Byly svačinky oproti roku 2005 připravené lépe?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Byly svačinky oproti roku 2005 připravené lépe?"

Transkript

1 Tajemství dětských svačin 2006 Mudr. Alexandra Moravcová, odborná garanta projektu Klinika dětského a dorostového lékařství VFN Praha, členka Fóra zdravé výživy Průzkum Letošního průzkumu se zúčastnilo celkem 664 dětí. Svačina byla zkontrolována 338 třeťákům, dotazník vyplnilo 32 žáků sedmých tříd. Od rodičů se nám vrátilo celkem 598 dotazníků (331 od rodičů menších a 267 od rodičů starších dětí). Hladinu cholesterolu v krvi jsme měřili u 378 dětí, hodnotu BMI u 596 a krevní tlak u 549 dětí. Výsledky průzkumu v roce 2006 Žáci třetích tříd Stejně jako v loňském roce se projevilo, že si rodiče menších dětí uvědomují důležitost pravidelných školních svačin z celkem 338 žáků třetích tříd neměli svačinu pouze dva. Složení svačin však oproti loňskému roku doznalo jen mírných změn k lepšímu. Byly svačinky oproti roku 2005 připravené lépe? U žáků třetích tříd nás potěšila výrazně vyšší konzumace ovoce. Ovoce mělo ke svačině 32% dětí zatímco v loňském roce dalo svým dětem ovoce pouze 23% rodičů, došlo tedy ke zlepšení o celých 9%. Konzumace zeleniny však zůstala téměř stejná a letos, stejně jako loni, byla pouze v 10% svačin. Nejčastější nedostatky Celých 54% dětí mělo v aktovce nějakou sladkost, například sušenky, buchty, smažené koblihy, nebo čokoládu. K výrazném zhoršení došlo v konzumaci bílého pečiva, a to dokonce o 28 % (70% oproti loňským 42%)! Pečivo bylo namazané rostlinným tukem, (28%), máslem (9%) nebo taveným sýrem (14%). Co se týče našich doporučení na omezení konzumace tavených sýrů, které mohou obsahovat pro děti nevhodné fosforečnany, nesetkalo se u rodičů s velkým pochopením. Tavený sýr mělo ke svačině dokonce o 4% dětí více, než v loňském roce. Nepatrně však stoupla spotřeba sýru tvrdého to o 6%. Z nápojů, shodně s loňským rokem, vedla voda a ochucené i neochucené minerálky následované čajem. Není však zanedbatelný ani podíl těch dětí, které si pochutnávaly na sladkých limonádách (15%).

2 Žáci sedmých tříd a porovnání s loňským rokem U žáků sedmých tříd klesla preference bílého pečiva, stejně jako konzumace oblíbeného salámu (o 4%). Jsou zde však výrazně horší výsledky, co se týče snídaní, což připouštějí i samy děti. 46 % sedmáků nesnídá, nebo snídá jenom někdy. Děti tedy bývají až do velké přestávky bez jídla, sejně jako v minulém roce. Ani o velké přestávce se však nenají (nebo nají pouze někdy) 16 % dětí., Zde došlo oproti loňskému roku ke zlepšení a to o 7%. Počet dětí, které svačí pouze výjimečně, je však stále příliš velký. Co se týče skladby svačin, i zde vítězí bílé pečivo (78%) nebo sladkosti (46%) a pečivo sladké (35%). U starších dětí se bohužel snížila i konzumace ovoce (o 6%) a zeleniny (o 2%). Dotazníky rodičů sedmáků Pouze 1,5% rodičů sedmáků připouští, že jejich děti ve škole nesvačí, ve skutečnosti, se ale jedná o dvojnásobek. Dokonce 90% rodičů je přesvědčeno, že jejich děti svačí pravidelně, což děti ve svých sděleních nepotvrdily. Toto číslo je ve skutečnosti o 7% nižší. Více než 85% rodičů prohlásilo, že svačiny dětem připravují doma, nebo že se děti na přípravě svačiny samy podílejí, ale pod dozorem rodičů. 12% si pak kupuje svačinu pravidelně samo, podle dotazníku dětí je to však plná čtvrtina a to ve školním bufetu nebo automatu. 28% rodičů navíc tvrdí, že dává dětem zeleninu každý den, toto tvrzení však potvrzuje jen 18% dětí. Životní styl dětí Co se týče rodinných stravovacích návyků, většina rodičů uvádí, že kromě obědů se děti stravují převážně doma, kde buď rodiče, nebo jiný člen rodiny pravidelně vaří. 78% žáků třetích tříd a 63 % sedmáků obědvá pravidelně ve školní jídelně, zbytek převážně doma, zde nedošlo oproti minulému roku k žádné výraznější změně. Více než 50% rodičů sedmáků i třeťáků přiznává, že nemá vždy kontrolu nad tím, co jejich děti přes den snědí. V loňském roce však většina rodičů tvrdila, že kontrolu nad stravováním svých ratolestí má. Shodně čtvrtina dětí ze sedmých i třetích tříd se věnuje sportu naprosté minimum času, vlastně navštěvuje jen povinné hodiny tělocviku ve škole. Na druhou stranu je pozitivní, že více než 50% chlapců i dívek aktivně navštěvuje nějaký sportovní oddíl nebo kroužek.

3 Měření zdravotních hodnot Zarážející, avšak odpovídající současnému trendu vzrůstající hmotnosti u celé populace, jsou výsledky měření rizikových faktorů KVO. Z celkového počtu žáků třetích tříd bylo celkem 10% obézních.(11% chlapců a 10% dívek), u sedmáků byla čísla ještě vyšší celkem 13% obézních dětí (12% chlapců a 13% dívek). Co se týče cholesterolu, celých 26 % třeťáků (23 % chlapců a 26% dívek) a 19% (16% chlapců a 21% dívek) sedmáků mělo zvýšenou hladinu celkového cholesterolu. Vyšší krevní tlak byl naměřen u 20% mladších dětí (22% chlapců a 16% dívek) a u 17% starších dětí (11% chlapců a 25% dívek). Nesprávné stravovací návyky a jejich důsledky Oproti loňskému roku sice došlo k několika dílčím zlepšení, ale určitě je stále co napravovat. I když se průzkum odehrál jen ve třetích a sedmých třídách, nedělejme si iluze, že by situace v ostatních ročnících byla jiná. Dětský jídelníček zatím zdaleka neobsahuje vhodné potraviny a velké rezervy jsou i co se týče sportovních aktivit. I z mé zkušenosti vím, že se velká část dětí stravuje v restauracích rychlého občerstvení tzv. fast-foodech. V těchto zařízeních bývá (i přes některé dílčí snahy o ozdravení) v nabídce přemíra sladkostí, sladké limonády a nápoje kolového typu, velké množství uzenin a bílého pečiva na úkor kvalitních příloh či cereálií, nedostatečné zastoupení kvalitních bílkovin ve formě libovéh masa (ryb a drůbeže), málo mléčných výrobků a rostlinných tuků, vlákniny, ovoce a zeleniny. Nesprávné stravování dětí, navíc spojené s ranním spěchem, stresem a nepravidelných příjmem potravy, může vést k bolestem hlavy, žaludku, břicha a může být příčinou vzniku syndromu dráždivého tračníku. Nejzávažnějším důsledkem je však nadváha a obezita dětí se všemi negativními zdravotními a psychologickými důsledky. Mezi nejčastější zdravotní důsledky patří zátěž pohybového aparátu, kardiovaskulární onemocnění, poruchy menstruačního cyklu u dívek, kožní problémy, zvýšená hladina kyseliny močové či diabetes mellitus II, typu. Kardiovaskulární onemocnění se nyní objevují v dětském věku, zvláště u dětí, které mají genetické dispozice. Co se týče psychosociálních problémů, můžeme se setkat se sníženým sebevědomím, depresemi, úzkostmi, sebeobviňováním, či dokonce u dětí vyřazením z kolektivu, někdy i z vlastní rodiny. Společenskou diskriminaci pak děti řeší opět jídlem a izolují se u televize či počítače, čímž vzniká začarovaný kruh. V důsledku nesprávného stravování se ale můžete u disponovaných jedinců objevit i opak obezity mentální anorexie a bulimie.

4 Shrnutí zásady zdravé výživy Správné stravovací návyky by měl dětem vštěpovat rodič, a to již od útlého dětství je známo, že prevence obezity začíná již v těle matky, během těhotenství. Vedle správného stravování je třeba jako součást zdravého životního stylu zařadit také pravidelný pohyb, který napomáhá psychickému a fyzickému zdraví. Co se týče dodržování zásad zdravé výživy, učme děti navyknout si na pravidelné intervaly mezi jednotlivými jídly, pravidelný pitný režim s omezením sladkých a kolových nápojů, omezení sladkostí a bílého pečiva, přiměřené množství sacharidů a dostatek vlákniny, daný zejména dostatečnou konzumací ovoce, zeleniny a cereálií.

5 Snídaně a svačiny dětí doporučení Jitka Tomešová, Dis. Vrchní nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí bezplatná infolinka Snídaně Na snídani bychom neměli nikdy zapomínat a naše děti už vůbec ne. Skutečnost je však bohužel, jak napovídá i průzkum Tajemství školních svačin, jiná nesnídá nebo snídá jen někdy, podle odpovědí rodičů 38% dětí třetí třídy a 54 % dětí ze třídy sedmé. Samotní sedmáci se k nesnídán í přiznali v 58%! Pořádná snídaně je přitom start do nového dne. Přes noc se děti sice většinou aktivně nehýbou, ale energii spotřebovávají i ve spánku, na tzv. bazální metabolizmus (funkci vnitřních orgánů, na udržení tělesné teploty, dechu, srdeční akce apod..). Dostatek energie tudíž tělo potřebuje i po ránu snídaně by měla tvořit cca % celkového denního příjmu energie. Často od rodičů slýcháme, že děti ráno nemají na snídani chuť ani hlad a nad jídlem ještě v podstatě spí. Přesvědčit děti, aby ráno doma jedly, není nic jednoduchého. Pokud však první jídlo dne vynechají, další šanci mají většinou až při velké přestávce před desátou hodinou.některé děti vynechávají i přesnídávku (buď nemají svačinu, nebo prostě na jídlo zapomenou) a jedí až oběd. Dětské tělo je tak celé dopoledne bez přísunu energie a organizmus tím trpí. Nemá totiž dostatek energie na vlastní práci, natož ještě na sledování výuky a soustředění se na školní úkoly. Pokud děti jídlo odmítají, nenuďte je. Začněte postupně, malými porcemi, zpočátku stačí jeden jogurt, tvaroh nebo banán. Snídaně by se však postupně měla stát vydatnější a její nedílnou součástí by mělo být ovoce nebo kousek zeleniny. Obsahovat by měla např. pečivo nebo tmavý chléb, pro větší děti spíše celozrnné, namazané rostlinným tukem, obložené šunkou nebo tvrdým sýrem. Vhodné jsou i pomazánky,. Chybou není ani snídaně sladká, ovšem neměla by se objevovat denně. Časté jsou diskuze o tom, zda je vhodné, aby děti snídaly pravidelně cereálie s jogurtem, nebo mlékem. I když se vesměs jedná o slazené lupínky nebo kuličky, bylo zjištěno, že děti, které je mají rády, jsou méně ohroženy nadváhou či obezitou, než ty, které nesnídají vůbec nic. Součástí snídaně by měl být vždy teplý nápoj, čaj nebo kakao. Možností je i stolní voda nebo ředěný 100% džus. Studené nápoje však pro tělo znamenají velký teplotní rozdíl (tělesná teplota 37 stupňů C oproti džusu vychlazenému na 10stupňů C), proto bychom měli upřednostňovat nápoje teplé. Pro správné fungování těla je dostatek tekutin, které po noci chybí, velmi důležitý. Naopak jejich nedostatek se může projevit únavou, bolestmi hlavy či nepozorností.

6 Dopolední svačiny přesnídávky Školní svačiny dětí jsou v poslední době tématem velmi aktuálním. Z letošního průzkumu víme, že svačí 83% všech sedmáků a až na dvě výjímky měli svačinu i všichni třeťáci. Jak tyto svačinky vypadaly ve skutečnosti, jste si mohli přečíst výše. Víte ale jak by měla vypadat taková svačinka ideální? Přesnídávka (dopolední svačina) by měla tvořit asi 15%ˇcelkového denního příjmu energie. Ideální stav je, pokud rodiče připravují svačinu dětem doma. Děti, které pravidelně a kvalitně jedí, jsou ve škole pozornější a učení jim jde celkově lépe. Pokud není domácí příprava svačiny možná a děti si ji kupují samy, je na rodičích aby své potomky poučili, jaké potraviny vybírat a proč. Připravili jsme pro Vás několik příkladů svačin, které jsou sice mezi dětmi oblíbené, ale není možné označit je za zdravé jedná se např. o koblihy, hamburgery či obložené bagety. Tyto svačiny sice dětem chutnají, ale se zdravou výživou nemají mnoho společného. Pokud pro svačiny určených 15 % z celkového denního energetického příjmu přepočítáme na kj, vyjde nám pro děti ve 3. třídě cca 1100 kj a poro děti v 7. třídě 1300 kj. S jednou podobnou svačinkou ale přijmou energie podstatně více, v případě poctivé bagety i téměř polovinu doporučeného denního příjmu energie, jak uvádí tabulka. V takových jídlech je také tradičně obsaženo velké množství jednoduchých sacharidů, tuku a cholesterolu, často i soli. Jednou za čas sice párek v rohlíku nebo plněná bageta nikomu neuškodí, je-li však taková svačina pravidlem a navíc není vyvážená celkové pestrou stravou s dostatkem zeleniny a ovoce a hlavně také řádnou pohybovou aktivitou, může se stát základem ke vzniku nadváhy a obezity a celé řady dalších onemocnění Příklad nevhodné školní svačiny Energie (kj) Bílkoviny Sacharidy Tuky Cholesterol (mg) Bageta s majonézou a salámem 2673,10 22,44 75,15 26, Hamburger s hranolky a limonádou ,8 57,10 20,8-3 koblihy ,8 64,2 20,7 117 nic

7 Ve druhé tabulce uvádíme tipy na svačiny podstatně vhodnější. Jako svačina do školy postačí plátek chleba nebo pečiva, pro větší děti celozrnného, potřeného rostlinným tukem, obloženého kvalitní šunkou, tvrdým sýrem a dostatkem zeleniny. Vhodná je i pomazánka, jak naslano s pokrájenou zeleninou, šunkou nebo bylinkami, tak nasladko s ovocem nebo medem. Přidat můžeme např. ovocnou přesnídávku nebo jogurt (pokud kelímek vydrží nešetrné zacházení s taškou). Co by ale nemělo chybět v žádné školní svačině je kousek ovoce nebo zeleniny a láhev s pitím. V tabulce je uvedeno odpovídající množství energie, bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu. Příklad vhodné školní svačiny, energetická hodnota cca 15% z celkového doporoučeného množství kj Energie (kj) Bílkoviny Sacharidy Tuky Cholesterol (mg) Celozrnný chléb s rostlinným tukem 1 391,60 16,27 40,8 11,6 32 (např. Rama,) šunka, rajče Rohlík s rostlinným tukem (např. Rama) 1.390,8 16,4 45,5 10,1 6,6 tvaroh s jahodami, pomeranč Musli, ovocná přesnídávka 1.386,4 5,1 57,2 8,9 0 Houska s pórkovou pomaz. banán 1 155,9 8,1 42,5 8,3 81,3 Další informace nejen o vhodných školních svačinách, ale obecně stravovacích návycích a životním stylu Vašich dětí, Vám poskytneme na bezplatné informační lince nebo na webových stránkách Poradenství je určeno zdravým dětem ve věku 3 až 18ti let.

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ ZDRAVĚ A CHUTNĚ AUTOMATY VE ŠKOLÁCH. Bc. Anna Packová

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ ZDRAVĚ A CHUTNĚ AUTOMATY VE ŠKOLÁCH. Bc. Anna Packová ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ ZDRAVĚ A CHUTNĚ AUTOMATY VE ŠKOLÁCH Bc. Anna Packová V České republice jsou aktuální tato data: Děti ve věku od 6 do 12 let: 10 % dětí trpí nadváhou dalších 10 % je obézních Děti ve věku

Více

rodiče sám - sama kupuji ji nikdo - nesvačím 3. Kdo ti připravuje svačinu?

rodiče sám - sama kupuji ji nikdo - nesvačím 3. Kdo ti připravuje svačinu? Dotazník pro žáky školy zdravý životní styl stravování zpracovali a vyhodnotili žáci z volitelného předmětu DOMÁCNOST SVAČINY: 1. Nosíš do každý den občas někdy vůbec školy svačinu? 1. tř. - 17 15 2 0

Více

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ Ahoj, jsem studentkou navazujícího magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a ráda bych tě poprosila

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy PŘECHOD Z POHLEDU REŽIMU Několikaletý proces (ne jednorázová změna) Není určen jen geneticky, ale i dalšími

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU HYGIENICKÁ SLUŽBA STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA TEORETICKÁ VÝCHOVA A PRAKTICKÁ APLIKACE KE SPRÁVNÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU,

Více

9. OBRÁZKY. Obrázek č. 1 Potravinová pyramida

9. OBRÁZKY. Obrázek č. 1 Potravinová pyramida 9. OBRÁZKY Obrázek č. 1 Potravinová pyramida zdroj: http://www.fzv.cz/pro-media/publikace/informacni-materialy/pyramidazdrave-vyzivy/115-pyramida-zdrave-vyzivy.aspx Obrázek č. 2 Pohybová pyramida zdroj:

Více

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Subsystém 6 Zdravotní stav Výsledky studie Zdraví dětí 2016 Životní styl (čas u PC, sportovní aktivita, výživa) Úvod Prevalenční

Více

snídaně Chléb (100 g) se sýrem, šunkou, zeleninová obloha, hrnek čaje

snídaně Chléb (100 g) se sýrem, šunkou, zeleninová obloha, hrnek čaje Atlas p rcí Právě se vám do rukou dostává brožurka nazvaná Atlas porcí. Jde o soubor fotografií jídel normálních porcí, které konzumuje průměrný zdravý člověk. K vytvoření této brožurky nás vedlo zjištění,

Více

Koncepce školního stravování

Koncepce školního stravování Základní škola a Mateřská škola Dubné Dubné 35 373 84 Dubné IČ 750 00 547 Koncepce školního stravování pro školní rok 2017/2018 Vypracoval: Ing. Petra Voborská Úvod Prioritou pro školní stravování jsou

Více

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE Pavel Suchánek Jaké jsou výkonnostní požadavky na sportovce? Rychlost, ryclost na větš Akcelerace, výbušnost Síla, vytrvalost Dlouhodobá vysoká

Více

ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA

ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA Stanislav Wasserbauer, Hana Pokorná Kraj Vysočina Státní zdravotní ústav Zdravá Vysočina, z. s. Jak žije mládež (i v Kraji Vysočina), jak je zdravá

Více

Pracovní listy Pro žáky 1. - 3. třídy

Pracovní listy Pro žáky 1. - 3. třídy Pracovní listy Pro žáky 1. - 3. třídy 1. Urči, které potraviny jsou rostlinného a které živočišného původu. Potraviny vybarvi, vystřihni a nalep. Potraviny rostlinného původu dej do koše, živočišného původu

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.9/2014 Výsledky dotazníkového šetření v MŠ Na přelomu roku 2013/2014 bylo v Mateřské škole Ostrava, Blahoslavova 6,

Více

STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU

STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU 2. konference ŠKOLA A ZDRAVÍ 21, Brno 2006 STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU Šárka ANDĚLOVÁ, Kristýna DRABINCOVÁ Souhrn: Výživa má klíčový význam pro zdraví a vývoj člověka. Kvalitní

Více

Prevence obezity a výchova ke správné výživě pro ZŠ 1. stupeň

Prevence obezity a výchova ke správné výživě pro ZŠ 1. stupeň Centrum celoživotního vzdělávání Jezerka o.p.s. nabízí v rámci projektu Výchova ke zdraví v pedagogické praxi (CZ.1.07/1.3.46/01.0016) Metodické materiály k interaktivní pomůcce k tématu Prevence obezity

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ Z VÝSLEDKŮ VÍKENDOVÉ NUTRIČNÍ STUDIE Mgr. Tereza Vrábelová, MUDr. Petr Tláskal CSc., MUDr. Jakub Zieg Ph.D., RNDr. Marie Hladíková 23.5.2017 Pardubice OTÁZKY Jak je to s pitným

Více

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ Z VÝSLEDKŮ VÍKENDOVÉ NUTRIČNÍ STUDIE Mgr. Tereza Vrábelová, MUDr. Petr Tláskal Csc., MUDr. Jakub Zieg Ph.D., RNDr. Marie Hladíková 2.12.2016 Praha OTÁZKY Jak je to s pitným režimem

Více

Znáš zásady zdravého životního stylu? Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol

Znáš zásady zdravého životního stylu? Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol Znáš zásady zdravého životního stylu? Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol Agentura J.L.M. I/2012 Výsledky průzkumu mezi žáky škol v rámci osvětové akce Obezita není náhoda Cílem průzkumu, který

Více

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA CO JE SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Co chutná dětem. Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol

Co chutná dětem. Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol Co chutná dětem Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol Agentura J.L.M. X/2011 Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol v rámci osvětové akce Obezita není náhoda Cílem průzkumu, který proběhl mezi

Více

Výživa dětí. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dětí. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dětí Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Seznam příloh Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Příloha 1 Příloha 2 Dotazník Vážená paní/ vážený pane, jmenuji se Veronika Kuncířová a jsem studentkou

Více

Lze naplnit požadavky pamlskové vyhlášky ze stávajícího sortimentu potravin na trhu?

Lze naplnit požadavky pamlskové vyhlášky ze stávajícího sortimentu potravin na trhu? Lze naplnit požadavky pamlskové vyhlášky ze stávajícího sortimentu potravin na trhu? konference Školní stravování 2017 Květa Krajíčková, nutriční terapeutka Vyhláška 55/2011 Sb. - vyhláška o činnostech

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči

První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči ZŠ A MŠ ANGEL Dokument k diskusi 13. listopadu 2014 Základní údaje Průzkum ke zřízení Stravovací komise ZŠ a MŠAngel Veřejná adresa průzkumu:

Více

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6.

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6. Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.35 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Cílem není okamžitá změna všech postupů zavedených ve školní jídelně, ale krok za krokem realizovaná změna přístupu k dané problematice.

Cílem není okamžitá změna všech postupů zavedených ve školní jídelně, ale krok za krokem realizovaná změna přístupu k dané problematice. PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ Vážení rodiče, JÍDELNA v měsíci březnu naše ŠJ vstoupila do projektu Zdravá školní jídelna. Za vznikem projektu stojí odborníci na výživu za Státního zdravotního ústavu ve spolupráci

Více

Příloha č. 1 Dotazník

Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 1 Dotazník Vážená paní, vážená slečno, Dovoluji si Vás požádat o vyplnění dotazníku, který slouží jako podklad ke zpracování mé diplomové práce. Práce je zaměřena na zjištění stravovacích zvyklostí

Více

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo.

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

Potravinové. alergie. Co to je potravinová alergie?

Potravinové. alergie. Co to je potravinová alergie? alergie Potravinové alergie Co to je potravinová alergie? O potravinové alergii hovoříme při neadekvátní reakci organismu na konzumaci stravy, která obsahovala netolerovanou potravinu, popřípadě její určitou

Více

Základní škola a mateřská škola Liběšice Jídelní lístek 14. 12. 18. 12. 2015

Základní škola a mateřská škola Liběšice Jídelní lístek 14. 12. 18. 12. 2015 Základní škola a mateřská škola Liběšice Jídelní lístek 14. 12. 18. 12. 2015 PONDĚLÍ: Př: chléb, tvarohová pomazánka s nivou, jahodový čaj Sv ZŠ: chléb, tvarohová pomazánka s nivou, jahodový čaj Pol :

Více

Jídelní lístek Chléb s pomazánkou z tuňáka, čaj. Polévka rajská s rýží Smažený sýr, brambory, tatarská omáčka šípkový čaj

Jídelní lístek Chléb s pomazánkou z tuňáka, čaj. Polévka rajská s rýží Smažený sýr, brambory, tatarská omáčka šípkový čaj 1. - 4. 10. 2013 Chléb s pomazánkou z tuňáka, čaj Polévka rajská s rýží Smažený sýr, brambory, tatarská omáčka šípkový čaj Rohlík s perlou a rajče, mléko Chléb se salámovou pomazánkou, čaj Polévka hovězí

Více

MUDr. Milan Flekač, Ph.D.

MUDr. Milan Flekač, Ph.D. MUDr. Milan Flekač, Ph.D. Dieta Pojem dieta z řečtiny = denní režim Vhodný způsob stravování, který ovlivňuje onemocnění. U DM patří mezi pilíře terapie. Levný a velice účinný prostředek léčby. Výrazná

Více

Nutriční problematika romské populace

Nutriční problematika romské populace Nutriční problematika romské populace Situace v ČR V ČR žije 250 300 000 Romů (3 % obyvatelstva) Podle příslušnosti k etnickým skupinám: 1. Slovenští Romové (75%) 2. Olaští Romové (15%) 3. Maďarští Romové

Více

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Dieta porodnická dia ve FNKV Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Obecná výživová doporučení pro těhotné ženy Příjem energie: Navýšení energetického příjmu od 10. týdne těhotenství u žen s převažující

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

Co je cholesterol? (10R,13R)-10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17- dodecahydro-1h-cyclopenta [a]phenanthren-3-ol

Co je cholesterol? (10R,13R)-10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17- dodecahydro-1h-cyclopenta [a]phenanthren-3-ol Co je cholesterol? - Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. - Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných

Více

STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA

STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci s SZŠ a VOŠ Jihlava a VŠP Jihlava Jihlava 2012

Více

Problematika dětské obezity. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Problematika dětské obezity. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Problematika dětské obezity Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Obezita = nakupení tukové tkáně = rozdíl oproti obezitě dospělých Na nárůstu hmotnosti se podílí i rozvoj muskulosteletárního systému

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz Hubněte zdravě......a natrvalo Výživa pilíř zdraví www.stob.cz www.stobklub.cz Špatný životní styl a civilizační onemocnění I přesto, že jsou tato témata stále omílaná ve stovkách publikací, na internetových

Více

Tuky a chronické onemocnění ledvin

Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky a chronické onemocnění ledvin 4. 4. 2019 Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky mají ve výživě své nezastupitelné místo. Jsou ze všech živin nejenergetičtější obsahují zhruba dvojnásobnou energetickou

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy.

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy. ZDRAVÉ DÍTĚ z pohledu výživy www.kpclinic.cz VÍM, CO JÍM A JÍM ZDRAVĚ Miminku stačí mateřské mléko, aby rostlo Čím jsme starší zvyšují se nároky organismu na energii ABYSTE SPRÁVNĚ ROSTLY, POTŘEBUJETE

Více

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.10.2017 Přesnídávka Celozrnné pečivo s pomazánkou z karotky, kakao (A: 01,03,07,11) Polévka Rýžová s vejcem (A: 03,09) Oběd Milánské špagety se sýrem, nápoj granátové jablko (koktejl), hroznové

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Výživový dotazník. Přílohy. Příloha A vzor dotazníku

Výživový dotazník. Přílohy. Příloha A vzor dotazníku Přílohy Příloha A vzor dotazníku Výživový dotazník Vážený pane, Vážená paní, prosím Vás o vyplnění tohoto výživového dotazníku, který použiji pro zhodnocení Vašich stravovacích návyků a životního stylu.

Více

Datum: 19.2.2013 Třída: 8.B www.zdrava-vyziva.net www.wikipedia.cz

Datum: 19.2.2013 Třída: 8.B www.zdrava-vyziva.net www.wikipedia.cz Složka sady Autor Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Předmět Tematický okruh Téma VY_52_INOVACE_Pr.8.14 Michaela Gleichová Člověk a příroda Přírodopis Přírodopis Biologie člověka Zdravá výživa Ročník 8.

Více

VÝŽIVA DĚTÍ A MLADISTVÝCH. PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. Email:jitkajirsakova@seznam.cz

VÝŽIVA DĚTÍ A MLADISTVÝCH. PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. Email:jitkajirsakova@seznam.cz VÝŽIVA DĚTÍ A MLADISTVÝCH PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. Email:jitkajirsakova@seznam.cz Základní pojmy Poživatiny lidská potrava; vše, co slouží k výživě organismu Dělíme na : potraviny = mají výživovou

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb. co je OUT?

Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb. co je OUT? Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb co je OUT? Kombinace masová polévka + sladký pokrm + Gulášová polévka Honzovy buchty + Ruský boršč Šišky s mákem Proč out? Tuto klasiku jsme milovali.

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti

Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Název: Žijeme zdravě Pracovní list číslo: 23 Vypracovala: Mgr. Andrea Havlová Datum vytvoření : 2.6.2012 Určeno pro: 2. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

Hygiena a školní zdravotnictví. Výživa a pitný režim

Hygiena a školní zdravotnictví. Výživa a pitný režim Hygiena a školní zdravotnictví Výživa a pitný režim Diskuse Proč je zdravá výživa důležitá? Jak byste definovali zdravou výživu? Zdravá výživa a populace České republiky. Jakým způsobem vést dítě ke zdravé

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

2. - 6.6.2014. Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek

2. - 6.6.2014. Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek 2. - 6.6.2014 Přesnídávka : Mléčná rýže, kukuřičné lupínky Polévka : Rajská s těstovinami Hlavní chod : Zeleninové rizoto se sýrem, červená řepa Svačina : Rohlík s kuřecí pěnou, rajče Přesnídávka : Bábovka,

Více

Stáž v komunitní výživě Seminární práce

Stáž v komunitní výživě Seminární práce Stáž v komunitní výživě Seminární práce Univerzita Karlova v Praze. lékařská fakulta Specializace ve zdravotnictví Mgr. Martina Kollerová ročník:. BNT 0/0 . Popis zařízení ZŠ Táborská Příspěvková organizace

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.9.2017 Přesnídávka Loupák, bílá káva (A: 01,03,07) Polévka Hovězí nudlová (A: 01,07,09) Oběd Přírní vepřový řízek, bramborová kaše, červená řepa, čaj (A: 07) Svačina Houska s ramou a okurka, čaj

Více

Centrum zdravého životního stylu

Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na 7 dní Stránka 1 z 6 Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na míru Rozpis jídel na 7 dní včetně přesného množství gramů potravin, množství bílkovin, sacharidů,

Více

do Čtvrtek Pátek

do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.11.2018 Přesnídávka Chléb s tuňákovou pomazánkou, čaj (A: 01,04,07) Polévka Brokolicová krémová (A: Oběd Zeleninové bulgureto s kuřecí masem, zelný salát s řepou, čaj, ovocný jogurt (A: 01,07,09)

Více

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S PORADENSTVÍM PRO DĚTI DO 3 LET. Hana Knížková, DiS. Registrovaný nutriční terapeut

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S PORADENSTVÍM PRO DĚTI DO 3 LET. Hana Knížková, DiS. Registrovaný nutriční terapeut PRVNÍ ZKUŠENOSTI S PORADENSTVÍM PRO DĚTI DO 3 LET Hana Knížková, DiS. Registrovaný nutriční terapeut Celostátní konference nutričních terapeutů 20. listopadu 2013 PORADENSKÉ CENTRUM VÝŽIVA DĚTÍ (PCVD)

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 5. 9. 2016 DO 18. 9. 2016 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Polévka hovězí se zeleninovými nočky (1,, 6, 7, 9, 1), Mléko, Vejce vařené (), Koprová omáčka

Více

Diabetes mellitus a stravování

Diabetes mellitus a stravování Diabetes mellitus a stravování Složení stravy Výživová hodnota (nutriční jakost) Energetická hodnota (výtěžnost) 1. Vitaminy 2. Minerální látky 3. Voda 1. Sacharidy 2. Bílkoviny 3. Tuky Rozdíly v diabetické

Více

Prevence a léčba obezity v Evropské unii Současný stav v ČR

Prevence a léčba obezity v Evropské unii Současný stav v ČR Prevence a léčba obezity v Evropské unii Současný stav v ČR Kunešová M., Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity Endokrinologický ústav, Praha 8.11. 2007 Eurocentrum Praha Výskyt nadváhy a obezity v jednotlivých

Více

NÁVOD JAK NA TO TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA POMŮCKA PRO VÁS

NÁVOD JAK NA TO TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA POMŮCKA PRO VÁS TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA NÁVOD JAK NA TO POMŮCKA PRO VÁS Tento letáček slouží jako pomůcka k vylepšení stravovacích a pohybových zvyklostí. Pro dobrý základ může posloužit pravidlo

Více

Dieta u dialyzovaných pacientů

Dieta u dialyzovaných pacientů Dieta u dialyzovaných pacientů Hyperfosfatémie u dialyzovaných pacientů, její rizika a možnosti řešení Dana Sasaková - nutriční terapeut FMC DS, s.r.o. Kunětická hora, Dříteč 155, 24.5.2013 Čtyři základní

Více

Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec

Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec Čerstvé suroviny a potraviny ve školních stravovacích zařízeních Obecné doporučení: Statutární město Liberec

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

Gravidita a bariatrie. Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum

Gravidita a bariatrie. Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum Gravidita a bariatrie Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum Co o tom víme? Obezita je jedním z faktorů, které se významně podílejí na neplodnosti u žen. Vysoce

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 15. 8. 2016 DO 4. 9. 2016 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Polévka bramborová (1, 3, 6, 7, 9, 13), 7), Zeleninové rizoto s kuřecím masem sypané sýrem

Více

Psychologie výživy a energie wellness jídla

Psychologie výživy a energie wellness jídla Psychologie výživy a energie wellness jídla Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Stupně stravovací úrovně Stupně stravovací úrovně jsou kvalitativně

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učeb. materiálu předmět, tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_LUK_PS_1_01

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Pokyny k sepsání jídelníčku

Pokyny k sepsání jídelníčku Pokyny k sepsání jídelníčku měl byste zaznamenat vše co sníte a vypijete během 2 všedních (po-pá) a 1 víkendového dne (so+ne) obecné zásady: jídelníček zapisujte průběžně nejlépe hned poté, co něco sníte

Více

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 25. 2016 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Brokolicový krém Obložený toustový Pažitkový krém, Smažené rybí filé, brambory,, rajčatový

Více

Seznam příloh. Příloha A (PA): Desatero pro zápis do diabetického deníčku. Příloha B (PB): Diabetické deníčky každého pacienta

Seznam příloh. Příloha A (PA): Desatero pro zápis do diabetického deníčku. Příloha B (PB): Diabetické deníčky každého pacienta Seznam příloh Příloha A (PA): Desatero pro zápis do diabetického deníčku Příloha B (PB): Diabetické deníčky každého pacienta PA: Desatero pro zápis do diabetického deníčku 1. Zapisujte vše okamžitě po

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

Monitoring nabídky potravin ve školách

Monitoring nabídky potravin ve školách Monitoring nabídky potravin ve školách MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. MUDr. Zdenka Trestrová Ministerstvo zdravotnictví MUDr. Jana Pilnáčková KHS Libereckého kraje se sídlem v Liberce Předpoklady úkolu HH

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Výživová doporučení Stravování a režim jednotlivců Stravování a režim skupin Stravování a režim populace

Více

Hodnocení jídelníčku dle Nutričního doporučení

Hodnocení jídelníčku dle Nutričního doporučení Hodnocení jídelníčku dle Nutričního doporučení Škola: Základní škola Náchod-Plhov, Příkopy 11856, 547 01 Náchod Jídelníček za měsíc: duben 2017 17 stravovacích dní z důvodu Velikonočních prázdnin Hodnotitel:

Více

STUDIE ZDRAVÍ DĚTÍ 2016

STUDIE ZDRAVÍ DĚTÍ 2016 STUDIE ZDRAVÍ DĚTÍ 2016 BMI, DRŽENÍ TĚLA, ŽIVOTNÍ STYL MUDr. Kristýna Žejglicová Státní zdravotní ústav Praha Tělesná hmotnost u dětí Hodnocena pomocí percentilových grafů BMI (zohledňují věk a pohlaví

Více

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová Látkové složení potravin Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Látkové

Více

Mateřská škola II. Pár slov úvodem. Úvod do problematiky spotřebního koše

Mateřská škola II. Pár slov úvodem. Úvod do problematiky spotřebního koše Pár slov úvodem Tato zpráva je odborně zaměřena na zhodnocení výživy ve školkách. Výživa ve školkách však není pouze otázkou pracovníků ve školní jídelně. Má návaznost na celé okolí dítěte rodinu, pedagogické

Více

Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak.

Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Řada Tesco Healthy Living nabízí širokou škálu výrobků pro podporu zdravého životního stylu. V nabídce najdete různé

Více

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Oběd Velikonoční pondělí

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Oběd Velikonoční pondělí Pondělí 2.4.2018 Oběd Velikonoční pondělí Úterý 3.4.2018 Přesnídávka Chléb s tuňákovou pomazánkou, čaj (A: 01,04,07) Polévka Fazolová se zeleninou (A: 09) Oběd Zapečené těstoviny s masem, zelný salát s

Více

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH MOŽNOSTI ÚPRAVY DIETNÍHO REŽIMU HEMODIALYZOVANÝCH PACIENTŮ PŘI HOSPITALIZACI Mengerová O. 1, Duchková M. 1, Hanzlíková P. 1, Teplan V. 2 ÚOP 1, KN TC 2 ; IKEM Praha DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH Musí

Více

Jídelní lístek MŠ období: 1.10. - 2.10. 2015

Jídelní lístek MŠ období: 1.10. - 2.10. 2015 Jídelní lístek MŠ období: 1.10. - 2.10. 2015 Pórková 1,3,7,9 Čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou 1,3,9,7 1.10.2015 čtvrtek Ovocný čaj Chléb, vajíčková pomazánka z tvarohu, zelenina, mléko 1,3,7,10

Více

Pondělí 3.3.2014. Úterý 4.3.2014. Středa 5.3.2014. Čtvrtek 6.3.2014. Pátek 7.3.2014

Pondělí 3.3.2014. Úterý 4.3.2014. Středa 5.3.2014. Čtvrtek 6.3.2014. Pátek 7.3.2014 Pondělí 3.3.2014 bramboračka nudle s mákem, mléčný nápoj bramborový knedlík, zelí, smažená cibulka chléb, tuňáková pomazánka, čaj sýrový rohlík, mléko, čaj Úterý 4.3.2014 kuřecí vývar s těstovinou čočka

Více