Investice a akvizice. Téma 1: Východiska pro akvizici v oblasti veřejné správy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Investice a akvizice. Téma 1: Východiska pro akvizici v oblasti veřejné správy"

Transkript

1 Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Investice a akvizice Téma 1: Východiska pro akvizici v oblasti veřejné správy Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 LITERATURA 1. VYLEŤAL, Pavel. Marketing v Armádě České republiky. 1.vyd. Brno: Univerzita obrany, 2007, 162 s. ISBN: VYLEŤAL, Pavel. Marketing management u subjektů veřejné správy. Vojenské reflexie. 2010, V., č. 3, s ISSN VYLEŤAL, Pavel A KOLEKTIV. Ekonomické nástroje a metody řízení jakosti v akvizičním procesu. 1.vyd. Praha: AVIS, 2008, 121 s. ISBN NENADÁL, J. a kol. Moderní systémy řízení jakosti-quality management. 2. doplněné vydání, Management Press, Praha ISBN ČOS Zásady NATO pro integrovaný systémový přístup ke kvalitě v průběhu životního cyklu. 3. vydání. Praha: Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, Dostupné z: 6. ČOS Požadavky NATO na ověřování jakosti při návrhu, vývoji a výrobě. 2. vydání. Praha: Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, Dostupné z:

3 LITERATURA 7. ČOS Technické podmínky pro produkty určené k zajištění obrany státu. 2. oprava. 2. vydání. Praha: Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, Dostupné z: 8. Materiály uveřejněné na: Národní strategie vyzbrojování 2008 Dlouhodobá vize resortu MO 2008 Principy obrany ČR Obranná politika Československé a České republiky Bezpečnostní strategie České republiky - září Plán obrany ČR 2012 Obranná strategie České republiky - září 2012 (nahrazuje Vojenskou strategii ČR z roku 2008)

4 VZDĚLÁVACÍ CÍL Seznámit s všeobecnými východisky pro akvizici v oblasti veřejné správy a se zaměřením na oblast působení Ministerstva obrany České republiky.

5 OBSAH PREZENTACE Úvod 1. Vliv globálních trendů 1.1. Pozice ekonomiky České republiky a mezinárodní ekonomické vztahy v rámci globalizačních trendů 1.2. Pozice ekonomiky České republiky a mezinárodní ekonomické vztahy v rámci globalizačních trendů 1.3. Globalizační vliv na Armádu České republiky 1.4. Formulace aktuálních vlivů globalizace v Armádě České republiky 2 Vliv integračních trendů 2.1 Aspekty integrace 2.2 Integrace v rozměru Evropské unie 2.3 Integrace v rozměru Organizace Severoatlantické smlouvy

6 OBSAH PREZENTACE 2.4 Význam standardizace pro Armádu České republiky 2.5 Předpoklady implementace standardizace při integraci 2.6 České obranné standardy souhrnná informace 3. Bezpečnostní vlivy 3.1 Bezpečnostní globální trendy 3.2 Vytváření bezpečnostního prostředí 3.3 Základní dokumenty vztahující se k bezpečnosti a k obraně České republiky 3.4 Zhodnocení stavu obrany a bezpečnosti České republiky 4. Digitální ekonomika 4.1 Charakteristika digitální ekonomiky 4.2 Identifikace systémů digitální ekonomiky 4.3 Rozdíly mezi dosavadní a digitální ekonomikou

7 Úvod Doba 21. století přináší řadu nových skutečností, se kterými se postupně musí vyrovnat také subjekty veřejné správy (SVS). Musí na ně reagovat z důvodu obhájení svých pozic a prosazení existenční nutnosti v rámci příslušného státoprávního uspořádání. Rovina celospolečenského zájmu Rovina tržního prostředí SVS Rovina rizik Rovina nadnárodních zájmů

8 Úvod Jedná se o vybrané roviny celospolečenský zájem, tržní prostředí, rizika, nadnárodní zájmyčr. Vstupy jsou v rovině celospolečenského zájmu charakterizovány minimálně požadavky na zabezpečení obrany a bezpečnosti ČR ve smyslu příslušných legislativních dokumentů, s ohledem na trvale udržitelný rozvoj a čerpáním zdrojů (finančních a jiných). V rovině tržního prostředí jsou vstupy charakterizovány poskytovanou nabídkou od jednotlivých trhů produkty, pro zajišťování veškeré činnosti AČR, apod. V rovině nadnárodních zájmů jsou vstupy charakterizovány požadavky integrace a úrovní projevů a chování, včetně požadovaných vztahů subjektu AČR plynoucích zčlenstvíčr v NATO a EU, apod. V rovině rizik jsou vstupy charakterizovány minimálně stavem a úrovní ohrožení vnitřní a vnější bezpečnosti ČR, včetně požadavků na jejich odstranění či eliminaci, úrovní jiného ohrožení (živelné pohromy, apod.), atd.

9 Úvod Výstupy určené pro rovinu celospolečenského zájmu, spočívají v uspokojení společnosti ze zabezpečení obrany a ochrany při respektování požadavků na efektivní, hospodárné a účelné využití zdrojů v souladu s trvale udržitelným rozvojem. V rovině tržního prostředí se jedná o výstupy zejména ve formulování poptávky po existujících a vyvíjených produktech (výrobcích, zboží, službách, informacích, osobách, apod.) a jejich následnou realizaci (akvizici - nákup, rekrutaci). V rovině nadnárodních zájmů se jedná o výstupy, zejména pak o prezentaci schopnosti realizace požadavků integrace, např. v souladu se standardizací, typizací, katalogizací, poskytovat požadované služby a vztahy, zajistit vnitřní i vnější projevy a chování subjektu AČR v souladu s nastavenými standardy. Pro rovinu rizik se jedná zejména o výstupy reprezentované schopností zabezpečit jejich eliminaci nebo minimalizaci na stanovenou (požadovanou) úroveň.

10 Úvod Činnost každého ekonomického subjektu (MO ČR) subjektu veřejné správy, začíná a dále se realizuje, mimo jiné, za vydávání peněz na nákup produktů (akvizici) a jejich získání (nabývání). Bez nakupovaných produktů a prodávajících podnikatelských subjektů se neobejde žádná organizace veřejné správy. Jaká bude akvizice vyplývá z různých trendů působících na subjekt veřejné správy.

11 1. Vliv globálních trendů Globální trendy, které ovlivňovaly v závěru 20. století fungování a existenci států ve středoevropském regionu, jehož součástí je dnešní ČR: změny politické orientace, liberalizace obchodu, rozpad stávajících států, ařada dalších.

12 1. 1 Pozice ekonomiky České republiky a mezinárodní ekonomické vztahy v rámci globalizačních trendů Argumenty pro vliv globálních trendů: zapojení ČR do obranných struktur NATO tj. přebírání práv a povinností, v nichž je základem společná obranná a bezpečnostní politika sdružených států, zapojeníčr do struktur EU tj. volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu, včetně harmonizace právních norem z uvedených základních a dalších souvisejících oblastí v prostoru působení EU, působení firem mezinárodního charakteru v ČR v rámci liberalizace obchodu a podnikání kdy tyto firmy - výrobní a obchodní společnosti, realizují svoji činnost v různých oblastech ekonomiky ČR, v různých vztahových a vlastnických pozicích. Jejich globální působení jim umožňuje čerpat také ze státního rozpočtu ČR nemalý díl zdrojů (úlevy za podnikání v ČR, získávání veřejných zakázek, apod.).

13 1.2. Globalizační vliv na Armádu České republiky Účast AČR ve strukturách NATO ji předurčuje k respektování priorit jednotlivých členů v plnění závazných úkolů obranné aliance podle čl. 5 Severoatlantické smlouvy a k respektování kvalitativních a kvantitativních indikátorů účasti, mezi něž např. patří velikost obranných výdajů a velikost ozbrojených sil. Základní způsoby pohledu na proces, ve kterém se stanovuje rozpočet obrany: zahraničně politický, vnitropolitický, institucionální.

14 1.2. Globalizační vliv na Armádu České republiky Výše obranných výdajů je tedy mnohem výrazněji determinována politickými diskusemi a rozhodnutími v oblasti bezpečnostní politiky ve smyslu právního řádu ČR, jako je např.: účast v NATO; účast v operacích pro podporu míru (PSO - Peace Support Operations), nad rámec čl. 5 Severoatlantické smlouvy, kdy obsahovou náplň PSO charakterizuje AJP-3.4 (Military Operations Other Than War), ve shodě s úkoly AČR, s následujícím možným výčtem operací: prevence odvrácení konfliktu - CP (Conflict Prevention), udržování míru - PK (Peace Keeping), prosazování, resp. vynucování míru PE (Peace Enforcement), vytváření míru - PM (Peace Making) a budování míru - PB (Peace Building), operace humanitární povahy; účast v silách rychlé reakce; účast v silách EU BG (Battle Groups) k odvrácení regionálních konfliktů.

15 1.3. Formulace aktuálních vlivů globalizace v Armádě České republiky Aktuální otázky, pro které je nezbytné najít řešení: Jaká je úroveň a jak je využito ekonomické myšlení a řízení v AČR pro posuzování spotřeby a potřeby finančních a jiných zdrojů? Jaký má AČR projev v rámci ekonomických vztahů při výkonu vlastní činnosti, při pořizování jednotlivých položek spotřeby, apod.? Na jaké úrovní je ekonomické myšlení a řízení v AČR v realizaci schopnosti reakce na nabídky firem a globálních firem? Současný ekonomický systém v AČR používaný, je svým způsobem zaostalý pro nedostatek užití ekonomických nástrojů včetně metod (v porovnání k ekonomickým systémům používaným globálními firmami je stav ekonomického posuzování zaměřen pouze na výdaje, náklady na činnost nejsou brány v úvahu a ani se nepoužívají běžné manažerské metody manažerské účetnictví, apod.). Stát se při realizaci svého hospodářského úsilí především stará o naplnění rozpočtu, nikoliv však už o aktivní, účelné a účelové využití nashromážděných zdrojů.

16 1.3. Formulace aktuálních vlivů globalizace v Armádě České republiky Stát se při realizaci svého hospodářského úsilí především stará o naplnění Rozpočtu čerpáním přidělených zdrojů, nikoliv však už o aktivní, účelné a účelové využití nashromážděných zdrojů. AČR se bezkonkurenčně (ve vztahu k ekonomickému chování ostatních složek státu zdravotnictví, školství atd.) stará o perfektní proplánování výdajů v rámci rozpočtu, někdy až tak perfektní, že nedokáže aktivně reagovat na změny a reakce jsou různé na různých stupníchřízení. Výsledkem je téměř každoroční nedočerpání zdrojů na akvizici nakupovaných produktů. V případě, že má být AČR v rámci globalizačních vlivů kompatibilní a spolupracující v úzké součinnosti k doporučeným, přejímaným, nadřízeným systémům, rozumějme globálním systémům - EU, NATO a dalším, musí existovat uvedená kompatibilita i v ekonomické oblasti, v systémech, metodách a nástrojích, které jsou v souvislosti s tím využívány.

17 2 Vliv integračních trendů 2.1 Aspekty integrace Vícerozměrný charakter integrace vyplývá pro AČR nejen v poměru evropského měřítka, kdy navazuje načlenstvíčr v EU, ale z důvodu zapojeníčr do struktur NATO, je nutno hledat rozměr integrace i v měřítku transatlantickém, celosvětovém( viz např. členství v OSN). Víceúrovňový charakter integrace plyne ze začleňování celé české společnosti a české ekonomiky do prostoru EU. V souvislosti s tím je neoddělitelně spjato i začleňování resortu MO ČR jako existujícího ekonomického subjektu. Vícestupňový charakter integrace pak plyne z nutnosti respektovat dimenze integrace trhů a integrace politik EU i NATO, kdyčr a s ní i MOČR (AČR) musí v rámci trhů a politik provést začlenění, jež s nimi budou v souladu.

18 2 Vliv integračních trendů 2.1 Aspekty integrace Integrující článek - pojem standardizace. Standardizace na obecné úrovni je pak součástí společného jazyka všech integrujících se zemí. Standardizace (normalizace, typizace) je obecně aplikována do procesů, jejichž výsledkem jsou výstupy zajišťující stanovenou úroveň a požadovanou kvalitu materiálů, produktů, procesů, činností atp., za současné hospodárnosti v oblasti použití dostupných, ale i omezených zdrojů. V důsledku těchto skutečností jsou v rámci integračních kroků zaváděny standardy, omezující duplicitu, zajišťující efektivitu a poskytující požadovanou jakost u všech typů existujících subjektů.

19 2.2 Integrace v rozměru Evropské unie Mezi členskými zeměmi se uskutečňuje volný pohyb osob s právem usazovat se, pracovat, podnikat a žít bez diskriminace v jakékoli členské zemi. Dále volný pohyb zboží a služeb přes stávající hranice, volný pohyb kapitálu. Ekonomická integrace v AČR se odehrává minimálně ve vazbě na následující aspekty: institucionální aspekty, makroekonomické aspekty, mikroekonomické aspekty, obranné aspekty. Důležitou podmínkou je osvojení si znalostí společných zásad, pravidel a norem tohoto trhu, které tvoří soubor tzv. acquis communautaire (úhrn práva v EU). Např. zákon o veřejných zakázkách, který byl upraven ve vztah u k právu EU v době vstupučr (2004) do EU zákonemč. 40/2004 Sb. o veřejných zakázkách a dále byl aktualizován dle současných podmínek práva EU zákonem č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách v platném znění.

20 2.3 Integrace v rozměru Organizace Severoatlantické smlouvy MO ČR a AČR musí v rámci integrace do struktur NATO respektovat podmínky dané rozměry, úrovní a stupni integrace stávající struktury včetně aplikace standardizace v uvedeném prostředí. Je předpokládáno dosažení cílů: Vojenským cílem standardizace je zvýšit kombinované operační schopnosti vojenských sil NATO. Standardizace je pak prostředkem k dosažení slučitelnosti systémů velení, řízení a spojení a nezbytných zbraňových systémů, zaměnitelnosti výzbroje, munice náhradních dílů a zásob všeho druhu, zejména pohonných hmot a maziv a stejnosti operačních postupů, formátů hlášení a předávání zpráv, označování minových polí, zamořených prostorů, zásob druhů materiálů apod.

21 2.3 Integrace v rozměru Organizace Severoatlantické smlouvy Ekonomickým cílem standardizace je zvýšit celkovou způsobilost využití obranných zdrojů NATO a AČR, které jsou k dispozici. To mimo jiné zahrnuje zvýšení úrovně mezinárodní spolupráce a vyloučení zbytečné duplicity mezi státy NATO ve výzkumu, výrobě, pořizování a zabezpečení obranných systémů a vybavení. Pro výrobní subjekty (zejména obranného průmyslu) využívající standardy se následně otevírá možnost lepšího uplatnění své zbrojní výroby na třetích trzích i v účasti na společných mezinárodních zbrojních projektech. Implementace standardů do vlastní praxe subjektů prohloubí jejich realizační schopnosti pro jimi dodávané produkty. Obranným cílem standardizace je proces zpracování a realizace koncepcí, doktrín, postupů a návrhů, který směřuje k dosažení co nejlepší úrovně slučitelnosti, vzájemné zaměnitelnosti a shodnosti v operační, výzbrojnětechnické (materiální) a administrativní oblasti.

22 2.3 Integrace v rozměru Organizace Severoatlantické smlouvy V NATO jsou rozlišovány tři základní stupně standardizace podle Postupů pro tvorbu, přípravu, zpracovávání aktualizaci standardizačních dohod a spojeneckých publikací (AAP-3), kterými jsou: Slučitelnost (compatibility) - schopnost dvou nebo více celků nebo komponent vojenské techniky nebo materiálu existovat nebo fungovat v jednom systému nebo prostředí bez vzájemné interference. Zaměnitelnost, vyměnitelnost (exchangeability, interchangeability), stav, kdy dva nebo více předmětů (celků) mají takové funkční a fyzikální charakteristiky, že jsou ekvivalentní co do výkonu a trvanlivosti, a jsou schopny být vyměněny jeden za druhý bez úprav, max. s výjimkou seřízení. Stejnost, shodnost (commonality) - stav, kdy skupiny jednotlivců, organizací nebo států používají společnou doktrínu, procedury nebo výzbroj.

23 2.3 Integrace v rozměru Organizace Severoatlantické smlouvy Aspekty aplikace integrace v oblasti standardizace vedly ČR a AČR k zavedení příslušných postupů a jsou formulovány zákonem č. 309/2000 Sb., o obranné standardizaci, katalogizaci a státním ověřování jakosti výrobků a služeb určených k zajištění obrany státu a o změnách živnostenského zákona v platném znění. Při aplikaci českých obranných standardů (ČOS) se mimo jiné vychází z principů řady standardizačních norem NATO (Standardisation Agreement - STANAGů), (AAP - Allied Administrative Publicationusnadňující - Spojeneckých administrativních publikací apod. regulující praktiky založených na podmínkách vzájemné výhodnosti, jejichž konečným výsledkem je úspora nákladů poskytnutých na výcvik a materiál zúčastněných státu aliance NATO.

24 2.4 Význam standardizace pro Armádu České republiky Standardizaci v ekonomické oblasti lze chápat jako uplatnění procesu stanovení cílů politiky jakosti a zřízení managementu jakosti, který je předpokladem splnění požadavků a spokojenosti daného spotřebitele, či uplatnění subjektu při realizaci svých úkolů a cílů v rámci jeho ekonomickéčinnosti. Lze je rozdělit do základních bodů: stanovení politiky a cílů jakosti subjektu (AČR) a jeho organizačníchčástí, identifikace a zajištění dostupných zdrojů, projektování a realizace odpovídajících procesů umožňujících splnění požadavků, pro které byl subjekt (AČR a jeho organizační části) zřízen, při respektování cílů subjektu, vytvoření, dokumentování, realizace, udržování a zlepšování systému řízení jakosti zabezpečujícího dosažení stanovených cílů.

25 2.4 Význam standardizace pro Armádu České republiky Vzhledem k tomu, že proces nakupování je součástí smyčky jakosti a vyžadujeme-li, aby jakost produktu (výrobku nebo služby) poskytovaného pro AČR, měla vysokou úroveň, musí být i proces nákupuřešen standardně, s ohledem na standardy, pomocí nichž je a dále má být AČR integrována do struktur NATO a EU. Před realizací nákupu je nezbytné vytvořit v rámci AČR standardizované prostředí, které bude schopno: evidovat, vyhodnocovat (provádět výběr) a kontrolovat dodavatele, jejichž dodávky budou odpovídající obranným standardům, a uplatňovat vůči nim přijatelné a přijaté strategie nákupu, pomocí ekonomických nástrojů řízení vyhodnotit efektivní potřebu, odpovídající standardizovaným požadavkům podle standardů NATO, uplatněním procesního řízení s aplikací požadavků na jakost procesů zajišťovat efektivní využití nejen disponibilních zdrojů AČR.

26 2.5 Předpoklady implementace standardizace při integraci úkoly a očekávání Implementace standardizace v AČR předpokládá využití nejen Stanagů), ale také Spojeneckých publikací pro ověřování jakosti (Allied Quality Assurance Publication dále jen AQAP), i využití a uplatnění vhodných civilních norem: mezinárodních norem vytvářených ISO (International Organization for Standardization) po převzetí se označují jako ČSN ISO, IEC (International Electrotechnical Commission), další nebo jejich veřejně dostupných specifikací, které jsou přijaté pro používání v NATO, regionálních (mezinárodní) standardů (norem) například Evropských norem (EN European Committee for Standardization), národních norem (jednotlivých států),

27 2.5 Předpoklady implementace standardizace při integraci úkoly a očekávání dále komerčně využitelných norem (nezaměňovat s veřejně dostupnými normami ISO nebo ISO/IEC), norem, vybavení a výrobků zajišťované komerčně a vládou, které mají být použity za předpokladu, že je prověřil odpovídající orgán NATO, doporučil jejich používání v NATO na základě jejich kvality, přiměřené ceny, aspektů bezpečnosti a možnosti výroby.

28 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Zákonem 309/2000 Sb. byl zřízen Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti - ÚřOSKSOJ (dále jen "Úřad"). Úřad má celostátní působnost a je podřízen MO ČR. Řeší oblast obranné standardizace, kterou se rozumí přistupování ČR ke standardizačním dohodám NATO. Zajišťuje tvorbu českých obranných standardů (dále jen ČOS) a způsoby jejich provádění. Standardy jsou stanovovány požadavky na výrobky a služby nebo na postupy při činnostech v oblastech (operační, logistické a administrativní), které slouží k zajištění obrany státu. Určité ČOS mimo jiné vymezují požadavky a podmínky pro činnost podnikatelských firem v souvislosti s dodávkami produktů.

29 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Dalším úkolem Úřadu je zabezpečení katalogizace, kterou se rozumí pořízení a aktualizace katalogizačních dat o výrobku, výrobci a dodavateli. Zároveň plní úlohu národního kodifikačního úřadu, což vyplývá ze zásad Kodifikačního systému NATO. Úřad rovněž zabezpečuje a provádí úkony spojené se Státním ověřováním jakosti (dále jen SOJ), týkající se produktů a požadavků obchodní smlouvy pro odběratele - ministerstva, jiné správní úřady, kraje, příslušné orgány NATO, obdobné úřady nebo orgány členských států NATO nebo obdobné úřady nebo orgány jiných států.

30 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Na základě žádosti o provádění SOJ zjišťuje, zda se produkt shoduje s požadavky smlouvy, zda dodavatel je schopen poskytnout záruky na jakost produktu a zda je schopen plnit další požadavky stanovené odběratelem v této smlouvě. Mezi zásadní patří požadavky: týkající se produktu nastavené technickými podmínkami, normami, technickými výkresy; týkající se systému managementu jakosti (ČSN EN ISO 9001); zpracování plánu jakosti (dle ČOS , ČSN ISO 10005); naplnění katalogizační položky (návrh katalogizačních dat); zpracování plánu konfigurace (určeno pro mezinárodní vojenské projekty); dodání dalších položek plnění smlouvy např. zpracování technických podmínek dle ČOS , příručky pro obsluhu, katalogy, dokumentace, atp.

31 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Struktura dokumentů AQAP na základě STANAG 4107 Vzájemné uznávání státního ověřování jakosti a používání spojeneckých publikací. Viz obrázek na násl. straně. Dva druhy AQAP respektive ČOS: smluvní druh (plná čára) a druh obsahující pokyny (tečkovaná čára). Nejzávažnějšími standardy pro dodavatele jsou AQAP smluvního druhu. Tyto AQAP vyžadují na dodavateli, podnikatelské firmě poskytnutí objektivního důkazu pro odběratele MO ČR a Zástupce pro státní ověřování jakosti (dále jen ZSOJ), že produkt splňuje veškeré požadavky smlouvy, že dodavatel má vytvořen a udržován systém managementu jakosti a plní další požadavky vyplývající ze smlouvy. Standard obsahující pokyny má pomoci managementu AČR v Implementaci činnosti dle těchto pokynů.

32 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Struktura dokumentů AQAP na základě STANAG 4107

33 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Český obranný standard - ČOS ; AQAP 2000 Zásady NATO pro integrovaný systémový přístup k jakosti v průběhu životního cyklu Je dokumentem typu obsahujícího pokyny pro činnost MO ČR, SOJ a další zúčastněné strany (+ např. uživatele, dodavatele). Zásady, poskytují rámec pro integrovaný systémový přístup k dosažení kvality produktů a služeb v průběhu životního cyklu v rámci MOČR stanovují, že: organizace musí stanovit, řídit a provádět procesy za účelem efektivního stanovení a dosažení svých cílů; hardware, software, vzájemné působení lidí a další prvky jsou sjednoceny do systému a sladěny s odpovídajícími vědními obory;

34 2.6 České obranné standardy souhrnná informace jsou vzaty v úvahu zájmy všech stran, zainteresovaných na průběhu životního cyklu, včetně přírodního prostředí; souvisící potřeby jsou převedeny do vhodných funkčních a technických požadavků; k vytvoření a managementu systému produktu používají účastníci životního cyklu obecný rámec a terminologii; proces managementu kvality a souvisící činnosti jsou nepřetržitě zaměřeny na produkty a všechny procesy životního cyklu. Dokument určuje místo jednotlivým účastníkům životního cyklu nakupovaného produktu, včetně odpovědnosti za provádění státního ověřování jakosti. V rámci jeho sestavení se používají pojmy a definice podlečsn EN ISO 9000:2000 Systémy managementu jakosti - Základy, zásady a slovník.

35 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Významného postavení v této souvislosti nabývá činnost SOJ, která se týká činností spojených s jednotlivými účastníky procesů životného cyklu a může například zahrnovat vyhodnocování způsobilosti systému managementu kvality potenciálních dodavatelů a dozor nad činnostmi souvisícími se smlouvou na příslušné úrovni. Účastníci nákupního procesu (a z pohledu nabyvatele i celého životního cyklu nakupovaného produktu), přímo zapojení do procesů a souvisejících činností v průběhu životního cyklu nakupovaného produktu, jsou identifikováni pojmy nabývaných rolí jako např.: MO ČR - uživatel, nabyvatel, vlastník; dodavatel, subdodavatel a pracovníci s odpovědností za státní ověřování jakosti (ZSOJ).

36 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Standardem ČOS jsou vytýčeny úkoly pro ustanovování týmů zabezpečujících zpracování projektů, které pokrývají celý životní cyklus produktů. Cílem je snižování rizik a nákladů na jakost a směřování pozornosti na potřeby MOČR nabyvatele. Tato skutečnost má také významný vliv na dodavatele podnikatelskou firmu, včetně jeho dodavatelů (subdodavatelů).

37 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Od dodavatele nakupovaného produktu se očekává, že převezme odpovědnost za vztahy plynoucí z dodavatelsko-odběratelských vztahů, spočívajících v: zajištění, aby jakákoliv nejasnost ve výkladu smluvních požadavků byla předložena nabyvateli; plánování všech vhodných procesů potřebných pro příslušnou (-é) etapu (-y) životního cyklu nakupovaného produktu; řízení kvality produktů a služeb; zajištění, že nabyvateli jsou předkládány k převzetí pouze produkty a služby vyhovující požadavkům smlouvy; poskytnutí důkazu nabyvateli a jeho ujištění, že jsou přijímána nezbytná opatření ke zvládnutí jakýchkoliv rizik a požadovaná preventivní a nápravná opatření.

38 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Český obranný standard - ČOS Požadavky NATO při ověřování jakosti při návrhu, vývoji a výrobě je jedním z mnoha smluvních dokumentů, určeným pro přímou aplikaci nutných vztahů mezi zadavatelem veřejné zakázky (MO ČR) a dodavatelem (podnikatelskou firmou). Uvedený dokument se užívá ve smluvních vztazích mezi dodavatelem (podnikatelskou firmou) a odběratelem (MO ČR). Dodavatel nebo subdodavatel musí poskytnout ZSOJ anebo nabyvateli: právo přístupu do zařízení, v nichž jsou prováděny jednotlivé části smluvních činností; informace, týkající se plnění požadavků smlouvy; neomezenou možnost vyhodnocovat u dodavatele shodu s tímto standardem; neomezenou možnost provádět ověřování shody produktu s požadavky smlouvy;

39 2.6 České obranné standardy souhrnná informace vyžádanou pomoc při vyhodnocování, verifikaci, validaci, zkoušení, kontrole nebo uvolnění produktu pro provedení SOJ podle požadavků smlouvy; prostory a zařízení k výkonu činnosti ZSOJ; nezbytné zařízení vhodné pro přiměřené použití při provádění SOJ; zaměstnance dodavatele nebo subdodavatele k obsluze takových zařízení podle požadavku; přístup k informačním a komunikačním prostředkům; nezbytnou dokumentaci dodavatele potvrzující shodu produktu se specifikací; kopie nezbytných dokumentů, včetně kopií na elektronických médiích.

40 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Vzájemné dodavatelsko-odběratelské a jiné vztahy a činnost SOJ Legenda: dodavatelsko-odběratelské vztahy, ověřování produktů a firem dle příslušných ČOS.

41 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Zvláštní požadavky NATO na systém managementu jakosti jsou vztaženy k jednotlivým požadavkům na management jakosti dle ČSN EN ISO 9001:2006. Jedná se o různý rozsah požadavků ve formě doplňků, a to v rozsahu: změnit nebo vypustit nebo doplnit jednoho nebo více slov, věty nebo článku z požadavku (ů) uvedené v ČSN EN ISO 9001:2006. Nejvýznamnějšími vlivy, které se promítají do činnosti podnikatelsky orientované firmy dodavatele ve formě požadavku doplnit, jsou povinnosti obsažené v textu ČOS , kde se jedná o oblasti: Plánování kde musí dodavatel před zahájením činností předložit ZSOJ anebo nabyvateli (MO ČR) plán jakosti, vycházející z požadavků smlouvy. Smluvní požadavky na zpracování plánu kvality jsou stanoveny v ČOS Požadavky NATO na plány kvality. Proces nakupování kde musí dodavatel na požádání nabyvatele nebo SOJ poskytnout kopie všech dílčích subdodavatelských smluv nebo objednávek na produkt, které souvisí se smlouvou.

42 2.6 České obranné standardy souhrnná informace ČOS Technické podmínky pro produkty určené k zajištění obrany státu. Existence standardu není podložena žádným STANAGem ani AAP. Jedná se o národní dokument. Tento specifický český obranný standard stanovuje zásady pro vypracování a řízení technických podmínek (dále jen TP) pro výrobu a užívání produktů (výrobků, služeb nebo materiálů), určených k zajištění obrany státu s působností na území České republiky, po ukončené etapě vývoje. TP na produkt zpracovává výrobce (dodavatel) produktu podle ustanovení tohoto ČOS. Po jejich schválení odběratelem se stávají závazným technickým dokumentem, který vymezuje vlastnosti, úplnost a další jakostní znaky produktu, jejich zachování a ovlivnění po celou dobu jeho životního cyklu. TP dále určují podmínky pro výrobu, kontrolu, zkoušení, provoz, údržbu, opravy, revize, balení, skladování, dopravu, značení a likvidaci produktu.

43 2.6 České obranné standardy souhrnná informace Používají se pro: vymezení předmětu smlouvy uzavírané mezi dodavatelem a odběratelem; schvalování technické způsobilosti vojenské techniky podle zvláštních právních předpisů (Zákon č. 219/1999 Sb., Vyhláška MO č. 274/1999 Sb. a Vyhláška MO č. 275/1999 Sb.); zavedení produktu do užívání po provedení uživatelských zkoušek v případě, že odběratel tyto zkoušky požaduje. Ustanovení a podmínky ČOS se nevztahují na komerční produkty a dále na produkty, které jsou jednoznačně definovány jinými dokumenty (např. technickou normou, výkresem, vojenskou jakostní specifikací apod.) a splňují technické a jiné požadavky podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, v platném znění a veškeré požadavky dané legislativou ČR. Odběratel zpravidla na komerční produkty nepožaduje státní ověřování jakosti ve smyslu zákona č. 309/2000 Sb.

44 3. Bezpečnostní vlivy 3.1 Bezpečnostní globální trendy Probíhající konflikty jsou charakterizovány protivníky, kteří volně disponují vysoce účinnými a nebezpečnými prostředky, které zaměřují na infrastrukturu a méně chráněné síly. Rovněž je možné pozorovat posun z koncepce válečných operací hlavního bojiště (MTW Major Theater War) ke koncepci vojenských operací jiného charakteru, než je válka (MOOTW Military Operations Other Than War). Bezpečnostní rizika vyplývající z dalších globalizačních vlivů: organizovaného zločinu a mezinárodní terorismu, nezákonných obchodů a toků financí, úniku utajovaných skutečností, ohrožení státní infrastruktury a narušení komunikačních systémů, rozsáhlých živelných pohrom, průmyslových, vojensko-technických ekologických havárií a pohrom, epidemií a pandemií, transferů osob, přepravních a zdrojových kolapsů.

45 3.2 Vytváření bezpečnostního prostředí Prvotním posláním NATO je ochrana svobod a bezpečnosti všech jeho členů prostřednictvím politických a vojenských prostředků, v souladu se Severoatlantickou smlouvou a zároveň v souladu s principy Charty OSN. Jedná se především o zajištění stability v prostředí konfrontace znepřátelených stran, zajištění klidu a pořádku v oblasti sociálního neklidu nebo o záchranu životů, majetku a přírody před ničivými vlivy živelných pohrom a průmyslových havárií apod. Jednotlivé členské země NATO představují politicky stabilní a ekonomicky funkční státy rozprostírající se na evropském a severoamerickém kontinentu. Členské státy NATO v současné době pokrývají více než 85 % území Evropy a převážnou část Severní Ameriky. Tím se i dále zvyšuje možnost využití operačního prostoru NATO na území členských států, především základního principu zásobování operací pod velením, resp. vedením NATO, možnosti zabezpečení hostitelskou zemí (HNS Host Nation Support).

46 3.3 Základní dokumenty vztahující se k bezpečnosti a k obraně České republiky Bezpečnostní strategie ČR Strategické koncepce NATO a Bezpečnostní strategie EU Bezpečnostní, globální, integrační vlivy a vlivy nové ekonomiky Národní strategie vyzbrojování Doktrína AČR Vojenská strategie ČR a Koncepce výstavby profesionální AČR Základní dokumenty vztahující se k realizaci bezpečnosti v ČR týkající se rezortu Ministerstva obrany. Bezpečnostní strategie České republiky z prosince roku 2011 patří mezi zásadní dokumenty reakce na stávající bezpečnostní prostředí a jeho vývoj. Reaguje na různé typy hrozeb a je založena na spolupráci se spojenci v Severoatlantické alianci a partnery v EU.

47 3.3 Základní dokumenty vztahující se k bezpečnosti a k obraně České republiky Vojenská strategie České republiky je dalším základním dokumentem, a to již speciálně zaměřeným na obranu a bezpečnost. Uvádí základní principy zajišťování obrany ČR a zásad výstavby a použití ozbrojených sil ČR. Vychází z hodnocení stavu a předpokládaného vývoje bezpečnostní situace, definovaných bezpečnostních zájmů ČR a principů obranné politiky, obsažených v Bezpečnostní strategii ČR a rozpracovává základní principy Strategické koncepce Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) a Bezpečnostní strategie EU. Soustřeďuje se na definování materiálových zdrojů pro obranu, které budou zajišťovány z domácí průmyslové a hospodářské základny v rámci systému plánování obrany ČR a z dovozu, pod podmínkou splnění bezpečnostních, ekonomických, legislativních a užitných kritérií. Při racionalizaci systému zásobování a zabezpečování logistických a jiných služeb se má výrazným způsobem zvyšovat podíl zabezpečovaný civilním sektorem, a to včetně smluvního zabezpečení přímých dodávek v krizových situacích.

48 3.3 Základní dokumenty vztahující se k bezpečnosti a k obraně České republiky Doktrína Armády České republiky je zpracována v souladu s Vojenskou strategií ČR a představuje v návaznosti na bezpečnostní dokumenty ČR, NATO a EU včetně reformy ozbrojených sil ČR, aktuální způsoby k plnění úkolu AČR obrany státu, jeho svrchovanosti, územní celistvosti a plnění spojeneckých závazků ČR. Poskytuje základní teoretická východiska pro případnou aplikaci použití AČR v širokém spektru různých ohrožení bezpečnosti ČR nebo členských států NATO. Objasňuje, v jakých podmínkách může AČR působit a za jakých podmínek může uspět. Vztahuje se k nasazení jejich sil a prostředků, jak bojovým, tak nebojovým operacím. Národní strategie vyzbrojování je také zpracována v souladu s Vojenskou strategií ČR a je výchozím dokumentem politiky vyzbrojování ozbrojených sil. Konkretizuje základní přístupy k zajišťování materiálových zdrojů, upřesňuje úlohu a místo domácí průmyslové a hospodářské základny v národním systému plánování obrany. Odráží alianční vývojové trendy vyzbrojování, umožňující efektivní tvorbu materiálních a intelektuálních zdrojů k realizaci bezpečnostní a obranné politiky státu, vyzbrojování ozbrojených sil a posílení hospodářského růstučr.

49 3.4 Zhodnocení stavu obrany a bezpečnosti České republiky Vlivy 21. století mají v sobě zakódovánu dynamiku a turbulenci. Některé projevy z vlivů (viz výše) je možné chápat jako obecně nebezpečné pro zachování bezpečnosti a míru ve světě. Finančními a dalšími zdroji včetně organizačně-technického aparátu uvedených subjektů, musí řešit úkoly zadané ČR strategickými dokumenty vztahující se k bezpečnosti a odstranění či eliminaci rizik z nich plynoucích. Tyto subjekty musí být nejen schopny využít přidělené zdroje pro realizaci stanovené míry bezpečnosti, ale také zajistit svou vlastní činnost hospodárně, efektivně a účelně. To znamená, že musí umět v rámci svého systému, vytvořit takové prostředí, které bude mít schopnost odstranit vnitřní bezpečnostní rizika (uvnitř vlastního subjektu). Jedná se například o prostředí, které má schopnost chovat se ekonomicky ve využívání přidělených zdrojů, dále má zajištěnu schopnost výběru bezpečných dodavatelů a správných produktů, které jsou potřebné pro zajištění obecně požadované bezpečnosti ve správný čas na správném místě, včetně vyhodnocení a měření efektivnosti, hospodárnosti, účelnosti a požadované kvality.

50 4 Digitální ekonomika 4.1 Charakteristika digitální ekonomiky Současné a budoucí tržní prostředí se soustřeďuje na využívání výpočetní techniky včetně komunikační síly soudobých informačních technologií. Období můžeme nazvat jako digitální ekonomika (také jako internetová ekonomika, síťová ekonomika, znalostní ekonomika, nebo pod souhrnný pojem nová ekonomika ). Digitální ekonomiku lze chápat jako široké podnikatelské prostředí s globálním elektronickým obchodem a informacemi. Podmínkou pro jeho využití je rozvinutá technologická struktura počítačových a telekomunikačních technologií, vyspělá počítačová a informační gramotnost a také vhodné legislativní prostředí.

51 4.2 Identifikace systémů digitální ekonomiky Digitální ekonomika - modely a procesy, které mají společný znak uvedené ekonomiky, tzn. využívají digitální informační technologie a informační zboží, jsou to: elektronické podnikání (E business), Business to Business (B2B), virtuální obchod (E commerce), Business to Customer (B2C), modifikace systémů B2B a B2C, řízení vztahů se zákazníky Customer Relationship Management (CRM), hromadná výroba přizpůsobená individuálnímu zákazníkovi - Mass Customization, zpřístupnění a provozování aplikací informačních systémů informačních technologií (IS/IT), Outsourcing IS/IT prostřednictvím organizací Application Servise Providers (ASP), znalostní přístup Knowledge Management, virtuální vzdělávání E learning.

52 4.2 Identifikace systémů digitální ekonomiky Ekonomické hledisko Organizační hledisko Technologické hledisko 1. Kvalifikace Působení digitální ekonomiky z ekonomických, organizačních a technologických hledisek. Dochází k posunu od práce svalů k práci mozků. 2. Virtualizace Z fyzických věcí se stávají virtuální a tím se mění celý metabolismus ekonomiky a povaha ekonomických aktivit. 3. Integrace Všechny organizace jsou vzájemně navenek i vnitřně propojeny výkonnými sítěmi. Znalosti se využívají v celém procesu tvorby hodnot. Virtuální týmy, podniky, burzy, pracovní příležitosti, vládní agentury. Opouští se tuhé monolitické hierarchické tuhé řídící struktury, nový podnik je síťově orientovaný. Znalostní a expertní systémy se vyvíjejí z manažerských systémů. Virtualizace dat, animace v reálném čase a systémy virtuální reality. Přechod od řešení s centrálním počítačem k řešení se síťovými systémy. Infrastrukturu tvoří architektura klient/server. 4. Inovace Inovace jsou hnacím motorem ekonomické aktivity a úspěchu v podnikání. Inovace produktů, distribučních cest, organizačních struktur a metod řízení. Multimediální znalostní databáze, nové informační struktury s okamžitým přístupem k informacím. 5. Globalizace Vědomosti a kvalifikace neznají žádné hranice. Vzniká jediná světová ekonomika. Nový podnik je časově a prostorově nezávislý. Páteří podniku a klíčovým systémem podpory podnikových operací se stává globální síť.

53 4.3 Rozdíly mezi dosavadní a digitální ekonomikou Je nezbytné vzít na vědomí vznik tzv. digitálních procesů společně s rozšiřováním možností a pravomocí jednotlivce. Stávající ekonomika Informace jsou cenově a časově nákladnou záležitostí. Národní, lokální ekonomika a konkurence. Individuální soutěž, dělba práce, specializace a rozdělení funkcí. Prodává se, co bylo vyrobeno, poptávka určuje trh (push systém), pasivní zákazník. Základními výrobními zdroji jsou finanční kapitál, technologie a práce. Digitální ekonomika Informace jsou dostupnou, levnou, ale hodnotnou a nezbytnou záležitostí. Globální hospodářství a konkurence. Nutnost integrace a spolupráce, důvěra je produktivní silou a vzájemná spolupráce přidává celému řetězci hodnotu. Vyrábí se, co žádá zákazník, poptávka určuje trh (pull systém), zákazník se stává aktivnější K uvedeným zdrojům dále patří informace, znalosti, inovace, kreativita, intelektuální kapitál. Cílené, jednostranné specializované vzdělávání. Celoživotní vzdělávání a rozšiřování znalostí z více oborů (gross functional).

54 Děkuji za pozornost Dotazy?

Úkoly pro samostatnou práci

Úkoly pro samostatnou práci Úkoly pro samostatnou práci Název předmětu: Investice a akvizice 2. semestr Podklady pro seminář Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Studijní text. Téma 5: ETAPY A PROCESY ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D.

Studijní text. Téma 5: ETAPY A PROCESY ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Studijní text Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE Téma 5: ETAPY A PROCESY ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy.

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy. Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Investice a akvizice Téma 2: Proces akvizice - jeho úloha a postavení v životním cyklu systému Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační

Více

Investice a akvizice. Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR

Investice a akvizice. Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR Investice a akvizice Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační

Více

Investice a akvizice

Investice a akvizice Investice a akvizice Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Téma 2: Investiční projekty a rozhodování v AČR Brno 2014 Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Pavel Vyletal Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením.

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Financování rozpočtové kapitoly MO Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Krizové řízení v České republice Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

MANAGEMENT I Téma č. 34

MANAGEMENT I Téma č. 34 MANAGEMENT I Téma č. 34 Řízení (management) podle cílů - MBO Systém managementu kvality doc. Ing. Monika GRASSEOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu

Více

1.1 Význam a cíl měření

1.1 Význam a cíl měření Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1.1 Význam a cíl měření Cílem obsahového okruhu Technická měření je vybavit žáky především souborem praktických

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Plánování a řízení zdrojů Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS 051625, 2. vydání, Oprava 2 TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO PRODUKTY URČENÉ K ZAJIŠTĚNÍ OBRANY STÁTU 2. Oprava č. 3 Část č. 1 Původní verze

Více

IV. M I N I S T E R S T V O O B R A N Y P L Á N O B R A N Y Č E S K É R E P U B L I K Y PRAHA 2011

IV. M I N I S T E R S T V O O B R A N Y P L Á N O B R A N Y Č E S K É R E P U B L I K Y PRAHA 2011 M I N I S T E R S T V O O B R A N Y IV. P L Á N O B R A N Y Č E S K É R E P U B L I K Y PRAHA 2011 O B S A H strana ČÁST PRVNÍ............................................................... 3 VŠEOBECNÁ

Více

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32)

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) 1 Minimum pro akreditaci výuky bezpečnosti na vysokých školách pro bakalářské

Více

EFEKTIVNÍ AKVIZICE JAKO SOUČÁST STRATEGIE VYZBROJOVÁNÍ

EFEKTIVNÍ AKVIZICE JAKO SOUČÁST STRATEGIE VYZBROJOVÁNÍ EFEKTIVNÍ AKVIZICE JAKO SOUČÁST STRATEGIE VYZBROJOVÁNÍ EFEKTIVNÍ AKVIZICE JAKO SOUČÁST STRATEGIE VYZBROJOVÁNÍ Ing. Petr ŠMIDRKAL Anotace: Článek pojednává o zásadách a způsobu realizace efektivní akvizice

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení,

Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení, Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady 9000. Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení, uvedení do provozu a dodání, servis po prodeji... a dále

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 2- Organizace řízení majetkových zdrojů v resortu obrany Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Informační systém logistiky MO a AČR

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

II. Skutečnosti zjištěné při kontrole

II. Skutečnosti zjištěné při kontrole Informace z kontrolní akce č. 08/17 Prostředky státního rozpočtu vynakládané na ekologickou likvidaci nepotřebné munice a s tím související činnosti u Ministerstva obrany Kontrolní akce byla zařazena do

Více

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o.

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Ing. Pavel Trvaj QESTR Spojenců 876 674 01 Třebíč pavel.trvaj@qestr.cz IČ: 68660910 Řízení QMS Co je to kvalita? Řízení QMS jakost (kvalita)

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení kvality Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci Předmět RJS Technická

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 9. Elektronizace podpůrných procesů Ministerstvo vnitra, Ministerstvo financí Správa

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 3 Řízení boje velitelem bojového praporu. Informování velitele a štábu brigády, bojové hlášení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz

Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz International Organization for Standardization Mezinárodní organizace Mezinárodní organizace pro normalizaci Dokumenty ISO Mezinárodní normy Technické specifikace (TS) Technické

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T7a) Právní regulace a závazky z členství ČR v NATO a EU institucionální vymezení organizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 5. prosince Obsah souhrnné specifikace majetku ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 5. prosince Obsah souhrnné specifikace majetku ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 119 NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY ze dne 5. prosince 2014 Obsah souhrnné specifikace majetku K aplikaci čl. 11 RMO č. 117/2014 Věstníku Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany s t a n o v

Více

GEOINFOSTRATEGIE V RÁMCI RESORTU MINISTERSTVA OBRANY

GEOINFOSTRATEGIE V RÁMCI RESORTU MINISTERSTVA OBRANY GEOINFOSTRATEGIE V RÁMCI RESORTU MINISTERSTVA OBRANY plk. Ing. Radek WILDMANN OBSAH PREZENTACE Působnost a závazky resortu MO Specifika tvorby a využívání prostorových informací pro potřeby obrany státu

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Legislativní vymezení krizového řízení Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

Písemná příprava. 1. Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany a zásady zabezpečení majetkem

Písemná příprava. 1. Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany a zásady zabezpečení majetkem Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Organizace řízení majetkových zdrojů

Více

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok ISO 9000, 20000, 27000 Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. jan.matula@fpf.slu.cz III. blok ITSM & Security management standard ISO 9000-1 ISO 9000:2015 Quality management systems Fundamentals

Více

VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002

VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002 VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002 Obsah A. ÚVOD 2 B. HODNOCENÍ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE 3 C. POSLÁNÍ A ÚKOLY OZBROJENÝCH SIL ČESKÉ REPUBLIKY 5 D. STRATEGIE VOJENSKÉ OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY 8 E.

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY

Více

MANAGEMENT Systém managementu kvality

MANAGEMENT Systém managementu kvality MANAGEMENT Systém managementu kvality doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist)

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) Oblast 1. STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ Jsou identifikovány procesy v takovém rozsahu, aby byly dostačující pro zajištění systému managementu jakosti v oblasti vzdělávání?

Více

ÚŘAD PRO OBRANNOU STANDARDIZACI, KATALOGIZACI A STÁTNÍ OVĚŘOVÁNÍ JAKOSTI náměstí Svobody 471/4, Praha 6 Bubeneč, PSČ , datová schránka xz7aier

ÚŘAD PRO OBRANNOU STANDARDIZACI, KATALOGIZACI A STÁTNÍ OVĚŘOVÁNÍ JAKOSTI náměstí Svobody 471/4, Praha 6 Bubeneč, PSČ , datová schránka xz7aier ÚŘAD PRO OBRANNOU STANDARDIZACI, KATALOGIZACI A STÁTNÍ OVĚŘOVÁNÍ JAKOSTI náměstí Svobody 471/4, Praha 6 Bubeneč, PSČ 160 01, datová schránka xz7aier Schvaluji: Ředitel Ing. Martin DVOŘÁK, Ph.D., v. r.

Více

Obchodní podnik - zapojování do vnitřního evropského trhu

Obchodní podnik - zapojování do vnitřního evropského trhu Obchodní podnik - zapojování do vnitřního evropského trhu PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. Ústav managementu 6.patro, P645, Konzultační hodiny: Po:13:00-15:00 E-mail: simberova@fbm.vutbr.cz Cílem přednášky

Více

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 Systém řízení jakosti ve společnosti vytváří podmínky pro její dobré postavení na trhu a tedy zabezpečení její budoucí prosperity. I.

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 1 VÝVOJ A POJETÍ INFORMAČNÍHO MANAGEMENTU pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky

Více

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti Obsah: 1) Adresa společnosti 2) Historie firmy 3) Rozsah systému kvality 4) Systém managementu kvality 5) Povinnosti

Více

ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled. Ing. Lenka Žďárská

ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled. Ing. Lenka Žďárská ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled Ing. Lenka Žďárská Proč systém kvality? Vyhláška 306/2012 Sb., příloha IV, článek IV.I., odstavec 2 Pro sterilizování zdravotnických

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD SBĚRNICE VME POUŽÍVANÉ VE VOJENSKÝCH VOZIDLECH

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD SBĚRNICE VME POUŽÍVANÉ VE VOJENSKÝCH VOZIDLECH ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD SBĚRNICE VME POUŽÍVANÉ VE VOJENSKÝCH VOZIDLECH (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD SBĚRNICE VME POUŽÍVANÉ VE VOJENSKÝCH VOZIDLECH Základem pro tvorbu tohoto standardu byl následující

Více

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Teorie řízení samostatná vědní disciplína, zabývající se zkoumáním a formulováním obecných

Více

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T-2 BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY A JEHO PRÁVNÍ ASPEKTY

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T-2 BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY A JEHO PRÁVNÍ ASPEKTY AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T-2 BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY A JEHO PRÁVNÍ ASPEKTY LEOPOLD SKORUŠA Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu +420 973 442 571; leopold.skorusa@unob.cz

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 8 Význam, tvorba a použití standardních operačních postupů (SOP) pro velení a řízení bojové jednotky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Strana 1 z 5. Kompletní číselník NIPEZ je uveřejněn v aplikaci NIPEZ dostupné na http://ciselnik.nipez.cz/faces/login.xhtml.

Strana 1 z 5. Kompletní číselník NIPEZ je uveřejněn v aplikaci NIPEZ dostupné na http://ciselnik.nipez.cz/faces/login.xhtml. K UV č. 289 ze dne 22. dubna 2015 (č.j. 368/15) Návrh komodit určených pro standardizaci a návrh pravidel centrálního nákupu státu Pro komodity související s provozem ústředních orgánů státní správy a

Více

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti,

Více

Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované informace

Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované informace International Organization for Standardization BIBC II, Chemin de Blandonnet 8, CP 401, 1214 Vernier, Geneva, Switzerland Tel: +41 22 749 01 11, Web: www.iso.org Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované

Více

III. Návrh komodit určených pro standardizaci a návrh pravidel centrálního nákupu státu I. Návrh seznamu komodit určených pro standardizaci

III. Návrh komodit určených pro standardizaci a návrh pravidel centrálního nákupu státu I. Návrh seznamu komodit určených pro standardizaci III. Návrh komodit určených pro standardizaci a návrh pravidel centrálního nákupu státu Pro komodity související s provozem ústředních orgánů státní správy a jejich podřízených organizací 1 stanoví ministerstvo

Více

GIS Libereckého kraje

GIS Libereckého kraje Funkční rámec Zpracoval: Odbor informatiky květen 2004 Obsah 1. ÚVOD...3 1.1. Vztah GIS a IS... 3 2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU...3 2.1. Technické zázemí... 3 2.2. Personální zázemí... 3 2.3. Datová základna...

Více

Studijní texty. Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu

Studijní texty. Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

III. M I N I S T E R S T V O O B R A N Y P L Á N O B R A N Y PRAHA 2007

III. M I N I S T E R S T V O O B R A N Y P L Á N O B R A N Y PRAHA 2007 M I N I S T E R S T V O O B R A N Y III. P L Á N O B R A N Y Č E S K É R E P U B L I K Y PRAHA 2007 O B S A H strana ČÁST PRVNÍ..................................................... 3 VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ...........................................

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Financování sektorové politiky financování obrany Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace)

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 272/B2 Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 1. Úvod 1.1. Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Materiál Strategie

Více

Příloha č. 1 Smlouvy Počet stran: 5. Projekt

Příloha č. 1 Smlouvy Počet stran: 5. Projekt Příloha č. 1 Smlouvy Počet stran: 5 Projekt Zpracování legislativních podkladů pro provoz státních bezpilotních prostředků 1. Předmět řešení Předmětem veřejné zakázky je vyhodnocení současné legislativy

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

Studijní text. Téma 4: PLÁNOVÁNÍ AKVIZICE V ORGANIZACÍCH VEŘEJNÉ SPRÁVY A V RÁMCI REZORTU MO ČR

Studijní text. Téma 4: PLÁNOVÁNÍ AKVIZICE V ORGANIZACÍCH VEŘEJNÉ SPRÁVY A V RÁMCI REZORTU MO ČR Studijní text Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE Téma 4: PLÁNOVÁNÍ AKVIZICE V ORGANIZACÍCH VEŘEJNÉ SPRÁVY A V RÁMCI REZORTU MO ČR Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T5a) Postavení a úloha Mezinárodního výboru Červeného kříže, Červeného půlměsíce a jiných mezinárodních organizací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MECHANICKÁ SPOJOVACÍ ZAŘÍZENÍ JÍZDNÍCH SOUPRAV

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MECHANICKÁ SPOJOVACÍ ZAŘÍZENÍ JÍZDNÍCH SOUPRAV ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MECHANICKÁ SPOJOVACÍ ZAŘÍZENÍ JÍZDNÍCH SOUPRAV (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD MECHANICKÁ SPOJOVACÍ ZAŘÍZENÍ JÍZDNÍCH SOUPRAV Základem pro tvorbu tohoto standardu byl originál

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu

Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu Jaroslav Šmíd Tel.: 420 257 283 333 e-mail: J.Smid@nbu.cz 30.5.2013 1 30.5.2013 1 Internet hybná síla globální ekonomiky

Více

ŘÍZENÍ JAKOSTI. Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody

ŘÍZENÍ JAKOSTI. Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody ŘÍZENÍ JAKOSTI Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody Sylabus předmětu Úvod do problematiky. Vymezení pojmů.

Více

Páteřní infrastruktura

Páteřní infrastruktura Páteřní infrastruktura SENÁT PČR, 23. 1. 2014 petr.moos@rek.cvut.cz mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, Priority SMK, NPR 2 Východiska Klíčové strategie pro budoucí kohezní politiku: Dopravní

Více

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 10: Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Řízení vzdělávání a rozvoje pracovníků v organizaci 2. Koncepce přípravy

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 19. dubna 2017 o plánování obrany státu

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 19. dubna 2017 o plánování obrany státu Strana 1370 Sbírka zákonů č. 139 / 2017 139 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 19. dubna 2017 o plánování obrany státu Vláda nařizuje k provedení zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, ve znění

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

Písemná příprava. 1. Význam ISL 20 min. 2. Místo ISL v KIS resortu obrany 15 min. 3. Hlavní interface ISL 15 min

Písemná příprava. 1. Význam ISL 20 min. 2. Místo ISL v KIS resortu obrany 15 min. 3. Hlavní interface ISL 15 min Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Místo a úloha informačního systému

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

Světová ekonomika. Krizové řízení v České republice

Světová ekonomika. Krizové řízení v České republice Světová ekonomika Krizové řízení v České republice Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Výkon státního požárního dozoru (1) Státní požární dozor se vykonává a) kontrolou dodržování povinností stanovených předpisy o

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 SOUBOR POSTUPŮ PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTI INFORMACÍ POLITIKA A ORGANIZACE BEZPEČNOSTI INFORMACÍ pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

Studijní opora. Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO. 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení

Studijní opora. Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO. 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 9: Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3 ÚVOD 1 Poděkování 3 Kapitola 1 CO JE TO PROCES? 5 Co všechno musíme vědět o procesním řízení, abychom ho mohli zavést 6 Různá důležitost procesů 13 Strategické plánování 16 Provedení strategické analýzy

Více

Obsah. Předmluva... IX. Seznam obrázků... XIX. Seznam tabulek... XXV. ČÁST I. Teoretické základy... 1

Obsah. Předmluva... IX. Seznam obrázků... XIX. Seznam tabulek... XXV. ČÁST I. Teoretické základy... 1 Předmluva... IX Seznam obrázků... XIX Seznam tabulek... XXV ČÁST I. Teoretické základy... 1 1. Procesní organizace v zrcadle literatury... 3 1.1 Základní pojmy procesní organizace.... 3 1.2 Pojetí podnikových

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T8a) Ústavní základy zajišťování obrany ČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení BÚU Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ a její dopady na Moravskoslezský kraj 14. ročník Konference pro starosty měst a obcí 15. května 2019,

Více

Příloha č.2 - Výběrová kritéria

Příloha č.2 - Výběrová kritéria Příloha č.2 - Výběrová kritéria Program INOVACE-inovační projekty Výzva č. I Dělení výběrových kritérií Pro každý projekt existují tyto typy kritérií: I. Binární kritéria - kritéria typu ANO/NE. Aby projekt

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

Povolání Realizace nákupů u smluvních dodavatelů na základě výše skladových zásob s cílem zajistit dostatečné množství zboží

Povolání Realizace nákupů u smluvních dodavatelů na základě výše skladových zásob s cílem zajistit dostatečné množství zboží Nákupčí Nákupčí zajišťuje prostřednictvím různých komunikačních toků, včetně manipulace s elektronickými objednávkovými a skladovými systémy kompletní organizaci, časové plánování a realizaci nákupu zboží

Více

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského

Více