7. TŘÍDA. Chalupová Eva, Samcová Eva 1997/1998 PASPORTIZACE TŘÍDY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "7. TŘÍDA. Chalupová Eva, Samcová Eva 1997/1998 PASPORTIZACE TŘÍDY"

Transkript

1 7. TŘÍDA Chalupová Eva, Samcová Eva 1997/1998 PASPORTIZACE TŘÍDY Základní devítiletá škola, kterou jsme navštěvovaly, se nachází v Praze. Starší budova leží uprostřed zástavby domů - nemá tedy jako např. některé sídlištní školy či školy stojící neobklopeny domy, své závodiště (ovál), školní pozemek apod. Škola se však snaží svým žákům vyjít maximálně vstříc, a proto na bývalém školním dvoře nechala zřídit krásně barevné školní hřiště o rozměrech tenisového kurtu (umělý povrch). Menší tělocvična dětem nenabízí takové sportovní využití jako moderně zařízené prostorné tělocvičny. Děti na dotaz, kam chodí o velké přestávce (tj. přestávka mezi dopoledním a odpoledním vyučováním) odpověděly, že někteří jdou na Karlák kecat nebo třeba i hrát floorball (kluci) nebo jdeme jen tak ven, nebo třeba do Mekáče (pozn.: restaurace McDonald není daleko od školy). Navštěvovaly jsme 7. třídu této školy. Do třídy chodí 26 dětí - 13 chlapců a 13 dívek (a jeden chlapec je dlouhodobě v Číně). Jeden žák je prý nový - Tomáš L. Narodil se v USA, v rodině českých emigrantů, zná jen hovorovou češtinu, a proto má celkem problémy v českém jazyce (dle třídní učitelky). Třídní učitelka je mladšího věku a ve své třídě vyučuje matematiku a angličtinu. Tato třída vznikla v předminulém školním roce ( ) sloučením 5. A a 5. B třídy, protože některé děti odešly na osmileté gymnázium. Většina dětí (kromě čtyř) bydlí v okolí školy. Podle paní učitelky třídní je to...taková průměrná třída, je jasné, že po odchodu těch lepších dětí se úroveň snížila a je to znát, ale to je samozřejmé, ale tento problém nemáme jen my, že chybí takoví ti tahouni třídy.... Snažily jsme se získat její názor na sociální strukturu třídy: Jako třída se po škole schází jen některé skupinky holek a kluků zvlášť. Na zájem dětí o hry odpověděla: Chlapci jsou hravější než děvčata. - což samozřejmě odpovídá této věkové kategorii (pozn. autorek). Zeptaly jsme se třídní učitelky, zda existují hranice mezi dětmi z bývalé A třídy a bývalé B třídy. Myslím, že ani ne, tím, že jsme menší škola, děti se znaly ještě před sloučením pátých tříd - zpočátku snad malinko ano, ale teď nic takového nepozoruji. Na naší otázku dětem, jak vidí svoji třídu, jsme se setkaly s těmito názory: - Jak kdy, někdy je to docela dobrý až na to, že kluci jsou jak malí - furt si něco čmáraj a vymejšlej a s náma se neumí bavit. (Dívka ze skupiny ostatní dívky - viz dále.) - Nejsuprovější jsou přestávky - vzadu hrajem pinčes nebo si házíme tenisákem. (Hoch ze skupiny sportovci.) - Kluci jsou jak mimina, vůbec nic nechápou a jsou trapný. (Dívka ze skupiny dospělých dívek.)

2 - Štve mě, že jsme jako třída docela na takový skupinky a ňák víc dohromady moc ne. (Dívka ze skupiny ostatní dívky.) - Docela to de - mohlo by to bejt horší. (Hoch ze skupiny nezařazených.) - Mám tady fajn kámoše. (Hoch ze skupinky skautů.) Pro naši lepší orientaci a spíše pro orientaci čtenáře jsme se rozhodly, že si třídu pro snadnější popis a její charakteristiku pracovně rozdělíme na skupinky. Jsme si vědomy, že toto rozdělení je částečně subjektivní, ale domníváme se, že pro naši potřebu a představu dostačující. Vypozorovaly jsme, že komunikace mezi děvčaty a chlapci je opravdu omezená. Základní rozdělení třídy by tedy mohlo být děvčata x chlapci. To však neznamená, že spolu neprohodí ani slovo, je ale znatelná určitá hráz mezi nimi, která se prolamuje až později (v pozdějším věku). Tyto dvě hlavní skupiny se ještě dále člení na podskupiny, které se pokusíme stručně popsat. Skupinu hochů můžeme rozdělit na tzv.: 1) Skauty Skupinku tvoří asi pět chlapců, čtyři z nich jsou členy skautského oddílu. Tvoří partu, která se nám jevila jako uzavřenější a poměrně konzistentní. Často čtou Foglarovky, rádi si povídají o zážitcích, které prožili na skautských výpravách apod. (Jinak řečeno malí zálesáci či trampové ). 2) Sportovce Mezi sportovce patří asi čtyři hoši, kteří společně hrají floorball (na Karláku nebo školním hřišti), v zadní části třídy ping-pong. Rádi nosí značkové sportovní oblečení. Od ostatních se odlišují také tím, že určitý sport pěstují více než rekreačně (fotbal, tenis,...). Skupinka se nám jeví více otevřenější, neodděluje se od ostatních tak striktně jako skupinka skautů. 3) Nezařazené Nezařazení jsou čtyři chlapci ze třídy. Nemají jen jeden vyhraněný, do očí bijící zájem - jako dvě předešlé skupinky. Zajímají se také o sport a snad i něco skautského. Zdálo se nám, že tyto podskupinky hochů mají mezi sebou menší hráz, než je hráz mezi nimi a dívkami. Skupinu dívek jsme rozdělily na: 1) Dospělé dívky Patří sem čtyři vyspělejší dívky, které spolu kamarádí. Hrají si na velké dámy. Malují se a koketují s hochy z vyšších tříd. Chlapce ze své třídy považují za dětinské, ale také se před nimi předvádějí a rády je provokují. Vůdkyní je Šplíchalka, podle některých hochů dívka z E55 (viz blíže Analýza hry Na nemoce ). 2) Ostatní dívky Ostatní dívky jsou sice také vyspělejší než hoši tohoto věku (13-14 let). Nechovají se však tak vyzývavě a nápadně jako dívky z předchozí skupinky. Většinou zde existují kamarádské dvojice, více než nějaké další větší podskupinky (3 a více).

3 SEZNAM HER 1) Hra na nemoce 2) Šlapačka 3) Magnetovka 4) Skákavka 5) Házená s hopíkem 6) Pošta při hodině 7) Flusačka 8) Houbovka 9) Přetahovaná 10) Křídovka 11) Svlékaná flaška 12) Šahaná 13) Piškvorky 14) Floorball 15) Chytání tenisáku 16) Fotbal 17) Prasátka 18) Ping-pong 19) Čmáraná na lavici POPIS HER 1) Hra na nemoce Viz Analýza hry. 2) Šlapačka Historie hry: Šlapačka se hraje již od 3. třídy. Počet hráčů: Hru hrají nejméně dva hráči - chlapci i děvčata. Prostředí: školní třída. Pravidla: Hráči si stoupnou do kruhu, jednu nohu vystrčí do středu kruhu tak, aby se vzájemně dotýkali. Na povel Start!, který vyřkne určený hráč, musí všichni odskočit a zvolat Slovo! Ten, kdo zvolá první (určit prvního je prý vždy obtížné), začíná. Začínající má za úkol skočit jednomu z hráčů na nohu - je-li hráč zasažen, musí ze hry odejít. Hráč, když nebyl zasažen, ukáže na jiného spoluhráče, vysloví jeho jméno a předá mu slovo. Tento spoluhráč se opět snaží skočit někomu na nohu. Při skoku hráče, který má Slovo, se ostatní mohou také pohybovat - skákat (pouze 1 skok!). Konec hry: Hra skonči tehdy, zůstane-li ve hře jediný hráč, který se stává vítězem. 3) Magnetovka Historie hry: Hra se začala hrát v 6. třídě. Počet hráčů: Magnetovku hrají nejméně dva hráči, většinou kluci. Prostředí : školní třída.

4 Pomůcky: magnetická tabule, magnetky. Pravidla: Určí se vzdálenost, ze které se budou hráči trefovat. Na magnetické tabuli se zakreslí teč se stupnicí - 5, 6, 7, 8, 9, a střed 10. Každý hráč má 10-krát tři pokusy. Vyhrává hráč s nejvyšším počtem bodů. 4) Skákavka Historie: Hra se hraje od 5. třídy. Počet hráčů: Skákavku hrají 2 nebo 4 hráči - hoši i děvčata. Prostředí: školní třída. Pomůcky: míček, stůl a pálky na ping-gong. Pravidla: Hráči se rozestoupí po dvojicích nebo jednotlivcích za okraje ping-pongového stolu. Hra má podobná pravidla jako ping-pong. Nepočítá se však po dvou setech do 21 či 11, ale neomezeně. Míček odehraný z jedné strany stolu musí dopadnout na druhou stranu, protihráči však mohou míček odehrát i poté, co míček odskáče za stůl. Podmínkou pro získání bodu je trefit se znovu na polovinu protihráčova stolu. Území, kde může míček ještě poskakovat, je asi 1,5 m okolo stolu a hráči si jej vyznačí křídou. Konec hry: Hra končí zvoněním. 5) Házená s hopíkem Historie hry: Hra se začala hrát v 7. třídě. Počet hráčů: Počet hráčů je libovolný. Prostředí : školní třída. Pomůcky: míček - Hopík. Pravidla: Hru zahájí hráč, který Hopíka vyhodí. Ostatní se snaží jej chytit a házet ho dál. Pokud Hopík spadne a zakutálí se, pokračuje v házení ten, kdo ho první zvedne. Konec hry: Hra končí zvoněním. 6) Pošta při hodině Počet hráčů: Počet je libovolný, hru hrají chlapci i dívky. Prostředí: Hra se hraje ve třídě v době vyučování. Pravidla: Žáci si posílají papírky se vzkazy během hodiny po třídě. Holky většinou někoho drbou. Kluci si píšou např.: Odpoledne se jde na fotbal. Konec hry: Pošta končí tehdy, když si ji všimne paní učitelka a řekne: Dejte poštu do kastlíku (pozn. kastlík je odpadkový koš ve třídě). 7) Flusačka Historie hry: Hra se hraje již tři roky, ale letošní školní rok se přestala hrát - třídní učitelka ji zakázala a zabavila všem flusačky.

5 Počet hráčů: Počet hráčů je libovolný, hru hrají jen chlapci. Prostředí: Hra se hraje ve třídě - o přestávce i během hodiny. Pomůcky: Flusačka, která je udělaná z tužky - versatilky. Jako náplň se používá guma nebo papírky. Pravidla: Pravidla nejsou stanovena. Hráči flusají proti sobě, holkám do vlasů,... Konec hry: Hra končí zákazem a zabavením flusaček. 8) Houbovka Historie hry: Hra začala v 7. třídě tím, že se omylem jeden žák trefil do spolužáka houbou a ten se mu to snažil oplatit, ale trefil jiného... a hra začala. Počet hráčů: Počet je libovolný, hru hrají většinou kluci, ale někdy se přidají i holky. Prostředí: Houbovka se hraje o přestávce ve třídě. Pomůcky: mokrá houba Pravidla: Vytvoří se dvě skupiny hráčů. První skupina stojí u tabule, druhá skupina je vzadu za lavicemi. V obou skupinách je shodný počet hráčů. Hráči hází proti sobě mokrou houbou. Kdo je mokrý, je zasažen a vypadává ze hry. Vyhrává to mužstvo, kterému zůstává ve hře nejvyšší počet hráčů. Již několikrát se stalo, že houba spadla za tabuli a nešla vyndat. Ten, komu se to stalo, musel koupit houbu novou. Konec hry: Hra končí zvoněním na hodinu. 9) Přetahovaná Historie hry: Hra se začala hrát v 6. třídě. Inspirací k ní byl malý kluk ve třídě. Někoho ze spolužáků napadlo, že ho trochu roztáhnou. Počet hráčů: Hru hrají nejméně 3 hráči, pouze chlapci. Prostředí: třída, chodba. Pravidla: Jeden chlapec stojí uprostřed a na každé straně je stejný počet hráčů, kteří se o prostředníka přetahují. Jeden kluk je strašně tlustý, proto se považuje za tři hráče. Když prostřední zakřičí dost, vymění se s dalším hráčem. Vyhrává ten, který vydrží uprostřed nejdéle. 10) Křídovka Historie hry: Hra je podobná houbovce. Začala se hrát tehdy, když houba již třikrát zapadla za tabuli a hráči byli nuceni kupovat novou. Když zapadne křída, tak je jich pořád dost v zásobě a nikdo nic nepozná. Počet hráčů: nejméně dva. Prostředí: školní třída. Pomůcky: křída.

6 Pravidla: Pravidla jsou stejná jako u houbovky. Není to ale taková sranda, jako když druhého namočíme. Konec hry: Hra končí zvoněním na hodinu. 11) Svlékaná flaška Historie hry: Hra se začala hrát v 7. třídě na lyžařském výcviku. Počet hráčů: 5-10 hráčů - holky i kluci ( Vono je většinou tak o jednu holku míň než kluků. - říká chlapec ze skupiny sportovců.) Prostředí: místnost na lyžařském výcviku nebo třída ve škole. Pomůcky: flaška - prázdná láhev, propiska nebo plnicí pero. Pravidla: Hráči sedí v kruhu a uprostřed je flaška. Jeden z hráčů začne otáčet flaškou, na koho se otočí hrdlem, ten musí svléknout jednu část svého oděvu. Hráč, který se vysvlékl, pokračuje v otáčení flašky. Má-li hráč oblečení na knoflíky, počítá se rozepnutí jednoho knoflíku jako svléknutí jednoho svršku. Konec hry: Ve škole končí hra zvoněním (na horách příchodem učitelky). 12) Šahaná (Šahačka) Historie hry: Podobně jako Svlékaná flaška vznikla i tato hra na lyžařském výcviku. Počet hráčů: Hru hraje neomezený počet chlapců (většinou 8-10). Prostředí: třída nebo chodba. Pravidla: Hoši se dohodnou (rozdělí si dívky) a sáhnou dívce na prsa - Double je, když se šáhne na obě. (chlapec nezařazený ). My bysme jim nejradši rozbily huby! (jedna z dospělých dívek ). Dívky utíkají, někdy chlapcům vlepí facku nebo se jiným způsobem brání. Konec hry: zvoněním či příchodem učitelky. 13) Piškvorky Historie hry: Piškvorky se začaly hrát na začátku 7. třídy. Počet hráčů: 2; hrají chlapci i děvčata. Prostředí: třída - o přestávce i o hodině. Pomůcky: čtverečkovaný papír, psací potřeby. Pravidla: Jeden z hráčů kreslí po jednom znaku křížky, druhý kolečka do čtverečků na čtverečkovaném papíře. Hráči se střídají. Snahou každého hráče je nakreslit pět svých symbolů vedle sebe a zabránit protihráči, aby takto umístil své symboly. Získá-li takto umístěné symboly, daná pětice se přeškrtne a nemůže být součástí pětice jiné. Vyhrává hráč s nejvíce získanými pěticemi. Konec hry: Hra končí po deseti škrtnutích jednoho hráče, což trvá většinou kolem třiceti minut. Někdy končí hra předčasně tím, že se jeden z hráčů naštve.

7 14) Floorball Historie hry: Hra se začala hrát na začátku 5. třídy. Prostředí: školní hřiště, na Karláku po škole nebo o velké přestávce. Pravidla a pomůcky jsou podobné jako u profesionálního foorballu. Počet hráčů (popř. i pravidla) jsou přizpůsobené vnějším podmínkám. 15) Chytaná tenisáku Historie hry: Hra se hraje od 6. třídy. Počet hráčů: 2 (chlapci - sportovci ). Prostředí: školní třída. Pomůcky: tenisový míček. Pravidla: Každý z hráčů se postaví do jednoho konce třídy - aby byli od sebe co nejdále, a hází si míčkem. Někdy si jen tak házíme a jindy to počítáme, kolikrát hodíme bez přerušení - rekord máme asi 43. Konec hry: Hra končí zvoněním. 16) Fotbal Historie hry: Fotbal se hraje již od 5. třídy. Počet hráčů: Prostředí: školní hřiště, nebo Karlák o velké přestávce nebo po škole. Pomůcky: fotbalový míč. Pravidla: Stejná jako u profesionálního fotbalu, přizpůsobují se okolním podmínkám a počtu hráčů. 17) Prasátka Historie: Prasátka se hrají asi od 4. třídy. Počet hráčů: minimálně jeden; hrají jen chlapci. Prostředí: třída při vyučování. Pomůcky: pravítko z plexiskla nebo zrcátko. Pravidla: Žáci odrazem slunečních paprsků od pravítka nebo zrcátka škádlí své spolužáky či provokují učitele. Konec hry: Podle situace ve vyučovací hodině (napomenutí učitele,...). 18) Ping-pong Historie: Hra se hraje od 5. třídy, kdy byl do třídy zakoupen ping-pongový stůl. Počet hráčů: 2-4, hrají pouze chlapci.

8 Prostředí : školní třída o přestávkách. Pravidla: jako u profesionálního stolního tenisu. 19) Čmáraná na lavici Historie: od 4. třídy. Počet hráčů: 2 - většinou hoši sedící v jedné lavici. Prostředí: třída při vyučování. Pomůcky: psací potřeby, školní lavice. Pravidla: Jeden z žáků nakreslí libovolný útvar na lavici svého souseda a brání si svou polovinu lavice. Soused se mu snaží kresbu oplatit. Vyhrává ten, který si zachová nejčistší lavici. TAXONOMIE HER 1) Hry dotykové Hlavní a na první pohled do očí bijící je zde prvek dotyku. U některých her může mít tento dotyk určitý sexuální podtext, u jiných ne. Samozřejmě, například u Šlapané je dotyk jen prostředkem a tuto hru můžeme řadit i do her na vítěze. Například však u Šahalky je dotyk cílem. Do této kategorie můžeme řadit: Na nemoci (tato hra není jednoznačná, blíže Analýza hry), Šlapalka, Přetahovaná, Šahalka

9 2) Hry na vítěze Tyto hry dávají hráči radost jak z hry samotné, tak i z vítězství (jednotlivce či družstva). Mezi hry na vítěze řadíme: Magnetovku, Skákavku, Piškvorky, Floorball, Fotbal 3) Hry pro uvolnění Tyto hry děti většinou nehrají pro vidinu nějakého vítězství, protože to zde ani není možné. Cílem hry je spíše určité potěšení ze hry samotné, vybití vnitřního napětí, odreagováni se... Do této kategorie her patří: Házená s Hopíkem, Pošta při hodině, Flusačka, Houbovka, Křídovka, Chytaná tenisáku Většinu her nelze samozřejmě jednoznačně zařadit do jediné kategorie a my jsme si toho plně vědomy.

10 ANALÝZA HRY NA NEMOCI Historie hry Když jsme se snažily zjistit, kdy a jak hra vznikla, nikdo z dotazovaných dětí si to nedovedl přesně vybavit. Pravděpodobně to však bylo někdy v průběhu 6. ročníku. Na otázku, kdo ji do třídy zanesl, také děti neznaly odpověď - ale určitě to byl nějakej kluk (kluk sportovec ). Zajímavá byla výpověď nezařazeného hocha: Můj bratranec, kterej bydlí v Berouně mi říkal, že tuhle hru (akorát s jinejma jménama) hrajou taky. Popis hry (Správný popis nám může napomoci při sestavováni hypotéz, proč hru děti hrají.) Počet hráčů Hru hrají nejméně dva až tři hráči. Tento malý počet je sice možný, ale hra nemá pořádný spád. Lepší je tedy větší počet hráčů (asi do 25). Nejoptimálnější je (dle hochů) asi 8-10 hráčů. Ve třídě hrají většinou hoši, kteří hru vždy vyprovokují a nastartují. Dívky se zapojují méně (méně aktivně), připletou-li se ke hře, hrají spíše proto, aby se zbavily nemoci, než kvůli potěšení ze hry jako chlapci. Prostředí Hru většinou hrají ve třídě, není však vázaná na určité místo a je možné ji hrát téměř všude. Pravidla Hra na nemoci se na první pohled podobá hře na honěnou či hře na babu. Narozdíl od nich se však nemusí oficiálně vyhlašovat začátek hry. Hra začíná tehdy, když se někdo (nějaký hoch) dotkne druhého (i neúmyslně) a zároveň řekne: Máš... nemoc. Za tři tečky lze doplnit tato jména: Šplíchaličinu, Fulínovu (= jména některých dětí ze třídy, viz dále). Dotyčný, který byl nakažen touto nemocí, musí, aby se jí zbavil, nemoc stejným způsobem předat dále. Nemocný zůstává ten, který se nakazil jako poslední, a nestačil předat nemoc dál. Tomuto hráči se potom ostatní děti nějakou chvíli (= pár minut) posmívají a říkají, že má... nemoc. Hra je většinou ukončena příchodem učitelky nebo zvoněním. Zajímavosti hry Je zajímavé sledovat, jaká jména si děti pro názvy nemocí vybíraly. 1) Šplíchalčina nemoc - Dívka Šplíchalová byla zmiňována jako tzv. vůdkyně dospělých dívek. Nám se však zdálo, že tyto dívky ji uznávaly jen na oko, protože vzbuzovala určitý respekt u starších hochů a ostatní dívky ho samozřejmě chtěly získat také. Když jsme si však povídaly s jednou dívkou z dospělých, řekla nám: Někdy to Šplíchalka opravdu přehání a snaží se nám diktovat, co nám sluší a co ne. Připadá nám, že ji tato parta bere jen do určité míry, když se jim to hodí. Nejsou tedy zcela pod jejím vlivem, jak se na první pohled zdálo. Jeden hoch ( nezařazený ), když vyprávěl o hře Svlékaná flaška o Šplíchalce řekl: Ta by se svlékla, i kdyby nemusela.

11 2) Fulínova nemoc - Fulín se řadí do skupiny skautů. Na první pohled nenápadný hoch, středně vysoký, ne vyčuhující z řady. Vyjímá se však tím, že se dobře orientuje v přírodě (poznávání druhů rostlin a živočichů...). Hypotézy - Proč děti hru hrají? a) Děti se chtějí navzájem dotýkat - tzv. dotyková hra. Tato hra je sice na první pohled hrou dotykovou, ale byl-li by záměrem jen dotyk - Proč by děti hrály ještě Šahanou? Docházíme tedy k názoru, že dotyk zde musí být pro některé děti smyslem této hry, avšak ve hře samotné je dotyk ve většině případů spíše prostředkem, než cílem. b) Nazváním nemoci jménem spolužáka děti vyjadřují určité pohrdání, nesouhlas s těmito jedinci. Tuto hypotézu lze potvrdit či vyvrátit jen na základě dlouhodobého pozorování, zjištění sociální struktury ve třídě... Z našeho pozorování a rozhovoru s dětmi se nám však Fulín nejeví tak neoblíbený jako Šplíchalka (minimálně není ve stejné sociální vrstvě). Domníváme se tedy, že jen pouhá neoblíbenost či určité pohrdání na výběr původců nemoci nemají vliv. Je však možné, že jsou jedním z faktorů, které zde působí. c) Děti sdílí hrou něco společného, podílejí se na kolektivním prožitku. Tato hypotéza je v podstatě pravdivá u těch her, kdy většina zúčastněných může po hře prohlásit: Měl jsem to stejné (tu samou nemoc) jako ty. Taková hra přispívá ke sblížení hráčů. d) Děti prožijí a odprožijí něco negativního bez negativních následků. Děti často prožívají zdrcující zážitky, nemoci, odmítnutí, výsměch a zanechává to v nich určité jizvy či stopy. V této hře mohou prožít nemoc a rychle se jí zbavit bez negativních následků. Toto je zajímavé a paralelu lze najít v historii i současnosti. Král či panovník, soudce, soud, prezident,... prohlásí-li prominutí, promlčení či odpuštění trestu, tak se dotyčnému za jeho (ne)vykonané špatné skutky nedává trest, ale jakoby se nic nestalo. Podobnost vidíme ve hře Na nemoci - dítě bylo nemocné, ale tím, že nemoc předalo dál, jakoby ji nikdy nemělo. Nebezpečí návratu nemoci existuje, avšak větší je pravděpodobnost návratu nemoci, ale ne její setrvání u mě. Nemoc setrvává jen u posledního nakaženého a nemůže zůstat u všech, kteří se nakazili. Závěr analýzy Je zajímavé se zamýšlet a sledovat tuto hru. Při analýze jsme zjistily, že se nemůžeme stoprocentně upnout jen na jednu hypotézu. Je také možné, že pravda je v úplně jiné hypotéze. Hra, která je na první pohled primitivní, s jednoduchými pravidly, má velmi nejednoznačný vznik, význam a snad i důsledek ve třídě. Profesionální analýza by vyžadovala nejen metody pozorování a rozhovorů, ale i např. skryté pozorování kamerou, standardizovaný sociometrický test ve třídě apod. ZÁVĚR Pozorování ve třídě nám přineslo mnoho zkušeností, odnesly jsme si spoustu poučení a musíme souhlasit s větou, že to, co se nám na první pohled může zdát jednoduché, je složitější a naopak. Doufáme, že nám tato praxe pomůže v dalších zajímavých (a snad i pro ostatní přínosných) výzkumech...

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

MINIHÁZENÁ. Průpravné pohybové hry. Dobití hradu

MINIHÁZENÁ. Průpravné pohybové hry. Dobití hradu Dobití hradu MINIHÁZENÁ Průpravné pohybové hry Stručná charakteristika hry: cvičení zaměřené na střelbu, přesnost Počet dětí: 6-12 Doba trvání: 15 min. Prostředí: tělocvična, hřiště Pomůcky: míč, kužel

Více

Oranžový minivolejbal

Oranžový minivolejbal Žlutý minivolejbal 1.1. Hrací plocha 1.1.1. Rozměry: 4,5 m x 9 m, 1.1.2. Výška sítě: 1,95 m, 1.1.3. Míč: Odlehčený volejbalový míč velikosti 4 (např: Gala Pro-Line Mini BV 4051 S váha 180-200 g). 1.2.

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

TURNAJ PŘÍPRAVKY V MALÉ KOPANÉ ================================================================

TURNAJ PŘÍPRAVKY V MALÉ KOPANÉ ================================================================ TURNAJ PŘÍPRAVKY V MALÉ KOPANÉ ================================================================ SKUPINA č.a FULNEK 1 2 3 4 5 body Skore pořadí 1- FULNEK 9. 2- ODRY 2. 3-BARTOŠOVIC 20 4- STUDÉNKA 1 5- DĚRNÉ

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy

Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy Cíl- pomocí her a cvičení utvořit lepší vztahy ve skupině dětí, které se neznají Časové rozmezí: měsíc, 2x

Více

ALTERNATIVNÍ SPORTOVNÍ HRY II.

ALTERNATIVNÍ SPORTOVNÍ HRY II. ALTERNATIVNÍ SPORTOVNÍ HRY II. Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Jaroslav Babka Škola: Gymnázium Sušice Předmět: Tělesná výchova Datum vytvoření: březen 2014 Třída:

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

7. TŘÍDA. Krejčí Jana 1996/1997 ÚVOD

7. TŘÍDA. Krejčí Jana 1996/1997 ÚVOD 7. TŘÍDA Krejčí Jana 1996/1997 ÚVOD Hraje jakýmsi svědectvím o tom, jak si člověk odedávna představoval svůj svět a své lidství. Hra není život, avšak zcela jistě s ním nějak souvisí. Divadelní hry vznikly

Více

RINGO. Průpravné hry. Křížové ringo

RINGO. Průpravné hry. Křížové ringo RINGO Průpravné hry Křížové ringo -výška letu kroužku-pohyb paže vzhůru -rychlá aktuální reakce-manipulace -orientace v prostoru -komunikace -švih zápěstí -rychlý pohyb paže -taktika hry Pomůcky: síť,

Více

Pohybové hry do tělocvičny i přírody

Pohybové hry do tělocvičny i přírody Pohybové hry do tělocvičny i přírody Honičky 1. Dvojice kdo je chycený chytá ten druhý z dvojice 2. Honička liška a zajíc Hráči stojí ve dvojicích naproti sobě ve vymezeném území. Utvoří ve stoji stříšku

Více

Chytání do řetězu - seznámení s vodou. Další pravidla:

Chytání do řetězu - seznámení s vodou. Další pravidla: Přílohy Příloha č. 1 Hry bez pomůcek Chytání do řetězu - seznámení s vodou Honič uchopí prvního chyceného za ruku. Každý další chycený se připojí k řetězu. Další pravidla: jen krajní z řetězu mohou chytat.

Více

Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci"

Výsledek dotazníku - Klima školy - žáci Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci" Tabulka 1 Přehled dle kategorií [%] ne ne Prostředí, materiální zázemí 54,2 31,8 2,5 8,6 2,8 81,5 % Lidé 35,7 43,2 11,1 7,9 2,0 75,7 % Komunikace, vztahy 37,2

Více

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h.

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Téma Každý jsme jiný Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Cíle aktivity 1. Žák zformuluje, podle čeho pozná svoji jedinečnost. 2. Žák pojmenovává, v čem se lidé liší. Čím může být tato odlišnost

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET Pravidla Co je to Dobble? Dobble, to je více než 50 symbolů na 55 kartách. Na jedné je vždy 8 různých symbolů

Více

Číslo výrobku: Sada na pétanque. Návod na hraní. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII

Číslo výrobku: Sada na pétanque. Návod na hraní. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII Číslo výrobku: 358 480 Sada na pétanque cs Návod na hraní Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 950912X3VIII 2017-10 Vážení zákazníci, pétanque je jedna z nejpopulárnějších her, založená na vrhání koulí, v jižní

Více

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Dotační program na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2014 ( č.j. MŠMT 33220/2013 ) Projekt -

Více

27-SEP-10. Black Cyan Magenta Yellow. CÍL HRY Jako první vytlačit šest. v tazích - své kuličky lze posunout. pole.

27-SEP-10. Black Cyan Magenta Yellow. CÍL HRY Jako první vytlačit šest. v tazích - své kuličky lze posunout. pole. Návod ke hře Hra 2 hráčů CÍL HRY Jako první vytlačit šest soupeřových kuliček z hracího pole. PŘÍPRAVA HRY: - hráči si připraví kuličky do startovních pozic, jak je uvedeno na obr. 1 - hráči se domluví,

Více

Lifting, skiping, zakopávání, křížení nohou, odpichy

Lifting, skiping, zakopávání, křížení nohou, odpichy Příprava do Didaktiky sportovních her (házená - přihrávání) didaktický výstup 4min Honička s míčem Vymezené území: 9m a branková čára. Na začátku se snaží dotekem míče jeden hráč dotknout dalšího hráče.

Více

Usekne-li Honza 1 hlavu, narostou dva ocasy. Tento tah můžeme zakreslit následujícím způsobem: Usekne-li 2 hlavy, nic nenaroste.

Usekne-li Honza 1 hlavu, narostou dva ocasy. Tento tah můžeme zakreslit následujícím způsobem: Usekne-li 2 hlavy, nic nenaroste. Řešení 2. série Řešení J-I-2-1 1. krok: Číslici 2 ve třetím řádku můžeme dostat jedině násobením 5 4 = 20, 5 5 = 25. Tedy na posledním místě v prvním řádku může být číslice 4 nebo 5. Odtud máme i dvě možnosti

Více

SHOWDOWN. Podpora hodiny Netradiční hry

SHOWDOWN. Podpora hodiny Netradiční hry SHOWDOWN Ročník: 4. Vzdělávací obor: Zdravotní tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční hry Téma: Hry pro slabozraké a nevidomé Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno dne: 24. dubna 2012 Metodický

Více

PÍSMENO, SLOVO, VĚTA. Metodický list

PÍSMENO, SLOVO, VĚTA. Metodický list Autorka: Petra Lacinová PÍSMENO, SLOVO, VĚTA Metodický list Cílová skupina: - žáci 1. stupně ZŠ, uzpůsobeno pro malé děti (1. 3. třída) Obsahový cíl: - žák porozumí řadovým číslovkám v nejběžnějších kontextech:

Více

Míčové hry - pravidla. Stolní tenis Badminton

Míčové hry - pravidla. Stolní tenis Badminton Míčové hry - pravidla Stolní tenis Badminton Pravidla stolního tenisu http://www.pingpongweb.cz/pingpong-na-olympijskych-hrach-12 Odehrání míčku Míček je odehráván výhradně pálkou, a to kteroukoliv její

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

ATLETIKA. Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký. Klokaní skoky. POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani

ATLETIKA. Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký. Klokaní skoky. POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani ATLETIKA Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký Klokaní skoky POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani POPIS ČINNOSTI: žáci provádějí rozmanité typy odrazových cvičení se záměrem získat

Více

8. TŘÍDA. Levínský Marian, Nachtmanová Daniela 1996/1997 PASPORTIZACE TŘÍDY

8. TŘÍDA. Levínský Marian, Nachtmanová Daniela 1996/1997 PASPORTIZACE TŘÍDY 8. TŘÍDA Levínský Marian, Nachtmanová Daniela 1996/1997 PASPORTIZACE TŘÍDY V době od února do konce dubna 1997 jsme navštěvovali jednu základní školu spíše uvnitř Prahy. Škola je zaměřena na matematiku

Více

Habermaaß-hra 4931. Koza s motýlkem

Habermaaß-hra 4931. Koza s motýlkem CZ Habermaaß-hra 4931 Koza s motýlkem Koza s motýlkem Kombinační hra pro 2-6 hráčů ve věku od 5 do 99let. S "Fex efektem" pro větší zábavu a větší namáhání mozkových závitů! Autoři: Christiane Hüpper,

Více

Příloha č. 1 DOTAZNÍK

Příloha č. 1 DOTAZNÍK Příloha č. 1 DOTAZNÍK Číslo otázky Otázka ANO NE 1. Byl jsi rád, že jedete se třídou na školu v přírodě? 2. Hráli jste hry na škole v přírodě? 3. Bavily tě více hry v místnosti nebo venku? 4. Bavily tě

Více

KUBB HRA PRO VŠECHNY. Pravidla světového šampionátu

KUBB HRA PRO VŠECHNY. Pravidla světového šampionátu KU HR PRO VŠECHNY Pravidla světového šampionátu KU HR TRDIC Kubb je speciální hra pocházející z ostrova Gotland, části Švédska nacházející se uprostřed altického moře. Datum vzniku Kubbu je sice již zaneseno

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

RINGO Herní cvičení. Na třetího. Zaměření: -pohyb paže vzhůru-výška letu kroužku -švih zápěstí -rychlý pohyb paže -spolupráce -komunikace -taktika hry

RINGO Herní cvičení. Na třetího. Zaměření: -pohyb paže vzhůru-výška letu kroužku -švih zápěstí -rychlý pohyb paže -spolupráce -komunikace -taktika hry RINGO Herní cvičení Na třetího -pohyb paže vzhůru-výška letu kroužku -švih zápěstí -rychlý pohyb paže -spolupráce -komunikace -taktika hry Pomůcky: kroužek, křída -dva hráči stojí proti sobě, třetí stojí

Více

Míčové hry. Přehazovaná - pravidla

Míčové hry. Přehazovaná - pravidla Míčové hry Přehazovaná - pravidla http://www.oknet.cz/jiki/sport/site/prehaz.htm Pravidla jsou stejná jako u volejbalu (počítání, střídání, změny postavení, hráči přední a zadní řady atd.), ale míč se

Více

ZAZVOŇ A VYHRAJ! Počet hráčů: 2 6 osob Věk: od 6 let Délka hry: cca 20 minut

ZAZVOŇ A VYHRAJ! Počet hráčů: 2 6 osob Věk: od 6 let Délka hry: cca 20 minut ZAZVOŇ A VYHRAJ! Počet hráčů: 2 6 osob Věk: od 6 let Délka hry: cca 20 minut Obsah: 72 hracích karet - 64 karet s ovocem, 3 karty se slonem, 3 karty s opicí, 2 karty s prasátkem 1 zvonek 1 pravidla hry

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Habermaaß-hra 3123A /4448N. Tanec s vejci

Habermaaß-hra 3123A /4448N. Tanec s vejci CZ Habermaaß-hra 3123A /4448N Tanec s vejci Tanec s vejci Živá hra plná poskakování s vejci pro 2-4 hráče ve věku od 5 do 99let. Autor: Ilustrace: Roberto Fraga Martina Leykamm Obsah: 1 dřevěné vejce 9

Více

Habermaaß-hra 4094. Princezna Kouzelná víla

Habermaaß-hra 4094. Princezna Kouzelná víla CZ Habermaaß-hra 4094 Princezna Kouzelná víla Princezna Kouzelná víla Paměťová a kreslící hra pro družstva pro 2-4 víly od 4 do 10 let. Autor: Ilustrace: Délka hry: Thilo Hutzler Anja Rieger přibližně

Více

Hry a rošťárny pro kluky a holky

Hry a rošťárny pro kluky a holky Hry a rošťárny pro kluky a holky Vyšlo také v tištěné verzi www.fragment.cz Hry a rošťárny pro kluky a holky e-kniha Vybrala a uspořádala Hana Janoušková Ilustroval Antonín Šplíchal Copyright Fragment,

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Průpravné úpoly. Základní dělení průpravných úpolů

Průpravné úpoly. Základní dělení průpravných úpolů Průpravné úpoly Průplavné úpoly jsou poměrně jednoduchá tělesná cvičení úpolového charakteru, která mohou žáci ihned provádět, aniž by se věnoval čas nácviku techniky. Toto ovšem neznamená, že by technika

Více

Plán práce školního klubu Školní rok 2016/2017

Plán práce školního klubu Školní rok 2016/2017 Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace Plán práce školního klubu Školní rok 2016/2017 Září Zahájení činnosti školního klubu (23. 9. 2013), seznámení s režimem

Více

Přijímací zkouška na MFF UK v Praze

Přijímací zkouška na MFF UK v Praze Přijímací zkouška na MFF UK v Praze Studijní program Matematika, bakalářské studium Studijní program Informatika, bakalářské studium 2014, varianta A U každé z deseti úloh je nabízeno pět odpovědí: a,

Více

SKAUTSKÉ OKRESNÍ SPORTOVNÍ HRY 2014 Okres 216 Mělník

SKAUTSKÉ OKRESNÍ SPORTOVNÍ HRY 2014 Okres 216 Mělník Stránka 1 Obsah VŠEOBECNÉ INFORMACE...... 3 Termín, čas a místo... 3 Kontinenty... 3 Státy... 3 Sportování... 4 Proviant a pitný režim... 4 Doprava... 4 Sebou... 4 DISCIPLÍNY... 5 Skautské dovednosti...

Více

MALÁ KOPANÁ TŘINEC - PRAVIDLA

MALÁ KOPANÁ TŘINEC - PRAVIDLA MALÁ KOPANÁ TŘINEC - PRAVIDLA Pravidlo 1 Hrací plocha Hrací plocha fotbalové hřiště u 4. ZŠ s umělým povrchem. Brankové území má tvar obdélníku a je totožné s pokutovým územím. Branka je umístěna na brankové

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Tělesná výchova Vyučovací předmět Tělesná výchova je na II. stupni tvořen z obsahu

Více

Kroužek Ekodomeček. Výchovně vzdělávací cíl:

Kroužek Ekodomeček. Výchovně vzdělávací cíl: : Kroužek Ekodomeček naučit děti základním znalostem a dovednostem v oblasti environmentální výchovy dát možnost k rozvoji lásky k přírodě, ochrana životního prostředí, třídění druhotných surovin, pěstování

Více

7. TŘÍDA. Počepická Katarína 1998/1999 ÚVOD

7. TŘÍDA. Počepická Katarína 1998/1999 ÚVOD 7. TŘÍDA Počepická Katarína 1998/1999 ÚVOD Hra je jedna ze základních lidských činností. Ačkoliv si lidé myslí, že vědí co je hra, její uspokojivou definici podat nelze. Hra jako taková má instinktivní

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

Habermaaß-hra 4446. Nadýchaný koláč

Habermaaß-hra 4446. Nadýchaný koláč CZ Habermaaß-hra 4446 Nadýchaný koláč Nadýchaný koláč Foukací hra pro 1-4 hráče ve věku od 4 do 12 let s herní variantou pro foukače profesionály. Tato hra procvičuje motoriku rtů a úst čímž se hravou

Více

Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň. Mgr. Kateřina Lojdová

Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň. Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň Mgr. Kateřina Lojdová lojdova@pd.muni.cz Kázeň Kázeň dodržování stanovených nebo dobrovolně přijatých norem Kázeň vynucené podřízení se nebo prostředek funkčního

Více

Habermaaß-hra 3615A /4714N. Kartová hra Najdi správný pár

Habermaaß-hra 3615A /4714N. Kartová hra Najdi správný pár CZ Habermaaß-hra 3615A /4714N Kartová hra Najdi správný pár Kartová hra Najdi správný pár Monstrózně rychlá vyhledávací hra pro 2 až 6 hráčů ve věku od 4 do 99 let. Zahrnuje variantu pro experty na sbírání

Více

11. ročník 2009 / 2010

11. ročník 2009 / 2010 Místo : Moravský Beroun Datum : 5.6.2010 SO v 8:00 Výsledková listina sedmého hracího dne 17. disciplína Střelba ze vzduchovky Hodnocení : Jednotlivci Pravidla : Střílí se na klasické terče ze vzdálenosti

Více

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 ILUSTRAČNÍ MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 203 POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 6 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (00%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE: psací

Více

Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky

Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Jitka Pastyříková Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky e-kniha Copyright Fragment,

Více

Míčové hry. Stolní tenis Badminton

Míčové hry. Stolní tenis Badminton Míčové hry Stolní tenis Badminton Ping-pong http://cs.wikipedia.org/wiki/soubo r:competitive_table_tennis.jpg Stolní tenis nebo také ping-pong (podle zvuku, který vydávají při hře údery míčku) je bezkontaktní

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Složka případu. Neobvyklí podezřelí

Složka případu. Neobvyklí podezřelí Policie se již několik měsíců neúspěšně snaží dopadnout ne známého zloděje. A teď byl konečně přistižen při činu. Svědek má ale dost zvláštní paměť. Na tvář zloděje si vzpo menout nedokáže, zato o jeho

Více

Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi. Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková

Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi. Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková Interakce s neznámými lidmi na internetu Děti a dospívající EU Kids Online II Posledních 12

Více

strategická desková hra pro dva hráče

strategická desková hra pro dva hráče strategická desková hra pro dva hráče Hrací potřeby: Sada 10 hracích kamenů pro každého hráče: 2 Pěšáci, 2 Rytíři, 1 Věž, 1 Zvěd, 1 Generál, 1 Katapult, 1 Lučištník, 1 Král 1 kámen se symbolem vlajky 4

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Základní škola Rýmařov Školní náměstí 1. Školáček Z Á Ř. Motto školy. Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické.

Základní škola Rýmařov Školní náměstí 1. Školáček Z Á Ř. Motto školy. Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické. Základní škola Rýmařov Školní náměstí 1 Školáček Z Á Ř Í Motto školy Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické. Je třeba si je zasloužit. Například slušným chováním. Školní rok 2014/2015 Nový

Více

PRAVIDLA HRY RICOCHET

PRAVIDLA HRY RICOCHET PRAVIDLA HRY RICOCHET Obecně Ricochet je hra pro dva hráče, hrající se na interiérovém kurtu k této hře určeném o rozměrech 8 x 5,5 x 2,7m. Hrací plochy kurtu - boční stěny, přední stěna a strop jsou vyrobeny

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: Téma: Příroda kolem nás Ročník: 1 Počet vyučovacích hodin: 4 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Motivace Můžete děti rozdělit do skupin mohou soutěžit Tajenka Návštěvníci a spolubydlící Kde kdo

Více

Aktivita A. Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity :

Aktivita A. Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity : Aktivita A Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity : rostlina v květináči džbán/konev s vodou obrázek/hračku/nebo jiné znázornění slunce zemina dekorativní obal na květináč, zdobná miska

Více

Co si povídají popelnice v Jesenici

Co si povídají popelnice v Jesenici Co si povídají popelnice v Jesenici Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Co si povídají popelnice v Jesenici Stručná anotace

Více

Design: Wilfried a Marie Fort

Design: Wilfried a Marie Fort Pravidla hry Design: Wilfried a Marie Fort Obsah hry 30 dřevěných dílků (5 různých tvarů, každý v 6 barvách) 14 vodních kapek Příprava hry Umístěte dřevěné dílky na hromádku doprostřed hrací plochy. Vodní

Více

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle 1. BAZILIŠEK (Původní název AMÉBA ) Žádný Žádné Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka 20 minut Hráči vytvoří 2 skupiny (vymyslet názvy viz Harry Potter). Každá skupina tvoří buňku. Stěnu vytvoří hráči,

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Školení rozhodčích licence C

Školení rozhodčích licence C Školení rozhodčích licence C Pravidla stolního tenisu ČAST platnost (aktualizace) od 1. 3. 2015 Základní znalost pravidel je podmíněna samostudiem a praxí. Na školení se nikdo pravidla nenaučí. Základní

Více

SPORTOVNÍ DISCIPLÍNY. VOLEJBAL M (Jan Heroudek) Kategorie: muži (4+4 náhradníci, nastoupit může i žena)

SPORTOVNÍ DISCIPLÍNY. VOLEJBAL M (Jan Heroudek) Kategorie: muži (4+4 náhradníci, nastoupit může i žena) SPORTOVNÍ DISCIPLÍNY VOLEJBAL M (Jan Heroudek) Kategorie: muži (4+4 náhradníci, nastoupit může i žena) Pravidla: Hraje se dle pravidel volejbalu a na nezmenšeném hřišti. Základní část se hraje ve dvou

Více

Český tenisový svaz. 1. Pravidla pro kategorie MINITENIS a BABYTENIS. 2. Soutěžní řád pro kategorie MINITENIS a BABYTENIS

Český tenisový svaz. 1. Pravidla pro kategorie MINITENIS a BABYTENIS. 2. Soutěžní řád pro kategorie MINITENIS a BABYTENIS Český tenisový svaz 1. Pravidla pro kategorie MINITENIS a BABYTENIS 1.1. Pravidla minitenisu 1.2. Pravidla babytenisu 2. Soutěžní řád pro kategorie MINITENIS a BABYTENIS 2.1. Společná ustanovení pro soutěže

Více

2.5.5 Těžiště. Předpoklady: Pomůcky: kartónové obrazce na hledání těžiště, vidličko-korko-jehlo-div,

2.5.5 Těžiště. Předpoklady: Pomůcky: kartónové obrazce na hledání těžiště, vidličko-korko-jehlo-div, 2.5.5 ěžiště Předpoklady: 020504 Pomůcky: kartónové obrazce na hledání těžiště, vidličko-korko-jehlo-div, Př. 1: Do korkové zátky je zapíchnuta jehla a dvě vidličky. Vysvětli, proč stojí na druhé jehle

Více

Česká asociace squashe občanské sdružení IČ : 481 32 217 Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 Strahov Tel./fax.:+420 2 2051 1098, 777/ 638 360

Česká asociace squashe občanské sdružení IČ : 481 32 217 Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 Strahov Tel./fax.:+420 2 2051 1098, 777/ 638 360 Zkrácená Pravidla squashe Tato zkrácená verze Pravidel squashe byla vytvořena, aby pomohla hráčům pochopit základy. Všichni hráči by si měli přečíst kompletní verzi Pravidel squashe. Čísla v závorkách

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma) První sníh Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) První sníh Stručná anotace učební jednotky Žáci dotvářejí verše v textu První

Více

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE Cílová skupina Cíl Časová dotace Pomůcky 4. 5. třída Osvojení pravidel chování na YouTube 40 minut papír A2, psací potřeby, barevné papíry, sada karet s příklady chování POSTUP:

Více

Sobota s Basketbalem

Sobota s Basketbalem Česká Asociace Basketbalových Trenérů (ČABT) s podporou ČBF pořádá setkání malých baskeťáků a baskeťaček Sobota s Basketbalem Sobota s basketbalem je nesoutěžní turnaj pro holky a kluky, jejich rodiče,

Více

6. TŘÍDA. Hipmannová Kateřina, Šmídová Pavla 1999/2000 ÚVOD

6. TŘÍDA. Hipmannová Kateřina, Šmídová Pavla 1999/2000 ÚVOD 6. TŘÍDA Hipmannová Kateřina, Šmídová Pavla 1999/2000 ÚVOD V letním semestru 2000 jsme navštěvovaly šestou třídu základní školy na Praze 1. Naším úkolem při pobytu ve škole bylo sledovat herní folklór

Více

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14. předmět Programování, vyučující Tomáš Obdržálek. Počítačová hra Fotbalový Manažer. ročníkový projekt.

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14. předmět Programování, vyučující Tomáš Obdržálek. Počítačová hra Fotbalový Manažer. ročníkový projekt. Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 předmět Programování, vyučující Tomáš Obdržálek Počítačová hra Fotbalový Manažer ročníkový projekt Jan, 1E květen 2014 Anotace: Fotbalový Manažer je strategická hra pouze

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Můj koníček - fotbal. Jméno a příjmení: Filip Rejda Třída: 5. A

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Můj koníček - fotbal. Jméno a příjmení: Filip Rejda Třída: 5. A Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice Můj koníček - fotbal Jméno a příjmení: Filip Rejda Třída: 5. A Garant / konzultant: Mgr. Marcela Sasková Datum odevzdání: 21. 3. 2016 1 ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ

Více

6. TŘÍDA. Sigmundová Simona, Kučerová Jindra 1996/1997 PASPORTIZACE TŘÍDY

6. TŘÍDA. Sigmundová Simona, Kučerová Jindra 1996/1997 PASPORTIZACE TŘÍDY 6. TŘÍDA Sigmundová Simona, Kučerová Jindra 1996/1997 PASPORTIZACE TŘÍDY Ve třídě je 18 dětí, z toho 7 dívek a 11 chlapců. Jevily se jako klidný, vstřícný kolektiv. Žádné z dětí se nezdálo odstrčené od

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

ANALÝZA DAT DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ UČITELŮ TĚLESNÉ VÝCHOVY

ANALÝZA DAT DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ UČITELŮ TĚLESNÉ VÝCHOVY Možnosti a úskalí zdravého životního stylu žáků ZŠ a jejich vztah k pohybu ANALÝZA DAT DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ UČITELŮ TĚLESNÉ VÝCHOVY Pavlína 2015 Analýza dat Dotazník pro učitele tělesné výchovy Slovní

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

Seminář pro trenéry volejbalových přípravek při ZŠ, učitele TV a učitele 1. stupně ZŠ Svitavy,

Seminář pro trenéry volejbalových přípravek při ZŠ, učitele TV a učitele 1. stupně ZŠ Svitavy, Seminář pro trenéry volejbalových přípravek při ZŠ, učitele TV a učitele 1. stupně ZŠ Svitavy, 5. 12. 2011 Program: 1. Představení projektu Barevný minivolejbal (pravidla, videoukázky, vyuţití v hodinách

Více

Vývoj kresby podle věku dítěte do 1 roku = Období skvrn

Vývoj kresby podle věku dítěte do 1 roku = Období skvrn POJMENOVANÉ ČMÁRANICE Nejdříve dítě čmárá sem tam, dělá tečky nebo vlnky. Postupně začne tyto již osvědčené prvky kombinovat a dochází do stadia, kterému odborníci na vývoj dětské kresby říkají pojmenované

Více

Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy

Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy 1. Úvodní ustanovení 1.1 Oficiální pravidla basketbalu s úpravami pro minibasketbal jsou platná pro všechny herní situace, které nejsou specifikovány zde, v

Více

5. TŘÍDA. Jirásková Pavla 2000/2001 PASPORTIZACE TŘÍDY

5. TŘÍDA. Jirásková Pavla 2000/2001 PASPORTIZACE TŘÍDY 5. TŘÍDA Jirásková Pavla 2000/2001 PASPORTIZACE TŘÍDY Pro výzkum herního folklóru jsem si vybrala třídu V. A na jedné základní škole v Praze. Třídu navštěvovalo 21 dětí, 12 dívek a 9 chlapců. Všichni učitelé,

Více

FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS

FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS od Uweho Rosenberga Hráči: 2-5 hráčů Věk: 10+ Herní doba: 45 min FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS I pěstitelé fazolí si po těžké celodenní dřině na poli chtějí užít trochu zábavy s kostkami. Zde se jim naskýtá

Více

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne PŘÍLOHA č. 1 DOTAZNÍK PRO ŽÁKY Název školy: Třída: Jsem: chlapec - dívka 1. Co podle tebe znamená výraz šikana? a) opakované posmívání a zesměšňování b) bití c) braní a poškozování věcí d) vymáhání věcí

Více

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná?

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná? CZ Habermaaß-hra 4646 Chutná nebo nechutná? Chutná nebo nechutná? Hra podporující exekutivní funkce pro 2 4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Využívá Fex-efekt na zvýšení stupně obtížnosti hry. Autoři: Markus

Více

Mediální vzdělávací minipořady ve finanční gramotnosti a etické výchově pro občany. Číslo klíčové aktivity: 01 Tvorba metodik - workshop

Mediální vzdělávací minipořady ve finanční gramotnosti a etické výchově pro občany. Číslo klíčové aktivity: 01 Tvorba metodik - workshop Název projektu: Mediální vzdělávací minipořady ve finanční gramotnosti a etické výchově pro občany Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/3.1.00/37.0034 Číslo klíčové aktivity: 01 Tvorba metodik - workshop

Více

Habermaaß-hra 3616A /4717N. Zvířecí pyramida karetní hra

Habermaaß-hra 3616A /4717N. Zvířecí pyramida karetní hra CZ Habermaaß-hra 3616A /4717N Zvířecí pyramida karetní hra Zvířecí pyramida karetní hra Rozechvělá hra pro 2-4 hráče ve věku od 5 do 99 let. Obsahuje dvě herní varianty. Autor: Ilustrace: Poskytovatel

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty 1 V. ROČNÍK UČIVO Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty Poznávám vztahy mezi účastníky provozu na pozemních komunikacích, uvědomuji

Více

Jakékoliv nejasnosti je možné probrat přes

Jakékoliv nejasnosti je možné probrat přes Příloha A Pokyny pro spolužáky Milí spolužáci, právě se vám dostali do ruky anketní formuláře, které jsou součástí mé diplomové práce nazvané Využití netradičních sportovních her v hodinách tělesné výchovy

Více

HALOVÝ TURNAJ V KATEGORII PŘÍPRAVEK (ročník narození 2007 a mladší po dosažení věku 6-ti let) PROPOZICE TURNAJE

HALOVÝ TURNAJ V KATEGORII PŘÍPRAVEK (ročník narození 2007 a mladší po dosažení věku 6-ti let) PROPOZICE TURNAJE HALOVÝ TURNAJ V KATEGORII PŘÍPRAVEK (ročník narození 2007 a mladší po dosažení věku 6-ti let) PROPOZICE TURNAJE Sportovní hala Otrokovice, Šterkoviště 17. února 2018 Pořadatel: Zlínský krajský fotbalový

Více