Konvenční žárovka (obr. 1) se skládá ze skleněné baňky, wolframového vlákna, nosného systému vlákna a patice, ke které je baňka přitmelena.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konvenční žárovka (obr. 1) se skládá ze skleněné baňky, wolframového vlákna, nosného systému vlákna a patice, ke které je baňka přitmelena."

Transkript

1 OSVĚTLENÍ Elektrická světelná zařízení byla jedna z prvních, která byla zaváděna do příslušenství a výstroje motorových vozidel. Jejich podíl na bezpečnosti provozu i komfortu obsluhy vozidla je nesporný. Vlastnosti světelných zařízení jsou stanoveny celou řadou mezinárodních a národních předpisů a norem. Podle umístění na vozidle se rozeznává osvětlení vnější a vnitřní a podle vlastní činnosti jde o osvětlení za účelem zlepšení viditelnosti nebo o osvětlení informačního charakteru. Světelná zařízení jsou podle charakteru vydávaného světla, následující: 1. Světlomety - pro osvětlení okolí vozidla i na velkou vzdálenost. 2. Svítilny - pro osvětlení blízkého okolí nebo pro optickou signalizaci. 3. Odrazky - svítidla bez vlastního optického zdroje - signalizace. Světlomety a svítilny se skládají ze zdroje světla (žárovka, výbojka, LED), optického systému (odrazová plocha a průsvitný kryt) a pouzdra. Svítilny mohou být samostatné, skupinové, sdružené nebo sloučené. U skupinových je společné pouze pouzdro, u sdružených navíc i zdroj světla a u sloučených naopak optický systém. ZDROJE SVĚTLA Žárovky představují stále nejrozšířenější druh zdrojů světla pro motorová vozidla. Žárovky patří mezi žárové zdroje světla, u nichž je vznik světla podmíněn vysokou teplotou svíticí látky. Žárovky mají spojité spektrum, tzn., že vyzařované světlo obsahuje všechny barvy od červené až po fialovou. Při teplotách dosažitelných u vláken žárovek je však převaha vyzařované energie na straně tepla, takže jejich světelná účinnost je velmi malá. Konvenční žárovka (obr. 1) se skládá ze skleněné baňky, wolframového vlákna, nosného systému vlákna a patice, ke které je baňka přitmelena. Obr. 1 Konvenční žárovka (Bosch): 1 - skleněná baňka, 2 - wolframové žhavené vlákno, 3 - patice, 4 - elektrický kontakt U motorových vozidel se používají žárovky plněné netečným plynem, většinou směsi dusíku a argonu (pro plnění nejvýhodnější, ale nejdražší je krypton). Tímto opatřením se snižuje emise materiálu vlákna, která vzniká při vysokých teplotách. Emisí materiálu se vlákno zeslabuje a v místě zeslabení dojde k přetavení nebo přetržení vlákna. Navíc se emitovaný materiál pohybuje směrem od vlákna k baňce, na jejímž vnitřním povrchu se usazuje a tím se snižuje světelná účinnost žárovky. Tento jev se projevuje tzv. černáním" baňky. Halogenové žárovky mají vyšší svítivost i delší dobu života než žárovky běžné. Baňka žárovky je plněna plynem s příměsí halových prvků (obr. 2). U motorových vozidel se používá jako plnicí plyn metylenbromid a jako halový prvek brom. Proces, který probíhá uvnitř baňky, se nazývá halogenový cyklus (obr. 3).

2 Obr. 2 Halogenová žárovka H4: 1 -baňka, 2 - žhavena spirála pro tlumené světlo s krytem, 3 - žhavena spirála pro dálkové světlo, 4 - patice, 5 - elektrický kontakt Obr. 3 Detail halogenové žárovky H4 (Bosch): 1 - wolframová žhavená spirála, 2 - halogenová náplň (jód nebo brom), 3 - odpařený wolfram, 4 - wolframový halogenid, 5 - usazování wolframu Doba života halogenových žárovek dvojnásobná a při stejném příkonu se dosahuje až dvojnásobku světelného toku. Halogenová žárovka má v porovnání s běžnou žárovkou menší baňku, aby se uvnitř dosáhlo požadované teploty. Baňka je vyrobena z křemičitého skla, které je velmi citlivé na znečištění zejména mastnotou. Proto je nutno dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci s žárovkou a v případě znečištění povrch baňky odmastit. Výbojky. U výbojek vzniká světlo výbojem mezi elektrodami, které jsou umístěny ve zředěném plynu, nebo parách některých kovů. Výbojka je v provozu jen mírně teplá, protože teplo není podmínkou vzniku světla, ale jen průvodním jevem. Známějším druhem výbojkových zdrojů světla jsou zářivky, které se používají téměř výhradně pro vnitřní osvětlení vozidel pro hromadnou přepravu osob. Zářivky jsou výbojkové trubice s fluorescenční vrstvou nanesenou na vnitřním povrchu, plněné parami rtuti. Barvu vyzařovaného světla je možno upravovat složením této vrstvy. Xenonové výbojky jsou moderním zdrojem světla. Je to trubice z křemičitého skla se zatavenými elektrodami, naplněná xenonem. Každá výbojka potřebuje svou řídicí jednotku. Elektronická řídicí jednotka zapaluje výbojku vysokonapěťovým impulsem 24 kv. Řídicí jednotka dále řídí příkon výbojky a reguluje jej na hodnotě 35 W. Součástí řídicí jednotky jsou i kontrolní a bezpečnostní systémy. Výhody xenonových výbojek: -ve srovnání s halogenovou žárovkou mají více než dvojnásobný světelný tok, -světlo je podobné dennímu, -zajišťují lepší osvětlení krajnic.

3 Obr. 4 Xenonová výbojka D2S: 1 - skleněná baňka s ultrafialovým filtrem, 2 - elektrická průchodka, 3 - prostor výboje, 4 - elektrody, 5 - patice, 6 - elektrický kontakt Obr. 5 Xenonová výbojka D2R: 1 - skleněná baňka, 2 - prostor výboje, 3 - clona, 4 - patice V současnosti se používají dva druhy výbojek (obr. 4 a 5): D2S pro projekční systémy a D2R pro systémy reflexní. Svítivá dioda LED (Light Emitting Diode) je polovodičový prvek, který se začal používat nejdříve jako indikační a kontrolní prvek. V současnosti se však vysoce svítivé diody používají i v koncových a brzdových světlech. Objevují se již i pokusy použít bílé supersvítivé diody do předních světlometů. Mezi výhody LED diod patří vysoká životnost (asi 5x delší než u žárovek), nízká spotřeba a rychlejší odezva. SVĚTLOMETY Světlomet je osvětlovací těleso, složené obvykle ze zdroje světla, optické soustavy a krytu, sloužící k osvětlování okolí pro zlepšení viditelnosti. Optický systém tvoří odrazová plocha obecného tvaru (zrcadlo), clony a čočky a vhodně tvarované krycí sklo, kterým světlo vystupuje. Rozložení světla ve výstupním světelném kuželu je dáno právě optickým systémem a umístěním a provedením zdroje světla. Konstrukčně musí být světlomety vodotěsné a prachotěsné a jako montážní celek musí být spolehlivě upevněny tak, aby jejich poloha byla na vozidle seřiditelná a za provozu neproměnná vlivem dynamických účinků. Původní, tzv. symetrické rozdělení světla postupně zaniklo, když se v roce 1957 zavedlo tzv.

4 asymetrické rozdělení světla (obr. 6). Asymetrické rozdělení světla v úrovni vozovky, kde rozhraní světla a tmy vzrůstá na pravé straně (u vozidel s pravostranným řízením) umožnilo výrazném zvětšení délky dosahu tlumeného světla, aniž by docházelo k oslnění protijedoucích vozidel. Obr. 6 Rozdělení světla v úrovni vozovky: a - symetrické tlumeně světlo (nepoužívá se vůbec), b -asymetrické tlumené světlo 1 - vozidlo, 2 - vozovka, 3 - symetrické rozdělení světla, 4 - asymetrické rozdělení světla Druhy světlometů U soudobých vozidel se požívají tyto druhy světlometů: - parabolické světlomety, - elipsoidní světlomety, - světlomety s volnou plochou, - kombinace elipsoidního světlometu a světlometu s volnou plochou. Paraboloidní světlomet Doposud nejrozšířenějším tvarem odrazové plochy optického systému světlometu je rotační paraboloid, vznikající rotací paraboly kolem její osy. Pokud má odrazová plocha přesný tvar a bodový zdroj světla je umístěn přesně v ohnisku paraboloidu, vystupuje ze světlometu svazek paprsků světla rovnoběžných s osou paraboloidu. Změnou polohy zdroje vůči ohnisku lze dosáhnout různého rozdělení světla ve světelném kuželu. Dalšího zlepšení rozložení světla se dosahuje vhodným tvarováním krycího skla celého světlometu a případně i cloněním vlákna zdroje v určitém prostorovém úhlu. Podle požadavků na rozložení světla bývá na krycím skle i více odlišných polí s rozdílným charakterem působení v příslušných směrech.

5 Obr. 7 Reflektor světlometu vytváří paralelní světelné paprsky a rozptylové sklo vytváří požadovaný výstup světla 1 -žárovka, 2 - reflektor, 3 - rozptylové sklo Obr. 8 Dálkové světlo (vlevo) a tlumené světlo (vpravo) 1 - vlákno pro tlumené světlo, 2 - clona, 3 - spirála pro dálkové světlo v ohnisku Elipsoidní světlomet Rotací elipsy kolem její delší osy vzniká rotační elipsoid s dvojicí ohnisek, ležících na této ose. Na rozdíl od paraboloidu je elipsoid plochou uzavřenou, a proto jako odrazové plochy může být využito pouze jeho části, teoreticky jedné poloviny. Vzhledem k tomu, že při umístění světelného zdroje do ohniska této plochy dochází k soustřeďování paprsků do druhého, fiktivního ohniska, musí být optický systém elipsoidního světlometu vždy doplněn o čočku nebo soustavu čoček, zaručujících usměrnění světelných paprsků do výstupního světelného kužele potřebného tvaru a vlastností. Světlomety elipsoidní jsou oproti parabolickým podstatně menšího vnějšího průměru, přičemž však narůstá jejich konstrukční a montážní délka. To však plně vyhovuje vývojovému trendu karosářského designu. Svým principem se elipsoidní světlomet podobá optickému systému diaprojektoru, a proto se mu také říká světlomet projekční. Elipsoidní světlomety jsou při použití vhodné clony mezi odrazovou plochou a čočkou obzvláště výhodné pro tlumené a mlhové světla.

6 Obr. 9 Princip zobrazovací optiky projekčního světlometu Světlomet s volnou plochou Světlomet s volnou plochou má plochu reflektoru volně vytvořenou v prostoru (není to symetrický prostorový útvar). Jednotlivé segmenty osvětlují různé části vozovky. Tímto způsobem se může pro tlumné světlo využít prakticky celá plocha reflektoru. Návrh se provádí pomocí výpočetní techniky a plochy jsou uspořádány tak, že světlo ze všech spodních segmentů je odráženo na vozovku. Ohyb světelných paprsků a rozptyl světla se vytváří přímo pomocí ploch reflektoru. Proto se může použít čisté krycí sklo bez optických elementů. To kromě efektního vzezření odstraňuje ještě jeden problém. U některých soudobých vozidel je plocha krycího skla skloněna natolik, že by bylo prakticky nemožné použít ji pro usměrnění světelných paprsků. Kombinované světlomety Kombinované světlomety (elipsoid a volná plocha) jsou projekční systémy, u kterých je plocha reflektoru navržena technologií volných ploch. Reflektor zachycuje co možná nejvíce světla od zdroje. Zachycené světlo směřuje tak, aby co možná nejvíce dopadalo přes clonu na čočku (objektiv). Světlo je reflektorem směrováno tak, že ve výšce clony vzniká rozdělení světla, které čočka (ohnisko) promítá na vozovku. SVĚTLOMETY S XENONOVÝMI VÝBOJKAMI Moderní design vozidla předpokládá kompaktní světlomety pro ploché čela vozidel. Systém světlometů "Litronic" (Light-Electronics) s xenonovou výbojkou plní požadavky jak na druh světla a jeho intenzitu, tak i z pohledu kompaktní konstrukce. Protože nedochází k náhlému výpadku jako u žárovek s vláknem, je možná včasná diagnóza a náhrada. Osvětlení vozovky je podstatně lepší než halogenovými žárovkami (obr. 10). Světlomety Litronic mají v porovnání k halogenovým světlometům vyšší světelný tok se specificky přizpůsobeným rozdělením svítivosti. Tím jsou lépe viditelné okraje vozovky. V obtížných jízdních situacích a při špatném počasí je podstatně zlepšená jak viditelnost tak i orientace. Ve smyslu požadavku podle předpisů se světlomety Litronic vždy kombinují s automatickou regulací vertikálního sklonu světlometů a čisticím zařízením světlometů, které společně zaručují optimální využití dalekého dosvitu a opticky bezvadný světelný výstup. Přiložením zápalného napětí (do 25 kv) se mezi elektrodami výbojky vytvoří elektrický oblouk, který ionizuje plyn. V přívodem střídavého proudu (cca 400 khz) se vypařují kapalné a tuhé plnící látky a přitom vyzařují světlo. Světelný tok výbojkové lampy D2S je prakticky dvakrát tak větší než u halogenové žárovky (Hl). Provozní napětí činí cca 85 V a příkon 35 W. Pro zapálení, provoz a ke kontrole výbojkové lampy se používá elektronický předřadný přístroj.

7 Skládá se ze zápalného zařízení a elektronické řídicí jednotky. Zápalné zařízení dodává vysoké napětí potřebné k zapálení výbojky. Elektronická řídicí jednotka řídí zásobování proudem v náběhové fázi a v stacionárním provozu seřídí hodnoty na výkon výbojky 35 W. Obr. 10 Rozdělení světla v úrovni vozovky: a - projekční světlomet se žárovkou, b - projekční světlomet Litronic s výbojkou D2S Světlomety s výbojkami se přednostně zavádějí pro tlumená světla v tzv. čtyřreflektorovém systému, kombinované s dálkovými reflektory klasické konstrukce (obr. 11). K dispozici jsou různé optické systémy. Obr. 11 Čtyřreflektorový systém Litronic (Bosch): 1 - palubní napětí, 2 - elektronická řídicí jednotka, 3 - zapalovací zařízení s přípojkou pro výbojku, 4 - reflektorová optika s výbojkou pro tlumené světlo, 5 - halogenové dálkové světlo Projekční světlomety (obr. 12) Jak již bylo výše uvedeno, podobá se konstrukce světlometu diaprojektoru. Pokud v případě diaprojektoru sestává objekt z diapozitivu samotného, u světlometu ho tvoří reflektorem vytvořený rozptyl světla a hrana clony. Tato hrana vytváří pro tlumené světlo potřebnou hranici světla a tmy. Obr. 12 Systém Litronic v projekčním světlometu 1 - čočka 2 - výbojka 3 - konektor 4 - zapalovací zařízení 5 - řídicí jednotka

8 Reflexní světlomety Když jsou pro výstup světla k dispozici větší plochy, může být Litronic proveden též jako reflexní světlomet. Značně větší plocha pro výstup světla je charakteristická rozptylovým polem, které je integrováno do uzavíracího skla světlometu, nebo leží na jeho vnitřní straně. Pro tlumené světlo se používá výbojka, která je pro vytváření hranice světla a tmy vybavena stínovými pruhy (obr. 5). Pomocí speciální výbojky se může realizovat také velmi účinný dálkový světlomet (obr. 13). Obr. 13 Systém Litronic 4 (Bosch) v reflexním světlometu: 1 uzavírací rozptylové sklo, 2 - výbojková lampa, 3 - konektor, 4 - zapalovací zařízení, 5 řídicí jednotka Bi-Litronic Zvláštní polohu zaujímá bifunkční Bi-Litronic. Je produktem vývoje firmy Bosch a spočívá na reflexním principu. Řešení dovoluje pomocí pouze jedné výbojky vytvářet tlumené i dálkové světlo. K tomu při přepnutí přepínače pro dálkové/tlumené světlo uvádí elektromagnetický stavěcí člen výbojku v reflektoru do dvou různých poloh (obr. 14), které určí výstup světelného toku pro dálkové nebo tlumené světlo. Na obr. 15 je pak projekční typ Bi-Litronics světlometu, kde je elektromagneticky ovládaná clona. Obr. 14 Bifunkční Litronic Reflexion" 1 - tlumené světlo 2- dálkové světlo Obr. 15 Bifunkční Litronic Projektion" 1 - tlumené světlo 2 - dálkové světlo

9 REGULACE DOSAHU SVĚTLOMETŮ Regulace dosahu světlometů (regulace sklonu světlometů) má při všech stavech zatížení vozidla zabezpečit stálý dobrý dohled bez oslňování protijedoucích vozidel tím, že úhel sklonu tlumeného ( potkávacího") světla se přizpůsobí příslušnému stavu zatížení vozidla. Tato regulace může být ruční nebo automatická. Automatická regulace sklona světlometů je v protikladu k ručně ovládané verzi ještě bezpečnější a jistější, protože nastavení řidičem je subjektivní a kromě toho se může lehce zapomenout. Pro vozidla s výbojkovými světlomety je zákonem předepsána automatická regulace dosahu světlometů. Obr. 16 Dosah světla na rovné vozovce bez regulace sklonu světlometů: a - při jízdě stálou rychlostí bez užitečného zatížení, b - při zrychlení nebo s větším zatížením vzadu, c - při brždění Při automatické regulaci sklonu světlometů se rozlišuje mezi statickými a dynamickými systémy. Statické systémy vyrovnávají užitečné zatížení v prostoru pro cestující a v zavazadlovém prostoru, dynamické systémy korigují dodatečně sklon světlometů při rozjezdu, akceleraci a brždění. Statický systém. Mimo signálů z nápravových snímačů přijímá řídicí jednotka rychlostní signál z elektronického tachometru nebo z řídicí jednotky ABS. Pomocí tohoto signálu systém určí, zda-li vozidlo stojí, pohybuje se nebo jede stálou rychlostí. Statický automatický systém pracuje vždy s velkým útlumem, tzn. že vyreguluje pouze dlouho přetrvávající náklony karosérie. Dynamický samočinný systém zabezpečuje optimální polohu světlometů v každé jízdní poloze, protože funguje ve dvou provozních režimech. Na rozdíl od statické regulace sklonu světlometů rozpozná i akcelerace a brždění. Při jízdě stálou rychlostí zůstává jak dynamický systém, tak statický systém v režimu s velkým tlumením. Když se rozpozná akcelerace nebo brždění, přepne se systém okamžitě do dynamického režimu. Zkrácené vyhodnocení signálů umožňují přizpůsobení sklonu světlometů za zlomky sekundy. Tak má řidič vždy správný dohled, aby mohl přehledně řešit příslušnou dopravní situaci. Po ukončení akcelerace nebo brždění se systém automaticky přepne opět do pomalého režimu. Ke komponentům dynamické samočinné regulace sklonu světlometů patří (obr. 17): - snímače na nápravách vozidla, které velmi přesně zachytí úhel náklonu karosérie; - elektronická řídicí jednotka, která ze signálů snímačů propočte úhel náklonu karosérie a tento porovná s předvolenou hodnotou. Při odchylce vyšle příslušné aktivační signály na servomotory. - servomotory, které provedou přesné nastavení světlometů.

10 Obr. 17 Principiální zobrazení dynamické samočinné regulace sklonu světlometů: 1 - světlomet, 2- servomotor, 3 - snímač světlé výšky na přední nápravě, 4 - vypínač světel, 5 - elektronická řídicí jednotka, 6 - snímač světlé výšky na zadní nápravě, 7 - snímač otáček kola, 8 - užitečné zatížení ADAPTIVNÍ SVĚTLOMETY Podle odborných studií klesá vizuální vnímavost v noci a při nedostatečném osvětlení až na pouhá 4 procenta, přitom však 90 procent všech informací potřebných pro řízení vozu přijímá řidič právě prostřednictvím zraku. Proto hraje pro bezpečnost provozu za špatných světelných podmínek mimořádně důležitou roli světelná technika automobilů. Podmínky na silnicích jsou často velmi proměnlivé. Pro eliminaci nepříznivých vlivů, ale také pro zvýšení bezpečnosti byly vyvinuty systémy označované AFL (Adaptive Forward Lighting), či AFS (Advanced Front Lighting System). Moderní světlomety AFL používají vyspělé elektronické řízení a jejich uvedení na trh je rozděleno do dvou kroků. V současnosti je dovoleno pouze natáčení světlometů do zatáček, ale postupně by měla následovat druhá generace s doplňkovými funkcemi, jako je například adaptivní distribuce světla pro různé podmínky (špatné počasí, jízda na dálnici, apod.). Byly vyvinuty statické a dynamické systémy AFL světlometů. Statický systém je vhodný pro velmi úzké zatáčky, serpentiny, křižovatky a pro manévrování v těsných prostorech se špatnou viditelností kolem vozu. Jedná se většinou o přídavné postranní světlomety, které řídí elektronická jednotka na základě rychlosti jízdy, úhlu natočení volantu a zapnutí směrových svítilen. Systém pracuje při rychlostech do 70 km/h a při zapnutých tlumených světlometech. Obr. 18 Doplňkové postranní světlomety, A-tlumené světlomety, B-postranní světlomety Dynamické řešení je nejvhodnější pro průjezd táhlými zatáčkami střední až vysokou rychlostí. Světlomet v projektorovém nebo reflektorovém provedení se natáčí kolem svislé osy až o 15. Vše řídí elektronická jednotka začleněná do elektronické datové sítě vozu, z níž v reálném čase dostává průběžné informace o úhlu natočení volantu a rychlosti jízdy. Každý modul má svou řídicí jednotku a vlastní elektromotor obr. 19.

11 Obr. 19 Konstrukce natáčecího světlometu AFS 1- ruční seřízení, 2 - svislá osa otáčení, 3 - velký rám, 4 - krokový elektromotor, 5 - bi-xenonový projektor, 6 - malý rám, 7 - horizontální osa otáčení. Obr. 20 Aktivní natáčení světlometů A - systém AFL, B - konvenční tlumené světlomety Nesmíme opomenout ani podpůrné systémy nočního vidění Night Vision (obr. 21), založené na snímám infračerveného spektra záření. Získaný obraz se promítá prostřednictvím displeje HUD (Head-Up Display) na sklo čelního okna. Zdrojem infračerveného světla je halogenová žárovka ve dvoufunkčním projektorovém modulu, zvažuje se však náhrada halogenové žárovky infračervenými diodami LED. Obraz snímá infračervená kamera zabudovaná do vnitřního zpětného zrcátka. Obr. 21 Systém Night Vision

OSVĚTLENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL

OSVĚTLENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL Prof. Ing. František Vlk, DrSc. OSVĚTLENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL Nové systémy osvětlení vozidel zvyšují jízdní komfort a bezpečnost na nočních silnicích. Základy tohoto nového systému staví kromě jiných i

Více

Učební texty Diagnostika snímače 4.

Učební texty Diagnostika snímače 4. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe Fleišman Luděk 9.12.2012 Potenciometrický snímač pedálu akcelerace Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika snímače 4. U běžného řízení motoru zadává řidič

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV VÝKONOVÉ ELEKTROTECHNIKY A ELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION

Více

Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Aktivní bezpečnost zaměřená na osvětlení vozidel Bc. Tomáš Grof

Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Aktivní bezpečnost zaměřená na osvětlení vozidel Bc. Tomáš Grof Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Aktivní bezpečnost zaměřená na osvětlení vozidel Bc. Tomáš Grof Diplomová práce 2008 Rád bych touto cestou poděkoval všem, kteří přispěli ke zdárnému

Více

COBRA Light. COB Technologie

COBRA Light. COB Technologie RA Light Technologie QEC-1-W 650 x 236 x 117 5,4 30, 40, 50 2 QEC-2-W 800 x 236 x 117 8,0 60, 80, 90 3 OBJEKTIVY PRO ÚPRAVU asymetrického světelného toku, pro požadované charakteristiky osvětlení pozemních

Více

Katalog výrobků Podskupina č. 5.1 osvětlovací zařízení/ svítidla

Katalog výrobků Podskupina č. 5.1 osvětlovací zařízení/ svítidla Katalog výrobků Podskupina č. 5.1 osvětlovací zařízení/ svítidla 5.1 Svítidla pro lineární a kompaktní zářivky s výjimkou svítidel pro domácnost. (původní název: Svítidla se zářivkami s výjimkou svítidel

Více

Konstrukční kancelář. Ing. Luboš Skopal.

Konstrukční kancelář. Ing. Luboš Skopal. TECHNICKÝ PROTOKOL č. Ověření shody zařízení pro vnější osvětlení a světelnou signalizaci zvláštního vozidla kategorie SS Objednavatel: PEKASS, a. s. Přátelství 987, Praha 10 Výrobce: HORSCH LEEB AS, GmbH,

Více

Sv tlomety a elektronika sv tlomet

Sv tlomety a elektronika sv tlomet Sv tlomety a elektronika sv tlomet František Vaník, Vilém Hole ek Škoda Auto, TML vývoj sv tlomet 13.11.2009 Tento materiál vznikl jako sou ást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Spektrální charakteristiky

Spektrální charakteristiky Spektrální charakteristiky Cíl cvičení: Měření spektrálních charakteristik filtrů a zdrojů osvětlení 1 Teoretický úvod Interakcí elektromagnetického vlnění s libovolnou látkou vzniká optický jev, který

Více

Sv tlomety a elektronika sv tlomet

Sv tlomety a elektronika sv tlomet Sv tlomety a elektronika sv tlomet František Vaník, Vilém Hole ek Škoda Auto, TML vývoj sv tlomet 13.11.2009 Tento materiál vznikl jako sou ást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 1

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 1 Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 1 Ing. Jakub Ulmann Zobrazování optickými soustavami 1. Optické

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ. Studijní program: B 2341 Strojní inženýrství BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ. Studijní program: B 2341 Strojní inženýrství BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ Studijní program: B 2341 Strojní inženýrství Studijní zaměření: BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Diagnostika závad na osvětlení silničních vozidel Autor: Vedoucí práce: Jan

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

COBRA Light COB Technologie

COBRA Light COB Technologie RA Light Technologie Q-EL PRO s.r.o Tovární 121/10, 362 25 Nová Role výroba a vývoj světelných zdrojů kompletní dodávky veřejného osvětlení energetické posouzení světelných soustav projekty a revize elektrických

Více

Osvětlovací obvody v elektronickém příslušenství motorových vozidel

Osvětlovací obvody v elektronickém příslušenství motorových vozidel Osvětlovací obvody v elektronickém příslušenství motorových vozidel Osvětlení Žárovky pro motorová vozidla tvoří mezi ostatními žárovkami samostatnou skupinu vzhledem k tomu, že jsou za provozu vystaveny

Více

Současné trendy návrhu vnitřního osvětlení

Současné trendy návrhu vnitřního osvětlení Ing. Petr Žák, Ph.D./ Praha VÝVOJ A TRENDY TRENDY V OSVĚTLOVÁNÍ : nové polovodičové světelné zdroje světelné zdroje; řízení osvětlení; napájení osvětlení; biodynamické účinky světla; mezopické vidění;

Více

Bodový zdroj světla A vytvoří svazek rozbíhajících se paprsků, které necháme projít optickou soustavou.

Bodový zdroj světla A vytvoří svazek rozbíhajících se paprsků, které necháme projít optickou soustavou. Optické zobrazení Optické zobrazení je proces, kterým optické soustavy vytvářejí obrazy reálných předmětů. Tyto soustavy mění chod světelných paprsků. Obsahují zrcadla, čočky, odrazné hranoly aj. Princip

Více

Základní tvary žárovek A55 T55 P45 B35 BXS35 BW35. R50 G120 Stick Spiral R63 PAR16 A 55. Průměr v mm. Tvar (mezinárodní norma)

Základní tvary žárovek A55 T55 P45 B35 BXS35 BW35. R50 G120 Stick Spiral R63 PAR16 A 55. Průměr v mm. Tvar (mezinárodní norma) Základní tvary žárovek A55 T55 P45 B35 BXS35 BW35 R50 G120 Stick Spiral R63 PAR16 A 55 Průměr v mm Tvar (mezinárodní norma) Základní druhy patic E14 E27 G4 GY6,35 G9 GU4 GU5.3 GU10 R7S G53 GX53 G13 G5

Více

Úhel svitu u různých svítidel a světelných zdrojů

Úhel svitu u různých svítidel a světelných zdrojů Úhel svitu u různých svítidel a světelných zdrojů Úhel svitu je jedním z důležitých parametrů každého svítidla a světelného zdroje, který je třeba brát v potaz při správné volbě osvětlení. Různé typy svítidel

Více

Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame

Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame 3 Maximální startovací výkon s akumulátory Bosch Správný akumulátor Bosch pro všechna vozidla Jasné, jednoduché a kompaktní: řada akumulátorů společnosti

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE Obor: Ročník: Zpracoval: Elektrikář - silnoproud Třetí Bc. Miroslav Navrátil PROJEKT ŘEMESLO

Více

www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 7 Téma: Měření závislosti intenzity osvětlení na čase Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost

www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 7 Téma: Měření závislosti intenzity osvětlení na čase Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 7 Téma: Měření závislosti intenzity osvětlení na čase Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Měření

Více

Příloha č. 11: Minimální technické požadavky na materiál použitý pro servis a obnovu zařízení

Příloha č. 11: Minimální technické požadavky na materiál použitý pro servis a obnovu zařízení Minimální technické požadavky na komponenty a materiál pro obnovu a servis Při obnově a servisu musí být použity takové materiály a konstrukční prvky, které zachovají minimálně stejné technické, provozní,

Více

Svítidla a jejich části. rozdělení svítidel. světelné vlastnosti svítidel. Světelně technické parametry svítidel

Svítidla a jejich části. rozdělení svítidel. světelné vlastnosti svítidel. Světelně technické parametry svítidel Svítidla a jejich části rozdělení svítidel světelné vlastnosti svítidel Svítidla - zařízení, která rozdělují, filtrují nebo mění světlo vyzařované jedním nebo více světelnými zdroji. Obsahují - světelné

Více

ROZLOŽENÍ SVÍTIVOSTI NASTAVENÍ MODERNÍCH SVĚTLOMETŮ

ROZLOŽENÍ SVÍTIVOSTI NASTAVENÍ MODERNÍCH SVĚTLOMETŮ ROZLOŽENÍ SVÍTIVOSTI NASTAVENÍ MODERNÍCH SVĚTLOMETŮ www.hella.com/techworld ROZLOŽENÍ SVÍTIVOSTI U OSOBNÍCH AUTOMOBILŮ V průběhu posledních dvou desetiletí si cestu do automobilové výroby našlo mnoho různých

Více

Konstrukční kancelář Ing. Luboš Skopal Osamělá 40, 619 00 Brno. Objednavatel:

Konstrukční kancelář Ing. Luboš Skopal Osamělá 40, 619 00 Brno. Objednavatel: a světelnou signalizaci ostatního zvláštního vozidla kategorie R podle ČSN ISO 12509:2005 Objednavatel: Výrobce: PRINOTH AG/SPA, Brennerstraße 34, I-39049 Sterzing/Vipiteno, Italy Název a typ: Zařízení

Více

Konstrukční kancelář Ing. Luboš Skopal Osamělá 40, Brno. Objednavatel: PEKASS, a. s. Přátelství 987, Praha 10

Konstrukční kancelář Ing. Luboš Skopal Osamělá 40, Brno. Objednavatel: PEKASS, a. s. Přátelství 987, Praha 10 TECHNICKÝ PROTOKOL č. a světelnou signalizaci ostatního zvláštního vozidla kategorie R podle ČSN ISO 12509:2005 Objednavatel: PEKASS, a. s. Přátelství 987, Praha 10 Výrobce: Název a typ: Grillo, S. p.

Více

Optika. Zápisy do sešitu

Optika. Zápisy do sešitu Optika Zápisy do sešitu Světelné zdroje. Šíření světla. 1/3 Světelné zdroje - bodové - plošné Optická prostředí - průhledné (sklo, vzduch) - průsvitné (matné sklo) - neprůsvitné (nešíří se světlo) - čirá

Více

CX Optické snímače v kvádrovém pouzdru

CX Optické snímače v kvádrovém pouzdru Products Elektrické stroje Optické snímače Kvádrové optické snímače CX-400 - Optické snímače v kvádrovém pouzdru Univerzální typ snímače Vysílač - přijímač, difuzní a reflexní verze Funkce potlačeného

Více

M{ZD{ CX-3 204210_15R1_CX3_V3_COVERS.indd 1-3 29/05/2015 16:22:22

M{ZD{ CX-3 204210_15R1_CX3_V3_COVERS.indd 1-3 29/05/2015 16:22:22 M{ZD{ CX-3 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 1 2 2 3 5 2 4 3 16 17 SKYACTIV TECHNOLOGY 18 19 6 1 7 5 2 4 3 8 20 21 NEJBEZPEČNĚJŠÍ MÍSTO NA SILNICI Každá Mazda, kterou vyrobíme, je vybavena celou škálou

Více

Optika nauka o světle

Optika nauka o světle Optika nauka o světle 50_Světelný zdroj, šíření světla... 2 51_Stín, fáze Měsíce... 3 52_Zatmění Měsíce, zatmění Slunce... 3 53_Odraz světla... 4 54_Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem... 4 55_Zobrazení

Více

LED žárovky. svíticí program.

LED žárovky. svíticí program. svíticí program www.solight.cz ... ušetří až 85% elektrické energie Na všechny LED zdroje poskytujeme záruku kvalitu našich světelných zdrojů pravidelně testujeme v jedné ze dvou našich integračních koulích

Více

MODUS LV LEDOS LV LEDOS. www.modus.cz. Moderní LED svítidlo pro veřejné osvětlení.

MODUS LV LEDOS LV LEDOS. www.modus.cz. Moderní LED svítidlo pro veřejné osvětlení. MODUS LV LEDOS LV LEDOS Moderní LED svítidlo pro veřejné osvětlení. Výhodná náhrada stávajících svítidel pro veřejné osvětlení využívající klasické technologie kompaktní zářivky, rtuťové nebo sodíkové

Více

SCHRÉDER: Statické řízení VO. Dynamické řízení VO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ. inteligence a pružnost, která šetří energii

SCHRÉDER: Statické řízení VO. Dynamické řízení VO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ. inteligence a pružnost, která šetří energii SCHRÉDER: Statické řízení VO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ ING PETR MÍKA ARTECHNIC - SCHRÉDER inteligence a pružnost, která šetří energii Dynamické řízení VO bezpečnost, zraková pohoda a lepší orientace 3/6/15 Schréder

Více

ÚSPĚŠNÉ A NEÚSPĚŠNÉ INOVACE LED MODRÁ DIODA. Hana Šourková 15.10.2013

ÚSPĚŠNÉ A NEÚSPĚŠNÉ INOVACE LED MODRÁ DIODA. Hana Šourková 15.10.2013 1 ÚSPĚŠNÉ A NEÚSPĚŠNÉ INOVACE LED MODRÁ DIODA Hana Šourková 15.10.2013 1 Osnova LED dioda Stavba LED Historie + komerční vývoj Bílé světlo Využití modré LED zobrazovací technika osvětlení + ekonomické

Více

Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje

Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje Optické zobrazování Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje Základní pojmy Optické zobrazování - pomocí paprskové (geometrické) optiky - využívá model světelného

Více

Moderní metody rozpoznávání a zpracování obrazových informací 15

Moderní metody rozpoznávání a zpracování obrazových informací 15 Moderní metody rozpoznávání a zpracování obrazových informací 15 Hodnocení transparentních materiálů pomocí vizualizační techniky Vlastimil Hotař, Ondřej Matúšek Katedra sklářských strojů a robotiky Fakulta

Více

OPERACE PROVÁDĚNÉ PŘI POPRODEJNÍM SERVISU : VNĚJŠÍ OSVĚTLENÍ - SIGNALIZACE

OPERACE PROVÁDĚNÉ PŘI POPRODEJNÍM SERVISU : VNĚJŠÍ OSVĚTLENÍ - SIGNALIZACE S pomocí diagnostického přístroje je možno číst následující závady : Čtení závad Závady inteligentní jednotky (BSI) Závada činnosti stropního světla (vpředu/vzadu) Závada činnosti směrového světla vzadu

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

KNIHA SVÍTIDEL: Karlovy Vary, Goethova vyhlídka osvětlení interiéru. vzhled lišty ST rozměry vzhled svítidla S1 rozměry svítidla

KNIHA SVÍTIDEL: Karlovy Vary, Goethova vyhlídka osvětlení interiéru. vzhled lišty ST rozměry vzhled svítidla S1 rozměry svítidla KNIHA SVÍTIDEL: ST - osvětlovací soustava se bude skládat z osmi stropních lišt, spojených pomocí pružných spojek do osmiúhelníku. Přípojnicové lišty 230 V jsou se sběrnicí DALI pro inteligentní systém

Více

Decoflood² LED řada světlometů pro architektonické osvětlení

Decoflood² LED řada světlometů pro architektonické osvětlení Lighting Decoflood² LED řada světlometů pro architektonické osvětlení DecoFlood² LED BVP636-646 Decoflood² LED představuje komplexní řadu světlometů LED pro architektonické venkovní osvětlení a nabízí

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v Praze Fakulta dopravní

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v Praze Fakulta dopravní ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v Praze Fakulta dopravní Bc. Tomáš Vašica Diplomová práce Řízené systémy výhledu z vozidla a signalizace Controlled systems of view from vehicle and signalization listopad

Více

M{ZD{ CX-3 ZAREGISTRUJTE SE JIŽ TEĎ 204208_MAZCX3_PSL_15R1_V3.indd COV2 18/02/2015 13:01:23

M{ZD{ CX-3 ZAREGISTRUJTE SE JIŽ TEĎ 204208_MAZCX3_PSL_15R1_V3.indd COV2 18/02/2015 13:01:23 M{ZD{ CX-3 2 3 6 1 7 5 2 4 3 8 4 5 NEJBEZPEČNĚJŠÍ MÍSTO V PROVOZU Všechny modely značky Mazda disponují inteligentními bezpečnostními systémy. Soustava označovaná souhrnným názvem i-activsense monitoruje

Více

OVĚŘENÁ KVALITA. VÝBORNÁ CENA.

OVĚŘENÁ KVALITA. VÝBORNÁ CENA. OVĚŘENÁ KVALITA. VÝBORNÁ CENA. PRACOVNÍ SVĚTLOMETY JEDNOFUNKČNÍ OSVĚTLENÍ SDRUŽENÉ OSVĚTLENÍ HELLA VALUEFIT Osvědčená kvalita. Skvělá cena. V podobě řady HELLA VALUEFIT nabízí společnost HELLA specifický

Více

4 Měření nelineárního odporu žárovky

4 Měření nelineárního odporu žárovky 4 4.1 Zadání úlohy a) Změřte proud I Ž procházející žárovkou při různých hodnotách napětí U, b) sestrojte voltampérovou charakteristiku dané žárovky, c) z naměřených hodnot dopočítejte hodnoty stejnosměrného

Více

Halley. Made in Italy GHOST - R. Halley. Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby.

Halley. Made in Italy GHOST - R. Halley. Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby. Made in Italy GHOST - R Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby. LET Z Á R U K A ROZŠÍŘENÁ 11 VÝHODY Vyspělá LED technologie je v tradičním designu LED průmyslové

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

QVF LED kompaktní a úsporné svítidlo

QVF LED kompaktní a úsporné svítidlo Lighting QVF LED kompaktní a úsporné svítidlo QVF LED Řada kompaktních univerzálních svítidel QVF LED je navržena jako hospodárná náhrada tradičních halogenových svítidel. Spojení vysoce výkonných LED

Více

Vyberte si správné světlo. automotive.tungsram.com

Vyberte si správné světlo. automotive.tungsram.com Vyberte si správné světlo automotive.tungsram.com Tungsram, jedna z nejznámějších evropských značek v osvětlení, vstoupila do nové, vzrušující fáze ve své historii, akvizicí podniků GE Lighting v Evropě,

Více

Oko za oko, žárovka za žárovku?

Oko za oko, žárovka za žárovku? Oko za oko, žárovka za žárovku? Může to být pravidlem, ale také nemusí. Dnešní trh nabízí spousty různých výrobců žárovek v široké cenové relaci. I zde však ale platí pravidlo že kvalita se musí zaplatit.

Více

PHILIPS Chytré řešení pro každý prostor

PHILIPS Chytré řešení pro každý prostor PHILIPS Chytré řešení pro každý prostor Elfetex LED konference Ing. Pavel Marek, říjen 2016 April 17, 2015 - společnost založena roku 1891 - v ČR od roku 1995 - obrat divize osvětlení 2015 > 1 mld. Kč

Více

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) Styk kola s vozovkou, resp. tření ve stykové ploše mezi pneumatikou a povrchem vozovky, má zásadní vliv nejenom

Více

bestseller v LED osvětlení nanolight technologie japonské komponenty úspory až 60% nákladů vlastní výroba

bestseller v LED osvětlení nanolight technologie japonské komponenty úspory až 60% nákladů vlastní výroba Historie společnosti SNAGGI Lighting s.r.o. začíná již v roce 1995, kdy jsme začali pod divizí Snaggi s.r.o. sbírat zkušenosti v oblasti elektronických komponent s důrazem na LED, LCD a PCB. Prvotřídním

Více

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla NOVINKA! Akumulátory Bosch S3 - S4 - S5 Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla Správný akumulátor Bosch pro všechna vozidla S5: zdroj energie pro vozidla vyšší třídy S4: energie

Více

Pouliční LED světlo. Přehled. Spotřeba energie. patent. Záruka. 24 měsíců. Projekty

Pouliční LED světlo. Přehled. Spotřeba energie. patent. Záruka. 24 měsíců. Projekty Pouliční LED světlo VisioLamp Přehled Brief Introduction Pouliční LED světlo je nový, úsporný produkt, který využívá vysoce výkonné LEDky jako světelný zdroj. Toto světlo lze napojit přímo na 85-264VAC

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD Venkovní svítilna s detektorem pohybů (PIR) Provedení: Bílý držák, foukané sklo Obj. č.: 61 16 54

MONTÁŽNÍ NÁVOD Venkovní svítilna s detektorem pohybů (PIR) Provedení: Bílý držák, foukané sklo Obj. č.: 61 16 54 MONTÁŽNÍ NÁVOD Venkovní svítilna s detektorem pohybů (PIR) Provedení: Bílý držák, foukané sklo Obj. č.: 61 16 54 Venkovní osvětlení LiftBoy TECHNIC s detektorem pohybů (technika PIR) s úhlem záběru 270

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 31 Haldex

Více

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření OPTIKA = část fyziky, která se zabývá světlem Studuje zejména: vznik světla vlastnosti světla šíření světla opt. přístroje (opt. soustavami) Otto Wichterle (gelové kontaktní čočky) Světlo 1) Světlo patří

Více

Pouliční LED lampy nové generace

Pouliční LED lampy nové generace FUN LIGHT AMUSEMENTS, s.r.o. Bubenská 1536, Praha 7 Pracoviště : Pražská 298, Brandýs nad Labem Pouliční LED lampy nové generace 2012 1. Pouliční LED osvětlení Pouliční LED lampa Ledcent Pouliční osvětlení

Více

LED žárovky. svíticí program.

LED žárovky. svíticí program. svíticí program www.solight.cz ... ušetří až 85% elektrické energie Na všechny LED zdroje poskytujeme záruku kvalitu našich světelných zdrojů pravidelně testujeme v jedné ze dvou našich integračních koulích

Více

Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství.

Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství. Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství. Mazda CX-5 Kč704,900 Barva karoserie a některé prvky interiéru/exteriéru

Více

Veškerý materiál pro veřejné osvětlení

Veškerý materiál pro veřejné osvětlení Realizace Klášterní Hradisko v Olomouci Veškerý materiál pro veřejné osvětlení SVÍTIDLA PARKOVÁ, VÝLOŽNÍKOVÁ I LED LED SVÍTIDLA - I NA SOLÁRNÍ ENERGII SVÍTIDLA S REGULACÍ ECOLUM EC4 A CHRONOSENSE REFLEKTORY

Více

3. SVĚTELNÉ JEVY. Světelné zdroje. Rychlost světla.

3. SVĚTELNÉ JEVY. Světelné zdroje. Rychlost světla. 3. SVĚTELNÉ JEVY. Světelné zdroje. Rychlost světla. Pokud máme zdravý zrak, vidíme kolem sebe různé předměty, ze kterých do našeho oka přichází světlo. Předměty můžou být samy zdrojem světla (hvězdy, oheň,

Více

Vysoce efektivní LED trubice T8 - dokonalá náhrada zastaralých zářivek

Vysoce efektivní LED trubice T8 - dokonalá náhrada zastaralých zářivek Již sedmá generace LED trubic X-tera T8 přináší opět vyšší účinnost. Stále se tento typ zářivek řadí mezi jedny z nejkvalitnějších modelů na trhu. LED trubice je náhradou klasické zářivky T8 (T10,12) a

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 25 Ventil

Více

PRO OPRAVY STARŠÍCH VOZIDEL

PRO OPRAVY STARŠÍCH VOZIDEL PRO OPRAVY STARŠÍCH VOZIDEL PRACOVNÍ SVĚTLOMETY JEDNOFUNKČNÍ OSVĚTLENÍ SDRUŽENÉ OSVĚTLENÍ DOBRÉ ŘEŠENÍ. VĚTŠÍ ÚSPORA. Sortiment výrobků HELLA VALUEFIT představuje ideální řešení pro opravu starších automobilů

Více

ClearFlood skutečné řešení LED pro sportovní a plošné osvětlení

ClearFlood skutečné řešení LED pro sportovní a plošné osvětlení Lighting ClearFlood skutečné řešení LED pro sportovní a plošné osvětlení ClearFlood ClearFlood je řada světlometů, která umožňuje vybrat přesně takový světelný tok, který potřebujete pro svou aplikaci.

Více

LED jednotka FlowLine lineární LED svítidlo pro osvětlení tunelů

LED jednotka FlowLine lineární LED svítidlo pro osvětlení tunelů Lighting LED jednotka FlowLine lineární LED svítidlo pro osvětlení tunelů FlowLine Tunely často vyžadují osvětlení běžnými lineárními interiérovými světly. FlowLine nabízí řešení LED místo tradičního zářivkového

Více

Ing. Petr Žák, Ph.D. ČVUT FEL, Praha

Ing. Petr Žák, Ph.D. ČVUT FEL, Praha Ing. Petr Žák, Ph.D. Vývoj veřejného osvětlení Impulsy pro změny ve veřejném osvětlení 70. léta 20. st. - energetická krize vysokotlaké sodíkové výbojky; 80. léta 20. st. - světelné znečištění optické

Více

Cenově výhodné světlometové řešení pro plošné osvětlení

Cenově výhodné světlometové řešení pro plošné osvětlení Lighting Cenově výhodné světlometové řešení pro plošné osvětlení CoreLine Tempo velké CoreLine Tempo ve velkém provedení je vysoce účinná řada světlometů navržená pro nahrazení konvenční technologie stylem

Více

Spotřeba pouhých 8,6W poskytuje světelný tok 400lm, čímž jsou velmi energeticky účinné a vhodné pro různé vnitřní instalace.

Spotřeba pouhých 8,6W poskytuje světelný tok 400lm, čímž jsou velmi energeticky účinné a vhodné pro různé vnitřní instalace. Extrémě velká efektivita: Vestavná světla TOPDOWN mají nejen vysokou světelnou účinost, ale také výborný systém tepelné ochrany. Mají vysoce účiný systém, který chrání svítidlo proti požkození přehřátím

Více

(Umělé) osvětlování pro analýzu obrazu

(Umělé) osvětlování pro analýzu obrazu (Umělé) osvětlování pro analýzu obrazu Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Centrum strojového vnímání (přemosťuje skupiny z) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky 166 36 Praha

Více

od 70mm (měřeno od zadní desky s axiálním výstupem) interní prvky opatřeny černou antireflexní vrstvou, centrální trubice s vnitřní šroubovicí

od 70mm (měřeno od zadní desky s axiálním výstupem) interní prvky opatřeny černou antireflexní vrstvou, centrální trubice s vnitřní šroubovicí Model QM-1 (s válcovým tubusem) QM-1 je základním modelem řady distančních mikroskopů Questar, které jsou celosvětově oceňovanými optickými přístroji zejména z hlediska extrémně precizní optiky a mechanického

Více

CityCharm Cordoba - Kombinace příjemné atmosféry a optimálního výkonu

CityCharm Cordoba - Kombinace příjemné atmosféry a optimálního výkonu Lighting CityCharm Cordoba - Kombinace příjemné atmosféry a optimálního výkonu CityCharm Cordoba Svítidla CityCharm Cordoba jsou navržena pro použití v městských oblastech, kde je kladen důraz na příjemné

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

Band. Dokonalé rovnoměrné širokopásmové osvětlení pomocí technologie LED

Band. Dokonalé rovnoměrné širokopásmové osvětlení pomocí technologie LED Band Dokonalé rovnoměrné širokopásmové osvětlení pomocí technologie LED Vývoj technologie LED a pokrok dosažený firmou Thorn vedl ke vzniku řady Band inovačního lineárního svítidla, které v sobě slučuje

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY KDY JE POTŘEBA PROVÉST PROHLÍDKU? Obsah a frekvence pravidelných prohlídek závisí na typu vozu, jeho motorizaci, stáří a počtu ujetých

Více

Zákon odrazu. Úhel odrazu je roven úhlu dopadu, přičemž odražené paprsky zůstávají v rovině dopadu.

Zákon odrazu. Úhel odrazu je roven úhlu dopadu, přičemž odražené paprsky zůstávají v rovině dopadu. 1. ZÁKON ODRAZU SVĚTLA, ODRAZ SVĚTLA, ZOBRAZENÍ ZRCADLY, Dívejme se skleněnou deskou, za kterou je tmavší pozadí. Vidíme v ní vlastní obličej a současně vidíme předměty za deskou. Obojí však slaběji než

Více

Výrobková řada E 210 Vícenásobné signálky E 219 System pro M compact

Výrobková řada E 210 Vícenásobné signálky E 219 System pro M compact Výrobková řada E 210 Vícenásobné signálky E 219 System pro M compact Poloviční velikost silný efekt Nové signálky v šířce 9 mm od společnosti ABB pro montáž na lištu DIN 35 mm, v provedení System pro M

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne.

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. C-28082006-114316-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. 2) [2 b.] Řidič nesmí ohrozit chodce: a) Pouze při otáčení nebo couvání.

Více

OptiFlood rušivé světlo pod kontrolou

OptiFlood rušivé světlo pod kontrolou Lighting OptiFlood rušivé světlo pod kontrolou OptiFlood MVP506 OptiFlood MVP506 je stylový světlomet, který může být použit jak pro sportovní a běžné plošné osvětlení, tak i pro architektonické osvětlení.

Více

SVĚTLO JE TECHNOLOGIE KNOW-HOW PRO PROFESIONÁLY Z AUTOSERVISŮ

SVĚTLO JE TECHNOLOGIE KNOW-HOW PRO PROFESIONÁLY Z AUTOSERVISŮ SVĚTLO JE TECHNOLOGIE KNOW-HOW PRO PROFESIONÁLY Z AUTOSERVISŮ VŠE O SVĚTELNÉ TECHNICE NA 84 STRANÁCH Značka HELLA je už déle než 100 let synonymem špičkové kvality a bohatých zkušeností. Z těchto rozsáhlých

Více

Ing. Petr Žák, Ph.D., ČVUT FEL ČVUT FEL

Ing. Petr Žák, Ph.D., ČVUT FEL ČVUT FEL Ing. Petr Žák, Ph.D., Vývoj veřejného osvětlení Impulsy pro změny ve veřejném osvětlení 70. léta 20. st. - energetická krize vysokotlaké sodíkové výbojky; 80. léta 20. st. - světelné znečištění optické

Více

Nákladově efektivní řešení pro plošné osvětlení a osvětlení fasád

Nákladově efektivní řešení pro plošné osvětlení a osvětlení fasád Lighting Nákladově efektivní řešení pro plošné osvětlení a osvětlení fasád CoreLine Tempo malé CoreLine Tempo v malém provedení je vysoce účinná řada svítidel navržená pro nahrazení konvenční technologie

Více

MileWide² skvělý design a vynikající účinnost

MileWide² skvělý design a vynikající účinnost Lighting MileWide² skvělý design a vynikající účinnost MileWide² Mnohé městské orgány vítají výhody moderního osvětlení exteriéru. Patří sem atraktivnější městské prostředí a zvýšené pohodlí a bezpečnost

Více

Comat Releco Stručný přehled typů relé a provedení kontaktů

Comat Releco Stručný přehled typů relé a provedení kontaktů Products Elektrické rozvaděče ComatReleco - Průmyslová relé Průmyslová elektromagnetická relé Přehled Comat Releco Stručný přehled typů relé a provedení kontaktů Stručný přehled Standardní kontakt Standardní

Více

SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN

SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN Jak již bylo v předchozích kapitolách zmíněno, větrné elektrárny je možné dělit dle různých hledisek a kritérií. Jedním z kritérií je například konstrukce větrného

Více

Regulace světelných zdrojů dle požadavků EU

Regulace světelných zdrojů dle požadavků EU jak na žárovky Regulace světelných zdrojů dle požadavků EU Nespornou výhodou klasických žárovek se žhaveným vláknem je jejich lidskému oku příjemné světlo. Současně však energetická účinnost přeměny elektřiny

Více

Přehled produktových řad. OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru SENZORY PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI

Přehled produktových řad. OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru SENZORY PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI Přehled produktových řad OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru Výhody A DENÍ V DRÁZE V PLNÉM SPEKTRU B C D Přesná detekce v rozsahu mikrometrů E F OL1 je díky svému 10 mm širokému světelnému pásu s

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_13_Nekoherentní zdroje záření

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_13_Nekoherentní zdroje záření Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_13_Nekoherentní zdroje záření Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl

Více

Zdroje optického záření

Zdroje optického záření Metody optické spektroskopie v biofyzice Zdroje optického záření / 1 Zdroje optického záření tepelné výbojky polovodičové lasery synchrotronové záření Obvykle se charakterizují zářivostí (zářivý výkon

Více

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 -

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 - Geometrická optika Optika je část fyziky, která zkoumá podstatu světla a zákonitosti světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky. Světlo je elektromagnetické

Více

TOP GROW SUN. Speciální LED osvětlení - Fotosynteticky aktivní záření

TOP GROW SUN. Speciální LED osvětlení - Fotosynteticky aktivní záření TOP GROW SUN Speciální LED osvětlení - Fotosynteticky aktivní záření TOP GROW SUN : Funkce a přednosti - 12 různých vlnových délek v plném spektru od 7 nm a směsi bílého světla dosahují vysokého pěstebního

Více

Komplex opatření pro úspory nákladů na provoz VO - část 1 - Svítidla

Komplex opatření pro úspory nákladů na provoz VO - část 1 - Svítidla Revitalizace VO / Příloha č.1 1/5 Příloha č. 1 - Technické podmínky - požadavky na zařízení VO při výběrovém řízení Revitalizace / rekonstrukce veřejného osvětlení Komplex opatření pro úspory nákladů na

Více

Typy Doporučený světelný zdroj Hmotnost (kg) 2,8 R7s IP 65 70 W 70 W. RX7s. RX7s

Typy Doporučený světelný zdroj Hmotnost (kg) 2,8 R7s IP 65 70 W 70 W. RX7s. RX7s SPOTLIGHT Určení: Pro osvětlení reklamních ploch, výloh, architektonických celků, památkových objektů, fasád budov, podchodů, stavenišť, parkovišť či menších prostranství s prostředím venkovním o teplotách

Více

OptiFlood LED vše, co potřebujete pro osvětlování ploch

OptiFlood LED vše, co potřebujete pro osvětlování ploch Lighting OptiFlood LED vše, co potřebujete pro osvětlování ploch OptiFlood LED BVP506 OptiFlood LED je řada elegantních, mimořádně účinných asymetrických světlometů, které mohou být použity pro osvětlení

Více

SHRNUTÍ: VAŠE KONFIGURACE

SHRNUTÍ: VAŠE KONFIGURACE Vaše Opel unikátní heslo SHRNUTÍ: VAŠE KONFIGURACE Insignia, Edition, 2.0 CDTI (125kW/170k) Start/Stop, 6stupňová manuální převodovka Barva Šedá Satin Steel (GF6) Model Látkové čalounění Milano, černé

Více

LED moduly 12 V / 12 V LED. Nová řada LED modulů. Primárně určeno pro reklamním průmyslu. ale užitečná pro mnoho účelů. Skládají se z 3-čip 120

LED moduly 12 V / 12 V LED. Nová řada LED modulů. Primárně určeno pro reklamním průmyslu. ale užitečná pro mnoho účelů. Skládají se z 3-čip 120 LED moduly 12 V / 12 V LED Nová řada LED modulů. Primárně určeno pro reklamním průmyslu ale užitečná pro mnoho účelů. Skládají se z 3-čip 120 LED diody a velmi světelný tokinoso a to i přes nízkou spotřebu

Více

Energetická efektivnost osvětlení v průmyslu Ing. Petr Žák, Ph.D. ČVUT FEL, Praha

Energetická efektivnost osvětlení v průmyslu Ing. Petr Žák, Ph.D. ČVUT FEL, Praha Ing. Petr Žák, Ph.D. Účel osvětlení VÝZNAM SVĚTLA PRO ČLOVĚKA: 1. fyziologický (příjem vizuálních informací) normy (požadavky minimální ne optimální) vliv na pracovní výkon, bezpečnost míru chybovosti,

Více