšeme slovo plocha a ve výsledcích klikneme na Plocha. Na obrazovku Start se pak vrátíme: Ukázáním myší do levého spodního rohu obrazovky a kliknutím na tlačítko Start.

13 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 13 Stisknutím klávesy Windows na klávesnici. Nebo nastavíme ukazatel myši do pravého spodního rohu obrazovky, vyjedeme nahoru a potom v zobrazené nabídce klikneme na Start. OBR. 1-9: PLOCHA Spuštěné aplikace Přizpůsobení plochy Pozadí plochy Motiv Spořič obrazovky Jak jsme se již výše zmínili, při zobrazené ploše je dole na obrazovce tzv. hlavní panel. Na něj lze připnout často používané aplikace (z místní nabídky v seznamu aplikací). Z hlavního panelu program odepneme opět z místní nabídky po kliknutí do ikony aplikace na hlavním panelu pravým tlačítkem myši a výběrem volby Odepnout tento program z hlavního panelu. Na hlavní panel se umístí ikony spuštěných aplikací. Mezi aplikacemi se lze přepínat volbou těchto ikon. Ukázáním na ikonu se zobrazí náhled okna aplikace. Přímo na ploše mohou být umístěni zástupci aplikací. Uživatelé mohou své soubory ukládat také přímo na plochu, pak budou ikony souborů rovněž dostupné přímo na ploše. Máme-li spuštěno více aplikací, můžeme je všechny najednou minimalizovat, abychom se snadno dostali k zástupům na ploše. Minimalizaci všech spuštěných aplikací zajistíme kliknutím do pravého dolního rohu obrazovky pravá strana hlavního panelu. Plochu si můžeme přizpůsobit tak, aby se nám líbila a vyhovovala našemu způsobu práce. Můžeme si přizpůsobit vzhled plochy pomocí různých pozadí, barev oken a motivů. V galerii lze volit z přichystaných možností. Klikneme do volné plochy pravým tlačítkem myši a vybereme volbu Přizpůsobit. Lze volit pozadí plochy může to být vhodný obrázek či více obrázků, které se budou v daném intervalu střídat. Dále můžeme přizpůsobit barvu ohraničení oken a hlavního panelu. Můžeme volit i motiv. Motiv je kombinace obrázků na pozadí plochy, barev oken a zvuků. Volba Získat další motivy online nás přesune na stránku Microsoftu, kde jsou zdarma nabízené různé motivy uspořádané do kategorií. Motiv stáhneme volbou Stáhnout. Stáhne se, rozbalí a nainstaluje a je pak dostupný v seznamu motivů. Ve stejném dialogovém okně je možné vybrat dále spořič obrazovky. Při nečinnosti po několik minut v okně zadáme, po kolika minutách se zapne spořič obrazovky. Několik spořičů je v základní nabídce. Můžeme nastavit podrobněji vlastnosti spořiče tlačítkem Nastavení. Zvolený spořič si prohlédneme tlačítkem Náhled. Je možné zadat, aby při obnovení práce s počítačem, byla zobrazena přihlašovací obrazovka. Je-li na počítači nastaveno více účtů, bude nutné se znovu přihlásit.

14 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 14 OBR. 1-10: NASTAVENÍ VZHLEDU Ovládání Windows Ovládání myší Ovládání Windows je možné ovládat myší, klávesnicí či dotykově pomocí gest. Pro dotykové ovládání musí mít notebooku či tablet PC dotykovou obrazovku. Věnujme se tedy ovládání myší: Akce Jak na to Klávesová zkratka Otevření ovládacích Přesuňte ukazatel myši do pravého horního Windows +C tlačítek nebo pravého dolního rohu obrazovky. Jakmile se objeví ovládací tlačítka, posuňte se podél okraje nahoru nebo dolů a klikněte na požadované tlačítko. Přepínání mezi Kliknutím na hlavním panelu. ALT+Tab otevřenými aplikacemi Přechod na poslední Přesuňte ukazatel myši do levého horního rohu Windows +Tab aplikaci obrazovky a pak klikněte. Zobrazení seznamu Přesuňte ukazatel myši do levého horního rohu Windows +Tab nedávných aplikací obrazovky a pak ho posuňte podél okraje. Ukončení aplikace Přesuňte ukazatel myši do horní části ALT+F4 obrazovky a klikněte na tlačítko Zavřít. Přiblížení nebo oddálení Stiskněte klávesu CTRL a otáčejte kolečkem myši. Zobrazení hlavního panelu Přesuňte ukazatel myši pod dolní okraj obrazovky. CTRL+znaménko Plus (+) nebo CTRL+znaménko Minus (-) Windows +T vybere první aplikaci na hlavním panelu. Každá aplikace má ve svém titulkovém pruhu (horní liště aplikace) tři tlačítka: Minimalizovat: minimalizuje aplikaci, její ikona je na hlavním panelu.

15 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 15 Obnovení: obnoví velikost aplikace do předchozí velikosti nezabírající celou plochu. Zavřít: zavře aplikaci. Windows Aplikace Operační systém už sám o sobě obsahuje příslušenství, které nám umožní provádět základní operace: Kalkulačka: pro jednoduché výpočty. OBR. 1-11: KALKULAČKA Malování: jednoduché grafické operace. OBR. 1-12: MALOVÁNÍ Panel pro matematický zápis: pro ruční zápis vzorců, který je převeden na regulérní zápis. OBR. 1-13: PANEL PRO MATEMATICKÝ ZÁPIS

16 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 16 Poznámkový blok: pro jednoduché zapisování poznámek do textového souboru. OBR. 1-14: POZNÁMKOVÝ BLOK WordPad: jednoduchý textový editor. OBR. 1-15: WORDPAD Software Online software Windows aplikace Tiskárny Další software můžeme instalovat po zakoupení. Jmenujme např. kancelářský balík. V současnosti nejrozšířenější je Microsoft Office. Software instalujeme z instalačních médií dvd či cd. Nebo po zakoupení instalaci stahujeme. Platnost naší licence je ověřena přes internet, zadáváme licenční číslo obdržené při nákupu. Někdy je naše licence kontrolována prostřednictvím našeho účtu, přes který jsme licenci zakoupili. Neopomeňme ani online verze softwaru např. základní funkce kancelářského balíku má Office.com, který obsahuje Word Online, Excel Online a PowerPoint Online, a který je dostupný zdarma po registraci uživatele. Další funkce pro práci či zábavu dodáme instalací aplikací. Aplikace stahujeme z Windows Storu. Windows se dodávají s předinstalovanými aplikacemi, které nám umožní snadno se zapojit do sociálních sítí, zůstat v kontaktu, sdílet a prohlížet dokumenty, organizovat fotky, poslouchat hudbu nebo sledovat filmy. 1.5 Tisk Chceme-li tisknout, připojíme k počítači tiskárnu (obvykle prostřednictvím USB kabelu) a tiskárnu zapneme. Windows podporuje většinu tiskáren a je pravděpodobné, že nebude nutné instalovat speciální software. Nainstalovaná tiskárna je v přehledu zařízení. Na obrazovce Start napíšeme Tiskárny. V nastavení je zobrazena volba Zařízení. V ní přehled mimo jiné i instalovaných tiskáren. Kliknutím do tiskárny zobrazíme vpravo od ní tlačítko pro její odstranění ze seznamu. Tiskárna má také obvykle ikonu v oznamovací oblasti hlavního panelu plochy. Kliknutím do ní pravým tlačítkem myši můžeme zkontrolovat stav a vlastnosti tiskárny, může být například zobrazeno upozornění, že je třeba dokoupit inkoust pro inkoustovou tiskárnu. Pokud na obrazovce Start napíšeme Tiskárny, můžeme zvolit možnost Zařízení a tiskárny. V okně Zařízení a tiskárny na ploše počítače opět vidíme seznam tiskáren. Kliknutím pravým tlačítkem myši do zvolené tiskárny mimo jiné můžeme zobrazit aktuální tiskové úlohy.

17 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 17 Tisk Ty budou při tisku dostupné i v oznamovací oblasti hlavního panelu. Zde vidíme, jaké tiskové úlohy se tisknou, jaké na tisk čekají, tisk lze zrušit. Je-li instalováno více tiskáren, je jedna označena jako výchozí. Tisk je prvotně směrován na výchozí tiskárnu, pro tisk na jinou tiskárnu je třeba tuto tiskárnu zvolit. Nejrychlejší cesta, jak vytisknout soubor, je přímý tisk v průzkumníku souborů klikneme pravým tlačítkem myši na soubor, který chceme vytisknout, a potom na příkaz Tisk. Systém Windows spustí program, ve kterém byl soubor vytvořen, a soubor odešle do výchozí tiskárny. V instalovaném softwaru je obvykle volba Tisk či Tisknout či Vytisknout, obvykle ve volbě či kartě SOUBOR. Takto je to např. v textovém editoru Microsoft Word. OBR. 1-16: TISK Tisknout není nutné pouze na tiskárnu. V nabídce bývá tisk do pdf souboru či xps souboru, soubor lze odeslat do OneNote (software Microsoftu pro zapisování poznámek), v nabídce může být i fax apod. Průzkumník souborů 1.6 Průzkumník souborů Průzkumník souborů slouží k práci se soubory a složkami v počítači, síti i v OneDrive. OBR. 1-17: PRŮZKUMNÍK SOUBORŮ

18 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 18 Pokud chceme spustit Průzkumníka souborů, přejdeme myší do pravého horního rohu obrazovky, sjedeme dolů a potom klikneme na Hledat. Zde zapíšeme do vyhledávacího pole Průzkumník, ten se vyhledá a kliknutím na něj ho spustíme. Pro časté použití je vhodné umístit ho na plochu či na hlavní panel na ploše (z místní nabídky vyvolané kliknutím pravým tlačítkem myši na ikonu průzkumníka). V levé části volíme umístění, ve kterém máme uložené soubory. Na počítači je to obvykle knihovna obsahující dokumenty, hudbu, obrázky a videa. Dále v oblíbených položkách najdeme přístup na OneDrive (soukromý či firemní) a na plochu. Může být dostupná i domácí skupina, sdílíme-li data s dalšími počítači v domácí síti. Složka Počítač V horní části je umístěn pás karet. Příkazy v něm slouží k běžným úkolům, jako je kopírování a přesouvání, vytváření nových složek, posílání položek em, jejich komprese do archivu zip či nastavení vhodného zobrazení. Nad složkami pod pásem karet jsou tlačítka Zpět, Vpřed a Výš k položce. Tlačítko Zpět nám umožní návrat na poslední umístění nebo na poslední výsledky hledání. Tlačítko Vpřed nám umožní návrat na další výsledky hledání. Tlačítko Výš k položce nás přesune na složku o úroveň výš. Vedle těchto tlačítek v panelu Adresa je zobrazeno naše současné umístění. Vpravo je pak pole pro hledání souboru. Seznam složek a souborů v daném umístění můžeme uspořádat dle našich požadavků, kliknutím v záhlaví jednotlivých sloupců lze řadit či filtrovat soubory dle názvu, datumu, typu souboru či jeho velikosti. OBR. 1-18: FILTROVÁNÍ Ve stavovém řádku je zobrazen počet položek v daném umístění, počet vybraných položek a jejich celková velikost. Na kartě ZOBRAZENÍ můžeme změnit vzhled průzkumníka. Ve skupině Rozložení lze zvolit typ zobrazení různé velikosti ikon, seznam či podrobnosti o souborech. OBR. 1-19: ZOBRAZENÍ VELKÝCH IKON

19 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 19 Hledání Na kartě Zobrazení ve skupině ZOBRAZIT ČI SKRÝT můžeme zaškrtnout volbu Přípony názvů souborů. Potom je spolu s název souboru zobrazena i přípona (docx, xlsx, pdf apod.). Potřebné soubory je možné najít pomocí vyhledávacího pole. Do pole zadáme, co hledáme, hledá se v daném adresáři nejen v názvech souborů, ve vlastnostech souborů, ale i uvnitř dokumentů. Chceme-li vyhledat dokumenty s určitou příponou, zadáme hvězdičku a danou příponu (např. *.docx). Na kartě Nástroje hledání/hledání můžeme upřesňovat parametry hledání: umístění, kde hledáme, dle datumu změny, dle typu souboru, dle velikosti souboru, dle další parametrů (autor, typ, název, cesta ke složce, značky, nadpis), v možnostech lze upřesnit hledání, uložit ho či vrátit se k poslednímu hledání. OBR. 1-20: HLEDÁNÍ Založení složky Otevření souboru Odstranění souboru Přejmenovat Přesunout Kopírovat Přesun či kopírování Soubory je vhodné třídit do složek. V prostředí průzkumníka složku založíme tlačítkem Nová složka ve skupině NOVÝ na kartě DOMŮ. Soubor otevřeme poklepáním na něj. Otevře se v aplikaci, kde byl soubor vytvořen. Pokud chceme soubor otevřít v jiné aplikaci, než kterou obvykle používáme, vybereme soubor a na kartě DOMŮ klikneme na ikonou nabídky vedle tlačítka Otevřít a zvolíme aplikaci, kterou chceme pro otevření souboru použít. Chceme-li smazat soubor, označíme ho kliknutím na něj a na kartě DOMŮ ve skupině USPOŘÁDAT klikneme do tlačítka Odstranit. Odstraněný soubor se přesouvá do koše. Kliknemeli do spodní části tlačítka Odstranit, můžeme zvolit i možnost Trvale odstranit pak se soubor nepřesouvá do koše, ale přímo se odstraní. Označený soubor lze přejmenovat tlačítkem Přejmenovat. Název soubor se označí a můžeme jej přepsat na nový. Ve skupině USPOŘÁDAT pak najdeme i tlačítka pro přesun souboru či jeho zkopírování. Cílovou složku volíme z nabídnutých nebo volbou Vybrat umístění vybereme požadovanou složku. Soubory lze přesouvat či kopírovat i jiným způsobem. Otevřeme průzkumníka do dvou oken. Například kliknutím pravým tlačítkem myši do zástupce průzkumníka na hlavním panelu a výběrem volby Průzkumník souborů. Nebo v již otevřeném okně průzkumníka zvolíme ve volbě SOUBOR volbu Otevřít nové okno.

20 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 20 V jednom z oken otevřeme adresář se souborem, který chceme přesunout, ve druhém cílový adresář. Tažením myší soubor přesuneme. Při tažení myší s klávesou Ctrl dojde ke kopírování souboru. To platí, pokud přesouváme soubor v rámci stejného disku. Pokud tažením myší umísťujeme soubor na jiný disk, prvotně se nepřesouvá, ale kopíruje. OBR. 1-21: PŘESUN/KOPÍROVÁNÍ SOUBORU Komprimace souborů Aplikace V průzkumníku souborů lze snadno komprimovat soubory. Pak zabírají méně místa, je možné je snadněji poslat mailem, lze takto zabalit i více souborů. Zvolíme soubor, soubory, složku či více složek, které chceme komprimovat. Na kartě SDÍLENÍ vybereme tlačítko Zip. Ve stejném adresáři se vytvoří složka s příponou zip její název zadáme. Klikneme-li na tento komprimovaný soubor, zobrazí se karta NÁSTROJE KOMPRIMOVANÉ SLOŽKY/ROZBALENÍ. Tlačítkem Rozbalit vše se soubory extrahují rozbalí do zvolené složky. 1.7 Aplikace ve Windows Funkcionalitu našeho počítače můžeme rozšířit instalací aplikací. Aplikace stahujeme z Windows Storu. Windows se dodávají s předinstalovanými aplikacemi, které nám umožní snadno se zapojit do sociálních sítí, zůstat v kontaktu, sdílet a prohlížet dokumenty, organizovat fotky, poslouchat hudbu nebo sledovat filmy. NÁVOD K ZALOŽENÍ ÚČTU MICROSOFT JE SOUČÁSTÍ KAP. 1 UČEBNÍHO TEXTU KUBÁLEK, TOMÁŠ; KUBÁLKOVÁ, MARKÉTA: OFFICE ONLINE Další aplikace získáme ve Windows Storu. Zde jsou aplikace rozdělené dle účelu a dále na placené a poskytované zdarma. Pro otevření Storu musíme být připojeni k internetu a přihlásit se pomocí účtu Microsoft. OBR. 1-22: WINDOWS STORU Například v kategorii Vzdělávání, je více než 100 aplikací vhodných pro vzdělávání poskytovaných zdarma.

21 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 21 OBR. 1-23: KATEGORIE WINDOWS STORU Po výběru aplikace se zobrazí informace o ní, její hodnocení, podrobnosti o aplikaci a recenze uživatelů. Pokud se pro aplikaci rozhodneme, klikneme do tlačítka Instalovat. Aplikace bude nainstalována a její dlaždice se zobrazí na obrazovce Start. OBR. 1-24: APLIKACE WINDOWS STORU Pokud známe název požadované aplikace nebo hledáme aplikace od konkrétního vydavatele, lze zadat název do vyhledávacího pole v pravém horním rohu Storu. Zobrazí se hledané aplikace. Je-li aplikace placená, je uvedena její cena v Kč. Pro její zakoupení klikneme na tlačítko na Koupit nebo Vyzkoušet. Zkušební verze je okleštěná či dostupná po určitou dobu. Nainstalované aplikace najdete ve Storu v části Vaše aplikace (zobrazíme kliknutím pravým tlačítkem myši v Storu). Aplikace mohou být aktualizovány, aktualizace zajišťují správnou funkci aplikací, mohou obsahovat nové či aktualizované funkce. Windows Store aktualizuje aplikace automaticky.

22 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií Údržba operačního systému Aktualizace Aktualizace Bezproblémový a bezpečný provoz našeho počítače zajistí služba Windows Update. Službu najdeme v nastavení počítače (můžeme na obrazovce Start zapsat Aktualizace či Update). OBR. 1-25: NASTAVENÍ POČÍTAČE Jsou-li k dispozici nové aktualizace, můžeme ověřit kliknutím do tlačítka Zkontrolovat aktualizace teď. Aktualizace probíhají automaticky. Otevře se ovládací panel, kde je zobrazen stav aktualizací či pokyn, jak zapnout automatickou aktualizaci. Při automatické aktualizaci se nové instalace stáhnou a instalují bez našeho zásahu. Pokud by byl třeba náš zásah, budeme dotázáni prostřednictvím ikony v oznamovací oblasti hlavního panelu. Po aktualizaci je obvykle třeba počítač restartovat. Jak zjistit, zda máme zapnuté automatické aktualizování? Na obrazovce Start zapíšeme Update či Aktualizace a nabídne se mimo jiné i volba Zapnout nebo vypnout automatické aktualizace. Zde vidíme automatickou aktualizaci.

23 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 23 OBR. 1-26: AKTUALIZACE Správce úloh Procesy Správce úloh Informace o výkonu počítače či o spuštěných programech najdeme ve Správci úloh. Nejčastěji jej využíváme z důvodu, že některá ze spuštěných aplikací reaguje velmi zpožděně či vůbec neodpovídá a je třeba aplikaci ukončit. V tom případě použijeme známou kombinaci Ctrl Alt Del. Na obrazovce se zobrazí nabídka pro odhlášení či přepnutí uživatele, uzamčení počítače, jeho vypnutí a právě i Správce úloh. Kliknutím se zobrazí okno Správce úloh. Jako jiné aplikace můžeme i Správce úloh dohledat zadáním názvu na obrazovce Start. Na kartě Procesy ve skupině APLIKACE vidíme běžící aplikace. Problematickou aplikaci je možné označit a poté bude aktivní tlačítko Ukončit úlohu. Aplikace bude regulérně ukončena. Na této kartě můžeme prohlížet i to, jaké procesy běží. U aplikací i procesů vidíme jejich stav, kolik odčerpávají z kapacity procesoru, kolik paměti zabírají, jak využívají fyzické jednotky a jak zatěžují síť. Dle daného parametru je možné aplikace řadit kliknutím do záhlaví sloupce. V dolní části okna je volba Méně informací, kterou využijeme, pokud nám stačí jen jednoduchá informace o běžících aplikací.

24 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 24 OBR. 1-27: SPRÁVCE ÚLOH / PROCESY Výkon Na kartě Výkon jsou další zajímavé informace. Vidíme v reálném čase za určitý časový úsek graficky zobrazené využití procesoru, využití paměti, procento času zaneprázdnění disku čtením či zápisem informací, aktivitu odeslání a příjmu ve wi-fi síti a další informace. Poskytne nám to obraz o vytížení a možnostech našeho počítač. OBR. 1-28: SPRÁVCE ÚLOH / VÝKON

25 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 25 Po spuštění Nástroje pro správu Dále by pro nás mohla být užitečná informace na kartě Po spuštění zde vidíme, jaké aplikace se automaticky spouští po spuštění počítače a jaký mají dopad na aktivitu procesoru a disku při spouštění Nástroje pro správu Správu počítače nám usnadní různé nástroje. Najdeme je v centru Systém a zabezpečení (na ploše popotáhneme myší od pravého horního rohu obrazovky, z nabídky vybereme Nastavení a tam Ovládací panely, zde je centrum Systém a zabezpečení a v rámci něj Nástroje pro správu) nebo dohledáním zápisem názvu na obrazovce Start. OBR. 1-29: NÁSTROJE PRO SPRÁVU Uvolnit místo na disku Uvolnit místo na disku: Tato volba spustí nástroj Vyčištění disku. Pokud na disku dochází místo, máme několik možností. Protřídit soubory, odinstalovat aplikace, odinstalovat nepotřebné aplikace z Windows Storu. Kolik je volného místa na disku snadno zjistíme pomocí Průzkumníka. Na zvolený disk klikneme pravým tlačítkem myši a vybereme Vlastnosti. OBR. 1-30: MÍSTO NA DISKU Defragmentace Vidíme volné i využité místo na disku. A i zde je dostupný nástroj Vyčištění disku. Projde zvolenou jednotku a zobrazí, kolik místa a kde je možné uvolnit. Vybereme oblasti, které uvolníme a spustíme tlačítkem OK čištění disku. Defragmentovat a optimalizovat jednotky: Fragmentace je jev, kdy data na disku nejsou uložena souvisle, to zpomaluje práci s daty. Tento nástroj změní uspořádání dat, aby byla uložena souvisle, a pevný disk tak pracoval efektivněji. Proto je vhodné defragmentaci disku provádět. Je možné spustit ji ručně, obvykle je automatizována a optimalizace probíhá v týdenním intervalu. Defragmentace může trvat delší dobu dle velikosti pevného disku. Během ní je možné s počítačem pracovat.

26 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 26 OBR. 1-31: OPTIMALIZACE JEDNOTEK Ochrana před viry Ochrana před viry Aby počítač bezproblémově pracoval, je třeba dbát na antivirovou ochranu. Počítačový vir je škodlivý program, který se dokáže často sám šířit bez vědomí uživatele. Může způsobit nepříjemné či závažné problémy. Pro ochranu je vhodné instalovat na počítač antivirový program. Antivirové programy hledají viry, které se pokoušejí proniknout do u, operačního systému nebo souborů. Každý den se objevují nové viry, proto je vhodné nastavit antivirový software tak, aby se automaticky instalovaly jeho aktualizace. Antivirové programy jsou zdarma či placené. Verze zdarma může být dostatečná pro základní ochranu. Plná verze antivirového programu pak zabezpečuje komplexní ochranu. Ze známých antivirových programů jmenujme AVG, Avast, Symantec Norton, McAfee LiveSafe a další. V rámci Windows 8 je k dispozici Windows Defender.

27 1 Základní pojmy informačních a komunikačních technologií 27 OBR. 1-32: WINDOWS DEFENDER Doporučení Dále je doporučeno neotevírat ové přílohy, nejedná-li se o soubory, které očekáváme. Mnohé viry jsou připojeny k ovým zprávám a rozšíří se ihned po otevření přílohy. A nakonec pomůže samozřejmě udržovat počítač aktualizovaný. Společnost Microsoft vydává aktualizace zabezpečení, které mohou pomoci chránit počítač.

28

29 2 Zpracování textu 29 2 Zpracování textu Cílem tohoto textu je naučit posluchače: zpracovávat text (pracovat s textovým editorem), vytvářet tabulky, grafy a pracovat s výpočty (v tabulkovém kalkulátoru). Klientská a webová aplikace 2.1 Klientské a webové aplikace Na počítači můžeme používat klientské či webové aplikace. Klientská aplikace je v tradičním pojetí plnohodnotná aplikace, která kompletně běží na počítači uživatele. Instaluje se na počítač uživatele, její instalace je fyzicky na disku počítače. Obsahuje plné spektrum funkcí. Jako příklad uveďme Microsoft Office 2013 obsahující Word, Excel, PowerPoint, OneNote a další programy. Webová aplikace je založena na jiném přístupu. Prostřednictvím internetového prohlížeče se připojujeme k webové aplikaci, která nabízí obvykle základní funkce. Připojíme-li se ke službě Office.com, máme k dispozici Word Online, Excel Online, PowerPoint Online, OneNote Online. Ty nejsou instalovány na počítači, máme k nim přístup pouze, jsme-li připojeni k internetu, na druhou stranu s nimi můžeme pracovat na libovolném počítači připojeném k internetu (např. na dovolené, v internetové kavárně apod.). Podívejme se na rozdíl Microsoft Wordu 2013 a Wordu Online: OBR. 2-1: MICROSOFT WORD 2013 OBR. 2-2: WORD ONLINE

30 2 Zpracování textu OneDrive NÁVOD PRO PRÁCI S ONEDRIVE ONLINE JE SOUČÁSTÍ UČEBNÍHO TEXTU KUBÁLEK, TOMÁŠ; KUBÁLKOVÁ, MARKÉTA: OFFICE ONLINE 2.3 Textový editor Word Online NÁVOD PRO PRÁCI S WORD ONLINE JE SOUČÁSTÍ UČEBNÍHO TEXTU KUBÁLEK, TOMÁŠ; KUBÁLKOVÁ, MARKÉTA: OFFICE ONLINE 2.4 Tabulkový kalkulátor Excel Online NÁVOD PRO PRÁCI S EXCEL ONLINE JE SOUČÁSTÍ UČEBNÍHO TEXTU KUBÁLEK, TOMÁŠ; KUBÁLKOVÁ, MARKÉTA: OFFICE ONLINE 2.5 Prezentační program PowerPoint Online NÁVOD PRO PRÁCI S POWERPOINT ONLINE JE SOUČÁSTÍ UČEBNÍHO TEXTU KUBÁLEK, TOMÁŠ; KUBÁLKOVÁ, MARKÉTA: OFFICE ONLINE 2.6 Poznámky v OneNote Online NÁVOD PRO PRÁCI S ONENOTE ONLINE JE SOUČÁSTÍ UČEBNÍHO TEXTU KUBÁLEK, TOMÁŠ; KUBÁLKOVÁ, MARKÉTA: OFFICE ONLINE

31 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 31 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače Cílem tohoto textu je seznámit posluchače s možnostmi elektronické pošty. Naučit efektivně pracovat s elektronickou poštou Outlook.com, spravovat i kontakty a kalendář. Druhá část textu je věnována práci s internetem a prohlížečem Internet Explorer. Elektronická pošta ová adresa Protokoly Používání u 3.1 Elektronická pošta Elektronická pošta je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. Elektronická pošta vznikla už v roce 1965, jejímu masivnímu rozšíření přispělo rozšíření internetu a přístupu na něj. Elektronická pošta je nejpoužívanější službou internetu. Uživatel, který chce poslat , musí mít svou ovou adresu. Skládá se z uživatelského jména, zavináče a internetové domény. na oddělení jména uživatele od názvu stroje začal používat Ray Tomlinson roku 1972 v rámci systému ARPANET. Samotná e- mailová adresa může být složena pouze z vymezeného okruhu znaků, mezi něž patří písmena anglické abecedy a vybraná interpunkční znaménka, například tečka, spojovník nebo podtržítko. Písmena jiných abeced včetně písmen s diakritikou se nepoužívají, rovněž mezera nesmí být v adrese obsažena. Zveřejňujeme-li na internetu svou ovou adresu, je vhodné chránit ji v rámci ochrany přes spamem. Spam je nevyžádaná reklamní pošta. Specializovanými programy je totiž možné hromadně extrahovat elektronické adresy vyskytující se v textu webových stránek a vytvářet databáze adres pro rozesílání spamu. Proto se doporučuje místo použít slovo zavináč nebo at (předložka z angličtiny). Mezi počítači na internetu se vyměňují zprávy pomocí Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). Uživatelé mívají na svém počítači nainstalován program, který se nazývá ový klient. Ten stahuje zprávy z poštovního serveru použitím protokolů POP nebo IMAP. Není ovšem nezbytné mít instalovaný poštovní program, k ům lze přistupovat přes webové rozhraní prostřednictvím webového prohlížeče (např. Internet Explorer). Přistupuje se takto ke zprávám, které jsou na poštovním serveru. Technickou stránkou se podrobněji zabývat nebudeme. Používání u má obvyklé kroky: V nainstalovaném klientovi či webovém rozhraní napíšeme text u a zadáme ovou adresu adresáta. Zpráva je prostřednictvím poštovního serveru doručena adresátovi. Adresát si poštu přečte ve svém klientovi či ve webovém rozhraní. ová zpráva obsahuje 2 hlavní části: Hlavička, tj. předmět zprávy, odesílatel, příjemce a jiné informace o u. Tělo, tj samotná zpráva, obyčejně obsahuje na konci blok s podpisem. Tělo u začíná zpravidla pozdravem. Hlavičky obvykle obsahují tato pole: Od (From): ová adresa odesílatele zprávy (zpravidla vyplňuje program automaticky). Komu (To): ová adresa příjemce zprávy, adresátů může být více současně (vyplňuje odesílatel). Předmět (Subject): stručný popis obsahu zprávy. Datum (Date): místní datum a čas odeslání zprávy (vyplňuje program automaticky). Dále může hlavička obsahovat: Kopie (Cc): carbon copy (carbon jako kopírovací papír) komu posíláme mail v kopii. Slepá nebo skrytá kopie (Bcc): blind carbon copy neviditelná kopie, adresát v hlavičce mailu vidí, komu byl poslán i komu byla poslána kopie, nevidí ovšem komu byla poslána slepá kopie ani to, zda byla vůbec využita.

32 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 32 Založení adresy Webové prostředí Nemá-li uživatel elektronickou adresu, vybere si poskytovatele, u kterého si ji založí. Příkladem může být web a mnoho dalších. Postup je obvykle více méně stejný, je třeba vyplnit formulář a zadat údaje o sobě. Webové prostředí, ve kterém pak y prohlížíme, obsahuje obvykle vlevo seznam složek, v horní části volby pro manipulaci s y a v hlavní části okna seznam ů případně i s náhledem textu u. OBR. 3-1: POŠTA V CENTRUM.CZ Máme-li instalovanou klientskou aplikaci nainstalovaný poštovní program na disku našeho počítače, obvykle máme k dispozici více možností a komfortnější ovládání. Příkladem může být Microsoft Outlook OBR. 3-2: POŠTA V MICROSOFT OUTLOOK 2013 Outlook.com 3.2 Outlook.com Budeme si ukazovat poštu na webové verzi Outlooku, na účtu založeném na outlook.cz. Outlook.com (dřív Hotmail) je moderní ová služba poskytovaná zadarmo pro osobní použití. ové adresy Outlook.com v sobě

33 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 33 Zadáme-li adresu či zobrazí se stránka pro přihlašování k účtu Microsoft. OBR. 3-3: STRÁNKA Účet Microsoft lze používat pro práci se službami společnosti Microsoft jako např. Skype a předplatné Office 365, nákup her, hudby a filmů ze zúčastněných obchodů a pro přístup k fotkám, videím a dokumentům na OneDrivu. Účet se skládá z ové adresy a hesla a zahrnuje profilové informace, nastavení ochrany osobních údajů, komunikační preference a fakturační a platební údaje. PODROBNÝ NÁVOD PRO PRÁCI S POŠTOU JE SOUČÁSTÍ UČEBNÍHO TEXTU KUBÁLEK, TOMÁŠ; KUBÁLKOVÁ, MARKÉTA: OFFICE ONLINE Internetový prohlížeč Webová stránka 3.3 Internetové prohlížeče Internetový prohlížeč je program, který slouží k prohlížení World Wide Webu (WWW). Obecně prohlížeč funguje tak, že přijme a zpracuje zdrojový kód webové stránky a podle daných standardů tuto stránku zobrazí. Webová stránka je dokument, který je prohlížečem možné zobrazit na obrazovce počítače či na mobilním zařízení. Webové stránky jsou poskytované v rámci World Wide Webu. Jsou to hypertextové dokumenty, které umožňují přechod na další webové stránky pomocí odkazů, obsahují text i mediální prvky. Prohlížečů existuje velké množství. Z těch nejznámějších jmenujme: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari atd. Ve Windows je funkcionalita nazvaná Výběr prohlížeče, která se po instalaci Windows automaticky zobrazí a kde si uživatel z nabídky nejrozšířenějších prohlížečů zvolí ty, které by chtěl používat. Je zde krátká informace o prohlížeči, odkaz na další informace a tlačítko Nainstalovat, které spustí instalaci prohlížeče. K této funkcionalitě se můžeme kdykoli vrátit a doinstalovat další prohlížeč, zapsáním názvu na obrazovce Start.

34 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 34 OBR. 3-4: VÝBĚR PROHLÍŽEČE Prohlížeč zajišťuje, že se stránka zobrazí rychle a kvalitně se všemi prvky, které jsou na stránce připravené. Po spuštění prohlížeče se zobrazí úvodní stránka, kterou si uživatel nastaví. Obvykle je možné mít přímo zobrazeno více stránek na různých záložkách. Ovládání prohlížečů je obdobné, v horní části bývá pole pro zapsání adresy stránky, dále záložky stránek, mezi kterými se můžeme přepínat, případně menu či pásy karet. V dolní části stránky se zobrazují adresy, na které směřuje odkaz na stránce, na který ukazujeme. A obvykle je zde i možnost přiblížení stránky (zvětšení lupy). Zde je příklad Internete Exploreru (Microsoft): OBR. 3-5: INTERNET EXPLORER Často používaným prohlížečem je Google Chrome (Google):

35 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 35 OBR. 3-6: GOOGLE CHROME Jiné uspořádání mají verze prohlížečů uzpůsobené pro dotykové ovládání. Při dotykovém ovládání musí být ovládací prvky větší, aby do nich bylo možné klepnout. Proto jsou často ovládací prvky skryté a zobrazí se až na pokyn, např. při potáhnutí prstem od okraje či klepnutím. Zde je uveden příklad aplikace Internet Exploreru (dotykově ovládaná) se zobrazenými ovládacími prvky: OBR. 3-7: APLIKACE INTERNETE EXPLORER Adresa webové stránky Chceme-li zobrazit webovou stránku, zadáváme do adresního řádku prohlížeče její adresu. Před adresou je uvedený protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol) je internetový protokol určený pro výměnu hypertextových dokumentů ve formátu HTML. Při zapisování adresy stránky není nutné protokol zapisovat. Adresu stránky tvoří několik domén oddělených tečkami: příklad: cz je generická doména (doména 1. řádu), vse je doména 2. řádu (často název firmy),

36 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 36 www je doména 3 řádu (nejčastěji www nebo jméno počítače); jsou možné i domény dalších řádů, ty jsou nepovinné, součástí adresy bývá i cesta k souboru psaná za lomítkem určuje konkrétní stránku. Například: fmv.vse.cz fmv.vse.cz/pro-zajemce-o-studium Internet Explorer 3.4 Internet Explorer Internet Explorer je prohlížeč firmy Microsoft. Existuje již od roku Původně byly vyvíjeny i verze pro jiné operační systémy, tento vývoj byl ovšem zastaven a Internet Explorer je nyní prohlížečem výhradně pro operační systém Windows. Existuje klasická verze, kterou používáme při práci na ploše a dotyková verze dostupná jako aplikace (z Windows Storu), která se používá při práci na dotykových zařízeních (dotykové notebooky, tablety PC, tablety apod.). My se budeme věnovat Internet Exploreru verze 10 (rok 2014). Práce s Internet Explorerem je jednoduchá a intuitivní. Popišme si strukturu okna: OBR. 3-8: STRUKTURA OKNA INTERNET EXPLORERU V titulkovém pruhu vpravo nahoře je minimalizační, maximalizační / obnovovací tlačítko, tlačítko Zavřít. Na druhém řádku okna šipka Vpřed pro přechod na předchozí stránku a Zpět pro návrat v opačném směru (vracíme-li se o stránku zpátky, lze se vrátit opět na původní stránku vpřed). Vedle šipek je adresní řádek, kde zapisujeme adresu či vidíme adresu stránky, kterou právě prohlížíme. Následují záložky můžeme mít otevřeno více stránek na různých záložkách, poslední tlačítko vedle záložek Nová záložka otevírá novou záložku. Tři tlačítka vpravo: Domů: pro zobrazení domovských stránek, Oblíbené položky, Informační kanály, Historie: zobrazí panel s těmito položkami, Nástroje: pro zobrazení nabídky, v rámci které můžeme nastavovat parametry prohlížeče či dál pracovat se zobrazenou stránkou tisknout, ukládat atd.

37 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 37 Na třetím řádku okna je zobrazen Řádek nabídek (menu SOUBOR, ÚPRAVY, ZOBRAZIT, OBLÍBENÉ POLOŽKY, NÁSTROJE, NÁPOVĚDA). Na čtvrtém řádku okna může být zobrazen Panel Oblíbené položky: chceme-li se k některé webové stránce vracet opakovaně, můžeme si její adresu uložit od oblíbených položek. Na tomto panelu se pak oblíbené položky zobrazují. Je-li jich více, další se zobrazují po kliknutí do dvojité šipky na konci panelu, tím se vyklopí nabídka. Tlačítko na začátku tohoto panelu nám umožní snadno přidat právě zobrazenou stránku do oblíbených položek. Vpravo pak může být zobrazen Panel příkazů obsahující tlačítka zastupující časté příkazy. Hlavní část okna prohlížeče je věnována prostoru pro zobrazení webové stránky. Poslední řádek okna je Stavový řádek. V rámci webových stránek jsou často hypertextové odkazy, ukážeme-li na tento odkaz, můžeme se právě na stavovém řádku podívat, kam směřuje. Vpravo na stavovém řádku lze nastavit lupu, přiblížení a oddálení stránky. Všechny popsané prvky nemusí být zobrazené. Klikneme-li pravým tlačítkem myši do titulkového řádku (mimo tlačítka či panely), můžeme zaškrtnutím určit, které prvky mají být zobrazené. Zobrazme konkrétní stránku. Do adresního řádku zapíšeme: Stránka se zobrazí, celou adresu vidíme v adresním řádku. OBR. 3-9: INTERNET EXPLORER SE STRÁNKOU Oblíbené položky Přihlášení Tisk Chceme-li si odkaz na stránku zapamatovat na příště, klikneme do tlačítka Přidat na panel Oblíbené položky (žlutá hvězdička s šipkou) a zařadíme stránku do oblíbených. Na některých stránkách je možné se přihlásit, potom budou nabídnuté i další funkcionality. Obvykle je tlačítko či odkaz s textem Přihlásit se či Sign in vpravo nahoře na stránce. Zde by po přihlášení přibyla volba Pokud bychom stránku chtěli vytisknout, vybereme v menu volbu SOUBOR, TISK. V zobrazené okně vybereme tiskárnu a tlačítkem Tisk tiskneme. Volbou SOUBOR, NÁHLED lze zobrazit náhled stránky před tiskem.

38 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 38 OBR. 3-10: NÁHLED TISKU Nabídka Obrázky Novinky RSS Stránka obsahuje textové informace, obrázky, hypertextové odkazy. Obrázky jsou prezentovány jako dlaždice zastupující hypertextové odkazy, kliknutím do nich se přesuneme na cílovou stránku. Ukážeme-li na některou z dlaždic, ve stavovém řádku vidíme, na jakou stránku bychom po kliknutí byli přesměrováni. Do odkazu je možné kliknout pravým tlačítkem myši, potom v zobrazené místní nabídce lze zvolit, kam se má odkaz otevírat. Odkaz může být otevřen do nového okna (volba OTEVŘÍT ODKAZ V NOVÉM OKNĚ) nebo do nové záložky (volba OTEVŘÍT ODKAZ V NOVÉ ZÁLOŽCE). Ukazujeme-li na obrázek, je v místní nabídce vyvolané na něm dostupná volba ULOŽIT OBRÁZEK JAKO. Obrázek si takto můžeme uložit do své knihovny obrázků na disku. Pozor ovšem, že obrázky jsou chráněné autorskými právy a obvykle nemáme právo je dále využívat. To neplatí např. pro galerii obrázků Microsoftu, která je volně k využití. Pokud nás zajímaví novinky z webů, často je nám nabídnuto na webové stránce jejich odebírání. Po zadání ové adresy jsme zaevidování do rozesílacího seznamu. V určitém intervalu nám pak přichází s novinkami. Každý z takovýchto mailů má obvykle ve svém závěru možnost Odhlásit z odběru novinek (často je tato možnost nazvaná takto). Jinou cestou je odběr novinek prostřednictvím RSS kanálu. Uživateli se zobrazuje titulek zprávy a její začátek. Technologie RSS umožňuje uživatelům internetu přihlásit se k odběru novinek z webu, který nabízí RSS zdroj (RSS feed, též RSS kanál, RSS channel). Tento zdroj se většinou vyskytuje na stránkách, kde se obsah mění a přidává velmi často například zpravodajské servery, jako např. web apod. Novinky z RSS kanálu čteme speciální čtečkou, může to být program či aplikace (na počítač či na mobilní zařízení). Mezi nejznámější RSS čtečky patří FeedReader. Má jednoduché ovládání, kanály lze přidávat buď ručně, nebo importem ze souboru. Začátek zprávy se zobrazuje přímo v aplikaci,

39 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 39 nebo si můžete nastavit zobrazování celé stránky se zprávou. Nechybí funkce pro vyhledávání a filtrování zpráv. RSS kanály lze přidat do Outlooku (Microsoft Outlook 2013). Jedna ze složek v poště je nazvaná Informační kanály RSS. Kliknutím pravým tlačítkem myši zobrazím v místní nabídce volbu Přidat nový informační kanál RSS. RSS kanály je možné koncentrovat také v Internet Exploreru. RSS kanály na informačních stránkách najdeme většinou dole na stránce, poznáme odkaz na ně obvykle dle ikony RSS. Například na webových stránkách je více než 30 RSS kanálů speciální kanál pro zprávy, sport, regiony, magazíny Odkaz na kanál vypadá takto: Zprávy idnes.cz Sport idnes.cz atd. Kliknutím do odkazu se zobrazí stránka s novinkami: OBR. 3-11: RSS NOVINKY Přihlášení k odběru Odkazem Přihlásit k odběru tohoto kanálu zobrazíme dialogové okno pro přihlášení daného kanálu tlačítkem Přihlásit se k odběru. OBR. 3-12: ODBĚR KANÁLU V Internet Exploreru přihlášené kanály najdeme po kliknutí do tlačítka Zobrazit oblíbené položky, kanály a historii na kartě Informační kanály. Kanál, který obsahuje nové zprávy, je vypsán tučně. Zprávy zde můžeme z místní nabídky zvoleného kanálu aktualizovat volba Aktualizovat, či aktualizovat všechny kanály volbou Aktualizovat vše. Volbou z místní nabídky Označit jako přečtené lze nepřečtené zprávy označit jako přečtené, název kanálu pak nebude tučným písmem.

40 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 40 OBR. 3-13: RSS KANÁLY 3.5 Vyhledávání informací na internetu Internet nabízí nepřeberné množství informací, obvykle jsou poskytované jako webové stránky. Abychom v této záplavě informací našli právě to, co hledáme, použijeme internetové vyhledávače či předmětové katalogy. Vyhledávání pomocí klíčových slov Ve vyhledávači hledáme pomocí zadání klíčových slov. Slovo zadáme do vyhledávacího políčka. To je obvykle v horní části stránky. Klíčové slovo by mělo co nejpřesněji vystihnout podstatu toho, co hledáme. Do vyhledávacího políčka je možné zadat i více slov. Je možné upřesnit hledání zadáním operátorů. Jejich použití je popsáno v nápovědě k vyhledávači. Většina vyhledávačů obsahuje zároveň i katalog. Google Nejpoužívanější vyhledávače: Yahoo!

41 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 41 Bing Seznam Google Celosvětově nejpoužívanějším vyhledávačem je Google. Na hlavní stránce Googlu najdeme v dolní části odkaz Nastavení. Po kliknutí do něj se zobrazí nabídka Rozšířené vyhledávání pro zadání kritérií vyhledávání stránek která slova přesně hledáme, která nemají být obsažena, slovo z několik zadaných slov, čísla od do, pro zadání kritérií pro zúžení okruhu výsledků v jakém jazyce hledáme výsledky, v jaké oblasti, jak staré, z jaké konkrétní domény, kde mají být slova obsažena či v jakém formátu, pro hledání po volbě některého z následujících odkazů se zobrazí nápověda s vhodnými operátory: Najít stránky, které jsou podobné adrese URL nebo na ni odkazují Navštívené stránky vyhledávání Používat ve vyhledávacím poli operátory Personalizovat nastavení vyhledávání Hledáme-li konkrétní sousloví, zadáme ho do vyhledávacího pole. Zobrazí se výsledky: OBR. 3-14: HLEDÁNÍ NA Seznam Můžeme v horní části přepínat, hledáme-li text, obrázky, videa, zprávy, aplikace, mapy, nákupy, knihy. V České republice je stále nejpoužívanějším vyhledávačem Seznam. Hledání probíhá obdobně zadáním klíčových slov do vyhledávacího políčka. Ve výsledcích lze opět přepnout, kde hledáme v textu, ve firmách, na mapě, ve zboží, v obrázcích, videích atd.

42 3 Získávání informací a komunikace prostřednictvím počítače 42 OBR. 3-15: HLEDÁNÍ NA Vyhledávání pomocí katalogu Hledat lze v předmětových katalozích. Takovýto katalog obsahuje internetové stránky roztříděné podle obsahu do kategorií. V kategoriích najdeme stránky stejného či podobného obsahu. Při hledání postupujeme od obecné kategorie do konkrétnějších podkategorií až najdeme hledanou informaci. Mezi nejznámější předmětové katalogy patří např.: Yahoo!, Seznam, Atlas, Centrum. Například stránka OBR. 3-16: KATALOG NA /SHOPPING

43 4 Rozvoj ostatních digitálních kompetencí 43 4 Rozvoj ostatních digitálních kompetencí Cílem této kapitoly je rozvoj digitální kompetencí uživatelů. Čtenář textu by měl prohloubit své znalosti v oblasti mobilních zařízení, aplikací pro mobilní zařízení, seznámit se k efektivní možností zapisování poznámek a s možnostmi e-learningu. Počítačová gramotnost ECDL 4.1 Počítačová gramotnost Počítačová gramotnost je soubor znalostí, schopností a dovedností zaměřených na ovládání a využívání počítače v životě. Počítačově gramotný člověk umí ovládat osobní počítač s běžným programovým vybavením včetně jeho periferií a využívat počítačové sítě (především Internet). OBR. 4-1: ECDL (Z Přesné definování pojmu počítačová gramotnost například vymezuje strukturovaný sylabus ECDL: European Computer Driving Licence, který je doplněn o mezinárodně uznávanou, nezávislou, objektivní a standardizovanou metodu pro ověření počítačové gramotnosti pomocí praktických testů. Jedná se o mezinárodně úspěšný koncept, známý a rozšířený i v České republice. Zájemci o prokázání své počítačové gramotnosti mohou složit 4 či 7 z nabízených testů a získat certifikát. Tři moduly jsou pro testování povinné: M2: Základy práce s počítačem a správa souborů M3: Zpracování textu M7: Základy práce s internetem a komunikace Další moduly si zájemce volí z nabídky zvoleného testovacího střediska. Testuje se za úplatu. Jedním ze zdrojů informací k úspěšnému složení testů by mohl být i tento učební text, pokrývající část testované tématiky. Zájemce o testování odkazuji na podrobné informace na webové stránce kde je popis konceptu ECDL, modulů, sylaby k jednotlivým modulům, seznam testerů a testovacích středisek a nabídka termínů testování. OBR. 4-2: KONCEPT ECDL (Z

44 4 Rozvoj ostatních digitálních kompetencí Mobilní zařízení Připojení k internetu Drátové připojení Bezdrátové připojení Mobilní připojení WiFi Mobilní operační systémy Připojení k internetu Jak se doma připojit k internetu? Můžeme se připojit několika způsoby. Lze využít: drátová připojení, bezdrátová připojení či mobilní připojení. Tato připojení se liší rychlostí přenosu dat (stahování a odesílání), datovými limity (kolik dat je možné měsíčně stáhnout), cenou a dalšími parametry. Drátová připojení jsou realizována kabelem. Umožňují obvykle využívat vysokou rychlost, často nemají limity, stabilita připojení je velmi dobrá. Patří sem ADSL, připojení přes kabelovou televizi, optické a ethernetové přípojky. Toto připojení není plošně k dispozici všude, v tomto případě je třeba zjistit, jaký poskytovatel v dané oblasti poskytuje připojení. Ten pak často nabízí i další služby, jako je telefon a televize, často v balíčku právě s internetovým připojením. Drátové připojení může být přes kabelovou televizi, ADSL, WiFi nebo optiku. Počítač je pak zpravidla připojen prostřednictvím síťové karty. Ta je součástí počítače či notebooku. Vstup je u počítače obvykle vzadu, v notebooku obvykle z boku. Poskytovatel zpravidla sám připojí dodaný modem k našemu počítači ethernetovým kabelem. Bezdrátové připojení k internetu je dnes hojně využívané. Rádiové spoje poskytují dostatečnou rychlost pro stahování i odesílání dat a dobrou spolehlivost. Kvalita spojení závisí mimo jiné i na využití frekvenčního pásma, na kterém je spojení realizováno. Poskytovatelů WiFi připojení je celá řada. Hlavní výhodou mobilního připojení je to, že je dostupné všude. Mluvíme o 2G síti, ta má nejvyšší pokrytí, nebo o rychlejší 3G síti. Je využíváno spíše pro připojení na chytrých telefonech nebo tabletech WiFi Budeme-li chtít doma připojit více počítačů či další mobilní zařízení (tablety, smartphony), je vhodné zřídit si WiFi síť. Poskytovatel nám nainstaluje přijímač, z něj vede kabel do počítače nebo pro zprovoznění WiFi - do WiFi routeru. Router se zapojí do elektrické sítě, zapojíme do něj i kabel od poskytovatele. V návodu k routeru je uvedena IP adresa routeru. V internetovém prohlížeči do adresního řádku zapíšeme IP adresu, zadáme uživatelské jméno a heslo (pro první přihlášení je opět uvedeno v návodu). Po přihlášení se dostaneme do nastavení routeru. Mimo jiné zde pojmenujeme síť a stanovíme heslo. Tablet, smartphone, notebook se do WiFi sítě připojí snadno výběrem WiFi sítě a zadáním nastaveného hesla Mobilní operační systémy a zařízení Mluvíme-li o smartphonech a tabletech nemůžeme nezmínit mobilní operační systémy. Jedná se o speciální operační systém určený především pro mobilní zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety a další typy mobilní techniky. V současnosti jsou nejrozšířenější tři operační systémy: ios (firmy Apple), Windows Phone (firmy Microsoft), Android (firmy Google). Uvedené operační systémy mají pochopitelně společné prvky, v grafice a ovládání se více či méně liší. Všechny operační systémy staví na rozšiřování funkcionalit prostřednictvím instalace aplikací, které si uživatel stáhne z jejich centra. Ať už zdarma či za poplatek. V základu nabízí správu kontaktů, kalendářů, úkolů, zapisování poznámek, práci s y, internetový

45 4 Rozvoj ostatních digitálních kompetencí 45 ios Android Windows Phone Mobilní operační systémy prohlížeč, správu fotografií a další nezbytné vybavení. Uživatel se pak sám rozhodne, jaké další funkce chce využívat nabízené aplikace jsou pro práci či pro zábavu. Jaké jsou hlavní rozdíly? Apple má svůj operační systém odladěný přímo na svůj vlastní hardware. Firma má svůj telefon iphone, svůj tablet ipad a v nich běží přímo pro ně určený operační systém ios. A tady vidíme hlavní výhodu: odladěnost a spolehlivost. K tomu si přidejme i velice kvalitní zpracování zařízení a design. A po uživatelské stránce maximální vstřícnost a jednoduchá obsluha. Tyto výhody jsou vyvážené vyšší pořizovací cenou. Firma Apple má stabilní uživatelskou základnu, kdo začne pracovat s jejich zařízeními, obvykle již nepřechází ke konkurenci. Zvláště k parametru ceny jsou velkým konkurentem zařízení běžící na operačním systému Android. Ten je otevřeným systémem. Najdeme ho v bezpočtu zařízení od různých výrobců. Nabídka aplikací je bezbřehá to je ale na druhou stranu i nevýhodou. Operační systém Android není odladěný na konkrétní hardware a uživatel je více vtažen do rozhodování, co lze na daném zařízení instalovat, co bude funkční a ne vše bude optimálně fungovat na každém zařízení. Systém je určen pro uživatele, kterým není nepříjemné pohrát si s nastavením a probírat se aplikacemi. Vzhledem k často příznivým cenám zařízení, mají zařízení s OS Android na trhu velkou převahu. Operační systém firmy Microsoft Windows Phone je na vzestupu, v České republice je velmi oblíbený. Je označován za zlatou střední cestu. Je dobře odladěn i pro slabší zařízení, není náročný na hardware ani na baterii. Dosahuje nejlepšího poměru výkon/výdrž/rychlost. Je dobrým kompromisem i co se týká poměru cena/výkon. Má zajímavé uživatelské rozhraní Metro, které na ploše prezentuje dlaždicemi. Jako jediný operační systém má aktivní dlaždice (na rozdíl od ikon v ios či Androidu), které přímo mohou na sobě zobrazovat informace o nových mailech, úkolech apod. Výhodou mobilního operačního systému Microsoft je jeho obdobný vzhled i ovládání jako operační systém v počítačích Windows 8 či 8.1. Z uvedených informací vyplývá, že uživatel si sám musí rozhodnout, jaké parametry jsou pro něj nejdůležitější a dle nich bude volit operační systém, poté i konkrétní zařízení. Operačních systémů je na trhu více (BlackBerry OS, Symbian OS,Bada, MeeGo, PalmOS atd.), jejich rozšířenost ale není tak velká, případně jsou na ústupu. Popišme si uvedené tři operační systémy v bodech: ios nyní verze 8 pro iphone, ipad a ipod touch aplikace v AppStoru odladěný na hardware kvalit a design centrum pro hudbu a filmy itunes zálohováni na icloud snadná synchronizace mezi zařízeními vysoká bezpečnost uživatelsky přívětivé hlasové ovládání ovšem vyšší cena

46 4 Rozvoj ostatních digitálních kompetencí 46 Android nyní verze 4.4 KitKat pro značku Samsung, Sony, Alcatel, Prestigio, Huawei, Gigabite, Evolveo, HTC, Motorola a mnoho dalších aplikace v Google Play kvalitní služby přímo od Googlu otevřený systém tudíž není odladěný přímo pro konkrétní hardware aplikace dávají vývojáři přímo na Google Play (často s reklamou), proto je zde velké množství aplikací a často zdarma (ovšem neprochází kontrolou) nejisté aktualizace na nové verze v širokém cenovém rozpětí Windows Phone nyní verze 8.1 pro značku Nokia, HTC, Prestigio a další aplikace ve Windows Phone Storu dlaždicové ovládání s živými náhledy, s možností personalizace (volba motivu, uspořádání dlaždic, barva) intuitivní klávesnice baterie s dlouhou výdrží úložiště OneDrive vyhledávač Bing Centrum Office pro práci se soubory Wordu, Excelu, PowerPointu Skype pro telefonování (firmy Microsoft) dobrý poměr ceny a výkonu Tablet Smartphone Aplikace Mobil operační systém běží na tabletu i na smartphonu. Tablet je přenosný počítač, obvykle ve tvaru desky, která má integrovanou dotykovou obrazovku, která je hlavním místem ovládání. Místo fyzické klávesnice má často klávesnici virtuální zobrazenou na obrazovce tabletu. Tablet lze využívat pro pracovní účely i pro zábavu. Jeho využití se odvíjí od aplikací, které si uživatel nainstaluje. Smartphone (neboli chytrý telefon) je charakterizován tím, že používá pokročilý mobilní operační systém a aplikační rozhraní, které umožňuje instalaci aplikací. Opět funkcionalitu určíme tím, jaké aplikace nainstalujeme. Mezi pracovní aplikace můžeme zařadit poštu (např. OWA) a kalendář, úkoly, aplikaci na zapisování a sdílení poznámek (např. OneNote), přístup ke cloudovým uložištím a tím k souborům v nich (např. OneDrive), prohlížení souborů z pošty či z cloudových úložišť, případně jejich editace (např. Microsoft Word, Excel a PowerPoint pro ipad) a další. Jmenujme i aplikace, které nám přináší informace či aplikace pro zábavu: k dispozici je velké množství her, které je možné instalovat, samozřejmě internetový prohlížeč, aplikace s mapami a navigacemi, možnost např. vést knihu jízd, aplikace pro zpracování fotografií, vyhledávání receptů, informací o nemocničních zařízeních, o prodejních nabídkách firem, aplikace různých médií novin, časopisů, televizí atd., nabídka je skutečně rozsáhlá.

47 4 Rozvoj ostatních digitálních kompetencí 47 OneNote Windows Aplikace OneNote Častým požadavkem uživatelů je zapisování poznámek na počítači, tabletu, chytrém telefonu a jejich sdílení těchto poznámek. K těmto účelům můžeme využít program OneNote. na počítač bychom instalovali program Microsoft OneNote 2013, v rámci Office.com je dostupný OneNote Online. Na tabletu či smartphonu můžeme stáhnout v libovolném mobilním operačním systému aplikace OneNote. Máme-li své poznámky uložené na OneDrive (či OneDrive Pro) můžeme je prohlížet a editovat i na mobilních zařízeních. Můžeme si zdarma stáhnout aplikaci pro telefon či tablet jsou k dispozici aplikace pro ipad, iphone, Windows Phone a telefon se systémem Android. Na tabletu, kde máme instalovány Windows 8, stáhneme aplikaci OneNote z Windows Storu z kategorie Produktivita. Po spuštění aplikace zadáme přihlašovací údaje do OneDrive či OneDrive Pro. Zobrazí se dostupné poznámkové bloky, které kliknutím otevřeme. OBR. 4-3: POZNÁMKY V APLIKACI VE WINDOWS Poznámky můžeme prohlížet i editovat. Klikneme-li do kontejneru, abychom přidali další záznamy, zobrazí se kruhová nabídka viz obr Kreslit: Použijeme pro kreslení, zobrazená ikona umožňuje přepnout různé barvy a tloušťky pera, případně gumu, další volba ukončí kreslení. Fotoaparát: Použije kameru tabletu či smartphonu pro fotografování. Obrázek: Vloží obrázek z počítače na dané místo. Tabulka: Vloží tabulku, zobrazená ikona nabízí vkládání či odstraňování řádků a sloupců. Seznam: Po kliknutí do této volby se nabídnou různé druhy odrážkových a číslovaných seznamů. Značka: Po kliknutí máme k dispozici značky: úkol, důležité, otázka, kritické, kontakt, adresa a telefonní číslo. Zpět: Vrátí akci zpět. Tažením z pravého okraje tabletu se zobrazí mimo jiné nabídka Nastavení, po klepnutí do volby Možnosti lze přidat další účty nebo odebrat stávající. Tažením ze spodního okraje či horního okraje tabletu se zobrazí nabídka, s volbami: Odstranit stránku: Odstraní aktuální stránku. Zpět: Vrátíme se na předchozí stránku.

48 4 Rozvoj ostatních digitálních kompetencí 48 Vpřed: Přesun na dříve prohlíženou stránku. Celá obrazovka: Maximalizuje stránku poznámek na celou obrazovku, nezobrazují se oddíly ani další stránky. Papír: Zobrazí či potlačí linkování stránky, mřížku či čáry. Nová stránka: Přidá novou stránku. Windows Phone Máme-li k dispozici smartphone s operačním systémem Windows Phone, je zde již instalována sada Office Mobile. Na úvodní obrazovce klikneme do dlaždice Office. Zobrazí se tři obrazovky umístění, kde se přihlašujeme a vidíme další informace, poznámky (OneNote poznámky), dokumenty (dokumenty Excelu, Wordu a PowerPointu). Na obrazovce poznámky v dolní části můžeme přidávat stránky poznámek, zobrazit poznámkové bloky a vyhledávat. Zvolíme požadovaný poznámkový blok, zobrazí se jeho oddíly, klikneme do oddílu, zobrazí se stránky oddílu. V dolní části stránky lze: ikonou špendlíku připevnit tyto poznámky ve formě dlaždice na úvodní obrazovku, ikonou u odeslat poznámky em, ikonou se šipkami stránku synchronizovat, tři tečky zobrazí stav synchronizace či umožní stránku odstranit. OBR. 4-4: POZNÁMKY V MOBILNÍ APLIKACI VE WINDOWS PHONE iphone Aplikaci OneNote můžeme zdarma instalovat i v operačním systému ios. Máme-li iphone či ipad, použijeme AppStore, kde aplikaci dohledáme (zvlášť je aplikace pro mobilní telefony a pro tablety). V aplikaci pro iphone po kliknutí do menu vpravo nahoře můžeme volit poznámkové bloky, otevírat existující z připojených účtů, případně tlačítkem Nastavení (ikona ozubeného kolečka) lze přidat účet, na kterém poznámky máme. Další stránky lze přidat kliknutím do tlačítka plus v dolní části obrazovky. Otevřeme poznámkový blok. Kliknutím volíme oddíl a dále stránku. Kliknutím do poznámek se zobrazí klávesnice a volby pro editaci textu viz obr. 4-5: vložení obrázku, vložení úkolové značky, odrážkový a číslovaný seznam, odsazení textu, tučné písmo, kurziva a podtržené.

49 4 Rozvoj ostatních digitálních kompetencí 49 OBR. 4-5: POZNÁMKY V IPHONU ODDÍLY, STRÁNKA, EDITACE STRÁNKY ipad Aplikace pro ipad je součástí Office pro ipad a tak nabízí přehlednější práci i více možností editace poznámek. Po instalaci aplikace připojíme službu OneDrive, zadáme přihlašovací údaje a volbou Otevřít otevřeme poznámkový blok. V kartě Poznámkové bloky můžeme volbou Vytvořit poznámkový blok zakládat nový poznámkový blok (viz obr. 4-6). OBR. 4-6: VYTVOŘENÍ POZNÁMKOVÉHO BLOKU V IPADU Po kliknutí do názvu bloku se blok otevře, vidíme oddíly a stránky bloku. Lze přidávat nové stránky a kontejnery s poznámkami, pomocí voleb v kartě Domů, Vložit a Zobrazit formátujeme textové poznámky a vkládáme různé typy poznámek (viz obr. 4-7). Na kartě Domů volíme písmo, řez písma, barvu, odrážky, odsazení, styly a značky. Na kartě Vložit lze vkládat tabulku, obrázky, obrázky z fotoaparátu, hypertextové odkazy a aktuální datum. Na kartě Zobrazit volíme lupu, barvu stránky z 16 možností, a zda bude kontrolován pravopis. Poznámky vyhledáváme pomocí ikony lupy vpravo nahoře (viz obr. 4-7), další ikona Sdílet nabízí možnost odeslání odkazu na poznámky em či odeslání stránky em a kopírování odkazu na poznámky. Poslední ikona se šipkami maximalizuje poznámky přes celou obrazovku.

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

4 Microsoft Windows XP Jednoduše

4 Microsoft Windows XP Jednoduše Obsah ÚVOD Nové zkušenosti s novými Windows XP 11 Vaším cílem je: 11 A. Hraní her, využívání encyklopedií a výukových programů, účetnictví 11 B. Procházení WWW stránek Internetu, využívání elektronické

Více

Operační systém MS Windows XP Professional

Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém základní programové vybavení počítače zprostředkovává komunikaci uživatele s počítačem s technickým vybavením počítače s aplikačním programovým

Více

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání.

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání. WINDOWS 7 ZÁKLADY Microsoft Windows 7 je grafický operační systém a celá rodina operačních systémů Windows je nejrozšířenější operační systém používaný v domácnostech na světě. Jeho předchůdci byli Windows

Více

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA V Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA Obsah 1 Začínáme... 1 1.1 Vzhled... 1 1.2 Nabíjení tabletu a klávesnice... 3 1.3 Vložení karet microsd a SIM... 4 1.4 Připojení k přístupovému

Více

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 Stručný obsah Úvod 15 KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19 KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41 KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 KAPITOLA 4 Práce se schránkou 85 KAPITOLA 5 Osobní přizpůsobení

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH09_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

František Hudek. červen ročník

František Hudek. červen ročník VY_32_INOVACE_FH17_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červen 2013

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Úvodní příručka Kontrola e-mailů iphone nebo ipad si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy prohlížečů. Zaměříme se na prohlížeč Internet Explorer.

Více

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště, Trutnov, Školní 101, tel.: +420 499 813 071, fax: +420 499 814 729, e-mail: skola@spssoutu.cz, URL: http://www.spssoutu.cz Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

Přístup k poště MS Office 365 mají pouze studenti 1. a 2. ročníku EkF prezenčního studia. Přístup k ostatním službám mají všichni studenti.

Přístup k poště MS Office 365 mají pouze studenti 1. a 2. ročníku EkF prezenčního studia. Přístup k ostatním službám mají všichni studenti. Obsah Přihlášení k Office 365... 1 Nastavení přeposílání (předávání) doručené pošty... 2 Instalace plného balíku aplikací Office 365 Pro Plus pro studenty... 3 Přihlášení v plné verzi Office 365 Pro Plus

Více

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Obsah. Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11

Obsah. Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11 Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11 KAPITOLA 1 Instalace a úvod do Windows Vista 13 Instalace z disku DVD 14 Volba uživatelského účtu 16 První kroky v grafickém rozhraní 18 Práce

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace 9. Software: programové vybavení počítače, aplikace Software (SW) je programové vybavení počítače, které nám umožňuje faktickou práci na počítači tvorbu dokumentů, tabulek, úpravy obrázků, elektronickou

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY Internet World Wide Web FTP, fulltext e-mail, IP adresa webový prohlížeč a vyhledávač CÍLE KAPITOLY Pochopit, co je Internet

Více

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky.

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky. Práce se soubory a složkami Windows - základy Otázka Jakým způsobem se zapíná počítač? Jaká vstupní pole musí být vyplněna v přihlašovacím panelu Windows? K čemu slouží postup "Nabídka Start" - "Vypnout"

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

MS Windows 7. Milan Myšák. Příručka ke kurzu. Milan Myšák

MS Windows 7. Milan Myšák. Příručka ke kurzu. Milan Myšák MS Windows 7 Milan Myšák Příručka ke kurzu Milan Myšák Vývoj MS Windows Historické verze (do Win Me a Win NT 4.0) Windows XP (2001) Windows 7 (2009) Windows 2000 Windows Vista (2007) Windows 8 (2012) Milan

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

Windows XP. Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře:

Windows XP. Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře: Windows XP Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře: Program Files nainstalované aplikace, hry apod Documents and Settings (Vista, 7 Users) Data a nastavení jednotlivých uživatelů

Více

Na vod k nastavenı e-mailu

Na vod k nastavenı e-mailu Na vod k nastavenı e-mailu 1. Návod k nastavení e-mailových schránek na serveru stribrny.net. Do e-mailových schránek lze přistupovat přes webové rozhraní Webmail nebo přes poštovního klienta. Návod popisuje

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

František Hudek. březen ročník. Informační a komunikační technologie OS WINDOWS Hlavní panel

František Hudek. březen ročník. Informační a komunikační technologie OS WINDOWS Hlavní panel VY_32_INOVACE_FH05_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická pošta Elektronická pošta je dnes je již klasickým využitím Internetu. Prostřednictvím Internetu můžete v elektronické formě posílat a dostávat zprávy ve srovnání s klasickou poštou může být

Více

Používání u a Internetu

Používání  u a Internetu Používání e-mailu a Internetu Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

Použití Office 365 na telefonu s Androidem

Použití Office 365 na telefonu s Androidem Použití Office 365 na telefonu s Androidem Úvodní příručka Kontrola e-mailů Telefon s Androidem si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

SADA VY_32_INOVACE_PP1

SADA VY_32_INOVACE_PP1 SADA VY_32_INOVACE_PP1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Ing. Janem Prašivkou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: prasivka@szesro.cz Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_PP1.PRA.01

Více

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz Page 1 of 5 S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Většina lidí ovládá počítač především myší a klávesnici používá pouze na psaní. Pomocí dvou nebo třech tlačítek, které zmáčknete najednou,

Více

Instalace a od-instalace aplikace Google / Android

Instalace a od-instalace aplikace Google / Android Instalace a od-instalace aplikace Google / Android Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 28.06.2017 Obsah 1 Úvod... 1 2 Povolení instalace aplikace... 2 3 Stažení aplikace... 3 4 Instalace

Více

Důležité informace o produktu

Důležité informace o produktu Začněte zde Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez

Více

Hlavní panely, spouštění panelu, tlačítko start

Hlavní panely, spouštění panelu, tlačítko start Hlavní panely, spouštění panelu, tlačítko start VY_32_INOVACE_In 6.,7.02 Anotace: V prezentaci se žák seznámí s hlavním panelem. Pozná jeho základní části, snadné spuštění, oznamovací oblast. Dále se žák

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

František Hudek. duben 2013

František Hudek. duben 2013 VY_32_INOVACE_FH11_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace Pouze pro telefony se systémem Android Obsah 1. VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Funkce... 3 1.3 Technické požadavky na provoz aplikace...

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy. Úvodní příručka Microsoft Access 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Změna velikosti obrazovky nebo zavření databáze

Více

1 Příručka používání Google Apps

1 Příručka používání Google Apps 1 Příručka používání Google Apps Tento manuál vznikl pro účel seznámení se základní funkčností balíku Google Apps a má za úkol Vás seznámit s principy používání jednotlivých služeb (Gmail, Kalendáře, Disk).

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel I Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel I Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

SharePoint Online. Vyhledávání Můžete hledat weby, osoby nebo soubory. Vytvoření webu nebo příspěvku

SharePoint Online. Vyhledávání Můžete hledat weby, osoby nebo soubory. Vytvoření webu nebo příspěvku Úvodní příručka Zvládněte toho více, ať jste kdekoli, se zabezpečeným přístupem, sdílením a ukládáním souborů. Přihlaste se ke svému předplatnému Office 365 a ve spouštěči aplikací vyberte SharePoint.

Více

Nápověda a postupy. Instalace a aktivace PDF-XChange Viewer Pro. Instalace a aktivace software. Nápověda a postupy. 1 z 9 27.8.

Nápověda a postupy. Instalace a aktivace PDF-XChange Viewer Pro. Instalace a aktivace software. Nápověda a postupy. 1 z 9 27.8. Nápověda a postupy Zde najdete návody a tipy pro práci, které Vám mohou usnadnit práci s produkty PDF-XChange. V případě, že si myslíte, že by zde neměl některý dotaz nebo problematika chybět, napište

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Informace o poštovním provozu na serveru mail.ktkadan.cz a stručný návod na použití OpenWebMailu

Informace o poštovním provozu na serveru mail.ktkadan.cz a stručný návod na použití OpenWebMailu Informace o poštovním provozu na serveru mail.ktkadan.cz a stručný návod na použití OpenWebMailu 1. Obecné informace Příchozí zprávy se ukládají do vaší schránky na serveru mail.ktkadan.cz. Tuto schránku

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Do panelu nástrojů

Více

Internet. dobrý sluha, zlý pán

Internet. dobrý sluha, zlý pán Internet dobrý sluha, zlý pán 13. Picasa Picasa je celosvětově nejrozšířenější galerií obrázků, kterou provozuje firma Google. Její použití je zdarma včetně využití poměrně velikého diskového prostoru

Více

ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10

ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10 ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10 Disky, složky, soubory 1. Disky a) označují se písmenem a dvojtečkou A:, B: disketové jednotky C:,... pevné místní disky (někdy disk rozdělený na více oddílů) D:,...

Více

Práce s mobilním zařízením

Práce s mobilním zařízením Práce s mobilním zařízením Ing. Petr Nepustil 2 Agenda Ovládání dodaného mobilního zařízení a SW Lenovo Ovládání Microsoft Windows 8.1 Registrujte své zařízení Lenovo www.lenovo.com/registration/index.html

Více

Evidence majetku a Windows 8

Evidence majetku a Windows 8 Evidence majetku a Windows 8 S novými počítači se u uživatelů objevuje operační systém Windows 8. Provoz programu Evidence majetku na takovém počítači je možná dvěma způsoby. A. Provoz evidence majetku

Více

Témata k procvičení požadované praktické dovednosti

Témata k procvičení požadované praktické dovednosti Témata k procvičení požadované praktické dovednosti Poznámka: vzhledem k omezením uživatelských účtů studentů na učebnách nemusí být některé z níže popsaných operací proveditelné. Operační systém Windows

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

Konfigurace Windows 7

Konfigurace Windows 7 Konfigurace Windows 7 Klíčové pojmy: Uživatelská a systémová konfigurace, UAC, Rodičovská kontrola. Uživatelská konfigurace Vzhled Grafické rozhraní Aero Nabízí průhlednost, 3D efekty Zvyšuje nároky na

Více

GPS Loc. Uživatelský manuál. webové rozhraní. pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu

GPS Loc. Uživatelský manuál. webové rozhraní. pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu GPS Loc webové rozhraní Uživatelský manuál pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu Webové rozhraní GPS Loc je virtuální místo na internetu, kde můžete sledovat

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete.

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete. Kalendář Úvodní příručka Naplánování schůzky v Lyncu Setkejte se tváří v tvář a ušetřete si cestu díky online schůzce v Lyncu 2013. Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

Zálohování v MS Windows 10

Zálohování v MS Windows 10 Zálohování v MS Windows 10 Historie souborů Způsob zálohování jako v MS Windows 8.1 Nastavení Aktualizace a zabezpečení Zálohování nebo Ovládací panely Systém a zabezpečení - Historie souborů Přidat jednotku

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Kontakty (Lidé) OKNO KONTAKTY (LIDÉ) Seznam kontaktů najdeme v sekci Lidé nalevo ve spodní části Outlooku mezi nabídkami Pošta, Kalendář a Úkoly.

Kontakty (Lidé) OKNO KONTAKTY (LIDÉ) Seznam kontaktů najdeme v sekci Lidé nalevo ve spodní části Outlooku mezi nabídkami Pošta, Kalendář a Úkoly. KAPITOLA 4 Kontakty (Lidé) OKNO KONTAKTY (LIDÉ) VYTVOŘENÍ NOVÉHO KONTAKTU ÚPRAVA KONTAKTU VYMAZÁNÍ KONTAKTU SKUPINA KONTAKTŮ ÚPRAVA SKUPINY KONTAKTŮ VYMAZÁNÍ SKUPINY KONTAKTŮ VYHLEDÁNÍ KONTAKTU TISK KONTAKTŮ

Více

Úvod do email systému

Úvod do email systému Úvod do email systému Základní informace Toto emailové prostředí je rozloženo do tří hlavních částí - rámců. Levý rámec zobrazuje aktuálně přihlášené složky. V pravé části strany se realizuje veškerá činnost

Více

Nastavení a využívání emailových služeb na serveru společnosti. Via Aurea, s.r.o.

Nastavení a využívání emailových služeb na serveru společnosti. Via Aurea, s.r.o. Nastavení a využívání emailových služeb na serveru společnosti Via Aurea, s.r.o. Aktualizováno: 31.10.2013 Obsah NASTAVENÍ A VYUŽÍVÁNÍ EMAILOVÝCH SLUŽEB NA SERVERU SPOLEČNOSTI...1 VIA AUREA, S.R.O....1

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 17 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

MS PowerPoint ZÁKLADY

MS PowerPoint ZÁKLADY MS PowerPoint ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP OBSAH 1. Úvod do PowerPointu... 1 2. Otevření PowerPointu... 1 3. Pracovní prostředí PowerPointu...

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače a jeho nejběžnější periferie Postup

Více

SOFTWARE pojmem software rozumíme programové vybavení počítače jsou to všechna data, programy,

SOFTWARE pojmem software rozumíme programové vybavení počítače jsou to všechna data, programy, SOFTWARE pojmem software rozumíme programové vybavení počítače jsou to všechna data, programy, Dělení software do skupin: 1. Operační systémy 2. Aplikační programy 3. Programovací jazyky 4. Hry ad1.) OPERAČNÍ

Více

Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize. Část i základy Microsoft Windows XP Professional

Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize. Část i základy Microsoft Windows XP Professional Obsah Poděkování Úvod Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize podpora xix xxi xxi xxii xxiii xxiv Část i základy Microsoft Windows XP Professional KAPITOLA 1

Více

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení u Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení  u Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi 1 5. 6. 7. 8. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi sítě Nastavení internetu v zahraničí Nastavení

Více

Internet. Jak funguje internet. Připojení do internetu

Internet. Jak funguje internet. Připojení do internetu Internet Jak funguje internet Internet celosvětové spojení mnoha miliónů počítačů serverů Server výkonný počítač připojený obvykle 24 hodin denně Funkce serveru internetu informační a prezentační médium

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo šablony: 9 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti,

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti, Vážená domácnosti, nejprve Vám chceme poděkovat za Vaši účast v projektu Elektronického měření sledovanosti televize metodou TV metrů. Pouze díky Vašemu přesnému zaznamenávání přítomnosti u televizní obrazovky

Více

TABLET GOCLEVER TERRA 9o NÁVOD K OBSLUZE

TABLET GOCLEVER TERRA 9o NÁVOD K OBSLUZE TABLET GOCLEVER TERRA 9o NÁVOD K OBSLUZE NAVŠTIVTE NAŠE STRÁNKY WWW.GOCLEVER.COM VÍCE INFORMACÍ O PRODUKTECH TAB, NAVIO, DVR, DVB-T Před prvním použitím si prosím přečtěte pozorně tento návod k obsluze.

Více

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost Osnovy kurzů pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Systém dalšího vzdělávání veřejnosti počítačová gramotnost Začínáme s počítačem Úvod...5 Co je to počítač, informace, použití...10 Hlavní

Více

Microsoft Windows 7. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Microsoft Windows 7 23. října 2011 1 / 28

Microsoft Windows 7. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Microsoft Windows 7 23. října 2011 1 / 28 Microsoft Windows 7 Mgr. Krejčí Jan 23. října 2011 Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Microsoft Windows 7 23. října 2011 1 / 28 Osnova 1 Microsoft Corporation 2 Operační systém Windows 7 Základní nastavení Práce se

Více

První kroky s Google Apps

První kroky s Google Apps První kroky s Google Apps Postupujte podle jednotlivých kroků popsaných v tomto dokumentu. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Krok 4: Přihlášení Nastavení Gmail Nastavení Kalendáře Nastavení mobilního telefonu Podpora

Více

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě 1 7. 8. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Aplikace GoGEN Smart Center

Aplikace GoGEN Smart Center Aplikace GoGEN Smart Center Návod na použití aplikace Úvod Aplikace GoGEN Smart Center pro maximální využití Smart TV GoGEN, spojuje vyspělou technologii a zábavu v pohodlí domova. SMART ovládání ovládání

Více

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA Strana č. 1 ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA NÁVOD NA VYPLŇOVÁNÍ A ODESLÁNÍ FORMULÁŘŮ IČ: 63078236, DIČ: CZ63078236, OR: MS v Praze, oddíl B, vložka 3044 Strana 1 / 13 Strana č. 2 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod...

Více

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese Freemail Prahy 10 Co umožňuje Freemail Freemail funguje na podobném principu jako běžné e-maily (seznam.cz, centrum.cz apod.). Abyste se lépe ve svém e-mailu orientovali, připravili jsme pro vás jednoduchý

Více

Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP

Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP Postup instalace je vyzkoušen na počítači, který má aplikovánu Aktualizaci Service Pack2 a má zapnuty všechny

Více

Návod na používání webmailu

Návod na používání webmailu Návod na používání webmailu Každý student a zaměstnanec UTB má svoji vlastní školní e-mailovou schránku. K té se lze připojit buď pomocí webového klienta http://webmail.utb.cz, nebo libovolného e-mailového

Více

2. Internet. 1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play. 3. Zabezpečení

2. Internet. 1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play. 3. Zabezpečení Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu Zap./Vyp.

Více