VYUŽITÍ PO ÍTA OVÉHO MODELOVÁNÍ JAKO PODPORY PROVOZNÍCH KONTROL ULTRAZVUKEM A V PROCESU NDT KVALIFIKACÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYUŽITÍ PO ÍTA OVÉHO MODELOVÁNÍ JAKO PODPORY PROVOZNÍCH KONTROL ULTRAZVUKEM A V PROCESU NDT KVALIFIKACÍ"

Transkript

1 VYUŽITÍ PO ÍTA OVÉHO MODELOVÁNÍ JAKO PODPORY PROVOZNÍCH KONTROL ULTRAZVUKEM A V PROCESU NDT KVALIFIKACÍ P. Vl ek, P. Mareš ÚJV EŽ, A.S., ESKÁ REPUBLIKA ABSTRAKT Modelování a simulace ultrazvukového zkoušení je stále více aplikováno v r zných oblastech pr myslového využití NDT v etn provozních kontrol na jaderných elektrárnách. Aplikace má velice širokou oblast využití p i hodnocení a analýze získaných dat, modelování pr b hu UZ m ení, návrhu geometrie sondy a parametr UZ zkoušení, atd. Sou ástí NDT kvalifikací provád ných v ÚJV ež je také podpora optimalizace inspek ních postup a p edevším technických zd vodn ní pomocí numerické simulace ve výpo tovém kódu CIVA. Softwarová platforma CIVA, vyvíjená firmou CEA, je zam ena na po íta ové modelování jednotlivých metod nedestruktivního zkoušení materiál, p edevším ultrazvukové zkoušení a m ení pomocí ví ivých proud. P i kvalifikacích je pomocí numerické simulace provád na predikce velikosti UZ odezvy indikací od necelistvostí na CAD modelech odpovídající skute ných komponent m a potrubním systém m JE typu VVER 440 a VVER Mezi nejnov jší aplikace také pat í ov ování možností využití metody phased array v rámci NDT kvalifikací. Klí ová slova: kvalifikace, simulace, sonda phased array, ultrazvuk ÚVOD Modelování a simulace proces a fyzikálních jev probíhajících p i dané innosti je velice ú inný nástroj pro zvýšení produktivity a kvality této innosti. To se týká zejména i oblasti NDT, kde výsledky m ení a jejich interpretace je závislá na mnoha podmínkách a zkušenostech pracovníka. Po íta ové modelování v oblasti UZ zkoušení si klade za úkol co nejp esn ji modelovat ší ení UZ vln ní v materiálu a na základ tohoto modelu predikovat velikost odezvy od simulovaných defekt. Protože interpretace výsledk UZ m ení je složitá a je nutné doložit, že použitá metoda je schopná nalézt v zkoušeném materiálu defekty podle nastavených kritérií, je v R p ed provád ním provozních kontrol svar na JE požadováno provedení V kvalifika ním procesu se ov uje navržená metoda m ení, za ízení a v neposlední ásti i personál. Kvalifikace mechanizovaného nebo ru ního UZ m ení se skládá z vypracování inspek ního postupu (IP), kde jsou navrženy sondy použité p i m ení, postup m ení a kritéria pro vyhodnocení indikací. Po vypracování tohoto IP je provedeno m ení a vyhodnocení nam ených výsledk. Pokud nam ené výsledky spl ují zadané kritéria, je vypracováno technické zd vodn ní a možno proces kvalifikace ukon it. V p ípad, že není dosažen požadovaný výsledek, je nutné navrhnout nové sondy a znovu provést m ení. Proces se opakuje až do doby, kdy výsledky spl ují požadovaná kritéria.

2 CHARAKTERISTIKA SOFTWARU CIVA 8.1 Cílem po íta ového modelování UZ zkoušení je matematicky popsat chování UZ vln ní p i ší ení v prost edí a p i dopadu vln na rozhraní, které m že p edstavovat i defekt. Pro zobrazování nam eného i vypo teného signálu se využívá elektrický signál zpracovaný pomocí Fourierovy transformace, která zobrazí elektrický signál v amplitudové charakteristice. Tato transformace se používá i v softwaru CIVA 8.1. Programová platforma CIVA je vyvíjena ve výzkumném ústavu CEA v Saclay, Francie. Tato platforma je v sou asné dob ur ena pro simulaci a modelování nedestruktivního zkoušení ultrazvukem nebo ví ivými proudy. Aby byla zajišt na co nejlepší definice popisovaných d j, které nastávají p i nedestruktivní kontrole, je pro každý charakteristický d j vyvinut samostatný modul. Mezi moduly, které jsou využívány p i simulaci UZ zkoušení, jsou Civa US a Mephisto. Modul Civa US je ješt rozd len do t í mód -. Mód Beam Computation slouží k výpo tu UZ pole sondy v nastaveném materiálu. V módu Defect Response je po ítána odezva od navrženého defektu a v módu Zone Coverage je vypo tena oblast, v které se p i zadaných limitách pohybu sondy ší í UZ vln ní. Výsledkem je pole, které ukazuje intenzitu akustického tlaku v jednotlivých místech materiálu (obr. 1). Výpo et lze provád t obecn, tj. bez vlivu geometrie defektu, nebo pro ur itý defekt. Výpo tový modul Mephisto plní stejnou funkci jako mód Defect Response. Obr. 1: Oblast skenování sondy 55 T1,5 pokles akustického tlaku (intenzity signálu) vlivem útlumu a rozptylu UZ vln ní KVALIFIKACE ULTRAZVUKOVÉHO ZKOUŠENÍ V procesu kvalifikace NDT se simulace UZ zkoušení zejména uplat uje jako podpora optimalizace inspek ních postup. To se týká p edevším návrhu a optimalizaci parametr UZ sond. Na základ zkušeností a znalostí z p edchozích m ení jsou navrženy sondy. V p ípad složit jší geometrie t lesa je pro stanovení pole s rozlišením intenzity UZ signálu použit mód. Na základ zobrazení intenzity UZ pole pro jednotlivé typy sond lze stanovit, jaký úhel sondy je nejvhodn jší pro detekci defekt v jednotlivých místech svaru. Toho se využívá zejména u t les, které mají složit jších tvar, nerovný povrch a nebo p i omezení pohybu sondy.

3 Homogenní svar ANPP/ZT1-KO/1Ho Obr. 2: Model zkušebního t lesa ANPP/ZT1-KO Heterogenní svar ANPP/ZT1-KO/Ht Popis zkušebního t lesa ANPP/ZT1-KO Zkušební t leso ANPP/ZT1-KO (obr. 2) je vyrobeno z ásti potrubí DN200 na potrubní trase pod hrdly kompenzátoru objemu, které bylo používáno v ANPP (Metsamor). Na potrubí se nacházejí 2 svarové spoje, heterogenní a homogenní austenitický svar. Heterogenním svarový spoj je tvo en feritickým materiálem ze strany hrdla KO, na kterém je proveden austenitický silový návar, a austenitickým potrubím. Samotný spoj je austenitický. Ve vzdálenosti 5 cm od osy heterogenního svaru je vytvo en austenitický svar. Velmi malá vzdálenost jednotlivých svar velice znesnad uje m ení a interpretaci výsledk. Pro ú ely optimalizace inspek ních postup a provád ní praktických zkoušek v rámci kvalifikace mechanizovaného a ru ního zkoušení ultrazvukem bylo v obou svarových spojích vyrobeny um lé defekty typu EDM SE, které simulují trhliny vznikající p edevším na rozhraní svaru a TOO. Popis svarového spoje ANPP/ZT1-KO/1Ho Základní a svarový materiál: Rozm ry svarového spoje: Základní materiál: 08Ch18N10T Jmenovitý vn jší pr m r: 245 mm Svarový materiál: Sv04Ch19N11M3 Jmenovitý vnit ní pr m r: 209 mm Elektroda EA-400/10T Jmenovitá tlouš ka st ny: 18 mm Popis svarového spoje ANPP/ZT1-KO/Ht Základní a svarový materiál: Rozm ry svarového spoje: Základní materiál ze strany hrdla: 22K Jmenovitý vn jší pr m r: 245 mm Základní materiál ze strany kolena: 08Kh18N10T Jmenovitá tlouš ka st ny: 18 mm Svarový materiál: Sv04Ch19N11M3 Jmenovitý vnit ní pr m r: 209 mm Elektroda EA-400/10T APLIKACE NUMERICKÉ SIMULACE V RÁMCI KVALIFIKACE NDT Mód byl použit p i kvalifikaci UZ zkoušení heterogenního svarového spoje pod hrdlem KO na potrubí Dn200 kompenzace objemu. Jako zkušební t leso bylo použito reálná ást potrubí. Geometrie povrchu heterogenního svaru a okolí je u tohoto svaru velice prom nlivá, a proto bylo nutné provést hodnocení vlivu zm ny geometrie povrchu a velikosti defektu na velikost UZ odezvu. Simulace byla provedena na 3 modelech zkušebního t lesa (tab. 1), jejichž geometrie povrchu p ibližn odpovídá tvar m zjišt ním u tohoto zkušebního t lesa. Nastavení simulace odpovídá údaj m uvedeným v IP, kdy na zkoušení byly použity sondy MSWS45, MSWS60 a MSWS70. Jelikož z feritické strany dochází ke zm n tvaru povrchu pouze u 2 t les, jsou provedena pouze 2 simulace.

4 Navržené geometrie povrchu svaru T leso I T leso II T leso III Tabulka 1: Modely zkušebních t les s r znou geometrií povrchu Sonda MSWS 45 Sonda MSWS 60 Sonda MSWS 70 Simulace z austenitické strany I II III Simulace z feritické strany I II Tab. 2: Výsledky simulace v módu Zone Coverage - UZ pole sondy odpovídající geometrii navrženým model m Defekt Výška Umíst ní Defekt Výška Umíst ní Ht1 4 +WFL Ht2 5 -WFL Ht WFL Ht WFL Ht WFL Ht WFL Ht WFL Ht WFL Ht WFL Ht WFL Ht8 6 +WFL Ht9 4 -WFL Tab. 3: Defekty použité p i simulaci Pom r S/N 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0-5,0-10,0 Porovnání výsledk simulace sondy MSWS70 T2,25 z feritické strany Ht1 Ht1-8 Ht1-10 Ht1-12 Ht1-15 Ht8 Ht2 Ht2-8 Ht2-10 Ht2-12 Ht2-15 Ht9 Defekt Graf 1: Hodnocení vlivu velikosti defektu na intenzitu odezvy T leso I T leso II

5 Jelikož není možné na základ zobrazeného pole stanovit velikost odezvy pro jednotlivé typy defekt a jejich umíst ní, je nutné provést ješt výpo et odezvy v módu. Pro zjišt ní vlivu na velikosti defektu byly provedena simulace na celkem 12 defektech, které byly umíst ny na rozhraní svaru a návaru i základního materiálu (tab. 3). Výsledek simulace UZ zkoušení ukázal, že vliv velikosti defekt z feritické strany i austenitické strany je zanedbatelný (graf 1). Pouze u sondy MSWS70 p i m ení z austenitické strany byla zjišt na závislost velikosti defekt na odezv u defekt, které jsou umíst ny na +WFL, tj. na protilehlém rozhraní svaru a návaru. Výsledky získané p i simulaci UZ odezvy od defekt je nutné interpretovat na základ zkušeností, které byly získány p i porovnávání výsledk simulace a m ení. Vliv velikosti defekt je zde potla en jednak z d vodu, že rozhodujícím signálem detekce je rohové nebo nep ímé echo, které má díky idealizovaným plochám výrazn siln jší signál. Dále je zjišt no, že u simulace je menší závislost velikosti odezvy na defektu než je zjišt no u m ení, a defekt, které jsou naklon ny kolmo na UZ svazek (defekty umíst né na protilehlém rozhraní svaru a základního materiálu) mají nadhodnocený výsledek. APLIKACE M ENÍ PHASED ARRAY SONDOU Ultrazvuková Phased array metoda je pokro ilá metoda pr myslového nedestruktivního zkoušení, p vodn objevena Albetem Mackovskim na Stanfordské univerzit. Phased array sonda je tvo ena z n kolika element, které jsou samostatn buzeny a mohou fungovat jako samostatné sondy. UZ svazek je získán složením vln z jednotlivých element, kdy sm r je ovliv ován asovými rozdíly ve vyslání signálu z jednotlivých element (obr. 4). Uspo ádání element tudíž ovliv uje možnosti sondy. Podle nastavení a požadavk UZ m ení je možné ur ité elementy vypnout nebo pouze ást jich aktivovat jako vysíla e a ást jako p ijíma e. Pouze frekvence sondy, která je závislá na tlouš ce m ni, je nem nná. Obr. 4: Buzení a fokusace UZ svazku u phased array sondy V programu CIVA je možné nastavit parametry phased array sondy tak, aby odpovídaly sond použité p i m ení. Sou asná verze programu CIVA umož uje 7 typ fokusace UZ svazku. Mezi nejb žn ji používané typy pat í Sectorial scanning. Sectorial scanning spo ívá v zm n úhlu fokusace UZ svazku. Pro tento režim se nastaví rozmezí úhl, v kterém je provád na fokusace svazku, a velikost kroku ve stupních. Pro jednotlivé kroky je vypo ítáno asové prodlení vyslání impulsu z jednotlivých element, které umožní zm nu úhlech UZ svazku. Spojením jednotlivých krok pomocí algoritmu je získáno sektorové zobrazení (S-scan), viz. obr. 7) Postupná zm na úhlu UZ svazku umož uje najít optimální úhel pro detekci defekt ve vybrané výse i. Tento typ m ení se uplat uje p edevším v místech, kde je omezen pohyb sondy. Významný p ínos tato metoda dosahuje i p i stanovení velikosti defekt, jelikož ve v tšin p ípad, pokud nezanikne v šumu vznikající v polykrystalickém materiálu, je patrný difrak ní signál od ela defektu.

6 P ÍKLAD POUŽITÍ METODY PHASED ARRAY V PRAXI V rámci ov ování použití phased array sondy p i UZ m ení byla provedena ru ní kontrola UZ odezvy níže uvedenou phased array sondou na heterogenním a homogenním svaru zkušebního t lesa potrubí DN200 ke kompenzátoru objemu. Sou asn s testováním phased array sondy byly v programu CIVA provedeny numerické simulace tohoto m ení. Výsledky získané sou asn pomocí simulace a m ení je možné vzájemn porovnat a pro jednotlivé zp soby stanovit velikosti necelistvostí. Pohyb sondy byl provád n t sn u koruny svaru po celém obvodu svaru. U obou svar byl p ístup možný pouze z jedné strany. Popis sondy Typ klínu Lineární typ m ni e SA1-N60S 16 element 12x12mm Frekvence 2,25Mhz Výsledky m ení homogenního svaru M ení bylo provád no pouze z jedné strany, protože na stran, kde je umíst n heterogenní svar je nedostate ná plocha pro umíst ní sondy. Bylo použito tzv. sektorové skenování, které spo ívá ve zm n fokusace UZ svazku v rozmezí úhl 45 až 80. Výsledkem je zobrazení C-scan a S-scan. Z t chto zobrazení lze stanovit velikost odezvy i polohu indikace. P i UZ kontrole provedené phased array sondou byly prokazateln detekovány všechny defekty, které obsahoval svarový spoj (obr. 5). To bylo dosaženo i sondami 60 TRL2-Aust a 70 TRL2-Aust (obr. 6). Mezi výsledky m ení a simulace (graf 2) pro sondu PA i byly získány podobné tendence s ur itými odchylkami, které jsou zp sobeny omezenými možnostmi modelovat reálné zm ny geometrie a struktury svarového spoje. Obr. 5: P íklad C-scanu pro pohyb mm Obr. 6: Výsledek detekce sondou 70 TRL2 (D-scan) pom r S/N Porovnání výsledk simulace a m ení (pom r S/N) phased array sonda M ení simulace Graf 2: Porovnání výsledk simulace a m ení homogenního svaru metodou phased array 1Ho1 1Ho2 1Ho3 1Ho4 1Ho5 1Ho6 Defekt 1Ho7 1Ho8 1Ho9 1Ho10

7 Sonda 70TRL2-Aust PA sonda M ení s korunou bez koruny Simulace M ení Simulace Defekt Reálná výška dh výška dh výška dh výška dh výška dh výška (mm) (mm) (mm) (mm) (mm) (mm) (mm) (mm) (mm) (mm) Ho1 4,00 5,20 1,20 4,84 0,84 5,50 1,50 2,40-1,60 5,00 1,00 Ho2 8,00 4,30-3,70 7,92-0,08 8,10 0,10 10,90 2,90 9,50 1,50 Ho3 6,00 3,80-2,20 5,28-0,72 5,80-0,20 5,50-0,50 7,50 1,50 Ho4 4,00 5,60 1,60 6,72 2,72 4,30 0,30 7,50 3,50 5,10 1,10 Ho5 8,00 5,20-2,80 6,83-1,17 7,50-0,50 6,60-1,40 9,90 1,90 Ho6 5,00 5,60 0,60 5,48 0,48 5,00 0,00 3,00-2,00 5,80 0,80 Ho7 12,00 11,40* -0,60 10,62-1,38 9,40-2,60 10,20-1,80 14,40 2,40 Ho8 7,00 6,50-0,50 5,83-1,17 7,30 0,30 8,30 1,30 9,00 2,00 Ho9 6,00 5,80-0,20 6,80 0,80 5,70-0,30 4,30-1,70 8,00 2,00 Ho10 10,00 6,40-3,60 7,17-2,83 8,70-1,30 8,80-1,20 11,90 1,90 Tab. 3: Hodnocení velikosti defekt sondou 70TRL2-Aust a phased array sondou * výsledek je získán pomocí odražené vlny P i hodnocení velikosti defekt u homogenního svaru 1Ho (tab. 3) bylo zjišt no, že u navržených sond nelze jednozna n stanovit velikost defekt, protože ší ka koruny neumož uje proskenování horní ásti svarového spoje. Z tohoto d vodu bylo navrženo odstran ní koruny svaru. Výsledky získané na homogenním svaru ukazují, že všechny defekty byly detekovány jak sondou PA, tak i sondami 60 TRL2-Aust a 70 TRL2-Aust. P i stanovení výšky defekt bylo dosaženo mírn lepších výsledk sondou 70 TRL2-Aust než phased array sondou. Podmínkou bylo ale odstran ní koruny svaru. Sou asn byla provád na simulace UZ m ení v programu CIVA. Simulace prokázala shodu v zobrazení odezev u jednotlivých defekt (obr. 7) a p i porovnání intenzit odezev mezi výsledky simulace a m ení byla zjišt na áste ná shoda. To umož uje jednak predikovat intenzitu odezvy s ur itou p esností. Výrazná shoda v zobrazení odezvy (S-scan) získané p i simulaci umož uje výrazn zp esnit stanovení velikosti defektu. Obr. 7: S-scany získané p i simulaci a m ení defektu 1Ho5 Výsledky m ení Heterogenního svaru Jelikož je u heterogenního svaru možný velice malý pohyb sondy, byly pro UZ m ení vybrány nejmenší dostupné sondy MSWS. Výsledky zjišt né t mito sondami (obr. 6) neukazují, že by bylo možné pr kazn detekovat navržené defekty bez odstran ní koruny. Z tohoto d vodu bylo použita sonda phased array. M ení bylo provád no tzv. sektorovým skenováním, které spo ívá ve zm n fokusace UZ svazku v rozmezí úhl 45 až 80.

8 Výsledek je zobrazení C-scan a S-scan. Z t chto zobrazení lze stanovit velikost odezvy i polohu indikace. Sou asn byla provedena i simulace v programu CIVA. Výsledky simulace prokázaly shodu v zobrazení odezev (obr. 8) a i tendencemi u UZ odezvách zjišt ných p i simulace a m ení (graf 3). Obr. 8: S-scany získané p i simulaci a m ení defektu Ht8 Porovnání výsledk simulace a m ení pro sondu SA1-N60S Pom r S/N 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0-2,0 Ht1 Ht2 Ht8 Ht9 Defekt simulace m ení Graf 3: Porovnání simulace a AK sondou SA1-N60S z feritické strany ZÁV R Výsledky m ení a simulace provedené na heterogenním a homogenním austenitickém svaru ukázaly, že jednozna ným p ínosem metody phased array je zlepšení detekce defekt p i omezených možnostech pohybu sond a také stanovení velikosti defekt bez nutnosti odstranit korunu svaru. Sou asn s hodnocením metody phased array byla provedeno i porovnání s výsledky simulace provedené v programu CIVA. Zjišt né výsledky ukázaly, že simulace umož uje s ur itými omezeními predikovat intenzitu UZ odezvy. Výrazná shoda v zobrazení UZ odezvy p i simulaci a m ení má významný p ínos p i vyhodnocování nam ených výsledk. Tyto výsledky byly ov eny pouze na výsledcích získaných m ením na t ech svarových spojích. Proto je nutné jejich platnost ov it na dalších svarových spojích a pokusit se stanovit konkrétní podmínky, pro které bude platit závislost mezi výsledky simulace a m ení sondou phased array.

GEODÉZIE ENGINEERING s.r.o. Mezinár.výzkumné laserové centrum ELI Hrdlo ezská 21/31, 19000 Praha 9, tel: +420 284 810 346

GEODÉZIE ENGINEERING s.r.o. Mezinár.výzkumné laserové centrum ELI Hrdlo ezská 21/31, 19000 Praha 9, tel: +420 284 810 346 GEODÉZIE ENGINEERING s.r.o. Mezinár.výzkumné laserové centrum ELI Hrdlo ezská 21/31, 19000 Praha 9, tel: +420 284 810 346 Dolní B ežany email: geopraha@geopraha.cz, web: www.geopraha.cz Projekt m ení posun

Více

KVALIFIKACE A CERTIFIKACE NDT PRACOVNÍK A INNOST CO APC

KVALIFIKACE A CERTIFIKACE NDT PRACOVNÍK A INNOST CO APC KVALIFIKACE A CERTIFIKACE NDT PRACOVNÍK A INNOST CO APC Ji í Pitter Certifika ní sdružení pro personál-apc, Praha 1. ÚVOD Standardní sou ástí konference Defektoskopie je i workshop na téma Kvalifikace

Více

INSPECTION OF THE THICK-WALLED DISSIMILAR WELD BY THE PHASED ARRAY METHOD

INSPECTION OF THE THICK-WALLED DISSIMILAR WELD BY THE PHASED ARRAY METHOD Czech Society for Nondestructive Testing NDE for Safety / DEFEKTOSKOPIE 2010 November 10-12, 2010 - Hotel Angelo, Pilsen - Czech Republic KONTROLA SILNOSTĚNNÉHO HETEROGENNÍHO SVARU METODOU PHASED ARRAY

Více

Zkoušení heterogenních a austenitických svarů technikou Phased Array a technikou TOFD

Zkoušení heterogenních a austenitických svarů technikou Phased Array a technikou TOFD Zkoušení heterogenních a austenitických svarů technikou Phased Array a technikou TOFD Ing. Miloš Kováčik, SlovCert s. r. o. Bratislava, Jan Kolář ČEZ JE Temelín Úvod V jaderné energetice a těžkých chemických

Více

TESTOVÁNÍ SOFTWARU PAM STAMP MODELOVÝMI ZKOUŠKAMI

TESTOVÁNÍ SOFTWARU PAM STAMP MODELOVÝMI ZKOUŠKAMI TESTOVÁNÍ SOFTWARU PAM STAMP MODELOVÝMI ZKOUŠKAMI Petr Kábrt Jan Šanovec ČVUT FS Praha, Ústav strojírenské technologie Abstrakt Numerická simulace procesu lisování nachází stále větší uplatnění jako činný

Více

Dálkové p enosy ze za ízení aktivní protikorozní ochrany Severomoravské plynárenské, a.s.

Dálkové p enosy ze za ízení aktivní protikorozní ochrany Severomoravské plynárenské, a.s. Dálkové p enosy ze za ízení aktivní protikorozní ochrany Severomoravské plynárenské, a.s. Tomáš D dina, Lubomír Herman Severomoravská plynárenská, a.s. Hlavní d vody realizace Podmínkou bezpe nosti a spolehlivosti

Více

3D sou adnicový m icí stroj. Od vodn ní vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) zákona. 137/2006 Sb.

3D sou adnicový m icí stroj. Od vodn ní vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) zákona. 137/2006 Sb. Název ve ejné zakázky: 3D sou adnicový m icí stroj Od vodn ní vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) zákona. 137/2006 Sb. Technická podmínka: Od vodn ní Je požadován 3D sou adnicový m

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA. Obce Plavsko. O fondu rozvoje bydlení

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA. Obce Plavsko. O fondu rozvoje bydlení OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA Obce Plavsko O fondu rozvoje bydlení. 7/2000 V Y H L Á K A.7/2000 Obce Plavsko O fondu rozvoje bydlení Obecní zastupitelstvo v Plavsku schválilo dne 21.7.2000 tuto obecn závaznou

Více

Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení územního samosprávného celku Obec Mi kov za období od 1.1.2017 do 31.12.2017 Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení 1/6 I. VŠEOBECNÉ INFORMACE Název ÚSC: Obec

Více

Zakázka bude pln na b hem roku 2014 a v následujících 48 sících od uzav ení smlouvy.

Zakázka bude pln na b hem roku 2014 a v následujících 48 sících od uzav ení smlouvy. OD VODN NÍ VE EJNÉ ZAKÁZKY Služba na zajišt ní provozu a expertní podpory datové sít Od vodn ní ve ejné zakázky pro ú ely p edb žného oznámení Od vodn ní ú elnosti ve ejné zakázky obsahuje alespo Popis

Více

ení intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce Líbeznice

ení intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce Líbeznice ení intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce e Objednatel: Obec e lnická 43 250 65 e Zastoupený: Mgr. Martinem Kupkou Ing. Janem Vondrášem Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o., Jind

Více

Ultrazvuková kontrola odlitků lopatek

Ultrazvuková kontrola odlitků lopatek Ultrazvuková kontrola odlitků lopatek Regazzo Richard, Regazzová Marcela R&R NDT Zeleneč Článek pojednává o ultrazvukové kontrole odlitků lopatek ze slitinové oceli na odlitky ČSN 422715. Dokumentované

Více

Použití techniky Phased Array pro stanovení reálných rozměrů necelistvostí ve svarech potrubních systémů

Použití techniky Phased Array pro stanovení reálných rozměrů necelistvostí ve svarech potrubních systémů Použití techniky Phased Array pro stanovení reálných rozměrů necelistvostí ve svarech potrubních systémů Jan Kolář Abstrakt V příspěvku jsou uvedeny první zkušenosti s technikou zkoušení Phased Array,

Více

SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁ SKÉHO PROSTORU

SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁ SKÉHO PROSTORU 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - S-Erklärung Tschechisch (Normativer Teil) 1 von 13 SPOLE NÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO

Více

Analýza oběžného kola

Analýza oběžného kola Vysoká škola báňská Technická univerzita 2011/2012 Analýza oběžného kola Radomír Bělík, Pavel Maršálek, Gȕnther Theisz Obsah 1. Zadání... 3 2. Experimentální měření... 4 2.1. Popis měřené struktury...

Více

m = V = Sv t P i tomto pohybu rozpohybuje i tekutinu, kterou má v cest. Hmotnost této tekutiny je nepochybn

m = V = Sv t P i tomto pohybu rozpohybuje i tekutinu, kterou má v cest. Hmotnost této tekutiny je nepochybn Odpor vzduchu JAKUB BENDA, MILAN ROJKO Gymnázium Jana Nerudy, Praha V kroužku experimentální fyziky jsme ov ovali vztah: F = ½ SC v (1) V tomto vztahu je F odporová aerodynamická síla p sobící na t leso

Více

Odpov di na dotazy uchaze k ve ejné zakázce. 25/

Odpov di na dotazy uchaze k ve ejné zakázce. 25/ Odpov di na dotazy uchaze k ve ejné zakázce. 25/2016-53-56 Rámcová smlouva o vývoji a údržb aplika ního programového vybavení pro oblast D chodové dávky - II Jaká konkrétní dokumentace pro jednotlivé moduly

Více

ÚVOD DO GEOGRAFICKÝCH INFORMA NÍCH SYSTÉM

ÚVOD DO GEOGRAFICKÝCH INFORMA NÍCH SYSTÉM Úvod do GIS p ednáškové texty ÚVOD DO GEOGRAFICKÝCH INFORMA NÍCH SYSTÉM P ednáškové texty Auto i: Ing. Martin B ehovský, Ing. Karel Jedli ka Redigoval: Ing. Ji í Šíma, CSc. 5. IMPLEMENTACE A VYUŽÍVÁNÍ

Více

FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU

FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU ANALÝZA,INVESTOVÁNÍ,OCE OVÁNÍ,RIZIKO,FLEXIBILITA Dana Dluhošová Recenzenti: prof. Dr. Ing. Jan Frait prof. Ing. Jozef Kra ovi, CSc. prof. Dr. Ing. Zden k Zmeškal Finan

Více

P ÍPRAVY NA HODINU MATEMATIKA

P ÍPRAVY NA HODINU MATEMATIKA Modernizace výuky v rámci odborných a všeobecných p edm t st ední školy. íslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0021 P ÍPRAVY NA HODINU MATEMATIKA Tyto p ípravy na hodinu jsou spolufinancovány Evropským sociálním

Více

EDSTAVENÍ ZÁZNAMNÍKU MEg21

EDSTAVENÍ ZÁZNAMNÍKU MEg21 EDSTAVENÍ ZÁZNAMNÍKU MEg21 Ing. Markéta Bolková, Ing. Karel Hoder, Ing. Karel Spá il MEgA M ící Energetické Aparáty, a.s. V uplynulém období bylo vyvinuto komplexní ešení pro sb r a analýzu dat protikorozní

Více

POŽADAVKY ATP-45(D) NA HODNOCENÍ CBRN UDÁLOSTÍ

POŽADAVKY ATP-45(D) NA HODNOCENÍ CBRN UDÁLOSTÍ POŽADAVKY ATP-45(D) NA HODNOCENÍ CBRN UDÁLOSTÍ Miroslav Zabadal Abstrakt: lánek pojednává o novelizované alian ní taktické publikaci ATP-45 (D). Charakterizuje zm ny v pojmosloví, pracovních postupech

Více

Blízké a vzdálené pole intenzivn vyza ujících akustických zdroj nultého ádu

Blízké a vzdálené pole intenzivn vyza ujících akustických zdroj nultého ádu 10. 12. íjna 2017 Blízké a vzdálené pole intenzivn vyza ujících akustických zdroj nultého ádu Karel Vokurka a a Jaroslav Plocek b a Technická univerzita v Liberci, katedra fyziky, Studentská 2, 461 17

Více

Z OBRAZOVÉHO ZÁZNAMU. Jan HAVLÍK. Katedra teorie obvodů, Fakulta elektrotechnická

Z OBRAZOVÉHO ZÁZNAMU. Jan HAVLÍK. Katedra teorie obvodů, Fakulta elektrotechnická POROVNÁNÍ HRANOVÝCH DETEKTORŮ POUŽITÝCH PŘI PARAMETRIZACI POHYBU Z OBRAZOVÉHO ZÁZNAMU Jan HAVLÍK Katedra teorie obvodů, Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Abstrakt Tento článek

Více

Obec Mi kov. Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení. územního samosprávného celku. za období od do

Obec Mi kov. Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení. územního samosprávného celku. za období od do i! " # $ % & ' % ( ' ) % * & + #, - -. / $ 0 1 $ 2 3 4 5 6 2 7 2 8 9 : 5 ; : ; < = > % %? & ) @? A B C D E F G H I J K L M N O P Q = 2 R 4 S : T U T & & V W E X K L M N O P Y Z [ S U > \ 6 9 ] ^ _ ` a

Více

Než za nete vypl ovat tiskopis, p e t te si, prosím, pokyny. P IZNÁNÍ. k dani z p íjm právnických osob

Než za nete vypl ovat tiskopis, p e t te si, prosím, pokyny. P IZNÁNÍ. k dani z p íjm právnických osob dz_dppo0_.pdf Než za te vypl ovat tiskopis, p e t te si, prosím, pokyny. Finan nímu ú adu v, ve, pro 0 Da ové identi ka ní íslo 0 Identi ka ní íslo 0 Da ové p iznání ádné dodate né D vody pro podání dodate

Více

VYUŽITÍ SKENOVACÍCH SYSTÉM PRO M ENÍ POSUN

VYUŽITÍ SKENOVACÍCH SYSTÉM PRO M ENÍ POSUN VYUŽITÍ SKENOVACÍCH SYSTÉM PRO M ENÍ POSUN Ji í Pospíšil, Bronislav Koska, Tomáš K emen, Martin Štroner Abstract There is stated an analysis of possibilities of using scanning technology for measuring

Více

2C06028-00-Tisk-ePROJEKTY

2C06028-00-Tisk-ePROJEKTY Stránka. 27 z 50 3.2. ASOVÝ POSTUP PRACÍ - rok 2009 3.2.0. P EHLED DÍL ÍCH CÍL PLÁNOVANÉ 2009 íslo podrobn Datum pln ní matematicky formulovat postup výpo t V001 výpo etní postup ve form matematických

Více

Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin

Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin USKLADNĚNÍ Střešní prosvětlovací panely musí být skladovány tak, aby byly chráněny proti povětrnostním

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

c: VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY

c: VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY AD PRO ZASTUPOVÁNÍ STÁTU VE V CECH MAJETKOVÝCH RAŠÍNOVO NÁB EŽÍ 42, 128 00 PRAHA 2 ÚZEMNÍ PRACOVIŠT ST EDNÍ ECHY ODBOR ODLOU ENÉ PRACOVIŠT KOLÍN, KARLOVO NÁM. 45, 280 50 KOLÍN 1 #5055/SKO/2014-SKOH@E 5055/SKO/2014-SKOH

Více

MAGNETIC FIELD CAMERA

MAGNETIC FIELD CAMERA Czech Society for Nondestructive Testing NDE for Safety / DEFEKTOSKOPIE 2010 November 10-12, 2010 - Hotel Angelo, Pilsen - Czech Republic MAGNETIC FIELD CAMERA ZOBRAZOVA MAGNETICKÉHO POLE Libor KELLER

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

HLAVA III PODROBNOSTI O VEDENÍ ÚST EDNÍHO SEZNAMU OCHRANY P ÍRODY

HLAVA III PODROBNOSTI O VEDENÍ ÚST EDNÍHO SEZNAMU OCHRANY P ÍRODY HLAVA III PODROBNOSTI O VEDENÍ ÚST EDNÍHO SEZNAMU OCHRANY P ÍRODY (K 42 odst. 2 zákona) 5 (1) Úst ední seznam ochrany p írody (dále jen "úst ední seznam") zahrnuje soupis, popis, geometrické a polohové

Více

Laserový eza 01. Funk ní vzorek

Laserový eza 01. Funk ní vzorek Laserový eza 01 Funk ní vzorek prof. Ing. P emysl Pokorný, CSc. Ing. Petr Zelený, Ph.D. Ing. Petr Keller, Ph.D. Ing. Martin Lachman, Ph.D. Ing. Ji í Šafka V Liberci dne 30. listopadu 2012 Oblast techniky

Více

Hodnocení aluminotermického nava ování kabelových koncovek katodové ochrany úložných za ízení. Ing Jaroslav Kubí ek VUT, FSI Brno

Hodnocení aluminotermického nava ování kabelových koncovek katodové ochrany úložných za ízení. Ing Jaroslav Kubí ek VUT, FSI Brno Hodnocení aluminotermického nava ování kabelových koncovek katodové ochrany úložných za ízení Ing Jaroslav Kubí ek VUT, FSI Brno Úvod V roce 2001 byla zavedena norma SN EN 12732 ZÁSOBOVÁNÍ PLYNEM- SVA

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

KOREKCE MAXIMÁLNÍ DOSAHOVANÉ RYCHLOSTI NÁKLADNÍCH VLAKŮ CORRECTIONS OF MAXIMUM SPEED ACHIEVED BY FREIGHT TRAINS

KOREKCE MAXIMÁLNÍ DOSAHOVANÉ RYCHLOSTI NÁKLADNÍCH VLAKŮ CORRECTIONS OF MAXIMUM SPEED ACHIEVED BY FREIGHT TRAINS KOREKCE MAXIMÁLNÍ DOSAHOVANÉ RYCHLOSTI NÁKLADNÍCH VLAKŮ CORRECTIONS OF MAXIMUM SPEED ACHIEVED BY FREIGHT TRAINS Tomáš Vicherek 1 Anotace: Článek pojednává o metodě průběžných korekcí maximální dosahované

Více

ZUBAČKA UNIKÁTNÍ ŽIVÉ KULTURNÍ DĚDICTVÍ JIZERSKÝCH HOR A KRKONOŠ REKONSTRUKCE TOPÍRNY KOŘENOV

ZUBAČKA UNIKÁTNÍ ŽIVÉ KULTURNÍ DĚDICTVÍ JIZERSKÝCH HOR A KRKONOŠ REKONSTRUKCE TOPÍRNY KOŘENOV ZUBAČKA UNIKÁTNÍ ŽIVÉ KULTURNÍ DĚDICTVÍ JIZERSKÝCH HOR A KRKONOŠ REKONSTRUKCE TOPÍRNY KOŘENOV DODATEK Č. 4 STATICKÉ ZABEZPEČENÍ ZDIVA JIHOZÁPADNÍHO ROHU OBSAH PŘÍLOH: 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2. PŮDORYS A POHLEDY

Více

Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje

Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje Šroubové spoje Šrouby jsou nejčastěji používané strojní součástí a neexistuje snad stroj, kde by se nevyskytovaly. Mimo šroubů jsou u některých šroubových spojů

Více

AUTOMATED ULTRASONIC TESTING OF WWER RPV AUTOMATIZOVANÉ ZKOUŠENÍ TNR TYPU VVER ULTRAZVUKEM

AUTOMATED ULTRASONIC TESTING OF WWER RPV AUTOMATIZOVANÉ ZKOUŠENÍ TNR TYPU VVER ULTRAZVUKEM Czech Society for Nondestructive Testing NDE for Safety / DEFEKTOSKOPIE 2010 November 10-12, 2010 - Hotel Angelo, Pilsen - Czech Republic AUTOMATED ULTRASONIC TESTING OF WWER RPV AUTOMATIZOVANÉ ZKOUŠENÍ

Více

P IZNÁNÍ ==== ===== === ========= ======= ========= TISKOPIS PRO ZM NU VLASTNICTVÍ OD

P IZNÁNÍ ==== ===== === ========= ======= ========= TISKOPIS PRO ZM NU VLASTNICTVÍ OD TISKOPIS PRO ZM NU VLASTNICTVÍ OD 1. 1. 2004 P IPOJTE vybranou P ÍLOHU. 1 k p iznání k dani z p evodu nemovitostí, typ - K, S nebo O v POT EBNÉM PO TU Samostatné p iznání podá KAŽDÝ Z MANŽEL - p i p evodu

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O UMÍST NÍ STAVBY ÁST A

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O UMÍST NÍ STAVBY ÁST A P íloha. 1 k vyhlášce. 503/2006 Sb. Adresa p íslušného ú adu Ú ad:... Ulice:... PS, obec:... V c: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O UMÍST NÍ STAVBY v územním ízení ve zjednodušeném územním ízení podle ustanovení

Více

1. Informace o předmětu zakázky Stručný textový popis zakázky, technická specifikace

1. Informace o předmětu zakázky Stručný textový popis zakázky, technická specifikace VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Veřejná zakázka malého rozsahu zadávaná v souladu s 12 odst. 3 a 18 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákona o veřejných

Více

Adresa p íslušného ú adu. Ú ad:... Ulice:... PS, obec:...

Adresa p íslušného ú adu. Ú ad:... Ulice:... PS, obec:... P íloha. 2 k vyhlášce. 503/2006 Sb. Adresa p íslušného ú adu Ú ad:... Ulice:... PS, obec:... V c: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZM N VYUŽITÍ ÚZEMÍ v územním ízení ve zjednodušeném územním ízení podle ustanovení

Více

Odpov di na dotazy uchaze k ve ejné zakázce. 14/

Odpov di na dotazy uchaze k ve ejné zakázce. 14/ Odpov di na dotazy uchaze k ve ejné zakázce. 14/2016-53-28 SSZ - Rámcová smlouva o vývoji a údržb aplika ního programového vybavení pro oblast OCR linek 1) Ustanovení odst. 10.10 Rámcové smlouvy stanoví,

Více

Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů

Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů Přesnost provozních přístrojů je velmi důležitá pro spolehlivý provoz výrobního závodu a udržení kvality výroby. Přesnost měřicích přístrojů narušuje posun

Více

SAUT 3.1. program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou

SAUT 3.1. program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou SAUT 3.1 program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou Úvod Program SAUT 3.1 je určen k zobrazení a vyhodnocení výsledků automatizovaného zkoušení ultrazvukem přístroji Microplus

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Městský úřad, odbor investic a dotací adresa: Městský úřad Mariánské Lázně, Ruská 155, 353 01 Mariánské Lázně telefon 354 922 111, fax 354 623 186, e-mail muml@marianskelazne.cz,

Více

Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy

Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy Zpracoval Česká pošta, s.p. Datum vytvoření 14.04.2010 Datum aktualizace 17.04.2014 Počet stran 20 Počet příloh 0 Obsah dokumentu 1.

Více

Shoda dosaženého vzdělání a vykonávaného zaměstnání - 2005

Shoda dosaženého vzdělání a vykonávaného zaměstnání - 2005 Shoda dosaženého vzdělání a vykonávaného zaměstnání - 2005 Mgr. Gabriela Doležalová Ing. Jiří Vojtěch Praha 2006 OBSAH 1. Úvod... 2 2. Východiska analýzy, metodika a cíle... 3 3. Profesní struktura absolventů

Více

METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ

METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ verze 1.06 Evidence změn Verze Platnost od Předmět změny Strany č. 1.01 22. 10. 2007 Sestavování

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina PROTOKOL O KONTROLE. č. j. ČŠIJ-292/15-J

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina PROTOKOL O KONTROLE. č. j. ČŠIJ-292/15-J PROTOKOL O KONTROLE Kontrola dodržování právních předpisů podle 174 odst. 2 písm. d) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění

Více

FINANČNÍ MODELY. Koncepty, metody, aplikace. Zdeněk Zmeškal, Dana Dluhošová, Tomáš Tichý

FINANČNÍ MODELY. Koncepty, metody, aplikace. Zdeněk Zmeškal, Dana Dluhošová, Tomáš Tichý FINANČNÍ MODELY Koncepty, metody, aplikace Zdeněk Zmeškal, Dana Dluhošová, Tomáš Tichý Recenzenti: Jan Frait, ČNB Jaroslav Ramík, SU v Opavě Autorský kolektiv: Zdeněk Zmeškal vedoucí autorského kolektivu,

Více

Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele

Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele Z důvodu ulehčení, snazší orientace, poskytnutí jednoznačných a široce komunikovatelných pravidel v otázkách mateřství

Více

ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů.

ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů. ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů. Prvá část: VŠEOBECNĚ MĚSTO A JEHO REGIONY 1. Město je pouze součástí ekonomického,

Více

PO ÁRNÍ ZPRÁVA. K projektu na akci: "Prodejní d ev ný stánek firmy KONRÁD, spol. s r.o."

PO ÁRNÍ ZPRÁVA. K projektu na akci: Prodejní d ev ný stánek firmy KONRÁD, spol. s r.o. PROPOS Slabyhoud Sokolská 3720, Chomutov PO ÁRNÍ ZPRÁVA K projektu na akci: "Prodejní d ev ný stánek firmy KONRÁD, spol. s r.o." Chomutov, kv ten 2005 Vypracoval: Ing. P. Slabyhoud Sokolská 3720 Chomutov

Více

Jednací ád výbor Zastupitelstva m styse erný D l

Jednací ád výbor Zastupitelstva m styse erný D l stys erný D l Zastupitelstvo m styse erný D l Jednací ád výbor Zastupitelstva m styse erný D l Zastupitelstvo m styse erný D l se usneslo vydat v souladu se zákonem. 128/2000 Sb., o obcích (obecní z ízení),

Více

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU Page 1/1 ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU Cíle projektu Uveďte předem stanovené cíle a u každého z nich uveďte, do jaké míry byl splněn, případně důvod, proč splněn nebyl. Cílem projektu bylo skokové zvýšení

Více

01. 08. 2015 31. 07. 2019

01. 08. 2015 31. 07. 2019 OD VODN NÍ VE EJNÉ ZAKÁZKY Zajišt ní pravidelných úklidových prací pro OSSZ Bruntál, OSSZ FrýdekMístek, OSSZ Karviná, OSSZ Nový Ji ín, OSSZ Opava a OSSZ Ostrava ve ejné zakázky pro ú ely p edb žného oznámení

Více

TENZOMETRICKÝ KOMPARÁTOR

TENZOMETRICKÝ KOMPARÁTOR TENZOMETRICKÝ KOMPARÁTOR typ Tenz2174P 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s

Více

VYNIKAJÍCÍ KVALITOU Preciznost a kvalita v každém svaru

VYNIKAJÍCÍ KVALITOU Preciznost a kvalita v každém svaru Zaměřeno na oblouk s VYNIKAJÍCÍ KVALITOU Preciznost a kvalita v každém svaru Téma kvality svařování se na základě stále více rostoucích požadavků zákazníků, norem a předpisů stává důležitějším. Například

Více

Ventilátory Vzduchotechnické jednotky Distribu ní elementy Požární technika Vzduchové clony Tunelové ventilátory. Protideš ové žaluzie

Ventilátory Vzduchotechnické jednotky Distribu ní elementy Požární technika Vzduchové clony Tunelové ventilátory. Protideš ové žaluzie Ventilátory Vzduchotechnické jednotky Distribu ní elementy Požární technika Vzduchové clony Tunelové ventilátory Protideš ové žaluzie 2 Protideš ové žaluzie Montáž Žaluzie se instaluje do potrubí nebo

Více

Název: Lakovací linka s robotem v hale S1 společnosti Continental Automotive Czech Republic s.r.o., Brandýs nad Labem HLUKOVÁ STUDIE

Název: Lakovací linka s robotem v hale S1 společnosti Continental Automotive Czech Republic s.r.o., Brandýs nad Labem HLUKOVÁ STUDIE Objednatel: GALATEK a.s., Na Pláckách 647, 584 01 Ledeč nad Sázavou Investor: Continental Automotive Czech Republic s.r.o., Průmyslová 1851, 250 01 Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Místo: Středočeský

Více

00 D.1.1. 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA. DÍLČÍ REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA Mládí 135/4 Praha 13 STAVEBNÍ ČÁST. Razítko: Číslo paré: Název:

00 D.1.1. 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA. DÍLČÍ REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA Mládí 135/4 Praha 13 STAVEBNÍ ČÁST. Razítko: Číslo paré: Název: Razítko: Číslo paré: Název: DÍLČÍ REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA Mládí 135/4 Praha 13 NPROSAN s.r.o - Inženýrské a projektové služby - Provádění a sanace staveb Investor: Odpovědný projektant:

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

SLEDOVÁNÍ HYDRATACE BETONU IMPEDAN NÍ SPEKTROSKOPIÍ

SLEDOVÁNÍ HYDRATACE BETONU IMPEDAN NÍ SPEKTROSKOPIÍ SLEDOVÁNÍ HYDRATACE BETONU IMPEDAN NÍ SPEKTROSKOPIÍ Ivo Kusák, Miroslav Lu ák, Libor Topolá, Luboš Pazdera, Vlastimil Bílek Ústav fyziky, Fakulta stavební, Vysoké u ení technické v Brn Železni ní a pr

Více

Adresa p íslušného ú adu. Ú ad:... Ulice:... PS, obec:...

Adresa p íslušného ú adu. Ú ad:... Ulice:... PS, obec:... P íloha. 12 k vyhlášce. 503/2006 Sb. Adresa p íslušného ú adu Ú ad:... Ulice:... PS, obec:... V c: ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOLAUDA NÍHO SOUHLASU podle ustanovení 122. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

Termíny zkoušek Komise Komise. subkomise 1 (obhaj.) :30 B subkomise 2 (obhaj.) :30 B8 120

Termíny zkoušek Komise Komise. subkomise 1 (obhaj.) :30 B subkomise 2 (obhaj.) :30 B8 120 Základní informace o struktu e dat: Komise (nadkomise) obsahují leny schválené VR (po jejich identifikaci v SIS, p íp. dopln ní budou obsahovat všechny schválené leny, po novém za azení se vyplní datum

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY s názvem MRAZÍCÍ BOXY PROJEKTU CEITEC IV. ČÁST 1. vyhotovené podle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, 1. ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY v platném znění

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakulta Teze k diplomové práci Statistická analýza obchodování s vybranými cennými papíry Autor DP: Milena Symůnková Vedoucí DP: Ing. Marie Prášilová,

Více

Měření prostorové průchodnosti tratí

Měření prostorové průchodnosti tratí Štefan Mayerberger, Vít Bureš Klíčové slovo: průchodnost tratí. Cíl projektu Měření prostorové průchodnosti tratí Ve firmě ROT-HSware spol. s r.o. ve spolupráci s Výzkumným ústavem železničním, pracoviště

Více

SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ

SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ část původního dokumentu (původní text viz Obnova a modernizace technických oborů v Olomouckém kraji, registrační číslo CZ.1.07/1.1.04/02.0071) NÁVRH JEDNODUCHÝCH

Více

Praktické využití výpo velikosti vad v izola ních povlacích potrubí.

Praktické využití výpo velikosti vad v izola ních povlacích potrubí. Praktické využití výpo velikosti vad v izola ních povlacích potrubí. Úvod. František Mí ko Vyhledávání vad v izola ním povlaku potrubí má zna ný význam p i posuzování innosti protikorozní ochrany. ím kvalitn

Více

ešení katodické ochrany den nádrží na PHM.

ešení katodické ochrany den nádrží na PHM. ešení katodické ochrany den nádrží na PHM. Ing. Svatopluk Dorda, KPTECH, s.r.o., František Mí ko Úvod edm tem ešení protikorozní ochrany ocelových den n kolika nádrží na PH v Kloboucích, byl návrh zp sobu

Více

P IZNÁNÍ TISKOPIS PRO ZM NU VLASTNICTVÍ OD 1. 1. 2004

P IZNÁNÍ TISKOPIS PRO ZM NU VLASTNICTVÍ OD 1. 1. 2004 TISKOPIS PRO ZM NU VLASTNICTVÍ OD 1. 1. 2004 P IPOJTE vybranou P ÍLOHU. 1 k p iznání k dani z p evodu nemovitostí, typ - K, S nebo O v POT EBNÉM PO TU Samostatné p iznání podá KAŽDÝ Z MANŽEL - p i p evodu

Více

Je-li z ízeno více organizací státního odborného dozoru, vymezí jejich p sobnost Ministerstvo práce a sociálních v cí p i jejich z ízení.

Je-li z ízeno více organizací státního odborného dozoru, vymezí jejich p sobnost Ministerstvo práce a sociálních v cí p i jejich z ízení. 174/1968 Sb. ZÁKON o státním odborném dozoru nad bezpe ností práce ve zn ní zákona. 575/1990 Sb., zákona. 159/1992 Sb., v úplném zn ní zákona. 396/1992 Sb., (platí od 1. 1. 20172012 do 31. 12. 2016) ve

Více

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY 6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY ve škole přece nejde o to, abychom věděli, co žáci vědí, ale aby žáci věděli. 6.1 Cíle hodnocení cílem hodnocení je poskytnout žákovi okamžitou zpětnou vazbu (co

Více

VERZE: 01 DATUM: 05/2014

VERZE: 01 DATUM: 05/2014 OBSAH PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE NÁZEV AKCE: PŘÍSTAVEK DATACENTRUM ROUDNICE NAD LABEM ČÍSLO PROJEKTU: 14Z030 VERZE: 01 DATUM: 05/2014 Textová část: Pol. Název dokumentu Formát P. stran Č. dokumentu 1 TECHNICKÁ

Více

Metodika daňových odpočtů na VaV pro poplatníky

Metodika daňových odpočtů na VaV pro poplatníky Metodika daňových odpočtů na VaV pro poplatníky Určeno poplatníkům, kteří mohou a mají zájem využít daňových odpočtů na podporu výzkumu a vývoje (VaV) podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. 1.

Více

8. Struktura údaj na LCD displeji

8. Struktura údaj na LCD displeji Metody nabíjení NiCd a NiMH akumulátor 56 8. Struktura údaj na LCD displeji 8.1 Hlavní menu Hlavní menu je zobrazeno vždy po spušt ní nabíje e. Jsou zde prozatím dv volby a to Výb r profilu nabíjení a

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2460/10-S. Želivského 805, 280 02 Kolín IV

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2460/10-S. Želivského 805, 280 02 Kolín IV Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIS-2460/10-S Název kontrolované osoby: Mateřská škola Klubíčko s. r. o Sídlo: Želivského 805, 280 02 Kolín IV IČ: 26 131 021 Identifikátor:

Více

Zadávací dokumentace dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon )

Zadávací dokumentace dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) Vyřizuje: Milena Pecnová Telefon: 267 994 541 Fax: 272 936 383 E-mail: milena.pecnova@sfzp.cz Zadávací dokumentace dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) Název

Více

Spínané a regulované elektrické polarizované drenáže. Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9

Spínané a regulované elektrické polarizované drenáže. Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9 Spínané a regulované elektrické polarizované drenáže Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9 Klí ová slova : katodická ochrana, elektrická polarizovaná drenáž, bludné proudy Anotace lánek

Více

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace:

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: 1. na str. 3 požadujete: Volání a SMS mezi zaměstnanci zadavatele zdarma bez paušálního poplatku za tuto službu. Tento požadavek

Více

00 D.1.1. 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA. REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ MATEŘSKÁ ŠKOLKA Herčíkova 2190/1 Praha 13 STAVEBNÍ ČÁST. Razítko: Číslo paré: Název:

00 D.1.1. 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA. REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ MATEŘSKÁ ŠKOLKA Herčíkova 2190/1 Praha 13 STAVEBNÍ ČÁST. Razítko: Číslo paré: Název: Razítko: Číslo paré: Název: REKONSTRUKCE SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ MATEŘSKÁ ŠKOLKA Herčíkova 2190/1 Praha 13 NPROSAN s.r.o - Inženýrské a projektové služby - Provádění a sanace staveb Investor: Odpovědný projektant:

Více

Článková otopná tělesa

Článková otopná tělesa Článková otopná tělesa Přednost v každém detailu Otopná tělesa DELTA jsou zárukou pokroku. Jsou zárukou progresivních technologií zaměřujících se důsledně na Vaše potřeby. Vnější vzhled a vnitřní kvalita

Více

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB Rámcový program pro podporu technologických center a center strategických služeb schválený vládním

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Č. j.: JMK 46925/2013 S. zn.: S - JMK 46925/2013/OD Brno dne 20.06.2013 OP ATŘENÍ OB EC NÉ P OV AH Y Krajský úřad Jihomoravského

Více

Komutace a) komutace diod b) komutace tyristor Druhy polovodi ových m Usm ova dav

Komutace a) komutace diod b) komutace tyristor Druhy polovodi ových m Usm ova dav V- Usměrňovače 1/1 Komutace - je děj, při němž polovodičová součástka (dioda, tyristor) přechází z propustného do závěrného stavu a dochází k tzv. zotavení závěrných vlastností součástky, a) komutace diod

Více

Koncepce hospodaření s bytovým fondem Městské části Praha 5

Koncepce hospodaření s bytovým fondem Městské části Praha 5 Koncepce hospodaření s bytovým fondem Městské části Praha 5 Záměrem této koncepce je co nejefektivněji a nejúčelněji využít nemovitý majetek MČ P5 (byty a nebyty) a to cestou komplexního přístupu k tomuto

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

Návrh ZÁV RE NÝ Ú ET ZA ROK Jezero Milada dobrovolný svazek obcí I

Návrh ZÁV RE NÝ Ú ET ZA ROK Jezero Milada dobrovolný svazek obcí I Návrh ZÁV RE NÝ Ú ET ZA ROK 2009 Jezero Milada dobrovolný svazek obcí I 71234772 Záv re ný ú et je zpracován v souladu se zákonem. 250/2000 Sb. o rozpo tových pravidlech územních rozpo t. 1. Údaje o pln

Více

Elektrom r elektronický

Elektrom r elektronický Elektronický 1-fázový elektrom r činné energie pro p ímé p ipojení 7E.13.8.230.0000 7E.16.8.230.0000 elektrom r podle ČSN EN 62053 provedení ov ené dle p edpis o metrologii schválení PTB Braunschweig t

Více

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Způsob výroby Dodávaný stav Podle ČSN EN 10025-6 září 2005 Způsob výroby oceli volí výrobce Pokud je to

Více

OVĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ STROJŮ NOVĚ UVÁDĚNÝCH DO PROVOZU PODLE ČSN/STN EN 60204-1 Ed. 2

OVĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ STROJŮ NOVĚ UVÁDĚNÝCH DO PROVOZU PODLE ČSN/STN EN 60204-1 Ed. 2 OVĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ STROJŮ NOVĚ UVÁDĚNÝCH DO PROVOZU PODLE ČSN/STN EN 60204-1 Ed. 2 Ing. Leoš KOUPÝ, ILLKO, s. r. o. Masarykova 2226, 678 01 Blansko ČR, www.illko.cz, l.koupy@illko.cz ÚVOD Stroj

Více

datovou schránkou adresát: Lucon CZ s.r.o. Mozartova 928/12 Praha 5 - Smíchov 150 00

datovou schránkou adresát: Lucon CZ s.r.o. Mozartova 928/12 Praha 5 - Smíchov 150 00 datovou schránkou adresát: Lucon CZ s.r.o. Mozartova 928/12 Praha 5 - Smíchov 150 00 O: 475 45 941 Váš dopis zna ky/ze dne Naše zna ka (.j) 842/26-2015 Vy izuje linka 2493 / Mgr. Richter V Praze dne 14.

Více

DUM 02 téma: Popisové pole na výrobním výkrese

DUM 02 téma: Popisové pole na výrobním výkrese DUM 02 téma: Popisové pole na výrobním výkrese ze sady: 03 tematický okruh sady: Kreslení výrobních výkres ze šablony: 04_Technická dokumentace Ur eno pro :1. ro ník vzd lávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU ve smyslu ustanovení 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb. Výměna 4 ks interiérových dveří v budově kina Art Veřejná zakázka (zatrhněte)

Více

Základní teze a vývoj ípravy nového zákona o realitním zprost edkování

Základní teze a vývoj ípravy nového zákona o realitním zprost edkování Základní teze a vývoj ípravy nového zákona o realitním zprost edkování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Ing. Zde ka Niklasová 3. 11. 2014 editelka odboru ve ejných dražeb a realitní innosti Základní východiska

Více