OCHRANA OBYVATELSTVA Z POHLEDU NEJVĚTŠÍCH RIZIK PŘÍŠTÍCH 10 LET POPULATION PROTECTION FROM THE PERSPECTIVE OF THE BIGGEST RISKS IN THE NEXT 10 YEARS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OCHRANA OBYVATELSTVA Z POHLEDU NEJVĚTŠÍCH RIZIK PŘÍŠTÍCH 10 LET POPULATION PROTECTION FROM THE PERSPECTIVE OF THE BIGGEST RISKS IN THE NEXT 10 YEARS"

Transkript

1 OCHRANA OBYVATELSTVA Z POHLEDU NEJVĚTŠÍCH RIZIK PŘÍŠTÍCH 10 LET POPULATION PROTECTION FROM THE PERSPECTIVE OF THE BIGGEST RISKS IN THE NEXT 10 YEARS IVAN BENEŠ CityPlan spol. s r.o. Jindřišská 17, Praha 1 ivan.benes@cityplan.cz Abstrakt: To increase protection of the population it is essential to recognize not only the seriousness of the risks of today's world, but also their mutual relations and connections. Global risk in the next 10 years concentrates into 3 clusters. They are (1) A cluster of economic imbalances, (2) Cluster of illegal economy, (3) Water - food - energy cluster. The paper will discuss the results of research and development in the resilience area and adaption ability, especially in the energy sector. Klíčová slova: Ochrana obyvatelstva, kritická infrastruktura, globální rizika Population protection, critical infrastructure, global risks ÚVOD Úvodem si připomeňme složitost světa, ve kterém dnes žijeme a který zdaleka není tak jednoduchý, jak jsme si v roce 1990 představovali. Lze jistě omlouvat naši nezkušenost tím, že jsme byli tehdy přes 40 let odcloněni od světového dění paternalistickým státem a tak se mnoho z našich představ ukázalo jako poměrně naivní. Svět je dnes po rozbití bipolárního světa mnohem méně bezpečný a patrně se situace bude dále zhoršovat. O tom, že naši naivitu nesdíleli globální hráči, a většina vyspělého světa byla již před dvaceti lety dobře zorientována, lze doložit na několika citacích z knihy Svět v 21. století (Preparing for the Twenty-First Century) Paula Kennedyho, profesora historie na Yaleské univerzitě v USA. Knihu dokončil v květnu 1992 a v českém překladu vyšla v roce 1996: Po skončení studené války nehledíme na nové uspořádání světa ale na bolavou a rozbitou planetu. Tempo a komplexnost sil působících změny je ohromné a hrozivé. Naše životy jsou stále více ovlivňovány silami, které jsou v pravém smyslu slova neodpovědné. Čelíme nekonečné řadě nejistot, velkému ohrožení bezpečnosti a blahobytu. Naše úsilí může mít na síly, které hýbou světem jen okrajový vliv. Naším úkolem je co nejlépe připravit společnost na budoucnost. Vyhlídky závisí na vybavení lidskými a technickými zdroji.

2 1. RIZIKA DRUHÉ DEKÁDY 21. STOLETÍ Akceleraci světové nestability dokládá porovnání zpráv o vývoji globálních rizik, které každoročně publikuje The World Economic Forum, nezávislá mezinárodní organizace, jejímž cílem je zlepšit stav světa zapojením obchodních, politických, akademických a další představitelů společnosti, se záměrem ovlivňovat tvorbu globálních, regionálních a průmyslových agend. Výsledky jsou rovněž předvedeny v grafickém znázornění usnadňujícím pochopení nejen závažnosti rizik současného světa, ale i jejich vzájemných vazeb a souvislostí. Obrázek 1 ukazuje pravděpodobnost a monetárně vyjádřený dopad nežádoucích událostí globálního významu. Obrázek 1 Sedm největších rizik v příštích 10 letech Osa x představuje pravděpodobnost, že nežádoucí událost nastane, osa y představuje míru negativního dopadu na svět vyjádřený v miliardách dolarů. O tom, že uvedené expertní odhady nejsou pesimistickým pohledem škarohlídů, ale odráží reálnou situaci svědčí skutečnost, že jen následky jediného zemětřesení v Japonsku překonaly patrně odhadovaný monetární dopad o 50%. Rovněž události v arabském světě a problémy zásahů globálního vládnutí v Libyjském konfliktu signalizují věrohodnost citované zprávy, i když zatím (naštěstí) nepřerostly do geopolitického konfliktu.

3 Jednotlivé nežádoucí události spolu samozřejmě více či méně souvisí jak z hlediska příčiny a následků, tak mohou mít i zesilující efekt. Pak se může původně izolovaná událost rozvinout do katastrofických následků vlivem vějířového šíření dominového efektu. Obdobně jako v oblasti přírodních katastrof může zemětřesení vyvolat tsunami s následnými devastujícími dopady na životy, majetky a přírodu, tak i nahromaděná síla korupčního jednání, uvolněná tragickou sebevraždou člověka v bezvýchodné situaci, může smést jeden vládní režim za druhým, jak jsme svědky v Severní Africe. Obrázek 2 ukazuje vazby, jež mohou dominové efekty vyvolat a zesilovat. Zdroj: 2011 World Economic Forum Obrázek 2 Vzájemné závislosti nežádoucích situací a rizik

4 Tak jako z nepřehledné hvězdné oblohy můžeme zvýraznit jednotlivá souhvězdí, tak i z tohoto shluku rizik můžeme zvýraznit 3 shluky - klastry vzájemně souvisejících událostí, které v konečném důsledku dopadají na jednotlivé občany, často prostřednictvím selhání (kritické) infrastruktury, jejímž úkolem je naopak usnadňovat náš život a uspokojovat naše potřeby (obrázek 3). Obrázek 3 Tři nejvýznamnější rizikové klastry pro globální stabilitu Rizika ekonomické nerovnováhy a nelegální ekonomiky se nemusí hned projevit sociálními bouřemi. Pokud však dojde k tomu, že značná část obyvatel bude mít potíže zajistit si potraviny, vodu a energii, stanou se sociální bouře jistotou. Důvod je zřejmý: dokud může člověk uspokojovat své fyziologické potřeby a má do značné míry pocit bezpečí (že stát alespoň v základním rámci své odpovědnosti funguje) je ochoten se smířit i s tím, že nedosahuje vlastní úplné seberealizace. Vlády zemí mají stále menší moc ovlivňovat globální jevy (síly), nebo jim bránit, a patrně jim nezbude jiná cesta, jak ochránit své obyvatelstvo, než cesta adaptace na hrozby, které zde evidentně existují, a to včetně předjímání dynamiky vývoje těchto hrozeb. Za řídící činitele (prapříčiny) globální nestability můžeme považovat 3 skutečnosti: růst světové populace a především její nerovnoměrný demografický vývoj v neprospěch západní civilizace; konečnost zdrojů (konečnost planety), především energetických surovin a zvláště ropy, na které je závislá síla armád; změna klimatu (bez ohledu na příčiny) s jejími průvodními jevy, v podmínkách České republiky především meteorologicko-hydrologickými. Tyto jevy se mohou rozvinout v nežádoucí stavy ovlivňující uspokojování základních potřeb lidí, jež je možno znázornit pomyslným Damoklovým mečem (obrácenou pyramidou potřeb podle Maslowa) visícím nad našimi rodinami.

5 Obrázek 4 Ohrožení rodiny nezvládnutím adaptace na globální jevy Jestliže si uvědomíme, že cesta mezi zdroji a rodinou zahrnuje infrastrukturu rozprostřenou na území, kde jednotlivé dopravní cesty mohou tvořit tisíce kilometrů (ropa, zemní plyn), nebo jsou v případě elektřiny centralizovány bez schopnosti akumulace tak, že banální porucha se za nepříznivé souhry okolností může během několika sekund rozvinout v blackout, je zřejmé, proč vlády integrují pojem kritické infrastruktury do své legislativy. Z historie hladomorů je známo, že jejich příčinou byla zejména nezvládnutá distribuce potravin, než jejich faktický nedostatek. Z obdobného důvodu jsou více než vlastní zdroje primárních energie z pohledu přežití krizové situace důležité energetické dopravní cesty její distribuční sítě. 2. ZAJIŠTĚNÍ KONTINUITY POSKYTOVÁNÍ ZÁKLADNÍCH POTŘEB Pro správnou funkci města, oblasti nebo státu, pro bezpečnost obyvatel a pro možnost uspokojování jejich základních potřeb, je důležitá alespoň částečná provozuschopnost kritické infrastruktury po dobu trvání mimořádných událostí. Dostupnosti důležitých služeb je nezbytná pro zajištění základních potřeb obyvatelstva. Krizové řízení musí být zaměřeno nejen na řešení krizových situací ve chvíli, kdy nastanou, ale důležitá je především prevence a připravenost na mimořádnou situaci. Musí být vyváženo úsilí před, během a po mimořádné události - všechny složky jsou důležité. Novelizace legislativy se zaměřuje na oblast prevence a připravenosti - na snížení pravděpodobnosti vzniku mimořádných událostí a snížení důsledků vyplývajících ze ztráty služeb poskytovaných kritickou infrastrukturou.

6 Úsilí by mělo být vedeno dvěma směry, jednak ve směru zkrácení doby poruchy, a také ve směru zmírnění dopadů přerušení funkce aktivací alternativních a nouzových procesů. Pramen: ISO 22399:2007(E) Obrázek 5 Zmírnění dopadů mimořádné události pomocí prevence a připravenost Metodický pokyn ISO (Societal security Guideline for incident preparedness and operational continuity management) uvádí podrobnosti integrovaného plánování a řízení procesů, které aktivně pomáhají organizacím: porozumět prostředí, ve kterém organizace působí, existenci omezení a hrozbám, které by mohly vést k významnému narušení chodu organizace; vyčíslit dopad narušení kritických provozních funkcí a procesů (obchodní činnosti); určit provozní a obchodní oblasti, které jsou kritické pro krátkodobý i dlouhodobý úspěch organizace; identifikovat infrastrukturu a zdroje potřebné k tomu, aby organizace mohla i nadále pracovat alespoň na minimální přijatelné úrovni; dokumentovat klíčové zdroje, infrastrukturu, úkoly a povinnosti, které jsou nezbytné pro podporu těchto kritických provozních funkcí v případě jejich narušení; zavedení postupů, které zajišťují stále aktuální a relevantní informace pro měnící se rizika i provozní prostředí; zajistit, aby příslušní zaměstnanci, zákazníci, dodavatelé a další zúčastněné strany si byli vědomi připravenosti a návaznost opatření, a v případě potřeby měli důvěru v jejich používání; implementovat odpovídajícím způsobem vhodná řešení a zajistit jejich trvalé zlepšování. Přitom pro úspěšnou prevenci je nezbytné zajistit interoperabilitu krizového řízení podniku kritické infrastruktury a krizového řízení zásobovaného území (obrázek 6).

7 DODAVATEL ENERGIE KRAJ, MUNICIPALITA BUSINESS CONTINUITY PLANNING MY CITY IS GETTING READY Obrázek 6 Zajištění interoperability krizového řízení Pro-aktivní přístup ke sdílení spoluodpovědnosti za bezpečnost obyvatelstva lze spatřovat v zavádění praxe BUSINESS CONTINUITY PLANNING na straně podnikatelských subjektů a v účasti krajů, měst a obcí v nadnárodní kampani OSN pro omezování rizika katastrof MY CITY IS GETTING READY ( Ve dnech června 2011 se bude konat v Bonnu druhý ročník světového kongresu Resilient Cities 2011, zaměřený na posilování odolnosti města regiónů a jejich adaptaci na jevy spojené se změnou klimatu. Cílem řízení rizik je identifikovat a charakterizovat hrozby související s provozem kritické infrastruktury (provozní havárie), hrozby pocházející z vnějšího prostředí, mezi něž patří vzájemné závislosti v kritické infrastruktuře (přerušení dodávky energie, výpadek systémů ICT, apod.), živelní pohromy (škody na infrastruktuře vlivem povodní, orkánů, námraz apod.) a úmyslné socio-patologické činy (terorismus, sabotáže především insideři, vandalismus, apod.). 3. PLÁNOVÁNÍ PRO ŘEŠENÍ KRIZOVÝCH SITUACÍ Zpracování krizových plánů pro jednotlivé úrovně řízení určuje Nařízení vlády 431/2010Sb. Na úrovni kraje to jsou: Přehled možných zdrojů rizik a analýzu ohrožení Krizový plán kraje Havarijní plán kraje Vnější havarijní plán Na úrovni obce s rozšířenou působností to jsou: Přehled možných zdrojů rizik a analýzu ohrožení Krizový plán obce s rozšířenou působností Vnější havarijní plán

8 Na úrovni subjektu kritické infrastruktury to je: Plán krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury V plánu krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury jsou identifikována možná ohrožení funkce prvku kritické infrastruktury a stanovena opatření na jeho ochranu. Jestliže je prvek kritické infrastruktury členěn do více samostatných celků, může být pro každý takový celek, je-li to účelné, zpracován dílčí plán krizové připravenosti. Plán krizové připravenosti je v podstatě podmnožinou plánu kontinuity obchodní činnosti. V obchodním prostředí se někdy tato opatření nazývají jako Incident Management Plan (IMP) což je vlastně z pohledu krizového řízení právě Plán krizové připravenosti. Management kontinuity je již i u nás standardizován normou ČSN BS : Management kontinuity činnosti organizace. Plán krizové připravenosti by tak měl být integrován do procesního přístupu řízení podniku a plánu kontinuity obchodní činnosti. Plánování kontinuity (Business Continuity Planning) ČSN BS : Management kontinuity činnosti organizace Plán krizové připravenosti Obrázek 9 Plán krizové připravenosti je podmnožinou plánu kontinuity 4. ZVYŠOVÁNÍ ODOLNOSTI V OBLASTI ENERGETIKY V důsledku její centralizace je nejzranitelnější elektrizační soustava, kdy nouzové stavy mohou být do jejího provozu importovány i zvenčí. Cestou ke snížení zranitelnosti není izolace české elektrizační soustavy, ale její postupná modernizace, směrem ke smart grids. Na straně distribuce bude muset umožňovat poskytování regulační podpůrné služby i ze strany spotřeby (např. Demand Side Management v závislosti na aktuální ceně elektřiny i jako součást regulačních opatření v krizových stavech). Na straně přenosu se předpokládá vybudování panevropské nadřazené sítě ( super-smart-grid ), umožňující nadnárodní vyrovnávání odchylek způsobovaných vyšším zapojením větrných a slunečních elektráren, jakož i zapojování velkých bloků jaderných elektráren. Energetická bezpečnost závisí na robustně dimenzované a přitom pružně přizpůsobivé energetické infrastruktuře především na energetických sítích. Tato oblast patří naštěstí do regulované oblasti energetiky. Neviditelná ruka trhu není totiž schopna takovou robustnost a flexibilitu zajistit a bude zde vždy v zájmu energetické bezpečnosti potřebná rozhodující účast státu. Nové požadavky kladené na elektroenergetické sítě byly předmětem řady projektů výzkumu a vývoje, které řešily systémové řešení nouzového zásobování elektřinou v případě krizových stavů /1/, výzkum možností posílení startů ze tmy pro zvýšení spolehlivosti a odolnosti provozu elektrizační soustavy ČR /2/ a zvýšení odolnosti distribuční soustavy proti důsledkům dlouhodobého výpadku přenosové soustavy ČR s cílem zvýšení bezpečnosti obyvatel /3/. Poznatky získané při řešení těchto projektů byly integrovány do 6. kapitoly zprávy vládní Nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu, která se zabývala vztahy mezi vývojem ve světě a energetickou bezpečností ČR /4/. Tato zpráva byla podnětem i pro zpracování některých pasáží návrhu Státní energetické koncepce (SEK), který byl zveřejněn 13. října 2009 a poslední znění je po zapracování připomínek z února 2010 /5/. Bohužel ve stínu očekávání

9 parlamentních voleb nebyla tehdy politická vůle tento návrh ve vládě projednat a projednání nové aktualizace bylo odloženo až na rok Lze konstatovat, že návrh z roku 2009 byl velmi kvalitní. Struktura tohoto posledního návrhu aktualizace SEK odpovídá zásadám tvorby strategických dokumentů. Vychází z analýzy vnějšího a vnitřního okolí. Na základě této situační analýzy jsou formulovány poslání, vize a strategické priority české energetiky. Ze shora uvedeného pohledu krizových scénářů lze konstatovat, že tento návrh naplňuje priority, které od energetického systému očekáváme z hlediska snižování zranitelnosti národního hospodářství a udržení možnosti přežití krizových situací z pohledu obyvatelstva. Analýza vnějších podmínek zdůrazňuje globální soupeření o primární zdroje energie zesílené růstem ekonomik rozvojových zemí a jejich energetických potřeb. To znamená, že komoditní trhy s energií budou značně ovlivňovány zahraniční politikou a diplomacií vůči producentským zemím a jejich aliancím. Jejím cílem je zajištění přístupu ke zdrojům primární energie a zabezpečení energetických dopravních cest (ropovody, plynovody, námořní trasy, mořské úžiny). Analýza konstatuje, že Evropě hrozí kvůli nedostatku vlastních neobnovitelných zdrojů zvyšování energetické závislosti. Také upozorňuje, že tržní modely nejsou schopny správně ocenit spolehlivost a energetickou bezpečnost. Zdůrazňuje rostoucí tlak na zvýšení ochrany klimatu a politickou orientaci EU na prosazování rozvoje obnovitelných zdrojů energie. OZE budou postupně měnit strukturu zdrojů a vyvolávat změny v uspořádání přenosových a distribučních sítí. Integrace trhů s energií napříč Evropou umožní umisťování zdrojů do oblastí s vhodnými přírodními podmínkami (elektroenergetika). Zdrojová, geografická a transportní diverzifikace bude vyvolávat nároky na budování nadnárodních evropských dopravních cest energie TEN-E a posílení tras zemního plynu a elektřiny v ose sever/jih. Navazující analýza vnitřních podmínek konstatuje nejen stáří nezbytné síťové infrastruktury, ale i problém nedostatečných lidských zdrojů, které jsou pro transformaci evropské (a tedy i české) energetiky nezbytné. Je zdůrazněna silná stránka České republiky spočívající v její geografické poloze. Geografická poloha ČR vytváří předpoklady stát se důležitou evropskou tranzitní zemí pro všechny síťové komodity. Ze silných stránek analýzy vnitřních podmínek vyzdvihuje rozvinuté systémy zásobování teplem s vysokou účinností využití primárních paliv, zásoby hnědého uhlí a uranové rudy. Ze slabých stránek zdůrazňuje přetrvávající relativně vysokou energetickou náročnost tvorby HDP, která však představuje zároveň významnou příležitost k dosažení úspor energie a zvýšení energetické účinnosti. SEK definuje šest strategických priorit: (1) Vyvážený mix energetických zdrojů s důrazem na stabilitu, energetickou bezpečnost a odolnost elektrizační soustavy. Aktualizace SEK 2010 přepokládá vyrovnanou diverzifikaci energetických zdrojů. S ohledem na nejistotu vývoje globální ekonomiky, preference investorů a pokrok v relaxaci plynovodů Nord Stream a Gazela lze očekávat, že při projednávání návrhu aktualizace SEK v roce 2011dojde ke korekci směrem k vyššímu využití zemního plynu a možná k rozvolnění přípravy nových jaderných zdrojů. (2) Zvyšování energetické účinnosti a dosažení úspor energie v hospodářství i v domácnostech. Význam zvýšení energetické účinnosti z hlediska krizových situací spočívá v tom, že významně usnadňuje prevenci vzniku krizových stavů, neboť snižuje nároky na dimenzování záložních systémů. (3) Rozvoj síťové infrastruktury ČR v kontextu zemí střední Evropy, posílení mezinárodní spolupráce a integrace trhů s elektřinou a s plynem v regionu včetně podpory vytváření účinné a akceschopné společné energetické politiky EU.

10 ZÁVĚR Tato priorita je důležitým prvkem souvisejícím s potřebnou angažovaností ČR ve společné energetické politice EU. Středoevropský region má příležitost být důležitou spojnicí v rámci TEN-E nejen ve směru východ západ, ale i sever jih. (4) Podpora výzkumu a vývoje zajišťující konkurenceschopnost české energetiky a podpora školství, s cílem obnovy a rozvoje technické inteligence. Velkou příležitostí je využití zkušeností a vysokého intelektuálního potenciálu našich energetiků k zapojení českých organizací do výzkumu a vývoje integrace evropských energetických systémů. K zapojení do této integrace by měla přispět také činnost technologické platformy "Udržitelná energetika ČR". (5) Zvýšení energetické bezpečnosti a odolnosti ČR a posílení schopnosti zajistit nezbytné dodávky energií v případech kumulace poruch, vícenásobných útoků proti kritické infrastruktuře a v případech déletrvajících krizí v zásobování palivy. Tato část návrhu aktualizované SEK rozpracovává stávající SEK z roku 2004 do konkrétních cílů. Z důvodu hrozby přerušení zásobování palivy požaduje zvýšit podíl vícepalivových systémů v oblasti CZT. Z důvodu možného vzniku déletrvajícího přerušení provozu přenosové soustavy (blackout) požaduje, aby distribuční soustavy byly schopny provozu v režimu nouzových ostrovních systémů s využitím místních zdrojů (především tepláren) schopných startovat rovněž ze tmy. (6) Zajištění šetrného přístupu k životnímu prostředí a minimálních dopadů energetiky na životní prostředí. Tyto dopady je samozřejmě nutné sledovat v celém zásobovacím řetězci počínaje dopady těžby, produkty spalování i štěpných reakcí a dopady souvisejícími s likvidací dožité technologie konče. Pokusili jsme se v tomto příspěvku nastínit, že žijeme v turbulentní době, kdy se ani technici, ani ekonomové, ani geologové, a tím spíše ani politici, nemohou shodnout na scénáři pravděpodobného vývoje lidské společnosti a globální ekonomiky. Vzhledem k závislosti společnosti ne elektřině a zranitelnosti elektroenergetické soustavy je zatím nejvíce propracováno zvyšování odolnosti energetické kritické infrastruktury. Návrh aktualizace státní energetické koncepce z roku 2009/2010 počítá s větším zapojení principů ochrany obyvatelstva do návrhů rozvoje energetického systému státu. Lze si přát, aby zmíněné prvky byly vládou v roce 2011 projednány a schváleny. V souvislosti s aktualizovanou legislativou lze také očekávat, že budou nejen subjekty kritické infrastruktury (stanovené podle průřezových a odvětvových kritérií), ale i ostatní dodavatelé nezbytných výrobků a služeb (například zásobování teplem) požádány o zpracování plánů krizové připravenosti. Plán má být v souladu s opatřeními vyplývajícími z krizového plánu kraje, případně obce s rozšířenou působností a způsob zajištění jejich provedení vedoucí ke zvýšení ochrany obyvatelstva. Mezi plány kontinuity podnikatelských subjektů a plány krizové připravenosti existuje velká obsahová podobnost. Plán krizové připravenosti je v podstatě podmnožinou plánu kontinuity (BCP). Je proto účelné z pohledu zajištění interoperability řízení kontinuity a krizového řízení obě metodiky pro případ řešení nouzového zásobování objektů kritické infrastruktury sjednotit. Plány kontinuity má například ve Velké Británii zpracováno 73 % podniků zajišťujících veřejné služby. Zvyšující se frekvence stávajících pohrom a nové hrozby 21. století povedou k tomu, že se bude počet podniků, od kterých bude vyžadováno plán krizové připravenosti, rozšiřovat. V takovém případě budou ve výhodě subjekty proaktivní, protože pak bude určovat úroveň a praktickou náplň těchto plánů podnik a odborníci a nikoliv úředníci. CITYPLAN v uvedených oblastech nabízí profesionální podporu.

11 LITERATURA [1] Projekt VD A05 - Systémové řešení nouzového zásobování elektřinou v případě krizových stavů ( , MV0/VD). [2] Projekt 2A-2TP1/003 - Výzkum možností posílení startů ze tmy pro zvýšení spolehlivosti a odolnosti provozu elektrizační soustavy ČR. ( , MPO/2A). [3] Projekt 2A-1TP1/065 - Zvýšení odolnosti distribuční soustavy proti důsledkům dlouhodobého výpadku přenosové soustavy ČR s cílem zvýšení bezpečnosti obyvatel. ( , MPO/2A). [4] Zpráva Nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu, Vláda ČR, září [5] Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu, únor 2010.

Smart Cities Co znamená udržitelnost v lokálním hledisku?

Smart Cities Co znamená udržitelnost v lokálním hledisku? Smart Cities Co znamená udržitelnost v lokálním hledisku? Ing. Ivan Beneš Fórum pro udržitelné podnikání 3. ročník Praha, 20.3.2013 Tento příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu VF20112015018 Bezpečnost

Více

nová příležitost pro teplárny

nová příležitost pro teplárny Aktualizace SEK nová příležitost pro teplárny Zvýšení odolnosti distribuční soustavy proti důsledkům dlouhodobého výpadku přenosové soustavy ČR s cílem zvýšení bezpečnosti obyvatel (Projekt 2A-1TP1/065

Více

Smart Cities - Význam udržitelnosti z lokálního hlediska?

Smart Cities - Význam udržitelnosti z lokálního hlediska? - Inteligentní budovy 2013 Ing. Ivan Beneš, Ing. Jana Caletková, Ph.D. Smart Cities - Význam udržitelnosti z lokálního hlediska? Brno, 2013-04-24 Tento příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu VF20112015018

Více

Zvýšení odolnosti distribuční soustavy proti důsledkům dlouhodobého výpadku přenosové soustavy ČR s cílem zvýšení bezpečnosti obyvatel

Zvýšení odolnosti distribuční soustavy proti důsledkům dlouhodobého výpadku přenosové soustavy ČR s cílem zvýšení bezpečnosti obyvatel Zvýšení odolnosti distribuční soustavy proti důsledkům dlouhodobého výpadku přenosové soustavy ČR s cílem zvýšení bezpečnosti obyvatel Představení a význam projektu 2A-1TP1/065 RESPO Tento projekt je realizován

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU ENERGETICKÉ KONCEPCE Tisková konference MPO 31. 7. 2012 Kde se nacházíme 2 Vnější podmínky Globální soupeření o primární zdroje energie Energetická politika EU Technologický

Více

Smart Cities součást prevence katastrof ve městech

Smart Cities součást prevence katastrof ve městech Smart Cities součást prevence katastrof ve městech Ing. Ivan Beneš Tento příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu VF20112015018 Bezpečnost občanů krizové řízení (BOKR), za finanční podpory z prostředků

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

Státní energetická koncepce ČR

Státní energetická koncepce ČR Třeboň 22. listopadu 2012 Legislativní rámec - zákon č. 406/2000 Sb. koncepce je strategickým dokumentem s výhledem na 30 let vyjadřujícím cíle státu v energetickém hospodářství v souladu s potřebami hospodářského

Více

Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika

Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Člen Rady expertů, Czech BCSD/WBCSD Konference Smart Life Praha 29.1.2014 Tento

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu společenstvo těžařů Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu (

Více

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR Budoucnost české energetiky Václav Pačes Akademie věd ČR Nezávislá energetická komise (NEK) se m.j. zabývala těmito oblastmi 1. Jak snížit energetickou náročnost ČR 2. Jak uspokojit rozvoj společnosti

Více

Ochrana obyvatelstva a kritická infrastruktura v oblasti energetických systémů. Ing. Ivan Beneš, CITYPLAN spol. s r.o. 2006

Ochrana obyvatelstva a kritická infrastruktura v oblasti energetických systémů. Ing. Ivan Beneš, CITYPLAN spol. s r.o. 2006 Ochrana obyvatelstva a kritická infrastruktura v oblasti energetických systémů Ing. Ivan Beneš, CITYPLAN spol. s r.o. 2006 1 Oblasti kritické infrastruktury základ pro inventarizaci prvků KI Oblast č.

Více

bezpečnost zásobování elektřinou

bezpečnost zásobování elektřinou Energetická bezpečnost a bezpečnost zásobování elektřinou Projekt RESPO Projekt 2A-1TP1/065 je realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu

Více

Energetická bezpečnost a možnosti zodolnění energetiky

Energetická bezpečnost a možnosti zodolnění energetiky Energetická bezpečnost a možnosti zodolnění energetiky 1 Ing. Dušan Princ, CityPlan spol. s r.o. Spotřeba elektrické energie V posledních desetiletích značně vzrostla spotřeba elektrické energie vlivem

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Smart Life součást prevence katastrof ve městech. Ing. Ivan Beneš Konference Smart Cities 31. října 2013 BEFFA, Praha

Smart Life součást prevence katastrof ve městech. Ing. Ivan Beneš Konference Smart Cities 31. října 2013 BEFFA, Praha Smart Life součást prevence katastrof ve městech Ing. Ivan Beneš Konference Smart Cities 31. října 2013 BEFFA, Praha World Economic Forum Annual Meeting 2013 (Davos, Švýcarsko 23-27.1.2013) Žijeme dnes

Více

Energetické cíle ČR v evropském

Energetické cíle ČR v evropském kontextu kontextu 1 Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Konkurenceschopnost Bezpečnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální

Více

Teplárenství ve Státní energe/cké koncepci

Teplárenství ve Státní energe/cké koncepci Teplárenství ve Státní energe/cké koncepci XVII. Jarní konference AEM, Praha 27. února 2013 Koncepce hlavní směry Energe&cká účinnost a úspory (jako nástroj efek&vity a bezpečnos&, nikoliv jako dogma)

Více

Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích

Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích LEGISLATIVA PRO STAVY NOUZE Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích 1 Legislativa pro stavy nouze Poruchy v síťových systémech se šíří rychle a jejich důsledky jsou citelné pro všechny Speciální

Více

Vliv SmartGrids na zajištění energetické bezpečnosti

Vliv SmartGrids na zajištění energetické bezpečnosti Vliv SmartGrids na zajištění energetické bezpečnosti 1 Ing. Ivan Beneš, CityPlan spol. s r.o. ČTPSG, Workshop I Praha Běchovice, 1.3.2010 Obsah prezentace Výchozí celostní přístupy Ekonomické důvody pro

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

ENERGETICKÁ BEZPEČNOST (MOŽNOSTI A RIZIKA)

ENERGETICKÁ BEZPEČNOST (MOŽNOSTI A RIZIKA) ENERGETICKÁ BEZPEČNOST (MOŽNOSTI A RIZIKA) Ing. Ivan Beneš, CEO Ing. Jana Caletková, PhD., vedoucí Oddělení vodní, energetické a potravinové bezpečnosti AF-CITYPLAN s.r.o. 10. medzinárodna konferencia

Více

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice?

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? 18. června 2013 - Hotel Jalta Praha, Václavské nám. 45, Praha 1 Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? Ing.Libor Kozubík Vedoucí sektoru energetiky IBM Global Business Services Energie hraje v

Více

Úvod do krizové legislativy a řízení bezpečnosti infrastruktury. Ing. Ivan Beneš, CITYPLAN spol. s r.o. 2006

Úvod do krizové legislativy a řízení bezpečnosti infrastruktury. Ing. Ivan Beneš, CITYPLAN spol. s r.o. 2006 Úvod do krizové legislativy a řízení bezpečnosti infrastruktury Ing. Ivan Beneš, CITYPLAN spol. s r.o. 2006 1 Legislativní podklad řízení bezpečnosti infrastruktury Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti

Více

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o.

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Co je BCM? Mezi časté příčiny přerušení kontinuity činností patří technická selhání (energie, HW,

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce

Aktualizace Státní energetické koncepce Aktualizace Státní energetické koncepce XXIV. Seminář energetiků Valašské Klobouky, 22. 01. 2014 1 Současný stav energetiky Vysoký podíl průmyslu v HDP + průmyslový potenciál, know how - vysoká energetická

Více

Ostrovní provoz velkých aglomerací případová studie Prahy

Ostrovní provoz velkých aglomerací případová studie Prahy Ostrovní provoz velkých aglomerací případová studie Prahy Ing. Ivan Beneš CEO, AF-CITYPLAN s.r.o. XV. Podzimní konference AEM: Blackout v ČR 18-19. září 2012, Praha Tento příspěvek vznikl v rámci řešení

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Stabilita energetických

Stabilita energetických Stabilita energetických systémů nebo chaos? Stabilita energetických systémů nebo chaos? Ing. Ivan Beneš,, CityPlan spol. s r.o. Konference PERCH, Praha, 14. října 2008 1 Obsah prezentace Přesv esvědčivost

Více

Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005

Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005 Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005 Současné a perspektivní postavení jaderné energetiky v rámci energetické koncepce

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

Strojírenství a konkurenceschopnost ČR. Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj

Strojírenství a konkurenceschopnost ČR. Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Strojírenství a konkurenceschopnost ČR Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj 1 Propad konkurenceschopnosti ČR Ukazatel umístění ČR ve světě 2013 2010 Kvalita

Více

STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+

STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. Josef Postránecký ředitel odboru rozvoje a strategie regionální politiky STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR základní, střednědobý

Více

Independent Energy Commission Nezávislá energetická komise (NEK) Václav Pačes Hynek Beran

Independent Energy Commission Nezávislá energetická komise (NEK) Václav Pačes Hynek Beran Independent Energy Commission Nezávislá energetická komise (NEK) Václav Pačes Hynek Beran Složení NEK Josef Bubeník Vladimír Dlouhý František Hrdlička (místopředseda) Miroslav Kubín Petr Moos Petr Otčenášek

Více

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled první ročník semináře ehealth 2012 kongresový sál IKEM 1.11.2012 Elektronizace zdravotnictví: 1. jedná se o dlouhodobé téma 2. povede ke zvýšení

Více

Jak by měl být transformován sektor teplárenství a jakou roli by měl hrát

Jak by měl být transformován sektor teplárenství a jakou roli by měl hrát Jak by měl být transformován sektor teplárenství a jakou roli by měl hrát Ing. Josef Novák Veolia Energie ČR, a.s. Pražské evropské energetické fórum 2016 Praha, 21. 4. 2016 Jak může Strategie pro vytápění

Více

Budoucnost teplárenství 21.6.2013. Konference Mělník

Budoucnost teplárenství 21.6.2013. Konference Mělník Budoucnost teplárenství 21.6.2013 Konference Mělník MÁ CENTRALIZOVANÉ TEPLÁRENSTVÍ ŠANCI V DECENTRALIZOVANÉ, LIBERALIZOVANÉ A PŘEREGULAVANÉ VÝROBĚ ELEKTŘINY? Historicky byly perfektně nastaveny korelace

Více

Energetická politika ČR a vývoj jednotného trhu proměny role národního státu v procesu integrace energetických trhů EU

Energetická politika ČR a vývoj jednotného trhu proměny role národního státu v procesu integrace energetických trhů EU Energetická politika ČR a vývoj jednotného trhu proměny role národního státu v procesu integrace energetických trhů EU EURO Konference PRIORITY ČESKÉ A EVROPSKÉ ENERGETIKY: JAK DÁL? Praha, 8. března 2011

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

Zaměření OP PIK 4 Prioritní osy (PO)

Zaměření OP PIK 4 Prioritní osy (PO) Zaměření OP PIK 4 Prioritní osy (PO) PO 1 Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace PO 2 Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a stř. podniků PO 3 Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury

Více

Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA

Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA Č. j.: TACR/4321/2015 I. Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech 1. Využití (aplikace)

Více

Budoucnost dispečerských řídicích systémů.

Budoucnost dispečerských řídicích systémů. ELEKTROSYSTEM a.s. Budoucnost dispečerských řídicích systémů. 11. června 2018 Základní úkol dispečerských řídicích systémů (DRS) Udržení bilance odběr = výroba Při zohlednění kritérií: Bezpečnost Kvalita

Více

Národní vize Smart Grid

Národní vize Smart Grid Národní vize Smart Grid Smart Life TOP Hotel Praha - 24. ledna 2012 Obsah Aktualizace energetické koncepce - vize EEGI Meber States Initiative Možný vývoj Smart Grid Regulační schopnosti chytrých sítí

Více

Ostrovy života - náročnost vybavení městských tepláren zařízením pro start ze tmy

Ostrovy života - náročnost vybavení městských tepláren zařízením pro start ze tmy Ostrovy života - náročnost vybavení městských tepláren zařízením pro start ze tmy 1 Ing. Ivan Beneš, CityPlan spol. s r.o. COGEN Czech - Dny kogenerace 2009 Průhonice, 20. října 2009 Bezpečnostní koncept

Více

Územní ekologické limity těžby

Územní ekologické limity těžby Územní ekologické limity těžby uhlí z pohledu bezpečnosti dodávek tepla a možnosti dalšího vývoje systémů 1 Ing. Ivan Beneš, CityPlan spol. s r.o. Project SDHTake-off, EC-Programme IEE Praha, 13.12.2010

Více

ENERGETICKÁ POLITIKA ČR, VÝHLEDY A STRATEGIE. Ing. Eva Slováková Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie

ENERGETICKÁ POLITIKA ČR, VÝHLEDY A STRATEGIE. Ing. Eva Slováková Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie konference Hospodaření s energií v podnicích 20. října 2011, Praha OBSAH 1. Aktualizace SEK 2. Výzkum, vývoj a demonstrace v energetice 3. Podmínky podnikání a výkon státní správy v energetických odvětvích

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Očekávaný vývoj energetiky do roku 2040

Očekávaný vývoj energetiky do roku 2040 2040 Technické, ekonomické a bezpečnostní ukazatele 2040 1 Strategické cíle energetiky ČR Bezpečnost dodávek energie = zajištění nezbytných dodávek energie pro spotřebitele i při skokové změně vnějších

Více

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE aneb: z elektrárny ke spotřebiči prof. Úsporný 2 3 Z ELEKTRÁRNY KE SPOTŘEBIČI Abychom mohli využívat pohodlí, které nám nabízí elektřina, potřebujeme ji dostat z elektráren

Více

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010 Energetická bezpečnost Petr Binhack 30.1.2010 Bezpečnost a jistota dodávek ropy závisí pouze a jedině na rozmanitosti zdrojů. 2 Energetická bezpečnost: nové paradigma Studená válka dominuje vojensko-politické

Více

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví v energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví Úvod do energetické politiky EU Energetická bezpečnost Vnitřní trh energií Důsledky

Více

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Ing. Miroslav Vrba, CSc., předseda EK ČR/WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Heslo Kongresu Hledejme řešení k problémům světové energetiky

Více

Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT

Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT Na základě analýz a podkladů zpracovaných v letech 2013-2014 byl zpracován Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG), který prošel mezirezortním připomínkovým

Více

Energetická strategie ČR do roku 2040

Energetická strategie ČR do roku 2040 Energetická strategie ČR do roku 2040 Vnější a vnitřní podmínky, strategické priority a koncepce rozvoje české energetiky Konference KHKJM v Brně, 12. 11. 2012 2040 Vnější podmínky energetiky ČR Ekonomický

Více

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha,

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, 4.7.2008 Obecný rámec Kultivace a rozvoj energetických trhů, poskytnutí prostoru podnikatelským subjektům

Více

Páteřní infrastruktura

Páteřní infrastruktura Páteřní infrastruktura SENÁT PČR, 23. 1. 2014 petr.moos@rek.cvut.cz mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, Priority SMK, NPR 2 Východiska Klíčové strategie pro budoucí kohezní politiku: Dopravní

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

Role decentrálních zdrojů jako ochrany proti blackoutu

Role decentrálních zdrojů jako ochrany proti blackoutu Role decentrálních zdrojů jako ochrany proti blackoutu Projekt 2A-1TP1/065 je realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci programu

Více

3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky?

3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky? 3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky? 2. 4. 2015, Pražské evropské energetické fórum 1 Vliv různých faktorů na celkovou spotřebu

Více

HOSPODÁŘSKÁ SFÉRA A HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY

HOSPODÁŘSKÁ SFÉRA A HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY 20. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta bezpečnostného inžinierstva ŽU, Žilina, 20. - 21. máj 2015 HOSPODÁŘSKÁ SFÉRA A HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO

Více

zásoby v roce 2008 ve výši cca 177 x10 12 m 3 roční těžba v roce 2007 byla 3,031 x10 12 m 3

zásoby v roce 2008 ve výši cca 177 x10 12 m 3 roční těžba v roce 2007 byla 3,031 x10 12 m 3 PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU aneb NEBYLA TO NÁHODA! Ing. Oldřich Petrţilka, Senior Manager, Česká plynárenská unie OBSAH - světové zásoby a zdroje zemního plynu - cesta plynu

Více

LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO PROJEKTY BIOPLYNOVÝCH STANIC

LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO PROJEKTY BIOPLYNOVÝCH STANIC LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO XI. ročník konference o bioplynu v ČR Výstavba a provoz bioplynových stanic 13. 14. října 2011, Třeboň OBSAH 1. Aktualizace SEK 2. Výzkum, vývoj a demonstrace pro energetiku

Více

Možný přístup k odhadu spotřeby elektřiny v ČR a jednotlivých regionech

Možný přístup k odhadu spotřeby elektřiny v ČR a jednotlivých regionech Možný přístup k odhadu spotřeby elektřiny v ČR a jednotlivých regionech Euroenergy, spol. s r.o. 21. září 2011 XIV. Podzimní konference AEM Úvod Předešlé práce a tato prezentace byly zpracovány s využitím:

Více

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..!

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI základní strategický dokument vztahuje se na krizové situace (katastrofy) analyzuje současnost a navrhuje opatření ke zlepšení ZDROJE

Více

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek ČEZ vnímání společenské odpovědnosti ČEZ si je vědom společenské odpovědnosti za podstatný podíl emisí skleníkových plynů i jiných

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ

ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. ČVUT v Praze, fakulta dopravní OBSAH 1. Úvod 2. Základní veřejná aktiva a základní funkce území 3. Území 4. Příčiny jevů, které poškozují území

Více

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Praha, 17. září 2015 MPO, podpora podnikání a tzv. Junckerův balíček MPO je dlouhodobě hlavním podporovatelem českého průmyslu a inovací

Více

Omezená distribuce elektřiny při dlouhodobém výpadku napájení distribuční soustavy z přenosové soustavy ČR

Omezená distribuce elektřiny při dlouhodobém výpadku napájení distribuční soustavy z přenosové soustavy ČR Omezená distribuce elektřiny při dlouhodobém výpadku napájení distribuční soustavy z přenosové soustavy ČR Ing. František Mejta Ing. Milan Moravec mejta@egu.cz moravec@egu.cz www.egu.cz Obsah 1. K problémům

Více

Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ing. Ondřej Ptáček odbor inovačního podnikání a investic 22. května 2014, Praha Konference Financování

Více

ENERGETICKÁ KONCEPCE S ODSTUPEM

ENERGETICKÁ KONCEPCE S ODSTUPEM ENERGETICKÁ KONCEPCE S ODSTUPEM ROKU A TEPLÁRENSTVÍ Pavel Šolc, spoluautor návrhu SEK2009 OBSAH Priority energetické politiky Strategie v oblasti elektroenergetiky Nástroje k realizaci strategických cílů

Více

Evropský parlament. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského parlamentu

Evropský parlament. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského parlamentu Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského parlamentu Aktuální otázky z energetiky projednávané

Více

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie?

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a na Slovensku Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Lubomír Lízal, PhD. Holiday Inn, Brno 14.5.2014 Předpovídání spotřeby Jak předpovídat budoucí energetickou

Více

PATRES Školící program

PATRES Školící program Národní energetická politika České republiky využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Jiří Spitz ENVIROS, s. r. o. 1 Státní energetická koncepce platná připravovaná aktualizace Obsah Národní akční

Více

Stav ASEK, změny energetických zákonů, principy surovinové politiky

Stav ASEK, změny energetických zákonů, principy surovinové politiky Stav ASEK, změny energetických zákonů, principy surovinové politiky, Ing. Marcela Juračková, Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference ENERGETIKA MOST, 24.9.2014 1 Energetická

Více

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Úspory energie a uhlíková stopa úřadu Olomouc dne 28. 8. Akční plán ÚEK OK Akční plán UEK Olomouckého kraje : prováděcí dokument, který

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Programy podpory pro inovativní

Programy podpory pro inovativní technologie a výrobky OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) Vodovody a kanalizace 2015 Praha 21.5. 2015 1 OP PIK - Cíl programu dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené

Více

ČESKÁ REPUBLIKA A KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST

ČESKÁ REPUBLIKA A KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÁ REPUBLIKA A KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST Jaroslav Pejčoch, pejcoch@tsoft.cz TUESDAY 1. 3. 2012 1 Co když se zhroutí některá z kritických infrastruktur? Jaké by byly první minuty, hodiny a dny bez elektřiny

Více

Energetická odolnost a její zabezpečení. Energetická odolnost a její. zabezpečení

Energetická odolnost a její zabezpečení. Energetická odolnost a její. zabezpečení 1 Energetická odolnost a její zabezpečení Ing. Ivan Beneš, CityPlan spol. s r.o. XII. Podzimní konference AEM (Aktualizace Státní energetické koncepce) Praha, 12.11.2009 Obsah prezentace Východiska: Celostní

Více

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje 2014-2020 Strategie regionálního rozvoje ČR pro období 2014 2020 (SRR) je základním koncepčním dokumentem v oblasti regionálního rozvoje. Dle

Více

Budoucnost české energetiky II

Budoucnost české energetiky II Budoucnost české energetiky II Seminář Ústřední odborné komise ČSSD pro průmysl a obchod a energetické subkomise Návrh energetické politiky ČSSD Praha, 11. květen 2017 Princip energetické politiky Státní

Více

AUDIT V OBLASTI UDRŽITELNÉ ENERGIE

AUDIT V OBLASTI UDRŽITELNÉ ENERGIE AUDIT V OBLASTI UDRŽITELNÉ ENERGIE Příručka pro nejvyšší kontrolní instituce PRAHA, DUBEN, 2017 Audit v oblasti udržitelné energie Příručka pro nejvyšší kontrolní instituce Pomůcka pro provádění auditu

Více

Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky

Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky Výbor pro udržitelnou energetiku 11/2016 Miroslav Vrba, Karel Vinkler Základní informace o ČEPS, a.s. (I.) Výhradní provozovatel přenosové soustavy ČR na základě

Více

Volební program TOP 09 ENERGETIKA. Jan Husák

Volební program TOP 09 ENERGETIKA. Jan Husák 17/09/2013 Volební program TOP 09 Jan Husák Energetika = klíčová oblast ekonomiky, Přímý vliv na bezpečnost a suverenitu státu. Strategické odvětví - nutnost dlouhodobého politického konsenzu napříč politickým

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Investice do přepravních a distribučních sítí plynu

Investice do přepravních a distribučních sítí plynu Investice do přepravních a distribučních sítí plynu Vladimír Štěpán Jiří Gavor Únor 2009 ENA s.r.o. stepan@ena.cz Plynárenské a elektrárenské sítě: - Plynárenské sítě jsou výrazně odolnější než elektrárenské

Více

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Ing. Pavel DOBEŠ, Ph.D. a kol. pavel.dobes@vsb.cz Laboratoř výzkumu a managementu rizik VŠB-TU Ostrava, FBI Konference: Úmluva o zákazu chemických

Více

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Ing. Pavel Marták Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření 30. května 2018 Strategické dokumenty řešící sucho Strategie přizpůsobení

Více

Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR

Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Stav a trendy ve zvyšování energetické efektivnosti a úsporách konečné spotřeby energie v ČR : jeden ze základních pilířů udržitelné energetiky

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Globální rizika. Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech

Globální rizika. Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Global Risk Report ročenka analyzující globální rizika vydává Světové ekonomické fórum

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) možnosti pro podnikatele

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) možnosti pro podnikatele Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) možnosti pro podnikatele 19. května 2014, Ostrava ZPĚT NA VRCHOL INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu

Více

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek Digitální ekonomika Rozsáhlá a postupná celospolečenská změna, spojená s digitalizací, internetem věcí, služeb a lidí; Nový způsob propojení

Více

Problematika kritické infrastruktury

Problematika kritické infrastruktury Problematika kritické infrastruktury Martin Bílek FSV UK Praha 13. dubna 2010 Obsah Vymezení kritické infrastruktury (KI) Legislativní rámec KI Důležité prvky KI Ochrana KI Vymezení kritické infrastruktury

Více

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí Vize Liberecký kraj je moderní atraktivní konkurenceschopný region rozvíjející se v souladu s principy udržitelného

Více

Naplnění energetické strategie ČR se neobejde bez intervencí

Naplnění energetické strategie ČR se neobejde bez intervencí Naplnění energetické strategie ČR se neobejde bez intervencí Mělník, 20. 6. 2013 1 Pilíře energetické strategie Udržitelnost Dopady na Životní prostředí Kontinuita provozu a rozvoje energetiky Mezinárodní

Více

POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s.

POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s. POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s. Konference Trendy Evropské Energetiky, Praha, 11.11.2014 ZÁKLADNÍ

Více