it governance Cobit 5 a jeho přínosy do praxe 24. a 25. října 2012 NH Congress Hotel Olomouc I X. r o č n í k o d b o r n é k o n f e r e n c e

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "it governance Cobit 5 a jeho přínosy do praxe 24. a 25. října 2012 NH Congress Hotel Olomouc I X. r o č n í k o d b o r n é k o n f e r e n c e"

Transkript

1 I X. r o č n í k o d b o r n é k o n f e r e n c e it governance Cobit 5 a jeho přínosy do praxe 24. a 25. října 2012 NH Congress Hotel Olomouc partneři konference:

2 Vážené dámy, vážení pánové, mezivládí končí a nový COBIT 5 již stojí před námi v plném lesku nového metodického myšlení. Před námi je také devátý ročník znalostně zaměřených konferencí ISACA nazvaných IT Governance. Letos je konference logicky ve znamení nové generace metodického rámce COBIT 5 a jeho nových přístupů v praxi. Informace a s nimi spojené informační a komunikační technologie jsou v organizacích natolik všudypřítomné, že již není možné oddělovat řízení fungování a podnikání organizace od vlastního řízení informatiky. COBIT 5 přináší pod heslem Governance of Enterprise IT / GEIT plně integrovaný pohled na společné řízení a přináší tak do praxe dlouho očekávanou bezrozpornost směrem k hodnotám, kterými se informatika začleňuje do celkového úspěchu organizace. Konference se bude proto soustředit zejména na to, jak a proč využít nových přístupů v praxi, a to jak v podnikatelských společnostech, tak ve veřejné správě, kde IT hraje čím dál větší roli. Jedním z klíčových prvků konference je nové pojetí životního cyklu informačních aktiv a způsobu, jak aktiva oceňovat a chránit. Jakou roli při ochraně informačních aktiv sehrává nové metodické myšlení a COBIT 5? Virtualizace a cloud computing hrají tak důležitou roli v moderním pojetí technologické báze, že se v rámci několika přednášek zaměříme na to, co z těchto přístupů můžeme získat - či snad můžeme i něco ztratit? V neposlední řadě bude součástí konference velmi zajímavý workshop SOA Governance. Ukáže, kdy má význam uplatnit servisní architekturu, kde jsou její přínosy a rovněž budou demonstrovány vedle případových studií i technologické ukázky z praxe SOA nástrojů. S přáním osvojení nových metodických znalostí COBITu 5 a získání zkušeností z praxe řízení informatiky, Petr Hujňák Předseda programového výboru a prezident ISACA CRC PROGRAMOVÝ VÝBOR: Ing. David Cón, CISA, CRISC; Wincor Nixdorf, s. r. o. Ing. Jan Fanta, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o. Ing. Petr Hujňák, Ph.D., CGEIT, CRISC; Per Partes Consulting, s. r. o. Ing. Luboš Klečka, CISA, CRISC; Česká spořitelna, a. s. Ing. Lukáš Mikeska, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o. Ing. Luděk Novák, Ph.D., CISA, CGEIT, CRISC; ISACA Czech Republic Chapter, o. s. Ing. Rodan Svoboda, CIA; Eurodan, s. r. o. Ing. Radka Vaňková, MBA; ISACA Czech Republic Chapter, o. s.

3 P R O G R A M K O N F E R E N C E I. den 24. října Registrace na workshop Workshop SOA Governance ing. Jindřich Štumpf a Bc. Tomáš Kučera, MBA; GALEOS a. s Oběd pro účastníky workshopu Registrace Slavnostní zahájení konference COBIT 5 Framework nové metodické myšlení ing. Petr Hujňák, Ph.D., CGEIT, CRISC; Per Partes Consulting, s. r. o Přestávka COBIT 5 Enabling Processes & Implementation ing. Jan Fanta, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o COBIT 5 for Information Security ing. Luděk Novák, Ph.D., CISA, CGEIT, CRISC; nezávislý konzultant a auditor Přestávka Přínosy COBIT 5 pro praxi (v angličtině) Jorge Carillo, Ph.D., CISA, CISM; GE Money Bank, a. s Process Capability Maturity Models and Assessments ing. Martin Vitouš, MBA; Linde Group, ict-123.com Společenský večer Návštěva olomoucké sýrárny a Moravský večer v kolibě * Držitelé certifikátů CISA, CISM, CGEIT a CRISC získají 9 CPE hodin za účast na konferenci. ** Změna programu vyhrazena. II. den 25. října Perspektivy oceňování informačních aktiv ing. Jan Tolar, CGEIT, CRISC; HEWLETT-PACKARD s. r. o Přestávka DLP jako nástroj prevence úniku informací Mgr. Ria Ruppeldtová; GE Money Bank, a. s Přestávka Panelová diskuse: COBIT 5 a jeho využití v praxi Moderátor Ing. Lukáš Mikeska, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o. a jeho hosté Oběd Virtualizace desktopů a aplikací je správná cesta pro systémovou změnu ing. Lukáš Klášterský; Česká pojišťovna a. s Přestávka Komerční banka znalost konsolidace IT vyváží do Evropy, Asie i Afriky Ing. Antonín Mrkva; ORBIT s. r. o Ukončení konference

4 A N OTA CE WORKSHOP: SOA Governance Jindřich Štumpf, Galeos a. s. Tomáš Kučera, Galeos a. s. Workshop je rozdělen na dvě části. V teoretické budou zavedeny klíčové pojmy jako SOA, služba a její životní cyklus, servisní architektura a její referenční model, governance SOA a její design time a runtime části, repozitory SOA, politika SLA, přehled trhu s výrobci a nástroji governance SOA. Budou diskutována kvalifikační kritéria indikující, kdy může / nemůže servisní architektura a její governance zafungovat jako strategický nástroj byznysu. Na příkladu virtuálního produktu pro governance SOA budou představeny klíčové vlastnosti takovéhoto "ideálního" nástroje s vazbou na přínosy, které tyto vlastnosti mohou při správném použití přinášet. V praktické části bude na základě skutečných projektů organizací komunikujících v reálném čase s větším počtem zákazníků i obchodních partnerů nastíněna a diskutována v současné době typická servisní architektura a její runtime governance a to jak z byznys, tak IT pohledu. Pro lepší ilustraci diskutovaných oblastí bude na konkrétní technologii pro runtime governanci SOA Progress Actional demonstrovány zavedené pojmy, činnosti, klíčové vlastnosti této technologie a budou srovnávány vůči "ideálnímu" nástroji. Ing. Jindřich Štumpf Absolvoval ASŘ na VŠE. Během své praxe vyzkoušel řadu IT profesí (analytik-programátor, Unix administrátor, konzultant EAI, školitel a projektový manažer). Mezinárodní zkušenosti získával ve společnostech CA a Progress Software. V posledních letech se specializuje na oblast servisní architektury a její governanci. Nepravidelně publikuje v odborných periodikách a přednáší na katedře IT VŠE a katedře SW inženýrství MFF UK. V letech byl členem dozorčí rady Asociace pro elektronickou komerci (APEK). V roce 2010 spoluzakládal společnost Galeos a.s., která je nástupníkem pražské pobočky Progress Software. V této společnosti působí jako presales, projektový manažer a předseda dozorčí rady. Bc. Tomáš Kučera, MBA Absolvent ekonomie a managementu na Univerzitě J.E. Purkyně a MBA na Brno International Business School. Kariéru začal jako IT administrátor a učitel výpočetní techniky, poté působil 15 let jako inženýr technické podpory, školitel, konzultant, architekt a projektový manažer ve společnosti Progress Software, kde získával zkušenosti (převážně na mezinárodních projektech) v oblasti návrhu, tvorby a modernizace aplikačních a servisně orientovaných architektur. V posledních letech se intenzivně věnuje oblasti business process managementu. Od roku 2010 je jedním ze zakladatelů a členem představenstva společnosti Galeos a.s. Ve společnosti působí jako konzultant, projektový manažer a je zodpovědný za oblast služeb.

5 KONFERENCE: COBIT 5 Framework nové metodické myšlení Petr Hujňák, Per Partes Consulting, s. r. o. Na první pohled je patrno, že COBIT 5 přináší integrovaný governance rámec (COBIT 5 Framework), do kterého se zasouvají jako šuplíky do předpřipravených míst dílčí specifické přístupy dobré praxe, umožňující tak dosáhnout nastavené governance cíle a směrování. COBIT 5 je však více než generačně nový framework postavený na pěti základních principech. Nese s sebou nové metodické myšlení, které prodlužuje historickou linii COBITů v řadě Audit (1996) Control (1998) Management (2000) IT Governance (2005) Governance of Enterprise IT (2012). Nové myšlení je katalyzováno uvědoměním si hodnoty informačního obsahu a hledáním cest, jak nehmotná informační aktiva řídit. Proč je COBIT 5 tak revoluční a které nové myšlenky jsou v něm ukryty? Co je v jeho pozadí? Proč se mluví o novém metodickém myšlení? Jak v praxi využít potenciálu nových přístupů? Odpovědi na tyto otázky dají rovněž odpověď na to, zda COBIT 5 aplikovat ve vaší organizaci a ukáží souvislosti stávajících a budoucích částí pod integrovaným rámcem rozvíjeného COBITu. Ing. Petr Hujňák, Ph.D., CGEIT, CRISC Je ředitelem společnosti Per Partes Consulting soustředěné na ICT poradenství. K jeho odborným zájmům patří expertní systémy a Complexity Science. Je soudním znalcem v oborech ekonomika, kybernetika a výpočetní technika, certifikovaným senior projektovým managerem IPMA (CSPM), certifikovaným projektovým manažerem na oblast projektové kvality (ISO 10006), certifikovaným odborníkem ISACA na řízení podnikové informatiky (CGEIT) a řízení rizik a IT kontrol (CRISC). Dlouhou dobu působil jako vedoucí partner divize Consulting ve společnosti Ernst&Young. Je členem Komory soudních znalců, SPŘ, ČSSI, IASA, výboru konferencí Datakon a IT Governance, působí jako certifikovaný assessor IPMA. Je prezidentem ISACA Česká republika. COBIT 5 Enabling Processes & Implementation Jan Fanta, Ernst & Young, s. r. o. COBIT 5 posouvá metodiku IT Governance na úroveň bližší exekutivnímu vedení organizace a těsněji předmětu podnikání a jeho klíčovým hráčům. Kam se tedy posouvají staré, dobré procesy, kdo je jejich gestor, kdo co umožňuje je implementovat a provádět a kdo je ovlivňuje zevnitř a zvenčí? Tento posun je logickým vyústěním vývoje dnešní informační společnosti, informačních toků a dominance informačních aktiv nejen v dané organizaci ale i mimo ní, v působení vnějších vlivů, obchodních vztahů apod. Pohled na procesy a implementaci v COBIT 5 je také zcela nový, umožňuje více, ale znamená větší mobilitu projektového managementu a jeho sepjetí s exekutivou organizace.

6 Ing. Jan Fanta, CISA, CRISC Je konzultantem ve společnosti Ernst & Young ČR a zaměřuje se na oblast bezpečnosti IT, audity IS, procesy IT Governance a jejich implementaci a kontroly. V těchto oblastech řadu let pracoval na projektech v Komerční bance, Deloitte, ICZ, T-Systems a ANECT. Je soudním znalcem, certifikovaným auditorem pro ISO 9001 a nositelem certifikací CISA a CRISC. Je členem rady ISACA CRC. COBIT 5 for Information Security Luděk Novák, nezávislý konzultant a auditor Nedílnou součástí každodenní činností každé organizace je zajištění ochrany využívaných informací. Dnes je potřeba věnovat pozornost nejen ochraně důvěrnosti, ale zajistit i potřebnou úroveň integrity a dostupnosti využívaných informací. COBIT 5 for Information Security přináší důležitá doporučení pro bezpečnostní odborníky, která jim pomáhají při výběru správných rozhodnutí. Důležitost bezpečnosti informací podtrhuje i skutečnost, že COBIT 5 for Information Security je první odborně cílenou publikací z celé rodiny COBIT 5. Cílem příspěvku je novou publikaci představit a upozornit na možnosti praktického využití. Ing. Luděk Novák, Ph.D., CISA, CGEIT, CRISC Vystudoval v roce 1991 Vojenskou akademii v Brně, kde působil do roku 1994 jako odborný asistent se zaměřením na počítačovou bezpečnost. Do poloviny roku 1999 pracoval jako odborník na bezpečnost informací v různých pozicích na Generálním štábu Armády České republiky. Od léta 1999 uplatňuje zkušenosti s řízením informatiky v komerčním sektoru. V současnosti je samostatným odborníkem se zaměřením na řízení informačních rizik, řízení bezpečnosti informací a řízení procesů IT. Luděk Novák má kvalifikaci vedoucího auditora pro ohodnocení souladu podle norem ISO/IEC (systémy řízení bezpečnosti informací), ISO/IEC (systémy řízení služeb) a BS 25999/ISO (systém řízení kontinuity činností organizace). Luděk je členem rady odborného sdružení ISACA CRC a členem technické normalizační komise TNK 20 Informační technologie. Process Capability Maturity Models and Assessments Martin Vitouš, Linde Group a ict-123.com COBIT verze 4.1 zavedl systém hodnocení zralosti procesů jako alternativu k CMMI. Protože nebyl tento systém v souladu s mezinárodně uznávanou normou ISO 15504, přináší COBIT 5 nový přístup. Tento nový přístup je postavený na ISO a obsahuje Process Assessment Model (PAM) a Assessor Guide. To umožňuje objektivní hodnocení procesů a jejich porovnání s okolím. Cílem příspěvku je tento nový přístup představit a ukázat možnosti praktického využití. Ing. Martin Vitouš, MBA Pracuje jako vedoucí globálních IT projektů a programů se zaměřením na řízení a optimalizaci IT v nadnárodní společnosti Linde Group. Ve svém volném čase se podílí na školeních, konzultacích a koučování v oblasti strategického, projektového a procesního řízení jak IT, tak mimo IT, jako člen volného sdružení ict-123.com. Je certifikován v oblasti ITILu (ITIL expert), COBITu a projektového řízení (certifikovaný Senior Project Manager IPMA-B, Prince2 Practitioner).

7 Přínosy COBIT 5 pro praxi (v angličtině) Jorge Carrillo, GE Money Bank a. s. Souběžně s vývojem IT se mění i implementované IT politiky a procesy. Navzájem izolované nebo statické dokumenty zabývající se partikulárními záležitostmi nemající vazbu na zájmy organizace, její chování a praktické dopady zbytečně zvyšují úroveň byrokracie. Tento stav pak často i znemožňuje řádné řízení rizik a jejich praktickou kontrolu. Prezentace nastíní přehled politik v IT a moderní přístup k nim s přihlédnutím k jejich vývoji a cílům v organizaci. Cílem je presentovat a ilustrovat rámcový přístup k politikám založený na COBIT 5. Tím se zaručí, že cíle vedení včetně souladu s vnějšími požadavky a s hodnotami organizace jsou zřetelné a plně podporovány. Jorge Carrillo, Ph.D., CISA, CISM Vystudoval Masarykovu univerzitu, fakultu Informatiky v Brně. Do roku 2010 působil jako senior konzultant a auditor IT na mezinárodních projektech ve společnosti Deloitte. V současnosti pracuje na pozici IT Policy Governance Manager pro GE Money Bank. Jorge získal certifikaci CISSP, CISA, CISM, CEH, CHFI, MCSE Security a MCSA Security. Publikuje a přednáší na Prague College a VŠMIE. Perspektivy oceňování informačních aktiv Jan Tolar, HEWLETT-PACKARD s. r. o. Informace a technické prostředky pro jejich zpracování tvoří jedno z nejvýznamnějších aktiv valné většiny společností. Dalo by se i říci, že také jedno z nejcennějších. Ale je tomu skutečně tak? Na základě čeho, jakých parametrů, můžeme tvrdit, že jedna skupina informací je nadmíru významná a cenná, zatímco jiné pro nás nemají valné ceny? A jak vlastně určit cenu informačních aktiv? Obecná definice říká, že pojmem cena je zpravidla rozuměno přiřazení peněžní hodnoty věci, službě či majetku. Ale jak do této definice vtěsnat informace, informační aktiva? Příspěvek se pokusí vysvětlit perspektivy, jež ovlivňují vlastní oceňování informačních aktiv, jejich variabilitu v závislosti na různých faktorech, stejně jako mechanismus kontinuálního oceňování informačních aktiv. Neboť cena a hodnota informačních aktiv není neměnná, ale naopak vlivem různých faktorů se mění. Ing. Jan Tolar, CGEIT, CRISC Pracuje ve společnosti Hewlett-Packard jako Senior Architect pro oblast IT Service Management a IT Governance. V této roli se soustředí zejména na zavádění principů a praktik správy služeb IT, strategického řízení IT, zavádění rámců pro IT Governance a samozřejmě i nástrojovou podporu pro výše uvedené oblasti. Před nástupem do HP, pracoval dlouhou dobu na různých vedoucích pozicích v IT mnoha renomovaných společností (např. Lloyds Pharmacy, ING Management Services atd.), kde byl zodpovědný za definování a realizace strategie IT a dodávku služeb IT. Je držitelem mezinárodního certifikátu Managers' Certificate in ITSM ; mezinárodních akreditací 1st Course Tutor on the Foundation and Managers Certificates in IT Service Management, 1st Course Tutor on COBIT, CGEIT Certified in Governance of Enterprise IT a CRISC Certified in Risk and Information Systems Control.

8 DLP jako nástroj prevence úniku informací Ria Ruppeldtová, GE Money Bank, a. s. Nedílnou součástí ochrany informačních aktiv společností je v dnešní době prevence úniku informací (Data Leakage Protection, DLP). Mnoho společností se proto začalo zajímat nebo již implementovalo nějaký DLP nástroj. Podle různých definic DLP nástroj napomáhá snižovat riziko zejména neúmyslného úniku citlivých informací pomocí kontroly obsahu a kontextových analýz. Samotný DLP nástroj ale k prevenci úniku informací nestačí. V tomto příspěvku se pokusíme nastínit, jaké mohou být důvody pro nasazení DLP, proč řeší zejména neúmyslný únik informací a proč je DLP nástroj jen částí celé DLP problematiky. Dále se podíváme na důležitost klasifikace informací, na jedno z možných nastavení DLP nástroje a na závěr na klíčové prvky úspěchu celého DLP programu. Mgr. Ria Ruppeldtová Vystudovala obor Matematické metody informační bezpečnosti na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Během studií se zajímala o kryptoanalytické útoky, které byly i tématem její diplomové práce. Od roku 2010 působí v GE Money Bank, kde se nejprve soustředila na program prevence úniku informací a od září minulého roku rozšířila své zaměření i na další oblasti informační bezpečnosti. Virtualizace desktopů a aplikací je správná cesta pro systémovou změnu Lukáš Klášterský, Česka pojišťovna a. s. Jeden velký projekt, zásadní krok, který donutí systém ke změně. To je úplný přenos všech uživatelů na platformu virtuálních desktopů a aplikací. To je projekt CDA (Centrální doručování aplikací). Potřebovali jsme dosáhnout v dohledném čase zásadní systémové změny v IT a rozhodli jsme se k tomu využít potenciál úplné centralizace a virtualizace všech x uživatelů, jejich aplikací, dat a desktopů. Dosáhli jsme změny, která se odráží ve vztahu IT a našich zákazníků, naší schopnosti (a možnosti) rychle a pružně reagovat na požadavky byznysu. Získali jsme respekt od našich uživatelů a stali jsme se jejich partnery. Ing. Lukáš Klášterský Je CIO ve společnosti Česká pojišťovna. Od roku byl v České pojišťovně vrchním ředitelem pro provoz IT se zodpovědností za provoz IT služeb, podporu uživatelů, rozvoj infrastruktury a uživatelského prostředí. Svoji více než dvacetiletou profesní kariéru strávil v IT a telco sektoru debis IT Services Czech (později T-System), Lucent technologies, Telefonica O2 a další. Má zkušenosti s kompletním životním cyklem služeb návrh řešení, řízení dodávek a integrace, provozu a podpory služeb včetně outsourcingu. Vystudoval obor Automatizace na Strojní fakultě ČVUT Praha.

9 Komerční banka znalost konsolidace IT vyváží do Evropy, Asie i Afriky Antonín Mrkva, ORBIT s. r. o. Virtualizace infrastruktury jako šance na zvýšení vlastní konkurenční výhody v rámci naší korporace Societe Generale. Ano, mohli jsme sedět a čekat, až nám naše matka řekne, co a jak máme dělat. Bylo by to bezpečné. Bylo by to rozumné. My jsme se ale rozhodli pro jiný přístup. Zrealizovali jsme úspěšný projekt virtualizace Komerční banky, náš úspěch jsme prodali naší mateřské organizaci, navrhli vybudování kompetenčního centra, prosadili tento koncept a přijali zodpovědnost za to, že dokážeme naše znalosti přenést do regionu střední a východní Evropy, severní Afriky a Asie. Předmětem přednášky bude představení kompetenčního centra s mezinárodní působností. Ing. Antonín Mrkva Vystudoval Vysokou školu báňskou, obor systémové inženýrství. Odborně se zaměřuje na vazbu mezi podnikovým ICT a měřitelným zlepšením výkonu podnikání. V ORBITu pracoval nejprve v letech a poté od roku 2005, kdy se ujal vedení týmu manažerského poradenství. V současné době také řídí dceřinou společnost ORBIT Services, která dodává virtualizační technologie pro SMB sektor. MÍS TO KO NFER EN CE Hotel NH Olomouc Congress Hotel NH Olomouc Congress se nachází v blízkosti centra Olomouce. Hotel je nový s moderní a stylovou atmosférou. Krátce po svém otevření byl oceněn jednou z nejprestižnějších cen v ČR Stavba roku 2010 za špičkový design a vysokou úroveň provedení interiéru i exteriéru. Hotel je propojen s velkým sportovně-relaxačním centrem OMEGA (

10 úd a j e k e ko nfer en ci REGISTRACE Registrace účastníků na workshop je od hod. Registrace účastníků na konferenci je od hod. PARKOVÁNÍ Parkování v prostorách hotelového komplexu je zajištěno zdarma. OBLEČENÍ V průběhu konference business casual, v průběhu společenského večera casual. KONFERENČNÍ POPLATEK Podání přihlášky do Kč* ( Kč vč. DPH) Podání přihlášky po Kč* ( Kč vč. DPH) Pro členy ISACA a spolupracujících organizací Kč* (8.160 Kč vč. DPH) Workshop Kč* (1.800 Kč vč. DPH) (pro účastníky workshopu je v ceně zahrnut také oběd) * Uvedené ceny jsou bez DPH. Konferenční poplatek zahrnuje vstup na oba dny odborné konference a na společenský večer s rautem a dále konferenční materiály a občerstvení včetně čtvrtečního oběda. Ubytování není zahrnuto v ceně. UBYTOVÁNÍ NH Olomouc Congress Legionářská 21, Olomouc Cena pokoje pro účastníky konference je: jednolůžkový pokoj Kč */ osoba / noc (1.920 vč. DPH) dvoulůžkový pokoj Kč */ osoba / noc (1.200 vč. DPH) V ceně ubytování je zahrnuta snídaně a parkování. * Uvedené ceny jsou bez DPH. Rezervaci ubytování zajišťuje kancelář ISACA Czech Republic Chapter. Rezervujte si pokoj prostřednictvím registračního formuláře zároveň při registraci na konferenci na Objednané ubytování se hradí společně s konferenčním poplatkem (fakturu vám vystavíme). Více informací o konferenci a registraci on-line naleznete na adrese nebo prostřednictvím kanceláře: ISACA Czech Republic Chapter Španělská 2, Praha 2 tel.: (+420) fax: (+420) info@isaca.cz

11 ve spolupráci s: mediální partner: kontakt: isaca Czech Republic Chapter, o. s. radka Vaňková Španělská Praha 2 tel.: (+420) fax: (+420) info@isaca.cz Web: organizační zajištění: Personal Image Design s. r. o., Konviktská 291/24, Praha 1,

12 r E GIStr a ční f o r m u l á ř registrujte se on-line na adrese nebo zašlete vyplněný registrační formulář faxem, poštou nebo em na adresu: ISACA Czech Republic Chapter, o.s. Španělská 2, Praha 2 Tel.: (+420) Fax: (+420) info@isaca.cz titul, jméno a příjmení:... funkce:... Společnost:... Ičo:... DIč:... fakturační adresa:... Kontaktní adresa (pokud je jiná než fakturační): telefon: Jsem členem sdružení (uveďte pro získání slevy z konferenčního poplatku): čiia čssi DmS ItSmf Jiné:... KONFERENČNÍ POPLATEK Kč* do Kč* po Kč* členové ISaCa, čiia, čssi, ItSmf, předplatitelé DSm a hosté partnerů konference Kč* Workshop Soa Governance UBYTOVÁNÍ mám zájem o ubytování v Hotelu Hn olomouc úterý středa jednolůžkový pokoj Kč */ osoba / noc dvoulůžkový pokoj Kč */ osoba / noc Jméno spolubydlícího:... * ceny jsou uvedeny bez DPH tímto potvrzuji, že celková částka (konferenční poplatek a popř. ubytování) byla uhrazena bankovním převodem na účet ISaCa CrC, č. účtu /5500 (raiffeisenbank a. s.) dne:... pod variabilním symbolem:... Podpis:... (z důvodu snazšího dohledání plateb doporučujeme uvést variabilní symbol Vaše kontaktní telefonní číslo) Inf o r m a CE a S to r n o P o D m í n K Y Po obdržení platby ve výši konferenčního poplatku a popř. za ubytování včetně DPH na náš bankovní účet Vám bude vystaven a zaslán daňový doklad spolu s potvrzením účasti. abychom mohli zajistit Vaši účast, je nutné, aby byl konferenční poplatek připsán na náš bankovní účet nejpozději do Platba v den začátku konference je možná v hotovosti na místě pouze po předchozí dohodě. Při stornování účasti do je účtován manipulační poplatek ve výši Kč. Po tomto termínu je účtován storno poplatek ve výši Kč. Pět dní před konáním konference již není stornování účasti možné. Je možné nahradit účast jiným zástupcem bez dalšího poplatku.

Procesní řízení v praxi 13. - 14. 10. 2005

Procesní řízení v praxi 13. - 14. 10. 2005 Procesní řízení v praxi 13. - 14. 10. 2005 PŘEDSTAVENÍ: Ze zkušeností řady podniků je zřejmé, že cesta směrem k optimalizaci a řízení procesů má významný podíl na růstu výkonnosti firem. Cílem však nesmí

Více

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba KATALOG služeb Ing. Jiří Štěrba Obsah Úvod 3 Služby 4 Zaměření 5 Nabídka 7 Poptávka 8 Ke stažení 9 Reference 10 Informace 11 Kontakty 12 2 Úvod Dovolte, abychom Vám poskytli informace, které jsou věnovány

Více

Č e s k ý i n s t i t u t i n t e r n í c h a u d i t o r ů NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY PRO INTERNÍ AUDIT

Č e s k ý i n s t i t u t i n t e r n í c h a u d i t o r ů NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY PRO INTERNÍ AUDIT A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY 23. 24. dubna 2015 W o r k s h o p p r o v e ř e j n o u s p r á v u Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 23. 24. dubna 2015, organizuje Český institut interních auditorů

Více

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 CobiT Control Objectives for Information and related Technology Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 Agenda Základy CobiT Pojem CobiT Domény CobiT Hodnocení a metriky dle CobiT IT Governance Řízení

Více

Cobit 5: Struktura dokumentů

Cobit 5: Struktura dokumentů Cobit 5: Struktura dokumentů Cobit 5 Framework; popisuje základní rámec (principy, předpoklady, vazby na jiné rámce), Cobit 5 Enabler Guides; jde o dokumenty, které jsou obecným návodem na vytváření předpokladů

Více

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ TÜV. Vážená paní / Vážený pane,

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ TÜV. Vážená paní / Vážený pane, TÜV NORD Czech, s.r.o. Českomoravská 2420/15 190 00 Praha 9 - Libeň Tel: (00420) 296 587 201-5 Fax: (00420) 296 587 240 tuev-nord@tuev-nord.cz www.tuev-nord.cz TÜV Vážená paní / Vážený pane, POZVÁNKA NA

Více

Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti

Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti Česká společnost pro systémovou integraci ve spolupráci s MV ČR a VŠE a s podporou partnerů konference CIEM, ATTN a ICONTIO si Vás dovoluje pozvat na konferenci Standardizace agend přenesené působnosti

Více

it governance Inovace podnik ání

it governance Inovace podnik ání V I. r o č n í k o d b o r n é k o n f e r e n c e it governance Inovace podnik ání 14. a 15. října 2009 Hotel Svatá Kateřina Resort ****, Počátky u Pelhřimova generální partner: pod záštitou: partneři

Více

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba KATALOG služeb Ing. Jiří Štěrba Obsah Úvod 3 Služby 4 Zaměření 5 Nabídka 7 Poptávka 8 Ke stažení 9 Reference 10 Informace 11 Kontakty 12 2 Úvod Dovolte, abychom Vám poskytli informace, které jsou věnovány

Více

Co je to COBIT? metodika

Co je to COBIT? metodika COBIT Houška, Kunc Co je to COBIT? COBIT (Control OBjectives for Information and related Technology) soubor těch nejlepších praktik pro řízení informatiky (IT Governance) metodika určena především pro

Více

Příloha č. 6 ZD - Požadavky na členy realizačního týmu

Příloha č. 6 ZD - Požadavky na členy realizačního týmu Příloha č. 6 ZD - Požadavky na členy realizačního týmu Dodavatel v rámci nabídky prokáže splnění technické kvalifikace vyplnění jmenného seznamu členů realizačního týmu a předložením čestného prohlášení,

Více

NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB

NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB Č e s k ý i n s t i t u t i n t e r n í c h a u d i t o r ů A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY 23. 24. dubna 2015 Workshop pro veře jnou spr ávu Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 23. 24. dubna 2015,

Více

Nabídka kurzů k systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) ČSN ISO/IEC 27001:2014

Nabídka kurzů k systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) ČSN ISO/IEC 27001:2014 23.1.2014 Nabídka kurzů k systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) ČSN ISO/IEC 27001:2014 Kurz k roli manažera podle požadavků zákona o kybernetické bezpečnosti Verze 201411 Tayllor-Cox Dilia - divadelní,

Více

workshop hlavní partner mediální partner

workshop hlavní partner mediální partner workshop hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 24. 25. dubna 2013 organizuje Český institut interních auditorů workshop pro interní auditory s názvem Aktuální

Více

Štíhlá výroba - Lean production. Workshopy. Téma "štíhlé výroby" je provázeno kombinací nejen praktičnosti, ale i modernosti

Štíhlá výroba - Lean production. Workshopy. Téma štíhlé výroby je provázeno kombinací nejen praktičnosti, ale i modernosti Štíhlá výroba - Lean production 26. 5. 2006 PŘEDSTAVENÍ: Téma "štíhlé výroby" je provázeno kombinací nejen praktičnosti, ale i modernosti až módnosti. Realizace projektů štíhlé výroby vesměs představují

Více

NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY PRO INTERNÍ AUDIT. 23. 24. dubna 2015

NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY PRO INTERNÍ AUDIT. 23. 24. dubna 2015 Č e s k ý i n s t i t u t i n t e r n í c h a u d i t o r ů A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY 23. 24. dubna 2015 Workshop pro veře jnou spr ávu Hlavní partner partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech

Více

Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti. Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha

Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti. Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha Služby informační bezpečnosti Nemožnost oddělit informační bezpečnost od IT služeb

Více

Workshopy

Workshopy Pokročilé plánování a řízení výroby 1. - 2. 12. 2005 PŘEDSTAVENÍ: Plánování a řízení výroby je logistická oblast, která je nejvíce závislá na konkrétní situaci a obchodních podmínkách té či oné firmy.

Více

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009 1.Podniková informatika pojmy a komponenty (1) Objasněte pojmy: IS, ICT, ICT služba, ICT proces, ICT zdroj. Jakou dokumentaci k ICT službám,

Více

Schvalování ICT projektů a hodnocení jejich nákladů v české veřejné správě

Schvalování ICT projektů a hodnocení jejich nákladů v české veřejné správě Česká společnost pro systémovou integraci ve spolupráci s MV ČR a VŠE v Praze a s podporou partnerů konference Microsoft a BDO IT si Vás dovoluje pozvat na konferenci Schvalování ICT projektů a hodnocení

Více

Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování

Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování Rozhodujícím faktorem jakéhokoliv vzdělávacího programu jsou jeho lektoři. V tomto směru bude poskytovatel důsledně dbát na to, aby v týmu lektorů byli

Více

FUTURUM OPHTHALMOLOGICUM 2019

FUTURUM OPHTHALMOLOGICUM 2019 Oční klinika LF UK a FN, Hradec Králové pořádá FUTURUM OPHTHALMOLOGICUM 2019 12. 13. dubna 2019 Pec pod Sněžkou I. INFORMACE Vážení a milí kolegové, ráda bych Vás touto cestou pozvala na FUTURUM OPHTHALMOLOGICUM

Více

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok ISO 9000, 20000, 27000 Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. jan.matula@fpf.slu.cz III. blok ITSM & Security management standard ISO 9000-1 ISO 9000:2015 Quality management systems Fundamentals

Více

Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje. liberec. hlavní partner partner mediální partner

Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje. liberec. hlavní partner partner mediální partner liberec hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 25. 26. dubna 2012 organizuje Český institut interních auditorů workshop por interní auditory s názvem Finanční

Více

Vlakem na konferenci

Vlakem na konferenci Vlakem na konferenci Clarion Congress Hotel http://www.clarioncongresshotelolomouc.com Dotazník aneb jedete v tom s námi! Vážené kolegyně, vážení kolegové, Český institut interních auditorů Vás zve na

Více

KONSTRUKCE 2014. Konference České asociace ocelových konstrukcí. a Generální shromáždění ČAOK (7. listopadu 2014)

KONSTRUKCE 2014. Konference České asociace ocelových konstrukcí. a Generální shromáždění ČAOK (7. listopadu 2014) KONSTRUKCE 2014 Konference České asociace ocelových konstrukcí a Generální shromáždění ČAOK (7. listopadu 2014) 6. listopadu 2014, Clarion Congress Hotel Ostrava Zkrácená 2703, 700 30 Ostrava-Zábřeh Pozvánka

Více

VÝROČNÍ KONFERENCE. Receptář IT aneb osvědčené návody jak být úspěšný nejen při řízení IT, ale i na parketu

VÝROČNÍ KONFERENCE. Receptář IT aneb osvědčené návody jak být úspěšný nejen při řízení IT, ale i na parketu Receptář IT aneb osvědčené návody jak být úspěšný nejen při řízení IT, ale i na parketu VÝROČNÍ KONFERENCE 25. února 2010 konferenční centrum ČNB, Praha Generální partner Hlavní partner Partneři setkání

Více

SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. a FITE a.s. si Vás dovolují pozvat na konferenci ODPADY 21

SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. a FITE a.s. si Vás dovolují pozvat na konferenci ODPADY 21 SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. a FITE a.s. si Vás dovolují pozvat na konferenci ODPADY ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STŘEDOEVROPSKÝCH ZEMÍ pořádanou ve dnech 15. - 16. 4. 2015 Konference je součástí

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Charakteristika studijního oboru Účetnictví a daně Studijní obor je nabízen v rámci studijního programu Ekonomika a management v bakalářském studijním programu prezenční

Více

Národní strategie cloud computingu České republiky

Národní strategie cloud computingu České republiky Česká společnost pro systémovou integraci ve spolupráci s MV ČR a VŠE v Praze a s podporou partnerů konference Cisco, IBM, KPMG, Microsoft a Oracle si Vás dovoluje pozvat na konferenci Národní strategie

Více

Nástroje IT manažera

Nástroje IT manažera Obsah Nástroje IT manažera Školení uživatelů Ochrana osobních údajů Bezpečnostní politika Software a právo Legální software Management jakosti Výběr a řízení dodavatelů Pracovněprávní minimum manažerů

Více

SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE a FITE a.s. si Vás dovolují pozvat na konferenci ODPADY 21 ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STŘEDOEVROPSKÝCH ZEMÍ

SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE a FITE a.s. si Vás dovolují pozvat na konferenci ODPADY 21 ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STŘEDOEVROPSKÝCH ZEMÍ SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE a FITE a.s. si Vás dovolují pozvat na konferenci ODPADY ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STŘEDOEVROPSKÝCH ZEMÍ pořádanou ve dnech 13. - 14. 5. 2014 Konference je součástí

Více

Seminář VŠE, ČSSI a ICT UNIE 26.10.2011

Seminář VŠE, ČSSI a ICT UNIE 26.10.2011 Výsledky průzkumu nabídky a poptávky po IT profesích v ČR Seminář VŠE, ČSSI a ICT UNIE 26.10.2011 Výzkum Lidské zdroje v ICT vznikl za finanční podpory MŠMT ČR v rámci projektu Sociální síť v regionech

Více

POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA

POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA 2. BĚH ŠKOLENÍ Česká betonářská společnost ČSSI www.cbsbeton.eu a ČBS Servis, s. r. o. www.cbsservis.eu ve spolupráci s Kloknerovým ústavem ČVUT v Praze Školení ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH

Více

I. INFORMACE

I. INFORMACE Oční klinika FN a LF UK, Hradec Králové pořádá FUTURUM OPHTHALMOLOGICUM 2020 17. 18. dubna 2020 ve Špindlerově Mlýně I. INFORMACE www.bos-congress.cz/fo2020 Vážení a milí kolegové, ráda bych Vás touto

Více

Posouzení nabídky z hlediska splnění zadávacích podmínek a kvalifikace Otevřené město Liberec

Posouzení nabídky z hlediska splnění zadávacích podmínek a kvalifikace Otevřené město Liberec Posouzení nabídky z hlediska splnění zadávacích podmínek a kvalifikace Otevřené město Liberec ZADÁVACÍ PODMÍNKY Nabídková cena v Kč bez DPH (max. 20.600.000,- Kč bez DPH) Cena za body 1. - 6. kap. 2.2.

Více

XXIV. ROŽNOVSKÉ ALERGOLOGICKO IMUNOLOGICKÉ DNY

XXIV. ROŽNOVSKÉ ALERGOLOGICKO IMUNOLOGICKÉ DNY XXIV. ROŽNOVSKÉ ALERGOLOGICKO IMUNOLOGICKÉ DNY Pod záštitou České společnosti alergologie a klinické imunologie ČLS JEP Rožnov pod Radhoštěm 24. - 25. května 2019 SYMPOZIUM LÉKAŘŮ www.bos-congress.cz/roznov2019

Více

APLIKACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB,

APLIKACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB, Profesní komora požární ochrany ve spolupráci s pořádají 7. odbornou konferenci s mezinárodní účastí APLIKACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB, OD POŽADAVKŮ STAVEBNÍHO PRÁVA PO REALIZACI

Více

Název semináře Workshop 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN. Obsah workshopu

Název semináře Workshop 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN. Obsah workshopu 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN Připravit pracovníky pro navrhování a implementaci tahového systému řízení výroby KANBAN ve výrobních, zásobovacích a distribučních

Více

20. JÍLOVÁ KONFERENCE V ČESKÉ REPUBLICE

20. JÍLOVÁ KONFERENCE V ČESKÉ REPUBLICE 20. JÍLOVÁ KONFERENCE V ČESKÉ REPUBLICE 27. 29. srpna, 2015 Hotel U Kata Kutná Hora Druhý cirkulář 1 20. JÍLOVÁ KONFERENCE V ČESKÉ REPUBLICE 27. 29. SRPNA 2015, HOTEL U KATA, KUTNÁ HORA ČESKÁ REPUBLIKA

Více

VINOHRADSKÝ STOMATOLOGICKÝ DEN

VINOHRADSKÝ STOMATOLOGICKÝ DEN VINOHRADSKÝ STOMATOLOGICKÝ DEN 23. 3. 2018, Hotel Olympik, Praha I. INFORMACE www.bos-congress.cz/vsden2018 Pořadatel konference Stomatologická klinika 3. LF UK a FNKV v Praze https://www.fnkv.cz/stomatologicka-klinika-uvod.php

Více

Sdílené ICT služby a G-cloud v české veřejné správě

Sdílené ICT služby a G-cloud v české veřejné správě Česká společnost pro systémovou integraci ve spolupráci s VŠE v Praze a Ministerstvem vnitra ČR a s podporou partnerů konference KŠB AK, IBM, KPMG a Microsoft si Vás dovoluje pozvat na konferenci Sdílené

Více

Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration

Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration Podpora kvality ICT ve veřejné správě pohledem Telefónica O2 4. Národní konference kvality Karlovy Vary Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration Obsah 1. Strategie v ICT využití metody

Více

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB CROSSLINE SERVICES s.r.o. Jeremiášova 870 155 00 Praha 5 IČO: 241 43 065 DIČ: CZ24143065 Kontaktní osoba: Ing. Veronika Kimmer GSM: +420 777 755 618 veronika.kimmer@crosslineservices.cz

Více

AKTUALIZACE NORMY ISO A ISO 9001

AKTUALIZACE NORMY ISO A ISO 9001 EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví ve spolupráci s Asociací ekologických expertů, o. s. POŘÁDÁ ODBORNÝ SEMINÁŘ AKTUALIZACE NORMY ISO

Více

RISK je náš byznys. www.riskexperts.at

RISK je náš byznys. www.riskexperts.at RISK je náš byznys 1 Bezpečnost je základní potřebou Bezpečnost nemůže být jakkoli považována za izolovaný požadavek. Pochopení potenciálních rizik je základem pro zajištění bezpečnosti a zabezpečení.

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

Faktory ovlivňující řízení podnikové informatiky

Faktory ovlivňující řízení podnikové informatiky Faktory ovlivňující řízení podnikové informatiky Jiří Voříšek katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze vorisek@vse.cz Proč toto téma? s růstem významu IT pro podnik růst významu

Více

Návrh softwarových systémů - softwarové metriky

Návrh softwarových systémů - softwarové metriky Návrh softwarových systémů - softwarové metriky Martin Tomášek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec 2 Co je to metrika? Nástroj managementu pro řízení zdrojů (lidská

Více

APLIKACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB,

APLIKACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB, ve spolupráci s pořádají 7. odbornou konferenci s mezinárodní účastí APLIKACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB, OD POŽADAVKŮ STAVEBNÍHO PRÁVA PO REALIZACI A UŽÍVÁNÍ STAVEB Konference se

Více

Nástroje IT manažera

Nástroje IT manažera Obsah Nástroje IT manažera Školení uživatelů Ochrana osobních údajů Bezpečnostní politika Software a právo Legální software Management jakosti Výběr a řízení dodavatelů Pracovněprávní minimum manažerů

Více

Benchmarking nejen auditní činnosti ve veřejné správě 23 24 4 2014 workshop

Benchmarking nejen auditní činnosti ve veřejné správě 23 24 4 2014 workshop Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 23. 24. dubna 2014 organizuje Český institut

Více

SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. FITE a.s. a Technické služby města Olomouce, a.s. si Vás dovolují pozvat na odbornou konferenci

SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. FITE a.s. a Technické služby města Olomouce, a.s. si Vás dovolují pozvat na odbornou konferenci SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. FITE a.s. a Technické služby města Olomouce, a.s. si Vás dovolují pozvat na odbornou konferenci ODPADY pořádanou ve dnech 10. - 11. 5. 2017 Konference je

Více

Philippe MOREELS Předseda Dozorčí rady Od: 13. 8. 2003. Bc. Ladislav MACH Člen Dozorčí rady Od: 16. 11. 2005

Philippe MOREELS Předseda Dozorčí rady Od: 13. 8. 2003. Bc. Ladislav MACH Člen Dozorčí rady Od: 16. 11. 2005 Příloha č. 2 Údaje o členech dozorčí rady, představenstva a vrcholového vedení Hypoteční banky, dosavadní zkušenosti a kvalifikační předpoklady pro výkon funkce, členství v orgánech jiných společností

Více

si Vás dovoluje pozvat na seminář Principy a nástroje Průmyslu 4.0 a jejich vliv na údržbu. I servis může být SMART 4. a 5. června 2019 Ostrava

si Vás dovoluje pozvat na seminář Principy a nástroje Průmyslu 4.0 a jejich vliv na údržbu. I servis může být SMART 4. a 5. června 2019 Ostrava ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ÚDRŽBU Kamýcká 872, 165 00 Praha Suchdol ve spolupráci se společností ABB s.r.o. K Zyfu 929, Ostrava-Hrabová GPS: 49.757527, 18.265032 si Vás dovoluje pozvat na seminář Principy a

Více

SPONZORSKÝ BALÍČEK ROK 2015 SEMINÁŘE

SPONZORSKÝ BALÍČEK ROK 2015 SEMINÁŘE SEMINÁŘE Semináře jsou pravidelné vzdělávací programy, které se konají každý třetí čtvrtek v měsíci v dopoledních hodinách a nabízí jedinečný pohled do problematiky a praxe šetrného stavebnictví v České

Více

IX. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní častí

IX. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní častí IX. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní častí Registrace: www.kardiokongresy.cz Ostrava 15.-16.října 2015 Fakultní nemocnice Ostrava Kardiovaskulární oddělení pořádá IX. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH

Více

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Předpoklady Struktura studia Přihlášky Poradenství Bakalářský studijní obor hospodářská informatika nabízí fundované vědecké a praktické vzdělání v oblasti

Více

PODVOD CO NA TO INTERNÍ AUDIT?

PODVOD CO NA TO INTERNÍ AUDIT? BAREVNOST cervena C 0 M 91 Y 100 K 23 seda C 40 M 33 Y 33 K 0 PODVOD CO NA TO INTERNÍ AUDIT? Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 24. 25. března 2010 organizuje Český institut interních auditorů

Více

Implementace SOA v GE Money

Implementace SOA v GE Money 3 Shared Experience Informační systémy a integrace Implementace SOA v GE Money Vybudování fungující SOA architektury a zavedení konceptu Enterprise Service Bus přineslo GE Money moderní a flexibilní IT

Více

SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. FITE a.s. a Technické služby města Olomouce, a.s. si Vás dovolují pozvat na odbornou konferenci

SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. FITE a.s. a Technické služby města Olomouce, a.s. si Vás dovolují pozvat na odbornou konferenci SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE z.s. FITE a.s. a Technické služby města Olomouce, a.s. si Vás dovolují pozvat na odbornou konferenci ODPADY pořádanou ve dnech 10. - 11. 5. 2017 Konference je

Více

3 Bezpečnostní politika 3/1 Základní pojmy, principy standardy a požadavky

3 Bezpečnostní politika 3/1 Základní pojmy, principy standardy a požadavky Obsah strana 3 1 Školení uživatelů 1/1 Školení zaměstnanců 1/4 Bezpečnost práce 1/4.1 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci s počítačem 1/4.2 Manuál pro začínající uživatele 1/5 Vzdělávání formou e -learningu

Více

Období 6/2015 1/2016 Zaměstnavatel Ministerstvo práce a sociálních věcí Pracovní pozice Náměstek pro řízení sekce informačních technologií

Období 6/2015 1/2016 Zaměstnavatel Ministerstvo práce a sociálních věcí Pracovní pozice Náměstek pro řízení sekce informačních technologií Mgr. Bc. et Bc. Robert Baxa, LL.M. první náměstek ministryně práce a sociálních věcí náměstek pro řízení sekce informačních technologií člen předsednictva Rady vlády pro informační společnost předseda

Více

UNICORN Informační systémy pro podporu lázeňství Ing. Oldřich Kurka

UNICORN Informační systémy pro podporu lázeňství Ing. Oldřich Kurka UNICORN Informační systémy pro podporu lázeňství Ing. Oldřich Kurka 5. 10. 2001 UNICORN 2001 PROGRAM Představení společnosti Městské internetové informační systémy Unicorn Enterprise System Další IS v

Více

OBEZITOLOGIE A BARIATRIE OREA HOTEL VORONĚŽ, Křížkovského 47, Brno. celostátní konferenci

OBEZITOLOGIE A BARIATRIE OREA HOTEL VORONĚŽ, Křížkovského 47, Brno.     celostátní konferenci Česká obezitologická společnost ČLS JEP ve spolupráci s Společnou sekcí bariatrické a metabolické chirurgie ČOS a ČCHS ČLS JEP a s Traumatologicko-ortopedickou a Interní sekcí České asociace sester pořádají

Více

Komplexní modulový seminář integrální logistiky

Komplexní modulový seminář integrální logistiky Komplexní modulový seminář integrální logistiky SEZNAM MODULŮ TERMÍNY 1) ÚVOD DO LOGISTIKY 13. - 14. 10. 2005 2) LOGISTIKA NÁKUPU A ŘÍZENÍ ZÁSOB 20. - 21. 10. 2005 3) LOGISTIKA VÝROBY 3. - 4. 11. 2005

Více

Cíle a architektura modelu MBI

Cíle a architektura modelu MBI MBI, Management byznys informatiky Cíle a architektura modelu MBI Jiří Voříšek Katedra IT, FIS, VŠE MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda 1. Aktuální výzvy podnikové informatiky 2. Využívané

Více

Vlakem na konferenci

Vlakem na konferenci Vlakem na konferenci Clarion Congress Hotel http://www.clarioncongresshotelolomouc.com Dotazník aneb jedete v tom s námi! Vážené kolegyně, vážení kolegové, Český institut interních auditorů Vás zve na

Více

POŘÁDÁ ODBORNÝ SEMINÁŘ INTERNÍ AUDITOR EMS. 7. března 2019 Hradec Králové. Přednáškový sál EMPLA spol. s r.o. Hradec Králové

POŘÁDÁ ODBORNÝ SEMINÁŘ INTERNÍ AUDITOR EMS. 7. března 2019 Hradec Králové. Přednáškový sál EMPLA spol. s r.o. Hradec Králové EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví ve spolupráci s Asociací ekologických expertů, o. s. POŘÁDÁ ODBORNÝ SEMINÁŘ INTERNÍ AUDITOR EMS

Více

XI. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní účastí

XI. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní účastí XI. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní účastí Registrace: www.kardiokongresy.cz Ostrava 5.-6. října 2017 Fakultní nemocnice Ostrava Kardiovaskulární oddělení pořádá XI. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH

Více

SEDIMENTY A ZEMINY 2015

SEDIMENTY A ZEMINY 2015 EMPLA spol. s r. o. Hradec Králové Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví ve spolupráci s Asociací ekologických expertů, o. s. POŘÁDÁ odborný workshop 1. prosince 2015 BRNO

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

workshop Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Ing. Jaroslava Folprechta

workshop Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Ing. Jaroslava Folprechta Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Ing. Jaroslava Folprechta hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 24. 25. dubna

Více

20. Pracovní dny dětské gastroenterologie a výživy

20. Pracovní dny dětské gastroenterologie a výživy Pracovní skupina dětské gastroenterologie a výživy České pediatrické společnosti ČLS JEP pořádá 20. Pracovní dny dětské gastroenterologie a výživy 3. 5. 11. 2011 Praha Hotel Olympik I. INFORMACE 20. PRACOVNÍ

Více

Cíle a metodika průzkumu

Cíle a metodika průzkumu Cíle a metodika průzkumu Prof. Ing. Jiří Voříšek, CSc. Ing. Ota Novotný, Ph.D. Seminář ČSSI SPIS CACIO 15.5.2007 Konkurenceschopnost absolventů IT oborů VŠ a VOŠ na trhu práce v ČR Společný projekt ČSSI,

Více

Vážené kolegyně, vážení kolegové! Cílem konference s mezinárodní účastí je diskuse nad aktuálními problémy vzdělávání učitelů primární a preprimární p

Vážené kolegyně, vážení kolegové! Cílem konference s mezinárodní účastí je diskuse nad aktuálními problémy vzdělávání učitelů primární a preprimární p Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky si Vás dovoluje pozvat na konferenci s mezinárodní účastí ZA KVALITOU VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ PRIMÁRNÍ A PREPRIMÁRNÍ PEDAGOGIKY

Více

Ing. Michael Ledvina. RNDr. Petr Beránek. Stanislava Fojtíková. Ing. Eleonora Herlíková

Ing. Michael Ledvina. RNDr. Petr Beránek. Stanislava Fojtíková. Ing. Eleonora Herlíková Ing. Michael Ledvina Působení ve Svazu účetních člen Metodické rady Svazu účetních pro podnikatele předseda Metodické rady Svazu účetních pro neziskové auditor, člen KA ČR člen Komory certifikovaných účetních

Více

Virtualizace serverů v ČSOB

Virtualizace serverů v ČSOB 5 Shared Experience Technická řešení Virtualizace serverů v ČSOB ČSOB jsme pomohli vybudovat globální evropské data-centrum, ušetřit náklady a zkrátit dobu dodání serverů pro nové aplikace a to díky virtualizaci

Více

20. Pracovní dny dětské gastroenterologie a výživy

20. Pracovní dny dětské gastroenterologie a výživy Pracovní skupina dětské gastroenterologie a výživy České pediatrické společnosti ČLS JEP pořádá 20. Pracovní dny dětské gastroenterologie a výživy 3. 5. 11. 2011 Praha Hotel Olympik I. INFORMACE 20. PRACOVNÍ

Více

Management informační bezpečnosti

Management informační bezpečnosti Management informační bezpečnosti Definice V Brně dne 3. října 2013 Definice Common Criterta ITIL COBIT CRAMM Přiměřená ábezpečnostč Management informační bezpečnosti 2 Common Criteria Common Criteria

Více

ISO/IEC 20000 certifikace v ČR. Miroslav Sedláček

ISO/IEC 20000 certifikace v ČR. Miroslav Sedláček ISO/IEC 20000 certifikace v ČR Miroslav Sedláček ek auditor, EZU EZU Elektrotechnický zkušební ústav založen v roce 1926 80 let zkoušení a testování elektrotechnických výrobků Certifikační orgán pro QMS

Více

Benchmarking nejen auditní činnosti ve veřejné správě 23 24 4 2014 workshop

Benchmarking nejen auditní činnosti ve veřejné správě 23 24 4 2014 workshop Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 23. 24. dubna 2014 organizuje Český institut

Více

TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ

TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ Indra je globální společnost, jejíž silnou stránkou jsou technologie, inovace a talent. Jako lídr ve svém odvětví poskytuje prvotřídní řešení s přidanou hodnotou

Více

TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ

TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ Indra je globální společnost, jejíž silnou stránkou jsou technologie, inovace a talent. Jako lídr ve svém odvětví poskytuje prvotřídní řešení s přidanou hodnotou

Více

XXII. ROŽNOVSKÉ ALERGOLOGICKO - IMUNOLOGICKÉ DNY

XXII. ROŽNOVSKÉ ALERGOLOGICKO - IMUNOLOGICKÉ DNY XXII. ROŽNOVSKÉ ALERGOLOGICKO - IMUNOLOGICKÉ DNY Pod záštitou České společnosti alergologie a klinické imunologie ČLS JEP Rožnov pod Radhoštěm 19. - 20. května 2017 SYMPOZIUM LÉKAŘŮ www.bos-congress.cz/roznov2017

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva?

Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva? Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva? Ing. Jiří Sedláček Chief of Security Experts jiri.sedlacek@nsmcluster.com Kybernetická bezpečnost III Kdo jsme Kooperační odvětvové

Více

PREZENTACE ŘEŠENÍ CSX

PREZENTACE ŘEŠENÍ CSX PREZENTACE ŘEŠENÍ CSX CSx jako nástroj pro podporu práce SOC sales@corpus.cz +420 111 222 333 Corpus Solutions a.s. Na Vítězné pláni 1719/4 140 00 Praha 4 AGENDA 1 Představení přednášejících 2 Pozicování

Více

it governance CLoud Governance 16. a 17. října 2013 Wellness hotel Vista, Dolní Morava X. ročník odborné konference generální partner konference:

it governance CLoud Governance 16. a 17. října 2013 Wellness hotel Vista, Dolní Morava X. ročník odborné konference generální partner konference: X. ročník odborné konference it governance CLoud Governance 16. a 17. října 2013 Wellness hotel Vista, Dolní Morava generální partner konference: partneři konference: Vážené dámy, vážení pánové, před námi

Více

Workshop Ostrava Úspěšné řízení projektů ve firmě projektové řízení v praxi

Workshop Ostrava Úspěšné řízení projektů ve firmě projektové řízení v praxi Název semináře Workshop 4. 10. 2007 Ostrava Úspěšné řízení projektů ve firmě projektové řízení v praxi Poskytnout všem pracovníkům odpovědným za řízení nebo provádění projektů potřebné znalosti zákonitostí

Více

úterý , středa Clarion Congress Hotel Prague Vysočany

úterý , středa Clarion Congress Hotel Prague Vysočany Organizace HealthCare Institute si Vás dovoluje srdečně pozvat na odbornou konferenci úterý 28.11.2016, středa 29.11.2017 - Clarion Congress Hotel Prague Vysočany Akce se koná pod záštitou: Ing. Andrej

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

Technologický seminář Simac Technik ČR, a.s. Praha, 21.4. 2010

Technologický seminář Simac Technik ČR, a.s. Praha, 21.4. 2010 Technologický seminář Simac Technik ČR, a.s. Praha, 21.4. 2010 Petr Kolda Petr.kolda@simac.cz 1 Program 9.00 Představení společnosti Simac TECHINIK ČR a.s. 9.15 Unified Fabric konsolidace sítí v datových

Více

Datová Centra. Ready for (R)evolution! 28.6.2011. Mandarin Oriental Hotel Prague

Datová Centra. Ready for (R)evolution! 28.6.2011. Mandarin Oriental Hotel Prague Datová Centra Ready for (R)evolution! 28.6.2011 Mandarin Oriental Hotel Prague Vážená paní, vážený pane, přijměte srdečné pozvání společnosti Dimension Data Czech Republic a.s. na tématickou konferenci

Více

35. celostátní konference SEKCE ULTRAZVUKOVÉ DIAGNOSTIKY

35. celostátní konference SEKCE ULTRAZVUKOVÉ DIAGNOSTIKY PŘIHLÁŠKA 1/5 35. celostátní konference SEKCE ULTRAZVUKOVÉ DIAGNOSTIKY České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP 3. 5. října 2014 Brno OREA Hotel Voroněž I Křížkovského 458/47 BRNO www.voronez.cz

Více

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program Basic Four vzdělávací program Cílem vzdělávacího programu Basic Four je poskytnout vedoucím pracovníkům v sociálních službách ucelené vzdělávání, které jim poskytne znalosti a dovednosti ve všech oblastech,

Více

Workshop 13. 3. 2008 Ostrava Řízení a zlepšování procesů ve společnosti, modelování procesů

Workshop 13. 3. 2008 Ostrava Řízení a zlepšování procesů ve společnosti, modelování procesů 13. 3. 2008 Ostrava Řízení a zlepšování procesů ve společnosti, modelování procesů Seznámit účastníky workshopu se základními znalostmi z problematiky Business Process Managementu a možnostmi aplikací

Více

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Říjen 2009 Ing. Stanislav Richtar Ředitel společnosti 1 OBSAH PREZENTACE 1. Outsourcing - obecně 2. Výchozí stav projektu 3. Model poskytovaných služeb

Více

Vážení přátelé povrcháři,

Vážení přátelé povrcháři, Vážení přátelé povrcháři, Centrum pro povrchové úpravy si Vás dovoluje pozvat na 7. Mezinárodní odborný seminář Progresivní a netradiční technologie povrchových úprav, kde se tradičně setkávají povrcháři

Více

XVII. KONFERENCE O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT

XVII. KONFERENCE O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT XVII. KONFERENCE O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT Představenstvo Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu a sekce krmiv si Vás dovolují pozvat na XVII. KONFERENCI O

Více