Zpravodaj ANR ČR 2/2014. Obsah: Okénko výkonné rady. Zprávy o činnosti VR ANR ČR a pozvánka na březnové zasedání VR Tisková zpráva o. s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpravodaj ANR ČR 2/2014. Obsah: Okénko výkonné rady. Zprávy o činnosti VR ANR ČR a pozvánka na březnové zasedání VR Tisková zpráva o. s."

Transkript

1 Vážení čtenáři, přejeme příjemné chvilky strávené s naším Zpravodajem. Obsah: Okénko výkonné rady Zprávy o činnosti VR ANR ČR a pozvánka na březnové zasedání VR Tisková zpráva o. s. Rozum a Cit Ze života náhradních rodin Děti v pěstounské péči a peníze, aneb proč se občas směji MK ANR ČR Třinecko - beseda Projekty realizované ANR ČR Náhradní rodiče a trh práce Jiná sdělení Pozvánky na akce

2 Okénko výkonné rady Výkonná rada se v minulých dnech nejvíce věnovala finančním otázkám naší organizace. Po obdržení závěrečné zprávy z ukončeného projektu Profesionalizace systému NRP, který byl podporován fondy ESF, proběhl finanční audit naší organizace. Již známe dva výsledky z podaných vyhlášených grantů. Projekt na doučování dětí v náhradních rodinnách podaný u Nadace Terezy Maxové byl úspěšný a naše snaha bude podpořena částkou ,-Kč. Předsedové klubů již byli vyzvání na podání přihlášek do programu doučování. Další projekt u Nadace Agrofert pro nás již nedopadl dobře. Zatím je rozpracován ještě projekt na financování klubových aktivit. Předsedové klubů byli také vyzváni k odevzdání výročních zpráv za kluby, včetně finnační zprávy. Pokud jste tak doposud neučinili, pošlete neprodleně k rukám asistentky výkonné rady. Také připomínáme povinnost předsedů pravidelně přispívat do Zpravodaje. Členské příspěvky musí být uhrazeny nejpozději do konce února, podklady již předsedobvé MK ANR ČR obdrželi od asistentky výkonné rady paní Jany Šmahlíkové. POZVÁNKA NA ZASEDÁNÍ VÝKONNÉ RADY ANR ČR Další pravidelné zasedání výkonné rady Asociace náhradních rodin ČR se bude konat od 10:00 hod. v Brně v IKEI Na programu zasedání bude mimo jiné - co přinesl rok 2013, inventury majetku, finanace klubů, audit organizace. Roční uzávěrka za rok 2013, příprava podkladů na zasedání valné hromady, která se bude konat v tomto roce. Realizace probíhajících projektů, jejich koordinátoři a finance, projekty budoucí. Svou účast na zasedání můžete nahlásit nejpozději 14 dnů před jejím začátkem asistentce výkonné rady.

3 Tisková zpráva o.s. Rozum a Cit Každá minuta strávená v rodině, nikoliv v ústavu, má pro dítě obrovský význam Roční zkušenost Občanského sdružení Rozum a Cit s novelou zákona o sociálně právní ochraně dětí Díky tomu, že v lednu 2013 novela zákona o sociálně právní ochraně dětí vešla v platnost, došlo k mnoha pozitivním změnám i v oblasti pěstounské péče. Převratná je zejména skutečnost, kdy stát podporuje pěstounské rodiny natolik, že nemůže být v České republice pěstounská rodina, kterou by nikdo nedoprovázel. Služby přicházejí za pěstouny - stát na ně vynakládá předem určené a garantované prostředky. Služby a podpora se tak dostávají i k náhradním rodinám, které dříve s dalšími odborníky při výchově přijatých dětí nespolupracovaly. Doprovázení pěstounských rodin umožňuje multidisciplinární spolupráci při řešení obtíží, které se při péči o přijaté děti objevují, komplex služeb působí podpůrně a preventivně. Pěstouni mají nárok na podporu ze strany průvodce, mohou využít 14. denního odlehčení (u dětí starších 2 let), pokud se z vážných důvodů nemohou o dítě postarat, mají nárok na zajištění péče o dítě jinou osobou, při různých obtížích, které se týkají jim svěřených dětí, mají nárok na pomoc a podporu. Znamená to však také povinnosti pro pěstouny, především v oblasti povinného vzdělávání se a povinnost podpory kontaktu svěřených dětí s jejich biologickou rodinou. Pěstouni tak svoji službu dětem profesionalizují. Specifickou skupinou pěstounů jsou pěstouni na přechodnou dobu, skuteční profesionálové, připraveni přijmout dítě v krizi, nejdéle na rok a pomoci mu vrátit se do stabilního prostředí (zpět do biologické rodiny nebo do rodiny náhradní). V roce 2013 jsme mohli díky podpoře státu nebývale rozšířit svoje služby pro náhradní rodiny. Během roku 2013 jsme jako pověřená organizace na základě uzavřených Dohod o výkonu pěstounské péče průběžně provázeli 164 pěstounských rodin, ve kterých bylo umístěno 318 dětí. Rodinám jsme věnovali hodin přímé práce. Rodinám se věnoval tým průvodců- sociálních pracovníků, terapeutů, speciálních pedgogů a lektorů. V každé rodině jsme pracovali na řešení individuálních potřeb jednotlivých dětí. Doprovázeli jsme 7 náhradních rodin specializovaných na pěstounskou péči na přechodnou dobu, těmito rodinami prošlo 14 dětí, z nichž 11 bylo předáno do rodin 4 děti byly navráceny zpět do svých biologických rodin, 7 děti bylo předáno do rodin náhradních.

4 KAŽDÁ MINUTA STRÁVENÁ V RODINĚ, NIKOLIV V ÚSTAVU, MÁ PRO DÍTĚ OBROVSKÝ VÝZNAM. Při své práci vycházíme především z teorie attachmentu bezpečné vztahové vazby (nebo také přilnutí, připoutání), jako základu pro zdravý vývoj každého jedince (jejím autorem je britský psychiatr a psychoanalytik John Bowlby). Tato teorie se nám potvrzuje v naší každodenní práci, při kontaktu s dětmi svěřenými do náhradní rodinné péče, při naší snaze společně s náhradními rodiči profesionálně a s velkým nasazením pomoci dětem co nejlépe se zařadit do běžného života. Občanské sdružení a Nadační fond Rozum a Cit Občanské sdružení Rozum a Cit je nezisková organizace, která od roku 2000 podporuje myšlenku náhradní rodinné péče v České republice a nabízí náhradním rodinám prostřednictvím svých služeb podporu, která vede k porozumění chování a potřeb dětí a k získávání praktických informací o tom, jak řešit jednotlivé problémy spojené s výchovou. Občanské sdružení navázalo na činnost Nadačního fondu Rozum a Cit, který byl založen v roce 1996, jako nestátní nezisková organizace. Jeho posláním je všestranná pomoc náhradním rodinám, které vychovávají opuštěné děti s cílem umožnit jim vyrůstat v přirozeném, bezpečném a podnětném prostředí. Společným přesvědčením Občanského sdružení a Nadačního fondu Rozum a Cit je, že každé dítě má právo vyrůstat v milujícím a rodinném prostředí. Rodinná péče by vždy měla mít přednost před ústavní výchovou. Patronkou občanského sdružení a nadačního fondu je herečka Naďa Konvalinková. Společným cílem obou organizací je též snaha o vytváření vhodných podmínek pro výkon náhradní rodinné péče v České republice. Společně šíříme myšlenku náhradního rodičovství a ovlivňujeme rozvoj systému péče o ohrožené děti mediální osvětou, publikační činností a připomínkováním systémových a legislativních procesů v této oblasti. Kontakt: Mgr. Jaroslava Máliková, ředitelka občanského sdružení Kontakt: rozumacit@rozumacit.cz tel: adresa: Na Výsluní 2271, Říčany webová stránka:

5 Ze života náhradních rodin Děti v pěstounské péči a peníze aneb proč se občas směji Než jsem se rozhodla začít se válet doma a nechat se živit svými dětmi v PP, prošla jsem několika zaměstnáními. Pracovala jsem jako lektorka pro jazykovou školu. Pravda, bylo to náročné přes den jsem cestovala po pražských firmách a nutila angličtinu do hlav přetížených, otrávených a povýšených mladých manažerů. Ale přišla jsem domů a měla jsem padla. Nevečeřela jsem v půl dvanácté něco, co předtím už tři hodiny stydlo na kuchyňské lince. Nepila jsem odpoledne kafe, které jsem si nestihla vypít od rána (tu chvilku na kafe jsem si tehdy vždycky mezi dvěma vyučovacími hodinami našla). Měla jsem zákonnou přestávku na oběd. Mohla jsem beztrestně telefonovat. Nemusela jsem se bát, že v okamžiku, kdy zvednu telefon, se mi děti zhádají, aby na sebe upozornily, nebo na mě začnou ječet, jestli si můžou dojít na záchod (to totiž já, matka sadistka, běžně nepovoluji, na to se mě chudinky musí ptát. I já sama jsem tehdy mohla jít v klidu na záchod. Ano, nikdo se tam za mnou netlačil a neprojevoval panickou hrůzu z toho, že mu odejdu (Kam bych, PROBOHA, se svými rozměry, mohla asi tak odejít záchodem???) Nikdo mi zrovna v tu chvíli nepotřeboval sdělit něco tak zoufale podstatného, že to nesnese ani vteřiny odkladu. Nikdo tam zrovna v tu chvíli akutně nepotřeboval také Pracovala jsem devět let pro ministerstvo zahraničních věcí. Čtyři roky v kanceláři, pět let na delegaci v Bruselu. Ano, v určitých obdobích to bylo hektické. Ale byla i období, kdy jsem se v kanceláři NUDILA. Marně, marně se teď snažím si znovu prožít ten dávno zapomenutý pocit. Jak si ho mám prožít teď, kdy na mě v kterémkoli okamžiku číhá nekonečná řada restů? Úklid zásuvek, úklid sklepů, lepení rozbitých hraček, vymetání pavučin, úklid garáže, můj koš špinavého prádla, který si vůbec nezadá se Sisyfovým balvanem (Je na to snad nějaký Murphyho zákon, že dno koše se špinavým prádlem nelze spatřit na více než několik vteřin???) A to ani nemluvím o věcech, které bych dělala ráda. Jaké to je přečíst si knížku, když člověk není vždycky po třech řádkách přerušen nebo když už mu na ni nepadá únavou hlava? Jaké to je, jít s kamarádkou do kina? Jaké to je, promluvit s někým pár souvislých vět, aniž by byl člověk stále přerušován? (Jdu li si popovídat s kamarádkou a mám u sebe kterékoli ze svých dětí, je to něco na způsob rozhovoru, při němž člověk průběžně vrací permanentně přilétající bumerangy a to navíc bumerangy poměrně hlučné. No a soustřeďte se potom na něco )

6 Pracovala jsem i ve školce a ve dvou školách. Ano, ve školce to bylo hlučné (ale decibely létající u nás doma si s tím moc nezadají). Ano, děti byly náročné. Ale mohla jsem je nejpozději ve čtyři odevzdat rodičům. Ano, ve škole byly děti drzé a problémové, ale nebyly moje a po třičtvrtěhodině s nimi vždy zazvonilo na přestávku. A když jsem o náročnosti své práce vyprávěla lidem ze svého okolí, věřili mi. Všechna popsaná zaměstnání byla lépe placená, v některých případech byla výše platu naprosto nesrovnatelná s odměnou pěstouna, kterou pobírám teď. Starám se o jedno dítě, které už je zletilé, ale zatím studuje a není schopno se starat samo o sebe. Starám se o zletilou dívku, která není a pravděpodobně nikdy nebude schopna zcela samostatného života. Starám se o osmiletou holčičku s poruchou autistického spektra, která vyžaduje velkou míru pozornosti a není schopna být bez stálého dohledu (tzn. nedojde sama s košem, do krámu, natož na kroužek). Starám se o jedenáctileté, nedávno přijaté dítě, které má díky traumatické minulosti a pobytu v ústavu poruchy chování, vyžaduje, resp. vynucuje si velkou míru pozornosti, testuje hranice, je schopno agresivních projevů. S posledními dvěma dětmi dělám domácí školu. A moc mě to baví, i když mi za to nikdo nedá ani korunu. Dělám to proto, že u malé mi to řeší její momentální neschopnost zapojit se do kolektivu. Dělám to pro naposledy přijatou holčičku a pro sebe, pro náš vztah, který by možná bez domácí školy neměl šanci se prohloubit a upevnit. Dělám to také proto, že jsem profesí pedagog a že se tím alespoň trochu realizuji v něčem mimo oblast PP. Ale kromě toho také stále vařím, peru, věším prádlo, nakládám myčku, uklízím, jezdím s malou do hudebky, doprovázím holky k lékařům, dopisuju s nejstarší sešity do školy, tiším afekty, dávám rady do života, čtu pohádky a zpívám na dobrou noc. Co mohu mít z toho všeho, kromě svého dobrého pocitu a odměn ve formě pokroku mých dětí? Okolí se na mě dívá s podezřením (Ano, jsme hlučná, zvláštní a svými projevy podezřelá rodina.) Už si málokdy koupím knížku stejně bych ji v klidu nepřečetla dřív než v důchodu. Kalhoty kupuji, až když se ty staré rozpadnou nebo se už do nich nevejdu (nějak mě to nikdy dřív nenapadne).

7 Pravda, pořídila jsem si nedávno několik luxusních topíků ve své velikosti v bazaru a u Vietnamců, abych nedělala dětem na rodičácích ostudu. Do kina chodím s dětmi, na dovolenou jezdím také s dětmi. Nepiju, nekouřím, nemaluju se. Občas si pravda dopřejui luxus krátkého sestřihu za 60Kč. Zuby si čistím dětskými zubními pastami a používám kartáčky za 4 9Kč (soudě podle ceny, mám podezření, že musí být zdraví škodlivé). Zvláštní bonus? Od loňska vím, že si sousedi myslí, že mé faktury za plyn a elektriku, které každý rok s děsem očekávám, mi proplácí na sociálce (a to mě tedy fakt pobavilo :-). Dělám to tedy pro peníze? Ne. Dělám to proto, že to chci dělat. Baví mě to (i když to řadě lidí může připadat nepochopitelné). Je to první věc v mém životě, o jejíž smysluplnosti nemám žádnou pochybnost. Dělala bych to bez těch peněz? Také ne. Idealismus je krásná věc, ale já bych to, co s holkama dělám a co jim dávám, nemohla dělat, kdybych neměla nějaký příjem. Myslím, že kdybych v tuhle chvíli poslala své nejmladší děti do školy a šla vydělávat, ztraumatizuji celou rodinu. Naše rodina by se při tom pravděpodobně rozpadla. Poslední přijatá holčička by neustála nedostatek pozornosti a rozvracela by rodinu svými afekty. Nejmladší by nejspíš skončila na zklidňující medikaci. Možná by se znovu změnila v to frustrované a nezvladatelné dítě, které jsem si brala do péče. Nikdo se mě zatím otevřeně nezeptal, jestli to dělám pro peníze. A mě to moc mrzí. Ráda bych mu odpověděla, že mu přece nic nebrání v tom, aby si ten snadný přivýdělek taky vyzkoušel :-). Fakt, jděte do toho. Dětí je po ústavech hodně a pěstounů málo. A ta legrace, co si přitom zažijete, ta je k nezaplacení. Převzato z Autorka tohoto příspěvku Ludmila Janáková je také autorkou knihy Dary se přece nevracejí a jejího volného pokračování s názvem Sama bych se v nebi bála. Obě knihy jsou psány s laskavým humorem, který je autorce vlastní. Obě jsou inspirovány skutečností.

8 MK Třinecko - Beseda na téma Náhradní rodičovství v praxi. Ve čtvrtek se členové našeho klubu sešli v nově postaveném Výletišti v obci Písečné u Jablunkova. Účást byla velmi dobrá, sešlo se sedmnáct členů, včetně jednoho dítěte. Ten den, totiž až z Jižních Čech, přijeli za námi manželé Krauseovi, aby se s námi podělili o své dlouholeté zkušenosti v besedě na téma Náharadní rodičovství v praxi. Manželé Krauseovi jsou pěstouny již 25 let. Mají své čtyři děti a přijali do své péče ještě postupně deset dětí. Dnes jsou již všechny děti dospělé a i přesto jsou manželé Krauseovi stále jejich rodiči. Osobní setkání bylo velmi zajímavé a jejich zkušenosti hlavně z praxe jsme všichni velmi rádi vyslechli. Velmi zajímavé bylo třeba to, že svoje děti učili doma, což některé z nás velmi oslovilo. Během tří hodin besedy se nedalo dotknout všech témat co se dětí týče a proto doufáme, že se manželé Krauseovi ještě v naší malé vesničce objeví. My se budeme určitě těšit na další setkání a volné pokračování v besedě. Za MK Třinecko Jaraczová Beáta

9 Projekty realizované ANR ČR Náhradní rodiče a trh práce Kurz Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce úspěšně ukončilo 12 klientů. Náročné čtyři víkendy, plné informací, otázek a odpovědí, zakončené závěrečnou prací účastníků na téma sociální práce s rodinou. Všichni se těšili na konec kurzu, a přesto se nikomu nechtělo v neděli 19. ledna 2014 skončit, rozjet se do svých domovů a už se nikdy nevidět. Účastníci, byť každý z jiné oblasti, každý trochu jiného povolání a zaměření, vytvořili spolu dohromady dobrou partu. Poslední víkend nebyl jen nostalgicky smutný z loučení, ale byl opět plný vážných témat, mnohdy až nad rámec toho, co měli pro nás oba lektoři připraveno. Pan Doc, PhDr. Oldřich Matoušek, CSc. a PhDr. Hana Pazlarová. Oba zkušení, znalí - prostě profesionálové ve svém oboru, se nikdy nenechali zaskočit žádnou otázkou účastníků. Všichni klienti se shodli na tom, že dávali mnoho prostoru pro diskuzi, a přesto dokázali udržet kurz v daných mantinelech, aby probrali vše, co měli naplánováno. Tématy čtvrtého a posledního víkendu byly - Kontakty s biologickou rodinou dítěte, Bezpečnost v pěstounské péči, Odchody dětí z NRP a ještě více složité a obsáhlé téma, Rozvody. Dostalo se i na vše kolem PPPD. Na webových stránkách projektu si pak můžete přečíst i některé z evalvačních dotazníků, kteří nám klienti v závěru kurzu vyplnili. Mít takové ohlasy a dobrou partu klientů je snem každého lektora i organizátora kurzů ESF projektu. Děkujeme za dárky i za děkovná slova a slova povzbuzení do další práce.těší nás, že jste byli spokojeni. Za realizační tým projektu Monika Dietrichová, asistentka projektu

10 Pelhřimov je nejen městem rekordů a kuriozit. Jsem pěstounka a zúčastnila jsem se kurzu s názvem Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce pořádaným Asociací náhradních rodin ČR od října 2013 do ledna Znamenalo to strávit 4 víkendy v malebném městečku Pelhřimově a od pátku až do nedělního odpoledne se intenzivně vzdělávat. Poslední víkend uplynul a myslím, že všem účastníkům bude po dalším takovém setkání alespoň trošku smutno. Snad se většina z nás (doufám, že všichni) sejde v létě na neoficiální akci opět v Pelhřimově. To jsme si tak nějak řekli a slíbili při posledním loučení. Během vyučování pod vedením zkušených lektorů a kapacit z oboru (Doc. PhDr. Oldřich Matoušek, CSc. a PhDr. Hana Pazlarová, PhD.) jsme totiž měli i možnost seznámit se blíže se svými osudy, nahlédnout do životů, problémů a zkušeností těch ostatních. Velice si vážím a cením všech teoretických poznatků a praktických dovedností, jež byly náplní kurzu. Moc mě to obohatilo. A stejně tak oceňuji právě to, že každý se mohl vyjádřit k tématu, říct svůj názor, svou zkušenost, na cokoliv se zeptat. Takže na příjemné, uvolněné a místy i humorné atmosféře se podíleli všichni. Přátelské ovzduší ještě prohloubil společně strávený čas u výborného jídla v nedaleké pizzerii. Jsem ráda, že se tak nádherně v těchto čtyřech víkendech spojilo příjemné s užitečným. Všem svým novým přátelům přeji, ať se jim daří v dalším životě a splní se jim jejich sny a očekávání. Jana Geržová

11 Ve dnech až navštívilo zasněžený Pelhřimov 14 účastníků kurzu s názvem Vyškolení lektorů. Přijeli spolu se svými dvěma zahraničními lektory, PhDr. Márií Kerekešovou PhD. a PhDr. Štefanem Šarkozy. Od středy do soboty se "budoucí lektoři" seznamovali s prací lektora, tříbili si svůj osobitý lektorský styl a dostávali mnoho nelehkých úkolů. Na některé se mohli dopředu připravit, ale některé museli plnit bez přípravy tak říkajíc "z voleje". Jedním z nejtěžších úkolů se pak jevila improvizace na zadané téma, kdy skupina vymyslela každému jednotlivci téma, na které měl pohovořit plných 5 minut tak, aby ostatní nepoznali, že o daném tématu nic neví. Témata nebyla nikterak jednoduchá, rozhodně to bylo vždy téma, o kterém účastník nikdy nic neslyšel. Jen pro ukázku pět z nejzajímavějších: některá z témat byla ryze ženská jako např. Teorie chaosu, Hadronový urychlovač používaný ve Švýcarsku, Statiskopický efekt, Vysvětlit fungování Windows 8, a některá zase ryze mužská jako např. Vysvětlit jak se vaří svíčková nebo Vysvětlit postup při paličkování apod. Zažili jsme přitom mnoho legrace a hodně smíchu, ale mnozí se s tím docela i potrápili. Ne každý jsme nastaven stejně, ne každý je schopen až takovéto improvizace. Mluvili jsme o rolích lektora, o rolích jednotlivých účastníků různých kurzů, o tom co tvoří osobnost lektora, jak být dobrým lektorem a čeho se do budoucna při své práci vyvarovat. Někteří si kladou otázku sami pro sebe - Budu já osobně dobrým lektorem? Odpověď přijde až na konci kurzu, i lektor prochází různými stádii svého vývoje. Kéž bychom si všichni našli svůj osobitý styl a byli z nás dobří a empatičtí lektoři. Další setkání bude v dubnu..

12 Projekt s názvem Zvyšování kompetencí náhradních rodičů při uplatnění na trhu práce zkráceně nazývaný Náhradní rodiče a trh práce se koncem roku 2013 překlopil do své druhé poloviny. Kurzy jsou velmi žádané a kapacitně nestihnou pojmout davy lidí, kteří se nám do nich hlásí. Všichni chválí webové stránky projektu jen s úsměvem podotýkají, že chvíle kdy jsou kurzy otevřené a svítí na webu zeleně, je velmi krátká a pak už zase našim stránkám vévodí barva červená, která signalizuje, že kurzy jsou již obsazené. A co nás čeká v projektu dál? Na přelomu měsíce ledna a února 2014 se poprvé sjelo z celé republiky, sedmnáct zájemců o pěstounskou péči na přechodnou dobu, které do naší Přípravy PPPD doporučili pracovníci Krajských úřadů z Karlovarského kraje, Kraje Vysočiny, Zlínského kraje, Jihočeského kraje a Moravskoslezského kraje. První vzdělávací víkend pod vedením PhDr. Márie Kerekešové PhD. a PhDr. Štefana Šarkőzy, proběhl na Vysočině v Pelhřimově. Druhý a třetí víkend klienti absolvují ve Zlínském kraji na Rusavě a poslední opět v Pelhřimově. Skupina budoucích pěstounů na přechodnou dobu si kurz velmi chválila, oceňovala jeho kreativitu, lektorské vedení, odbornost, ale i osobní přístup realizačního týmu a lektorů. V polovině února bude zahájen čtyř víkendový kurz s názvem Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce, kam je v současné chvíli přihlášeno 16 účastníků. Odbornými lektory kurzu budou Doc. PhDr. Oldřich Matoušek, CSc. a PhDr. Hana Pazlarová, PhD. Účastníci se na Rusavu budou sjíždět z různých koutů naší republiky, tři tam zamíří z Karlovarského kraje, další z hlavního města Prahy, ze Zlínského kraje, z Vysočiny, z okolí Brna a dalších míst. Kurz, který je zaměřen na sociální práci s rodinami, budou absolvovat všichni, kdo pracují s náhradními rodinami nebo chtějí porozumět tomu, co takovéto rodiny potřebují. Kurz je otevřen pro náhradní rodiče, pro pracovníky nadačních fondů, neziskových organizací, ale i pracovníky OSPODů. O víkendu až Vás zveme k průběžnému vzdělávání náhradní rodiče do kurzu, jež nese název Identita dětí v náhradních rodinách. Kurz povedou zkušení lektoři NRP a zároveň zahraniční partner našeho projektu, PhDr. Mária Kerekešová, PhD. a PhDr. Štefan Šarkőzy. Další naši nabídku naleznete na webových stránkách projektu

13 Jiná sdělení Pěstounské rodiny kraje Vysočina, o.s. Vás zvou na zimní soustředění pořádané ve spolupráci se Ski areálem a lyžařskou školou Bret. Koná se od neděle do soboty v Žacléři ( Doprava zajištěna z Pelhřimova. Více v příloze. Místní klub ANR ČR Břeclavsko zve všechny náhradní rodiče na Plavání v lázních. Akce se koná pravidelně každé pondělí v lázeňském domu Perla v Lednici. Začátek v hodin. Všechny srdečně zveme.

14 Děkujeme za podporu:.

Projekt Profesionalizace systému náhradní rodinné péče v ČR. Realizuje Asociace náhradních rodin ČR ve spolupráci s Asociáciou náhradných rodin

Projekt Profesionalizace systému náhradní rodinné péče v ČR. Realizuje Asociace náhradních rodin ČR ve spolupráci s Asociáciou náhradných rodin Projekt Profesionalizace systému náhradní rodinné péče v ČR Realizuje Asociace náhradních rodin ČR ve spolupráci s Asociáciou náhradných rodin Asociace NR ČR Vznikla v r. 2009 V současné době funguje 18

Více

Centrum pro dítě a rodinu Valika

Centrum pro dítě a rodinu Valika Centrum pro dítě a rodinu Valika VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 0 1. Úvodní slovo Vážení přátelé, dostává se Vám do rukou první výroční zpráva Centra pro dítě a rodinu Valika, o.s. Přestože se zpráva nazývá

Více

Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu. Amalthea o.s. Ria Černá

Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu. Amalthea o.s. Ria Černá Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu Amalthea o.s. Ria Černá Co je doprovázení - terénní sociální pracovník v rodině dle potřeb členů rodiny - úkoly

Více

Výroční zpráva za rok Rodina u nás, o.s.

Výroční zpráva za rok Rodina u nás, o.s. Výroční zpráva za rok 2015 Rodina u nás, o.s. 1 O nás Občanské sdružení Rodina u nás bylo založeno 21. 6. 2013, s cílem poskytovat doprovázení a služby v oblasti náhradní rodinné péče. Naše služby se snažíme

Více

Přípravy PRIDE pro budoucí náhradní rodiče a vzdělávání náhradních rodičů. Markéta Švejdová

Přípravy PRIDE pro budoucí náhradní rodiče a vzdělávání náhradních rodičů. Markéta Švejdová Přípravy PRIDE pro budoucí náhradní rodiče a vzdělávání náhradních rodičů Markéta Švejdová Formy náhradní rodinné péče Osvojení (adopce) Pěstounská péče Pěstounská péče na přechodnou dobu 1.7.2018 2 Legislativní

Více

Vzdělávací seminář Jak sladit rodinu a zaměstnání

Vzdělávací seminář Jak sladit rodinu a zaměstnání Žamberk Občanské sdružení CEMA Žamberk 7. 10.1. a 14.-16.1. 2013 Školilo se 13 žen, službu hlídání dětí využilo 6 maminek. Super zajištěný seminář, příjemné lektorky, obnovení starých a získání nových

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Kruh rodiny, o. p. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA Kruh rodiny, o. p. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 Kruh rodiny, o. p. s. KRUH RODINY, o. p. s. Sídlo společnosti: Prosecká 64, 190 00 Praha 9 IČ: 2083094 www.kruh-rodiny.cz Správní rada Předsedkyně: Ing. Helena Svárovská Člen: Monika

Více

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 Jediná celostátní edukačně-náborová kampaň zaměřená na pěstounskou péči POMOC OHROŽENÝM DĚTEM Nadační fond J&T pomáhá již od roku 2004 především ohroženým dětem a rodinám.

Více

Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014

Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014 Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014 Registrace u MV ČR pod č. j. VS/1-1/73945/08-R dne 15. 12. 2008 Sídlo: Popkova 1005, 664 34 Kuřim Klientské centrum a kancelář: Novobranská 14, 602 00

Více

Hledáme náhradní rodiče - pěstouny

Hledáme náhradní rodiče - pěstouny Hledáme náhradní rodiče - pěstouny Hledáme lidi, kterým záleží na osudu ohrožených dětí, které vyrůstají bez lásky a bezpečí, jejichž počet v posledních letech roste jako důsledek krize rodiny a tradičních

Více

AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN. DOMINO cz, o. p. s.

AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN. DOMINO cz, o. p. s. AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN DOMINO cz, o. p. s. KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN JE JEDNÍM

Více

Zpravodaj ANR ČR 3/2012. Obsah: Okénko výkonné rady. Pozvánka na řádnou VH Pověření SPOD pro ANR ČR Tisková konference NF Tecso

Zpravodaj ANR ČR 3/2012. Obsah: Okénko výkonné rady. Pozvánka na řádnou VH Pověření SPOD pro ANR ČR Tisková konference NF Tecso Milí přátelé! nabízíme vám k počtení třetí letošní vydání Zpravodaje v jarním kabátě. Přejeme příjemné chvíle s naším měsíčníkem. Obsah: Okénko výkonné rady Pozvánka na řádnou VH Pověření SPOD pro ANR

Více

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem?

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem? Praha - Jak jsme vám slíbili, přinášíme vám dnes rozhovor s novým trenérem našich žen Tom ášem Hlavatým. Ten se hráčkám představil na středečním odpoledním tréninku, svoji trenérskou premiéru na lavičce

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA

Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2016 OBSAH: Kdo jsem Dohody o výkonu PP Práce s rodinou Víkendové pobyty Poradenství v rámci výkonu SPO Stěžejní cíle k realizaci v roce 2016 Zpráva o hospodaření

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2018

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2018 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2018 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s nadcházejícím školním rokem Vám opět

Více

Výroční zpráva za rok Rodina u nás, o.s.

Výroční zpráva za rok Rodina u nás, o.s. Výroční zpráva za rok 2014 Rodina u nás, o.s. 1 O nás Občanské sdružení Rodina u nás bylo založeno 21. 6. 2013, s cílem poskytovat doprovázení a služby v oblasti náhradní rodinné péče. Naše služby se snažíme

Více

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Standard č. 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby Vydal: Mgr. Bc. Romana Svobodová Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Datum: 11. 12. 2014 Revize č.: Stran: 1-5 Kritérium 1a Pověřená

Více

ZPRÁVA

ZPRÁVA VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 www.ditearodina.cz OBSAH OBSAH....................................... 1 ÚVODNÍ SLOVO................................ 2 INFORMACE O VZNIKU......................... 4 CÍLE.........................................

Více

Výroční zpráva Výkon pěstounské péče VPP

Výroční zpráva Výkon pěstounské péče VPP Výroční zpráva 2017 - Výkon pěstounské péče VPP Trojlístek - centrum pro děti a rodinu Kamenice nad Lipou, p.o. získal v roce 2013 od Krajského úřadu Kraje Vysočina pověření k výkonu sociálně právní ochrany

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 ANNUAL REPORT 2009

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 ANNUAL REPORT 2009 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 ANNUAL REPORT 2009 Ve Vsetíně, dne 29. ledna 2010 Adresa: Jiráskova 1817, 755 01 Vsetín, CZ www.dantien.webnode.cz dantienvsetin@gmail.com Telefon: +420 603 833 326 Základní údaje o

Více

Výroční zpráva V zájmu plného a harmonického rozvoje osobnosti musí děti vyrůstat v rodinném prostředí, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění.

Výroční zpráva V zájmu plného a harmonického rozvoje osobnosti musí děti vyrůstat v rodinném prostředí, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění. Výroční zpráva 2016 V zájmu plného a harmonického rozvoje osobnosti musí děti vyrůstat v rodinném prostředí, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění. (Preambule Úmluvy o právech dítěte) Obsah Obsah 1 Úvodní

Více

Sdružení VIA Výroční zpráva 2006 1

Sdružení VIA Výroční zpráva 2006 1 Sdružení VIA Výroční zpráva 2006 1 Úvodní slovo Milí přátelé, přestože je Sdružení VIA nejmladším členem rodiny VIA, do které kromě Nadace VIA patří i organizace Friends of VIA, zcela jistě ho můžeme považovat

Více

VĚSTNÍK ANNO JMK 9/ 2017

VĚSTNÍK ANNO JMK 9/ 2017 VĚSTNÍK ANNO JMK 9/ 2017 Vážení přátelé z členských organizacích ANNO JMK, srdečně Vás zdravím začátkem podzimu a přináším Vám Věstník ANNO JMK plný informací. Výkonný výbor ANNO JMK Dne 19. 9. 2017 se

Více

KONCEPČNÍ ZÁMĚR ROZVOJE ZAŘÍZENÍ 2014

KONCEPČNÍ ZÁMĚR ROZVOJE ZAŘÍZENÍ 2014 Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, Unhošť 273 51 č.j.:dd/403/2014 KONCEPČNÍ ZÁMĚR ROZVOJE ZAŘÍZENÍ 2014 říjen 2014 OBSAH: 1. ÚVOD...3 2. HODNOCENÍ KONCEPČNÍHO ZÁMĚRU ROZVOJE DD 2012.4

Více

Spokojenost s péčí v DS

Spokojenost s péčí v DS Denní stacionář Kopretina, Vlčovice, Kopřivnice Hodnocení kvality služby a spokojenosti u rodinných příslušníků/opatrovníků a dalších osob v DS Kopretina (rok ) Počet odevzdaných dotazníků: 9 Období sběru

Více

Listy a lístky ze Šafránu

Listy a lístky ze Šafránu Listy a lístky ze Šafránu Jaro 2013 Milí přátelé a příznivci ŠAFRÁNU dětem, konec zimy se blíží. Neklamným důkazem tohoto tvrzení jsou tzv. poslové jara. Právě jejich hnízdění nám připomíná naši lidskou

Více

PROGRAM NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE STŘED

PROGRAM NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE STŘED KONTAKTNÍ OSOBA Bc. Táňa Graňáková 775 725 671 granakova@stred.info VZDĚLÁVACÍCH VZDĚLÁVÁNÍ NA ROK 2017 POBYTŮ PROGRAM NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE STŘED Vážená paní, vážený pane, rádi bychom Vám nabídli, jak

Více

Klienti roku 2013 - Rozřazení dle aktivity ( 135)

Klienti roku 2013 - Rozřazení dle aktivity ( 135) Analýza klientů Střediska náhradní rodinné péče rok 201 Středisko náhradní rodinné péče, spolek 1, zpracovává již třetím rokem analýzu klientů, které mělo v daném roce v evidenci. Podrobněji se analýza

Více

Zpravodaj. Naši milí přátelé, 2. narozeniny 2,2 mil. Kč. Zastoupení dětí, které byly zapojeny do projektu OPD. září

Zpravodaj. Naši milí přátelé, 2. narozeniny 2,2 mil. Kč. Zastoupení dětí, které byly zapojeny do projektu OPD. září Zpravodaj Co je u nás nového a co chystáme Naši milí přátelé, první měsíc školního roku 2015/2016 máme za sebou a doufáme, že se všem dětem vydařil. září 2015 2. narozeniny 2,2 mil. Kč Projekt Obědy pro

Více

Náš příběh. Od APLA Praha k NAUTISU.

Náš příběh. Od APLA Praha k NAUTISU. Náš příběh Od APLA Praha k NAUTISU. Naše organizace vznikla v roce 2003 na základě dlouhodobé spolupráce odborníků (psychologů, psychiatrů, terapeutů a pedagogů) s rodinami dětí s poruchou autistického

Více

Aktuální situace v oblasti náhradní péče o děti v ČR. 17. září 2014. Odbor ochrany práv dětí

Aktuální situace v oblasti náhradní péče o děti v ČR. 17. září 2014. Odbor ochrany práv dětí Aktuální situace v oblasti náhradní péče o děti v ČR 17. září 2014 Odbor ochrany práv dětí Národní strategie ochrany práv dětí a související AKČNÍ PLÁN K NAPLNĚNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE OCHRANY PRÁV DĚTÍ 2012

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2019

Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2019 Služby pro pěstounské rodiny Přemyslova 1618/12 Havířov Podlesí 736 01 Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2019 Využití arteterapeutických technik při výchově dětí v pěstounské péči Přítomní

Více

SOS. Česká republika. Sdružení SOS dětských vesniček. Tisková zpráva 28. 7. 2008. SOS dětské vesničky začínají s náborem manželských párů

SOS. Česká republika. Sdružení SOS dětských vesniček. Tisková zpráva 28. 7. 2008. SOS dětské vesničky začínají s náborem manželských párů Tisková zpráva 28. 7. 2008 SOS dětské vesničky začínají s náborem manželských párů V uplynulých dnech udělalo další důležitý krok nezbytný k tomu, aby i nadále reprezentovalo nejvyšší standard kvality

Více

VĚSTNÍK ANNO JMK 1/ 2018

VĚSTNÍK ANNO JMK 1/ 2018 VĚSTNÍK ANNO JMK 1/ 2018 Vážení a milí přátelé v členských organizacích ANNO JMK, srdečně Vás zdravím v době dovolených a přináším aktuální informace o připravovaných akcích nejen u nás, ale i ve vašich

Více

ZPRAVODAJ č. 19 (červen 2013)

ZPRAVODAJ č. 19 (červen 2013) ZPRAVODAJ č. 19 (červen 2013) Vyřizuje: Schlesinger, tel.: 602709286, mail: osisis@email.cz Vážení členové občanského sdružení ISIS, vážení přátelé! Přinášíme Vám informace důležité pro řádný chod našeho

Více

Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků?

Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výstupy z odpovědí na jednotlivé otázky Co nejvíce rodiče na ZŠNČP oceňují Podněty od rodičů Jak

Více

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková v loňském roce jsem se zúčastnila projektu "ŠANCE PRO DĚČÍNSKO", který měl zvýšit možnosti mého uplatnění na trhu práce. Po úspěšném ukončení dvou vzdělávacích modulů tohoto projektu jsem získala certifikáty

Více

Zpravodaj ANR ČR 10/2012. Obsah: Okénko výkonné rady. Pozvánka na zasedání VR. Ze života náhradních rodin. Zkušenosti s přechodkou

Zpravodaj ANR ČR 10/2012. Obsah: Okénko výkonné rady. Pozvánka na zasedání VR. Ze života náhradních rodin. Zkušenosti s přechodkou Vážení přátelé, nabízíme další číslo našeho měsíčníku Zpravodaj ANR ČR. Obsah: Okénko výkonné rady Pozvánka na zasedání VR Ze života náhradních rodin Zkušenosti s přechodkou Projekty realizované ANR ČR

Více

Cesta slunce o.s. www.cesta-slunce.cz. Výroční zpráva

Cesta slunce o.s. www.cesta-slunce.cz. Výroční zpráva Cesta slunce o.s. www.cesta-slunce.cz Výroční zpráva 2014 Občanské sdružení Cesta slunce Občanské sdružení Cesta slunce založili rodiče těžce postižených dětí 12. dubna 2005 jako neziskovou organizaci,

Více

Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče

Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče Doporučený metodický rámec MPSV pro přípravy k přijetí dítěte do rodiny: Zákonná úprava: podle

Více

Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny

Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Příloha č. 6 Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Aktivita 01: Návrh optimalizace řízení a financování systému péče o ohrožené děti a rodiny

Více

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi 24. 4. 2019 Ústí nad Labem, 30. 4. 2019 Brno, 7. 5. 2019 Olomouc,16. 5. 2019 - Pardubice, 20. 5. 2019 - Praha Systémový rozvoj a podpora nástrojů

Více

VZDĚLÁVACÍ SEMINÁŘE PRO PĚSTOUNY

VZDĚLÁVACÍ SEMINÁŘE PRO PĚSTOUNY VZDĚLÁVACÍ SEMINÁŘE PRO PĚSTOUNY Maltézská pomoc, o. p. s., Centrum Olomouc zve všechny osoby pečující (pěstouny, poručníky) na následující vzdělávací semináře, které budou probíhat během jara 2015. Název

Více

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE VAŠE PRVNÍ LOUČENÍ Pokud jste se rozhodli, že nastal čas, aby Vaše dítě začalo objevovat nový svět a kamarády ve školce, potom si o tom s dítětem povídejte. Vysvětlete mu, že ve

Více

TVOŘIVÉ DÍLNY - Arteterapie v Karlovarském kraji v roce Vážení přátelé,

TVOŘIVÉ DÍLNY - Arteterapie v Karlovarském kraji v roce Vážení přátelé, TVOŘIVÉ DÍLNY - Arteterapie v Karlovarském kraji v roce 2011 Vážení přátelé, přijměte prosím naše laskavé pozvání a zapojte se společně s námi do cyklu zážitkových terapeutických setkání - TVOŘIVÝCH DÍLEN,

Více

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti. Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti. Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV Klíčové aktivity: Návrh optimalizace řízení a financování systému péče o ohrožené děti a rodiny

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA SKLENĚNKA z.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA SKLENĚNKA z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 SKLENĚNKA z.s. Pěstounská péče je nedocenitelná služba dětem, společnosti i státu, kdy dítěti je naplněno právo vyrůstat přirozeně v rodině, v láskyplném prostředí. Skleněnka, zapsaný

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Třinec, Jablunkov 1. pol. 2019

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Třinec, Jablunkov 1. pol. 2019 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Třinec, Jablunkov 1. pol. 2019 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, v tomto katalogu Vám předkládáme

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2018

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2018 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka 1. pol. 2018 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, v tomto katalogu Vám předkládáme nabídku vzdělávacích

Více

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Zpráva o činnosti v roce 2013

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Zpráva o činnosti v roce 2013 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Zpráva o činnosti v roce 2013 STATISTIKA Sokolov Případy: 376 (nárůst o 67) Konzultace: 3 508 (+438) Účastníci: cca 730 (+130) Problematika: 1. Rodinná

Více

Náhradní rodinná péče prověření a příprava. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D

Náhradní rodinná péče prověření a příprava. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Náhradní rodinná péče prověření a příprava PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Dnešní témata Legislativní zakotvení NRP Proces prověření Příprava pěstounů Legislativní zakotvení Občanský zákoník (od 2014) Osvojení

Více

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

Informace. Podmínky, průběh a výsledky vzdělávání ve školních klubech

Informace. Podmínky, průběh a výsledky vzdělávání ve školních klubech Podmínky, průběh a výsledky vzdělávání ve školních klubech Praha, březen 2016 Obsah 1 Úvod... 3 2 Podmínky vzdělávání ve školních klubech... 3 2.1 Prostorové, materiální a bezpečnostní podmínky ve školních

Více

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE Název dokumentu: Změna situace Druh dokumentu: Základní dokument revidovaný Identifikační znak: PPR/SQ12 Datum vypracování: Vypracoval: 31. 12. 2014, revize:

Více

Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2. Statut sdružení

Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2. Statut sdružení Čl. 1. Název a sídlo Název: Občanské sdružení Janus (dále jen sdružení ) Sídlo: Popkova 1005, 664 34 Kuřim Čl. 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolné, nezávislé, sdružující členy na základě společného

Více

Projekt: Bezpečná síť. Tranzitní péče, jako systematický nástroj zapojení dětí do rozhodovacích procesů

Projekt: Bezpečná síť. Tranzitní péče, jako systematický nástroj zapojení dětí do rozhodovacích procesů Projekt: Bezpečná síť Tranzitní péče, jako systematický nástroj zapojení dětí do rozhodovacích procesů Datum zahájení realizace projektu: 1.1.2015 Datum ukončení projektu: 29.2.2016 Školení metod komunikace

Více

Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014

Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Přemyslova 1618/12 Havířov Podlesí 736 01 Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014 1 Pohled sociální pracovnice a dlouholeté pěstounky na kontakt

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2019

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2019 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2019 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s nadcházejícím školním rokem Vám opět

Více

ROZUM A CIT 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA

ROZUM A CIT 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ROZUM A CIT 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA www.rozumacit.cz Pomáháme s rozumem, nasloucháme s citem Díky tomu, že v lednu 2013 novela zákona o sociálně právní ochraně dětí vešla v platnost, došlo k mnoha pozitivním

Více

Průběžné vyhodnocení edukačně-náborové kampaně o pěstounství. Leden květen 2013

Průběžné vyhodnocení edukačně-náborové kampaně o pěstounství. Leden květen 2013 Průběžné vyhodnocení edukačně-náborové kampaně o pěstounství Leden 2013 - květen 2013 Východiska kampaně VYSOKÉ PROCENTO DĚTÍ V ÚSTAVNÍ PÉČI ČR je s cca 10.000 dětmi v kojeneckých ústavech a dětských domovech

Více

Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011

Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011 Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011 V průběhu roku 2011 mělo v týmu Hnízdo souvislou nebo průběžnou praxi 13 studentů. Během měsíce ledna se zúčastnili studenti FSS OSU jednodenní praxe v týmu

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Obsah : 1. Cíle sdružení 2. Zpráva o činnosti 3. Finanční zpráva 4. Koncepce sdružení a jeho cíle na rok 2011 5. Poděkování 6. Sídlo a kontakty Cíle sdružení Od 27.4.2009 jsme občanské

Více

Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019

Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019 Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019 Věduna Bubleová Celostátní konference 17. 1. 2019 Popis projektu Centrum podpory NRP II Popis projektu Centrum podpory náhradní rodinné péče II (dále

Více

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků Doc. PhDr. Oldřich Matoušek ZAČÁTEK V dětství, mládí je člověk něčím silně ovlivněn (někdy jde i o traumatickou zkušenost), podobně jako Buddha

Více

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017 Standard 9 PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017 Termín poslední revize: 2. 5. 2017 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: Mgr. Jana Kocourková PhDr. Tomáš Ochotnický Termín platnosti

Více

Výstupy a závěry setkání zástupců OSPOD a NNO poskytujících služby v NRP ve 13 krajích České republiky

Výstupy a závěry setkání zástupců OSPOD a NNO poskytujících služby v NRP ve 13 krajích České republiky Výstupy a závěry setkání zástupců OSPOD a NNO poskytujících služby v NRP ve 13 krajích České republiky www.nahradnirodina.cz www.nadacesirius.cz www.nadacesirius.cz Stěžejní problémy v oblasti náhradní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Kruh rodiny, o. p. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Kruh rodiny, o. p. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Kruh rodiny, o. p. s. Kruh rodiny, o. p. s. 2 Sídlo společnosti: Prosecká 64, 190 00 Praha 9 IČ: 2083094 www.kruh-rodiny.cz Kontakt Mgr. Marie Oktábcová, ředitelka společnosti E-mail:

Více

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2016

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2016 STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2016 1 Základní údaje o organizaci Název organizace STROP o.p.s. Právní forma organizace Obecně prospěšná společnost Sídlo organizace Dlouhá 2699 Zlín 760 01 Česká republika

Více

Výroční zpráva. Pro rodinu cz, z.s. U Lesa 869/34b, Karviná- Ráj

Výroční zpráva. Pro rodinu cz, z.s. U Lesa 869/34b, Karviná- Ráj Výroční zpráva Pro rodinu cz, z.s. U Lesa 869/34b, Karviná- Ráj 734 01 Obsah: Úvodní slovo Základní informace Organizace z.s. Vymezení činnosti Činnost a aktivity z.s. od jeho vzniku Finanční zpráva Plán

Více

Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Pěstounská péče na přechodnou dobu v praxi www.nahradnirodina.cz www.nadacesirius.cz www.nadacesirius.cz Pěstounská péče na přechodnou

Více

Velký vůz Sever VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Velký vůz Sever, pobočný spolek. www.velkyvuz-sever.cz IČO: 75062020 tel: 777594441 sever@velkyvuz.

Velký vůz Sever VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Velký vůz Sever, pobočný spolek. www.velkyvuz-sever.cz IČO: 75062020 tel: 777594441 sever@velkyvuz. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Velký vůz Sever, pobočný spolek 1. Představení organizace Velký vůz Sever coby organizační jednotka má vlastní právní subjektivitu s vlastním IČ, hospodaření a řídí se Stanovami občanského

Více

PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI

PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI PANEL PRO PĚSTOUNSKOU PÉČI Panel pro pěstounskou péči 2011 Poprvé vydáno organizací Amalthea o. s. v roce 2011 Tento materiál vznikl v Amalthea o. s. z podkladů Childern s Services and East Lothian Council, Skotsko (2007) v rámci

Více

CO JE U NÁS NOVÉHO A CO CHYSTÁME

CO JE U NÁS NOVÉHO A CO CHYSTÁME ZPRAVODAJ CO JE U NÁS NOVÉHO A CO CHYSTÁME Milí příznivci WOMEN FOR WOMEN, LEDEN ÚNOR 2017 rádi bychom Vás informovali o tom, co k nám do organizace přinesl nový rok 2017. Zatím jsou to samé dobré zprávy.

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Založení a pilotní ověření 3 školních klubů

Založení a pilotní ověření 3 školních klubů září 2015 Založení a pilotní ověření 3 školních klubů Zpráva z pilotního ověření Společná řešení pro lepší učení CZ.1.07/1.1.00/46.0006 STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ ÚVOD Tato zpráva dokumentuje založení a

Více

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2017

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2017 STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2017 1 Základní údaje o organizaci Název organizace STROP o.p.s. Právní forma organizace Obecně prospěšná společnost Sídlo organizace Dlouhá 2699 Zlín 760 01 Česká republika

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Občanské sdružení pro přátele, rodiče a děti s poruchou autistického spektra, Plzeň, Plzeňský kraj www.autismusprocit.cz NÁŠ TÝM! Irena Vítovcová Mgr. Alena Siváková Barbora

Více

BOZP TRENDY VE VÝCHOVĚ A VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMÍCH EU A V ČR

BOZP TRENDY VE VÝCHOVĚ A VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMÍCH EU A V ČR BOZP TRENDY VE VÝCHOVĚ A VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMÍCH EU A V ČR PhDr. Lidmila KLEINOVÁ, CSc KONSTATOVÁNÍ Každá státní instituce zodpovědná za BOZP v každé evropské zemi si v rámci svých kompetencí a zodpovědností

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD ODBOR LEGISLATIVNÍ A PRÁVNÍ A KRAJSKÝ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD

KRAJSKÝ ÚŘAD ODBOR LEGISLATIVNÍ A PRÁVNÍ A KRAJSKÝ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD ODBOR LEGISLATIVNÍ A PRÁVNÍ A KRAJSKÝ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD Váš dopis značka / ze dne Naše značka Vyřizuje / linka Karlovy Vary 22.11.2018 28.11.2018 Žádost o poskytnutí informací

Více

SYSTÉM OCHRANY DĚTÍ NA ISLANDU A IMPLEMENTACE PRIDE

SYSTÉM OCHRANY DĚTÍ NA ISLANDU A IMPLEMENTACE PRIDE SYSTÉM OCHRANY DĚTÍ NA ISLANDU A IMPLEMENTACE PRIDE PRIDE konference v Praze 7. 9. září 2017 STATISTIKY - ISLAND 2016 Populace 332.529 Děti 79.555 Oznámení úřadům na ochranu dětí 9.345 (5.476 dětí) Případy

Více

Projekt č. MGS/A5/2014. Bezpečná síť. tranzitní péče jako systematický nástroj zapojení dětí do rozhodovacích procesů

Projekt č. MGS/A5/2014. Bezpečná síť. tranzitní péče jako systematický nástroj zapojení dětí do rozhodovacích procesů Projekt č. MGS/A5/2014 Bezpečná síť tranzitní péče jako systematický nástroj zapojení dětí do rozhodovacích procesů VÝCHOZÍ STAV Systém péče o ohrožené děti je věcně i rezortně roztříštěný, neefektivní

Více

Slovo starosty. Číslo 2, červen 2012 OBSAH. Němčičské čtení. Číslo 2, červen 201 2. Milí spoluobčané!

Slovo starosty. Číslo 2, červen 2012 OBSAH. Němčičské čtení. Číslo 2, červen 201 2. Milí spoluobčané! Číslo 2, červen 2012 OBSAH Slovo starosty Milí spoluobčané! Jako již tradičně vás vítám na stránkách našeho zpravodaje, druhého letošního Němčičského čtení. Úvodem mi dovolte poděkovat členům místního

Více

Vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Jana Janková

Vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Jana Janková Vzdělávání žáků se zrakovým postižením Jana Janková Cíl výchovy a vzdělávání ZP Stejný jako u intaktních žáků tj. získání klíčových kompetencí a nácvik kompenzačních dovedností tak, aby se jedinec se ZP

Více

Doprovázení dětí a mladých lidí v náhradní péči. Tomáš Řemínek a Lucie Brodníčková

Doprovázení dětí a mladých lidí v náhradní péči. Tomáš Řemínek a Lucie Brodníčková Doprovázení dětí a mladých lidí v náhradní péči Tomáš Řemínek a Lucie Brodníčková Občanské sdružení ŠAFRÁN dětem ŠAFRÁN dětem o.s. poskytuje podpůrnou pomoc traumatizovaným dětem od 1.června roku 2005

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 2. pol. 2018

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 2. pol. 2018 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek- 2. pol. 2018 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s nadcházejícím školním rokem Vám opět nabízíme

Více

Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE

Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE 8 výukových hodin (akreditace MPSV) 1 500,- Kč (cena zahrnuje osvědčení pro účastníky a drobné občerstvení) Jednodenní akreditovaný seminář Specifika

Více

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ROZUM A CIT VÝROČNÍ ZPRÁVA

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ROZUM A CIT VÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ROZUM A CIT 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA www.rozumacit.cz Nasloucháme s citem, pomáháme s rozumem Úvodem výroční zprávy bych ráda poděkovala svým kolegyním a externím spolupracovníkům za jejich

Více

Nábor, příprava a doprovázení pěstounů na přechodnou dobu v Pardubickém kraji - pilotní projekt Amalthea o.s. 31.10. 2011, Jihlava

Nábor, příprava a doprovázení pěstounů na přechodnou dobu v Pardubickém kraji - pilotní projekt Amalthea o.s. 31.10. 2011, Jihlava Nábor, příprava a doprovázení pěstounů na přechodnou dobu v Pardubickém kraji - pilotní projekt Amalthea o.s. 31.10. 2011, Jihlava Základní údaje o projektu Realizátor: Amalthea o.s. Partneři projektu:

Více

Pěstounská péče na. Jak na pěstounskou péči na. přechodnou dobu

Pěstounská péče na. Jak na pěstounskou péči na. přechodnou dobu Pěstounská péče na přechodnou dobu Jak na pěstounskou péči na Co je pěstounská péče na Ve stávajícím systému náhradní rodinné péče se od 1. 6. 2006 objevuje nový institut, kterým je pěstounská péče na.

Více

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK České Budějovice, únor 2010 Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje Čl. I Úvodní ustanovení Název

Více

Příběhy pěstounů. Články publikované na portálu pocházejí ze zpovědí pěstounů.

Příběhy pěstounů. Články publikované na portálu  pocházejí ze zpovědí pěstounů. Příběhy pěstounů Články publikované na portálu www.dobrárodina.cz pocházejí ze zpovědí pěstounů. Impulz přišel v dětství To, jak je pro děti důležité vyrůstat v rodině, jsem věděla už v dětství, kdy si

Více

Charakteristika organizace

Charakteristika organizace Charakteristika organizace Název organizace Náhradním rodinám Právní forma obecně prospěšná společnost IČO 291 19 332 Sídlo Karlovy Vary, Plzeňská 33 Kontaktní adresa Karlovy Vary Stará Role, Vančurova

Více

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ Výchozí předpoklady naší práce Centrem našeho zájmu je dítě a jeho rodina Celostní postoj, neutralita, na proces a řešení problému

Více

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2015

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2015 STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2015 1 Základní údaje o organizaci Název organizace STROP o.p.s. Právní forma organizace Obecně prospěšná společnost Sídlo organizace Dlouhá 2699 Zlín 760 01 Česká republika

Více

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Královéhradeckém kraji

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Královéhradeckém kraji Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Královéhradeckém kraji Hradec Králové, 16. 10. 2012 Klíčové aktivity projektu 1) Návrh optimalizace

Více

Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ

Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY I.Práva a povinnosti účastníků předškolní výchovy a vzdělávání 1.Základní cíle mateřské školy při zabezpečování předškolní výchovy a vzdělávání

Více

Když vlastní rodina chybí - náhradní, ústavní výchova,adopce

Když vlastní rodina chybí - náhradní, ústavní výchova,adopce Když vlastní rodina chybí - náhradní, ústavní výchova,adopce určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. cílová skupina: žáci sekundy cílem

Více

Odpolední kurzy základní: začínají v týdnu od 16. září 2019

Odpolední kurzy základní: začínají v týdnu od 16. září 2019 Státní jazykovka Frýdek-Místek Aktuální kurzy pro školní rok 2019-2020 ANGLIČT Dopolední kurzy: Pomaturitní denní jednoleté studium angličtiny Celoroční intenzívní dopolední výuka pondělí až pátek - 4

Více