AGRESE AGRESIVITA. Bohuslav Legierský Masarykova univerzita 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AGRESE AGRESIVITA. Bohuslav Legierský Masarykova univerzita 2014"

Transkript

1 AGRESE AGRESIVITA Bohuslav Legierský Masarykova univerzita 2014

2 ÚVOD

3

4 AGRESE lze chápat v užším smyslu jako fyzický nebo slovní útok, násilí, napadení či nepřátelství dále tendence zničit nebo poškodit nějaký objekt může být zaměřena: vůči jednotlivým osobám vůči nějaké skupině obyvatel ( obětní beránek ) vůči celé společnosti

5 Rozeznáváme více typů agrese: z hlediska formy: myšlenková, verbální, fyzická z hlediska povahy a kontextu příčin: afektivní, instrumentální + nově šikanování z hlediska zaměření: proti osobám, věcem, nebo na jiný objekt, než který byl spouštěčem

6 Fromm agresi rozděluje podle záměrů, kontextu a motivace na 5 typů: neúmyslná agrese jedna se o neúmyslné poškozeni druhého jedince. hravá agrese motivem k tomuto typu je hra (sport, dětská hra). sebe prosazující se agrese slouží k sebeprosazení jedince ve společnosti. obranná agrese reakce na ohroženi. instrumentální agrese agrese sloužící k dosaženi určitého cíle, uspokojeni potřeby.

7 Přesunutí agrese sportovec se dostává do situací, kdy je mu něco nespravedlivě vytýkáno (trenérem, funkcionářem ), je obětí agrese někoho jiného, ale nemůže si dovolit mu tuto agresi vrátit, následuje řetězová reakce je nutné si uvědomit, zda agresivní chování, které někdo projevuje vůči nám - nám patří nebo ne agresivní chování druhých vyvolává kontraagresi, která vede ke zbytečným konfliktům (ten, kdo se chová agresivně, se po chvíli odreaguje a agrese zmizí).

8 Každý sportovec se snaží prosadit mezi ostatními (nejenom ve svém odvětvi), snaží se přijít na to, jak si mezi ostatními vydobýt své postavení. Každý druh sportu v naši současné společnosti má svoji formu agrese, především u míčových sportu. Podle pravidel lze ji rozdělit do čtyř skupin. agrese vědoma - podle pravidel agrese vědoma - mimo pravidla agrese nevědoma - podle pravidel agrese nevědoma - mimo pravidla

9 Často se ale nerozlišuji agresivní a neagresivní způsoby chování ve sportu. Dominantní chováni se rozděluji: dominantní chováni intrasportovní (podle pravidel) dominantní chováni extrasportovní (mimo pravidla).

10 Následující klasifikace dominantního chováni je od nich převzata: intrasportovní dominantní chování přímé, fyzicky instrumentální dominantní chování (boxováni, vražení do soupeře ve fotbale, bodycheck v ledním hokeji) expresivní dominantní chování nepřímé (bez taktické koncepce, zuřivý útok nebo obrana) intrapunitivní psychická agrese (sám si nadává) ritualizovaná snaha o moc a uplatněni (bloková /zónová/ hra v házené a basketbalu ) rozdílná, duševní schopnost prosazeni (taktické varianty)

11 Surový fyzicky kontakt praktikovaný v některých sportech formou srážky, naraženi, strkáni, bráněni v pohybu a dalších forem fyzického kontaktu, které mohou vést ke zraněni. Hraniční násilí praktiky porušující herní pravidla, které jsou hráči i trenéry tolerovány: strkání, údery loktem nejenom ve fotbale, boj o puk při vhazováni v ledním hokeji atp.

12 Polokriminální násilí praktiky, které hrubě porušuji nejen pravidla, ale i uznávané právní a morální normy a ohrožuji fyzicky hráče: kopance, údery do obličeje, zjevné přestupky (fauly), plivance. Kriminální násilí praktiky zjevně protizákonné a mezi hráči odsuzované a trestně stíhatelné. Úmyslně a vážně zranit či dokonce zabit hráče.

13 Agrese je posílena předpokladem úspěšnosti a naopak předpokládány trest agresi tlumí. Při boji proti agresi hrozbou trestu (přerušení hry popř. udělení OT) je třeba si uvědomit, že není tlumena příčina agresivity (zpravidla emoce hněvu, vzteku), ale pouze projevy. Emoční příčiny se pod hrozbou trestu mohou naopak kumulovat. Ve sportu se tlumí především agrese nezvládnuta, neadaptivní. Ostatní agrese ke sportu patři.

14 Z hlediska duševní hygieny je zvládnutá agrese prospěšná. Redukuje napěti a obnovuje duševní rovnováhu. Sportovní agrese-mají širší význam, který přesahuje hranice sportu. Ve sportu se agrese usměrňuje (kanalizuje) ve směru vzestupu motivace k činnosti, k "zakousnuti se do problému", k překonávaní překážek (tzv. předstartovní horečka). V tom je ukryt určitý výchovny potenciál.

15 Agresivita = tendence k útočnému, či nepřátelskému jednání vůči druhé bytosti, kolektivu, instituci apod. nebo vůči sobě samému; zahrnuje značnou šíři projevu od symbolických řečových forem až po fyzické napadení.

16 Existují dva názory na kořeny agresivity. První předpokládá, že agresivita je něco vrozeného, nějaký pud, který máme v různé míře všichni, a který se musí vybít. Je možné pouze tlumit formy tohoto vybíjení, usměrňovat je, ale nelze jim zabránit. Další názor tvrdí, že člověk se agresivním teprve stává vlivem působení prostředí, výchovy v rodině, ve škole, v partě nebo sledováním akčních filmů. Takto pojatou agresivitu je možné ovlivnit. Většina současných odborníků tvrdí - jedná o kombinaci obou vlivů.

17 Sportovec se denně potýká s přiměřeně náročnými problémy (špatné výkony, prohra atd.) a v případě nepříjemných těchto událostí dokáže svou vrozenou agresivitu zvládnout. Nicméně různí lidé reagují na nepříjemné situace různě, největší rozdíl se pak projeví v případě nadměrné zátěže (stresové situace). Vývojově počáteční reakce na zátěž jsou útok nebo útěk, popřípadě znehybnění ("mrtvý brouk" splývá s prostředím). Formou útoku je pak právě agresivita, agrese, negativismus, introverze, egocentrismus...

18 Existuje několik typů agresorů: Emocionálně reaktivní typ agresorů se nechá snadno vyprovokovat. Jsou náchylní k emocionálním reakcím. Agresivní chování může být vyprovokováno i nedorozuměním, které si násilník vysvětlí nepřátelsky. Instrumentální typ prostřednictvím agrese cílevědomě a promyšleně uspokojuje svoje potřeby a dosahuje cílů (moc, peníze, postavení). Agresi iniciuje, jedná chladně a se záměrem oběti uškodit. Má potřebu ovládat druhé, čímž může zakrývat svůj vlastní strach.

19 Aplikace rozděleni agresivity na sportovní prostředí: fyzická aktivní přímá (např. přímý útok na soupeře úderem na obličej) fyzická aktivní nepřímá (např. pověřím svého spoluhráče tím, aby napadl jednoho ze soupeřů) fyzická pasívní přímá (fyzické bráněni někomu v dosahování jeho cílů např. postavím se soupeři do cesty a bráním jeho pohyb)

20 fyzická pasivní nepřímá (např. odmítnuti splnit požadavky např. jako trenér odmítne vystřídat agresivního hráče) verbální aktívní přímá (např. nadávky a urážky) verbální aktivní nepřímá (např. pomlouvám protihráče) verbální pasívní přímá (např. odmítnu mluvit s protihráčem) verbální pasívní nepřímá (např. nezastat se někoho, víme-li, že je kritizován neprávem)

21 Příčiny přibývající agresivity: Dnešní obecný nedostatek spontánní aktivity, tělesné práce a pohybu. jednou z charakteristik živého organismu je jeho pohyblivost děti jsou nesmírně pohyblivý a dynamický živel (až do puberty odpočívají pohybem) unavené skupiny svalové a vyčerpané buňky mozkové si odpočinou v procesu útlumu tehdy, když jsou do činnosti uvedeny jiné svaly a jiné partie mozku (np. Nemůže-li kluk kopat do mičudy, bude kopat do druhých dětí

22 frustrace = psychický stav, který vzniká, když uspokojení nějaké aktivizované potřeby je v dohledu, leč nemůže ho být dosaženo, frustrace vede k agresi, vzbuzená agrese se pak obrací proti původcům oné frustrace, tj. třeba proti rozhodčím,

23 různé formy psychické deprivace = psychický stav, který vzniká, když nějaká základní psychická potřeba není uspokojována tak dlouho (np. neuznání dosažení branky, přerušení hry pro ofsajd ), až zaniká nebo si hledá uspokojení nějakým jiným, tj. náhradním a nepřirozeným způsobem (např. kritika rozhodčích).

24 Fotbal, lední hokej a násilí Fotbal a lední hokej v dnešní době patři mezi tvrdší kontaktní sporty, ve kterých se běžně užívá zastrašováni a násilí jako prostředků k dosažení vítězství, podpory osobni kariéry, umocněni dramatičnosti diváckých zážitku a zvýšeni komerčního přínosu sportovců a sponzorů. V obou těchto profesionálních sportech jsou někteří hráči určeni pravě k tomu, aby sice chránili své spoluhráče, ale na druhé straně asistovali svému tymu provokováním a zastrašováním (np. Řepka, Duda ).

25 Rozdělení agresivity s pohledu sportu: 1. Taktické násilí hráči, trenéři funkcionáři používají tohoto násilí, protože se domnívají, že je v tom šance na dosaženi lepšího výsledku, na zajištěni úspěchu ve hře. 2. Symbolické násilí je rituálním projevem agrese, určitou formou kulturního vzoru chováni. Zahrnuje zdánlivě neplánované a chaotické sportovní scény, které jsou v rozporu s,,nepsanými pravidly chováni. Nevznikají zde skutečné fyzické a psychologické škody.

26 3. Skutečné násilí jedna se o násilí, které skutečně,,bolí. Může byt výrazem nezvládnutí herních pravidel, nebo se může jednat o krajně neadekvátní reakci na chováni a jednáni soupeře. 4. Násilí s úmyslem těžce zranit a poškodit soupeře a vyřadit ho ze hry. Jedna se o násilí, které má za následek těžké ublíženi na zdraví.

27 Sportovci mohou byt ovlivněni mnoha dalšími faktory Vnější vlivy sportovní agrese: Funkcionáři před utkáním se chovají milosrdně, ale během a po utkání v mnoha případech mají tzv. obracenou tvář hlavně na rozhodčí.

28 Trenéři - už od malých žáčků se snaží ve sportovcích vytvořit onu dravou, násilnou agresivitu, které říkají vznešeně progresivita a sebevědomí, které jim mají pomoci dosáhnout kýžených výsledků. Častokrát je tak možné sledovat v utkáni mladých fotbalových a hokejových hráčů, jak jim trenér přikazuje faulovat protihráče (sejmi ho), za každou cenu vyhrát utkání jakýmkoliv způsobem. Přitom by mělo v těchto utkáních jit hlavně o radost z pohybu, týmovou spolupráci a vytváření kladných pocitů a zážitků ze sportu a fair play.

29 Diváci - zároveň se také poukazuje i na projevy násilí u sportovních diváků a jejich vazbu na děni na hřištích (bučení, vhazování nebezpečných předmětů na sportoviště, vniknutí...). Hráči jsou exekutory, všech přání trenéru, funkcionářů a diváků.

30 Jakým způsobem zacházíte s agresivními pocity vy sami? MPC-HC x86.exe MPC-HC x64.exe Mpc-hc.lnk

Psychologický přístup k agresivním nemocným

Psychologický přístup k agresivním nemocným Psychologický přístup k agresivním nemocným Mgr.Alexandra Škrobánková Hematoonkologická klinika FN Olomouc Oddělení klinické psychologie FN Olomouc 25.1.2007 AGRESE chování, které je vedeno se záměrem

Více

Hra tělem v žákovských kategoriích

Hra tělem v žákovských kategoriích Hra tělem v žákovských kategoriích Posun věkové hranice a. Od roku 2005 byla v platnosti směrnice ČSLH, omezující hru tělem pro kategorii žáků 5. tříd a mladších. b. Od září 2012 se věková hranice posouvá

Více

5.19. Sportovní hry (nepovinný předmět)

5.19. Sportovní hry (nepovinný předmět) 5.19. Sportovní hry (nepovinný předmět) 5.19.1. Charakteristika předmětu Nepovinný předmět Sportovní hry vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a zdraví, navazuje na povinný předmět Tělesná výchova, který

Více

POKYNY K POPISU PŘESTUPKŮ

POKYNY K POPISU PŘESTUPKŮ Pravidlová komise Fotbalové asociace České republiky Diskařská 2431/4, 169 00 PRAHA 6 - Strahov Metodický pokyn 02-2018 POKYNY K POPISU PŘESTUPKŮ Pravidlová komise FAČR k popisu přestupků uváděných v Zápisu

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová ŠIKANA Charakteristika šikany Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem

Více

Sazebník pokut a trestů

Sazebník pokut a trestů Sazebník pokut a trestů Univerzitní liga, z.s., IČ:204 62 11, Žerotínovo nám.617/9, 60 200 Brno Článek 1 Zkratky uvedené v sazebníku pokut a trestů S M R ŽK ČK DK Stop v následném ligovém kole Stop na

Více

INFORMACE DISCIPLINÁRNÍ KOMISE https://www.youtube.com/watch?v=cjaddato0fa

INFORMACE DISCIPLINÁRNÍ KOMISE https://www.youtube.com/watch?v=cjaddato0fa Fotbalová asociace České republiky OKRESNÍ FOTBALOVÝ SVAZ BRNO-VENKOV INFORMACE DISCIPLINÁRNÍ KOMISE https://www.youtube.com/watch?v=cjaddato0fa Vypracoval: Lukáš Tunka Seminář rozhodčích v Řícmanicích

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu SPORTOVNÍ VÝCHOVA. Volitelný předmět

Charakteristika vyučovacího předmětu SPORTOVNÍ VÝCHOVA. Volitelný předmět 3. Učební osnovy volitelných předmětů Charakteristika vyučovacího předmětu SPORTOVNÍ VÝCHOVA Volitelný předmět Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Organizační vymezení předmětu: Sportovní

Více

ROZDÍLY V PRAVIDLECH 2010 2014 2014 2018 22. 8. 2015

ROZDÍLY V PRAVIDLECH 2010 2014 2014 2018 22. 8. 2015 ROZDÍLY V PRAVIDLECH 2010 2014 2014 2018 22. 8. 2015 PRAVIDLO 7 DEFINICE BREJKU hráč má puk pod kontrolou nebo je ve zjevné pozici jej získat PRAVIDLO 23 NEOPRÁVNĚNÝ HRÁČ ÚČASTNÍCÍ SE UTKÁNÍ gól neplatil,

Více

ZDRAVÁ ŠKOLA POHYBU Jan Outlý 2018

ZDRAVÁ ŠKOLA POHYBU Jan Outlý 2018 ZDRAVÁ ŠKOLA POHYBU Jan Outlý 2018 KOMUNIKACE KONFLIKT SEBEOBRANA VNÍMÁNÍ ZDRAVÍ Stav harmonické rovnováhy tělesné, duševní, sociální a emociální (WHO). Zdraví je ROVNOVÁHA Bio, psycho, socio, spirituální.

Více

BRNĚNSKÝ SVAZ MALÉ KOPANÉ, o. s. SAZEBNÍK POKUT A TRESTŮ ZKRATKY UVEDENÉ V SAZEBNÍKU POKUT A TRESTŮ

BRNĚNSKÝ SVAZ MALÉ KOPANÉ, o. s. SAZEBNÍK POKUT A TRESTŮ ZKRATKY UVEDENÉ V SAZEBNÍKU POKUT A TRESTŮ info@malakopanabrno.cz 1 S Stop v následném ligovém kole 2 M Stop na jeden měsíc hrací doby 3 R Stop na jeden rok hrací doby 4 ŽK Žlutá karta 5 ČK Červená karta 6 DK Disciplinární komise BRNĚNSKÝ SVAZ

Více

SAZEBNÍK POKUT, TRESTŮ, POPLATKŮ A ODMĚN MALÉ KOPANÉ BLANSKO o.s.

SAZEBNÍK POKUT, TRESTŮ, POPLATKŮ A ODMĚN MALÉ KOPANÉ BLANSKO o.s. SAZEBNÍK POKUT, TRESTŮ, POPLATKŮ A ODMĚN MALÉ KOPANÉ BLANSKO o.s. A. PŘÍKLADOVÝ SAZEBNÍK TRESTŮ ZA DISCIPLINÁRNÍ PROVINĚNÍ JEDNOTLIVCŮ 1. NESPORTOVNÍ CHOVÁNÍ NA HŘIŠTI: 1.1 Za nesportovní chování se považuje

Více

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz Seminář pro rodiče ŠIKANA Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz tlaky na dítě Šikana je.. Úmyslné a opakované ubližování slabšímu (neschopnému obrany) jedincem

Více

Herní činnosti jednotlivce obranné Základem Herních činností jednotlivce (HČJ) je herní činnost, která obsahuje složku technickou, taktickou, kondiční a intelektovou. HČJ dělíme na obranné a útočné tak,

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha 2 Úvod Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních

Více

Pravidla malé kopané turnajů SlaviaTour

Pravidla malé kopané turnajů SlaviaTour Pravidla malé kopané turnajů SlaviaTour Článek I. Počet hráčů 1. Hraje se systémem 4+1, tj. 4 hráči v poli a brankář. Brankář je od ostatních hráčů barevně odlišen. 2. Obdrží-li hráč žlutou nebo červenou

Více

CAN-Child Abuse and Neglect

CAN-Child Abuse and Neglect CAN-Child Abuse and Neglect Jakékoliv nenáhodné, preventabilní, vědomé i nevědomé jednání rodiče, vychovatele nebo jiné osoby vůči dítěti, jeţ je v dané společnosti nepřijatelné nebo odmítané a jeţ poškozuje

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

ČESKOLIPSKÁ FLORBALOVÁ AKADEMIE DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD ČESKOLIPSKÉ AMATÉRSKÉ FLORBALOVÉ LIGY

ČESKOLIPSKÁ FLORBALOVÁ AKADEMIE DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD ČESKOLIPSKÉ AMATÉRSKÉ FLORBALOVÉ LIGY ČESKOLIPSKÁ FLORBALOVÁ AKADEMIE DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD ČESKOLIPSKÉ AMATÉRSKÉ FLORBALOVÉ LIGY článek 1 Úvodní ustanovení 1.1 Působnost disciplinárního řádu Podle tohoto disciplinárního řádu Českolipské amatérské

Více

Manažerská psychologie

Manažerská psychologie Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS) 6. přednáška Pracovní motivace Zdroje motivace, dynamika motivace, teorie motivace Mgr. Petra Halířová 2010 Literatura Povinná: Bedrnová, Nový:

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U14 UČ SE TRÉNOVAT A VYHRÁVAT

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U14 UČ SE TRÉNOVAT A VYHRÁVAT CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U14 UČ SE TRÉNOVAT A VYHRÁVAT VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI období bouřlivého rozvoje puberta velmi obtížné období jak pro děti, tak pro dospělé děti nejsou už děti, ale nejsou ani dospělí

Více

Školení zisku licence B. Kladno Martin Komárek

Školení zisku licence B. Kladno Martin Komárek Školení zisku licence B Kladno 12.8.2017 Martin Komárek Obranné kombinace Základní otázka zní?: Ø Coje to obranná činnost? Ø Obranná fáze = situace, ve které jeden z celků není v držení míčku a snaží se

Více

Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS)

Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS) Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS) POUŽÍVEJTE POUZE PŘEDEPSANÉ TISKOPISY Zápisu o utkání a před odchodem k řízení utkání se přesvědčte, zda tento

Více

SAZEBNÍK POKUT, TRESTŮ, POPLATKŮ A ODMĚN SVAZ MALÉHO FOTBALU BLANENSKO, z.s.

SAZEBNÍK POKUT, TRESTŮ, POPLATKŮ A ODMĚN SVAZ MALÉHO FOTBALU BLANENSKO, z.s. SAZEBNÍK POKUT, TRESTŮ, POPLATKŮ A ODMĚN SVAZ MALÉHO FOTBALU BLANENSKO, z.s. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Např: neúspěch u zkoušky, příliš velké pracovní napětí, rozchod s partnerem, úmrtí blízkého člověka (rodina, přítel).

Např: neúspěch u zkoušky, příliš velké pracovní napětí, rozchod s partnerem, úmrtí blízkého člověka (rodina, přítel). Otázka: Náročné životní situace Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Kriss Náročné životní situace (stres,frustrace,deprivace) = situace, které brání nebo stěžují člověku dosažení cíle Např: neúspěch

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských věd

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Fotbalová asociace České republiky

Fotbalová asociace České republiky Fotbalová asociace České republiky Pravidlová komise FAČR Diskařská 2431/4, 160 17 Praha 6 Strahov Metodický pokyn č. 02/2012 Pravidlová komise FAČR k popisu přestupků uváděných v Zápisu o utkání rozhodčími

Více

POKYNY K POPISU PŘESTUPKŮ

POKYNY K POPISU PŘESTUPKŮ Pravidlová komise Fotbalové asociace České republiky Diskařská 2431/4, 169 00 PRAHA 6 - Strahov Metodický pokyn 02 2016 POKYNY K POPISU PŘESTUPKŮ Pravidlová komise FAČR k popisu přestupků uváděných v Zápisu

Více

6.22 Tělesná výchova 1.stupeň

6.22 Tělesná výchova 1.stupeň VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Člověk a zdraví Tělesná výchova 6.22 Tělesná výchova 1.stupeň Tělesná výchova je vyučovacím předmětem, jehoţ cíle, zaměření

Více

SAZEBNÍK POPLATKŮ, POKUT, TRESTŮ A ODMĚN

SAZEBNÍK POPLATKŮ, POKUT, TRESTŮ A ODMĚN SAZEBNÍK POPLATKŮ, POKUT, TRESTŮ A ODMĚN OBSAH : I. SAZEBNÍK PROVINĚNÍ A TRESTŮ JEDNOTLIVCŮ 1. Nesportovní chování hráčů na hřišti 2. Nesportovní chování hráčů vůči soupeři, spoluhráči, funkcionáři a divákům

Více

pravidla ledního hokeje v utkáních soutěží tříd

pravidla ledního hokeje v utkáních soutěží tříd Vnitřní směrnice Českého svazu ledního hokeje z.s. č. 104 upravující pravidla ledního hokeje v utkáních soutěží 2. - 4. tříd Článek I. PŮSOBNOST Tato směrnice upravuje pravidla ledního hokeje v utkáních

Více

Emoce a psychické stavy ve sportu

Emoce a psychické stavy ve sportu Emoce a psychické stavy ve sportu Emoce širší pojem než cit všestranné citové projevy člověka doprovázeny pohybovými, výrazovými a fyziologickými projevy subjektivní odpovědi organismu na různé podněty

Více

Českomoravský fotbalový svaz

Českomoravský fotbalový svaz Českomoravský fotbalový svaz Pravidlová komise ČMFS Diskařská 100, P. O. Box 11, 160 17 Praha 6 Strahov POKYNY Pravidlová komise ČMFS k popisu přestupků uváděných v Zápisu o utkání rozhodčími a ve Zprávě

Více

H T R F * * * * * * * * * * * *

H T R F * * * * * * * * * * * * A. Jednotlivci Přestupek 1. Přestupky proti registračnímu a přestupnímu řádu např. hlášení přestupu nebo hostování do více klubů, nedodržování ustanovení řádů, úmyslné uvádění nesprávných údajů, zásah

Více

v závažných případech nebo opakovaně v lehčích případech nebo prvně Přestupek H T R F A. Jednotlivci

v závažných případech nebo opakovaně v lehčích případech nebo prvně Přestupek H T R F A. Jednotlivci A. Jednotlivci Trest pro Přestupek H T R F 1. Přestupky proti registračnímu a přestupnímu řádu např. hlášení přestupu nebo hostování do více klubů, nedodržování ustanovení řádů, úmyslné uvádění nesprávných

Více

Hrací plocha. Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů)

Hrací plocha. Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů) Pravidla fotbalu Hrací plocha Hrací plocha Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů) Míč musí být kulatý, musí

Více

P R O P O Z I C E halového turnaje starších přípravek FAIR PLAY CUP /26. ročník/

P R O P O Z I C E halového turnaje starších přípravek FAIR PLAY CUP /26. ročník/ P R O P O Z I C E halového turnaje starších přípravek FAIR PLAY CUP /26. ročník/ A. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1. Pořadatel: SK Slavia Praha - fotbal a.s. 2. Termín: sobota 5.12.2015 3. Místo: sportovní hala

Více

Golden Tour, Ekonoprint, Česká televize, Metropol TV, Seznam.cz

Golden Tour, Ekonoprint, Česká televize, Metropol TV, Seznam.cz Agentura I.S.C. Sports a subkomise plážové kopané FA ČR představuje pro rok 2012 nový cílevědomý projekt, který se má stát každoroční podporou stále rostoucího zájmu o beachsoccer v České republice. Akce

Více

Projekt Násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče Pracovní násilí a jeho podoby

Projekt Násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče Pracovní násilí a jeho podoby Projekt Násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče Pracovní násilí a jeho podoby Ing. Iva Merhautová, MBA Násilí na pracovištích Násilí na pracovištích se stalo stejným rizikem jako

Více

1. Vymezení normality a abnormality 13

1. Vymezení normality a abnormality 13 Úvod 11 1. Vymezení normality a abnormality 13 1.1 Druhy norem 15 Statistická norma 15 Sociokulturní norma 17 Funkční pojetí normality 19 Zdraví jako norma 20 M ediální norma 21 Ontogenetická norma 21

Více

HRACÍ SYSTÉM TURNAJE HRACÍ ČAS BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ

HRACÍ SYSTÉM TURNAJE HRACÍ ČAS BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ PRAVIDLA IHC Obsah HRACÍ SYSTÉM TURNAJE...2 HRACÍ ČAS...2 BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ...2 VÝSTROJ A VÝZBROJ HRÁČE OBSAHUJE...3 BRANKA JE UZNÁNA,...3 BRANKA NENÍ UZNÁNA...3 ROZHODČÍ...3 ZAPISOVATEL UTKÁNÍ...4

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

SPORTOVNÍ HRY KOMPETENCE SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ UČITEL

SPORTOVNÍ HRY KOMPETENCE SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ UČITEL SPORTOVNÍ HRY Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové Předmět sportovní hry je vyučován jako volitelný v 7. - 9. ročníku 1 hodinu týdně z disponibilní časové dotace a organizační vymezení

Více

Obsah taktické přípravy

Obsah taktické přípravy Taktická příprava je proces osvojování a zdokonalování vědomostí, dovedností, schopností a postupů, které umožní sportovci vybírat v každé situaci optimální řešení a toto řešení efektivně prakticky uskutečňovat.

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 14, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 1.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 14, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 1.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 14, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 1.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Tento malý průvodce českou házenou byl inspirován z velké části knihou Hrajte s námi českou házenou, Mašita A., z které jsou použity texty a

Tento malý průvodce českou házenou byl inspirován z velké části knihou Hrajte s námi českou házenou, Mašita A., z které jsou použity texty a Abeceda české házené aneb hrajte s námi českou házenou Tento malý průvodce českou házenou byl inspirován z velké části knihou Hrajte s námi českou házenou, Mašita A., z které jsou použity texty a ilustrace.

Více

Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013. motivace a vůle

Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013. motivace a vůle Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013 motivace a vůle Motivace Proč chcete studovat psychologii? Sepište seznam svých motivů Motivace základní pojmy termín motivace z latinského moveo

Více

ZMĚNY PRAVIDEL HÁZENÉ IHF 2016

ZMĚNY PRAVIDEL HÁZENÉ IHF 2016 ZMĚNY PRAVIDEL HÁZENÉ IHF 2016 ZÁKLADNÍ PŘEHLED (překlad materiálu IHF pro národní federace, červen 2016) zpracoval a přeložil J.Konečný Tento materiál je překladem dopisu, který rozeslala světová federace

Více

Základem pro uvolnění se hráče s míčkem jsou dovednosti tzv. Vedení míčku :

Základem pro uvolnění se hráče s míčkem jsou dovednosti tzv. Vedení míčku : Metodika nácviku situace 1 vs. 1 Situace 1 vs. 1 je v utkání mnohonásobně opakovanou herní událostí, jejíž nácvik je důležitý, jak z pohledu útočné fáze, tak z pohledu obranné fáze. Úspěšné ovládnutí ofenzivních

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu)

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, 565 01 Choceň Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Charakteristika šikanování: Šikanování je jakékoliv chování, jehož

Více

ZMĚNY PRAVIDLA 11 OFSAJD

ZMĚNY PRAVIDLA 11 OFSAJD Aktivní zapojení do hry ZMĚNY PRAVIDLA 11 OFSAJD předseda pravidlové komise FAČR Změny a doplňky výkladu Pokyny a instrukce Pravidla fotbalu 2013-2014 Moderní pojetí ofsajdu Aktivní zapojení do hry : ovlivňuje

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ UČEBNÍ OSNOVY 8. 3 Sportovní hry Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Žáci si tento předmět vybírají v rámci nabídky volitelných předmětů

Více

Vzdělávání pěstounů jaro 2016

Vzdělávání pěstounů jaro 2016 Vzdělávání pěstounů jaro 2016 4hodinové dopolední v pracovní dny Místo konání: Školení se budou konat v prostorách Charitního sdružení Děčín, Zbrojnická 7, Děčín IV, budova bývalé Komerční banky, výtahem

Více

Návrh na pořádání školy rozhodčích KFS v SR 2010-2011

Návrh na pořádání školy rozhodčích KFS v SR 2010-2011 Návrh na pořádání školy rozhodčích KFS v SR 2010-2011 2011 Předpokladem schopnosti řídit utkání v rámci ČMFS (nejenom na nejnižší úrovni), nebo uplatnit se v nějaké činnosti bude naučit se určité dovednosti

Více

V každém z nás je vrozená potřeba uspokojení, uznání, úspěchu, snaha dominovat.

V každém z nás je vrozená potřeba uspokojení, uznání, úspěchu, snaha dominovat. Otázka: Šikana Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Nikola Petráčková Nemoc sociálních vztahů, úmyslné ubližování. Šikanování je projev sociální patologie. Šikana není občasná rvačka nebo hádka.

Více

Volitelný předmět ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Úkolem předmětu Zdravý životní styl je seznámit žáky se základy zdravého životního

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE)

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE) CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE) VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI doznívání zlatého věku motoriky zrychlování růstu těla předpoklady pro rozvoj rychlosti a výbušné síly pomalu se dokončuje růst mozku rozvíjí

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 STRES FRUSTRACE DEPRIVACE KONFLIKT 1) STRES zátěž, kdy je organismus nucen mobilizovat

Více

1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010

1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010 1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení: Vyučovací

Více

Číslo testu: 802. Pravidlová komise FAČR Testy. Tento test vypracoval:

Číslo testu: 802. Pravidlová komise FAČR Testy. Tento test vypracoval: Tento test vypracoval: Pravidlová komise FAČR Testy Číslo testu: 802 Dne: 1 Je hráč v ofsajdu, převezme-li v ofsajdové pozici míč přímo z kopu z rohu? 2 Je rozhodčí povinen dát po dosažení branky znamení

Více

PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2017, TÉMA BEZPEČNÉ KLIMA V PRAŽSKÝCH ŠKOLÁCH. Krizová komunikace ve školním prostředí

PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2017, TÉMA BEZPEČNÉ KLIMA V PRAŽSKÝCH ŠKOLÁCH. Krizová komunikace ve školním prostředí PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2017, 10. 5. 2017 TÉMA BEZPEČNÉ KLIMA V PRAŽSKÝCH ŠKOLÁCH Krizová komunikace ve školním prostředí KRIZE V psychosociální oblasti je krize definována jako

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

agresor, oběť Pojmy: agrese, agresivita, agresivní

agresor, oběť Pojmy: agrese, agresivita, agresivní Co nás n čeká?? Opakování pojmů: šikana, druhy šikany, agresor, oběť Pojmy: agrese, agresivita, agresivní chování Šikana (šikanov( ikanování) Šikana je každé chování,, které splňuje tyto znaky: 1. je cílenc

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova 1. období 3. ročník

Člověk a zdraví Tělesná výchova 1. období 3. ročník Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Období ročník : Počet hodin : 66 Člověk a zdraví Tělesná výchova 1. období 3. ročník Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávání v oblasti směřuje k: poznávání

Více

SOUTĚŽ STARŠÍCH PŘÍPRAVEK OFS

SOUTĚŽ STARŠÍCH PŘÍPRAVEK OFS SOUTĚŽ STARŠÍCH PŘÍPRAVEK OFS HRACÍ PLOCHA Hraje se na minihřišti o rozměrech 26 x 42m. Vymezení hřiště je pomocí nízkých met barevně odlišených v místech vymezující pokutové území a půlku hřiště. Pokutové

Více

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017 Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209 Program proti šikanování 2016/2017 Program proti šikanování Definice šikany (dle Metodického pokynu ministryně MŠMT k prevenci a řešení šikany škol a školských zařízení,)

Více

Příkladové sazebníky provinění a trestů

Příkladové sazebníky provinění a trestů Příkladové sazebníky provinění a trestů I Příkladový sazebník trestů za disciplinární provinění jednotlivců (hráči, kapitáni, trenéři,vedoucí a všichni ostatní členové Malého fotbalu Olomouc). 1. Nesportovní

Více

Systematika hokejbalu

Systematika hokejbalu Metodika ČMSHb Témata: Systematika sportovní hry hokejbal Herní činnosti jednotlivce (HČJ) Herní kombinace (HK) Herní systémy (HS) Herní kombinace - útočné Systematika herní kombinace - útočné Cíle výchova

Více

ŠVP - učební osnovy - Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - (hokej)

ŠVP - učební osnovy - Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - (hokej) 1 Učební osnovy 1.1 Člověk a zdraví 1.1.1 Lední hokej Obsahové, organizační a časové vymezení předmětu Vzdělávání v předmětu: - vychovává hráče ledního hokeje na vrcholové sportovní úrovni, - vštěpuje

Více

Přesilová hra Přesilová hra je početní převaha hráčů na hřišti vzniklá zpravidla vyloučením hráčů soupeře. Význam přesilové hry pro vývoj utkání je nedocenitelný, jak z pohledu vstřelení branky v případě

Více

Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy

Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy 1. Úvodní ustanovení 1.1 Oficiální pravidla basketbalu s úpravami pro minibasketbal jsou platná pro všechny herní situace, které nejsou specifikovány zde, v

Více

Hřiště: m m Branka 2 5 m (opatřená sítěmi), nebo 7,32 2,44 m po domluvě, viz níže

Hřiště: m m Branka 2 5 m (opatřená sítěmi), nebo 7,32 2,44 m po domluvě, viz níže Pravidla hry 7+1 Základní organizační ustanovení Hráči: 7+1:7+1 Hřiště: 43-50 m 50-70 m Branka 2 5 m (opatřená sítěmi), nebo 7,32 2,44 m po domluvě, viz níže Čas: 3 30-35 minut (5 minut přestávka) Míč:

Více

PROPOZICE ODRÁŠOVKA CUP POHÁRU MLÁDEŽE FAČR V KATEGORII U13

PROPOZICE ODRÁŠOVKA CUP POHÁRU MLÁDEŽE FAČR V KATEGORII U13 PROPOZICE ODRÁŠOVKA CUP POHÁRU MLÁDEŽE FAČR 2018-2019 V KATEGORII U13 1. Pořadatel ONDRÁŠOVKA a.s., FAČR, SKFS www.ondrasovkacup.cz 2. Hlavní koordinátoři turnajů: Roman Vonášek - sekretář mládeže FAČR

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Sportovní hry košíková, odbíjená, florbal, házená, gymnastika Rozvoj pohybových schopností a dovedností v daných sportovních odvětvích a zvyšování fyzické zdatnosti.

Více

ETIKA V LEDNÍM HOKEJI. Požadavky trenérů ČSLH

ETIKA V LEDNÍM HOKEJI. Požadavky trenérů ČSLH ETIKA V LEDNÍM HOKEJI Požadavky trenérů ČSLH CÍLE Rozvoj a růst mladých hráčů Zvýšení účasti, nábor nov Rozvoj dovedností Bezpečné a pozitivní prostředí Zábava a radost ze hry Vzájemný respekt NA TRIBUNĚ

Více

PRAVIDLA PRO MINIFOTBAL 1 HRACÍ PLOCHA. Nejde o oficiální verzi. Jde o zjdednodušenou verzi.

PRAVIDLA PRO MINIFOTBAL 1 HRACÍ PLOCHA. Nejde o oficiální verzi. Jde o zjdednodušenou verzi. PRAVIDLA PRO MINIFOTBAL Nejde o oficiální verzi. Jde o zjdednodušenou verzi. 1 HRACÍ PLOCHA Hrací plocha je polovinou normální hrací plochy, jejíž pomezní čáry jsou čárami brankovými a středová i branková

Více

VIII. KRAJSKÁ LIGA PŘÍPRAVEK 2006 ZLÍNSKÉHO KRAJE (KLP 2006)

VIII. KRAJSKÁ LIGA PŘÍPRAVEK 2006 ZLÍNSKÉHO KRAJE (KLP 2006) VIII. KRAJSKÁ LIGA PŘÍPRAVEK 2006 ZLÍNSKÉHO KRAJE (KLP 2006) Soutěž řídí: STK Zlínského KVV ČSLH Počet družstev: 7 družstev Startují: - hráči ročníku 2006 - mladší hráči po splnění ustanovení čl. 219 SDŘ.

Více

Příloha Disciplinární provinění a sazebník trestů

Příloha Disciplinární provinění a sazebník trestů Příloha Disciplinární provinění a sazebník trestů 1. V zájmu zajištění jednotného postupu v disciplinárním jednání je vydáván tento sazebník disciplinárních trestů, který obsahuje přehled běžných provinění

Více

P R O P O Z I C E halového turnaje starších přípravek U11 (ročník 2007 a mladší) FAIR PLAY CUP /28. ročník/

P R O P O Z I C E halového turnaje starších přípravek U11 (ročník 2007 a mladší) FAIR PLAY CUP /28. ročník/ P R O P O Z I C E halového turnaje starších přípravek U11 (ročník 2007 a mladší) FAIR PLAY CUP /28. ročník/ A. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1. Pořadatel: SK Slavia Praha - fotbal a.s. 2. Termín: 9. 10. 12. 2017

Více

VÝKLAD P R A V I D E L

VÝKLAD P R A V I D E L Svaz národní házené Zátopkova 100/2, PO BOX 40, 160 17 Praha 6, telefon a fax 220513274, tel. ústředna 233017111 linka 441, E-mail narodnihazena@cstv.cz, mobil +420721820755, sekretář Luboš Dlouhý VÝKLAD

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U16 PRÁCE A VÁŠEŇ RUKU V RUCE

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U16 PRÁCE A VÁŠEŇ RUKU V RUCE CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U16 PRÁCE A VÁŠEŇ RUKU V RUCE VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI končí období bouřlivého rozvoje puberta dochází vývojovým rozdílům mezi jednotlivci (z hlediska biologického vývoje mohou být rozdíly

Více

Mezilidské vztahy na pracovišti Nepříznivý sociální jev mobbying Psychologické důsledky nezaměstnanosti. Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10

Mezilidské vztahy na pracovišti Nepříznivý sociální jev mobbying Psychologické důsledky nezaměstnanosti. Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Mezilidské vztahy na pracovišti Nepříznivý sociální jev mobbying Psychologické důsledky nezaměstnanosti Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura

Více

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace Zátěžové situace frustrace, stres, deprivace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení

Více

PRAVIDLA BASKETBALU 2017 A signály rozhodčích

PRAVIDLA BASKETBALU 2017 A signály rozhodčích Říjen 2017 Strana 54 z 90 PRAVIDLA BASKETBALU 2017 A SIGNÁLY ROZHODČÍCH A.1 Jediné oficiální signály rozhodčích jsou signály vyobrazené v těchto pravidlech. A.3 Při signalizaci směrem ke stolku zapisovatele

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SYNDROM VYHOŘENÍ PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Definice pojmu Syndrom vyhoření burn out syndrom Existuje řada termínů,

Více

NABÍDKA TRÉNINKOVÉHO KURZU PRO ZAMĚSTNANCE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ

NABÍDKA TRÉNINKOVÉHO KURZU PRO ZAMĚSTNANCE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ Dodavatel C.S.Safe Solutions s.r.o. Hradčanské náměstí 67/8 118 00 Praha 1 E-mail: office@cssafe.cz Web: www.cssafe.cz 30.10.2014 Dobrý den, v souvislosti s množícími se útoky na školách a ve školských

Více

Výuka může probíhat ve dvou tělocvičnách, v zimní zahradě, na hřištích v blízkosti školy, v bazénu, příležitostně i v přírodě.

Výuka může probíhat ve dvou tělocvičnách, v zimní zahradě, na hřištích v blízkosti školy, v bazénu, příležitostně i v přírodě. 7.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 7.8.1 Tělesná výchova (TV) Charakteristika předmětu 1. stupně Vyučovací předmět má časovou dotaci v 1.,4. a 5. ročníku 2 hodiny týdně, ve 2. a 3. ročníku bylo použito po 0,5 disponibilní

Více

Prosociální a agresívní chování. PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D.

Prosociální a agresívní chování. PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D. Prosociální a agresívní chování PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D. Příklady prosociálního chování (altruismus) uvolnění místa v autobuse darování krve převedení nevidomého dárcovství půjčení peněz svezení autostopaře

Více

Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání

Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání ŠKOLNÍ PSYCHOLOGIE PEDAGOGICKÁ X ŠKOLNÍ PSYCHOLOGIE Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání Školní psychologie

Více

Vozíčkářské rugby Shrnutí pravidel

Vozíčkářské rugby Shrnutí pravidel Vozíčkářské rugby Shrnutí pravidel Tento dokument není plně ve znění oficiálních pravidel vozíčkářského rugby. Je vytvořený pouze jako jejich shrnutí. Pro úplný popis hry včetně pravidel slouží Mezinárodní

Více

Výchozí teze: Nemůžeme změnit minulost. Můžeme změnit dopad na nás. V. Satirová

Výchozí teze: Nemůžeme změnit minulost. Můžeme změnit dopad na nás. V. Satirová Zanedbávání péče o dítě Definice, typy Výchozí teze: Nemůžeme změnit minulost. Můžeme změnit dopad na nás. V. Satirová Zanedbávání péče o dítě Syndrom zneužívaného a zanedbávaného dítěte (1991). Jde o

Více

Výchova ke zdravému občanství. 9. ročník

Výchova ke zdravému občanství. 9. ročník list 1 / 8 VzO časová dotace: 1 hod / týden Výchova ke zdravému občanství 9. ročník VO 9 4 09 VO 9 4 09.1 VO 9 4 09.2 VO 9 4 09.3 VO 9 4 06 VO 9 4 06.1 VO 9 4 06.2 rozlišuje a porovnává úkoly orgánů právní

Více

Každá liga musí mít alespoň jednoho Garanta. Garantem Školních lig je Pražský svaz

Každá liga musí mít alespoň jednoho Garanta. Garantem Školních lig je Pražský svaz Miniházená 4 + 1 1. Garant ligy Každá liga musí mít alespoň jednoho Garanta. Garantem Školních lig je Pražský svaz házené (PSH). Garant dává k dispozici svůj personál pro organizaci jednotlivých turnajů

Více

Pravidla malého fotbalu 5+1

Pravidla malého fotbalu 5+1 Pravidla malého fotbalu 5+1 Pravidla malého fotbalu 5 + 1 Pravidlo 1 Hrací plocha I. Hrací plocha malého fotbalu 5 + 1 (dále jen MF) má tvar obdélníku: délka 44 54 m, šířka 22 30 m. II. Brankové území

Více

Dítě jako svědek a oběť domácího násilí. Eva Klimentová

Dítě jako svědek a oběť domácího násilí. Eva Klimentová Dítě jako svědek a oběť domácího násilí Eva Klimentová Práce ve skupinách: Co je to násilí? Kde podle vás násilí začíná, co ještě násilí není? Jaké byste mohli popsat formy násilí? Formy násilí v blízkých

Více

KRIZOVÁ INTERVENCE. Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO

KRIZOVÁ INTERVENCE. Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO KRIZOVÁ INTERVENCE Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO Cíle prezentace Definování krize Představit formy krizové intervence Nastínit prvky krizové intervence Proč je potřebné myslet na krizovou intervenci

Více

PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015

PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015 PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015 1. HRACÍ PLOCHA Veškeré zápasy turnaje jsou hrány na hřištích s travnatým povrchem (TJ Zaječov) Rozměr hřiště: 20x40m. 2. DÉLKA HRY Délka hrací doby ve skupinách

Více