Inspirace a návod, jak se v 9 krocích připravit na změnu práce, najít své životní poslání a začít dělat to, co tě baví.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inspirace a návod, jak se v 9 krocích připravit na změnu práce, najít své životní poslání a začít dělat to, co tě baví."

Transkript

1

2 2 2

3 Inspirace a návod, jak se v 9 krocích připravit na změnu práce, najít své životní poslání a začít dělat to, co tě baví.

4 obsah Dva příběhy úvodem aneb Je tato kniha pro tebe? Příběh spokojené zaměstnankyně Příběh úspěšného podnikatele Můj příběh aneb Jak jsem našel své životní poslání a začal si plnit sny Čeho jsem vlastně dosáhl? Nepřišlo štěstí, nýbrž prázdnota a stres Přiznal jsem si, že nejsem šťastný. Vše, co jsem budoval, jsem opustil Teď už jenom jsem a dělám to, co mě baví a má přínos pro druhé Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života? Kdo ve skutečnosti jsi? Proč děláš to, co děláš? Chvíle pravdy a přiznání sama sobě Příteli, přestaň s výmluvami! Kam směřuješ a co chceš od života? Nasloucháš svému srdci nebo se řídíš hlavou? Kde zůstaly tvoje sny, úsměv a touha hrát si? Rozdíl mezi musím, chci a jsem šťastný kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání 1. krok Co znamená životní poslání a jak ho zjistíš? 2. krok Rozhodni se!

5 3. krok Začni! 65 Co je dobré vědět a čeho se vyvarovat 4. krok Nakresli svůj sen, své životní poslání, 70 aneb 18 tipů pro změnu 126 a měj ho stále u sebe 1. Nikdy nelži sám sobě krok Připrav se a počítej s reakcí okolí Neodkládej rozhodnutí 128 na svoji změnu 3. Dej do toho sebe celého, všechen svůj čas a energii krok Otevři své srdce, sdílej své zájmy, Co je pro tebe nejdůležitější dej vždy na první místo 129 bloguj a buduj komunitu 5. Neboj se riskovat krok Jak se finančně připravit na změnu práce Zkoušej a hledej cesty krok Hledání cesty, příprava a skok Přijmi neúspěch jako výzvu a poučení krok Jak uřídit sám sebe Místo televize a povrchní zábavy se vzdělávej Nepospíchej, máš na to celý život uč se pokoře Odpovědi na strachy a obavy, které tě nejspíše potkají 108 a trpělivosti 133 Postav se svému strachu a podívej se na něj Nechtěj dělat vše a hned stačí méně, ale pořádně 134 Co když se tím, co mě baví, neuživím? Pozor na dva špatné vztahy k penězům 134 Co když mě ta činnost přestane bavit? Měj oči otevřené a jdi vlastní cestou 136 Co když změny v mém životě a práci nepřijme rodina 13. Uvolni si ruce; pusť to, co držíš 136 a rozpadne se mi manželství? Jak nastavit cenu za svoji práci? Experimentuj! 137 Co když přijdu o kamarády? Jak nemít konkurenci? Dělej to po svém, ze srdce 139 Strachy a obavy jako zdroj posílení a zkoušky 16. Pozor na past se jménem pěkná výplata 140 v našem životě Dej do toho všechny peníze Buď sám sebou a starej se hlavně o sebe 142 Podnikat, či být zaměstnanec? 120 Kdy se nechat zaměstnat? 122 Sdílení a pozvání 144 Založit firmu s.r.o., nebo být živnostník? 122 Moje zkušenost s podnikáním 124 Můj příběh ve fotografiích 146 Poděkování 154

6 Dva příběhy úvodem aneb Je tato kniha pro tebe? Příteli, je tato kniha pro tebe? Pokud jsi ve svém životě spokojený s tím, jakou práci děláš, pokud tě tato práce naplňuje štěstím a baví tě, pak tato kniha není pro tebe. Nejsi-li ale úplně v souladu s tím, jakou prací se živíš, hledáš-li možnost, jak to změnit, potřebuješ-li více odvahy k rozhodnutí nebo inspiraci jak na to, pak ano tato kniha je právě pro tebe! Uvedeš-li ve své odpovědi na otázku Baví mě práce, kterou dělám? jedno či více ALE, pak ti tato kniha rovněž stojí za přečtení. Ukážu ti, jak objevit své životní poslání a začít ho žít. Provedu tě základními kroky, které je potřeba učinit pro změnu tvé práce. Poskytnu ti příklady a tipy, jak na to. Napovím ti, jakým výzvám, strachům a obavám budeš na cestě změny práce čelit. Kniha navíc obsahuje konkrétní otázky a úkoly, na které budeš během čtení odpovídat a provádět je tak, abys na své vlastní cestě ke štěstí a k žití svého poslání opravdu postoupil dál.

7 Najdeš-li podobenství svého života v jednom ze dvou následujících příběhů, pak pro tebe tato kniha může být odrazovým můstkem, návodem a inspirací k rozhodnutí, jak začít žít a dělat to, co tě baví, naplňovat své životní poslání a následovat své sny. Prožil jsem si oba příběhy, abych pochopil, že nemám důvod setrvávat v práci, která mě nenaplňuje a dělat to, co mě nečiní šťastným. Trvalo mi 38 let, než jsem odhodil strach a dovolil si jít za svým snem. PŘÍBĚH SPOKOJENÉ ZAMĚSTNANKYNĚ Ráno se Petra budí, jako každý den, o půl šesté ráno. Ještě v posteli se pomalu protahuje a v hlavě jí naskakují první myšlenky: Ach jo, zase do práce. Ještě, že je už čtvrtek. Dnes bude v práci klid, protivná kolegyně Dana má dovolenou, a ani šéf snad nebude nic chtít. Vyřídím faktury a pak se pustím do těch otravných mailů. Nějak to poliskám a po obědě už budu mít volno. Musím to nějak vydržet, ale když mě to taaaak nebaví A co ty? Kolik času potřebuješ, než se rozhodneš jít za svým snem? O pár minut později si v duchu říká: Holka, tak už vstávej a nestěžuj si. Vždyť to nemáš zas tak špatné. V kanceláři je teplo, výplata ti chodí pravidelně, sice nijak velká, ale máš jistotu, že v té státní správě vydržíš až do důchodu. Tak si nestěžuj a vzpomeň si na své kamarádky. Magda už třetím rokem nemůže najít práci, Monika dojíždí každý den padesát kilometrů a její šéf je ještě větší hulvát, než ten tvůj. Do důchodu ti zbývá už jen patnáct let, tak to vydrž. A teď už vstávej, ať to máš dnes za sebou. Na okamžik Petře probíhá hlavou sen z dětství, kdy si přála být módní návrhářkou. Něco v její hlavě ale tuto vzpomínku vytěsňuje a říká: To byly jen hloupé dětské sny. Teď máš děti a rodinu, musíš se o ně starat, tak šup šup do práce Dva příběhy úvodem aneb Je tato kniha pro vás?

8 Petra se naposledy protáhne a pouští se do zažitého ranního rituálu činností. Po chvilce jí zvoní telefon, volá šéf. Co zase chce? Pracovní doba mi začíná až v osm hodin, tak co otravuje už teď?, nadává Petra v duchu, ale do telefonu přitom úslužně říká: Dobrý den, pane řediteli. Cože? Co jsem zapomněla udělat? Vždyť jste říkal, že to nemusí být. Aha, špatně jsem to pochopila. Promiňte, moc se omlouvám. Udělám to hned, jak přijdu do práce. Už běžím, nezlobte se. PŘÍBĚH ÚSPĚŠNÉHO PODNIKATELE Má své výhody to mé podnikání, libuje si, když ukládá golfové hole do auta. Z plánované krátké zastávky v práci se ale nakonec vyklube celé dopoledne. Zákazníci zase neuhradili faktury, s hlavní zakázkou jsou problémy a zaměstnanci očekávají, že jim s tím pomůže. Je to jako vždy všechno visí na něm. Po obědě Petr konečně přijíždí na golf. Rozhlíží se po krásné krajině a říká si: Podnikání stojí fakt za to, jako zaměstnanec bych se sem nedostal. Jenže než dojde k první jamce, má na telefonu zmeškané hovory od zákazníků i zaměstnanců. Radost z golfu se mění v nepříjemný pocit: Když nejsem ve firmě, vždycky se něco stane. Dnešní noc toho Petr moc nenaspal. Podniká už sedmým rokem, má malou firmu s pěti zaměstnanci a neustále se ji snaží rozvíjet. Je to dřina. Víkendy tráví v práci, veškerý výdělek jde zpět do firmy a sám si dává obyčejnou výplatu. Má to ale i své výhody: jezdí služebním autem a do firmy si může koupit vše, co potřebuje. A tak se snaží, seč mu síly stačí. S vidinou, že jednoho dne se všechno zlepší, firma pojede sama a on bude, jak se říká, za vodou. Na dnešní den se moc těší. Ráno sice ještě musí do firmy vyřídit to nejnutnější, ale hned potom se chystá na golf. Večer se Petr ještě pro jistotu zastaví v práci. Hurá, přibyla nová zakázka za sto tisíc korun! Jenže z ní vlastně ani nemá radost. Je 21 hodin, svoji rodinu neviděl celý den. Teď ještě musí vyřídit několik ů, aby vše bylo nachystáno, až zítra ráno přijdou zaměstnanci. Ranní optimismus střídá únava a Petrovi se v hlavě honí otázky: Mám tohle zapotřebí? Mám se na to vykašlat, nebo se to časem zlepší? Každý den je něco, už mě to fakt nebaví. Petr nasedá do své nové Octavie a jede domů. Už ani to vysněné auto ho netěší. Domů přijíždí po 22. hodině. Děti už spí, manželka apaticky leží u televize se sklenkou bohemky. Petrův příchod u ní Dva příběhy úvodem aneb Je tato kniha pro vás?

9 nevyvolává žádnou reakci, pokračuje ve sledování seriálu. Petr si sedá do sedačky a těší se, že si alespoň chvilku odpočine a dá si něco dobrého k jídlu, než to zítra začne nanovo. Vtom pípne SMS Píše programátor, že mu není dobře a zítra nepřijde do práce. Totálně unavený padá Petr do postele a snaží se alespoň chvilku na nic nemyslet. Ale myšlenky běží samy jako běžci na závodní dráze. V duchu začne mluvit sám k sobě: Vydrž to ještě pár měsíců. Problémy se vyřeší, získáš nové zákazníky, kteří budou dobře platit, a ty dva zaměstnance, kteří tě vysávají, nahradíš. Vydrž to, bude lépe. Tenký hlásek v jeho srdci však tuto představu popírá: Neříkáš si tohle už posledních pár let stále dokola? Objevují se stejné pocity a okolnosti ve tvém životě? Pokud ano, pak je tato kniha určená právě pro tebe. Rozhodni se. Změň práci, která tě nebaví a začni žít své poslání. 9 kroků, jak na to. A spousta další inspirace pro tvůj život Dva příběhy úvodem aneb Je tato kniha pro vás?

10 Můj příběh aneb Jak jsem našel své životní poslání a začal si plnit sny Svůj sen a své životní poslání jsem si dovolil začít žít až ve svých 38 letech. Pojďme si v krátkosti projít můj pracovní život od začátku.

11 ČEHO JSEM VLASTNĚ DOSÁHL? V dnešním světě chce každý něčeho dosáhnout a někým se stát. Když mluvím se svými vrstevníky, většina z nich se prezentuje tím, jaké vybudovali firmy, jaké mají zisky, jakého společenského uznání a postů ve státní správě dosáhli. Já ve svých čtyřiceti letech mohu jen tiše a s pokorou pronést jedinou větu: Dělám pouze to, co mě baví a co má přínos pro druhé. To je moje mantra, kterou se řídím. Když do mého života přijde cokoliv nového, ptám se sám sebe, jak tato činnost nebo situace odpovídá dvěma kontrolním otázkám: Baví mě to? Má to přínos pro druhé? Pokud ano, s láskou se do této činnosti pustím. Pokud ne, jednoduše a prostě to nedělám. Říkáš si, že to zní až moc idylicky a idealisticky? Není přece možné, aby každý dělal pouze to, co chce, beze všech těch ale. Moje odpověď zní: Ano, je to možné! Jsem přesvědčen, že každý může dělat jen to, co ho baví a co je jeho životním posláním. A co víc nejen, že si to můžeme dovolit, nýbrž jsme k tomu přímo předurčeni. Jen se pro to musíme rozhodnout, uvěřit tomu a vydat se na cestu. Ptáš se, jak je možné, že si mohu dovolit takto v životě jednat? Zda jsem vyhrál miliony a teď si již jen užívám? Ne, nevyhrál jsem miliony, ba ani statisíce. K tomuto stavu jsem se dopracoval poznáním, někdy doprovázeným radostí, jindy bolestí. Podělím se s tebou o příběh mého pracovního života, abys pochopil, že nejsem ničím výjimečný. Jen jsem si dovolil být sám sebou a ROZHODL JSEM SE následovat své sny. Nejprve jsem na vše kašlal Ve škole jsem nijak nevynikal, spíš naopak. Měl jsem průměrný prospěch a neustále všelijaké problémy. Moji rodiče a celá rodina to se mnou mysleli dobře a chtěli, abych si udělal školu. Jenže já byl rebel, na všechno jsem kašlal, a tak jsem nakonec šel na učiliště a vyučil se elektrikářem. Pak jsem byl poslušný a snaživý chlapec Po vyučení byl konec školským rebeliím. Nastoupil jsem do zaměstnání jako elektrikář a přibližně tři roky jsem jezdil po stavbách po celé České republice. Musel jsem dělat to, co se mi řeklo. Začal jsem chápat, že musím hrát hru na poslušného zaměstnance, poslouchat parťáka, vedoucího a ředitele. Dělali to tak všichni a podle práce a poslušnosti se rozdávaly i peníze. Takže jsem se snažil být dobrým zaměstnancem. Po vojně jsem dostal rozum a dodělal si maturitu. Změnil jsem práci a k poslušnosti jsem přidal usilování o lepší postavení. Ze skladníka jsem se časem vypracoval až na Můj příběh aneb Jak jsem našel své životní poslání a začal si plnit sny

12 správce počítačové sítě. Pořád jsem poslušně a vzorně dělal vše, co se mi řeklo. Čím víc jsem se snažil, tím lépe jsem byl odměňován. Systém to byl úžasný, měl jsem ho moc rád. Jenže pak ve mně začal vrtat červíček pokušení, který mi našeptával: Máš sice dobrou práci a krásné peníze, ale Co kdybys dokázal ještě víc? Ukaž všem, jak jsi skvělý. Dokaž jim, že jsi někdo. Staň se úspěšným, ať všichni vidí, kdo jsi! Jak jsem si přál, tak se stalo. V průběhu pěti let jsem vybudoval firmu s pěti zaměstnanci, zaměřenou na internetový marketing. Jezdil jsem na golf, když ostatní pracovali. Měl jsem krásné služební auto a s bradou patřičně nahoru, v saku a v kravatě, jsem svým bývalým spolupracovníkům a přátelům předváděl, kam až jsem to dotáhl :). Následně jsem chtěl něco dokázat Poslechl jsem své ego. Opět jsem změnil práci a nastoupil jsem do jedné softwarové firmy. Postup už jsem znal: musím se hodně snažit, poslouchat nadřízené, být hodný chlapec Jen jsem teď navíc začal budovat kariéru. Dělal jsem to nejlépe, jak jsem uměl, a tak se mi dařilo. Měl jsem skvělou práci, která mě bavila, měl jsem slušné peníze a získal jsem si respekt spolupracovníků. Kariéra se slibně vyvíjela. Jenže ego znovu zavolalo: Hele, je super, jak ti to jde. Ale co kdybys dokázal ještě víc? Založ vlastní firmu a všem ukaž, jak ses z elektrikáře dokázal vypracovat na úspěšného podnikatele a všechny z okolí strčit do kapsy. Od ega to byla úžasná výzva a já na ni skočil jako myš na sýr v pastičce: budu podnikatel, budu mít mobil, auto, zaměstnance, budu jezdit na golf To bude nádhera! NEPŘIŠLO ŠTĚSTÍ, NÝBRŽ PRÁZDNOTA A STRES Moje ego něco dokázalo a bylo spokojené. Měl jsem vše, co jsem si naplánoval a co jsem chtěl. A nejen to: měl jsem i spoustu věcí navíc, které jsem ani neplánoval a které se splněnými cíli přišly ruku v ruce. Peníze, firma, zaměstnanci, auto a užívání si života tak, jak jsem si představoval to vše přineslo do mého života další skutečnosti. Čím víc jsem toho vlastnil v hmotných oblastech, tím více se v mém životě objevoval stres, odpovědnost a činnosti, jež nesly nálepku Musím. Udržet v chodu firmu se zaměstnanci není vůbec jednoduché. I když jsem mohl strávit celý den na golfu či ležením v posteli, ve vzduchu nade mnou vždy visel pocit odpovědnosti za to, zda bude dost zakázek, aby bylo na výplaty. Neustálé řešení problémů se zaměstnanci, stres z nezaplacených faktur, starosti Můj příběh aneb Jak jsem našel své životní poslání a začal si plnit sny

13 s účetnictvím a vedením firmy... Byť jsem spoustu věcí delegoval na ostatní, odpovědnost za vše byla nakonec jen na mně. A pak jsem jednou večer seděl v hospodě a říkal si: Mám to zapotřebí? Dokázal jsem vše, co jsem chtěl. Mám firmu, mám peníze, ale... Sedím v hospodě a s kamarády meleme pořád dokola stejné řeči o tom, jak ještě víc podnikat a vydělat větší peníze. Co z toho? Proč mít víc peněz? Abych jel na dražší dovolenou? Abych si koupil další auta? Proč se vlastně celé dny honím? K čemu to všechno je? PŘIZNAL JSEM SI, ŽE NEJSEM ŠŤASTNÝ. VŠE, CO JSEM BUDOVAL, JSEM OPUSTIL Nic není náhoda. V období, kdy jsem měl materiálně vše, avšak duševně jsem byl prázdný a v životě spíš nešťastný, jsem se dostal ke knize Celestinské proroctví. Tenkrát jsem nevěděl vůbec nic o tom, že i jako lidé žijící v materiálním světě máme svoji duši a cílem je rozvíjet naši duchovní podstatu. stránce. Nejprve mě ovšem čekal zásadní krok: přiznat sám sobě, že to, kde v životě jsem a co dělám, mě nenaplňuje a mé duši to spíše ubližuje. Nebylo to lehké. Dosavadní život s cílem být někým a něčeho dosáhnout se nyní stal cestou, kterou už jsem dál nechtěl jít. Můj stávající život nebyl omyl, to bych neřekl. Byla to však cesta, která došla naplnění a už nepřinášela štěstí a radost mojí duši. V té době jsem se začal měnit. Začal jsem se probouzet z iluze svého života. Přestal jsem pít alkohol, začal jsem zdravě jíst a duchovně se rozvíjet. Čím víc jsem se takto měnil, tím víc byl můj život neslučitelný s podnikáním. Položil jsem si otázku: Co by mě v životě bavilo? A moje srdce znalo odpověď. Baví mě s lidmi sdílet poznání o zdravém životním stylu, baví mě blogovat a duchovně se rozvíjet. Po přiznání sobě samému jsem se rozhodl zavřít firmu, kterou jsem pět let budoval. Další rok mi trvalo, než jsem s úctou k zákazníkům, zaměstnancům i k sobě samému tuto činnost ukončil. Je to tak, firmu jsem prostě zavřel. Neprodal jsem ji, takže mi na kontě nepřibyly žádné miliony. Ve svých 38 letech jsem začal znovu. Bez jakékoliv jistoty, jen s vírou v sebe sama. Po přečtení knihy jsem pochopil, že v tomto materiálním světě musím začít hledat svoje naplnění po duchovní Můj příběh aneb Jak jsem našel své životní poslání a začal si plnit sny

14 TEĎ UŽ JENOM JSEM A DĚLÁM TO, CO MĚ BAVÍ A MÁ PŘÍNOS PRO DRUHÉ Do svých 37 let jsem si vyzkoušel nejprve roli poslušného a hodného zaměstnance a později cílevědomého podnikatele, toužícího po úspěchu. Musel jsem tím projít proto, abych se nakonec zastavil a položil si tu nejjednodušší otázku: Co mě baví, co mě naplňuje, co chci dělat? Odpověď ze srdce, kterou jsem v sobě odjakživa měl, ale neslyšel jsem ji, jsem se rozhodl následovat Nyní se s tebou podělím o cestu k sobě samému a k následování svých snů, výměny chození do práce za žití svého života a poslání. Pokud chceme změnit svoji práci, pak řešíme většinou stejné otázky a cítíme podobné obavy. Vítej na cestě změny; nechť jsou má slova pro tebe inspirací a možným návodem na tvé vlastní cestě k ROZHODNUTÍ Můj příběh aneb Jak jsem našel své životní poslání a začal si plnit sny

15 Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života? Než se vydáš na cestu za svými sny a jejich realizací, za životem, který chceš žít, nejprve se zastav a podívej se, kde přesně se v této chvíli nacházíš. Je důležité, abys pochopil, proč se ti v životě dějí právě ty věci, které se dějí, a proč vůbec máš práci, která tě nebaví a nenaplňuje Zastav se a věnuj několik večerů přemýšlení o tvé skutečné situaci. Jak se doopravdy cítíš? Nehraj sám se sebou žádné hry, nenamlouvej si cokoliv jiného než to, co doopravdy cítíš. Nelži sám sobě. To je to nejhorší, co můžeš udělat. Nenamlouvej sám sobě hlavou, že věci jsou jinak, než je cítí tvoje srdce. Odpověz si na nejdůležitější otázky tvého života.

16 KDO VE SKUTEČNOSTI JSI? Znáš odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku? Pozor já se tě neptám, jakou děláš práci, zda jsi lékař, učitel, zámečník či podnikatel. Neptám se tě ani na to, zda sis jako cíl v životě zvolil obětovat se svým dětem nebo zachraňovat velryby na Aljašce. Ptám se tvé duše, zda jí umožňuješ být tím, čím ve skutečnosti je. Ano, ptám se na ten slabý hlas ve tvém srdci, který šeptá, jaké má přání, co má rád, co by se mu líbilo a kde se cítí dobře. UVĚDOMĚNÍ PRVNÍ Kdo ve skutečnosti jsem? odpověď napiš ihned: ÚKOL OTÁZKA Pokus se představit sám sobě tak, jako kdybys sám sebe nikdy nepotkal. Jako by ses viděl s někým neznámým. Otázka je jednoduchá: Kdo ve skutečnosti jsem? Napiš nejen svoje představení sobě samému, ale popiš se také tak, jako by ses představoval někomu jinému. Zdánlivě jednoduchý úkol, že? Nezapomeň ale, že mluvíš ze srdce a upřímně. Nehraj už žádné role, to by tě jen znovu dostalo tam, kde už jsi byl. Nezaměňuj ho se silným hlasem ega, které umí velmi rázně křičet a zcela jasně tvrdit, že je nejlepším lékařem na světě, důležitým učitelem či úspěšným podnikatelem. To jsou jen nálepky a označení rolí, které hrajeme. Pokud je hrajeme a vykonáváme s láskou, pak je to v pořádku. Pokud jsme ale uvěřili, že skutečně jsme těmito rolemi, pak je načase se zastavit Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

17 PROČ DĚLÁŠ TO, CO DĚLÁŠ? Tvoje práce, tvůj svět Proč jsi tam, kde jsi? Co tě napadá při čtení těchto slov? Miluješ svoji práci, jsi jí oddaný a naplňuje tě její vykonávání? Pokud čteš tuto knížku, pak předpokládám, že odpověď je buď záporná, nebo se za odpovědí ano skrývá nějaké větší či menší ALE, nebo si nejsi odpovědí zcela jistý. Nevadí, to je v pořádku, proto pro tebe píši tuto knihu, ty ji čteš a krok za krokem se blížíš ke změně. UVĚDOMĚNÍ DRUHÉ Proč dělám to, co dělám? odpověď napiš ihned: ÚKOL OTÁZKA Otázka je opět jednoduchá a chtěj sám od sebe upřímnou odpověď Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

18 CHVÍLE PRAVDY A PŘIZNÁNÍ SAMA SOBĚ Teď dostaneš otázku, na kterou prosím odpověz ihned, bez přemýšlení, během sekundy! Pokud budeš přemýšlet nad odpovědí déle než jednu sekundu, pak odpovíš hlavou, a to v této chvíli nemá smysl. Jen to, co tě napadne v první vteřině, je skutečně ze srdce to je ta upřímná a správná odpověď. UVĚDOMĚNÍ ČTVRTÉ Co se svou výhrou udělám? ÚKOL OTÁZKA Pokud bys peníze využil k podpoře toho, co už děláš, rozepiš podrobně jejich uplatnění. Pokud bys je použil k něčemu jinému, napiš to sem hned teď. Tak se totiž dostaneš k tomu, co vlastně v životě chceš, zatímco sám sebe držíš v iluzi, že to kvůli nedostatku financí nemůžeš udělat. Buď k sobě opravdu upřímný a prostě si představ, jak využiješ magickou částku 100 milionů korun. UVĚDOMĚNÍ TŘETÍ Představ si, že jsi dnes vyhrál ve sportce 100 milionů korun. Co budeš dělat zítra? ÚKOL OTÁZKA Budeš i zítra dělat to, co jsi dělal včera, co jsi dělal před měsícem, co děláš pořád? Použiješ peníze z výhry na rozvoj své stávající práce? Skvělé; pak jsi tam, kde máš být, a tuto knihu ani moc nepotřebuješ. Pokud jsi však odpověděl: Budu dělat něco jiného, pak je jasné, že je načase provést ve tvém životě změnu. Ano, budu dělat stejnou práci Ne, budu dělat úplně něco jiného Co je odpovědí a co podtrhneš? Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

19 Pokud jsi na výše uvedenou otázku vysypal z rukávu spoustu návrhů, jaké zásadní změny po výhře ve svém životě uděláš, jak skončíš s tím, co děláš a začneš s něčím úplně jiným, pak máš, příteli, vážný problém. Problém, který můžeme pojmenovat třeba Nechávám si svůj život proklouznout mezi prsty a vzdávám se svých snů. Zkrátka jsi vedle. Probuď se a přiznej si to! PŘÍTELI, PŘESTAŇ S VÝMLUVAMI! Dotkl jsem se tě výše uvedeným prohlášením? Vyslovil jsem je úmyslně, aby ses probudil a začal něco měnit. Cokoliv změnit je lepší, než abys dál dělal to, co tě nebaví a co v tobě nevzbuzuje štěstí a radost. Ještě chvilku zůstanu u ostřejšího tónu a pak už na tebe budu hodný, slibuju. :) Existuje jeden velmi početný klub lidí. Pracovně mu říkám Klub stěžovatelů na život. Spíše bych ho ale měl přejmenovat na Klub těch, kdo nepochopili život, jeho poslání a cíl. Ano, je to tak. Většina lidí se vymlouvá na vše, co je v životě potkalo, jak jim kdo ublížil, jak k nim byl život nespravedlivý, jak to měli těžké a kdo ví, co ještě dalšího. Netvrdím, že to lidé nemají v životě těžké a neprocházejí si strastmi a útrapami. Myslíš si ale, že lidem či tobě osobně stěžování si, fňukání a pocity ublíženosti pomohou na cestě ke štěstí? Naopak, nadále tě udrží ve tvém příběhu utrpení a ublížení. Jsi tam, kde máš být Každý z nás má v životě jinou startovní čáru. Každý jsme se narodili v jiné rodině, v jiné době či v jiných sociálních podmínkách. Buď si však jistý tím, že místo a okolnosti svého startu sis vybral sám spolu s vyšší silou (ať už ji nazveme Stvořitelem či Bohem) tak, aby se tvoje duše mohla vyvíjet. Teď jen jednoduše věř, že je to tak správně. (Téma principu inkarnací je velmi obsáhlé a není obsahem této knihy. Možná se k němu dostanu podrobněji v jiné knize.) Přijmi fakt, že za vše, co se ti v životě děje, jsi odpovědný Ať už ses narodil kdekoliv a jakákoliv byla tvoje cesta životem, nyní jsi vědomý. Víš, co děláš, co tvoříš a svoje uvědomění a odpovědnost dokazuješ už jen tím, že čteš tuto knihu. Také to, co uděláš po jejím přečtení, bude vědomý krok. Můžeš knihu vědomě odhodit s tím, že je to celé hloupost, nebo se můžeš vědomě rozhodnout, že začneš měnit svůj život k obrazu svému. Nauč se používat jednu zásadní větu, ať jsi kdekoliv a ať se děje cokoliv Ta věta zní: Jsem za tuto situaci odpovědný. Už žádná ukazovací zájmena typu on, ona, ono Jen ty jsi odpovědný. Tím se ti otevře ten pravý a nekonečný svět, kde jestliže Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

20 jsem se učinil odpovědným za to, co se mi děje jsem to zase a pouze já, kdo si může tento svět tvořit k obrazu svému. KAM SMĚŘUJEŠ A CO CHCEŠ OD ŽIVOTA? Další důležitá otázka, na kterou bys měl znát odpověď, zní: Kam směřuji? Jinými slovy: Co chci od života? cesty do Prahy nedosáhneš a musíš jet někam jinam? Proč jsi sjel z dálnice a poté, co jsi píchl kolo, opustil svou cestu? Možná proto, že spousta lidí se ze své cesty vrací, aniž by dojeli do vytouženého cíle, a při tom křičí: Ne, do cíle se nelze dostat. Nelze žít své sny, je to příliš těžké! Těch aut na zpáteční cestě je tolik, že jsi uvěřil, že to tak opravdu je. Uvěřil jsi, že je normální nedojet ke svému cíli a nesplnit si své sny. Život je jako cestování autem Pokud se rozhodneš cestovat někam autem, pak máš dříve, než do něj nasedneš, v hlavě cíl cesty. Vyrážíš třeba na výlet do Prahy: sedneš si do auta, nastartuješ a vyjíždíš. Řekněme, že najíždíš na dálnici a máš před sebou 200 kilometrů cesty. V tuto chvíli před sebou Prahu ještě nevidíš, ale věříš, že na konci cesty se objeví. Mohou nastat drobné komplikace: na dálnici je kolona, tak trpělivě čekáš nebo si zvolíš cestu objížďkou. Když píchneš pneumatiku, zalepíš ji a pokračuješ dál. Zkrátka uděláš vše, aby ses dostal do cíle. A po nějakém čase tam zcela jistě dorazíš, protože jsi v to věřil. Jak je to s nejdůležitější cestou, která se jmenuje Můj život? Jako dítě jsi měl své sny a cíle. Je to analogie k cestování autem věděl jsi, kam a proč chceš jet. Proč ses nechal přesvědčit okolím i sama sebou, že cíle svého života své Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

21 UVĚDOMĚNÍ PÁTÉ Kam směřuji, co chci od života? odpověď napiš ihned: ÚKOL OTÁZKA V jakém prostředí chceš žít, jakým zájmům se věnovat, jak má vypadat tvoje rodina? Představ si, že je to tak jednoduché, že si můžeš požádat, o cokoliv chceš. Představ si svůj vysněný život, jako kdyby sis ho objednával u samotného Stvořitele, protože ono to tak, příteli, opravdu je. Jen si řekni, jak má tvůj život vypadat. Jakou práci chceš vykonávat, s jakými lidmi se chceš stýkat? Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

22 Jak vypadá jeden den tvého vysněného života? NASLOUCHÁŠ SVÉMU SRDCI NEBO SE ŘÍDÍŠ HLAVOU? V dnešní rychlé době, prostoupené on-line komunikací na všech úrovních našeho bytí, je velmi důležité najít si chvilku pro sebe a odpovědět si na důležité otázky, o kterých jsem psal výše. Tyto otázky respektive odpovědi na ně formují tvoje zítřejší činy, a tím vytvářejí tvou budoucnost. Níže uvedený postup můžeš využít nejen k rozhodnutím, týkajícím se změny práce, nýbrž ke všemu, co v životě řešíš. Pojď se učit, jak naslouchat sobě samému. Vyhraď si večer sám pro sebe. Vypni počítač, televizi, mobilní telefon. Udělej si v místnosti přítmí, pohodlně se usaď a zavři oči. Zkus být chvilku sám se sebou. Jen tak sedět a být, nic víc Polož si v duchu tyto základní otázky, týkající se tvé práce: Jsem svojí prací nadšený? Ano Ne Vidím v ní smysl sám pro sebe? Ano Ne Vidím v ní smysl pro ostatní? Ano Ne Chci ji vykonávat ještě za dvacet let? Ano Ne Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

23 Naslouchej odpovědi ze svého srdce, neposlouchej svoji hlavu = ego Příteli, teď čti pozorně. Naslouchal jsi při hledání odpovědí svému srdci nebo hlavě? Jaký je v tom rozdíl? Když si položíš otázku, tak ti vzápětí ve zlomku vteřiny přijde první odpověď. Ta je ze srdce, je pravdivá a upřímná. Je to odpověď tvého srdce, volání tvé duše po tom, co si přeje. Naopak odpovědi, které přijdou až za pár vteřin, ti dává tvoje hlava. Je to řeč ega, kalkulace, je to strach, který je v tobě a ovlivňuje tvoji realitu. Uvedeme si příklad Položíš si otázku: Jsem svojí prací nadšený? První odpověď, která tě napadne ve zlomku vteřiny, bude například: Už ne, nebaví mě. V další vteřině ale přichází další myšlenka: Vždyť to není zase tak špatné, dostávám za ni docela slušné peníze. A poté si třeba ještě pomyslíš: V dnešní době není tak jednoduché najít si práci A mám děti, rodinu Další podobné argumenty pak následují jeden za druhým. Srdce, tvoje duše, jemným hláskem volá: Už ne, nebaví mě. Vzápětí se ozývá s druhou, třetí a další myšlenkou tvoje hlava, tvůj rozum, a ovlivňuje tě strachem a předsudky. Je nyní na tobě, zda začneš naslouchat srdci nebo poslechneš svoji hlavu. Co je lepší: naslouchat srdci či hlavě? A jak se v tom vlastně vyznat? Ve skutečnosti je to velmi jednoduché: jestli chceš žít šťastně a v souladu se svým posláním, naslouchej svému srdci. To, co ti sdělí, pak předej své hlavě a egu, ať to pěkně realizuje. To je ten správný postup: Naslouchat srdci a záměru své duše a pak nechat hlavu, ať jej realizuje. Obráceně to nefunguje! Když budeš poslouchat svoji hlavu a své ego, tedy vyslyšíš to, co vymyslíš, tak toho sice většinou dosáhneš, ale pravděpodobně se nebudeš cítit šťastný. Spousta z nás většinu svého času tráví pod diktátem hlavy a ega, které ať již ze strachu, z hamižnosti či kvůli obavám stále něco chce. To něco pak získá, ale štěstí Štěstí se jaksi nedostavuje. Zažil jsi někdy tento stav, kdy jsi získal to, co jsi chtěl, ať již to bylo hmotné povahy či ve formě uznání ve společnosti, ale nevyvolalo to v tobě pocit štěstí? Tak to je, příteli, přesně onen stav, kdy člověk podlehl hlavě a diktoval srdci. Cesta ke štěstí je naslouchat svému srdci a svoji hlavu pak nechat, aby našla řešení, nikoliv obráceně. Pokud to nepochopíš, tvůj pocit štěstí krátkodobě ovlivní hmotné statky, auta, domy, technika či iluzorní dosažení postupu v kariérních žebříčcích. Skutečného štěstí a naplnění ale nedosáhneš Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

24 KDE ZŮSTALY TVOJE SNY, ÚSMĚV A TOUHA HRÁT SI? Pamatuješ si na dobu, kdy jsi chodil do mateřské školky? Paní učitelka se tě ráno ptala, na co si chceš hrát. Jeden den jsi chtěl být učitelem, druhý den popelářem a třetí den třeba kuchařem. Co na to říkala paní učitelka? Tak jo, vezmi si hračky a běž si hrát. A ty sis hrál a hrál. Pamatuješ si ještě, jaké jsi měl sny a představy? Až budu velký, budu řidičem kamionu Já budu doktorem A já zpěvačka. Kde jsou dnes tvoje sny? UVĚDOMĚNÍ ŠESTÉ Jaké byly mé sny v průběhu života? Co jsem chtěl dělat, kým jsem se chtěl stát? odpověď napiš ihned: ÚKOL OTÁZKA Napiš sem všechny své sny co jsi chtěl dělat, kým jsi chtěl být, ale nerealizoval jsi to. Zkus si vzpomenout a napiš i důvody, proč jsi od tohoto snu a realizace záměru upustil. Napiš si to ve tvaru věk záměr důvod, proč jsem sen nerealizoval. (Například: v 15 letech jsem chtěl být pilotem, ale rodiče říkali, že je to nebezpečné a že mám být raději doktorem.) Strýček Tonejde, teta Tomusíš a kamarád Buďrád Jak jsi vyrůstal, lidé ve tvém okolí tě začali přesvědčovat o tom, co je pro tebe správné. Samozřejmě, že pouze z toho důvodu, že to s tebou mysleli dobře! Začal jsi používat hlavu a věřit, že něco nejde a že něco se musí. A protože to říkali všichni, opustil jsi i ty postupně své sny. Skamarádil ses se strýčkem Tonejde a s tetou Tomusíš. Nakonec ses ocitl tam, kde právě teď jsi a žiješ bez svých snů s kamarádem Buďrád za to, co máš. Ufff a pak přemýšlíš, proč nejsi šťastný! Proč nejsi šťastný, když je vlastně vše v pořádku? Jenže není pokud nejsi v souladu se svou duší, se svým posláním, se svou prací, nemůžeš být nikdy ve skutečnosti šťastný Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

25 ROZDÍL MEZI MUSÍM, CHCI A JSEM ŠŤASTNÝ Poslední zastávkou, než se ROZHODNEŠ pro změnu, je uvědomění si činností, které přes den děláš, a procítění každého okamžiku. Je to velmi důležité, aby ses v průběhu dne zastavoval třeba jen na pár vteřin a kladl sám sobě otázku, jak se při dané činnosti cítíš a proč ji děláš. Jde o to, abys procítil každou chvilku svého dne a uvědomil si, jak tě daná činnost a chvíle ovlivňuje. Pocit, slovo a uvědomění Jsem šťastný Je to ten nejprostší stav, kdy jenom jsi, děláš to, co tě baví a jsi při tom šťastný. Vykonáváš určitou činnost bez pocitu MUSÍM, bez pocitu, že chceš dělat něco jiného. Jsi naplněný tím, že děláš to, co děláš. Pocit, slovo a uvědomění Musím Vstáváš-li ráno s pocitem musím do práce, musím vyřídit tohle, pak musím a večer musím, pak jsi svázaný v dramatu svého života a v přesvědčení, že to tak opravdu musí být. Čím více máš těchto musím, tím více jsi spoutaný. Uvěřil jsi hře na MUSÍM a hraješ ji. Čím více musím máš, tím více jsi vzdálený od svého štěstí. Pocit, slovo a uvědomění Chci Tento stav, toto nastavení už je o něco lepší; alespoň si uvědomuješ, co chceš. Na druhou stranu je to stav, kdy v přítomném okamžiku nemáš to, co chceš, a toužíš po tom. Pokud se ti stav, činnost a uvědomění CHCI daří přivádět do přítomného okamžiku, pak jsi na správné cestě ke změně Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

26 UVĚDOMĚNÍ SEDMÉ Poznač si stavy, v jakých se ve skutečnosti v průběhu dne nacházíš. ÚKOL OTÁZKA Přiteli, jedna věc je něco si myslet, druhá věc je skutečnost. Zkus si jeden den s sebou nosit papír, na kterém budou napsána slova Musím, Chci, Jsem šťastný. V průběhu dne, kdykoliv něco začneš dělat či se pro něco budeš rozhodovat, pozoruj vnitřní pocit, který v tobě vyvolává daná činnost a myšlenka na ni. Podle toho, který ze tří stavů v tobě vyvolá, udělej u něj čárku. Večer si spočítej čárky a zapiš si je sem, ať vidíš, jak na tom ve skutečnosti jsi. Uvědomíš si pak, co ve tvém životě v současné době převažuje. Za celý den jsem: Musel Chtěl Byl šťastný Znáš odpověď na nejdůležitější otázky svého života?

27 9 kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání Hlavním důvodem, proč píši tuto knihu, je fakt, že spousta lidí v mém okolí není spokojená a v souladu se svou prací. Řada z nich si to už uvědomuje a přiznává. Jenže neumějí, nevědí jak nebo mají strach tento fakt změnit a začít dělat to, co je opravdu baví. Začít žít svůj sen, své poslání. Důvodům a hlavně strachům, proč v tomto stavu lidé setrvávají, se budu podrobně věnovat dále, aby ses jim dokázal postavit a rozpustit je. Sám jsem prošel obdobím přiznání si skutečnosti, že mě práce nebaví a nenaplňuje. Následovalo období strachu z toho, jak se uživím, období pochybností, jak změnu provést. Teď, když je změna za mnou a já opravdu dělám z lásky pouze to, co mě baví, vnímám při rozhovorech s jinými lidmi, že všichni řeší obdobné problémy a hledají cestu, jak změnu uvést do života. S úsměvem si při psaní těchto řádků říkám: Kdyby tak pro mě někdo před pár lety vše sepsal do jedné knihy Ale vše je, jak má být. Musel jsem projít vším, čím jsem prošel, abych s tebou nyní mohl sdílet vše, co jsem se naučil, a předat ti to, co dokážu předat.

28 1. KROK CO ZNAMENÁ ŽIVOTNÍ POSLÁNÍ A JAK HO ZJISTÍŠ? Životní poslání To zní krásně, souhlasíš? Ještě před pár lety jsem až záviděl lidem, kteří vnímali a naplňovali svoje životní poslání, a říkal jsem si: Ten se má, tvoří a daří se mu taková krásná věc. Přál jsem si také mít své vlastní poslání. Místo toho jsem měl spíš mindrák, neboť jsem své poslání neznal a chodil jsem do práce, která mě nebavila. UVĚDOMĚNÍ OSMÉ Co mě baví? Z jaké činnosti mám radost? Jaké jsou moje sny? odpověď napiš ihned: Není třeba něco složitého vymýšlet. Jen jednoduše napiš, co tě baví a při čem se cítíš šťastný. ÚKOL OTÁZKA Jak najdeš své životní poslání? Dnes již vím, že životní poslání je krásné slovní spojení, které vyvěrá a skládá se ze tří níže uvedených předpokladů. Není třeba ho hledat a už vůbec ne vymýšlet jej hlavou. Předpoklad první: Následuj svůj sen a dělej to, co tě baví Nehledej nic složitého. Stačí dělat to, co tě baví, o čem sníš, co jsi chtěl dělat jako dítě, ale nedovolil sis to. Nebo můžeš věnovat více času a pozornosti tomu, co už s radostí děláš ve svém volném čase. V tuto chvíli si neklaď otázku, jak se tím uživíš. Pouze si uvědom, co tě baví a o čem sníš. To je vše kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

29 Předpoklad druhý: Najdi způsob, jak to, co děláš, předáš a bude to mít přínos pro druhé Tohle je, příteli, cesta. Pokud tě baví například cvičení jógy, pak zkus vymyslet, jak to můžeš předat druhým lidem. Hledej způsob, jak tvoje činnost může pomoci druhým, a zároveň promysli způsob, jak můžeš získat potřebnou energii peněz k tomu, abys mohl v této činnosti pokračovat. UVĚDOMĚNÍ DEVÁTÉ Jak můžu to, co mě baví, předat druhým? odpověď napiš ihned: Pokud cvičíš jógu, můžeš třeba pořádat kurzy zkus vymyslet jejich název a obsah, kdy a kde je budeš nabízet... Jednoduše začni hledat cestu. ÚKOL OTÁZKA Zdůrazňuji, že je to opravdu cesta, na níž budeš hledat a zkoušet nejrůznější varianty tak, aby tě to bavilo a fungovalo to. Zřejmě to nepůjde hned. Neustále budeš provádět korekce, hledat nová řešení a způsoby, jak docílit, aby vše bylo v harmonii a vyvážené. Nejčastější chybou je, když už víš, co bys chtěl dělat, avšak řekneš si: Tím se neuživím. Nebo se o to jednou pokusíš, nevyjde to, a tak se přestaneš snažit. Opustíš svůj sen, opustíš své poslání a vzdáš to kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

30 Tato část cesty je o trpělivosti, důvěře a pokoře. Já sám ji hledám a jsem na ní třetím rokem. Přijmi fakt, že tato úžasná cesta hledání je pro tebe k učení, nikoliv ke strachu. Přijmi fakt, že doba našich rodičů a prarodičů, kteří celý život chodili ve stejnou dobu do stejné fabriky, je nenávratně pryč. Místo této iluzorní jistoty máš příležitost každý den zkoušet, jak to, co umíš a baví tě to, předat druhým. Znovu zdůrazňuju, že toto hledání vyžaduje trpělivost, důvěru, pokoru a otevřenou mysl. Předpoklad třetí: Dělej to ze srdce a dej do toho vše Ať už děláš cokoliv, dej do toho vše! Dej do toho i to, co nemáš. Nevytvářej rozdělení, které je v nás tak hluboce zakořeněné. Například: Teď jsem v práci a pak budu mít volno. Staň se tím, co děláš. Dělej to ze srdce a z lásky k dané činnosti i z lásky k lidem. Když z tebe láska k dané činnosti a lidem bude vyzařovat na kilometry daleko, potom už vše ostatní přijde samo. Tvůj sen + práce pro druhé + konání ze srdce = Tvé životní poslání Pokud skutečně začneš realizovat svůj sen, najdeš časem určitě také způsob, jak ze srdce předávat tuto činnost druhým. Uběhne pár měsíců, možná i let, a ty ucítíš, že jsi šťastný. Žiješ svůj sen a naplňuješ své životní poslání

31 2. KROK ROZHODNI SE! V předcházejících kapitolách ses snažil získat uvědomění, jak na tom v životě jsi. Doufám a věřím, že sis naléval čistého vína a nelhal sis. Je vždy lepší pohlédnout pravdě zpříma do očí. Ona tě v životě stejně vždy doběhne, i když se před ní budeš skrývat. zapsáním a vysláním myšlenky jsi vytvořil silnou energii k realizaci svého záměru - stejného záměru, ze kterého byl stvořen celý vesmír a vše, co máš. Na počátku všeho bylo, je a vždy bude pevné rozhodnutí, myšlenka. Ve tvém případě tedy rozhodnutí změnit současnou práci. Místo na text tvé dohody: Bod zlomu rozhodnutí Teď nastává chvíle, kdy se vše změní! Chvíle, která pro tebe bude novým začátkem. Pokud sis už uvědomil, že chceš změnit svoji práci, místo, kde jsi, to, co děláš, pak právě TEĎ uzavři dohodu sám se sebou. Dohoda může znít třeba takto: Dne x. x. roku xxxx jsem se rozhodl změnit práci, kterou dělám a která mě již nenaplňuje. Místo toho budu dělat to, co mě baví, a žít svůj sen. Napiš si tuto větu a podepiš se pod ni Podobu dohody můžeš samozřejmě upravit s ohledem na konkrétní podmínky a situaci tak, aby co výstižněji odpovídala tomu, kde jsi a kam míříš. V tuto chvíli jsi udělal to nejdůležitější, protože po svém uvědomění ses ROZHODL pro změnu stavu, který ti nevyhovuje. Rozhodnutím, kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

32 Uvěř! Od této chvíle si nepřipouštěj cokoliv jiného, než větu, kterou sis nyní zapsal. Opakuj si ji, hýčkej ji, raduj se z ní. V průběhu dne se k ní stále vracej, ať už děláš cokoliv. Pochybovačná myšlenka: Nic se neděje, vše je stále stejné, chci změnu teď hned! Já jsem to slyšel! Kdo to řekl? Kdo vyslal tuto myšlenku? Tvoje ego ti často připraví tuto či podobnou myšlenkovou past typu: Nic neděje, nic se nemění, jsem tam, kde jsem byl. Tyto a jim podobné pochybovačné myšlenky se mohou objevit. Víš o nich, a proto je dokážeš rozeznat. Počítej s tím, že mohou přijít, a nedávej jim sílu zpochybnit tvůj záměr. Rozpusť tyto obavy a myšlenky příběhem a paralelou k již zmíněné cestě autem po dálnici do Prahy. Jedeš po dálnici jménem Život aneb Měj trpělivost Přirovnej opět svůj život k cestě autem po dálnici. Rozhodl ses něco udělat a v životě někam směřuješ. Občas to děláš vědomě, někdy nevědomě. Občas hraješ roli oběti, že za tu svou cestu vlastně nemůžeš, že tě tam někdo dostrkal. Ať je to jakkoliv, věřím, že po přečtení této knihy přijmeš zodpovědnost za to, kde jsi a co děláš, a učiníš vědomé rozhodnutí to změnit. Teď se ale vrať na dálnici. Přišla chvíle, kdy si uvědomuješ, že jedeš nesprávným směrem. Jde o tvoje předchozí uvědomění, že děláš to, co tě už nebaví. Rozhodneš se tedy dálnici opustit. Nicméně pokud jedeš rychlostí 130 km/hod., tak během vteřiny nezabrzdíš na nulu a nezměníš okamžitě směr své jízdy. Co musíš udělat? Plynule zpomal a začni hledat vhodný sjezd z dálnice. Ne všechny sjezdy jsou pro tebe vhodné. Stejné je to ve tvém životě. Jsi tam, kde jsi, máš určité závazky a většinou nemůžeš hned všechno opustit. Příteli, to je cesta ke změně hledej nový směr života a práce a najdi způsob, jak to udělat. Nestane se to okamžitě, stejně jako na té dálnici. Nejčastější chyba: chci to hned nebo na to kašlu Hovořil jsem se spoustou lidí, které práce nebaví a oni to vědí. Dokonce vědí i o tom, co by je bavilo. Nicméně mají v hlavě tisíc důvodů, proč to nelze uskutečnit. A když změnu navíc není možné udělat ihned, tak ji nerealizují a myšlenku o žití svých snů a cílů opustí. Vzdají to Příteli, změna života a sjezd z dálnice nejsou otázkou řešení ze dne na den. Je to o pokoře, trpělivosti a hledání. Mně sjezd z dálnice do nového směru života trval tři roky a cesta se pořád dál vyvíjí. Buď trpělivý a věř v ROZHODNUTÍ, které jsi učinil. Všechno chce svůj čas kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

33 Na konec této kapitoly přidávám vtip o tom, jak to my, lidé, s trpělivostí někdy máme: Muž se modlí k Bohu a říká: Bože, jsem si vědom, že nejsem moc trpělivý. Pomoz mi, prosím, a dej mi více trpělivosti. Ale HNED! :) 3. KROK ZAČNI! Ať je tvůj sen jakýkoliv, ať chceš dělat cokoliv, velmi důležitým krokem na tvé cestě je obyčejné, avšak důležité slovo: ZAČÍT. Můžeš chodit do svého zaměstnání, ale ve svém volném čase už můžeš začít dělat to, co tě baví a naplňuje. Nečekej, až budeš něco mít, až budeš moci. Začni hned! Pokud chceš být například masérem, nemusíš čekat na to, až získáš certifikát a vybuduješ vlastní masážní studio. Ano, tohle může být tvůj cíl: mít vzdělání v oboru, účastnit se kurzů a seminářů, abys získal zkušenosti a znalosti, které potřebuješ. Můžeš mít vizi, že vlastníš nádherný masážní salón. Řekněme, že ses pro to rozhodl, ale situace je dosud taková, že zatím nic z toho nemáš a stále pracuješ třeba jako prodavač, i když tě to dávno nebaví. Přesto, že ještě nemáš nic z toho, co je tvým snem, máš současně vše, co potřebuješ. Protože už ses ROZHODL. Výše uvedený příklad s touhou stát se masérem není fiktivní. Jedna úžasná žena si začala plnit svůj sen a já ti na jejím příběhu ukážu, jak z ničeho jen díky rozhodnutí lze sen uvést do života. Žena, o které píši, se jmenuje Lucie kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

34 a je to moje přítelkyně. Jejím snem bylo dělat masáže v léčebné pyramidě. Chodila do práce, která ji už nebavila, ale rozhodla se a začala. Stejně tak můžeš začít i ty, neboť příběhy nás všech jsou si hodně podobné. Cílem této kapitoly je uvědomění, že důležitým krokem je prostě začít dělat to, co mohu v danou chvíli pro svůj sen a cíl učinit. Nemusí to být velké kroky, stačí malé a trpělivé krůčky. 1. Lucie učinila rozhodnutí, že bude dělat masáže. 2. Přihlásila se na kurz masáží Awakening. 3. V prvních měsících po rozhodnutí dál chodila do práce a koupila si masážní lehátko. 4. Rozhlásila mezi přáteli, že začíná dělat masáže. Několik dalších měsíců trpělivě a s pokorou jezdila na různá místa a s láskou prováděla masáže. 5. Ve volném čase pokračovala v masážích s představou, že jednou je bude dělat v malé léčivé pyramidě. 6. V průběhu roku udělala další kurzy Awakening a pokračovala v masážích přátel, zdarma či za drobný dárek. Začala o tom, co dělá, blogovat a sdílet to s ostatními. 7. Od rozhodnutí uběhl více než rok. Lucie dala v práci výpověď a masíruje v léčebné pyramidce v Místě v srdci. UVĚDOMĚNÍ DESÁTÉ Jaké kroky mohu a začnu realizovat? odpověď napiš ihned: Zamysli se a napiš, jaké kroky ke změně můžeš začít dělat už dnes. Napiš si je a začni je dělat. Na nic nečekej a nepoužívej slova jako až, pak, někdy, jindy... ÚKOL OTÁZKA Proč jsem vám na začátku vyprávěl svůj příběh a nyní vyprávím Luciin? Protože je důležité pochopit, že nezáleží na tom, kde jsme a co děláme, to je jen naše startovní pozice. Záleží na tom, zda se ROZHODNEME a VYTRVÁME kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

35 kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

36 4. KROK NAKRESLI SVŮJ SEN, SVÉ ŽIVOTNÍ POSLÁNÍ, A MĚJ HO STÁLE U SEBE Po uvědomění si vlastní situace jsi učinil rozhodnutí, kam chceš v životě směřovat a jak chceš žít. V tuto chvíli jsi ale pořád na stejném místě, obklopený stejnými lidmi, situacemi a mnohdy i problémy, jež jsou výsledkem tvých předchozích činů a rozhodnutí. Je velmi důležité obklopit se vizualizací svého snu. Vezmi si papír, barevné pastelky a nakresli si vizi svého života. Namaluj si obrázek, který vystihne tvůj sen. Pokud chceš dělat masáže, nakresli masážní místnost, vybav si ji podle svých představ, nalep si k obrázku svoji fotografii. Udělej si zkrátka koláž svého nového života a stavu, kterého chceš dosáhnout. Tuto koláž si dej na místo, kde ji pořád budeš mít na očích. Zkopíruj si ji a měj ji stále při sobě. Třeba v autě, až pojedeš na dovolenou. Zkrátka abys každou chvíli viděl svůj sen. Je velmi důležité, abys ve chvílích, kdy řešíš věci a situace, které mohou být na míle vzdálené tomu, co si přeješ, viděl svůj sen a dělal byť jen malé krůčky k tomu, kam se chceš dostat. Sledování televize jsem vyměnil za pohled na svůj sen Nakreslil jsem si svůj sen a vizi Místa v srdci. Nákres jsem si vytiskl ve velikosti 2 x 1 metr. Prodal jsem televizi, která vévodila mému obývacímu pokoji, a svoji vizi jsem nalepil na místo, kde stávala. Kdykoliv procházím bytem, mám tento obraz pořád před očima, abych nezapomněl, kam směřuji. Nedávám energii svého života sledování cizích příběhů, dávám ji plnění svého snu; dávám ji tomu, co mě naplňuje. Vezmi si papír a pastelky a pusť se do kreslení své vize! Obraz vize pomáhá uvěřit Pokud budeš mít obraz své vize neustále při sobě, aktivuješ v sobě tvořivou sílu a přesvědčení, že svůj sen, svou vizi už žiješ navzdory tomu, kde právě teď jsi. Chodil jsem více než rok okolo obrazu svého snu, než mi bylo v reálném světě umožněno začít na něm fyzicky pracovat. Vizi mé práce a toho, jak žiji, najdeš v obrázcích na konci knihy. Vizi sdílej, mluv o ní, ukazuj ji ostatním, buď na ni pyšný Sdílej s ostatními lidmi to, jak chceš žít, kam směřuješ, jaký máš sen. Nenechávej si svou vizi jen pro sebe, buď na ni pyšný, hýčkej ji a šiř do svého okolí. Pak se kolem tebe začnou pohybovat podobně či stejně naladění lidé kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

37 5. KROK PŘIPRAV SE A POČÍTEJ S REAKCÍ OKOLÍ NA SVOJI ZMĚNU Jakmile začneš o své vizi, o změně práce a o snu hovořit s ostatními, uvidíš, že se ve tvém okolí vytvoří tři skupiny lidí, kteří budou na tvoje plány a změny určitým způsobem reagovat. Pojď se se mnou blíže podívat na tyto skupiny, ať víš, co od nich můžeš očekávat a jak se k nim máš postavit. Je to velmi důležité, neboť okolí tě může na tvé cestě změny podržet, ale také tě může z cesty svést zpět do starých kolejí. Bedlivě čti následující řádky a připrav se na tyto situace. 1. skupina Vystrašení a odrazující lidé Upozorňuji tě zejména na tuto skupinu lidí. Pokud rozhlásíš ve svém okolí informaci o tom, že máš v úmyslu opustit práci, která tě nenaplňuje, a jít si plnit své sny, pak věz, že se tím dotkneš spousty lidí. Jsou to lidé, kteří jsou uvězněni v dramatu svého života, dělají to, co je nebaví a nejsou šťastní. Přesto v této skupině zůstávají, vzájemně se v ní udržují a ujišťují se, že je to tak správně, že tak to prostě musí být a není jiné cesty v životě, než trpět. Důvodem jejich přístupu je ve většině případů strach ze změny, strach o peníze, strach ze ztráty společenského kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

38 statusu. Pokud svůj záměr oznámíš takovým lidem, buď si jistý, že tě začnou zrazovat, předkládat ti jejich vlastní strachy, označovat tě za blázna, budou se ti smát nebo tě pomlouvat. Příteli, bez ohledu na to, kdo se k tobě bude takto chovat, bez ohledu na to, v jakém rodinném či přátelském vztahu k tobě je, dodržuj prosím pro své dobro následující doporučení: 1. NESTÝKEJ SE s těmito lidmi nebo s nimi omez kontakt na nejnutnější minimální dobu. 2. NEDISKUTUJ S NIMI o svém záměru a snu. 3. NEPŘESVĚDČUJ JE o své pravdě a nechtěj po nich, ať tě pochopí. Nikdo není ani špatný ani dobrý. Všichni pouze jsme. Ty ovšem měníš své frekvence, jdeš za štěstím a za svým snem a potřebuješ mít okolo sebe lidi, kteří budou buď neutrální nebo tě podpoří. V žádném případě ti neprospějí lidé, kteří tě budou zrazovat. Vím, o čem mluvím. Kvůli počátečnímu nepochopení toho, o čem teď píši, jsem strávil desítky hodin zbytečným vysvětlováním a přesvědčováním těchto lidí. Chtěl jsem, aby mě pochopili a třeba i šli se mnou. Dnes už mohu sdílet svou zkušenost (nikoliv radit): odpoj se od lidí, kteří jsou naladěni na utrpení a dělání práce, která je nebaví. Jdeš si vytvářet vlastní svět a najdeš si stejně rezonující lidi. Pokud se do této skupiny zařadí někdo ze tvé blízké rodiny, pak se samozřejmě stýkat musíte. Tématu změny práce se však vyhýbej, stalo by se to zbytečným jádrem sporů a hádek. Pokud dotyčná osoba hraje roli zatvrzelého trpitele a nechce ji opustit, bavte se spolu třeba o práci na zahrádce, ale nikoli o zásadních změnách v životě. 2. skupina Lhostejní Skupina lidí, kteří budou lhostejní vůči tvé změně a záměru a žijí si, stejně jako ty, po svém Můžete se spolu stýkat a přitom se vzájemně nemusíte o ničem přesvědčovat. Takoví lidé jsou pro tebe v pohodě nemusíš je vyhledávat, ale když se s nimi setkáš, není problém spolu vzájemně diskutovat. 3. skupina Podporující a stejně naladění lidé Příteli, s takovými lidmi budeš doma. Jsou to lidé, které potřebuješ, a změnou svého chování si je přitáhneš do svého života. Jsou to lidé, kteří se rozzáří, když jim ukážeš koláž svého snu, a řeknou třeba: To je krásné, máš úžasnou vizi, jdi do toho! Nebo pronesou: To je super. Já chci dělat kroků, jak přestat dělat práci, která tě nebaví, a začít žít své poslání

Kniha vám přináší Inspiraci i návod

Kniha vám přináší Inspiraci i návod Kniha vám přináší Inspiraci i návod 9 kroků, jak se připravit na změnu práce, jež vás nenaplňuje, najít své životní poslání a rozhodnout se začít dělat to, co vás baví. Dva příběhy úvodem aneb Je tato

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

NOVÝ ROK Nový začátek, nový život

NOVÝ ROK Nový začátek, nový život NOVÝ ROK 2019 Nový začátek, nový život PRVNÍ KROK OHLÉDNOUT SE, UZAVŘÍT STARÉ A PŘIVÍTAT NOVÉ - NAPIŠTE Co jste prožili Čeho jste dosáhli Za co jste vděční Co je v mém životě nyní jinak, než před rokem

Více

5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství

5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství 5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství Možná jsi překvapena hned z několika věcí z nadpisu Jen 5 pilířů? Přijde ti, že vybudovat partnerský vztah, po kterém toužíš, je složité a náročné? Napadá

Více

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice Dr. med. Claudia Croos-Müller ODVAHU! Knížka o přežití Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice 12 a ½ cvičení pro okamžitou pomoc pro získání klidu a odvahy V této knize najdeš následující cvičení:

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě.

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. CESTA ZPÁTKY K SOBĚ Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. 1. krok Vztah k sobě Vztah k sobě je základ pro všechny

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

malýprůvodce životem

malýprůvodce životem karelspilko malýprůvodce životem Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se stanou Žít v souladu s kosmickým proudem je koncem utrpení MALÝ PRŮVODCE ŽIVOTEM Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

50 ZPŮSOBŮ JAK BÝT SÁM SEBOU. Monika Mihaličková www.beyourself.cz

50 ZPŮSOBŮ JAK BÝT SÁM SEBOU. Monika Mihaličková www.beyourself.cz 50 ZPŮSOBŮ JAK BÝT SÁM SEBOU Monika Mihaličková www.beyourself.cz Jedinou povinností člověka je zjistit, co je jeho smyslem života. Tento e-book Vám pomůže, jak na to. 1 Zjisti, kdo jsi. Je to snadné.

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

MAPA NA CESTU ROKEM 2019

MAPA NA CESTU ROKEM 2019 MAPA NA CESTU ROKEM 2019 PRACOVNÍ LISTY PRO UZAVŘENÍ ROKU 2018 A SKVĚLÝ START ROKU 2019 Než se vydám na cestu k novým obzorům, musím se nejdříve zorientovat v mapě. Kde se právě teď nacházím? Jakou cestu

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 2. stupeň ZŠ základní

Více

Pracovní listy KVARTA

Pracovní listy KVARTA Pracovní listy KVARTA Autor:Mgr.MartinaMale ková Použitá literatura: HANSEN ECHOVÁ,Barbara.Nápadyprorozvojahodnoceníklí ovýchkompetencížák.vyd.praha:portál, 2009, 117 s. ISBN 978-807-3673-888. MEZERA,Antonín.Projaképovolánísehodím?:jaksivybratst

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ

ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ Nyní čekáte všichni jediné - návod, jak to udělat. Ráda Vám ho dám, ale pozor - existuje pouze jediné řešení - 1 návod = jedna osoba, jedna

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Udělej svůj produkt magicky neodolatelný v očích tvých zákazníků

Udělej svůj produkt magicky neodolatelný v očích tvých zákazníků Udělej svůj produkt magicky neodolatelný v očích tvých zákazníků Vzpomeň si na to, když jsi naposledy něco opravdu hrozně chtěl. Jaké to bylo? Vzpomeň si na tu touhu si něco koupit. Znáš ten pocit? Já

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW

Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW Role kouče Každý kouč by se měl snažil odemknout potenciál ostatních. Model GROW přináší jednoduchý návod, jak

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

ChatBot - Povídací robot

ChatBot - Povídací robot Scratch 1 ChatBot - Povídací robot Všechny Kódovací kluby - Code Clubs musí být registrovány. Tím, že zaregistrujete váš klub, můžeme měřit náš dosah, a můžeme tak pokračovat s poskytováním zdrojů pro

Více

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta TÉMA Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta Abych mohla napsat jak jsem pochopila ajurvédu, tak se musím nejdříve zamyslet nad tím co to je - pochopení. Pochopení chápat věci realisticky.

Více

Jak si stanovit osobní vizi

Jak si stanovit osobní vizi Action Academy Jak si stanovit osobní vizi ebook Blanka 2014 Jak si stanovit osobní vizi Osobní vize je jasná, konkrétní, působivá a aktivující představa budoucího stavu dosažených výsledků, postavení

Více

2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy?

2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy? 2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy? Kolegiální vztahy jsou velmi delikátní záležitost, neboť s kolegy lidé tráví velkou část svého života. Pokud se v týmu vyskytuje někdo negativní,

Více

Co je afirmace? Zde je několik příkladů afirmací, mnohé z nich často sama užívám: Dnes jsem vděčná za svůj život. Dnes je krásný den!

Co je afirmace? Zde je několik příkladů afirmací, mnohé z nich často sama užívám: Dnes jsem vděčná za svůj život. Dnes je krásný den! Co je afirmace? Ve slovníku nalezneme význam tohoto slova ve smyslu přesvědčení, přitakání, ujištění, tvrzení. Každý den, každý okamžik nám hlavou běží mnoho myšlenek, tvrzení, přesvědčení, v duchu každý

Více

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje?

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje? Pravidla hry 1. Přečti otázku na pravdu nahlas. 2. Když si vybereš pravdu, uveď otevřenou a upřímnou odpověď. 3. Pokud se tě odpovědi ostatních dotýkají emocionálně nebo chceš uvést názor opačného pohlaví,

Více

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY 4. ročník Česká školní inspekce Oddělení mezinárodních šetření Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 IEA, 2015 Pokyny V tomto dotazníku najdeš

Více

SÍLA PARTNERSTVÍ ŽENA JE LÁSKA

SÍLA PARTNERSTVÍ ŽENA JE LÁSKA SÍLA PARTNERSTVÍ ŽENA JE LÁSKA Jsi úžasná a skvělá. A já jsem naplněná a šťastná. Všechno, co dělám, má tím, že jsi tu se mnou, smysl. Děkuju ti! Vrátím ti tvou důvěru několikanásobně. A věřím, že ji mezi

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Internet a autorský zákon (pracovní list)

Internet a autorský zákon (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-04 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Sebeuzdravující-Moment UK, Londýn Duben Potvrzené

Sebeuzdravující-Moment UK, Londýn Duben Potvrzené Sebeuzdravující-Moment UK, Londýn Duben Potvrzené Prožitkový večer Pátek, 7. Duben 19:30 Registrace 20:00 až cca. 22:00: Balance-Recovery Prožitkový večer Finanční vyrovnání: 30 Balance-Recovery Prožitkový

Více

rok před tebou Rok před tebou Věřím, že tento rok se může všechno povést rok před tebou Ve dne: podpis

rok před tebou Rok před tebou Věřím, že tento rok se může všechno povést rok před tebou Ve dne: podpis Věřím, že tento rok se může všechno povést Ve dne: rok před podpis tebou Bylo vyrobeno spolupracovníky YearCompass a dobrovolníky Invisible University International. Překladatelé: Veres Katalin, Lukáš

Více

Test Enneagramového typu

Test Enneagramového typu Test Enneagramového typu Pokud možno odpovědi směřuj k realitě, ne k představě o sobě. Tento test není směřován na "vítězství", je směřován na poznání sám sebe. Pokud ve svém životě, pracuješ sám se sebou

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Jakou lásku chci prožívat?

Jakou lásku chci prožívat? Jakou lásku chci prožívat? Jak dosáhnout soudržnosti vztahu? Otázka Jakou lásku chci prožívat? úzce souvisí s myšlenkou, co je tím faktorem, který umožňuje udržet harmonický vztah. Možná máš v okruhu svých

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

Teď se tě trošku zeptám na budoucnost. Třeba tady v domě jak tady dlouho budeš? Jak dlouho? Je to nějak omezený?

Teď se tě trošku zeptám na budoucnost. Třeba tady v domě jak tady dlouho budeš? Jak dlouho? Je to nějak omezený? Rozhovor č. 1 Marek Tak nejdřív bych se chtěla zeptat, jak už tady dlouho jsi v Domě na půli cesty? Tak 2 měsíce Před tím, než jsi přišel sem, tak jsi byl kde? Kde jsi žil? V dětském domově. A tam jsi

Více

www.milionoveimperium.cz

www.milionoveimperium.cz www.milionoveimperium.cz David Kirš, autor Miliónového impéria a EmailAcademy uvádí ebook WEB MILIONÁŘE A KRUH BOHATSTVÍ Tento ebook (dokument) můžete šířit a přeposílat dále, ale pouze jako celek. Není

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy

Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy. Nikdy Zřídka Někdy Obvykle Vždy Po tom co dokončíte Váš Hledač záležitostí srdce, mužete se sem vrátit později a test si zopakovat, abyste viděli jak se změnili některé z Vašich odpovědí. Tohle může být skvělý způsob jak sledovat Váš

Více

Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti

Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti nápomocná při tvé cestě. Hodně štěstí! Marek Gerlich

Více

Moje známka v pololetí 2011/2012 (letošní školní rok) na vysvědčení: (napiš číslo 1 až 5)

Moje známka v pololetí 2011/2012 (letošní školní rok) na vysvědčení: (napiš číslo 1 až 5) Přílohy Příloha č.1 - Dotazník Ahoj kluci a holky, prosím o vyplnění následujícího dotazníku. Dotazník má šest stránek. U otázek zaškrtni vždy jen jednu variantu, pokud není uvedeno jinak. Dotazník je

Více

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) # ) INVENTURA POCITŮ KŘIVDY "Bože, prosím, pomoz mi spatřit pravdu o mém rozhořčení Jsem naštvaný na: (ref. příklad str.65) Příčina: (ref. příklad str. 65) Ovlivňuje to mé: Mějte na paměti Sloupce 1 &

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU

JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU Marie Slivová (od 28.8.2010 Michaličková) Kouč osobního rozvoje JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU 1 JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU Někteří vedoucí struktur

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ. MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ.  MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI 3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI Jak být spokojeným rodičem 1 Jak neopakovat chyby svých rodičů? Které to nejčastěji jsou? Jak

Více

Škola: CEKPV Datum:

Škola: CEKPV Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ScioŠkoly Souhrnný přehled - Škola: CEKPV Datum: 13. 11. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU.

PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU. Mobilní hospic Ondrášek Lidem, kteří se rozhodli postarat se o svého blízkého, nevyléčitelně nemocného, doma. PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU. Ahoj Lenko, slyšela jsem, že máte v domácím opatrování vážně nemocnou

Více

[2. TIM 3,10-17 BIBLE A PŘÍKLAD] 13. července 2008. Abychom mohli žít křesťanský život, potřebujeme Bibli a příklad lidí kolem

[2. TIM 3,10-17 BIBLE A PŘÍKLAD] 13. července 2008. Abychom mohli žít křesťanský život, potřebujeme Bibli a příklad lidí kolem 1) úvod a. hlavní myšlenka: b. Jak se nás to týká? Jak žít? - různá místa, co to znamená, žít jako křesťan, tam kde jsem? V zaměstnání /musím dělat všechno za ostatní, musím být vždycky poslední v práci

Více

matematika český jazyk chování cizí jazyk AJ NJ jiný (který)

matematika český jazyk chování cizí jazyk AJ NJ jiný (který) Příloha č. 1 Dotazník Tato verze dotazníku byla určena pro chlapce. Verze pro děvčata má zaměněná jména a komiksový obrázek, který je na konci této přílohy. Ahoj, tento dotazník je část mé práce, ve které

Více

1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM

1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM 1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM Úvod Vycházejme z definice sebepoznání jako sociálního konstruktu osobnosti, ve němž je protagonista jak aktivní, tak pasivní. V procesu tvorby

Více

Kreslící program. V této lekci se naučíš vytvořit si vlastní kreslící program! Následujte postupně tyto INSTRUKCE

Kreslící program. V této lekci se naučíš vytvořit si vlastní kreslící program! Následujte postupně tyto INSTRUKCE Scratch 1 Kreslící program Všechny Kódovací kluby - Code Clubs musí být registrovány. Tím, že zaregistrujete váš klub, můžeme měřit náš dosah, a můžeme tak pokračovat s poskytováním zdrojů pro výuku programování

Více

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková v loňském roce jsem se zúčastnila projektu "ŠANCE PRO DĚČÍNSKO", který měl zvýšit možnosti mého uplatnění na trhu práce. Po úspěšném ukončení dvou vzdělávacích modulů tohoto projektu jsem získala certifikáty

Více

rok před tebou

rok před tebou rok před tebou 2017 2018 Co to je? Plánovač roku Plánovač roku Ti pomůže uzavřít minulý rok a naplánovat rok, který máš před sebou. Co z toho budu mít? Plánování roku je dobrý zvyk. Díky němu si uvědomíš

Více

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Každý úspěšný člověk, jestliže chce dosáhnout svého cíle, se musí věnovat své práci na 100%. Náš cíl je jasný. Vydělávat snadno, rychle a neomezené

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE VAŠE PRVNÍ LOUČENÍ Pokud jste se rozhodli, že nastal čas, aby Vaše dítě začalo objevovat nový svět a kamarády ve školce, potom si o tom s dítětem povídejte. Vysvětlete mu, že ve

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_57 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 1

Více

karelspilko buďsámsebou jdi vlastnícestou

karelspilko buďsámsebou jdi vlastnícestou karelspilko buďsámsebou jdi vlastnícestou Buď sám sebou jdi vlastní cestou Pardubice 2014 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Karel Spilko BUĎ SÁM SEBOU JDI VLASTNÍ CESTOU Karel Spilko,

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem.

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Romana Kodešová je jméno slečny z východních Čech. Vzhledem k tvému věku mám na jazyku dotaz, zdali byla tato práce

Více

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN TÝ 4 určování důležitých informací Když čtenáři určují důležité informace, rozpoznávají, jaký druh textu čtou, a soustředí se na nalezení podstatných myšlenek, událostí nebo detailů v textu. V naučných

Více

Příloha 1: Dotazník předvýzkum

Příloha 1: Dotazník předvýzkum Příloha 1: Dotazník předvýzkum Dobrý den milý ţáku, milá ţákyně základní školy! Dotazník, který se ti dostává do rukou, se skládá ze tří částí. V části A a C si prosím pozorně přečti každou otázku a odpověz

Více

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3)

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Seznam příloh Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Příloha C: Struktura pro rozhovor s Chlapcem 3 se specifickými poruchami učení Příloha

Více

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála 1 Čau děcka, já jsem Janka a jsem členem RSC klubu a chci vás s ním trochu seznámit. Zkratka RSC znamená Rock Solid Club a solid rock znamená v angličtině pevná skála. Každé úterý se scházíme u vás na

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst STRATEGIE ČTENÍ Přemýšlení o tom, jak číst METAKOGNICE Uvažování myšlení Než budeš schopen opravdu zvýšit svoje dovednosti při čtení, potřebuješ rozumět tomu, co se děje v mysli dobrého čtenáře, když čte.

Více