Metody vědecké práce. RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metody vědecké práce. RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty"

Transkript

1 Metody vědecké práce RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

2 Stručný přehled témat výuky (STAG) Výzkum ve zdravotnictví typy, etické aspekty. Rešerše, citace. Dotazníková šetření. Elementární deskripce dat (vč. Excelu). Časová řada a její charakteristiky (vč. Excelu). Základy statistického testování (vč. Excelu).

3 literatura viz STAG Jak psát závěrečné práce na FZS (2015) knihkupectví UJEP (kampus) web FZS studijní materiály složka MVVK5 (2016) Základy biostatistiky s využitím Excelu

4 a) Docházka Požadavky k zápočtu b) Domácí úkoly zadání v prezentacích

5 Co je výzkum? Věda se staví z faktů, podobně jako dům z kamenů. Ale pouhá sbírka faktů je vědou asi tak, jako je hromada kamenů domem. (J.H.Poincare)

6 základní výzkum Typy výzkumu ( klasická věda ) = aktivní a systematický proces bádání s cílem objevit, interpretovat nebo přepracovat fakta - poznání (např. fyzika; epidemiologie) aplikovaný výzkum = analog., ale umožňuje praktické využití věd.poznatků (např. elektrotechnika; klinická epidemiologie)

7 Základní výzkum třídění na: kvantitativní výzkum podstata = hromadné zpracování dat cíl = ověření platnosti hypotéz (statistické metody) obvyklý v přírodních vědách (klinické studie) kvalitativní výzkum koncentrace na malý počet případů cíl = zjištění, k nimž obvykle není potřeba statistických metod obvyklý ve společenských vědách (kazuistiky)

8 Odborné práce (i BP) nevýzkumného charakteru obsahová analýza dokumentů ( Edukační materiály v ergoterapii - content analysis ) historické práce ( Historie lázeňství v Podkrušnohoří ) metodické práce ( Hygiena při práci rehabilitačního pracovníka ) srovnávací studie ( Vedení zdravotní dokumentace v zemích EU )

9 Základní kroky výzkumného úkolu 1) Formulovat výzkumný záměr 2) Zjistit stávající znalosti (rešerše) 3) Stanovit adekvátní metodologii 4) (příp.) Pilotně odzkoušet 5) Vlastní realizace 6) Zpracování výsledků 7) Prezentace (publikace)

10 1) Výzkumný záměr = cíl(e) práce (též u BP, je-li výzkumná ) možno stanovit ověřovanou hypotézu (jde-li o výzkum se statistickým zpracováním) možno stanovit praktický cíl (jde-li o aplikovaný výzkum) Př: Hlavním cílem práce je zjistit výskyt nadváhy a obezity u dětí vybrané školy, zjistit souvislost s nezdravým stravováním a vypracovat návrhy opatření na dosažení žádoucí úrovně prostřednictvím edukace zdravotníkem.

11 1) Výzkumný záměr POZNÁMKA co je hypotéza?: Tvrzení, které může nabývat jen pravdivostní hodnoty platí, resp. neplatí a cílem výzkumu je právě rozhodnout, která z obou pravdivostních hodnot je ta správná; samozřejmě v praxi nemá smysl formulovat ty hypotézy, jejichž pravdivostní hodnota již byla zjištěna dřívějšími výzkumy i proto jsou nutné rešerše :

12 2) Rešerše kde pátrat? Odborné knihy (monografie) Uznávané odborné časopisy - Vědecká knihovna UJEP

13 2) Rešerše kde pátrat? Knihovna Krajské Zdravotní, a.s. Budova B (s heliportem), 5.p. On-line katalog MEDVIK

14 2) Rešerše - databáze časopisů Uznávané odborné časopisy lze rozdělit na recenzované, ale neimpaktované recenzované a k tomu impaktované Poznámka: ISSN = International Standard Serial Number ISBN = International Standard Book Number (o knihách ale později )

15 Databáze pro časopisecké rešerše Recenze = kritické zhodnocení aspoň dvěma nezávislými odborníky (též u BP); Impakt faktor = hodnota odpovídající dopadu časopisu na odbornou veřejnost (určuje se dle několikaletého počtu citací článků z daného časopisu v ostatních sledovaných časopisech; čím vyšší hodnota IF, tím prestižnější časopis)

16 Rešerše knihovna UJEP Přístup do e-katalogu:

17 Rešerše knihovna UJEP

18

19

20

21

22 Databáze pro časopisecké rešerše Nalezen tento časopis (ISSN: )

23 Databáze pro časopisecké rešerše Patří mezi recenzované či dokonce impaktované? Přehledy obou typů jsou dostupné např. odsud (jen v rámci IP adres z UJEP):

24 Databáze pro časopisecké rešerše Patří mezi recenzované či dokonce impaktované? Přehledy obou typů jsou dostupné např. odsud (jen v rámci IP adres z UJEP):

25 Databáze pro časopisecké rešerše Databáze Web of Science (impakty) = databáze vydavatelství Thomson Reuters

26

27

28

29 Databáze pro časopisecké rešerše Mezi časopisy impaktované tedy nepatří; patří aspoň mezi recenzované časopisy?

30 Databáze pro časopisecké rešerše Mezi časopisy impaktované tedy nepatří; patří aspoň mezi recenzované časopisy? ANO

31 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na Web of Science:

32 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na Web of Science: Topic = Téma Title = Název článku Author = Autor Publication name = Název časopisu DOI = Ident.číslo článku (Digital Object Ident.) Year Published = Rok vydání Language = Jazyk

33 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na Web of Science:

34 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na Web of Science:

35 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na Web of Science:

36 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na SCOPUSu:

37 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na SCOPUSu: Source Title = Název časopisu Article Title = Název článku Abstract = Abstrakt aneb stručný obsah Keywords = Affiliation = Klíčová slova Pracoviště autora

38 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na SCOPUSu:

39 Časopisecké rešerše POZNÁMKY Některé výše uváděné databáze (jejich části) přístupné jen po přihlášení a / nebo jen z počítačové sítě UJEP (resp. pomocí vzdáleného přístupu )!!! Full-texty obvykle přístupné až po nějaké době (neplatí pro open-access )

40 Vsuvka vzdálený přístup

41 Časopisecké rešerše POZNÁMKY open-access

42 Zpět k problematice publikování: CITACE versus PLAGIÁT Proč kontrola plagiátů (nejen u BP, viz Směrnice, čl. 4a)? Zákon č. 121/2000 Sb.(+změny): Autorský zákon HLAVA I: Právo autorské Díl 1: Předmět práva autorského 2 Autorské dílo (1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické,

43 Díl 4: Výjimky a omezení práva autorského 31 Citace CITACE versus PLAGIÁT (1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle, b) užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem, vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní a dále název díla a pramen. [též: zdroj ]

44 Citační norma - ČSN ISO 690 (březen 2011) Odborná kniha v seznamu zdrojové literatury: DYLEVSKÝ, Ivan, DRUGA, Rastislav, MRÁZKOVÁ, Olga. Funkční anatomie člověka. 1. vyd. Praha: Grada, s. ISBN stačí doupravit - mezi více jmény ne pomlčka, ale čárka; KURZÍVA!

45 Citační norma Odborný článek v seznamu zdrojové literatury: TICHÝ, Miroslav, JELÍNEK, Marek, MACKOVÁ, Eva. Funkční blokáda kloubu a její příznaky. Kontakt. 2010, 12 (4), ISSN Poznámka 1: Kurzíva opět u názvu díla (zde=časopis) Poznámka 2: tučně č.vydání, v závorce č.svazku Poznámka 3: s pomlčkou č.stran (lze i: s ) Poznámka 4: ISSN zde dle normy povinné Poznámka 5: I tento zápis lze získat přímo z e-databází a případně jen doupravit

46 Citační norma Www zdroj v seznamu zdrojové literatury: Ukazatele DPS [online]. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2010 [cit ]. Dostupné z: Poznámka 1: opět kurzíva = název zdroje Poznámka 2: bývá k nalezení na www stránce dole Poznámka 3: cit. = ze kdy citováno; lze též vid.=viděno

47 Citační norma přehled použitých zdrojů se uvádí v závěru BP - kapitola: Literatura /vžité označení/ Použité zdroje /vhodné např. při citacích z webu/ zdroje v přehledu řadit abecedně, příp. anti-chronologicky, obvykle s pořadovými čísly zásady: a) do přehledu jen co je opravdu citováno v textu b) v textu citovat jen co bylo zařazeno do přehledu c) v rámci každého dokumentu jednotná forma

48 Citační norma UKÁZKA PŘEHLEDU (dle normy v BP jinak) 7 Použité zdroje 1. DYLEVSKÝ, Ivan, DRUGA, Rastislav, MRÁZKOVÁ, Olga. Funkční anatomie člověka. 1. vyd. Praha: Grada, s. ISBN TICHÝ, Miroslav, JELÍNEK, Marek, MACKOVÁ, Eva. Funkční blokáda kloubu a její příznaky. Kontakt. 2010, 12 (4), ISSN Ukazatele DPS [online]. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2010 [cit ]. Dostupné z: Lze využít generátor citací ve Wordu Jak ale vlastně citovat uvnitř textu BP?

49 Citační norma Jak citovat uvnitř textu? -odkazem na číslo v seznamu, např. tedy (smyšleno!): Tichý et al. (2) podrobně rozpracovali problém nastíněný již dříve (1), Poznámka: Méně často může být přehled zdrojů bez pořadových čísel, pak se v textu odvolává místo pořadí na rok vydání = HARVARDSKÝ SYSTÉM (=BP!), např. tedy: Tichý et al. (2010) podrobně rozpracovali problém nastíněný již dříve (Dylevský 2000). Poznámka: Citační závorky v jiných odb.textech mohou být hranaté (ale opět jednotně v textu i v přehledu), tedy např. [1]

50 Citační norma Jak citovat formálně v textu (nejen) BP? Doslovná citace (quotation) = použít uvozovky! Jelikož je funkční blokáda kloubu způsobena hypertonem kosterních svalů, jsou její příznaky stejné u osob různého pohlaví, věku, hmotnosti a laterality (2). NEBO NAPŘ.: Tichý et al. (2, s.478) doslova uvádějí: Jelikož laterality. Parafráze = vlastními slovy (bez uvozovek) Podle Tichého et al. (2) nejsou např. pohlaví či věk faktory, které by výrazně ovlivňovaly příznaky funkční blokády.

51 Citační norma Poznámka: Nutnost citovat se netýká jen textu, ale i obrázků, grafů či tabulek (nelze tedy např. naskenovat schema z učebnice a neuvést ji jako zdroj); zde bývá obvyklé uvést zdroj např. pod grafem: Graf 12: Vývoj počtu nemocí z povolání v Ústeckém kraji Zdroj: vlastní zpracování ukazatele DPS (3) DÚ: prostudovat problematiku psaní citací

52 Citační norma BP HLAVNĚ DODRŽET:

53 (zdroj: Jak psát verze 2014)

54 (zdroj: Jak psát verze 2014, pouze výběr na ukázku!)

55 3) Adekvátní metodologie NEPLÉST ZÁMĚR ANEB HLAVNÍ CÍL(E) S POJMEM : dílčí cíle = úkoly = konkr. kroky stanovené tak, aby byl splněn hlavní cíl (viz později) Př: Teoretická část bakalářské práce se zabývá vysvětlením problému Empirická část je zaměřena na zjištění hmotnosti sledovaných dětí a zjištění souvislosti se způsobem jejich stravování. Údaje byly získány ze ZŠ v Lounech K získání dat byl použitý anonymní dotazník V práci jsou uvedena opatření zaměřená na prevenci vzniku nadváhy a obezity a role zdravotníka při jejich realizaci.

56 3) Metodologie - realizace výzkumu Pokus = plánované změny podmínek a studium vlivu těchto změn laboratorní klinický Šetření = pasivní observace kazuistika (případová studie) statistické šetření

57 Příklady klinických pokusů kontrolovaný pokus pacienti rozděleni do dvou (či více) skupin experimentální (i více) versus jedna kontrolní slepý pokus = kontrolovaný pokus, v němž pacient nezná své zařazení do skupiny (placebo efekt) dvojitě slepý pokus = zaslepení nejen pacienta, ale i lékaře; Př. Studie TRIGR - vliv kravského mléka na rozvoj diabetu u kojenců (podrobně viz dále)

58 Příklady šetření kazuistika = případová studie (case report) = popis konkr. případů zveřejnit jen s informovaným souhlasem!!! obvyklý typ BP na KF/KE!!!

59

60

61 INFORMOVANÝ SOUHLAS 6. ETIKA ZÍSKÁVÁNÍ INFORMOVANÉHO SOUHLASU PŘI VÝZKUMU ZAHRNUJÍCÍM LIDSKÉ SUBJEKTY * Jestliže je použito v rámci výzkumu zahrnujícího lidské subjekty osobních údajů, je k tomu zapotřebí informovaný souhlas zúčastněných osob. 10 Konkrétní podmínky pro použití těchto údajů při výzkumných nebo s výzkumem souvisejících aktivitách vyplývají ze zákona Rovněž k vlastnímu výzkumu zahrnujícího lidské subjekty poskytují zúčastněné osoby informovaný souhlas. Tato záležitost je řešena v Úmluvě o lidských právech a biomedicíně, která v České republice vstoupila v platnost 1. října Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. * Zdroj: Materiál MŠMT Etický rámec výzkumu

62 INFORMOVANÝ SOUHLAS 6.1. Získávání informovaného souhlasu k výzkumu Při získání informovaného souhlasu jsou účastníci výzkumu informováni odpovědným výzkumným pracovníkem o: a) účelu výzkumu, jeho očekávaném trvání a průběhu, b) právech účastníků na pozdější odmítnutí účasti ve výzkumu a následcích tohoto odmítnutí, c) závažných předvídatelných faktorech, které mohou ovlivnit ochotu účastnit se na výzkumu jako například potenciálních rizicích (všeho druhu), nepříjemnostech nebo negativních účincích, d) výhodách vyplývajících z výzkumu, e) míře zachování důvěrnosti při výzkumu a využití jeho výsledků, f) odměně za účast ve výzkumu, g) informačním místě pro otázky týkající se výzkumu a práv účastníků výzkumu. Zároveň musí být dána příležitost k tomu, aby se mohli účastníci dotazovat a získávat odpovědi na své dotazy.

63 INFORMOVANÝ SOUHLAS 6.2. Osvobození od informovaného souhlasu k výzkumu Výzkumný pracovník si nemusí vyžádat informovaný souhlas k výzkumu pouze tehdy, existují-li k tomu zákonné důvody a výzkum nikomu nepůsobí škodu, nepříjemné pocity nebo jinou újmu a zahrnuje: a) zatajení některých aspektů sociologického a psychologického výzkumu a některých dalších typů výzkumu (vzdělávací metody, zdravotnictví) po dobu nezbytně nutnou (viz odstavec 6.1. písmena a), d) a případně f), b) studium vzdělávacích metod nebo vedení vyučování ve třídě, c) anonymní dotazování, přirozené pozorování a archivní výzkum, jehož zveřejnění nepředstavuje žádnou právní ani jinou hrozbu (ztrátu reputace, majetkového postavení nebo zaměstnání účastníka výzkumu).

64 INFORMOVANÝ SOUHLAS UKÁZKA Informace pro účastníky studie.. (název studie /nejde o BP/ ) Vážená paní / vážený pane, dříve než vyslovíte souhlas se svou účastí ve studii, je důležité, abyste si přečetl/a následující informace o tom, co pro vás zapojení do studie obnáší a porozuměl/a tomu. Je důležité zmínit, že vaše účast v této studii je zcela dobrovolná, bez nároku na odměnu a že máte právo účast odmítnout a nebudou z toho plynout pro vás žádné následky. Informovaný souhlas znamená, že vy, jakožto účastník studie, jste informován/a o účelu a povaze své účasti ve studii, a to předem a řádně. Informace o vaší osobě budou shromažďovány a zpracovány výhradně v souvislosti se studií a pro její potřeby a jsou považovány za přísně důvěrné. Zajištění ochrany dat vyšetřované osoby je v souladu se zákonem. Výsledky dosažené studiem vaší osoby budou archivovány a mohou být zveřejněny v odborných médiích [míněno bez uvedení osobních identifikačních údajů]. PROSÍM, ZEPTEJTE SE NA VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ NEBO CO VÁM NENÍ JASNÉ! INFORMOVANÝ SOUHLAS Přečetl/a jsem si všechny výše uvedené informace a dostalo se mi příležitosti zeptat se na vše, co jsem potřeboval/a pro pochopení toho, co pro mne účast ve studii představuje. Dobrovolně dávám svůj souhlas k účasti ve studii. Studie a všechna s ní související vyšetření a terapie mi byla dostatečně vysvětlena. V [místo] Podpis vyšetřovaného dne Podpis osoby, která souhlas získala

65 INFORMOVANÝ SOUHLAS nyní v rámci BP:! ETICKÁ KOMISE (též BP)!

66 INFORMOVANÝ SOUHLAS nyní v rámci BP: Brožura Příloha CH: Stanovisko Etické komise FZS UJEP Brožura Příloha J: Souhlas s výzkumným šetřením

67 Další příklady šetření - klinické studie průřezová studie (cross-sectional) studie zaměřena na jednorázový stav populace studie případů a kontrol (case-control) případ x kontrola = co nejpodobnější si pár (kardiak X zdravý); studie zaměřena retrospektivně (jaké jsou příčiny onemocnění u stávajících případů) kohortová studie (case-cohort) kohorta=skupina osob (např. podle věku, vzdělání, chorob); studie zaměřena prospektivně (bude mít kouření vliv na nemoci cév?); longitudinální

68 Klinický výzkum - příklady Mezinárodně prováděný výzkum TRIGR (Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk) Cíl: odhalit případný vliv proteinů z kravského mléka na rozvoj diabetu u kojenců z rizikové skupiny, tj. u kojenců s matkami s diabetem 1. typu. Rozdělení vybraných dětí do dvou skupin: A = podáváno sušené mléko se silně hydrolyzovanými proteiny; B =proteiny hydrolyzovány méně (matky ani ošetřující lékaři neznali zařazení). Do roku 2017 budou děti (pak už ve věku let) pravidelně sledovány objeví se u nich diabetes? Rozdílný výskyt v obou skupinách?

69 Klinický výzkum - příklady

70 Klinický výzkum - příklady Project MONICA (Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease) Vznik v 80. letech za účelem desetiletého sledování vývoje kardiovaskulárních onemocnění v populaci, s důrazem na odhalení rizikových faktorů. Jednalo se o mezinárodní, tzv. multicentrický projekt (32 specializovaných institucí z 21 zemí). Sledováno deset miliónů mužů a žen ve věku (při vstupu) let. Sběr dat ukončen koncem 90. let, dosud probíhají jejich analýzy.

71 Klinický výzkum - příklady Framinghamský výzkum zahájen v roce vytvořena originální skupina o dobrovolnících (věk 30-62)t z města Framingham, Massachusetts, u nichž nevyvinuty zjevné symptomy kardiovaskulárních (CV) chorob, nebo kteří ještě neprodělali srdeční infarkt či cévní mozkovou příhodu. Později (a to ještě i po roce 2000) přidávány údaje od dalších podobných skupin. Poznatky umožnily identifikovat hlavní rizikové faktory pro výskyt CV chorob (krevní tlak, triglyceridy a cholesterol, přičemž roli hrají také věk, pohlaví či psychosociální faktory). V poslední době je zkoumána také role genotypu a fenotypu.

72 Klinický výzkum OTÁZKY (DÚ)

73 Klinický výzkum OTÁZKY (DÚ)

74 Statistická šetření - PROČ? Žádná věda není skutečnou vědou, není-li podložena matematickými principy. (L.da Vinci)

75 Statistická šetření - na kom / čem? statistické jednotky (S.J.) 1 respondent (pacient, proband) 1 krevní vzorek 1 nemocnice populace = stanovení všech S.J. konečná (např. demograficky) nekonečná (hypotetická např. všechny potenciální krevní vzorky)

76 DÚ č.1 časopisecké rešerše V databázi SCOPUS (platí pro obor VS), resp. WoS (platí pro obor PA) najít 1 článek, odpovídající svým zaměřením vašemu stud.oboru (příp. budoucímu tématu BP) tak, aby příjmení některého autora (první dvě písmena) začínalo stejně jako příjmení vaše a článek byl z roku Kliknutím na název vybraného článku si otevřete podrobnější údaje, najděte mezi nimi DOI tohoto článku a toto DOI mi pošlete do na mou adresu (karel.hrach@ujep.cz); jako subjekt u uveďte DU-KOPA ; své jméno a obor uveďte v textu jako podpis. by tedy měl vypadat nějak takto:

3) Adekvátní metodologie

3) Adekvátní metodologie 3) Adekvátní metodologie NEPLÉST ZÁMĚR ANEB HLAVNÍ CÍL(E) S POJMEM : dílčí cíle = úkoly = konkr. kroky stanovené tak, aby byl splněn hlavní cíl (viz později) Př: Teoretická část bakalářské práce se zabývá

Více

2) Rešerše kde pátrat?

2) Rešerše kde pátrat? 2) Rešerše kde pátrat? Odborné knihy (monografie) Uznávané odborné časopisy - podrobněji v letním semestru (LS); - již nyní vědět o Vědecké knihovně UJEP 2) Rešerše kde pátrat? Knihovna Krajské Zdravotní,

Více

Metody vědecké práce. RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

Metody vědecké práce. RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Metody vědecké práce RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Stručný přehled témat výuky (STAG) Výzkum ve zdravotnictví typy, etické aspekty. Rešerše, citace. Dotazníková šetření. Elementární

Více

Základy vědecké práce. RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

Základy vědecké práce. RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Základy vědecké práce RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Základy vědecké práce Stručný přehled témat výuky Výzkumný projekt, obecné postupy ve vědecké práci Práce s databázemi, odbornou

Více

Metody vědecké práce. RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

Metody vědecké práce. RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Metody vědecké práce RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Stručný přehled témat výuky (STAG) Výzkum ve zdravotnictví typy, etické aspekty. Rešerše, citace. Dotazníková šetření. Elementární

Více

Vsuvka vzdálený přístup

Vsuvka vzdálený přístup Vsuvka vzdálený přístup CITACE versus PLAGIÁT Proč kontrola plagiátů (nejen u BP, viz Směrnice, čl. 4a)? Zákon č. 121/2000 Sb.(+změny): Autorský zákon HLAVA I: Právo autorské Díl 1: Předmět práva autorského

Více

Poznámka 1: pozor na PROCENTA

Poznámka 1: pozor na PROCENTA Poznámka 1: pozor na PROCENTA Pozor při interpretaci relativních hodnot z tabulek. Př. (ilustrační): Porovnejte % zastoupení mužů v jednotlivých 3 kategoriích dle míry pociťování bolestivosti. v kategorii

Více

Metody vědecké práce. RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

Metody vědecké práce. RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Metody vědecké práce RNDr. K. Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Stručný přehled témat výuky (STAG) Výzkum ve zdravotnictví typy, etické aspekty. Rešerše, citace. Dotazníková šetření. Elementární

Více

ČASOVÉ ŘADY graf. Náhradu je nejjednodušší provést po překopírování tabulky do Wordu; klávesová zkratka Ctrl+H:

ČASOVÉ ŘADY graf. Náhradu je nejjednodušší provést po překopírování tabulky do Wordu; klávesová zkratka Ctrl+H: ČASOVÉ ŘADY graf Vývoj ČŘ lze zobrazit spojnicovým ( čárovým ) grafem (příp. xy-bodovým, kde x jsou roky) Př: Počty novotvarů hlášených za každý rok (1995-2008) v Ústeckém kraji ČASOVÉ ŘADY graf ČASOVÉ

Více

Základy vědecké práce. RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

Základy vědecké práce. RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Základy vědecké práce RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty Základy vědecké práce Stručný přehled témat výuky Výzkumný projekt, obecné postupy ve vědecké práci Práce s databázemi, odbornou

Více

Základy vědecké práce v ošetřovatelství

Základy vědecké práce v ošetřovatelství Základy vědecké práce v ošetřovatelství RNDr. K.Hrach, Ph.D. karel.hrach@ujep.cz konzultace: viz web (Kontakty dle osoby) materiály viz web (Studium/Studijní materiály) Základy vědecké práce v ošetřovatelství

Více

Příklady klinických pokusů

Příklady klinických pokusů Příklady klinických pokusů kontrolovaný pokus pacienti rozděleni do dvou (či více) skupin experimentální (i více) versus jedna kontrolní slepý pokus = kontrolovaný pokus, v němž pacient nezná své zařazení

Více

3) Adekvátní metodika

3) Adekvátní metodika 3) Adekvátní metodika NEPLÉST ZÁMĚR ANEB HLAVNÍ CÍL(E) S POJMEM : dílčí cíle = úkoly = konkr. kroky stanovené tak, aby byl splněn hlavní cíl (viz později) Př: Teoretická část bakalářské práce se zabývá

Více

3) Adekvátní metodika

3) Adekvátní metodika 3) Adekvátní metodika NEPLÉST ZÁMĚR ANEB HLAVNÍ CÍL(E) S POJMEM : dílčí cíle = úkoly = konkr. kroky stanovené tak, aby byl splněn hlavní cíl (viz později) Př: Teoretická část bakalářské práce se zabývá

Více

Statistická šetření - PROČ? Žádná věda není skutečnou vědou, není-li podložena matematickými principy. (L.da Vinci)

Statistická šetření - PROČ? Žádná věda není skutečnou vědou, není-li podložena matematickými principy. (L.da Vinci) Statistická šetření - PROČ? Žádná věda není skutečnou vědou, není-li podložena matematickými principy. (L.da Vinci) Statistická šetření - na kom / čem? statistické jednotky (S.J.) 1 respondent (pacient,

Více

ODBORNÝ TEXT. doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy

ODBORNÝ TEXT. doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy ODBORNÝ TEXT doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy KONTAKT Kancelář A305 Tel. 596 398 460 Email: tvrdon@opf.slu.cz Konzultační hodiny:

Více

Metodický manuál pro vypracování seminární práce

Metodický manuál pro vypracování seminární práce Metodický manuál pro vypracování seminární práce Liberec 2008 Obsah: 1. Význam a cíl seminární práce 2. Formální úprava seminární práce 2.1. Titulní stránka 2.2. Řazení listů seminární práce 2.3. Vlastní

Více

Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců. AUTORSKÁ PRÁVA Citace

Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců. AUTORSKÁ PRÁVA Citace Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců AUTORSKÁ PRÁVA Citace Citace v autorském zákoně Zákon č. 121/2000 Sb. Autorský zákon bezúplatné zákonné

Více

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Diplomový seminář 1

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Diplomový seminář 1 Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Diplomový seminář 1 Název tematického celku: Význam a úroveň závěrečné práce, volba tématu a Zadání závěrečné práce Cíl : Vysvětlit

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 1.hodina. Úvod. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 1.hodina. Úvod. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Modelování termohydraulických jevů 1.hodina Úvod Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Letní semestr 2008/2009 Pracovní materiály pro výuku předmětu.

Více

Příprava bakalářské práce

Příprava bakalářské práce Příprava bakalářské práce CÍLEM JE NAUČIT SE PRACOVAT S ODBORNOU LITERATUROU příprava během letního semestru vyhledávání literatury výběr a analýza nejpodstatnějších částí textu konzultace se školitelem

Více

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Mladá Boleslav, B. Němcové 482 - s využitím ČSN 01 6910 Jednotná struktura práce: TITULNÍ

Více

METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010

METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010 METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010 Citační záznam slouží k jednoznačné identifikaci zdroje, tedy např. knihy, časopisu

Více

Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK

Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK Aktuální kritéria pro habilitační řízení

Více

Metodologie vědecké práce v rehabilitaci

Metodologie vědecké práce v rehabilitaci Metodologie vědecké práce v rehabilitaci Medicína založená na důkazech EBM Medicína založená na důkazech Evidence based medicine = využití vedle osobní zkušenosti i zkušeností většiny lékařů/zdravotníků

Více

Pokyny pro zpracování bakalářských prací

Pokyny pro zpracování bakalářských prací Grafická a multimediální laboratoř Vysoká škola ekonomická v Praze 2014 Pokyny pro zpracování bakalářských prací Obsah Struktura bakalářské práce... 2 Vstupní část práce... 2 Hlavní textová část práce...

Více

Základy autorského práva pro akademické pracovníky

Základy autorského práva pro akademické pracovníky Základy autorského práva pro akademické pracovníky Ivana Sýkorová specialistka humanitního a společenskovědního přenosu poznatků Matěj Machů, patentový zástupce poradce CPPT UK pro právo duševního vlastnictví

Více

Formální požadavky na zpracování bakalářské práce

Formální požadavky na zpracování bakalářské práce - 1 - Formální požadavky na zpracování bakalářské práce Minimální rozsah 40 stran Řádkování Řádkování 1,5 Písmo Velikost 12, Times New Roman Okraje Horní okraj stránky 25 mm, dolní okraj stránky 25 mm,

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE NA GHB

SEMINÁRNÍ PRÁCE NA GHB SEMINÁRNÍ PRÁCE NA GHB ŠKOLENÍ PRO STUDENTY Říjen 2015 Mgr. L. Toman, Mgr. Z. Šimůnková Spoluautoři PhDr. Hynek Bouchal, Ph.D., Mgr. J. Rojka, Mgr. A. Říman, Mgr. D. Vejrová, Mgr. V. Vydlák OBECNÁ PRAVIDLA

Více

Zásady zpracování vědecké práce

Zásady zpracování vědecké práce Zásady zpracování vědecké práce Kontakt: Doc. Hana Čížková Katedra biologických disciplín ZF JU Na Zlaté stoce 10, 1. patro č. 203 hcizkova@zf.jcu.cz Pro 2. ročník BOZO, PÚPN, LS 2011 1. Úvod 1.1 Co je

Více

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu výukovém materiálu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé

Více

Metodický list č. 3 pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_BSePO Bakalářský seminář Letní semestr 2011

Metodický list č. 3 pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_BSePO Bakalářský seminář Letní semestr 2011 Metodický list č. 3 pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_BSePO Bakalářský seminář Letní semestr 2011 Název tematického celku: Etika tvůrčí práce, citace, Závěr ZP a obhajoba ZP Cíl tematického

Více

Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku

Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku Úvod Autoři tištěných i elektronických děl na VŠCHT Praha dlouhodobě řeší problém vkládání textů, tabulek, obrázků apod., které získali

Více

Část 1.1. Doporučená hlediska hodnocení pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem pro všechny obory na Univerzitě Karlově v Praze

Část 1.1. Doporučená hlediska hodnocení pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem pro všechny obory na Univerzitě Karlově v Praze Příloha k opatření rektora č. 9/2014 Část 1.1 Doporučená hlediska hodnocení pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem pro všechny na Univerzitě Karlově v Praze Habilitační práce musí odpovídat

Více

Střední zdravotnická škola Beroun. Manuál k vypracování maturitní práce

Střední zdravotnická škola Beroun. Manuál k vypracování maturitní práce Střední zdravotnická škola Beroun Manuál k vypracování maturitní práce Základní kritéria Název maturitní práce musí vystihovat obsah práce. V maturitní práci se věnujte jen zvolenému tématu. Maturitní

Více

Impaktované časopisy. Citační index

Impaktované časopisy. Citační index Impaktované časopisy Jedním z přístupů k hodnocení vědecké práce jsou scientometrické ukazatele. Jejich základní východiska jsou prostá: Každý autor používá při vzniku článku, příspěvku do sborníku aj.

Více

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé citace jsou ty, do

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE I. Obsah seminární práce strana 1: úvodní strana (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI) strana 2: prohlášení (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI) strana 3: poděkování vedoucímu (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI)

Více

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ PRÁCE S PRAMENY

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ PRÁCE S PRAMENY BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ PRÁCE S PRAMENY STRUKTURA BP Abstrakt, klíčová slova Obsah Úvod Teoreticko-metodologická část Analytická část Závěr Bibliografie Přílohy TEORETICKO METODOLOGICKÁ ČÁST VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH

Více

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne Č. j.: TF/5/14 V Praze dne 5.11.2014 Pokyn děkana K realizaci Studijního a zkušebního řádu pro studium v doktorských studijních programech České zemědělské univerzity v Praze na Technické fakultě ČZU v

Více

Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů

Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů v České republice Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta

Více

Práce mladého vědce aneb krátká přednáška o metodologii vědy v podmínkách České republiky. Tadeusz Sikora

Práce mladého vědce aneb krátká přednáška o metodologii vědy v podmínkách České republiky. Tadeusz Sikora Práce mladého vědce aneb krátká přednáška o metodologii vědy v podmínkách České republiky Tadeusz Sikora Program přednášky Proč publikovat? Hodnocení vědeckých výkonů v ČR Rešerše Zdroje informací pro

Více

K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových)

K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových) Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Katedra technické a informační výchovy Oborový standard Katedry technické a informační výchovy K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových) Metodika

Více

BP/DP 2016 - úvodní seminář 5. května 2015. Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU

BP/DP 2016 - úvodní seminář 5. května 2015. Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU BP/DP 2016 - úvodní seminář 5. května 2015 Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU Agenda Termíny a základní pokyny Zadání práce Struktura práce Tipy pro psaní práce Oficiální informace k BP/DP IS.CZU.CZ DS

Více

SOUČASNÉ TRENDY VE VĚDĚ A VÝZKUMU

SOUČASNÉ TRENDY VE VĚDĚ A VÝZKUMU SOUČASNÉ TRENDY VE VĚDĚ A VÝZKUMU Michal Tvrdoň Proděkan pro vědu a výzkum ÚVOD Během posledních 5 let zásadní změny v hodnocení VaV (metodika 2004 = 6 stran textu, metodika 2012= 50 stran textu) Důraz

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Bibliografické citace souhrn údajů o citované publikaci nebo její části, umožňuje její identifikaci Literatura bývá

Více

Právní aspekty knihovních služeb

Právní aspekty knihovních služeb Právní aspekty knihovních služeb Jaromír Šavelka Konf. EFI NTK, 21. 3. 2012 Přehled přednášky Knihovní databáze Citace Knihovní licence Novela autorského zákona a knihovny Právní aspekty knihovních služeb

Více

Autorské právo a činnost ČIŽP. Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz

Autorské právo a činnost ČIŽP. Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz Autorské právo a činnost ČIŽP Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz Autorské právo Upraveno v zákoně č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících

Více

Doktorské studium na FPH VŠE. Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium

Doktorské studium na FPH VŠE. Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium Doktorské studium na FPH VŠE Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium 3.10.2016 1 1. Proč studovat doktorské studium Chtít přicházet věcem (korektním a metodicky správným způsobem) na

Více

Základy pedagogické metodologie. Mgr. Zdeněk Hromádka

Základy pedagogické metodologie. Mgr. Zdeněk Hromádka Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka 13549@mail.muni.cz Co je to metodologie? Metodologie se zabývá pravidly empirického výzkumu Pedagogická metodologie se zabývá empirickým výzkumem pedagogických

Více

Základy autorského práva

Základy autorského práva Základy autorského práva v rámci realizace projektu MŠMT a NIDM Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání Školení regionálních koordinátorů - časopis KPŽ 29. Července 2009 Jan Menšík

Více

KFC/CHL Chemická literatura. Rozvrh, Čt 15:00, LP O čem bude předmět, Informační zdroje Odpadá. Obsah Předmětu 9/22/2016

KFC/CHL Chemická literatura. Rozvrh, Čt 15:00, LP O čem bude předmět, Informační zdroje Odpadá. Obsah Předmětu 9/22/2016 KFC/CHL Chemická literatura Markéta Paloncýová 3.004 Katedra fyzikální chemie, Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Rozvrh, Čt

Více

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze [Vzor: Pevná deska bakalářské práce není součástí elektronické verze] Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Rok Jméno a příjmení autora [Vzor :Titulní strana bakalářské

Více

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze [Vzor: Pevná deska diplomové práce není součástí elektronické verze] [Verze 3/2013 platná od 18.3.2013 dostupná z http://www.mff.cuni.cz/studium/bcmgr/prace] Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální

Více

Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD

Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD ČVUT v Praze Fakulta dopravní Konviktská 20, Praha 1 www.fd.cvut.cz Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tato

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Brno, Merhautova 15 ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK Oborové požadavky na zpracování absolventské práce navazují

Více

Studijní opora Určeno: pro studující v rámci CŽV akreditovaný studijní program Sociální práce s poradenským zaměřením. Předmět: Diplomový seminář

Studijní opora Určeno: pro studující v rámci CŽV akreditovaný studijní program Sociální práce s poradenským zaměřením. Předmět: Diplomový seminář 1 Studijní opora Určeno: pro studující v rámci CŽV akreditovaný studijní program Sociální práce s poradenským zaměřením. Předmět: Diplomový seminář Cílem Diplomového semináře je poskytnout studujícím v

Více

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Daniel Mareš, PhD.

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Daniel Mareš, PhD. AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Daniel Mareš, PhD. Obsah webináře Kde se s autorským právem setkáváme Autorský zákon Autorský zákon ve školách Autorský zákon pro využití v praxi Citace Příklady Otázky Závěr Obsah

Více

Žádost o zahájení profesorského jmenovacího řízení

Žádost o zahájení profesorského jmenovacího řízení Žádost o zahájení profesorského jmenovacího řízení na Univerzitě Karlově v Praze, Pedagogické fakultě v oboru :... Příjmení, jméno, tituly... Rodné příjmení:... Stav:... Rodné číslo:... Trvalé bydliště:...

Více

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Seminář #4 - denní studium Léto 2016

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Seminář #4 - denní studium Léto 2016 Seminář #4 - denní studium Léto 2016 Literatura a práce s literaturou Ing. Miloslav Šašek, DipMgmt. Program setkávání seminářů 1. Organizace, náplň seminářů, studijní materiály, pravidla desatera, termíny

Více

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 2. JAK VYHLEDAT ZDROJE A PRÁCE S NIMI. Ing. Maryna Garan

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 2. JAK VYHLEDAT ZDROJE A PRÁCE S NIMI. Ing. Maryna Garan BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 2. JAK VYHLEDAT ZDROJE A PRÁCE S NIMI Ing. Maryna Garan Zdroje informace 1. Váš vedoucí 2. Knihy 3. Internet 4. Vědecké články 5. Patenty 6. Závěrečné práce jiných studentů Zdroje informace

Více

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Jonáš Bujok Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jonáš Bujok Nástroj pro převod PDF na

Více

Směrnice děkana č. 3/2012. Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP

Směrnice děkana č. 3/2012. Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP Směrnice děkana č. 3/2012 Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP Platná od : 1. 11. 2012 1 Část I. Úvod: Čl.1. Habilitační řízení je upraveno

Více

ZAŘAZENÍ PUBLIKACE DO

ZAŘAZENÍ PUBLIKACE DO ZAŘAZENÍ PUBLIKACE DO SPRÁVNÉHO DRUHU DOKUMENTU ASEP/RIV KDE NALEZNU INFORMACE O ZAŘAZENÍ DOKUMENTU? RIV Popis údajů RIV pro rok 2010 http://www.vyzkum.cz/frontclanek.aspx?idsekce=986 (pdf dole) ASEP v

Více

DP 2015 - úvodní seminář 3. dubna 2014. Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU

DP 2015 - úvodní seminář 3. dubna 2014. Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU DP 2015 - úvodní seminář 3. dubna 2014 Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU Agenda Termíny a základní pokyny Témata prací Zadání práce Struktura práce Co udělat do příště? Základní dokumenty 1. Všechny

Více

1. Děkan PřF UHK vyhlašuje soutěž na projekty specifického výzkumu pro rok 2013.

1. Děkan PřF UHK vyhlašuje soutěž na projekty specifického výzkumu pro rok 2013. 1. Děkan PřF UHK vyhlašuje soutěž na projekty specifického výzkumu pro rok 2013. 2. Soutěž se řídí směrnicí kvestora UHK č. 2/2012 a dalšími právními předpisy uvedenými v čl. I této směrnice. 3. Text vyhlášení

Více

BAKALÁŘSKÁ/DIPLOMOVÁ PRÁCE

BAKALÁŘSKÁ/DIPLOMOVÁ PRÁCE VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Katedra Bakalářské prezenční/kombinované studium nebo Navazující magisterské studium prezenční/kombinované Jméno a příjmení studenta Název bakalářské/diplomové práce

Více

VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO

VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO určená studentům/absolventům magisterských nebo navazujících magisterských studijních programů/oborů v České

Více

Ročníková práce. Metodika tvorby. Jan Divišek Alena Beňadiková

Ročníková práce. Metodika tvorby. Jan Divišek Alena Beňadiková Ročníková práce Metodika tvorby Jan Divišek Alena Beňadiková první rozsáhlejší odborná práce studenta střední školy podstata: výběr a zpracování tématu, jeho definice, popis v širším odborném kontextu,

Více

Vyhláška č. 423 r. 2004 Sb. (kreditní systém)

Vyhláška č. 423 r. 2004 Sb. (kreditní systém) 423/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. června 2004, kterou se stanoví kreditní systém pro vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez přímého vedení nebo odborného dohledu zdravotnických pracovníků

Více

423/2004 Sb. VYHLÁŠKA

423/2004 Sb. VYHLÁŠKA 423/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. června 2004, kterou se stanoví kreditní systém pro vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez přímého vedení nebo odborného dohledu zdravotnických pracovníků

Více

Výnos děkana č. 8/2010

Výnos děkana č. 8/2010 Filozofická fakulta UHK Rokitanského 62, 500 03 Hradec Králové Sídlo fakulty: Nám. Svobody 331, Hradec Králové www.uhk.cz/ff Mgr. Petr Grulich, Ph.D. tel. 493 331 201 děkan e-mail: petr.grulich@uhk.cz

Více

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA 129/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. dubna 2010, kterou se mění vyhláška č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického

Více

Přístup k datům za účelem vědeckého výzkumu

Přístup k datům za účelem vědeckého výzkumu Přístup k datům za účelem vědeckého výzkumu Mgr. Bc. Michal Koščík, Ph.D. Právní rámec sběru, zpracování, uchovávání a užívání výzkumných dat (GA15-20763S) 1 Jak moc jsou data otevřená pro vědce? Má výzkumník

Více

Typy chybně zařazených výsledků do RIV a jejich vyřazení z Hodnocení 2013

Typy chybně zařazených výsledků do RIV a jejich vyřazení z Hodnocení 2013 Typy chybně zařazených výsledků do RIV a jejich vyřazení z Hodnocení 2013 Ing. Viera Hudečková, Úřad vlády, Odbor výzkumu, vývoje a inovací DERS, 26. - 27. 2. 2014 1 Obsah 1. Hodnocení výsledků výzkumných

Více

Kde hledat odborné články?

Kde hledat odborné články? Kde hledat odborné články? Martina Machátová E-mail: machat@mzk.cz Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace: 8. června 2015 The Free Library http://www.thefreelibrary.com/ Obsahuje skoro 25 milionů článků

Více

RÁMCOVÁ KRITÉRIA PRO HABILITAČNÍ ŘÍZENÍ

RÁMCOVÁ KRITÉRIA PRO HABILITAČNÍ ŘÍZENÍ Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická Datum vydání: 29. 6. 2018 Za věcnou stránku odpovídá: prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D. Účinnost: od 1. 7. 2018 Závaznost: FCH VUT v Brně Vydává: děkan FCH

Více

Základy informační vědy

Základy informační vědy Základy informační vědy Získávání informací Informace získáváme, když se dozvídáme nové věci Můžeme je získávat z různých informačních pramenů Prameny mohou být: dokumenty, knihy, noviny, časopisy, články

Více

RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu / 8

RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu / 8 Etiketa při tvorbě prací RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015 RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu 2015 1 / 8 Osnova RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě

Více

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006.

Více

Závěrečná práce. Odborný styl

Závěrečná práce. Odborný styl Závěrečná práce Odborný styl Anotace - abstrakt Anotace je napsána na samostatném listu a má rozsah 10 až 15 řádků.je stručným a komplexním popisem obsahu práce, nově objevených skutečností a z nich plynoucích

Více

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování maturitní práce V Praze dne: 15. 10. 2008 Ing. Jan Hildebrand ředitel školy

Více

Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce. PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna

Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce. PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna Máme téma začínáme psát Při psaní odborného textu, kterým je i kvalifikační práce, je třeba se podřídit

Více

Autorské právo. SŠSI Tábor - Aplikační software 1

Autorské právo. SŠSI Tábor - Aplikační software 1 Autorské právo SŠSI Tábor - Aplikační software 1 Trocha opakování SŠSI Tábor - Aplikační software 2 Základní pojmy autorského práva Kdo je to autor? Co je to autorské dílo? Na jaké 2 skupiny dělíme autorská

Více

Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz

Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz DUM Digitální Učební Materiál Anglický termín LRO dum.rvp.cz Autorský zákon Autorský zákon Předmětem práva autorského

Více

Autorský zákon ve školním prostředí 25. 11. 2009, Ostrava Jiří Plešek Univerzitní knihovna OU http://knihovna.osu.cz jiri.plesek@osu.cz Obsah prezentace I. TEORETICKÁ ČÁST Autorský zákon Autorská práva

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

Autorské právo

Autorské právo Autorské právo 16. 10. 2012 Mgr. Bc. Adam Ptašnik, Ph.D. Elektronická advokátní kancelář, Ostrava Zaměření workshopu Ochrana autorského práva v souvislosti s odbornými publikacemi internetem Obsah workshopu

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví kreditní systém pro vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez přímého vedení

Více

David Horváth Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 12. 9. 2013

David Horváth Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 12. 9. 2013 David Horváth Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 12. 9. 2013 Místo konání výzkumu: Ústav vědeckých informací 2. LF UK a FN Motol (Knihovna 2. LF UK

Více

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ operační program Rozvoj lidských zdrojů, priorita 3.3. Rozvoj celoživotního vzdělávání, opatření 3.3.3. Rozvoj dalšího profesního vzdělávání ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ

Více

VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST

VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST Induktivní, analytická statistika se snaží odhadnout charakteristiky populace pomocí malého vzorku, který se nazývá VÝBĚR neboli VÝBĚROVÝ SOUBOR. REPREZENTATIVNOST VÝBĚRU:

Více

CMTF-B-17/03 Formální náležitosti žádosti o habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na CMTF UP

CMTF-B-17/03 Formální náležitosti žádosti o habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na CMTF UP VNITŘNÍ NORMA CMTF UP CMTF-B-17/03 Formální náležitosti žádosti o habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na CMTF UP Obsah: Garant: Tato směrnice stanovuje formální náležitosti a kritéria k

Více

Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu

Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu 6. 10. 2016 K publikačním výsledkům lze vkládat tzv. identifikátory dokumentů. Ty jednoznačně určují dokument v dané databázi. V ASEP

Více

Úvod do studia a života na vysoké škole - modul Práce s literaturou. Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU

Úvod do studia a života na vysoké škole - modul Práce s literaturou. Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU Úvod do studia a života na vysoké škole - modul Práce s literaturou Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU Materiál pro úvodní kurz FBI 003 na Přírodovědecké fakultě JU Komentovaný text

Více

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb, Příbram Gen. R. Tesaříka 114, 261 01 Příbram I, IČ: 00508268, e-mail: iss@pbm.czn.cz, www:iss.pb.cz POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

Více

Citujeme s knihovnou

Citujeme s knihovnou Citujeme s knihovnou aneb 10 citačních otázek ve spolupráci s 1. Co je citování? Citování přímé je doslovné převzetí textu s uvedením zdroje, odkud informace pochází. Přímé citace píšeme v uvozovkách a

Více