Metodika účasti veřejnosti ve správních řízeních

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodika účasti veřejnosti ve správních řízeních"

Transkript

1 Metodika účasti veřejnosti ve správních řízeních Výstupní materiál ze semináře Účast veřejnosti ve správních řízeních pořádaného občanským sdružením Calla ve spolupráci s Ekologickým právním servisem dne na Přírodovědecké fakultě Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích Zpracovala: Mgr. Pavla Matějková, Calla Revidovala: Mgr. Markéta Višinková, Ekologický právní servis Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

2 Obsah I. Aarhuská úmluva a účast veřejnosti II. Zákon o ochraně přírody a krajiny a účast občanů II. I. Práva a povinnosti občanského sdružení II.II. Jak založit občanské sdružení III. Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí č. 100/2001 Sb. IV. Zákon o územním plánování a stavební řád č. 183/2006 Sb. IV.I. Územně plánovací dokumentace IV.I.I. Zástupce veřejnosti IV.I.II.Opravné prostředky proti územně plánovacím dokumentům IV.II. Územní řízení IV.III. Stavební řízení IV.IV. Opravné prostředky V. Závěr

3 I. Aarhuská úmluva a účast veřejnosti Právo účasti občanů a občanských sdružení na správním rozhodování prvotně vyplývá z tzv. Aarhuské úmluvy. Tato mezinárodní dohoda byla Českou republikou ratifikována na podzim roku 2004 pod číslem 124/2004 Sb. m. s. a je bez dalšího závazná, k její aplikaci není třeba žádného vnitrostátního zákona a v případě rozporu mezi ní a jakýmkoli vnitrostátním zákonem má tato mezinárodní úmluva přednost (viz článek 10 Ústavy). Aarhuská úmluva občanům především přiznává: 1)právo na přístup k informacím, dále 2)právo účasti na rozhodování a také 3)právo na přístup k soudní ochraně1) Vymáhat však aplikační přednost úmluvy lze jen a pouze soudní cestou. Nelze například s úspěchem uplatňovat u odvolacího správního orgánu, který přezkoumává zákonnost prvoinstančního rozhodnutí, požadavek na aplikační přednost Aarhuské úmluvy. Požadavky vyplývající z Aarhuské úmluvy jsou však přejaty do některých českých zákonů. Zejména jsou jimi zákon o ochraně přírody a krajiny, částečně stavební zákon a zákon o posuzování vlivů na životní prostředí. Těmto třem právním předpisům a především pak právě ustanovením implementujícím účast veřejnosti ve správních řízeních je věnována tato publikace.

4 II. Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. Účast občanů ve správních řízeních dle našeho vnitrostátního práva je obsažena prvotně v zákoně č. 114/1992 Sb. Ustanovení 70 stanoví: Občanské sdružení, jehož hlavním posláním je podle stanov ochrana přírody a krajiny, je oprávněno, pokud má právní subjektivitu, požadovat u příslušných orgánů státní správy, aby bylo předem informováno o všech zamýšlených zásazích a zahajovaných správních řízeních, při nichž mohou být dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny chráněné podle tohoto zákona. Tato žádost je platná jeden rok ode dne jejího podání, lze ji podávat i opakovaně. Musí být věcně a místně specifikována. Z praxe vyplývá, že řízeními, při kterých bývá ohrožena příroda a krajina a životní prostředí vůbec, jsou častokráte především řízení podle stavebního zákona. Z hlediska vztahu aplikace těchto dvou norem je důležité, že zákon o ochraně přírody a krajiny je vůči zákonu stavebnímu normou speciální a tudíž má před ním aplikační přednost. Ačkoliv správní úřady v mnoha případech vylučují občanská sdružení ze stavebních řízeních s konstatováním, že nemohou být jeho účastníky, jelikož nejsou jako účastníci jmenováni výslovně ve stavebním zákoně, je tento výklad nesprávný neboť specialita vyplývající ze zákona č. 114/1992 Sb. vůči zákonu 183/2006 Sb. znamená bez dalšího specifikaci účastenství v řízeních podle zvláštních právních předpisů. Opak by platil pouze tehdy, pokud by v zákoně bylo výslovně uvedeno, že občanská sdružení nejsou účastníky stavebního řízení. O takovou novelu také v poslední době usiluje několik poslanců (podzim/zima 2008/09). II. I. Práva a povinnosti občanského sdružení: Za předpokladu splnění podmínek ustanovení 70 zákona č. 114/1992 Sb. (viz výše), je do vlastních rukou informováno o řízeních, jako například řízení o výjimečném kácení mimo les, řízení o zásahu do významného krajinného prvku a jiných, které nejsou veřejné a nejsou zveřejňovány na úřední desce. Do těchto řízení se nemůže přihlásit občan jednotlivec, ani pokud je například sousedním vlastníkem, vždy jen pouze řádně registrované občanské sdružení. Důležité je zejména při prvním podání žádosti o informování o zahájených řízeních přiložit notářsky ověřené stanovy sdružení, důkladně promyslet, u kterých úřadů bude o informace žádáno a v podání také přesně zformulovat, o která řízení má sdružení zájem. Podle nového stavebního zákona už není nutné informovat o zahájení územního řízení přihlášené sdružení sdružení do vlastních rukou, postačí pouze vyvěšení na úřední desce. Přitom však není dotčena povinnost sdružení přihlásit se do řízení do 8 dnů ode dne vyvěšení (viz Územní řízení). Pokud se občanské sdružení přihlásí do řízení v zákonné lhůtě 8 dnů ode dne doručení oznámení, stává se účastníkem s právem odvolání a dalších opravných prostředků.

5 II.II. Jak založit občanské sdružení - občanské sdružení a jeho založení se řídí zákonem č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů - návrh na registraci mohou na Ministerstvo vnitra podat nejméně tři občané, z nichž alespoň jeden musí být starší 18 let tzv. přípravný výbor - návrh musí obsahovat podpisy členů přípravného výboru s uvedením jména a příjmení, rodného čísla a bydliště a osobu z přípravného výboru, která bude zmocněncem oprávněným jednat jejich jménem. - k návrhu je nutné připojit stanovy ve dvojím vyhotovení. - stanovy musí obsahovat název sdružení, sídlo sdružení, cíl jeho činnosti, orgány sdružení, způsob jejich ustavování, určení orgánů a funkcionářů oprávněných jednat jménem sdružení, ustanovení o organizačních jednotkách, pokud budou zřízeny a pokud budou jednat svým jménem, zásady hospodaření. - nemá-li návrh všechny náležitosti, ministerstvo na to přípravný výbor nejpozději do 5 dnů od doručení návrhu upozorní, s tím, že dokud tyto vady nebudou odstraněny, řízení o registraci nebude zahájeno. - pokud ministerstvo nezjistí důvod k odmítnutí registrace, provede do 10 dnů od zahájení řízení o registraci a v této lhůtě zašle zmocněnci přípravného výboru jedno vyhotovení stanov, na němž vyznačí den registrace, kterým je den odeslání, jinak ministerstvo do 10 dnů odmítne registraci. - proti rozhodnutí o odmítnutí se lze odvolat k Nejvyššímu soudu. - pokud nebylo ve lhůtě 40 dnů od zahájení řízení (tj. od doručení bezvadného návrhu) doručeno zmocněnci rozhodnutí ministerstva o odmítnutí registrace, vzniká sdružení i bez výslovné registrace.2)

6 III. Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí č. 100/2001 Sb. - proces posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí je řízením, ve kterém je zkoumáno, zda určité vymezené stavby, činnosti a technologie mají negativní vliv na životní prostředí (např. dopravní komunikace, výrobní haly, těžby nerostných surovin, provozy nově budované i jejich změny atd.) - v praktické rovině je to proces spíše konzultativní, konečné stanovisko totiž bývá v drtivé většině případů kladné. - účast veřejnosti v tomto řízení je rovněž spíše povrchní. Ustanovení 23 (9) zákona pouze stanoví, že místně příslušná jednotka občanského sdružení nebo obecně prospěšné společnosti, jejímž předmětem činnosti je ochrana přírody a krajiny nebo obec dotčená záměrem se stává účastníkem navazujících řízení (stavební zákon), pokud v zákonných lhůtách podala k navrhovanému záměru nebo koncepci připomínky (vyjádření), příslušný úřad zároveň ve svém stanovisku uvedl, že toto vyjádření zcela nebo zčásti do svého stanoviska zahrnul a správní úřad rozhodující v navazujícím řízení nerozhodl, že veřejné zájmy, které občanské sdružení hájí, nejsou v navazujícím řízení dotčeny - občanská sdružení se však navazujících řízení mohou účastnit i bez toho, aniž by se účastnili procesu EIA nebo SEA, tudíž ustanovení 23 (9) nepřináší po této stránce žádnou výhodu. - úprava účasti veřejnosti v řízení o posuzování vlivů záměrů i koncepcí na životní prostředí je nedostatečná. Proti výsledku řízení stanovisku - nelze podat ani opravný prostředek, stanovisko lze napadnout pouze v navazujících řízeních podle stavebního zákona, a to buď v námitkách nebo připomínkách anebo v rámci opravných prostředků proti územnímu rozhodnutí nebo stavebnímu povolení.

7 IV. Zákon o územním plánování a stavební řád č. 183/2006 Sb. Podle stavebního zákona by měla být účast veřejnosti zajištěna při: - 1) Pořizování územně plánovací dokumentace - 2) Územním řízení - 3) Stavebním řízení IV.I. Územně plánovací dokumentace Podle nové právní úpravy i názvosloví stavebního zákona nyní existují tyto druhy územně plánovací dokumentace: Zásady územního rozvoje (dříve územní plán velkého územního celku) Územní plán (dříve územní plán obce) Regulační plán Stavební zákon stanoví, že veřejnosti, včetně dotčených vlastníků i občanských sdružení je oznamováno projednávání územně plánovací dokumentace veřejnou vyhláškou. K tomu, aby se občan včas dozvěděl o tom, co se plánuje v jeho okolí, je tedy nutné, aby nejméně jednou týdně sledoval buď fyzickou nebo elektronickou úřední desku. Při projednávání všech typů územně plánovací dokumentace přísluší občanům: 1) vznášet tzv. připomínky - k nim je oprávněn naprosto každý, tedy veřejnost v širokém smyslu. - jedinou podmínkou je dodržet k podání připomínek zákonné lhůty - připomínky jsou však po právní stránce velmi slabé a pokud nejsou zohledněny, jedinou možnou obranou je podání stížnosti podle 175 správního řádu č. 500/2004 Sb. 2) podávat tzv. námitky mohou osoby jmenované zákonem. Kromě vlastníků (soukromých vlastníků i obcí) pozemků a staveb dotčených návrhem veřejně prospěšných staveb, veřejně prospěšných opatření a zastavitelných ploch to může být i tzv. zástupce veřejnosti. Tím může být i občanské sdružení (ovšem nikoliv automaticky viz Zástupce veřejnosti) Sousedním obcím přísluší podávat námitky pouze u návrhu Zásad územního rozvoje. rozhodnutí o námitkách je napadnutelné odvoláním, návrhem na přezkumné řízení nebo návrhem na obnovu řízení (ovšem za splnění zákonných podmínek vyplývajících ze správního řádu viz 94, 100). Územně plánovací dokumentaci vydanou podle nového stavebního zákona, tedy formou ne již obecně závazné vyhlášky, ale tzv. opatřením obecné povahy, lze také napadat v přezkumném řízení, (viz 174 odst. 2 Správního řádu), případně žalovat ve správním soudnictví v souladu se zákonem č. 150/2002 Sb. Soudní řád správní, ve znění pozdějších předpisů.3)

8 IV.I.I. Zástupce veřejnosti Ustanovení 23 stavebního zákona stanoví, že veřejnost může být při pořizování územně plánovací dokumentace zastupována tzv. zmocněným zástupcem veřejnosti. - může jím být právnická nebo fyzická osoba plně způsobilá k právním úkonům, tedy i občanské sdružení, ovšem nestačí pouhé přihlášení do řízení, ale musí být zároveň splněny podmínky: 1)zástupce veřejnosti musí být zmocněn nejméně jednou desetinou občanů obce s méně než 2000 obyvateli nebo nejméně 200 občanů příslušné obce, kteří uplatňují věcně shodnou připomínku k návrhu územního plánu, regulačního plánu nebo zásad územního rozvoje, 2)zástupce veřejnosti může zmocnit rovněž nejméně 500 občanů kraje nebo nejméně jedna desetina občanů kterékoli obce na území kraje s méně než 200 obyvateli nebo nejméně 200 občanů obce na území kraje, pokud podali věcně shodnou připomínku k návrhu zásad územního rozvoje. IV.I.II. Opravné prostředky proti územně plánovacím dokumentům Územně plánovací dokumenty již nejsou nadále vydávány formou obecně závazné vyhlášky, nýbrž opatřením obecné povahy podle správního řádu ( 171 a násl.) Možností obrany proti vydané územně plánovací dokumentaci je především návrh na přezkum podle 94 správního řádu. Na zahájení přezkumného řízení však není právní nárok, tzn. pokud správní orgán rozhodující o přezkumu shledá, že neexistuje důvod opodstatňující zahájení přezkumného řízení tedy, že nebyl porušen zákon, může návrh zamítnout. Možností je též podání stížnosti podle 175 správního řádu, která však není příliš silným nástrojem obrany. Opatření obecní povahy lze efektivněji napadnout především soudně (Soudní řád správní č. 150/2002 Sb.).

9 IV.II. Územní řízení V územních řízeních podle 76 a násl.zákona č. 183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu, může veřejnost podobně jako při projednávání územně plánovací dokumentace uplatňovat v zákonných lhůtách připomínky, ovšem námitky mohou podávat opět jen osoby, o kterých tak stanoví stavební zákon: Jsou jimi bez dalšího a přímo ze zákona vlastníci, jejichž vlastnická nebo jiná věcná práva mohou být rozhodnutím přímo dotčena (za vlastníka dotčeného na svých právech se považuje každý, kdo toto tvrdí, až do doby, než se prokáže opak) včetně společenství vlastníků bytových jednotek (nikoliv jen bezprostřední sousedé) a dále občanská sdružení, ta se ovšem musí do řízení přihlásit ve lhůtě 8 dnů ode dne zveřejnění na úřední desce ( viz 85 a násl.zákona č. 183/2006 Sb.). Bohužel ani zahájení územního řízení nejsou stavební úřady povinny oznamovat dotčeným vlastníkům a občanským sdružením jednotlivě, nýbrž postačí opět vyvěšení na úřední desce (viz 87 SZ). Obyvatelé daného místa se tedy vůbec nemusí dozvědět o tom, co se jim chystá de facto za zády. Toto ustanovení zákona lze označit téměř za protiústavní, jelikož nerespektuje rovnost vlastnických práv a upřednostňuje vlastnické právo stavebníka před vlastnickými právy sousedních vlastníků. Ustanovení 87 sice žadateli o vydání územního rozhodnutí zakládá povinnost vyvěsit grafické zobrazení záměru na určeném místě, zejména pak na místě navrhované stavby, ale tato povinnost bývá v praxi často buď zcela opomíjena anebo je návrh umisťován tak, aby si ho nikdo nevšiml.v takovém případě by měl stavební úřad udělit investorovi pokutu a zahájit opakované veřejné jednání. Proti územnímu rozhodnutí mohou účastníci podat odvolání podle 81 správního řádu, případně návrh na obnovu řízení za podmínek 100 správního řádu a pokud se například dotčení vlastníci dozví o vydaném rozhodnutí až po právní moci (kdy již nelze podat odvolání), lze podat návrh na přezkumné řízení za podmínek 94 správního řádu. Po vyčerpání všech řádných opravných prostředků se lze bránit soudně dle správního řádu soudního.

10 IV.III. Stavební řízení Zahájení stavebního řízení stavební úřad paradoxně oznamuje přímo dotčeným vlastníkům a přihlášeným občanským sdružením do vlastních rukou. Ve stavebním řízení mohou pak účastníci podávat námitky, ovšem o umístění stavby bývá často již téměř nezvratitelně rozhodnuto Proti stavebnímu povolení lze podat odvolání, případně návrh na přezkumné řízení, návrh na obnovu řízení a soudní žalobu. IV.IV. Opravné prostředky proti územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení 1) odvolání podle 81 správního řádu - do 15 dnů ode dne oznámení také územní rozhodnutí, nikoliv jen zahájení územního řízení se oznamuje vyvěšením na úřední desce, jen stavební povolení se oznamuje do vlastních rukou též dotčeným vlastníkům a občanským sdružením, která se do řízení přihlásila. 2) návrh na přezkumné řízení podle 94 správního řádu - není stanovena lhůta pro podání, ale usnesení o zahájení přezkumného řízení lze vydat nejdéle do 2 měsíců od dne, kdy se příslušný správní orgán o důvodu zahájení přezkumného řízení dozvěděl, nejpozději však do 1 roku od právní moci předmětného rozhodnutí. - na zahájení přezkumného řízení není nárok, předpokladem, že bude zahájeno, je, že byl porušen v předmětném řízení zákon. 3) návrh na obnovu řízení podle 100 správního řádu - předpoklady zahájení řízení: - vyšly najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které existovaly již v době původního řízení a které nemohly být uplatněny dříve nebo - bylo zrušeno či změněno rozhodnutí, které bylo podkladem rozhodnutí vydaného v řízení, - lze podat do 3 měsíců ode dne, kdy se účastník o důvodech obnovy dozvěděl, nejpozději ale do 3 let ode dne právní moci rozhodnutí.

11 Závěr České národní právo bohužel neimplementuje požadavky mezinárodní úpravy účasti občanů na správním rozhodování dostatečně. Ze strany zákonodárců a lobbyistů navíc vzrůstají spíše opačné tendence, a to omezit účast občanů chránící svá práva a prostředí co možná nejvíce. Nelze předjímat, zda aktuální návrhy na okleštění zákona ochrany přírody a krajiny a stavebního zákona budou přijaty. Ovšem alespoň z praxe právní poradny Cally vyplývá, že občané zdaleka nejsou pasivní. Naopak, jsou ochotni bojovat za svá práva v rapidně vzrůstajícím počtu. Tento aspekt lze považovat pro udržení fungování občanské společnosti za daleko zásadnější než neexistenci kvalitního legislativního rámce. Snad tedy tato metodika alespoň částečně poslouží v natolik komplikovaném systému správního rozhodování komukoli, koho tato problematika zajímá. Pavla Matějková Literatura a zdroje(pozn.): 1) Motzke, R., Podskalská, S.; Aarhuská úmluva ve správní a soudní praxi, Planeta 6/2007, Ministerstvo životního prostředí ) w=u&x= ) 4)

12 Calla Sdružení pro záchranu prostředí Moto: Calla ruka podaná přírodě Calla je ekologické občanské sdružení, které vzniklo v roce Svůj název nese podle chráněné rostliny ďáblíku bahenního (Calla palustris). Posláním sdružení Calla je nabízet pomocnou ruku lidem k ochraně prostředí pro život, vlastními silami přispívat k zachování cenných ekosystémů v jižních Čechách a propagací i vlastním příkladem podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Naše programy: Programy na podporu trvale udržitelné energetiky Program ochrany přírody a krajiny Praktická ochrana přírody Ekologická poradna sdružení Calla Poradenství pro Vás Můžete nás podpořit svou spoluprací nebo finančně. Zasláním alespoň 150 Kč ročně se můžete stát členem přispěvatelem s právem dostávat naše tiskoviny, včetně zpravodaje Ďáblík a pravidelné informace o našich akcích. Pokud máte zájem o plné členství, obraťte se na nás. Roční příspěvek činí 300 Kč. Budete se pak moci zapojit do plánování našich aktivit a přímo se na nich podílet. Číslo našeho konta: /0600 u GE Money Bank a.s. České Budějovice Naše poštovní adresa: P.O. BOX 223, , České Budějovice Sídlo: Fráni Šrámka 35, České Budějovice Tel., fax., záznamník: Tel.: calla@calla.cz Internet: Leden

Aarhuská úmluva. Jitka Bělohradová

Aarhuská úmluva. Jitka Bělohradová Aarhuská úmluva Jitka Bělohradová 1 Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí - 3 pilíře Aarhuská úmluva 2 Přijata

Více

Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí. Jitka Bělohradová

Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí. Jitka Bělohradová Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová 1 Východiska čl. 35 LZPS - právo na příznivé životní prostředí Aarhuská úmluva 2 Zákonná rovina složkové

Více

Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků. Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s.

Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků. Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s. Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s. Okruh účastníků územního řízení ( 85 SZ) žadatel obec osoby s vlastnickým či jinými

Více

Právní konference SMO ČR

Právní konference SMO ČR Právní konference SMO ČR Brno 26. dubna 2018 Novela stavebního zákona Zákon č. 225/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon JUDr. Vladimíra Sedláčková

Více

D.5.2 Legislativní východiska účasti veřejnosti

D.5.2 Legislativní východiska účasti veřejnosti D.5.2 Legislativní východisk D.5.2.1 Mezinárodní kontext V kontextu mezinárodním je stěžejním dokumentem pro tuto oblast tzv. Aarhuská úmluva. Ta je obecným souhrnem pravidel pro zapojování do rozhodování.

Více

K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou

K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou Právní úprava 117 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební

Více

Územní plánování stavebního zákona

Územní plánování stavebního zákona 18-102 stavebního zákona 14.10.2015 Proč je územní plánování důležité? Cílem územního plánování (UP) je: zachování podmínek - pro příznivé životní prostředí - pro hospodářský rozvoj - pro soudržnost společenství

Více

Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění

Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění přijel na seminář Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění Libor Jarmič, Praha, 7. 10. 2015 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a

Více

ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů. Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb.

ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů. Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb. ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb. 1 (1) Občané mají právo se svobodně sdružovat. (2) K výkonu tohoto práva není třeba

Více

průvodce povolováním staveb

průvodce povolováním staveb Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union. průvodce povolováním staveb 1 Při nesouladu s územním

Více

PŘEZKUM ZMOCNĚNÍ ZÁSTUPCE VEŘEJNOSTI

PŘEZKUM ZMOCNĚNÍ ZÁSTUPCE VEŘEJNOSTI PŘEZKUM ZMOCNĚNÍ ZÁSTUPCE VEŘEJNOSTI Metodické doporučení Ministerstvo pro místní rozvoj Ústav územního rozvoje srpen 2013 Obsah 1 Úvod 2 Přezkum zmocnění zástupce veřejnosti 2.1 Institut zástupce veřejnosti

Více

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU Metodika je určena pořizovatelům územních plánů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ústav územního rozvoje leden 2012 Obsah

Více

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj Podle ustanovení 78 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

Novela zákona č. 183/2006 Sb.

Novela zákona č. 183/2006 Sb. Novela zákona č. 183/2006 Sb. Během týdne 22.6.-26.6.2015 bude zahájeno mezirezortní připomínkové řízení V souvislosti s touto novelou je možno uplatnit náměty na změnu vyhlášek č. 500/2006 Sb a č. 501/2006

Více

Závěr č. 85 ze zasedání poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu ze dne 14. 12. 2009. Okruh účastníků v řízení o přezkoumání územního plánu

Závěr č. 85 ze zasedání poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu ze dne 14. 12. 2009. Okruh účastníků v řízení o přezkoumání územního plánu MINISTERSTVO VNITRA Poradní sbor ministra vnitra ke správnímu řádu Závěr č. 85 ze zasedání poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu ze dne 14. 12. 2009 Okruh účastníků v řízení o přezkoumání územního

Více

Změny územních plánů a nabytí jejich účinnosti

Změny územních plánů a nabytí jejich účinnosti Změny územních plánů a nabytí jejich účinnosti Porada pořizovatelů 11/2017 Změny ÚP a nabytí jejich účinnosti Změny ÚP po novele SZ Pořízení změny klasicky dle dosavadního postupu (ZO rozhodne o pořízení

Více

Účast veřejnosti a dotčených osob na schvalování a vydávání územního plánu a jeho změn

Účast veřejnosti a dotčených osob na schvalování a vydávání územního plánu a jeho změn Účast veřejnosti a dotčených osob na schvalování a vydávání územního plánu a jeho změn Mgr. Tomáš Erbák Ateliér pro životní prostředí, o.s. 21.5.2012 Cíle semináře poskytnutí praktických informací o povaze

Více

Změnit stavbu před jejím dokončením lze na základě ŽÁDOSTI O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM:

Změnit stavbu před jejím dokončením lze na základě ŽÁDOSTI O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM: Životní situace Název: Žádost o POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM Základní informace: Změnit stavbu před jejím dokončením lze na základě ŽÁDOSTI O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM:

Více

Stavební právo 2 ROZHODOVÁNÍ O ÚZEMÍ. Filip Dienstbier

Stavební právo 2 ROZHODOVÁNÍ O ÚZEMÍ. Filip Dienstbier Stavební právo 2 ROZHODOVÁNÍ O ÚZEMÍ Filip Dienstbier Program: A. Právní úprava B. Stavební úřady C. Rozhodování o území územně plánovací informace územní rozhodnutí územní souhlas veřejnoprávní smlouva

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

Založení obecně prospěšné společnosti a občanského sdružení Případové studie. Národní vzdělávací fond

Založení obecně prospěšné společnosti a občanského sdružení Případové studie. Národní vzdělávací fond Založení obecně prospěšné společnosti a občanského sdružení Případové studie Ing. Vojík Obecně prospěšná společnost Obecně prospěšné společnosti (OPS) jsou typem neziskové právnické osoby s posláním poskytovat

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Inovace bakalářského studijního oboru http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/ZVS Základy veřejné

Více

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014 Volby do zastupitelstev obcí Obecní úřad v Dobré bude registračním úřadem pro volby do zastupitelstev obcí dne 10. a 11. října 2014 pro obec Dobrou. Termín pro odevzdání kandidátních listin je nejpozději

Více

Návrh na pořízení ÚP se podává u obce.

Návrh na pořízení ÚP se podává u obce. Úkony pořizovatele Úkony ostatních subjektů Kontrolované výstupy 46 SZ Návrh na pořízení ÚP 1. Pořizovatel posoudí úplnost návrhu, jeho soulad s právními předpisy a v případě nedostatků vyzve navrhovatele,

Více

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014 Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014 Volby do zastupitelstev obcí upravuje zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Více

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2018

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2018 Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2018 Volby do zastupitelstev obcí upravuje zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Více

EIA PO NOVELE 2015. Pro stavební úřady

EIA PO NOVELE 2015. Pro stavební úřady EIA PO NOVELE 2015 Pro stavební úřady Novela zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, (viz zákon č. 39/2015 Sb.,), účinná od 1. 4. 2015, přináší významné změny: -v právní úpravě

Více

Závěr č. 129 ze zasedání poradním sborem ministra vnitra ke správnímu řádu dne

Závěr č. 129 ze zasedání poradním sborem ministra vnitra ke správnímu řádu dne MINISTERSTVO VNITRA Poradní sbor ministra vnitra ke správnímu řádu Příloha č. 5 k zápisu z 25. 10. 2013 Závěr č. 129 ze zasedání poradním sborem ministra vnitra ke správnímu řádu dne 25. 10. 2013 K možnosti

Více

Městské části Prahy mají při územním plánování hájit zájmy svých obyvatel

Městské části Prahy mají při územním plánování hájit zájmy svých obyvatel Městské části Prahy mají při územním plánování hájit zájmy svých obyvatel Městské části Prahy mají při územním plánování jiné postavení než obce a města, která dělená nejsou. Obecně platí, že městské části,

Více

Vendula Zahumenská. Hlavní změny ve stavebním zákoně od roku 2018

Vendula Zahumenská. Hlavní změny ve stavebním zákoně od roku 2018 Vendula Zahumenská Hlavní změny ve stavebním zákoně od roku 2018 Hlavní změny ve stavebním zákoně od roku 2018 Od 1. 1. 2018 bude platit rozsáhlá novela stavebního zákona. Je spojena především se závažným

Více

1. Úvod 2. Odvolací řízení 35 odvoláních % podle zákona o vodovodech a kanalizacích

1. Úvod 2. Odvolací řízení 35 odvoláních % podle zákona o vodovodech a kanalizacích Souhrnná zpráva o správně-právních aktivitách odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstva zemědělství za rok 2013 odbor 15110 1. Úvod Odbor státní správy ve vodním hospodářství

Více

Problematika územního rozhodování

Problematika územního rozhodování Problematika územního rozhodování vodoprávní úřady Medlov 15. a 16. 10. 2013 Mgr. Jana Machačková ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ diferenciace rozhodování v zastavěném a nezastavěném území využití zjednodušujících

Více

V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit!

V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit! V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit! Zákon EIA Stavební zákon Rozhodnutí o stavbě, záměru, koncepci Proces posouzení vlivů koncepcí / záměrů na životní prostředí Schvalovací proces koncepce

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

OZNÁMENÍ. S t a ve b n í úřad n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2

OZNÁMENÍ. S t a ve b n í úřad n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í úřad n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014 Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014 Kandidátní listina Podávání kandidátních listin upravuje 21 zákona. Vzor kandidátní listiny je uveden ve vyhlášce jako vzor č. 6, případně lze

Více

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM ÚZEMNÍHO PLÁNU

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM ÚZEMNÍHO PLÁNU ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM ÚZEMNÍHO PLÁNU Metodické doporučení OBSAH I. Úkony pořizovatele spojené s veřejným projednáním územního plánu 1. Úvodní informace pořizovatele 2. Vysvětlení

Více

Vodní zákon - velká novela stavebního zákona a poplatková novela

Vodní zákon - velká novela stavebního zákona a poplatková novela Váš partner v profesním rozvoji Vodní zákon - velká novela stavebního zákona a poplatková novela Postup povolovacího procesu vodního díla ve společném územním a stavebním řízení Stavebník se rozhodne,

Více

Ing. Petr Slezák. Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence

Ing. Petr Slezák. Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ing. Petr Slezák Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence tel.: 267 122 442 e-mail: petr.slezak@mzp.cz Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA. Předkladatel: Ministerstvo spravedlnosti. Ustanovení Obsah CELEX číslo Ustanovení Obsah. Čl. 63. Účel osvědčení

ROZDÍLOVÁ TABULKA. Předkladatel: Ministerstvo spravedlnosti. Ustanovení Obsah CELEX číslo Ustanovení Obsah. Čl. 63. Účel osvědčení ROZDÍLOVÁ TABULKA Název: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, a zákon č. 91/2012

Více

83/1990 Sb. ZÁKON ze dne 27. března 1990. o sdružování občanů

83/1990 Sb. ZÁKON ze dne 27. března 1990. o sdružování občanů 83/1990 Sb. ZÁKON ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb. Změna: 151/2002 Sb. Federální shromáždění Československé socialistické republiky

Více

Problémy právní úpravy ochrany před hlukem dle právní úpravy v zák. č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a souvisejících předpisů

Problémy právní úpravy ochrany před hlukem dle právní úpravy v zák. č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a souvisejících předpisů Problémy právní úpravy ochrany před hlukem dle právní úpravy v zák. č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a souvisejících předpisů Mgr. Pavel Doucha, Ekologický právní servis Aktualizovaná verze,

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ Na Poř í č ním právu 376 / 1 128 01 Praha 2 Č.j. 2006/56857-24 V Praze dne 19. září 2006 Určeno: - všem krajským úřadům - všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností

Více

Schváleno (Vydáno): Účinnost od: 1. května 1990 Uveřejněno v č. 19/1990 Sbírky zákonů na straně 369

Schváleno (Vydáno): Účinnost od: 1. května 1990 Uveřejněno v č. 19/1990 Sbírky zákonů na straně 369 OBSAH: Schváleno (Vydáno): 27.03.1990 Účinnost od: 1. května 1990 Uveřejněno v č. 19/1990 Sbírky zákonů na straně 369 1-5 Úvodní ustanovení 6-11 Registrace a vznik sdružení 12-16 Zánik sdružení 15 Soudní

Více

Územní plán Vítanov. v y d á v á. územní plán Vítanov. O d ů v o d n ě n í

Územní plán Vítanov. v y d á v á. územní plán Vítanov. O d ů v o d n ě n í Obec Vítanov, Vítanov 126, 539 01 Hlinsko VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. 1/2008 Územní plán Vítanov Zastupitelstvo obce Vítanov, příslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona č. 183/2006 Sb., o

Více

ZÁKON. č. 83/1990 Sb.

ZÁKON. č. 83/1990 Sb. ZÁKON č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů ve znění novel č. 300/1990 Sb., 513/1991 Sb., 68/1993 Sb., 151/2002 Sb., 230/2006 Sb., 342/2006 Sb., 33/2008 Sb. a 227/2009 Sb. Federální shromáždění Československé

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková Co se dozvíte Vztah zákona o ochraně ovzduší k procesním předpisům

Více

Územní studie Regulační plán

Územní studie Regulační plán Zákon č. 225/2017 Sb.: novela stavebního zákona Územní studie Regulační plán Porada pořizovatelů 11/2017 Územní studie 30 (4) V zadání územní studie může pořizovatel stanovit, že ten, kdo hodlá změnu v

Více

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK České Budějovice, únor 2010 Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje Čl. I Úvodní ustanovení Název

Více

č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo Kód

č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo Kód č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo 172 2 Kód 3 Pojmenování (název) životní situace. Svobodný přístup k informaci ve smyslu zákona č.106/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů 4 Základní informace

Více

83/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 27. března 1990. o sdružování občanů

83/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 27. března 1990. o sdružování občanů 83/1990 Sb. ZÁKON ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb. Změna: 151/2002 Sb. Změna: 230/2006 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna: 33/2008 Sb. Změna:

Více

REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu

REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu Praha 22. 1. 2013 Mgr. Jana Machačková PRÁVNÍ ÚPRAVA zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění

Více

83/1990 Sb. ZÁKON ze dne 27. března o sdružování občanů. Úvodní ustanovení

83/1990 Sb. ZÁKON ze dne 27. března o sdružování občanů. Úvodní ustanovení 83/1990 Sb. ZÁKON ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb. Změna: 151/2002 Sb. Změna: 230/2006 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna: 33/2008 Sb. Změna:

Více

Připravila Legislativní rada ČOV v souvislosti s přijetím nového občanského zákoníku a z něho vyplývajících změn pro občanská sdružení

Připravila Legislativní rada ČOV v souvislosti s přijetím nového občanského zákoníku a z něho vyplývajících změn pro občanská sdružení INFORMACE K NOVÉMU OBČANSKÉMU ZÁKONÍKU PRO SPORTOVNÍ ORGANIZACE OBČANSKÁ SDRUŽENÍ Připravila Legislativní rada ČOV v souvislosti s přijetím nového občanského zákoníku a z něho vyplývajících změn pro občanská

Více

INFORMACE VOLEBNÍM STRANÁM. Volby do zastupitelstev obcí vyhlásil prezident republiky na dny 10. a 11. října 2014.

INFORMACE VOLEBNÍM STRANÁM. Volby do zastupitelstev obcí vyhlásil prezident republiky na dny 10. a 11. října 2014. INFORMACE VOLEBNÍM STRANÁM Volby do zastupitelstev obcí vyhlásil prezident republiky na dny 10. a 11. října 2014. PLATNÉ PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ Zákon č. 491/2001 Sb., o volbách

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014 Příloha č. 2 Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014 Volby do zastupitelstev obcí upravuje zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění

Více

Městský úřad Vimperk Steinbrenerova 6, VIMPERK O Z N Á M E N Í

Městský úřad Vimperk Steinbrenerova 6, VIMPERK O Z N Á M E N Í Městský úřad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování Číslo jednací: Vyřizuje: Telefon: 388 459 047 Ve Vimperku dne: 9.10.2008 VÚP 328.3-1966/2623/08 Ka Pavel Kavlík

Více

Právo obcí není nemožný požadavek. Petr Bouda Ekologický právní servis

Právo obcí není nemožný požadavek. Petr Bouda Ekologický právní servis Právo obcí není nemožný požadavek Petr Bouda Ekologický právní servis Obsah 1. Současný právní stav 2. Navrhované změny zákonů pro zavedení práva veta dotčených obcí Stanovení průzkumného území První krok,

Více

ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ s důrazem na změny v souvislosti s velkou novelou stavebního zákona a prováděcích vyhlášek. Mgr.

ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ s důrazem na změny v souvislosti s velkou novelou stavebního zákona a prováděcích vyhlášek. Mgr. ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ s důrazem na změny v souvislosti s velkou novelou stavebního zákona a prováděcích vyhlášek Mgr. Jana MACHAČKOVÁ PRÁVNÍ ÚPRAVA zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu

Více

S T A N O V Y. Sdružení rodičů a přátel Gymnázia. J. A. Komenského v Uherském Brodě

S T A N O V Y. Sdružení rodičů a přátel Gymnázia. J. A. Komenského v Uherském Brodě S T A N O V Y Sdružení rodičů a přátel Gymnázia J. A. Komenského v Uherském Brodě I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Založení sdružení Sdružení rodičů a přátel G y m n á z i a J. A. Komenského v Uherském

Více

S t a n o v y. Sdružení rodičů a přátel ZŠ Mšeno

S t a n o v y. Sdružení rodičů a přátel ZŠ Mšeno S t a n o v y Sdružení rodičů a přátel ZŠ Mšeno I. Obecná ustanovení 1. Zakládá se občanské sdružení občanů, kteří mají zájem se aktivně podílet na vytváření a naplňování výchovné a vzdělávací koncepce

Více

Zajištění svobodného přístupu k informacím

Zajištění svobodného přístupu k informacím Zajištění svobodného přístupu k informacím Vnitřní předpis 11/2014 Domov mládeže a školní jídelna Pardubice Rožkova 331 530 02 Pardubice IČ 48161071 Č. j. DM-020/1743/2014 Originál: Sekretariát Platnost

Více

STANOVY spolku Dobrý skutek

STANOVY spolku Dobrý skutek STANOVY spolku Dobrý skutek Čl. 1 Základní ustanovení Dobrý skutek, z.s. (dále jen Spolek ) je spolkem ve smyslu ust. 214 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, který sdružuje své členy ke společnému provozování

Více

1. Úvod 2. Odvolací řízení 25 odvoláních 7 28 % podle zákona o vodovodech a kanalizacích

1. Úvod 2. Odvolací řízení 25 odvoláních 7 28 % podle zákona o vodovodech a kanalizacích Souhrnná zpráva o správně-právních aktivitách odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstva zemědělství za rok 2016 odbor 15110 1. Úvod Odbor státní správy ve vodním hospodářství

Více

ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY Č.I ÚP DRAHANOVICE - POŘIZOVATEL

ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY Č.I ÚP DRAHANOVICE - POŘIZOVATEL ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU D R A H A N O V I C E ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY Č.I ÚP DRAHANOVICE - POŘIZOVATEL 1. Postup pořízení změny územního plánu Schválení a pořízení změny územního plánu O pořízení

Více

Nový územní plán města Český Brod

Nový územní plán města Český Brod Nový územní plán města Český Brod Pořizovatel: Městský úřad Český Brod Zpracovatel: UNITED ARCHITECT STUDIO, spol. s r.o., zastoupená Ing. arch. Jaromírem Myškou Proč v území plánujeme? Abychom vytvářeli

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

Rozhodnutí o nařízení odstranění stavby

Rozhodnutí o nařízení odstranění stavby Městský úřad Pohořelice, Vídeňská 699, 691 23 POHOŘELICE Odbor územního plánování a stavební úřad Vaše zn.: ze dne Č.j.: MUPO-2596/2019/SU/SVB Spis. zn.: SZ MUPO 3592/2018 Vyřizuje: Světlíková Beáta Telefon:

Více

Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy

Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy Ing. Ervín Severa 27. 2. 2009 Definice územního plánu územní plán je druh studie, která si klade za cíl racionalizaci prostorového a funkčního uspořádání

Více

Novela zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) říjen 2012

Novela zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) říjen 2012 Novela zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) říjen 2012 Mgr. Daniela Kozáková Havel, Holásek & Partners s.r.o., advokátní kancelář Největší právnická firma v České

Více

1. Identifikační číslo 25 2. Kód 172 3. Pojmenování (název) životní situace Svobodný přístup k informacím ve smyslu zákona č.106/1999 Sb.

1. Identifikační číslo 25 2. Kód 172 3. Pojmenování (název) životní situace Svobodný přístup k informacím ve smyslu zákona č.106/1999 Sb. 1. Identifikační číslo 25 2. Kód 172 3. Pojmenování (název) životní situace Svobodný přístup k informacím ve smyslu zákona č.106/1999 Sb., v platném znění 4. Základní informace k životní situaci Právo

Více

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice S t a ve b n í ú ř a d n á m. Přemysla Ot a ka r a II, č. 1, 2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 370 92 České Budějovice Viz

Více

PETICE. dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

PETICE. dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním PETICE dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice: "Pro založení strany OPS-MK" Občanská Politická Strana

Více

Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování O Z N Á M E N Í

Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování O Z N Á M E N Í Městský úřad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování Číslo jednací: VÚP 2865/11-95/11-RAJ-328.3-330 Vyřizuje: Jana Randáková Telefon: 388 459 047 Ve Vimperku dne: 04.02.2011

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 173/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 173/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 173/0 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů,

Více

Městský úřad Vimperk Odbor výstavby a územního plánování Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk OZNÁMENÍ

Městský úřad Vimperk Odbor výstavby a územního plánování Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk OZNÁMENÍ Městský úřad Vimperk Odbor výstavby a územního plánování Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk SPIS. ZN.: Č.J.: VYŘIZUJE: TEL.: E-MAIL: VÚP 6231/2012-Jan VUP 21526/13-JAN-6231/2012 Marie Janoušková 388 459

Více

Konsolidované úplné znění. S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie

Konsolidované úplné znění. S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie Konsolidované úplné znění S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie ve znění usnesení vlády č. 113 ze dne 4. února 2004 a usnesení č. 382 ze dne

Více

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ZMĚNA Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU BENEŠOV U SEMIL

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ZMĚNA Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU BENEŠOV U SEMIL NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ZMĚNA Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU BENEŠOV U SEMIL Zastupitelstvo obce Benešov u Semil příslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu

Více

INFORMACE PRO VOLEBNÍ STRANY

INFORMACE PRO VOLEBNÍ STRANY INFORMACE PRO VOLEBNÍ STRANY Podávání kandidátních listin Kandidátní listiny pro volby do Zastupitelstva města Rokytnice v Orlických horách a obcí, pro které je Městský úřad Rokytnice v Orlických horách

Více

Vládní návrh ZÁKON. ze dne..2018,

Vládní návrh ZÁKON. ze dne..2018, Vládní návrh ZÁKON ze dne..2018, kterým se mění zákon č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto

Více

Stanovy Občanského sdružení bubakov.net (dále jen sdružení )

Stanovy Občanského sdružení bubakov.net (dále jen sdružení ) Stanovy Občanského sdružení bubakov.net (dále jen sdružení ) Článek 1 Název sdružení 1. Název sdružení zní: Občanské sdružení bubakov.net 2. Sídlo sdružení je: Obětí okupace 510, 271 01 Nové Strašecí.

Více

Opatření obecné povahy č. 1/2008

Opatření obecné povahy č. 1/2008 Opatření obecné povahy č. 1/2008 Zastupitelstvo obce Zdíkov, příslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění platných předpisů (dále jen "stavební

Více

Magistrát města České Budějovice Stavební úřad nám. Přemysla Otakara II, Č. 1,2. I Viz rozdělovník: Tel.: OZNÁMENÍ

Magistrát města České Budějovice Stavební úřad nám. Přemysla Otakara II, Č. 1,2. I Viz rozdělovník: Tel.: OZNÁMENÍ Magistrát města České Budějovice Stavební úřad nám. Přemysla Otakara II, Č. 1,2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliáš Stavební úřad Kněžská 19 37092 České Budějovice Internet: http://ww\\.c-blldejovice.cz

Více

Environmentální, územně plánovací rozhodovací procesy a korupce

Environmentální, územně plánovací rozhodovací procesy a korupce Environmentální, územně plánovací rozhodovací procesy a korupce Milan Štefanec Nezávislé sociálně ekologické hnutí NESEHNUTÍ Chraňme si svůj prostor, Brno, 18. 2. 2013 Administrativní (byrokratická) a

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor územního plánování a stavebního řádu Žerotínovo náměstí 3, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor územního plánování a stavebního řádu Žerotínovo náměstí 3, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor územního plánování a stavebního řádu Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno Č. j.: JMK 149109/2015 Sp. zn.: S-JMK 131818/2015 OÚPSŘ Brno 25.11.2015 Adresáti: dle rozdělovníku

Více

Osnova: Zpracoval: Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor územního plánování, stavebního řádu a kultury dne 30. 3. 2015.

Osnova: Zpracoval: Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor územního plánování, stavebního řádu a kultury dne 30. 3. 2015. Metodické stanovisko k postupu stavebních úřadů v řízeních podle stavebního zákona, navazujících na posouzení projednávaného záměru postupem dle zák. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem,

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona č. 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb, zákona č. 30/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OZNÁMENÍ

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OZNÁMENÍ ODBOR STAVEBNÍ VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: NAŠE ZN.: NAŠE Č.j.: VYŘIZUJE: TEL.: E-MAIL: SZ MMHK/081363/2013 ST2/Pel MMHK/131032/2013 ST2/Pel Pavel Pelant 495707883 pavel.pelant@mmhk.cz DATUM: 23. července 2013

Více

Magistrát města České Budějovice Stavební úřad nám. Přemysla Otakara II, č. 1,2. I"Viz rozdělovník: Tel.: OZNÁMENÍ.

Magistrát města České Budějovice Stavební úřad nám. Přemysla Otakara II, č. 1,2. IViz rozdělovník: Tel.: OZNÁMENÍ. Magistrát města České Budějovice nám. Přemysla Otakara II, č. 1,2 Magistrát města České Budějovice Ing. Vlastislav Eliá.š Kněžská 19 37092 České Budějovice Internet: http://www.c-budejovice.cz I"Viz rozdělovník:

Více

O B E C N Í Ú Ř A D K O B E Ř I C E

O B E C N Í Ú Ř A D K O B E Ř I C E O B E C N Í Ú Ř A D K O B E Ř I C E stavební úřad Slezská 195/53, 747 27 Kobeřice VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: NAŠE ZN.: VYŘIZUJE: TEL.: FAX: E-MAIL: Výst. 742/12-Ru Ing. Jiří Rusek 553 777 203 553 777 200 stavebni@koberice.cz

Více

ZÁKON Č. 118/2010 SB., O KRAJSKÉM REFERENDU A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ MGR. JANA HAKLOVÁ

ZÁKON Č. 118/2010 SB., O KRAJSKÉM REFERENDU A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ MGR. JANA HAKLOVÁ ZÁKON Č. 118/2010 SB., O KRAJSKÉM REFERENDU A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ MGR. JANA HAKLOVÁ Vážení čtenáři, tento text vznikl jako studijní pomůcka určená posluchačům, kteří se připravují na obecnou část

Více

S B Í R K A P Ř E D P I S Ů. Český badmintonový svaz S M Ě R N I C E O Č L E N S T V Í V Č B A S

S B Í R K A P Ř E D P I S Ů. Český badmintonový svaz S M Ě R N I C E O Č L E N S T V Í V Č B A S S B Í R K A P Ř E D P I S Ů Číslo směrnice: 02/2013 Datum schválení: 3. 12. 2013 Schvalující orgán: Výkonný výbor ČBaS Datum účinnosti: 4. 12. 2013 S M Ě R N I C E O Č L E N S T V Í V Č B A S Článek I

Více

(1) Nikdo nesmí být nucen ke sdružování, k členství ve sdruženích ani k účasti na jejich činnosti. Ze sdružení může každý svobodně vystoupit.

(1) Nikdo nesmí být nucen ke sdružování, k členství ve sdruženích ani k účasti na jejich činnosti. Ze sdružení může každý svobodně vystoupit. Zákon č. 83/1990 Sb., ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů, ve znění zákona č. 300/1990 Sb., zákona č. 513/1991 Sb., zákona č. 68/1993 Sb., zákona č. 151/2002 Sb., zákona č. 230/2006 Sb. a zákona

Více

Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona. Kouty

Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona. Kouty Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Kouty 2. 3. 11. 2017 Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Východiska právní úpravy Příslušnost

Více

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Základní umělecká škola, Šumperk, Žerotínova 11 Sídlo: 787 01 Šumperk, Žerotínova 11 Identifikační číslo 00852333 Zřizovatel Olomoucký kraj IČO 60609460 Vnitřní předpis č.: VP12/2010 POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ

Více