VÁŽNÉ ZDRAVOTNÍ POSTIŽENÍ DEFINICE POMOCÍ ICF (česky MKF) MAKRO OBLAST A Diagnostika a vyhodnocování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÁŽNÉ ZDRAVOTNÍ POSTIŽENÍ DEFINICE POMOCÍ ICF (česky MKF) MAKRO OBLAST A Diagnostika a vyhodnocování"

Transkript

1 VÁŽNÉ ZDRAVOTNÍ POSTIŽENÍ DEFINICE POMOCÍ ICF (česky MKF) MAKRO OBLAST A Diagnostika a vyhodnocování

2 ZÁKLADNÍ PROBLEMATIKA Cílem tohoto prvního vzdělávacího modulu je naučit se používat ICT Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví. (česky MKF)

3 SMYSL TOHOTO MODULU Po dokončení tohoto vzdělávacího modulu budete schopni: Posoudit závažnost zdravotního postižení (v daných souvislostech) Definovat postižení mezinárodně uznávaným jazykem Rozpoznat faktory, které v daném prostředí osobám se zdravotním postižením napomáhají či jsou jim naopak překážkou Stanovit stupeň postižení (v daném kontextu)

4 SEZNÁMENÍ S ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 1

5 V posledních letech se pohled na postižení mění, a to má za následek uznání stejných práv, stejně jako potenciálu a schopností osob se zdravotním postižením. V běžném i právním jazyce hovoříme o osobách s disabilitou (tělesně postižených), hendikepovaných či se sníženou schopností...

6 Rozdíl mezi sníženou schopností disabilitou (postižením) a hendikepem byl definován Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 1980, kdy byla vydána "Mezinárodní klasifikace poruch, postižení a hendikepů." (ICIDH).

7 jakákoli ztráta nebo abnormalita fyziologické, anatomické nebo psychické funkce (exteriorizace) jakékoliv omezení či ztráta schopnosti (vyplývající ze snížené schopnosti) vykonávat běžné základní činnosti (jako je chůze, jídlo, práce) hendikep, vzniklý ze snížené schopnost či disability, který omezuje nebo brání osobě plnit společenskou roli, která je považována za běžnou co se týče věku, pohlaví, sociokulturního prostředí atd.

8 Úmluva o právech osob se zdravotním postižením V prosinci 2006 schválila Organizace spojených národů Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením: určuje, jak zajistit práva rovnosti a sociálního začlenění osob se zdravotním postižením po celém světě.

9 Úmluva o právech osob se zdravotním postižením Článek 1.Ústavy říká: Osobou se zdravotním postižením se rozumí osoba mající dlouhodobé fyzické, duševní, mentální nebo smyslové postižení, které v interakci s různými překážkami může bránit jejímu plnému a účinnému zapojení do společnosti na rovnoprávném základě s ostatními."

10 Pojem Postižení se týká také vztahu mezi postiženou osobou a jejím okolím.

11 ICF byla vytvořena Světovou zdravotnickou organizací (OMS), aby byla umožněna systematická klasifikace, popisující změny zdravotního stavu člověka a s tím související stavy.

12 Zkratka ICF je zkratka pro "Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví" (česky MKF). Dodnes je to jediný přístup k posuzování zdravotního postižení, jež dává do souvislostí a popisuje vzájemné působení mezi osobou a okolím.

13 ICF model je schopen garantovat obsah Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením s ohledem na zdravotní postižení jako univerzální aspekt lidstva, včetně faktoru prostředí (v rámci klasifikace). Vylučuje negativní termíny, naopak přijímá pozitivní klasifikaci lidských funkcí se zaměřením na osobní, sociální a fyzický kontext.

14 ICF je celistvá klasifikace pojmů vycházejících z kontextu prostředí, kde je termín disabilita(postižení) nahrazen termínem aktivity/činnosti a pojem hendikep nahrazen pojmem zapojení se. Klasifikace je brána globálně, protože nezahrnuje pouze osoby s postižením, ale každého jednotlivce, protože zdraví a zdravotní postižení se týká každého z nás.

15 ICF popisuje způsob, jakým daná osoba funguje, tj. pozitivní aspekty co je tento člověk schopen udělat, ale také negativní aspekty - co mu činí obtíže. ICF také klasifikuje, zda jsou některé tělesné funkce snížené. Bere v potaz kontext prostředí, např. jaký pozitivní či negativní vliv na tyto funkce má okolní prostředí.

16 Tento klasifikační systém funguje prostřednictvím řady kategorií, seskupených a seřazených v souladu s normou bio-psycho-sociálního modelu zaobírající se osobami nejen z hlediska zdravotní péče, ale také z hlediska každodenních sociálních vztahů.

17 V kontrolním seznamu lze nalézt objektivní popis toho, co je definováno jako funkce a disability (postižení), tj. náležitosti vymezující zdravotní stav.

18 Díky ICF může každý používat společný mezinárodní jazyk, který umožňuje efektivnější komunikaci nejen mezi poskytovateli služeb v jedné oblasti, ale také mezi poskytovateli v oblastech vzdálenějších.

19 STRUKTURA ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 2

20 HLAVNÍ ROZDĚLENÍ ICF ICF se skládá ze dvou částí a čtyř kategorií: 1. první část se týká funkčnosti a disability (postižení) a skládá se ze dvou složek: tělesné funkce + stavba těla činnosti a zapojení 2. druhá část se týká kontextových faktorů a skládá se z faktorů okolí/prostředí.

21

22 Podle bio-psycho-sociálního modelu, který je základem ICF je fungování a postižení člověka pojato jako dynamická interakce mezi zdravotním stavem (onemocnění, poruchy, zranění, traumata...) souvisejícími faktory (osobní, okolní vlivy).

23 TĚLESNÉ FUNKCE Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 2.1

24

25 V ICF reprezentují Tělesné funkce společně se stavbou těla (první složka první části) fyziologické funkce tělního systému (včetně psychologických).

26 Tato složka obsahuje 8 kapitol: 1.Mentální funkce; 2.Smyslové funkce a bolest; 3.Funkce hlasu a řeči; 4.Funkce kardiovaskulárního, hematologického, imunologického a dýchacího systému; 5.Funkce zažívacího traktu a metabolických a endokrynních systémů; 6.Genitourinární a reprodukční funkce; 7.Neurosvalovokosterní a pohybové funkce; 8.Funkce kůže a souvisejících struktur.

27 Tělesné funkce se kódují pomocí kvalifikátorů: Kvalifikátor určuje rozsah omezení, tzn. závažnost problému ovlivňujícího specifickou funkci.

28 STAVBA TĚLA Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 2.2

29

30 V ICF klasifikaci popisuje stavba těla strukturu a anatomické části těla, jako orgány, končetiny a jejich části a třídí je podle tělních soustav.

31 Stavba těla popisuje tělo člověka. Normy pro tyto soustavy respektují univerzální standardy norem pro lidské bytosti.

32 Tato složka obsahuje 8 kapitol: 1. Soustava nervového systému 2. Zraková a sluchová soustava 3. Soustava zapojená do tvorby hlasu a řeči 4. Kardiovaskulární, immunologická a dýchací soustava 5. Trávicí trakt a metabolismus a endokrynní soustava 6. Genitourinární a reprodukční soustava 7. Soustava pohybového systému 8. Kožní soustava

33 Stavba těla se kóduje podle tří kvalifikátorů: první určuje závažnost poškození druhý charakter tohoto poškození třetí jeho umístění

34 AKTIVITA A ZAPOJENÍ SE Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 2.3

35

36 V ICF činnost spolu se zapojením reprezentuje druhou složku první části ICF. Aktivitou rozumíme plnění úkolu nebo činnosti.

37 Aktivita obsahuje 9 kapitol: 1. Vzdělávání a uplatňování znalostí 2. Obecné úkoly a požadavky 3. Komunikace 4. Pohyblivost 5. Péče o sebe 6. Domácí život 7. Mezilidské vztahy 8. Hlavní oblasti života 9. Sociální, občanský a komunitní život

38 S aktivitou a zapojením se jsou spojeny dva pojmy: KAPACITA vlastní schopnost ve standartním prostředí jednat či chovat se určitým způsobem VLASTNÍ VÝKON/JEDNÁNÍ výkon/jednání viditelné okolními osobami V důsledku toho existují dva kvalifikátory: Kapacita a Výkon.

39 SOUVISEJÍCÍ FAKTORY Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 2.4

40

41 V rámci klasifikačního systému ICF nereprezentují Související faktory pouze kontext prostředí, ve kterém jedinec žije, ale také jeho životní styl a jeho osobní charakteristiku (věk, pohlaví, barvu pleti, náboženství, jazyk, kulturu)

42 Související faktory reprezentují druhou část konstrukce ICF a skládají se ze dvou složek: V současnosti jsou kódovány pouze faktory prostředí, protože faktory osobní jsou příliš variabilní.

43 FAKTORY PROSTŘEDÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 2.5

44

45 Faktory prostředí reprezentují vnější svět, v němž člověk žije. Tyto faktory na něj mohou mít negativní či pozitivní vliv.

46 Podle ICF: skutečné a reálné aspekty fyzického prostředí například produkty - potraviny, technologie telefon, auto či např. podnebí, teplota skutečné a reálné aspekty sociálního prostředí např. rodina, přátelé, odborníci, právníci, politici ale také prvky jako např. postoje, které, i když jsou nehmotné, mohou mít na člověka velký vliv

47 Tato část je složená z pěti kapitol: 1. Produkty a technologie 2. Přírodní prostředí a člověkem způsobené změny 3. Společenské vztahy a podpora 4. Hodnoty 5. Služby, systémy a politika

48 Faktory prostředí jsou kódovány z pohledu člověka, jehož situace je popisována. Například chodník může být pro osobu na invalidním vozíku považován za překážku, zatímco nevidomému člověku může naopak pomoci.

49 Faktory prostředí nám mohou pomoci zjistit, proč je rozvoj některých osob pomalejší, než se očekávalo nebo co může zlepšit jejich výkon nad předpokládanou kapacitu.

50 KÓDOVÁNÍ POMOCÍ ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 3

51 POSTUP PŘI KÓDOVÁNÍ: PROČ A JAK Výrazy klasifikace měření hodnocení by mohly být mylně považovány za synonyma, ale ve skutečnosti se jedná o samostatné metodologické postupy.

52 ICF je popisná klasifikace, ne diagnostický nástroj. Odborníci by měli kódovat pouze to, co vidí.

53 Proces založený na ICF není zaměřen na vyhodnocování a měření schopností a kapacit osob se zdravotním postižením ve srovnání se standardem. ale jeho hlavním cílem je informace standardně třídit a katalogizovat.

54 S ICF probíhá klasifikace prostřednictvím přiřazení alfanumerických kódů, které umožňují rychlou identifikaci všech pojmů souvisejících se zdravím. Jedná se o soubor pojmů hierarchicky uspořádaných od obecnějších ke konkrétnějším. V ideálním případě by klasifikace neměla být nadbytečná či nejednoznačná. To znamená, že každá klasifikace je jedinečná, každý bod v klasifikaci se váže k jednomu souboru.

55 Kódování Kódování je proces přiřazování jedinečného kódu pro daný údaj; v případě ICF je kód alfanumerický. Důležité je, aby s jedním kódem byly spojeny veškeré náležité údaje.

56 STRUKTURA ICF ALFANUMERICKÉHO SYSTÉMU KÓDOVÁNÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 3.1

57 Tento systém je velmi jednoduchý a univerzální. Provádí se prostřednictvím sady přibližně 1400 kódů, které se ukázaly být důležité a podstatné k vymezení funkčního profilu osob.

58 Tyto kódy mohou být upřesněny a zapsány do kontrolního seznamu, který může být použit k rychlejší a jednodušší klasifikaci než byla ta původní, protože umožňuje lépe jedince popsat a identifikovat významné faktory v jeho okolí.

59 ICF používá alfanumerický kód složený z jednoho písmene a více čísel. Například kód b ".

60 První pozice ICF kódu udává složku. Složka je určena písmeny, které se částečně shodují s anglickými termíny: - b znamená tělesné funkce (Body Functions), - s znamená složení těla (Body Structures), - d znamená činnost a zapojení se (Activity and Participation), - e zastupuje faktory prostředí (Enviromental Factors). Kód b b udává, že jsme v části Tělesné funkce.

61 Druhá pozice označuje kapitolu složky. V kódu "B " číslo "2" (druhé místo), představuje kapitolu 2 "Smyslové funkce a bolest".

62 Třetí místo určuje kategorii a je reprezentováno 2-místným číslem (v rozmezí 10 až 99). V kódu b ", "80" je zkratkou pro kategorii "Bolest".

63 Čtvrtá pozice určuje kategorii třetí úrovně, s hodnotami od 0 do 9. Kategorie třetí úrovně představuje "specifikaci". V kódu "b ", "1" umístěná za "80" označuje kategorii "Bolest v části těla".

64 A konečně na pátém místě udává kategorii čtvrté úrovně, s hodnotami od 0 do 9. Kategorie čtvrté úrovně představuje "další specifikace" z kategorie třetí úrovně. V kódu "B ", "3" označuje kategorii "bolesti zad".

65 Kód b je tedy kód používán pro klasifikaci bolesti zad. Kód se stává "významným", když je k němu přidělen kvalifikátor. Kvalifikátor je umístěn za kódem a oddělen tečkou.

66 KVALIFIKÁTORY Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 3.2

67 Kvalifikátory jsou čísla, definující rozsah úrovně zdraví nebo závažnost problému. Kód sám o sobě nám neřekne, o jaký typ poškozením se jedná.

68 Kvalifikátory jsou přiřazeny podle číselné škály, jsou umístěny hned za kódem, od kterého jsou odděleny tečkou, a teprve ony dávají kódu smysl, protože určují závažnost poškození.

69 Počet a typ kvalifikátoru se liší v závislosti na složce: Tělesné funkce Kategorie této složky mají pouze jeden kvalifikátor, který definuje rozsah poškození -stupnice závažnosti (0 = žádné, 1 = mírné, 2 = střední, 3 = těžké, 4 = úplné). Složení těla Kategorie této složky jsou specifikovány třemi kvalifikátory, které definují rozsah poškození (na stupnici 0-4 stejně jako výše), charakter poškození (např.že nějaká část/struktura má abnormální tvar nebo částečně či zcela chybí) a umístění poškození (např. kde se nachází (vpravo, vlevo, oboustranně ). Činnost/za pojení se Tato kategorie má 2 kvalifikátory, které určují kapacitu a výkonnost člověka. Faktor prostředí Má pouze jeden kvalifikátor, který může být označen přidáním znaménka + podle toho, zda se jedná o bariéru nebo naopak ulehčení

70 Rozsah poškozením popisuje závažnost potíží. Je reprezentován následující stupnicí závažnosti: 0 = žádné obtíže (chybí, zanedbatelné) 0-4% 1 = mírné obtíže (mírné, nízké) 4-24% 2 = střední obtíže (mírné, lehké) 25-49% 3 = závažné obtíže (vysoké, extrémní), 50-95% 4 = kompletní/úplné obtíže (celkové) % 8 = nespecifikováno 9 = neuplatňuje se.

71 WHO experti navrhují následující tři kritéria: frekvence (např 25% času...), intenzita (jak obtíže narušují každodenní život člověka), doba trvání (jak se obtíže objevují v posledních 30 dnech).

72 Toto měřítko závažnosti je společné pro první kvalifikátory využívané pro: tělesné funkce a složení těla, kapacitu a výkon, kvalifikátory činnosti/aktivity a zapojení se(participace), kvalifikátory překážek či pomoci a faktorů prostředí. Tato pětistupňová škála by neměla být považována za nástroj hodnocení, ale je dostatečně citlivá pro zachycení významných rozdílů v průběhu času.

73 1.příklad: Tělesné funkce kód b b28010 odkazuje na bolest v hlavě nebo na krku. Hodnota 2 jediného kvalifikátoru se vztahuje na střední úroveň bolesti, (střední, lehká) v procentech v rozmezí od 25% do 49% v dennodenním životě, za posledních 30 dnů.

74 2.příklad Stavba těla kód s s1104 odkazuje na mozeček jako část mozku Hodnota 4 prvního kvalifikátoru stanovuje úplné poškození; Hodnota 2 druhého kvalifikátoru určuje podstatu strukturálního problému jako částečnou absenci dané části; Hodnota 1 třetího kvalifikátoru definuje, kde se nachází absence, tedy na pravé straně.

75 3.příklad Činnost a zapojení se kód d d630 odkazuje na plánování, organizování, vaření a servírování jednoduchých i složitých jídel, tedy přípravu jídel. Hodnota 4 prvního kvalifikátoru se týká výkonu, který v tomto případě naznačuje naprostou nedostatečnost při přípravě jídel. Hodnota 1 druhého kvalifikátor určuje Kapacitu: V tomto případě mírné obtíže ve schopnosti připravit si jídlo. To by mohl být případ dívky s mírnými problémy při přípravě vlastního jídla, které ale její matka neumožňuje provádět tuto činnost.

76 4.příklad Faktory prostředí Kód E e425.2 e330+3 je případ učitele, který výrazně usnadňuje dítěti učení. Ve skutečnosti je kód e330 kód osob v pozici autority a 3 je první kvalifikátor, ale tím, že se přidá znaménko + to znamená, že je prostředníkem/ulehčuje a číslo 3 nám říká, že viditelně, (vysoce, extrémně) od 50-95% v každodenním životě člověka. e425.2 na druhé straně představuje spolužáky jako je bariéru. Ve skutečnosti se e425 nazývá "Individuální postoje známých, kolegů, sousedů a členů společnosti" a kvalifikátor 2 značí střední bariéru (mírné, fair), která ovlivňuje každodenní život člověka 25-49%.

77 PRAKTICKÉ VYUŽITÍ ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 4

78 CO JE ICF? ICF je zkratka pro Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví. (česky MKF) ICF byla připravena Světovou zdravotnickou organizací (WHO), aby se dosáhlo systematické klasifikace, která popisuje změny zdravotního stavu člověka a tím souvisejících stavů s ohledem na bio-psycho-sociální model.

79 Výběrem zvláštní kategorie v kontrolním seznamu je možné získat objektivní popis toho, co se označuje jako funkční schopnosti a disability/zdravotní postižení, tedy elementy, které určují jeho zdravotní stav.

80 ICF JAKO NÁSTROJ KLASIFIKACE Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.1

81 CO JE ICF? ICF je klasifikace složená z víceúrovňového hierarchického systému kódování a obtíže v každé zjištěné kategorii jsou definovány kvalifikátory. Klasifikační (měřící) systém poskytuje informace o funkčním stavu člověka.

82 ICF NENÍ prostředek měření Posouzení diagnostiky léčby, ale KLASIFIKACE ICF sjednocuje, třídí a dělá srozumitelnými zásahy na člověku.

83 ICF je používán všemi odborníky v oblasti zdravotnictví (lékaři, psychology, fyzioterapeuty, logopedy, ergoterapeuty, zdravotními sestrami atd.) v odvětví sociálního zabezpečení (sociální pracovník a další) v oblasti vzdělávání (učitel, lektor atd. ), kteří se při výkonu povolání dostávají do kontaktu s lidmi s různými zdravotními stavy.

84 STRUKTURA ICF ICF se skládá ze dvou částí a ta se opět skládá ze dvou částí. První část se týká lidských schopností a disability (zdravotního postižení), ta se dále skládá ze dvou částí: tělesných funkcí + stavby těla činnosti a zapojení se

85 STRUKTURA ICF Druhá část se týká souvisejících faktorů a skládá se ze složky faktorů prostředí osobních faktorů (ty ale nejsou zařazeny do ICF).

86 STRUKTURA ICF ICF Část 1: Funkčnost a postižení Část 2: Související faktory

87 STRUKTURA ICF ICF Část 1: Funkčnost a postižení Část 2: Související faktory Tělesné funkce Činnost a zapojení se Faktory prostředí Osobní faktory

88 STRUKTURA ICF ICF Část 1: Funkčnost a postižení Část 2: Související faktory Tělesné funkce Činnost a zapojení se Faktory prostředí Osobní faktory Změny v tělesných funkcích Změny ve stavbě těla Kapacita Výkon Usnadňující prvky / překážky

89 STRUKTURA ICF ICF Část 1: Funkčnost a postižení Část 2: Související faktory Tělesné funkce Činnost a zapojení se Faktory prostředí Osobní faktory Změny v tělesných funkcích Změny ve stavbě těla Kapacita Výkon Usnadňující prvky / překážky Položka úrovně: Položka úrovně: Položka úrovně: Položka úrovně: 1 2 3

90 KLASIFIKACE ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.2

91 Tělesné funkce a soustavy Duševní funkce Smyslové funkce a centra bolesti Hlasové a jazykové funkce Funkce kardiovaskulárního, hematologického, imunologického a dýchacího systému Funkce zažívacího traktu a metabolický a endokrinální systém Geniturinární a reprodukční funkce Nervová soustava Zrak, sluchová soustava Soustava zapojená do vytváření hlasu a řeči Kardiovaskulární, imunologická a dýchací soustava Trávicí trakt, metabolismus a endokrinální soustava Geniturinární a reprodukční soustava 7 8 Neurosvalovokosterní a pohybové funkce Funkce kůže a souvisejících struktur Pohybová soustava Kožní soustava 8 kapitol pro tělesné funkce a 8 pro související tělesné soustavy

92 ČINNOST A ZAPOJENÍ SE Učení a využití poznatků Všeobecné úkoly a požadavky Komunikace Pohyb Péče o sebe Domácí aktivity Mezilidská interakce Základní životní aktivity Sociální, občanský a společenský život 9 kapitol pro činnosti a zapojení se

93 FAKTORY PROSTŘEDÍ Produkty a technologie Přírodní prostředí a uměle vytvořené změny Sociální vztahy a podpora Postoje, hodnoty, přesvědčení Služby, systémy a politika 5 kapitol pro faktory prostředí

94 OSOBNÍ FAKTORY 1. Pohlaví 2. Věk 3. Rasa 4. Životní styl 5. Charakter a styl chování 6. Motivace a očekávání Součásti osobních faktorů, tj. pohlaví, rasa, věk, fyzická zdatnost, životní styl, návyky, schopnost přizpůsobit se a další prvky tohoto typu, mají sice vliv, ale nejsou zařazeny do ICF, protože se mohou lišit od člověka k člověku, od místa na místu.

95 HLAVNÍ ČÁSTI ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.3

96 Jak je organizován: dvě části Tělesné funkce Stavba těla Části 1. část INICIÁLY b s Fyziologické funkce Anatomické části/orgány Činnnost a zapojení se d Výkon činnosti či určitého úkolu Tělesné funkce - fyziologické funkce tělních systémů, včetně psychických (iniciála b). Stavba těla - anatomické části těla jako jsou orgány, končetiny a jejich části (iniciála s). Činnost - provedení úkolu nebo činnosti. Zapojení se - účast jednotlivce v nějaké (životní) situaci. Činnost lze stěží oddělit od zapojení se (iniciála d).

97 Jak je organizován: dvě části 2. část Části INICIÁLY Faktory prostředí e Fyzický, sociální svět a postoje Osobní faktory V současné době nejsou do ICF zařazeny Faktory prostředí jsou znaky fyzického, sociálního světa a postojů, které mohou mít na jedince v daném kontextu vliv (iniciála e).

98 KÓDY Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.4

99 Použijme jako příklad kód b28013 Kód se vztahuje ke kapitole 2 - Klasifikace tělesných funkcí, týká se smyslové funkce a bolesti, a název kapitoly je prvním stupněm klasifikace (a je reprezentován "2" bezprostředně po "b"). Hned poté je popsán blok určující soubor společných kategorií (s pořadím kódů) usnadňující kódování. Pak je tu druhý stupeň "Pocit bolesti". Každé položce je přidělen název, krátká provozní definice, a pro položky druhé úrovně také seznam začlenění (u tělesných funkcí je začleněním často postižení) a také výjimky - seznam jiných termínů v rámci ICF, které jsou podobné, ale ne totožné s položkou.

100 Kapitola 2 Smyslové funkce a bolesti Tato kapitola se týká smyslových funkcí - zraku, sluchu, chuti atd.a také pocitu bolesti Bolest (b280-b289) NÁZEV BLOKU b280 pocit bolesti KÓD POLOŽKY (DRUHÁ ÚROVEŇ) pocity nepříjemné bolesti, které ukazují na potenciální nebo skutečné poškození v kterékoliv části těla. Zařazení: pocity obecné nebo lokalizované bolesti, v jedné nebo více částí těla, bolesti v dermatomu, vystřelující bolest, pálení, tlumené bolesti, přetrvávající bolesti; postižení, jako je bolest svalů, analgezie a hyperalgézie. Vyřazení: MOŽNÉ VYŘAZENÍ DEFINICE KÓDU ZAŘAZENÍ

101 Kapitola 2 Smyslové funkce a bolest Tato kapitola pojednává o funkcích smyslů: zraku, sluchu, hmatu, atd. a také pocitu bolesti Bolest (b280-b289) b280 Pocit bolesti Nepříjemný pocit, ukazující možné nebo aktuální poškození některé části stavby těla. Zařazení: pocity obecné nebo lokalizované bolesti, v jedné nebo více částí těla, bolesti v dermatomu, vystřelující bolest, pálení, tlumené bolesti, přetrvávající bolesti; postižení, jako je bolest svalů, analgezie a hyperalgézie. TŘETÍ ÚROVEŇ Obecná bolest b2800 Nepříjemný pocit naznačuje potencionální či skutečné poškození části těla, vnímáno v kterékoliv části těla. ČTVRTÁ ÚROVEŇ některé b28013 Bolesti zad Nepříjemný pocit ukazuje na potencionální či skutečné poškození některé tělesné struktury, lokalizované v zadní části těla.

102 Jinak specifikováno je prázdný kód, který může být použit pro kódování aspektů funkcí, jež nejsou zahrnuty v jiném kódu, ale který patří do stejné oblasti definované v bezprostředně vyšší kategorii. Není specifikováno je prázdný kód, který má stejný význam jako pojem druhého nebo třetího stupně, který je bezprostředně nadřazen, bez jakéhokoliv dalšího upřesnění.. Kapitola 2 Smyslové funkce a bolest Tato kapitola pojednává o funkcích smyslů: zraku, sluchu, hmatu, atd. a také pocitu bolesti Bolest (b280-b289) b280 Pocit bolesti Nepříjemný pocit, ukazující možné nebo aktuální poškození některé části stavby těla. Zařazení: pocity obecné nebo lokalizované bolesti, v jedné nebo více částí těla, bolesti v dermatomu, vystřelující bolest, pálení, tlumené bolesti, přetrvávající bolesti; postižení, jako je bolest svalů, analgezie a hyperalgézie. b2800 Obecná bolest Nepříjemný pocit naznačuje potencionální či skutečné poškození některé části těla, vnímáno v kterékoliv části těla. b28013 Bolesti zad Nepříjemný pocit ukazuje na potencionální či skutečné poškození některé tělesné struktury, lokalizované v zadní části těla. b28018 Bolest v části těla, jinak specifikováno b28019 Bolest v části těla, není specifikováno

103 ICF Kódování Složka b b = tělesné funkce s = d = e = stavba těla činnosti a zapojení se faktory prostředí

104 ICF Kódování b Kapitola první stupeň Kapitola 2 Smyslové funkce a bolest

105 ICF Kódování b Kategorie Druhá úroveň b 280 Pocity bolesti

106 ICF Kódování b Kategorie Třetí úroveň b 2801 Bolest v části těla

107 ICF Kódování b Kategorie Čtvrtá úroveň b Bolesti zad

108 ICF Kódování b Závažnost První kvalifikátor Střední postižení

109 PŘÍKLADY KÓDOVÁNÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.5

110 Příklad 1: Ochrnutý člověk vlastnící elektrický invalidní vozík: položka d465 Složka Kapitola Blok Kategorie d d4 d450-d469 d465 Činnost a zapojení se Pohyblivost Chůze a pohyb Pohyb pomocí podpůrného vybavení či zařízení

111 POSUZOVÁNÍ FUNKČNÍCH SCHOPNOSTÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.6

112 ICF posuzuje funkční schopnosti a poskytla metodu pro popis úrovně problémů, tj. postižení, bez ohledu na onemocnění nebo jiný zdravotní stav. Ve skutečnosti mohou mít dvě osoby trpící stejným onemocněním velmi různé úrovně fungování. A dvě osoby trpící stejným postižením mohou mít velmi odlišné onemocnění.

113 Je důležité si uvědomit, že pro ICF kódování je nutno najít příslušnou kategorii (relevantní, explicitní, specifickou) a pak použít kvalifikátor nebo kvalifikátor pro jednotlivé složky. Kvalifikátory poskytnou příslušné informace.

114 KVALIFIKÁTORY PRAKTICKÁ CVIČENÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.7

115 KVALIFIKÁTORY Tělesné funkce Stavba těla PRVNÍ kvalifikátor PRVNÍ kvalifikátor Rozsah postižení Rozsah postižení DRUHÝ kvalifikátor Charakter postižení Attività Činnosti e a Partecipazione zapojení se Faktory prostředí TŘETÍ kvalifikátor PRVNÍ kvalifikátor DRUHÝ kvalifikátor PRVNÍ kvalifikátor Umístění postižení Výkon Kapacita Překážka nebo pomoc

116 První kvalifikátor Míra závažnosti 0 : bez obtíží (chybí, zanedbatelná) 0 4% 1 : mírné obtíže (lehká, nízká) 5 24% 2 : střední obtíže (střední, mírná) 25 49% 3 : vážné obtíže (vysoká, extrémní) 50 95% 4 : celkové obtíže (úplná) % 8 : není specifikováno 9 : nepoužívá se

117 První kvalifikátor Význam 0: Žádné obtíže: osoba nemá žádné potíže. 1: Mírné obtíže: obtíže se vyskytují méně než 25% času, s takovou intenzitou, kterou je osoba schopna tolerovat, v posledních 30 dnech se objevují zřídka. 2: Střední obtíže: obtíže se vyskytují méně než 50% času, s takovou intenzitou, která zasahuje do každodenního života, v posledních 30 dnech se objevují častěji. 3: Vážné obtíže: obtíže se vyskytují ve více než 50% času, s takovou intenzitou, která částečně ovlivňuje každodenní život, v posledních 30 dnech se objevují často. 4: Celkové obtíže: obtíže se vyskytují ve více než 95% času, s takovou intenzitou, která zcela ovlivňuje každodenní život, v posledních 30 dnech se objevují každý den.

118 První kvalifikátor Kde to najdu? První kvalifikátory se týkají všech čtyř klasifikací: Tělesné funkce: jeden kvalifikátor Stavba těla: tři kvalifikátory Činnost a zapojení se: dva kvalifikátory Faktory prostředí: vlastní kvalifikátor Všechny první kvalifikátory stanovují rozsah nebo závažnost potíží v dané složce. První kvalifikátor u faktorů prostředí určuje, do jaké míry se faktor prostředí chová jako překážka nebo jako pomocník. Všechny první kvalifikátory používají stejné měřítko rozsahu či závažnosti.

119 KVALIFIKÁTORY Funzioni Tělesné Corporee funkce Body Structures Activity and Participation Environmental Factors PRIMO PRVNÍ Qualificatore kvalifikátor FIRST Qualifier SECOND Qualifier THIRD Qualifier PRIMO FIRST Qualificatore Qualifier SECONDO Qualificatore Qualifier FIRST Qualifier Estensione della Rozsah postižení menomazione Extent of the impairment Nature of the impairment Location Localizzazione of the della impairment menomazione Performance Capacity Barrier or Facilitator

120 Tělesné funkce mají pouze jeden kvalifikátor, Tělesné funkce PRVNÍ kvalifikátor a to je první kvalifikátor. Rozsah postižení Může být použit následovně: například b7302 síla svalů na jedné straně těla. b7302.0: žádné obtíže žádné zhoršení hodnoty svalové síly b7302.1: mírné obtíže snížení hodnoty svalové síly je dobře tolerováno a není časté b7302.2: střední obtíže snížení hodnoty svalové síly poměrně silné, narušuje každodenní život a přichází často b7302.3: vážné obtíže zhoršení hodnoty svalové síly je silné, znepokojující a časté b7302.4: Celkové/úplné obtíže snížení hodnoty svalové síly je závažné, rušivé a nepřetržité

121 KVALIFIKÁTORY Body Functions Stavba těla Activity and Participation Environmental Factors FIRST Qualifier PRIMO PRVNÍ kvalifikátor Qualificatore SECONDO DRUHÝ kvalifikátor Qualificatore TERZO TŘETÍ Qualificatore kvalifikátor FIRST Qualifier SECOND Qualifier FIRST Qualifier Extent of the impairment Rozsah postižení Charakter postižení Umístění postižení Performance Capacity Barrier or Facilitator

122 Stavba těla Stavba těla má tři kvalifikátory PRIMO PRVNÍ Estensione della Rozsah postižení Qualificatore kvalifikátor menomazione SECONDO DRUHÝ Natura della Charakter postižení Qualificatore kvalifikátor menomazione TERZO TŘETÍ Umístění postižení Qualificatore kvalifikátor 3 kvalifikátory EOZSAH POSTIŽENÍ 0 Žádné zhoršení 1 Lehké poškození 2 Střední poškození 3 Vážné poškození 4 Úplné poškození 8 Nespecifikováno 9 Nehodí se DRUH ZMĚNY 0 Žádná změna 1 Zcela chybějící 2 Chybějící část 3 Část navíc 4 Nenormální rozměry 5 Přerušení 6 Změna umístění 7 Kvalitativní změny ve struktuře, včetně hromadění tekutiny 8 Není uvedeno 9 Nehodí se UMÍSTĚNÍM POSTIŽENÍ 1 Vpravo 2 Vlevo 3 Oboustranně 4 Vpředu 5 Vzadu 6 Proximálně 7 Distálně 8 Nespecifikováno 9 Nehodí se

123 KVALIFIKÁTORY Body Functions Body Structures Činnost a zapojení se Environmental Factors FIRST Qualifier PRIMO FIRST SECONDO Qualifier Qualificatore SECOND Qualifier THIRD Qualifier PRVN kvalifikátor DRUHÝ kvalifikátor FIRST Qualifier Extent of the impairment Extent of the impairment Nature of the impairment Location of the impairment Výkon Kapacita Barrier or Facilitator

124 Činnost a zapojení se má dva kvalifikátory Činnost a zapojení se PRVN kvalifikátor Výkon DRUHÝ kvalifikátor Kapacita VÝKON Popisuje osobu v jeho skutečném prostředí (doma, ve škole, v práci) KAPACITA Vlastní schopnost člověka Co je člověk schopen udělat díky či navzdory vlivu prostředí/okolí Co je člověk schopen udělat (pokud si to sám přeje), pokud ho prostředí/okolí neruší či mu nenapomáhá Nezávislost na prostředí Závislost na prostředí

125 Pozice Chůze d450. Kvalifikátor výkonu Kvalifikátor kapacity d450.1 _ chůze s menšími obtížemi d450._ 2 střední potíže v kapacitě chůze d chůze s menšími obtížemi a střední potíže v kapacitě chůze Výkon chůze je lepší než kapacita: pomoc prostředí (tj. hůl) zlepšuje výkon.

126 KVALIFIKÁTORY Body Functions Body Structures Activity and Participation Kvalifikátory prostředí FIRST Qualifier FIRST Qualifier SECOND Qualifier THIRD Qualifier FIRST PRIMO Qualifier Qualificatore SECONDO SECOND Qualifier Qualificatore PRVNÍ kvalifikátor Extent of the impairment Extent of the impairment Nature of the impairment Location of the impairment Performance Capacity Překážka nebo pomoc

127 Kvalifikátory prostředí mají jeden kvalifikátor: překážka nebo pomoc Kvalifikátory prostředí PRVNÍ kvalifikátor Překážka nebo pomoc PRVNÍ kvalifikátor Překážky Pomoc 0 Žádné překážky 1 Mírné překážky 2 Střední překážky 3 Závažné překážky 4 Celkové překážky 8 Neurčené překážky 9 Nepoužívá se +0 Není pomoc +1 Mírná pomoc +2 Střední pomoc +3 Zásadní pomoc +4 Celková pomoc +8 Neurčená pomoc 9 Nepoužívá se

128 Faktory prostředí se kódují z osobního hlediska, nikoli obecně. Zeptejte se sami sebe, zda je určitý faktor pro danou osobu pomoc či překážka. Je-li faktor je nápomocný, zeptejte se sami sebe: je této osobě dostupný? Pokud je odpověď ano, pak jaký je přístup k ní - špatný, proměnlivý, jistý? Faktor může být překážkou..., protože existuje (negativní postoj) nebo protože neexistuje (jako nezbytná služba).

129 Příklady, kdy faktor životního prostředí je... Pomocník e Výrobky a práce - podpůrná technika, podstatná pomoc Překážka e425.2 Postoje známých, kolegů, sousedů a členů komunity, střední překážka

130 KOMENTOVANÉ PŘÍKLADY Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 5

131 PŘÍKLADY TĚLESNÝCH FUNKCÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 5.1

132 PŘÍPAD: Osoba trpící lehkým mentálním postižením není schopná se soustředit na přidělený úkol, protože se nechá snadno rozptýlit vnějšími podněty. Jeho / její dlouhodobá pozornost je velmi omezená. Má potíže si věci zapamatovat: problémy s krátkodobou i dlouhodobou pamětí b Intelekt (včetně retardace, demence) b140.2 Pozornost b Krátkodobá paměť b Dlouhodobá paměť

133 PŘÍPAD: Osoba žijící s rodiči v malém městečku má těžkou formou astmatu, která mu byla diagnostikována jako dítěti. Nemůže sportovat, zůstává doma, sleduje televizi a mlsá.v posledním roce tloustne. b440.3 Dýchací cesty b445.3 Funkce tolerance k fyzické aktivitě b530.2 Funkce udržování váhy

134 PŘÍPAD: 20-letá dívka trpící Downovým syndromem, mírnou mentální retardací (IQ: 65), má vážné obtíže s pozorností, drobné časoprostorové potíže v orientaci, střední paměťový deficit, bez problémů s počítáním. b114.1 funkce orientace b117.1 intelektuální funkce b140.3 funkce pozornosti b144.2 paměťové funkce b172.0 funkce počítání

135 PŘÍKLADY ČINNOSTÍ A ZAPOJENÍ SE Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 5.2

136 PŘÍPAD: Osoba s problémy s rovnováhou chodí s mírnými obtížemi, které se objevují při použití zdravotního chodítka. d Chůze d450.0_ Chůze v běžném prostředí bez problémů (výkon) d450._2 Mírné potíže se schopnosti chůze (kapacita)

137 PŘÍPAD: 18-letá dívka, která není schopna zapadnout do sociálního života školy, večírků, recitálů, setkání, ale učitelé ji podporují a umožňují jí účastnit se. d školní život a související činnosti potíže nejsou ve výkonu, ale v kapacitě.

138 PŘÍPAD: Dítě hraje košíkovou na upraveném invalidním vozíku, s mírnými obtížemi. d sporty Minimální výkonnostní problémy při hraní, výrazné poškození ve schopnosti hrát košíkovou.

139 PŘÍPAD: 18-letý kluk (bez diagnózy) se potýká s dokončením studia. Má potíže si vzpomenout, co se naučil. V současné době se mu nedaří ve všech předmětech a výkon jeho čtení a psaní je na úrovni druhého ročníku ZŠ. Také má potíže s přizpůsobením se sociální situaci, do které jsou zahrnuty ostatní děti. d Učení se čtení d Učení se psaní d Čtení d Psaní d Osvojení dovedností d Samostatné dokončení zřetelně formulovaných úkolů d Komplex vzájemných mezilidských vztahů

140 PŘÍKLADY FAKTORŮ PROSTŘEDÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 5.3

141 PŘÍPAD: Mladá žena trpící epilepsií bere léky, aby udržela své útoky na uzdě e Léky, podstatná pomoc

142 PŘÍPAD: Slepec používá na svém počítači IT platformu, která převádí textové zprávy do hlasové podoby e výrobky a podpůrná technika pro komunikaci, podstatná pomoc

143 PŘÍPAD: Osoba trpící srdečním onemocněním má v létě zhoršení příznaků z důvodu vysoké teploty a hladiny ozonu. e teplota, střední překážka e kvalita ovzduší, závažná překážka

144 PŘÍPAD: Osoba s alergií na prach a roztoče pracuje v prašném a vlhkém úřadu e Kvalita vzduchu, závažná překážka

145 PŘÍPAD: Muž se spastickou chůzí a tiky v obličeji není najat proto, že potencionální zaměstnavatel si myslí, že jeho stav je nepříjemný na pohled. e430.3 Individuální postoj osoby v pozici autority, těžká překážka

146 PŘÍPAD: Osoba trpící rakovinou v konečném stadiu je uvedena do programu domácí péče, která uspokojivě splňuje mnoho z jeho / jejích každodenních potřeb. Služby jsou poskytovány týmem lékařů, zdravotních sester, asistentů a dobrovolníků; jsou řízeny komisí zřízenou místní samosprávou. Tato služba je poskytována ze zákona, ale finanční prostředky jsou poskytovány z odboru zdravotní péče a sociálních služeb. e Zdravotnické služby, značná pomoc e Systém zdravotnictví, podstatná pomoc e Politika zdravotnictví, střední pomoc

147 PŘÍKLADY KÓDOVÁNÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 5.4

148 54-letý Karel má závažnou srdeční poruchu a má potíže při provádění nejobyčejnějších činností, cítí bušení srdce, má dýchací potíže a anginu pectoris. Má výrazné problémy při přenášení a zvedání předmětů, při chůzi a pohybu, při cestování veřejnou dopravou a řízení auta. Má také problémy s péčí o sebe a potřebuje pomoc při mytí. Má omezený společenský život a rozhodl se pro předčasný odchod do důchodu. Bere život zachraňující léky, ale ve svém domě žije bez potíží, vlastní některé speciální pomůcky, které mu pomáhají při každodenních činnostech. Přátelé a příbuzní mu pomáhají žít život s několika omezeními nejlépe, jak je to v jeho zdravotního stavu možné.

149 KAREL Tělesné funkce a struktury s srdce, střední postižení, změny a umístění nejsou specifikovány b únava, střední postižení b455.2 snášenlivost sportovních aktivit, střední postižení b460.2 pocity spojené s kardiovaskulární a dýchací funkcí, střední postižení b Chest pain, medium impairment

150 KAREL Činnost a zapojení se d zvedání a nošení předmětů, závažný problém výkonu a kapacity d chůze, závažný problém výkonu a kapacity d využití veřejné dopravy, závažný problém výkonu a kapacity d řízení motorových vozidel, závažný problém výkonu a kapacity d praní, mírný problém výkonu a vážné problémy kapacity d6.88 domácí život, problém výkonu a kapacity není specifikován d neformální sociální vztahy, závažný problém výkonu a kapacity, není specifikován d placené zaměstnání, střední problém výkonu a problém kapacity, není specifikován

151 KAREL Faktory prostředí e léky, celková pomoc e115+8 výrobky a technologie pro vlastní potřebu v každodenním životě, blíže, nespecifikovaná pomoc e výrobky a technologie pro návrh a realizaci přístupu do soukromých budov, kompletní pomoc e310+4 blízká rodina, kompletní pomoc e315+4 širší rodina, kompletní pomoc e320+4 přátelé, kompletní pomoc

152 MARIE Marie trpí mírnou mentální retardací (IQ = 65). Z neuropsychologického pohledu se potíže objevují ve schopnosti udržet pozornost, má střední deficit paměti, mírné obtíže při orientaci v časoprostoru, velké obtíže s počítáním. Je schopna se obléci a jíst bez pomoci. Má mírné těžkosti s přípravou jídla, při této činnosti ji řídí a pomáhá její matka. Její blízká rodina ji značně podporuje při integraci a získávání nezávislosti. Měla by být schopna vykonávat svou práci pouze s mírnými obtížemi, ale její produktivita se zhoršila, protože její vedoucí byl vůči ní nepřátelský a netrpělivý.

153 MARIE Tělesné funkce a struktury b114.2 funkce orientace, střední postižení b117.1 intelektuální funkce, mírné zhoršení b udržení pozornosti, zhoršení, není specifikováno b144.2 paměťové funkce, střední postižení b164.2 vyšší kognitivní funkce, střední postižení b172.3 funkce počítání, závažná porucha

154 MARIE Činnost a zapojení se d oblékání žádný problém výkonu či kapacity d stravování žádný problém výkonu či kapacity d příprava jídel žádný problém výkonu střední problém kapacity d placená práce střední problém výkonu menší problém kapacity

155 MARIE Faktory prostředí e310+3 blízká rodina, podstatná pomoc e430.2 individuální postoje lidí v pozici autority střední překážka

156 MARIE Faktory prostředí e310+3 blízká rodina, podstatná pomoc e430.2 individuální postoje lidí v pozici autority střední překážka

157 MARIE Jak zasáhnout? Je pomalá? Proč je její zaměstnavatel netrpělivý? Jaký druh práce? d2200 plnění zřetelně formulovaných úkolů? d2104 dokončení jednoduchého úkolu? d2105 dokončení složitého úkolu? b1470 kontrola psychomotorických funkcí?

158 NÁVRHY KÓDOVÁNÍ Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 6

159 VŠEOBECNĚ UŽITEČNÉ INFORMACE K VYHOTOVENÍ KONTROLNÍHO SEZNAMU ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 6.1

160 KONTROLNÍ SEZNAM ICF Výběr kategorií: Tělesné funkce Stavba těla Činnost a zapojení se Faktory prostředí Další související informace

161 Vždy ke kontrolnímu seznamu přidejte úvodní stránku (např. S osobními daty jako u kontrolního seznamu pro WHO): je jednodušší si o dané osobě udělat obrázek (věk a pohlaví, diagnóza,...). U nového kontrolního seznamu je lepší držet se struktury WHO.

162 Je také důležité udávat i nuly (0), neboť ukazují, kde není problém, ale kapacita. To je také důvod, proč je důležité nevkládat všechny položky, ale jen ty hlavní, které danou osobu definují. Příklad: Pokud dáte do kontrolního seznamu všechny položky, tam bude docela hodně nul a hlavní charakteristika osoby nebude vypadat jako pozitivní.

163 Pokud je kontrolní seznam dokončen, není třeba ponechat tam kódy, které nemají kvalifikátory, ale pouze ty, které je mají. Je třeba také dát do seznamu hlavní položky, ale také nuly (0). Ty jsou užitečné v případě, že je tato informace důležitá.

164 8 znamená, že nemáme dostatek informací. To je zvláště důležité u kapacity schopnosti (Činnost a zapojení se): pokud neznáme lékařskou diagnózu a kapacita není evidentní, měli bychom automaticky uvést 8.

165 Zapamatujte si, že pokud jsou použity podkódy, pak obecný kód není nadále podstatný. Takže byste měli odstranit vyšší úroveň obecné položky, jsou-li použity podkódy, a naopak. Příklad: Použijete-li kód d175 a pak d1750 a d1752 a všechny kvalifikátory jsou shodné, pak není žádný rozdíl a není zde nic důležitého, pak můžete rovněž použít jen obecný kód.

166 Pokud osoba umí učinit rozhodnutí, ale ta jsou špatná: položka je d177 Rozhodování: neměli byste dávat 3/3, abyste zaznamenali, že osoba umí činit rozhodnutí, ale ta jsou špatná, kapacita/schopnost by měla být nižší než výkon tedy osoba umí učinit rozhodnutí, ale ta nejsou správná Příklad: Jestliže dáte 3/3-3 v kapacitě a 3 v zapojení se(participaci) znamená to, že osoba není schopná činit rozhodnutí a to je chyba.

167 Pokud si osoba neumí zorganizovat čas: b1642 Time management by měl být nahrazen d2306 tzn. Přizpůsobení se potřebě času. Vždy upřednostňujte ekvivalent Činnosti a zapojení se. d57021 Požádání pečující osoby nebo odborníka o radu nebo pomoc to je případ člověka, žádajícího o pomoc.

168 Používání běžné věci jako jsou hodinky není Time management, ale vlastnictví a používání hodinek je faktor prostředí, který nám může pomoci rozlišit jednotlivé časové úseky dne (a to pro všechny!) e1158 Věci a technologie osobního vlastnictví pro každodenní použití, v dalším upřesnění byste měli uvést hodinky.

169 Poznámka: Můžete použít faktor těla, ale ICF-CY (ICF pro děti a mladistvé) vám dovolí ho mí pod d, tj. d1632 Předpoklad. Jednoduše můžete nahradit položku Tělesné funkce b1640, není-li k dispozici funkční lékařské posouzení.

170 Kvalifikátor 1 (jedna), neznamená "dobré". 1 znamená, že existuje problém až 25% času, to je často položka s kvalifikátorem 1, což způsobuje mnoho problémů Příklad: Člověk má svědomitost 1, motivaci 1, paměť 1 a povědomí (obecné v tomto případě) 1. Nebude využívat soubor kompenzačních strategií natolik, aby si nonšalantně nenaplánoval svou činnost, a nebude schopen ji dokončit. Pak skončí s kvalifikátorem výkonu 2 nebo 3.

171 Crossonův model povědomí: - intelektuální povědomí b1800 Zkušenosti sebe sama (osoba popíše svůj problém) - Uvědomění si nežádoucí situace b1644 Vhled (osoba uvědomí, že udělala chybu, protože na na něco zapomněla). Vznikající povědomí je schopnost rozpoznat problém, ještě když vzniká. - předjímající povědomí b11420 Orientace na sebe (to předpokládá schopnost přijímat a pouužívat strategie)

172 SSTRUČNÝ OBSAH MAKRO OBLAST A Diagnostika a vyhodnocování

173 V tomto modulu získáme: A. Popis přístupu na základě modelu ICF B. Rozbor struktury, hlavních částí a prvků modelu ICF jak z teoretické, tak z praktické stránky A. Popis kódovacího postupu pomocí struktury ICF kódů a kvalifikátorů a také pomocí praktických příkladů A. Praktické metodické návrhy pro vyplňování kontrolních seznamů ICF A. Definici zdravotního postižení

174 ZDROJE A REFERENCE MAKRO OBLAST A Diagnostika a vyhodnocování

175 Articles I gravissimi non esistono di Nadia Covacci pubblicato in e Non ci sono disabilità gravi più gravi di altre Nadia Covacci published on Article Definizione e valutazione della disabilità: com è arretrata l Italia! di Carlo Giacobini published on Legge 5 febbraio 1992, n. 104 "Legge-quadro per l'assistenza, l'integrazione sociale e i diritti delle persone handicappate." (Pubblicata in G. U. 17 febbraio 1992, n. 39, S.O.) Website: article published on 14 dicembre INCLUSIONE SOCIALE DELLE PERSONE CON LIMITAZIONI DELL AUTONOMIA PERSONALE OMS (2001) ICF- La Classificazione Internazionale del Funzionamento, Disabilità e Salute Trento Erickson 2002 Inserimento lavorativo e reinserimento di gruppi svantaggiati PROGETTO NOICON ICF Checklist World Health Organization, Settembre 2001 Organizzazione Mondiale della Sanità (OMS), 1980 "Classificazione Internazionale delle Menomazioni, delle Disabilità e degli Svantaggi Esistenziali" 2006 l'assemblea delle Nazioni Unite Convenzione sui diritti delle persone con disabilità ratificata dall Italia con la Legge 3 marzo 2009, n. 18 Article Raccontiamola giusta!, la FISH, Federazione Italiana per il Superamento dell Handicap WHO, International Classification of Functioning, Disability and Health, Geneva micheinfavoredeiminoraticivili/documents/linee_guida_inps_accertamenti_stati_invalidanti.pdf Thesis Messa a punto di protocolli di valutazione della disabilità basati sul modello biopsicosociale e la struttura descrittiva della Classificazione Internazionale del funzionamento Disabilità e Salute (ICF) SCUOLA DI DOTTORATO DI RICERCA IN : Medicina Dello Sviluppo e Scienze della Programmazione Dottorando : Mara Buffoni

176 LA CLASSIFICAZIONE ICF - OLTRE L'INVALIDITÀ E L'HANDICAP di Dr. Giovanni Sicuranza, specialista in Medicina Legale tesi laurea La Tutela dei Disabili nella Costituzione Italiana di Gabriella Tagliaferri Università degli studi la Sapienza di Roma facoltà scienze politiche aa 2012/13 SALUTE, DISABILITÀ, ICF E POLITICHE SOCIOSANITARIE di Matilde Leonardi Articolo L ICF come strumento di classificazione all interno del processo di riorientamento e riqualificazione professionale Paola Perini, Andreani Luca, Cristina Fazzini Silvia Martini, Elisa Barattini, Luca Berti. Regione Veneto Assessorato Politiche Sociali- L'icf per lo sviluppo di un linguaggio comune sulla salute e sulla disabilità ( Dalle slide della Dott.ssa Sonia Bortolot - ICFNELLA SCUOLA- CANTU ( (NON LINKABILE) Dalle slide Associazione Nuova famiglia Medea Pieve di Soligo Dalle slide Progetto formativo Regione Marche Modulo B Utilizzo di ICF per la stesura della Diagnosi Funzionale e del PEI Sala M., Guzzon P, Ajovalasit D L ICF come strumento di classificazione all interno del processo di riorientamento e riqualificazione professionale Paola Perini Andreani Luca Cristina Fazzini, Silvia Martini Elisa Barattini, Luca Berti - Centro di Formazione professionale Citta del Ragazzo Centro Studi opera Don Calabria di Ferrara Salvatore Sasso

177 -Crosson B., Poeschel Barco P., Velozo C.A., Bolesta M.M., Cooper P.V., Werts D., Brobeck T. Awareness and compensation in postacute head injury rehabilitation." J Head Trauma Rehabil Slides: SVaMDI: Le dimensioni del Funzionamento, i qualificatori e procedure operative di Alessandro Cosentino Fisiatra Responsabile U.O. Valutazione, Innovazione e Ricerca PROGETTARE L INTEGRAZIONE SCOLASTICA SECONDO IL MODELLO ICF di Pradal Monica 2011 webpage

SEZNÁMENÍ S ICF. Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 1

SEZNÁMENÍ S ICF. Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 1 SEZNÁMENÍ S ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 1 V posledních letech se pohled na postižení mění, a to má za následek uznání stejných práv, stejně jako potenciálu a schopností osob

Více

KÓDY. Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.4

KÓDY. Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.4 KÓDY Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Podtéma 4.4 Použijme jako příklad kód b28013 Kód se vztahuje ke kapitole 2 - Klasifikace tělesných funkcí, týká se smyslové funkce a bolesti, a název

Více

13.1.2015. Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN) Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (MKF)

13.1.2015. Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN) Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (MKF) PF MU Brno 2014 Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN) International Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD) Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (MKF) International

Více

Uživatelská příručka. ICF Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví. PhDr. Marek Zeman. Návod k použití

Uživatelská příručka. ICF Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví. PhDr. Marek Zeman. Návod k použití PhDr. Marek Zeman ICF Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví Návod k použití Úvod Způsob klasifikace Tento materiál vznikl za úplné finanční podpory Grantové agentury Zdravotně

Více

ICF. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví. Návod k použití. Uživatelská příručka. Uživatelská příručka

ICF. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví. Návod k použití. Uživatelská příručka. Uživatelská příručka Uživatelská příručka Příklad praktického užití ICF Muž, 52 let. Klasifikace dle ICD: I42.0 (dilatační kardiomyopatie) Klasifikace dle ICF: s4100.288 (srdce, středně těžká porucha) b4552.2 (unavitelnost

Více

http://www.mpsv.cz/files/clanky/9867/klasifikace_funkcnich_schopnosti_disability_zdravi.pdf A PARTICIPACE

http://www.mpsv.cz/files/clanky/9867/klasifikace_funkcnich_schopnosti_disability_zdravi.pdf A PARTICIPACE Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění ní podle 2958 občanského zákoníku) C. Aktivity a Participace Mezinárodní klasifikace funkčních ních

Více

ICF CHECKLIST (česká verze) Verze 2.1a, Klinický formulář Pro Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví (MKF)

ICF CHECKLIST (česká verze) Verze 2.1a, Klinický formulář Pro Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví (MKF) ICF CHECKLIST (česká verze) Verze 2.1a, Klinický formulář Pro Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví (MKF) Tento formulář je checklist hlavních kategorií Mezinárodní klasifikace

Více

Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D.

Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D. Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D. Technická část Zdravotní stav poškozeného po úrazu, nemoci nebo jiném poškození

Více

Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku)

Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D. Technická část I. Posouzení zdravotního stavu Zdravotní stav

Více

Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku)

Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D. Technická část Zdravotní stav poškozeného po úrazu, nemoci nebo

Více

PODPŮRNÉ TECHNOLOGIE. Vzdělávání osob se zdravotním postižením Podtèma 3.1

PODPŮRNÉ TECHNOLOGIE. Vzdělávání osob se zdravotním postižením Podtèma 3.1 PODPŮRNÉ TECHNOLOGIE Vzdělávání osob se zdravotním postižením Podtèma 3.1 Podpůrné technologie Podpůrná technologie (PT) může být zařízení nebo služba, která umožňuje osobě s postižením větší nezávislost

Více

KONTROLNÍ SEZNAM KNIHOVNA

KONTROLNÍ SEZNAM KNIHOVNA KONTROLNÍ SEZNAM KNIHOVNA Kontrolní seznam Knihovna Kontrolní seznam doprovázející test "KNIHOVNA" je seznam složený z popisné části zkušebního postupu vybraných kódů ICF, které jsou nejvhodnější pro popis

Více

Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku

Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku Jeden ze základních principů speciálního vzdělávání je princip zajištění jednoty výuky, výchovy, kompenzace, zotavení a (nebo) převýchovy.

Více

Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (ICF) Možnosti využití v posttraumatické péči

Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (ICF) Možnosti využití v posttraumatické péči Evropská vodítka psychosociální následné péče zaměřené na cílové skupiny implementace Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (ICF) Možnosti využití v posttraumatické péči Česká

Více

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 2/2016

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 2/2016 Základní škola Soběslav, tř. Dr. Edvarda Beneše 50 Tř. Dr. E. Beneše 50/II, 392 01 Soběslav IČO: 00582841 tel: 381 521 223 e-mail: skola@zs-ebeso.cz čj. ZŠ 254/2016 Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu

Více

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě MUDr. Bc. Rostislav Čevela ředitel Odboru posudkové služby MPSV Obsah prezentace 1. Posudkové lékařství

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

SOCIÁLNÍ REFORMA 2011

SOCIÁLNÍ REFORMA 2011 Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 20. dubna 2011 EVROPSKÝ DEN PRÁV PACIENTŮ SOCIÁLNÍ REFORMA 2011 MUDr. Bc. Rostislav Čevela ředitel Odboru posudkové služby MPSV Cíle reformy pro rok 2011 MPSV

Více

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, 23. 3. 2018, VOŠ Jabok Eliška Hudcová KONTEXTY ZAHRADNÍ TERAPIE Sociální práce (Speciální) pedagogika

Více

Aktuální informace. Délka života člověka prožitá ve zdraví (1. část) Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky. Praha 6.3.

Aktuální informace. Délka života člověka prožitá ve zdraví (1. část) Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky. Praha 6.3. Page 1 of 6 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 6.3.2001 6 Délka života člověka prožitá (1. část) Naše i většina ostatních populací je charakterizována

Více

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Strana 1 z 7 Název: PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Platnost od: 2. 5. 2008 Platnost do: odvolání Nahrazuje: ----- Personál: Všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotně sociální

Více

Formy ošetřovatelské péče

Formy ošetřovatelské péče Formy ošetřovatelské péče Ošetřovatelská péče je zdravotní péče poskytuje ji sestra s odbornou způsobilostí metodou ošetřovatelského procesu v rámci ošetřovatelské praxe Ošetřovatelská praxe Poskytování

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2011 PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2011 PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2011 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění

Více

Jak se řekne disability ve vašem jazyce?

Jak se řekne disability ve vašem jazyce? Diskriminace na základě zdravotního postižení Prof.dr. Aart (A.C.) Hendriks Praha, 23. dubna 2015 (09:15-10:00) Aplikace právních předpisů EU o antidiskriminaci Jak se řekne disability ve vašem jazyce?

Více

Úvod do teorií a metod sociální práce. Co je sociální práce a proč potřebuje teoretická východiska? Navrátil, Kříčková

Úvod do teorií a metod sociální práce. Co je sociální práce a proč potřebuje teoretická východiska? Navrátil, Kříčková Úvod do teorií a metod sociální práce Co je sociální práce a proč potřebuje teoretická východiska? Navrátil, Kříčková Vznik sociální práce Sociální práce, tak jak ji chápeme dnes, se vyvinula zejména v

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

WHOQOL 100 česká verze

WHOQOL 100 česká verze PCP 00 WHOQOL 00 česká verze Instrukce Tento dotazník zjišťuje, jak vnímáte kvalitu svého života, zdraví a ostatních životních oblastí. Odpovězte prosím na všechny otázky. Pokud si nejste jist/a, jak na

Více

Mezinárodní klasifikace funkčních schopností WHODAS + ostatní nástroje

Mezinárodní klasifikace funkčních schopností WHODAS + ostatní nástroje Mezinárodní klasifikace funkčních schopností WHODAS + ostatní nástroje MUDr. Bc. Petra Sládková, Ph.D. Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice

Více

Dotazník pro (sebe)posouzení

Dotazník pro (sebe)posouzení 1 Dotazník pro (sebe)posouzení Kontaktní informace Jméno (stačí křestní) E-mail Tel. Věk Aktuálně využívaná podpora Aktuálně mi poskytuje podporu: Neplacená péče rodiny, přátel nebo sousedů Placená (z

Více

Posuzování invalidity osob s postižením nervového systému

Posuzování invalidity osob s postižením nervového systému 18.11.2010 Posuzování invalidity osob s postižením nervového systému MUDr.Rostislav Čevela Ředitel Odbor posudkové služby MPSV Cíl přednášky 1. Právní úprava posuzování invalidity 2. Vyhláška č. 359/2009

Více

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY Datum přijetí do péče Om/Nom Datum hodnocení Datum změny Pohlaví Adresa faktického pobytu Datum narození, rodné číslo Mateřský jazyk rodičů Mateřský

Více

Definice zdraví podle WHO

Definice zdraví podle WHO Zdravotní politika ZDRAVOTNÍ POLITIKA Zdraví a nemoc jsou předmětem sociální politiky. Zdraví je však pojímáno buď úzce (biologický stav člověka) nebo široce (biologicky přijatelné podmínky a prostředí).

Více

Název školního vzdělávacího programu: Základní škola a mateřská škola Středokluky

Název školního vzdělávacího programu: Základní škola a mateřská škola Středokluky ZÁKLADNÍ ŠKOLA STŘEDOKLUKY, příspěvková organizace 252 68 Středokluky, Školská 82, tel. 233900786, e-mail:reditelstvi@zsamsstredokluky Dodatek k ŠVP ZV č. 7 - Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími

Více

Stárnoucí pracovní populace. Hlávková J., Cikrt M., Kolacia L., Vavřinová J., Šteflová A., Kolacia L. SZÚ Praha, Centrum pracovního lékařství

Stárnoucí pracovní populace. Hlávková J., Cikrt M., Kolacia L., Vavřinová J., Šteflová A., Kolacia L. SZÚ Praha, Centrum pracovního lékařství Stárnoucí pracovní populace Hlávková J., Cikrt M., Kolacia L., Vavřinová J., Šteflová A., Kolacia L. SZÚ Praha, Centrum pracovního lékařství Rožnov,2006 Základní problém Stárnutí populace celosvětový fenomén

Více

Podpora neformálních pečovatelů

Podpora neformálních pečovatelů Podpora neformálních pečovatelů Sociální služby efektivně, transparentně, aktivně Praha, 10. března 2015 Parametry projektu od 1. 2. 2014 důvody realizace neexistuje komplexní zmapování potřeb pečujících

Více

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb Samota 224, 270 33 Jesenice, IČ 71209867 Tel.: 313 599 219, e-mail: sunkovsky@domovjesenice.cz, www.domovjesenice.cz -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

Zdůvodů legislativních požadavků

Zdůvodů legislativních požadavků Kapitola 4 Děti s fyzickými nebo psychickými problémy Zdůvodů legislativních požadavků a také pro řadu objektivních přínosů jsou v mnoha předškolních zařízeních do programů výchovné péče integrovány děti

Více

CZ.1.07/1.3.49/01.0002

CZ.1.07/1.3.49/01.0002 Název projektu: Rozvoj klíčových kompetencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních Reg. č. projektu: Modul : Uplatnění řízení týmů a projektů v praxi Pro vyžití ve školních projektech Jde

Více

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Translation into: Completed by: Email: SOC 1 Lidé s projevy RA by měli mít včasný přístup ke klinickým/zdravotnickým odborníkům kompetentním pro stanovení

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Vyšetření: (v dobé sběru anamn. +3dni) Vitální funkce: Medikace: OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Oddělení: Jméno studenta: Ročník: Datum: VSTUPNÍ

Více

Výběrové šetření o zdravotně postižených osobách v ČR za rok 2007. ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.

Výběrové šetření o zdravotně postižených osobách v ČR za rok 2007. ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso. Výběrové šetření o zdravotně postižených osobách v ČR za rok 2007 Kdo se na výběrovém šetření podílel MZ, MPSV a MŠMT Úřad pro ochranu osobních údajů statistická a výzkumná pracoviště - ČSÚ, ÚZIS, ÚIV,

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Subjektivní hodnocení kvality života - WHODAS 2.0

Subjektivní hodnocení kvality života - WHODAS 2.0 Subjektivní hodnocení kvality života - WHODAS 2.0 20. 5. 2016 MUDr. Bc. Petra Sládková, Ph.D. Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Více

Model. zdraví a nemoci

Model. zdraví a nemoci Model zdraví a nemoci Zdraví SZO (WHO) definovalo zdraví jako:,,celkový stav tělesné, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo slabosti". Dále (velmi zjednodušeně): - zdraví je nebýt

Více

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Mgr. Kateřina Svěcená ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Co jsou kognitivní

Více

PŘÍLOHA PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU),

PŘÍLOHA PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU), EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.11.2018 C(2018) 7433 final ANNEX 1 PŘÍLOHA PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU), kterým se upřesňují technické ukazatele modulu ad hoc pro rok 2020 o pracovních úrazech a dalších

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 2008/0140(CNS) 19. 12. 2008 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34 Návrh stanoviska Amalia Sartori (PE415.287v01-00) Provádění

Více

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Petr BANNERT ředitel odboru vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz

Více

ERGODIAGNOSTIKA PRIM. MUDR. PAVEL MARŠÁLEK, REHABILITAČNÍ ODDĚLENÍ KRAJSKÁ ZDRAVOTNÍ A.S, MASARYKOVA NEMOCNICE V ÚSTÍ NAD LABEM O.Z.

ERGODIAGNOSTIKA PRIM. MUDR. PAVEL MARŠÁLEK, REHABILITAČNÍ ODDĚLENÍ KRAJSKÁ ZDRAVOTNÍ A.S, MASARYKOVA NEMOCNICE V ÚSTÍ NAD LABEM O.Z. ERGODIAGNOSTIKA PRIM. MUDR. PAVEL MARŠÁLEK, REHABILITAČNÍ ODDĚLENÍ KRAJSKÁ ZDRAVOTNÍ A.S, MASARYKOVA NEMOCNICE V ÚSTÍ NAD LABEM O.Z. Metodika ergodiagnostiky je výstupem projektů Praha 7.4.2016 Problematika

Více

Péče o zdraví stárnoucí pracovní populace

Péče o zdraví stárnoucí pracovní populace Péče o zdraví stárnoucí pracovní populace (projekt ) MUDr. Vladimíra Lipšová SZÚ, CHPPL Informace o projektu Účastníci Výběr tématu Cíle, cílové skupiny E-learning Web anketa, výsledky Závěr, kontakty

Více

Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb. Martin Bednář

Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb. Martin Bednář Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb Martin Bednář Kontext transformace pobytových služeb Rušení ústavní péče a transformace sociálních služeb je soubor činností: nejedná se jen o

Více

Model sociální služby Osobní asistence

Model sociální služby Osobní asistence Model sociální služby Osobní asistence Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres na pracovišti a jeho důsledky Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres je individuální, stresová reakce je obecná Stresová

Více

Psychologické základy vzdělávání dospělých

Psychologické základy vzdělávání dospělých Psychologické základy vzdělávání dospělých PhDr. Antonín Indrák Mgr. Marta Kocvrlichová Úvod Tento studijní materiál vznikl jako stručný průvodce po některých základních tématech psychologie. Snažili jsme

Více

I. diskusní téma - Definice hluchoslepoty Autor: Jan Jakeš, VIA Občanské sdružení hluchoslepých

I. diskusní téma - Definice hluchoslepoty Autor: Jan Jakeš, VIA Občanské sdružení hluchoslepých Diskusní fórum: Hluchoslepí a současný stav sociálních služeb Datum konání:25. března 2009 Místo: PedF UP v Olomouci, Žižkovo náměstí 5, Olomouc, posluchárna P22 I. diskusní téma - Definice hluchoslepoty

Více

Posuzování pracovní schopnosti. U duševně nemocných

Posuzování pracovní schopnosti. U duševně nemocných Posuzování pracovní schopnosti U duševně nemocných Druhy posudkové činnosti Posuzování dočasné neschopnosti k práci Posuzování dlouhodobé neschopnosti k práci Posuzování způsobilosti k výkonu zaměstnání

Více

Jak se žije lidem se zdravotním postižením?

Jak se žije lidem se zdravotním postižením? Jak se žije lidem se zdravotním postižením? Helena Chodounská, Markéta Pištorová Tisková konference, 19. června 2019, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Osoby se

Více

Ergoterapie (Occupational. therapy) Ergoterapie 1.Lékařská fakulta UK

Ergoterapie (Occupational. therapy) Ergoterapie 1.Lékařská fakulta UK Ergoterapie (Occupational therapy) Klinika rehabilitačního ho lékal kařství 1. LékaL kařské fakulty a Všeobecné Fakultní Nemocnice ergoterapie=léčba prací ergoterapie=vedení k soběstačnosti Skládá se ze

Více

FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1

FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1 FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1 Hlavní fyzická postižení se týkají: A. Pohybu osob B. Zraku mají brýle nebo používají Braiilovo písmo C. Sluchu

Více

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING.

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. ALENA STŘELCOVÁ Autismus činí člověka osamělým. S pocitem vlastní jinakosti se

Více

PODPŮRNÉ SÍTĚ PRO PRACOVNÍ ZAŘAZENÍ Téma 3 Fáze procesu pracovního zařazení Podtéma 3.1

PODPŮRNÉ SÍTĚ PRO PRACOVNÍ ZAŘAZENÍ Téma 3 Fáze procesu pracovního zařazení Podtéma 3.1 PODPŮRNÉ SÍTĚ PRO PRACOVNÍ ZAŘAZENÍ Téma 3 Podtéma 3.1 Pracovní umístění a sledování pracovních příležitostí Rozhovor a návrh kariérního postupu Hodnocení a osobní profil Počáteční přístup a informace

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÁ DIAGNOSTIKA

PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÁ DIAGNOSTIKA PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÁ DIAGNOSTIKA Pedagogickopsychologická diagnostika je učitelův nástroj poznání podmínek, průběhu a výsledků řízeného procesu. Snaží se o poznání příčin, které učiteli umožní na základě

Více

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí Mgr. Olga Košťálková Ergoterapie Specializovaný zdravotnický obor, který využívá smysluplné činnosti k dosažení komplexního zdraví. Pomáhá řešit

Více

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. Seminář Sociální zabezpečení Vzácná onemocnění

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. Seminář Sociální zabezpečení Vzácná onemocnění Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Seminář 21. 11. 2011 Sociální zabezpečení Vzácná onemocnění Sociální zabezpečení a vzácná onemocnění 1. Sociální zabezpečení v ČR 2. Lékařská posudkováčinnost

Více

14. 1. 2013. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru,

14. 1. 2013. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, VY_32_INOVACE_PSYPS13260ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a datových modelů Obsah Seznam tabulek... 1 Seznam obrázků... 1 1 Úvod... 2 2 Metody sémantické harmonizace... 2 3 Dvojjazyčné katalogy objektů

Více

Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14

Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14 Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14 Dodatek č. 1 ke všem školním vzdělávacím programům: TRADITIO LAMPADIS Čtyřleté všeobecné studium Osmileté studium s matematickou profilací Osmileté všeobecné studium

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné, Brno, Kamenomlýnská 2

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné, Brno, Kamenomlýnská 2 Čj. Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání (zápis k povinné školní docházce) ve Střední škole, základní škole a mateřské škole pro zdravotně znevýhodněné, Brno, Kamenomlýnská 2 pro školní rok 2019/2020

Více

Regulace, Registrace & Kvalita

Regulace, Registrace & Kvalita Regulace, Registrace & Kvalita Pamela Firth 9/25/2017 Pam Firth July 2017 1 Prezentace se bude zabývat nasledujícím Regulace HCPC Registrace HCPC Komise pro kvalitu péče Institut excelence sociální péče

Více

Narozen/a: Den, měsíc, rok. Bydliště: Ulice Číslo popisné Obec PSČ. Místo aktuálního pobytu žadatele/ky:..

Narozen/a: Den, měsíc, rok. Bydliště: Ulice Číslo popisné Obec PSČ. Místo aktuálního pobytu žadatele/ky:.. Domov Příbor, příspěvková organizace Masarykova 542, 742 58 Příbor Přijímáme seniory od 65 let, kteří jsou zcela nebo těžce závislí na pomoci jiné fyzické osoby a kteří jsou ohroženi nebo vystaveni sociální

Více

Speciální pedagogika Obecná speciální pedagogika Definice, vymezení oboru Speciální pedagogika je orientována na výchovu a vzdělávání, na pracovní a společenské možnosti zdravotně a sociálně znevýhodněných

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled

Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled Vzděláním k úspěchu bez bariér Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled Jan Podola jpodo@rek.zcu.cz Projekt Vzděláním k úspěchu bez bariér reg. č. CZ.02.3.62/0.0/0.0/16_037/0003942

Více

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D.

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. POJMY Diagnostika je poznávacím procesem, jehož cílem je co nejdokonalejší poznání daného předmětu či objektu našeho zájmu, a to všech jeho důležitých znaků a charakteristik

Více

Náhradní rodinná péče prověření a příprava. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D

Náhradní rodinná péče prověření a příprava. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Náhradní rodinná péče prověření a příprava PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Dnešní témata Legislativní zakotvení NRP Proces prověření Příprava pěstounů Legislativní zakotvení Občanský zákoník (od 2014) Osvojení

Více

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky:

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky: Klíčové faktory ovlivňující inkluzi dětí a mládeže se specifickými vzdělávacími potřebami do zájmového a neformálního vzdělávání" Realizátor: NIDM a GAC, spol. s.r.o. duben říjen 2009 Cíle výzkumu Výzkumné

Více

Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona

Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz www.msmt.cz OBSAH PŘÍSPĚVKU

Více

3.3. Výdaje na dlouhodobou péči

3.3. Výdaje na dlouhodobou péči 3 3% 2 2% 1 1% % Výsledky zdravotnických účtů ČR 21 215 3.3. Výdaje na dlouhodobou péči Zdravotnické účty v minulosti zahrnovaly pouze výdaje na dlouhodobou zdravotní péči, která byla financována z veřejných

Více

Kompetence učitele. Vybraná klasifikace kompetencí učitele

Kompetence učitele. Vybraná klasifikace kompetencí učitele Kompetence učitele Vybraná klasifikace kompetencí učitele Pojem kompetence učitele význam pojmu kompetence není jednoznačný. vyjadřuje obecnou hodnotu pedagogické profesionality. jde o komplex znalostí,

Více

Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP

Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP 1 Současné znění 16 školského zákona (1)Dítětem, žákem a studentem se SVP potřebami je osoba se zdravotním postižením, zdravotním znevýhodněním nebo sociálním

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc.

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. Nemoci nervové soustavy Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. MKN 10 - VI.kap.l G00-99 G00-G09 Zánětlivé nemoci centrální nervové soustavy G10-G13 Systémové atrofie postihující primárně nervovou soustavu G20-G26

Více

TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR. Langhans, Praha, 26. 8. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR. Langhans, Praha, 26. 8. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR Langhans, Praha, 26. 8. 2015 1 Co je předmětem TK: Co si myslí o a co potřebují pedagogové pro vzdělávání žáků se SVP? Kde jsou

Více

Vyšetřovací metody II

Vyšetřovací metody II Vyšetřovací metody II Zásady testování v rehabilitaci Součástí vyšetřovacích postupů v rehabilitaci je i získání informací o tělesném i psychickém stavu a možnostech pacienta. Testování stavu pacienta

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater 1. Vysvětlete příznak - dekubitus 2. stupně. 2. Klient má dekubitus - jaké budou Vaše ošetřovatelské

Více

Problematika předčasných odchodů ze vzdělání

Problematika předčasných odchodů ze vzdělání Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Předmět: Pečovatelství Obor: Sociální péče Pečovatelská činnost, denní studium 1./Péče o klienta na lůžku -požadavky

Více

KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami. Středisko Augustin

KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami. Středisko Augustin KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami Středisko Augustin STUDENT SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM KDO Lehce zrakově postižený/uživatel zraku Student, jehož zraková

Více

Žádost o poskytování sociální služby: ODLEHČOVACÍ SLUŽBA 1

Žádost o poskytování sociální služby: ODLEHČOVACÍ SLUŽBA 1 Žádost o poskytování sociální služby: ODLEHČOVACÍ SLUŽBA 1 1. Jméno, příjmení a titul žadatele:... 2. Bydliště: 3. Telefon:... 4. Kontaktní osoba:.. Bydliště: Telefon: 5. Žádám o poskytnutí pobytové odlehčovací

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků V Karlových Varech 29. srpna 2012 Mgr. Jana Hynková ředitelka školy 1 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků ve škole při zdravotnických zařízeních

Více

NEFORMÁLNÍ PÉČE EKONOMICKY NEVIDITELNÁ A PŘESTO POTŘEBNÁ. zpracovala: Bc. Iva Homolová květen 2016

NEFORMÁLNÍ PÉČE EKONOMICKY NEVIDITELNÁ A PŘESTO POTŘEBNÁ. zpracovala: Bc. Iva Homolová květen 2016 NEFORMÁLNÍ PÉČE EKONOMICKY NEVIDITELNÁ A PŘESTO POTŘEBNÁ zpracovala: Bc. Iva Homolová květen 2016 CO SE SKRÝVÁ POD NÁZVEM NEFORMÁLNÍ PÉČE Neformální péče je péče poskytována blízkými příbuznými, přáteli

Více

Zahradní terapie jako součást ergoterapie

Zahradní terapie jako součást ergoterapie Zahradní terapie jako součást ergoterapie zahradní terapie ergoterapie - psychiatrie Zakladatelé: - Philippe Pinel, Benjamin Rush 18 stol. morální léčba a zaměstnávání - Friends hospital ve Filadelfii

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA 1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Cílem je poznání člověka s postižením. Cílem není léčba, ale výchova a vzdělávání. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka.

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie. As.MUDr.Martina Hoskovcová

Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie. As.MUDr.Martina Hoskovcová Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie As.MUDr.Martina Hoskovcová Základní cíle fyzioterapie Zlepšení kvality života pacienta s PN Strategie k zajištění základních cílů: soběstačnosti nezávislosti

Více